Page 1

Α Θ Η Ν Α

-

Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ

-

Π Α Τ Ρ Α

-

S

Χ Α Λ Κ Ι Δ Α

-

M Y T I Λ H N H

-

Λ Η Μ Ν Ο Σ

UNIVER ITY PRES

ς η λ ά χ ι Μ νης ν ά ι γ ο κ Κα

www.universitypress.gr

Αριθμός Φύλλου 16

06.2010 Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 7

äéáíåìåôáé äùñåáí

Η Πρώτη Μηνιαία Φοιτητική Εφημερίδα

55.000 αντίτυπα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδίστακτο τρομοκρατικό χτύπημα Σελ. 3

Ξεκίνησε η Επανάσταση του Αυτονόητου...; Σελ. 4

ΝΕΟΛΑΙΑ

Νέα Εποχή για την ΟΝΝΕΔ Σελ. 7

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η 11η Σεπτεμβρίου για το Περιβάλλον Σελ. 10-11

ΠΑΤΡΑ

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Σελ. 20-21

ΑΙΓΑΙΟ

Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης

e

sUMm R

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ… Σελ. 12 - 13

GUIDE

Σελ. 22

Σκιάθος Μύκονος Πάρος Χανιά Σελ. 15

- 19


S

UNIVER ITY PRES

|| Δ

IOYNIOΣ ‘10

Φοβάμαι… Ελπίζω; Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι για το τι επιφυλάσσει η μοίρα στον ελληνικό λαό. Πολλοί λένε πως απ’ τον Σεπτέμβριο και μετά θα έρθουν τα δύσκολα για τη χώρα μας. Όταν για τα καλά πλέον θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την νέα οικονομική πραγματικότητα για την οποία ευθύνονται οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Με την σιωπηρή ανοχή βεβαίως των Μ.Μ.Ε. και της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Φοβάμαι για πολλά πράγματα. Φοβάμαι για το μέλλον μας. Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω και δεν θέλω ίσως να φανταστώ που μπορεί να φτάσει η πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων όταν θα αρχίζει να χάνει πράγματα τα οποία τα θεωρούσε δεδομένα. Φοβάμαι γιατί βλέπω δημοσιογράφους που γνώριζαν πολύ καλά την όλη κατάσταση και επιμελώς την έκρυβαν από τον ελληνικό λαό να κάνουν πως πέφτουν απ’ τα σύννεφα. Κώστας Φωτεινόπουλος

Φοβάμαι γιατί αδυνατώ να πιστέψω πως ο κος Παπανδρέου και το επιτελείο του δεν γνώριζαν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα πριν αναλά-

Εκδότης U.P.

βουν τη διακυβέρνηση της. Δεν είναι κάποιος ουρανοκατέβατος ο Πρωθυπουργός, υπουργός επί των κυβερνήσεων Σημίτη ήταν. Γιατί λοιπόν έκανε σύνθημα το «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»; Φοβάμαι γιατί σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση δεν έχει μια ενιαία πολιτική. Υπάρχει σύγχυση, ασυνεννοησία, κόντρες, διαμάχες και πολλοί αντιφρονούντες. Φοβάμαι γιατί σε ένα νέο κοινοβουλευτικό σώμα, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα ένα χρόνο, υπάρχουν ήδη 8 ανεξάρτητοι βουλευτές. Φοβάμαι γιατί δεν βλέπω κανέναν απ’ αυτούς που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ έχουν κλέψει να τιμωρείται. Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω πως μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς από τη στιγμή που δεν μπορεί να προστατευτεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Φοβάμαι γιατί η Αριστερά αντί σ’ αυτή την περίοδο να είναι ενισχυμένη και δυνατή, διασπάται.

Φοβάμαι γιατί το Κ.Κ.Ε. αντί να προσεγγίζει κόσμο, τον απομακρύνει με τις τακτικές των συνδικαλιστών του.

Φοβάμαι γιατί δεν έχω ακούσει κάποιον να ασχολείται σοβαρά σ’ αυτή τη χώρα με τις προοπτικές ανάπτυξης.

Φοβάμαι γιατί στην κεντροδεξιά οι προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων υπερβαίνουν την ανάγκη της ενότητας και της κοινής γραμμής με στόχο μια εποικοδομητική αντιπολίτευση η οποία θα επισημαίνει τις όποιες λάθος πολιτικές της κυβέρνησης.

Φοβάμαι γιατί βλέπω πως υπάρχουν Έλληνες που δεν σέβονται την ιστορία και τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Τα εξευτελίζουν κάνοντας ξέφρενα πάρτι και «ξεναγήσεις» θέλοντας να επιδείξουν το δήθεν κοινωνικό τους status.

Φοβάμαι γιατί στην Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σε καίριες θέσεις οι οποίοι απέδειξαν περίτρανα την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας απ’ αυτούς ότι είναι το λιγότερο ανεπαρκείς.

Φοβάμαι και για πολλά ακόμη, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να τα αναφέρω κι αυτά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Φοβάμαι γιατί δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βγαίνει να μιλήσει στον ελληνικό λαό ο τέως πρωθυπουργός κος Καραμανλής. Φοβάμαι γιατί η προοπτική συμμετοχής με κάποιο τρόπο στην εξουσία κάνει τον ΛΑ.Ο.Σ. αρωγό στην υποδούλωση, την καταπίεση και την υποβάθμιση του ΕΛΛΗΝΑ, για τον οποίο υποτίθεται πως αγωνίζεται.

Α Θ Η Ν Α

σημεία διανομής ΑΘΗΝΑ

• Στο κυλικείο της σχολής.

Πολυτεχνειούπολη

• Στο κεντρικό κυλικείο στη πλατεία. • Στο κυλικείο των Τοπογράφων. • Στο κυλικείο κοντά στο ΣΕΜΦΕ. • Στο κυλικείο της πρυτανείας.

Πανεπιστημιούπολη

• Στο κυλικείο στην είσοδο του εστιατορίου στη Φιλοσοφική. • Στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου" στη Φιλοσοφική. • Στο κυλικείο του Γεωλογικού Τμήματος. • Στο κυλικείο της Θεολογικής Σχολής.

Ιατρική - Οδοντιατρική • Στο κυλικείο της Ιατρικής. • Στο κυλικείο της Οδοντιατρικής. • Στο κυλικείο της σχολής.

Πάντειο Πανεπιστήμιο

• Στο κυλικείο της σχολής έξω από το αναγνωστήριο. • Στο φωτοτυπικό κέντρο απέναντι από την είσοδο της σχολής.

S

UNIVER ITY PRES Η Πρώτη Φοιτητική Εφημερίδα

¸äñá:

ΤΕΙ Αθήνας

• Στο κεντρικό κυλικείο της σχολής. • Σε καφετέρια έξω από την είσοδο της σχολής.

Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ

• Στην είσοδο της φοιτητικής λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών. • Στο αναγνωστήριο της Νοσηλευτικής.

Π Α Τ Ρ Α

-

S

Χ Α Λ Κ Ι Δ Α

-

M Y T I Λ H N H

-

Λ Η Μ Ν Ο Σ

Μιχάλης Κακογιάννης

www.universit ypress.gr

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ-ΛΕΣΧΕΣ

-

06.2010 Αριθμός Φύλλου

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

55.000 αντίτυπα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδίστακτο τρομοκρατικό χτύπ ημα

Σελ. 3

Ξεκίνησε η Επανάστ του Αυτονόητου...αση ;

Σελ. 4

ΝΕΟΛΑΙΑ

Νέα Εποχή για την

ΟΝΝΕΔ

• Στο κεντρικό κυλικείο της σχολής. • Στη καφετέρια που βρίσκεται πριν την είσοδο της σχολής.

• Στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου" • Στο κυλικείο Μηχανολόγων • Στο κυλικείο Παιδαγωγικού

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΕΙ Πατρών

Ιστοσελίδες Κοιν ωνικής Δικτύωσης

• Έξω από το κυλικείο του νέου κτιρίου. • Στο café-snak "IL POSTO" έξω από την είσοδο του

μυτιληνη

ΤΕΙ Χαλκίδας

παλαιού κτιρίου.

ΤΕΙ Πειραιά

• Στο κεντρικό κυλικείο της σχολής. • Στο κυλικείο της ΣΔΟ.

ÉäéïêôÞôçò-Åêäüôçò: ÄéåõèõíôÞò: Yπεύθυνος Διαφήμισης: Yπεύθυνος Marketing:

Kùνóôáíôßíïò Öùôåéíüðïõëïò Âáóßëçò ÔóéäÞìáò Κώστας Σιμιτσόπουλος simitsopoulos@universitypress.gr Πέτρος Μακρής ads@universitypress.gr Γιάννης Γεωργαντάς ads@universitypress.gr

Êáñáãéþñãç Óåñâßáò 7 - Óýíôáãìá

DTP Services:

romanόs - ôçë.: 210-82.52.555

Ôçë. - Fax: 210 - 32.23.570, -571

Υπέυθυνος Λέσβου:

Κωνσταντίνος Σπυριδάκος mytilini@universitypress.gr

Υπέυθυνος Πάτρας:

Βαγγέλης Μοσχόπουλος patra@universitypress.gr

e-mail: info@universitypress.gr

Σελ. 7

ΠΕΡΙΒΑΛ

ΛΟΝ

Η 11η Σεπτεμβρ για το Περιβάλ ίου λον

Πανεπιστήμιο Πατρών

Σελ. 10-11

ΠΑΤΡΑ Σελ. 20-21

ΑΙΓΑΙΟ

• Στο κεντρικό κυλικείο της σχολής.

• Στο κεντρικό κυλικείο (Επιστημών της Θάλασσας) • Στο κτίριο της σίτισης • Στο κτίριο Παπαρίσβα.

Σελ. 22

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Υ ΕΛΛΗΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΩΝ…

e

sU Mm R Σκιάθος Μύκονος Πάρος Χανιά

Σελ. 12 - 13 Σελ. 15 -

ÓõíôáêôéêÞ ÏìÜäá: Óïößá Áíäñéïðïýëïõ, ÂáóéëéêÞ ÂåíÝôç, Θεοδώρα Βάμβα, Στέλλα Γεωργίου, ÔæÝíç Äïýíç, Μαριλένα Ζηδιανάκη, Κωνσταντίνα Ζυγούρη, Öáßç Èåéáêïý, Γιάννα Καραλή, Êáôåñßíá Êáñáìðßíç, Ìáñßá ÊáôóéìðÝñç, Âáóßëçò ÊïìðïãéÜííçò, Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, Óôõëéáíüò ÊïíôÝáò, ¢ííá ÌÜíôéêá, ÅõÜããåëïò ÌðáôéóôÜôïò, Ìáñßá ÌðåñÞ, Êùíóôáíôßíïò Ìðιìðήò, Ζωή Μπιζοπούλου, Êáôåñßíá ÐáãêÜëïõ, Δημήτρης Παπαδόπουλος, ÄÞìçôñá Ðáðïõôóüãëïõ, Ζωή Παρασίδη, ÃéÜííçò ÐÞëéïõñáò, Άννα Ντιώνια, Êßìùí ÓáúôÜêçò, ÂáñâÜñá Óêïðåëßôïõ, Σωτήρης Σκουλούδης, Êþóôáò ÓðõñéäÜêïò, Γιαννάτος Τζαννέτος, Ορέστης Τσιδήμας, ÄÞìçôñá Ôóüôóïõ, ËÞäá Öáñáêïýêç, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου. Óêéôóïãñáößá:

ÓùôÞñçò ÂáñåëÜò barelskitsa.blogspot.com Μάριος Λιώμης Λουκία Τζωρτζοπούλου

16

äéáíåìåôáé äùñå2 7 áí

Η Πρώτη Μη νια Φοιτ ητική Εφημ ί α ερίδα

ΠatρΑ

Yπεύθυνος Direct Market:

url: www.universitypress.gr

-

ΧΑΛΚΙΔΑ

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Νομική Αθήνας

UNIVER IT Y PR E S

(σε stands) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Ελπίζω έστω και τώρα, έστω και τόσο αργά, να μπορέσουμε να αλλάξουμε την νοοτροπία του Νεοέλληνα (του βολέματος, του ρουσφετιού, της ξάπλας, της τεμπελιάς, της κουτοπονηριάς, της λαμογιάς, του ωχαδερφισμού, του δε βαριέσαι) που έχει καίρια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση μας. Αυτήν τη νοοτροπία εκμεταλλεύτηκαν όλοι και έδρασαν εις βάρος της χώρας μας. Πρωτίστως αυτό και τα υπόλοιπα στη πορεία. Καλό Καλοκαίρι

GUIDE

editorial

2

19

Μετά την ανάγνωση της εφημερίδας μας σκεφτείτε το περιβάλλον.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ÁÐÁÃÏÑÅÕÅÔÁÉ ç áíáäçìïóßåõóç, ç áíáðáñáãùãÞ, ïëéêÞ, ìåñéêÞ Þ ðåñéëçðôéêÞ Þ êáôÜ ðáñÜöñáóç Þ äéáóêåõÞ áðüäïóç ôïõ ðåñéå÷ïìÝíïõ ôçò åöçìåñßäáò ìå ïðïéïíäÞðïôå ôñüðï, ìç÷áíéêü, çëåêôñïíéêü, öùôïôõðéêü, ç÷ïãñÜöçóçò Þ Üëëï, ÷ùñßò ðñïçãïýìåíç ãñáðôÞ Üäåéá ôïõ åêäüôç. Íüìïò 2121/1993 êáé êáíüíåò Äéåèíïýò Äéêáßïõ ðïõ éó÷ýïõí óôçí ÅëëÜäá. Ôá åíõðüãñáöá Üñèñá êáé ïé óõíåíôåýîåéò, åêöñÜæïõí ðñïóùðéêÝò áðüøåéò êáé ü÷é áðáñáßôçôá ôéò èÝóåéò ôçò åöçìåñßäáò ìáò.


S

UNIVER ITY PRES

IOYNIOΣ ‘10

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

||

ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Συγκλονισμένη και άναυδη είναι η κοινή γνώμη από το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα, στην καρδιά των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το δέμα-βόμβα εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του υπουργού, Γιώργου Βασιλάκη, ο οποίος και έχασε τη ζωή του. Ο κ. Βασιλάκης, αστυνομικός υποδιευθυντής και στενός συνεργάτης επί χρόνια του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη ήταν 52 ετών και πατέρας δύο παιδιών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα πέρασε από την είσοδο, πιθανότατα χωρίς να ελεγχθεί από κανέναν, στο θεωρητικά καλύτερα φυλασσόμενο κτήριο της χώρας. Είχε ταχυδρομηθεί μέσω ΕΛΤΑ πριν από μερικές ημέρες και παραλήπτης ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, λέγεται ότι το γραφείο του υπασπιστή

ισοπεδώθηκε στην κυριολεξία. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό ότι οι δράστες είναι εξαιρετικά ικανοί, αφού κατάφεραν σε ένα μικρό δέμα να βάλουν μία τόσο ισχυρή βόμβα. Αμέσως μετά την έκρηξη το υπουργείο γέμισε από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το κτήριο καθώς υπήρχε ο φόβος και για άλλα παγιδευμένα δέματα. Αναζητούσαν, παράλληλα, στοιχεία από τα υπολείμματα της βόμβας, κάποιο DNA ή οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτότητα των δραστών. Κάποιοι δεν απέκλειαν να επρόκειτο για ασύλληπτα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς ή του Επαναστατικού Αγώνα, οι οποίοι θέλησαν με τον τρόπο αυτό να τρομοκρατήσουν τον υπουργό και την Αστυνομία, και να δηλώσουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες θα συνεχιστούν και θα είναι πιο αιματηρές. Παρόλο που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν σημαίνει πως δεν έχει αναστατωθεί κιόλας. Ειδικά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που νοιώθουν καθημερινά την κοινωνική κατακραυγή λόγω των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αποφασισθεί, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αντιλαμβανόμενοι πως οι τρομοκράτες είναι και ικανοί και αδίστακτοι. Η αλήθεια είναι πως οι τρομοκράτες πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να πλήξουν τον βασικό διώκτη της εγχώριας τρομοκρατίας και να επαναφέρουν το αίσθημα φόβου στον ελληνικό λαό. Είναι αδιανόητο σε ένα σύγχρονο και ανεπτυγμένο κράτος να καταφέρουν να περάσουν μία βόμβα στο γραφείο του υπουργού και ειδικά τόσο κοντά σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Oι αλλαγές στο ασφαλιστικό Πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η άμεση ψήφιση του, μιας και αυτές οι αλλαγές θεωρούνται απαραίτητες από τον μηχανισμό στήριξης για την δανειοδότηση της χώρας μας. Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας σε άντρες γυναίκες στα 65 χρόνια. Σας παραθέτουμε κάποιες από τις βασικές ασφαλιστικές και εργασιακές αλλαγές του νομοσχεδίου: Όρια ηλικίας: Δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης(αναλογικής και βασικής) θα έχει ο εργαζόμενος ο οποίος είτε έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του είτε έχει περάσει τα 60 αλλά με 40 χρόνια ασφάλισης. Πλασματικά χρόνια: Ως χρόνος ασφάλισης στο Δημόσιο και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα υπολογίζεται πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης τα εξής: 1) ο χρόνος στρατιωτικής θητείας 2) γονικής άδειας για την ανατροφή τέκνων 3) επιδότησης λόγω ασθένειας ως και 300 μέρες, καθώς επίσης και τακτικής ανεργίας ως και 300 μέρες 4) εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών ως και 2 έτη 5) σπουδών για την απόκτηση πρώτου πτυχίου 6) ο χρόνος ανεργίας 7) ο προβλεπόμενος χρόνος απουσίας λόγω κύησης ή λοχείας 8) ο χρόνος απεργίας 9) ο πλασματικός χρόνος. Τα πλασματικά χρόνια δεν θα υπερβαίνουν τα 7 έτη.

“De Montfort University deserves praise for its commitment to innovation” Jerry Fishenden, Microsoft UK

DMU is proud to be a top modern university for postgraduate study. • Art & Design • Business & Law • Health & Life Sciences • Humanities • Technology Contact our education representative to find out how you can join an award-winning student community:

Yiannis Ananiadis T: +30 210 620 2832 E: info@go-uk.gr and ioannis.ananiadis@gmail.com W: dmu.ac.uk/international AD9326

Σχέσεις εργαζομένων – εργοδοτών: 1) Μετατροπή του ΟΜΕΔ σε γνωμοδοτικό όργανο και επιλογή «διαιτητή» μόνο μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών ( εργαζομένων – εργοδοτών) 2) Αυξηση ορίου απολύσεων: Ελεύθερες για τις επιχειρήσεις που απασχολούν ως 19 άτομα προσωπικό. Μέχρι 6 για αυτές που απασχολούν από 20 ως 129 εργαζομένους και 5% με όριο απολύσεων τις 30 το μήνα για όσες απασχολούν 151 και πλέον άτομα. 3) «Μισές» αποζημιώσεις με χρόνο προειδοποίησης από 1 έως 6 μήνες για εργαζομένους που έχουν από 1 μήνα μέχρι 28 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. 4) Δικαίωμα αυτασφάλισης σε ανέργους 55 ως 64 ετών, με τη συμμετοχή του εργοδότη που τους απέλυσε από 50% έως 80%, με κατώτατο όριο τη περίοδο των 3 ετών. 5) Πρόσληψη νέων κάτω των 25 ετών με μισθό με μισθό 620 € το μήνα. Μείωση της αμοιβής για υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση έως και 20%

3


4

S

UNIVER ITY PRES

|| Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η

IOYNIOΣ ‘10

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ...;

Σ

τις 25-27 Ιουνίου διεξήχθη το 8ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η φιλελεύθερη παράταξη ευελπιστεί πως το τέλος του συνεδρίου σηματοδοτεί και την αρχή μιας νέας Νέας Δημοκρατίας, που με πρόγραμμα, θέσεις και αρχές θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Όπως επισήμανε δυναμικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς «Νέα Μεταπολίτευση» είναι η «Επανάσταση του Αυτονόητου»... του Ορέστη Τσιδήμα

«Ζούμε την αγωνία του παλιού που πεθάνει και τις οδύνες του καινούργιου που γεννιέται..» είπε ο κ. Σαμαράς στην εναρκτήρια ομιλία του 8ου τακτικού συνεδρίου της Ν. Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «το παλιό στηρίχθηκε σε επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει:Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων». Το καινούργιο που γεννιέται είναι ένα νέο πολιτικό μοντέλο που μπορεί να καλύψει τα τέσσερα μεγάλα ελλείμματα: ανταγωνιστικότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας,παιδείας και έχει όνομα «Νέα Μεταπολίτευση» τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Νέα Μεταπολίτευση» λοιπόν, είναι η «Επανάσταση του Αυτονόητου»... επεσήμανε δυναμικά.

Στοχευμένη Κριτική στο ΠΑΣΟΚ Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε λιτά και ρεαλιστικά για την αντίπερα όχθη και τις προεκλογικες στρατηγικές της: «Νόμιζαν ότι Πολιτική είναι φλύαρες δηλώσεις στα κανάλια, πλατειά χαμόγελα, φτηνές ατάκες και καιροσκοπικοί θεατρινισμοί πρώτης τηλεοπτικής προβολής. Όμως, Πολιτική είναι να ξέρεις τι λες! Το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση δεν νοιαζόταν για το αύριο και το μεθαύριο, ζήταγε κάθε τόσο εκλογές, πριν την ώρα τους, χωρίς να ξέρει πώς θα κυβερνήσει. Έταζε στους πάντες τα πάντα, χωρίς να ξέρει που θα τα βρει για να τα δώσει. Κραύγαζε ‘λεφτά υπάρχουν’, ενώ ήξερε ότι η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος. Δεν κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία στην Ισπανία, στην Βρετανία, στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Πουθενά δεν υπάρχει τέτοια αναλγησία λαϊκισμού, όπως υπήρξε εδώ πέρσι: Μέσα στη δίνη της παγ-

ή Δημοκρατικ

Αρισ τερά

προσπαθεί να σώσει τον υπόλοιπο κόσμο την ώρα που δοκιμάζεται ο δικός του τόπος». Πρόσθεσε ότι «μεγαλοπιάνεται με την πράσινη ανάπτυξη και την σοσιαλιστική διεθνή, ψεύδεται με τα ελλείμματα και βλάπτει την Ελλάδα» ενώ τον κατηγόρησε για «μυστική διπλωματία και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στα εθνικά θέματα».

