Page 1

Architecture Portfolio works

Urbano Álvaro Gómez Martínez-Barona


urbnwork Architecture & knowledge


> Index

001 Contemporary Arts Center

04

002 Swimming pool and Sport center

08

003 Town Library

11

004 Housing in ‘el ensanche’

14

005 Housing and architecture office

17

006 Daphe house enlargement

20

007 Hostel next to the expo Moma house

23

008 Concrete M.A.S.P. studies

26

009 Visual Arts High Performance Center

29


001

Contemporary Arts Center

La Merced square, Valencia (Spain)

The construction in the historical center of the city requires a special attention to the building rules of the area and also to the memory, but without falling into historicism and building with the spirit of our time. The design of a contemporary art center in the MercĂŠ pedestrian square has to help to enhance the life that has been lost in this square, the building being an urban condenser that attracts people of all ages, races and cultures. The center of contemporary art is composed of two distinct blocks, where the volume next to the square consists of three exhibition halls (one permanent and two temporary), the hall and the souvenir shop and bookstore, and the other Volume corresponds to the administration area composed of offices and the cafeteria with restaurant. In the basement floors of the building is the auditorium, a classroom-workshop and the general store of works of art. The structural system is not too conventional, since it is composed of vertical planes of reinforced concrete (walls) that are responsible for each supporting a beam of 11.2 meters of flight, which will allow the exhibition rooms to be suspended by these huge beams on which the interviewee supports. The composition of the facade is formed by hollows that allow the entrance of natural light thanks to its coating of polycarbonate glass and also has several LED screens where the artists their exhibitions and their works will be projected, and also give dynamism to the square.

- 04 -


a. View from Calabazas street

- 05 -

lobby, shop, cafeteria

administration area

exhibition area

circulations and services


b Structural scheme

- 06 -


c. View from La Merced square

- 07 -


002

Swimming pool and Sport center Nino Bravo st., Valencia (Spain)

The place where the project is located is very privileged, as it is located in front of Turia river’s gardens and has as a backdrop the enormous sculptural Calatrava’s building of the opera of Valencia. The shape of the plot also conditions the design of the new building, since being triangular, many design operations are not allowed when projecting. The operation to design the sports center and the swimming pool consists of the insertion of two horizontal volumes, corresponding one to the pool and thermal baths and the other to fitness rooms and aerobic activities, changing rooms, cafeteria and access, which will be Communicated from the dressing rooms from glass walkways that will cross the sheet of water that separates them. The most horizontal volume has on ground floor, entrance, administration, a cafeteria-restaurant and changing rooms. In the basement floor are the rooms for aerobic activities and fitness, the office of the monitors. In the pool deck the horizontal deck element, which serves mainly as a shade element to the volume of glass, is remarked. Below this volume, in the basement, are the hydraulic facilities are located.

- 09 -


- 10 -

fitness and aerobical sport

locker rooms

swimming pools

cafeteria


- 11 -


003

Town Library Rosa dels vents st., Carpesa, Valencia (Spain)

The library is on a regular plot overlooking Carpesa’s orchard, a town near Valencia. In the plot should be inserted bilioteca, but also decide where to locate the new town hall of the municipality and a cultural center. These would be defined later by other people through open competition. The library building, which corresponds to the initial project, is next to an old building of agricultural warehouse and has a great view of the Valencian gardens. The set of buildings chosen for the project creates a common space in which to differentiate access to the library with a small buried square. The children’s library is accessed at street level. The shape of the rooftop of the library refers to the gable rooftops that are in the houses of this municipality. The skin of the building is composed of a metallic braid mesh, which gives it a diffuse appearance next to the rough agricultural ship. The building and its program have been inserted thanks to the work in section of the building. The work of the section has been allowed thanks to the courtyards and holes to illuminate the different spaces and in the case of the library and children’s library, parents can see their children while reading the press. The work of the section is clearly the generator of new spaces.

