Page 1

Dalkulla Ängalänga V I D D J U R RÖ D S N AT U R R E S E RVAT


En livskonstnärinna är hon. Dalkullas drottning och vargarnas vän. Poetisk. Pragmatisk. Hon målar. Skapar. Sjunger. Spelar. Berättar. Skriver. Det är hennes penna du följer strax. Hon berättar om en plats vi inte trodde fanns. En plats som världen måtte ha varit innan Adam ätit av äpplet. Hon skriver om sin vildmarksidyll full av väsen på ett främmande språk för en skåning. En dalkulla är hon, fastän hon gjort världen till sin. I Ängalänga bor hon ännu ett litet tag. Hon bor i huset som är ett öppet hjärta med förmak och kammare. Huset som tycks ha vuxit ur marken eller landat som en flygande hatt. Färgskalan lånad från äkta mattan är oskånsk och annorlunda. Mina tankar dras obönhörligen till det enda jag vet om Dalarna - Anders och Emma Zorns hem i Mora. Dalamålarens kullor tror jag mig skymta bortom träden... Inomhus är livsbejakande minimalism. Allt överflöd som inte tillför har skalats bort. Det vibererar av harmoniska motsägelser. Det finns utblick och insikt och mer glas än vägg. Det finns många vägglösa rum. Det finns platser för varje pinal och allt har minst två eller flera fenomenala funktioner. Det är en flotte på ängen som gungar stilla. En flotte där alla alla alla ryms. Du och ditt liv är välkommna ombord.

Mitt hus Dalkulla Ängalänga är en saga. Jag skriver om henne nu. Om den första innerliga väntan på ett bo. Om hur jag var havande med drömmar om spik o rymd i åratal... Hur jag seglade på de vilda haven från Antillerna till Grönland och drömde om mark under fötterna - sten, jord och lera. Hur jag sökte, fann, röjde och slet. Ett litet undantag på undersköna naturbetesängar hittade jag äntligen en dag. En stuga vid skogens slut som låg där varm o väntade. Ett bo - mitt hem. Skriver berättelsen om hur vi blev bästa vänner. Med gyllentapeter var hon sammansatt till ett hus för kärlek, smarta snöranordningar och massor av rum, garderober och veranda. Ett litet skafferi stod på glänt och är nu min storstugas ena öppna hörn. Hon sa jag fick bygga om henne. Och vi byggde tillsammans. Hon bar upp himmelen och vi lyfte sten ur hennes mage. Det fanns en tät skog bakom den stora eken mellan Dalkulla o himmelen. Vi röjde. Sågade virke för tre vintrar. Högg tall och rönn, björk och syren. Nyponhäck och massor av rabarber. Vred rötter ur mark och fångade en äng. På den stod de finaste kossera man kan tänka sig.Varma mular. Mina vänner. I skogen fanns grenar. Massor av pinnar. Insekter, fåglar och sånger. Jag författar nu om att bygga sig ett hemman. Ett bo vid skogen slut. En saga om verklighet. Om att leva och skapa.


mitt hus dalkulla ängalänga   är en saga .

av malin skinnar


Jag skriver en saga om Dalkulla Ängalänga. Mitt hus. Som jag byggde. Ville få plats med kritor, sågar och gäster. Hittade en glänta på en äng full med små kvigor. Berättade för dem var kväll vad jag ritat under dagen. La mig hos dem i flocken under eken. Hörde deras hjärtan. Deras mulars mjuka buffel i gräset. Byggde och var förundrad över möjligheten. Att man kan bo under tusentals stjärnor. Att jag får leva med egen liten väg och äga mitt ansikte. Att ingen kan se mig om jag själv inte ger mig av, förutom kvistar, harar och kosserafina. Jag byggde och hävdade gammeltomt. Hittade Henning Tockes gamla trehjuling i skogen. Den från vilken han sålde ägg, räv o nackade hönor. Hela vägen till Sjöbo och Tomelilla kom han. Över grus, grop och lera. Bodde i mitt pannhus och samlade skrot. Levde där. Med fönstret och kaminen. Rödrostig står hans cykel under det skyhöga kärsbärsträdet. Ekrarna vackerflätade med rönnens rot. Här byggde jag. På hans marker. Hos hans bror som borrade sten om vintern för att med hästen dra loss bumlingarna på åkern. Med rep och urstyrka, gammelknep och vilja gick marken att bruka.Tassemarkerna... De obrukbara i gränslandet mellan ängar och storskogen där ingen blev rik. Där bumlingarna härjar. I gränsland mellan danskar o svenskar. Under grevar och baroner. Invid upprorsmän och snapphanar på Linderödsåsens fot. Detta är en liten bölja av bumlingar som landat för tiotusentals års sen. En isränna. Nu vilar de rumlande som en flock stentroll bland klövjedjur och barfotor. Jag ser allt här. Istid och nutid. Ser liv. Bor i liv. Om det skriver jag nu. Att det ännu finns kvar. Kvar. Ännu. Liv som syns. På jorden. Att man kan bo orädd. Hel. I skogens famn.


