Page 1

Sixten and the cupcakes tar PUBLIKEN med storm

ROOKIE Nummer 1 / 2011

Facebook: Har du koll på facerape, puffkrig & stalking?

ANA GINA:

”Jag vill gifta mig me d Zlatan!”

PSST! Ni känner väl igen Idol-Olle?

Palatset n – äntlige får du ! komma in

”Håkans låtar gör mig hög på livet” För 15-åriga Izabella hjälper Håkan Hellströms musik henne att fortsätta – även när det gör ont.

I bokvärlden lyser Johanna Johanna Thydell gav ut sin första bok när hon var 23 år. Hon berättar för Rookie om hur det är att vara författare, vilka böcker hon gillar och hur man egentligen skriver en bok.

ROOKIE

1


! N E M M O K L A V Palatset – ett hus med tusen möjligheter

Äntligen har Palatset öppnat sina portar på Riddarholmen i Stockholm, ett ställe där du kan förverkliga dina drömmar. Här kan du spela in en skräckfilm eller sy kläder. Se en teaterföreställning eller testa nycirkus. Dirigera en hel symfoniorkester eller gå på konsert. Lära dig måla lasergraffiti, dansa, sminka fejkade skotthål eller göra radioprogram. Eller kanske bara ta det lugnt och tokläsa böcker. På Palatset finns något för alla!

2 ROOKIE


”Drömmar kan vara precis hur stora som helst”

7 14

19

Innehåll VIPP – av unga, för unga Carlos Rojas: ”Häng i hångelrummet” Hur får jag bort mina Facebook-bilder? Vi hänger med Sixten and the Cupcakes Kaxiga Ana Gina gör tv-karriär Johanna skriver om allvarliga ämnen Palatset – ett hus fullt av drömmar Malena Jansson: ”En värld av magi” Lär känna Palatset – rum för rum En hälsning från Stefan Sundström

4-9 9 10-11 12-13 13 14 15-17 17 18-23 24

Redaktionen Ansvarig utgivare: Lotta Nilsson, Palatset. Projektledare: David Stark och Jennie Larsson, Uppdragsmedia. Redaktör: Sara Hörberg, sara@ uppdragsmedia.se. Art Director: Elina Nordin. VIPP-skribenter: Vanja Bolme, Magdalena Jensen, Izabella Martins Grapengiesser, Agnes Rehn, Ebba Stuart, Hanna Thörnquist. Produktion: Uppdragsmedia, uppdragsmedia.se. Omslagsillustration: Jojo Brännström. Tryck: Jørn Thomsen/Elbo, Danmark. För mer info: Besök palatset.se eller mejla på rookie@palatset.se

J

ag drömmer om att sjunga med ett riktigt jazzband, jag drömmer om att träffa Jonas Gardell och jag drömmer om att bli astrofysiker. Det är mina drömmar, och de kommer att slå in för att jag säger så. Så enkelt är det, allt sitter i huvudet. Fast sen så finns ju bovarna. De där som försöker mixtra med din hjärna så att du ska ge upp din dröm. Bovarna som skrattar och tänker: ”ha, det där kommer aldrig att hända”, eller kanske drar till med någon smidig kommentar som ’’oj, då får du allt kämpa” när du står där och håller dina sköra, ömtåliga drömmar i handen. För det kan räcka med en liten putt, och du tappar drömmen så den drattar i marken och går sönder i tusentals skärvor. Skärvor vars vassa kanter du lätt kan skära dig på om du försöker plocka upp dem och klistra ihop den igen. Så det gäller att hålla hårt i din dröm och inte släppa in bovarna i huvudet. Kanske låter det lite töntigt och uttjatat att man aldrig ska sluta tro på sin dröm, men den damen eller farbrorn som nu kom på det hade faktiskt rätt. För om man tänker på det, vilka är det som får sina drömmar uppfyllda? Inte de som ger upp halvvägs eller slutar försöka i alla fall. Jag tror knappast att Anja Pärson skulle ha vunnit VM-guld i slalom om hon hade slutat åka skidor för att bovarna sa till henne att det var omöjligt. Och jag hade nog inte fått en katt, två möss, sju fiskar och hoppande bönor om jag inte hade tjatat och tjatat och tjatat oförtrutet. Jag börjar se ett mönster här.

”Man kan tänka sig sin dröm som en jäsande deg”

Nu går det kanske inte att tjata sig till att bli astrofysiker, men principen är densamma. Så länge du vet vad du vill, struntar i bovar och inte ger upp så kommer det att bli så. Du kan tänka dig din dröm som en jäsande deg. Den kan bli hur stor som helst – så länge det ligger en handduk för bunken. Men om du tar bort handduken attackerar luften degen och får den att krympa. Så sätt upp en skottsäker sköld och lägg på handduken, så kan din dröm bli hur stor som helst.

Agnes Rehn

Går första året i gymnasiet och är med i Palatsets VIPP-klubb.

ROOKIE

3


FOTO: Pepe Nilsson

VIPP

Rookies redaktion är yngre än på andra tidningar.

HÄR bestämmer vi! Den här tidningen är gjord för – och av – alla vi unga som ska ta över världen. Redaktionen består av VIPP-medlemmar: Very Important Palatset People, och tidningen görs av Rookie-redaktionen på Palatset. Vill du också vara med? Mejla oss på: rookie@palatset.se eller kom till Palatset.

“Här lyssnar vuxna på vad man säger” Namn: Brandon Sentongo. Ålder: 12 år. Gör: Går i sjunde klass och är med i Palatsets VIPP-klubb. På Brandons första VIPP-möte på Palatset uppträdde han och dansade till Michaels Jacksons låt Smooth Criminal. Men sedan dess har Brandon hunnit göra mycket mer än att dansa. Han möter till exempel journalister som vill veta mer om Palatset och svarar på deras frågor, och så är han mentor åt Ulrika Törnkvist som leder husets teatergrupp. Brandon gillar att spela teater och att stå på scen, och det är väl tur det eftersom han har huvudrollen i en pjäs på Palatset där kronprinsessan Victoria suttit i publiken. – Det roligaste med att vara här är att man träffar nya vänner och får vara med och förändra saker. Här lyssnar vuxna på vad man säger, säger Brandon om allt han får vara med om.

4 ROOKIE

“Jag har träffat nya kompisar” Namn: Siri Henryson. Ålder: 11 år. Gör: Går i femte klass och är med i Palatsets VIPP-klubb. Siri älskar att sjunga och drömmer om att få uppträda på en stor scen. Hon går i Adolf Fredriks musikklasser där man sjunger varje dag, men man är ändå bara en av alla andra. Så när Siris mamma berättade om Palatset där man får göra precis vad man vill gick hon dit och blev snabbt medlem i VIPP-klubben. Här är hon med och bestämmer, och det är riktigt häftigt att hon faktiskt är mentor åt Robert som brukade vara rektor i hennes skola. Tillsammans med honom sjöng hon Miley Cyrus låt Butterfly fly away på Palatsets scen. – På Palatset gillar jag att man får man vara med och bestämma. Jag träffar nya kompisar och går på möten där jag får prata inför vuxna, säger Siri om att vara med i VIPP.


EBBAS BÄSTA TIPS!

