Page 1

UIOREANU


2

cultural

Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al Turzii, sărbătorit pentru al şaptelea an consecutiv

Asociaţia Culturală “Rei Culturae Fautores” împreună cu asociaţiile şi societăţile culturale Tour d’Art, Petofi Tarszaszag, respectiv Filarmonia, au organizat manifestările prilejuite de sărbătorirea, pentru al şaptelea an consecutiv, a patronului spiritual al municipiului Turda, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, prăznuit de creştini în ziua de 23 aprilie.

Manifestările, ce se desfăşoară pe parcursul a cinci zile, au debutat joi, 19 aprilie, la ora 17, cu vernisajul expoziţiei de pictură “Siluete” ce cuprinde lucrări din creaţia Mariei Moldovan, membru al Societăţii Culturale “Filarmonia” Turda. Vernisarea expoziţiei a avut loc la Galeria municipală de Artă Turda, din strada Libertăţii nr. 2, joia trecută, cu începere de la ora 17. Deschiderea oficială a manifestărilor dedicate

Cristian MATEI

sărbătoririi patronului spiritual al Turzii a avut loc vineri, 20 aprilie, la Galeria Tour D’Art, din Piaţa Republicii nr. 14, cu Te Deum-ul oficiat de protopopul ortodox al Turzii, Preacucernicul Daniel Crişan, împreună cu preoţii romano-catolic, Gyorgy Ferencz, respectiv grecocatolic, Călin Bungărdean.

Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de către taragotistul Dumitru Fărcaş, urmat de concertul de orgă al prof. univ. dr. Maria Abrudan. Concertul a avut loc în Biserica Parohiei Reformate Turda Veche.

Sâmbătă, 21 aprilie, după ce scriitorul Doru Munteanu, împreună cu profesoara Dora Arion, au prezentat volumul de poezii “Cascada timpului” al Marianei Popa, a urmat vernisarea expoziţiei omagiale, realizate la sediul asociaţiei Tour d’Art,

Dumitru FĂRCAȘ

Manifestările dedicate sărbătoririi patronului spiritual al Turzii s-au încheiat luni, 23 aprilie. În această zi, în care creştinii l-au sărbătorit pe Sfântul Gherghe, Purtătorul de Biruinţă, la casa de rugăciune din incinta Bisericii Reformate din centrul Turzii a avut loc vernisarea unei expoziţii de artă plastică, ce reuneşte lucrări semnate de către pictorii Agneta Cismaşiu, Alin Bîlc şi Gavril În continuare, Dora Arion a prezen- Nechifor, respectiv de către sculptat romanul “Viaţa la fereastră” scris torul Şuba Laszlo. de Doru Munteanu. Între două reprize Ultima zi din cele cinci rezervate muzicale, în care cei aproximativ 80 de invitaţi, ce au umplut până la refuz pentru sărbătorirea patronului spirisala asociaţiei Tour d’Art, au avut tual al Turzii s-a încheiat cu un caféocazia să asculte glasul fermecat al concert, susţinut, la acordeon de către corzilor vioarei vrăjite de arcuşul mâ- Ioan Dănuţ Zăhan, preşedintele nuit cu virtuozitate de către Nicuşor Societăţii Culturale Rei Culturae FauSilaghi, atmosfera destinsă a fost tores. întreţinută de Eugen Albu, care a provocat cascade de râs cu epigramele sale. articol de Emil HĂLĂȘTUAN cu lucrări aparţinând pictorului Valer Suciu, decanul de vârstă al artiştilor plastici turdeni. Despre creaţia lui Valer Suciu, care în 14 ianuarie a împlinit 77 de ani, a vorbit profesorul alexandru Picovici. Apoi profesorul universitar dr. Ion Opriş, membru corespondent al Academiei Române, a susţinut o prelegere despre începuturile Muzeului de Istorie din Turda.

Doru MUNTEANU Nicușor SILAGHI

Sediul PNL Turda, oază pentru artiștii plastici Sediul organizaţiei PNL Turda, de pe strada Libertăţii nr. 8, a redevenit, la fel ca acum câţiva ani, gazdă primitoare pentru oamenii de artă şi de cultură. După expoziţia de grafică, realizată cu lucrări din creaţia lui Andrei Legman, tânăr talentat care bate

la porţile afirmării, marţi 3 aprilie, a avut loc vernisarea altei expoziţii personale, cea a pictorului Dumitru Popa, profesor de artă plastică din Câmpia Turzii. Cunoscut turdenilor amatori de arte vizuale din participările la câteva din expoziţiile organizate de Asociaţia Atelier 7+ la Galeria Municipală de Artă, în expoziţia de la sediul PNL Dumitru Popa expune picturi în care a apelat la elemente de simbolistică specifice culturilor aztecă şi mayaşă. În discursul său de al vernisare, preşedintele liberalilor turdeni, Călin Felezeu, remarca prezenţa, în picturile lui Dumitru Popa, a unor simboluri precum Şarpele cu pene sau Pomul vieţii, caracteristice culturii aztece sau motive specifice civilizaţiei mayaşe, precum romburile. Dumitru Popa a mărturisit că este fascinat de cele două civilizaţii sud

americane, de ale căror simboluri se foloseşte în lucrările sale. Din “Săptămâna mare” sediul PNL Turda găzduieşte expoziţia de icoane alcătuită din lucrări semnate de către Mariana Codorean-Picovici, Alexandru Picovici, Cristina Oţel, Adrian Ţop, Alexandru Luca şi Bianca Luca.

