__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 24

24

UPPVIDINGE TIDNING – i brevlådan och på nätet

APRIL 2021

Christinas kulturmingel TEXT & FOTO: CHRISTINA HOLMSTRÖM

KONSTVERK

www.uppvidingetidning.se

Runda med solsken, mat och hantverk

SOCKENRUNDAN

FRÖSEKE Konstnärer från Wivis målargrupp träffades hos Rose-Marie Elling i Strandvillan, Fröseke. Bengt Skoog målade Alsterån. MÅLERÅS GLASBRUK Birthe Davila visar de nya skålarna Solrosen av Mats Jonasson som sålde bra under glasbrukets påsk akti, som i år var nedbantade p.g.a. pandemin.

HÖJDENS MEJERI & GÅRDSBUTIK Alexandra Wenzel visade gårdens getter, här gullar hon med en av killingarna. Niklas Wenzel stod i butiken och sålde gårdens produkter, varav många tagit priser under SM i Mathantverk.

Tjäderspel i Krokshultskogen

BADPLATSEN, FRÖSEKE

Paul Birgersson, Jimmy Lennebrink och Joakim Håkansson från Karlskrona har gjort nya fundament till bryggorna och Senad Morino, Daniel Segerberg och Jan Heinonen från UppJobb har sett till att badplatsen i Fröseke har fått nya livbojar samt uppfräschad grillplats.

GABRIELES VÄVATELJÈ, GRÖNSKÅRA Gabriele Rohr väver med egna mönster och använder endast naturmaterial, som lin eller ull från alpacka eller merino.

STÄDNING & MUSIK i KYRKAN

Charlotta Sundin vårstädar runt kyrkan.

Elisabeth Ernstig och den gästande cellisten Lena Müller från kulturskolan.

Under påsken hade flera företag i Fagerhult med omnejd öppet samtidigt. Sockenrundan, som var utökad med företag även från Uppvidinge, var uppskattad. Att flera företag höll öppet samtidigt under påskhelgen uppskattades. Vädret bjöd på strålande solsken och med gott om plats även utomhus var det lätt att hålla avstånd. Hos Lola Oscarsson i Uranäs kom många såväl stamkunder som nya kunder för att botanisera i den välfyllda butiken och handla blommor och dekorationer till sina trädgårdar. I den nybyggda cafédelen, som stod klar i höstas, sprakade elden trivsamt i kaminen och doften av nybryggt kaffe välkomnade. På loppisavdelningen fyndade stamkunder från Oxie i Malmö. -Vi bor i Malmö men har ett torp här runt knuten och vi är ofta här hos Lola – hon har en fantastisk butik, säger Marita Nilsson som var där tillsammans med sin man. Familjen Solnefalk Karlsson hade kört från Hultsfred. -Jag är ursprungligen från Virserum och har varit många gånger i butiken genom åren, ända sedan Lola öppnade, berättar Jessika Karlsson, som med Andreas Solnefalk och barnen Elliot och Lukas. Familjen Håkansson med Lars, Ingrid och Agneta, pausade med en koppp kaffe. De hade även besökt Axeboden och Höjdens Mejeri under helgen. -Jag åker ofta till Höjdens Mejeri i Farshult, de har så himla god fetaost, avslöjar Agneta Håkansson. Och Lola trivdes. -Det har varit en jätterolig helg, det är roligt att flera gårdsbutiker, restauranger och företag kunna gå ihop och hålla öppet samtidigt. Det märks att det var en efterlängtat och uppskattat, säger Lola Oscarsson som hade sin säsongspremiär under helgen. Även Restaurang Juvengård öppnade för säsongen och med stor uteservering och gott om filtar erbjöds alternativ för den som inte vill sitta inomhus och fika eller äta. -Det är roligt att vara i gång för säsongen, det har både vi och våra stamkunder längtat efter. Jag tror att det kan bli en bra sommar. Vi märkte redan förra

året att vi hade fler som gjorde utflykter och turistade på hemmaplan. Dessutom kul att kunna göra gemensamma aktiviteter som sockenrundan. För att få en levande landsbygd måste vi samarbeta, säger Jeannette, som under påskhelgen sålde korv från Stens Chark samt erbjöd husets hamburgare. Caroline Johansson i Träthultsmåla var ytterligare en utav totalt nio företagare som hade öppet under sockenrundan. -Det har varit en superrolig helg. Det har varit en jämn ström utav besökare under alla tre dagarna och alla har varit duktiga på att hålla avstånd, säger Caroline, som trots pandemin fått en flygande start med sin hantverksbutik Keramik Unik, som öppnades i höstas. Påskhelgens sockenrunda bjöd på både naturupplevelser och smakupplevelser i det vackra vårvädret och gott om inspiration till hem och trädgård. Ett gyllene tillfälle att i lugn och ro upptäcka några utav besökspärlorna i närområdet.

Profile for UPPVIDINGE TIDNING

UPPVIDINGE TIDNING APRIL 2021  

UPPVIDINGE TIDNING APRIL 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded