Page 1


7. DODELA PRIZNANJA

CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA

15 GODINA

UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA SRBIJE

UDRUŽENJE POSLOVNIH ŽENA SRBIJE 1


2012 - PROSLAVA 6 GODINA NAGRADE „CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA”

500 gostiju prisustvovalo svečanosti 27 kandidatkinja bilo u trci za nagradu 11 preduzetnica ponelo titulu “žena zmaj” 50 predstavnika medija iz zemlje i regiona prisustvovalo je svečanosti dodele priznanja

2


NAŠIH 15 GODINA

Dr Sanja Popović Pantić PREDSEDNICA UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA SRBIJE, AUTORKA PROJEKTA „CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA”

Udruženje poslovnih žena Srbije će po sedmi put nagraditi najuspešnije preduzetnice u Srbiji priznanjem „CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA“

Nije uobičajeno za Srbiju da se ljudi udružuju a još manje da tako udruženi proslave 15 godina postojanja. Duboko verujem, a primer Udruženja poslovnih žena to i dokazuje, da ženama takav pristup bolje leži. I zamislite sad kad se na jednom mestu nađu u isto vreme, više od 1000 godina iskustva u poslu, znanje i veštine opstanka biznisa u često nemogućim uslovima, umeća potrebna za prodor na nova tržišta i iznad svega dobre vibracije, želja da pružite drugima a ne samo da od njih dobijate i talenat da to i sprovedete.

ski ciklus i naše se Udruženje polako uvećava. Uz pomoć međunarodnih organizacija koje su snažno podržavale demokratizaciju društva, ženskom preduzetništvu pridavan je veliki značaj. To je za nas bio pravi podsticaj i mi smo počeli da pravimo programe koji su bili zanimljivi za različite kategorije preduzetnica. U našim aktivnostima i programima posebno mesto uvek su imale žene koje su želele da krenu putem preduzetništva, u čemu smo im kroz kvalitetne edukacije, kontakte i rad u mentorskim parovima, svesrdno pomagale.

Udruženje je postalo to mesto na koje odlazite i kad ste najumorniji jer znate da ćete tamo napuniti baterije, mesto na kojem ćete dobiti podršku koleginice u trenucima kad vam je najpotrebnije, mesto na kojem ćete ostvariti novi kontakt, otkriti novu mogućnost koja će možda biti i presudna za vaš dalji poslovni put. Sve to, i još mnogo više, svakodnevica je Udruženja poslovnih žena Srbije.

Tako je do sada kroz naše obuke prošlo oko 3.500 žena iz cele Srbije a posao je otpočelo, približno, 200 žena.

Naše Udruženje bilo je i svedok i učesnik turbulentnih vremena naših prethodnih 15 godina, u skoro svim fazama, noseći i samo obeležja tih godina. Nastalo je u periodu koji je usledio nakon sankcija i inflacije, u vreme tzv. „deda Avramovog dinara“ kada je, zakratko, izgledalo da se vraćamo u normalu. Na žalost, ubrzo je došlo bombardovanje i ponovo je sve vraćeno na početak. Sa novim milenijumom počinje i novi ekonom-

Usledila su i priznanja od strane međunarodnih organizacija, Ministarstva privrede, relevantnih medijskih kuća. Danas Udruženje broji 250 članica i umreženo je sa svim postojećim udruženjima u regionu. Prisutni smo na medijskoj sceni ali i na novim medijima, pa tako i preko interneta širimo svoju mrežu i trenutno imamo 1300 fanova na Fejsbuku, oko 25.000 pregleda na našem YU Tube kanalu a samo u 2012. godini više od 300 televizijskih objava... Lepo ali i obavezujuće. Novo vreme stavlja pred nas i nove izazove. Snaga međusobnog prijateljstva naših članica i kapacitet da solidarno učestvuju u svim našim akcijama, čini naš potencijal još većim. Verujem da ćemo ga iskoristiti na pravi način i da ćemo za dobrobit preduzetnica, ali i za ekonomski razvoj Srbije, još više i bolje raditi u narednom periodu. 3


Udruženja poslovnih žena Srbije u saradnji sa Evropskom mrežom preduzetništva Srbije (EEN) organizovalo je veliku međunarodnu konferenciju preduzetnica pod nazivom „Preduzetnice za novo doba: nove mogućnosti za oživljavanje privrede u regionu“ koja je održana od 26. do 27. septembra 2013. god. u Nišu.

FREJA FORUM U ISTANBULU, 2012.

4

FREJA FORUM U TIRANI, 2011.


REKLI SU O NAMA ... AMERIČKI STEJT DEPARTMENT PODRŽAVA UPŽ SRBIJE Džon Keri, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, u svom autorskom tekstu za „Blic“, 8. mart 2013. godine „Stejt department sa zadovoljstvom podržava Udruženje poslovnih žena Srbije, koje obavlja važne poslove na unapređenju ženskog preduzetništva. Uz podršku Sjedinjenih Država Udruženje se razvija kako bi ponudilo svoje resurse ženama u svakom delu Srbije, kao i da bi zastupalo bolje uslove za srpske poslovne žene – politiku koja je dobra za čitavu srpsku privredu…”

NIKADA NE PRESTAJTE DA POMAŽETE ŽENAMA Madi Šarma, članica ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske unije „Bila sam veliki kritičar za Evropsku mrežu preduzetništva – EEN, uglavnom zato što varira u zavisnosti od zemlje, ali organizovan B2B na vašoj međunarodnoj konferenciji “Preduzetnice za novo doba” u Nišu pokazao je da je srpska EEN mreža jedna od najboljih u Evropi! Stvorili ste umrežavanje i kotao pretapanja između žena, generacija, različitih kultura i religija. Nikada ne prestajte da pomažete ženama, u razmeni njihovih rešenja i problema, kako bi se pripremile izborile sa novim 21. vekom.”

ZNAČAJAN FAKTOR ZA POSLOVNE ŽENE BALKANA I SVETA Kiti Panou, predstavnica grčke mreže preduzetnica u ženskom preduzetništvu iz Atine „Vaše Udruženje je pokazalo da ima značajan uticaj ne samo na poslovne žene Balkana, već i na poslovne žene širom Evrope, što je pokazala i vaša konferencija „Preduzetnice za novo doba“ u Nišu. Poželeću Udruženju poslovnih žena Srbije glamuroznu proslavu 15. godišnjice, da raste i cveta uz nove dinamične članice i unosnu međunarodnu saradnju!”

DOBAR PRIMER ŠVEDSKIM PREDUZETNICAMA Tatjana Janjić, ambasadorka ženskog preduzetništva mreže ambasadorki Švedske „O Udruženju poslovnih žena Srbije i članicama, od kojih sam imala čast da upoznam jedan deo, mogu samo reći sve najbolje. Početkom 2013. godine ostvarile smo i prvi zajednički projekat i saradnju sa Švedskom asocijacijom i ženama preduzetnicama. Pojam ”žena zmaj” je izraz koji sam pozajmila i vrlo često ga koristim u švedskim privrednim krugovima, kako bih opisala članice Udruženja poslovnih žena Srbije. Žene u Srbiji su veoma sposobne, jake i hrabre i privrednice u Švedskoj imaju dosta toga da nauče od njih. ” 5


DOPRINOS UPŽ RAZVOJU ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA U SRBIJI Tokom petnaest godina postojanja, Udruženje poslovnih žena kroz različite aktivnosti doprinelo je i doprinosi razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji. Pored edukacija, razmena iskustava, umrežavanja, ovom prilikom ćemo izdvojiti dve aktivnosti u kojima naše članice rado učestvuju. To su pre svega mentorski programi, u kojima sav onaj potencijal, iskustva, znanja, ideje i inovacije koje one ali i naše početnice nose, doprinose razvoju i jačanju mladih kompanija u Srbiji. Ove godine smo posebno stavile u fokus mlade preduzetnice, do 35 godina starosti, i sa ponosom možemo da kažemo da smo naišli na zaista inovativne i kreativne preduzetnice što nam je dalo nov podsticaj da nastavimo da ih podržavamo.

Olivera Popović POTPREDSEDNICA UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA SRBIJE I KOORDINATORKA ŽENSKOG BIZNIS KLUBA

6

Drugi vid aktivnosti je uticaj na zakonodavnu i izvršnu vlast koji naše Udruženje, sa više od 250 aktivnih članica, od svog osnivanja vrši i to svake godine sa sve više uspeha. Svih ovih petnaest godina radile smo na prenošenju potreba i zahteva preduzetnica donosiocima odluka u institucijama i svojim uticajem pomogle unapređenju institucionalnog okvira za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji. Organizovale smo veoma uspešne direktne susrete sa predstavnicima institucija na okruglim stolovima, panelima, sastancima, konferencijama. Koristile smo i elektronske medije, društvene mreže i druge vidove komunikacije i postavljale pitanja premijeru, ministrima, predstavnicima parlamentarnih stranki, institucija, agencija. Početkom 2013. godine osnovale smo i Odbor za zagovaranje sa ciljem da što organizovanije komuniciramo sa predstavnicima vlasti. Sedam iskusnih dugogodišnjih članica UPŽ preuzele su na sebe odgovornost i sa velikim elanom krenule da na strukturiran način prikupe, definišu i predlože aktivnosti po pitanjima koja najviše muče preduzetnice u Srbiji. Želja nam je da omogućimo da glas preduzetnica stigne direktno do donosilaca odluka, da put bude što kraći i sa najmanje šumova, da svi akteri budu upoznati sa problemima i izazovima na koje preduzetnice u Srbiji svakodnevno nailaze, te da u saradnji sa nama pristupe što efikasnijem njihovom rešavanju. Stoga smo sigurne da je opravdano naše očekivanje da ćemo imati uspeha i da će naš glas nastaviti da doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji.


ČLANICE UPŽ SRBIJE U SRPSKOM PARLAMENTU

OBRAĆANJE DR JASMINE KNEŽEVIĆ, AMBASADORKE ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA, NA OTVARANJU BIZNIS BAZE, 2011.

ČLANICE UPŽS NA PREDSTAVLJANJU PRVOG SVEOBUHVATNOG ISTRAŽIVANJA O ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU, U SRBIJI U ZGRADI VLADE, 2012.

ODBOR ZA JAVNO ZAGOVARANJE OSNOVAN U FEBRUARU 2013.

SASTANAK ŽENSKOG BIZNIS KLUBA SA DIREKTOROM PORESKE UPRAVE

7


„NAJEVROPSKIJA” ŽENSKA FIRMA Ovom nagradom odaje se priznanje preduzetnicama koje predvode preduzeća koja su prisutna i konkurentna na evropskom tržištu i/ili pružaju usluge korisnicima iz EU, a locirana su u Srbiji, preduzeća koja su uvela inovaciju u svoj način poslovanja, koja se pridržavaju principa „dobre poslovne prakse”, kao i koncepta „društveno odgovornog preduzeća” i koja imaju i poštuju etički kodeks poslovanja.

ŽENSKO PREDUZEĆE ZA „NAJBOLJI

GLAVNE KATEGORIJE ZA NAGRADU „CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA“

MODEL ZAPOŠLJAVANJA ŽENA” Nagrada se dodeljuje preduzetnicama koje su osmislile načine i modele zapošljavanja žena i koje aktivno rade na ekonomskom osnaživanju žena.

POTKATEGORIJA

SAMOZAPOŠLJAVANJE Ova nagrada odaje priznanje onim preduzetnicama koje su na ovaj način sebi obezbedile posao i eventualno zaposlile još jednu do dve osobe. Kriterijum za ovo priznanje je da je vlasnica firme koristila podsticajna sredstva države za nezaposlena lica koja se kroz osnivanje firme samozapošljavaju i da firma postoji do tri godine. Posebno se vrednuje i činjenica da je firma u ovom periodu zaposlila još lica koja su bila nezaposlena.

SPECIJALNA PRIZNANJA Udruženje poslovnih žena Srbije zadržava i ove godine praksu da Specijalnim priznanjem nagradi one preduzetnice koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od navedenih kriterijuma i da posebno istakne one koje ispunjavaju više uslova iz pomenutih glavnih kategorija i potkategorije.

8


38 KANDIDATKINJA

U KONKURENCIJI ZA NAGRADU „CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA”

9


kand id atkinja

Bojana Mikarić VLASNICA STUDIJA ZA UČENJE JEZIKA “VRABAC” IZ KRAGUJEVCA

Početak poslovanja: 2010. Delatnost: škola stranih jezika i vrtić Broj zaposlenih: 5 žena Adresa: Kralja Petra I 23, II sprat Centrotekstila, 34000 Kragujevac Telefon: 060/ 360 03 44 E-mail: bojana.mikaric@vrabac.rs www.vrabac.rs

“Mali, ali odabrani ženski tim svakodnevno napreduje, usavršava veštine, znanja i međusobno se podržava.”

STUDIO U KOME SE UČI VIŠE OD JEZIKA Početkom 2010. godine Bojana Mikarić je osnovala studio za učenje jezika “Vrabac”, jer je želela da svojim znanjem i sposobnostima postigne više od onoga što školski sistem daje deci. Osim što je imala dobru ideju, odlučila je da se dodatno obrazuje i informiše, pa se prijavila za program Biznis start-up centar i kao jedna od pobednica, dobila je podršku u vidu konsultacija, povoljnog kredita i zakup u Biznis inkubatoru, i smatra da je to bilo presudno da uspešno uđe u svet biznisa. To ju je ohrabrilo u odluci da krene u privatni biznis. Rad u studiju za decu “Vrabac” zasniva se na Montesori metodi učenja koja donosi mnoge prednosti važne za razvoj učenja dece. Jedna od osnovnih prednosti ove metode jeste formiranje stavova dece da budu samouvereni i pozitivni u otkrivanju sveta oko sebe, kako da razviju kreativne sposobnosti i organizovano rešavaju probleme. Ovom metodom, Bojana sa svojim saradnicima se trudi da deci ponudi više

10

od učenja jezika. Pored toga, organizuje i zajedničke radionice za decu i roditelje, radionice za roditelje o problemima u roditeljstvu, edukacije roditelja i vaspitača. Timskim radom sa svojim zaposlenima svakodnevno se trudi da stvori okruženje u kome će deca učiti spontano, bez pritiska i konkurencije. Veoma joj je važno i da svaki program koji realizuje bude aktuelan, atraktivan i prilagođen dečijem uzrastu. Od septembra prošle godine proširila je delatnost na dvojezični boravak za decu uzrasta od 3 do 6 godina, gde pored čuvanja dece organizuje i razne edukativne aktivnosti. Time se otvorila mogućnost za napredovanjem i proširenjem posla, pa je tim koji je imao 3 člana dobio i pojačanje. Bojana je zaposlila svoju majku, još jednu vaspitačicu i profesorku engleskog jezika, preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje “Stručna praksa”.


kand id atkinja

Dr Branka Ivošević VLASNICA SPECIJALISTIČKE OFTALMOLOŠKE ORDINACIJE „PERFECT VISION“ IZ SUBOTICE

Početak poslovanja: 2010. Delatnost: specijalistička medicinska praksa Broj zaposlenih: 10/ 9 žena Adresa: Senćanski put 15, 24000 Subotica Telefon: 024 55 75 75 E-mail: office@kucazdravlja.rs www.perfectvision.rs

„Uvek ima manje ili više teških trenutaka u poslu, ali na njih gledam kao na prilike da nešto novo naučim, a ne kao na kamen spoticanja.“

INOVACIJE PUT KA PROSPERITETU Specijalistička oftalmološka ordinacija „Perfect Vision“ osnovana je 2010. godine u Subotici. Njen osnivač i vlasnica je dr Branka Ivošević, hirurg iz oblasti refraktivne hirurgije, hirurgije katarakte, glaukoma i drugih bolesti prednjeg segmenta oka. Od osnivanja do danas ordinacija „Perfect Vision“ kontinuirano ostvaruje planirani rast profita. Korisnici usluga ordinacije “Perfect Vision“ su većinom iz Srbije, ali ih ima i iz inostranstva – Mađarske, Austrije, Švajcarske, Holandije... Dr Branka Ivošević, zajedno sa svojim timom, konstantno radi na unapređenju poslovanja i nastoji da u svakodnevnu praksu implementira što veći broj inovacija za koje smatra da su jedini siguran put ka prosperitetu, održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju. Po nekim inovacijama su jedinstveni u regionu: lasersko uklanjanje dioptrije, ultrazvučna operacija katarakte sa ugradnjom najsavremenijih intraokularnih sočiva, ugradnja specijalno dizajniranih prednjekomornih sočiva, uvođenje savremenih trendova u ranoj dijagnostici, itd.