Ion OPRIȘ

articol de Emil HĂLĂȘTUAN

Alături de icoanele realizate de pictorii consacraţi,Alexandru Picovici, Alexandru Luca şi Bianca Luca. În expoziţie şi-au găsit loc şi lucrările elevilor Gabriela Aruncuteanu, AlisaLeaş, Ioana Dărăban, Radu Tonca, Răzvan Greţa şi Luca Picovici.


Cristian MATEI

va candida pentru funcĹŁia de primar al Turzii


4

Caracatița clientelei politice atacă CFR Călători

Senatorul social-democrat Sorin Bota a tras semnalul de alarmă. „CFR Călători se îndreaptă spre faliment” a spus parlamentarul PSD într-un comincat remis presei la sfârşitul săptămânii anterioare. Bota a precizat că „metoda folosită la CFR Marfă se aplică acum la CFR Călători. În mod intenţionat, fără a fi aplicate măsuri de îmbunătăţire a calităţii serviciilor şi a controlului în trafic pe anumite trasee, CFR Călători le anunţă ca fiind nerentabile şi renunţă la ele. Întămplător sau nu, aceste trasee devin foarte rentabile pentru operatorii privaţi” imediat după pre-

luarea acestora, a adăugat senatorul Sorin Bota. Acesta se întreabă „de ce oare aceste trasee sunt rentabile pentru operatorii privaţi şi nu sunt rentabile pentru CFR Călători?” Bota constată că „CFR Călători nu face altceva decât să cedeze, rând pe rând, trasee clientelei politice. Urmează apoi să constatăm că avem mai multe cheltuieli decât venituri şi că CFR Călători trebuie privatizată”. De aceea, senatorul Sorin Bota i-a cerut ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, să ia act de ceea ce se întâmplă la CFR Călători şi să reteze „tentaculele clientelei politice

Facem curățenie!

În această săptămână, membrii USL Turda vor participa la mai multe acţiuni de curăţenie. Acestea se vor desfăşura în diverse zone ale Turzii, pe parcursul câtorva zile.

Programul acţiunilor, defalcat pe zile şi ore, va fi comunicat ulterior, la sediile organizaţiilor PNL şi PSD Turda, de pe strada Libertăţii nr. 8, respectiv nr. 9.

Invităm cetăţenii oraşului să participe alături de noi la aceaste acţiuni, prin care ne propunem să reactivăm spiritul civic al populaţiei.

”Copiii, victimele ineficienței și cinismului guvernelor de dreapta”- Unul din doi copii români, ameninţaţi de sărăcie

Corina CREȚU

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al PSD, a criticat lipsa de preocupare a guvernelor europene de dreapta pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi ineficienţa angajamentelor Comisiei Europene în această direcţie.

Europarlamentarul român a primit răspunsul Executivului comunitar la interpelarea prin care a atras atenţia asupra faptului că unul din doi copii români este ameninţat de sărăcie. Corina Creţu a cerut măsuri coordonate la nivel european pentru combaterea sărăciei, în special în rândul copiilor.

"Este revoltător faptul că abia dupa ani de înrăutăţire a nivelului de trai al cetăţenilor europeni, în special în rândul copiilor, Comisia Europeană intenționează să prezinte o recomandare privind sărăcia în rândul copiilor, pentru a sprijini eforturile statelor membre. Din păcate, birocraţia europeană este incapabilă să ţină pasul cu provocările la adresa vieţii cetăţenilor UE. Cei mai nevoiaşi dintre concetăţenii noştri au nevoie de sprijin concret, nu de manifestări cu caracter simbolic şi acestea venite cu întârziere", a declarat Corina Creţu.

Europarlamentarul socialdemocrat a criticat faptul că - în vreme ce 1 din 4 copii din UE şi 1 din 2 copii români sunt ameninţaţi de sărăcie - Comisia Europeană încă este în stadiuleforturilor pentru o mai bună înțelegere acauzelor ce stau la baza acestui flagel. "Criza economică a mărit decalajelesociale şi a amplificat nemulţumirea cetăţenilor europeni. În vreme ce unii favorizaţi ai sorţii moştenesc averi tot mai mari, tot mai mulţi copii europeni sunt victime ale transmiterii sărăciei de la o generaţie la alta. Politicile cinice ale dreptei, care domină Comisia Europeană şi guvernele statelor membre, nu consideră protecţia socială drept prioritate, în dispreţul Strategiei „Europa 2020” pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii" a criticat vicepreşedintele PSD.

