Page 1

urbbus business-ul din urbea ta

a șasea apariție | publicație independentă | www.157studio.eu


Cum renaștem? Ieșirea din impas este o victorie personală oridecâte ori acesta cucerește spațiul de acțiune. Fără să vrem, fără să anticipăm, eșecul ne pândește și câștigă bătălia. Câteodată nici nu este o bătălie, ci noi suntem pur și simplu prizonierii destinului. Odată ajunși acolo jos, unii se plâng, alții plâng și alții încetează să mai plângă, își șterg lacrimile și caută soluții. Realitatea este că soluțiile nu sunt la îndemână, nu sunt ușoare și concluzia inevitabilă este: e greu! Însă, sfârșitul nu e aici, vorba cântecului. Suntem făcuți să cădem și să ne ridicăm. Cine nu a căzut niciodată, a ales drumul greșit. Cine a căzut de prea multe ori are în sine puterea de a se ridica și trebuie căutat. Mai devreme sau mai târziu vom experimenta eșecul și căderea. Una dintre soluții ar fi să blamăm pe cineva, eventual destinul și să găsim vinovați, altă soluție ar fi să mergem mai departe de-atât și să găsim resorturile de a ne ridica. Oamenii care au căzut ne pot învăța cum se face ridicarea, cum e să eșuezi și apoi să reușești. Izolarea și autosuficiența ne condamnă la a rămâne în autocompătimirea noastră și a nu beneficia de experiența unei căi bătătorite. Experimentăm încă odată ceea ce era dovedit demult, poate pentru propria noastră plăcere. În jurul nostru există oameni care au învățat lecții prețioase din eșecul lor, trebuie doar să îi căutăm și să avem disponibilitatea să îi ascultăm. Vom fi scutiți de prăbușire. Sfatul lor ne poate ajuta să mergem mai departe. Vorbim de comunitate și echipă, însă individualismul și egoismul sunt deviza noastră reală. Fiecare pe cont propriu, nu mă interesează și sloganurile pot continua. Ajungem însă în momentul în care calculăm, ne imaginăm unde puteam fi și unde suntem. Poate nu vom ajunge mai departe, dar alții pot fi mai în față decât noi. Renaștem atunci când vrem și murim oridecâte ori ne dorim asta. O societate de muribunzi e tristă, acră, acerbă și zgomotoasă. Nu se mai distinge nimic și din păcate nu se întrevede speranța, e dominată de pesimism. Renașterea însă invie nădejdea.

Ne poți contacta la: office@157studio.eu sau 0772 091 543


www.romarketing.ro

office@romarketing.ro

provocトビi oameni schimbトビi

de ani de窶ヲ


Curăţenia de primăvară

Bianca Pușcaș - Președinte Lions

Există un timp pentru toate... un timp pentru a munci si unul pentru a te odihni; un timp pentru a semăna şi altul pentru a culege roadele. Un timp în care să visezi şi altul în care să acţionezi. Există inclusiv un timp pentru a te îmbolnăvi - acesta este de obicei un timp în care organismul nostru cere o pauză, un răgaz de la nebunia zilnică. Şi apoi vine un timp în care să te vindeci, să ajungi din nou la echilibrul obişnuit, să renaşti.

Natura ne învaţă că primăvara este anotimpul curăţeniei, al purificării. Plantele au nevoie de soare pentru a renaşte şi a începe creaţia. Pentru a face loc lucrurilor noi să răsară şi să înmugurească, este nevoie să îndepărtăm resturile uscate şi putrezite care doar acoperă şi întunecă pământul. La fel mi se pare că se întâmplă şi cu organismul şi cu sufletul nostru. Pentru a ne putea dezvolta, pentru a putea renaşte, pentru a putea da naştere unor proiecte şi gânduri noi, trebuie mai întâi să facem curăţenie, să ne eliberăm de lucrurile ce ne apasă şi ne îngreunează dezvoltarea.

Cum facem asta? Fiecare trebuie să descopere singur. De multe ori renaştem singuri, pe propriile noastre puteri şi prin capacitarea noastră. În primul rând trebuie să îţi doreşti. Bineînţeles, ne prinde bine un imbold, o persoană care să ne sprijine şi să ne îndemne. Primăvara apare în viaţa fiecărui om, ciclic. Doar trebuie să o primim şi să o acceptăm. Fiind anotimpul creaţiei, renaşterii, trebuie să avem grijă de acest anotimp din viaţa noastră, pentru că în funcţie de „curăţenia de primăvară”, de ce seminţe plantăm în această perioadă, aşa vor urma şi celelalte anotimpuri din viaţa noastră. În funcţie de „primăvara din viaţa noastră” vom culege roadele mai târziu.