Ordinacija je ostvarila i višegodišnju aktivnu saradnju i razmenu iskustava sa vrhunskim stručnjacima najrenomiranijih klinika i instituta iz Beograda, Zagreba, Ljubljane i Budimpešte. Sa ciljem unapređenja zdravstvene oftalmološke zaštite, u prvom redu prevencije i podizanja zdravstvene svesti stanovništva, do sada su organizovali brojne humanitarne akcije. U septembru ove godine organizovali su i akciju preventivnih pregleda đaka prvaka u više subotičkih osnovnih škola. Klinika“Perfect Vision“ dosta ulaže i u lično i profesionalno usavršavanje svojih zaposlenih, usmeravajući ih na brojne treninge i obuke, kao i različite kongrese u zemlji i inostranstvu. Od deset zaposlenih, 9 su žene. Svesni činjenice da kvalitet danas predstavlja dominantni faktor konkurentnosti na tržištu, u procesu su uvođenja sistema menadžmenta kvaliteta ISO 9001:2008. Dr Branka Ivošević je članica Udruženja poslovnih žena Subotica, majka je dve devojčice.

11


kand id atkinja

Daliborka Đurđević VLASNICA AGENCIJE “DAR LUKS” IZ BANJE KOVILJAČE

Početak poslovanja: 2007. Delatnost: turizam Broj zaposlenih: 1 Adresa: Narodnog fronta 42, 15316 Banja Koviljača Telefon: 015 820 284 E-mail: dar_lux@ yahoo.com www.darlux.banja-koviljaca.com

„Nominacija za “Cvet uspeha za ženu zmaja 2013” je velika nagrada za moj rad.“

NAJBOLJA PROMOTERKA BANJE KOVILJAČE Pre nego što je otvorila Agenciju “Dar Luks”, Daliborka Đurđević je bila jako dugo nezaposlena. Odlučila je da iskoristi turističke kapacitete svog rodnog mesta, krene u privatni biznis i otvori turističku agenciju. Svojim radom i pozitivnim stavom veoma brzo je postala uspešna preduzetnica, a njena agencija poznata i van granica naše zemlje. Vrlo često učestvuje i gostuje na sajmovima turizma i drugim turističkim manifestacijama. Na ovaj način se trudi da što bolje promoviše svoje rodno mesto, ali i svoju zemlju. Pozitivna promocija se temelji na Daliborkinom velikom zalaganju i kreativnim idejama, kao što su Kraljevske mažoretkinje. Naime, Daliborka je i osnivač Udruženja građana “Mažoretkinje Dar Luks”, ima svoju karnevalsku grupu koja je živi suvenir Banje Koviljače. Kraljevske mažoretkinje su nastupale po mnogim gradovima Evrope, i na najbolji način prezentovale Banju Koviljaču. Zahvaljujući

12

Daliborki, njenom zalaganju i Kraljevskom karnevalu čiji je idejni tvorac, Banja Koviljača našla se na mapi karnevalskih gradova. Kraljevski karneval se sada već tradicionalno održava u Banji Koviljači. Daliborka se svakodnevno trudi da joj imperativ bude ono što je bitno za dobar biznis i napredovanje u poslu, a to su svakako konstantni rad, zalaganje, požrtvovanost i nove ideje koje se trudi da sprovede u delo. Daliborka Đurđević je uključena u razvoj ženskog preduzetništva, aktivan je član Udruženja poslovnih žena “Kreativna vizija”, kao i BPW Kluba iz Niša. Osim toga, učestvuje u raznim humanitarnim akcijama u kojima se trudi da pruži svoj maksimalni doprinos. Za Daliborku njeni saradnici i sugrađani tvrde da je jedan od najboljih promotera Banje Koviljače. Majka je jedne kćerke.


kand id atkinja

Danijela Biškup DIREKTORKA I SUVLASNICA „IDENTITY PLUS“ IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: 2001. Delatnost: dizajn i proizvodnja unikatne obuće LILU Broj zaposlenih: 14/11 žena Adresa: Cara Uroša 31, 11000 Beograd Telefon: 011 2638 066 E-mail: danijela_biskup@yahoo.com Facebook: LILU Fashion Shoes

„Za mene nema nemoguće situacije, nema nerešivih problema, ako želim, sve mogu i hoću.“

CIPELE ZA ČITAV SVET Osnovana kao mala dizajnerska radnja na Dorćolu, IDENTITY PLUS je danas firma koja ide uzlaznom putanjom. LILU cipele Danijele Biškup više od deceniju šetaju ulicama naših, ali i svetskih gradova. Pet Zlatnih i Srebrnih košuta za cipele i nagrada Prsten zlatna košuta za kolekciju na sajmovima mode u Beogradu, rad na filmu, pozorištu, televiziji, rad sa poznatim dizajnerima i to što veliki broj javnih ličnosti nosi baš LILU obuću, samo je deo biografije ove umetnice. Ipak, Danijela ne krije da joj je najveće zadovoljstvo kada joj suprug kaže da je prepoznao na drugoj ženi njene cipele. Posle više pokušaja da se upiše na Fakultet primenjene umetnosti i dizajna, Danijela Biškup odlučuje da to bude Viša škola za dizajn i likovnu umetnost. Tokom studiranja uporedo radi u Radio Televiziji Srbije, kao novinar u Informativnom programu. Ovaj privremeni posao se pretvara u stalni koji traje 8,5 godina. Prva iskustva u dizajnu obuće stekla je u domaćoj fabrici za proizvodnju obuće “Solo”.

Godine 2001. osniva studio IDENTITY, zajedno sa koleginicama sestrama Proković – Jelenom i Svetlanom. Jedinstven na ovim prostorima, jer je prvi i uspešan pokušaj da se domaći dizajneri udruže i na taj način bolje predstave i u zemlji i u svetu, IDENTITY u toku 1 godine prerasta u IDENTITY PLUS. Dizajnirana odeća i obuća, proizvodnja, veleprodaja i maloprodaja su delatnosti ove firme. Godine 2005. firma izlazi na svetsko tržište: Velika Britanija, Švajcarska i Slovenija, gde u Ljubljani uspešno posluje modni studio IDENTITY fashion store. IDENTITY PLUS se bavi i dizajniranjem i proizvodnjom uniformi za promoterke velikih svetskih brendova na našem tržištu, kao što su Next, Kent, Marlboro, Kampari, Laki strajk, Balantajns, LM, Verano Motors, Fruvita Halo sokovi, Pink up. itd. Danijela je ponosna na aktivnu stranicu koju sama vodi na Facebook-u, a zove se LILU Fashion Shoes i broji skoro 11000 fanova. Pored novih i aktuelnih modela, pojavljuju se priče o obući njenom održavanju, novim modnim trendovima i slično. 13


kand id atkinja

Dr Dragana Ristić Jovanović VLASNICA „FARMA-PROMETA“ DOO IZ NIŠA

Početak poslovanja: 2003. Delatnost: promocija ženskog preduzetništva i trgovina na veliko i malo Broj zaposlenih: 2 zaposlene, 4 spoljne saradnice. Adresa: Borivoja Gojkovića 8, 18000 Niš Telefon: 018 22 98 47 E-mail: draganaidule@gmail.com

„Sreću i posao ne treba čekati, već aktivno stvarati.“

STOMATOLOG KOJA BRUSI DRAGO KAMENJE Kada je Dragana Ristić Jovanović pre 26 godina stekla diplomu doktora stomatologije nije ni slutila da to neće biti njeno zanimanje. Dijagnostikovan joj je hemangiom desne ruke i morala je da se oprosti od zubarske profesije. Godine 2003. osniva firmu „Farma-Promet“, sa pet zaposlenih žena, koja se bavi trgovinom medicinskim materijalom i proizvodnjom specifičnih kozmetičkih preparata. Uz jasnu sliku kako treba da izgleda njena firma i po kojim principima treba da posluje, marljivo ju je gradila u godinama koje su sledile. Kako je, vremenom, stvorila dobar i stručan tim saradnica, Dragana odlučuje da posao prepusti njima a ona da se posveti svom hobiju. Poslednjih sedam godina bavi se kristaloterapijom, energizacijom prostora i istražuje minerale i kristale koji su kod nas poznati kao drago kamenje. Od toga pravi nakit. Njeno interesovanje za ovu oblast počelo je sasvim slučajno. Na letovanju je upoznala jedan švedski par koji joj je poklonio lančić od gorskog kristala. U to vreme borila se sa astmanom i stalno nosila 14

pumpicu. Tri meseca nije skidala lančić, za koji se na kraju ispostavilo da je lekovit. Dragana kristale nabavlja iz rudnika u našoj zemlji, ali i širom sveta – Južne Amerike, Indije, Rusije... Bila je jedna od članica Centra za žensko preduzetništvo „Teodora“ pri niškoj Regionalnoj privrednoj komori. Iz Centra je nastalo Udruženje poslovnih žena Niš a Dragana Ristić Jovanović je predsednica Skupštine Udruženja u kome aktivno učestvuje u razvoju brojnih projekata, sa posebnim fokusom na programe očuvanja zdravlja žena. Njena uloga u antikorupcijskom delovanju i lobiranju za ženska prava i rodnu ravnopravnost od velikog je značaja za kreiranje boljeg ambijenta za život i rad žena na području jugoistočne Srbije. Smatra da preduzetnice treba da udružuju svoje firme, kapital i da zajedno nastupaju na tržištu, jer to je put koji će u sledećim godinama dovesti žensko preduzetništvo do uspeha. Udata je i ima kćerku.


kand id atkinja

Dragica Jovanović SUVLASNICA PREDUZEĆA “PROMEDIA” DOO IZ KIKINDE

Početak poslovanja: 2000. Delatnost: veleprodaja farmaceutskih proizvoda Broj zaposlenih: 49/ 25 žena Adresa: Kralja Petra I br. 114, 23330 Kikinda Telefon: 023 0 401 150, lok.119 E-mail: office@promedia.rs www.promedia.rs

„Preduzeće zapošljava 49 radnika od kojih su 25 žene, što je za ekonomski nerazvijen grad, kao što je Kikinda, izuzetan broj ljudi i veliki poslovni uspeh.“

UPOSLILA SVOJE SUGRAĐANE Dragica Jovanović je suvlasnica preduzeća „ProMedia” iz Kikinde, koje je osnovano 2000. godine i bavi se veleprodajom farmaceutskih proizvoda. Prethodno je 24 godine bila zaposlena u livnici železa i tempera Kikinda u laboratoriji, na raznim poslovima. Godine 1996. započinje samostalni posao. Osniva prvo Agenciju za poslovne usluge i marketing, koja četiri godine kasnije prerasta u „ProMedia“ d.o.o. Ideja vodilja bila je da svojoj porodici i sebi stvori ambijent u kome će ostvariti svoju profesionalnu afirmaciju i na taj način obezbediti egzistenciju. U ovom momentu, nekoliko kompanija koje su značajne na svojim i drugim tržištima, a potiču upravo iz zemalja EU, kao što su Nemačka, Italija, Danska, Holandija, koriste visok nivo usluga zastupanja, promocije, prodaje i distribucije koje je kompanija „ProMedia“ razvijala u svom poslovanju.

dine, bez obzira na veoma prisutnu krizu u svim ekonomskim segmentima i na svim tržištima. Preduzeće „ProMedia“ se uvek trudilo da bude prepoznato po uvođenju i zastupanju novih tehničkotehnoloških rešenja na našem tržištu, pomažući na taj način da na njemu budu dostupni novi i kvalitetni proizvodi iz oblasti laboratorijske opreme. U svim segmentima poslovanja kompanija se pridržava i razvija primere dobre poslovne prakse. Preduzeće “ProMedia” svojim direktnim doprinosima različitog tipa, a pre svega u delu promocije zdravstvene zaštite i kulture, želi da u kontinuitetu bude prepoznato kao partner društvu i lokalnoj zajednici. Dragica Jovanović je aktivna članica Udruženja žena “Artesa”, gde učestvuje u raznim akcijama i obukama.

Kompanija „ProMedia“ beleži kako rast poslovnog prihoda, tako i rast profitabilnosti u poslednje 2 go-

15


kand id atkinja

Mr Gorana Tanasković DIREKTORKA UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA “NADEŽDA PETROVIĆ” IZ ČAČKA I RUKOVODILAC RPK KRALJEVO - OJ ČAČAK

Početak poslovanja: 2009. Delatnost: promocija ženskog preduzetništva Broj članica: 40 Adresa: Skadarska 15, 32000 Čačak Telefon: 032 343 085 E-mail: gor.tanaskovic@gmail.com www.upzcacak.org.rs

“Žena je visoko odgovoran član društva, kako u svojoj iskonskoj ulozi, tako i kao preduzetnica!”

OSNAŽILA BROJNE PRIVREDNIKE I ŽENE Mr Gorana Tanasković je diplomirana ekonomistkinja. Davne 1990. godine idući za svojim osećanjima, puna znanja i želje za timskim radom dolazi u Čačak. Svu svoju energiju usmerava na promociju čačanske privrede, prijem ambasadora iz čitavog sveta, rešavanje problema privrednika, stvaranje pogodne klime za ulaganje i realizaciju spoljnotrgovinskih aranžmana. Spremnost da uvek sasluša problem, nesebično davanje stručnih saveta kao izuzetnog ekonomiste bili su sigurna baza za svakog privrednika u Čačku. U prilog tome govori i njen jednoglasni izbor svih udruženja privrednika za mesto potpredsednice Saveta za privredu grada Čačka. Na čelu OJ Regionalne privredne komore Kraljevo nalazi se već 11 godina. Osnivač je i direktorka lokalnog Udruženja poslovnih žena “Nadežda Petrović”, gde je uspela da ujedini brojne čačanske preduzetnice i zajedničkim radom

16

postavi na mesto, gde će pre svega osetiti ličnu satisfakciju samom činjenicom da negde pripadaju i da imaju mogućnost da utiču na promene u ekonomskom i društvenom smislu. Iza nje stoje brojni projekti sa fokusom na razvoj ženskog preduzetništva i unapređenje rodne ravnopravnosti u Moravičkom okrugu. Trenutno, zagovaranjem kod direktora osnovnih škola i lokalne samouprave, nastoji sa koleginicama iz udruženja da se u OŠ uvede kao izborni predmet „Dečja ekonomija“, koji će decu istinski pripremiti za tržište rada i realno ih uputiti u preduzetništvo. Vanredni je profesor u obrazovnom centru “Sveti Sava” Čačak. Autorka je knjige “Korporativno upravljanje u ženskom preduzetništvu” i Privrednog turističkog informatora grada Čačka, izdatog povodom 6 vekova njegovog postojanja. Udata je i majka jednog sina.


kand id atkinja

Jadranka Stupar VLASNICA „PROIZVODNJA JADRANKA“ DOO IZ NOVIH KOZARACA

Početak poslovanja: 2004. Delatnost: proizvodnja zaštitne opreme odeće, obuće, predmeta od kože i tekstila Broj zaposlenih: 20/ sve žene Adresa: Mladena Stojanovića 19, 23313 Novi Kozarci Telefon: 0230 356 342 E-mail: proizvodnjajadranka@gmail.com

„Ne bojte se novog početka, jer strah se izgubi kada se posao započne.“

UPOSLILA 20 ŽENA SA SELA Jadranka Stupar je nakon udaje odlučila da se preseli na imanje svoga supruga i započne privatnu proizvodnju. Želela je da iskoristi prethodno stečeno iskustvo tehničara i tehnologa u “Borči” iz Travnika i “Avali” iz Novog Sada, gde je i završila višu školu i stekla zvanje inženjera obućarstva. Takođe je sticala iskustvo i usavršavala se petnaestogodišnjim radom u “FOP Pančevo”, na mestu tehnologa, i u proizvodnji “Mile Dragić” iz Zrenjanina. Nakon selidbe na imanje u Novim Kozarcima, Jadranka svoje znanje, iskustvo i veštine usmerava u napredak i razvoj sopstvene proizvodnje zaštitne opreme. Kako kaže, nikada nije volela da priča o sebi i svojim uspesima, ali se uvek veoma trudila da pomogne ženama koje žive na selu i da ih edukuje. Tvrdi da se način života i rada žena u ruralnim sredinama veoma razlikuje u odnosu na život žena u gradu. Shodno

tome je i pokušala da svoje poslovanje prilagodi i uskladi sa tempom ovakvog načina života. Posebno se zalaže za to da mlade žene zasnuju porodice, da mogu da izostanu sa posla, a da se to ne odrazi na njihovu karijeru i budžet. Podstiče solidarnost i razumevanje među svojim zaposlenima i tvrdi da su deca najveće bogatstvo. Gospođa Jadranka ističe da je ponosna što je donela odluku da svoje iskustvo i znanje prenese na nezaposlene u seoskoj sredini i što joj se pružila mogućnost da na taj način ulepša život drugima, a i sebi i svojoj porodici. Tvrdi da kada bi ponovo birala da li da živi na Dedinju ili u Novim Kozarcima sa “svojom firmom i svojim ženama”, ni na trenutak ne bi oklevala – odluka bi bila ista – da ima svoje malo carstvo. Jadranka je majka dve kćeri i baka petoro unučadi, a nada se da će ih biti još, kako su joj kćeri i obećale.

