Page 42

A 42

UPPVIDINGE TIDNING – i brevlådan & på nätet

MARS 2018

www.uppvidingetidning.se

Christinas mingel TEXT & FOTO: CHRISTINA HOLMSTRÖM

Designfabriken, Öppen gemenskap och lördagsfrukost Kyrkoherde Anders Aronsson berättade om sin tid som sjömanspräst på Öppen gemenskap i Älghults församlingshem. Elisabeth Ernstig spelade musik som passade in bl.a. Immigrantvisan av Jan Johansson. Anders avtackades av diakoniassistenten Jeanette Norrby med blommor och en bok med recept från bygden. (översta bilden) Full aktivitet på designFabriken, Fröseke inför Vårsalongen som Rose-Marie Elling öppnar den 7 april. Fr.v. Bengt Andersson, Rose-Marie Elling och Bengt Skoog På Equmenia i Alstermos lördagsfrukost uppträdde Roger Mörk från Västervik. Han berättade om hur viktigt mötet mellan människor är. Programmet innehöll musik av bland andra Taube, Cohen och Dylan plus tankar och reflektioner. Den stora publiken var mycket nöjd med morgonen där både kroppen och själen blivit tillgodosedda.

Majblomman 2018 är guldgul, svart och pärlemorfärgad. Elina Hall och Maxi Svensson har skapat årets majblomma respektive årets majblommeaffisch. Foto: Jackeline Perez

Majblomman glittrar guldgul Guldgul och svart med en pärlemorfärgad prick. Så ser vårens viktigaste accessoar ut. Bakom designen av årets majblomma står 12-åriga Elina Hall från Göteborg och Lars Lerins adept Maxi Svensson är Majblommans yngsta konstnär någonsin. I år är Sveriges mest kända vårblomma inspirerad av sommarens gulligaste flygare; humlan! Bakom både tema och färg ligger Elina Hall – vinnare av årets design-

tävling. Elinas majblomma i guldgult, svart och pärlemor var jättepopulär bland alla barn som röstat i Majblommans app och på webben.

året firade Majblomman 110 år och barnen samlade in rekordbeloppet 64 miljoner kronor - en ökning med 3 miljoner jämfört föregående år.

Majblommeaffischen är skapad av supertalangen Maxi Svensson som redan har ställt ut sina akvareller i Lars Lerins konsthall Sandgrund. 13-årige Maxi har så klart inspirerats av just humlan och låtit den stora lilla insekten sväva intill en vacker blombukett. 12 april går startskottet för 2018 års insamling då omkring 80 000 barn i hela landet ger sig ut för att sälja vårens viktigaste blomma. Förra

Dags för Earth Hour – en global miljömanifestation Lördag 24 mars, från klockan 20.30 till 21.30, är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Den har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar hundratals miljontals människor, företag och städer över världen sedan starten i Sydney i Australien för tolv år sedan. I Sverige ordnar kommuner, företag och skolor en rad aktiviteter under Earth Hour-veckan i mars på temat One Planet Life - ett hållbart liv på vår enda planet. - Vi har alla möjligheter att drastiskt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. Och det bästa är att det många gånger är lätt och roligt att göra en god gärning i vardagen. Bara maten vi äter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk.  Vi behöver ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av - ett One Planet Life, säger Håkan Wirtén,

Det är ingen energisparkampanj, men en kraftig energieffektivisering globalt är en mycket viktig del om vi ska generalsekreterare på WWF. ende), butiken (konsum- klara klimatutmaningen. - Politiker, företag, städer och tion) och börsen (sparande). 87 procent av Sveriges kominvesterare måste i snabbare - Genom att gå över till för- muner var med förra året. takt fatta beslut som drastiskt nybar energi, kraftigt minska Nästan halva befolkningen minskar utsläppen och gör köttkonsumtionen och mat- uppgav (enligt Sifo) att de det enkelt att leva hållbart. svinnet och resa och handla blev inspirerade att införa nya Det krävs om vi ska klara mer hållbart, kan vi bidra till klimatsmarta vanor i samband Parisavtalet och målet att att leva planetsmart, säger med Earth Hour. hålla den globala uppvärm- Ola Hansén, klimatexpert på ningen väl under 2-grader WWF. Enligt WWFs Living Planet med sikte på max 1,5 grader.  Report (2016) så lever mänskEarth Hour startades av WWF ligheten som om vi hade 1,6 WWF vill inspirera män- i Australien 2007 och har jordklot till vårt förfogande niskor att ta hållbara beslut sedan dess vuxit lavinartat. och svenskarna som om vi när det gäller fem B:en: 2017 deltog miljoner männis- hade cirka 4 jordklot.  bilen (transporter), bif- kor i 7000 städer i 187 olika fen (maten), bostaden (bo- länder på sju kontinenter.

Så här kan du bli mer klimatsmart BILEN Halvera resandet med fossila

bränslen. Res klimatsmartare med tåg, buss, och kollektivtrafik, semestra utan flyg och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

BOSTADEN Halvera energianvändningen

från din bostad. Släck mer och gå helst över till LED-lampor. Fördubbla ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el med egna solceller eller andelsägd sol- eller vindkraft.

BÖRSEN Halvera utsläppen från ditt

sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig med fossilfria placeringar.

BUTIKEN Konsumera klokare och handla på hemmaplan, undvik långa bilresor. Halvera din klimatpåverkan från shopping och handla mer second hand.

UPPVIDINGE TIDNING MARS 2018  
UPPVIDINGE TIDNING MARS 2018