Page 1

MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR PEDAGOŠKI PROGRAMI ZA ŠOLSKO LETO 2017/2018


V ŠOLSKEM LETU 2017–2018 VAS VABIMO K OGLEDU RAZSTAV V MUZEJU NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR. STALNE RAZSTAVE: • Spomenik mariborski industriji – Industrijski Maribor v 20. stoletju.

• • •

»Na desni ga, na levi ni, pred nami svetli cilj leži!« – Boji za severno mejo 1918–1919 Maribor je naš! – Obdobje med obema vojnama (1918–1941) PST! – Maribor 1941–1945.

OBČASNE RAZSTAVE: Vojaška saniteta – razstava o zdravstveni oskrbi ranjenih in bolnih vojakov v 20. stoletju

V DISLOCIRANI ENOTI MUZEJA, FOTOGRAFSKEM MUZEJU MARIBOR (KOROŠKA CESTA 19), SO NA OGLED: • stalna zbirka fotoaparatov iz 20. stoletja – zbirka Avgusta in Marie Bohanec.

občasne fotografske razstave iz razstavnega cikla Ujemimo sliko, da ostane za vekomaj.

Vstopnica za ogled razstav za predšolske, osnovnošolske in srednješolske otroke ter študente je 2,00 €. Ob ogledu razstav smo pripravili različne pedagoške programe za naše šolajoče se obiskovalce vseh starosti. Programi dopolnjujejo učne načrte ter na izvirne načine predstavljajo mestno in okoliško zgodovino v 20. stoletju. Pedagoške programe smo razvrstili po primernosti za navedene starostne skupine. Med njimi lahko izberete vsebine, ki vam ustrezajo.


PREDŠOLSKI OTROCI IN UČENCI PRVE TRIADE OŠ Za naše najmlajše obiskovalce smo pripravili zanimive in poučne kreativne delavnice, na katerih bodo urili miselne, spominske in ročne spretnosti. Na delavnicah otroci in učenci raziskujejo pretekle dogodke, ki so se zgodili v našem mestu in okolici v 20. stoletju, spoznavajo namembnost nepoznanih predmetov iz preteklosti, obiščejo kabinet čudes, raziskujejo muzej in širijo svoja obzorja. Udeleženci naših pedagoških vsebin na ustvarjalen način spoznavajo pomen kulturne dediščine, ki jo hranimo v našem muzeju, in tako oblikujejo zavedanje o sebi in drugih v prostoru in času. Izdelke, ki jih na delavnicah izdelajo, lahko odnesejo s seboj. Trajanje posamezne delavnice: od 45 do 60 minut. Cena delavnice: 2,50 € na učenca. Cena delavnice v vrtcu ali šoli: 3,00 € na učenca.

PONUJAMO VAM KREATIVNE DELAVNICE: Modne muhe gospe Franziske Scherbaum Gospa Scherbaum je kot dama visoke meščanske družbe rada sledila zadnjim modnim zapovedim visoke družbe. Na obisku bomo spoznali oblačilno kulturo z začetka 20. stoletja in prisluhnili modnim muham gospe Scherbaum. Pod budnim očesom gospe Scherbaum bomo ustvarili še kakšen nepogrešljiv modni dodatek za dame in gospode. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v vrtcu ali šoli.) Kaj se skriva v muzeju? Otroci bodo spoznali delovanje muzeja, slišali zgodbo o zgodovini muzejske hiše, spoznali muzejske zbirke in razstave ter muzejski bonton. Pokukali bodo v škatlo iz depojev, spoznali delo kustosa in ob koncu izdelali muzejsko maskoto – Scherbaumovo opico. Karel in njegova žarnica Kakšno je bilo življenje v Mariboru v tistih časih, ko še ni bilo elektrike? Spoznali bomo različne predmete, ki so jih vsakodnevno uporabljali v gospodinjstvu, prižgali petrolejko, pognali star šivalni stroj in na delavnici izdelali svetilko. Prižgali bomo tudi staro žarnico. Prav tako, kot jo je v Mariboru pred več kot 130 leti prižgal Franziskin mož Karel Scherbaum. Gremo v trgovino V muzejski trgovini Pri Zlatku se bomo prelevili v trgovce in kupce, spoznali star denar, tehtali moko in sladkor, ugotavljali, kako in kakšne izdelke so kupovali pred desetletji. V svojem starem blišču nas za pultom čakajo odlična Podravkina marmelada, prašek Mixal za pranje perila, Zlatorogovo terpentinovo milo za izdatno belino, Zlati Cet in drugi izdelki. Delavnico bomo zaokrožili z izdelkom. Mariborske fabrike Na stalni razstavi Spomenik mariborski industriji bomo spoznali nekaj najpomembnejših mariborskih tovarn, ki jih danes ni več. Ogledali si bomo izdelke, ki so v njih nastajali, in ugotavljali, od kod je prišla elektrika, ki je poganjala tovarniške stroje. Oblekli se bomo v železničarja in delavko iz tovarne čokolade, bombonov in pecilnega praška. Na delavnici bomo poustvarili logotipe znamenitih mariborskih tovarn.


