Page 1

5

7


Vägen till anställning En karriär kan ta fart på olika sätt. Jens började med att styra över bordsplaceringen på en bankett – att se till att ha ”rätt” bordssällskap visade sig snart ha varit ett genidrag. Jens läser just nu en master i finansiell redovisning på Stockholms universitet. Parallellt med studierna gör han också sitt internship på BDO:s Corporate Finance-avdelning. Hur kom du i kontakt med BDO?

Som engagerad i föreningen Ekonomerna var jag involverad i föreningens största projekt Ekonomernas dagar. BDO var en av utställarna och väckte snart mitt intresse. Jag ville höra mer och inför banketten såg jag till att bli placerad bredvid en av BDO:s anställda. Det visade sig vara Hanna Sewén och förutom ett trevligt bordssällskap fick jag möjligheten att bombardera Hanna med frågor om BDO. Jag och Hanna höll fortsatt kontakt och på den vägen är det.

Kan du ge andra studenter några matiga intervjutips?

Kom påläst. Se till att skaffa dig en bild av bolaget och information om hur de jobbar. Se till att ha tänkt igenom svar på frågor som ”Varför vill du jobba här?” och ”Varför vill du jobba på just den här avdelningen och vad tror du att du kan tillföra?” Försök också att lista ut hur bolaget skiljer sig från konkurrenterna och att du har en uppfattning om bolagets värderingar.

Jens, vad jobbar du med egentligen?

Finansiell rådgivning i samband med företagstransaktioner och värderingar. Vi är ett relativt litet team där alla bidrar med viktiga delar. Jag fick ta eget ansvar tidigt och var med på mitt första kundmöte efter mindre än 80 timmar på BDO. Dessutom har vi väldigt kul när vi jobbar. Även om det bitvis är väligt mycket att göra tar vi oss tid till att snacka i korridoren och inte sällan blir det en after work. Varför är BDO ett bra val för att göra internship?

Jämfört med the big 4 har BDO en relativt liten organisation i Sverige, vilket jag ser som positivt då du naturligt blir initierad till flera olika branscher samt tidigt får ta ett stort ansvar. Även BDO:s stora internationella nätverk ger spännande möjligheter till att arbeta i stora internationella sammanhang.


TEMASIDOR Framtid

INNEHÅLL #5 2017

5.

LEDARE

30.

85 FÖR EN VECKA

6.

EKO STREETSTYLE

32.

TESTPATRULLEN

10.

IWCO - EN KÄRLEKSHISTORIA

37.

REVVKRYSSET

12.

UE CRIBS

38.

8AK

14.

VÄLGÖRENHETSKONSERTEN

40.

HASSES HOROSKOP

18.

LIVETS KOKBOK

42.

HEJ FRÅN STYRELSEN

22.

UE VS LE

24.

KROPP & KNOPP

26.

TANKAR OM TID

28.

PULSEN PÅ UPPSALAEKONOMERNAS IF


MEDARBETARE Nr 5 2017

AMANDA EKSTEDT

JULIA HOLKNEKT

SOFIA SÖDERBERG

Chefredaktör

Redaktör

Art Director

STEVE STREY

CARL FREDRIK KJELLBERG

ANNA LJUNGZELL

HENRIC MÖRCH

JULIA TRYZELL

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

BLAKE MORGAN

CAJSA NYTELL

LINNÉA ANDERSSON

HARALD LARSSON

TÅVE UGLEM

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Vill du vara med och skapa Reversen? Kontakta oss!

TILDA

CHRISTINA JOLÉRUS

MAJA V. BECKERATH

HALLENCREUTZ

SOPHIA LOPEZ JARL

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Övriga medverkande: PELLE KYHLÉN , LIZA LARSSON, ALICE JOHANSSON, CORNELIA WINTER, THEO ÖRTENGREN, ARAS AMIN ANN WILHELMSSON

Kontor

Kontakt

Kyrkogårdsgatan 2B

reversen@uppsalaekonomerna.com

753 12 Uppsala

www.uppsalaekonomerna.com Tel. 018-471 69 70

Tryckeri åtta.45 AB

Ansvarig utgivare

Tel. 08-553 348 00

Hanna Jansson

Upplaga

Omslag

500 exemplar

Sofia Söderberg

4


LEDARE Välkommen

misk kandidatexamen. Men jag skulle ta det lugnt, inte engagera mig, fokusera på plugget efter recceveckorna. Det tog tre dagar efter recceveckornas slut tills jag sökte host till UIW och efter UIW tog det fart. Att bara plugga var plötsligt inte ett alternativ. Jag sökte projektgrupp för UIW och blev utvald. Jag började hänga på Borgen, och redan i oktober dök frågan upp; ”du har inte tänkt på att söka Förtroendevald?” Nej vad är det ens? Jag har redan ett engagemang. Det räcker. I slutet på november hade de övertalat mig och jag sökte redaktör för Uppsalas bästa studenttidning och blev vald till redaktör. Men det skulle räcka där. Ett år sen skulle jag, precis som majoriteten av mina vänner, söka utbyte till VT18. Ansökningsperiod 1 kom, och gick, och så även ansökningsperiod #2, utan att jag sökte. Men jag visste ju att jag skulle söka media-kommunikation på Berghs Jag var fem år gammal och jag visste att jag skulle bli delfinskötare. Jag hade precis börjat 9:an och gymnasiet var lätt avlägset men jag visste var jag skulle gå. Ansökningsperioden kom och jag sökte till Rosendals gymnasium. På sommaren fick jag nys om utbytesstudier, England hade ju varit coolt, men nej, jag fokuserar på att bli klar med gymnasiet först. Två år senare så var jag inte i Sverige, för jag hade lämnat min bergsäkra framtid hemma bakom mig och packat ner favorittröjan, nallebjörnen och en förfärlig frisyr och stuckit 8 576 kilometer hemifrån till staden Las Vegas, USA. Aldrig har något varit så säkert i framtiden som att jag skulle behöva lämna USA förr eller senare för att avsluta gymnasiet i Sverige. När jag sen kom hem var tanken att jag skulle tillbaka till USA för att aldrig igen återvända till Sverige annat än på semester. Men efter de sista två åren på gymnasiet så blev jag kvar i Uppsala och jag hade sökt franska på universitetet. Efter antagningsbeskedet kom så beslutade jag mig där och då för att läsa franska A, B och C, sen flytta till Frankrike och studera konsthistoria. Men bara en vecka in på terminen så dök en kompis upp och drog med mig till Ekonomikum och introducerade Uppsalaekonomerna för mig. Jag slets mellan franskan och ekonomin. Vad skulle jag välja? Efter en slitsam första termin la jag planen om Frankrike på hyllan och beslutade att jag skulle ta en företagsekono-

efter kandidaten åtminstone. Det är nu min 5:e termin, jag har sökt nya engagemang inför VT18 eftersom det inte längre räcker att bara studera. Jag vill inte längre till Berghs, jag har slopat drömmen om USA och franska B och C lockar mig inte i det minsta. Jag tror jag vet att jag ska göra GMU efter kandidaten och sen resa. Men om jag lärt mig något så är det att framtiden är oviss. Hur jag än försöker planera den så verkar det aldrig riktigt bli som jag tänkt mig och det känns ändå helt okej. Bara detta nummer har jag försökt planera men inte ens det blev likt orginalplanen. Men trots detta går det i detta nummer att läsa om just hur tiden flyger förbi i texten ”tankar om tid”, hur du på bästa sätt tar vara på din tid i ”Åttiofem i en vecka”, hur du njuter av dagen med hjälp av en megabrunch signerat 8 ak eller hur du tar hand om dig själv efter en sen kväll på nation med hjälp av Testpatrullens tips. Detta nummer är gjort med omsorg för alla er som tar en paus i vardagen genom att sätta sig ner i en mysig fåtölj med tända ljus och en kopp te för att njuta eller för er som läser Reversen på cykeln på väg till nästa jobbintervju. Oavsett vem du är, vart du är på väg eller vart du varit så hoppas jag att du njuter av detta nummer och låter dig svepas med.

Amanda Ekstedt, Chefredaktör

5


STREETSTYLE AT EKO Vi är halvvägs in i terminen och trots den överflödiga klädkonsumtionen är det ju nästan skamligt hur man ändå kan känna att det råder en viss klädbrist i garderoben. Vad vi ville ta reda på är därför vilka tre säkra kort man bör satsa på i höst när inspirationen sviker en. Läs och låt dig inspireras av dessa färska tips så ser vi fram emot en mysig fortsättning på terminen på vårt allas kära Eko! Av: Alice Johansson och Sofia Söderberg

Petra Karlsson T1 Medie- och kommunikation Tre säkra kort?

”Ett par jeans som är lite oversized, en klassisk kappa och en vit oversized skjorta.”

6


Frida Wallentheim T2 Ekonomprogrammet Tre säkra kort?

”En svart polo, svarta jeans och en vit linneskjorta.”

Personligt #bignono?

"En skrikig tröja eller byxor, neonfärger är inte min grej."


Simon Kristiansson T1 Ekonomprogrammet

Tre säkra kort?

”En vit botton down skjorta (Oxford), en bra collagetröja och ett par jeans som har bra passform.”

Personligt #bignono?

"Tröjor med stora logotyper."

Josefine Karlsson T3 Ekonomprogrammet Tre säkra kort?

”Svarta tjocktröjan, svarta byxan och en härlig ögonskugga.”

Personligt #bignono?

”Magtröja på vintern till vardags.”

8


Emil Källqvist T2 Ekonomprogrammet Tre säkra kort?

”Ett par Axel Arigato skor, en mörkblå stickad tröja och en beige rock.” Personligt #bignono?

"Låga strumpor till långa byxor."