17


kand id atkinja

Jagoda Nikolić GENERALNA DIREKTORKA „YUMIS“ DOO IZ NIŠA

Početak poslovanja: 1991. Delatnost: prehrambrena i konditorska industrija Broj zaposlenih: 232/150 žena Adresa: Bulevar Svetog cara Konstantina 80-86, 18000 Niš Telefon: 018 561 421 E-mail: info@yumis.rs www.yumis.rs

“Čvrsto verujem da je zaposlenima potrebno davati na važnosti i jasno im priznati vlasništvo nad njihovim radom.”

NAPRAVILA BREND I OSVAJA SVET Prehrambena industrija “Yumis” d.o.o. iz Niša uspešno posluje od 1991. godine, a poslednjih 13 godina, od kada se na čelu kompanije nalazi Jagoda Nikolić zabeležen je znatno veći broj novozaposlenih, poboljšani su uslovi rada i poslovanja, bolji je kvalitet proizvoda i znatno su savremeniji proizvodni proces i sistem menadžmenta kvalitetom, saglasno standardima ISO 9001:2008 i principima HACCP. Jagoda ima dvadesetdevetogodišnje poslovno iskustvo i samim tim su njene menadžerske i rukovodeće funkcije veoma korisne za napredak kompanije u kojoj radi. Pre dolaska na rukovodeće mesto u kompaniji “Yumis”, gospođa Nikolić je 3 godine radila na poslovima prodaje u komercijali livnice “Mačkatica”, u Surdulici, a nakon toga 9 godina na poslovima nabavke strateških sirovina i repromaterijala u sektoru komercijale Agrokombinata “Delišes” u Vladičinom Hanu. Iako nije prisutna u vlasničkoj strukturi, daje veliki doprinos uspešnosti poslovanja i razvoju biznisa.

18

Zahvaljujući Jagodinom preduzetničkom duhu i zalaganju, “Yumis” je povećao produktivnost i podigao rejting kompanije na zavidan nivo, što se ogleda u obimu proizvodnje i plasmanu robe u zemlji i inostranstvu. Sve svoje znanje, umeće i iskustvo Jagoda je usmerila na razvoj i poboljšanje svih resursa. Takođe, svojim radom i zalaganjem uspela je da osavremeni sve procese i odnose u firmi, kao i da osvoji nove proizvode i tržišta. Tvrdi da je konstantni napredak neophodan za dobro funkcionisanje preduzeća, da se moraju pratiti najnoviji trendovi u biznisu i da treba primeniti sve što bi moglo da doprinese razvoju kompanije. Vrednosti koje se trudi da održi kao neko ko je odgovoran za imidž i reputaciju kompanije jesu inovativnost, želja za učenjem, poduzetnost, ambicija i pobednički duh, timski rad i profesionalnost.


kand id atkinja

Jarmila Bohuš DIREKTORKA I SUVLASNICA „AGROPLOD” DOO IZ GLOŽANA

Početak poslovanja: 2003. Delatnost: poljoprivreda i trgovina Broj zaposlenih: 85/60% žena Adresa: Veljka Vlahovića 60, 21412 Gložan Telefon: 021 788 726 E-mail: agroplod@sezampro.rs www.agroplod-glozan.ls.rs

„Treba uvek verovati u sebe i u svoj zacrtani put do poslovnog uspeha.”

TRUDI SE DA OTVORI ŠTO VIŠE RADNIH MESTA Glavne aktivnosti i zadaci Jarmile Bohuš, ekonomistkinje, u “Agroplodu” su planiranje i samostalno vođenje preduzeća. Na početku se kompanija bavila poljoprivrednom proizvodnjom, otkupom i prodajom poljoprivrednih proizvoda, da bi se vremenom delatnost proširila na maloprodaju i pružanje usluga poljoprivrednom mehanizacijom, gajenje povrća i restoransku delatnost. Sve to je zahtevalo maksimalno zalaganje i profesionalizam na kome je Jarmila veoma insistirala. Kako kompanija napreduje, tako se i Jarmila trudi da otvori što više radnih mesta. U okviru programa Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Novi Sad, iskorišćena je subvencija za otvaranje novih radnih mesta u AP Vojvodini u iznosu od 6.800.000,00 dinara. Na taj način je omogućeno otvaranje 50 novih radnih mesta, dok je 40 otvoreno za žene. Takođe, pokrenuta je povrtarska proizvodnja u neiskorišćenim staklenicima. Na ovaj način, Jarmila

je svojim trudom i zalaganjem doprinela dodatnom zapošljavanju radnika, uglavnom žena, ali i poboljšanju životnog standarda mnogih porodica, kao i razvoju lokalne zajednice. Jarmila je veoma aktivna i na kulturnom polju. Naime, predsednica je ženskog fudbalskog kluba u Gložanu, osnivač i vlasnik Građanskog fonda “Jarmila”, koji je osnovan u humanitarne svrhe i predsednica je školskog odbora OŠ “Jozef Marčok Dragutin” u Gložanu. Organizator je humanitarnih koncerata za pomoć deci sa posebnim potrebama, kao i starijim i bolesnim osobama. Kako naglašava, imala je veliku podršku svoje porodice koja je bila uz nju od samog početka. Kaže da sopstveno znanje treba konstantno širiti i ima pozitivan stav prema svakoj inicijativi od strane ambicioznih i kreativnih žena, koje imaju volju da rade, usavršavaju se i napreduju.

19


kand id atkinja

Jelena Relić VLASNICA “NAIL CENTRA-JELENA RELIĆ” IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: 2008. Delatnost: edukovanje stručnih kadrova iz oblasti manikira i nadogradnje noktiju Broj zaposlenih: 3 žene Adresa: Despota Đurđa 13, 11000 Beograd Telefon: 011 2920 689 E-mail: magnetic.edu@gmail.com www.nailcentar.rs

„Bila bi mi velika čast da budem predstavnik jata „žena zmajeva“ koje na najlepši način predstavljaju preduzetnički duh Srbije.“

UMETNOST IZLIVANJA NOKTIJU Jelena Relić je u nail industriji od 2003. godine. U svojoj karijeri je imala prilike da sarađuje sa velikim imenima svetskog ranga iz ove oblasti. Zahvaljujući brojnim edukacijama i velikom angažovanju, danas radi kao internacionalni edukator i ambasador (na svetskom nivou postoji samo 5 ambasadora i internacionalnih edukatora) za “Magnetic”, renomirani holandski brend koji se bavi proizvodnjom opreme za veštačke i prirodne nokte. Kao vizionar ove profesije, odlučuje se za otvaranje „Nail Centra – Jelena Relić“, centra za edukaciju iz oblasti nail art-a i nadogradnje noktiju (2008). Za svoj cilj postavlja unapređenje ove profesije u Srbiji kao i formiranje nove mlade generacije profesionalaca koji će svojom stručnošću podići nivo ove veoma potcenjene profesije. Kao internacionalni edukator, Jelena Relić često drži predavanja i van Srbije sa zapaženim uspehom: Španija, Rumunija, Kipar, Holandija, Liban, Ukrajina,

20

Švedska, Bugarska, Italija, Slovenija, Sardinija, Albanija, zemlje bivše Jugoslavije: Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, BiH. U planu su gostovanja i u Rusiji (Moskva), Brazilu... Aktivni je učesnik Beogradskog sajma lepote na kome izlaže kao jedan od inovativnih predstavnika edukacije iz oblasti nadogradnje noktiju i nail art-a. U okviru sajma lepote angažovana je kao stručni saradnik na pisanju tekstova vezanih za edukaciju i nadogradnju noktiju i član je žirija na Balkanskom šampionatu u nail dizajnu. Jelena često organizuje i predavanja svetskih renomiranih stručnjaka, gde se prezentuju najnovije tehnike iz oblasti nail art-a, odnosno oslikavanja noktiju. U protekle dve godine učenici “Nail Centra-Jelena Relić” ostvarili su zapažene rezultate kako na domaćim, tako i na internacionalnim takmičenjima iz nail dizajna. “Nail Centar” je privukao i mnoge poznate ličnosti iz javnog života Srbije, koje su, prepoznavši kvalitet, postale promoteri i korisnici njihovih usluga.


kand id atkinja

Jelena Zalović VLASNICA, „JECKA NO1“ IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: 2009. Delatnost: izrada predmeta od kože Broj zaposlenih: 1 Adresa: Koste Abraševića 2, 11000 Beograd Telefon: 011/ 24 11 031 E-mail: detailcompany@yahoo.co.uk www.jecka.net

„Sigurna sam da stručna, kao i humana podrška imaju veliki značaj za lični i društveni napredak, osim toga motivišu, kao što to radi Udruženje poslovnih žena Srbije.“

PREPOZNATLJIV DIZAJN U REGIONU Jelena Zalović je završila Fakultet primenjene umetnosti i nakon dugogodišnjeg usavršavanja kod najstarijih zanatlija, odlučila da otvori sopstveno preduzeće pod nazivom “Jecka No1”, 2009. godine. Preduzeće se bavi izradom predmeta od kože, a njegovo osnivanje pomogla je i država Srbija u okviru projekta “Subvencije za samozapošljavanje”. Učešćem u projektu organizovanom od strane nevladine organizacije “Hera”, Jelena je izabrana kao jedna od šest najboljih kandidatkinja i omogućeni su joj prostor, saveti pravnika i ekonomiste koji su joj pomogli u realizaciji biznis plana. Preduzeće se uspešno bavi izradom modnih aksesoara od kože, većih ili manjih predmeta, njihovim umetničkim oblikovanjem ali i učestvuje u različitim projektima vezanim za saradnju i razmenu ideja. Tako je preduzeće napredovalo i danas je prepoznatljiv brend na teritoriji Srbije i regiona. Uspešno sarađuje kako sa pojedincima tako i sa firmama, ostvaruje profit koji je bitan i zbog ličnog uspeha, jer obezbeđuje

posao za Jelenu kao direktora preduzeća, ali istovremeno promoviše i delatnost kojom se bavi. Pored toga, poštuje etičke vrednosti, potrebe društva i vodi računa o ekološkim zakonima prirode baveći se reciklažom materijala. Preduzeće „Jecka No1“ već niz godina uspešno sarađuje sa klijentima iz EU. S obzirom na to da je u pitanju umetničko-zanatska izrada predmeta od kože, poštovanje prema starim zanatima u kombinaciji sa modernim vrednostima, preduzeće je, sa Jelenom na čelu, uspelo da uspostavi saradnju sa umetničkim kolonijama, asocijacijama i klijentima koji cene unikatnu izradu i umetnički pristup zanatu. Jelena se prijavila za „Cvet uspeha za ženu zmaja 2013“ jer se kroz ovaj konkurs poštuju rad i inicijativa i promovišu nove ideje.

21


kand id atkinja

Lidija Piroški SUVLASNICA “VRELE GUME MEDIA” DOO IZ NOVOG SADA

Početak poslovanja: 1993. Delatnost: mediji i izdavaštvo Broj zaposlenih: 7 i 11 spoljnih saradnika/ 6 žena Adresa: Ignjata Pavlasa 6/3, 21000 Novi Sad Telefon: 021 527 224 E-mail: lidija.piroski@gmail.com www.vrelegume.rs

„Misija MS “Vrele gume” je da kroz automobile i slobodu kretanja i napretka podstakne žene da izgube društveno nametnuta ograničenja i strahove…”

USPEŠNA DAMA U SVETU AUTOMOBILA Preduzeće “Vrele gume” su početkom devedesetih godina osnovali Lidija i Miodrag Piroški, najpre pokretanjem magazina o automobilizmu, motociklizmu, nautici itd. Prateći razvoj komunikacija, uporedo sa štampanim izdanjem 2005. godine na tadašnjoj BK televiziji pokreću emisiju “Vrele gume”, a zatim i online magazin www.vrelegume.rs., koji 2007. prerasta u redakciju, i bavi se svakodnevnim uređenjem vesti iz pomenutih oblasti. Pre dve godine, napravljena je posebna Android platforma, i time su “Vrele gume” postale prvi online časopis dostupan na mobilnim telefonima. Danas, ova platforma funkcioniše kao poseban profitni deo kompanije. Posle dvadeset godina ulaganja u “Vrele gume”, on se nametnuo kao moćan i vredan nacionalni brend, i kao nezaobilazan igrač na domaćoj i evropskoj medijskoj sceni u automobilskoj industriji, pravi stabilan profit. U ovom momentu, razrađuje se projekat online iz-

22

danja na engleskom jeziku, čime će “Vrele gume”izaći i na internacionalnu scenu. Preduzeće trenutno ima 7 zaposlenih, 11 spoljnih saradnika, od toga 6 žena. Godine 2003. iz magazina “Vrele gume”nastala je ćerka kompanija “Nava Boats”, takođe u vlasništvu porodice Piroški, ali u saradnji sa stranim partnerima. Firma se bavi prodajom luksuznih čamaca i jahti. Lidija je prva žena sa međunarodnom licencom skipera u Srbiji. Budućnost firme Lidija Piroški vidi: “S obzirom na to da teorija kaže da veoma mali procenat porodičnih kompanija uspešno prođe smenu generacija, kao i na svetski trend ukrupnjavanja svih kompanija, pa tako i medijskih, a posebno na činjenicu da se kompanije više ne prave za generacije, nego da se na svom maksimumu prodaju velikim globalnim igračima, sasvim je jasan razvoj događaja. U toku je proces Due Diligence-a kompanije, a kuda on vodi, pokazaće vreme, “ zaključuje Lidija Piroški.


kand id atkinja

Ljiljana Brzovan VLASNICA ZANATSKE RADNJE STAROG ZANATA „BRZI“

Početak poslovanja: 2008. Delatnost: izrada predmeta od kože Broj zaposlenih: 3 Adresa: 15. maja 123b, 22400 Ruma Telefon: 022/ 471 813 E-mail: viktorija.upor@gmail.com

„Želim da očuvam stari zanat i nastavim porodičnu tradiciju.”

