Page 9

ajassa kartalla luotain näkymä media ideat elämykset huvit 9

V-V KAAKINEN

Yksin ei saa rauhaa ELÄMÄNVIISAUDET Presidentti Martti Ahtisaari nousi

tavallisesta oululaisesta kansakoulunopettajasta Suomen presidentiksi, kansainvälisesti merkittäväksi rauhanvälittäjäksi ja Nobelin rauhanpalkituksi. Ainutlaatuisesta elämästään huolimatta hänen elämänfilosofiansa on yksinkertaista ja arkista, sillä maailman rauhaa rakennetaan samoista palasista kuin yhtä yksittäistä elämää. Yhteistyö ja uskollisuus

Suunnittelu ja ongelmanratkaisukyky

Martti Ahtisaarelle rauhantyö, kuten koko elämä, on itsensä opettamista. Työssään hän oppii myös muilta. Saadessaan uuden tehtävän presidentti valitsee rinnalleen kollegoita, joiden kanssa työskentelystä hänellä on hyviä kokemuksia. Työyhteisössä hän painottaa avoimuutta ja kunnioitusta. Ahtisaari haluaa olla uskollinen niille, jotka ovat olleet uskollisia hänelle. – Tiimiini kuuluu hemmetin osaavia ihmisiä. Kun me matkustamme yhdessä, me samalla opimme toisiltamme, koska meillä on tilaisuus keskustella asioista. Jos kuvittelee olevansa maailman paras, sillon täytyy tehdä jotain muuta. Yksin ei saa mitään aikaiseksi.

Katsoessaan maailmaa Ahtisaarta harmittaa, kuinka vähän strategista ajattelukykyä ihmisillä on. Hänelle yksi tämän päivän suurimpia pettymyksiä on se, että länsi ei ole kyennyt Israel-Palestiina-kysymyksessä minkäänlaisiin järkeviin toimenpiteisiin. – Kylmän sodan aikaan Neuvostoliitto, Amerikka ja Eurooppa istuivat saman pöydän ääressä. Miksi hemmetissä emme voi nyt saada samanlaista yhteistyötä aikaan? Ei tällä tavalla pidä toimia, miten nyt tehdään. Minä häpeän sitä.

Avoimuus ja kunnioitus

Presidentti kuvailee itseään karjalaiseksi synnynnäiseksi optimistiksi, joka uskoo, että kaikki maailman konfliktit ovat ratkaistavissa. Vaikka monikymmen vuotisen uran varrella on ollut monia vaikeita ja raskaita tilanteita, presidentti jaksaa silti uskoa maailmaan ja sen parhaaseen maahan, Suomeen. – Ole onnellinen, että voit elää maassa, joka on reilu ja jossa vallitsee rauha. Se antaa mahdollisuuden hyvään koulunkäyntiin ja erinomaisiin opettajiin. Käytä tätä tilaisuutta hyväksesi, koska maailma on avoinna kaikelle sille, mitä haluat tehdä.

Ihmisten ja valtioiden keskinäisen kunnioituksen ja avoimuuden Ahtisaari nostaa myös rauhanvälittämisen tukipilariksi. Presidentti kertoo, kuinka 2000-luvun alussa hänen kollegansa vaikuttuivat hänen tavastaan käsitellä presidentti Slobodan Miloševićia. Hän oli ensimmäinen sotarikoksista syytetty valtionpäämies ja hänet oli leimattu roistoksi. Silti Ahtisaari kohteli häntä arvostaen ja kohteliaasti. Presidentin mukaan samalla tavalla on käyttäydyttävä kaikkia kohtaan. – Ihmisiä ei voi haukkua, ja koskaan ei voi olettaa, että joku olisi valmis tekemään juuri niin, kuin toivot heidän tekevän.

Usko rauhaan ja maailmaan

Hanna Tuulonen V-V KAAKINEN

sukupolvia yhteen. mukaansa eri sukupolvien välinen vuorovaikutus on kerhossa parasta. – Kerhossa tulee keskusteltua eri asioista ja eri aikakausista eri-ikäisten ihmisten kanssa. On esimerkiksi mielenkiintoista kuulla, mitä nykyajan lapset tekevät ja millaista musiikkia he kuuntelevat. Sellaisia asioista ei muuten tule mietittyä. Iäkkäiden ihmisten tarinat ja muistelot nuoruudestaan ovat Flinck-Vasaman mielestä mieleenpainuvia hetkiä. – Kerran jollain oli mukanaan vanha kahvimylly. Pieni tyttö oli aivan haltioissaan, kun hän sai ensimmäistä kertaa jauhaa kahvipapuja myllyllä. Sanelma Tuliniemi

– Kenestä tahansa voi tulla rauhanvälittäjä, jos antaa yhteistyölle mahdollisuuden ja on valmistellut itsensä henkisesti hyvin, presidentti Martti Ahtisaari kertoo.

Utain 2/2016  

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you