- 13 -


- 14 -

lobby, assembly hall

administration, books restoration

children’s library, hemeroteca

lecture room and book deposit

a. Main library view


b. Children library from hemeroteca

- 15 -

c. Hemeroteca from children library


004

Housing in ‘el ensanche’

Dr. Sumsi st. 14-16, Valencia (Spain)

The place where the building is located corresponds to the enlargement carried out in Valencia at the end of the 19th century. Therefore, the site is located in a traditional block of widening with its large central courtyard. To build in the extension must respect the heights of the rest of the buildings and the large existing patio. The operation developed for the design of the houses consists of creating spaces as in the traditional houses of the bourgeois expansion of more than 150 square meters, leaving the children in a more independent space where they can make their private life without being continuously in contact with their parents. To make this possible, modules have been fitted into duplexes where the main rooms of the house are located in two linked modules and the area of the children is a different module at different height. The different arrangement in plan is reflected in facade from the street, where it can be seen that in the master rooms there is a larger window. The houses on the upper floors are for marriages with one child and have two terraces each where you can enjoy the good climate of the area. The ground floor has two commercial premises and a community courtyard where you can interact with neighbors and relax, or children recreate.

- 17 -


a. Modules joining

- 18 -


b. Common circulations

c. Tipologies ensembled

d. Dr. Sumsi st. view

- 19 -


005

Housing and architecture office Gregorio Mayans st. 9, Valencia (Spain)

The plot where this project is located has the peculiar characteristic of being 4.5 meters wide. It is located in an extension block, and therefore responds to this typology. The building will have rental housing, an architectural studio and the alleged housing of the studio’s chief architect. The building will have the heights allowed for this street, however, the building next door, being on a large avenue, is higher. In this way, the recessed facades of the last plants are staggered until they have the height of the adjoining building. The last three floors will correspond to the architect’s house, which are located behind the facade plan, the first five floors will be houses with the same layout, and in the ground floor and basement will be the architecture’s office where from the entrance to the Building from the street you will be able to see through the glass the multipurpose space of the office where projections, talks, exhibitions and workshop work will be held.

- 21 -


7th FLOOR

1st,2nd,3th.4th,5th FLOOR

BASEMENT FLOOR

8th FLOOR

STREET ELEVATION

6th FLOOR

BACKYARD SECTION

GROUND FLOOR

a. View from Mayans street

- 22 -


architecture office

rental apartments

architect’s apartment

b. View from Antiguo Reino avenue

- 23 -


006

Daphne house enlargement

20 Madrone Place, Hillsborough, CA (USA)

The Daphne house was designed by the American architect Craig Ellwood at the time when he had Mies as his main architectural reference. The house consists of a pure volume of glass in H form with a structure of prefabricated steel profiles. Therefore, Ellwood followed the constructive and aesthetic method of the Farnsworth house. The project for the extension of the house without altering its essence had as a program the creation of two houses for two different families, with different interests. The central part of the dwelling was used as an entrance porsche and vertical communication container to access the new added volume. The program of uses of the houses is composed on one side of a house for a conventional family with two children, which incorporates a room for guests and a gym; and on the other hand, the second home is composed of a program of uses for a single jazz pianist, where a wine cellar is incorporated, and a rehearsal space for drums and bass.

- 25 -


> Preexisting

a. Original ground floor plan by Craig Ellwood completed in 1961. > Enlargement and renovation

- 26 -


b. Axonometry of the enlargement and construction sequence

- 27 -


007

Hostel next to the Moma exhibition house 11 West 53rd street, New York (USA)

The Moma house was designed by Marcel Breuer on the occasion of the Universal Exhibition of New York in 1949 to show the qualities of a modern house of that time. Of light and prefabricated aspect, the house had a wooden structure and coating and a very flexible functional scheme for the time. The project carried out together with this house consists of creating a residence of investigators of the work of Breuer on a plot equivalent to 5 times the diagonal of the house. The final result is two volumes with sloping roofs like Breuer’s house. The new buildings, instead of having wooden slats on the outside, have wood-concrete slats, material used by Iñaki Ábalos for a single-family house built in Las Rozas (Madrid). This material has a modern finish without altering the essence of the studio home. The access volume program, consists of a Breuer book store and the reception of the hostel and a workspace and research; and on the other hand, the volume of the hostel consists of 4 individual rooms and a living area with dining room and kitchen incorporated.

- 29 -


- 30 -


a. View from the swimming pool towards the living room

- 31 -


008

Concrete M.A.S.P.