La fel ca şi plantele, avem nevoie de mai mulţi factori care conduc la renaştere. Avem nevoie de un motiv care să ne dea putere şi dorinţa de a ieşi din starea de hibernare, de a dori dezvoltare şi creştere. Şi motive sunt multe: dorinţa de dezvoltare personală, de a face mai mult pentru tine şi familia ta, de a încerca să pregăteşti primăvara din viaţa copilului tău, astfel încât să culeagă roade sănătoase în anotimpurile vieţii ce urmează. Pentru că... în final, copilul este rodul primăverii tale şi îţi doreşti să fie cel mai bun rod al tău.


POPESCU? IONESCU? PUȘCAȘ?... PREZENT! ȘI EU! ȘI EU!... Cristian Pușcaș

opțiune a reprezentat-o demisia.

Nu poți să vorbești despre capacitatea de a renaște, de a reporni, de a te reinventa dacă nu o faci din perspectiva propriei experiențe de viață. De aceea, în rândurile următoare voi ilustra câteva din gândurile și sentimentele ce încă mă încearcă în raport cu implicarea mea în viața politică locală.

Peste noapte am devenit lipsit de responsabilități sociale și politice. Printr-o simplă semnătură am renunțat la un traseu politic aparent favorabil din punct de vedere strict personal. Cu toate acestea, conștiința mă trimitea mereu și mereu spre dictonul în baza căruia afară este gardul, iar înăutru leopardul. Zi după zi, eram tot mai convins că mărul ambalat și prezentat atât de apetisant era de fapt unul otrăvit, de la coajă și până la cotor. Iată-mă deci, ”liber de contract”. Dar oare chiar sunt? Inițiativele politice, sociale și profesionale pe care le-am avut și-au găsit ecou în societatea civilă. Răspunsul acesteia a fost pe cât de încurajator pe atât de mult animat de speranță și așteptări reale. Mi-a dat încredere în propriile capacități și abilități de a fi util comunității. Nu pot deci să mă simt liber de contract. De fapt, nici nu îmi doresc. Nu îmi doresc, pentru că nu mi-am abandonat crezul. Și pentru că, mai presus de orice, vreau să mă dedic comunității.

Crezul meu ferm este acela că politica reprezintă pârghia prin care poți influența în mod consistent și constructiv destinele unei comunități, în scopul declarat de a contribui la evoluția ei pozitivă și armonioasă. Prin urmare, decizia de a mă înregimenta politic, iar apoi de a mă implica activ în viața cetății, a reprezentat o consecință firească a acestui crez. Concluzia tristă, la mai bine de un an de când, independent de voința mea, am ajuns actor într-o formațiune politică ce nu mă reprezintă, este aceea că nu mi s-a oferit cu adevărat șansa de a veni în întâmpinarea ”beneficiarului” de drept al activității unui politician, cetățeanul. Mai mult, am conștientizat faptul că, în calitatea mea de consilier local, sunt pus de multe ori în situația de a susține și vota proiecte ale primăriei Oradea, care, din punctul meu de vedere, sunt abuzive și agresive față de orădenii care, prin votul lor m-au mandat să le reprezint interesele civice în Consiliul Local. În acest context, pentru mine, singura

Morala? Nu vreau să renasc. Pentru că, în fapt, eu nu sunt mort.