IWCO – en kärlekshistoria Vårterminen 2016 var startskottet på något som bara skulle vara en engångsgrej men som förvandlades till en förälskelse. Tankegången var: jag gör det väl. Det behöver ju faktiskt inte bli en grej av det. Men alla har vi varit där. När man snubblar in gång två, och tre och sen är det plötsligt en grej. Text: Amanda Ekstedt Det var mars månad och jag gick arm i arm med vännerna jag fått från Recceveckorna genom korridoren mot Lokis. Alla vet vi hur det ser ut när det är ett event i Lokis, gratis kaffe, massa folk och färgglada roll-ups. Det stod ett gäng fyllda med pepp som förklarade att deras exceptionellt coola event Uppsala International Week nu sökte något som kallades för ”hosts”. Det var som en mindre version av recceveckorna och förutom att man fick leka fadder så skulle man, tillsammans med projektgruppen och 19 andra hosts få träffa 20 internationella studenter från en massa coola länder. ”Nej inte nu” tänkte jag, tog en kopp kaffe, gillade sidan och gick till min redovisningsföreläsning. Jag lyssnade inte på ett ord som Arne Sjöblom sa den dagen. Jag satt inne på UIW:s hemsida och kollade runt, stalkade deras Facebook samt eventet som låg uppe. Jag gick hem den eftermiddagen med ett leende på läpparna och en dator som precis skickat iväg en ansökan om att få vara host. Det var gång ett. Jag tackade ja när konfirmationsmailet landade i mailinkorgen och gick på kick-offen tillsammans med fyra andra från mitt reccelag och 15 nya hosts som verkade som universums härligaste gäng. Jag tror

aldrig jag betett mig mer som en svamp än då, varje ord som Julia och Karin sa absorberade jag och la i ett fack. IWCO (International Week Coordinsation Organization) var visst också en organisation som detta projekt låg under och de hade 26 medlemsuniversitet. Under veckan fick jag hosta en japansk tjej som heter Maki och vi blev vänner direkt och vi har fortfarande kontakt idag. Under veckans gång fick vi chansen att visa de internationella studenterna alla de märkliga traditioner vi svenskar har men de fick också visa oss lite av deras kultur. Det var en magisk vecka och även om jag var kvar i Uppsala hela denna tid, så var det som att jag befann mig i en bubbla avskild från verkligheten. När bubblan sprack var det som när man får höra att den man träffar och är kär i också dejtar andra för att hen inte visste att det ni hade var exklusivt. Detta var gång två. Jag kunde inte komma över euforin som denna vecka hade varit. Hur kunde jag få mer? Hur kunde jag komma tillbaka in i bubblan igen? Tack och lov så är ju en del av UIW att Uppsalaekonomerna som tack för att vi tar emot 20 studenter får skicka iväg en eller två representanter till alla de andra 26 medlemsuniversiteten. Ett event dök upp ”Apply for IW Zagreb” och


jag var såld. Hela vårterminen spenderade jag med att söka IW:s och blev slutligen uttagen att få åka till IW Cologne i november 2016. Jag jublade inombords och visste knappt vad jag skulle göra av mig själv. När tiden för min avresa sen kom var det som att dörren till bubblan hade öppnats igen och jag klev in och omfamnade värmen. En vecka med märkliga tyska traditioner, 39 nya vänner, en fantastisk host som heter Ervin som egentligen var från Ungern, inte pratade tyska och faktiskt inte ens pluggade, minnen jag önskar jag mindes bättre och en sjuhelsikes mobilräkning senare var veckan över och jag blev åter igen utsparkad från bubblan. Detta var gång tre. Jag kom hem och omfamnades av det som i IWCO-kretsar kallas ”post IW depression” och vad jag än gjorde verkade inget kunna jämföras med det där rosaskimrande lyckopirret som uppstod under en IW. Men där på Facebook var de igen; UIW. Det var som att de sa: ”stanna kvar ett tag till, du behöver inte gå riktigt än” så att söka till projektgruppen för UIW2017 var inget jag ens tänkte två gånger kring, det hände som per automatik. Detta var gång fyra och jag var slutligen helt fast. Jag blev antagen som kommunikationsansvarig för UIW2017 och de 10 månader jag spenderade med projektgruppen var som en 10 månaders förlängning av bubblan. Kontinuerlig kontakt med IWCO och Uppsalaekonomerna hjälpte mig förstå att bakom bubblan fanns en oändlig mängd slit och kneg som jag aldrig kunnat gissa hade behövts. Men att jag fick se den andra sidan av myntet gjorde bara att min förälskelse blev djupare och ännu mer etablerad. Men även om det var en fantastisk resa var det ju ett jobb men belöningen kom när bubblan var färdigbyggd och jag åter fick kliva in i det rosa skimmer som den innehåller med 20 nya hosts, 20 nya internationella deltagare. Och allt detta är tack vare IWCO, ett nätverk som jobbar med att koppla samman studenter

kors och tvärs över jorden med varandra för att utbyta sociala, akademiska, kulturella och företagsrelaterade erfarenheter. Varje IW måste innehålla minst två event som kan kopplas till dessa fyra grundpelare under veckans gång för att få räknas som en IW. Men hur utvecklas en organisation där alla 26 universitet är på olika orter, och faktiskt i helt olika länder? Hur ser samarbetet ut? Varje år så bjuder IWCO:s styrelse in till en konferens dit två medlemmar från varje IW-projektgrupp är inbjudna. Jag fick en unik chans att få åka på konferensen som i somras hölls i Warszawa, Polen. Det var fantastiskt kul och lärorikt, att få träffa alla de andra som organiserat sina veckor och dela med sig av sina egna kunskaper och åsikter, allt för att förbättra en organisation där varje styrelsemedlem sitter i sex olika länder och för ett samarbete mellan 26 universitet i 20 olika länder. På konferensen pratas det om utveckling, förändring och etablering i form av att skapa ett hållbart varumärke. Detta är en organisation där samtliga medlemmar är studenter som gör detta på fritiden som ett ideellt engagemang där alla brinner för IWCO och allt organisationen har att erbjuda. För alla inblandade blir organisationen i sin helhet tillslut bubblan och alla som en gång varit i den blir en del av det som kallas IW-familjen. Ett bra exempel är att min rumskamrat som jag delvis fick genom UIW2016 åkte på en IW i Indonesien där hon träffade min host från IW Cologne, Ervin. Bubblan må officiellt vara borta men känslan och familjen finns kvar. Jag må officiellt ha klivit av min post som kommunikationsansvarig för UIW men jag kommer fortsätta åka på IW:s så länge jag kan för att upprätthålla familjekänslan och kärleken hela konceptet medför. För i en tid där, enligt nyheterna, kulturer vänder sig mot varandra är det viktigt med kärlek och IWCO är ett litet bidrag till detta, en organisation där broar byggs och vänskap sprids.


Hur ser det ut hemma hos Uppsalaekonomernas alldeles egna ordförande för marknadsföringsgruppen? För den som känner Cornelia Winter och är bekant med hennes drömska aura är det svårt att inte vara nyfiken. Inte bara har hon lyxen att bo i en ljus bostadsrätt om 22 kvm, hon bor också på en av Uppsalas mest centrala gator och har nära till stationen, alla butiker (ja, allra närmast ligger Systembolaget) och Ekonomikum. Text: Julia Holknekt

Sedan VT16 har Cornelia bott i sin lägenhet tre våningar upp i den aningen dolda byggnaden på Dragarbrunnsgatan. Väggar, sängkläder, matbord, möbler och inredningsprylar är vita. - Jag har fått mycket hjälp av min mamma. Alltså, orimligt mycket hjälp. Jag själv ville inreda lägenheten bohemiskt och i guld, men mamma ingrep, och idag är jag väldigt nöjd över det. Tack vare henne är lägenheten så ljus med alla lila och gröna detaljer, berättar Cornelia. Cornelias bästa budgettips är att inte lägga alla pengar på de stora möblerna. Köp dem på IKEA istället. Komplettera hellre med lite mer påkostade detaljer i lägenheten, för att göra det snyggt, eget och genomtänkt hemma. Det är också viktigt med en känsla av hemtrevlighet. Ett genomgående tema i hemmet 12

är att det i mångt och mycket är

Cornelias tips för att göra det hem-

fluffiga detaljer över hela lägenheten.

trevligt på hennes vis.

Golvlampan, dynorna på köksstolar-

- Läget är viktigt. Jag bor hellre i en

na, kuddarna på sängen är pläden

”lite sämre” lägenhet som ligger

på sammetsfåtöljen har fluffigheten

lokalt än en fin lägenhet långt bort.

gemensamt. Som en vit bomullsak-

Nu råkade jag ha tur som lyckades

tig päls över hela lägenheten. Det,

få tag på en fin lägenhet så centralt,

tillsammans med många ljuskällor, är

menar Cornelia. När det kommer till


inspiration är familjen hennes första go-to, där mamma, mormor och morfars smak inspirerar mycket, och hon kompletterar detta med övrig inredningsinspo från Tumblr. I ett framtida större familjehem vill Cornelia lägga krutet på ett ordentligt sällskapsrum, och allra helst med en eldstad att umgås vid. Det är kanske därför hon skulle välja en stor soffa om hon fick välja valfri möbel till hemmet utan kostnad. Helst en stor, beige, mjuk sådan. Kanske dekorerad med en och annan fluffig detalj, om redaktionen får gissa. Favoritprylen i hemmet är den silvriga ljusstaken vid fönstren. Den gör sig bra där, mot utsikten över slottet. Samtalet kring ljusstaken får Cornelia att lägga in ytterligare ett inredningstips. - Önska dig inredningsgrejer i pres-

ent. Det är det bästa sättet att få lite

är stämningsfullt på sitt sätt, men

mer unika och fina saker, som du själv

kanske inte optimalt vid alla typer

kanske inte har råd med eller hade

av besök. Däremot är soffproblemet

sett annars, tillägger hon. Om något

kanske inte särskilt akut. I vår åker

i hennes lägenhet kunde förändras,

hon på utbytestermin i Melbourne, så

så skulle det vara att införskaffa ett

hon får visserligen passa på att njuta

mindre matbord. Det skulle öppna

av sin superbostad under det som

upp ytan för att få plats med en soffa,

återstår av höstterminen. Däremot

som ju är hennes nuvarande dröm-

har hon en rätt fin tid framför sig, bo-

köp. I dagsläget använder Cornelia

satt på varmare, lite mindre nordiskt

sängen som en soffa, vilket givetvis

karga breddgrader.


Den 7:e september anordnades Välgörenhetskonserten för första gången någonsin. Allt från familjemedlemmar, till reccar, till Uppsalarävar samlades i Galejan för att samla in pengar till välgörande ändamål. Tack vare allas bidrag samlade vi slutgiltigt in 29 752 kr som sedan skänktes oavkortat till Barncancerfonden. Projektgruppen vill rikta ett stort tack till alla som kom och hoppas på att vi får se ytterligare fler upplagor av Välgörenhetskonserten i framtiden.