Europarlamentarul Corina Creţu consideră că, pe baza Analizei anuale a creșterii 2012, în care se recunoaşte că situația copiilor expuși riscului de sărăcie și excluziune socială este deosebit de

Comisia Europeană propune măsuri concrete pentru reducerea ratei şomajului

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 18 aprilie, pachetul de reglementări cu privire la ocuparea forței de muncă. "Comisia Europeană vine în sprijinul statelor membre cu propuneri de măsuri concrete pentru diminuarea ratei şomajului şi crearea de locuri de muncă". Potrivit europarlamentarului liberal Ramona Mănescu, pachetul prevede stabilirea unui nivel decent al salariilor, care să poată fi susținut pe termen lung, măsuri referitoare la realizarea condițiilor adecvate pentru crearea de locuri de muncă, dar și stimularea

flexibilității interne în vederea reducerii șomajului. Europarlamentarul Ramona Mănescu, membru în Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă şi Afaceri Sociale, din Parlamentul European, consideră binevenite aceste măsuri, în contextul crizei economice.

"Cred că acest pachet legislativ vine in sprijinul românilor, cu atât mai mult cu cât salariile le-au fost tăiate, iar să găsești un loc de muncă este din ce în ce mai dificil. Ţara noastră are foarte mult de recuperat din punct de vedere financiar, iar pentru aceasta avem nevoie

de măsuri care să conducă la creșterea productivității". Europarlamentarul liberal consideră ca aceste probleme sociale nu pot fi rezolvate decât prin aplicarea unor măsuri economice liberale, ce sprijină în mod direct mediul de afaceri, prin reducerea impozitării veniturilor salariale şi printr-o susţinere reală a întreprinderilor nou înființate. "Din păcate, rata şomajului, în ţara noastră, a crescut alarmant în ultimii ani, iar situaţia riscă să se agraveze, deoarece, asemenea celorlalte guverne PDL, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu nu are

opinie

articol de Emil HĂLĂȘTUAN

îngrijorătoare, sunt necesare intensificarea sprijinului financiar din partea UE, prin instrumentele deja existente Fondul european de dezvoltare regională și Fondul social european - precum si identificarea unor noi mijloace de sprijinire concretă a copiilor afectaţi de lipsuri materiale. Corina Creţu a atras atenţia, în întrebarea cu solicitare de răspuns scris adresată Comisiei Europene, asupra faptului că, în rândul copiilor, ponderea celor ameninţaţi de sărăcie a fost mai mare decât în cazul adulţilor, ajungând la 27 la sută ca medie europeană şi la 48,7 la sută în România procent record în Uniunea Europeană, în condiţiile în care în celelalte state membre variază între 15 la sută, în Slovenia şi ţările scandinave şi 44,6 la sută în Bulgaria. Principalii factori determinanţi ai sărăciei în rândul minorilor, potrivit Eurostat, sunt situaţia locurilor de muncă ale părinţilor, compoziţia şi starea generală a familiilor şi eficienţa intervenţiei guvernamentale prin ajutoarele şi serviciile sociale.

articol de Emil HĂLĂȘTUAN

Ramona MĂNESCU

nicio strategie în domeniul ocupării forţei de muncă. Pentru România este vital ca executivul să implementeze, de urgenţă, măsuri economice care să ducă la crearea de noi locuri de muncă" a remarcat Ramona Mănescu.

Județul Cluj, locul doi pe țarã la radieri de firme comerciale În primele două luni ale acestui an şi-au suspendat activitatea 3.120 de firme, cu 34,1 la sută mai puţine, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când 4.374 firme au luat această decizie. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în perioada menţionată s-au înregistrat şi 1.820 de dizolvări

voluntare, cu 12,76 la sută mai multe faţă de perioada ianuarie-februarie 2011, când s-au înregistrat 1.621 dizolvări. De asemenea, s-au înregistrat 11.075 de radieri, cu 10,07 mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2011. Cel mai mare număr de radieri vo-luntare a fost înregistrat în municipiul Bucureşti – 3.094 radieri şi

în judeţele Cluj – 480 cazuri, Prahova – 461 şi Iaşi –448. În ianuarie şi februarie au fost înmatriculate 19.252 societăţi comerciale, faţă de 18.480 în perioada similară a anului trecut. La 29 februarie, în România erau activi 946.507 comercianţi, din care 284.175 persoane fizice autorizate şi 662.332 persoane juridice.


