Page 1

centre de la imatge i la tecnologia multimèdia


Antoni Giró Roca

Rector de la Universitat Politècnica de Catalunya

El Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia és una aposta clara de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per oferir programes de grau innovadors. Les noves professions de l’entorn de la tecnologia i la comunicació audiovisual s’imposen en el món globalitzat i de la imatge. La tecnologia hi té un paper rellevant perquè les persones ens relacionem més i millor superant temps i distàncies. La Universitat, amb voluntat innovadora i visió de futur, ha treballat amb èxit perquè el grau oficial en Fotografia i Creació Digital i el grau oficial en Multimèdia s’adaptin amb èxit a les exigències de l’espai europeu d’educació superior (EEES). A més, ens sentim orgullosos que el nostre grau

en Fotografia i Creació Digital sigui l’única titulació universitària oficial a l’Estat espanyol d’aquesta matèria. El grau oficial en Fotografia i Creació Digital i el grau oficial en Multimèdia que ofereix la UPC és una formació capdavantera i competitiva en el seu àmbit. Ajudant els nostres joves a encarar amb confiança els nous reptes de la tecnologia i la comunicació audiovisual del segle XXI, preparem professionals excel·lents de la fotografia i de les tecnologies multimèdia contribuïnt una mica més al progrés i apostant per la innovació tecnològica del nostre país. Benvinguts i benvingudes al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC.


Grau oficial en Multimèdia Cada semestre els estudiants i estudiantes del grau en Multimèdia desenvolupen un projecte treballant en equip: webs, espots publicitaris, curts d'animació en 2D, videojocs, interactius 3D i aplicacions interactives multimèdia d'alt nivell.

Oriol Boira és un graduat en Multimèdia pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, i actualment també hi exerceix com a professor. Imparteix assignatures relacionades fonamentalment amb el món dels videojocs, que cobreixen des dels temes més conceptuals, com ara la indústria o el disseny de jocs (game design), fins als més tècnics, com ara els editors de nivells o bé les tecnologies per a jocs en xarxa.

Quins avantatges ha tingut per a tu, en l'àmbit professional, estudiar al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC? El primer, i més important, és que des de segon curs ja vaig tenir l’oportunitat de treballar en projectes professionals de manera remunerada. Aquest fet va ser molt positiu, ja que, alhora que aprenia, desen-

volupava el meu currículum professional. A partir d’aquí, gràcies al fet que els estudis tenen una clara orientació al mercat laboral, un nombre important de matèries que vaig cursar tenien relació directa amb els coneixements que després he necessitat —perquè se m’han demanat— a les empreses i projectes en què he treballat.

Quin és el valor afegit que ofereix aquest centre al seu alumnat? Jo destacaria les instal·lacions i els equipaments tècnics de què disposa el Centre, l’enfocament al mercat laboral d’una bona part de les assignatures, com ja he comentat, i la possibilitat de fer pràctiques en empreses de manera remunerada. No sé si està bé que ho digui jo, però m’agrada pensar que el fet que alguns professors estiguem directament vinculats a la indústria —duent-hi a terme

projectes de primer nivell i amb una certa repercussió— i que, alhora, impartim classes a l’escola és una motivació per als alumnes i també un valor afegit per a la seva formació.

Quins projectes professionals desenvolupes en l'actualitat? Fa nou anys que treballo al Club Super3 de Televisió de Catalunya creant videojocs per al públic infantil. En aquest temps he treballat en més de 100 títols i cada any estic implicat en uns 20 projectes de pràcticament totes les tipologies possibles. A més, també estic vinculat a projectes d’R+D+I (l’any passat vaig codirigir el CREA Videojocs i ara n’estic preparant un altre del qual encara no puc parlar...) en l’àmbit de tota la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i també faig divulgació sobre

aquest tema col·laborant periòdicament amb l’emissora de ràdio Rac1, fent conferències, etc. I com a futur immediat, tot apunta que aquest febrer podré començar a escriure el meu segon llibre, després de Programación de páginas web con Flash, PHP y MySQL, que versarà sobre la inclusió dels videojocs dins l’ADN de la societat.