Νέο Ιδεολογικό Στίγμα Αναφέρθηκε στο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος λέγοντας ότι: «ο κοινωνικός φιλελευθερισμός διευρύνει τα όρια και δεξιότερα και αριστερότερα, θα κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση προβάλλοντας τις ιδέες μας και όχι αποσιωπώντας τες».

Αυτοκριτική στα λάθη του παρελθόντος κόσμιας κρίσης, που εκτίναζε τα ελλείμματα παντού, να έρχεται η Αντιπολίτευση να κυβερνήσει τάζοντας στον κόσμο λεφτά, περισσότερα λεφτά κι ακόμα περισσότερα λεφτά! Ας μη μας σπαράζει, λοιπόν, την καρδιά το ΠΑΣΟΚ… κλαψουρίζοντας για τα σκληρά μέτρα που παίρνει, Γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τιδήποτε για να κερδίσει τις εκλογές. Δεν το ένοιαζε πως θα κυβερνήσει με τόσα ψέματα που είπε… Κι αυτό πληρώνουμε όλοι σήμερα. Όλη αυτή η φτηνιάρικη μικρο-Πολιτική χρεοκόπησε πια. Μαζί με το πολιτικό σύστημα που την εξέθρεψε. Όλο αυτό το όργιο υποκρισίας και καιροσκοπισμού που έκανε τον κόσμο να σιχαθεί τους πολιτικούς, χρεοκόπησε μαζί με τους «αστέρες» που ανέδειξε. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική σταθερότητα όταν κόβουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ. Δεν είναι… ‘σπάταλοι’ όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας... Για όνομα του Θεού!» Απευθυνόμενος στον νυν πρωθυπουργό τόνισε καυστικά: «Η Ελλάδα θέλει ηγέτη ρεαλιστή και όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη που

Τέλος, το πιο δυνατό χειροκρότημα απέσπασε η αποστροφή του στην οποία ανέφερε ότι: «πρίγκιπες και πριγκιπάτα, βαρόνοι, τζάκια και φέουδα έφυγαν από το λεξιλόγιο της Ν.Δ., θα κλείσω οριστικά την πόρτα σε όσους πίκραναν το φιλότιμο της Ν.Δ. και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό το κεφάλαιο όμως κλείνει εδώ...» Το μόνο που απέμεινε λοιπόν είναι να περιμένουμε καρτερικά την «αυριανή» ημέρα για τη «νέα» Νέα Δημοκρατία... Ο κ. Σαμαράς ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για κάθε Έλληνα... αφού παρέδωσε ανεπανάληπτα και αξιοθαύμαστα μαθήματα ιδεολογίας και πολιτικής... Άραγε θα εισχωρήσει και αυτός στο ασφυχτικά γεμάτο κάδρο των ονειροπόλων και αποτυχημένων πολιτικών... ή θα είναι επιτέλους ο πρώτος έλληνας πολιτικός των τελευταίων 30 χρόνων που θα καταφέρει να κάνει την μεγάλη υπέρβαση και να περάσει επιτέλους από την «θεωρητική πράξη», στην πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη για όλους μας «πρακτική θεωρία»...;

Νέο κόμμα στην Αριστερά Εκατοντάδες στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποχώρησαν από τον Συνασπισμό πρόσφατα, υπέγραψαν το πρωί της Κυριακής, της 27ης Ιουνίου, τη Διακήρυξη των Πολιτικών Θέσεων και Αρχών του νέου κόμματος. Ο Φώτης Κουβέλης, ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας, στην ομιλία του περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος, της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς, που φιλοδοξεί «να έρθει ξανά στο προσκήνιο υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον». Ο κ. Κουβέλης απευθυνόμενος στα στελέχη της πρωτοβουλίας διακήρυξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του νέου κόμματος και τόνισε ότι «εντάσσουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης». Ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζοντας εξ αρχής και

τον οικολογικό προσανατολισμό της ΑΔΑ, τόνισε ότι Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού. Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κύριος στόχος είναι «μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι' αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων». Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κίνηση αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν πολλές και ποικίλες. Πάντως είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να κρίνουμε Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις της κοινωνίας και των κομμάτων της Αριστεράς.


IOYNIOΣ ‘10

Ενημέρωση από την iCon για Ευέλικτες Εμπλουτισμένες Σπουδές Αν δεν μπορείτε να πάτε στο κορυφαίο βρετανικό πανεπιστήμιο, μπορεί εκείνο να έρθει σε σας! Αν σας ενδιαφέρει ένας σημαντικός τίτλος σπουδών επιπέδου προπτυχιακού, μεταπτυχιακού, διδακτορικού, χωρίς να φύγετε από τον τόπο σας, χωρίς να αφήσετε τη δουλειά σας, χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα, τη λύση σας προσφέρει η iCon International Training (www.icon.gr).

Τίτλοι από κορυφαία πανεπιστήμια

Τώρα έχετε τη δυνατότητα ανάπτυξης των προσόντων σας με σοβαρές σπουδές για μια δυναμική καριέρα. Η iCon δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους να φοιτήσουν σε κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και να αποκτήσουν πολύτιμα προσόντα με προγράμματα προσαρμοσμένα στις δικές τους συνθήκες, σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν βρίσκονται. Σκεφτείτε μόνο, πόσο σημαντικό θα είναι να εργάζεστε και να φοιτάτε σε ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα στον τόπο σας, προσαρμοσμένο στον χρόνο και τον ρυθμό σας, χωρίς επιπλέον έξοδα και χωρίς περιττή ταλαιπωρία. Πόσo μάλλον να έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό αλλά ακόμη και διδακτορικό τίτλο σπουδών κάποιων από τα πλέον αναγνωρισμένα βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το University of Leicester (University of the Year 2009) και το Heriot Watt University του Εδιμβούργου. Σε μια εποχή όπου ένα πτυχίο και συχνά ένας μεταπτυχιακός τίτλος είναι απαραίτητα για καριέρα, η iCon προσφέρει φοίτηση κατευθείαν σε βρετανικά πανεπιστήμια από το σπίτι σας (κι όχι σε ελληνικά κολλέγια ή εργαστήρια ελευθέρων σπουδών), μέσα από ευέλικτα προγράμματα, προσαρμοσμένα στον δικό σας χρόνο, τόπο, ρυθμό ζωής, οικονομική δυνατότητα και επίπεδο γλώσσας.

Γιατί στην iCon

Κάποιοι ίσως να αναρωτηθούν να αναρωτιούνται γιατί να απευθυνθούν σ’ ένα βρετανικό Πανεπιστήμιο μέσω της iCon αντί σ’ ένα ελληνικό περιφερειακό (ή μη) ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σ’ ένα ιδιωτικό «κολλέγιο» μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι το κρατικό πανεπιστήμιο του Leicester ανακηρύχθηκε “Πανεπιστήμιο της Χρονιάς 2009 από το έγκυρο “Times Higher Education” των Βρετανικών “The Times”. Μάλιστα, σύμφωνα με την Guardian (Guardian Rankings), το Leicester συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δύο καλύτερα πανεπιστήμια (από 120 και πλέον πανεπιστήμια της Μεγ. Βρετανίας), για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώ και στην τελευταία αξιολόγηση των έγκυρων Financial Times (FT.com 2010), το Πανεπιστήμιο του Λέστερ κατατάσσεται στο Νο2 παγκοσμίως για σπουδές ΜΒΑ! Πέρα από το διακεκριμένο University of Leicester, η iCon δίνει τη δυνατότητα για σπουδές εξ’ αποστάσεως σε ένα άλλο σπουδαίο πανεπιστήμιο, το Heriot Watt University του Εδιμβούργου. Με βάση την αξιολόγηση της Guardian (Guardian Rankings), πρόκειται για ένα από τα Καλύτερα Πανεπιστήμια για Bachelor και σίγουρα το καλύτερο απ’ όσα προσφέρουν τέτοιες σπουδές στην Ελλάδα (ΤΑ ΝΕΑ, 26/9/2009). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με την τελευταία αξιολόγηση των Financial Times (FT.com 2010), το ΜΒΑ του Edinburgh Business School του Heriot Watt University βρίσκεται στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης! Η iCon δηλαδή συνεργάζεται με τα δύο καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο Πανεπιστήμια για επιχειρησιακές σπουδές, με δε το Heriot Watt προσφέρει πτυχία (Bachelor) σε Διοίκηση Επιχειρήσεων! Πολύ περισσότερο η iCon, πέρα από φοίτηση από την Ελλάδα σε διακεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και απόκτηση τίτλου σπουδών διεθνούς κρατικής αναγνώρισης, βοηθά επίσης στην επαγγελματική εξέλιξη, δικτύωση και υψηλή απασχολησιμότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πάνω από 90% των αποφοίτων εργάζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Και το σπουδαιότερο; Επειδή σπουδάζετε κατευθείαν σε κρατικό βρετανικό πανεπιστήμιο που δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, παρόλα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, οι σπουδές σας δεν στοιχίζουν περισσότερο. Απεναντίας, από την αρχή γνωρίζετε το συνολικό κόστος των σπουδών σας μέχρι την απόκτηση του τίτλου σας (που περιλαμβάνει τα πάντα, μέχρι και τα βιβλία), χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον «κρυφά» έξοδα. Τέλος, ως κατευθείαν φοιτητής του βρετανικού πανεπιστημίου, πληρώνετε τις δόσεις των διδάκτρων σας κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο και έτσι το κόστος σπουδών έχει ελαττωθεί κατά 20%. Συμπερασματικά, με την iCon λαμβάνετε σοβαρή εκπαίδευση και πτυχίο μεγάλης αξίας, οπότε απολαμβάνετε… «Best Value for Money». Η iCon International Training παρουσιάζει τα Προγράμματα Σπουδών για την 42η έναρξη, Ιούλιος 2010. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 7/7 (ώρα 19:00), στο εκπαιδευτικό κέντρο iCon - Δημητρακοπούλου 49Α (στάση μετρό Συγγρού-Φιξ). Για κράτηση θέσεων απευθυνθείτε στα 210-9248534, 210-9248065 και icon@icon.gr

S

UNIVER ITY PRES

ΔΙΕΘΝΗ

||

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ «ΔΥΝΑΜΗΣ», ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ... Τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής κοινή γνώμη παρατηρεί τη μεταβολή της τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Βασικός μοχλός ανακίνησης των εύθραυστων ισορροπιών που επικρατούσαν μεταξύ των κρατών, η Τουρκία, για την οποία θα κάνει λόγο η σημερινή στήλη. Έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι η Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την λήψη καθηκόντων στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επιδιώκει την αλλαγή της ισορροπίας ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της. Σύμφωνα με το δόγμα του Υπουργού, η Τουρκία θα πρέπει να επανασχεδιάσει το δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να αναθεωρήσει το ρόλο της στο περιφερειακό σύστημα. Πιο απλά, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες τέτοιες που να την ανάγουν σε κεντρικό «παίκτη» του συστήματος και θα τη θέσουν ηγέτιδα δύναμη τoυ Ευάγγελου στην περιοχή. Από την άλλη, τίποτα Μπατιστάτου δε διατηρεί την Τουρκία στο δρόμο Διεθνολόγος προς την Ε.Ε. Έχει, μάλιστα, αποδειχτεί ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τις πλέον καλές προθέσεις να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Ένωσης. Πώς, όμως, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής; Στις 31 Μαΐου, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παρέμενε σε embargo από τις ισραηλινές αρχές. Η Τουρκία σκλήρυνε αυτόματα την στάση της έναντι στο Ισραήλ, αποδεικνύοντας την ολική ρήξη στη σχέση των δύο κρατών. Τουρκία και Ισραήλ διατηρούν σήμερα αποκλίνουσες θεωρήσεις για τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα παιχνίδι ανταγωνισμού. Τουρκία και Ισραήλ, όντας περιφερειακές δυνάμεις, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την εύνοια των Η.Π.Α. – βασικός στόχος της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί αυτήν την υποστήριξη ώστε να μετατραπεί σε μοναδική δύναμη στην περιοχή. Βασική αρχή της νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η οικονομική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων, κάτι που το Ισραήλ δε φαίνεται διατεθειμένο να πράξει. Ο αποκλεισμός της Γάζας και η συνεχής άρνηση για συμμετοχή σε μία σοβαρή και εκ θεμελίων διαπραγμάτευση για ειρηνική επίλυση του μεσανατολικού, αποδεικνύουν την στάση που διατηρεί το Ισραήλ. Από την άλλη, η μη στήριξη από την Τουρκία των πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας για κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, παγώνει περαιτέρω τη σχέση των δύο κρατών. Αυτό γιατί, ως γνωστόν, ο πρώτος ενδεχόμενος στόχος του Ιράν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης είναι το Ισραήλ.

Μένει να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον, ποιά από τις δύο κυβερνήσεις θα αντέξει την πίεση των Η.Π.Α., οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στην περιοχή. Από την άλλη, στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Άγκυρα επανήλθε το κουρδικό ζήτημα. Η εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη από τη στιγμή που το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι διακόπτει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, αυτήν την φορά το θέμα έχει επανέλθει με ιδιαίτερο τρόπο. Στις 24 Ιουνίου, και ενώ έχουν προηγηθεί δύο φονικές επιθέσεις που αποδίδονται σε Κούρδους, ο υπουργός Επικρατείας Χαγιατί Γιαζιτσί πρότεινε μετατόπιση (!) των τουρκο-ιρακινών συνόρων στο εσωτερικό του κουρδικού βορείου Ιράκ. «Έτσι θα εξουδετερωθεί η τρομοκρατία», δήλωσε. Πράγματι, άξιο απορίας το πού προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο η μονομερής μετατόπιση συνόρων. Ενδεχομένως αυτή η πρωτοβουλία των Τούρκων, αν εφαρμοστεί, να αφορά στη δημιουργία «ζωνών μεταβίβασης» και εγκαθίδρυσης στρατιωτικής βάσης σε κάποιο βάθος χιλιομέτρων από τα σύνορα εντός του ιρακινού εδάφους. Μία τέτοια κίνηση, αποδεικνύει τη δυναμική του νέου δόγματος. Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να ανεχθεί κουρδικές τρομοκρατικές επιθέσεις και η μόνη λύση είναι η καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Έτσι θα απαιτούσε το δόγμα μίας «δύναμης». Να σημειωθεί, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωνε πρόσφατα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν μας υποστηρίξατε αρκετά στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας». Αποδεικνύοντας την αντίθετη πορεία από την Ε.Ε. Εν τέλει, πώς θα καταφέρει η Τουρκία να εξισορροπήσει τα κεμαλικά και τα ισλαμιστικά στοιχεία και να αναχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή; Για πόσο θα περιπαίζει τους Ευρωπαίους υποστηρίζοντας την ένταξη στην Ε.Ε. μόνο στα λόγια; Πότε και πώς θα σεβαστεί Κούρδους και Αρμένιους, παραχωρώντάς τους τα σχετικά δικαιώματα; Πότε θα ξεπεράσει το καρκίνωμα του βαθέος κράτους, το οποίο την κρατά όμηρο σε κάθε σύγχρονη πολιτική αντίληψη; Πότε θα ισορροπήσει τα κρατικά της συμφέροντα; Όταν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Τουρκία μπορεί να αναχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Τώρα απλά προσπαθεί. Τουλάχιστον, όμως, προσπαθεί, σε αντίθεση με... άλλον.

5


S

UNIVER ITY PRES

|| Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ

ΤΥΧΑΙΟ;

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ... Και μην μου φέρνεις αντιρρήσεις, γιατί το ξέρω κι εγώ, το ξέρεις κι εσύ, τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Ο καθένας μας ορίζει την τύχη του και το μόνο που δεν είναι τελικά στο χέρι μας είναι οι συμπτώσεις. Σύμπτωση είναι για παράδειγμα ότι πας σε ένα νησί της άγονης γραμμής και πετυχαίνεις έναν ξαδερφό σου από το χωριό (που δεν υπάρχει στον χάρτη) και έχεις να τον δεις από τότε που τον έριξες από το δέντρο που είχατε σκαρφαλώσει μαζί και τον καταδίκασες σε πέντε ράμματα. Το ότι τον πέτυχες εκεί είναι σύμπτωση. Το ότι σου την φυλάει ακόμα για εκείνα τα ραμματάκια της παιδικής σας αθωότητας (μα τι μικροπρέπειες) δεν είναι καν σύμπτωση είναι ΜΠΡΑΒΟ ΕΚΑΝΕΣ της Ζωής ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΟΥ, θα σου Παρασίδη το χτυπάει και θα ακούς την γκρίνια του μέχρι τα βαθιά γεράματα, μην τον κάνεις φίλο σου στο facebook, θα σε βγάλει με την ντουντούκα διαδικτυακά. Αλλά ας επιστρέψω στον ειρμό μου. Λοιπόν, το παραπάνω σλόγκαν που ακούγεται παντού και προέκυψε από μία τηλεοπτική διαφήμιση έχει βαλθεί να με προβληματίσει για το τι ορίζουμε τύχη και πόσο μας επηρεάζει, ειδικά τώρα τελευταία που η κατάσταση που επικρατεί στην καθημερινότητα, μας κάνει να κάνουμε το σταυρό μας και να λέμε τυχερός να 'σαι, με λίγη τύχη θα τα καταφέρω κι εγώ και όλα τα συναφή. Γιατί κακά τα ψέματα, το προβλημά μας δεν είναι ο ξάδερφος από το χωριό. Το πρόβλημά μας είναι αυτή τη στιγμή ότι εμείς οι νέοι άνθρωποι κοιτάζουμε μπροστά και βλέπουμε το κενό. Ζούμε στην Ελλάδα που βαριανασαίνει και εμείς πρέπει να κάνουμε σχέδια και όνειρα για το μέλλον. Και τι ακούς γύρω σου; Μόνο απολύσεις, περικοπές, αυξάνεται η εγκληματικότητα, ανεβαίνουν τα spreads (αυτά μόνο ανεβαίνουν!!!), πέφτει η αξία των ακινήτων και το ηθικό μας (αλλά αυτό κανείς δεν το λέει).

IOYNIOΣ ‘10

Έθνος, facebook και νέα αστική τάξη του Νίκου Α. Σωτηρόπουλου

Τ

(http://egkathetoi.blogspot.com)

ο νέο ελληνικό έθνος δεν δημιουργήθηκε από μάζες που είχαν βιώσει εξίσου έντονα με εκείνες στη Δύση, την αναγέννηση, το Διαφωτισμό, τη βιομηχανική επανάσταση. Ο κατεξοχήν φορέας της φιλελεύθερης αλλαγής, η αστική τάξη, εξαντλείτο κυρίως στον εφοπλισμό και τους Έλληνες της διασποράς. Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός ήταν προϊόν εργασίας ελαχίστων ανθρώπων. Και η ίδια ακόμη η επανάσταση αποτελούσε μια συμμαχία ομάδων αγωνιζομένων ταυτόχρονα και για την χειραφέτηση και για την εθνική ανεξαρτησία. Ο Ύμνος στην Ελευθερία το αποτυπώνει παραστατικά.

Αυτή η πολλαπλότητα στόχων και κυρίως, το κοινοτιστικό υπόβαθρο του Βυζαντίου και της ορθόδοξης παράδοσης, επέφεραν τη διαφοροποίηση σε σχέση με τη Δύση. Σε κάθε βήμα προς τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, παρεμβάλλονται πάντοτε οι δυνάμεις που επαναφέρουν το κοινοτιστικό όραμα. Η μικρασιατική εκστρατεία είναι ίσως το κορυφαίο παράδειγμα: ο Βενιζέλος θέλησε να εντάξει γεωγραφικά την αστική τάξη στον εθνικό κορμό. Οι αντίπαλοί του, από την άλλη, έβλεπαν τον πόλεμο ως αναβίωση της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το αποτέλεσμα γνωστό. Στο πέρασμα των χρόνων, τα πρόσωπα αλλάζουν, όμως η διαμάχη παραμένει η ίδια. Ήρθε και η αριστερά να προστεθεί στους εχθρούς του εκσυγχρονισμού. Η υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών εκ μέρους της, ήταν καθαρά ευκαιριακή. Και αντίθετη στην ιδεολογία της. Απλώς, έτυχε να χάσει τον εμφύλιο και διαμαρτυρόταν για τις διώξεις. Όταν αυτές εξέλιπαν, έδειξε –και δείχνει- το πραγματικό της πρόσωπο, δηλαδή το μηδενικό σεβασμό στην ατομική ελευθερία. Το βλέπουμε κάθε μέρα στις Σχολές μας, στους δρόμους, στα λιμάνια. Το αντίστοιχο όραμα της σοσιαλδημοκρατίας, η «κοινωνική δικαιοσύνη», αρκούσε για να νομιμοποιήσει κάθε είδους παρέκκλιση από την ισονομία και τον ορθολογισμό. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε να ταυτίσει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με το βόλεμα στο δημόσιο, την εξάλειψη της αριστείας με την ισότητα, τον πατερναλισμό με την πρόνοια. «Μακροπρόθεσμα, όλοι θα είμαστε νεκροί», έλεγε ο Κέυνς. «Τσοβόλα, δώστα όλα», ο Αντρέας. Ας δανειστούμε, δηλαδή, γιατί μια φορά μονάχα ζούμε μες τον ψεύτικο ντουνιά. Και με τα δανεικά, έχτισε μια νέα, μαζικότατη κοινωνική ομάδα που ούτε δικαιούταν ούτε μπορούσε να διαχειρισθεί τη δύναμη που απέκτησε, μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία. Η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, είναι άμεση απόρροια αυτής της νοοτροπίας. Γίνεται αντιληπτό πως η βαθύτατη πίστη στον κοινοτισμό, η απουσία κουλτούρας ελευθερίας άρα και η απουσία ύπαρξης ατομικής ευθύνης, οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Στη συνολική χρεωκοπία. Νομίζω πως στην χώρα πλέον απελευθερώνονται δυνάμεις, ικανές να επιτύχουν τον εξευρωπαϊσμό, τον αστικό εκσυγχρονισμό. Η

Ava Babili

6

ευρωπαϊκή επιλογή και η παγκοσμιοποίηση έχουν φέρει σημαντικότατα τμήματα του πληθυσμού σε επαφή με τη δυτική παράδοση .Και από την άλλη, η καθημερινή εισαγωγή θεσμικών δομών από την Ευρώπη, βοηθά στην εμπέδωση της από όλους.