editorial Deşi nu premeditat, dar poate nici întâmplător, p r i m u l număr al a c e s t e i publicaţii apare la 2 zile după prăznuirea Marelui Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Printre altele şi patron spiritual al Turzii, sfântul ucigător de balauri ar trebui să fie adoptat şi ca leit-motiv al luptei împotriva apatiei şi a inerţiei ce anesteziază alunecarea naţiei române, deci implicit şi a turdenilor sau a megieşilor acestora din Câmpia Turzii, în prăpastia fără speranţă a dezmembrării de neam. Scriam, cu vreo 12-13 ani în urmă, că uitarea tradiţiilor şi luarea în deşert a valorilor naţionale, lăsate nouă moştenire de înaintaşi, vor reteza rădăcinile neamului românesc. Apoi, asemenea ciulinilor din Bărăgan, vântul vremilor potrivnice nouă ne va purta de colo-colo, desăvârşind rătăcirea naţiei, până la dispariţia sa prin niscai cotloane întunecate, cu miros fetid ale istoriei, neiertătoare cu cei slabi. Acum, românii, popor hâtru, îşi joacă, lor înşile, alt renghi. Majori-

Atitudini!

tatea semenilor au intrat în pielea personajului fără voinţă, fără glas, fără coloană vertebrală, care nu are nicio opinie despre nimic din ceea ce–l înconjoară. O nesfântă frică, asemănătoare cu spaima de Atitudini Securitate,balaurul adesea invizibil, ce-i paraliza pe români odinioară, stă la originea inerţiei ce provoacă nepăsarea şi lipsa de reacţie a naţiei, din ziua de azi. Poporul acesta, care cerea în Decembrie 1989 nu pâine ci Liberate, nu are opinii, nu ia atitudini. Nişte guvernanţi cu comportament de antropofagi au ciuntit pensii, au tăiat salarii, au îndatorat ţara pentru zeci de ani de acum înainte şi au vândut pe nimic, sau se pregătesc să o facă, ultimele bogăţii de care mai dispune România. Din 1990 încoace o şleahtă ticăloşită a sleit România de bogăţiile sale,fluturând prin faţa poporului suveran lozinca „Nu ne vindem ţara”. Şi poporul, devenit, printre altele, bunul electorat, a crezut

în zâmbete a la Kermit, în Don Juani de mucava, în manelişti, în derbedei, în şmecheraşi, în orice fel de nulităţi cărora votul alegătorilor puţini şi indiferenţa absenţilor numeroşi le-au pus în mână pâinea şi cuţitul, nu pentru a administra, ci pentru a hărtăni averea naţiei. Nu din cauza naivităţii, cât din cea a comodităţii poporului au ajuns la bucate fel de fel de neaveniţi. Şi, cine – mparte, parteşi face. Iar după ei, potopul! În faţa puhoiului de parveniţi, mereu mai mulţi, mereu mai lacomi, poporul a ales tactica struţului. “Nu vreau să ştiu, nu vreau să văd, nu vreau să aud!” La atât se reduce voinţa capetelor vârâte adânc în nisipul nepăsării. Dar, vai de curul rămas afară, în bătaia tranziţiei, a crizei, a planurilor diabolice ţesute de o gaşcă ce a dobândit comportamentul căpuşelor şi iar a crizei... A sosit vremea ca românii să aibă propriile opinii despre treburile cetăţii. Să-i întrebe pe aleşi ce fac cu banii

5 articol de Emil HĂLĂȘTUAN

naţiei. Să-i sancţioneze, prin vot, pe cei care nu îşi fac treaba, pentru că, prea ades alegătorii au investit încredere şi au cules deziluzii. Că altfel, preşedintele statului devine stăpân absolut, iar într-o ţară pustiită de cohortele lacome, aflate în slujba puterii, mai marii oraşelor dobândesc apucături similare cu cele ale latifundiarilor de pe marile plantaţii americane, din vremurile de glorie ale sclavagismului modern. Românilor care se încăpăţânează să rămână în ţară nu le-a mai rămas decât o cale pentru a ieşi din marasmul vieţii ce se desfăşoară după legi tipice unui ţinut aflat sub domnia hoţilor. Calea se cheamă „atitudine”. Dar dorinţa de a avea atitudine trebuie să se manifeste la nivelul mentalului colectiv. „Că unde-i unul, nui putere!” Sigur, nimic nu-i negru, negru, aşa cum nici albul pur nu-i de întâlnit în această lume. Mai există o cale. Un optimist incurabil o descria cam aşa: „Chiar fără bani, cu o pită şi o tablă de slănină în traistă, merg pe jos şi tot ajung în Europa!” Iar aleg românii. Dar s-ar putea să o facă entru ultima dată. Dacă iar bâjbâim, dacă iar refuzăm exerciţiul democratic, vor alege alţii în locul nostru. Şi nu în interesul nostru, ci al lor!

