Page 38

Färga dina ägg nat urligt i påsk

Till helgen ställer vi om klockorna till sommartid och påsken är snart i antågande. Ekotrenden märks inom de flesta områden och att färga sina kokta ägg på ett naturligt sätt känns helt rätt. Äggen är kanske det vi allra mest förknippar med påsken. De är en symbol för liv och har använts långt innan Jesus födelse som en symbol för våren. Både till frukosten och påskbuffén serveras traditionellt ägg, målade med tuschpennor eller köpta färgmedel. Med dagens mer miljö- och ekofokuserade tänkande känns det kanske mer rätt att färga äggen på ett naturligt sätt, utan konstgjorda färgämnen. Koka upp äggen tillsammans med någon mat eller krydda som sätter färg på dem. Blanda den matingrediens du vill använda med vatten, en skvätt vinäger och lite salt (det binder färgen). Lägg i äggen och låt koka upp, koka så länge som du brukar för att få önskad konsistens. Vill du ha kraftigare färg på äggen kan du låta äggen stå och dra i det färgade vattnet över natten. För att få mönster på äggen kan man använda sig av band eller snöre som knyts runt ägget – då kommer ytan därunder bli mindre färgad. Man kan även klippa ut figurer ur smörpapper och snurra fast på ägget med sytråd för att skapa mönstereffekter.

Här kommer sju förslag

...på mat och kryddor du kan använda för att färga dina ägg med

Gurkmeja ger en gul färg Gula lökskal ger en gul/beige färg Rödbeta ger en röd/cerise färg Spenat ger en lätt grön färg Blåbär ger en blå/grå färg. Rödkål ger en blå/lila färg. Kaffepulver ger en brun färg

Fyll ditt påskägg med upplevelser Brukar du ge bort påskägg och påskgåvor? Låt det ökade miljö- och hållbarhetstänket prägla även presenterna.

Smågodis i all ära men kanske ska man tänka utanför boxen när det gäller årets påskägg. Kostmedvetenhet och miljöfokusering ligger rätt i tiden och genom att applicera tankesättet även på dina presenter öppnas plötsligt många nya möjligheter. Ska du ge bort ett påskägg, välj hellre ett plåtägg som kan återanvändas från år till år. Skippa överflödet av smågodis som innehåller mycket socker och färgämnen, välj hellre några färre men finare tryfflar eller praliner. Här gäller definitivt devicen

”less is more” Presentkort till en konsert, en bio eller en middag uppskattas alltid liksom blommor, hårvårdsprodukter, väldoftande hudvård, smycken och kläder. Användbara presenter med lyxig känsla och personlig touch är för det mesta oslagbart. Butikerna är just nu fyllda av påskpynt, fina inredningsdetaljer och vårnyheter. Botanisera bland butiker och evenemangskalendrar för att hitta den perfekta presenten. Kan du bara tänka bort äggformen och istället ge en present med påskinspirerat omslag kan årets påskpresent innehålla precis vad som helst, i vilket format som helst. Slå in paketet med omsorg och byt ut det glossiga, färgade pappret till ett ofärgat och mer miljövänligt omslagspapper med natursnöre.

Pimpa med fjädrar och dekorationer.

UPPVIDINGE TIDNING MARS 2018  
UPPVIDINGE TIDNING MARS 2018