Page 4

4 ajassa kartalla luotain näkymä media elämykset huvit

Tampere haastaa Reiluun kauppaan TAMPEREEN KAUPUNKI haastaa naapurikuntansa hakemaan Reilun kaupan arvonimeä. Reilun kaupan kaupungille on asetettu vaatimukset, jotka sen pitää täyttää ennen arvonimen hakemista. ­– Eettiset periaatteet ovat Tampereen kaupungille tärkeitä. Haluamme olla tällaisissa asioissa esillä. Kestävä kehitys näkyy myös esimerkiksi Tampereen sijoitustoiminnassa, kertoo pormestarin eristyisavustaja Mikko Närhi. Tampere on Suomen ensimmäinen Reilun kaupan kaupunki. Nykyään niitä on yhdeksän. Lisäksi Reilun kaupan kuntia on kaksi. Tampere on sitoutunut noudattamaan Reilun kaupan periaatteita valtuuston vuonna 2008 tekemällä päätöksellä. Lisäksi kaupunki käyttää Reilun kaupan tuotteita esimerkiksi henkilöstöravintoloissa ja Tampereen Aterian toimipisteissä. Ida Nieminen

Stubb patistaa Suomea yrittämään KESKUSKAUPPAKAMARIN Suuri Veropäivä järjestettiin keskiviikkona Finlandia-talolla. Veroseminaarissa käytiin läpi uuden hallitusohjelman veropolitiikkaa. Tapahtumassa esiintyneen valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan hallituksen tärkein tavoite on työllisyystilanteen parantaminen. Hallitus lupaa myös kehittää verotusta yhä kannattavammaksi omistamisen ja investointien näkökulmasta. – Vahva viestimme suomalaisille on, että kannattaa tehdä työtä ja yrittää, sanoo Stubb. Tulevaisuuden haasteena Stubb pitää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rahoitusratkaisua. Keskuskauppakamari pitää toivottuna muutoksena hallituksen tavoitetta ennakoida veropolitiikkaa ja verotusmenettelyjä.

Tesomalla tunnelma on odottava KAUPUNKIKULTTUURI Uusia asuinrakennuksia, hyvinvointikeskus,

metsäpuutarha ja taiteilijayhteisöjä. Nämä ovat vain murto-osa niistä hankkeista, joiden avulla Tesomaa kehitetään. ASUKKAAT VAIKUTTAVAT Tesomalla oman asuinalueensa viihtyvyyteen ja tulevaisuuteen. Alueen useat erilaiset hankkeet kiinnostavat asukkaita, jotka haluavat pysyä ajantasalla projekteista. – Moni kyselee meiltä, mitä hankkeille kuuluu, missä niiden osalta mennään ja mitä on tulossa, Tesoma-seuran puheenjohtaja Juha Kivistö kertoo. Alueella on käynnissä useita Tampereen kaupungin projekteja, muun muassa Oma Tesoma -hanke. Hankkeen tavoitteena on tehdä kaupunginosasta parempi asuinalue. Oma Tesoman eri projekteissa kokeillaan niin kutsuttua innovaatioalustamallia. Mallin avulla pyritään luomaan avointa ilmapiiriä, jossa asukkailla ja yrityksillä on mahdollisuus sanoa omat mielipiteensä ja ideansa alueen kehittämisestä. – Tesomaa lähdettiin kehittämään, koska se oli ollut paitsiossa Tampereen alueiden kehittämisestä, kertoo Oma Tesoman projektipäällikkö Nina Mustikkamäki. KEHITYSHANKKEISTA järjestetään avoimia ideointitilaisuuksia. Lähtökohtana on, että kaikki tehdään yhteistyössä asukkaiden ja yritysten kanssa. Osallistuminen on ollut aktiivista. – Esimerkiksi elokuun puolessa välissä järjestetyille Tehdään Tesomaa! -päivillä oli yli 300 kävijää, kertoo Oma Tesoman projektikoordinaattori Johanna Kurela.

Alueen asukkailta tulleita ideoita on jo toteutettu. Esimerkiksi Osallistuva budjetointi -pilottihankkeessa verorahoja käytettiin tesomalaisten haluamalla tavalla Tesomajärven alueen kohentamiseen. TESOMALLA TOIMII myös muutamia aktiivisia ja osallistavia taiteilijayhteisöjä. Tesoman Taidehallille on esimerkiski koottu näyttelykokonaisuus, joka tutkii lähiöiden syntyä sekä yksityisiä ja julkisia tiloja. Syksyllä 2014 työtilansa Taidehallille siirtäneet Ismo Torvinen ja Emmi Nieminen kuvailevat, että alue oli vielä vuosi sitten unelias. Samassa rakennuksessa Taidehallin kanssa oli tuolloin neljä muuta toimijaa, jotka yksitellen sulkivat ovensa viime vuoden lopussa. Heidän mukaansa rakennuksen purkutuomio on vaikuttanut asiaan. – Kun muutimme tähän tiesimme, että lähtö tulee vuoden päästä. Itseasiassa olemme nyt jo jatkoajalla, Torvinen kertoo. Taiteilijat eivät kuitenkaan pidä liiketilojen häviämistä huonona asiana. Heidän mielestään se on pikemminkin avannut alueen asukkaille tilojen vapaan käytön ja ideoinnin. VIIMEISTEN KUUKAUSIEN aikana Tesomalla onkin järjestetty työpajoja, näyttelyitä ja yhteisötapahtumia, jotka ovat mahdollistaneet ihmisten aktiivisen osallistumisen alueen suunnitteluun ja kehittämiseen. IRENE STACHON