Global Labor Market Trends in Today’s Evolving World of Work Reflections on a conversation with Jonas Prising, labor

market expert and CEO and Chairman of ManpowerGroup Text: Blake Morgan

A few months ago, as a Business Associate and Editor at the Swedish American Chambers of Commerce of the USA, I had the opportunity to speak with Jonas Prising about ongoing trends within the global labor market and the importance of United States in setting new labor market trends for Sweden and the rest of the world. A past graduate of Stockholm School of Economics and the current CEO and Chairman of ManpowerGroup, Jonas is an internationally renowned expert on labor market trends. He regularly speaks at conferences and summits around the world and actively engages in the annual meetings of the World Economic Forum. As a student that often feels the pressure of planning my career after graduation, it was inspiring and extremely interesting to hear Jonas’ comments about where he thinks the labor market is heading.   During our conversation, Jonas explained that while labor markets have always been impacted by economic cycles, they are now also clearly being affected by structural trends, such as demographic changes, the introduction of new technologies, and the accelerating pace of change. One of the most important current trends that Jonas mentioned is the ever-increasing need for individuals to have higher skills in order to participate in the labor market. Another important trend has been the technological impact related to globalization. Work can now be done from a variety of locations and in many different ways that were not possible in the past. In the context of these trends, companies are changing how they view and manage their workforces. Increasingly, they are applying a supply-chain philosophy to how they acquire human capital.     On the other side of the equation, individuals are increasingly making different labor market decisions.  Highskilled individuals have many opportunities and therefore are increasingly willing to leave companies quickly if they feel that they are not receiving the opportunities and skill upgrading that they want. These underlying trends have driven the bifurcation of the labor market between the “haves” and “have-nots,” those that have in-demand skills and those that do not. While high-skilled individuals have many opportunities, those with lower skills or no skills are struggling to participate in the labor market at all.  This bifurcation is evident in Sweden, the U.S., and throughout the developed world. Jonas believes that it is one of the most important reasons behind the increasing sense of disenfranchisement among large parts of the population. While overall growth and wealth creation has been strong, it has been divided and distributed highly unevenly. Jonas believes that for organizations, one of the defining challenges of our time will be successfully attracting the people with the skills necessary to execute their business plans.  Likewise, nations will need to meet the challenge of how to ensure that the gains from the ongoing structural changes are more evenly distributed.  Jonas also spoke about the importance of the United States as a labor market trendsetter. While its size alone means that the US labor market effects the rest of the world, Jonas explained that its impact is even greater than its size suggests. Not only does the U.S. account for one third of the world market, it is also highly fragmented, innovative and dynamic and tends to be where many of the most recent technological innovations related to human capital are first brought to market. As a result, the U.S. is especially important to workforce solution companies as a testing ground for innovations and evolutionary development.  After hearing Jonas’ detailed analysis of the global labor market, it is clear that while many American companies have moved in the direction of Swedish corporate culture in the last couple decades, making hierarchies less ridged and introducing a greater focus one work-life balance, the Swedish labor market will continue to be impacted by trends emanating from the U.S. including an increasing skill-level-driven opportunity gap.


TEMA FRAMTID


Livets kokbok, recept på framgång Text: Henric Mörch

En av tre nycklar till livets kaos är att ha ett helhetsperspektiv. När uppgifterna hopar sig, deadline närmar sig samtidigt som fyra vänner vill träffas och du måste plugga inför den där tentan så går det inte att ta dagarna som de kommer. Titta upp och tänk efter, hur kommer det du gör nu påverka den kommande tiden? Planering, planering, planering. Våga samtidigt lita på din planering, att kunna skriva ner det du ska göra för att sedan släppa det är viktigt. Annars kommer du aldrig känna dig ledig på din lediga tid.

Denna gång vänder vi blicken mot Oskar Johnsson Hägglund, marknadsansvarig på SoftRobot, ett mjukvaruutvecklarföretag med åtta anställda. I ryggen har Oskar en kandidatexamen från Personalvetarprogrammet här i Uppsala. Samtidigt som han skrev C-uppsatsen spelade han i ett band, jobbade extra och hade fått upp ögonen för programmering. Han är alltså väl insatt i en students stressiga vardag. Ja det är nog dags för svaret ni väntat på, hur löser man livspusslet? För att komma fram till det har jag tagit Oskar till hjälp, hans sätt kanske är helt rätt för dig!

Med denna planering kommer dock ett ansvar, att göra det du ska när du ska. Det är tusen gånger lättare sagt än gjort men det är möjligt. Som

“Prokrastinering löser inga problem” Oskar själv säger “prokrastinering löser inga problem”. Undvik distraktioner såsom mobilen, det är okej att kolla men man behöver inte agera direkt. Dina vänner klarar sig utan ett svar inom fem minuter, jag lovar! En annan nyckel till livspusslet är stresstålighet. I en students ostrukturerade liv kommer det alltid oväntade händelser, evenemang och möjligheter. Helt plötsligt har din fina

planering flugit ut genom fönstret. Dessa oväntade händelser kommer alltid att komma upp, men stressen kan minska genom tidigare nämnd planering. Stresståligheten kommer även öka ju mer du utsätts för stressiga situationer, men för oss studenter behöver man inte anstränga sig för att hitta sådana tillfällen. Den tredje och sista nyckeln till att lösa din stressiga vardag är nog även den viktigaste. Förmågan att hjälpa och hjälpas. En tro att man ska klara allt själv utan att ta hjälp av någon annan är farligt. En enda reflektion från

“Lättare sagt än gjort” en vän eller kollega kan ta en tio steg längre på en minut än vad man ensam hade klarat på en halv dag. Även detta är lättare sagt än gjort men om du vågar be om hjälp och i utbyte hjälper andra då och då så kommer du snabbt upptäcka att stressen kan minska drastiskt, speciellt vid oväntade händelser. Planera, se stressen som övning för framtiden och våga be om hjälp! Det känns väl inte så överväldigande? Det funkar för Oskar, funkar det för dig?


-I omklädningsrummet-

Under höstens nummer av Reversen berör Julia Holknekt välmående i tre delar. Som redaktör har hon kommit i kontakt med ett antal personer som brukar delta på Uppsalaekonomernas idrottsträningar, och tack vare det fått ta del av något som inte är det traditionsenliga omklädningsrumssnacket. Hon har fått chansen att höra diskussioner kring sådant som påverkar just välmående på andra sätt än det fysiska. För att belysa det faktum att det i ett mer ytligt sammanhang också finns rum för samtal av djupare karaktär. Text: Julia Holknekt Medverkande: Aras Amin och Theo Örtengren

19


ng, att få

uella, ett

som å ett

bara vä-

kligen r det

Det är nog ingen nyhet att välmående och idrott går hand i hand. Vi talar ständigt om vikten vid att aktivera sig. Sport, träning, motion (ja, kalla det vad du vill) hänger ihop med god fysik, vilket i sin tur ska öka välmåendet. Å andra sidan är konceptet välmående bredare än så. Bortsett från att vara frisk och ha ork, så finns det fler aspekter på hur det faktiskt är att må bra. Idrott ska gynna välmåendet, men i idrottssammanhang öppnas det sällan upp för diskussioner kring ett annat sorts välmående: det psykiska.

blir ktig

På planen ska du vara hårdhudad och stark, och inte sällan tas samma inställning med in i omklädningsrummet. Det kan därför vara viktigt att försöka mjuka upp den annars hårda idrottskulturen och styra det vanliga snacket i omklädningsrummet åt ett nytt håll. Detta genom att dyka rakt ner i känsloträsket och helt enkelt prata djupt. Och idag i omklädningsrummet kommer framtidstankar och "att lyckas" på tal.

kom-

bet-

gi en jag

g nog det

ven

ör för nd

tt

n bit vi

m, det

tå var jag

Theo: Ja, hur lyckas man i livet? Det kommer väl ner till att få bli lycklig. Sen finns det ju faktorer som gör en lycklig, så som relationer, materiella ting, andra framgångar. För mig rör det sig nog om att vara tillfreds med relationer. Både vänskaps- och kärleksmässigt. Det blir en slags grundsten för att få vara lycklig. Aras: Jag försöker konkretisera konceptet lycka till två olika typer av lycka. Det finns lycka sett ur samhällets synvinkel, och lycka sett till det individuella, beroende på preferenser. Samhällets lycka är lite mer som steg att beta av. Karriär, familj, framgång osv. Den individuella lyckan är inte lika mycket ett mål, utan är mer kontinuerlig och flytande. Theo: Ja, det är intressant det du säger om samhällets lycka. Jag tror att man både tänker på den och värderar den för mycket.

Aras: Ambitionsnivån här i Uppsala är ju hög och fokus ligger mycket på att nå vissa mål. Och då blir det lätt att man tappar bort sig gällande vad som faktiskt är viktigt. Jag kan bli lycklig av att just tänka framåt för att jag då ser möjligheten att ha det bättre, men då blir det lätt att bara fokusera på ett slutmål då jag tillslut ska må som bäst, även om det är vägen dit som ju faktiskt är viktigast. Theo: Ja, vi gör ju så många saker som i stunden kanske inte gör oss lyckliga, bara för att kunna bli lyckliga sen. Det gäller på många områden, se bara hur vi ständigt sparar pengar för att vi en dag ska få använda dem. Men att hålla tillbaka så länge på många områden kan ju dra ner livskvalitén på vägen dit. Samma sak gäller ju karriärsmässigt, vi pluggar och arbetar stenhårt för att kunna må bra en annan dag. Aras: Det är inte jättekonstigt heller, det lär vi ju oss dag ett i skolan. Du ska göra

det här för att klara av det där, för att få de här betygen, för att komma in på den där skolan och så vidare. Mycket gör vi för vad som kommer sen. Theo: Jag tänker på hur vår omgivning bemöter en om man faktiskt inte lägger fokus på att nå ett visst mål i framtiden. Det är lite creddigt att verkligen slita och ligga i framkant för att bli framgångsrik. Att det ger andra intrycket av att wow, den här killen lyckas bra i livet, han vet vad han vill. Men är det värt det om man inte ska må bra på vägen dit? Aras: Ja, verkligen. Jag brukar tänka på hur vi luras kring hur framgångsrika kändisar framställs. Vi tror att de har allt. De har pengarna, utseendet, framgången, you name it. Men det uppdagas ju mer och mer att bakom en sådan fasad gömmer sig ofta allt från missbruk och psykisk ohälsa. Då blir det ju lite så att om de har allt som samhället säger att vi ska vilja ha, och ändå inte är lyckliga, det


TEMASIDOR TEMASIDORFramtid Studier

måste ju betyda att samhället lurar i oss en felaktig bild av lycka.

