Page 1

Skillinge mรถlla


Ett stycke livskonst ...med breda penseldrag! Kan man verkligen bo i en väderkvarn? Eller för att använda dess skånska namn, en vindmölla? Ja men visst kan man det! I alla fall om den är så väl upprustad och ömsint vårdad som möllan på Skillinge fiskeläge… Uppförd omkring 1886 har den nu uppnått en så aktningsvärd ålder att den borde dras med åtminstone lättare krämpor. Men icke. Den står högrest på sin upphöjda plats ovanför samhället, med blicken stadig åt havet till och både yttre skal och innanmäte i ypperligt skick. Ett hem av det trivsammare slaget, ett stycke livskonst med breda penseldrag - och inte minst en uppvisning i den skönaste estetik!


Ett �lusthus� att bo och leva i!


Det går näppeligen att bo mer ”eget” än i en gammal vindmölla. Historiens vingslag i flera bemärkelser! Men tro inte att boendet är så udda att det är förenat med kalla och dragiga rum, lömska trappor eller gnisslande kvarnhjul som ska försöka hålla i gång hushållsmaskineriet. Nej, lugn. Byggnaden är ett ytterst väl

fungerande hem,

varmt och välhållet,

och med alla moderna bekvämligheter som går att uppbringa!

Dessutom så generöst i utrymme att en stor familj kan sprida ut sig över fyra våningsplan och njuta av det femte, själva hättan, som ett spännande sommarrum… med en utsikt som är mer än blott en havsglimt!


Längst upp under hättan är man fri som fågeln. Känslan är både pirrande och märkligt lugnande när man tar in hela panoramat.

Stilla soluppgång och glittrande böljor. Mörka skyar och stormpiskat hav. Bornholm, milt omsvept av dis. Om natten skimrar ljusen från husen på vår danska grannö...


Vi kan tacka försynen som styrde människor av det rätta virket till Skillinge mölla innan det var för sent. Många skånska möllor hade skattat åt förgängelsen efter en hundraårig epok i samhällsnyttans tjänst. 1944 togs vingarna av. Under ett halvsekel gick denna så kallade ”holländarkvarn” långsamt mot sin undergång. Den var så fallfärdig att många trodde den var bortom all räddning.


Men ett outtröttligt konstnärspar grep sig verket an och inledde en återuppbyggnad och restaurering som skulle ta flera år i anspråk. Ömsint och genomgripande. Sten för sten. Bräda för bräda. Spik för spik. Ett gott hantverk. Sedan dess har byggnaden tjänat som bostad åt människor med sinne för det smått unika och allt annat än dussinbyggda…


Ett mjukt , formskรถnt rum.


”Väderkvarnen är inte bara en konst för ögat och ett nära nog oundgängligt lodrätt streck i ett horisontalt landskap. Den är också ett stycke förnämlig ingenjörskonst.” Sven B Ek i boken ”Skånes goda sidor”

De nuvarande ägarna har fortsatt omvårdnaden om möllan med samma goda förnuft. Det är knappast ett dammigt museum man kommer in i! Snillrikt konstruerad och genomtänkt inredd är den först och främst en bekväm och välutrustad bostad. Väldisponerad. Bottenplanet har sitt storslagna sällskapsrum som en självklar medelpunkt. I den tillbyggda vingen finns en rymlig matsal med tillhörande kök. Stämningsfullt och inrett med fingertoppskänsla. Möllans etage 2, 3 och 4 begagnas efter hjärtans lust till flera sovrum, kontor och sällskapsplatser.

Nu används ett av etagen i kreativitetens tecken - med nål och tråd, och resultaten står redo som skulle de på bal på slottet…


En mölla är genuin och skånsk som spettekaka och korsvirke. Boningshuset är en trygg famn att luta sig tillbaka i efter en dag i trädgården, på sandstranden, på golfbanan, på konstrundan...


En mölla för alla årstider. Ägarna har bott i möllan året om, men det passar absolut lika väl som ett osedvanligt rymligt fritidsboende. En plats att återvända till när batterierna behöver laddas. När man behöver ge sig tid till den njutningsfyllda tillvaro som kännetecknar Österlen. Mat och dryck. Livsbejakande naturupplevelser. Ett ovanligt och spännande boende. Som ägaren själv säger:

”Så här får man bara bo en gång i livet. Det vill man inte gå miste om…”


Möllan inbjuder sannerligen till okonventionell inredning. Rummens krökta form är vilsam för ögonen. De känns avgjort mer avspända än fyrkantig formalitet! Takhöjden är befriande generös. Rejäla takbjälkar och udda fönster. Ett överflöd av ursprungliga detaljer som andas av rustik historia. Eldstad i köket att mata in brasved i. Havsutsikt från flera av rummen.

En meditativ plats. Men också en plats för liv och aktivitet!


St채mningsfullt och inrett med fingertoppsk채nsla.