Virka amigurumi

+ I början är det lättast att följa mönster, och du kan beställa sånt på nätet, till exempel här: amigurumi.se.

FOTO: Sune Henningsson

Filurer från Elise Nilssons bok Amigurumi virkade djur.

Namn: Ebba Stuart. Ålder: 15 år. Gör: Går i nionde klass och är med i Palatsets VIPP-klubb.

Det är kul att virka, men du kanske redan har gett bort grytlappar till hela släkten? Då är det absolut dags att prova något nytt.

E

n dag för ungefär två år sen hade VIPPredaktionens Ebba lite tråkigt. Men så läste hon om amigurumi på en blogg. – Eftersom min mamma är

hemslöjdslärare fick jag en bok av henne med mönster, så jag provade och tyckte det var kul, berättar hon. Amigurumi kommer från Japan och är gulliga, virkade djur och figurer. Men sen är det fritt

Häng med på fest hos Mange!

Andra Youtubesuccéer FOTO: radio1interactive/flickr.com (CC)

FOTO: Johan Bergmark

Över 35 000 personer vill hem till Mange och festa. Men är det någon som har adressen?

Youtube-stjärnorna lär få gå på många fester.

+ Om du inte vill ha rummet fullt med gosedjur kan du göra praktiska saker som nyckelring eller kylskåpsmagnet. Det är jättebra presenter. + Läs böcker för att få inspiration. Jag gillar Virka Amigurumi av Mia Bengtsson och Amigurumi virkade djur av Elise Nilsson.

fram för din fantasi att bestämma om de ska vara söta, galna eller roliga. – Jag har gjort kanske tio-tolv amigurumis nu, bland annat Tintin och en robot, säger Ebba. Nu har jag börjat göra egna mönster och gör personliga presenter till mina kompisar. Men jag visar aldrig för mamma, hon kommer bara att sätta betyg på dem.

+ Killarna bakom Fest hos Mange kallar sig Mange Makers och består av Peter Balazs, Max Christensson, Max Henriksson och Didrik Rastbäck. + Videon lades upp på Youtube i juni, och efter bara en vecka hade den över en miljon visningar. + När killarna inte är ute och uppträder med sin hitlåt går de fortfarande i skolan, de läser media på gymnasiet i Stockholm. + Vem är då denna mystiske Mange? Enligt ryktet fyller han 18 år den 11 februari 2015, och firar förstås med att ha fest. Men vem han är – ja, det vägrar Mange Makers att avslöja.

+ När du har lärt dig grunderna är det roligt att göra egna mönster, det är inte alls svårt. Tänk på att du inte allt behöver vara virkat, du kan även använda andra material som knappar, pärlor och ståltråd.

+ Justin Bieber upptäcktes 2008 när Scooter Braun råkade stöta på hans videoklipp. + Rebecca Blacks låt Friday blev den mest ogillade på Youtube i våras. + Svenske Ulrik Munthers cover på Lady Gagas låt Born This Way upptäcktes efter att Perez Hilton lagt upp videon på sin hemsida.

ROOKIE

5


VIPP S W T

Hälsning från Husby

I helgen var vi på Husbyfestivalen. Vi var ett härligt gäng; Felicia, Simon, Philip, Ayanda, Lisa, Somaya och Rami. Det var helgrymt! Den här gången spelade vi tv-spelet Fifa hela dagen. Man kunde även måla på stora träskivor och tavlor som vi hade med oss. Så grymma målningar det blev!”

J

P

A

A

A R A

T

N

I

O

S S

P

S

I

H

Ö

Ö Så här gör du: Bilda vågräta eller lodräta ord genom att måla över den av bokstäverna i rutorna som inte passar in. Lycka till!

K

Å

O

S

K

T

O

R N K

N

A G

/Från Palatsets blogg 27/8

N O K Å R J

Ä

A

A

Å

S

K

S

O

K

P

T

A

P I

G

O

E

L

L

O

P

K

O

A

U

T

T

R

N U

O

Läs mer på: palatset.se/ palatset-bloggar

R

O

P

D

A, IGELKOT T, ÅSNA

K

Magdalena, 11 år, älskar pyssel. Klarar du av att lösa hennes kluriga djurkryss?

I

W

A

NING, HÄST, KRÅK

Lady Gaga

DJURKRYSSET

A, KANIN, NOSHÖR Lösning: KATT, AP

”Låt aldrig någon säga ået dig att du int får vara den du är!”

, GRODA

”Det är jättekul att ha eget företag”

H

Emelie och Alexandra Einarsson, 16 och 19 år, från Järfälla fick i somras prova på att sälja hundprodukter. VIPP tog sig ett snack med systrarna. 6 ROOKIE

ej Emelie, varför ville ni vara med i projektet Sommarlovsentreprenör? – När min syster fick höra om projektet tyckte vi att det lät kul. Eftersom vår familj har en cockerspaniel-kennel bestämde vi oss för att sälja hundtillbehör som koppel, halsband, leksaker och hundgodis. Hur startade ni? – Först hade kommunen en introduktionsvecka då vi fick lära oss hur man sköter ett företag. Sedan kontaktade vi tillverkare för att köpa in våra varor. Vi fick 2 000 kronor var i startbidrag, men det var även företag som skänkte grejer gratis till oss. Var sålde ni hundsakerna? – Vi anordnade en hundträff på Gärdet i Stockholm och bjöd in en massa folk som har hund. Ska ni fortsätta med det här? – Ja, det är jättekul att vara egenföretagare. Man lär sig nya saker och får träffa mycket folk. Vi säljer fortfarande till bekanta och funderar på att utöka försäljningen. Jag tycker att alla ska prova, det är en erfarenhet för livet.

Vill du också? Sommarlovsentreprenör är ett projekt för ungdomar mellan 15-19 år som finns på många kommuner runtom i landet. Där får du chansen att prova din affärsidé och lära dig mycket om företagande och att driva eget. Till hjälp har du både handledare, rådgivare och andra som anmält intresse. Om du vill veta mer kan du gå in på: sommarlovsentreprenor.se


NO FOTO: MAR TIN

Izabella får åka och köa länge för att få uppleva Håkan Hellströms konserter. Här är hon med kompisen Ellen Eppens (t v) vid Slottsskogsvallen i Göteborg i juni.

RBERG

QUIZ!

Vad kan du om Håkan?

FOTO: Elsa Rantala Olsen

1. I vilket känt band spelade Håkan innan han debuterade som soloartist? 1. The Wannadies X. Broder Daniel 2. Eldkvarn

”Håkans musik gör världen vackrare”

N

är mörkret kommer och allt gör ont hjälper Håkan Hellström och hans underbara låtar mig att fortsätta. Han säger det jag känner i låtarna, fast mycket finare än jag någonsin skulle kunna. Musik hjälper mig att resa mig ur sängen en trist novembermorgon, eller får mig att tro att jag kan flyga en sen lördagskväll. Musik gör världen vackrare, och speciellt Håkans låtar, för jag tycker att musik ska handla om

känsla. Känslan av att något är så bra så det nästan gör ont inuti.