Oroar ni er för framtiden? Theo: Nja. Nej det gör jag inte. Möjligtvis små steg på vägen, som exempelvis om betygen kommer räcka till, om jag kommer ta mig in på den arbetsplatsen, om jag kommer hitta någon partner… Aras: Haha, ja. Den lilla detaljen. Theo: Ja, jo, det är visserligen en stor beståndsdel. Men saken är att jag inte oroar mig för att jag nog är övertygad om att det kommer att lösa sig i slutändan. Eller ja, nu blev det fokus på ”slutändan” och målet i framtiden ändå. Men det är en trygghet att jag tror att jag kommer komma dit. Men jag har ju också åldern på min sida nu. Eftersom familj-biten är så viktig för mig, så är det inte ett orosmoment för det är långt dit. Aras: Ja, men jag vill inte heller låta åldern vara en fiende. Jag själv har bestämt att om jag är 32 år och står utan partner och familj så adopterar jag nog ett barn på egen hand. Det är en så enkel sak, för jag vill såklart ha en familj, men det är också okej att lösa det på icke-traditionella vis. Sen finns det andra åldersrelaterade problem som inte har lika konkreta lösningar. Theo: Ja, men en fördel med att åldras tror jag är att det sociala bekräftelsebe-

hov som tar stor del av våra liv idag inte är lika viktigt i framtiden. Även om jag tror att det är lätt att se till hur andra ligger till i livet vid en viss ålder, det kan nog framkalla ångest om man hamnar på efterkälken. Aras: Nu är ju vi också två killar som sitter här. När, var och hur man väljer att skaffa barn kan ju spela in som större faktor för kvinnor, än vad det gör för män på grund av bland annat biologiska skäl, vilket gör utmaningen kring att planera framtiden tuffare. Det tror jag att vi glömmer ha i åtanke ibland när man för dessa diskussioner. Theo: Sant. Jag lägger nog inte upp min planering inför framtiden utefter när jag ska vara pappaledig, även om jag såklart vill och ser fram emot att vara det. Det känns dessutom som en period i livet då jag kommer må bra. Aras: Ja. Jag kan nästan tro att jag kommer vara som mest tillfreds när jag är där, i typ 40-årsåldern. Då jag är relativt ung, men ändå har kommit en bit in i livet, har kanske stadgat mig, känner mig trygg. Men har ändå rätt mycket framför mig. Theo: Ja, jag ser faktiskt fram emot att bli pensionär. Jag vill verkligen ha en riktig pensionärsrutin med ett kompisgäng, du vet, varje tisdag spelar vi kort på just det fiket, vid just det bordet. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

Aras: Jag ser dessutom fram emot till den tid i livet då det där sociala bekräftelsebehovet, som du talade om, upphör. Allt vad Snapchat, Instagram, FOMO och liknande innebär kommer inte spela in lika mycket som det kanske gör nu. Men självklart är det svårt, så jag vet inte med säkerhet hur det kommer kännas då. Theo: Sant. Men jag ser ljust på framtiden ändå. Jag är om möjligt lite oroad för just de första åren efter studietiden. Då kan det ta ett tag att förstå var fan det är jag har hamnat, vilka det är jag hänger med och vad som är mitt liv. Men annars så, annars ser jag fram emot framtiden. Aras: Jag ser också ljust på framtiden. Däremot är min främsta påminnelse till mig själv att inte glömma bort att verkligen njuta av nuet. Det är vad jag försöker att alltid ha med mig.

Det finns en del problematik kring känslolivet och den plats det får ta i olika miljöer. Om du som läsare brottas med känslor som påverkar ditt välmående, så försök ta steget till att prata med en vän för vägledning. Om du inte är bekväm med det, eller vill vara anonym, så kan det vara bra att vända dig till din vårdcentral. Kom ihåg att ta hand om dig.


UE VS LE Hello from the other side

Former Uppsala student Steve Strey decided to join “the dark side” and study his Master’s degree in Sweden’s other student town: Lund. In this second letter he will present

the battle of the year – Uppsalaekonomerna vs. LundaEkonomerna Text: Steve Strey

Dear Uppsalaekonomerna,

in Lund. Instead, all the different projects as for example the

After I told you about some of the

winter ball, the Lund European

weird things that I encountered

Business tour or the Lund Inter-

in Lund, it is now time to take the

national Week are independent

battle Uppsala vs. Lund to the

committees. Following that, all the

next level and have a closer look

positions of trustees are not only

at the unions themselves. What

the “leaders” of the different areas

are the differences and similarities

but instead all the project leaders

between UE and LE? And, most

of each single event/committee.

importantly, which union is better? But this structure of LE also means Let’s start by comparing the

that there are no weekly meetings

activities of UE and LE. What both

of overarching committees where

student unions offer is in gener-

everyone can join. Of course the

al pretty similar - lunch lectures,

different project groups do have

career tours, balls and gasques,

their meetings but those are

company visits, educative support,

internal so you cannot just come

sport events and so on and so

to a meeting and hear about the

forth. Also the amount and variety

different social events that are

of “happenings” is about the same

planned at the moment if you are

in both unions and both UE and LE

not a part of the social committee.

have the three pillars career, social and education.

Another aspect, where UE is better than LE is the union house.

But the structure within LE is

LundaEkonomernas “Skånis” is

different to the one of UE. There

very cute but unfortunately cannot

are no overarching committees

keep up with Borgen. Even though

like finance, event or international

Skånis has - just like Borgen - a

22

kitchen, lounge area and offices for the board, it is simply just too small. This appears to both places for hanging out and studying as well to rooms for meetings and doing union work on computers. But you are allowed to have parties and even after parties at


Skånis when the nations close and those after parties are awesome! Something UE and Borgen does not allow… In contrast to the union house, LE is more professional when it comes to merchandise. LE of course have hoodies just like UE, but also water bottles, notepads, personalized sweatshirts for active members and even umbrellas (and believe me, you do need that umbrella in Lund!). Nevertheless, LE does not have such a cool and practical laptop bag like UE. LE definitely stands out when

it comes to English. English is the official language of LE, both internally and externally. This includes all the communication in social media; but also the general council meetings are hold entirely in English, even if there are only Swedes present. This makes it easier for international students to attend events and get involved in

unlimited FREE coffee at Borgen, every single day, all year round. And the coffee even comes in beautiful (new!) coffee cups. LE unfortunately does neither offer free coffee, nor LE coffee cups. Let me finish off this letter by finally answering a question which I have probably heard a thousand

the union.

times: “And, which town do you

Last but not least there is one

be honest, I really can’t tell. But

thing which every LundaEkonom is jealous about and that is coffee! Even though I don’t even drink coffee, I always know that there is

like more, Lund or Uppsala?” To regarding the student unions UE and LE I can definitely say one thing – both are equally AWESOME! Despite the small differences, Uppsalaekonomerna and LundaEkonomerna are doing an amazing job and that is definitely a reason worth celebrating at Gräddgasquen! Until then, Hejdå from the other side! /Steve

23


KROPP & KNOPP

I Kropp & Knopp kan du som läsare ställa frågor om antingen kroppsliga besvär, såväl som knoppsliga. För rådgivande expertis har vi tagit in två hypokondriker utan någon som helst erfarenhet i ämnet medicin eller psykologi, men med en önskan om att alla ska hålla sig friska. Säg hej till Kropp & Knopps alldeles egna Cajsa och Julia! Vill du skicka in en egen fråga? Maila red.reversen@uppsalaekonomerna.com eller leta upp googleenkäten i Facebook-gruppen ”Reversenredaktionen” där du kan ställa din fråga helt anonymt.

Hej! Jag är en kille som ibland sover hos olika tjejer. Dock kan jag känna att de förväntar sig något i utbyte från mig, typ sex eller så. Men jag vill bara ha sovsällskap. Borde jag sluta sova hos folk då, för att undvika dåligt samvete? /En som gillar att sova Hej! Om någon får dig att känna dig obekväm över att du inte har sex med dem, så ligger problemet alltid hos dem. Du är aldrig någonsin skyldig någon sex. Samtycke är det viktigaste som finns i alla sexuella sammanhang. Det gäller inte bara samlag utan också oönskad beröring och dylikt.

Jag upplever att det finns en ny trend bland tjejer att vara högljudd, ocensurerad och “macho”. Jag trivs inte alls i det, det får mig att verka som en tråkig och “tjejig” person, vilket ingen verkar uppskatta. Vad ska jag göra åt detta, låtsas vara manlig och “skön” för att accepteras? Hej! Det är gammalt och uttjatat, men ack så ovärderligt och sant: var dig själv! Det är tröttsamt med förväntningar på en oavsett kön. Var inte ytterligare en som faller för grupptryck och samhällets förväntningar på dig. Könsroller är skadliga oavsett hur de karaktäriseras. Våga var lite egen, vi är övertygade om att du är grym!

Hej, Är det sant att killar bara vill ha kurviga tjejer? Det känns inte så kul för en som är platt som en planka./Smal Hej! Jag tror inte det finns en åsikt eller särskild preferens killar generellt delar. Alla gillar olika, och du ska inte behöva se annorlunda ut för att vara mer åtråvärd. Ditt värde ligger inte i hur din kropp ser ut.

Halloj kropp & knopp. När jag har sex med en tjej, främst ett s.k. one night stand, så kan jag känna press på att se till att tjejen når orgasm. Men det är ofta svårt. Då blir jag istället en “dålig kille” för att bara jag når orgasm. Hur undviker jag att framstå som oskön? /Undrande Hej! Jag förstår problematiken. För somliga tjejer så kan det vara svårt, och det framgår inte alltid i skolans sexualundervisning hur kvinnor ska bära sig åt för att nå orgasm. Om en som tjej inte känner sin kropp bra, och inte är bekväm i att ge instruktioner, så är det inte konstigt att inte du heller vet hur du ska bära dig åt. Sexualitet och lust är väldigt individuellt. Försök prata med personen i fråga och förklara hur du ser på det. Om hon säger till dig att det är otrevligt om endast du når klimax, så kanske du kan försöka låta bli.


Hej, jag känner press att jag måste dricka jättemycket och vara skön på utgångar med mina vänner men i själva verket tycker jag inte alls om att dricka så mycket, tycker bara jag blir helt personlighetsförändrad då. Hur vågar jag säga nej och hur ska jag lura mina vänner att tycker jag är lika skön ändå? Hej, det kan vara svårt att ibland att följa sitt inre och ta steget för att stå för det man egentligen känner eller vill även om det oftast får en att må bättre i slutändan. Prata med någon nära vän om din oro och förklara hur du känner. Om vännen inte förstår dig kanske du ska börja fundera på att byta umgänge.

Hej där! Onanerar alla? Både killar och tjejer? Jag är en tjej som gör det men det känns tabubelagt och lite skamligt. / :-( Hej! För den med fungerande sexualdrift så vill jag påstå att det är fullt normalt. Utan att vilja skilja på kön så tycker jag nästan att det är extra bra för dig som tjej att göra det. Du lär känna din kropp och dina behov. Det är bra! Fortsätt!

Halloj, Jag har så svårt att göra “nummer 2” på offentliga platser vilket brukar sluta med att jag får jätteont i magen. Hur ska jag våga? /Pinsamt.se Hej, Jag tycker Borgen verkar som ett så trevligt ställe att plugga och hänga på men jag vågar inte gå dit då det känns som att man måste “vara någon” inom UE. Hur ska jag våga ta steget? /Villinpåborgen Hej! Borgen är till för alla medlemmar och tanken är att det ska var ett klimat där alla känner sig välkomna. Testa att gå dit bara för lite gratis kaffe så ska du se att många hälsar och att du direkt blir väldigt välkomnad.