Kdo je bil Rudolf Maister? Na delavnici se bomo podali po poteh znamenitega generala in pesnika Rudolfa Maistra - Vojanova. Ali ste vedeli, da zaradi njega in njegovih borcev danes na Štajerskem govorimo slovensko? Na delavnici bomo ustvarili portret znamenitega moža z brki. Kako so nekoč živeli Mariborčani? Na stalni razstavi se bomo vrnili v čas naših babic, prababic, dedkov in pradedkov. Ugotavljali bomo, kako so Mariborčani živeli, kako so se oblačili, kaj so počeli v prostem času in še in še. Zavrteli bomo tudi gramofonsko ploščo in spoznavali mestno življenje. Predstavili bomo različne muzejske predmete, nato pa bodo otroci izdelali šolsko tablico. Prav tako, kot so jo uporabljali nekoč. Praznične delavnice Sklop delavnic, ki jih vsako leto pripravimo ob božičnih, pustnih in velikonočnih praznikih. Vključuje ogled razstave ali računalniške projekcije in ustvarjalno delavnico: božično delavnico (mesec dni pred božičem), pustno delavnico (mesec dni pred pustom) in delavnico Pozdrav pomladi (mesec dni pred veliko nočjo). (S prazničnimi delavnicami gostujemo tudi v vrtcu ali šoli.) Mesto ob vodi – poučna pot ob Dravi Mesto, ki je nastalo ob reki, ponuja zanimivo popotovanje po svojih najstarejših ulicah. Dravsko obrežje je ponudilo prostor splavarjem, obrtnikom, menihom, vojakom in številnim Mariborčanom. Tretje oko Delavnica bo potekala v Fotografskem muzeju, kjer si bomo ogledali zbirko fotoaparatov, spoznali, kako nastane fotografija, in izvedli nekaj poskusov s svetlobo. Delavnico bomo zaokrožili z izdelavo svetlobnega valja. Frcanje, fuč, Mario Bros Na delavnici si bomo ogledali nekaj starih igrač in jih primerjali z igračami, ki jih uporabljajo otroci danes. Podali se bomo v svet starih ljudskih otroških iger in se igrali kot nekoč. Ob koncu bomo izdelali preprosto igračo. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v vrtcu ali šoli.) Kabinet čudes Na delavnici bomo raziskali prostor, ki mu pravimo kabinet čudes. V njem se skriva veliko starih, neznanih, skrivnostnih, zanimivih in pozabljenih predmetov, ki so jih uporabljali nekoč. Čakajo nas tesanka, nečke, jarem, žvegla, nunalca, drumljica, drgalo, elpejka, walkman, ribežen … Muzika za vse Na delavnici se bomo lotili raziskovanja zvoka in se preskusili v prepoznavanju, igranju in izdelavi ljudskih glasbil in zvočil. Naučili se bomo tudi kakšno staro pesem in skupaj zaigrali. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v vrtcu ali šoli.)


V slogi je moč Delavnica programa Muzej za mir na temo iskanja skupnih rešitev in skupinske identitete (samo I. triada). (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v vrtcu ali šoli.) Za vsako bolezen rož'ca raste Ljudje so od nekdaj iskali načine in poti, kako premagati bolezen. Na delavnici bomo spoznali različne načine zdravljenja bolezni in oskrbe ran. Preskusili se bomo tudi v pripravi zdravil in nudenju prve pomoči. Kako je »oblečena« ta hiša? Prisluhnili bomo utripu hiše in si natančno ogledali njeno »obleko« pred in po II. svetovni vojni. Z udeleženci bomo na delavnici, ki sledi ogledu, izdelali uporabno mapo z okenci. (Delavnico izvajamo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor.)