ακριβώς αντιλαμβάνεται, ζητά την αλλαγή. Αυτό το διαπιστώνουμε με την έντονη παρουσία στην Κοινωνία των Πολιτών και την Κοινωνία της Πληροφορίας. Ωστόσο, αυτή κινητικότητα δεν έχει λάβει διαστάσεις δυναμικής πολιτικής εκπροσώπησης.

Με κριτήρια μεταβεμπεριανής ηθικής, η κρίση οδηγεί στην ταχεία διαμόρφωση μιας νέας αστικής τάξης. Ενός κοινωνικού δυναμικού που αντιλαμβάνεται την αξία της ελευθερίας, της ατομικής ευθύνης, της αριστείας και του ανταγωνισμού, της συμμετοχής στα κοινά και –ασφαλώς- του σεβασμού στους θεσμούς. Κι επειδή

Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν αρκεί η συμμετοχή σε μια ΜΚΟ ή στο facebook για να αλλάξει η Ελλάδα. Η αντιπροσωπευτικότητα, ο κοινοβουλευτισμός, δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν από μια μονοθεματική πολιτική συμμετοχή. Ούτε από την ευρεία χρήση αμεσοδημοκρατικών εφαρμογών. Όχι επειδή, ιστορικά, δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα τέτοιο παράδειγμα. Αλλά, γιατί –όπως επισημαίνει και ο Βενιζέλος- η αντιπροσωπευτικότητα δίνει μια συμβολική αναπαράσταση της κοινωνίας. Τα ερωτήματα συνήθως δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», κατά περίπτωση. Χρειάζεται διάλογος, σύνθεση και συνολική πολιτική πρόταση. Επομένως, το κομματικό φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Δε διαφαίνεται κάτι που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει, παρά την τεράστια σημασία που έχουν η Κοινωνία της Πληροφορίας και οι σύγχρονες εκδοχές της Κοινωνίας των Πολιτών. Νομοτέλειες δεν υπάρχουν. Η νέα αστική τάξη, όμως, λογικά θα αντιληφθεί πως δεν μπορεί να εκφρασθεί αποτελεσματικά παρά μόνο μέσα από τις πάγιες δημοκρατικές δομές. Πως πρέπει να μάθει να συνδιαλέγεται, να πείθει και να εκτίθεται εκλογικά. Δηλαδή, να περάσει από τη θεωρία, στην πολιτική πράξη.


IOYNIOΣ ‘10

S

UNIVER ITY PRES

ΝΕΟΛΑΙΑ

||

Νέα εποχη για την Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Σ

τις 18 και 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το 8ο τακτικό Συνέδριο της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό σύνθημα «Όλοι από την αρχή». Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ιστορικό, λόγω της πραγματοποίησης του σε μια περίοδο πολιτικής παρακμής και προσπάθειας απόδειξης ότι η συμμετοχή στα κοινά δεν έχει πεθάνει. Εγώ δε θα χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη γιατί της δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα, θα πω όμως ότι ήταν ένα συνέδριο άκρως σημαντικό και ενδιαφέρον. Ήταν ένα συνέδριο με άρτια οργάνωση, με εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών, με εντυπωσιακά γραφιστικά, με καλές τοποθετήσεις συνέδρων, μα πάνω απ’ όλα άκρως σημαντικό γιατί επέφερε κομβικές αλλαγές στο καταστατικό λειτουργίας της οργάνωσης. Αλλαγές, οι οποίες είναι ικανές να δώσουν μεγάλη ώθηση και πνοή στην οργάνωση. Είναι μια προσπάθεια μετεξέλιξης τόσο των δομών όσων και των στελεχών της οργάνωσης. Είναι σημαντικό να παρουσιαστούν τα βασικά σημεία των αλλαγών. του Γιώργου Καραχάλιου

Καθιερώνεται το νέο όργανο του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οι Πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ και αποτελείται από 15 Τομεάρχες Πολιτικής Ευθύνης. Το ειδικό αντικείμενο κάθε Τομεάρχη καθορίζεται με ειδική απόφαση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Το Πολιτικό Συμβούλιο συντονίζει ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού. Μεριμνά για την παραγωγή πολιτικής ανά τομέα Πολιτικής Ευθύνης και εκτελεί την επικοινωνιακή διαχείριση θεμάτων της επικαιρότητας και τον κεντρικό σχεδιασμό των δράσεων της οργάνωσης. Οι Υπεύθυνοι των Τομέων συμμετέχουν και στον αντίστοιχο Τομέα του Κόμματος, έχουν την ευθύνη του συντονισμού της παραγωγής προτάσεων, λόγου και δράσεων στον τομέα τους, και βρίσκονται σε συνεργασία με τις ανά Νομαρχιακή Οργάνωση θεματικές οργανώσεις.

Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τις θέσεις του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΝΔ και Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Δύναται να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου στις συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ιδρύεται η Πολιτική Ακαδημία της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010 ιδρύεται η Πολιτική Ακαδημία Επιμόρφωσης Στελεχών. Η Ακαδημία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Διοίκησης και η διοικητική δομή και στελέχωσή της καθορίζονται με αποφάσεις του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Αναλαμβάνει την προγραμματισμένη και τακτική ιδεολογική και πολιτική επιμόρφωση των μελών της ΟΝΝΕΔ, με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο (διοργάνωση σεμιναρίων πολιτικού προβληματισμού, ανοιχτών συζητήσεων για τα σύγχρονα ζητήματα κλπ) με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, πολιτικών και επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει, επίσης, την εποπτεία των εκδόσεων της Οργάνωσης.

Μειώνεται ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Η Κεντρική Επιτροπή συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και 150 μέλη που εκλέγονται από το Συνέδριο από ενιαίο πίνακα. Η θητεία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής διαρκεί μέχρι το επόμενο τακτικό Συνέδριο. Επίσης, θεσπίζεται όριο δύο θητειών για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή μέχρι τώρα απαριθμούσε 180 μέλη.

Καταργείται η ποσόστωση των γυναικών στην Κεντρική Επιτροπή της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν υποψηφιότητες.

Καθιερώνεται η μία και μοναδική θητεία για τον Πρόεδρο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Καθιερώνεται η Συντονιστική Οργάνωση Περιφέρειας. Με βάση το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και κατ΄ αναλογία προς το προηγούμενο άρθρο, η Οργάνωση Περιφέρειας αποτελεί την τρίτη βαθμίδα της Περιφερειακής Οργάνωσης. Μέλη της είναι οι Πρόεδροι Νομαρχιακών Επιτροπών. Η Ολομέλειά τους αποτελεί και το μοναδικό οργανό της. Έχει επιτελικό και συντονιστικό ρόλο. Οι αρμοδιότητές της ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Περιφερειακής Οργάνωσης.

Η Τοπική Πολιτική Επιτροπή αποτελεί, πλέον, την πρωτοβάθμια οργανωτική μονάδα της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Σε κάθε Δήμο λειτουργεί μόνο μία Τοπική Πολιτική Επιτροπή, εκτός από τους μεγάλους Δήμους της χώρας όπου θα λειτουργεί μία Πολιτική Επιτροπή ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Καθιερώνεται η Ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Η Ελεγκτική Επιτροπή ασκεί πλήρη εποπτεία στη διαχείριση των οικονομικών της οργάνωσης. Συντάσσει ανά εξάμηνο έκθεση ελέγχου, την οποία απευθύνει στον Πρόεδρο και το Εκτελεστικό Γραφείο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Θεσμοθετείται ο ανεξάρτητος θεσμός του Συνήγορου του Μέλους Στόχος είναι να εγγυηθεί την τήρηση του καταστατικού, την προστασία των δικαιωμάτων των μελών, τις διαδικασίες διαβούλευσης και τη μεσολάβηση μεταξύ μέλους και διοίκησης. Εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ με

θητεία. Ο εκλεγμένος Συνήγορος εκπίπτει από κάθε άλλη κομματική θέση πλην εκείνης του μέλους της Οργάνωσης. Ο Συνήγορος του Μέλους έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία. Δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, αλλά μόνο γνωμοδοτικές. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν στόχο να καταστήσουν ακόμα πιο εξωστρεφή την οργάνωση και σκοπό να την πολιτικοποιήσουν ακόμα περισσότερο (πολιτικό συμβούλιο και πολιτική ακαδημία στελεχών). Έχουν φιλελεύθερο πνεύμα (κατάργηση ποσόστωσης γυναικών) και δημιουργούνται αντίβαρα έναντι στην εξουσία του

προέδρου (ανεξάρτητος θεσμός του συνηγόρου του μέλους και ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή). Το στοίχημα όμως είναι οι αλλαγές αυτές και οι καλές προθέσεις και ιδέες της ηγεσίας της Ο.Ν.ΝΕ.Δ να γίνουν πράξη. Στοίχημα επίσης είναι η οργάνωση να γίνει πιο ουσιαστική και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην κοινωνία, γιατί οι πολιτικές νεολαίες και ειδικά η Ο.Ν.ΝΕ.Δ έχουν προσφέρει διαχρονικά πάρα πολλά στην κοινωνία και στη δημοκρατία. Εκτιμώ, πως το 8 τακτικό συνέδριο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ μπορεί και να είναι ένα σημείο εκκίνησης επιστροφής των νέων στην πολιτική.

Η GOLD STAR, μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες εταιρείες στο χώρο του shipping and freight forwarding στην Ελλάδα, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ σε Κύπριους απόφοιτους ή νεοεισαχθέντες, μεταφορά του οικιακού εξοπλισμού τους από και προς Κύπρο σε άκρως ικανοποιητικές τιμές. Εβδομαδιαίες αναχωρήσεις από Πειραιά προς Λεμεσό με χρόνο ταξιδιού 2 ημερών. GOLD STAR SHIPPING s.a. Νοταρά 117, 18535 Πειραιάς Τηλέφωνο: 210 4287090-3, 210 4287924 Fax: 210 4286969, 2104287925 E-mail : goldsta@otenet.gr http://www.gold-star.gr/

7


8

S

UNIVER ITY PRES

|| Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ

Barbie is thinking Σκέφτομαι ότι ο μόνος που ενδιαφέρεται πραγματικά για το πόσα χρήματα αποκομίζω μηνιαίως είναι το καλό μου αφεντικό. Όλοι οι άλλοι φροντίζουν πως θα μου τα σπαταλήσουν. Και φυσικά αν η γενιά των 700 ευρώ ήταν ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την ένταξη σου στην παραγωγική διαδικασία διαισθάνομαι ότι ο νέος περικομμένος μισθός σου δεν θα αποτελέσει σίγουρα το έναυσμα για να αποκτήσεις το δικό σου χαρτζιλίκι. Γιατί για χαρτζιλίκι γίνεται τόσος λόγος. Μην χολοσκάς. Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι Σκέφτομαι ότι σε αυτήν την χώρα που ακόμα βλέπω ανθρώπους να επιβιώνουν, να ενώνουν τις ζωές τους και να φέρνουν απογόνους, να χαμογελούν και να σου λεν και ένα καλημέρα τίποτα δεν είναι οριστικά χαμένο. Το μόνο που έχει της Βαρβάρας χαθεί είναι το αίσθημα της Σκοπελίτου ασφάλειας. Με τόσους ενδεχόΔιεθνολόγος μενους κινδύνους και τόσες (barbieskopelitou@yahoo.gr) φωνές που σου λένε καθημερινά «Πρόσεχε παιδί μου αυτό και πρόσεχε παιδί μου το άλλο» ένα ρητό μου έρχεται στο μυαλό κάθε μέρα που ξυπνώ. Όποιος φοβάται, μένει σπίτι και κοιμάται. Ο ελεγχόμενος φόβος που δεν καταλήγει σε κρίση πανικού φυσικά σε κρατάει σε εγρήγορση, όμως η παρουσία του για μεγάλα χρονικά διαστήματα συμβάλλει στη δυσλειτουργία και λειτουργεί ως εμπόδιο για την απόλαυση των στιγμών της καθημερινής σου ζωής. Βάλε τον στην άκρη και προχώρα. Σκέφτομαι ότι πολλές φορές νιώθω ότι είμαι στον κόσμο μου. Αλλά ποιος δεν είναι σήμερα στον κόσμο του. Αναμφισβήτητα οι ζωές των ανθρώπων δεν θέλουν πολύ σκέψη αλλά κυρίως πράξη. Ο τολμών νικά άλλωστε ,όπως και η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα που βρέχει τόσο πολύ το φετινό καλοκαιράκι ή και το ότι η Εθνική αποκλείστηκε πριν καν χαρούμε την σπιρτάδα της στο Μουντιάλ. Φευ. Σκέφτομαι ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ φθηνή χώρα. Στην Βαρκελώνη είπαμε το νερό νεράκι καθώς τα 300 ml στοιχίζουν κοντά στο 1,90 την ίδια στιγμή που εμείς δίνουμε μοναχά 0,50 λεπτά, ενώ για τον καφέ με τον οποίο καταπιάνονται τα ΜΜΕ ως δείκτη ακρίβειας ούτε λόγος. Άνοστος και πανάκριβος. Όσο για τους άντρες Ισπανούς πανέμορφοι και κυρίως απελευθερωμένοι. Τόσα πολλά ομοφυλόφιλα ζευγάρια είχα καιρό να δω στους δρόμους. Υπάρχουν τελικά στιγμές που νοσταλγώ την χώρα αυτή. Για την βαρβατίλα και την μαγκιά της. Για το πόσο κουλ μπορείς να είσαι ακόμα και αν το ΔΝΤ ζει ανάμεσά μας. Σκέφτομαι ότι φέτος το καλοκαίρι μένουμε Ελλάδα γιατί σαν τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν ανά τον κόσμο. Καλό κουράγιο σε όσους θα εργάζονται και καλές στιγμές σε όσους θα κάνουν διακοπές φέτος. Μετά τιμής, Barbie

IOYNIOΣ ‘10

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ Ο κόλπος του Μεξικού δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Αυτό το υποδεικνύουν οι παρακάνω εικόνες με τον εκφραστικότερο ίσως τρόπο. Κυριότερα όμως, ποτέ πια ίδιος δεν θα είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που επλήγησαν από την έκρηξη στην πλατφόρμα αντλήσεως πετρελαίου «Deepwater Horizons» που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου του 2010 σε αυτόν. Οι βαθύτερες επιπτώσεις και οι διαχρονικές προκλήσεις που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είναι ανυπολόγιστες καθώς, σημασία δεν έχει μόνο το μέγεθος της διαρροής, αλλά το πότε και που αυτή συμβαίνει. Η ιδιαίτερη και ευάλωτη αυτή περιοχή, παράγει τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά προϊόντα, σε όλη την Αμερική. Η απαγόρευση της αλιείας επομένως, την σημαντικότερη πηγή εισοδήματος των κατοίκων, από την κεντρική κυβέρνηση στα ύδατα που έχει εξαπλωθεί η κηλίδα (περίπου το 36% των Ομοσπονδιακών Υδάτων του Κόλπου του Μεξικού), πλήττει την ίδια την κοινωνία και την βιωσιμότητά της. Η ρύπανση που προέρχεται όχι από ένα βυτιοφόρο με πεπερασμένο όγκο πετρελαίου, αλλά από ένα «ηφαίστειο» πετρελαίου, το οποίο λειτουργεί ως μια απέραντη δεξαμενή που διαρρέεται σε βάθη και πιέσεις νερού που κανένας της Φαίης δύτης δεν μπορεί να Οικονόμουφθάσει, ασκεί απρόΘειακού βλεπτες επιδράσεις στην δημόσια υγεία. Ήδη τα πρώτα κρούσματα ασθενειών έχουν σημειωθεί τόσο στους εργάτες και στους εθελοντές που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό της περιοχής, αλλά και στους κατοίκους αυτής. Η αμφιβολία για το νερό, και κατά πόσο αυτό είναι πόσιμο και ασφα-

suspicious

mind

λές αποτελεί ακόμα έναν κρίσιμο παράγοντα όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο που προσφέρει η περιοχή από εδώ και πέρα. Ως συνέπεια της διαρροής η ποιότητα του νερού πιθανόν να έχει επηρεαστεί, με επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού καθώς και άλλων παραγωγικών τομέων εκτός της αλιείας, όπως η αγροτική καλλιέργεια μέσω κυρίως των αρδευτικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Οι ανησυχίες για τις επιδράσεις της διαρροής ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Η γη και οι φυσικοί πόροι που τώρα πλήττονται, αποτελούν τους «φυσικούς προστάτες» από τις καταιγίδες και τους τυφώνες που σχηματίζονται κατά καιρούς στην περιοχή. Ο τυφώνας Κατρίνα το 2007 θα είχε λιγότερα καταστροφικά αποτελέσματα εάν δημιουργούταν σε ένα πιο «υγειές» και βιώσιμο περιβάλλον. Συνεπώς, η ένταση των προσπαθειών τόσο σε τοπικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο είναι απαραίτητες. Δεν πρέπει να αναβληθεί η δράση, επειδή αυτή είναι δύσκολη. Η σταθεροποίηση της διαρροής και ο βαθμιαίος καθαρισμός της από τις ακτές επιτυγχάνεται μόνο με μέτρα άμεσα και ουσιαστικά. Το «Τσερνομπίλ των ακτών του Κόλπου» απαιτεί από τους υπεύθυνους να είναι εύκαμπτοι και πραγματικοί και να εργαστούν ακούραστα στην κοινή προσπάθεια, στον κοινό στόχο: να επιτύχουν ένα κόσμο ασφαλέστερο, καθαρότερο και υγιέστερο από αυτόν που βρήκαν. Απαιτεί, να ξαναφέρουν πίσω τον παλιό τρόπο ζωής των κατοίκων σαφώς βελτιωμένο, εάν όχι ίδιο.

Πες μου από που είσαι... να σου πω ποιος είσαι…

ε εσένα μιλάω, σε εσένα που νομίζεις πως λέγοντας «Ρε εγώ είμαι Έλληνας» αποκτάς δικαιωματικά κάθε θετικό στοιχείο που προσδίδει η συγκεκριμένη καταγωγή.

Σ

Σε εσένα που έχεις μάθει να βροντοφωνάζεις γεμάτος περηφάνια «Όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα, αυτοί ζούσαν σε σπηλιές»! Ξέρεις κάτι λοιπόν; Πολύ λίγα κοινά χαρακτηριστικά έχεις με εκείνους τους Έλληνες. Για αυτό αν θέλεις να κρατήσεις κάτι από το ένδοξο παρελθόν και τη μεγάλη ιστορία του έθνους σου, καλύτερα να επιλέξεις τους ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, την παιδεία και τη δημιουργικότητα. Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας δε σε μετατρέπουν σε τίποτα παραπάνω από ότι είσαι, ούτε σε κρατάνε έξω από το ΔΝΤ. Αν όμως πραγματικά θες να κάνεις τη διαφορά σταμάτα να ψάχνεις να βρεις τι κάνουν λάθος οι άλλοι γύρω σου, μα προσπάθησε να καταλάβεις που έχεις φταίξει εσύ. Ειλικρινά τι νόημα υπάρχει να αποδίδεις ευθύνες σε όλες τις παρά-

της Τζένης Δούνη

πλευρες αιτίες και να χάνεις την ουσία; Κατάλαβέ το επιτέλους, δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί, οι κακοί χειρισμοί, το ευρώ ή το παιχνίδι της Γερμανίας. Έχεις κι εσύ κι εγώ μερίδιο σε ότι άσχημο συμβαίνει. Και ο πρώτος και κυριότερος λόγος για τον οποίο είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι είναι γιατί κάθε φορά που θέλουμε κάτι να αλλάξει, καταστρέφουμε. Η καταστροφή δεν φέρνει την αλλαγή προς το καλύτερο. Κι αν νομίζεις πως εσύ δεν έχεις φταίξει επειδή δεν ήταν το χέρι σου αυτό που πέταξε την πέτρα στην τζαμαρία ή το μπουκάλι στο γήπεδο, τότε κάνεις λάθος. Δεν αρκεί να καταδικάζεις τα γεγονότα, πρέπει να παλεύεις να τα εμποδίσεις πριν γίνουν πράξη. Δεν είναι λοιπόν η καταγωγή που ορίζει το παρόν και θέτει βάσεις για το μέλλον. Ξύπνα λοιπόν και σταμάτα να παίζεις πινγκ πονγκ με τις ευθύνες. Το παιχνίδι αυτό είναι ατομικό και ναι μπορεί έτσι να έμαθες να αντιδράς μεγαλώνοντας… τώρα όμως που μεγάλωσες μόνο αν παίξεις ομαδικά ίσως δε θα υπάρχει κάποιος λόγος για να φταις.


S

UNIVER ITY PRES

προσεγγίσεις

IOYNIOΣ ‘10

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;»* Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι η δημοφιλής στο παρελθόν ερώτηση «τι θα έκανες αν ήσουν Πρωθυπουργός της Ελλάδας;» ακούγεται όλο και πιο σπάνια; Αν υποθέσουμε ότι μια κυβέρνηση αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων για να ασκήσει αναδιανεμητική πολιτική, το αποτέλεσμα θα είναι η μετεγκατάσταση τους σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.