Hej! Det är helt naturligt att göra nummer 2 och toaletter är till för att användas. Om du dessutom får ont i magen av att hålla dig så bör du gå på toaletten när du behöver. Det ska inte vara något pinsamt, om någon säger det tycker jag inte du ska lyssna på denne.


ag

erskap n som

nte ed

pfattar de ade g vill

Tankar om tid

ern.

att jag a kul bok. ina

klart) er i ängre

stan

mig inte målade

dtaget, ag

Jag tycker det är spännande att fundera över det här med tid. Det är ju på något sätt tiden som skapar vår historia och våra berättelser. Skulle jag någon gång tatuera mig, så skulle den tatueringen därför troligen att vara tidsrelaterad. Om det alls blir någon sådan får helt enkelt tiden utvisa… Text: Christina Jolérus

Tidigare tankar om tid Jag kommer ihåg när datumet uppe i hörnet på mina teckningar ändrades från 1999 till 2000, det kändes stort. Melodifestivalen på våren, idrottsmästerskap på sommaren, skolstarten på hösten och julkalendrarna på vintern markerade att tiden och årstiderna kom och gick. På lågstadiet kändes ett år nästan som en hel evighet. Födelsedag och julafton var årets två största höjdpunkter och sommarloven hade inga slut. Den sak jag såg fram emot mest med att bli vuxen var att man kunde klara sig på egen hand och vara självständig. En annan viktig grej var att vuxna inte verkade vara rädda för att gå vilse när de vistades utanför hemmet, jag tyckte det verkade skönt att slippa den oron. Idag har jag ju insett att det här med perfekt lokalsinne tyvärr inte är någonting som infinner sig per automatik på 18-årsdagen (tack Google Maps för att du finns i mitt liv). Tankar i nutid Just nu trivs jag med att bli äldre, eftersom man lär sig saker och förhoppningsvis blir klokare. Någonting som dock stressar mig lite är att hur man uppfattar tid verkar vara i ständig förändring. Fem eller ibland

till och med tio år tillbaka i tiden känns inte alls som så längesedan. Hur snabbt kommer då inte de närmsta fem åren framöver att gå? Jag har alltså nog egentligen mer tidsnoja än åldersnoja? Men det är klart, det hade ju inte varit så dumt om man hade kunnat få tio extra år mellan åldrarna 20-30 år. Det finns så många olika vägar jag skulle vilja testa, utbildningar som verkar spännande, och platser jag vill utforska. Allt kommer inte att hinnas med, det är ju omöjligt. Jag tror att det hela kokar ner till att allt det här med att hinna bilda familj och skaffa barn nog är den enda riktiga nojan för mig. Jag är på ett sätt lite avundsjuk på att människor av det motsatta könet (om maskineriet fungerar) i princip obekymrat och obegränsat kan yngla av sig ända upp i gubbåldern. Nej världen är inte rättvis och jo tack, visst känner jag någonstans att klockan tickar… Framtidstankar Jag älskar att dokumentera, främst genom att fotografera. Har nyligen insett att jag ligger efter med flera år av tusentals osorterade bilder och tror inte att jag någonsin kommer att komma ikapp med hur jag ursprungligen hade tänkt framkalla och sammanställa dem. Vilket lyxproblem.

Men projekt är ju ofta kul även om det inte riktigt blir som man hade tänkt sig. Inspirerad av mormor och morfar har jag därför sedan årsskiftet även börjat skriva i en tioårsdagbok. Tänker mig att mycket kan komma att hända i livet mellan 25-35, men jag försöker att skriva lite mindre om vädret och kroppsliga krämpor än vad mina morföräldrar tycks göra, även om det säkert också har sin charm. Just sjukdomar är nog min största oro inför framtiden. Jag hoppas innerligt på att både jag själv och de jag bryr mig om (men även alla andra också såklart) kommer att få vara friska så länge som möjligt och leva långa härliga liv. En av mina närmsta barndomsvänner fick bara bli 23. Hon insjuknade i cancer i december och dog på sommaren året efter. Det är fortfarande svårt att förstå att någon som jag känt sedan jag på riktigt började minnas livet, nu inte längre finns och aldrig mer kommer att finnas. Lisbeth sa nyligen på en statistikföreläsning att den första människa som kommer att bli 200 år gammal redan är född. Hur galet är inte det? Det är nästan lika coolt som Dagny Carlsson, en 105-år gammal bloggerska från Kristianstad.

Två tidschocker En återfunnen vän Vi var ett gäng nya och gamla kompisar som var ute drack öl på Snerkes en vanlig tisdag. Efter några timmar visade det sig att jag och killen mitt emot mig tydligen var bästa vänner när vi började grundskolan (sen försvann han sorgligt nog i och med flytt till annan stad). Jag blev först frustrerad över att vi inte lyckats känna igen varandra, men det kanske inte var så konstigt ändå; i mitt huvud var han ju fortfarande 7 år gammal, och vi lekte enhörningar och målade på stenar i skogen. Idag är han snart färdig läkare, forskar inom medicin och har redan hållit flera egna föreläsningar i USA.

26

Duschkabinen, tidsmaskinen Att kliva in i duschkabinen hemma hos mina föräldrar är som att kliva in i en tidsmaskin. I mitt minne ska min ögonhöjd vara strax ovanför dörrhandtaget, och jag måste sträcka mig upp för att nå till den lilla hyllan där tvål och schampo står. Nuförtiden när det är duschdags får jag alltid en smärre chock; jag nästan ju kan kika ut över kanten på duschkabinen?! Jag känner mig som en jättemänniska och får nästan lite klaustrofobi.


TEMASIDOR Framtid

PRESSMEDDELANDE 2017-10-17

Göran Persson, Bertil Hult och Kronprinsessan Victoria till Anders Wall-föreläsningen i Uppsala Onsdag 22 november kl. 13.00 i Universitesaulan, Uppsala Obs! Platserna intages senast kl. 12.40 Den 22 november är det dags för årets upplaga av den populära Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i Uppsala. Syftet med föreläsningen är att uppmuntra entreprenörsandan inom Uppsala universitets olika fakulteter. Under en eftermiddag får Uppsalas studenter tillsammans med representanter för näringslivet och inbjudna gäster lyssna till inspirerande framträdanden av framstående entreprenörer. I samband med föreläsningen delar Kronprinsessan Victoria ut Anders Walls stipendium på 100 000 kronor ut till ”Årets Uppsalastudent”. Årets talare: GÖRAN PERSSON, Sveriges statsminister 1996-2006, idag Senior Advisor hos kommunikationsbyrån JKL och ägare av jordbruksfastigheten Övre Torp med 190 hektar mark. STINA EHRENSVÄRD, grundare och CEO för företaget Yubico, som bl.a. med stöd av amerikanska regeringen utvecklar säkerhetslösningar för myndighetstjänster i USA. BERTIL HULT, en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer. Startade utbildnings- och språkreseföretaget EF Education First 1965 med en anställd. Har idag över 40 000 anställda i 53 länder. ALAN MAMEDI, medgrundare av telefonboksappen Truecaller, som idag har kontor i Stockholm, San Francisco, New Delhi och Bangalore. Appen tros ha mellan 150 och 200 miljoner användare. FREDRIKA GULLFOT, grundare och VD för Simris Alg, som odlar alger för att framställa Omega 3-olja istället för att traditionellt använda fiskolja som bidrar till utfiskningen av haven. En närmare presentation av talarna finns på www.awf.se. Vid föreläsningen medverkar även Anders Wall och Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. Anders Wall-föreläsningen arrangeras av Uppsala universitet och Stiftelsen Anders Walls professur i entreprenörskap i samarbete med studentorganisationen Entrepreneurs Academy. För ytterligare information och anmälan/ackreditering, vänligen kontakta: Cari Hildebrand, tel. 070-605 79 06, press@wallstiftelsen.se Johanna Lundblad, tel. 073-542 54 97, johanna.lundblad@entrepreneursacademy.se

www.wallstiftelsen.se www.entrepreneursacademy.se

27


Studier TEMASIDOR Framtid

Liza och Ann tar pulsen på Uppsalaekonomernas IF Om oss

Främsta idrottsmerit

Ann: Bestigit Kebnekaise midsommaren 2016. Spelat i U-18 landslaget i volleyboll 2012. Liza: Sprungit världens längsta halv-mara 27 istället för 21km (de mätte fel, Bangkok 2015). Sprang stafett-SM 800m 2011

Text: Liza Larsson & Ann Vilhelmsson

MÅNDAG 22.00 - 23.30

Futsal

Aktivitet: Det var stort fokus på match under hela träningen. Upplägget var att spelarna delades in i tre olika lag. Sedan spelades matcher på fem minuter och vinnarlaget fick vara kvar och spela mot motståndarna, i max tre matcher. Det var svettigt, mycket snabba fötter och fintar men alla kan definitivt vara med oavsett nivå! Mingel: Mingla går bra att göra när man sitter på avbytarbänken. Ju bättre lag desto mindre mingeltid men då kan man alltid köra snabba byten så man kan mingla med en lagkamrat. Läge: Fyriskolan. Slutsats: Att träna i långa tights och långtröja blev lite varmt...

MÅNDAG 22.00 - 23.30

Basket

Aktivitet: Passet började med några basket drills. Om man likt oss inte spelat basket på ett tag är det en bra start för att bli lite varmare i kläderna. Otroligt charmigt då vi mindes oss tillbaka till tiden då man körde tävlingar som 21:an på skolgården. Dessutom leder alltid baskettävlingar likt dessa till att man hejar på lagkamraterna lite extra, speciellt om förlorarlaget får springa en längd. Träningen avslutades med match. Mingel: Ett toppentillfälle att mingla är i kön då man kör en tävling med laget! Läge: Katedralskolan, närmre Eko kan det inte bli. Slutsats: Ta på ett basketlinne! Det tar definitivt fram din inre basketspelare (se bild).

ONSDAG 22.00 - 23.00

Hockey

Aktivitet: Tyvärr kunde vi inte delta på hockeyn eftersom vi saknade all tänkbar utrustning :( Men här har ni en bild på tränaren Sonny (killen till vänster) som vill hälsa alla hockeysugna personer: "Hej, Sonny här! För er som inte vågat er ner ännu är kan jag säga att det inte är något att vara rädd för. ALLA, oberoende på antal skridskotimmar eller hockeyintresse är välkomna. Snöra på er grillorna och ta med ett glatt humör så ses vi där!" Läge: Gränbys B-hall.

