Issuu on Google+

Deconstruction

Analytical Who? Funding Complications What? Publicity Testimonial Social Why? Advertising Composition Otherness Encounter Marketing Construction Function Viewers When? Most Important Political Finance Environment Presentation Cultural Information Attendant Economical Visitor Flow Profile Status How? Services


International Exhibition

Design Museum


Terrence Conran founder of Design Mueum in 1989. The Design Museum prides itself with championed creative thinking and inspired problem solving, celebrating the talent of the world’s best designers and architects. The museum holds a strong belief that the future won’t work without better design, better use of scarce resources, and more innovation. They see design as an integral part of every aspect of life: a means to understand the world around us, and to make it a better place to live. Puma chose the the Design Museum to exhibit to the world Yves Behar’s ground breaking packaging for its shoes that cut carbon emissions by half. The museum also gave Zaha Hadid her first solo exhibition in Britain.


Location Shad Thames London SE1 2YD Tower Hill Underground Station and Tower Hill DLR Station, both are a 15 minute walk from the museum. Shad Thames Shad Thames is a historical Riverside Street with Tower Bridge on its west end and the Design Museum on its East End. The riverside street was the home to the largest tea warehouse complex in London. The build of the warehouses were completed in 1873. In 20th century the warehouses were closed down closing the last warehouse in 1972. In the 20th century during the 1980s and 1990 the Shad Thames went under regeneration, converting the warehouses into expensive flats with shop, bars and restau-

1


rants on the ground floor. Terence Conran the founder of design museum was also part of regeneration of the riverside street. The architecture is still the same the brickwork and arches and frames. It takes away from the city as the architecture compliments the Italian restaurants yet retaining its history and heritage. Buildings on both side of the river side street make you feel small creating an overwhelming emotion.

The street directs the visitors towards the museum by displaying visible Signs on the building walls along the street. As you walk down the path you notice a big white building like a box with the sign ‘Design Museum written on it. This informs the visitor they have reached the museum and are in the right place. This is like looking through a camera where the street narrows your view toward the museum building.


Exterior The white building concept is the same as the Bauhaus building. The entrance windows display information such as; opening times, price, disability facilities and what is to be found on each level/floor of the museum. All the information is colour coded so that it is clear, legible, easto read, understand and notice when entering the Museum. There is a small brick wall which has a small marble placed on top that allows visitors to sit or wait as there is a roof extended out. The outside wall is art worked with the artwork continuing on the large windows on the side of

2 the building (mentioned below). The artwork is in relation to a current exhibition. This is not alow a means of getting the exhibition noticed but also a means of advertising and marketing the exhibition to the public. The ground floor of the museum consists of large windows. These large windows allow sunlight into the building creating a bright, clear and warm atmosphere harvesting the natural light source. The large windows are on the right side of the building which allows people passing by to see the items in the shop and the


artwork displayed on the wall directly opposite (cafe seating area). By the riverside, outside, the Design Museum Tank- Big glass box- exhibits items of a current exhibition. This is a method of promoting the exhibition to the public, giving them an insight into what the exhibition is about without giving away the entire idea or information on the exhibition.


Interior

There is a little passage between the 1st set of doors and the 2nd set of doors. The passage has a round table with two chairs against the wall, on the right, for people who may want to sit and wait inside. The wall, in the passage, contains more information about the Design Museum; sponsors, charities, guardians and benefactors. The information is painted/printed onto the wall. Therefore, the information printed is permenant. The left side of the passage is made up of square a glass blocks so the light may be harvested into the passage making it more

3

econimical, brighter thus creating more emphasis on the information. Allowing more light into the passage allows the visitors to easily see and read the information as they are walking into the museum. Upon entering the museum passing the 2nd set of doors you a presented with the large foyer on the ground floor which has ticket desk to the right, a small round table to your left -next to the shop- that contains visual aids and a free copy of the time magazine. Also the shop is on the left side of the foyer and a cafe at the back in the left


corner and a lift in the back to the right of the foyer with steps going up on the left of the foyer, just as the ticket desk is passed. The information/ ticket desk is created in a manner that it appears to be presented in a frame and the asistants at the desk are part of the art in the framwork. A map of the building/floor is presented visually on the right wall when facing the information desk. This allows the visitor to view the map while purchasing tickets. Nonetheless, I personally thought that was not a great idea as it is an awkward position to be placing a map. The map should be in view as enter the foyer or by the steps while walking up. The shop is displayed as a gallery itself. The space between to round pillars allows you to see

the cafĂŠ sign. The shop and the cafĂŠ are not separated by a wall or partition creating a feeling of space, free flow, and friendly environment. This allows the people in the cafĂŠ to view items of the shop- unconsciously telling them item are to be purchased. A lift is parallel to the main entrance. But the two pillars to act like barriers as the shop paremter is in line with the pillars. On the other side of the pillars is the seating area for the cafe against the wall that is parrelal to the large windows. The wall directly parallel to the large windows displays art of the Munich Olympics 1972. Floor/level information is displayed by steps. The levels are numbered in a coloured box and slightly big so that it may be seen and catches your attention when you enter the museum and can


be easily understood read. A assistant is seated next to the step againt the wall with the floor information. The asistant has a barcode reader fitted to the wall so that it can not be stolen or misplaced. The asistant scans the ticket before you assend to the steps towards the exhibitions. bar code reader to scan tickets as you go up the steps. You are presented with artwork and more information as you walk up the steps. It is clearly evident that space is thought through carefully and a critical element in the arrangment of the foyer and the museum. The theme of frames is also consistent throught the

foyer as the information desk, cafe counter all seem to be part of a picture frame. The Design Museum environment has a controlled envirnment which depicted through the arrangement of the foyer; the shop, the cafe the steps, lift, information desk, information on walls as guidance.


Relocation The design Museum is to relocate to the former Commonwealth Institute on London’s Kensington High Street. It will be among V&A, Science Museum, Natural History Museum, Royal College of Art and Serpentine Gallery bringing the museum into Kensington’s cultural domain. This in return will create a platform for the promotion and support of the next generation of creative talents. The former Commonwealth Institute is a grade 2* listed building considered to be a modern landmark from the

4 1960s which has been vacant for the past decade and is also regarded by English Heritage as second only to the Royal Festival Hall in its significance to postwar architecture in London. It will be carefully remodelled for museum use by John Pawson and the transformation is to be opened in 2015 The Heritage Lottery Fund, with a sum of £4.6million, and a number of generous individuals, including Sit Terence Conran, are supporting the building of a bigger, better Design Museum.


Exterior image of the new Design Museum at the Commonwealth Institute building in Kensington,

Entrance Foyer

Second Floor

Second Floor

Elavation Plan


‘At the Design Museum we believe that without better design, better use of scarce resources, and more innovation, the future won’t work. We see design as an integral part of every aspect of life: a way to understand the world around us, and to make it a better place to live.’ Deyan Sudjic, OBE Director, Design Museum


http://designmuseum.org/


Analytical Who? Funding Complications What? Publicity Testimonial Social Why? Advertising Composition Otherness Encounter Marketing Construction Function Viewers When? Most Important Political Finance Environment Presentation Cultural Information Attendant Economical Visitor Flow Profile Status How? Services


Deconstruction: Design Museum