UČENCI DRUGE TRIADE OŠ Otroke druge triade čakajo kreativne delavnice, na katerih jim bomo na zanimiv način predstavili življenje v 20. stoletju. Otroci se bodo srečali s predmeti, z izročilom, s tradicijo, šegami in z navadami, ki odlikujejo kulturno dediščino Slovencev, še posebej Mariborčanov. Naše zgodbe dopolnjujejo učne načrte pri spoznavanju družbe in okolja. Izdelke, ki jih bodo učenci izdelali na delavnicah, bodo lahko odnesli s seboj. Trajanje posamezne delavnice: od 60 do 90 min. Cena delavnice v muzeju: 2,50 € na učenca. Cena delavnice v šoli: 3,00 € na učenca. PONUJAMO VAM KREATIVNE DELAVNICE: Modne muhe gospe Franziske Scherbaum Gospa Scherbaum je kot dama visoke meščanske družbe rada sledila zadnjim modnim zapovedim visoke družbe. Na obisku bomo spoznali oblačilno kulturo z začetka 20. stoletja in prisluhnili modnim muham gospe Scherbaum. Pod budnim očesom gospe Scherbaum bomo ustvarili še kakšen nepogrešljiv modni dodatek. Kaj se skriva v muzeju? Pojdimo v muzej in spoznajmo, kaj je kulturna dediščina in kaj hranimo v muzeju. Ob ogledu razstave bomo ustvarjali v skupinah, ugotavljali bomo, kaj se skriva v škatlah iz muzejskih depojev, in postali pravi kustosi. Na delavnici bomo ugotovili, kateri predmeti z razstav so se nam najbolj vtisnili v spomin. Poskusili bomo izdelati njihove posnetke. Gremo v trgovino! Na razstavi Spomenik mariborski industriji si bodo otroci ogledali staro trgovino, spoznali bodo, kakšno je bilo nakupovanje nekoč, kakšna so bila plačilna sredstva ipd. Današnjo trgovino bomo s tisto iz preteklosti primerjali tudi na kreativni delavnici. Mariborske fabrike Maribor je bil nekoč pomembno industrijsko mesto. V njem so obratovale tovarne, ki so bile znane po vsem svetu. Skupaj bomo ugotovili, kaj vse so mariborske tovarne izdelovale, oblekli se bomo v železničarja ter delavko v tovarni čokolade, bombonov in pecilnega praška. Na delavnici bomo poustvarili embalaže znamenitih izdelkov iz mariborskih tovarn. Kdo je bil Rudolf Maister Rudolf Maister je bil človek, ki je z borci za severno mejo odigral pomembno vlogo v naši zgodovini. Spoznali bomo, s čim se je ukvarjal, in o njem prebirali zgodbe. Po ogledu razstave bomo preskusili svojo ustvarjalnost in izdelali podobo generala iz papirja.