28


Studier TEMASIDOR Framtid

ONSDAG 16.15 - 17.15

UE-joggar

Aktivitet: UE-joggar är mer än bara jogging! Passet började med uppvärmning och jogg på ca 2 km, sedan var det dags att träna squat-musklerna. Vi sprang 4 x 2 härliga backintervaller vid slottet. Det som kan tilläggas är att joggingen sker i ett tempo som alla kan hänga med på och farten för intervallerna bestämmer du själv! Mingelvänligt: Går bra att prata under jogg, kan däremot vara lite flåsigt. Men det fungerar perfekt att prata mellan intervallerna! Läge: Löpningen utgår från Borgen och har därför ett riktigt guldläge! Slutsats: Klä dig efter väder. ”Bästa sporten!” tycker Liza (som även är tränaren).

FREDAG 14.45 - 16.00

Simning

Aktivitet: Simningen inleddes med 30 minuters coachning från tränare Blake Morgan. Vi valde att förbättra crawl-kunskaperna, men är man mer taggad på hederligt gammalt bröstsim funkar det minst lika bra, (risken för kallsup minskar drastiskt då). Resterande av tiden var det “fri lek”, då vässade Liza tekniken ytterligare, medan Ann utmanade hopptornet och hoppade från 10:an. Mingelvänligt: Definitivt! Mingla kan man göra mellan sim-varven, om inte ännu bättre i bastun efteråt. Läge: Simhallen ligger på Fyrishov och dit är det cykelavstånd från Eko. Slutsats: Perfekt att avrunda pluggveckan med några varv i poolen eller bara säkra en plats på träningen för att få tillgång till bubbelpool och vattenrutschbanan.

SÖNDAG 14.00 - 15.00

Badminton

Aktivitet: Vår badminton-söndag började med motgångar. Våra motståndare var bakis, regnet piskade oss i ansiktet på vägen dit och UE:s badminton-material hittade vi ej. Men som de idrottsälskare vi är, kunde inte något av dessa hinder stoppa oss. Väl på plats hade vi turen att möta två badminton-taggade Uppsalaekonomer. Efter en hård kamp vann Anns lag! Mingelvänligt: Ja. Vårt mingeltips: spela dubbel. Läge: Fyrisfjädern, Google Maps är ett måste, om man inte är local Uppsalabo som Liza. Slutsats: Passar nybörjare som proffs!

SÖNDAG 19.30 - 21.00

Volleyboll

Aktivitet: Bästa lagsporten alla dagar i veckan om ni frågar Ann! Tyvärr blev veckans träning inställd, men givetvis har Ann varit med förut! Likt innebandyn och fotbollen ligger fokus på match under träningen. Det som utmärker volleybollen är att en spelare bara får ta bollen en gång och sedan passa till en kompis i laget. Med andra ord den ultimata lagsporten. Mingelvänligt: Ja, kommunikation är, som i andra lagsporter, A och O i volleybollen så under träningens gång blir det en del enkelt snack som “jag tar bollen”. I vattenpausen får deltagarna det ultimata mingeltillfället då man kan diskutera matchens guldkorn. Läge: B-hallen, Fyrishov. Fräsch hall med högt tak. Slutsats: Tagga dina kompisar så ses vi nästa vecka!

SÖNDAG 22.00 - 23.30

Innebandy

Aktivitet: Hela träningen är en match så tekniken får man slipa på hemma! Dock kommer man långt med lite bollkänsla och en bra attityd! Tips ta med egen klubba eller låna från en snäll innebandykompis (shoutout Agnes Burell)! Om man missat veckans intervallträning hos UE-joggar kan man definitivt ta igen konditionen på innebandyn. Väldigt bra flås under denna aktivitet! Mingelvänligt: Mingla kan man göra både före och efter matchen. Det finns också utrymme för prat när man försöker återhämtar andan på avbytarbänken, fast de flesta föredrar att peppa och heja på sitt lag! Läge: Fyrisskolan, dit rullar man snabbt från Eko om man har en cykel. Slutsats: Bra konditionsträning, ta med kämpaglöden.

29


85

för en vecka Text: Julia Holknekt

När jag tog studenten i juni 2014 fick jag skribenten/föreläsaren/reklamforskaren Nina Åkestams bok ”Meningen med hela skiten” i studentpresent. Som nykläckt student var det tacksamt utmanande att få ta del av hur Åkestam behandlade ämnet existentiell ångest och många av de orosmoln och tankar som ofta hör därtill. I en del av boken presenterar hon en övning där jag som läsare skulle tänka ut vem jag vill vara när jag är 85 år gammal. Därefter skulle min inre 85-åring få vägleda mig i mina egna beslut. Vad vill jag ha för utbildning? Hur ska jag ta hand om mig själv? Hur ska jag ta hand om andra? En bit in på min fjärde termin har jag nu insett att jag sviker min inre 85-åring på veckobasis. Jag stressar, prioriterar bort min hälsa, vårdar inte relationer ordentligt. Den listan kan göras lång. Därför bestämde jag mig för att under en vecka leva efter sju vägledande råd från min inre 85-åring. För att se om det ens var görbart, samt hur det fick mig att må.

SJU RÅD FRÅN MIN INRE 85-ÅRING #1 Ät frukost. Länge och mycket och varje dag.

#2 Se dig inte så mycket i spegeln.

#3 Utmana dig mer socialt.

Vad gör 22-åriga jag?

Vad gör 22-åriga jag?

Är en slags extrovert introvert som pallar mingla på borgen i någon timma och sedan återhämtar mig på soffan under resten av dagen där jag totalt omfamnar min sociala lathet.

Predikar kring vikten vid en ordentlig frukost när jag pratar med andra. Bälgar själv i mig en halvliter kaffe på stående fot var dag och struntar i frukost för att få sova längre.

Hur gick det?

Jag fick faktiskt springa hem första dagen för att äta frukost då jag rutinmässigt gick raka vägen från sängen till kl 8-föreläsningen. Därefter fick jag mer snits på saken och åt sedan frukost sju dagar av sju. Mådde jag bättre? Hm. Ja. En blir ju glad och snäll av att få äta. Kommer jag fortsätta? Om det gläder 85-åriga Julia så försöker jag vara snäll mot henne framöver. 30

Studerar varje vrå och millimeter av mig själv i varje spegel, blir ledsen, går vidare och är tjurig. Repeterar ett tiotal gånger per dag.

Hur gick det?

Det svåraste (och skönaste) var att undvika självplågeriet ”toalettspeglarna med operationsbelysning på Ekonomikum”. Senare blev det befriande att bara inte studera mig själv vid varje given möjlighet. Om jag låtsas att det inte alls ser ut som om jag verkligen behöver sol, sömn och vitaminer, så känns det tillslut också så! Ingen spegel kunde bevisa motsatsen. Så skönt. Rekommenderar för alla.

Vad gör 22-åriga jag?

Hur gick det?

Bättre än jag trott. Det är ju lätt att tacka nej till erbjudanden och inviter, men ibland är det bara att säga ”jajamensan, vi kör!”. Om ingen frågar dig (vilket var mitt fall denna vecka) får du ta saken i egna händer och själv bjuda till. Jag var på middagsdejter typ varje dag hela tiden. Motionerade i sällskap. Gick på en öppen föreläsning om palliativ vård (..?) och minglade frivilligt på Ica Lutis. Det var grymt! *high five with self*


#6 Ring familjen mer. Vad gör 22-åriga jag?

#5 Ifrågasätt orättvisor mer och ta ingen skit. #4 Lyssna på riktigt när du artighetskonverserar. Vad gör 22-åriga jag?

Säger ”haha, jo nej jag mår också bra” och minns inte om hen ens hann svara på min rutinfråga ”allt bra med dig?” och vad hen möjligtvis kan ha svarat isåfall.

Hur gick det?

Det här är svårast att träna bort. Först och främst så framstår du lätt som lite tokig om du ställer följdfrågor som typ ”fast, du, hur mår du egentligen?” osv. Så jag försökte mest låta bli att stressa samtalen, utan att vara obehagligt insatt i min motpart. Vill påstå att 85-åriga Julia inte kommer skälla på mig för att jag håller det ytliga snacket ytligt. Det ligger kanske inte på mig att ta allas artighetskonversationer till nya höjder.

Vad gör 22-åriga jag?

Är hobbyaktivist och brinner för rättvisefrågor, men är konflikträdd och tystnar lätt när en snubbe utan fingertoppskänsla ska förklara något för mig som jag redan vet vad det betyder.

Hur gick det?

Jag började veckan med att sluta väja på gatan för personer (läs: mestadels herrar i åldern 14-80 år) som själva prompt skulle fortsätta gå i sin egen bana. Föga förvånat blev det en och annan axelsmäll. Men jag själv gick vidare med rakare rygg än vanligt och det kändes rätt fett. Sen kan hela frozen fright-grejen kicka in även när en obehaglig typ säger äckliga saker till dig på stan (eller var som helst egentligen), och det är svårt att undvika, så just där jobbar jag vidare.

Smsar plugg- och stressrelaterade rop på hjälp i familjechatten en gång i veckan. Ringer farfar en gång i halvåret.

Hur gick det?

Ringde farfar, ringde morfar, ringde mamma, ringde inte pappa (vi rings nämligen aldrig, han hade bara blivit fundersam), ringde min 10-åriga syster. Det verkade uppskattas. Tar typ ingen tid alls, och det är så värt det.

#7 Ta tag i saker direkt. Sluta prokrastinera. Vad gör 22-åriga jag?

Tittar på disken och räkningarna med avsky, tänker ”näej, inte nu, det är inte läge” och fortsätter mitt Netflixmarathon.

Hur gick det?

Inte alls bra. Dag sex upptäckte jag den soppåse som jag ställt på balkongen fem dagar tidigare för att ”slippa se den”. Slängde den ändå inte. Troligtvis skjuter jag upp småsaker även om 63 år. Lev med det, liksom.

31


TESTAR -Nattkäk-

Vi har gjort en spirituell resa på vetenskapens upplysta väg med väl valda kriterier för att ge er det mest dynamiska nattkäket i Uppsala. Vill du veta vad som är det absolut äckligaste att trycka ner och som garanterat kommer få dig att vilja spy? Vi har svaret. Är du sugen på att äta en helt absurt ångestfylld måltid? Lugnt, vi vet vad du ska äta. Vill du drunkna i vitlöksdipp och säkra dig själv att gå hem ensam? Vi vet vart du ska! Text: Sophia Lopez Jarl, Tilda Hallencreutz, Maja von Beckerath, Anna Ljungzell


Fyra snabba med Patrullen Vad pluggar du? Vilken typ av mat dras du helst till efter en riktig dunderkväll ute på någon av nationerna? Vad är ditt bästa tips kl 02.00? Tilda

Maja

- Ekonomi:) hihi skoja skulle aldrig. Pluggar medie-

- Ekonomi hihi.

och kommunikation.