Munca

,

privită ca o satisfacţie, nu ca o corvoadă. Entuziasm, dorinţa de muncă, disponibilitate, planuri îndrăzneţe, mai multe zâmbete pe feţele noastre – toate ne pot caracteriza ca oameni o dată cu venirea primăverii... Renaştem ori de câte ori vedem feţe interesate de subiecte noi de dezvoltare care, prin abordarea lor, pot să ne ajute să ne definim ca fiinţe. Renaştem în faţa unei poveşti de succes împărtăşită sau dintr-o experienţă de viaţă trăită şi care ne aminteşte că avem şi altceva decât momentul ACUM. Azi căutăm în permanenţă ceva diferit; căutăm să demonstrăm că PUTEM FACE, dar pentru asta de multe ori efortul depus poate fi disproporţional cu rezultatul obţinut. Acest lucru este suficient de puternic încât să ne facă să ne oprim din iureşul zilnic şi să ne întrebăm: EU, încontro? A munci e necesar şi cred că e de datoria noastră să ne îndeplinim cu toţii, onorabil, această necesitate. Dar vreau să renaştem în cât mai mulţi dragostea de a munci cu plăcere; nu contează vârsta, nu contează pregătirea, nu mai contează alegerea de a lucra într-un domeniu făcută la un moment dat. Contează cel mai mult ATITUDINEA pe care o am faţă de muncă. Pentru mulţi munca se numără în zilele şi orele care se scurg între luni şi vineri. Pentru ei munca înseamnă cele 8 ore petrecute la serviciu ori număratul cu disperare a zilelor rămase până la concediu. Cum ar fi să ne bucurăm cu toţii de ceea ce facem şi de ceea ce obţinem în urma muncii depuse? Vorbesc de

acea mândrie că am contribuit sau chiar am realizat ceva. Iar pentru asta nu trebuie să fii antreprenor; poţi fi tu însuţi un intraprenor la acel loc de muncă. Satisfacţia muncii se poate citi pe feţele oamenilor, o simţi în atitudinea pe care o au faţă de sine, faţă de cei din jur. Vreau să renaştem în tineri convingerea că există alternative la care să aspire, dar acestea trebuie ancorate în nişte realităţi. Viaţa de zi cu zi are aşteptări mari şi provocări; nu e cea pe care o văd la televizor, pe internet... Nu e cea pe care o cunosc prin filtrul apropiaţilor. Vreau să văd tineri care îşi propun să schimbe lucruri, să fie consecvenţi; să îi văd muncind pentru ideile pe care le au şi nu să stea pe margine, resemnaţi, în speranţa că alţii vor lua decizii în locul lor. Văd şi întâlnesc tineri care au curajul să facă acest lucru. Dar, în egală măsură trebuie să aibă curajul să iasă în faţă şi să le vorbească şi altora - să-i provoace, să ne provoace. Aştept toate acestea de la elevi, de la studenţi, de la toţi cei care se simt tineri în spirit. Poate scăpăm într-o bună zi de clişeul binecunoscut că nu putem face nimic din cauza metalităţii, oricare ar fi aceasta. A munci nu e o ruşine şi, atâta vreme cât o faci bine, poate da şi roade. Asta dacă o „cultivăm” bine şi dacă o percepem ca pe o satisfacţie, nu ca pe o corvoadă. Carmen Sasu, Managing Partner RoMarketing


Piese-cheie pentru ținutele business de primăvară Vești bune pentru noi toți: s-a încheiat capitolul ținutelor complicate, cu „n” straturi și texturi, și ne îndreptăm spre sezonul în care acestea se simplifică din ce în ce mai mult. Ţinuta business devine mult mai ușor de construit: cel mai adesea aceasta se rezumă la un blazer și o cămașă potrivită, o pereche de pantaloni bine coordonați cu restul ținutei și o pereche de pantofi „capabili”.


1. Blazerul deconstruit Desigur că zilele răcoroase ne vor îndrepta alegerea spre un blazer mai călduros, din lână. Însă grosimea blazerului scade direct proporțional cu creșterea temperaturii, așa că, inevitabil, în aprilie te vei întâlni cu nevoia de a purta un blazer cât mai ușor, fără căptușeală. Te temi că nu va avea aceeași formă bine conturată ca și un sacou clasic, „veritabil”? Nu ai motive - în ultimii ani, blazerele fără căptușeală sunt din ce în ce mai captivante.

2. Costumul camel Dacă este vreo culoare neutră care face trimitere directă la stilul de sezon cald, aceea e camel - o nuanță nisipie, pe care o asociem cu stilul safari și cu nonșalanța pieselor din in, într-o zi toridă de vară. În plus merge extraordinar de bine cu alb sau albastru deschis. Un costum camel este absolut necesar dacă vrei să ai mai multe opțiuni pentru ținutele de birou ale primăverii. Îl poți purta într-o multitudine de feluri: smart, alături de o cămașă Oxford albă și pantofi loafer, smart casual, cu o bluză simplă și adidași albi, sau separat, combinând sacoul și pantalonii în diverse ținute.