Carte către Primăria Turda Noi, organizaţiile PSD şi PNL din municipiul Turda, vă răspundem la scrisoarea prin care dumneavoastră i-aţi informat pe turdeni despre măreţele realizări petrecute în municipiu în ultimul an ce s-a scurs din cel de-al doilea mandat al dumnneavoastră în funcţia de gospodar-şef al oraşului nostru:

Domnule primar, Modul în care aţi înţeles să ne aduceţi la cunoştinţă înfăptuirile dumneavoastră, precum şi proiectele pe care intenţionaţi să le realizaţi în viitor, ne face să credem ca aţi apelat la o metodă originală de a vă lansa, în avanpremieră, în campania electorală. Cu toate acestea, am aşteptat măcar câteva scuze pentru“realizarile” ce pot fi percepute cu ochiul liber pe toata suprafaţa oraşului în care trăim. Peste tot observăm mizerie, deficienţe, disconfort, ce ne afectează într-un mod dureros traiul de zi cu zi. Bineînţeles că totul se face cu bani…, cu banii noştri în fond, pentru că noi turdenii plătim totul, inclusiv pe aleşii nostri locali, motiv pentru care avem tot dreptul din lume să le cerem cinste, transparenţă si profesionalism.

Este dreptul nostru de locuitori ai Turzii să cerem socoteală administraţiei locale pentru modul în care au fost folosiţi banii noştri, banii tuturor. Nu putem să nu observăm, cu durere, că lucrările efectuate în timpul în care dumneavoastră administraţi oraşul sunt de o calitate îndoielnică, făcute cu costuri exagerate şi fără a fi recepţionate în totalitate. Multe din investiţiile prezentate cu mare pompă, ca fiind unele din cele mai mari realizari ale actualei administraţii, sunt, în realitate, preluate defectuos, ajungând în final doar nişte proiecte ratate, care nu reprezintă altceva decât un mod de a cheltui banii noştri în folosul unor firme clientelare. Vă prezentam doar unele din problemele de o importanţă majoră pentru turdeni: Am fost prea mult timp amăgiţi cu o promisiune veche, neîndeplinită şi anume, realizarea ˝centurii ocolitoare a municipiului˝, idee compromisă în mod permanent de actuala administraţie, prin manipulare. În mod similar s-a întâmplat şi cu aşazisa “reducere” a tarifului la apă. Preţurilenu numai că nu au mai scăzut, dar chiar s-au dublat! Aşa zisa “modernizare” a centrului istoric al Turzii, pe lângă că a ştrangulat

circulaţia, în plus, a dus la desfiinţarea de spaţii verzi şi parcări, astfel că oraşul nostru arată ca după un veritabil bombardament. O altă promisiune nerespectată a fost ˝crearea de noi locuri demuncă şi imbunătăţirea condiţiilor de trai a locuitorilor oraşului nostru˝.

Analizând realizările dumneavoastră, avem certitudinea că şi proiectele promise nu sunt altceva decât doar nişte simple vorbe aruncate în vânt. Noi locuitori ai Turzii, considerăm ca este vremea să se înceteze cu laudele realizărilor făcute pe banii noştri, banii tuturor. Fiecare administraţie îşi are scopurile sale definite, ale noastre vor fi subordinate interesului tuturor turdenilor. Din păcate, ne aşte.aptă o muncă uriaşă pentru a remedia ce aţi făcut prost dumneavoastră pe banii turdenilor

Edilul-şef al Turzii trebuie să conducă în mod eficient şi transparent oraşul, lăsându-i pe specialişti să-şi utilizeze la maximum experienţa profesională, departe de orice presiune politică şi interese de grup. USL-ul va putea, în acest mod, să obţină o reducere a cheltuielilor publice, cel puţin la jumătate, iar acestea vor

fi indreptate spre beneficiul nostru al tuturor şi nu doar al unor clienţi fideli de partid. Proiectele majore trebuie să fie realizate doar după o reală consultare cu cetăţenii, cărora să li se prezinte şi o analiză perfect transparentă a costurilor şi a beneficiilor. Dezvoltarea municipiului trebuie să aibă ca obiectiv bunăstarea noastră a tuturor şi să fie în perfectă concordanţă cu posibilităţile financiare reale ale municipiului, fără amanetarea viitorului financiar al oraşului nostru. Trebuie să îndreptăm o mare nedreptate suferită de mulţi dintre noi, cauzată de modul discriminatoriu de aplicare a legilor fondului funciar, precum şi a celorlalte legi reparatorii. Turda este singurul municipiu care nu are o librărie, ceea ce dovedeşte lipsa de interes a administraţiei faţă de necesităţile intelectuale umane. În mod sigur, cu această atitudine, oraşul nostru nu întrezăreşte speranţa de a ajunge un oraş european, ţinta pe care ne tot lăudăm că o vom atinge!. Cu stimă, Organizaţiile PSD şi PNL din municipiul Turda


S


7

interviu

Radu HANGA are proiecte de viitor pentru Câmpia Turzii Rep: De ce aţi ales să intraţi în politică?