ÄLSKADE KVIGOR Nu går ni hem efter långa sommarens grönbete på Dalkulla Ängalänga - Kossera mina fina! In bland höbalar, långgångar och kvigväninnornas pladder.. Jag verkligen dyrkar er! Tack för denna sommar!


SNÖSTORM Här finns inga vägar kvar. For i drivor genom skogen. Bara måste ha en frukt. Levt på makrill hela veckan. Sill till lunch o lax till kvälls.Vår butik en mil i fjärran. Bröt mig fram med sparkens krut. Apelsiner o pantofler. Klarar nog en vecka till.

BRASAN Tvinna garn o spinna natt.Virka vännens tankar. Glitterblå o gyllenröd. Köld vid porten bankar. Följa spår till vintervän.Tända eld o mysa. Kura skymning var två. Lättare att frysa.


VARMT BO NÄR EKEN DANSAR Att bo. Det viner. Snön lyfter från marken. Högt över taket. Vore väggen gles, skulle all kraft ägnas åt skydd mot frossa. Nu kliver jag varm runt på Dalkulla Ängalänga skyddad nog att skriver mina dikter. Ser ekens armar dansa i snöyran. Det är skönt när ting är hela.

i eldhuset. SKAREN Gick ovan på snön. Ingen har gått på Ängalängaängarna sen sista stormen. Bara jag o haren. Vandrade genom ekskogen. Över alla täckta stengärden. Vallade mitt sinne, vallade minnen. I skymningen sjärnan. Och ett rosa moln. Midvinter.


GRYNINGSIVER Skulle vila. Blunda, somna. Timmen sen. Nästan gryning.Vinter på mina händer. Filt över min kropp. Slöt ögonen o stängde munnen.. men sång öppnande den igen. Och en visa sökte sig ut mot vinterstjärnorna...


HIMMELSGLÄNTAN Jag bor i en glänta med en enorm stjärnhimmel. Mycket jord o vatten. Harar.Tranor. Rådjur. Flera grenar än människor på Möllevången. Min stig och spindelns sjunger i rymden. Snön, regnen o solen bor här med. Fru räv skrattar åt sagor om natten.


nat t e f f e k t . Vintern. Flingorna. De skulle susa runt knuten och synas genom glaset. Det ska snöa in i badkaret om man äger sitt hemman och jag vill se kossan från sovrummet. Lärde mig fästa rutan, fodra och täta. Jag byggde en timme från Öresundsbron men bara åtta minuter från solen. Lutade mig mot Vintergatan och den eviga natten. Sen skruvade jag fast mina väggar. Där fanns mörker. Om natten. Evigheten. Så stor som det knappt finns ord för.


MITT SKÅNSKA FJÄLL Himmel På Min Mark Mörkvitt - kristallguld - isnejd.Var bara ute o for. En vända mellan stad o tassemark. Så föll himmel på vägen. Fält eller gata? Ingen skillnad. Gissa, slira, kör. Frostmo på Borebjär. Gräva gång, borsta trapp, bära ved. Pulsa - stampa - spänta. Tända - kura - blunda. Lavendelblå skymning i yttermark. Mitt skånska fjäll.


FÖRFATTAREN

Hon sjunger dig, hon stillar dig, Dalkulla Ängalängas ekemor med kristaller i sin krona. Det är yrväder på Österlen. Någon skriver vid brasan..

JAG BOR I ETT SKOGSBO

På Ängalänga-ängarna går jag ofta. Är varm i sinnet Bor o vilar här. Sover alltid hela nätter.Vaknar ibland som hostar gräsboll.Väcks ibland av isskott, men det glödhärd o vinterköld.Vaknar en gång om året av en granne Herbert som undrade vart Tussivakthund rus


t. Känner klotfamnen. d av harkel... men det är Kossa-li t är bara skorstensbräck mellan n bil men sist var det bara skogssat åstad....