Ägarna har alltid drivits av en passion för färg och form och fick på den här platsen den perfekta duken att måla på. De har byggt upp en vacker besöksträdgård och bedrivit en liten men välbesökt inredningsaffär. På några få år har en prunkande trädgård anlagts och vuxit upp – som snarast känns som den alltid funnits där. Det säger något om ägarnas kunskaper och gröna fingrar. Det säger också något om växtkraften på de österlenska jordarna. Och inte minst – det tämligen milda kustklimatet!


Skånska möllor är starka som ekar. Vingarna bryts väl. Men kropparna står kvar. Dom är ofta, för en tecknare, väl så vackra utan vingar. Mystiska kroppar, lika karakteristiska för Skåne som stenansiktena för Påskön. Dom är utmärkta att orientera sig efter, om man åkt vill i höga sädesfält någon sensommardag. Låt dom stå kvar. Även de, som inte kan restaureras, bör få stå kvar… få sakta murkna, få luta sig, kantra, sjunka…och stilla förena sig med den jord dom tjänat.” Åke Arenhill


Och högst upp under själva hättan, vilken med stor skicklighet snickrades färdig på marken och lyftes på plats med kran, finns ett rum för meditation och vila. Ett fantasieggande sommarrum om det någonsin fanns ett! Detta femte våningsplan är oisolerat, precis som det - enligt konstens alla regler ska vara. Möllan mår som allra bäst då!


”En bevarad väderkvarn är offentlig konst när denna är som bäst. Därtill kommer att det är skånsk konst. I varje fall gäller det holländarkvarnen med sin breda fot och koketta svängbara hatt. Den där ”holländskan” är som den glada bondmoran. Frodig och tjock om livet. Hon är ett med den leriga jorden och det breda öppna skånska kynnet. Hon är urskånsk fastän inlånad utifrån.” Sven B Ek i boken ”Skånes goda sidor”

Holländarkvarnen, för oss så självklar i den skånska landskapsbilden, var en nymodighet i mitten av 1800-talet. Möllebyggare uppförde efter utländska förebilder möllor över hela Skåneland. Kanske tedde sig de nya möllorna då lika främmande och blev lika omdebatterade av 1800-talets bönder som våra dagars vindmöllor gör för oss nu?


En trädgård som under åren lockat människor från när och fjärran. Romantiskt och genomtänkt arrangerad, närd med kogödsel och en hel del kärlek. Buxbomshäckar. Massor av perenner från vår till sena hösten. Rosor av alla slag. Rosor på spaljéer. Buskrosor. Klättrande, krypande, vällande rosor… Samt en hel del vackra krukor och urnor från den egna affären!

Valnötsträd och syren, havtorn och gamla kvarnstenar... Ägarna har skapat platser utomhus där man verkligen kan njuta av blomsterprakten. Sittplatser man kan utnyttja efter sol och vind och humör, medan fjärilarna fladdrar runt den doftande lavendeln.


Kanske vill Du utveckla ytterligare efter eget huvud, måhända en köksträdgård med odlingslådor? Kreativiteten har en tendens att blomma upp i en vänligt sinnad miljö. Kanske tar den sig också fler uttryck? Ett liv som inte rutas in, mäts och vägs! Ett liv, långt från storstadens rödljus, hets och larm. I stället ett liv, där Du själv bestämmer takten...


...där Du kurar skymning till näktergalens sång.

Väntar på soluppgången

under Din egen möllehätta. Känner morgondoften från rosenträdgården. Går ut och samlar

gryningsdagg i händerna. Andas.


Kunskaper och gröna fingrar...

Växthuset och den lilla butiken öppnar möjligheter för alla – även den som inte önskar ha affär. Kanske en ateljé?

En glasad och härligt ljus matsal framstår som alldeles självklar!


Möllefakta:

Benämningen ”väderkvarn” kommer av att man förr i tiden oftast använde ordet ”väder” för blåst, i betydelsen strömmande luft. Översatt till dagens språkbruk skulle således väderkvarnen benämnas vindkvarn i likhet med hur man benämnde dessa i Skåne, vindmölla. Wikipedia


Väderkvarnen uppfanns i Persien på 600-talet e.Kr. Holländarkvarnen, eller hättkvarnen, skiljer sig från andra genom att det bara är den översta delen, hättan, som kan vridas runt. Sålunda kunde de byggas betydligt större än tidigare, när hela byggnaden måste vändas för att nå vinden från rätt håll.


Skillinge är ett ovanligt levande fiskeläge. Här bor 1400 själar, och antalet flerdubblas sommartid. Det finns skeppshandel och hamnkrog som sig bör i marin miljö. Matbutik öppen året om. Fiskrökeri om sommaren. Hamnen rymmer både fiskefartyg och fritidsbåtar. Skillinge Teater ligger strax nedanför möllan och är vid det här laget något av en kulturell institution på Österlen. Det finns banor för boule och för tennis, för den som söker sällskapliga aktiviteter. I båtklubbens regi ordnas seglarkurser. Gå gärna in på Skillinge.com för att läsa mer. Längs kusten kan man gå eller cykla till glest befolkade, kritvita badstränder. Norrut leder stigen längs vattnet så småningom till Brantevik – en av undertecknads absoluta favoritpromenadvägar på Österlen!