JEDINA ŽENA SARAČ U SRBIJI Ljiljana Brzovan je završila usmereno obrazovanje u Rumi i u Fondu za zdravstveno osiguranje je radila 27 godina. Aprila 2008. godine odlučuje da otvori svoju zanatsku radnju. Njena najveća želja, kada se upustila u privatni biznis, bila je da očuva stari porodični zanat kojim se bavio njen otac. Veoma hrabro otvara zanatsku radnju “Brzi”, koja nedugo potom beleži rast prometa za 60%. Počinje sa izradom konjske opreme, opreme za kućne ljubimce, opreme za lov i druge galanterije. U veoma kratkom periodu zanatska radnja “Brzi” i Ljiljanino umeće osvajaju tržište Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i, naravno, Srbije. Ljiljana ističe brojne interesantne anegdote jer su mnogi muškarci bili iznenađeni kada su shvatili da nisu došli kod muškog sarača, već da će poslovati sa ženom! Sa ponosom ističe da je jedina žena sarač koja se na našim prostorima bavi ovim zaboravljenim zanatom.

je uspela da obezbedi radno mesto za sebe, već joj u poslu pomažu i suprug i sedamnaestogodišnji sin koji će, kada izuči zanat, sa zadovoljstvom nastaviti porodičnu tradiciju. Ljiljana je članica Udruženja preduzetnica opštine Ruma “Viktorija” od njegovog osnivanja i veoma aktivno učestvuje u radu ovog Udruženja. Najveća joj je želja da sarački zanat ne izumre i da zainteresuje što više mladih za ovaj posao, kako bi ih obučila i prenela im sve svoje znanje. I ne samo o zanatu, već i o uspešnom poslovanju. Ljiljana Brzovan naglašava da bi joj priznanje “Cvet uspeha za ženu zmaja 2103” veoma značilo, jer bi na taj način dokazala mnogim mladim ženama da se i baveći se zanatom može biti “žena zmaj”.

Pored stare opreme – šila, noževa, resla, nabavila je i drugu, savremeniju opremu za rad. Ne samo što

23


kand id atkinja

Marija Struharova VLASNICA SZR „MS KONFEKCIJA“ IZ BAČKOG PETROVCA

Početak poslovanja: 2008. Delatnost: proizvodnja i prodaja unikatnih odevnih predmeta Broj zaposlenih: 7/ sve žene Adresa: Lenjinova 7, 21470 Bački Petrovac Telefon: 063 7643 205 E-mail: marija70@stcable.net Facebook: MS-Konfekcija

„Smisao poslovanja je podrška malim firmama sa porodičnom atmosferom.”

POSAO BEZ STRESA JE GLAVNI POKRETAČ Kada je 2008. godine “MS Konfekcija” počela sa radom, Marija je već imala iskustvo koje je sticala godinama. Kao početnik šivenja radila je u Konfekciji “Tatran” na šivenju postave. Godinama je napredovala i postala poslovođa, da bi na kraju radila kao modelar. Na početku sopstvenog poslovanja radila je sama u svom domu, ali je vremenom posao rastao pa je Marija proširila proizvodnju, preselila se u veći prostor i zaposlila prvu radnicu. Tvrdi da nije bilo lako, ali da nije gubila entuzijazam i veru da će se njen trud i zalaganje isplatiti i doneti uspešne rezultate kojima je težila. Kako se obim posla povećavao, tako je rastao broj žena koje je Marija zapošljavala. S obzirom na to da su Marijina kreativnost i požrtvovanost dali rezultate, 2012. godine otvorila je i butik “MS Konfekcija”, pa je tako njeno bogato radno iskustvo i konstantno usavršavanje još jednom višestruko nagrađeno. Najbitnije joj je bilo da postane prepoznatljiva svojim radom i kreacijama, za

24

koje se uvek trudila da budu inovativne i drugačije, kako bi svi oni koji nose njenu odeću bili zadovoljni. Takođe, svakodnevno se trudi da njeni modeli budu “nosivi” i prijatni. Tvrdi da je oduvek želela da postane modni kreator i da je od ostalih odvaja to što je jedina u Bačkom Petrovcu postigla da samostalno proizvodi i prodaje unikatne odevne predmete, ali i da je unapredila poslovanje proširenjem firme i otvaranjem novih radnih mesta. Zalaže se za princip “posao bez stresa”. Cilj ovog pristupa je da se svi zaposleni osećaju prijatno i opušteno dok rade, a da poslu pristupaju sa puno dobre volje, ljubavi i pažnje. Podvlači da je to jedan od najbitnijih principa uspešnog poslovanja – dobra komunikacija, kvalitetna saradnja i kolegijalnost. Samim tim dolazi i pristup poslu sa mnogo više elana i profesionalnosti. Marija je ponosna majka troje dece.


kand id atkinja

Mila Litvinjenko DIREKTORKA I VLASNICA “AURA” DOO IZ NIŠA

Početak poslovanja: 1996. Delatnost: proizvodnja kozmetike Broj zaposlenih: 75/ 70 % žene Adresa: Vazduhoplovaca bb, 18000 Niš Telefon: 018 4584 917 E-mail: aura@aura.co.rs www.aura.co.rs

„Žene su sposobne i odgovorne da budu lideri u različitim sferama biznisa.“

SINONIM ZA MODERNU I KVALITETNU KOZMETIKU Mila Litvinjenko je po obrazovanju profesor francuskog jezika i književnosti. Slučajni susret sa mirišljavim i šarenim svetom kozmetike na kozmetičkom sajmu u Bolonji 1996. godine iz temelja joj je promenio život. Napušta posao profesora i pokreće sopstvenu proizvodnju kozmetičkih preparata. Krenula je skromno, sa 11 zaposlenih, a danas je “Aura” najcenjenija domaća kozmetička kuća, koja zajedno sa firmama u Makedoniji i Bosni i Hercegovini ima preko 70 zaposlenih, od toga je 70% žena. Kompanija u poslednje dve godine ostvaruje prosečan rast ukupnog prihoda od 14%.

U 2011. na tržište je lansirano 16, a u 2012. godini 11 novih proizvoda. Ove godine planirano je 20 noviteta i već je realizovano 80 % plana. Zahvaljujući stečenom znanju i usvojenim tehnologijama, kompanija pruža usluge i drugim kućama, praveći private label proizvode. Preduzeće još od 2003. poseduje sertifikat ISO 9001:2003. U narednom periodu očekuje se formalna realizacija sertifikata ISO 22716, čime će “Aura” postati prva kozmetička kuća na području ex Jugoslavije sa tim standardom koji na nivou EU (za proizvođače kozmetike) važi od juna ove godine.

U najvećim maloprodajnim lancima “Aura” je danas pozicionirana pored najpoznatijih svetskih brendova: Loreal, Max Factor, Maybeline, Deborah, Rimmel… Od početka ekonomske krize “Aura” je višestruko povećala izvoz. Osim zemalja bivše Jugoslavije svoje proizvode plasira i u Bugarsku i Rumuniju a u toku je osvajanje tržišta Austrije, Poljske, Češke, Mađarske i Nemačke. Konkurentnost “Aurinog” asortimana ogleda se i u izvanrednom balansu cena i kvaliteta.

“Aura” je donator mnogih humanitarnih akcija a priključila se i programu Vlade Republike Srbije o zapošljavanju lica sa invaliditetom, kao i pripravnika. Zapošljava decu svojih radnika koja su pokazala vrhunske rezultate tokom studiranja, odnosno školovanja. Kompanija je jedna od 50 preduzeća u Srbiji, potpisnica Izjave podrške 7 principa osnaživanja žena čime je pokazala svoju privrženost rodnoj ravnopravnosti i spremnost da je dosledno primenjuje.

25


kand id atkinja

Milanka Stankić PREDSEDNICA UDRUŽENJA “MLADI I IGRA” IZ SUBOTICE

Početak poslovanja: 1997. Delatnost: kultura življenja, zaštita kulturne baštine i životne sredine Broj članova: 30 Adresa: Aleja maršala Tita 18/ 2-4, 24000 Subotica Telefon: 024 541 942 E-mail: milankalj@yahoo.com www.kulturniturizam.co.rs

„Najveća nagrada za dosadašnji rad jesu bogat adresar prijateljica i stotine volontera sa kojima mogu da se nasmejem i kreiram sutrašnji dan.”

KULTURNI TURIZAM I MLADOST RAZVOJNA ŠANSA SRBIJE Milanka Stankić je profesor srpskog jezika i književnosti iz Subotice i predsednica Udruženja “Mladi i igra” koje postoji od 1997. godine i bavi se kreiranjem slobodnog vremena mladih i promocijom kulturne baštine Srbije. U svom pedagoškom radu je izuzetno kreativna, sa puno ideja, pokretač je i učesnica raznih manifestacija u Subotici, koje obeležavaju zalaganje za zdraviju sredinu, za aktivno učestvovanje mladih u društvenom životu i razvoj njihovih stvaralačkih potencijala. “Moje zanimanje jeste profesor i ja tako delam i razmišljam, smatrajući da imam plemenit posao koji jedini na svetu proizvodi ljude. Sa 24 godine rada u školi, i 16 u Udruženju, iznedrila sam mnoge akcije na koje sam na kraju bila ponosna, kada sam se okrenula i videla da su sa mnom bili i mali ljudi/žene koje na svojim plećima mogu da ponesu i osmeh i nevolju”, ističe Milanka Stankić.

26

Gospođa Stankić već petnaestak godina radi i na promociji kulturnog turizma kao privredne šanse Srbije. Kako kaže, značaj kulturnog turizma u razvoju Srbije, veza između kulturne baštine i turizma kao privredne grane, objekti kulture u funkciji turizma – važan su faktor za ekonomski napredak i razvoj zemlje, koji su prepoznale sve zemlje u svetu, pa i okruženju. Tako je 2009. godine bila idejni osnivač i realizatorka Prve međunarodne konferencije kulturnog turizma, koja je u Srbiji okupila najeminentnije stručnjake iz ove oblasti, predstavnike 5 zemalja i dobila podršku UNESCO Kancelarije u Veneciji, Italija. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za svoj rad i projekte koji su se bavili unapređenjem kulturnog života i života mladih u Srbiji. Među članovima Udruženja “Mladi i igra” ima i dosta žena koje svoju kreativnost i aktivizam mogu da pokažu i prikažu na najbolji način. Tokom 2009. godine u Udruženju se zaposlila i jedna devojka diplomirani turizmolog, putem programa Prva šansa.


kand id atkinja

Milica Horvacki Palivukov VLASNICA REGISTROVANOG POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA IZ SUBOTICE

Početak poslovanja: 2003. Delatnost: živinarstvo Broj zaposlenih: 7/6 žena Adresa: Ivana Zetovića 8, 24000 Subotica Telefon: 024 528 360 E-mail: milicahorvacki@yahoo.com

„Kroz svoje poslovanje, sve prepreke sam sama savladala i uspela da proširim tržište.”

PROIZVODNJA HRANE JE POSAO BUDUĆNOSTI Milica Horvacki Palivukov se 15 godina bavila prodajom odeće i obuće, imala je prodavnice u Srbiji i Republici Srpskoj. Međutim, bila je primorana da završi sa ovom vrstom biznisa i razmisli o nekom drugom poslu. Kako kaže, shvatila je da proizvodnja hrane ima perspektivu i predala je molbu za dugoročni kredit koji joj je bio odobren. Počinje sa farmom i proizvodnjom brojlera, a posao se pokazao veoma unosnim, pa je za 5 godina uspela da isplati kredit i da kupi radnju. Nakon toga je obezbedila i malu klanicu za sopstvene potrebe. Takođe, uvela je vikend popuste za penzionere, što se pokazalo veoma dobrim poslovnim potezom. Godinama se Miličin posao širi i napreduje, pa je tako uspela da zaposli još 5 žena i jednog muškarca. Milica namerava da proširi svoje poslovanje, pa je započela sa izgradnjom novog objekta u kome namerava da proizvodi testeninu. Kao inovaciju želi da uvede proizvodnju testenine bez glutena i testeninu

od speltinog brašna, jer je istražila tržište i informisala se, pa tvrdi da ovakvih testenina nema dovoljno na našem tržištu i da se sve uvozi. Kako kaže, kroz svoje poslovanje je sve prepreke sama savladala i sa velikim optimizmom i ambicijama smatra da će uspeti u novoj proizvodnji. Tvrdi da je najbitnije imati zacrtan cilj, od njega ne odustajati i hrabro se boriti u savladavanju svih prepreka. Milica još ističe da je u svom poslovanju znanja sticala sama, i da je uporno savladavala administrativno-pravne, finansijske, organizacione, marketinške i menadžerske strane posla. Njeni saradnici za nju tvrde da je veoma hrabra, da je snažne volje i da ima ambiciju da obezbedi rast i razvoj svog gazdinstva, te da investira u nove poslove i da proširi svoj biznis i poslovanje. Milica ima jednog sina.

27


kand id atkinja

Milica Suzić VLASNICA IZDAVAČKE KUĆE „MALAC“ DOO I KREATIVNE RADIONICE „MIL-ART“ IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: „Malac“ d.o.o 1999, a „Mil-Art“ 2011. Delatnost: izdavaštvo i kreativno stvaralaštvo Broj zaposlenih: 5/3 žene Adresa: Hercegovačka 20 A, 11080 Zemun Telefon: 011/ 2102 734 E-mail: malac1@verat.net www.malac.co.rs; www.mil-art.co.rs

„Imam mnogo kreativnog elana, energije i ideja koje uspevam da realizujem.”

OD HOBIJA NAPRAVILA UNOSNU DELATNOST Milica Suzić je završila Pedagošku akademiju i Defektološki fakultet u Beogradu i godinama je radila kao vaspitač. Za sve to vreme bavila se kreativnim radom kao važnim segmentom svog posla. Za decu i o deci počinje da piše 1996. godine iz hobija, i izdaje dve knjige, da bi nastavila da radi i stvara. Naredne godine, 1997. pokreće časopise za decu “Dečiji svet”, “Šareni svet”, a zatim “Malac radoznalac”. Časopis je od izdavača do izdavača menjao naziv, da bi Milica na kraju odlučila da osnuje sopstvenu izdavačku kuću i tako nastavi da se bavi izdavaštvom za decu predškolskog uzrasta. Izdavačka kuća “Malac” može da se pohvali izuzetno bogatim fondom svojih naslova, kako u kvantitativnom smislu, tako i u žanrovskoj, tematskoj i namenskoj raznovrsnosti. Zajednička karakteristika svih ovih izdanja jeste bogata likovna oprema, svež i kreativan pristup grafičkom dizajnu i opštoj likovnoj kompoziciji tematskih celina i rubri-

28

ka. Ono što je najbitnije jeste da se Milica trudi da sadržaji budu aktuelni, inovativni i zanimljivi. Pre dve godine Milica je stekla pravo na penziju ali je, neumorna i puna novih i kreativnih ideja, odlučila prošle godine da otvori još jednu firmu. Reč je o kreativnoj radionici “Mil-Art” gde se sa uživanjem bavi svojim kreacijama. U želji da konstantno širi svoje znanje i napreduje, Milica je pohađala brojne kurseve da bi što bolje ovladala različitim tehnikama. U međuvremenu, otvorila je i izložbeni, radni i prodajni prostor kako bi svi posetioci mogli da vide njen rad, pogledaju i izaberu ono što im se dopadne i odgovara. Milica Suzić za sebe tvrdi da ima mnogo radnog elana i da joj stalno naviru nove ideje koje želi da realizuje. Posebno je ponosna na svoja dva sina od kojih joj jedan pomaže i u poslu i koji ju je i prijavio za “Cvet uspeha za ženu zmaja 2013”.


kand id atkinja

Mirjana Aleksić GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA TV TELEMARK IZ ČAČKA

Početak poslovanja: 2007. Delatnost: mediji Broj zaposlenih: 13/ 6 žena Adresa: Sinđelićeva bb, 32000 Čačak Telefon: 032 22 64 64 E-mail: telemarknovinari@gmail.com

„Svaki vaš iskorak i napor da sebi i svojim najbližima učinite život srećnijim je neprocenjiv. Budite hrabre!”