Παρομοίως, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού και των αποζημιώσεων για τους απολυμένους, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε χώρες με φθηνότερο εργατικό κόστος. Ακολούθως, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταργήσει το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων (σ.σ. ισχύει μόνο για του την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και Στυλιανού Κοντέα την Ελβετία μεταξύ των χωρών μεταπτυχιακού φοιτητή του Οργανισμού Οικονομικής Συτου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών νεργασίας & Ανάπτυξης), θα επαkonteasst@in.gr κολουθήσει βίαιη φυγή τραπεζικών κεφαλαίων σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Επίσης, αν η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους του πόθεν έσχες στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, θα βρεθεί αντιμέτωπη με χιλιάδες offshore (υπεράκτιες) εταιρίες που ήδη υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν για την απόκρυψη των φυσικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή άλλα περιουσιακά

στοιχεία. Ήδη, το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης καταγράφει ελληνικό ρεκόρ στον τομέα της υπεράκτιας οικονομίας, αφού οι εταιρίες offshore ελληνικών συμφερόντων ξεπερνούν κατά πολύ τις 10.000! Τέλος, αν η κυβέρνηση καταλήξει στην απόφαση το κράτος να διατηρήσει στην κατοχή του τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους κρατικούς οργανισμούς (Δ.Ε.Κ.Ο.) για λόγους εθνικού γοήτρου ή γενικότερους κοινωνικούς λόγους, θα απολέσει σημαντικά έσοδα από τη μη πραγματοποιηθείσα ιδιωτικοποίησή τους (τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν αισθητά το τερατώδες δημόσιο χρέος), ενώ η προβληματική διαχείρισή τους από το Δημόσιο θα συνεχιστεί συσσωρεύοντας ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι προφανές ότι τα περισσότερα εξ αυτών των προβλημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο στα πλαίσια υπερεθνικών πολιτικών, όπως αυτές που ασκούν το G20, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, κ.ά. Για παράδειγμα, αν υπήρχε ένα κατώτατο όριο για τους φορολογικούς συντελεστές στις ανώνυμες εταιρίες ή για τους κατώτατους μισθούς, οι κεφαλαιούχοι δε θα είχαν κίνητρο να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε γειτονικές χώρες. Επίσης, αν οι διεθνείς οργανισμοί αποφάσιζαν με την απειλή κυρώσεων να καταργήσουν τους φορολογικούς παραδείσους και το απόρρητο των καταθέσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα όλων των χωρών, οι εν δυνάμει φοροφυγάδες δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε απόκρυψη εισοδημάτων ή σε νομότυπη φοροαποφυγή. Γενικότερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί από το οικονομικό σύστημα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και στρεβλής ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα αυξήθηκαν γεωμετρικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αντί ο χρηματοπιστω-

Προσπάθεια για να μην γίνει Ελλάδα, καταβάλει η βρετανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν. Έτσι λοιπόν ξεκινάει ένα πρόγραμμα λιτότητας σε μια προσπάθεια να σώσει την καταρρέουσα οικονομία. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας βρίσκεται περίπου στο 11% επί του ΑΕΠ και με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση ελπίζει στη σωτήρια μείωση του ελλείμματος. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και σημαντικές περικοπές στις απολαβές των εργαζομένων και αυξήσεις στη φορολογία επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών. Σε διάστημα πέντε χρόνων η νέα κυβέρνηση συντηρητικών και φιλελευθέρων ελπίζει να καταφέρει να εξισορροπήσει την κατάσταση της οικονομίας με τις διεθνής αγορές. Ένα παράπλευρο πλήγμα για τη χώρα είναι η πρόταση των βιομηχάνων για έλεγχο των εργαζομένων. Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών για να προετοιμασθεί το έδαφος για τα μέτρα λιτότητας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων περισσότερο ευέλικτα ωράρια εργασίας και

τικός τομέας να επιτελεί τον κύριο ρόλο του, όπως τον επέδειξαν οι κλασικοί φιλελεύθεροι οικονομολόγοι, δηλαδή να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία, μετατράπηκε σταδιακά σε ένα τεράστιο καζίνο, που κανείς δε δύναται να ελέγξει. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρει κάποιος ότι ο όγκος των συναλλαγών που αφορά την πραγματική οικονομία δεν αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 2% του συνόλου των χρηματικών συναλλαγών! Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, σύμφωνα με την οποία «τα πραγματικά (οικονομικά) όπλα μαζικής καταστροφής είναι τα χρηματιστηριακά παράγωγα της Wall Street!». Η πεποίθηση των φονταμενταλιστών της αγοράς στη δυνατότητά της να αυτορρυθμίζεται βρήκε εφαρμογή στις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία και του Ρόναλντ Ρίγκαν στις Η.Π.Α., στη δεκαετία του 1980. Η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας συνεχίστηκε σταδιακά μέχρι τις μέρες μας, με σημείο καμπής την κατάργηση του νόμου Glass-Steagall, που προέβλεπε το διαχωρισμό μεταξύ επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών, το 1999, στις Η.Π.Α. Τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα που δημιουργούσαν εικονικές υπεραξίες ήταν αδύνατο, από τη “γέννησή” τους, να ελεγχθούν αποτελεσματικά από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές – κάτι που, άλλωστε, θεωρείτο σχεδόν περιττό από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος, η αξιοπιστία των διάσημων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης που βαθμολογούν εθνικές οικονομίες επηρεάζοντας τα επιτόκια που αυτές δανείζονται από τις διεθνείς αγορές (με παράπλευρη, πολλές φορές, απώλεια τη σκληρή λιτότητα για ολόκληρους λαούς), ελέγχεται ως εξαιρετικά αβάσιμη. Δεν ήταν εκείνοι που έδιναν άριστα στην τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των Η.Π.Α., τη Lehman Brothers, λίγο πριν χρεοκοπήσει;

Ειδική μνεία, τέλος, πρέπει να γίνει σε δύο θεσμοποιημένες “πληγές” του σύγχρονου χρηματοοικονομικού συστήματος: τα private equity funds (ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια) και τα hedge funds (επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου). Τα private equity funds πραγματοποιούν συνήθως επιθετικές εξαγορές σε επιχειρήσεις, τις οποίες και πωλούν στη συνέχεια, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στοχεύοντας σε κέρδη από τη βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή άνοδο της αξίας των μετοχών τους, και όχι, φυσικά, στην πραγματική εξυγίανση των οικονομικών τους στοιχείων. Επίσης, 8.000 hedge funds, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (!), δεν υποχρεούνται καν να δημοσιοποιούν τακτικά τα οικονομικά τους στοιχεία! Εξακολουθεί, λοιπόν, κανείς να πιστεύει ότι τον κόσμο κυβερνούν οι λαοί και οι εθνικές τους κυβερνήσεις;… * Παράφραση της δήλωσης του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη δολοφονία του βουλευτή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 1963.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ!

του Γιαννάτου Τζανέτου

πιο αυστηρούς κανόνες ως προς τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι Βρετανοί βιομήχανοι επιδιώκουν αλλαγές στη διαδικασία με την οποία αποφασίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνον εφόσον στις σχετικές ψηφοφορίες συγκεντρώνεται ποσοστό άνω του 40% του συνόλου των μελών ενός σωματείου, θα προκηρύσσεται απεργία. Σήμερα είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων για να αποφασιστεί μία κινητοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες, με την πρόφαση της διεθνούς κρίσης και των μέτρων λιτότητας, επεμβαίνουν νόμιμα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Τη δεκαετία του ‘80 η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ιδιωτικοποίησε τις μεγάλες κρατικές βιομηχανίες. Κανείς δεν προτείνει σήμερα την επανεθνικοποίηση των βιομηχανιών, ενώ τα συνδικάτα έχασαν τη δύναμή τους έπειτα από παρατεταμένες και επώδυνες εθνικές απεργίες.

Οι ηγέτες είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για όλους μας και είτε λαμβάνουν υπόψη τους το ιδιωτικό, είτε το δημόσιο συμφέρον. Όπως και να έχει είναι αποφάσεις που δυστυχώς ή ευτυχώς μας επηρεάζουν όλους μας. Σκοπός της χώρας μας τα τελευταία χρόνια είναι να γίνει γνωστή στο εξωτερικό έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό. Μάλλον μετά από αυτή τη δήλωση του υπουργού οικονομικών γίναμε αρκετά γνωστοί για πολλά χρόνια.

||

9


S

UNIVER ITY PRES

10 || ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

IOYNIOΣ ‘10

«Η 11η Σεπτεμβρίου για το Περιβάλλον»

Μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει υποστεί ο πλανήτης επέφερε η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τις εγκαταστάσεις γεώτρησης της BP κοντά στον κόλπο του Μεξικού. Με τις οικονομικές ζημίες να μετρώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια και τον φόβο της μόνιμης υποβάθμισης της περιοχής να ελλοχεύει, ο κόσμος δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχτεί τέτοιου είδους εγκλήματα χωρίς βαρύτατες συνέπειες όπως συνέβαινε στο παρελθόν: ο πετρελαϊκός κολοσσός βρίσκεται στο εδώλιο, οι μη βιώσιμες τεχνικές γεώτρησης επανεξετάζονται και… ο πρόεδρος Οbama υπόσχεται μια νέα εποχή με την προτεραιότητα να δίνεται (επιτέλους) στην προστασία του περιβάλλοντος… Μια έκρηξη που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, την οποία εκμεταλλεύεται η BP σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τις αμερικανικές ακτές του οδήγησε στο θάνατο Σωτήρη Σκουλούδη 11 ανθρώπων και Αρχισυντάκτης στη χειρότερη περιπεριοδικού βαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Όλα ξεκίνησαν όταν το προσωπικό της ΒP δοκίμασε μια γιγάντια τσιμεντένια βαλβίδα που είχε τοποθετηθεί στο βυθό στο σημείο της γεώτρησης. Τότε, μέσα στο φρεάτιο σχηματίστηκε μια φυσαλίδα από μεθάνιο, η οποία διογκώθηκε, διέλυσε τη βαλβίδα και συνέχισε να ανεβαίνει προς την επιφάνεια μεγαλώνοντας συνεχώς σε όγκο, λόγω της πτώσης της πίεσης του νερού. H φυσαλίδα αερίου εξερράγη όταν έφτασε στην εξέδρα και προκάλεσε μια σειρά εκρήξεων που οδήγησαν τελικά στη βύθισή της και στη συνεχή διαρροή πετρελαίου από τον πυθμένα. Αυτή τη στιγμή εκατό χιλιόμετρα ακτογραμμής έχουν μολυνθεί με πετρέλαιο, ενώ η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει πλέον περισσότερα από 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι ο Κόλπος του Μεξικού έχει ήδη μολυνθεί με 70 έως 112 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου. Συγκριτικά, η διαρροή πετρελαίου από το ιστορικό ατύχημα του τάνκερ Exxon Valdez στην

Αλάσκα το 1989 ήταν 42 εκατομμύρια λίτρα. Οι συνέπειες για τα οικοσυστήματα της περιοχής είναι τεράστιες: αν και πολλά ζώα φαίνεται πως κατάφεραν να αποδράσουν από τον τόπο της καταστροφής, το μέλλον τους είναι αβέβαιο, αφού τα ρηχά νερά όπου συγκεντρώνονται δεν προσφέρουν αρκετή τροφή, και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα αρχίσουν αργότερα να πεθαίνουν μαζικά. Η αποσύνθεσή τους από αερόβια μικρόβια θα μπορούσε να εξαντλήσει το οξυγόνο και να απονεκρώσει τα νερά. Πέρα από την ποιότητα ζωής και τα θέματα υγείας που διακυβεύονται για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, έχει υπολογιστεί ότι η οικονομική ζημία συνολικού που αναμένεται να υποστεί ο κλάδος των ακινήτων στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ενδεχόμενης υποβάθμισης κατά 10% της αξίας των κατοικιών που βρίσκονται κατά μήκος των αμερικανικών ακτών, θα κοστίσει πε-

Αυτή τη στιγμή εκατό χιλιόμετρα ακτογραμμής έχουν μολυνθεί με πετρέλαιο, ενώ η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει πλέον περισσότερα από 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κόλπος του Μεξικού έχει ήδη μολυνθεί με 70 έως 112 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου.

ρισσότερα από 4,5 δις. Επί εβδομάδες οι αντιδράσεις των ΗΠΑ ήταν άμεσες και ιδιαίτερα αυστηρές. Ο πρόεδρος, Barack Obama συγκέντρωσε ην αφρόκρεμα της επιστημονικής κοινότητας για να βοηθήσει την BP να αντιμετωπίσει τη διαρροή πετρελαίου. Φυσικοί, μηχανικοί και γεωλόγοι, οι καλύτεροι στον τομέα τους, συγκεντρώθηκαν στο Houston του Τέξας στο επιχειρησιακό κέντρο της βρετανικής BP, καταθέτοντας τις προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της τερατώδους κρίσης. Ύστερα από αποτυχημένες προσπάθειες τερματισμού της διαρροής – μιας και η κατάσταση αυτή δεν έχει προηγούμενο, πλέον θεωρείται σύμφωνα με εκτιμήσεις ότι μέχρι και το 90% του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού ενδέχεται να περισυλλέγει χάρη στο καπάκι περιορισμού της διαρροής που τοποθετήθηκε στο σημείο της διαρροής.

Οικονομική καταστροφή για έναν πετρελαϊκό κολοσσό Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου Anadarko Petroleum Τζιμ Χάκετ, συνδικαιούχος της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος, κατηγόρησε την BP για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και διαβεβαίωσε ότι η περιβαλλοντολογική καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συμπεριφορά και οι ενέργειες της BP παραπέμπουν σε διακριμένη αμέλεια ή σε σκόπιμες παραλείψεις». Από την πλευρά της, η BP επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία Transocean Ltd για το ελαττωματικό κάλυμμα που απέτυχε να συγκρατήσει τη διαρροή πετρελαίου. Όπως και να έχει όμως και με συνοπτικές διαδικασίες, αποφασίστηκε ότι η βρετανική εταιρεία και με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι εξ ολοκλήρου υπόλογη για το δυστύχημα και θα κληθεί να αποζημιώσει πάσα ενδιαφερόμενο, καθώς και να επιβαρυνθεί με τα έξοδα συγκράτησης της πετρελαιοκηλίδας καθώς και της απορρύπανσης. Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρώσει για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας αναμένεται να ξεπεράσει το εξωπραγματικό για τα δεδομένα ποσό των 50 δις, που αποτελεί και ρεκόρ, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται μάλιστα ταμείο 20 δισ. δολαρίων που η BP δέχθηκε να συστήσει μέχρι το τέλος του 2013. Που θα τα βρει; H BP προέβη σε πώληση ομολόγων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια θα ζητήσει δάνεια ύψους 20 δι-


S

UNIVER ITY PRES

IOYNIOΣ ‘10

σεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα συγκεντρωθούν σε διάστημα δύο ετών μέσω της πώλησης κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με μία γνώριμη για την Ελλάδα διαδικασία, ο διεθνής Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Standard and Poor's, υποβάθμισε κατά δύο μονάδες τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία. Έτσι, η πιστοληπτική ικανότητα της πετρελαϊκής εταιρείας υποχώρησε στο «Α», από «ΑΑ-», ενώ νωρίτερα, άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Fitch, είχε υποβαθμίσει την ΒΡ κατά έξι βαθμίδες, ρίχνοντάς την στο «ΒΒΒ». Η ζημιά για την BP φυσικά υπερβαίνει το οικονομικό κόστος. Η οργή του κόσμου εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού άλλωστε είναι που οδηγεί και την αυστηρότητα της κρατικής θέσης εναντίον της. Κι αυτό γιατί κατά πως φαίνεται η ευθύνη της δεν είναι μόνο αντικειμενική: Η BP έχει ήδη πλούσιο ιστορικό ατυχημάτων στη χώρα, γεγονός που αποδίδεται από αναλυτές του κλάδου στο γεγονός ότι, προκειμένου να επεκταθεί στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, επένδυσε στην αγορά παλαιών εγκαταστάσεων και δικτύων. Χαρακτηριστικές του κλίματος κατά της εταιρείας είναι οι διαδηλώσεις που έγιναν σε 50 πόλεις για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η εκστρατεία 600.000 ατόμων για το μποϊκοτάζ της στο Facebook, και οι βανδαλισμοί σε πρατήριά της.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ || 11

Η κρίση φέρνει αλλαγή Οι πρωτόγνωρες αυτές καταστροφές αναμένεται να αλλάξουν τις πρακτικές που ακολουθούνταν έως σήμερα αλλά και την «ασυλία» που απολάμβανα σε πολλές περιπτώσεις οι πετρελαϊκές εταιρείες. Ο πρόεδρος Ομπάμα που ασχολείται επισταμένως με την υπόθεση επισήμανε ότι το συμβάν θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρύτερη πολιτική για τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου, στις οποίες θα γίνουν άμεσα νέες επιθεωρήσεις. Τόνισε μάλιστα ότι οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές Αρχές κάποιες φορές εγκρίνουν σχέδια γεωτρήσεων με βάση τις «υποσχέσεις» των πετρελαϊκών εταιρειών να χρησιμοποιήσουν ασφαλείς μεθόδους. Ο κανόνας από τώρα και στο εξής θα είναι «εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε», ανέφερε δηκτικά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια πιο εξεζητημένη και επαρκή διαδικασία αδειοδότησης έργων που απειλούν το περιβάλλον. Δεν δίστασε μάλιστα να τολμήσει και μια αρνητική πρόβλεψη συνολικά για τον πετρελαϊκό κλάδο αναφέροντας ότι «αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι • ότι η διαθεσιμότητα των ορυκτών καυσίμων ολοένα και θα λιγοστεύει • ότι η συλλογή τους θα γίνει πιο ακριβή

• ότι θα υπάρχει περιβαλλοντικό κόστος που θα πρέπει να υπομείνουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας». Άλλωστε, την αύξηση των επιθεωρήσεων στις γεωτρήσεις πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και των ελέγχων στις πρακτικές που ακολουθούνται στις πλατφόρμες άντλησης ανακοί-

νωσε και η Βρετανία, με τον υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κρις Χουν, να ζητάει από ομάδα ειδικών στη βιομηχανία πετρελαίου να εξετάσει «τη δυνατότητα της Βρετανίας να προλαμβάνει τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδων, αλλά και την ικανότητά της να τις αντιμετωπίζει».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα Τμήματα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π, σε συνεργασία με περισσότερα από είκοσι (20) Ευρωπακά Πανεπιστήμια, συντονίζουν, οργανώνουν και λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια το “Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχια-κών Σπουδών στη Βιοατρική Τεχνολογία”. Οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα κατά το ακαδημακό έτος 2010-11 καλούνται να υποβάλλουν αίτηση σύμφωνα με τα κάτωθι: 1. Κατηγορίες πτυχιούχων: α) Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί μετά από ανοικτή προκήρυξη και επιλογή διπλωματούχοι Μηχανικοί, πτυχιούχοι Ιατρικής καθώς και πτυχιούχοι ισοτίμων και αναγνωρισμένων συναφών Τμημάτων ΑΕΙ της Χώρας ή της Αλλοδαπής κυρίως θετικής κατεύθυνσης. β) Επίσης γίνονται κατ’ αρχήν δεκτές προς εξέταση και αιτήσεις υποψηφιότητας κατόχων τίτλων σπουδών λοιπών Τμημάτων συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις. γ) Η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ) αποφασίζει, ανάλογα με το Τμήμα προέλευσης των υποψηφίων, τα τυχόν επιπλέον μαθήματα τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσει και στα οποία θα πρέπει να εξετασθεί επιτυχώς ο κάθε υποψήφιος. Τα μαθήματα αυτά επιλέγονται από τον πίνακα μαθημάτων του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) των συνεργαζομένων Τμημάτων. Η μέγιστη διάρκεια παρακολούθησης πρόσθετων μαθημάτων ορίζεται σε δυο ακαδημακά εξάμηνα και προηγείται της παρακολούθησης του ΔΠΜΣ-ΒΙΤ.

σπουδές για απόκτηση και Διδακτορικού Διπλώματος. Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών είναι δεκαέξι (16) μήνες.

2. Αριθμός Εισακτέων: Το ακαδημακό έτος 2010-2011 θα εισαχθούν στο Πρόγραμμα μέχρι τριάντα (30) μεταπτυχιακοί φοιτητές.

6. Προθεσμίες: Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις: • Μέχρι Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010, οι οποίες θα αξιολογηθούν κατόπιν συνέντευξης που θα πραγματοποιηθεί την 8η Ιουλίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα συσκέψεων (ισόγειο) Κτιρίου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή του Ε.Μ.Π. (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου) • Μέχρι Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010, οι οποίες θα αξιολογηθούν κατόπιν συνέντευξης που θα πραγματοποιηθεί την 16η Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα συσκέψεων (ισόγειο) Κτιρίου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή του Ε.Μ.Π. (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου).

3. Διάρκεια Σπουδών: Η διάρκεια σπουδών για το Δίπλωμα Ειδίκευσης είναι τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα. Το πρώτο και δεύτερο διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνουν κυρίως παραδόσεις, εργαστήρια, ασκήσεις και εξετάσεις. Το τρίτο και τέταρτο διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνουν κυρίως την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Όσοι επιθυμούν και εφόσον επιλεγούν, μπορούν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους

4. Διδασκαλία μαθημάτων: Κατά το πρώτο διδακτικό εξάμηνο, τα μαθήματα γίνονται στην Αγγλική γλώσσα και διεξάγονται στο Παν/μιο Πατρών. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κατεύθυνση της επιλογής τους, οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα στο ΕΜΠ (στην Ελληνική Γλώσσα) ή στο Παν/μιο Πατρών (στην Αγγλική γλώσσα). Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Διδάσκοντες είναι διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι καθηγητές από τα συνεργαζόμενα Ευρωπακά Πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη. 5. Δικαιολογητικά υποψηφιότητας: Η αναλυτική λίστα δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία του Ιατρικού Τμήματος του Παν. Πατρών είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος: http://bme.med.upatras.gr.

7. Επιλογή εισακτέων: Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει με συνεκτίμηση των παρακάτω κριτηρίων και προBποθέσεων: α) Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας, η οποία πιστοποιείται από αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. β) Αξιολόγηση των υποψηφίων με συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής. γ) Βαθμός διπλώματος ή πτυχίου (θα εξετάζεται κατά περίπτωση η συνάφεια του διπλώματος ή πτυχίου με την εξειδίκευση του Προγράμματος). δ) Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. ε) Επίδοση σε τυχόν σχετική διπλωματική εργασία. στ) Τυχόν ερευνητική δραστηριότητα και δημοσιεύσεις. 8. Τίτλοι σπουδών: Μετά από δύο (2) διδακτικά εξάμηνα διδασκαλίας και επιτυχείς εξετάσεις, ακολουθεί η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε ένα από τα συνεργαζόμενα Τμήματα ή Πανεπιστήμια. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας, απονέμεται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη ΒιοBατρική Τεχνολογία. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος. Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 4 Οκτωβρίου 2010. ___________________________________________________________________________________________________ Πληροφορίες: http://bme.med.upatras.gr Πανεπιστήμιο Πατρών, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοατρική Τεχνολογία, Τηλ.: 2610 997781, 997702


S

UNIVER ITY PRES

12 || ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

M I X A Λ Η Σ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

IOYNIOΣ ‘10

Ο διασημότερος έλληνας

ε τρεις ταινίες υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: το «Ζορμπά» (1964) – υποψήφιος και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας–, την «Ηλέκτρα» (1962) και την «Ιφιγένεια» (1977), κι άλλες δύο βραβευμένες με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας: τη «Στέλλα» (1955) και το «Κορίτσι με τα Μαύρα» (1956)… Με συνεργασίες με διεθνείς σταρ όπως ο Άντονι Κουίν και ο Άλαν Μπέιτς, η Κάθριν Χέπμπορν και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ… Με μια αριστοτεχνική μεταφορά στον κινηματογράφο τριών αρχαίων τραγωδιών του Ευριπίδη: της «Ηλέκτρας» (1962), των «Τρωάδων» (1971) και της «Ιφιγένειας» (1977)… ο Μιχάλης Κακογιάννης, αναμφίβολα, έχει κερδίσει τον τίτλο του διασημότερου στον κόσμο έλληνα σκηνοθέτη!