Kako so živeli Mariborčani? Na stalni razstavi se bomo vrnili v čas naših babic, prababic, dedkov in pradedkov. Zavrteli bomo gramofonsko ploščo, natipkali pismo na pisalni stroj, pisali s tušem ter spoznavali življenje meščanov, ki so se udeleževali plesov v parku, telovadnih shodov sokolov in orlov. Predstavili bomo različne muzejske predmete, nato pa bodo otroci izdelali šolsko tablico. Tisti hudi časi … Življenje med drugo svetovno vojno Kakšno je bilo življenje v Mariboru in okolici med drugo svetovno vojno in kako so takrat živeli otroci? Odgovore na vprašanja bomo poiskali na razstavi PST! Maribor 1941–1945. Po ogledu razstave bomo ustvarjalni. Praznične delavnice Delavnice potekajo v muzeju vsako leto ob pričakovanju praznikov. Vključujejo ogled razstave ali projekcije in kreativno delavnico, na kateri izdelamo predmet, s katerim se približamo preteklosti: božično delavnico (mesec dni pred božičem), pustno delavnico (mesec dni pred pustom) in delavnico Pozdrav pomladi (mesec dni pred veliko nočjo). (S prazničnimi delavnicami gostujemo tudi v šoli.) Spoznajmo mariborske znamenitosti Podajte se z nami odkrivat znamenitosti starega mestnega jedra. S pomočjo zemljevidov učence aktivno vključimo v iskanje mestnih znamenitosti. Ogledali si bomo pomembne spomenike kulturne dediščine in jih umestili na časovni trak. Škljoc, škljoc – spomin v žepu Delavnica bo potekala v Fotografskem muzeju, kjer si bomo ogledali zbirko fotoaparatov, izvedli nekaj poskusov s svetlobo in senco ter ugotavljali, kako sta povezana spomin in fotografija. Frcanje, fuč, Mario Bros Na delavnici si bomo ogledali nekaj starih igrač in jih primerjali z igračami, ki jih uporabljajo otroci danes. Podali se bomo v svet starih ljudskih otroških iger in se igrali kot nekoč. Ob koncu bomo izdelali preprosto igračo. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.) Obrtna delavnica Tovarne imajo svoje zametke v drobnih obrtniških delavnicah. Spoznali bomo čevljarsko delavnico, si ogledali nekaj različnih starih čevljev in se tudi sami preskusili v tej obrti. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.) Kabinet čudes Na delavnici bomo raziskali prostor, ki mu pravimo kabinet čudes. V njem se skriva veliko starih, neznanih, skrivnostnih, zanimivih in pozabljenih predmetov, ki so jih uporabljali nekoč. Čakajo nas tesanka, nečke, jarem, žvegla, nunalca, drumljica, drgalo, elpejka, walkman, ribežen …


Muzika za vse Na delavnici se bomo lotili raziskovanja zvoka in se preskusili v prepoznavanju, igranju in izdelavi ljudskih glasbil in zvočil. Naučili se bomo tudi kakšno staro pesem in skupaj zaigrali. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.) Zgodovinski viri in zgodbe našega mesta Na delavnici bomo ugotavljali, kakšne vire poznamo, kako jih razlagamo, kako zanje skrbimo in kako jih interpretiramo. Prisluhnili bomo zanimivim zgodbam, ki so povezane z našim mestom in s predmeti, ki jih hranimo v muzeju. Zdravstvena oskrba Ob ogledu občasne razstave Vojaška saniteta bomo prisluhnili nasvetom o osnovah nudenja prve pomoči. (Delavnico izvajamo v sodelovanju z zdravstvenimi delavci.) Akcija reakcija Delavnica na temo povezovanja in sprejemanja družbenih razlik. Ob stalnih in občasnih razstavah bomo otrokom prikazali moč družbene soodvisnosti in ob zgodovinskih dogodkih predstavili primere trkov in sprave med družbeno različnimi okolji. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.) Kako je »oblečena« ta hiša? Prisluhnili bomo utripu hiše, si natančno ogledali njeno »obleko« ter spoznali, kako je II. svetovna vojna vplivala na njen izgled. Z udeleženci bomo na delavnici, ki sledi ogledu, izdelali uporabno mapo z okenci. (Delavnico izvajamo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor.)