”just DÅ kändes allt rätt” I somras åkte jag och två kompisar till Göteborg för att se Håkan spela. Vi fick åka väldigt

länge och köa till konserten, men det var det så värt för vädret var underbart och 20 000 personer stod och skrek ut texter som om dom vore deras egna, och min sommar kanske inte hade varit den bästa. Mitt liv var inte perfekt, men för just den sekunden kändes allt rätt. Håkan vann nyligen ännu en Rockbjörn för bästa manliga liveartist. Jag röstade så klart flera gånger, för han vet verkligen hur man får i gång en publik. Och snart ska jag gå på nästa Håkankonsert för att få bli hög på livet.

3. Efter att Håkan rest runt i Brasilien och besökt olika sambaskolor gav han år 2002 ut en skiva som är sambainspirerad. Vad heter den? 1. Försent för Edelweiss X. Det är så jag säger det 2. Ramlar Rätt svar hittar du längst ner på sidan.

Izabellas favoritlåtar (just nu, det varierar) + Augusti i helvetet + Dom där jag kommer från + En midsommarnatts dröm + Magiskt men tragiskt + Hurricane Gilbert + Du är snart där

Av: IZabella Martins grapengiesser, 15 år Lösning: 1. X, 2.1, 3. X

Izabella gillar Håkan Hellström så mycket att det nästan gör ont inuti. Här berättar hon om sitt bästa konsertminne.

2. Fotbollslaget Gais har en av Håkans låtar som sin inmarsch-låt vid hemmamatcher. Vilken då? 1. Gårdakvarnar och skit X. Känn ingen sorg för mig Göteborg 2. Dom där jag kommer ifrån

ROOKIE

7


VIPP

Hanna gillar! Johanna Lindbäcks nyutkomna bok Välkommen hem. Otroligt modernt och rappt språk och en historia som fångar mig från första sidan till den allra sista.

VIPP-medlemmen Hanna Thörnquist,15 år, driver tillsammans med två andra tjejer en populär bokblogg. Här tipsar hon om några böcker.

TonårsbokeN

TYCKER TILL

Fler bok: tips På . n tonarsboke blogspot. com

Hoppas Åsa Andeberg Strollo Gilla böcker förlag

Åsa Andeberg Strollos nya bok är riktigt bra. Att skriva om hemlöshet bland ungdomar känns aktuellt, och för mig vidgades synen på hur hemlöshet kan se ut. I centrum står sextonåriga Jonna som en kall vinterdag bara lämnar den lilla orten i Norrland där hon vuxit upp, för att i hemlighet ta tåget till Stockholm. Hon åker dit med

inställningen att hon väl där kan starta sitt nya liv, men livet i huvudstaden visar sig vara mycket svårt. Speciellt när man kommer dit med bara sin skolväska och 300 kronor. Det som jag gillar mest med Hoppas är den otroliga närvarokänslan som genomsyrar hela boken. Bor man i Stockholm är det omöjligt att inte dras in i Jonnas panik över att komma dit. I miljöbeskrivningarna nämns gator, parker, områden och affärer runt om i hela Stockholm, och när jag läser känns det som om jag själv är Jonna, allt blir tydligt och levande.

Jellicoe Road Melina Marchetta Harper Teen Jag gillar allt med Jellicoe Road, från det vackra, somriga omslaget till karaktärerna och miljöerna till tempot i berättelsen. Men det som jag gillar mest, och som jag tror många andra läsare också förundrats över, är parallellhistorien. En dag försvinner plötsligt huvudkaraktären Taylors enda

Fifteen Love Peter Barlach Gilla böcker förlag John går sista terminen i nian och borde fokusera på skolan, men så mycket annat tar hans uppmärksamhet. Bästa vännen Gabriel börjar bli kriminell och bombhotar skolan för att John ska slippa ett matteprov. Samtidigt blir John förälskad i familjens polska städerska och försöker vara hemma så mycket som möjligt när hon är där. Dessutom brottas han fortfarande med

8 ROOKIE

närvarande vuxen, Hanna, och lämnar efter sig ett halvfärdigt manus till en bok. Manuset är parallellhistorien som kommer med lite då och då och långsamt vävs in i verkligheten. Det är snyggt gjort och förändrar synen på allt, inte minst för Taylor men också för läsaren. Jellicoe Road rymmer kärlek och vänskap, men även det viktigaste. Det som allt kretsar kring; kriget mellan ungdomarna på Jellicoes internatskola, byborna och ungdomarna från militärskolan Cadets.

känslorna efter sin mammas död. Johns stress och virrvarr av tankar tar ett tag att vänja sig vid, men har man gjort det är det omöjligt att inte gilla boken. Den är fylld av skämt och roliga händelser, samtidigt som den kan vara allvarlig och väldigt spännande. Boken väcker viktiga frågor om var gränserna för kärlek och vänskap går och hur länge man kan älta händelser och människor. Det är en bok som passar alla, även om killar nog kan identifiera sig mer med Johns tankar kring kärlek, livet och sex. PSST! Peter Barlach besöker Palatset 23 oktober.


”Ni får allt det där jag ville ha, men inte fick”

N

är jag var liten så var det viktigaste att saker var stora. Jag älskade de stora sjuvåningshusen i Norsborg där jag bodde, och var avundsjuk på barnen som bodde i Fittja som hade tio våningar att leka i. Folk som bodde i mindre hus, typ femvånings, tyckte jag synd om. Det var samma sak med platser att leka på – det skulle vara stort, magiskt och så där omöjligt att bli färdig med. Jag älskade att springa och leta myror i skogen, hitta nya ställen att klättra på och konstiga saker som man kanske kunde äta. När jag blev tonåring ville jag hela tiden vara i stan, någonstans där jag kunde vara med mina kompisar och prata om viktiga saker, bli kär, hållas om eller låtsasbrottas. Vi var förpassade till att gå runt på stan, hänga på Kungsträdgården, runt Centralen eller i någon park. Att Palatset öppnar nu är som en dröm som blivit sann – lite för sent för just mig bara. Så jag är väldigt glad för er skull, som får allt det där jag ville ha men inte fick.   Även om jag har funderat på att raka av mig skägget, dra i mig lite helium och hoppas på att jag kan bli tagen för en jättelång femtonåring, så planerar jag mest för allt kul jag kommer att få göra med mina barn på Palatset. Nu är snorungarna bara fyra år och får snällt vänta några år. Eller så kanske jag ska försöka ställa dom på styltor och be dom skrika länge så dom får lite hesare röster? Nej jag vet, ni vill inte ha dom där. Inga småbarn. Hade jag inte heller velat!   Det ska bli drömskt att få gå dit, och det kommer bli drömskt för er redan nu. Tänk att få göra radio och tv, skriva dikter, hoppa, lära sig stunt, träffa coola kändisar och hänga i hångelrum hela helgerna. Helt magiskt. I ett magiskt jättehus dessutom. Palatset är inte stort bara för att det är ett stort hus med miljarder rum. Det är stort för att det kommer att betyda mycket för alla som får komma dit och hänga. Jag ser verkligen fram emot det!

”Vi var förpassade till att gå runt på stan”

L äs mer P å punktpunkt. : wordpress.co m

Freds- och kärlekståget Utklädda till hippies och älvor hoppade Vanja Bolme, 15 år, och hennes kompisar på ett tåg i magins – och kärlekens – tecken.