Στο σπίτι του, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου

Από τον Στέλιο Κοντέα, Διπλωματούχο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Οικονομική Θεωρία konteasst@in.gr

Το πολυσχιδές έργο του περιλαμβάνει, εκτός από κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές σκηνοθεσίες και σκηνοθεσίες όπερας, μέχρι μεταφράσεις του Σαίξπηρ και του Ευριπίδη – ακόμα και συγγραφή στίχων: Ποιος δε θυμάται τα λόγια του στις υπέροχες μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι για τη «Στέλλα» (1955): «Αγάπη που ’γινες Δίκοπο Μαχαίρι» & «Εφτά Τραγούδια θα σου πω»; Προσωπικά, θεωρώ ότι η «Στέλλα» (1955) είναι το αριστούργημα του, με τη Μελίνα Μερκούρη να συγκλονίζει στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση… Αν, όμως, οι νεότερες γενιές οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε αυτόν τον άνθρωπο, είναι επειδή ο κινηματογραφικός του φακός κατέγραψε το μαγευτικό πρόσωπο της Έλλης Λαμπέτη περνώντας το, έτσι, στην αθανασία. Η μοναδική ερμηνεία της ανεπανάληπτης ηθοποιού ξετυλίγεται στις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη: στο «Τελευταίο Ψέμα» (1958), το «Κορίτσι με τα Μαύρα» (1956), το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1954) και το «Χαμένο Κορμί» (1961), (σ.σ. ταινία που αποκαταστήθηκε και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος, από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη). Γεννημένος στην Κύπρο το 1922, κλείνει αισίως την ένατη δεκαετία της ζωής του παραμένοντας, όμως, πνευματικά διαυγής, αλλά και δημιουργικός. Την άνοιξη έγιναν τα εγκαίνια του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του και στοχεύει στην πολύπλευρη υποστήριξη ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών. Πριν λίγες μέρες μάς υποδέχτηκε στο καλαίσθητο σπίτι του, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, σε ένα δωμάτιο γεμάτο αμέτρητα βραβεία και τιμητικές πλακέτες. Ευγενικός και ειλικρινής απέναντι στους νέους, απάντησε ανενδοίαστα σε όλες τις ερωτήσεις ταξιδεύοντας μας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα...


IOYNIOΣ ‘10

S

UNIVER ITY PRES

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ || 13

σκηνοθέτης όλων των εποχών… Σκηνοθετώντας, δίπλα στην κινηματογραφική μηχανή…

Φτάσατε τρεις φορές μια ανάσα από το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας! Θα λέγατε πως σας έχει μείνει μια πικρία που τελικά δεν κερδίσατε το χρυσό αγαλματίδιο; Δεν τα υπολογίζω τόσο πολύ τα βραβεία! Ιδίως όταν ήξερα, ας πούμε, με το «Ζορμπά» (1964) – που ήταν η πιθανότερη επιλογή γιατί είχε καμιά δεκαριά υποψηφιότητες– ποιος ήταν αντίπαλος… Ήταν ο George Cukor –ο οποίος μου ήταν και πολύ συμπαθής– με την ταινία «Ωραία μου Κυρία». Πιστεύετε πως μπορεί ποτέ να ξαναγεννηθεί μια ηθοποιός σαν την Έλλη Λαμπέτη; Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ντουμπλαριστεί απόλυτα. Την ευαισθησία της Λαμπέτη και τη χάρη, την έχουμε δει και σε άλλες ηθοποιούς, αλλά για εμένα ήταν μοναδική. Είχε κάνει κι άλλες ταινίες πριν από εμένα, αλλά ποτέ δεν είχε προβάλει αυτήν την προσωπικότητα της βαθιάς μελαγχολίας και ευαισθησίας. Βέβαια, στο «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1954) απέδειξα ότι ήταν και δεινή κωμικός. Και στο θέατρο όπου είχαμε συνεργαστεί τότε, ήταν μοναδική! Σκηνοθετήσατε δύο φορές στον κινηματογράφο και δύο φορές στο θέατρο το ζευγάρι Λαμπέτη – Χορν. Η χημεία τους στη σκηνή και στον κινηματογράφο ήταν παροιμιώδης. Πίσω από τις κάμερες, πώς ζήσατε αυτόν τον μεγάλο έρωτα; Ο Δημήτρης Χορν είχε δηλώσει –λίγο πριν «φύγει»– ότι δεν ήταν η γυναίκα της ζωής του, απογοητεύοντας τους ρομαντικούς του κοινού… Η σχέση τους ήταν ανισόρροπη πάντα! Ήταν δύο άνθρωποι που δεν ταιριάζανε, κοινωνικά τουλάχιστον. Η καταγωγή της Λαμπέτη δεν ήταν εμφανής σε τίποτα, ήταν τόσο λεπτή, βελτιωμένη, εκπληκτική φυσιογνωμία και ένας άνθρωπος με φοβερό πάθος, πολύ πιο ερωτικά έντονη από την Μελίνα… Η Μελίνα το ’παιζε κιόλας! Όταν ακούσατε για πρώτη φορά τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για το «Ζορμπά» (1964), φανταζόσασταν την επιτυχία της, ότι θα γινόταν ο «εθνικός ύμνος» της Ελλάδας στα πέρατα της υφηλίου; Όχι! Και, μάλιστα, η μουσική ήταν «μαγειρεμένη» από τους δυο μας σε πρόβα. Και θα επακολουθούσε οργανική σύνθεση του Μίκη για την ταινία. Αλλά ήταν τόσο καλή η μουσική που χρησιμο-

Η Μελίνα Μερκούρη με το Γιώργο Φούντα στη «Στέλλα» (1955).

ποιήσαμε στην πρόβα, βασισμένη στα μοτίβα τα γνωστά, που δεν υπήρχε περίπτωση να αντικατασταθεί. Αυτή η τελική εκδοχή της μουσικής, το φινάλε του «Ζορμπά», είναι από αυτό που κάναμε στην πρόβα.

Η Έλλη Λαμπέτη με τον Μηνά Χρηστίδη στο «Τελευταίο Ψέμα» (1958)

ιδιαίτερα συμπαθής, λίγα χρόνια πριν πεθάνει, με πλησίασε και με δάκρυα στα μάτια μου είπε: «είσαι το μεγάλό μου απωθημένο!».

Και στις τρεις ταινίες με θέματα του Ευριπίδη, πρωταγωνίστρια η Ειρήνη Παπά. Μάλλον δεν ήταν τυχαίο! Τη θεωρούσατε την ιδανική ηθοποιό για αρχαίο δράμα; Με την Ειρήνη ήταν ένας φιλικός δεσμός που κράτησε χρόνια. Δεν υπήρξε περίπτωση να μην προθυμοποιηθεί να εμφανιστεί και σε μικρό ρόλο σε ταινία δική μου, όπως στη «Γλυκιά Πατρίδα», που κάνει έναν σημαντικό, αλλά μικρό ρόλο. Γιατί ήταν τέτοιος ο δεσμός των δυο μας. Δεν είχε καλό τέλος, για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω. Πάντα ήταν μια πολύ ταλαντούχα, αλλά ιδιότροπη προσωπικότητα. Πανέμορφη γυναίκα. Με στενοχωρεί πολύ ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε επαφή.

Με εξαίρεση μια τηλεταινία σας για τις Η.Π.Α. (την «Ιστορία του Ιακώβ και του Ιωσήφ» το 1974), δεν ασχοληθήκατε με την τηλεόραση. Σας έγινε ποτέ πρόταση από κάποιον έλληνα τηλεοπτικό παραγωγό; Πώς κρίνετε, επίσης, την εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης σήμερα; Στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστια υποκριτικά ταλέντα και κάθε φορά που ένα τέτοιο ταλέντο κυριαρχεί στη μικρή οθόνη με συναρπάζει κι εμένα. Δεν είμαι κατά της τηλεόρασης αφού και οι ταινίες, όλες, σε δεύτερο στάδιο περνάνε στη τηλεόραση. Για παράδειγμα, με το «Τρίτο Στεφάνι» είχα ασχοληθεί κι εγώ. Ο Ταχτσής ήταν και φίλος μου. Επειδή το βιβλίο το θεώρησα εξαιρετικό, είχα γράψει μερικά επεισόδια, τα οποία ποτέ δεν παίχτηκαν…

Πώς και δεν έτυχε ποτέ να συνεργαστείτε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ή την Τζένη Καρέζη στον κινηματογράφο ή το θέατρο; Τους έχει μείνει απωθημένο! Η Αλίκη, που ήταν

Η ευαισθησία σας για τα προβλήματα της γενέτειρά σας είναι πρόδηλη. Το ντοκιμαντέρ «Αττίλας ’74» κατέγραψε ανάγλυφα τις συνέπειες της κυπριακής τραγωδίας. Ταχθήκατε

• Η Χέμπορν με είχε συγκινήσει περισσότερο από όλες με την εμπιστοσύνη που έδειξε στην καθοδηγητική μου γραμμή, ήτανε συγκλονιστική… • Με τη Ρεντγκρέιβ είναι γνωστό ότι δεν τα πήγα πάρα πολύ καλά… Περίεργη ηθοποιός. Και πολύ ταλαντούχα, αλλά ταυτόχρονα και ατάλαντη! Δηλαδή σε ορισμένες σκηνές είχα την αίσθηση ότι ήταν μία μαθήτρια της δραματικής σχολής, η οποία προσπαθούσε να βρει τον ρόλο, αντί αυθόρμητα να τον γεννήσει. • Τον Δαλιανίδη εκτιμώ πολύ ως σκηνοθέτη. Οι ται-

νίες του ξεχώριζαν, τουλάχιστον χορογραφικά. Βλέποντας τη δουλειά του, και τώρα ακόμα, λέω ότι είναι χαρισματικός σκηνοθέτης! • Η Μελίνα ήταν μία ηθοποιός τρομαγμένη όταν ξεκίνησε, η οποία δε μπορούσε να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά στον ήλιο, και είχε κάνει και δοκιμαστικά κι είχε αποτύχει. Αλλά εγώ, παρ’ όλα αυτά, πίστεψα πως η προσωπικότητα της θα έβγαινε πολύ ζωντανά.

• Έλλη Λαμπέτη vs Μελίνα Μερκούρη; Θα έλεγα ότι η Λαμπέτη είχε το πιο μυστηριώδες προσόν που προϋποθέτει ένα ταλέντο. Είχε ένα μυστήριο… Ενώ με τη Μελίνα ήταν πιο ντεκλαρέ τα πράγματα. Όλες τις σκηνές τις έπαιζε στο φουλ!

Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν στο «Κορίτσι με τα Μαύρα» (1956)

κατηγορηματικά κατά του Σχεδίου Ανάν. Τώρα, πόσο πιθανή θεωρείτε τη λύση του Κυπριακού; Κοίταξε, μου μιλάς για ένα θέμα το οποίο στην ουσία είναι άλυτο. Δε μπορεί να λυθεί γιατί η Διοίκηση της Τουρκίας και η δύναμή της ως χώρας επιβάλλει τουλάχιστον συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος, το οποίο δε μπορούμε να ξεφορτωθούμε ή να το γυρίσουμε, να ξαναπάμε στην παλιά αναλογία Τούρκων και Ελλήνων. Αυτό μου δημιουργεί απόκρουση όταν το συνειδητοποιώ και αναγκάζομαι να το δεχτώ πλέον ότι η Κύπρος είναι μόνιμα μοιρασμένη στα δύο. Δε μ’ αρέσει ούτε να το σκέφτομαι, δηλαδή με στενοχωρεί βαθιά… Το Σχέδιο Ανάν, πάντως, δεν ήταν λύση. Ήταν ένα Σχέδιο το οποίο βοηθούσε πιο πολύ την τουρκική πλευρά. Από τη στιγμή που η Τουρκία μπορεί να επιβάλει, με επίγνωση της, την ισχύ της, η Κύπρος βρίσκεται στην αγκαλιά της Τουρκίας… Πρόσφατα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ποιοι είναι οι στόχοι του νέου Ιδρύματος στον 21ο αιώνα; Αρκεί να είναι ένα κέντρο ποιοτικό, να ανανεώνεται και να ανοίγει τις πόρτες του σε νεότερους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Η Πολιτεία δε βοήθησε. Γεγονός είναι ότι οικονομικά μπορούσα να το στηρίξω. Μετά χρειάστηκε η υποστήριξη κι άλλου, αλλά κυρίως είναι με δικά μου μέσα. Ποια είναι η γνώμη σας για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Είμαι έξω φρενών με τον τρόπο που μας έχουν αντιμετωπίσει οι ξένοι διότι δεν πιστεύω και οι άλλες χώρες να έχουν δείξει μεγαλύτερη οικονομική εγκράτεια ή σωφροσύνη. Όταν σκέφτομαι ότι τα μουσεία τους λειτουργούν και είναι γεμάτα με ελληνικούς θησαυρούς, ξαφνικά δε γίνεται να γυρίζουν και να μας φτύνουνε, και να μας υποβαθμίζουν… Δεν ξέρω σε τι βαθμό έχουμε φταίξει… Δεν είμαι στα οικονομικά πολύ καλός, αλλά ξέρω ότι η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί ότι ξόδευε άσκοπα. Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ μου μισθό από το Ελληνικό Κράτος, ούτε καν προϋπολογισμό έχω καλύψει ζητώντας βοήθεια από το Κράτος. Τους πολιτικούς τους λυπάμαι αυτήν τη στιγμή γιατί με τα θηρία του εξωτερικού, τους καρχαρίες, δε βλέπω διέξοδο…


S

UNIVER ITY PRES

14

IOYNIOΣ ‘10

Μύρισε θάλασσα!

Καλοκαίρι, δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή της ανεμελιάς αφού πολλές από τις έγνοιες που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον έχουν πάψει να μας απασχολούν καθώς προετοιμαζόμαστε εναγωνίως για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Πραγματικά, αποτελεί τη καλύτερη εποχή του χρόνου. Η μέρα διαρκεί περισσότερο οπότε μπορούμε να τακτοποιήσουμε όλες τις εκκρεμότητες χωρίς ιδιαίτερη πίεση χρόνου. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ φωτεινή και ζέστη, γεγονός που επηρεάζει τη ψυχολογία μας αφού έχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι η καλοκαιρία αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της σεροτονίνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για τα θετικά συναισθήματα. Κατά συνέπεια, νιώθουμε ευεξία και είμαστε σε θέση να προγραμματίσουμε τα καλοκαιρινά σχέδια.

Τι δεν έχουμε ονειρευτεί για το φετινό καλοκαίρι… Στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, αβίαστος χρόνος με τους δικούς μας ανθρώπους, αμέτρητες βουτιές στη θάλασσα, νέες γνωριμίες, αναθερμάνσεις των σχέσεων, αποδράσεις από τη ρουτίνα, βραδιές διασκέδασης και ότι άλλο είναι ικανό να ενισχύσει την ήδη θετική διάθεσή μας. Πόσο πολύ ανυπομονούμε να φθάσουμε στο καλοκαιρινό προορισμό ευχόμενοι να πραγματοποιηθεί κάθε επιθυμία. Μπορεί λοιπόν το καλοκαίρι να μας επηρεάζει θεαματικά ωστόσο είναι ωφέλιμο να είμαστε προσεχτικοί ώστε να αποφύγουμε τις

δυσκολίες και απογοητεύσεις που τυχόν θα συναντήσουμε.

Γνωρίζοντας ότι είμαστε περισσότερο δραστήριοι τις καλοκαιρινές ημέρες είναι αποδοτικό να αφιερώνουμε χρόνο μέσα στην ημέρα για να αναπαυόμαστε αποφεύγοντας τη σωματική κούραση η οποία επιδρά αρνητικά στη διάθεση. Έχοντας επίγνωση ότι αφιερώνουμε αρκετό χρόνο τόσο στον εαυτό όσο και στους άλλους, κάτι που ίσως δεν συνηθίζαμε μέχρι τώρα αφού ήμασταν τόσο απασχολημένοι με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι ωφέλιμο να θέσουμε τα όριά μας ώστε να υπάρξει ικανοποιητική επικοινωνία για να χτίσουμε ισορροπημένες σχέσεις. Αν επιδιώκουμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους ώστε να συνάξουμε ερωτικές σχέσεις, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η ευχάριστη διάθεση των ημερών επηρεάζει σημαντικά την αντικειμενική εκτίμηση των καταστάσεων ακόμα και των ανθρώπων. Συχνά, οι ερωτικές σχέσεις που γεννήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν περιορισμένη διάρκεια. Και αυτό γιατί είναι σχέσεις οι

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο. Διαλέγετε εφαρμοστά υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Μια λεπτή βαμβακερή μπλούζα, έχει δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 10. Όταν είναι από ακρυλικό, ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 5, ενώ όταν είναι από μετάξι, ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 15. Άλλα είδη ρούχων, έχουν του πολύ μεγαλύΚων/νου Βέρρου Δερματολόγος- τερο δείκτη. Αφροδισιολόγος Απλώνετε το Συνεργάτης του Επιστημονικού αντηλιακό που Web Site www.iator.gr θα σας συστή-

σει ο δερματολόγος σας μισή ώρα πριν βγείτε έξω στον ήλιο και επαναλαμβάνετε τις επαλείψεις τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, για όσο διάστημα παραμένετε στον ήλιο. Πάντοτε να ξαναβάζετε όταν βγαίνετε από το νερό κι ας ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο και ασχολείστε με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία. Μη ξεγελιέστε από μία συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα, οι ακτίνες του

της Βασιλικής Βενέτη Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

οποίες δημιουργήθηκαν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και, πρακτικά έπαψαν να υφίστανται όταν πλέον οι σύντροφοι επέστρεψαν στο κανονικό ρυθμό ζωής. Βέβαια δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες ατόμων που αναφέρουν ότι κάποιοι καλοκαιρινοί έρωτες διάρκεσαν μια ζωή!

Όπως και να έχει, αν οι στόχοι που ορίζουμε για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ρεαλιστικοί θα αποτρέψουν τη πιθανότητα προβληματισμού. Αρκεί να γνωρίζουμε τι μας εκφράζει, τι επιδιώκουμε και πώς μπορούμε να αγγίξουμε τα «όνειρά» μας. Γιατί χρωστάμε ένα δώρο ξεκούρασης στον εαυτό μας ως επιβράβευση για όσα κατάφερε όλους αυτούς τους μήνες. Ας χαλαρώσουμε λοιπόν αξιοποιώντας κάθε μια από τις πολλά υποσχόμενες καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες γεμίζοντας τις βαλίτσες με αναμνήσεις οι οποίες θα αποτελούν πολύτιμες πηγές χαράς τους επόμενους μήνες! Για οποιαδήποτε άποψη ή ερώτηση, επικοινωνήστε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vveneti@hotmail.com

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του ήλιου είναι ισχυρότερη, δηλαδή 10πμ – 4μμ. ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς. Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση μελλοντικά καρκίνου δέρματος, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αγρότες, οι ανοιχτόχρωμοι (ξανθοί και κοκκινόξανθοι, αυτοί που ήδη είχαν ένα καρκίνο δέρματος κ.ά). Εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό (ερυθρότητα, φαγούρα ή τσούξιμο στο δέρμα), σταματήστε το αμέσως και επισκεφτείτε τον Δερματολόγο σας.

Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες ! Η άμμος, το χιόνι, το νερό της θάλασσας αντανακλούν πάνω από το μισό της ακτινοβολίας του ήλιου. Ετσι, το να κάθεστε στην σκιά κάτω από μια ομπρέλα ή ένα δέντρο δεν είναι επαρκής προστασία. Αποφύγετε τις λάμπες μαυρίσματος σε ορισμένα ινστιτούτα αισθητικής (tanning parlors). Η ακτινοβολία που εκπέμπουν προκαλεί έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Μεγάλη προσοχή στα ΠΑΙΔΙΑ : Το 50% του συνόλου της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο κατά την διάρκεια της ζωής του, το δέχεται κατά τα πρώτα 18 έτη. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το να παθαίνουν τα παιδιά εγκαύματα. Χρησιμοποιείτε τους αντηλιακό από την ηλικία των 6 μηνών. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στη χρήση αντηλιακών.


GUIDE

sUMm e R

Σκιάθος || Μύκονος || Πάρος || Χανιά


sUMm R

GUIDE

e

16 || Φ Ο Ι Τ Η Τ Ι Κ Α

ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Η Σκιάθος, αν και είναι το μικρότερο σε έκταση νησί των Σποράδων, είναι το πιο κοσμοπολίτικο του συμπλέγματος. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό Αιγαίο και η πρωτεύουσά του απέχει μόλις δύο ώρες από το Βόλο με πλοίο. Είναι το πιο τουριστικά αναπτυγμένο νησί των Σποράδων και διαθέτει άριστη υποδομή και ανέσεις. Τα τελευταία χρόνια, χάρη σε επιτυχημένες καμπάνιες, έχει αρχίσει να συναγωνίζεται την Μύκονο και την Κέρκυρα.