3. Pantofii cu curea („monkstrap”) Probabil te așteptai să pomenim mai întâi un Derby din piele întoarsă sau un Brogue de sezon cald - ca să nu mai spunem că pantofii fără șiret abia așteaptă să stea frumos lângă pantalonii cu tivul suflecat, în ținutele de mai. Dar nu - aprilie și mai sunt luni capricioase, așa că varianta care îți îndeplinește și nevoia de stil, și cea funcțională, este modelul „monkstrap” (cu curea).

4. Pantalonii albi... … revin pe „lista” de piese cu personalitate, pe care merită să le încerci sau să le reintegrezi în ținutele de zi cu zi. E drept că o pereche de pantaloni albi, fie ei din denim sau din bumbac, poate fi o opțiune cel puțin nefericită pentru cei neîndemânatici, care obișnuiesc să-și verse cafeaua de dimineață peste pantalonii proaspăt cumpărați. Însă în cele mai multe cazuri, te poți descurca - merită efortul, la câte combinații pline de stil îți permite acest model de pantaloni.


5. Cămășile în culori deschise În sfârșit, cămășile cu modele și culori… vesele nu mai par inadecvate - cum cu siguranță ar fi părut în urmă cu două luni. Ai undă verde la carouri, dungi sau buline în combinații cromatice pastelate, dar și la imprimeuri „spumoase”, pentru cei care își permit mici excentricități în outfit-urile pentru birou.

6. Accesoriile cu… energie De multe ori, cel mai bun „statement” îl fac accesoriile, iar perioada următoare e optimă pentru accesorii bine alese, în culori și texturi de impact. Poți alege cravate cu imprimeuri de inspirație florală și vegetală, batiste de buzunar multicolore, șosete colorate, eșarfe subțiri și tot „pachetul”. Atenție, ca de obicei, la coordonarea acestora în ținută - cu cât accesoriile devin mai multe, cu atât mai puțin control pare că ai asupra ansamblului. Și, pentru că luxul stă adesea în detalii, un accesoriu de impact ar fi o pereche de butoni cu adevărat deosebiți - cum sunt cei de la Mon Art, pe care îi găsești acum în magazinele Cozacone. Urmărește Cozacone, cu sfaturi și noutăți în materie de stil masculin, pe www.cozacone.ro/lifestyle și pe facebook. com/cozacone.


Lansat la mijlocul lunii februarie, Cardul Comunitar este un program nou de colectare de fonduri al Fundației Comunitare Oradea, care are ca scop crearea unui fond comunitar din resurse locale, prin contribuția antreprenorilor locali și cu participarea activă a cetăţenilor. Cardul Comunitar funcționează pe principiul unui card de fidelitate, însă el are în plus o componentă comunitară. Unicitatea lui constă în faptul că o parte din sumele pe care deținătorii Cardului Comunitar le cheltuiesc atunci când achiziționează produse sau servicii de la antreprenorii parteneri din program vor fi reinvestite în proiecte destinate îmbunătățirii calității vieții bihorenilor. Mai precis, pe lângă reducerile pe care antreprenorii le oferă, aceștia se angajează să doneze bani într-un fond comunitar aflat sub coordonarea Fundației Comunitare Oradea. Fondurile strânse în acest an vor fi utilizate pentru achiziționarea a două defibrilatoare mobile cu comenzi vocale în limba română, care vor fi amplasate în două zone intens circulate din oraș (Pasajul Vulturul Negru și Str. Republicii). De asemenea, se vor organiza evenimente și activități de conștientizare a riscurilor obezității infantile, care să vină în sprijinul dezvoltării cunoștințelor copiilor de a-și crește controlul asupra determinanților sănătății, cu scopul de a aduce o schimbare a comportamentelor într-un stil de viață nou, favorabil sănătății.

Până acum, 10 antreprenori locali s-au angajat să le ofere utilizatorilor Cardului Comunitar reduceri și să doneze bani. Şi-au anunţat participarea în program cafenelele Coffee Time La Garaj şi Ristretto, cabinetul de psihologie PsihoSpot, patiseria Flora, Restaurantul The Hub și Riserva Wine Spa (Hotel Ramada Oradea) care au anunţat o reducere de 1% pentru posesorii Cardului Comunitar; brandurile Baby Print – Babywearing și EB - Exclusive brands, care vor oferi o reducere de 2.5% clienţilor; magazinul Novambient, care va oferi o reducere de 3% și cabinetul de avocatură Cristian Rusu, care de asemenea reduce cu 5% tarifele pentru cei care au acest card.