DJURRÖD

Små tuvors kra Djurrödsskoge All natur är lik Och just min ä Kom smyg in i Hjortars bröl s

M I D S O M M A R DA N S


DSSKOGENS HJÄRTA

raketyg, rävars stråt och ugglors bon. ens hjärta... vidare genom tassemarken mot skog och äng in mellan fält och åkrar. ka värdefull. Alla platser ömma. äng .. Just denna äng har eget skimmer. i Djurrödsdalens gläntor. skall dundra, svinens trynen böka och glador, vråkar och fladdermöss dansa!

Jag skriver en bok om mitt hus. Om att bygga sig ett hemman. Jag kan allt om varenda millimeter på denna tomt. Vet brunnen, dess djup, vägen dess gupp, bindgruset man skall fylla hålen med om våren då det regnat. Alla stenar i muren har jag lyft ut. De som en gång staplades av gammeldrängen under Dalkulla Ängalängas golv. Gråsten som lades på plats för dränering och stabilitet. Alla hans bumlingar vidrörde jag igen - spettade loss o kastade genom fönstret. Det blev ett litet berg som sen gäster byggde gärsgård av. Den fina, runda stenmuren kring täppan. Jag kan allt om luftspalter, golvvärme, cirkulation o kallras. Om ventiler och fukt, granit och trä. Jag vet vad toalettstolen kostar vad verandan krävde och hur taket sitter fast och om veden som skall torka till midsommar. Varenda bjälke har jag vinkelslipat och målat med mjölk. Jag vet att den skall vara fet.Vispad med titan. Att det luktar surt i tre veckor för att sedan härda till vackraste vitt. Jag kan allt om järnvitriol och hur man blandar med koppar. Att kopparsulfat är blått pulver som sen blir brunt och att om en enda droppe kommer på ögonvitan så etsar den. Dalkulla gav mig en buckla på hornhinnan. Jag kan allt om larm och fåglar som bygger bon.Vet hur man fångar fjärilar utan att skada vingen och hur man följer dem ut i morgondimman till trädet o väntande älskare. Jag vet vad ett bottenlån är och hur ett topplån känns och bemästras.Vet hur man skottar om vintern och hur man äter konserver när det yrt igen. Och jag vet faktiskt nu att inget finns att frukta. Varenda ljud, knak och knaster är naturligt. Alltid. Även tjuvens vinkande var naturligt. Bättre vinka än illa flykta. Sånt kan man i lilla huset på prärien. Reda sig själv. Bygga bo. För ro.


Jag skriver en bok om mitt hus. En träsaga om Dalkulla Ängalänga. En berättelse om spik och rum. Om utrymmet. Om utrummet. Ville bo som på ett skepp. Segla i det gröna. Leva ombord på hennes kropp. Tog en pall och spejade ut i det gröna havet. Där kom urtidsdjur skridande. Hjorthajar med hemlig fena. Ville bo som i bakluckan på en Volvo Kombi. Massor av ljus. Mer fönster än väggar. Ha evigheten på kudden. Han murade igen ett fönster. Snickarn. Sa att jag skulle ju inte ha nån plats för mina klänningar. Ingen yta att hänga. - Hur ska du hänga tyll på galgen tösabid? Jag rev väggen. Sa jag vill bara ha tak. Inga kvadratmeterstopp. Inga väggar för klänningsgarderober! Sen byggde jag. Jag kan det nu. Kan bygga hus. Vet allt. Vet hur man ger plats för ljusår. Vet att allt går. Människan är som skapt för att bygga.


HÄGGDOFT

ÖMHET

Gör sagor mellan tallarna. Äter granskott och björkblad. Svimmar av häggdoft och ser skimmergrön mossa. Har fåglar med mig och ser trynböken längs stigen. Jag är på Dalkulla med systra mi...Vi går långt och möter ingen. Tallarna har slutat knäppa. Ask o ek skyhöga. Ser lite ut som Karelen.. o Jämtland.. o Öland och Bornholm. Ekarna... Snart slår de ut med. Hur ska vi få plats.

Jag kände sån ömhet. Sån innerlig kärlek.Till barkmor och stubbefar i brynet.Till långhals och trindeko.Till skimmermånens lust att locka. - Kom, ropar han på himmel sin... Skänk till mig din gryning. Öppna famnen du människoflicka! Samla skogssång o harsprång som vila. Ligg inte där du pingla. Han sa jag inte behövde sova.. den lurige rackarn ovan träden... Inte behöver du, sa han, kom!