comerciale cu mult înainte de a ajunge eu acolo. Eu am fost numit director acolo timpul guvernării PSD, în speranța că voi aduce mortul la viață. Nu a fost să fie. CUG-ul, pe care eu l-am condus pentru puțin timp, era o societate neviabilă și a fost introdus de guvern pe lista celor 15 intreprinderi care urmau a fi lichidate voluntar, în acord cu FMI. N-am a-mi reproșa decât că am acceptat o astfel de sarcină ingrată. În ceea ce privește Casirom-ul, acesta a fost lichidat de către proprietarul lui, un italian pe nume Favaretti, la mult timp după ce am plecat eu de acolo. Bine a și făcut! Polua atât de îngrozitor încât nu se putea trăi acolo! În mai multe rânduri am primit telefoane de la directorul unui depozit Petrom din vecinătate, care îmi reproșa pe un ton de-a dreptul necivilizat poluarea pe care trebuia să o îndure el și oamenii lui. N-aveam ce să spun! Așa era! Inutil să mai spun că, din cauza dispariției industriei constructoare de mașini, Casirom-ul lucra la sub zece la sută din capacitate, era complet nerentabil.

Radu Hanga: Politica nu a fost visul meu, nici înainte de nici 1989, după. Mi-am subordonat viaţa altor scopuri, pe care le-am considerat a fi prioritare. Politica a fost mai degrabă un mijloc pentru realizarea lor, decât un scop. În 1995, fiind director general la Industria Sârmei, şi având nevoie de acordul şi sprijinul statului pentru realizarea programului de modernizare a combinatului, în mod natural am căutat să am bune relaţii cu structurile puterii. Astfel am intrat în PDSR. Trebuie totuşi să precizez că, structural, sunt om de stânga, Aşa am şi rămas. Personal, cred că un bun român, în situaţia actuală a ţării, nu poate fi decît de stânga. Cine face politică de dreapta, în momentele actuale, o face numai din interes personal. Vreau să amintesc cazul unui guvernator roman din Asia Mică, care a fost rechemat la Roma, unde împăratul la admonestat cu vorbele: ”Oile se tund, nu se jupoaie”. Evident, oile erau ale împăratului, nu ale guvernatorului. Acum sunt cam mulţi guvernatori. Lipseşte Rep: Sunteți prea în vârstă pentru a împăratul care să aibă grijă de turmă. ocupa funcția de primar? Rep: Cu siguranță aveți adversari politici. Cum vă raportați la aceștia? Radu Hanga: Am exact vârsta pe care o am! Nici mai mult, nici mai puțin! Radu Hanga: Propaganda, uzual, nu se Răspunsul la această întrebare trebuie face cu minciuni, ci cu adevăruri spuse să-l dea cei care s-au decis să-mi susțină pe jumătate. Când se face uz de candidatura și, mai departe, cei care vor minciună, aceasta trebuie să fie atât de vota. Vârsta înaintată nu e neapărat un sfruntată încât ținta să nu poată concepe defect, după cum nici tinerețea nu este o că enunţul respectiv n-ar fi adevărat. calitate în sine! Nu sunt decât simple Rolul propagandei nu este de a ascunde întâmplări. definitiv adevărul, ci numai de a amâna aflarea acestuia, până când emitentul își Rep: Există voci care creditează ideea că nu veți duce la bun sfârșit un manrezolvă problema avută în vedere. Adversarii politici fac uz de toate armele pe dat de primar, că dacă se ivește oportunitatea unei funcții mai bune veți care le au. Așa cum ei caută să afle cât pleca… Cum comentați? mai multe despre candidatul PSD, lucruri pe care le deformează conform intereselor lor electorale, așa trebuie să Radu Hanga: Voi pleca din nou, pentru procedeze și echipa de campanie a PSD, o funcție mai bună, după alegeri? indiferent care este candidatul. Într-o Această întrebare mă măgulește, îmi face acțiune de luptă nu moralitatea contează, reală plăcere! ci reușita. Pe învingători nu îi judecă niRep: Ce v-a determinat să candidați meni! acum? Rep: Adversarii dumneavoastră politici încearcă să impună o imagine Radu Hanga: De-a lungul timpului mi negativă în rândul populației din s-au mai făcut propuneri din partea Câmpia Turzii și anume că ați falicolegilor din partid, chiar și din partea mentat CASIROM-ul și CUG-ul. Care celor de la alte partide, a unor amici, a este, de fapt, adevărul? unor prieteni și din partea unor colaboratori din perioada când eram primar. Radu Hanga: În ceea ce privește Com- Aceia mi-au spus: “N-ar fi rău să te binatul de Utilaj Greu din Cluj, acesta gândești să candidezi, pentru că ai avea fusese dezmembrat în nouă societăți șanse”.Acesta a fost primul element.