Oriol Boira. Videojoc “Circuit aquàtic”, del Club Super3 Roger Riera. Grau en Multimèdia. Recreació del model de les sabatilles d’esport All Stars de la marca Converse

Miquel Payá. Grau en Multimèdia. Reconstrucció 3D d’una vivenda unifamiliar

Oriol Boira. Videojoc “Jungles Misterioses: Alliberament”, del Club Super3


Grau oficial en Multimèdia I, el que avui és més important, els estudiants i estudiantes fan pràctiques gràcies als convenis de formació amb empreses i institucions.

Robert Mulet és un graduat en Multimèdia pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC. És expert en multimèdia i actualment treballa a Custo Barcelona.

Què vas estudiar al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC? Hi vaig estudiar el grau en Multimèdia. Aquest títol universitari m’ha donat una visió i un coneixement amplis sobre les diverses tecnologies i conceptes multimèdia amb què actualment es treballa tant en l’entorn offline com online. Això m’ha permès ser un professional multidisciplinari, una característica que avui es valora molt a les empreses.

En què treballes actualment? Després de tres anys treballant en l’àrea de màrqueting de Vueling, el primer any com a dissenyador web i els dos

últims com a web analyst, he finalitzat recentment aquesta etapa i ara en començo una de nova per a la marca Custo Barcelona com a web manager a Nova York.

Parla'ns de la teva feina. Què fas? T'agrada? Quins són els teus reptes professionals? En la meva feina sóc el responsable de la pàgina web de Custo Barcelona: coordino aspectes com ara el disseny, la usabilitat, els continguts, el posicionament a Internet, les principals KPI o campanyes de comunicació als clients, entre altres feines relatives a aquest mitjà de comunicació. L’objectiu de la meva feina és convertir Custo Barcelona en un referent de l’e-commerce en el sector del retail d’aquest país.

Informació del grau • El grau oficial en Multimèdia és un títol universitari integrat a l’espai europeu d’educació superior (EEES). • Quatre anys, 240 crèdits ECTS. • Pràctiques des de tercer curs. Classes presencials al Centre o classes presencials online. • Accés: batxillerat (en qualsevol modalitat) i les PAU, cicles formatius de grau superior i FPII. El pla d’estudis del grau oficial en Multimèdia s’ha creat perquè els estudiants i estudiantes adquireixin competències relacionades amb les tecnologies, les eines i les metodologies de la producció multimèdia, la base científica de les tecnologies multimèdia, el mitjà artístic i el disseny. I ho fan amb assignatures com ara Animació 2D, Animació 3D o Aplicacions Web d’Última Generació, entre altres. D’altra banda, els estudiants i estudiantes desenvolupen habilitats relatives a la comunicació gràfica i audiovisual, el desenvolupament del sentit estètic, les tècniques de gestió, els aspectes econòmics de la producció multimèdia i els diversos sectors de la indústria i dels serveis.


Robert Mulet. Re-disseny homepage vueling.com

Gerard Mateo i Núria Querol Grau en Multimèdia, Il·luminació en CGI.

Eladi Sanchez i Marc Valls Grau en Multimèdia, Il·luminació en CGI

Miquel Payá. Grau en Multimèdia. Reconstrucció 3D d’una vivenda unifamiliar


Grau oficial en Fotografia i Creació Digital Si vols fer de la teva passió la teva professió, al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia t'ensenyem els conceptes i les tècniques més innovadors en la creació d'imatges, i les tecnologies de captura i tractament, per fer de tu el millor professional en el món de la fotografia i la creació digital.

Miquel Bigas és un graduat en Fotografia i Creació Digital pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, del qual ara també és professor. Imparteix assignatures relacionades amb el processament de la imatge i la creació d’imatges per ordinador (CGI) en el grau oficial en Fotografia i Creació Digital i també en el postgrau en Fotografia i CGI.