TRANESÅNG Stora flockar tranor flyger över Dalkulla Ängalänga. Sjunger över skogen. Över granarna. Mot ekars bark. På väg. Cirklar. Samlar.Till syd. Dom flyttar. Som människor alltid gjort. Utan gränser. På väg på klotet dit de tänkt sig..

DJURRÖDSSKOGENS TJÄRN Hon smög bort till stjärnetjärns mosse var natt Så tyst förbi böndernas lada Hon klädde sig naken hos lysmask o hjort. För hos näcken få älska o bada. Bär lyktan till stjärnetjärns mosse i natt Så skall du få höra min saga.

RUSNINGSTID PÅ DALKULLA Så blev det kväll. Skogens skymning smyger så man tillslut är inbäddad i hemligheter.Tyst är det inte.. om ni tror det.. Nej, istället inträder en sorts rusningstid. Mörka, hala bökdjur kutade förbi oss och en flock kronhjortars klövar studsade nästan på min näsa. - Lugn bara sa tuvan, det finns inget vackrare än djur i språng! Jag låg så stilla jag kunde medan djur efter djur strök förbi mina ögon, kinden och min panna. Plötsligt kittlade det vid örat.. Något sirligt, slingrande kröp upp ur marken.. - Sommaren, väste tuvan! Hon är här nu! Tänk att sommarn reste sig just där jag lagt mig att vila.


STILLHET Läser om inventering av tystnad i Sverige. Här på Dalkulla Ängalänga är ännu tyst. Man hör fåglars vingslag på flera hektars avstånd. Ljud i olika nivår.. Höga, låga, små o stora. Jag hör djur rusa bland granarna, grenar knaka långt i fjärran.. Vildsvin böka med små tryn på stenängen, hjortar bröla djupt inne i skogen.Tystnaden här är så påtaglig att den är som en egen varelse.. Glador ropar.. regn, vind och knäppande tallskott.Tystnad finns... ännu.


Allt detta väldiga. Rymden. Tänk att det finns. Den fragila verkligheten just här utanför min stuga, runt mina öron o händer. Syrsor, padda - liten fågel med näbb. Varg med tass. Björn med labb. Så mitt i allt ropar månen. Kom kära brud. Följ på min lustiga bana.


Jag skriver en saga om mitt hus. Mitt hus är en saga. En trägård med stenmur och sländor. En liten plats i universum. En väg och en förstutrapp. Ett ställe för hopp. Ett hemman med harar och en ugglemor.


TYSTNADENS NYANSER Vad finns där ute. Mellan mig och universum. Det mjuka som kan kallas för tystnad. Anderäkt. Jag står på verandan med armarna sträckta. Smakar på månljus och natten. Hör säden spela. Den knäpper och knastrar små knäpp utav tusentals små korn. Hela fältet sjunger i svaga böljor. Sädens nynnande sånger.

Tystnadens nyanser. Så många att man kan luta sig mot dem. Mot en efter en annan. Och förundras. För att vid varje nyans upptäcka ännu en till.. Såsom stjärnor om natten vid spaning. Önskar alla fick höra. Hur vinden tar tag.. i ett blad i skogen och faller. (Hör hur det låter. Klicka >>)


RÅGOCEANEN Hajen skrider vidare med sin öronfena. Nu är rågvågorna skalvita.Vinden har vänt. Insekter tillhör en av de första djurarterna som övergick från att leva i vattnet till att leva på land. Sen poppa det upp alla möjliga djur. Och rådjur. Det finns 1.5 miljoner kända djurarter i världen, och insekter utgör en miljon av dom. Min åker är en av de första ägorna som omvandlades till ett hav. Ännu ett par öron bryter nu in genom de gröna böljorna. Dessa öron har även horn på skulten. - Enorma. Hade jag landat på Tellus nu vore min åker obegriplig. En oemotståndlig hemlighet att utforska. - Rågoceanen.


GRÄSBÅTEN Jag sitter i min gräsbåt på ängen. Kaffe.Vind. Sol. Gök o duva.Tupp o små glitter fän som flyger runt mig. Korna idisslar. Har vatten. Kylskåp. Ingen flykt. Gör film. Kan messa vänner. Konstigt. - Tur jag kan hjälpa.


