Page 1

RADIOTEATER, MUSIKAL...

– ...dubba film... Jag vill allt! Vara så öppen som möjligt och skaffa många erfarenheter i den här branschen. Men min dröm är att jobba på teatrar och samtidigt med film och tv. Du har börjat förbereda dig för slutproduktionen. Hur känns det?

– Jag ser fram emot den! Nu ska vi packa ihop all kunskap och göra någonting tillsammans. Det är roligt att komma tillbaka från praktiken, alla i klassen har utvecklats jättemycket. Vi har fått vara med och välja ut Annika Silkeberg, vår regissör, så det känns väldigt kul. Berätta om Rage, vad handlar det om?

Kajsa: Det påverkar jättemycket. Det sker något i mötet, om publiken inte skrattar där man väntar sig den responsen och så vidare. Det är verkligen ett samspel med publiken.

Johan: Hur många gånger går man inte på teater där det också ingår musik och dans. Scenografi som framhäver historian. Det är jättemånga konstformer som samarbetar. Jag jobbade med danslärarna nyss och kände oj, vilket uttryck jag får genom min fysiska prestation här. Man kan hela tiden ta från varandras arbete.

Hur upplever ni möjligheten att samarbeta med studenter från andra utbildningar? Vad kan man lära sig av det?

Viktor Fröjd började sin bana med att öva fjärdedelar på en övningsplatta som åttaåring. Idag går han andra året på klassiska musikerprogrammet med inriktning slagverk. Felicia Fröjdlund går första året på danslärarprogrammet. Hon inspirerades av sina gymnasielärare till att jobba med dans och pedagogik. Se dem och deras klasskamrater i Slagverk och dans 25 april.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

Thomas Markusson är programansvarig för improvisationsutbildningarna och undervisar i kontrabas och ensemblespel. Han är också frilansande jazzmusiker med bland annat grupperna Corpo och Walter Lang Trio. Thomas tog examen från improvisationsutbildningen 2001. Missa inte Forum för tonkonst 26 mars och 14 maj.

till Högskolan för scen och musik våren 2018 Byggkranar runt om i stan påminner oss om att Göteborg står inför ett nytt utvecklingssprång, ja stan ska växa med en tredjedel till 2035. Man vill bygga en skyskrapa på Hisingen och ett nytt Campus Näckrosen, där hela konstnärliga fakulteten kan vara samlad. Men hur bygger man ett hållbart samhälle där vi tar vara på mångfalden och skapar jämlikhet?

Under våren finns möjlighet att ta del av flera konstnärliga forskningsprojekt, till exempel ett doktorandarbete om interaktiv opera: Vad händer om man korsar rollspel med operakonst? Känn dig välkommen hit! Vi vill vara i dialog med vår samtid, med er som publik och bidra till att konsten får en självklar och viktig plats i byggandet av det nya Göteborg.

PETRA FRANK Prefekt

Felicia: Det är öppet för vem som helst, men jag hoppas ju på vänner och familj! Viktor: Man behöver nog inte kunna nåt särskilt för att tycka om det, men en viss öppenhet kan vara bra och att man vill utmana sig själv. Om man känner så!

ATT LAJVA I EN OPERA, HUR ÄR DET?

Du kallar det live action-opera och immersive opera, är det existerande konstformer? – Immersive Theatre är en existerande genre och en del av mitt forskningsprojekt går ut på att undersöka om det går att skapa en motsvarighet inom opera. Jag har lagt till en del och kallar det ”ludo-immersive opera”, att en del av det interaktiva skapas genom spelmetoder. Hur bestämde du dig för att doktorera i det här ämnet?

DET SKA VARA SOM ETT FÖNSTER MOT OMVÄRLDEN

– Forum för tonkonst går ut på att vi som undervisar, pluggar eller forskar inom programmen för improvisation, världsmusik, komposition, individuell musiker och musik- och ljudproduktion har ett gemensamt sammanhang där vi tar upp olika frågeställningar och perspektiv på det vi håller på med. Nu i vår är frågorna ”Vad är improvisation” och ”Vad är komposition”. – Det blir bland annat presentationer av aktuell forskning och diskussioner om den. Planen är att det alltid ska finnas med livemusik eftersom utövandet är i fokus. I forumet den 14 maj hänger samtalet ihop med en konsert där vi hyllar poeten Werner Aspenström genom att beställa tonsättningar av hans dikter från studenterna. – Den som vill ska kunna komma till Forum för tonkonst och ta reda på vad vi håller på med. Och ifrågasätta det om man vill. Vad sker i samhället och hur kan det påverka utbildningen? Vem hoppas du ska komma?

www.hsm.gu.se

Slagverk och dans heter er föreställning den 25 april. Vem hoppas ni ska komma?