Skymningsfoto: Lotta Nordstedt


Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: F.d. vindmölla. Sk. ”Holländarmölla”. Orangeri. Gästhus. Förråd. Byggnadsår/renoveringsår: Troligen uppförd år 1884, renoverad/restaurerad/tillbyggd mellan1993-1999 samt av nuvarande ägare under åren 2010-2013. Trädgården ritad och anlagd 2010-2012. Storlek: Bostad ca 210 kvm + femte våningen. Orangeri 28 kvm, gäststuga (butik idag) ca 28 kvm. Förråd. Bottenvåning, diameter 8 m (kök/grovkök, matplats, sällskapsrum, badrum) = ca 50 kvm + tillbyggnad 55 kvm. Andra våning, diameter 8 m (sovrum, badrum) = ca 50 kvm Tredje våning, diameter 6,5 m (gästrum, arbetsrum) = ca 35 kvm Fjärde våning, diameter 5 m (gästrum, arbetsrum) = ca 20 kvm (Femte våning, diameter 5 m (sommarrum) = ca 20 kvm) Konstruktion: Grund av betongplatta på mark med grundmur i natursten. Stomme i lecablock med puts, delvis stomme av gråsten. Bjälklag av trä. Fasad av puts samt papp. Yttertak av papp. Hängrännor i zink. Tvåglasfönster med spröjs. Englasfönster med innerfönster. Isolerglas i tillbyggnad. Självdragsventilation.   Inredning & utrustning: Kök från 2011 med spis, ugn och fläkt. Bänkar av kakelplattor. Kyl, frys, diskmaskin och stor diskho i intillliggande grovkök. Halvkaklat badrum på bv med badkar och handfat. Toalett på bv med handfat samt tvättmaskin/torktumlare, elpatron och varmvattenberedare. Badrum på andra våningen med handfat och dusch. Liten toa med handfat på tredje våningen. Golv: Skiffergolv med golvvärme i entré och kök. Klinker i badrummen och askparkett i vardagsrum på bv. Trägolv på övriga våningar och i övriga rum. Uppvärmning: Vattenburen golvvärme i kök och matplats via elpatron. Kamin i kök. Oljefyllda radiatorer. Vatten & avlopp: Kommunalt.  Övrigt: Havsutsikt från terrassen och samtliga våningsplan. Designad och anlagd trädgård med flera uteplatser på marknivå plus i etage. Trädgård med rumsindelning, omgärdande staket/plank, trappor, pergola, spaljeér och perenna rabatter. Fem utgångar till trädgården från huset. Stort orangeri med el indraget. Pris:  4.600.000:- eller bästa bud.   Fastighetsbeteckning: Simrishamn Kvarnby 15:102 Adress: Möllevångsgatan 10, 276 60 Skillinge Areal: 1.318 kvm Taxeringsvärde: 1.744.000:- varav byggnad 1.411.000:- (år 2012) Taxeringskod: 220 - Småhusenhet, helårsbostad Pantbrev: 6 st om totalt 1.970.000:Försäkring: Fullvärdesförsäkrad Servitut: Andel i samfällighet Kvarnby GA:1 Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19

Uppvik & döttrar på landet! Månstorp 104 273 98 Smedstorp 0414 - 708 00 kivik@uppvik.nu


Hemsida till Jansro butik för hem & trädgård: www.jansro.se

Text, foto & layout: Lasse Mangs Tack till säljarna för fina sommarbilder, samt vänlig granne för regnbågsbilden!


Simrishamn Kvarnby 15:102 Mรถllevรฅngsgatan 10 276 60 Skillinge


Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning

Till innehållet

Faktablad för fastighetsmäklare Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning

Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren.

Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren för försäljningen.

Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.

Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas – en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke.

Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed.

Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning träffas kan det finnas anledning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till säljaren.

Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, 104 62 Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 TELEFON VX 08-555 524 60 TELEFAX 08-555 524 61 E-POST registrator@fmi.se WEBBPLATS www.fmi.se

http://www.fmi.se/faktablad-for-fastighetsmaklare---budgivning


Vår filosofi är ganska enkel.

Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

V

Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget.

0414-708 00 www.uppvik.nu

Men, det ska erkännas - ”udda” hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut… Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: ” På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna”. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig!

Fotograf Peter Carlsson

För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Gabrielle Malmberg VD/aukt.fastighetsmäklare Text, foto & layout, 0708-66 95 93 (nås bäst via sms)

Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web 0708-92 07 24

Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto 0734-16 80 30

Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST 0704-52 06 46

Lasse Mangs Text, foto & layout

Skillinge Mölla & trädgård, nr 1158  

SÅLD