Quins avantatges ha tingut per a tu, en l'àmbit professional, estudiar al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC? El més important, per a mi, ha estat el fet de proporcionar-me una base sòlida de coneixements de l’àmbit fotogràfic, que m’han permès assumir, amb criteri i de manera autònoma, l’evolució constant que s’està produint en el món de la imatge.

Gràcies a aquesta base professional afronto amb seguretat i creativitat els nous projectes que se’m plantegen. Cada nova feina és un nou repte al qual cal enfrontar-se amb la confiança d’obtenir l’èxit.

Quin és el valor afegit que ofereix aquest centre als futurs estudiants i estudiantes? El principal valor afegit dels estudis de Fotografia i Creació Digital a la UPC és que aportem als alumnes els coneixements i les eines per afrontar el seu futur professional amb les garanties d’haver après allò que és necessari per desenvolupar la feina amb bons resultats. Preparem els estudiants per donar resposta a les necessitats del sector de la fotografia en el moment actual i, a més, els aportem les eines que els serviran per evolucionar en el transcurs de la seva vida professional.

Quins són els projectes professionals en què participes actualment? Un dels projectes més importants en què participo actualment és la col·laboració amb el Laboratori CGI (computer generated imaging) del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC. Juntament amb Toni Bover, coordinador del Laboratori i també professor del Centre, desenvolupem treballs de recerca i innovació, així com de transferència del coneixement. D’altra banda, col·laboro amb l’Ajuntament de Vic en la difusió de la història de la fotografia i de la ciutat en projectes com ara “L’ull del passat” o “Els murs del Mèder”. A més, com a fotògraf freelance, duc a terme treballs de producció d’imatges i de processament de la imatge.


Miquel Bigas. Imatge d’activitats rurals per escoles: “Un món per conèixer”

Josep Palou. Grau en Fotografia i Creació Digial, Projecte Final de Carrera

German Perarire. Grau en Fotografia i Creació Digital, Mòdul Projectes

Muntsa Gisbert. Grau en Fotografia i Creació Digital, Mòdul Projectes

Miquel Bigas Gran Teatre del Liceu. Temporada d’Òpera 06/07

Miquel Bigas Gran Teatre del Liceu. Temporada d’Òpera 06/07

Miquel Bigas. Imatge de bellesa per book de model


Grau oficial en Fotografia i Creació Digital Molts dels nostres estudiants i estudiantes treballen actualment per a empreses i institucions de gran prestigi com ara el Museu Picasso, la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Metges sense Fronteres o els Laboratoris Color EGM.

David Rodríguez és un graduat en Fotografia i Creació Digital pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC. És fotògraf i actualment treballa a Applus+ Idiada.

Què vas estudiar al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC? Vaig estudiar Fotografia i Creació Digital. Vaig començar els estudis molt interessat en la vessant més creativa perquè ja havia estudiat disseny d’interiors i més endavant me’n van fascinar les qüestions més tècniques. En acabar els estudis, em vaig decantar per potenciar la vessant més tecnicocientífica del meu perfil professional. Actualment, treballo a l’empresa Idiada, que es dedica al desenvolupament de productes per al sector de l’automòbil, com a tècnic en fotografia en un laboratori de xoc de vehicles.

Parla'ns de la teva feina... Bàsicament, treballem amb equips de captació d’imatges a alta velocitat, al servei de la seguretat passiva, en proves de xocs de vehicles o desplegaments d’airbags, així com en qualsevol altra prova que requereixi aquest tipus d’equipaments. Aquesta feina és força potent en el sentit que cada projecte planteja assumir nous reptes i estar sempre obert i atent a les innovacions que se succeeixen al món de la fotografia i la imatge.