FUNDATIA COMUNITARA

ORADEA Urmărind pagina de facebook Card Comunitar Oradea și pagina de web a Fundației Comunitare Oradea, utilizatorii cardului pot afla care vor fi viitorii parteneri locali ai programului, cu ce reduceri îi așteaptă la sediile lor și ce proiecte pentru comunitate vor fi implementate din fondurile strânse. Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Contact: Claudia Abrudan Director Executiv Fundația Comunitară Oradea Tel: 0743 295486 E-mail: director@fundatiacomunitaraoradea.ro Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.

FUNDATIA COMUNITARA ORADEA

Fundația Comunitară Oradea face parte din programul național de “Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu Fundația Pentru Parteneriat și Fundația Pact, cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation.


O

Viața începe în doi!

Contactați-ne

ORADEA

Pentru a discuta mai multe detalii despre eveniment sunați la: T +40 259 259 220 T +40 259 259 259 sau trimiteți un e-mail la: oradea.sales@hilton.com


Pe parcursul ultimului an am fost solicitat de mai multe ori de a transmite câteva idei despre cum să participi la un interviu, atât din punct de vedere al angajatorului cât și din punct de vedere al candidatului. De această dată am să prezint punctul meu de vedere despre modul în care ar trebui să te pregătești și cum ar trebui să conduci un interviu în calitate de angajator. Îmi doresc ca acest material să vină în ajutorul celor care vor lucra direct cu viitorul angajat, fie că aici vorbim de un viitor manager sau chiar de viitori colegi. Având acestea în minte, vă invit să parcurgeți recomandările mele:

Gândește-te că interviul este prima întâlnire cu viitorul tău coleg. Aceasta e de fapt realitatea simplă privind inteviul cu candidații. Prima impresie contează cel mai mult. Cu cât interviul decurge mai bine și atmosfera este pozitivă, cu atât șansele de a găsi angajatul dorit sunt mai mari. Pregătește-te pentru interviu. Deja ai trecut peste CV atunci când ai ales să chemi respectivul candidat la interviu, așa că e bine să-l recitești și să îți reamintești de ce l-ai chemat. Ar fi bine să pregătești locul în care va avea loc interviul și aici mă refer să fie un spațiu curat, organizat, aerisit. Ar fi bine să arunci o privire în oglindă, să te asiguri că totul e așa cum trebuie. Bogdan-Daniel Orbulov Sunt un matematician pasionat de educație, care a ajuns la concluzia că numerele cele mai interesante sunt în vânzări și în dezvoltarea de afaceri.

Creează o atmosferă pozitivă încă de la început. Ca și cu orice angajat al tău, dorești ca acesta să se simtă bine la locul de muncă și nu văd niciun motiv să nu faci acest lucru din primul minut din care-l cunoști. De mare ajutor poate să îți vină un zâmbet sincer, faptul că soliciți să vă spuneți pe numele mic, că oferi ceva de băut sau chiar o mică glumă. CV-ul nu este atât de important. Sunt de acord că experiența profesională a candidatului reprezintă un aspect important. Acest lucru a fost evaluat la trierea CV-urilor. Pentru mine a fost totul timpul mai important modul în


7

RECOMANDĂRI PENTRU INTERVIUL DE ANGAJARE

care persoana respectivă se raportează la locul de muncă. În cadrul unui interviu prefer să mă axez pe întrebări de tipul: ”Care a fost locul de muncă la care te-ai simțit cel mai bine? / Ce ți-a plăcut cel mai tare acolo?” și respectiv ”Ce ți-a plăcut cel mai puțin la un loc de muncă?/Ce anume nu ți-a plăcut?”. Nu folosi clieșee. Aici cred că aș putea scrie o carte întreagă, dar am să menționez doar trei astfel de clișee. Primul clișeu: ”Unde te vezi peste ... ani?”. Sunt sigur că avem cu toții obiective, vise și dorințe, dar cred că este mult mai important să te gândești cum să trezești în candidat dorința de a se angaja în compania ta. Un alt clișeu este reprezentat de întrebarea ”Care sunt punctele tale forte?” sau chiar de întrebarea ”Ce crezi că te face un angajat potrivit pentru noi?”, dar aici recomand să citești de mai multe ori punctul 7. Ultimul clișeu este acela de a trata candidatul cu răceală sau superioritate. Aici aș prefera să menționez o experiență proprie. Acum circa 10 ani m avut un interviu la o companie din Top 5 ca cifră de afaceri în România. Aici am fost supus la ”condiții de stres similare cu cele de la locul de muncă”. Nu am mai avut niciodată dorința de a fi angajatul lor. Pune candidatul într-o situație de la locul de muncă. Dacă ar fi să menționez un al patrulea clișeu la punctul anterior, aș fi povestit de roleplay. Totuși eu mă refer la un mic truc pe care l-am aplicat în interviuri: am enunțat o situație dificilă cu care mă confrunt în acel moment și am solicitat candidatului o soluție. Situația respectivă a fost cu siguranță trecătoare așa că nu a avut sens să îmi fac griji în legătură cu confidențialitatea informațiilor. În schimb am câștigat idei și am putut să evaluez mai bine creativitatea candidatului.

