__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 14

14

UPPVIDINGE TIDNING – i brevlådan och på nätet

 Klipp ut & spara annonsen

MAJ/JUNI 2021

www.uppvidingetidning.se

PINGSTEN - HÄNRYCKNINGENS TID Helgen som traditionellt varit de många bröllopens helg. Kanske inte lika mycket nu som förr. Nu är den oftare konfirmationernas helg. Hänryckning-det var det som de första lärjungarna fick uppleva den första pingstdagen, då när Guds heliga Ande, Hjälparen som lovats dom, tog sin plats i deras inre. Plötsligt hörde människor från andra länder just sitt hemlands språk talas av människor som börjat tala ord som dom inte själva förstod. på hänryckning får många Den som googlar synonymer till exempel vara både extas, kan alternativ till betydelse. Det ri, förtjusning och inspiration. hänförelse, entusiasm, svärme

Bröllop! Det är kanske inte så konstigt att just pingsten blivit de många vigslarnas tid, för också i våra mänskliga kärleksförhållanden kan vi ju uppleva just dessa känslor. Kyrkorna som fyllts av brudpar som så gärna vill visa sin kärlek och sitt beslut att välja varandra till livskamrater för sina vänner och släktingar. Lärjungarna och de olika människorna som fanns där med dom, upptäckte att när Anden

kommit till dom, kunde dom förstå varandra. Plötsligt kunde dom se bortom alla skillnader, i språk, hudfärg och etnicitet. Dom förstod att dom hörde ihop. Två människor som möts, blir kära och bestämmer sig för giftermål är ju också två olika individer, från olika håll med olika bakgrund. Därför får vi i vigseln, liksom i dopet och konfirmationen bjuda in Guds heliga Ande till relation för att vi ska få hjälp att

förstå varandra och oss själva. Pingst firar vi för att påminna oss om att Guds Ande vill inspirera och entusiasmera oss, så att vi också ser, precis som lärjungarna, att vi lever, inte bara för oss själva utan också för Gud och för varandra. I Guds välsignelse över varje dop, konfirmation och vigsel får vi del av Fader, Son och Helig Ande. Så även i alla våra andra gudstjänster.

Även om nu dop, konfirmationer och vigslar just i dessa tider fått skjutas på, websändas eller helt enkelt ställas in tänker jag att pingsttiden vi lever i nu kunde få bli en inspiration för att fundera på om det kanske ändå är dags? – Dags för vigsel? Nu? – Men det kostar väl massor med pengar och man måste väl ordna med mängder av papper först?

Så här gifte vi oss! Hasse & Yvonne Pettersson berättar Låt mig få berätta hur det kan gå till utan att bli Vi träffades och blev ett par 1971, samma år förlovade vi oss. Efter åtta års samboliv började vi planera för bröllop. Tråkiga saker som vi inte rådde över och som drabbade oss hårt, innebar att bröllopet inte blev av som det var tänkt. Året därpå gifte vi oss ändå, i all enkelhet, i en snabbvigsel i Stockholms Stadshus, endast i sällskap av vår son och två vittnen. Åren har gått och vi upplevde en sorg över att vårt bröllop, som vi till slut hade, inte blev det där kyrkbröllopet som vi planerade från början. Vi saknade kyrkan, både som rum och som gemenskap men också Guds välsignelse, som inte ingick i den där enkla vigseln i Stadshuset. Då vaknade tanken på, att få förnya våra vigsellöften, så att vi och våra barn, barnbarn och vänner, tillsammans med en präst och en diakon, i Åseda församlingshem, fick be Gud välsigna vårt redan ingångna äktenskap och vårt fortsatta liv tillsammans. Det var den biten vi saknat och nu efteråt känns allt bra.

När tiden gått och det är länge sen vi sa att vi var nygifta kan det vara fint att få stanna upp och bli påmind om den där dagen för x antal år sedan. Att förnya sina vigsellöften är lika gratis som att gifta sig. Kyrkan, om det är där det ska ske, och prästen, finns redo när de bokats och det behövs inga papper från Skatteverket. Paret väljer själv var det ska äga rum och om de vill göra det i enskildhet eller med närstående omkring sig.

Kyrkoherde Lói Stefánsson 0474-124 51 Präster Jan Carlsson 0474-124 74 Rose-Marie Emilsson 0474-124 54 Gio Johannesson 0474-124 78, t om 7/6 Diakoner Yvonne Yngvesson 0474-124 52 Ingeborg Wandt Björklundh 0474-124 70 Jeanette Norrby 0474-124 77

När min man och jag gifte oss med varandra, efter att tidigare båda varit gifta på varsitt håll, så hade vi inga gemensamma barn, men två flickor från min mans förra äktenskap och en flicka från min förra relation. Vi var båda studenter och plånboken var allt annat än välfylld. Vi ville, trots ont om pengar, och en redan stor familj, ändå lova varandra trohet inför Gud och de som samlats i kyrkan, och ha en stor fest för många vänner och släktingar. För att klara det fick det bli knytkalas. Vi bjöd in till midsommarfest med knytis och vigsel. Gästerna tog med mat, dryck och tårta istället för presenter. Brud- och brudnäbbsklänningar var hemsydda. Blommorna var presenter från mina föräldrar, som just i det här fallet råkade vara florister. Kyrkan hyrde ut festlokal till facilt pris och hela vigselakten med präst, musiker, vaktmästare och kyrka var helt gratis, vilken den är för alla brudpar, bara minst en av dem är medlem i Svenska kyrkan. Med tanke på våra barn och att det var sommar, valde vi att, förutom ett par vanliga vigsel- och sommarpsalmer, också sjunga Pippis sommarvisa; Å´ nu så vill jag sjunga att sommaren är skön … Vi hade beställt hindersprövning från Skatteverket i god tid, men inte för långt innan, eftersom den bara är giltig i 4 månader. Den hade vi överlämnat till Susanne, vår vigselpräst, när vi träffades vid ett vigselsamtal som föregick vigseln.