STILLHETENS KALIBRERING Jag ligger i gräset. Hör vindens bölja genom ängens strån. Denna bölja av ljud får plats och blir så oändligt stor när man upplevt det. Jag hör bin gnaga cellusosa på träväggen. Knatterknatter... Ibland har de så kraftiga käkar att jag måste skratta. Ligger i sängen, hör grenar knäckas av djur på flykt. Hör harens tassar. Hör kossorna idissla på ängen,

fåglar på avstånd, vingar i flock närma sig, långa sträck över tak o tuva. Hjortens bröl.Vråkens jakttjut. Ugglan i fjärran, gladan i eken. Ljudet av olika rassel.. granens silande hesa skala, björkens sång och ekens mörka toner. Detta väldiga hav av grönska. Mitt bo bland vinterns flingor i frostenatt.Vet ni hur det låter? Som stumma fall av tinder. Ljudens breda spektrum. Stillheten på Dalkulla är en kalibrering av verkligheten.


SYRSAN Jag ligger på verandan. Det sitter en liten grön herre på min matta. Han har långa gröna ben och fina känlospröt. Hur man hör honom är olika. Hans kusiner rasslar, syrsar och smysslar och hans mamma är nog hon som låter som tusen kastanjetter på ängen.


Skriver en träbok om Dalkulla Ängalänga, huset jag fann vid skogens slut, just där de stora ekängarna börjar. Att någon som hon fanns i Skåne. Ett hem orört i vildmark om än tämjd av bönders nävar, så ännu full av hemliga stigar som bara hjorten trampat, kanske grisen, räven och storken. Jag sökte ett bo utan grannar. Med egen väg. Utan bilar. Med egen äng o någons kossor. Med egen skog framför fält med stilla vidder. Och jag fann allt detta - på Nötabjärs fälad. Plötsligt bara låg hon där. Dalkulla. Med ekar stora som jättar runt gården.

VINGFLYN i Mars Skimrande vingflyn slår sig ned på mitt tangentbord. - Hittar dem inte i boken. Ödlorna vaknat o allt bryter jord. Varenda djur donar o allt som växer lyfter. Jag vet inte namnet på nån jag möter - men de lever ändå. Hela skogen full av hesa, harklande ekar. Inte ens skymningen är tyst. Gräset pladdrar om vintern o frostborstar stråna till gyllengula skär. April viskar bortom kullarna...


Du ser henne om du kikar noga på bilden.Tänk dig klotet som en klocka. Så nästan tre minuter över tolv ser du en kub. Det är Huset. Högst uppe på toppen ser du eken som bor med Dalkulla i det brutna gattet. Långt bort från människoland. På fridens bölja i det gröna. Ett skepp förtöjt med syll och balkar. Fyra pålar i marken. Ett härbärge för ankar.


Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: Tillbyggd länga med öppen planlösning, inredd ovanvåning och liten källare (1.70 m i takhöjd med plats för hydrofor och VVB). Snickarbod. Vedbod. Byggnadsår/renoveringsår: Byggd 1935. Genomgripande renovering gjord 2004-2005 vad det gäller såväl teknik som estetik. Väl underhållet. Storlek: Bostad ca 100 kvm (65 + 35). Konstruktion: Utgrävd naturstensgrund med makadam och isolering av frigolit. Delvis gjuten grund (kök, del av storstuga, ateljédel och badrum/toalett) och delvis träbjälklag (källare). Stomme av leca/siporex isolerad med stenullsmatta (200 mm). Träpanel behandlad med järnvitriol. Mellanbjälklag av trä med synliga bjälkar. Treglasfönster (21 stycken!). Takkupa med tre fönster på ov. Råsponttak på ov och breda golvtiljor som tak på ov (behandlade med fet mjölk, titan och såpa). Yttertak av eternit. Träck/terrass i söderläge med utgång från huset. Ny el, elcentral och jordfelsbrytare. Samtliga rörledningar för vatten och värme är utbytta. Alla byggmoment finns filmade. Inredning & utrustning: Öppen köksö med barkök. Spis, kyl/frys, micro och arbetsytor. Badrum i utbyggnaden med badkar, nedsänkt vask, bänkskiva av granit, infällda spotlights och tvättmaskin. Separat toalett med vask. Mekanisk fläkt till badrum och toalett. Väggfasta långbänkar i storstugan (plats för 40 personer!). Putsade väggar invändigt.