UČENCI TRETJE TRIADE OŠ IN SREDNJEŠOLCI Vabimo vas, da z obiskom muzeja popestrite delo v šoli in pridobite potrebno znanje na nekoliko drugačen način. Programi, ki smo jih pripravili za vas, so primerni tudi za izbirne predmete ali izvedbo kulturnih (tehniških…) dni. Z njimi bomo popestrili ogled muzejskih razstav. Poleg učnih ur smo vam pripravili tudi kvize, s katerimi bomo sproti preverjali, koliko smo se ob ogledu razstave naučili, ter kreativne delavnice, na katerih bomo poleg intelektualnih sposobnosti urili tudi ročne spretnosti. Trajanje posamezne delavnice (učne ure): 90 min. Cena delavnice (učne ure) v muzeju: 2,50 € na učenca. Cena delavnice (učne ure) v šoli: 3,00 € na učenca. UČNE URE: Ob ogledih posameznih razstav izvajamo učne ure, pri katerih utrjujemo znanje z učnimi listi, obravnavano snov dodatno utrdimo s pomočjo računalniške projekcije, dokumentarnega filma, posameznih muzejskih predmetov in podobno. Kulturna dediščina in muzej Spoznavanje osnovnih pojmov kulturne dediščine in delovanja muzeja kot kulturne ustanove. Temo kulturne dediščine utrjujemo tudi na eni izmed muzejskih razstav in z učnimi listi. Pogled v arhiv Seznanjanje z nalogami arhivov in s pomenom varovanja arhivskega gradiva; seznanjanje z načinom in s pogoji hranjenja arhivskega gradiva. Pokukali bomo tudi v muzejski arhivski depo in na kreativni delavnici ugotavljali, kaj vse lahko razberemo iz posameznega kosa dokumentarnega gradiva. Spoznajmo mariborske znamenitosti Voden ogled mesta s pomočjo zemljevida in učnih listov. Kako sta nastala fotografija in fotoaparat? Učna ura ob razstavi v Fotografskem muzeju z učnimi listi in računalniško projekcijo. Stoletje vojn Učna ura ob razstavah PST in Na levi ga, na desni ni. Primerjava med prvo in drugo svetovno vojno. Po ogledu izbrane razstave (razstav) otroci utrdijo snov ob računalniški projekciji in z učnimi listi. Maribor je naš! Predstavitev posameznih sklopov mariborske zgodovine med letoma 1918 in 1941 z računalniško projekcijo in učnimi listi.


Zdravstvena oskrba Ob ogledu občasne razstave Vojaška saniteta bomo prisluhnili nasvetom o osnovah nudenja prve pomoči. (Delavnico izvajamo v sodelovanju s Slovensko vojsko in z zdravstvenimi delavci.) Zgodovinski viri in sentimentalna vrednost predmeta Pri učni uri bomo ugotavljali, kakšne vire poznamo, kako jih razlagamo, kako zanje skrbimo in kako jih interpretiramo. Prisluhnili bomo nekaterim pretresljivim in nepozabnim zgodbam, ki so povezane s predmeti, ki jih hranimo v muzeju. KVIZI: Po ogledu izbrane razstave lahko učenci znanje utrdijo s kvizom in za izkazano znanje prejmejo priznanja. Ponujamo vam možnosti: • kviz INDUSTRIJAZNALEC (ob razstavi Spomenik mariborski industriji)

• • •

kviz PST! (ob razstavi PST! Maribor 1941–1945) kviz KDO JE BIL RUDOLF MAISTER? (ob razstavi »Na desni ga, na levi ni, pred nami svetli cilj leži!«) kviz VOJNA (primerjava prve in druge svetovne vojne)

KREATIVNE DELAVNICE: Vsakdanje življenje med okupacijo Ob razstavi Pst! se pogovorimo, kakšno je bilo vsakdanje življenje med drugo svetovno vojno. Pogovorili se bomo o preskrbi prebivalstva (hrana na karte), šolskem sistemu, spreminjanju osebnih imen, imen krajev… in o nasilju nad civilnim prebivalstvom. Otroke bomo seznanili s tem, kako so ljudi nasilno preganjali z domov. Na delavnici bodo izdelali culice in vanje simbolično položili predmete, ki bi jih v primeru izgona vzeli s seboj. Od prve fotografije do spominov v žepu Kreativna delavnica se izvaja v Fotografskem muzeju ob stalni razstavi fotoaparatov Avgusta in Marie Bohanec. Najprej razmislek o svetu brez iznajdbe fotografije, nato seznanitev z zgodovino nastanka fotografije in zakonitostmi »risanja s svetlobo«. Ob zaključku bodo učenci izdelali preprosto camero obscuro. Mariborske fabrike Maribor je bil nekoč pomembno industrijsko mesto. V njem so obratovale tovarne, ki so bile znane po vsem svetu. Po ogledu razstave Spomenik mariborski industriji bomo spoznali, katera vrsta energije je poganjala prve stroje. Preskusili bomo tudi, kako deluje parni stroj, in izdelali vozilo, ki ga poganja zrak. Kri(pra)vica Delavnica Kri(pra)vica je del nagrajenega pedagoškega programa Muzej za mir. Na delavnici se učenci in dijaki seznanijo s posledicami predsodkov, ki izvirajo iz negativnih kulturnih stereotipov in družbenih neenakosti. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.)