Κάστρο

Λαλάρια

ΣΚΙΑΘΟΣ

της Σκιάθου. Μπορείτε να πάτε μόνο με βάρκα, όταν δε φυσούν ισχυροί άνεμοι. Ένα άγριο τοπίο, με βράχους και βοτσαλάκια, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Κάστρο Στη βόρεια ακτή του νησιού βρίσκεται η παραλία του Κάστρου ακριβώς κάτω από τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Η θέα προς το κάστρο είναι μαγευτική και τα νερά πεντακάθαρα. Μπορείτε νε πάτε με βάρκα ή με ιδιωτικό όχημα μέσα από το χωματόδρομο και ακολούθως να περπατήσετε περίπου 2 χλμ.

παραλίες Κουκουναριές (top) Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και ονομάζεται επίσης Χρυσή άμμος, χάρη στη χρυσαφένια λεπτή άμμο, που λάμπει κάτω από τον ήλιο. Κατατάσσεται ανάμεσα στις 7 καλύτερες παραλίες του κόσμου! Τα κρυστάλλινα νερά, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, το δάσος με τα πεύκα και ο όμορφος υδροβιότοπος στης λίμνης Στροφιλίας δημιουργούν ένα ασυναγώνιστο τοπίο! Λαλάρια Μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας στο βορειοανατολικό τμήμα

διασκέδαση Bar - Clubs: Remezzo bar, Kalhua, BBC, Admiral Benbow, Κένταυρος. Bar - Restaurants: Tapas Bar restaurant, Don Quijote, Ταβέρνα Αγνάντιο, Αμφιλίκη, Maria's Pizza, Windmill Restaurant (Ανεμόμυλος). The Village: Παραλία Κουκουναριές, 50 μέτρα από την ακτή, απέναντι από τη λίμνη Στροφιλία. Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής: Green Park, Ασπρόλιθος. Μεγάλη Άμμος: Λυκόφως, Θεσσαλονίκη.


sUMm R

Ψαρού

Πλατύς Γυαλός

Η Μύκονος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα. Το αποκαλούμενο νησί των ανέμων απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα με ταχύπλοο και 30 λεπτά με αεροπλάνο. Η Μύκονος είναι ιδανικό νησί για τους λάτρεις της έντονης ζωής και των όμορφων θαλασσών, καθώς και του απέραντου γαλάζιου. H Μύκονος έχει δεκάδες παραλίες πολλές εκ των οποίων είναι οργανωμένες. Όλες οι παραλίες είναι αμμώδεις και φημίζονται για τα πολύ καθαρά νερά τους. H Μύκονος είναι επίσης γνωστή για το μεγάλο αριθμό εκκλησιών -πάνω από 400και για τα καλύτερα οργανωμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα.

Κ Α || 17

Ελιά

ΜΥΚΟΝΟΣ

GUIDE

e

ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

παραλίες Super Paradise: Η παραλία του "Super Paradise" στην Μύκονο (Πλιντρί) είναι η διασημότερη παραλία του νησιού. Τα τρελά parties που προκύπτουν στην παραλία, την έκαναν το σημαντικότερο πόλο έλξης του νεανικού κοινού. Μετά τη δεκαετία του '50 έχει καθιερωθεί ως ο κατ' εξοχήν τόπος συνάντησης των VIPS. Πολύς κόσμος, τρομερό clubbing και η εκκεντρικότητα στο μεγαλείο της. Ψαρού: Μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με εκπληκτικά νερά χωρίς κύμα μιας και είναι κλεισμένη από βουνά και ακόμα και με πολλά μποφόρ εκεί μπορείς να κάνεις μπάνιο άφοβα. Γνώρισε ημέρες δόξας τη δεκαετία του '80, αλλά ακόμα και σήμερα το γκλάμουρ έρχονται να συμπληρώσουν οι σαμπανιέρες, τα δροσερά πετσετάκια της παραλίας και η waiting list για κράτηση ξαπλώστρας τα Σαββατοκύριακα . Πλατύς Γυαλός: Η παραλία Πλατύς Γιαλός στην Μύκονο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που διακρίνεται για τις τουριστικές υποδομές του. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, σε απόσταση μόλις 4,5 χλμ. από τη Χώρα της Μυκόνου. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού, με την απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά και τις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις της προ-

σελκύει τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και της καλοπέρασης. Από εδώ μπορείτε να προσεγγίσετε είτε οδικώς, είτε με τα εκδρομικά καΐκια τις διασημότερες παραλίες του νησιού, Paradise και Super Paradise και να ζήσετε στους ξέφρενους ρυθμούς ενός beach party. Ελιά: Η Ελιά είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οικογενειακά ξενοδοχεία υπάρχουν σε αυτήν την παραλία που απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα της Μυκόνου και είναι ιδιαίτερα κοσμική. Χαρακτηριστικό της η ατέλειωτη χρυσαφένια αμμουδιά. Εδώ θα συναντήσετε πολλούς από τους επώνυμους επισκέπτες του νησιού. Κολυμπήστε στα καθαρά νερά της και απολαύστε τις ανέσεις που σας προσφέρει η καλή οργάνωση της πλαζ. Καλό Λιβάδι: Μια επίσης όμορφη, μεγάλη και πλέον πολύ δημοφιλής παραλία στο νότιο μέρος του νησιού. Βρίσκεται μεταξύ της Ελιάς και του Καλαφάτη και είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες σε μήκος και σε πλάτος. Η μουσική παίζει έντονα από τα γύρω μαγαζιά τα οποία διαθέτουν και σέρβις στην παραλία έτσι ώστε να απολαμβάνει κανείς το μπάνιο του και τις διακοπές του χωρίς να κουράζεται καθόλου. Παράγκα: Η παραλία της Παράγκας βρίσκετε Νότια της Μυκόνου, ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλά-

δων. Μόλις 10 λεπτά από το κέντρο του κοσμικού νησιού, η Παράγκα φιλοξενεί χιλιάδες παραθεριστές από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο κάθε χρόνο, έχοντας ιστορία που αρχίζει από τη δεκαετία του '60 και διατηρεί τη φήμη της σε υψηλά επίπεδα, διότι είναι από τις λίγες παραλίες που παραμένουν γραφικές και προσιτές στο ευρύτερο κοινό. Με εύκολη οδική πρόσβαση από τους κεντρικούς δρόμους της Μυκόνου, αλλά και από τη θάλασσα, με άμεση εξυπηρέτηση από τα γραφικά καϊκάκια που ξεκινούν από την αφετηρία της παραλίας του Πλατύ Γυαλού, κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Με θέα την Νάξο, την Πάρο και την Αρχαία Δήλο, πίσω από την οποία κάθε απόγευμα χάνεται ο ήλιος δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Πηγή: www.mykonostour.com

διασκέδαση Bar - Clubs: Caprice of Mykonos, Destijl bar, Skandinavian Bar Μύκονος, Space club Μύκονος, Άγκυρα Μπαρ Μύκονος, Λα Νότε Μύκονος Μπαρ Κλαμπ, Μπαρ Ντίβα στην Μικρή Βενετία, Μύκονος Μπαρ. Bar - Restaurants: Αλέγρο, Ελιά εστιατόριο beach μπαρ, Εστιατόριο Tropicana Beach Bar, Μύκονος El Puerto, Πάνορμος, Ραγια.


ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

ΠΑΡΟΣ

Πούντα

Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων. Έχει την εικόνα ενός παραδοσιακού ελληνικού νησιού. Πολλοί τουρίστες προτιμούν να μείνουν στην πρωτεύουσα της Πάρου την Παροικιά, που είναι ένα όμορφο χωριό με άσπρα σπίτια και ασπρισμένους δρόμους όπου μπορείτε να κάνετε βόλτες και ψώνια. Οι πολύ όμορφες παραλίες σε συνδυασμό με την ξέφρενη διασκέδαση, καθιστούν το νησί έναν από τους πιο περιζήτητους καλοκαιρινούς προορισμούς.

sUMm R

GUIDE

e

18 || Φ Ο Ι Τ Η Τ Ι Κ Α

παραλίες Ακτή Χρυσή

Αγία Ειρήνη: Είναι μια μικρή αμμώδης παραλία νοτιοδυτικά της Παροικιάς. Οι φοίνικες που υπάρχουν την κάνουν ιδιαίτερα γραφική και είναι η πλέον κατάλληλη παραλία για να ηρεμήσετε μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία.

Φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι τη διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλου επαγγελματικού windsurfing και γι αυτό το λόγο είναι άψογα οργανωμένη. Μπορείτε να βρείτε πλήρες εξοπλισμό για surf, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Νέα Χρυσ ή

Ακτή

Κολυμπήθρες: Είναι μια ξεχωριστή παραλία στο δυτικό τμήμα της Νάουσας. Μπορείτε να μεταβείτε εκεί είτα με βάρκα από το λιμάνι της Νάουσας είτε οδικώς με ιδιωτικό όχημα. Η παραλία αυτή ξεχωρίζει γιατί είναι γεμάτοι βράχους, που στην ουσία δημιουργούν ανεξάρτητους όρμους. Είναι ήσυχη παραλία, καλά οργανωμένη με εστιατόρια και ομπρέλες και ενδείκνυται για οικογενειακές εξορμήσεις.

διασκέδαση

Μοναστήρι: Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις Κολυμπήθρες, δυτικά της Νάουσας. Είναι μια ακτή εγκλωβισμένη ανάμεσα σε βράχους, απόκρημνη και γι αυτό είναι η επίσημη παραλία γυμνιστών στο νησί της Πάρου. Είναι κατάλληλη γι αυτούς που λατρεύουν την πολυκοσμία τα party και τα events αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται πολλά, αλλά είναι κατάλληλο μέρος και για ιδιωτικά σκάφη που επιθυμούν να προσαράξουν κάπου απομονωμένα. Σάντα Μαρία: Πρόκειται για τη ανατολική ακτή του νησιού κοντά στη Νάουσα και περιλαμβάνει μια σειρά πολλές αμμώδεις παραλίες. Υπάρχει camping, beach volley και δυνατότητα windsurfing όταν υπάρχει αέρας. Μπορείτε να πάτε με ιδιωτικό όχημα ή βάρκα.

Παραλία Πούντας Η παραλία Πούντα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι πολύ δημοφιλής για τα συνεχή party που διοργανώνονται στο συγκρότημα πάνω στην παραλία. Είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος ακτή αλλά είναι πανέμορφη γιατί θυμίζει τροπικά και εξωτικά μέρη. Είναι πάντα γεμάτη από κόσμο, κυρίως νεολαία, που λατρεύει τα συνεχή party και τα extreme sports όπως το bungee jumping. Μπορείτε να τη επισκεφτείτε με λεωφορείο ή ιδιωτικό όχημα.

Bar - Clubs: Στην περιοχή της Παροικιάς: Pirate Bar, Evinos Bar, Pebbles Bar, Alexandros, Black Bart Εστιατόρια: Στην περιοχή της Παροικιάς: Ambrosia, Λιβάδια Magaya, Cactus, Νούφαρο, Nick's Hamburgers, Λεβάντης, Ρέγγας, Albatros. Στην περιοχή Άμπελα: Σουβλιά Tao's center. Χρυσή Ακτή και Νέα Χρυσή Ακτή Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Πάρου στο νοτιοανατολικό τμήμα της και μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ή ιδιωτικό όχημα.

Είναι μια αμμώδης παραλία, με πεντακάθαρα νερά. Έχει γίνει διάσημη γιατί προσφέρει τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για windsurfing.

Στην περιοχή της Νάουσας: Faraon, El Pollo Loco, Casa Greca, La Primavera, Le Sud, Τσαχπίνης, Περβολάρια, Παλαιά Αγορά, Barbarossa. Στην περιοχή Πίσω Λιβάδι: Χάλαρης.


sUMm R

Ελαφονήσι

Από την πόλη των Χανίων υπάρχει τακτική ημερήσια συγκοινωνία με λεωφορείο προς τη Φαλάσαρνα.

παραλίες Ελαφονήσι: Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Χανίων. Η πιο απομακρυσμένη παραλία από την πόλη των Χανίων, που όμως αξίζει τον δρόμο που κάνετε για να φτάσετε έως εδώ. Είναι ένα νησάκι σχεδόν συνδεδεμένο με την ακτή μια και απέχει μόλις 100 μ. από αυτήν και μπορεί κανείς να το προσεγγίσει περπατώντας μέσα στη θάλασσα. Το Ελαφονήσι απέχει 76 χλμ. από τα Χανιά και 43 από το Καστέλι. Εδώ έρχεται κανείς για να θαυμάσει τις εκπληκτικές αμμουδερές παραλίες με τους αμμόλοφους και τη λευκή άμμο και να κολυμπήσει στα μοναδικά σε

Κ Α || 19

ΧΑΝΙΑ

οι στολ ι Από ο ι γ Ά

Φαλάσαρνα

Τα Χανιά βρίσκονται στην βόρεια ακτή στην δυτική Κρήτη και είναι η πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Ο νομός Χανίων βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και συνδυάζει πολλές όμορφες παραλίες, μικρές εύφορες πεδιάδες, ψηλά βουνά και βαθιά φαράγγια, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς. Ο νομός Χανίων θεωρείται η πιο πράσινη περιοχή στην Κρήτη καθώς η οροσειρά Λευκά Όρη είναι υπεύθυνη για τις αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη. Τα Χανιά θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούνται από δύο πόλεις: την παλιά πόλη και τη νέα, που συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα ενιαίο σύνολο. Η παλιά πόλη στα Χανιά εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας των Χανίων, με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της και τα διατηρητέα κτίρια διαφόρων περιόδων, όπου θα απολαύσετε ρομαντικούς περιπάτους.

GUIDE

e

ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

όλη την Κρήτη κρυστάλλινα νερά. Αν και το φυσικό κάλλος προσελκύει άφθονους επισκέπτες η περιοχή δε διαθέτει αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Το Ελαφονήσι είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Κρήτης. Φαλάσαρνα: Περίπου 75 χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων, στην δυτική ακτή της Κρήτης. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης, η Φαλάσαρνα είναι μια σειρά από αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά. Κοντά στην παραλία δεν υπάρχουν παρά μόνο μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και έτσι στην περιοχή δε συρρέει πλήθος κόσμου.

Παλαιοχώρα: Η Παλαιοχώρα (ή Παλιόχωρα όπως αλλιώς μπορείτε να τη ακούσετε) βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης και σε απόσταση 70χλμ. από τα Χανιά και 200 χλμ. από το Ηράκλειο. Είναι κτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο ανάμεσα σε δυο γραφικούς κόλπους. Βρέχεται από το Λυβικό πέλαγος και δίκαια θεωρείται η "Νύμφη του Λυβικού" και "Χώρα του ήλιου". Έχει ίσως τις καλύτερες παραλίες σε όλη την Κρήτη που εκτείνονται σε 18 χλμ. εκατέρωθεν της Παλαιοχώρας. Άγιοι Απόστολοι: Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται 3 χλμ. έξω από την πόλη των Χανίων και περιλαμ-

βάνει τρία διαδοχικά ακρωτήρια, τέσσερις παραλίες με άμμο κι άλλα τόσα δασάκια με πεύκα, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Ουσιαστικά είναι μια μικρή χερσόνησος που σχηματίζει δύο μικρούς κόλπους ιδανικούς για κολύμπι, με ήρεμα νερά, και αμμώδη παραλία. Πλατανιάς: Ο Πλατανιάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, 11 μόνο χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά. O Πλατανιάς είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα στην Κρήτη και βρίσκεται τόσο κοντά στην Αγία Μαρίνα, που ουσιαστικά έχουν ενωθεί σε μια ενιαία μεγάλη τουριστική περιοχή.

διασκέδαση Bar - Clubs: Jimmy's Bar, Nota Bene, Elmondo Bar, Splendid Dancing Bar, Venue Club, Tropicano Club, Mylos Club, Privilege Club. Εστιατόρια: Summertime Sanck Bar, Galaxy, Νεώριο, Κονάκι, Cosmos Restaurant, Symposium Restaurant, Ταβέρνα Πέρασμα, Θόλος, La Grande Trattoria.


S

UNIVER ITY PRES

20 || Π Α Τ Ρ Α Π

ο

λ

ι

τ

ι

σ

τ

ι

κ

έ

ς

Ο

μ

ά

δ

IOYNIOΣ ‘10 ε

ς

Φ

ι

τ

η

τ

ώ

ν

Θεατρικό Τμήμα

της Ειρήνης Πανταζή

Όλα ξεκίνησαν όταν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στην Πάτρα άρχισαν να δραστηριοποιούνται πολιτιστικά το 1981, δημιουργώντας τον σύλλογο "Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Πατρών". Αποτελούταν από το χορευτικό, θεατρικό, μουσικό και φωτογραφικό τμήμα. Για το διάστημα αυτό, το Πανεπιστήμιο ενίσχυε οικονομικά την πρωτοβουλία αυτή, καλύπτοντας οικονομικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στο "Στέκι των Π.Ο.Π.Π." στην οδό Λαχανά 17, ένα τριάρι διαμέρισμα σε μια μονοκατοικία στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς η οικονομική κάλυψη του ενοικίου σταμάτησε με την αλλαγή της πρυτανικής αρχής και από τότε κάθε χρηματοδότηση των Π.Ο.Π.Π. από το πανεπιστήμιο διακόπηκε. Το δεύτερο "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π." ήταν ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραϊσκάκη 76Α. Όλα τα έξοδα τα επωμίσθηκε το Ίδρυμα Ι.&Ε. Τοπάλη. Με τη δημιουργία της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης, καθώς και του θεσμού της Πολιτιστικής Εβδομάδας από το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε και μια υποτυπώδης οικονομική βοήθεια, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά. Σύντομα, η δράση των Π.Ο.Π.Π. επεκτάθηκε και μετονομάστηκαν σε Π.Ο.Φ.Π.Π. (Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών), προκειμένου να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών και σε εκείνες των εργαζομένων όπως ο θεατρικός και ο χορευτικός όμιλος. Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2003-2004 οι Π.Ο.Φ.Π.Π. απέκτησαν το νέο τους "Στέκι" στην οδό Αλ. Υψηλάντου 122, στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στις οδούς Ερμού και Αγ. Νικολάου. Στο κτίριο αυτό υπάρχει αίθουσα χορού - θεάτρου, σκοτεινός θάλαμος, μουσικό studio, αίθουσα εικαστικών τεχνών, αίθουσα προβολών καθώς και ένας χώρος συναντήσεων. Στις Ομάδες τώρα πια λειτουργούν τα εξής τμήματα: Χορευτικό, Θεατρικό, Εικαστικό, Φωτογραφικό, Μουσικό, Κινηματογραφικό, Λογοτεχνικό και Ραδιοφωνικό. Στις πολιτιστικές ομάδες μπορεί ο κάθε φοιτητής να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα πάνω

ο

στο αντικείμενο του τμήματος ή των τμημάτων που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Επίσης έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκθέσεις πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια εντός και εκτός Πατρών. Τα μέλη είναι φοιτητές, προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί, του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές του ΑΤΕΙ Πάτρας, καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες των Π.Ο.Φ.Π.Π. ως συνεργάτης. Η ετήσια συνδρομή που έχει καθιερωθεί για τα μέλη είναι της τάξης των 8 ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης παρουσιάζονται κάθε χρόνο στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως έγινε και φέτος στα «Πολιτιστικά 2010», με πληθώρα παραστάσεων, εκθέσεων, προβολών και συναυλιών. Σε όλες έγινε αναμφισβήτητα φανερή η ανάγκη έκφρασης των φοιτητών μέσα από την Τέχνη, η υψηλών προδιαγραφών καλλιτεχνική σύλληψη με λιγοστά δεδομένα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, αλλά κυρίως η όρεξη να ασχοληθούν και να κοπιάσουν ανιδιοτελώς για ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που τους ικανοποιεί.

Αποτελείται από 30-35 μέλη, τα οποία κάθε χρόνο ανανεώνονται. Οι φοιτητές ανεβάζουν έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων, από αρχαίο δράμα μέχρι τα πιο σύγχρονα έργα. Φέτος, η ομάδα ανέβασε με επιτυχία το έργο "Ορφέας στον Άδη" του Tennessee Williams. Οι παραστάσεις γίνονται κατά κύριο λόγο στην Πάτρα, αλλά οι φοιτητές συμμετέχουν και σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που έγινε φέτος στα Γιάννενα. Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για τη φετινή παράσταση!

Φωτογραφικό - Εικαστικό Τμήμα

όποιου χορού σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. Τα μέλη του παραδοσιακού τμήματος οργανώνουν παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στα πλαίσια εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου, πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο της Πάτρας, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετέχουν σε συνέδρια για το χορό και σε σεμινάρια Παραδοσιακού Χορού, τα οποία γίνονται στον Ελλαδικό χώρο, έχοντας αξιοσημείωτο ενεργητικό στις πολιτιστικές ανταλλαγές του εξωτερικού με τη χώρα μας.

Άξια προσοχής είναι η δράση του εικαστικού τμήματος, με 10 μόνιμους φοιτητές που εκφράζουν σκέψεις, ιδέες και συμπεριφορές μέσα από τα προσωπικά τους έργα. Ασχολούνται κυρίως με το ελεύθερο σχέδιο, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να ασχοληθεί με ό,τι τον εκφράζει καλύτερα, γι' αυτό και δεν υπάρχει μια ενιαία θεματολογία όσον αφορά τα έργα. Η πρόσφατη «Έκθεση Σχεδίων και Χρωμάτων» με έργα 19 φοιτητών απέδειξε ότι η νεανική έμπνευση είναι ευφάνταστη και κρύβει ταλέντο σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με αυτή επαγγελματικά προς το παρόν- αλλά ερασιτεχνικά και για λόγους προσωπικής ευχαρίστησης.

Χορευτικό Τμήμα Αποτελείται από 5 ανεξάρτητες ομάδες που καταπιάνονται με διαφορετικό είδος χορού: ομάδα Latin, Αργεντίνικου Tango, R’n’B, Oriental και ομάδα παραδοσιακών χορών. Η παράσταση των πρώτων ομάδων στα «Πολιτιστικά 2010» εντυπωσίασε και συγκέντρωσε θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους για την οργάνωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια των ομάδων, καταφέρνοντας να τονίσει πως η επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω του χορού, του

Ηρ. Πολυτεχνείου 50 - Πάτρα


S

UNIVER ITY PRES

ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10 Π

α

ν

ε

π

ι

σ

τ

η

μ

Μουσικό Τμήμα

Λογοτεχνικό Τμήμα

Τα μουσικά φοιτητικά σχήματα που απαρτίζουν το τμήμα άφησαν φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το δικό τους στίγμα με τριήμερα συναυλιών και live παρουσιάσεων στο Φρούριο Πατρών και στη Φοιτητικά Εστία. Από Rock, Metal μέχρι έντεχνα και ρεμπέτικα συγκροτήματα έδειξαν πως η μουσική ενώνει και απελευθερώνει ιδέες, μέσα σε ένα πανεπιστημιακό πλαίσιο που αγκάλιασε θερμά τις μουσικές πρωτοβουλίες τους.