En quina mesura la formació que vas rebre dóna resposta als reptes que actualment et planteja la teva ocupació professional? Els estudis al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC em van aportar amplis coneixements en fotografia que després van

ser la base per manegar amb èxit les eines necessàries per desenvolupar projectes amb criteri. Aquesta formació proporciona, sobretot, seguretat a l’hora de prendre decisions i, a més, en llocs de treball com el meu actual esdevé imprescindible. D’altra banda, tenir una titulació com la que ofereix la UPC és, moltes vegades, essencial per accedir a llocs de responsabilitat en l’entorn professional.


David Rodríguez. Xoc normativa EuroNCAP frontal contra barrera deformable a 64 Km/h

Informació del grau • El grau oficial en Fotografia i Creació Digital és un títol universitari integrat a l’espai europeu d’educació superior (EEES). • Quatre anys, 240 crèdits ECTS. • Pràctiques des de tercer curs. • Classes presencials al Centre o classes presencials online. • Accés: batxillerat (en qualsevol modalitat) i les PAU, cicles formatius de grau superior i FPII. El pla d’estudis del grau oficial en Fotografia i Creació Digital està pensat perquè els estudiants i estudiantes adquireixin competències relacionades amb els conceptes i les tecnologies de la imatge, en general, i de la fotografia, en particular. Són matèries d’aquest grau els aspectes tècnics, científics i estètics de la fotografia, les tecnologies de captura i tractament de la imatge fotogràfica, i la creativitat en la concepció de les idees i en l’ús de les tecnologies que s’utilitzen en el món professional. Els estudiants i les estudiantes poden cursar assignatures com ara Fonaments per a la Representació i Modelatge 3D o Estructura de la Imatge i la Il·luminació, entre altres. Al llarg de la seva formació, els estudiants i estudiantes desenvolupen projectes de fotografia de moda, d’espais naturals i d’arquitectura, fotografia d’autor i imatge generada per ordinador.

Ruben Ferrer. Grau en Fotografia i Creació Digital, Mòdul Projectes

David Rodríguez. Xoc normativa EuroNCAP lateral contra pal a 29 Km/h


Graus, Postgraus i Open Knowledge online Al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC s’hi poden estudiar els graus oficials en Fotografia i Creació Digital i en Multimèdia de manera online, igual que els postgraus professionals i els programes open knowledge. Els postgraus online del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC tenen

com a objectiu principal complementar i ampliar els coneixements dels professionals i dels nous graduats i graduades en Fotografia i Creació Digital i Multimèdia. Els programes open knowledge posen a l’abast dels estudiants i estudiantes un catàleg específic d’assignatures de les àrees de Multimèdia i Fotogra-

fia i Creació Digital de manera oberta i independent. L’estudiant o estudianta pot cursar les assignatures amb la resta d’estudiants i estudiantes universitaris del Centre, en les mateixes aules, amb els mateixos materials didàctics i amb el mateix mètode online.

ampliar o reforçar les competències i els coneixements, i, alhora, facilitar l’accés a la formació a tothom, amb el propòsit d’incorporar o reincorporar al sistema educatiu totes les persones que se n’han mantingut allunyades o que l’han abandonat.

L’objectiu principal dels programes open knowledge és

Mètode online propi

Amb el mètode propi de formació online podràs interactuar amb els teus professors i professores, els podràs fer totes les preguntes que necessitis en directe durant la sessió, i, fins i tot, et podran corregir els treballs directament connectant-se amb el teu ordinador. A més a més, si l'estudiant o estudianta no pot assistir a una classe, pot veure la sessió quan vulgui i tants cops com ho necessiti, ja que tot queda enregistrat.

Amb el mètode de formació online del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, l’estudiant o estudianta pot interactuar amb el professorat com si fos a l’aula. A més, pot veure els companys i companyes de classe, parlarhi i treballar-hi en equip. Un dels avantatges més interessants d’aquest nou mètode formatiu a distància és que els estudiants i estudiantes i els professors i professores fan la classe un dia i una hora determinats en una aula virtual. Les classes són en directe i estan organitzades en dues parts. En començar, el professor o professora aclareix qualsevol dubte de l’estudiantat, revisa els exercicis i les activitats, i realitza les avaluacions en temps real.