AFIRMIŠE HRABRE I USPEŠNE ŽENE Mirjana Aleksić je glavna i odgovorna urednica Televizije Telemark iz Čačka i više od 17 godina je u novinarstvu. Kreativni deo tima TV Telemark trenutno čini šest žena uključujući i vlasnicu televizije. Od osnivanja do danas ova čačanska televizija u svom programu posebnu pažnju posvećivala je privrednim temama i podržavala razvoj ženskog preduzetništva u Moravičkom okrugu. Kako kažu, izdvajaju se po tome što su glavne „glumice i glumci“ u svim emisijama građanke i građani, a teme koje obrađuju odnose se, pre svega, na njihove potrebe i probleme. Mirjana Aleksić je naročito bila angažovana na medijskoj promociji i afirmaciji ženskog preduzetništva predstavljajući ne samo rad Udruženja poslovnih

žena „Nadežda Petrović“, već i projekte koji su realizovani u saradnji sa resornim ministarstvima ili inostranim vladinim i nevladinim organizacijama, kao što su USAID ili GTZ. Pored ostalog, u svojim autorskim i centralnim informativnim emisijama otvarala je prostor i vreme za događaje koji su se odnosili na edukaciju mladih o izboru buduće profesije i promociju ideje rodne ravnopravnosti u poslovnom svetu. Mirjana je autor brojnih televizijskih priloga o ženama vlasnicama preduzeća, kao i o ženama sa posebnim potrebama i njihovom naporu da postanu ravnopravne članice lokalne zajednice. Urednica je emisija koje se bave problemima lokalne samouprave, rada službi i javnih preduzeća Skupštine opštine Čačak.

29


kand id atkinja

Mirjana Hemun VLASNICA POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA „MIRJANA HEMUN” I PREDSEDNICA UDRUŽENJA ŽENA „BANSTOLKA“ IZ MARADIKA NA FRUŠKOJ GORI

Početak poslovanja: 2006. Delatnost: promocija ženskog preduzetništva i seoskog turizma Broj zaposlenih: 3 Po potrebi upošljava žene iz Udruženja „Banstolka“ Adresa: vikend naselje Banstol, 22327 Maradik Telefon: 060 14 00 995 E-mail: udruzenjebanstolka@gmail.com ; www.banstolka.rs

„Za odgovornost koju preuzima za ekonomski položaj žena i celokupne zajednice u kojoj živi, Mirjanini saradnici i gosti tvrde da je nemerljiva.”

RAJ NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE Poljoprivredno gazdinstvo Mirjane Hemun nalazi se u vikend naselju Banstol, na obroncima Fruške gore. Naselje krasi prirodan ambijent i idilična seoska atmosfera što predstavlja dobru bazu za razvoj ruralnog turizma. U okviru ovog gazdinstva postoji i kuća za odmor, koja je kategorizovana za iznajmljivanje, sa velikim dvorištem prilagođenim i najmlađim posetiocima. Osim što turisti koji dođu u Maradik mogu da uživaju u prirodi i prijatnom i ugodnom smeštaju “kao kod kuće”, Mirjana u svojoj etno kuhinji pravi tradicionalne đakonije koje su nam nekada sa uživanjem i domaćinskom toplinom spremale, a sa ljubavlju gostile naše bake. Ova kuhinja može da primi do 50 ljudi. Na ovom živopisnom gazdinstvu postoje i voćnjaci koji daju visoke prinose od kojih Mirjana pravi proizvode na bezbedan i prirodan način. Mirjana Hemun je i predsednica Udruženja žena “Banstolka”. Misao koja je okupila ove vredne žene je prvobitno bila društvenog karaktera, ali se ubrzo pretvorila u mnogo značajniju ulogu. Spravljajući hra-

30

nu po domaćim receptima svojih majki i baka, članice udruženja veoma uspešno promovišu domaću kuhinju i prirodne lepote regiona. Ono po čemu je Mirjana prepoznatljiva i čiji je tvorac zajedno sa ženama iz udruženja jeste “Fruškogorski skočko”, proizvod napravljen od 18 vrsta semenki zalivenih medom. Na 77. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2010. godine, “Skočko” je nagrađen Velikom zlatnom medaljom od strane stručne komisije za ocenjivanje kvaliteta. Iste godine, na etno sajmu hrane i pića u Beogradu osvajaju Diplomu za proizvode od voća, gde je za brend sajma proglašeno slatko od belih trešanja, napravljeno upravo na poljoprivrednom gazdinstvu Mirjane Hemun, uz saradnju žena iz Udruženja “Banstolka”. Na gazdinstvu, uz Mirjanu rade sin Nikola, snaja Snežana i njihovih 5 sinova koji su joj velika pomoć i podrška. Po potrebi, Mirjana zapošljava i žene iz Udruženja “Banstolka”.


kand id atkinja

Mirna Rackov VLASNICA SZR „MACA PAPUČARICA“ IZ KIKINDE

Početak poslovanja: 2009. Delatnost: izrada obuće od kože Broj zaposlenih: 1 Adresa: Pere Segedinca 71, 23300 Kikinda Telefon: 069 429 5551 E-mail: mirna.rackov@hotmail.com

„Želim da promovišem stare zanate i očuvam tradiciju našeg naroda.”

BAJKOVITO IME ZA OPANKE Mnoge majke ne znaju za bajku o vrednoj maci koja je jedne noći uzela papuče svoj deci iz sela, jer nisu htela da ih čiste i čuvaju. Vratila ih je tek kad ih je očistila i popravila. Nakon toga mališani su svoju obuću mnogo bolje čuvali. Mirna Rackov je jedina opančarka u Srbiji. Ali, nije samo po tome posebna, njeni opanci su tako dobro urađeni da traju i po nekoliko decenija. Mirna je priču o maci papučarici često čitala svojoj deci da bi stekla naviku da brinu o svojim stvarima. Lik iz bajke inspirisao ju je da 2009. godine otvori u Kikindi istoimenu zanatsku radnju za proizvodnju obuće. Tako je niklo neobično carstvo jedine opančarke u Srbiji. Uprkos velikim izazovima koje nosi današnje vreme, Mirna je veoma srećna što je izabrala zanat koji voli i u kome konstantno napreduje. Na prvom radnom mestu je naučila osnove obućarstva, kasnije je to primenila u izradi opanaka. Kako kaže, najteže joj je bilo u početku, jer nije imala dovoljno iskustva, ali

vremenom je Mirna “štep po štep” ovladala ovim zanatom. Do sada je dizajnirala 20 modela opanaka, tri modela čizama, đakovačke sandale, plesne cipele za probe i baletanke. Najvernije mušterije su joj folkloraši iz Kikinde, Mokrina, Vršca, Čuruga, Bačke Palanke, Bačkog Petrovog Sela, Stare Pazove... Pored srpskih opanaka, savladala je i izradu modela iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i francuske muške opanke iz 1830. godine. Ističe da je izuzetno ponosna kada na folklornim nastupima ugleda svoje opanke. Mirnine opanke ne nose samo igrači folklornih društava, već i njena deca koja igraju u Akademskom društvu za negovanje muzike “Gusle” iz Kikinde. Želja joj je da u budućnosti ima što više modela opanaka kako bi ih sačuvala od zaborava, a to će pokušati kroz svoj rad i zalaganje da ostvari. Mirna Rackov je i članica Udruženja ženskog preduzetništva “Artesa”, Opšteg udruženja preduzetnika i Udruženja starih zanata Srbije. Majka je sina i kćerke.

31


kand id atkinja

Nada Ljujić VLASNICA PEKARE „NOVA“ IZ PRIJEPOLJA

Početak poslovanja: 2004. Delatnost: proizvodnja hleba i peciva Broj zaposlenih: 8/3 žene Adresa: Svetozara Markovića 15, 31300 Prijepolje Telefon: 033 715 701 E-mail: nadaljujic@gmail.com

“Radim posao koji volim, preplićući svoje uloge tehnologa i vlasnika u fino tkanje!”

PEKARA ZA DOBAR DORUČAK Nada Ljujić je diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, na odseku za prehrambenu tehnologiju. Karijeru je započela davne 1987. godine u tadašnjem PKB “Pekarstvo” u Prijepolju, kao tehnolog u proizvodnji, a kasnije i kao rukovodilac. Pekaru “Nova” osniva 2004. godine, po napuštanju prethodnog posla kojim, iz više razloga, nije bila zadovoljna. Svesna ozbiljnosti situacije i rizika u koji se upušta, ali negde duboko verujući u svoje znanje i odgovornost, i uz svesrdnu podršku porodice, ušla je u preduzetničke vode. Sa još tri uposlena krenula je sa radom - nekoliko specijalnih vrsta hleba, peciva, pita i burek. Za kratko vreme pekara “Nova” je po kvalitetu i asortimanu proizvoda postala jedinstvena i prepoznatljiva u Prijepolju, pre svega kao pekara za dobar doručak! Danas preduzeće broji 8 zaposlenih, od kojih su tri žene.

32

U 2010. godini implementirali su HACCP standard i u tu svrhu od Nacionalne agencije za regionalni razvoj, na konkursu u okviru Programa podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća za realizaciju aktivnosti “Uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima standarda kvaliteta…” dobili 140.000.000 dinara bespovratno. Iste godine na konkursu u okviru pilot projekta pružanja mentoring usluga kod Regionalne razvojne agencije Zlatibor, dobili su 50 sati besplatnog mentoringa, čiji je donator bila JICA. Po rečima gospođe Ljujić, za devet godina poslovanja bilo je teških perioda, ali pekara “Nova” je opstala, pre svega zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda. Nada Ljujić je udata i majka je dva sina.


kand id atkinja

Nataša Gligorijević DIREKTORKA CENTRA ZA ODRŽIVI RAZVOJ SRBIJE, IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: 2013. Delatnost: proizvodnja i prodaja rakije Broj zaposlenih: 1 Adresa: Dr Ivana Ribara 68, 11070 Novi Beograd Telefon: 011 318 34 66 E-mal:corsrbija@gmail.com

„Za žene se uglavnom vezuje proizvodnja ajvara, džemova, domaćih sokova, ali i o rakiji mogu da nauče sve.“

DIPLOMATA, A PEČE RAKIJU U srpskoj tradiciji je da se pečenje rakije prenese sa oca na sina, a u slučaju njene porodice to je kćerka. Nataša Gligorijević, iz Novog Beograda, preuzela je od oca Veselina „rakijski kazan“ na imanju u selu Popadići, kod Banje Vrujci. Korak napred je i članstvo u Grupaciji proizvođača rakije pri Privrednoj komori Beograda, gde je jedina devojka. Inače, završila je Fakultet političkih nauka, smer međunarodni odnosi, ali kako nije mogla da pronađe posao u struci odlučila je da se uhvati u koštac sa proizvodnjom i pečenjem rakije. Gligorijevići imaju 600 stabala šljive i ako rodi naberu oko 30 tona „čačanke“, „požegače“... Kad dođe jesen, zajedno sa ocem, Nataša i više od mesec dana sedi za kazanom i peče rakiju. Na kraju, u bagremovu burad natoče tri tone rakije.

promoviše na raznim sajmovima, promocijama, u hotelima, restoranima. Svima je zanimljivo što se u tom poslu pojavljuje devojka, pa joj se čini da joj i to, za sada, otvara vrata. S druge strane, Nataša želi da doprinese i očuvanju sela u valjevsko-mioničkom kraju otkupljujući šljive od starih žitelja koji nisu u mogućnosti da obrađuju svoje voćnjake, a time povećava sopstvenu proizvodnju. Januara ove godine odlučila je da pokrene Centar za održivi razvoj Srbije, sa ciljem da promoviše ideju održivog ruralnog ekonomskog razvoja i da motiviše mlade, naročito žene, da pokrenu biznis baziran na sopstvenim resursima. I Natašina najbolja drugarica je, od novca koji je uštedela za automobil, kupila imanje u Lučanima i posadila šljive i lešnike.

Porodica je za sada zadovoljna Natašinim menadžerskim sposobnostima. Svoju rakiju

33


kand id atkinja

Nevena Čeklić VLASNICA AGENCIJE „NEVEN“ IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: 2010. Delatnost: prevodilačke usluge i usluge podučavanja Broj zaposlenih: 9/7 žena Adresa: Mozerova 24 a/ 1, 11080 Zemun Telefon: 011 26 07 020 E-mail: info@centarjezikaneven.com www.centarjezikaneven.com

„Ne volim da se hvalim, pričam šta sam postigla, volim kad rezultati govore sami za sebe.”

OD PROFESORA GERMANISTIKE DO USPEŠNE PREDUZETNICE Nevena Čeklić je po obrazovanju filolog – profesor i prevodilac za nemački jezik. Centar “Neven” je osnovala 2010. godine, a primarne delatnosti su podučavanje stranih jezika i prevodilačke usluge. U vreme kada se veliki broj prevodilačkih agencija i škola za strane jezike gasi, Nevena Čeklić je pronašla uspešan obrazac poslovanja, zahvaljujući kome je povećala broj zaposlenih sa 2 na 9. Tokom studija na Filološkom fakultetu u Beogradu prva radna iskustva sticala je na Radio Indeksu, u Republičkoj skupštini u Odboru za kulturu i medije. Nevena Čeklić smatra da je osnov svakog uspeha, pre svega, neprekidno usavršavanje, kako lično tako i saradnika. Ne propušta nijedan metodički seminar u vezi sa inovacijama u nemačkom jeziku, redovno čita stručnu literaturu o podučavanju i prevođenju.

34

Svoje menadžerske sposobnosti usavršava, pohađajući treninge o motivaciji zaposlenih, marketingu, upravljanju vremenom i konfliktima. Veliku pažnju polaže i na društvenu odgovornost. U svojoj agenciji nudi besplatne kurseve nezaposlenima, učenicima koji dolaze iz siromašnih porodica (5 po semestru), mentorski rad na volonterskoj bazi sa praktikantima, budućim predavačima jezika i prevodiocima (1 praktikant po semestru), kurs jezika pobednicima konkursa “Ono što Srbija ne vidi”, itd. Intenzivno volontira u društvu za zaštitu i dobrobiti životinja “Đurđevo”. Centar jezika “Neven” je član DSW (Nemačko-srpskog privrednog društva). Nevena Čeklić obožava putovanja, učenje novih jezika, planinarenje…


kand id atkinja

Nevenka Kostadinova ZAMENICA DIREKTORA “INAK” I “IBER” DOO IZ BOSILEGRADA

Početak poslovanja: “Iber” 1993, “Inak” 2006. Delatnost: “Iber”- proizvodnja hleba i peciva, “Inak”- uzgajanje i korišćenje šuma, primarna prerada drveta Broj zaposlenih: “Iber” 40/ 31 žena, “Inak” 45/7 žena Adresa: Ul. Slavko Dinov 33, 17540 Bosilegrad Telefon: 017 877 877 E-mal:iber.doo@open.telekom.rs www.iber.rs, www.inak.rs

„A kada mi voda dođe do brade, ja dižem glavu sve više i plivam dalje.“

MOTOR RAZVOJA JUGA SRBIJE Nevenka Kostadinova je diplomirana hemičarka i zamenica direktora u firmama “Inak” d.o.o. i “Iber “d.o.o., koje je pokrenula zajedno sa suprugom, jednu pre 7 i drugu pre 20 godina. Preduzeća se bave preradom drveta, proizvodnjom hleba i peciva, trgovinom na veliko i malo (17 maloprodajnih objekata), daju veliki doprinos razvoju ekonomije Bosilegrada.

manitarne akcije, kao i učešćem u prekvalifikaciji nezaposlenih sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, stavljajući na raspolaganje svoje kadrovske i proizvodne kapacitete. Pomažu sve dečje projekte, dele besplatne obroke iz svoje proizvodnje siromašnim i odličnim učenicima. Potpisnici su Izjave podrške 7 principa osnaživanja žena.