Proiectele și programele sociale, administrative și politice inițiate de PSD, pe un sistem de valori bazat pe profesionalism, progres și dezvoltare, corespund cu profilul personalității mele. Cred că o echipă tânără, dinamică, îmbinată cu profesionalismul meu, reprezintă soluția de rezolvare a problemele actuale ale Câmpiei Turzii. Trebuie să recunosc că există și un factor de natură personal. Am o familie împărțită în două. La Câmpia Turzii locuiește mama-mea, în vârstă de 87 de ani, singură şi băiatul meu cel mai mic, cu familie, cu nepoței și așa mai departe. Așa că m-am gândit foarte serios să mă întorc la Câmpia Turzii, iar activitatea în primărie ar fi pentru mine interesantă şi chiar justificată, deoarece, după cum îmi amintesc, n-am plecat cu fluierături în spate, ci cred că am lăsat o imagine bună. Am fost primar nouă luni, am făcut niște lucruri, am avut idei pe care le-am transformat în fapte, în beneficiul public și ar mai fi încă destul de multe de făcut. Miam zis că pot fi util concetăţenilor mei. Ca atare, când mi s-a propus să-mi depun candidatura, am acceptat. Dacă voi fi convingător, dacă istoria mea și felul în care mă cunosc oamenii îi va determina să mă voteze, voi mai avea un mandat de primar în Câmpia Turzii.

nici nu se poate vorbi de așa ceva. Aşazisele sondaje la care vă referiţi sunt banalități. Rep: Plecarea dvs. din primărie poate fi un impediment în obținerea unui nou mandat de primar?

Radu Hanga: Primarul Radu Hanga a însemnat doar o parte din programul politic al PSD. Plecarea mea a avut şi un temei profesional. Am fost chemat să particip la un proiect mai amplu, la nivel județean, în care era nevoie de experiența mea profesională şi managerială. Colegii mei din PSD Câmpia Turzii au continuat programul încă două mandate. În acest răstimp, Câmpia Turzii s-a dezvoltat foarte mult, din punct de vedere administrativ şi economic. Rezultatele obţinute în acea perioadă se văd şi azi. Nu le pot contesta decât persoanele lipsite de simțul realității civice. Putem constata că edilii șefi ai unor municipii au fost solicitați în conducerea administrativă centrală, exemplu concret, fostul primar al municipiului Cluj Napoca, Emil Boc sau un alt exemplu, actualul președinte Traian Băsescu, de la primăria capitalei la președinția țării. Este adevărat că acestea sunt exemple de caz, nu de performanță. Sunt convins că renunţarea Rep: În aceste luni, dinaintea la primul mandat nu va fi un impedialegerilor locale, s-a publicat în presă ment în alegerea mea, ci doar un subiect un sondaj în care aveaţi o cotă mai de campanie electorală al mică decât potenţialii contracandidaţi contracandidaților mei. ai dumneavoastră. Ce părere aveți vis Rep: Noua lege prevede alegerea pria vis de acest fapt? marului dintr-un singur tur de scrutin. Această reglementare vă reduce Radu Hanga: Realitatea este total diferită! Unii îşi explică existenţa politică șansele? prin sondaje trucate. Este o modalitate folosită de așa-zișii ,,politicieni Radu Hanga: Absolut nu! Cel puțin în ambulanți’’pentru a-i seduce pe aceia ultimele cinci mandate, la Câmpia Turzii care gravitează în jurul lor. Cred în son- primarii aleși s-au clasat pe primul loc dajele făcute de specialiști în domeniu. încă de al primul tur de scrutin. Nu au Aceste sondaje se fac în perioade de timp fost răsturnări de situație în turul doi. În și în condiții bine stabilite, pentru că, consecință, primul tur nu oferă bonus dacă se procedează altfel rezultatul nici unui candidat. obţinut este doar formal. În cazul de față

articol deAna Maria DANCIU


8

PSD + PNL domină statistic opțiunile turdenilor Potrivit răspunsurilor la întrebările unui sondaj efectuat în luna martie de Institutul Român pentru Strategie şi Dezvoltare (IRES), pentru 64 la sută dintre turdeni nivelul de trai sa înrăutăţit în ultimul an.

Optiuni pentru Consiliul Local Turda

sondaj

talul opţiunilor de vot exprimate de cele 832 de persoane care au răspuns întrebărilor din chestionarul, IRES. Pe locul secund, în ambele clasamente, se situează PD-L, cu 22, respectiv 23,7 la sută din intenţiile de vot ale turdenilor, iar liberalii ocupă poziţia a treia în iearhia formaţiunilor politice preferate de alegătorii din Turda.

Doar cinci procente În timp ce Partidul Conservator, din totalul celor 832 de cel de-al treilea partid din Uniunea persoane care au Social-Liberală, ce va avea liste ăspuns întrebărilor din Dacă la acest procent se adaugă cel chestionarul IRES au obţinut de PNL (21,3 la sută), re- separate pentru alegerile locale de la declarat că traiul lor s-a spectiv cota de 3,3 la sută acordată de Turda, a întrunit doar circa 3 la sută din preferinţele electoratului, Parîmbunătăţit. Pentru tidul Poporului- Dan Diaconescu 31 la sută dintre turs-a instalat pe locul patru în deni nivelul de trai a preferinţele turdenilor, atât pentru rămas la fel, conform alegerile locale cît şi pentru cele concluziilor sondajuparlamentare. lui de opinie.