Després, el professor o professora explica temes i conceptes o procediments nous, planteja nous exercicis i presenta els materials per treballar: apunts, exercicis pràctics, pla de treball per a la setmana, recursos de suport, etc. A més, aquest mètode està adaptat totalment a les necessitats de l’estudiantat, ja que les alumnes i els alumnes que cursen els graus mitjançant el mètode online tenen la possibilitat d’assistir sempre que els interessi a les classes in situ. L’avaluació és contínua i també es desenvolupa online, mitjançant un examen final que es duu a terme en unes instal·lacions indicades amb antelació.


Pràctiques A més de la vessant formativa, el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC és un centre pioner en recerca, innovació i desenvolupament de projectes de transferència del coneixement en els àmbits de les tecnologies multimèdia i de la fotografia. Actualment, disposa de cinc laboratoris (Pentalab), on es duen a terme projectes innovadors i de recerca per incorporar els darrers coneixements a la mateixa docència dels ensenyaments i transferir-los als sectors productius i de serveis: • Laboratori Audiovisual. • Laboratori d’Imatge. Generada per Ordinador. • Laboratori d’Interacció Humà-computadora. • Laboratori de Continguts i Aplicacions Interactives Multimèdia. • Laboratori de Qualitat de la Imatge.

En aquests laboratoris, els estudiants i les estudiantes tenen l’oportunitat de participar en projectes de recerca remunerats. A més, el Centre té una important borsa de treball en què, gràcies als convenis de cooperació educativa, l’estudiantat fa pràctiques remunerades en consultores com ara Capgemini o Xperience Consulting, en mitjans de comunicació (TV3, El Mundo, El Periódico...) o en altres empreses líders en els sectors d’activitat respectius, com ara EGM, Siemens, Endesa, Ogilvy Interactive o TMB, entre altres. En aquest període l’estudiant o estudianta del grau adquireix competència professional, amb la tutela de professionals amb experiència i en un entorn real de treball.

Estudiar online ja no implica estudiar sol. Aquesta sensació desapareix perquè es treballa amb els companys i companyes en temps real. Els estudiants i estudiantes es veuen i s'escolten, i dialoguen com si fossin a la mateixa aula.


Formant professionals L’èxit dels nostres estudiants i estudiantes avala el nivell educatiu dels estudis que oferim al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC. L’alt nivell de professionalitat dels nostres professors i professores és un punt clau a l’hora d’assolir els objectius que ens proposem cada curs. Molts dels nostres professors i professores han cursat els estudis al nostre centre i ara són especialistes en la tecnologia multimèdia i en el món de la fotografia i la creació digital. Una formació que els ha donat

les eines necessàries per convertir-se en professionals que actualment treballen en empreses capdavanteres del sector. El Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC està ben preparat per formar professionals. Estem preparats a tots els nivells: pla d’estudis, professorat, instal·lacions i oportunitats de pràctiques remunerades per als alumnes i les alumnes mitjançant els convenis de formació amb empreses i els projectes de recerca i de transferència de tecnologia que duem a terme a través del Pentalab.

El grau oficial en Fotografia i Creació Digital i el grau oficial en Multimèdia de la UPC són títols universitaris en què l’alt nivell d’exigència i qualitat dels estudis que impartim us garanteix la millor preparació. El nostre objectiu és que vosaltres sigueu grans professionals d’allò que us agrada. Juan José Fábregas Director del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC.


Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia

Campus Terrassa Carrer de la Igualtat, 33 08222 Terrassa

Tel. 93 112 08 08 www.citm.upc.edu

Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia  

Fullet informatiu del Centre; els graus oficials en Multimedia i Fotografia i Creació Digital, els postgraus on-line i la formació Open Know...