“Iber” je 2011. ostvario profit od 1.702.000 dinara, a 2012. godine 2.931.000 dinara. I kćerka kompanija “Inak” beleži rast prometa u poslednje dve godine. U prošloj godini u ovom preduzeću ostvaren je profit od skoro dva miliona dinara.

Nevenka Kostadinova je članica i jedna od osnivača Udruženja poslovnih žena “Danica” iz Leskovca i predsednica opšteg Udruženja preduzetnika opštine Bosilegrad. Prošla je veliki broj obuka vezanih za uspešno poslovanje žena i svojim radom doprinela promociji ženskog preduzetništva.

Blizina Bugarske pruža mogućnost povezivanja sa tamošnjim kompanijama i plasiranja proizvoda na inostrano tržište. Od proizvoda koje izvoze, izdvajaju se drveni elementi od jove za izradu đonova za klompe. Oba preduzeća neprekidno tragaju za novim mogućnostima proširenja poslovanja, što daje šansu za nova zapošljavanja i zadržavanje mladih u jednoj siromašnoj opštini. Društvenu odgovornost iskazali su kroz mnoge hu-

U firmi “Inak” je u početku bila zaposlena samo jedna žena, kuvarica, dok je danas od 45 zaposlenih 7 žena. Trenutno u obe firme imaju po dve žene na porodiljskom odsustvu. Na konkurs “Cvet uspeha za ženu zmaja 2013” Nevenka Kostadinova se prijavila u nadi da će njen trud i rezultati biti primećeni. Iako nije prisutna u vlasničkoj strukturi, daje veliki doprinos uspešnosti poslovanja i razvoju porodičnog biznisa. 35


kand id atkinja

Olgica Arađanski VLASNICA SZR „BUTIK SVEĆA“ IZ KIKINDE

Početak poslovanja: 1995. Delatnost: proizvodnja sveća Broj zaposlenih: 2 Adresa: Njegoševa 121, 23330 Kikinda Telefon: 0230 441 710 E-mail: olgicas.candles@gmail.com

„Svojim najvećim poslovnim uspehom smatram neodustajanje po najvećoj oluji.“

VOSAK PROMENIO ŽIVOT NJOJ, A ONA DRUGIMA Zanatska radnja „Butik sveća“ Olgice Arađanski bavi se proizvodnjom sveća od 1995. godine. U asortimanu su kako verske sveće, tako i široka lepeza ukrasnih, dekorativnih sveća raznih oblika i dimenzija, suveniri obeležja Kikinde. Za samostalni posao odlučila se početkom devedesetih godina, posle devet godina rada u društvenoj firmi, u vreme kada su počeli prinudni odmori i situacija postala teška. Takođe i zbog toga što je u proizvodnji sveća videla adekvatnu alternativu da ispuni donekle svoje lične afinitete. Inspiracija joj je bila suprugova baka koja se tim poslom bavila u vreme kad je Olgica bila srednjoškolka. Godine 2004. sin joj se teško razboleo, pa je morala da prekine posao. Međutim, mušterije su doprinele da opet stane na noge. Podstakle su je da 2009. uzme sredstva od Nacionalne službe za zapošljavanje i registruje ponovo firmu. U teškom periodu borbe za zdravlje deteta, Olgica je otkrila da vajanje sveća može da bude odlična terapija za mlade i za starije sa psihičkim tegobama. 36

Želja joj je da SZR „Butik sveća“ vremenom pređe u socijalno preduzeće. Trenutno radi na osnivanju Udruženja roditelja dece obolelih od duševnih bolesti, a dobijanje nagrade „Žena zmaj“ bi iskoristila da inicira ove plemenite ideje u svojoj lokalnoj zajednici, nađe podršku i inspiriše ljude dobre volje da se uključe da svi zajedno budu od pomoći. Olgica Arađanski je članica Udruženja žena ,,Artesa“, gde radi na projektima koji promovišu očuvanje starih zanata, vodi obuku nezaposlenih žena a takođe i radionice za decu školskog uzrasta. Od 2012. godine vodi suvenirnicu u centru grada koju su kao udruženje dobile od lokalne samouprave na period od tri godine kao pomoć očuvanju tradicije starih zanata. Mladim preduzetnicama poručuje da budu doslednije sebi, pronađu svoj stil u poslu kojim se bave, da budu istrajne, pre svega, i pune poštovanja i fer odnosa prema svojim klijentima. To se dugoročno najviše dobrim vrati.


kand id atkinja

Slavica Vračarić VLASNICA DOMAĆINSTVA VRAČARIĆ „OPSTANAK“ IZ KREMANA

Početak poslovanja: 2010. Delatnost: seoski turizam i proizvodnja organske hrane Broj zaposlenih: 1/15 spoljnih saradnica Adresa: Stramac, 31242 Kremna Telefon: 031 380 8582 E-mail: jenisej69@gmail.com

„Svaka vredna žena mnogo može doprineti ovom društvu, ako postavi stvari na svoje mesto i ima stav ‘što ne želiš sebi, ne čini ni drugima’.“

IZAZOV PRETVORILA U USPEŠAN PORODIČNI BIZNIS Slavica Vračarić sa suprugom Čedom i troje dece živela je i radila u Užicu do 2010. godine. Nošeni idejom za bolje sutra svoje porodice, odlučili su da se vrate na ognjište supruga Čede, u selo Kremna na Zlatiboru. Životne probleme, uz prisutnu materijalnu neizvesnost i sve ređe i manje plate, nastale kao posledica negativnih promena u našem okruženju, pretvorili su u izazov. Prodali su stan i uložili sredstva u izgradnju jednog novog i adaptaciju postojeća dva objekta za izdavanje turistima. Nekoliko godina se, uz klasičan vid seoskog turizma za sve uzraste, bave i posebnim vidom seoskog turizma – dečjim kreativnim radionicama i obrazovnom školom za decu u prirodi. Turizam pod okriljem domaćinstva Slavice Vračarić, zahvaljujući geografskom položaju sela Kremna u regiji, prerasta u agrobioturizam sa svim elementima kulturnog, rekreativnog, zdravstvenog i gastronomskog turizma. Kako su se kapaciteti domaćinstva širili, pored gostiju iz zemlje počeli su putem preporuka da pristižu i gos-

ti iz inostranstva – iz Brisela, Pariza, međunarodnih organizacija poput OEBS-a, svetskih trgovinskih preduzeća poput „Deleza“, itd. Gospođa Slavica je, osim zdrave hrane za sopstvene potrebe i ograničeno tržište, proizvodila i po tradicionalnim receptima, pogaču od šljive madžarke, vodnjiku i sirće od divljih jabuka i uglavnom je ove proizvode prodavala svojim gostima. Osluškujući želje i potrebe gostiju kao kupaca i kupaca u okruženju, došla je na ideju za dalje razvijanje sopstvenog biznisa, tako što bi proizvodnju navedenih proizvoda povećala i osavremenila. Ovu ideju je prepoznala Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i nakon odlično urađenog biznis plana dodeljena joj je donacija, čija je realizacija u toku. Broj žena, domaćica, vaspitačica i kuvarica koje učestvuju u radu sa Slavicom Vračarić i njenom porodicom kontinuirano raste, trenutno ih je petnaest. Slavičina želja je da u narednom periodu proširi porodicu. Podnela je zahtev za hraniteljstvo dvoje dece.

37


kand id atkinja

Snežana Nerić Ivanović VLASNICA „EDUKATIVNOG MARKETING CENTRA“ IZ KRAGUJEVCA

Početak poslovanja: 2009. Delatnost: marketing, edukacija, izrada štampanog materijala Broj zaposlenih: 2 žene Adresa: Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 27, 34000 Kragujevac Telefon: 034 36 48 29 E-mail: emc@emcentar.com www.emcentar.com

„Čovek može da ostvari svoje snove samo ako drugim ljudima pomogne da ostvare ono što žele.”

BRIGA O ZAJEDNICI I RANJIVIM GRUPAMA Centar za marketing i edukaciju Snežana Nerić Ivanović je osnovala 2009. godine, zajedno sa suprugom i uz podršku sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu, sa idejom da pomaže drugima. Te prve godine bilo je poprilično teško, ali oni su bili orni, radni i rešeni da uspeju. U nedostatku finansijskih sredstava odlučili su se za “gerila marketing” koji se pokazao uspešnim. Klijente su im po preporuci slali prethodni klijenti. Tako je prve godine bilo stotinak klijenata, već naredne broj se popeo na oko 500 a danas je to oko 1000 klijenata koji su posredno ili neposredno radili u Edukativnom marketing centru. Školu računara, koju Snežana vodi, pored organizovanih predavanja, svakoga meseca bar 10% polaznika pohađa besplatno. Za mlade Kragujevčane je donirala niz interesantnih obuka koje će im omogućiti lakše snalaženje u životu uz pomoć seminara: Kako

38

do posla, Kako se predstaviti poslodavcu, Kako ojačati samopouzdanje…koje je radila sa Kancelarijom za mlade, Udruženjem mladih menadžera Kragujevca i AIESEC-om. Pored obuka, koje osnažuju vrednost pojedinca i hrabre ih da iskoriste maksimalno svoje potencijale, skoro redovno EMC je sponzor neprofitnih udruženja ili ustanova. Tako su im na listi prijatelja i Hitna pomoć, Udruženje osoba sa amputacijama, Udruženje “Sa decom”, za decu obolelu od raka, Dom za nezbrinutu decu, stari, Sokolsko društvo... Kroz EMC su do sada prošli studenti, trudnice, osobe sa hendikepom (oštećenog sluha), a danas je u EMCu zaposlena za stalno jedna Romkinja. U EMC-u plate nikada ne kasne, a kad god je u prilici i uz svaki praznik, Snežanini saradnici dobiju bonuse, finansijske ili robno-materijalne. U ispunjavanju ciljeva je uporna, a u rešavanju problema temeljna i istrajna.


kand id atkinja

Svetlana Mojić VLASNICA “SALT&WATER” DOO IZ NOVOG SADA

Početak poslovanja: 2010. Delatnost: dizajniranje jahti i rezidencijalnih i komercijalnih enterijera Broj zaposlenih: 2/4 spoljna saradnika Adresa: Veljka Petrovića 6, 21000 Novi Sad Telefon: 063 88 30 903 E-mail: info@saltandwater.rs www.saltandwater.rs

„Veruje da joj najveći izazovi tek predstoje i još mnogo toga priželjkuje.“

SVETOM PLOVI VIŠE OD DESET NJENIH JAHTI Dizajnerski studio “Salt&Water” Svetlana Mojić je osnovala 2010. godine. Kada je u studentskim danima maštala da joj životni poziv bude dizajn jahti, govorili su joj da Srbija nema more i da prestane da sanja. Danas svetom plovi više od deset luksuznih jahti nastalih po njenoj ideji. Među njenim klijentima su i naslednici imovine jedne kraljevske porodice. Prva je u istoriji novosadskog Arhitektonskog fakulteta koja je diplomirala na ovim plovnim objektima. Na dalje školovanje u Veneciju odvela ju je stipendija. Osim zvaničnog obrazovanja, tu je i ono, kako kaže, nezvanično i podjednako važno, koje je stekla jedrenjem Dunavom i Savom. „Salt&Water“ ima 2 stalno zaposlena, ali u zavisnosti od vrste projekta, uključeni su i stručnjaci iz različitih oblasti sa kojima redovno sarađuje. „Salt&Water“ uređuje sve vrste enterijera – jahte, avione, prostore za stanovanje i komercijalne prostore. Sem radova na uređenju unutrašnjosti, Svet-

lana Mojić dizajnira i spoljašnjost jahti. Oko 95% posla radi za inostrane klijente, brodogradilišta i inženjerske firme iz Italije, Crne Gore, SAD, Kanade, Nemačke, Engleske, Malezije itd. Do velikih projekata, skromno tvrdi, dovela ju je sreća. Često ni ona ne zna ko su joj poslodavci. Iako su joj jahte najveća ljubav, nedavno je dizajnirala plutajući hotel sa odvojenim apartmanima koji bi trebalo da se nađe na Zvorničkom jezeru. Nada se i uređenju jedne podmornice, a poseban izazov bio joj je dizajn aviona koji prima 175 putnika. Za svoj rad 2009. godine dobila je prvu nagradu na „Design for e batter future“ konkursu u delu dizajna jahti, od Instituto Europe di Design-a, Venecija, Italija. Jedna je od 10 pojedinaca koji su najviše doprineli razvoju kreativne industrije Srbije po Belgrade Design Weeku-u 2010. godine. Govori tri strana jezika. Obožava jedrenje, nacionalni je jedriličarski sudija, slikanje i skijanje.

39


kand id atkinja

Svetlana Vučković VLASNICA AGENCIJE „NANA S.V.” IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: 2008. Delatnost: usluge socijalne zaštite Broj zaposlenih: 40 žena/ 4 spoljna saradnika Adresa: Kralja Milana 19b, 11000 Beograd Telefon: 011 33 44 774 E-mail: agencija@open.telekom.rs www.agencijanana.rs

„Od snova ne treba odustati!“

“ŽENA ZA 10” Svetlana Vučković je u jednom trenutku života i sama bila suočena sa neizvesnošću nalaženja radnog mesta. Međutim, nije se prepustila stihiji, već se upustila u teške i neizvesne vode privatnog biznisa. Još tada, 2008. godine, situacija je bila veoma teška, ali se Svetlana ni jednog trenutka nije obazirala na to. Hrabro i vredno je radila i postigla da danas njena agencija ima 40 zaposlenih žena. Sarađujući sa lokalnim zajednicama, Svetlana stvara mogućnost za pronalaženje radnog mesta ženama koje su dugi niz godina na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje. Na taj način korisnici se javljaju lokalnim zajednicama ako im je potrebna pomoć, a lokalne zajednice ih upućuju na Svetlaninu agenciju. Zarade angažovanih gerontodomaćica se pokrivaju iz budžeta. Svaka od njih sada ima mogućnost da ostvaruje svoja prava koja proističu iz zasnovanog radnog odnosa. Agencija “Nana S.V.” i Svetlana Vučković nosilac je nagrade “Žena za 10” za uspešno inovativno i društveno odgovorno vođenje sopstvenog biznisa, koju joj je 2012. godine dodelila Opportunity banka.

40

Svetlana smatra da ni u jednoj oblasti nema napretka bez stalnog usavršavanja, praćenja novih i modernih tendencija i usvajanja novih znanja. Nikada se nije libila da potraži odgovore na pitanja koje nije znala ili su joj bila nejasna. Obimna literatura, internet i savetovanja sa stručnjacima iz ove oblasti doveli su je do zaključka da delatnost kojom se bavi može da napreduje samo uz saradnju sa javnim sektorom. Takođe, ističe da je u ovoj oblasti poslovanja veoma važno steći poverenje korisnika kako bi se poslovanje širilo, a to je moguće postići saradnjom sa institucijama, odnosno lokalnom zajednicom, u njenom slučaju. Ugovaranje usluga na taj način stvara sigurnost na svim poljima: korisnici imaju sigurnog pružaoca usluga, lokalne zajednice pouzdanog partnera, a Svetlanina kompanija siguran prihod. Svetlana Vučković je majka dve kćerke, a radno mesto je obezbedila i svom suprugu.


kand id atkinja

Svetlana Vujić Ennettah VLASNICA MODNOG ATELJEA „ENNETTAH“ IZ VALJEVA

Početak poslovanja: 1982. Delatnost: izrada odevnih predmeta i detalja Broj zaposlenih: 10 žena Adresa: Karađorđeva 84, 14000 Valjevo Telefon: 014/ 226 912 www.ennettah.com

„Trudila sam se da svaka od 1000 žena sa kojom sam radila ostvari svoju ambiciju.“

KREATIVNOST I INOVACIJA KAO IMPERATIV Svetlana Vujić Ennettah, kao modni dizajner i vlasnica modnog ateljea “Ennettah”, prisutna je na modnoj sceni više od 30 godina. Sa mnogo energije, rada i zalaganja svakodnevno dokazuje da se uvek može biti kreativan, inovativan i “svoj” u sopstvenom poslu i da se može uspešno raditi u grani u kojoj često ne opstaju ni najjači.

kao i da dizajnira odeću za poznate ličnosti iz javnog života, sveta politike, umetnosti i estrade. Svetlana u svom ateljeu koristi plemenite tkanine, svilu, kašmir, kožu, krzno, i uz sve to se trudi da njeni modeli budu unikatni. Možda se baš zbog toga mušterije opredeljuju da im njene kreacije budu odeća za neponovljive trenutke u životu.