Carlos Rojas Entreprenör och skribent.

ROOKIE

9


”Man stalkar andra Världens största sociala nätverk bara växer. Några VIPP-medlemmar träffades för att diskutera profilbilder, vänförfrågningar och puffkrig.

H

ur ofta går ni in på Facebook? Ebba: Jag känner några som rollspelar Izabella: Jag kollar varje på Facebook. De har skapat en ny identitet dag. på ett konto, förutom sin vanliga. Ebba: Jag är bara inne en Leonard: Jag tycker att alla tjejer bara till två gånger i veckan, och skriver ”åh, vad fin du är” om varandras använder bara Facebook för att kunna hålla bilder. Det blir en lång lista med sådana kontakten med kompisar man inte träffar kommentarer. så ofta. Izabella: Haha, ja typ ”nej, du är fin”, Agnes: Jag använder Facebook mycket, ”nej, du” fram och tillbaka. Men man lägger läxorna blir lidande. ju upp bilder när man har som roligast och Izabella: Facebook kan vara ganska ser bra ut. tråkigt, men man fastnar om man inte har Ebba: En smart grej med Facebook nåt annat att göra. är att man kan skapa grupper. Vi har en Vilka blir ni vän med? grupp för min klass där alla är med och får Leonard: Jag tackar nej till typ varaninformation. En gång drog några ihop ett nan vänförfrågan. snöbollskrig i skolan, men eftersom lärarna Izabella: Jag vill inte vara vän med min också är med såg de eventet och stoppade familj, då ser de allt jag gör. Och så tackar innan. jag nej till såna jag inte Agnes: Ibland har känner. man puffkrig där man Agnes: Men puffar varandra tills ibland kan det vara någon ger upp. någon som vill bli Ebba: Det vän som man inte känner, pratas om att man men man har gemensamumgås mindre av att ma vänner. Då är det okej. sitta framför datorn Ebba: Det känns lite och facebooka, men som en tävling om vem jag tycker att det är som har flest vänner. tvärtom. Nu är det Agnes: Fast om någon har för många lättare att få tag på varandra och fråga om vänner känns det inte trovärdigt. det händer nåt kul. Vad har ni för profilbild? Men Sebastian, du har inte Facebook. Agnes: En del har en bild på sig själva Varför inte? som barn. Vissa hatar det medan andra – Jag hade tänkt skaffa det när jag bytte tycker att det är gulligt. skola till sjuan för att hålla kontakt med Izabella: De flesta försöker vara fina på gamla klasskompisarna, men så gick papsina profilbilder. En tjej i min skola bytte pas dator sönder precis. Sen har det bara bild nästan jämt för att visa upp sig själv. inte blivit av. Agnes: Ja, många tjejer använder FaceVad säger kompisarna? book för att få bekräftelse. De lägger upp – Mina närmsta kompisar pratar inte så mycket halvnakna bilder på sig själva. mycket om Facebook, men när jag träffar Izabella: Fast även killar gör så, de tar nya människor frågar de alltid om jag har. bild på sitt sexpack. Det pratas mycket om Facebook Ebba: Det är inte okej att i skolan. photoshoppa sin FacebookKommer du att skaffa bild. Facebook? Izabella, 15 år Vad gör man på – Jag tror det. Förr eller seEbba, 15 år Facebook? nare måste man ha Facebook Leonard, 13 år Agnes: Man stalkar andra, för att klara det sociala livet. Agnes, 16 år haha. Sebastian, 13 år

”För många vänner är inte trovärdigt”

1

Panelen

10 ROOKIE

Syns mina bilder i Google, och går det att ta bort bilder helt?

Du styr hur synIiga dina bilder ska vara i Facebooks inställningar, men om du är under 18 år kan inte bilderna vara tillgängliga för alla och syns därför inte på Google. Om du raderar en bild som finns på Google kommer den så småningom försvinna, men det kan ta tid. Joakim Jardenberg, Internetrådgivare


på Facebook”

Får man skriva vad som helst på Facebook? + Enligt en undersökning från Novus brukar 54 procent av ungdomar mellan 16-29 år skriva om sin chef eller kollegor i sociala medier. Vad många inte vet är att man då riskerar att råka illa ut, och till och med kan förlora sitt jobb. + Först och främst är det inte säkert att du ens får använda Facebook under arbetstid, det är upp till din arbetsgivare att bestämma. + Som anställd har du något som heter lojalitetsplikt. Det innebär att du inte får göra något som skadar din arbetsgivare, som att avslöja hemlig information om företaget, sprida osanna rykten eller kritisera på ett sätt som förstör för verksamheten. Självklart gäller samma regler för din chef som inte får kränka dig på Facebook. + Är du statligt anställd får du däremot framföra dina åsikter, så länge det inte är sekretessbelagt. + Inte heller i skolan får du skriva vad som helst. Om det uppfattas som kränkande kan det vara olagligt. Kom ihåg att om du startar en grupp är du ansvarig för vad som skrivs där.

Illust

2

Jag vet en som blev utfryst på Facebook, vad gör man då?

Det är viktigt att kontakta en vuxen som kan hjälpa till. Skolan har ett ansvar om man blivit utsatt av en annan elev om man går där, även om det har skett på nätet. Det finns också säkerhetsfunktioner på Facebook, så det är bra att rapportera och anmäla kränkande innehåll. Läs mer om nätmobbing på: friends.se

3

ration

: ma

ja m

odé

n

Hur kan man bevisa att någon blivit mobbad på nätet?

Om någon blir utsatt för nätmobbning kan det vara bra att spara skärmdumpar, bilder eller kommentarer som bevis för vad som har hänt. Detta kan vara viktigt i ett senare stadie, och är bra att göra även om det känns jobbigt att spara något taskigt. På krankt.se kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga. Amelie Furborg, Friends

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har typ ... några miljoner anhängare på Facebook. Dags för lite culling kanske?

Fattar du snacket? + Facerape: Att logga in på någons Facebook-konto och göra en statusuppdatering i dennes namn. + Lurkare: Någon som går in på andras sidor utan att skriva något. + Troll: Någon som medvetet skriver dumma och felaktiga saker för att göra andra arga. + Culling friends: Populärt uttryck i Storbritannien som innebär att du gallrar bland dina Facebook-vänner. + Drive-by friending: Att skicka en vänförfrågan till någon utan att förklara vem du är och hur ni känner varandra.

ROOKIE

11


När Sixten and the Cupcakes spelade på Palatsets musikfestival förra hösten fick vakter hålla fansen borta så att de inte skulle smita in i logen. Foto: Stefan Karlberg

Y ill b Rookie Sixten and the Cupcakes fick sitt genombrott på Palatset och spelade in sin första skiva i somras. Rookies reportrar Vanja och Hanna träffade bandet i en legendarisk musikstudio.