Setează așteptările. Poți întreba care sunt așteptările de la un loc de muncă și chiar de la manager. După aceea spune care sunt așteptările tale. În modul acesta fiecare dintre voi se asigură că dorește să colaboreze pe viitor. Totodată, este un mod uimitor prin care să devii un manager și mai bun. 7+1. Împarte interviu în două întâlniri. Înainte de a lua decizia de angajare sunt două aspecte de lămurit: dacă candidatul se potrivește companiei și dacă pachetul de angajare este satisfăcător pentru candidat. Recomandarea mea este ca prima întâlnire să fie ocazia în care să vă cunoașteți cât mai bine atât ca indivizi, dar și ca viitor angajator/ manager și potențial angajat. La rândul lui, candidatul ar trebui să se vândă cât mai bine ca persoană și ca profesionist. Dacă prima parte a interviului decurge bine, cu siguranță negocierea pachetului de angajare va fi decurge natural și simplu. Nu pot să nu îmi aduc aminte că cei mai buni oameni cu care am lucrat aveau trei motive principale pentru care să se simtă bine la lucru și să performeze: erau importanți ca personă, știau ce au de făcut în cadrul organizației și nu în ultimul rând știau tot timpul care e nivelul lor de performanță. În cadrul interviului nu ai cum să acoperi toate aceste aspecte, de fapt singurul aspect pe care poți să-l dezvolți cât mai bine relația cu viitorul angajat. Cu cât interviul va decurge mai bine, cu atât poți să te asiguri mai bine că persoana aleasă se va integra în echipa ta și va avea cele mai multe șanse dă devină angajatul dorit de tine. Cu siguranță clădirea unei organizații sănătoase se bazează și pe alegerea unor angajați cât mai buni.


PRIMEJDIA NELUATĂ ÎN SEAMĂ VINE MAI REPEDE

www.prosemun.ro


• Spital clinic Structură cu 130 de paturi Maternitate Opt săli de operație Specialități chirurgicale și medicale Intervenții chirurgicale minim-invazive cu durată de spitalizare redusă

• Policlinică 3 puncte de lucru și peste 30 de specialități

• Laborator clinic de analize medicale Acreditat RENAR

• Centru clinic de radiologie și imagistică medicală • Ambulanța Pelican 0259 962

Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Spital acreditat CONAS.


BizzClub – o comunitate de oameni de afaceri care se ajută reciproc BizzClub este un club al oamenilor de afaceri. De unde ideea de a înfiinţa acest club în Oradea? Ideea a pornit în toamna anului 2014, când am aflat de oportunitatea de a crea un club de afaceri în Oradea. Aveam doar 21 de ani pe atunci şi mi s-a părut o provocare. Am luat legătura cu cei de la BizzClub România, după care am pus bazele clubului în Oradea.

Care sunt impresiile la un an de la înfiinţarea clubului în Oradea? Tot ceea ce reprezintă BizzClub, pentru mine a adus plus-valoare: începând de la oamenii noi pe care i-am cunoscut, la un stil de viaţă diferit faţă de ce făceam înainte. Totul s-a îmbunătăţit din momentul în care am început acest proiect.