Svetlana je završila Akademiju primenjenih umetnosti u Novom Sadu, a životni put ju je odveo u daleku Libiju. Naime, njen suprug je Libijac koji je studirao u našoj zemlji, započeli su zajednički život i dan danas skladno žive u Srbiji. Uz nesebičnu pomoć supruga, počela je sa samostalnom radnjom u zakupljenom prostoru, sa željom da ono što radi uvek bude “njeno”, prepoznatljivo, originalno, ali i da zadovoljava najviše standarde dizajna i izrade. Zaposlila je najbolje šnajderke i krojačice i njena mala radionica je počela sa radom. To ju je odvelo u sam vrh tadašnje modne scene i dalo mogućnost da radi zajedničke revije sa poznatim kreatorskim imenima (Aleksandar Joksimović, npr),

Nastupima na mnogim revijama i izložbama Svetlana konstantno potvrđuje svoj kvalitet i uspeh (Sajam preduzetništva Biznis baza 2010, Druga konferencija ženskog preduzetništva PK Srbije u Vrujcima, Tešnjarske večeri...). U ateljeu “Ennettah” radilo je više od 1000 žena za više od 30 godina rada. Mnoge od njih su na taj način obezbedile sebi posao ili su nastavile samostalno da rade. Danas je u Svetlaninom ateljeu zaposleno 7 žena od kojih su neke sa njom od samog početka, a u radnji u Beogradu rade njih 3. Svetlana je majka dvoje dece, a u poslu joj pomažu suprug i kćer Lejla.

41


kand id atkinja

Tatjana Jevđović VLASNICA „BEAUTY IMAGINI“ DOO IZ BEOGRADA

Početak poslovanja: 2006. Delatnost: usluge poboljšanja fizičkog i pshičkog zdravlja Broj zaposlenih: 4 žene Adresa: Bulevar Arsenija Čarnojevića 41, 11000 Beograd Telefon: 011 328 60 16 E-mail: centar@beautyimagini.com www.beautyimagini.com

„Želje se ostvaruju i zato je važno da dobro znamo šta želimo u svom životu...“

MOJ PUT I ENERGIJA PROMENE Tatjana Jevđović, vlasnica Centra “Beauty Imagini”, studije germanistike na Filološkom fakultetu u Beogradu zamenila je učenjem holističkih nauka. Krenula je u RU “Đuro Salaj” na kurs slikanja, pogrešila (da li?) vrata i našla se na predavanju iz kozmetologije. Promenila je svoju prethodnu odluku i uz redovan posao počela da radi nešto za nju do tada potpuno novo. Kako pre 13 godina zvanične institucije u Srbiji nisu bile otvorene ka holističkim naukama, Tatjana je narednih šest godina posvetila sticanju znanja iz ove oblasti, što joj je 2006. omogućilo da od italijanske privredne komore dobije sertifikat za predavača za wellness i SPA program. Iste godine izdvaja se iz suvlasničke kompanije “No limit Beauty” i samostalno osniva “Beauty Imagini” d.o.o, kompaniju u Beogradu, specijalizovanu za pružanje usluga u oblasti lepote, SPA i wellness programa, programa antistresa i detoksikacije. Pre započinjanja sopstvenog biznisa radila je u Zavodu za cerebralnu paralizu, u nemedicinskom sektoru, koji ju je usmerio na rad sa ljudima kojima je potrebna pomoć kroz fizikalne, radne terapije, psihološke radi42

onice, socijalne programe itd. To je pozitivno uticalo na njeno kasnije opredeljenje i rad sa klijentima. Čest je gost predavač o holističkom pristupu zdravlju, menadžerskoj bolesti i antistres programima (UEPS, Skills, korporativni sektor...). Osmislila je programe koji uključuju određene tehnike masaže, sistem vežbi, ishrane i tematskih predavanja koja su deo holističkih preventivnih programa usmerenih ka različitim ciljnim grupama. Sa kolegama iz zemlje i inostranstva Tatjana organizuje edukativne seminare, holističke vikende i sedmodnevne programe u zemlji i inostranstvu. Pored inicijative i učešća u osnivanju Udruženja “Kamičak” koje organizuje besplatna predavanja uglednih stručnjaka iz oblasti prirodnih i društvenih nauka u Centru “Beauty Imagini” i humanitarnog je karaktera, jedan je od osnivača Udruženja Wellness EDU Centar, organizatora putovanja “Moj Put i Energija Promene” čija je misija podizanje svesti ljudi o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. U Centru su zaposlene 4 žene a do kraja godine Tatjana planira da zaposli još dva radnika. U poslu joj pomažu kćerka i sin.


kand id atkinja

Tatjana Nikolić PREDSEDNICA UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA „DANICA“ IZ LESKOVCA

Početak poslovanja: 2010. Delatnost: promocija ženskog preduzetništva Broj članica: 65 Adresa: Stojana Ljubića 12, 16000 Leskovac Telefon: 016 265 652 E-mail: tanjagile@gmail.com

„Sve žene preduzetnice u Srbiji su, na neki način, ‘žene zmajevi’ i meni bi bila izuzetna čast da i formalno budem jedna od njih…”

RAZBILA PREDRASUDE I OSNAŽILA LESKOVAČKE ŽENE Tatjana Nikolić je skoro dve decenije u preduzetničkim vodama. Po obrazovanju je diplomirani inženjer za menadžment u industriji. Od 1990. godine suvlasnica je, sa suprugom, u porodičnoj firmi SMR „Srbija“ u Leskovcu. Od 2001. godine vlasnica je i direktorka preduzeća „DTA Nikolić“ koje se pretežno bavi uslugama konsaltinga iz oblasti standarda serije ISO, HACCP i bezbednosti i zdravlja na radu. Od pre tri meseca proširila je delatnost i registrovala radionicu za preradu mesa i proizvodnju mesnih prerađevina. Njenu energiju, liderske sposobnosti, entuzijazam i volju prepoznali su ljudi koji su stajali na čelu Regionalne privredne komore u Leskovcu i kada je marta 2008. godine osnovan Centar za žensko preduzetništvo, imenovana je za predsednicu. Centar joj je omogućio da kroz edukacije, seminare i konferencije upozna mnoge divne, uspešne žene od kojih je mnogo naučila i koje su joj pomogle da istraje na putu borbe za unapređenje žena.

Kroz projekte Udruženja je učestvovala u edukaciji velikog broja žena i uticala na jačanje njihovih kapaciteta i njihovo osnaživanje. Kroz projekat “Mobilna učionica internet veština”, Opšteg udruženja preduzetnika Leskovca, na kome je UPŽ “Danica” bila je partner, preko 110 žena iz različitih kategorija (preduzetnice, menadžerke, studentkinje, učenice, Romkinje…) obučeno je za korišćenje interneta i društvenih mreža u poslovne svrhe, dok je kroz projekat opštine Crna Trava “Vlasinske domaćice” 20 žena obučeno za osamostaljivanje u agrobiznisu. Tatjana je odbornica u Skupštini grada Leskovca, gde aktivno učestvuje u radu Odbora za rodnu ravnopravnost. Kroz javnu raspravu aktivno je učestvovala u kreiranju Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, i sa ponosom ističe da su sve njene primedbe i predlozi prihvaćeni i da su ušli u LAP.

Godine 2010. sa grupom prijateljica osnovala je i registrovala Udruženje poslovnih žena “Danica”u Leskovcu, čija je i predsednica.

43


kand id atkinja

Tatjana Vidović OSNIVAČ SZR COSMETICS HOUSE OF BEAUTY „TAMMY“ I KONAK „TAMMY“ IZ ŠAPCA

Početak poslovanja: 1988. Delatnost: proizvodnja kozmetike i ugostiteljstvo Broj zaposlenih: 35/ 32 žene Adresa: Janka Veselinovića 65/1, 15000 Šabac Telefon: 015/ 352 830 E-mail: tami015@open.telekom.rs www.tammykonak.com, www.tami015.com

„Ljubavi i dece nikad dosta!“

ŠAPČANKA OD USPEHA Tatjana Vidović je nakon završenog Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, radila u Apotekarskoj ustanovi Šabac, ali je paralelno pokrenula i sopstveni biznis, sada već davne 1988. godine. Tih godina napravljena je osnovna paleta preparativne kozmetike. Tatjana je i autor knjiga “Da vaše lice bude ponovo novo”, “Tammy vrtovi na bazi lekovitog bilja”, “Uz Tammy šminku još lepša”, “Životni kaleidoskop – hormoni tihi vladaoci našeg tela”. Takođe, kreirala je parfem “Tammy 015”, kolekciju “Tammy” preparata za kosu, “Tammy IN” kolekciju na bazi biljnih voskova, paletu dekorativne kozmetike, Rf kolekciju na bazi hijaluronske kiseline, uvela je u proizvodnju staklaste sapune na biljnoj osnovi. Svoje dragocene savete o nezi kože i načinu šminkanja prenosila je čitateljkama najuglednijih magazina, a snimljeni su i brojni serijali „Tammy savetuje - kako da se žene neguju. Kozmetička kuća „Tammy“ 2008. godine pušta u rad i „Tammy“ konak, ugostiteljski objekat sa 250 mesta.

44

Za 25 godina rada kozmetička kuća „Tammy“ dobila je 27 zlatnih, 10 srebrnih medalja i 3 pehara za kvalitet proizvoda. U 2012/2013. gospodja Vidović uposlila je 10 novih žena. Kako kaže, bez obzira na nagrade, kako u zemlji tako i u inostranstvu, najveće priznanje je dobila od vernih potrošača i korisnika “Tammy” kozmetike koji se uvek vraćaju po nove savete i preporučuju “Tammy” proizvode svojim prijateljima. Iako nije prisutna u vlasničkoj strukturi, daje veliki doprinos uspešnosti poslovanja i razvoju porodičnog biznisa. Čvrsto veruje da je zaposlenima potrebno davati motivaciju, kvalitetnu obuku, osećaj odgovornosti, ali i pokude i pohvale, i sa zadovoljstvom bi podelila svoje znanje i iskustvo u savetovanju i obuci mladih naraštaja. Ističe da je veoma bitno ulagati u znanje, obrazovanje i edukaciju mladih. Udata je i ima troje dece. Bavi se humanitarnim radom – pomogla je i školovala veliki broj dece koja su sada odrasli ljudi i imaju svoje porodice.


kand id atkinja

Velinka Bogunović VLASNICA SZR „JEFIMIJA“ IZ NOVOG SADA

Početak poslovanja: 1993. Delatnost: izrada predmeta od tekstila Broj zaposlenih: 5/4 žene Adresa: Veselina Masleše 14, 21000 Novi Sad Telefon: 021 631 2 091 E-mail: jefimija62@neobee.net www.jefimija.rs

„Ništa se ne postiže preko noći niti sad i odmah...“

VEŠTINU ŠIVENJA PRETVORILA U USPEŠAN BIZNIS Tih devedesetih godina kada nam se menjala geografija, kada je carovala inflacija i na mnogim fabrikama i preduzećima stavljen ključ u bravu, a nezaposlenost rasla, bila je veština – preživeti. Knjižara Matice, u kojoj je Velinka Bogunović radila pune dve decenije, više nije bila siguran izvor zarade za nju i njenu porodicu. Briga za sutrašnjicu, jednogodišnjeg sina i bebu u stomaku, presudila je da napravi rez, napusti knjižaru i započne sopstveni biznis. Sa prijateljicom je najpre otvorila radnju sa zavesama „Ema“, da bi tri godine kasnije postala samostalna vlasnica „Jefimije“, radionice za uređenje enterijera.

Za protekle dve decenije poslovanja bilo je i uspona i padova, bilo je i priznanja poput zlatnih medalja na Sajmu nameštaja Ambijenta. Velinka je svojim dekorativnim tkaninama oplemenila mnoge porodične domove širom Srbije, Republike Srpske, poput grandioznih vila za poznate političare, istaknute biznismene, zatim hotele, kao što je prestižni “Interkontinental” u našoj prestonici. Uvek je zapošljavala samo i isključivo žene. Nekada je u „Jefimiji“ radilo mnogo više veštih prstiju, neke su ispratili u penziju, a danas se njih pet bore sa novim nedaćama, novim zakonima tržišta...

45


kand id atkinja

Zlata Ilić VLASNICA SZR „ZLATOGRAF“ IZ PIROTA

Početak poslovanja: 2010. Delatnost: Usluge pripreme za štampu i štampa Broj zaposlenih: 1 Adresa: Nikole Pašića 17, 18300 Pirot Telefon: 010 313 018 E-mail: office@zlatograf.rs www.zlatograf.rs

„Kada je žena sigurna u svoje snove i ciljeve, ona će naći i način da ih sprovede i ispuni.“

NE TRAŽI POSAO VAS, VEĆ VI TRAŽITE POSAO Preduzetnička radnja „Zlatograf“, Zlate Ilić, registrovana je 2010. godine, uz pomoć podsticajnih sredstava Nacionalne služba za samozapošljavanje. Preduzeće se bavi uslugom pripreme i štampe. Pre osnivanja „Zlatografa“, gospođa Ilić je godinama radila u drugim kompanijama na poslovima pripreme za štampu, dizajna, montaže kao i menadžerskih poslova u oblasti štamparskih usluga. Celokupno njeno prethodno iskustvo bilo je vezano za rad u struci što joj je dalo ogromnu prednost pri pokretanju sopstvenog biznisa. Tri godine „Zlatograf“ odlično posluje, a već u prvoj godini poslovanja firma je privukla i neke od najvećih klijenata iz Pirota. Referentna lista klijenata je zaista zadivljujuća, s obzirom na to da se firma bavi uslugom u kojoj postoji ogromna konkurencija na tržištu na kome deluje (teritorija Pirota). Samo neki od klijenata firme „Zlatograf“ su: Dunav Osiguranje, Opština Pirot, Muzej Ponišavlja Pirot, Ekonomska škola Pirot,

46

Osnovna škola Sveti Sava, Direkcija za građevinsko zemljište, puteve i komunalni razvoj Babušnica, itd. Zlata Ilić je dobitnica nagrade „Preduzetnik godine“ za 2012. godinu od strane Opšteg udruženja preduzetnika Pirot za izuzetan doprinos, afirmaciju i razvoj privrede i preduzetništva. Takođe, ove godine je firma „ Zlatograf“ dobila i bespovratna sredstva od BAS programa u Srbiji (program Evropske banke za obnovu i razvoj), kako bi unapredila internet prezentaciju. „Zlatograf“ posluje sa odličnim rezultatom u prethodna dva finansijska perioda, a kvalitet i uspešnost poslovanja pokazuju i klijenti kojih je svakim danom sve više. Za sada, kompletan posao u firmi obavlja vlasnica, sa tendencijom da se broj zaposlenih poveća sledeće godine jer su se polako za to stvorili uslovi i povećao se obim posla.


kand id atkinja

Zuzana Ožvat SUVLASNICA CVEĆARE „FLORIJA“ IZ BAČKOG PETROVCA

Početak poslovanja: 1992. Delatnost: proizvodnja i prodaja cveća Broj zaposlenih: 2 žene Adresa: Bulevar revolucije 11, 21470 Bački Petrovac Telefon: 021/ 780 461 E-mail: ozvat@stcable.rs