V

i möter Sixten and the Cupcakes under en av deras sista inspelningsdagar. De ser lite trötta ut efter allt hårt arbete, men är ändå glada och trevliga. Över stolsryggarna hänger deras nya bandjackor med sina och bandets namn tryckt i silverbokstäver. I dag ska vi vara med i Atlantis studio när bandet spelar in sin egenskrivna låt Full House. Atlantis är en av Europas största musikstudios där artister som ABBA, Cornelis Vreeswijk och Lykke Li spelat in sina skivor.

det stora mixerbordet där en glasvägg skiljer oss från inspelningsrummet. Sixten och Joel står längst fram i rummet och Karl och Jakob i varsitt litet bås längre bak. De är indelade så för att mikrofonerna ska ta upp rätt ljud och inte blanda ihop instrumenten. I soffan bredvid oss sitter killarnas pappor lugnt tillbakalutade med

3

Vi möts av mysiga små rum, instrument på golven och nedsuttna soffor. En rolig detalj är att soffborden är fulla av suddiga gamla bilder på artister, som till exempel Meryl Streep framför ett gammalt piano. Under inspelningen sitter vi framför

12 ROOKIE

snabba frågor

Hur fick ni kontakt med Palatset? – Cisela (som arbetar på bandets skivbolag) kallade in oss till Palatsets musikfestival där vi fick spela under båda dagarna. Hur var det att spela på Palatsets scen? – Det var den bästa spelningen hittills tack vare publiken, den coola scenen och det bra ljudet. Märker ni någon skillnad efter spelningen? – Ja, vi har fått betydligt fler unga lyssnare och vår Facebook-grupp har många fler medlemmar.

L äs mer P facebook.co å: m sixtenandthe / cupcakes

kaffekoppar i händerna och gungar med huvudena i takt till musiken. Plötsligt avbryts inspelningen och killen som sköter mixerbordet säger att de måste ta om. Något har gått fel och han förklarar med, för oss, obegripliga termer. Men killarna verkar förstå, för nästa tagning låter tydligen precis som det ska. Förstummade sitter vi där helt överväldigade av deras musikaliska talang. Att spela in sin första skiva i Atlantis musikstudio är stort, och att bandet bara har funnits i ett och ett halvt år gör det hela ännu mer fantastiskt. Men killarna är varken malliga eller särskilt chockade över sina framgångar. Sixten and the Cupcakes är bara glada. Och otroligt begåvade. Hanna Törnquist, 15 år och VAnja Bolme, 15 år


OM BANDET Namn: Sixten Börjesson. Ålder: 13 år. Instrument: Gitarr och sång. Lyssnar på: Mycket jazz. Favoritartist: John Coltrane. Roligast hittills med bandet: Att få spela in skivan och spelningen på Palatsets musikfestival. Namn: Joel Jensen. Ålder: 14 år. Instrument: Trummor. Lyssnar på: House. Favoritartist: Little Richard. Roligast hittills med bandet: Att spela in skivan. Namn: Karl Ivert. Ålder: 14 år. Instrument: Kontrabas. Lyssnar på: Allt. Favoritartist: Nickelback. Roligast hittills med bandet: De riktigt stora spelningarna. Namn: Jakob Karlberg. Ålder: 16 år. Instrument: Gitarr, men även trummor och piano. Lyssnar på: House. Roligast hittills med bandet: Att spela in skivan.

FOTO: Johan Paulin/SVERIGES TELEVISION

The Fabulous Life of Ana Gina visas på SVT Humor på tisdagar klockan 16.00

”Jag skulle vilja bli en ärlig politiker” När coola bloggaren och programledaren Ana Gina ställs mot väggen av vår reporter Izabella får vi bland annat veta att hon vill plugga vidare.

H

ur lyckades du få en egen jobba inom något där jag kan påverka samshow på SVT? hället, kanske politiker, men en ärlig sådan – Jag la ut humor­videos på som inte faller in i korruptionens fälla. Youtube och kontaktades av Är du lika kul i verkligheten? produktionsbolaget Art89 som – Jag är väldigt lugn av mig med mina gillade mina grejer. De frågade om jag ville nära vänner, lyssnar mer än att prata. Sen så göra något inför valet för SVT. Jag gjorde är jag sådär hyper i små doser, men inte alls det samtidigt som jag bloggade för dem och i den utsträckning som man ser hela tiden. det gick skitbra. Sen fick jag en egen show i Gud vad jobbig jag skulle vara då, haha, augusti. Det gick väldigt snabbt. ingen orkar ju umgås med en sån människa. Hur har bloggen påverkat ditt liv? Har du ångrat något på bloggen? – Den har väl gett mig utrymme att – Klart man har. Vissa saker är för priyttra mina åsikter/tankar. Det är ju mina vata, vilket jag kanske inte alltid förstod för Youtube-videos som gjorde att jag kom in i sådär två år sedan. Man förändras ju mycket tv-branschen, bloggen har mer varit som ett som person också. Det är väl nackdelen med sidospår liksom. att ha allt på en sajt där alla kan se, man Vad vill du göra i ändrar ju åsikt genom åren. framtiden? Vad skiljer din blogg – Jag har massa mål från andras? inom media som jag vill – Jag blandar väl Namn: Gina Dirawi. nå, vissa tv-program jag väldigt mycket. Skriver om Ålder: 20 år. vill göra/leda, vara med i mitt tv-program, samhällsBakgrund: Född i Sundsvall, en långfilm osv. Sen vill jag frågor, kläder, saker jag men har ett ”glassigt palestinskt ursprung.” plugga på universitet, för irriterar mig på och såklart Drömgäst: ”Zlatan, lätt. Min jag är besatt av utbildning massa humor. En väldig plan är att han ska skilja sig och att ständigt utveckla mix alltså!! och att jag haffar honom. Sen mitt intellekt. Det är så Av: Izabella Martins ska vi tillsammans få barnen viktigt. Sen vill jag gärna Grapengiesser, 15 år med världens största näsor!”

Ana Gina

ROOKIE

13


Författaren Johanna Tydell uppmanar alla med författardrömmar att kämpa hårt.

en d okvärl b I

lyser Johanna Johanna Thydell gav ut sin första bok när hon var 23 år. Här berättar hon för Hanna om hur det är att vara författare.

H

ur kändes det när din roman blev antagen av ett förlag redan på första försöket? – Otroligt roligt. Men jag hade jobbat väldigt länge på den, så den var verkligen genomarbetad. Hur fick du idén till I taket lyser ­stjärnorna? – Jag förlorade själv en mamma i cancer när jag var 13 år. Jag ville inte skriva någon självbiografi, men ändå skildra den här typen av historia.  Varför skriver du ungdomsromaner? – Det gör jag inte – jag skriver OM ungdomar, så ser jag det. Jag tänker inte på vem som ska läsa, utan vill bara skriva riktigt bra böcker.  Vad tycker du själv om att läsa för böcker? – Just nu läser jag mycket svenska, samtida romaner. Gärna med en speciell knorr i språket.   Båda dina två första böcker handlar om väldigt svåra och allvarliga ämnen. Varför valde du att skriva om det? – Jag är inte rädd för allvarliga ämnen. Jag vill