- Det godaste jag kan tänka mig är rostade mackor

- Allt som är friterat och får mig att vilja gråta.

med ost och gurka samt ett stort glas oboy.

- Få en blackout. Man vill aldrig komma ihåg

- Bästa tipset är att gå hem snabbare än dina

något man gjort 02.00 ändå.

kompisar. Om du går innan dem finns det större chans att du inte vill ha fyllekäk. Både bra för

Anna - Jag läser min tredje termin på ekonomiprogrammet och pluggar just nu Nationalekonomi A. - Jag dras helst till en hederlig kebabtallrik med svettiga pommes och extra mycket mild sås från Rosa Pantern. - Det spelar ingen roll om du är med folk eller ensam, hungrar magen måste den mättas.

plånkan och för en mindre orolig mage. Sophia - Till kostvetare med inriktning varannan termin något helt annat - Hemmanudlar! - Gå förbi mathaket och gå direkt till efterkakan för att laga nudlar : )

33


Studier TEMASIDOR Framtid

Billys, Pepsi Max och cornishonger Ångestframkallande: 5/5 detta är en ovanligt ångestfylld kombination. Pepsin bidrar till en viss rapighet som i sin tur gör att man konstant får upp pustar av ättika och helfabrikatspizza. Ångest personifierat i en rap. Spyvänligt: 0/5 om satan själv hade kombinerat ett nattkäk för att personligen ge en invit till helvetets portar hade hen knåpat ihop detta mörker av inlagda minigurkor, läsk och Billys. Slabbighet: 1/5 ovanligt oslabbigt! Starka pluspoäng. Prisvärdhet: 3/5 relativt billigt, även fast kilopriset på cornishonger är ganska saftigt om ni frågar oss. Tillgänglighet: 5/5 om du lyckas ha denna briljanta kombination hemma, annars är det svårt. Bakiskompabilitet: 0/5 vi har hellre tolv stycken 08-seminarium än att äta detta på bakfyllan.

Johannes Grillen Borgen special Ångestframkallande: 1/5 trevlig personal som får en att känna sig välkommen, även i ditt mindre härliga tillstånd. Bra ljus, inte fluorescerande vilket är fantastiskt ångestframkallande oavsett tidpunkt på dygnet. Spyvänligt: 2/5 pizzan är ändå relativt fräsch för att vara en pizza. Man ser till och med lite fräscha örter vilket är nog för att inte få magen att göra revolt. Tips för att inte lägga en pizza efter pizzan är att spara hälften till frukost. Slabbighet: 4/5 pizza i sig är slabbigt, fett, ostigt och rätt lökigt. Men på ett bra sätt. Prisvärdhet: 3/5 86 prix när man är medlem i UE, dvs fett värt i och med att man får rabatt. Men det finns ju billigare alternativ. Tillgänglighet: 2/5 öppet till 03, men bara på fredagar och lördagar vilket är rätt surt. Dock ligger det nästan precis i mitten från där de flesta bor (Triangeln, Luthagen, Studentstaden) och nationerna. Bakiskompabilitet: 5/5 hög kompabilitet, som sagt: spara halva pizzan till frukost.

Max Hamburgare Ångestframkallande: 4/5 lysrörsbelysningen på Max kickar igång en ganska stor dos självhat, och när den väl har rullat igång är det svårt att sluta ifrågasätta sina livsval och sitt köp av tolv chili cheese tops. Spyvänligt: 1/5 ovänligt, nästan aggressivt att spy upp. Smakar illa, ser hemskt ut och luktar fruktansvärt. Dessutom känns det som om allt fett ger en ganska hög risk för att börja spy, men HIGH RISK HIGH REWARD pga Max är så gott. Slabbighet: 2/5 lite mediumslabbigt. Flottiga fingrar och dippsås överallt, men finns ändå en chans att du ser presentabel ut när du sedan vinglar hem. Prisvärdhet: 2/5 det går inte att komma ifrån att Max är snuskigt dyrt för en student, men det är för gott för att bara ge 1/5. Tillgänglighet: 3/5 om man är lat är det kämpigt att ta sig dit, men öppettiderna är goa! Bakiskompabilitet: 5/5 är beredda att sälja våra mödrar när vi är bakis för en halloumiburgare.

34


Nudlar Ångestframkallande: 1/5 nudlar är rätt trist och smaklöst. Att äta det själv i sitt korrekök mitt i natten är också rätt trist. Men ångestfyllt? Näe. Spyvänligt: 4/5 i och med att nudlar inte innehåller så mycket ingredienser och är rätt torrt så är det även vänligt mot magen. Slabbighet: 3/5 nudelvattnet är rätt slabbigt, men det blir ju inte så smutsigt. Vilket är bra. Prisvärdhet: 5/5 billigaste alternativet som finns, och tillräckligt gott med det. Tillgänglighet: Om du har det hemma 5/5, om du inte har det hemma och Ica är stängt 1/5 Bakiskompabilitet: 4/5 nudlar tar 5 minuter att fixa, och cirka 3 hjärnceller. Vilket är skönt på bakfyllan.

Greenhouse falafelvagn Ångestframkallande: 1/5 killen som jobbar i vagnen skulle kunna bota cancer genom sin blotta närvaro. Spyvänligt: 2/5 den får en ganska trevlig färg tack vare persiljan, men av den anledningen smakar det lite väl mycket när det är på väg upp. Slabbighet: 2/5 finns värre. Prisvärdhet: 4/5 mycket prisvärt! Tillgänglighet: 0/5 de har stängt om nätterna insåg vi nu. Trist. Bakiskompabilitet: 5/5 vill äta en shawarma bakis lika mycket som jag vill vakna upp bredvid bästisen dagen efter Stocken.

Rosa Pantern Ångestframkallande: 3/5 kebab, pommes, mycket sås och så en dryck på det - det låter väldigt vackert kl 02.00 och smakar även lika gott. Bättre än pizza, men ofta kö. Att vakna med kebabandredräkt dagen efter är däremot inget vi rankar högt. Spyvänligt: 3/5 bra med käk som snabbt slinker ner, tack vare såsen kommer den nog gärna upp igen, lika snabbt som den slank ned. Slabbighet: 4/5 väljer du extraextra mycket sås, som vi starkt rekommenderar, behöver du troligtvis ett tiotal servetter att torka munnen med efteråt Prisvärdhet: 3/5 inte allt för billigt med tanke på studentplånboken, men wow så gott, så det blir värt det. Tillgänglighet: 5/5 perfekt läge på Sysslomansgatan ett stenkast från nationerna. Även öppet till 03.30 tis-tors och till 04.00 fre-lör. Helt fantastiskt <3 Bakiskompabilitet: 4/5 inget kan slå en kebabtallrik mitt i natten men ärligt så smakar det ju inte helt fel dagen efter heller.

35


Gången vi helt glömde korrekturläsa Christofer Columbus, letade efter en vattenväg till Indien, men missade helt att det fanns en hel kontinent i vägen. Microsoft ville förgäves skapa en lika framgångsrik produkt som Apples iPod så de skapade Zune, men vi tror inte ärligt på att någon faktiskt köpte den, oavsett kostnadsskillnaden. Vi vill knappt nämna den där tentan i kalkylering som hade så många fel att till och med Tomas Mäkinen blev mörkrädd. För att inte ens tala om

gången då vi köpte en extra shot den där kvällen för att morgonen därefter vakna med en huvudvärk likvärdig med hur jorden måste känt sig under Pangea.

I vetenskapen talas det också om ”den mänskliga faktorn”, en faktor som spelar in i

samtliga experiment och som är en oberoende variabel vi aldrig kan göra något åt. Som kan förstöra ett helt experiment bara för att vi kanske darrar lite på handen. Ja, i veten-

skapen är det mänskligt att fela, och det är okej så länge vi gör om och gör rätt till nästa gång. Något som våra skribenter krispt påpekade när förra numret av Reversen kom ut. Att fela är mänskligt och det är mänskligt att göra fel. Det stora när vi gör misstag är

att våga erkänna det och be om ursäkt till dem som vi felat. Att vi var trötta och såg allt i kors och missade en del saker, trots att vi var tre, är inte en ursäkt så mycket som en

förklaring. Efter de timmar ni lagt ner på texterna så var det ni, våra trogna skribenter,

som fick ta smällen för våra misstag. Så till Harald Larsson, Josefina Brantingson, Philip Rissanen, Niklas Stach, Alice Johansson, Maja von Beckerath, Cajsa Nytell och Julia

Forssell vill vi i redaktionen tillsammans be om ursäkt. Vi har stavat vissa av era namn

fel, och vissa har vi missat att nämna där ni skulle ha fått cred, och för det är vi otroligt

ledsna. Vi ber allra ödmjukast om förlåtelse, och vi hoppas att ni framtida skribenter har överseende med det vi felat. Att ni kan förlåta oss och lita på att vi denna gång lärt oss av vårt misstag.

Amanda Ekstedt Julia Holknekt

Sofia Söderberg

36


REVVKRYSSET av PELLE KYHLÉN

ANNAN INGÅNG

KOLVÄTE

KUNSKAPSTÖRSTANDE

-0,42 ≈

ÖSTSTATSVALUTA

6

DÄR BODDE PERSSON

2

SKULDEBREV

7 ÄTA I SKAM

MÅNE

3 TINDER

2,72

SVARTVIT BOXARE

KRIGSPAKET EJ UT

HEJA

SEGER

FJÄLLPONNY

EMOT

PHILIP MÅLAREN

5

4

KONKURSLAGEN

1

LAND I ORDVITS

1

2

3

4

5

6

7

SKA KASTAS OM!

37


Bubbelbrunch

Äntligen ett nytt nummer av Reversen och äntligen en ny omgång av frukostföljetongen 8ak hos mig! Tjoho! Precis som tidningen så levererar 8 ak ett nytt tema varje gång och denna gång är temat inget mindre än... champagnebrunch! Passande tycker vi i frukostgruppen, dels för att vi tar varje tillfälle i akt att fukta struparna med denna gyllene dryck, men också för att vi såhär cirka halvvägs in i terminen befinner oss i ett virrvarr av tentor hit och tentor dit. Så oavsett om du har skrivit tenta, ska på gasque, fyller år, din kanin fyller år (?) eller vilken anledning du nu än har att fira med champagnebrunch – välkommen in, korka upp, klockan är 8ak!