Kolo nasilja Delavnica na temo človekovih pravic in družbenih neenakosti. Samoumevnost pravic je pogosto produkt privilegiranih elit, ki ob iskanju svojih pravic pozabljajo na »druge« in na tej poti pogosto kršijo etiko enakosti in pravičnosti. Delavnica v sklopu programa Muzej za mir namenja poseben poudarek iskanju vzporednic s preteklostjo domačega okolja, ki je utrpelo posledice nedopustnega kratenja človekovih pravic. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.) So(brez)čutje Delavnica na temo humanosti, človekoljubnih dejanj in njihovih posledic. Delavnica je spremljevalni program občasne razstave Vojaška saniteta. Kako je »oblečena« ta hiša? Prisluhnili bomo utripu hiše, si natančno ogledali detajle na pročeljih mestnih hiš. Detajli so tisti, ki naredijo stavbo privlačnejšo, a ostanejo pogosto spregledani. Udeležence želimo z delavnico spodbuditi k pozornejšemu opazovanju elementov nepremične dediščine. Na delavnici bomo »oblekli« pročelje svoje hiše. (Delavnico izvajamo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor.) PROGRAMI ZA DELO Z NADARJENIMI UČENCI: Napišimo raziskovalno nalogo Udeleženci programa se v treh srečanjih seznanijo s tehniko priprave raziskovalne naloge ter z uporabo arhivskega in muzejskega gradiva. Noč v muzeju za nadarjene Program je primeren za mlade raziskovalce, ki bi se radi podali na raziskovanje muzeja s svetilkami in preživeli noč med muzejskimi zidovi. Noč v muzeju ponuja edinstveno izkušnjo spoznavanja preteklosti. Na voljo so teme: Igra svetlobe in sence, Zvočno popotovanje, Na poti do luči, V slogi je moč, Od »pumparc« do žarnice.


DODATNA PONUDBA ZA VRTCE IN ŠOLE VSTOPNICA ABONMA I – za predšolske otroke ter učence prve in druge triade. Nudimo vam možnost, da muzej obiščete večkrat in pri tem prihranite. Abonma I vključuje šest kreativnih delavnic skozi vse šolsko leto. (Tretje oko, Muzej v kovčku, Karel in njegova žarnica, Pustna delavnica, Za vsako bolezen rož’ca raste, Mesto ob vodi – poučna pot ob Dravi) Poleg tega imajo lastniki abonmajskih kartic vse šolsko leto prost vstop za ogled vseh muzejskih razstav. Cena abonmaja je 12,00 € po osebi. Ponujamo vam možnost, da se tri delavnice (Muzej v kovčku, Karel in njegova žarnica, Pustna delavnica) pripravijo v vrtcu ali šoli, tri pa v muzeju. V tem primeru je cena abonmaja 15,00 €. Ponujamo tudi možnost, da eno izmed delavnic izvedemo s starši. V tem primeru je cena abonmajske vstopnice 14,00 € po osebi oz. 17,00 € v kolikor tri delavnice izvedemo v vrtcu. VSTOPNICA ABONMA II – za učence tretje triade OŠ in srednješolce. Nudimo vam možnost, da muzej obiščete večkrat in pri tem prihranite. Abonma vključuje tri pedagoške programe, ki jih izberete iz ponudbe. Poleg omenjenih treh programov imajo lastniki abonmajev vse šolsko leto prost vstop za ogled vseh muzejskih razstav. Cena abonmaja je 6,00 €. Vanj niso zajete noči v muzeju. MUZEJ V KOVČKU – Vas zanima, kaj se skriva v muzejskem kovčku? Če nas zaradi kakršnih koli razlogov ne morete obiskati v muzeju, vas lahko v vrtcu ali šoli obiščemo mi. S seboj prinesemo kovček, v katerem se skrivajo zanimivi muzejski predmeti. PREŽIVIMO NOČ V MUZEJU – Vas zanima, kaj se dogaja v muzeju, ko ugasnejo vse luči? Pridružite se nam na kreativni delavnici ob spoznavanju novih vsebin, širjenju obzorij v drugačnem okolju in dogodivščini pri iskanju skritega zaklada. Program je primeren tudi kot zaključna ekskurzija (izlet). ORGANIZACIJA KULTURNIH IN TEHNIŠKIH DNI – Pomagali vam bomo pri organizaciji kulturnih ali tehniških dni. V muzej lahko hkrati sprejmemo več skupin, tudi vso triado. Po želji lahko za vas organiziramo tudi ekskurzijo v sodelovanju s Pokrajinskim arhivom Maribor in Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Ponujamo vam tri teme: Zlata doba Maribora, Kako smo gradili socializem in Industrijski Maribor. ORGANIZACIJA ŠOLSKIH IZLETOV (EKSKURZIJ) – Ponujamo vam možnost organiziranja šolskih izletov, v okviru katerih otroke po ogledu muzejskih razstav popeljemo na spoznavanje mestnih znamenitosti z vlakcem Jurčkom in po reki Dravi z ladjo Dravska vila.