«Αγώνες Επιχειρηματολογίας» η φετινή πρωτοβουλία του Λογοτεχνικού Τμήματος. Η Λογοτεχνική Ομάδα απαρτίζεται από νεαρά άτομα (φοιητές και μη) και συναντιέται κάθε Σάββατο στο Στέκι. Στις συναντήσεις αυτές, τα μέλη διαβάζουν και συζητούν κείμενα που έχουν διαβάσει ή έχουν γράψει τα ίδια. Μέσα από τις συναθροίσεις αλλά και σε δικτυακό επίπεδο μέσω του blog logocafe.blogspot.com εν ονόματι «Λογοτεχνικό Καφενείο», οι φοιτητές ανταλλάσουν ιδέες πάνω στη λογοτεχνία σε κάθε της έκφανση (Ποίηση, Μυθιστόρημα, Διήγημα, Θέατρο, Σενάριο, Λιμπρέτο, Φιλοσοφία). Το αποτέλεσμα μπορείτε να το διαπιστώσετε μέσα από το παραπάνω blog, όπου οι αναρτήσεις με αρχειακό υλικό από το 2006 θα σας βοηθήσουν σίγουρα να ανακαλύψετε πράγματα που δεν ξέρατε γύρω από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία…

Κινηματογραφικό Τμήμα Το ΚΤ συναντιέται κάθε Κυριακή προκειμένου να διαβάσει, να συζητήσει κείμενα και απόψεις βλέποντας ταινίες. Με αφιερώματα στον ασπρόμαυρο και βωβό κινηματογράφο έδωσαν και φέτος το παρόν στα Πολιτιστικά του Πανεπιστημίου, δίνοντας μια άλλη διάσταση στη σύλληψη της έβδομης τέχνης.

Ραδιοφωνικό Τμήμα

Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Αρσάκειο Πατρών Φεστιβάλ ερασιτεχνικών ταινιών μικρού μήκους νέων δημιουργών, με μηδενικό budget παραγωγής. (http://kt-pofpp.blogspot.com)

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Ιούνιο του 2003, ξεκίνησε να εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών από το κτίριο της Πρυτανείας με την ονομασία UP FM από τα αρχικά University of Patras (συχνότητες 89.9, 92.5 και 93.9). Σταδιακά, ο σταθμός ανανεώθηκε και πλέον εκπέμπει πιλοτικά μουσική όλο το 24ωρο μέσω του διαδικτύου, από την διεύθυνση του http://upfm.upatras.gr. Οι μουσικοί παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθ-

ί

ο

υ

ΠΑΤΡΑ Π

μού UPFM είναι αποκλειστικά φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες του Πανεπιστημίου Πατρών και το πρόγραμμα του σταθμού απαρτίζεται από ζωντανές εκπομπές Δευτέρα έως Παρασκευή, 15.0017.00. Ποιοτικές μουσικές παραγωγές, πολιτιστικά σχόλια, ειδήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και

α

τ

ρ

ώ

||

ν

εκλαϊκευμένες εκπομπές για θέματα υγείας, περιβάλλοντος κλπ., ήταν η βασική επιδίωξη δημιουργίας του, στόχοι που φαίνονται να ικανοποιούνται πλήρως χάρη στο επιτελείο φοιτητών και εργαζομένων που εκφράζονται δημιουργικά μέσω των ερτζιανών. Συντονιστείτε!

21


22 || Α Ι Γ Α Ι Ο

S

UNIVER ITY PRES

ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης

Επικοινωνία ή έλεγχος; του Χρήστου Κουρούτζα

Facebook, Twitter, Beboo και Myspace, σύγχρονοι μηχανισμοί κοινωνικής δικτύωσης ή σύγχρονοι μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου; Ένας καινούριος τρόπος για να κάνουμε φίλους ή ένας καινούριος τρόπος για να μας ελέγχουν ακόμα περισσότερο; Ποια είναι η πηγή της δύναμης που αντλεί μια χούφτα παιδιών να ονομάσουν το «Σπίτι» τους ως «Σπίτι Ελευθερίας»; Ποιο είναι το κίνητρο που τους ωθεί να ζωγραφίσουν τα συναισθήματά τους σε ένα πανό και να το κρεμάσουν στους διαδρόμους του «Σπιτιού»; Πότε εμφανίστηκαν Οι πρώτες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται τη δεκαετία του 1990. Σήμερα, το διαδίκτυο έχει κατακλυσθεί με περίπου 350 ιστότοπους του είδους και με εγγεγραμμένα εκατομμύρια μέλη. Οι δημοφιλέστερες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε Αμερική και Ευρώπη είναι το Facebook, Twitter, Flickr, Beboo και Myspace. Στην κορυφή ως προς την προτίμηση των χρηστών βρίσκεται το γνωστό Facebook, απαριθμώντας περίπου 200 εκατομμύρια χρήστες. Θραύση ανά τον κόσμο με 117 εκατομμύρια μέλη κάνει το Haboo, ενώ σε Ινδία και Βραζιλία χρησιμοποιείται από 65 εκατομμύρια χρήστες το Orcut. Αμιγώς ελληνική ιστοσελίδα social network είναι το zoo.gr, το οποίο ονομάζεται meeting point και αριθμεί περισσότερους από 890.000 χρήστες.

Λειτουργία Τι συμβαίνει όμως σε αυτές τις σελίδες; Τα άτομα δημιουργούν προϊόν δικού τους περιεχομένου, το οποίο μπορούν να μοιραστούν με ένα ευρύ δίκτυο ατόμων, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σχολιασμός στο περιεχόμενο άλλων, η μεταφόρτωση φωτογραφιών, η καταχώριση εγγραφών ημερολογίου, η δημιουργία κειμένων με εικόνες, μουσική και βίντεο κ.α. Οι δυνατότητες των ιστοσελίδων πολλαπλές. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μία εικονική πραγματικότητα, όπου μπορούν να φτιάξουν ψηφιακά πρόσωπα και να συνομιλήσουν με «φίλους» τους, σε πραγματικό χρόνο ανταλλάσοντας ηλεκτρονικά ψηφιακό υλικό.

Προβληματισμοί Μέσα από τη χρήση των σελίδων αυτών διαφαίνεται ότι η πληροφορία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς διαδίδεται πολύ πιο εύκολα και άμεσα. Το ζήτημα που διακυβεύεται είναι ο τρόπος πα-

ραγωγής, κατασκευής και διάδοσης της, καθώς μέχρι τώρα το κράτος αποτελούσε το μόνο φορέα καταγραφής και ελέγχου των πληροφοριών, λειτουργώντας ως ρυθμιστικός παράγων ελέγχου και επιτήρησης. Ο κεντρικός προβληματισμός έγκειται λοιπόν στο ότι τα προσωπικά δεδομένα δε χρησιμοποιούνται μόνο από χρήστες των ιστοσελίδων, αλλά και από επιχειρήσεις διαφημίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την εκμετάλλευση τους. Στοιχεία όπως, επισκέψεις σε ιστοσελίδες, λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν, καταγράφονται και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του καταναλωτικού τους προφίλ. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στις ιστοσελίδες αυτές, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος εκμεταλλευόμενοι την τεράστια απήχηση τους. Βάσει των όρων χρήσης τους τα δεδομένα των χρηστών όχι μόνο δίνονται σε τρίτους, αλλά γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας σε ξένες χώρες όπου η νομοθεσία είναι ελαστικότερη σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα. Υπό την έννοια αυτή, το κράτος παύει να είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής της πληροφορίας, και όπως αναφέρει ο Habermas (1979) οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μετέτρεψαν την ορθολογική δημόσια συζήτηση της δημόσιας σφαίρας στο μηχανισμό συναίνεσης δια του κριτικού διαλόγου σε μηχανισμό συναίνεσης δια της χειραγώγησης.

Η άσκηση της εξουσίας Η εξουσία ασκείται πλέον με τον έλεγχο της πληροφορίας, καθορίζοντας την ποιότητα της, διαμορφώνοντας τα νοήματα που μεταδίδονται ανάμεσα σε πομπούς και δέκτες, ως προϊόν μιας διαμεσολαβημένης εμπειρίας. Η διαδικασία αυτή είναι πιο εφικτό να λαμβάνει χώρα όσον αφορά στα προϊόντα του ελεύθερου χρόνου, όπως σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης,

Αρχισυντάκτη socm08002@soc.aegean.gr

καθώς προβάλλεται ως διαδικασία που έχει στόχο την εξυπηρέτηση και την ανάπτυξη του ατόμου. Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στηρίζεται και αναπτύσσεται οικονομικά στην ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών των ατόμων και στο “up-loading” προσωπικών φωτογραφιών. «Το άτομο που καθυποβάλλεται σε ένα πεδίο ορατότητας, και που το ξέρει, επωμίζεται το ίδιο τους καταναγκασμούς της εξουσίας· τους προσαρμόζει αυθόρμητα στον εαυτό του δέχεται μέσα του τη σχέση εξουσίας όπου παίζει ταυτόχρονα και τους δύο ρόλους· γίνεται η βάση της ίδιας της καθυπόταξης» (Foucault,1979).


24 || Α Ι Γ Α Ι Ο

S

UNIVER ITY PRES

ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ GLOBAL MANAGEMENT CHALLENGE 09

Νικητές για την Ελλάδα η ομάδα Astra Zeneca - CherryPick Στο μακρινό Khanty Mansyisk, στα βάθη της Ρωσίας, πόλη η οποία η οποία φιλοξένησε την διεθνή συνάντηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας το 2008, η δυναμική, νεανική πενταμελής ομάδα Astra Zeneca – CherryPick εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διεθνή Τελικό του Global Management Challenge 09. Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και τον σκληρό ανταγωνισμό από έμπειρους συμμετέχοντες και πεπειραμένα στελέχη επιχειρήσεων που διεκδικούν τη νίκη, η ελληνική ομάδα αναδείχθηκε 5η στον όμιλό της, ενώ νικήτρια κόσμου αναδείχτηκε για φέτος η ομάδα της Ουκρανίας.

Η βράβευση της νικήτριας ομάδα για το GMC 09, Astra Zeneca – CherryPick, κατά το επίσημο δείπνο του Τελικού Ελλάδας.

Η Astra Zeneca - CherryPick αποτελείται από τους Θεόφιλο Κοντοζή, Βασίλη Ράφτη, Μαρία Χρονοπούλου και Μαϊλίντα Σέλα, φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθώς και τον Βασίλη Κοντοζή, φοιτητή του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε προηγηθεί ο Τελικός Ελλάδας του 5ου Διαγωνισμού Global Management Challenge στην χώρα μας. Χαρακτηρίσθηκε ως μάχη γιγάντων καθώς οι δύο από τις οχτώ συνολικά ομάδες που διαγωνίστηκαν για την νίκη είχαν κατακτήσει τον τίτλο σε προηγούμενες χρονιές. "Ζήσαμε έντονες στιγμές.... πως αλλιώς να το περιγράψω" δήλωσε εμφανώς ενθουσιασμένος ο Θεόφιλος Κοντοζής, αρχηγός της νικήτριας ομάδας. Η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση ήταν η PWCVolokA, η οποία αποτελείται από τρεις φοιτητές του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών και ο αρχηγός της οποίας έχει κατακτήσει την πρώτη θέση του

διαγωνισμού τα έτη 2005 και 2006, ενώ την 3η θέση κατέκτησε η ομάδα Profit, η οποία αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Παντείου και του ΑΤΕΙ Πειραιά. Η εκδήλωση-βράβευση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών καθηγητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά καθώς και τη συμμετοχή εκπροσώπων εται-

ριών που υποστηρίζουν το θεσμό. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και βραβεύτηκαν οι 8 ομάδες του τελικού, όπως η ομάδα Sony Leaders που εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ παρούσα ήταν και η φοιτήτρια Ειρήνη Μίχου η οποία ταξίδεψε από την Σουηδία όπου φοιτά μέσω του προγράμματος Erasmus αποκλειστικά για να παρευρίσκεται στον Τελικό Ελλάδας GMC ‘09.


Y T I C UNIVER

E D I GU || ά μ ε ν ι σ || ο θέατρ || s t n e v e || ο βιβλί έξοδος


UNIVERCITY

26

È «Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, Å έχω...μέσον» Á Ô Ñ Ï Στην επόχη του ΔΝΤ, λιτότητα και στο θέατρο. Η μίνι-σπονδυλωτή κωμωδία «Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, έχω...μέσον» από τη θεατρική ομάδα ‘ας γελάσουμε’. Τι περιεκτικότητα σε «θέλω» ή «πρέπει» έχει το διάλυμα της ζωής; Τι διάολο συμβαίνει γύρω μας...μέσα μας; Πλανήτης Γη, όβερ. Βιώνουμε; Συμβιώνουμε, επιβιώνουμεή απλά αποβιώνουμε; «Φτου, φτου»! Που πήγε το όραμα; Οι αξίες; Όχι οι αντικειμενικές, οι υποκειμενικές... Και κάτι τελευταίο. Τα μέσα απεργούν, το «μέσον» πότε θα απεργήσει;

i

Πότε; Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Ιουλίου στις 21:30. Πού; Στο φουαγιέ του θεάτρου Επικολωνώ. Διάρκεια; 40min Είσοδος; 5€

Κείμενα: Γιάννης Γουλές Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαραγκουδάκη Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης Σκηνικά: Ιφιλένια Ζαχαριάδου - Θανάσης Καραβίτης Αγωνίζονται: Αναστάσης Τούρος, Πέτρα Τσέλιου, Γιάννης Γουλές Θέατρο Επικολωνώ τηλ: 210 5138067, fax: 210 5146169 Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός email:xkolono@otenet.gr site: www.epikolono.gr

UNIVER ITY PRESS

Η Πρώτη Φοιτητική Εφημερίδα

IOYNIOΣ ‘10

Τα «γιατί» μου ψάχνουν «επειδή»... Όταν επιτέλους...ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Χημεία και τις πρώτες φοιτητικές σατιρικές παραστάσεις, αναρωτήθηκα. Τι περιεκτικότητα σε «θέλω» και «πρέπει» έχει το διάλυμα της ζώης; Που πάει η γενιά μου; Τι την απασχολεί; «Ακρωτήρι ή Guzel;» «Prada ή Ζara;» Δεν είναι μόνο αυτό, το ξέρω! Μπήκαμε στις καλύτερες σχολές και...; Κι αν αγοράσαμε τα ακριβότερα παπούτσια, ξέρουμε που πάμε; Shopping therapy. Μας θεραπεύει; Αλλάζουμε διάθεση, αλλάζοντας παντελόνι; Πάσχουμε από «οξεία diesel-ίτιδα»; Δεν είναι μόνο αυτό, το ξέρω! Τι διάολο έχουμε πάθει; Που είναι το όραμα; Διορίστηκε; Ακολουθούμε γραμμές; Αν ναι, γιατί δεν χαράζουμε τις δικές μας; Δεν είναι μόνο αυτό, το ξέρω! Τι εποχή! Ελευθερία του λόγου υπάρχει. Ελευθερία της σκέψης; Δεν είναι μόνο αυτό, το ξέρω! Εμείς...δεν...είμαστε ο καρπός κάποιου έρωτα ή έστω ενός σπασμένου προφυλακτικού; Really, oι γονείς είναι εδώ; Και όταν είναι εδώ, είναι όντως εδώ; Δεν είναι μόνο αυτό, το ξέρω! Που πάμε; Γιατί πάμε; Είναι η ζωή, ζωή; Ανακυκλώνουμε...πέρα από τους πολιτικούς; «Τις πταίει;» Ποίοοος; Εγώ, εσύ, αυτός που κάθεται απέναντι στο αναγνωστήριο, ο καθρέπτης, η έλλειψη βιταμίνης D, το νέφος, το ΔΝΤ, η ανεπάρκεια αγκαλιών, το ότι κάποιοι τα ’χουν όλα έτοιμα-delivery; Δεν είναι μόνο αυτό, το ξέρω!


UNIVERCITY

IOYNIOΣ ‘10

ΜΕΙΝΕ ΜΕΣΑ ÂÉÂËÉÏ Τα βιβλία του καλοκαιριού μου Ετοιμάζω βαλίτσα. Αντιηλιακό, φωτογραφική, μαγιό και έφυγα! Καλοκαίρι! Επιτέλους! Ένα καλοκαίρι σε κρίση, για πρώτη φορά είμαστε όλοι σε κρίση και δεν φταίει ο ήλιος ή η ζέστη. Τι ζητάω; Λίγες μέρες ξεγνασιάς, ξεκούρασης και στιγμές καλοκαιρινές και ελληνικές! Οι ιστορίες της καλοκαιρινής τρέλας μεταφέρονται στις παραλίες! Κάπου εκεί θα βρεθώ και εγώ για λίγες ώρες, για λίγες μέρες. Είπαμε, στιγμές! Η τσάντα είναι έτοιμη και προλαβαίνω να πετάξω μέσα κάποια βιβλία!

Για αυτό το καλοκαίρι προτείνω το ολοκαίνουργιο (του κουτιού λέμε!) βιβλίο του Αλεσσάντρο Μπαρίκο με τίτλο «Ιστορία σαν παραμύθι» από τις εκδόσεις Πα-

του Βασίλη Κομπογιάννη kombojohn@hotmail.com

τάκη γιατί είμαι σίγουρος πως για άλλη μια φορά θα με ταξιδέψει με μια ωραία ιστορία σερβιρισμένη με νοσταλγία και ωραίες εικόνες και κυρίως είμαι βέβαιος πως άλλη μια ερωτική ιστορία θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Το γεγονός πως πήρε το βραβείο μετάφρασης για το 2010 ενισχύει την πίστη μου. Δεύτερο βιβλίο το επίσης καινούργιο «Αντιστρέφοντας την πυραμίδα: η ιστορία του ποδοσφαίρου, των τακτικών και των συστημάτων του» από τις εκδόσεις Polaris και μετάφραση του Χ. Χαραλαμπόπουλου που συνήθως κάνει επίσης εξαιρετικές μεταφράσεις. Ένα ακόμα βιβλίο για ποδοσφαιρόφιλους που θέλουν να γνωρίσουν ακόμα πιο πολύ τι γίνεται στο θέατρο του χορταριού. Συνίσταται και για τους αυθεντικούς προπονητές της εξέδρας! Κλείνω την τσάντα μου με ένα βιβλίο που προκάλεσε σωρεία επαίνων, τιμών και ξανάστρεψε το βλέμμα στα αποτελέσματα των ανθρώπινων επιστημών, πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Συνδεδεμένοι» των Χρηστάκη και Φάουλερ από τις εκδόσεις Κάτοπτρο.

27

Tα προτείνουν DVD VIDEO BLUE Η πρώτη αλυσίδα videoclub στην Ευρώπη κεντρικά γραφεία: INTERACTIVE S.A διεύθυνση: ΚΡΕΜΟΥ 107 ΚΑΛΛΙΘΕΑ τηλέφωνο : 210-9570957 υπεύθυνη: Κα. Χαλικιά Βίκυ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ THE BOOK OF ELI Όταν ο πολύβουος και φανταχτερός μας κόσμος… σβήσει… τι απομένει; Το ζωώδες ένστικτο της επιβίωσης (…καλά εξασκημένο από τον έντονα ανταγωνιστικό - καταναλωτικό μας βίο…) που οδηγεί στη βαρβαρότητα, την εξαθλίωση, τον θάνατο… Και… Οι Αρχές, οι Αξίες και η Πίστη που είναι η Ελπίδα για έναν “Καινούργιο Κόσμο”.

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ THE MESSENGER Δραματική αλλά όχι δακρύβρεχτη μετά – πολεμική ταινία, μιλά για τις πληγές που προκαλεί ο πόλεμος στις ζωές, στις ψυχές των ανθρώπων και των κοινωνιών. Εκπληκτικός ο Γούντι Χάρελσον - όπως πάντα!!!εξαιρετικοί και όλοι οι άλλοι πρωταγωνιστές!

Το βιβλίο είναι μια μελέτη για την επιρροή των ανθρώπινων δικτύων στην ανθρώπινη Με την έννοια δίκτυο εννοούν οι συγγραφείς τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, μια πρωτότυπη έρευνα με αποτελέσματα μάλλον εμπειρικά γνωστά από τον καθένα μας αλλά ποτέ επιστημονικά διαπιστωμένα. Έκανε πάταγο φέτος και έχω πολλές προσδοκίες. Ελπίζω να μην με απογοητεύσει. Εντάξει, η βαλίτσα έκλεισε. Αυτά αρκούν για τώρα. Αν ξεμείνω θα αγοράσω καμιά κυριακάτικη εφημερίδα που μοιάζει με πολυκατάστημα όλο και κάτι θα δίνει δώρο για την παραλία. Ή θα επιστρατέψω τα παλιά καλά μίκυ μάους που τα επανεκδίδουν κατά συρροή, μάλλον για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι! Τα ξαναλέμε από Σεπτέμβρη!

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΙΓΗ ΑΓΑΠΗ NOWHERE BOY John Lenon... το μεγάλο “σκαθάρι”... Μια ματιά στη ζωή… Του αγοριού…. Πίσω από τον άντρα…. Πίσω από τους Beatles

ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ REMEMBER ME Ήπιων τόνων “ντραμεντί” με εξαιρετικό, συγκλονιστικό και απρόβλεπτο φινάλε στις… 11/9/2001... Συγκίνηση, ένταση, δραματικές συγκρούσεις, πάθη, ταξικές διαφορές… Συγκλίνουν σ’ ένα απροσδόκητο… “πολιτικό μήνυμα”.