Vi är 8 ak: Namn: Julia Tryzell Studerar: Ekonomiprogrammet Hålla hela dagen-lifehack: dagen då du är på champagnebrunch är inte dagen då du snålar på kolhydraterna, de ger dig energi så du orkar hela dagen! Valfritt val av kolhydrater råder men personligen skulle jag i första hand rekommendera de som är i fast form. Namn: Tåve Björnsdotter Uglem Studerar: Dubbelkandidat i konstvetenskap och företagsekonomi Hålla hela dagen-lifehack: inled frukosten med ett glas resorb! Namn: Linnéa Andersson Studerar: Samhällsvetarprogrammet Hålla hela dagen-lifehack: drick bra med vatten! Fantastiskt motsägelsefullt tips från min sida som cirka aldrig följer det själv, men de gånger jag gör det tackar jag mig själv tusenfalt då jag sluppit huvudvärk framåt kvällssnåret och orkat dansa mycket mer och fulare. Värt!

38


Regel nummer ett vad gäller bruncher i allmänhet är att det är inget som ska göras halvhjärtat. Go hard or go home, med andra ord. Och med tanke på att vi styrde vår brunch i samband med gasque och 04-släpp ansåg vi det vara en god idé att grunda med något stabilt och mättande, nämligen scones! Dessa degiga små härligheter kan komma i många former och utföranden, men vi har valt att utgå från ett hyfsat simpelt recept som är enkelt att modifiera utifrån personlig smak och preferenser! Vi toppade våra scones med krusbärsmarmelad, cream cheese, paprika och brieost (så klart?!), men jordnötssmör eller apelsinmarmelad tror vi är en riktig hit det med! Utöver sconesen tycker vi att det är väldigt gott att servera färsk frukt till. Denna gång valde vi skivade päron och honungsmelon, men om studentbudgeten tillåter är även jordgubbar, vindruvor och physalis givna favoriter på brunchbuffén. Några flaskor bubbel på det plus en välfylld kaffekanna och du är redo att fånga dagen.

Smarriga scones: 1 ägg 2 dl rismjöl 1 dl havregryn 1 tsk kardemumma en nypa havssalt 0,5 tsk vaniljpulver 1 tsk bakpulver 1 dl havredryck 1 msk honung ca 1 dl smält kokosolja

Gör så här:

Blanda rismjöl, havregryn, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och salt i en bunke. Blanda sedan ägg och havredryck i en annan bunke, häll i de torra ingredienserna och blanda. Tillsätt sedan den smälta kokosoljan och blanda till en smet. Klicka ut ca 6-7 st scones på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 25-35 min. Klart! Servera helst så snart som möjligt, då varma scones med halvsmält pålägg är livet självt. Tips! För helvegansk variant: byt ut honung mot agavesirap och ägg mot ”chiaägg” (1 msk chiafrön & 3 msk vatten som blandas ihop och ställs i kylen i ca en kvart). I övrigt är dessa scones såväl laktos- som glutenfria, vilket gör att de passar de flesta.

39


HASSES HOROSKOP Text: Harald Larsson

Ja, vad ska man säga? När jag gick in i det här projektet hade jag egentligen inga förväntningar alls. Nån simpel skoltidning saknade kompetens när det kom till astrologi, och mellan jobb som jag var bestämde jag mig för att nappa. Om jag ska vara ärlig var det egentligen bara den enorma ersättningen som gjorde att jag tog jobbet, men det som hände sedan fick mig att tappa hakan. Kärleken efter mitt första horoskop visste inga gränser. Medlem efter medlem trädde fram och berättade hur de för första gången kände sig sedda på riktigt, samtidigt som tvivlarna slet sitt hår när de insåg att jag gång på gång lyckades förutspå framtiden in i minsta detalj. Som ett brev på posten kom såklart också erbjudanden från de stora: Times, Vanity Fair osv. Listan kan göras lång. Jag hade såklart lämnat direkt om jag kunde, men är det någonting Reversen kan så är det att skriva kontrakt som är omöjliga att komma ur. Under tiden mina advokater jobbar för att hitta ett kryphål kommer därför här mitt andra horoskop för att undvika en stämning.

40


Vågen 23/9-22/10 Ja, svårt att säga något om vågen även denna månad. Denna gång var sikten bättre, men jag får skylla på bakfyllan istället. Någonting, akta dig, någonting. Lyckades tyvärr inte tyda stjärnorna bättre än så, tar på mig den.

Skorpionen 23/10-21/11 Neptunus närvaro stör som vanligt skytten, vilket såklart gynnar er skorpioner. Passa på och dejta friskt, ty kärlekens tecken vilar över er denna månad likt Aries hand. Genomför den där investeringen du gått och tänkt på, klart som korvspad att du ska ha den där Beyblade-arenan du gått och spanat in.

Skytten 22/11-21/12 Ja, som bekant slutar sällan november månad i dur för er skyttar. Neptunus inverkan är tydlig och skoningslös. Allt mellan himmel och jord brakar samman. Håll hårt i dem du älskar, ty mellan en till fem av dem kommer att lämna dig. På jobbet går det dock ganska bra.

Stenbocken 22/12-19/1 Oj, det var märkligt. Stjärnorna tycks tyda på en bra novembermånad, något som nästan aldrig sker för stenbockar. Det som normalt brukar vara en riktig pissmånad, fylld av olycklig kärlek och STORA spelförluster, blir istället helt otrolig. Ja, det finns nog en och annan vädur, mig själv inkluderad, som gärna bytt horoskop denna månad.

Vattumannen 20/1-18/2 Stjärnornas tecken för vattumannen äro outgrundliga. För en amatör. För mig står det klart och tydligt att detta kommer bli en riktig bajsmacka till månad. Skavsår, motorstopp, snefylla, sand i underkläderna och slut på sparpengar är några exempel på vad som väntar.

Fiskarna 19/2-20/3 Din familj börjar tröttna på dina ständiga misslyckanden och börjar så sakteliga distansera sig ifrån dig. Som tur är har även du ledsnat på dem och ni tar i hand en sista gång och går leendes åt olika håll i livet! Spel går även det bra, bingo går bäst.

Väduren 21/3-19/4 Baksmällan från oktobers underbara månad tonar upp sig likt Orions bringa. Precis som väntat har vi vädurar sällan två bra månader i rad och det är nu dags att ta konsekvenserna. Spel går dåligt och dragplåstret du trodde att du gjort dig av med kommer tillbaka likt ett herpesutslag.

Oxen 20/4-20/5 En person i din guild kommer att svika dig, troligtvis en Paladin Gnome/Night Elf (om du är Horde, håll dig undan från Tauren Druider). Raiderna går också åt helvete, även om ni klarar en del lämnar looten och drop-raten en del att önska. Förutom på WoW går månaden som helhet bra.

Tvillingarna 21/5-20/6 Orion svingar sitt svärd över stjärnhimlen och klyver ditt hjärta i tu. Din käraste lämnar dig. I övrigt en helt okej månad. Ditt turnummer är 23.

Kräftan 21/6-22/7 November, farkosternas månad för kräftor och här gäller det att ha tungan rätt i mun. Normalt sätt är båt att föredra för vattendjuret kräftan men mars rörelse över himlavalvet ställer förutsättningarna på ända. Välj istället hjuldrivna fordon, helst tåg, ånglok om möjligt.

Lejonet 23/7-22/8 Personen i din närhet som du har misstänkt kommer förgifta dig gör denna månad sitt drag, men med hjälp av detta horoskop lyckas du stoppa hen. Det blir som du trott via en drink på Stocken men den gubben går ej. ”Nej tack” svarar du med säkerhet i rösten på frågan som kommer ca 01:15.

Jungfru 23/8-22/9 Du dammar av gitarren inför månadens dejt. Ingen bra idé, det hade även en lekman kunnat förutspå. Dels då det står så tydligt i stjärnorna och dels då du inte kan spela gitarr. Istället slutar kvällen i ensamhet och tonerna av Wonderwall ebbar ut, förhoppningsvis för sista gången.


j e H 44


y t s ån

fr

Textraden ”de drogo bort från vin och sång, till vardagslivets tråk och tvång” kan nu kanske kännas högst relevant. Av någon förbryllande anledning kommer det alltid som en chock när man inser att det inte längre är början av terminen. Man borde kanske ha sett varningssignalerna: Recceveckorna är över och med det är nationsköerna inte längre anledning för en logistikoperation i nivå med Aurora 17, vissa kvällar räcker inte höstjackan till – rocken gjorde höstdebut redan i September, och en del sommarambitiösa studenter (mig själv inkluderad) har en rejäl självförvållad studieuppförsbacke framför sig. Det är nu i allra högsta grad viktigt att tråna tillbaka till några veckor sen när man kunde skjuta allt tvång åt sidan, vädret var bättre, folk var snyggare, och man tyckte att läraren nog verkade som en lovande pedagog med bra koll på ämnet.

n e s l re

Vi ska inte låtsas att terminsstart, framförallt efter ett påtvingat ”sommarlov” från studier, studenter, och studentnationer inte är en alldeles speciell tid som därför är värd uppoffringar i form av ekonomiska medel, betyg, och allmänt fysiskt välmående. Och anledningen till att allt går så fort och att vi nu plötsligen omringas av höstens kyla är ju för att det är så förbannat kul. Men nu påstår vissa att den figurativa bakfyllan kommer, ”nu är det slut på det roliga!” menar de, men de har inte lärt sig att älska den bakfyllan. Det är nu studentlivet på riktigt drar igång, det är nu den där krypande men familjära ångesten har befäst sig, det är nu den terminsvisa normaliseringen av utekvällar från storslagna event till något mer vemodiga tillställningar med samma människor för fyrtioelfte gången är ett faktum. Det enda rimliga

man kan göra nu är att förstå att det är så här det är menat att vara, och det är så här det alltid har varit. Det ska inte vara så jävla storslaget och najs hela tiden, och jag älskar det, för det är i terminens tystare stunder då man drar upp de ovannämnda ”samma” människorna och går in på en mindre frekventerad nation ”för att de har öppet” och har terminens roligaste kväll. Det är inte på något härligt mingelevent du skapar vänskapsband, utan under ångesten av tentaplugget till den exceptionellt förenande finansieringsomtentan och den förknippade kollektiva smärtan den ger. En integral del av studentlivet är att det är lite jobbigt, omfamna det, vi älskar det nog mer än vad vi vill tro. De drogo bort från vin och sång, till vardagslivets tråk och tvång, men det kanske inte var så illa ändå. / Carl Fredrik Kjellberg Styrelseledamot med alumniansvar

43 43 43


Det märkligaste med framtiden är att den så småningom kommer att kallas för "den gamla goda tiden"

www.uppsalaekonomerna.com

Reversen nr 5 2017  
Reversen nr 5 2017  
Advertisement