14 ROOKIE

skriva om viktiga och intressanta saker, och i de här böckerna blev det ”mörkare” – även om jag tycker att de också har rätt mycket humor i sig. Tänker du ut handlingen först, eller ­kommer du på under skrivandets gång? – Jag vet i princip aldrig vad jag ska skriva om. Jag har naturligtvis en grundtanke, men inte så mycket mer. Historien och karaktärerna växer fram under skrivandets gång, det är så min process ser ut. Det tar tid och kräver mycket omskrivningar, men det gör inget så länge resultatet blir bra.  Har du läst en bok du önskar att du själv skrivit? – Det finns många, som Maken, Naiv Super och Anvisningar till en far.  Har du något tips till andra som vill skriva en bok? – Skriv om något du brinner för och känner till. Orka skriva om, skriva om och skriva om, man kan inte vara slö om man ska vara författare. Jobba hårt! Hanna Törnquist, 15 år

Har skrivit tre böcker Namn: Johanna Thydell. Ålder: 31 år. Bor: I Stockholm, men kommer från Nässjö. Yrke: Författare och föreläsare. Böcker: I taket lyser stjärnorna, Det fattas en tärning och Ursäkta att man vill bli lite älskad (Alfabeta förlag) Nya projekt: ”Just nu skriver jag på vad jag hoppas ska bli min fjärde roman, det är väldigt roligt. Sedan har Novellix publicerat en av mina noveller nu i höst. Väldigt kul är det också att jag hösten 2012 debuterar som textförfattare till en bilderbok.” Kontakt: På Johannas hemsida johannathydell.se kan du mejla till henne.

FOTO: PEDER LINGDEN

å: L äs Mer p / palatset.se rummen/ abokeriet-rod t rumme


Ett hUS FULLT

Moni Nilsson-Brännström är författare och har skrivit böckerna om Tsatsiki. Hon var också med och startade Palatset. Här berättar hon om hur det gick till.

D

et finns en bok i min överfulla bokhylla. En tjock blå bok, som en gång hade ett lås på sig. Det är en bok jag ofta återvänder till när jag håller på att tappa bort mig och gå vilse i vuxenheten, som mamma, som författare, som människa. När jag plötsligt kommer på mig att ha glömt hur det är att vara ung. Hur det känns att vara någon som inte alltid tas på allvar, men någon som vet precis hur vuxna inte ska vara. I den boken finns det regler för hur vuxna bör uppträda. De reglerna skrev jag till mig själv som barn för att jag

FOTO: Pepe Nilsson

R A M M Ö AV DR

Palatset står nu färdigt och bara väntar på att just du ska komma in och förtrollas och bli bergtagen.

aldrig, aldrig skulle glömma bort, hur vuxen jag än blev. Den boken är också full av drömmar. Små drömmar, stora drömmar och bortglömda drömmar. På en av sidorna har jag och min bästa kompis Eva-Marie ritat ett hus som vi skulle bygga när vi blev vuxna. I fönstren, på taken och på gatan utanför kryllar det av barn. Alla är glada. Huset är nämligen deras, att få göra vad de ville i (vad de gjorde exakt kan jag inte minnas). Men just ett sånt hus drömde vi om då. Jag var tolv år och fullständigt övertygad om att jag skulle förändra världen när jag blev stor och att alltid, alltid stå på barnens sida. Hur svårt kunde det vara, att alla barn

fick sitt egna hus egentligen? tänkte jag då. Fyrtio år senare gick Lotta, Anders och jag in i Gamla Riksarkivet för första gången. Vi var vuxenstressade och på jakt efter en lokal där vi skulle öppna en barnfilmsbio. Den idén skulle aldrig bli av visade det sig. Vi blev nämligen förtrollade, förhäxade, bergtagna (det betyder ungefär samma sak, men ett ord räcker inte). När vi gick därifrån fanns bara en sak i våra huvuden. Det huset skulle bli – nej, inte vårt – ert! Det var som om huset självt berättade för oss vad det ville att vi skulle göra av det. Fylla det med barn och unga, drömmar, klokerier och tokerier. Ja, det var som om huset stått och väntat på just

ROOKIE

15


FOTO: Pepe Nilsson

På Palatset är ingenting fel, fult eller omöjligt. Precis alla är lika viktiga.

”Vilket hus vill bli ett kontor när det kan bli ett palats?”

16 ROOKIE

oss. Ärligt, jag tror att det hade det också. Även hus kan väl ha drömmar, vad skulle vara konstigt med det? Varför skulle det annars stått tomt i över fyrtio år? (Jag undrar om hus kan läsa barns dagböcker?) Varför hade ingen av alla hugade spekulanter som varit där före oss, för att göra kontor och museer och jag vet inte vad, sett det vi såg? Hört det vi hörde? Vet ni, jag tror att Gamla Riksarkivet gjorde sig fult och kallt och ogästvänligt. Jag menar, vilket hus vill bli ett kontor när det kan bli ett palats? Ett palats där gränserna mellan

fantasi och verklighet möts, där nytt blir gammalt och gammalt till något som aldrig varit. Ett Palats där precis alla, oavsett vad man gillar, vem man är kär i och var man kommer ifrån kan känna sig hemma. Ett palats där ingenting är fult eller fel eller omöjligt. Där alla, precis alla, är lika viktiga. Nu står Palatset färdigt och bara väntar på att just du ska komma in och förtrollas och bli bergtagen. Precis som vi blev för drygt tre år sen. Precis som alla VIPP:are, konstnärer, palatsare, författare, filmare, byggare,

finansiärer, rockare, poppare och skådisar blev… och har blivit, och som tillsammans med oss har förverkligat en nästan omöjlig dröm. Att ni, bästaste, finaste – ni rikets viktigaste viktigheter – får Sveriges coolaste hus. För det är det! Jag menar, hur många hus känner ni till som själva har bestämt vem som ska vara där? Vi ses! Moni


Palatset – en hel värld att vara sig själv i

E

”Jag jobbar som scenograf här och ansvarar för hur allt ska se ut. Det är allt från sköna soffor på kontoret till scenerna på festivaler, men framför allt hur det ska se ut i själva Palatset. Jag funderar på skyltar, möbler, tallrikar, färger, hur man ska sitta i bion eller hur en reception eller toalett ser ut. Det är en dröm att få vara med att skapa en plats där barn kan få göra sådana saker som jag älskar att göra.” /Maria Sohlman

Jag hoppas att Palatset kommer att bli den platsen för alla unga som kommer dit. Platsen som bjuder på upplevelser, äventyr och kreativa kickar – men också kan fungera som en alternativ värld att vara sig själv i. Alla vill kanske inte spela teater – det är helt okej. Alla vill kanske inte göra en film – det är helt okej. Alla vill kanske inte skriva en dikt – det är helt okej. Man får vara tyst, man får titta på, man får sitta stilla. Vad som samtidigt pågår inombords vet ingen mer än man själv. Jag hoppas också att Palatset kommer att kunna rymma hemligheter. Vara ett ställe att gömma sig på om man vill. Att prata förtroligt eller bara ha roligt med spöket Gideon om man vill (enligt ryktena håller han till på de övre våningsplanen). Och så hoppas jag att något av Palatsets 33 rum kommer att fungera som ett Vid-behov-rum som finns där just när man som bäst behöver det, där man kan dölja sådant man inte vill visa och kanske upptäcka nya saker man inte visste fanns men som berikar en, får en att växa, se nytt. Kanske rentav se sig själv i nytt ljus. Se att glatt, snällt och vackert faktiskt ryms sida vid sida med tyst, trist och blygt. Det vore innehåll värdigt ett Palats, det.