ΑΘΗΝΑ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 89 (ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ) τηλ.: 210-8832390 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: ΚΥΠΡΟΥ 8 τηλ.: 210-9962845 ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ 34 τηλ.: 210-9631110 ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 42 τηλ.: 210-7785677 ΝΙΚΑΙΑ: ΔΑΒΑΚΗ 9 τηλ.: 210-4965969 ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 100 τηλ.: 210-6818006 ΧΑΛΚΙΔΑ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑHΝΑ 90 τηλ.: 22210-24413


UNIVERCITY

28

IOYNIOΣ ‘10

07:00-10:00

Μιχάλης Τσαουσόπουλος

Breakfast στα FM

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ατμοσφαιρικό θέατρο Bράχων, το reunion που θα μας ξεσηκώσει!

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Μαρία Ένεζλη, Erwin, Γιώργος Σκιαδάς Μαριέττα Ντάνα Νίκος Ζώης Γιάννης Τουμπάνος Κώστας Βινάκος Κώστας Ζήκος Τόλης Βαρνάς Ιλιάνα Δράκου

10:00-12:00 12:00-14:00 14:00-16:00 16:00-18:00 18:00-20:00 20:00-22:00 22:00-24:00

Η εκπομπή που σε γεμίζει ενέργεια με έξυπνα παιχνίδια, πρωτότυπους διαγωνισμούς, συνεχή πληροφόρηση για την κίνηση και τον καιρό, ενημέρωση για ότι πιο hot συμβαίνει στην πόλη, και σίγουρα δεν σταματάμε εδώ… Ο μοναδικός τρόπος του Μιχάλη με την πολυετή πείρα του στο χώρο και το κέφι της παρέας του σε κάνει να κολλάς στο ραδιόφωνό σου! Εσείς θα πάτε στη σχολή χωρίς να έχετε πάρει Breakfast?

Το ταξίδι τους ξεκίνησε από την Ιρλανδία και έφτασε στην άκρη του κόσμου... Το 2002 όμως... Το ταξίδι τελείωσε. Το 2010 ήρθε ξανά η στιγμή. Την Τετάρτη, 14 Ιουλίου οι Cranberries θα βρεθούν ξανά μαζί στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων! Τιμή εισιτηρίου*: 45 € * Τα 1.000 πρώτα εισιτήρια θα διατεθούν στην τιμή των 40 €. Εισιτήρια πωλούνται: Στο: www.elevenconcerts.com Και στο τηλέφωνο: 211 7300211

ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 95,2 ATHENS DEE JAY Υποψήφιος Μάγος με τους Νίκολας Κέιτζ , Μόνικα Μπελούτσι, Άλφρεντ Μολίνα, Τζέι Μπαρουσέλ Υπόθεση: Ο Μπαλτάζαρ Μπλέικ (Νίκολας Κέιτζ) είναι ο αρχιμάγος στο σημερινό Μανχάταν και προσπαθεί να προστατεύσει την πόλη από τη νέμεσή του, τον Μάξιμ Χόρβαθ (Αλφρεντ Μολίνα). Ο Μπαλτάζαρ δεν μπορεί να τα καταφέρει ολομόναχος, κι έτσι παίρνει υπό την προστασία του τον Ντέιβ Στάτλερ (Τζέι Μπαρουσέλ), ένα φαινομενικά ασήμαντο νεαρό που μοιάζει να έχει κρυφά ταλέντα. Στις13 Ιούλιου στο VILLAGE PARK Ρέντη.

Επικίνδυνες Παρέες Δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ, ο Τομ Κρουζ και η Κάμερον Ντίαζ, επιστρέφουν ως πρωταγωνιστικό δίδυμο στην μεγάλη οθόνη, σε μια κατασκοπική κωμωδία. Υπόθεση: Ο μυστικός πράκτορας Ρόι γνωρίζεται με τη γοητευτική Τζουν στη διάρκεια μιας πτήσης. Ξαφνικά όλα θα αλλάξουν στις ζωές τους, καθώς μέσα από αναπάντεχες καταστάσεις και περιπετειώδεις στιγμές, ο ριψοκίνδυνος Ρόι θα βρεθεί "μπλεγμένος" στα δίχτυα του έρωτα και η Τζουν, αν και γυναίκα της διπλανής πόρτας, θα βιώσει τις πιο περίεργες καταστάσεις της ζωής της. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Ιουλίου στον κινηματογράφο Odeon Kosmopolis στις 20.30.


UNIVERCITY

IOYNIOΣ ‘10

|| 29

CÉNEMA GROWN UPS TWILIGHT Στην Έκλειψη, η Μπέλα για άλλη μια φορά είναι περικυκλωμένη από επικίνδυνα πλάσματα. Στο Seattle ξεκινάει μια σειρά ανεξήγητων φόνων ενώ κάποιοι βρικόλακες συνεχίζουν το κυνήγι τους για εκδίκηση. Μέσα σε όλα αυτά η Μπέλα καλείτε να επιλέξει μεταξύ της αγάπης της για τον Έντουαρτ και τη φιλία της με το Τζέικομπ γνωρίζοντας ότι η απόφασή της θα είναι καταλυτική για τη σχέση Βρικολάκων – Λυκανθρώπων.

Πέντε φίλοι συναντώνται μετά από χρόνια για να περάσουν τη 4η Ιουλίου εκεί που είχαν γιορτάσει πριν χρόνια τη νίκη τους για το πρωτάθλημα εις μνήμη του αποθανόντα προπονητή τους. Μαζί με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους προσπαθούν να συνεχίσουν από εκεί που άφησαν τις σχέσεις τους ανακαλύπτοντας πως το να μεγαλώνεις δε σημαίνει απαραίτητα πως ωριμάζεις…

Παίζουν: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Nikki Reed, Kellan Lutz, Jackson Rathbone, Dakota Fanning Σκηνοθεσία: David Slade Σενάριο: Melissa Rosenberg

THE SORCERER'S APPRENTICE Ο Μπαλτάζαρ Μπλέικ είναι ένας μάγος στη μοντέρνα Νέα Υόρκη προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη πόλη του από τις δυνάμεις του κακού. Μη όντας εφικτό να το κάνει μόνος του, στρατολογεί ένα νέο, γενικότερα αδιάφορο, που έχει προδιαγραφές για να γίνει ένας πολύ καλός μάγος. Ο Μπαλτάζαρ του κάνει μαθήματα τέχνης και επιστήμης της μαγείας για να τον κάνει τον ανάδοχό του. Μαζί, αυτοί οι δύο κατά τα άλλα αταίριαστοι συνάδελφοι, θα πολεμήσουν τις σκοτεινές δυνάμεις. Παίζουν: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer, Monica Bellucci, Toby Kebbell Σκηνοθεσία: Jon Turteltaub Σενάριο: Matt Lopez, Doug Miro, Carlo Bernard

Παίζουν: Adam Sandler, Salma Hayek, Steve Buscemi, Kevin James, Maria Bello, Jamie Chung, Rob Schneider, Dave Spade, Chris Rock, Maya Rudolph, Gary Busey, Norm McDonald, Tim Meadows, Colin Quinn Σκηνοθεσία: Dennis Dugan Σενάριο: Tim Herlihy, Adam Sandler, Fred Wolf

ΚέΡδΙΣΕ

1 ΔΙΠλή πρόσκληση

Óôåßëå ΤΩΡΑ óôï info@universitypress.gr, ένα e-mail γράφοντας τη λέξη CINEMA και το ïíïìáôåðþíõìü óïõ και κέρδισε αμέσως 2 εισιτήρια για την ταινία της αρεσκείας σου στις αίθουσες του VILLAGE Φαλήρου. Κερδίζουν οι πρώτοι 50 || Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ eως

5.7 2010 .

Η UNIVERSITY PRESS σε συνεργασία με τα VILLAGE CIMENAS του Φαλήρου, προβάλλουν μία φορά το μήνα, μία Blockbuster ταινία, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα GOLD CLASS.

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο INFO@UNIVERSITYPRESS.GR έως 5.7.2010 Στο προηγούμενο secret movie είδαμε την ταινία «KINGS OF MYKONOS»

Οι πρώτοι 18 που θα στείλουν ένα e-mail με τη λέξη SECRET MOVIE, το ονοματεπώνυμό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας τους, στο info@universitypress.gr, θα κερδίσουν μία πρόσκληση 2 ατόμων για το επόμενο SECRET MOVIE.


UNIVERCITY

30

IOYNIOΣ ‘10

ΝΥΧΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ Για ένα ποτάκι...

ΑΘΗΝΑ 3 ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ Σκουφά 73, Κολωνάκι - 2103604400 Ανακαινισμένο και έτοιμο για νέα φοιτητικά parties. BIG APPLE Σκουφά 69 Κολωνάκι Τηλ: 2103643820 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ BLUES Πανόρμου 20 - 2106437667 FLOWER Δορυλαίου 2 - 2106432111 MARABOU Πανόρμου 113 - 2106910797 SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α - 2106981032 SAXO Πανόρμου 117Β & Κηφισίας - 2106980324 ΜΠΡΙΚΙ Δορυλαίου 6 - 2106452380 ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Πανόρμου 113 - 2106911672 ΓΚΑΖΙ BAROUGE Ανδρονίκου 4 & Τζαφέρι - 2103424994 Κόκκινο φόντο με ακούσματα ξένης μουσικής. Πέμπτη live με τους Null. Είσοδος 12 ευρώ, φιάλη απλή 100 ευρώ. Από Τρίτη - Σάββατο BUZZ Ιεροφαντών 13 - 2103469559 CODE Τριπτολέμου 35 - 2103458110 FANTASEED Τριπτολέμου 8 - 6972220530 HAMLET Δαμοκλέους 8 - 2103456760 HAVANA NIGHTS Δεκελέων 46 - 6979915561 HIVE Τριπτολέμου 34 & Βουτάδων - 2103477444 HOXTON Βουτάδων 42 - 2103413395 LETOM Δεκελέων 26 - 6992240000 MAD Περσεφόνης 53 - 2103462027 PLASTIK Δεκελέων 12 - 2103462027 VENUE Πειραιώς 130 - 2103411410 VILLA MERCEDES Ανδρονίκου & Τζαφέρι 11 - 2103422606 VOID Ευμολπίδων 26 - 6909070030 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ελασιδών & Κλεάνθους 8 - 2103458534 ΕΞΑΡΧΕΙΑ BOX Κωλέττη 4 - 2103847597 CAFEINA Ακαδημίας & Ζωοδ. Πηγής - 2103841460 CIRCUS Ναυαρίνου 11 - 2103615255 GINGER ALE Πλ. Εξαρχείων - 2103301246 ROI MAT Σολωμού 17 - 2103330505 SKULL Ιπποκράτους & Λ. Κατσώνη 11 - 6936457453 UNDERWORLD GENESIS Ιπποκράτους 56 - 6972802171

WUNDERBAR Θεμιστοκλέους 80 - 2103818577 ΚΑΦΕΚΟΥΤΙ Σόλωνος 123 - 2103840559 ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ Μπενάκη 87 - 2103813685 ΡΕΣΙΤΑΛ Ερεσσού 64 και Θεμιστοκλέους - 2103805556 ΤΡΑΛΑΛΑ Ασκληπιού 45 - 2103628066 ΧΑΡΤΕΣ Βαλτετσίου 35 & Ζ. Πηγής - 2103304778

ΙΛΙΣΙΑ MOJO CLUB Παπαδιαμαντοπούλου 36 - 2107757033 NOSTOS CLUB Χατζηγιάννη Μέξη 6 - 2107241562 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΝΑ Βασ. Αλεξάνδρου 10 & Υμηττού - 2107291545 ΜΑΣΑ Εθν. Αντιστάσεως 240 - 2107236177 ΡΑΚΑΚΙ Μοσχονησίων 2-4 - 2107237457 ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Φιλολάου 7 - 2107010559

Για μεζέ με την παρέα... ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ Δ. Πλακεντίας 120 - 2106990920 Εκτός νοστιμότατων μεζέδων και φιλικών τιμών, η επίσκεψη γίνεται αναγκαία με την καθημερινή βραδυνή μουσική. ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ 54 Πανόρμου 54 & Ευρυτανίας - 2130279069 ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ Χρ. Παπαδόπουλου 8 - 2106453334 Η παράδοση συναντά τους μεζέδες αλλά και την μουσική (βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι) ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Ειρήνης Αθηναίας 5 - 2108820780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΣΠΡΟ ΠΙΑΤΟ Λ. Παπάγου & Χερσικράτους 8 - 2107782189 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΥΛΗ Ταγμ. Πλέσσα 14 & Δοϊράνης - 2109404334 ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Λ. Συγγρού 338 - 2109429610 ΠΑΡΑΓΑΔΙ Σαλαμίνος 66 - 2109593402 ΠΑΤΡΙΚΟ Δοϊράνης 119 - 2109590364 ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ιφιγενείας 92 - 2109569492 ΠΑΓΚΡΑΤΙ 9ον ΜΕΖΕΔΟΣΧΟΛΕΙΟΝ Πλ. Πλαστήρα 9 - 2107562564 ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΤΗ Υμηττού 253 &

Σκουφά 73, Κολωνάκι - ΤΗΛ.: 2103604400

Βίνγκελμαν 3 - 2107017404 ΠΗΝΕΛΟΠΗ & ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ Υμηττού 130 - 2107568555 ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ Πολυδάμαντος 19 - 2107525777

ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Πειραιώς 187 - 2103426141 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ Σωκράτους & Κύπρου - 2104972194 ΧΑΪΔΑΡΙ ΚΟΥΝΕΛΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ανθέων 1 & Νίκης - 2105820820 ΨΥΡΡΗ ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΜΟΥ ΕΠΟΧΕΣ Αγ. Αναργύρων 22 - 2103215203 ΕΝΑΣΤΡΟΝ Μίκωνος 4 & Καραϊσκάκη - 2103216796 ΚΟΡΡΕ Αγ. Αναργύρων 20 - 2103215291 ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ Λεπενιώτου 26 & Ωγύγου - 2103314298 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Αισώπου 11 - 2103247880 ΠΑΕΙ ΚΑΙΡΟΣ Τάκη 16 - 2103212858 ΠΑΛΗΑ ΣΚΑΛΑ Λεπενιώτου 25 - 2103212677 ΠΑΛΗΟ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ Ν. Αποστόλη 8 - 2103231409 ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ Ναυάρχου Αποστόλη 11 - 2103245025

ΣΚΟΛΙΟΝ Κατσικογιάννη 5 - 2103246098 ΤΑΚΗ 13 Τάκη 13 - 2103254707 ΧΡΥΣΟΜΗΛΟ Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου - 2103317061

Για ένα πιάτο φαϊ... ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Έβρου 40 - 2107777742 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Λασκαρίδου 7 & Ριανκούρ - 2106984057 ΣΟΥΦΑΛΑ Λουίζης Ριανκούρ 75 - 2106925354 ΓΚΑΖΙ SARDELLES Περσεφόνης 15 - 2103478050 ΚΑΝΕΛΛΑ Κωνσταντινουπόλεως 70 - 2103476320 ΟΙΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ Μεγ. Βασιλείου 10 - 2103411461 ΣΚΟΥΦΙΑΣ Βασιλείου Μεγάλου 50 - 2103412252 ΧΟΝΤΡΟ ΜΠΙΖΕΛΙ Ορφέως 34 - 2103477833 ΕΞΑΡΧΕΙΑ Il Doppio Πλατεία Εξαρχείων - 2103304333 Τρατορία με πιάτα που σε μαγεύουν. Οι τιμές λογικές σε έναν πολύ ωραίο χώρο, στον πρώτο όροφο ενός νεοκλασικού


31

IOYNIOΣ ‘10

τα

Κριός: Η περίοδος αυτή είναι πολύ δύσκολη για σας. Πολλές είναι οι απαιτήσεις από τον εργασιακό σας χώρο και έτσι δεν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κόπος σας θα ανταμειφθεί σύντομα και ότι τα καλύτερα έπονται. Όσον αφορά στα αισθηματικά, δείξτε κατανόηση προς το σύντροφο σας. Αποφύγετε συγκρούσεις. Για τους ελεύθερους, η περίοδος αυτή δε θεωρείται καλή για νέες σχέσεις. Ταύρος: Τα δεδομένα αλλάζουν για σας. Άτομα που θεωρούσατε ότι θα σας βοηθούσαν επαγγελματικά, σας γύρισαν την πλάτη. Σε πρώτη φάση, ηρεμήστε. Ξέρετε πολύ καλά ότι η σκληρή δουλειά είναι ένα από τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα. Δε θα χαθείτε. Οι κινήσεις σας όμως θα πρέπει να είναι άμεσες γιατί τα οικονομικά σας δεν πάνε και τόσο καλά. Ριζικές ανακατατάξεις αναμένονται και στον ερωτικό τομέα. Δίδυμοι: Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της περιόδου για σας είναι οι κρίσεις αυτοπεποίθησης. Δε νομίζετε όμως ότι ήρθε ο καιρός να δείξετε σε αυτούς που σας αμφισβητούν τι πραγματικά αξίζετε; Βρείτε νέους τρόπους να εξελιχτείτε επαγγελματικά. Οι συγκρούσεις μέσα στη σχέση σας δεν είναι απαραιτήτως κακές. Κάντε όμως λίγο πίσω στα ‘πιστεύω’ σας και αφουγκραστείτε το σύντροφο σας. Τότε η ηρεμία θα επανέλθει στην ερωτική σας ζωή και πάλι.

æþäéá του μήνα

Καρκίνος: Περίοδος έντονων αλλαγών και ώρα για γερές αποφάσεις σε όλους τους τομείς. Προσέξτε όμως γιατί «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Μην αποδεχτείτε επαγγελματικές προτάσεις που μειώνουν το prestige σας. Αξίζετε πολλά περισσότερα και το ξέρετε. Ο/Η σύντροφος σας μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα καλό στήριγμα για σας. Οι ελεύθεροι είναι ελεύθεροι κι ωραίοι. Ετοιμαστείτε να γοητεύσετε τα άτομα του αντίθετου φίλου. Λέων: Αφήστε τα προσωπικά ζητήματα που σας απασχολούν και αφεθείτε στην εργασία σας. Ξέρω, έχετε την ανάγκη για λίγο ρομαντισμό, έχετε την ανάγκη για μια λιγότερο βαρετή ζωή… Όσο και αν ακούγεται περίεργο όμως, η εργασία σας θα σας βγάλει από όλα αυτά τα αδιέξοδα. Δείξτε υπομονή. Παρθένος: Αν και πρόσφατα περάσατε από χίλια κύματα στον εργασιακό σας χώρο, σε βάθος χρόνου τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Ενεργήστε με φρόνηση και μην αφήσετε τον παρορμητισμό ή τις εξελίξεις να σας επηρεάσουν. Ξέρετε που βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας. Χρησιμοποιήστε το και καταπλήξτε τους πάντες για μια ακόμη φορά, όπως μόνο εσείς ξέρετε. Νέες γνωριμίες θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Ζυγός: Έχετε αποδεχτεί το γεγονός ότι όλα σας πάνε και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στραβά. Τα οικονομικά σας δεν πάνε επίσης καλά. Παρόλα αυτά, μια αχτίδα φωτός ξεπροβάλλει από νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Πολλά νεύρα και ασυνεννοησία με το/τη σύντροφο σας. Νιώθετε ότι η γνώμη σας δε μετράει για εκείνο/-η. Μην τρέφετε ελπίδες και μην προσπαθείτε να τον/την αλλάξετε. Ή τον/την αποδέχεστε όπως είναι ή κοιτάξτε αλλού.

Σκορπιός: Τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια είτε θετικά είτε αρνητικά για σας, αλλά εσείς πρέπει να κοιτάτε μπροστά. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά σας και άτομα που κάποτε σας έφτυναν, τώρα τρέχουν να σας προσεγγίσουν ξανά. Αυτό αντανακλάται επίσης και στον ερωτικό τομέα. Στο χέρι σας είναι αν θα βουτήξετε το δάκτυλο σας στη σοκολάτα ή όχι. Τοξότης: Έντονη κινητικότητα και μια διαολεμένη δίψα για ανοίγματα σε όλους τους τομείς. Είστε έτοιμος να πάρετε την πέτρα και να τη στύψετε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα οικονομικά σας. Η φράση ‘των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν’ πρέπει να είναι συνέχεια στο μυαλό σας. Στα ερωτικά, δε ξέρετε τι σας γίνεται. Ήρθε η ώρα για νέες εμπειρίες. Μη διστάσετε να αφεθείτε στους πειρασμούς που σας περιτριγυρίζουν.

x

x

Αιγόκερως: Το διάστημα αυτό οι επαγγελματικές σας σχέσεις με τους άλλους θα δοκιμαστούν. Καλό θα ήταν λοιπόν να είστε ξεκάθαροι με τους άλλους και να αποφύγετε τις βαριές κουβέντες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ερωτικά σας. Μια γενική συμβουλή είναι η εξής: Κοιτάξτε να ξεκαθαρίσετε γενικά τις καταστάσεις τριγύρω σας. Υδροχόος: Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό οργανωθείτε για να πετύχετε τους στόχους σας. Στα αισθηματικά, θα πρέπει να γίνεται λίγο πιο δεκτικός/-ή προς το/τη σύντροφο σας. Γενικά πάντως, αυτή θεωρείται μια καλή περίοδος για σας. Εκμεταλλευτείτε το!

x

Ιχθύς: Ήρθε η ώρα να μπείτε στο χορό και να διεκδικήσετε ότι πιστεύετε ότι σας αξίζει. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε εκπτώσεις στα όνειρά σας. Βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους που θα σας πλαισιώσουν και κάνετε νέα αρχή. Η κατάσταση στα αισθηματικά σας δεν είναι και τόση καλή τον τελευταίο χρόνο. Καταπολεμήστε την ανασφάλεια που έχετε. Μη ξεχνάτε ότι χωρίς έρωτα, αισθάνεστε μισός/-ή και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ

5 7

9 4 8 1 6

SU|DO|KU

9 1 7 8 6

9 9

5

με την φοιτητική σας ταυτότητα

8 6 5

1 8 3

5 8 9

6

3 1 8 4 5 2 2 3 7 6

4 7 5 3 7 2 1 6 8 4 9 5 9 2 3 7 3 7 1 9 6 9 7 6 5 8 1 4

5 6 7 4 2

4 2 8 4 5 4 9

6 3 7

1 5

4

9 3 2 9 2 6 3 6 7 5 5 8 1 2 9 4 6 3 5 9 7 3 2 2 6 5 4 6 1 7


UNIVER ITY PRESS

Η Πρώτη Φοιτητική Εφημερίδα

THE 27th ISSUE of the UNIVERSITY PRESS  

Αυτό είναι το 27ο τεύχος της UNIVERSITY PRESS