Att påminna och förnya

Kontaktuppgifter:

ruinerad.

Så här går det till att gifta sig i Svenska kyrkan Bestäm er! Försäkra er om att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Ring Pastorsexpeditionen i församlingen eller pastoratet där ni bor och be att få boka tid och plats för vigsel. Om ni har särskilda önskemål, beträffande präst eller annat så berätta det för den ni bokar hos. Viktigt att komma ihåg! Ring Skatteverket och beställ hindersprövning. Hindersprövningen är giltig i 4 månader och intygar att paret inte är för nära släkt med varandra eller att någon av dem redan är gift. Skulle bröllopet av någon anledning skjutas fram förbi dessa 4 månader måste en ny hindersprövning beställas. Utan en giltig hindersprövning blir det ingen vigsel, så var noga med att ta med den och ge den till prästen, helst redan vid vigselsamtalet. Den präst eller vigselförrättare som viger ett par utan hindersprövning riskerar att förlora sin vigselrätt. Nu kan ni gifta er, oavsett om ni tänker er ett jättestort eller väldigt litet bröllop.

Hemligt? Många år senare, när vår familj utökats med tre barn till och vi flyttat till en ny ort, gjorde vi precis som Hasse & Yvonne berättar om här intill. Vi förnyade våra vigsellöften, en handling som tvärtemot vigseln inte på något sätt handlar om juridik. I förnyelsen av vigsellöftena fick vi, hemma i vardagsrummet, inför Gud, en präst, några släktingar och vänner och varandra, återupprepa löftena som vi gav i vigseln. Löftena blev nu en påminnelse om det gemensamma projekt som ett äktenskap är, var vi startade, hur resan sett ut och vart vi var på väg. Allt mynnade till sist ut i ett förnyat löfte om att vi fortsätter, tillsammans. Prästen bad därefter om Guds välsignelse över oss och vårt äktenskap. Rose-Marie Emilsson, Präst

Hej! Jag heter Rose-Marie Emilsson och är en av prästerna i Uppvidinge pastorat. Så här ser det ut hemma hos mig. Kanske skulle jag kunna kalla mig ”Regnbågspräst”?! Regnbågar gör mig glad och påminner om att vi är alla skapta olika fast lika unika. Regnbågen får vara en hälsning att i vårt pastorat får alla vi olika plats i mångfaldens färger och former. Under regnbågen får kärleken också plats, oavsett vem du älskar och kanske vill gifta dig med! Välkommen att boka vigsel, med eller utan regnbåge!

Tänker ni gifta er i hemlighet, behöver ni veta att en vigsel inte blir juridiskt giltig om där inte finns minst två vittnen. Vill man gifta sig utan gäster så måste prästen få veta detta i förväg för att kunna säkerställa att det finns två personer tillgängliga som kan agera vittnen. (Vittnen kan till exempel vara några ur kyrkans personal.)

Kyrkbröllop är gratis! Att gifta sig i Svenska kyrkan kostar ingenting om någon av er är medlem. Ni väljer själva var det ska äga rum och om ni vill göra det i enskildhet eller i närvaro av närstående. Ni har först ett (eller om man önskar, flera) vigselsamtal med prästen ni vill boka för vigseln. Där går ni igenom hur gudstjänsten ska gå till och övar om ni vill det. Vaktmästare finns i tjänst vid vigseln och kan släppa in i förväg om någon vill smycka kyrkan med särskilda blommor eller något annat (Blommor på altaret finns alltid enligt de särskilda anvisningarna för kyrkoåret). Vaktmästaren sköter också ljudanläggningen och andra praktiska saker vid vigseln. I vår kompetenta och flexibla personal i kyrkan ingår också kyrkomusiker. De spelar förutom önskade psalmer även den musik man kommit överens om. Om brudparet känner någon eller några som ombes sjunga eller spela under vigseln kan musikern öva tillsammans med dem innan och ackompanjera under vigseln. Och inget kostar något!

Musiker Rosemary Karlsson 0474-124 55 Katharina Moberg 0474-124 71 Elisabeth Ernstig 0474-124 64 Agneta Preifors Ståhl 0474-124 67

Kyrkorådets ordförande Lars Carlsson 0481-505 63

Vaktmästare Åseda Sofia Larsson 0474-124 59 Jacob Sköld Blomfeldt 0474-124 60

Kyrkogårdsförman Lize-Lotte Martinsson 0474-124 72

Pedagoger/assistenter Elisabeth (Bettan) Alexandersson 0474-124 61 Camilla Åberg 0474-124 76

Vaktmästare Lenhovda-Herråkra Martin Johnsen 0474-124 62 Helga Bensch Giesemann 0474-124 68

Vaktmästare Älghult Charlotte Sundin 0474-124 75 Mikael Johansson 0474-124 63

Kommunikatör Catarina Fondén 0474-124 56

Vaktmästare Nottebäck Adam Svensson 0474-124 65 Peter Larsson 0474-124 69

Med reservation för ändringar. Aktuell information finns på vår webbsida: www.svenskakyrkan.se/uppvidinge

Telefontider: Pastorsexpedition och kyrkogårdsexpedition 0474-100 00 telefontid: må, ti, to 10-12 samt on 14–15.30

Profile for UPPVIDINGE TIDNING

UPPVIDINGE TIDNING MAJ/JUNI 2021  

UPPVIDINGE TIDNING MAJ/JUNI 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded