Page 1

Косовски бој из угла слуге Милутина Ја, понизни слуга Милутин, вратио сам се са овог крвавог боја рањен и физички и духовно! Прошао сам страхоту и храбро се борио, а причам рањеног срца и са сузом у оку! Све време битке био сам уз цара Лазара, служио сам му као и сваки његов слуга. Чинило се као да смо сви исти, али ја сам једини имао ту прилику да дочекам главу цара Лазара на својим рукама.


Све време битке био сам уз цара Лазара, служио сам му као и сваки његов слуга. Чинило се као да смо сви исти, али ја сам једини имао ту прилику да дочекам главу цара Лазара на својим рукама. Јањичари су довели Лазара окованог пред Бајазита. Био је сав крвав, рањен, исцепан и без кациге. Страшан призор за мене, иако сам и сам био рањен, измучен, крвав. Бајазит на окрутан начин почиње тада да се подсмева Лазару. Није ми било свеједно.

Бој на Косову


Желео сам да упаднем у њихов разговор и да му дам до знања да Лазар није лош, искварен и себичан! Хтео сам да изустим:“Лазар је цар!“, али када сам чуо и видео како цар смирено одговара - без имало страха, само сам хтео да стојим ту и да га слушам цео дан. Турски султан је видео да не може да уради ништа против Лазареве смирености, па је хтео да га узнемири показујући му одсечену Обилићеву главу на копљу. Цар је и на то имао смирен одговор.


Није допустио да га Бајазит понизи. Када је Бајазит видео да не може ништа против Лазаревих смирениих, мудрих речи, наредио је да му одсеку главу. Одлучио сам тада да се представим султану, клекнуо сам пред њега, што ми је пало јако тешко јер је он човек који ће одузети живот српском цару и замолио сам га да ми дозволи да на својим рукама дочекам свету Лазереву главу. Учинио ми је то, и то ме за тренутак умирило. Хтео је да му цар Лазар призна победу на Косову, а Лазар му је смиреним гласом одговорио: ,,Ми смо се тукли у различитим биткама! Ти си победио у твојој, ја сам у мојој!“ Није га разумео, али сви ми који смо чекали погубљење схватили смо поруку. То нас је оснажило, охрабрило, повезало и ујединило. Био сам поносан на свог господара, на свој народ, на себе.

Новине косовског боја.  
Новине косовског боја.