”Här får man vara tyst, man får titta på”

FOTO: Fredrik Lyreskog

FOTO: Fredrik Lyreskog

Vad gör du på Palatset?

tt palats som helt enkelt heter Palatset – vad kan det rymma? Redan innan portarna slog upp den 1 oktober visste vi att den ståtliga 1800-talsbyggnaden på Riddarholmen kommer att vara ett allaktivitetshus med plats för litteratur, musik, dans, film, medier, konst, konsthantverk och cirkus. Jag tänker på den betydelse kultur hade för mig som barn. Böckerna, filmerna och musiken som slukade mig, som utgjorde en alternativ värld där allt var mer skimrande och mer lätthanterligt än i den vanliga, betongiga och krångliga. Där jag – tysta, trista, blyga Malena – kunde bli den jag egentligen var: glada, snälla, vackra Malena. Jag tänker också på Hogwarts betydelse för Harry Potter. Ett palats som blir en tillflyktsort undan en minst sagt påver tillvaro som hunsat fosterbarn, en alternativ värld fylld av magi, vänskap och förtroende där Harry för första gången tillåts vara den han egentligen är; vanlig men också unik. Där hela hans kapacitet som människa och trollkarl tas tillvara och kommer till sin rätt.

Lotta, en av Palatsets grundare, och hennes mentor Leonard, 13 år.

På Palatset är det barnen som är experterna n För drygt två år sedan bestämdes det att Gamla Riksarkivet skulle bli Sveriges första nationella kulturhus för barn – Palatset. n Det är Lotta Nilsson, Anders Bergh och Moni Nilsson-Brännström som ligger bakom idén, men de hade aldrig klarat sig utan hjälp. Alla som arbetar på Palatset har nämligen en mentor som är mellan 6-18 år och ger de vuxna råd och tips. För det är ju barn och ungdomar som är de riktiga experterna. n Palatset är ett magiskt hus för alla barn och ungdomar, så även om vuxna också är välkomna är det fortfarande ditt hus där du bestämmer. Glöm inte det! n Vill du veta mer? Gå in på: palatset.se n Palatset ligger på Riddarholmen, tre minuters promenad från Gamla stans tunnelbanestation. Psst! Om de vuxna blir avundsjuka på att ni har ett palats kan de få låna det någon gång ibland om de ska ha konferens eller ett event.

Malena Janson Barnkulturskribent och -forskare

ROOKIE

17


Rum för

je d a l g r skapa Vare sig du gillar att måla, skriva, dansa eller spela teater kommer du att trivas på Palatset. Här finns något för alla – stora som små.


Cirkus Cirkör

FOTO: LINNEA SVENSSON Arbab

”Vi tröttnade på att drömma stort och leva litet – så vi gav järnet för att leva vår dröm.” Cir kus Cirkör startade 1995 och har gjort succé både i Sverige och resten av världen. Det blir både actio n, humor och galenskap när cirku sartisterna intar Palatset.

Stora scenen

rlsson FOTO: Mia Ca

Bokeriet/ Röda rummet Gillar du att läsa böcker, prata om böcker, rota bland böcker och träffa folk som skriver böcker? Bokeriet och Röda Rummet ÄR böcker. I Bokeriet hamnar du hundra år tillbaka i tiden och får se hur Palatset såg ut när VORIT det bara fanns böcker IPP-FA V och arkiverade viktigheter i hela huset. I Röda Rummet kan du varje helg snacka med olika författare. Några som kommer att besöka Röda Rummet är författarna till Cirkeln, Dan Höjer med sin nya bok Rida med döden, Maja-Maria Henriksson med uppföljaren till Jag finns, Mårten Sanden, Susanna Alakoski och många andra. Maja-Maria Henriksson är en magiskt bra författare som även är fotograf och bildkonstnär. Hon har nominerats till Augustpriset 2010 för sin ungdomsroman Jag finns. Det som är speciellt med Maja-Marias böcker är att de baseras på hennes egna erfarenheter, och på Palatset kanske hon berättar om just det, om du frågar henne!

Dans, konserter, cirkus, teater, ljusshower, stand-up föreställningar… på Stora scenen kommer du att uppleva allt! Lyssna, dansa, sjung med, titta på eller delta själv uppe på scenen. Palatsets allra största händelser kommer hända just precis här. Bland de konserter och föreställningar som du kommer att kunna se på Stora scenen finns till exempel Mofeta & Jerre, Cirkus Cirkör, Tage Granit, Husbandet med kända gästartister och massor av andra föreställningar och artister. Mofeta & Jerre är en svensk hiphopgrupp som är hur grymma som helst. De driver även klubb i Stockholm och har eget skivbolag.

Eroll Dobreva

Lilla scenen

Grymma streetdan saren Eroll Dobreva har arbetat med artister som Latin Kings, Agnes och Ken Ring.

FOTO: JOHANNA WULF

Prova på teater, stand-up, dans, stunttrick eller uppträd med ditt band. På Lilla scenen kan du se massor av föreställningar och konserter – och vara med i lika många själv. Varannan helg håller streetdansaren Eroll Dobreva i gång med spännande, roliga och ibland svettiga workshops – mitt på scenen. Kom, kom, kom! Eroll Dobreva är en fantastiskt grym dansare och danslärare som har dansat i många år över hela världen. Här hemma lär han ut sin snygga dansstil till musik som hiphop, house, jazz, soul, funk, r’nb och mycket mer. På Palatset kommer han att lära alla er danssugna lite galna tricks och moves – och visar så klart hur du dansar på det roligaste sättet!

ROOKIE

19


Mediaverkstaden

FÖRE

Vill du göra en egen film? Skriva manus, prova på hur det är att vara skådis på riktigt eller filma en scen i bilen som har lyfts in i rummet? Eller vill du kanske hitta på, och spela in ett eget tv-program i studio? I Mediaverkstaden handlar precis allt om film och tv! Fanzingo kommer att finnas på plats varje dag för att lära dig att klippa, filma, skriva och ordna med ljus i filmer, och så håller de coola workshops. Fanzingo är ett underbart gäng som alla får vara med i, och där berättar man historier genom film, radio, tv och text.

EFTER

Prova på att spela in med filmtekniken greenscreen för att skapa din egen bakgrund. Samma teknik användes till exempel i Spiderman-filmerna.

Kaféet

20 ROOKIE

4K 3D-bion FOTO: Tarale/flickr.com (CC)

Häng över en kopp te eller varm choklad, mumsa i dig en macka eller bjud polarna på smarriga muffins. Men du behöver inte köpa något för att få hänga här, och när det är fint väder kan du dra med dig kompisarna och sitta ute på gården i stället!

Välkommen in till Sveriges enda 4K 3D-bio! Här kan du aldrig vara säker på om du är i en biosalong eller inuti själva filmen. Var det en råtta som sprang framför fötterna på dig? Det kan du inte se för all dimma som plötsligt kom in i bion, eller kände du också att det började regna nyss? Förutom att kolla på film kommer du även att kunna snacka med skådisar och regissörer, som Benke, Jennie och Ambra från Bounce-filmen, tävla i musik-quiz och se coola föreställningar på bioduken.