– Absolut. Det är till exempel inget krav att sjunga, men man får!

Vad får man vara med om som besökare?

Mer information om Högskolan för scen och musik hittar du på

Viktor: Vi har det här samarbetet med dansarna och ett annat med kompositionsprogrammet. Förra året var jag med i SMASK, jag hoppas på att vara med i år också. Det skulle kunna vara mer samarbeten men det kräver mycket planering.

Finns det alltså olika grader av deltagande?

I vårt hus Artisten drivs 22 utbildningar på grund- och avancerad nivå, en rad fristående kurser och en komplett forskningsmiljö. Under våren har du chansen att möta vår omfattande verksamhet i en rad händelser. Praktik och teori inspirerar sistaårsstudenterna och resulterar ytterst i deras examensföreställningar och -konserter, utforskande och övning är grundkomponenter i hela verksamheten. I mötet mellan studenter från olika utbildningar, och med olika konstnärliga inriktningar föds nya former av uttryck. Så ser vi exempelvis en föreställning där klassiska slagverkare möter våra danslärarstudenter. Den som vill uppleva en alternativ melodifestival med en rejäl glimt i ögat kan besöka Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, SMASK.

Musik, musikal, opera, teater, och pedagoger som visar vägen till lärandet – alla finns samlade här hos oss. Vi får upplevelser av att någonting långsamt, smygande förändras. Vid andra tillfällen händer det plötsligt och brutalt. Ibland kan vi mötas på en festival, det kan innebära att både få en konstnärlig upplevelse men också hinna småprata, hänga med varandra och lära känna nya vänner omgiven av konstupplevelser – det är livskvalité!

Felicia: Alla erfarenheter är bra. Att lära sig hur man samarbetar med musiker och förstå hur de vill lägga upp projektet är en viktig erfarenhet såklart.

– Det provar vi i Den tilltalade. Som deltagare är du en medborgare i den fiktiva nationen Anfasia, där du kallas till rättegångstjänst. Valet är ditt: Vill du straffa den misstänkte, eller har du hittat information som kan fria, och är du i så fall beredd att agera på det?

Jag tror att vi behöver ställa oss frågor kring hur vi människor kan vara delaktiga, samt hur och var vi ska umgås med varandra. Genom mötet med konsten kan vi vandra mellan inre och yttre rum för att möta livet i alla dess former och just den möjligheten får du uppleva här på Högskolan för scen och musik.

Jag tror att vi behöver ställa oss frågor kring hur vi människor kan vara delaktiga, samt hur och var vi ska umgås med varandra.

– När det närmar sig premiär blir det nervöst såklart. Man känner alltid ett ansvar gentemot hela föreställningen och så hoppas man att det kommer folk som kan erbjuda jobb efteråt, så då vill man göra sitt yttersta.

Felicia: Det svåraste är att man inte vet vad som kommer hända. Oftast är det musikerna som styr och vi dansare som följer. Men det kan också vara så att musikerna anpassar sitt spel efter våra rörelser. Det är sådant man bestämmer i förväg.

Vad betyder publikresponsen?

Kajsa: Det är kul att blanda, att få olika perspektiv. Vi musiker kan lära oss mycket av de som studerar teater. Hur man jobbar med karaktärer, texter och berättande. Det är så många olika delar i en produktion.

Är det nervöst?

Hur är det att jobba med live-slagverk som dansare då?

Johan: Jag håller verkligen med, jag är både lärare och skådespelare, regissör och dramaturg. Det blir mycket lättare att till exempel ge sina elever regi om man själv stått på scen och varit nervös.

Vad kan man lära sig av att arbeta tillsammans, teaterlärare och musiklärare?

– Det mesta skapas i repetitionssalen. Det är skönt att ha studerat själva texten ordentligt, men det gäller att inte färga den. Om man färgar en rad med en viss känsla, så fastnar den tolkningen redan efter två-tre gånger. Så det gäller att prova så mycket som möjligt och töja karaktären som ett gummiband. Det blir sällan som man tänkt sig från början.

Viktor: Man får en annan ingång som musiker när man spelar med dansare. Efter ett tag förstår man att man kan behöva anpassa sig på sätt som man inte är van vid. Särskilt om det är en improvisation man håller på med. Annars är det inte så stor skillnad mot att jobba med en dirigent som står och viftar, det är ju också en visuell sak man ska följa. Man får helt enkelt använda ögonen och se dansarna som musiker fast med rörelse istället för ljud.