Paulista avenue 1578, Sao Paulo (Brasil)

The exercise consists in illuminating the Sao Paulo Art Museum of Lina Bo Bardi, regulating the entrance of natural light. In the museum, the exterior light enters directly through the large glass window that occupies the entire facade, so that the light that the artworks receive is not controlled. For the exercise, two possible solutions have been considered. The first solution is to create the movement of a snake in the floating volume. Vertical planes 4 meters apart have been placed. The second and definitive solution is to illuminate the building from patios placed on deck, and the facades, to close them completely in the light. In this way the light will be diffused and controlled. The communication centers and services are placed on the sides. The concrete model shows how the large public square that is under the immense floating volume is maintained.

- 33 -


a. Buiding by Lina Bo Bardi

b. Pre-existing design

b'. New design

> First concept

- 34 -


c. Formwork development

c'. Filling of white concrete

> Second concept

- 35 -


009

Visual Arts High Performance center Campanar avenue 21, Valencia (Spain)

The new building is part of an old hospital complex that you want to grant a new use: university. The old buildings will serve to contain classrooms, workshops and teachers offices. The university imparts visual arts, as they were once taught at the Bauhaus school in Dessau. The new buildings that are intended to be built are a space where students work and are cultivated their minds, and exchange information. A place where students immerse themselves in artistic references, become inspired and learn. The building does not have a hierarchy in the program, but you can see the different zones depending on the furniture. The courtyards are also used for work and reading, and enjoy the good weather that the city offers. They are also used for coffee and smoking. The structure of the building appears on the perimeter of the courtyards and the edge of the building with tubular steel columns. The roof is formed by IPE steel profiles, which allows to generate big lights like some Mies buildings that have this type of roof. The columns in the patios will be filled with concrete, since the axil here is superior to the edge of the building.

- 37 -


a. New building floor plan

- 38 -


- 39 -


1.Terreno natural / 2. Hormigón de limpieza para cimentación / 3. Zapata corrida de hormigón armado / 4. Relleno de gravas para drenaje / 5. loseta de 30 cm. de espesor como solera del suelo exterior / 6. Tubo de drenajede 10 cm. de diámetro / 7. Junta elastomérica entre estructura de cimentación y loseta de solera del pavimento exterior/ 8. Lámina impermeabilizante / 9. Pavimento asfáltico / 10.Pieza de cuña de hormigón sobre la zapata / 11. Pieza de cuña de hormigón sobre zapata para apoyo del murete / 12. Subestructura de aluminio para anclaje del yeso laminado de antepecho / 13. Panel de yeso laminado / 14. Murete de ladrillo cerámico de antepecho / 15. Aislante térmico de espuma de poliuretano / 16. Perfiles verticales con sección en omega de subestructura de fachada / 17. Perfil tubular de sección cuadrada de acero galvanizado / 18. Carpintería de aluminio con rotura de puente térmico / 19. Remate de antepecho de madera lacada blanca / 20. Doble lámina de vidrio con cámara entre ambas / 21. Vierteaguas de aluminio de acabado blanco / 22. Perfil de madera para apotar pladur y suelo de parquet / 23. Peanas de acero galvanizado para apoyo parquet / 24. Pavimento de láminas de madera de haya tratada superficialmente / 25. Remate superior de la carpintería con goterón en acero galvanizado de acabado blanco / 26. Lámina de yeso laminado de falso techo colgada sobre tirantes / 27. Subestructura de aluminio de falso techo apoyada en las alas de la estructura para colgar el falso techo / 28. Estructura de pletinas de acero / 29. Piezas de PVC de pinza sobre alas inferiores de la estructura para sostener subestructura de falso techo / 30. Lámina de aislante térmico de 3.5 cm. de espesor / 31. Lámina impermeabilizante / 32. Capa dehormigón aligerado de regulación para creación de pendientes de 8 cm. de espesor aprox. / 33. Capa de gravas de 6 cm. de espesor / 34. Remate de cubierta de aluminio con acabado en blanco / 35. Estore textil de protección solar / 36. Chapa ondulada de alumino en acabado blanco de material superficial de fachada

- 40 -


b. Construction sequence

- 41 -


- 42 -


thanks for taking a look!

Contact: E-mail: urbnwork@gmail.com Phone: 0049 17673126089

Portfolio_urbnwork  
Portfolio_urbnwork  
Advertisement