Pe piaţă mai există diferite organizaţii ale oamenilor de

afaceri. Care sunt atuurile BizzClub? Suntem un grup dinamic, tânăr – media de vârstă este undeva la 30 şi ceva de ani. Indiferent că vii la o întâlnire şi faci sau nu parte din grup, pleci cu ceva: un contact, o informaţie, o idee. În plus, suntem un club de afaceri la nivel naţional. Dacă eşti membru în Oradea, poţi beneficia de aceleaşi facilităţi dacă mergi în Braşov ori la Cluj sau Iaşi. Ştiu că se doreşte deschiderea de cluburi şi în străinătate.

Marţi dimineaţa aveţi întâlnirea săptămânală. De ce ar vrea cineva să se trezească la ora 7 să vină la BizzClub? Cei care participă la întâlnire vin ca într-o familie de afaceri. Sunt persoane deschise. Avem unii membri care sunt în club fiindcă vor să înveţe. Min pentru momentul de educaţie pe care îl avem săptămânal – 20-25 de minute de training ţinut de un expert dintr-un anumit


domeniu, de un speaker ori un trainer. Alţii vin pentru networking: îşi prezintă afacerea, se prezintă pe ei – cine sunt, cu ce se ocupă. Dacă ceri referinţe, poţi pleca cu contacte importante – suntem 20-25 de persoane la întâlnire şi fiecare poate cere referinţe.

Apartenenţa la acest club înseamnă şi plata unei taxe. Totuşi, oferiţi şi întâlniri gratuite. Taxa este de 497 de euro pe an. Oferim şi întâlniri gratuite din mai multe motive: principalul este pentru a testa. Vii de trei ori gratuit – dacă vii şi a patra oară înseamnă că îţi place şi vezi beneficiul. Cine participă la o întâlnire şi nu revine – e clar, nu a simţit să facă parte din club. Totuşi, ca şi club, avem nişte reguli. De exemplu, doar unul singur pe domeniu – dacă o firmă de instalaţii sanitare, de pildă, a intrat în grupă, nu va mai fi acceptată altă societate din acelaşi domeniu.

Care este visul tău în devenirea BizzClub? Ţelul meu este de a ajuta cât mai mulţi oameni de a-i face antreprenori, să devină persoane mai bune, să-şi dezvolte şi să-şi mărească numărul de contacte.

Cei care doresc să participe la întâlnirile BizzClub pot afla detalii pe site-ul bizzclub.eu, unde pot cere o întâlnire gratuită. O altă modalitate de contact este pagina facebook.com/ bizzcluboradea ori la telefoanele 0755/977.659; 0771/154.914 .

LECŢIA DE BUSINESS

Invitat: Andrei Negrău, preşedinte şi fondator al BizzClub Oradea


Desfacerea căsătoriei prin DIVORŢ.

Chiar dacă vechiul Cod civil cunoștea divorțul amiabil, acesta era posibil doar prin procedura judiciară.

Divorțul poate avea loc, potrivit art. 373 Cod Civil prin: • acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț; • atunci când din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; • la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani; • la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei; Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților, poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților, procedura finalizându-se cu eliberarea cerificatului de divorț, în condițiile legii. Divorțul prin acordul soților poate fi constatat de către notarul public și în cazul în care există copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, dacă soții convin asupra tuturor aspectelor referitoare la: • numele de familie pe care să-l poarte după divorț; • exercitarea autoritații părintești de către ambii părinți; • stabilirea locuinței copiilor după divorț; • modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și copii; • stabilirea contribuției părinților la cheltuielile

de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor;

Divorțul pe cale notarială este condiționat de acordul părților, în speță a soților; îmbrăcând formă unui act juridic bilateral nepatrimonial; acordul soților se extinde atât asupra cererii principale-divorțul cât și asupra cererilor accesorii, respectiv la numele de familie pe care îl vor purta fiecare soț după divorț, precum și la efectele divorțului cu privire la copiii minori; Având în vedere faptul că divorțul pe cale notarială este un divorț remediu, nu are importantă dacă există sau nu vreo culpă, și chiar dacă există nu este necesar să fie menționată, importantă are doar faptul imposibilității continuării conviețuirii între soți; Divorțul pe cale notarială are un caracter strict personal, fiind necesară prezența ambilor soți atât la data depunerii cererii de divorț, cât și la termemul acordat spre soluționare; excepție face depunerea cererii de divorț, care potrivit art.376 alin (2) Cod civil, stabilește că cererea de divorț poate fi depusă și de un mandatar, în bază unei procuri autentice speciale date în acest sens, în care trebuie precizat expres, acordul la divorț, numele pe care îl vor purta soții după divorț, precum și precizări cu privire la păstrarea legăturii părintelui separat cu copilul minor, cu acesta. La termenul fixat pentru finalizarea procedurii divorțului, este necesară prezența ambilor soți.