E-lehdet luettavissa Pirkanmaan kirjastoissa

Ida Nieminen

Hanna Tuulonen Alisa Vänttinen

MITÄ?

Tesoma

○○Noin 8 kilometrin päässä keskustasta ○○Koko alueella noin 20 000 asukasta ○○Enimmäkseen 1960-luvulla rakennettu betonilähiö ○○Vuonna 1998 valmistuivat uima- ja jäähalli ○○Tampereen ainoa ja yksi Suomen kuudesta Pizza Hutista sijaitsee Tesomalla ○○2004 julkaistiin Tesoman kaupunginosakirja ”Tesoma. Lähiöelämää LänsiTampereella.”

Yhteistyö aktivoi tamperelaisia KAUPUNKIKULTTUURI Tampereella näkyy selkeimmin erilaisina tapahtumina. Toiminta keskittyy yhä useammin eri kaupunginosiin. Yhteisöllisyys aktivoi asukkaita osallistumaan erilaisiin tapahtumiin. – Kaupunkilaisille yhdessä tekeminen on tärkeää. Tampereen kaupunki haluaa tukea ja auttaa tällaisen toiminnan järjestämistä, kertoo kaupunginosakoordinaattori Ulla Majamaa. Asukas- ja alueyhdistykset tukevat kaupunkikulttuuria korostamalla yhdessä tekemistä. Esimerkiksi Härmälänrannan asukasyhdistys on järjestänyt siivoustalkoot, risteilyitä ja aloitteita eri projektien etenemiseksi. Tapahtumiin osallistuneiden määrä on vaihdellut kymmenistä useisiin satoihin. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut järjesti viime vuonna kyselyn kulttuuritoiminnan kehittämisestä. Vastaajat pitivät tärkeinä kehityskohteina muun muassa tuotantotukia, kulttuuritilojen saatavuutta ja kaupunginosien tapahtumatarjonnan monipuolisuutta. Nyt kulttuuripalveluita kehitetään kyselystä saadun palautteen perusteella. Tulevaisuudessa Tampereen kulttuurikenttää kehitetään yhdeksi kaupungin veteonaulaksi. Aluekeskuksiin suunnitellaan uutta kaupunkikulttuuria ja tarjonta pidetään runsaana ja monipuolisena.

Vanessa Weckström

PIRKANMAAN kirjastoissa voi lukea suomalaisia lehtiä sähköisinä näköisversioina. E-press -palvelussa pystyy lukemaan sanomalehtiä ja paikallislehtiä. Pirkanmaan lehdistä mukana on esimerkiksi Aamulehti. Yhtä lehteä voi selata samanaikaisesti rajattu käyttäjämäärä. Palvelua on mahdollista käyttää kirjastojen asiakaskoneilla. E-magz-palvelussa pääsee lukemaan aikakauslehtiä. Mukana on usean suuren kustantamon, kuten Aller Median ja A-lehtien, julkaisuja. Lisäksi Pirkanmaan kirjastoilla on käytössä Pressreader, joka sisältää sanoma- ja aikakauslehtiä yli sadasta maasta. E-palveluita esiteltiin keskiviikkona järjestetyillä Piki-päivillä.

Myös taiteilijat itse ovat huomanneet tesomalaisten kiinnostuksen kaupunginosaansa kohtaan. – Suhtautuminen on varovaisen uteliasta, Torvinen ja Nieminen toteavat. Tesoma-seuran puheenjohtajan Juha Kivistön mukaan tesomalaiset ovat aina olleet aktiivisia kansalaistoiminnassa. Tällä hetkellä tunnelma asukkaiden kesken on odottava ja innostunut. – Vuosikymmenien aikana useiden hankkeiden rahat on lopulta siirretty muualle. Silti porukalla riittää innostusta ja uskoa uusia kehityshankkeita kohtaan, Kivistö sanoo.

Taiteilijat Emmi Nieminen ja Ismo Torvinen uskovat taiteen yhteisöllisyyttä rakentavaan voimaan.

Veera Tuupanen

Utain 6/2015  

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you