Kajsa: Att hålla på med musik och ha egna erfarenheter och stå på scen är jätteviktigt för att jag ska kunna guida mina egna elever i det senare.

Johan: Ofta har man förutfattade meningar om vad som ska upplevas på ett visst sätt. Och så står jag där på scen och väntar mig att någon ska skratta men så är det helt tyst. Det är ju sämst! Och istället får man en reaktion på bara en handrörelse eller något sånt, och man bara... ”vad är det som händer?!”.

Hur ser din arbetsprocess ut?

SAMARBETEN BREDDAR HELA ENS UTTRYCK

JAG ÄR INTE ANTINGEN LÄRARE ELLER ARTIST, JAG ÄR BÅDE OCH

Kajsa Ekstener började spela musik vid sex års ålder och går nu andra året på musiklärarprogrammet med inriktning klassisk musik. Johan Holmgren går andra året på teaterlärarutbildningen. Han har sysslat med teater sedan nionde klass. Se dem i 60 Minutes of..., ett musikdramatiskt projekt med musiklärartvåor och teaterlärartvåor 28 mars.

” ”

– Simon Stephens skrev pjäsen utifrån foton som togs i Manchester på nyårsafton 2010. Den handlar om maktmissbruk, ilska och fördomar. Jag tror det blir en fartfylld föreställning. Från början var det 40 roller i pjäsen men Annika har bakat ner dem till bara elva, för att vi ska kunna fördjupa våra karaktärer.

– Det kan självklart vara utövande konstnärer som är nyfikna på vad vi håller på med. Men alla som är intresserade av de aktuella frågeställningarna är välkomna. Hur mycket behöver man kunna om musik?

– Man ska kunna komma utan särskilt mycket förkunskaper men med ett stort intresse.

– Min utbildning är som klassisk sångare och operaartist. Men jag insåg att det fanns mycket att hämta från musiker och konstnärer utanför operavärlden, och så började jag arbeta med experimentell opera och rollspel. Och nu tänker jag undersöka vad som fungerar, vad missar vi, vilka förväntningar möter vi bland artister och deltagare? Hur har deltagarna upplevt det hittills?

– Ganska olika. En del är besvikna på att de inte kan påverka mer. Andra är mycket engagerade. Många går aldrig på vanlig opera, så intresset är inte nödvändigtvis kopplat till den konstformen. Vissa tycker att andra deltagare stör när de sjunger. Jag misstänker att operasång triggar ett beteende som vi liksom har i ryggmärgen. Vad ska publiken tänka på?

– Förvänta dig inte en vanlig opera, var öppen och lämna dig själv hemma.

Hedvig Jalhed är doktorand i scenisk gestaltning. 19 januari ges hennes live action-opera Den tilltalade vid Högskolan för scen och musik. Samma dag hålls ett minisymposium där bland annat hennes 25%-seminarium och en paneldiskussion ingår.

Dejmis Rustom Bustos gick medieprogrammet på Kärrtorps gymnasium i Stockholm följt av en förberedande skådespelarutbildning på Stockholms elementära teaterskola varvat med en roll i tv-serien Karatefylla. Efter sex försök kom han in på skådespelarprogrammet vid Högskolan för scen och musik, där han nu går sin sista termin. Se Dejmis och hans klasskamrater i slutproduktionen Rage 8–19 mars.

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK


JANUARI SIRENFESTIVALEN

15–19 januari, fri entré, ej biljetter Ny ljudkonst, orglar och elektronisk musik – och Ensemblen för ny musik! En av Göteborgs mest nyskapande festivaler arrangeras varje år av studenter vid kompositionsutbildningen och individuella musikerprogrammet. Även andra utbildningar och personer utanför skolan medverkar. Hela festivalprogrammet publiceras på www.hsm.gu.se.

ARTISTIC RESEARCH IN OPERA AND RELATED FIELDS – POSSIBILITIES AND PERSPECTIVES Fredag 19 januari kl 13.30–17, fri entré

Minikonferens om nya sätt att arbeta med opera. Konferensen tar sin utgångspunkt i doktoranden Hedvig Jalheds forskningsprojekt om live action-opera. Föreställningen Den tilltalade följer samtalet, se nästa programpunkt. Med: Jaakko Nousiainen, Carl Unander-Scharin, Hans Davidsson, Hedvig Jalhed.

OPERAFÖRESTÄLLNING: DEN TILLTALADE Fredag 19 januari kl 19

Den tilltalade är en publikinteraktiv opera om det fiktiva landet Anfasia. I en suggestiv miljö med elektronisk musik har du möjlighet att påverka hur dramat slutar. Föreställningen är en del av doktoranden Hedvig Jalheds forskningsprojekt. Besök gärna också samtalet ”Artistic Research in Opera and Related Fields” under eftermiddagen.