Paula Berger - notar public


LECŢIA DE BUSINESS invitaţi: Cristian Sabo şi Paul Oană, d

QFort. Rezistenţă, confor

Nu vreau să vindem ceva doar de dragul de a vinde. Încercăm să-i facem clientului o consultanţă cinstită şi, chiar dacă asta înseamnă să facem o vânzare mai mică sau să nu o facem deloc, suntem integri şi nu vrem să profităm. (Cristian Szabo) Firma pe care o reprezentaţi este una care se ocupă cu geamuri. Care este primul argument pentru QFort? (Cristian Szabo) - Practic, sunt două: rezistenţă şi confort. De aici vine şi numele QFort. Într-adevăr, sunt ferestrele proiectate să reziste, să reziste, să reziste. Se tot repetă „să reziste” pentru că nimeni nu-şi cumpără ferestre sau uşi termoizolante care să reziste un an sau doi, ci le ia să reziste 20-30 de ani.

Care sunt argumentele pentru care un client ar alege QFort? (Cristian Szabo) - În primul rând, calitatea – avem cele mai bine echipate ferestre. Ferestrele QFort sunt cele mai bine izolate ferestre din tâmplărie PVC. Practic, avem soluţii care se încadrează la cerinţele pentru case pasive, aşa cum sunt ele exprimate de cei de la Institutul de Case Pasive din Germania.

Ce alte produse oferă firma dumneavoastră? (Paul Oană) - Pe lângă tâmplăria din PVC, QFort oferă pachetul complet de accesorii şi alte produse care pot completa o fereastră, cum ar fi rolete, jaluzele, pervaze, plase de insecte. (Cristian Szabo) - Avem sisteme de umbrire, care pot fi exterioare – roletele, jaluzele exterioare, obloane, pergole şi copertine din material textil – sau pot fi de interior. Cele mai uzuale sunt jaluzele de interior, fie orizontale, fie verticale, din material textil, din aluminiu sau din lemn.

Care este profilul clientului dificil în materie de geamuri termopane? (Cristian Szabo) – Sunt clienţi dificili care au nişte cerinţe foarte bine exprimate şi greu de îndeplinit, dar sunt şi clienţii care nu ştiu ce vor – în cazul lor te strădui, le prezinţi 3-4-5 soluţii până ajungi la varianta finală. Oricum, nouă, la QFort, ne plac provocările.

Care este proiectul de care sunteţi cei mai mândri?


de la QFort Oradea

rt şi respect faţă de client (Paul Oană) – Proiectul – care este şi cel mai mare al nostru - este o clădire de birouri, probabil cea mai frumoasă şi mai modernă din jurul Oradei, pentru o companie din domeniul IT. Au pus accent pe calitate şi şi-au dorit ca angajaţii lor să aibă ceva unic.

Oferiţi şi partea de montaj. (Cristian Szabo) – Da. Asigurăm inclusiv intervenţiile în perioada de garanţie şi chiar ulterior, în partea de service post-garanţie.

Ce proiecte de viitor aveţi? (Paul Oană) – Pe termen lung, ca şi companie, ne dorim să putem oferi în continuare clienţilor servicii complete, consultanţă cât mai profesionistă. Am vrea să fim recunoscuţi pe termen lung ca fiind o echipă cu integritate, căreia, dincolo de a face bani şi de a avea un profit la sfârşitul anului, îi pasă de client şi e responsabilă de soluţiile pe care le dă.

Unde vă pot găsi potenţialii clienţi? (Paul Oană) – Suntem disponibili la show-room-ul nostru din Oradea, strada Gheorghe Doja, la numărul 49, pe pagina de Facebook ori pe site-ul qfort. ro. Ca timp de răspuns, încercăm să oferim clientului cele mai bune soluţii, într-un timp relativ scurt. De multe ori, chiar în aceeaşi zi.


Str. Piaţa 1 Decembrie, Nr.5 Oradea - România www.tochefs.ro 0359 414 970


www.157studio.eu office@157studio.eu 0772 091 543

Revista URBBUS nr. 6  
Revista URBBUS nr. 6  

revista de business URBBUS

Advertisement