„Spojila sam lepo i korisno.“

OTVORILA PRVU CVEĆARU U SVOM RODNOM MESTU Zuzana Ožvat je cvećaru “Florija” otvorila pre 20 godina. U to vreme, bila je to prva cvećara u Bačkom Petrovcu koja je postala prepoznatljiva po kvalitetu, unikatnim cvetnim aranžmanima i poklonima, pouzdanosti i profesionalnosti. Poznata je po izradi buketa za posebne prilike, kao što su rođendani, svadbe, rođenja, romantični trenuci, poslovni aranžmani, zahvalnice, godišnjice... Takođe, cvećara se bavi i dekoracijom prilikom raznih svečanosti i manifestacija, na primer, Slovačke narodne svečanosti, Dani Petrovca, Petrovački pozorišni dani, Dani hmelja i piva i drugih na kojima sa zadovoljstvom učestvuje i čini da izgledaju lepše i efektnije. Zuzana se trudi da svoju posvećenost poslu, stručnost, iskustvo i korisne savete podeli sa drugim preduzetnicama i svim ženama koje žele da nauče ili saznaju nešto novo o vođenju privatnog biznisa. Osim toga, Zuzana je predsednica Sekcije za preduzetništvo žena u okviru Udruženja preduzetnika “Petrovac 1842”. Veoma dobro sarađuje sa udruženjima žena iz Bačkog

Petrovca, Kulpina, Maglića i Gložana, u organizovanju kurseva hortikulture, aranžiranju cveća, dizajniranju enterijera za posebne, svečane i svakodnevne prilike. Broj polaznica se kreće od 10 do 12, i veliko joj je zadovoljstvo što može svoju ljubav prema estetici cveća da prenese na svoje učenice. Takođe, radi i sa decom sa posebnim potrebama učeći ih kako da naprave cvetne aranžmane, ikebane za, na primer, božićne, novogodišnje ili uskršnje praznike. Trudi se da podstakne dečiju kreativnost i maštu. Zuzana Ožvat tvrdi da znanje, umeće i talenat treba konstantno širiti, pogotovo ako se pokaže da je dopadljivo i korisno u okruženju u kome se živi. Kako kaže, veoma joj je bitno što se bavi poslom koji voli i koji ispunjava kreativnu stranu njene ličnosti. Velika podrška na početku poslovanja bila joj je porodica, što se do danas nije promenilo. Majka je dva sina.

47


PREDSEDNICA KOMISIJE

REČ PREDSEDNICE KOMISIJE

Dr Aleksandra Tomić NARODNA POSLANICA I PREDSEDNICA ODBORA ZA PRIVREDU, REGIONALNI RAZVOJ, TURIZAM I ENERGETIKU, NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Nisam pristalica afirmacije žena samo zbog rodne pripadnosti, jer time se omalovažava ono zbog čega ste na nekoj poziciji i unapred se diskvalifikuju budući rezultati. Svako učešće žena u donošenju odluka u politici, ekonomiji, nauci i privredi Srbije mora da bude praćeno profesionalnošću, disciplinom i samopregornim radom. U Srbiji, na Balkanu sve je to mnogo teže, ali prihvatite ta pravila borbe i prema njima se ponašate. Uspeh neće izostati, samo je pitanje vremena kada ćete biti priznati.

Biografija Rođena 1969. godine u Vranju. Osnovnu i srednju školu završila u Beogradu, kao i Mašinski fakultet. U periodu 19972010. godine radila je u GP „Javor”, zatim kao direktor savezne ustanove “Plov put” i kao savetnik generalnog direktora za međunarodnu saradnju u Javnom preduzeću “Srbija vode”. U mandatu 2000-2008. godina bila je odbornik u SO Zvezdara. U periodu 2000-2001. bila je predsednica Izvršnog odbora SO Zvezdara, a od 2001. do 2004. godine članica Izvršnog odbora SO Zvezdara, dok je od 2005. do 2008. bila članica Opštinskog veća. Magistrirala je i doktorirala na Univerzitetu „Alfa“. Učestvovala je na velikom broju projekata međunarodnih organizacija i konferencija i izdavanju preko 50 radova, knjiga i publikacija. Vanredni je profesor na Univerzitetu „Alfa“ i na Visokoj poslovnoj školi za ekonomiju i preduzetništvo u Beogradu. Udata je i majka je jedne devojčice. Skupštinski odbori: -Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku (predsednik Odbora) -Odbor za zaštitu životne sredine (član) -Odbor za evropske integracije (zamenik člana) 48

Jedan od važnih problema privrede i da se mora zalagati za sistemska rešenja kroz aktivnost u kreiranju novih zakonskih predloga, kao i za njihovo kontinualno sprovođenje jeste oblast ženskog preduzetništva. Kako u Narodnoj skupštini Republike Srbije predsedavam Odborom za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, prirodno je bilo da podržim sve poslovne uspešne žene preduzetnice. Pored velikih problema sa budžetom Republike Srbije, situacija je jako nepovoljna za ekonomsko jačanje žena kroz kreditiranje ženskog biznisa iz Fonda za razvoj Republike Srbije, kao i uslovi koje preduzetnice treba da ispune da bi za ova sredstva mogle da apliciraju. Mala ženska preduzeća, sada definisana kao mikro preduzeća, jer zaposlenih ima najviše do 10 (inače 99% ženskih privrednih subjekata imaju manje od 10 zaposlenih), treba da obezbede učešće na lakšim kreditnim programima države. Pored toga, država mora da pomogne u reprogramiranju dugovanja, kao i subvencionisanjem kamatnih stopa, ali i stimulisanjem poreskih stopa za ženski biznis, što će biti predmet narednih zakonskih predloga, kada se za to steknu uslovi. Još uvek je sve vezano za ovu temu nedovoljno promovisano u Srbiji i zato treba pričati o primerima dobre prakse i svemu što afirmiše položaj žena u ekonomiji na mestima odlučivanja. Da bismo to ostvarili očekujemo i pomoć EU, kao i mnogih drugih međunarodnih organizacija, ali i šire javnosti u Srbiji.


ČLANICE KOMISIJE

Ana Žegarac POMOĆNICA DIREKTORA NACIONALNE AGENCIJE ZA REGIONALNI RAZVOJ (NARR)

U Republičkoj agenciji za mala i srednja preduzeća zaposlena je od 2001. godine. Na poziciji izvršnog direktora Agencije bila je u periodu 2004-2008. a u julu 2010. godine postaje pomoćnica direktora NARR. Koordinira planiranje i implementaciju projekata za podršku lokalnom i regionalnom razvoju i projekte međunarodne saradnje koji za cilj imaju unapređenje poslovnog ambijenta, ženskog i omladinskog preduzetništva i internacionalizaciju srpskih MSPP. Pored ostalog, menadžer je projekata: „Razvoj privatnog sektora u južnoj i istočnoj Srbiji“ – USAID/NARR, Evropska mreža preduzetništva – EEN, CIP EU program, „Projekat uspostavljanja i promocije usluga mentoringa za MSPP u regionu zapadnog Balkana“, Japan, JICA... Koordinator je projekta „Evropska mreža ambasadora ženskog preduzetništva u Srbiji“ (WENS), CIP EU program.

Bojana Vukosavljević

Dragijana Radonjić Petrović

NATIONAL PROGRAMME MANAGER, EBRD BUSINESS ADVISORY SERVICES (BAS) SERBIA

PREDSEDNICA BROKERSKODILERSKOG DRUŠTVA “M&V

Bojana Vukosavljević je punih 15 godina radila na uspostavljanju i razvijanju trgovinskih veza i investicionih projekata između Velike Britanije i Srbije u Britanskom trgovinskom predstavništvu (UKTI) na poziciji menadžerke za trgovinu i investicije (Trade and Investment Manager). Od 2006. godine je na poziciji menadžerke Evropske banke za obnovu i razvoj/ BAS za Srbiju (National Programme Manager). BAS (Business Advisory Services) program je projekat pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj poslovnog savetovanja kojim se omogućava mikro, malim i srednjim preduzećima pristup različitim vrstama konsultantskih usluga.

Milica Stanković SARADNICA U MINISTARSTVU PRIVREDE VLADE REPUBLIKE SRBIJE

INVESTMENTS”

Profesionalnu karijeru je započela 1995. godine kao broker u Beogradskom eskontnom centru, iz koga 1997. godine prelazi u Brokersko-dilersko društvo “M&V Investments”. Nedugo zatim, stupa na mesto generalnog direktora, a kompanija postaje lider na domaćem finansijskom tržištu. Od aprila 2010. godine do avgusta 2012. godine bila je državni sekretar za regionalni razvoj i unapređenje preduzetništva u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije. U avgustu 2012. imenovana je za posebnog savetnika ministra u Ministarstvu finansija i privrede, zadužena za oblast preduzetništva i konkurentnosti. Takođe je koordinirala i procesom poslednje tri emisije evroobveznica za Republiku Srbiju. Svojim angažovanjem doprinela je privlačenju značajnog broja investitora. Trenutno je predsednica uprave Brokersko-dilerskog društva “M&V Investments”.

Milica Stanković je od 1995. godine zaposlena u ministarstvima nadležnim za poslove privrede. Trenutno je u Sektoru za razvoj preduzetništva i konkurentnost, odgovorna za promovisanje preduzetništva i saradnju sa drugim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama u cilju unapređenja dijaloga javnog i MSPP sektora. Priprema analize i predloge za poboljšanje uslova poslovanja u oblasti preduzetništva za osetljive grupe, posebno sa aspekta većeg angažovanja žena i mladih. Učestvuje u realizaciji projekata finansiranih iz IPA fondova i bilateralnih donacija iz delokruga rada sektora.

49


ČLANICE KOMISIJE

Radojka Nikolić

Olivera Popović

VLASNICA I UREDNICA MAGAZINA EKONOMETAR

POTPREDSEDNICA UDRUŽENJA

I BIZNIS

POSLOVNIH ŽENA SRBIJE

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a još tokom studija počela je da se bavi novinarstvom. Prva iskustva sticala je u Radio Beogradu, Televiziji Beograd, dnevnom listu Borba, Radiju Studio B. Od 1991. do januara 2006. godine bila je novinar i urednik Ekonomske rubrike dnevnog lista Politika. U januaru 2006. godine osnovala je izdavačku kuću NIRA PRESS d.o.o koja izdaje Ekonometar i Magazin Biznis. Uporedo sa tim, od januara do juna 2011. godine urednik je Ekonomske rubrike u nedeljniku NIN.

Olivera Popović je diplomirana matematičarka, izvršna direktorka porodične firme Stomatološka ordinacija „Dr Popović“ i suvlasnica firme “Power Symbol Technology” d.o.o. Članica je Udruženja poslovnih žena od 2000. godine, a potpredsednica Udruženja poslovnih žena od 2006. godine i koordinatorka Ženskog biznis kluba.

IN MEMORIAM

Dr Sanja Popović Pantić

Olivera Ćurčin Anđelić

PREDSEDNICA UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA SRBIJE,

SAVETNICA ZA PROMOCIJU

Sanja Popović Pantić je diplomirana ekonomistkinja čije su oblasti interesovanja preduzetništvo, biznis konsalting, istraživanje i razvoj. Doktorsku titulu stekla je 2013. godine, odbranom disertacije na temu ženskog preduzetništva, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Olivera Ćurčin Anđelić je od 2006. godine zaposlena u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kao savetnica za promociju izvoza. Trenutno je uključena u sprovođenje SIEPA-inog Programa podrške izvoznicima, koji je omogućio pružanje finansijske podrške za više od 1200 privrednih subjekata. Do sada je organizovala više od 20 nacionalnih nastupa na prestižnim međunarodnim sajmovima, na kojima se predstavilo preko 150 izvozno orijentisanih srpskih preduzeća. Bavi se i izradom predloga za IPA projekte i druge projekte finansirane iz EU fondova. Posebno je zanima promovisanje i podsticanje ženskog preduzetništva, što je bila u prilici i da realizuje kao član projektnog tima u projektu Evropske unije – Evropska mreža ambasadora ženskog preduzetništva.

Takođe, bavi se i konsultantskim radom na evropskim projektima razvoja preduzetništva u Srbiji i vodeći je nacionalni konsultant za pitanja razvoja ženskog preduzetništva. Pred njom i Udruženjem poslovnih žena Srbije koje uspešno vodi su dalji planovi na integrisanju ženskog preduzetništva u glavne ekonomske tokove Srbije.

Radmila Bukumirić Katić Ova godina je počela jednim tužnim događajem za sve nas u Udruženju poslovnih žena Srbije. Preminula je naša dugogodišnja članica, učesnica naših brojnih projekata posvećenih položaju žena na tržištu rada i samozapošljavanju, Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje. Saradnja sa Radom datira još od 2007. godine, kada je učestvovala u našem prvom istraživanju o ženskom preduzetništvu. Od tada su se nizale naše zajedničke aktivnosti, prvi „Cvet uspeha“ i njeno učešće u Komisiji za izbor najboljih modela zapošljavanja, koje je trajalo svih narednih šest godina. Zahvalni smo joj što je bila deo našeg tima i što je svojom stručnošću, znanjem i lepotom svog bića ostavila neizbrisiv trag u našem radu i srcima. 50

IZVOZA SIEPA


UDRUŽENJE POSLOVNIH ŽENA SRBIJE U BROJKAMA 15 godina postojanja Udruženja 250 članica 20.000 žena direktno ili indirektno upoznato sa radom UPŽ 3.500 žena prošlo kroz različite edukacije za otpočinjanje i razvoj biznisa 116 realizovanih projekata 425 medijskih objava o Udruženju i njegovim članicama za prvih devet meseci 2013. godine

UDRUŽENJE POSLOVNIH ŽENA SRBIJE je osnovano pre petnaest godina i kroz različite projekte intenzivno radi na promociji ženskog preduzetništva.

Misija

Vizija

Udruženje poslovnih žena Srbije je najveća nacionalna organizacija žena preduzetnica. UPŽ ima vodeću ulogu u organizovanju poslovnih žena i pružanju vrhunske podrške, kao i promociji preduzetnica Srbije. Udruženje se bavi aktivnim javnim zagovaranjem u cilju poboljšanja poslovne klime i podsticanja umrežavanja na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Udruženje poslovnih žena Srbije je snažan, prepoznatljiv i kompetentan partner u dijalogu državnog i privatnog sektora, koji doprinosi socijalnom i ekonomskom razvoju, sa posebnim naglaskom na žensko preduzetništvo, kao faktorom ekonomskog rasta.

www.poslovnezene.org.rs

51


AKTIVNOSTI I PROJEKTI UPŽ SRBIJE

Svečana konferencija povodom formiranja Udruženja poslovnih žena jugozapadne Srbije, 2012. .

Obuka članica UPŽ Čačka u okviru projekta „Žene napreduju u izgradnji kapaciteta na lokalnom nivou za rodno balansirane ekonomske tokove“, koji realizuje UPŽ Srbije, 2013.

Ambasadorke ženskog preduzetništva u parlamentu, 2011.

52

UPŽ Srbije organizovalo konferenciju „Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena“, podržanu od Kancelarije UN WOMEN Srbije, 2013.

Mentorke na projektu “Smanjenje nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga turizma”, 2012.

Potpisivanje ugovora o saradnji sa nemačkim Udruženjem preduzetnica JUMPP u Frankfurtu, 2011.


CVET USPEHA 2013  

U ovoj publikaciji predstavljene su žene preduzetnice u Srbiji i njihove kratke biografije. A njih 38 kandidatkinja su u konkurenciji za nag...

CVET USPEHA 2013  

U ovoj publikaciji predstavljene su žene preduzetnice u Srbiji i njihove kratke biografije. A njih 38 kandidatkinja su u konkurenciji za nag...

Advertisement