Peste 80 la sută dintre turdeni apreciază că România merge într-o direcţie greşită, în vreme ce doar 12 la sută cred că ţara merge într-o direcţie bună. Dacă alegerile parlamentare aveau loc în luna martie, aproape 21 la sută dintre turdeni ar fi votat candidaţii PDL, principala formaţiune politică de guvernământ, însă în pole-position s-ar fi aflat PSD-ul, cu 28,7 la sută dintre opţiunile de vot ale turdenilor.

turdeni Partidului Conservator, rezultă un procentaj de peste 50 la sută ce ar putea fi obţinut de USL la Turda, u ocazia alegerilor parlamentare.

PSD conduce şi în topul preferinţelor exprimate de turdeni pentru consiliile local şi judeţean, cu 24,1, respectiv 26 la sută din to-

Doar procentajele diferă: 13,9 la sută pentru forul deliberativ local, 11,7 la sută pentru cel judeţean şi 12,4 la sută pentru candidaţii PPDD la un loc în Parlamentul României. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România şi Partidul România Mare completează sextetul formaţiunilor politice ce ar depăşi, potrivit răspunsurilor participanţilor la sondajul IRES, pragul de 5 la sută, peste care se asigură accederea în structurile alese. Procentajele obţinute de „strânsura progresiştilor” din UNPR oscilează între 0,9 şi 1,9 procente, cu mult „sub linie”. articol de Emil HĂLĂȘTUAN

Alexandru CORDOȘ pune la îndoială legalitatea contractului încheiat între Consiliul local Turda şi Societatea de Transport Public Alba Iulia În şedinţa Senatului, de luni, 2 aprilie, parlamentarul clujean Alexandru Cordoş (PSD), l-a întrebat pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, dacă este la curent cu problemele transportului public de persoane de la Turda.

Aici, în 22 martie, transportul public de persoane a fost întrerupt timp de câteva ore, din cauza disensiunilor apărute între Societatea de Transport Public Alba Iulia şi Primăria Turda. Operatorul ce asigură serviciul de transport public de persoane în Turda cerea administraţiei locale plata sumei de peste 2,77 milioane de lei, bani ce, în versiunea conducerii punctului de lucru Turda al STP Alba Iulia reprezintă restanţe acumulate întrun an şi opt luni la plata serviciiilor de transport de care beneficiază, gratuit, anumite categorii de persoane, potrivit legii şi a hotărârilor emise în acest sens de Consiliul local Turda.

Societatea de Transport Public Alba Iulia a primit concesiunea serviciului de transport public de persoane pe traseele din interiorul Turzii în anul 2010, după o licitaţie“cu cântec”. Atunci, Regia Autonomă de Transport Local Turda a fost “scoasă din cărţi” fără o motivaţie convingătoare şi, rămasă fără “obiectul muncii” aceasta a fost apoi desfiinţată.

Prin contractul încheiat în 2010 cu Primăria Turda, STP SA din Alba Iulia primeşte lunar subvenţii cifrate la circa 500.000 de lei, adică peste 100.000 de euro. În perioada în care Turda beneficia de serviciile Regiei Autonome de Transport Local, costurile Con iliului Local pentru transportul în comun se ridicau la suma de 30.000 de euro lunar. Deoarece primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a intrat în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie tocmai din cauza unui contract încheiat cu aceeaşi firmă

care asigură transportul public şi în Turda, adică Societatea de Transport Public SA, condusă de omul de afaceri Stelian Nicola, senatorul Alexandru Cordoş şiamanifestat unele îndoieli în ceea ce priveştemodul de în care autorităţile locale turdene au concesionat serviciul de transport public din Turda, în dauna operatorului tradiţional, RATL Turda.

“ În baza contractului, Primăria Turda plăteşte lunar Societăţii de Transport Public Alba suma de 500.000 de lei pentru subvenţii, aproape de patru ori mai mult decât primea Regia Autonomă de Transport Local (RATL), ce a asigurat zeci de ani transportul în comun din oraş şi care a fost descalificată la licitaţie fără motive în-

temeiate, fiind ulterior desfiinţată de către primărie”. Acuzaţiile procurorilor se leagă de prelungirea contractului de transport public local dintre Primăria Alba Iulia şi Societatea de Transport Public SA, care ar fi ilegală, dar şi de subvenţiile acordate pentru transportul pensionarilor, care ar fi fost mult "umflate".

articol de Emil HĂLĂȘTUAN

Schimbarea nr. 1  
Schimbarea nr. 1  

Ziar local PSD-PNL

Advertisement