Skrivarlyan Skriv manus, dikter, låtar, böcker, spökhistorier, artiklar, noveller, brev eller vad du vill. I Skrivarlyan får du skriva tills händerna somnar, så fortsätt på något du redan har börjat skriva på eller gör något helt nytt. Här kommer det även att finnas roliga workshops där du kan lära dig hur du bygger upp en text, skriver fin poesi och kommer på ett bra slut till spökhistorien.


Gården FOTO: JOHANNA WULF

Om du gillar att bli överraskad kommer du garanterat tycka om vår gård. Här kommer det alltid att hända grejer, men du får inte veta vad – då blir du ju inte överraskad! Gå förbi grinden och kom in… men akta dig så att du inte snubblar över en eldslukare eller cirkusparad!

Fotostudion Drömmer du om att bli fotograf, eller är du kanske sugen på att göra egna skitsnygga affischer? Här kan du prova på hur det är att plåta allt från en kaffekokare till en person utklädd till Dracula – det är bara att gå loss i studion! Varje dag finns superduktiga fotografen Johanna Wulf på plats för att hänga, hjälpa och peppa alla fotosugna. Våga tänk nytt när du fotar. Akta kameran bara.

T AVORI VIPP-F

Jamrummet/ Musikstudion Är du trött på att inte få spela trummor eller el-gitarr på högsta volym hemma? Ta då med ditt band till Palatset, eller starta ett nytt här, och prova på nya instrument eller lira det du är bäst på. Let’s jam! På lördagar kommer hiphoparen Tom Piha att hålla hiphopskola för alla över tio år. Tom Piha, eller Max Peezay som han också kallas, är en av Sveriges grymmaste rappare. Han är med i gruppen Fjärde Världen och har vunnit många priser för sin musik. Även Kristoffer Malmsten från hiphopgruppen Fattaru kommer att hänga på Palatset på lördagar för att hålla workshops och snacka musik. På söndagar tar coola Vanja & Cayenne över jamrummet och visar alla över tio år hur man sjunger med stöd från magen och håller micken rätt.

Den rappande VIPP-medlemmen Lukas, mitten, som även älskar graffiti och har intervjuat stadsministern.

ROOKIE

21


Psst, kom och mys! Myshörnan – eller hångelrummet som det också kallas – är det mysigaste rummet på hela Palatset. Om du känner för att mysa, prata, slappa, hångla eller träffa nya kompisar är det här absolut stället för dig. Häng i fåtöljerna eller spela roliga spel – allt är sååå mysigt. Och du, här är alla föräldrar förbjudna!

Konstiga verkstan FOTO: Pepe Nilsson

Vad är roligast att göra i en verkstad? Konst-iga grejer förstås! Här kan du göra allt från att labba fram en rökeffekt i laboratoriet – till att bygga ett monster av allt skrot som ligger utspritt lite överallt. På förmiddagarna kommer alla som vill att få hänga med konstnärerna Mattias Larsson och Jean Ploteau från Candyland, och på eftermiddagarna kommer samma killar att hålla i workshops där du som verkligen vill hitta på konstiga saker kan vara med. Candyland är ett konstnärsdrivet galleri i Stockholm där man kan kolla på hur mycket konst och utställningar som helst. Något som Candyland tycker om är att visa konst för såna som inte brukar vara intresserade i vanliga fall. De är superproffs på att skapa, och driver även Konstmässan Supermarket och Glimps. På Palatset kommer de att experimentera och uppfinna för fullt!

Gideons korridor

Ateljén

Det här är en lååång korridor. En ganska läskig korridor. En korridor med ett spöke. Gå igenom den… om du vågar! En helt perfekt plats att sitta och chilla i, få idéer från, samla tankarna eller bara få vara en stund.

På lördagar kommer olika gäster att dyka upp för att hålla workshops, och på söndagar tar Zirkus Loko-Motiv över hela Ateljén – och alla som är där. Med rör, tuber, serpentiner och performance blir du en del av konstverket, och precis vad som helst hända! Zirkus Loko-Motiv är en supercool konst- och performancegrupp, vilket betyder att de hittar på en massa galna, roliga, spännande, snygga och häftiga grejer inför publik – allt från dockteater till gigantiska eldföreställningar.

22 ROOKIE


FOTO: Alvaro Campo

L äs mer P å palatset.se/ : rummen

Candyland

Konstnärsgallerie t Candyland i Stockholm har må nga utställningar, och de välko mnar särskilt dig som inte bruk ar titta på konst i vanliga fall. På Pa latset kan du experimentera oc h uppfinna för fullt med Candyla nd.

Öppna verkstan Om du gillar saxar, lim, pennor, penslar, sudd, pärlor, färger, trådar, papper, lera, kartonger och allt annat du kan skapa med kommer du att älska ateljén. Här finns allt material du kan drömma om för den pysselsugna, och du får göra precis vad du har lust med. Vad sägs om att tillverka smycken, göra supercool konst eller pimpa din egen väska! Ibland dyker det även upp några coola gäster och pysslar bredvid dig, som till exempel Candyland. Välkommen!

Vill du också måla en graffitidörr?

FOTO: JOhan Lygrell

ROOKIE

23


Tjena! En lysande ide med ett palats för barn. Det byggs för mycket palats här i världen till åminnelse av en massa jävla gubbar som inte har gjort en människa glad. Det är dags för ett Barnpalats i stället! I en tid när tv-kanalerna översvämmas av en massa hysteriskt oengagerade barnprogramledare som visar billiga japanska helt obegripliga bildflöden för våra treåringar, är det dags att lyfta fram barnens egen och egentligen helt överlägsna kreativitet. Att skapa en plats där dom får bestämma över vad som är viktigt, vad som är konst och vad som är musik. Inte låta nån jury uppfostra rivare. , sångare och låtsk dom till dansande nickedockor. Stefan Sundström dersson FOTO: Jeane tte An Jag hoppas att ni lyckas med detta, och att ni får förorternas alla   barn att översvämma innerstan med sina röster. Det behövs överhuvudtaget fler barn som stojar på gatorna. Om nån hade åkt i en tidsmaskin från, låt oss säga 1911, eller 1931, eller till och med 1971 hade en av dom stora grejorna som skulle slå personen i fråga vara att barn inte längre leker på gatorna. Att det är tyst, förutom bilar som susar fram. Tänk om vi bodde i en stad där det som hördes mest var barnens röster, Mälarens vågskvalp och måsarnas skrin. Då skulle jag fan flytta hit igen. Hälsningar

Sundström Steffe

Lyssna PÅ LÅTAR: myspace.com / stefansundstro m

Palatset I Birger Jarls torg 2A, Riddarholmen, 111 28 Stockholm, I Telefon: 08-684 451 00 Mejl: info@palatset.se I Öppettider: Lördag och söndag kl 10-17 I Läs mer på: www.palatset.se

Rookie #1  

Palatsets kundtidning, producerad av Uppdragsmedia och Palatset VIPP-barn.

Rookie #1  

Palatsets kundtidning, producerad av Uppdragsmedia och Palatset VIPP-barn.

Advertisement