V LETU 2017/2018 VAS V MUZEJU ČAKA ŠE: FOTOGRAFSKI NATEČAJ – Za učence tretje triade in srednješolce bomo organizirali fotografski natečaj z naslovom »Maribor je nor«. Fotografije bodo tudi razstavljene. Pričetek in pogoji natečaja bodo objavljeni na spletni strani muzeja. PRIPRAVE NA MATURO – V sodelovanju z mentorji pripravimo in izvedemo praktični del izpita iz zgodovine kot del splošne mature. KOSTUMIRANO VODSTVO – V muzeju vas bo pričakala gospa Scherbaum, vas poučila o oliki in primernem vedenju ter vas skupaj z drugimi liki iz preteklosti popeljala po stalni razstavi ter skozi zgodovino našega mesta in njegove okolice. (Samo za najavljene skupine.) ZBOROVANJE MLADIH ZGODOVINARJEV – Izvedli bomo zborovanje mladih zgodovinarjev z naslovom Ko samo rož’ca ni bila dovolj na temo zdravstvene oskrbe v Mariboru in okolici. KVIZ – Zgodovina medicine v Mariboru in okolici ter General Rudolf Maister – življenje in delo


MUZEJ ZA MIR pedagoški program, s katerim opozarjamo na nasilne akcije, ki odmevajo po svetu in so zavite v debel plašč kratenih človekovih pravic. Muzej je lahko s svojimi zbirkami, ki utelešajo posamezna obdobja in zgodovinske dogodke, izhodišče za preučevanje slabih praks, ki so človeštvo pripeljale do skrajnih meja etičnih norm. Na delavnicah, izvedenih v sklopu programa Muzej za mir, obravnavamo problematiko kratenja človekovih pravic bodisi kot lokaliziran pojav ali kot člen v verigi svetovnih pojavov. Ob tem opozarjamo mlade na potrebo po kritično oblikovanih mnenjih in strpnih odzivih na izzive iz okolja. Na delavnicah bomo aktualizirali posamezne teme, ki danes pretresajo družbo in vodijo v družbeno neenakost. Za lažje razumevanje problemov bomo iskali zgodovinske vzporednice in otrokom pomagali do primernejših odzivov na procese, ki oblikujejo njihov vsakdan. Program Muzej za mir je za svoje delo prejel nagrado slovenskega odbora ICOM (Mednarodna muzejska mreža) 2016. I. TRIADA: Delavnica na temo iskanja skupnih rešitev in skupinske identitete – V slogi je moč II. TRIADA: Delavnica na temo povezovanja in sprejemanja razlik – Akcija reakcija III. TRIADA: Delavnica na temo človekovih pravic in kulturnih stereotipov – Kolo nasilja Delavnica na temo človečnosti, človekoljubnih dejanj in njihovih posledic – So(brez)čutje Cena delavnice je 2,50 € po osebi. NOČ V MUZEJU (OŠ) V slogi je moč Ustaljen muzejski program na temo kratenja človekovih pravic, predsodkov in strpnega sobivanja Cena programa je 2,50 € po osebi.


Profile for Uros Lehner

Muzej NO Maribor Pedagoški programi 2017/2018  

Muzej NO Maribor Pedagoški programi 2017/2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded