UPPVIDINGE TIDNING NOVEMBER 2020

Page 2

2

UPPVIDINGE TIDNING – i brevlådan & på nätet

NOVEMBER 2020

www.uppvidingetidning.se

Med våldsutsatta kvinnor i fokus Den 25 november varje år infaller FN:s dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Under hela veckan var flera aktiviteter under temat ”En vecka fri från våld” planerade och i Uppvidinge skulle veckan avslutats med filmvisning i Åseda Folkets hus. En visning som nu är inställd. I Kronoberg uppmärksammas den här veckan under rubriken ”Ett Kronoberg fritt från våld”. Söndag den 29 november skulle Kvinnojouren Blenda ha visat filmen ”Allt för min son” i Åseda - en fransk, stark dramafilm av Xavier Legrand, från 2017. Filmen handlar om ett gift par i skilsmässa, där mannen är våldsam. Deras trasiga äktenskap leder till en bitter vårdnadstvist där sonen hamnar i kläm och används som ett slagträ.”En hjärtskärande dramathriller i samma råa socialrealistiska anda som bröderna Dardennes filmer” skriver bland andra Folkets bio i Umeå. -Det är tyvärr en vanlig situation, säger Åsa Brittsten-Hjelm, kommunikatör på Kvinnojouren Blenda i Kronoberg. -Vi ser väldigt ofta att våldsamma män använder barnen som vapen för att kontrollera sin sambo eller fru. Det kan vara genom hot som ”Om du inte gör det här, tar jag barnen ifrån dig” eller ”Om du lämnar mig får du inte se barnen mer”. Det kan också handla om direkt fysiskt våld, säger hon vidare. Filmvisningen har fått ställas in på grund av covid-19 men förhoppningen är att de ska kunna visa den under nästa år. Och även om många utav aktiviteterna är inställda eller blivit digitala är det ändå en dag och vecka som är viktig att belysa.

Kvinnojouren Blenda erbjuder hjälp och stöd via telefonsamtal, under 2019 hade de 2000 samtalstimmar. -Vi finns som ett stöd för våldsutsatta kvinnor men det kan även vara anhöriga, vänner eller arbetskamrater, som är oroliga för att någon i deras närhet kan vara utsatta för psykiskt eller fysiskt våld, som hör av sig till oss. Vi har telefonjour, chat och en öppen verksamhet med kontor och mötesrum, där man kan boka tid för samtal. Vi är dessutom ute och föreläser på skolor, företag och föreningar om destruktiva maskulinitetsnormer och våld i nära relationer, berättar Åsa, som tycker att det är viktigt att öka kunskapen. -Vi hör ofta från våldsutsatta kvinnor att de önskar att någon hade frågat hur de mådde. Många vänner och grannar är rädda för att trampa i klaveret och vill inte lägga sig i, även om de anar att något är fel. Men det är viktigt. Ett vanligt ”Hur mår du” kan räcka långt. På Blenda arbetas det både direkt och förebyggande. Alla som har kontakt med stödsökande har professionell utbildning och lyder under tystnadsplikt. De har även skyddat boende, där Socialtjänsten har möjlighet att placera kvinnor under akut hot. Det finns ett ökat tryck på verksam-

heten i år. -Det var tystare ett tag men nu har det ökat igen. Vi vet tyvärr inte riktigt var vi befinner oss i behovskurvan, när och hur brant den kommer att stiga, men vi vet med all säkerhet att våld i nära relationer ökar markant vid storhelger, semestrar och kriser, säger Åsa. Våldet eskalerar vid isolering i hemmet och det vanligt att våldsbenägna män även använder corona som en ursäkt att hålla kvinnorna hemma i syfte att kontrollera och begränsa deras rörelsefrihet. Det gör det svårt att kunna ringa för hjälp eller stöd.

-Ibland kan det vara lättare att skriva än att ringa ett telefonsamtal, därför har vi öppnat en chatt, något som uppskattats framför allt av yngre kvinnor, berättar Åsa. Kvinnojouren Blenda är oroliga för pandemins effekter för alla våldsutsatta kvinnor och barn. Redan innan säger statistiken att vart tionde barn bevittnar våld i sitt hem och att mer än var fjärde kvinna i Sverige blir utsatt någon gång för våld i nära relation -Det är vanligare än man tror med våld i nära relationer och det finns ingen stereotypisk bild gällande

ekonomi, utbildning etnicitet och status – alla kan drabbas. Våldet börjar ofta subtilt och ökas successivt vilket gör att det blir en normaliseringsprocess där kvinnorna sakta och ibland omedvetet flyttar fram sina gränser för vad som är okej. Efter långvarig fysisk och/ eller psykisk misshandel bryts självkänslan ner och hotbilden upplevs många gånger för stor för att de ska våga lämna förhållandet, berättar Åsa. Hon tycker det är bra att kunskapen och medvetandegörandet ökar så att fler utsatta kvinnor kan få hjälp tidigare.

på ren småländska En småländsk bankaffär.

Sedan 1884 Har du en vision?

Vi har aldrig haft aktieägare. Virserums Sparbank och våra kunder investerar i hemmaorten istället.

Det har barnen här till vänster. Barnens tränare har det också. Och förstås deras familj.

Varje kunds bankaffär gynnar orten konkret genom att flera lokala verksamheter kan få sponsring och bidrag till allmännyttiga ändamål.

De flesta av oss är delaktiga i olika föreningar eller aktiviteter inom kultur, idrott, skola och samhället. Ett stort antal olika projekt ute i byarna får redan bidrag eller sponsring från Virserums Sparbank för att göra verklighet av sina visioner.

Så har vi tänkt och arbetat sedan 1884. Att vara sparbankskund är därför också ett ställningstagande för en aktiv, hållbar, levande bygd.

ÖPPETTIDER Vardagar 9.30-15.00 Torsdagar även 16.00-17.30

Även Uppvidinge kommun deltar i Ett Kronoberg fritt från våld och under vecka 48 pågår en digital temavecka på biblioteken med filmoch litteraturtips. Det finns även möjlighet att ta ställning för våldsfria relationer genom delta i den digitala ljusmanifestationen som pågår under veckan. Läs mer på uppvidinge.se och kvinnojourenblenda.se

Åsa Brittsten-Hjelm, kommunikatör på Kvinnojouren Blenda, ser ett ökat tryck på verksamheten till följd av covid-19.

Hållbarhet

Vi hjälper dig även på distans! Fråga oss om lämplig kanal för kontakt.

-Alla måste hjälpas åt och hålla ögonen öppna för att upptäcka och anmäla våld i sin närhet istället för att blunda.

Vad har du på gång? Välkommen att höra av dig!

Vår vision är att många ska bo, må bra, driva verksamhet och bygga framtid i våra trakter!

Välkommen hem!

0495-311 00 banken@virserumssparbank.se