Page 1

Fyrlängad gård nära Kivik & Vitemölla


Boningshuset är högrest på sin

präktiga stensockel.

Symmetrin självklar.

Klassiska flaggfönster på rad. Trappa upp till finingång på

långsidan och köksingång på gaveln.

Husbyggaren har varit på lekfullt humör, för både utförande och utsmyckningar har resulterat i en mangårdsbyggnad som vittnar om en smått romantisk läggning. På taket finns en liten spira, och ett mått av snickarglädje har tillåtits i träsniderierna på gavlarna. Att huset de senaste 40 åren varit i endast två ägares händer borgar för att det också är ett hus som tagits om hand på bästa sätt med långsiktighet i åtanke.


En skånsk gård är dess djur, dess liv och aktivitet. Nu förstås inte såsom förr, när kacklet, gnäggandet, grymtandet och råmandet hördes vida omkring. Men en och annan höna har familjen alltid haft. Och en gammal gårdvar som dåsar i solen...


Husets charm var avgörande när paret tog över 2006, men en hel del behövde åtgärdas – bara för att göra livet lite enklare och bekvämare. Resultatet är ett rejält lyft av standarden utan att något gått förlorat. Det stora lantköket är nu ”up to date” med vår tid och med allt vi behöver av modern bekvämlighet. Utsökta material från bland annat Stiltje, som använts generöst i både boningshuset och undantaget. Genom att inte ha överskåp på väggarna är känslan luftig, och det stora köket ger ändå gott om plats för porslin och kastruller. Dessutom finns det gamla skafferiet kvar för charmens skull. Den gamla pärlsponten och järnspisen har blivit delar av ett modernare sammanhang och ser ut att trivas med det!


En landsbygd blir knappast mer levande än denna. Grödorna som växer på åkrarna påminner om livets förutsättningar. Det är inte en tillrättalagd vykortsidyll. Här finns traktorer. Här finns skördetröskor. Här finns silotorn. Här finns maskiner de flesta stadsbor inte kan benämna. Och här finns hästar och fjärilar och en väldig himmel. Precis som det ska vara.


Ett undantag, förr i tiden ett boende för gårdens äldre, finns förstås på en sådan här gård....


Prästavägen löper mellan bykyrkorna i Vitaby och Södra Mellby – precis som prästerna gjorde en gång i tiden. Man undrar om de hade tid att begrunda den sagolikt vackra naturen mellan predikningarna! Högt över havet är utsikten bedårande – tala om sjumilautsikt över fruktodlingar och blånande vatten…


Ett undantag, förr i tiden ett boende för gårdens äldre, finns förstås på en sådan här gård. Ett litet hus för uthyrning, om man så vill, ty besökarna i traktensöker med ljus och lykta efter stugor med god standard i genuina miljöer. Med tanke på läget, nära Kivik, Vitemölla och Havängs stränder, är det lätt att förstå möjligheterna. Men ett bekvämt boende för vänner och gäster är det förstås också. Bostaden är upprustad med senaste standard. Två sovrum och varsitt badrum med dusch och toa. Platsbyggt kök och matplats. Ett nätt krypin och en stor tillgång.


Husets höga ålder berättar dessutom något om kvalitén på forna tiders byggkunskaper!


Ett hus med självklar pondus och sekelskiftesestetik, men med en modern brytning. De nuvarande ägarna har satt tonen i inredningen med fingertoppskänsla. Känslan är elegant, avslappnad och stämningsfull. Gamla linoleummattor har tagits bort och de ursprungliga trägolven har fått se dagens ljus igen. Tapeter och väggfärger har valts med stor noggrannhet. Spegeldörrar och pardörrar har bevarats, och kakelugnarna i salarna ger karaktär.


Den fyrlängade gården ligger som en borg i landskapet, flankerad av en väldig kastanj. En egen värld i sig, till synes fjärran från vår moderna tid, men ändå så närvarande i nuet att man kan leva gott och bo och arbeta här året om – uppkopplad och allt!


Så mycket som gjorts under åren kan man undra om det finns något kvar att sätta för händerna? Ja, en tanke är ju att bygga en klassisk glasveranda ut mot trädgården på baksidan. Det har funnits på önskelistan, men inte blivit av. Kanske det känns bra att få vara den som sätter pricken över i:et?


Havsutsikt från ovanvåningen. Vinden har inretts till en privat

sfär med sovrum och badrum. Här är man ifred. Här sover

man djupt. Och med balkongdörren öppen om natten blir

drömmarna fulla av luft och hav och näktergal.

Kanske ser Du ljuset från

en båt vid horisonten om Du sätter Dig upp i sängen?


Det fria läget är en ynnest, och man har trots allt människor i närheten. En samlad gård, en hel värld mellan fyra längor. Mycket tid har tillbringats på gården, berättar ägarna. Världen här räckerlångt…


Bostadshuset uppfördes 1914. Men ända sedan 1600-talet har det funnits en gård på platsen, och troligen finns beståndsdelar kvar av äldre datum än ”blott” sekelgamla. I en av uthuslängorna finns en rymlig lokal som skulle kunna vara en utmärkt festsal, om man så önskar. Men möjligheterna begränsas endast av fantasin. Här kan bedrivas verksamhet av många slag för den hugade. Ateljé, galleri, butik. Det sistnämnda har funnits här tills alldeles nyligen, och butiksdelen är redo att tas i bruk utan några åthävor. Gott om parkering finns dessutom framför gården.


Det geografiska läget är, med bara någon kilometer till Kivik, eftertraktat och mycket praktiskt. Intet fattas för det dagliga livet. Affärer och krogar. Bank och doktor. Loppisar, musikscener och golfbanor. Stenshuvuds nationalpark. Stränder med vit timglassand. Stillhet och människomyller. Storstäder som Malmö och Köpenhamn inom dagsutflyktsavstånd. Men också djupa, rofyllda bokskogar att hämta andan i…


Generösa sällskapsrum intill varandra, med matsal om man så vill, då köket ligger på bekvämt avstånd. Hela byggnadens längd har utnyttjats till en luftig och sammanhängande sällskapsdel. Perspektiv och ljus!


Trädgården är rik. Magnolieblomningen praktfull och ymnig. Ett blåregn ramar in porten till den kullerstensbelagda gården. En klätterhortensia breder hämningslöst ut sig över en uthusvägg. Murgrönan över en annan. En lång jasminhäck sprider ut sin doft. Fläder att göra saft av – som ju nästan är obligatoriskt i Skåne! Persikoträd. Hasselbuske. Vinbär. Syrener. Rosor. Pioner. Kryddträdgård. Rabarber. Tur att det finns både skafferi till saft och sylt och en riktigt rymlig äppelkällare!


Den stora kastanjen på planen framför byggnaderna är ett riktigt majestät med uppsikt över Vitaby kyrkby. Hur gammal den är förtäljer inte historien, men den rejäla eken bredvid är fyrtio år och härstammar från Gotland! I dag är eken ett högt träd. Ett tecken så gott som något på att tiden går, år läggs till år, och andra tider stundar. Nu väntar nya berättelser och nya ägare för boningshus och uthuslängor, för undantagsstuga och kullerstensgård. Och förmodligen, nya idéer om vad man vill förverkliga på en fyrlängad gård med osedvanligt gott om utrymmen!


Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: Fyrlängad gård. Byggnadsår/renoveringsår: Bostadshus byggt 1914. Fortlöpande renoverat, nu senast från år 2006 och framåt. Ekonomibyggnader byggda 1894. Ytor: Bostad ca 235 kvm varav bv ca 125 kvm och ov ca 110 kvm. Gästlägenhet/undantag ca 50 kvm. Separat butik/verkstad ca 50 kvm. Lager ca 25 kvm. V.v. se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta. Konstruktion: Bostad: Torpargrund delvis källargrund, grundmur av natursten, stomme av tegel och bjälklag av trä. Fasad av puts och tak av eternit. Huvudsakligen treglasfönster med spröjs, delvis dubbelkopplade med spröjs. Inredning & utrustning: Bostad: platsbyggd köksinredning med spis från Falcon med tre varmluftsugnar och keramikhäll med fem plattor, fläkt, kyl och frys, diskmaskin och mikrovågsugn. Svart bänkskiva i granit. Skafferi. Badrum bv. med toa, handfat, dusch. Badrum ov med toa, handfat och dusch. Tvättmaskin i källaren. Målade trägolv. Klinker i badrum. Sisalmatta. Tumlad kalksten från Stilje i kök/hall.

Pris: 5.900.000:- eller bästa bud

Gästlägenhet/undantag: två dubbelrum med toa och dusch till respektive rum samt gemensamt kök med spis, fläkt, kyl/frys och diskmaskin. VVB 300 liter. Trägolv och Sisalmatta. Klinker. Butik: Målade betonggolv i grått/vitt (rutmönster). Innerväggar av målade liggande råspont. Spotlightbelysning. Parkering för 5 bilar. Ingång direkt till butiken. Uppvärmning: Bostad: Vattenburet system med pelletspanna och elpatron till radiatorer. Kakelugn i vardagsrum (måste renoveras) och kakelugn i sovrum (godkänd). Murstocken måste ses över innan eldning. Vedspis i köket (murstock glidgjuten och godkänd. Pelletspannan används i samma murstock). Golvvärme kök och hall samt i badrummet på ovanvåningen. Gästlägenhet/ undantag: oljefyllda radiatorer. Kamin (murstocken ska kompletteras med insatsrör ellr glidgjutning). Butik: luft/luft värmepump. Vatten & avlopp: Kommunalt vatten och avlopp. Egen brunn finns för bevattning. Övrigt: Två logar, varav en loge med nedgång till källare/kylrum med kylaggregat. Redskapsbod. Mindre hönshus. Före detta stall. Två garage med korsvirke. Snickeri.

Fastighetsbeteckning: Simrishamn Hjälmaröd 4:198 Areal: 3.084 kvm Taxeringsvärde: 1.272.000:- varav byggnad 826.000:- (ej omtaxerad efter renovering) Taxeringskod: 220 - Helårsbostad Pantbrev: 4 st om totalt 2.300.000:Försäkring: Fullvärdesförsäkrat via Länsförsäkringar Servitut: Inga kända Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19

Uppvik & döttrar på landet! Månstorp 104 273 98 Smedstorp 0414 - 708 00 kivik@uppvik.nu


Text, foto & layout: Gabrielle Malmberg & Lasse Mangs Foto: Lotta Nordstedt Tack till säljarna fÜr fina bilder!


Simrishamn Hjälmaröd 4:198 Hjälmaröd 4198 277 32 Kivik


Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning

Till innehållet

Faktablad för fastighetsmäklare Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning

Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren.

Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren för försäljningen.

Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.

Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas – en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke.

Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed.

Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning träffas kan det finnas anledning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till säljaren.

Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, 104 62 Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 TELEFON VX 08-555 524 60 TELEFAX 08-555 524 61 E-POST registrator@fmi.se WEBBPLATS www.fmi.se

http://www.fmi.se/faktablad-for-fastighetsmaklare---budgivning


Vår filosofi är ganska enkel.

Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

V

Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget.

0414-708 00 www.uppvik.nu

Men, det ska erkännas - ”udda” hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut… Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: ” På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna”. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig!

Fotograf Peter Carlsson

För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Gabrielle Malmberg VD/aukt.fastighetsmäklare Text, foto & layout, 0708-66 95 93 (nås bäst via sms)

Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web 0708-92 07 24

Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto 0734-16 80 30

Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST 0704-52 06 46

Lasse Mangs Text, foto & layout

Fyrlängad gård nära Kivik/Vitemölla, nr 1115  

SÅLD

Advertisement