Golv: Trä- och polerat granitgolv (svart diabas). Titan och såpbehandlat trägolv med faxe träolja sk skurgolv. Uppvärmning: Luft/luft värmepump. Braskamin Contura. Vattenburen värme förberett till golv i kontor/ateljédel, gästsäng och badrum/toalett och radiatorer i storstugan. Man kan efter eget behov koppla på luft/vatten värmepump, solceller, vattenmantlat via kamin eller annan önskvärd lösning. Murstock av stålskorsten byggd 2004. Vatten & avlopp: Egen vattenbrunn (vattenprov taget 2014 - tjänligt). Avlopp till trekammarbrunn med infiltration (säljaren kommer att slutföra arbetet innan övertagandet). Övrigt: Finurliga lösningar för förvaring och multifunktion. Naturskönt läge 400 meter från närmaste granne. Naturtomt med stenmurar, gräsytor, stora ekar, körsbärsträd m.m. Fina promenadstråk och naturupplevelser i Djurröds naturreservat i lövskog, över öppna ängar, betesmarker och vid Djurrödsbäcken. 5 minuter till Christinehofs slott, 10 minuter till ICA i Lövestad, 15 minuter till Brösarps backar/Haväng, 30 minuter till Kristianstads flygplats, 40 minuter till Sturup, 65 minuter till Kastrup. Larm installerat, kopplat till Lövestad larmcentral. Radonmätningar gjorda 2005 på 110 Bq/kubikmeter (gränsvärden <200 Bq/kubikmeter). Vägen plogas privat eller efter överenskommelse med granne eller folk på bygden.

Pris: 1.625.000:- eller bästa bud Fastighetsbeteckning & adress: Tomelilla Bontofta 19:2, Bontofta 1902, 273 56 Brösarp Areal: 1.890 kvm Taxeringsvärde: 585.000:- varav byggnad 457.000:- (2013) Taxeringskod: 220 – småhusenhet, helårsboende Pantbrev: 7 st om totalt 1.009.600:Försäkring: Fullvärdesförsäkrad Servitut: Väg (tillfart till hus). Servitut efter anlagd avloppsanläggning.

Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19

Uppvik & döttrar på landet! Månstorp 104 273 98 Smedstorp 0414 - 708 00 kivik@uppvik.nu


Text, foto & skisser: Malin Skinnar Text, foto & layout: Gabrielle Malmberg Foto & layout: Lotta Nordstedt Snälla sånger från Dalakulla Ängalänga Från Malins ateljé på youtube. Klicka >>

FRID I GAMMELBYGD Tranfar och hans fruga spatserar. Dalkulla Ängalänga är som ett spejarnäste. Jag kan inte sluta stirra. Inte sluta lyssna. Så stora och mäktiga. Så väldiga skrudar. Kroppar med långa ben. Flugna från fjärran. Äter gultovat gräs och ropar landningssången. Nyligen är ängarna omkring naturskyddade. Hela dalen är naturreservat under Christinehofs ekopark och utsedd till Sveriges Pärla av WWF.


TRÄDENS GYLLENHJÄSSA Topparna skiftar färg. Om man inte tittar noga utan sveper med blicken så är det lila, vinrött och gyllenkransar i luften. Ringlande knoppshok kring alla trädens hjässor. På Djurrödsdalens mage har solen solen gått och lagt sig. Ligger o snurrar strålar på skogsbacken sin. Pillrar i bona och väcker liten som stor.

Tomelilla Bontofta 19:2 Bontofta 1902 273 56 Brösarp


Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning

Till innehållet

Faktablad för fastighetsmäklare Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning

Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren.

Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren för försäljningen.

Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.

Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas – en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke.

Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed.

Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning träffas kan det finnas anledning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till säljaren.

Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, 104 62 Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 TELEFON VX 08-555 524 60 TELEFAX 08-555 524 61 E-POST registrator@fmi.se WEBBPLATS www.fmi.se

http://www.fmi.se/faktablad-for-fastighetsmaklare---budgivning


Vår filosofi är ganska enkel.

Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

V

Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget.

0414-708 00 www.uppvik.nu

Men, det ska erkännas - ”udda” hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut… Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: ” På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna”. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig!

Fotograf Peter Carlsson

För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Gabrielle Malmberg VD/reg. fastighetsmäklare Text, foto & layout, 0708-66 95 93 (nås bäst via sms)

Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web 0708-92 07 24

Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto 0734-16 80 30

Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST 0704-52 06 46

Lasse Mangs Text, foto & layout

Dalkulla Ängalänga 1190  
Dalkulla Ängalänga 1190  

SÅLD

Advertisement