DRAKENS ÅR – BRASSKONSERT VID LUNCH Fredag 26 januari kl 12.15

J. S. Bach: Ouvertyr ur orkestersvit nr 3 Philip Sparke: The Year of the Dragon Med brassensemblen under ledning av Per Ivarsson.

FEBRUARI ZACHARIAS SPELAR RAVEL Fredag 9 februari kl 18

Pjotr Tjaikovskij: Svit ur Nötknäpparen Maurice Ravel: Pianokonsert G-dur Johannes Brahms: Symfoni nr 3 Pianist, dirigent – och snart även hedersdoktor vid Göteborgs universitet: Christian Zacharias är tillbaka på Högskolan för scen och musik. Den här gången spelar han Ravel och dirigerar Brahms och Tjaikovskij tillsammans med University of Gothenburg Symphony Orchestra.

SMASK: DELFINAL

Lördag 17 februari kl 18 SMASK, Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, är en årlig musiktävling i schlageranda som arrangeras av landets sex musikhögskolor. Tävlingen är en humorfylld och kärleksfull parodi på Melodifestivalen med den stora skillnaden att SMASK fortfarande har sin liveorkester kvar. Den lokala deltävlingen för Göteborg äger rum på Högskolan för scen och musik, där två bidrag röstas vidare till den stora riksfinalen.

CONTEMPORARY PERFORMATIVE ARTS 19–23 februari

Konstnärliga gestaltningar och interaktiva händelser tar form, både på traditionella scener och i helt andra rum. Masterstudenterna på det internationella programmet Contemporary Performative Arts presenterar sina undersökande examensprojekt på olika platser i Göteborg. Medverkande är Josefine Chiacchiero, Camilla Ekelöf, Adriana Essén, Georgios Giokotos, Annika Britt Lewis och Anna Thunström. Se kalendariet på www.hsm.gu.se för mer information.

ORGELIMPROVISATIONSKONSERT Onsdag 21 februari kl 18

Intima klanger och sprudlande energi. Orgelstudenter på kandidatoch masternivå i en dialog mellan dåtid och nutid. I denna konsert används två orglar från olika epoker: Bjurumsorgeln från ca 1645 och den fransksymfoniska orgeln från 1998.

TANTUM – ETT KLINGANDE FORSKNINGSPROJEKT Torsdag 22 februari kl 12.15

Anders Jormin, Karin Nelson och Jonas Simonson – tre erfarna tonkonstnärer med olika bakgrunder och med säregna musikaliska dialekter – möts i en blandning av folkmusik, nutida improvisation och kyrkomusik, som når bortom det förmodade och förväntade. De tre musikerna och pedagogerna har arbetat tillsammans i ett konstnärligt utvecklingsprojekt om improvisation utifrån olika musiktraditioner.

MASTERUTBILDNINGEN I TEATER & MUSIKDRAMATIK

INDIFESTIVAL

Scenföreställningar i olika format kring teman, perspektiv, metoder och traditioner som studenterna utforskat under två år: Masterstudenterna i fördjupat skådespeleri och musikdramatik presenterar sina examensföreställningar. Medverkande teaterstudenter: Azin Borhani Khomami, Caroline Rauf, Sanne Skjervik och Johan Svensson. Medverkande musikdramatikstudenter: Kim Beemsterboer, Kim Bergkvist, Rasmus Karlsson och Hilkka Ylinärä. Se kalendariet på www.hsm.gu.se för mer information.

Studenterna på individuella musikerprogrammet bjuder in till en heldag av unika och känslostarka uttryck. Lunchkonsert, öppen workshop och kvällskonsert med solo- och gruppframträdanden av många slag. Musikaliska framträdanden blandas med performance art och visuella intryck. Medverkande: Joel Bille, Felix Hjortstam, Moa Jonsson Länne, Olimpia Olsson, Kristin Rosendal, Emilie Sand, Adrian Sellius, Johan Weber, Francesca Vincentie. Studenterna har delats upp i två grupper som spelar på lunch- respektive kvällskonserten. Mer information om vad som sker när publiceras i kalendariet på www.hsm.gu.se.

26 februari – 2 mars

MARS GOSPEL TILL LUNCH Torsdag 1 mars kl 12.15

Konsert med låtar valda och framförda av studenter på kandidatutbildningen i kyrkomusik inom ramen för deras gospelprojekt.

SLUTPRODUKTION SKÅDESPERLERI: RAGE

Premiär: Fredag 9 mars kl 18. Spelas även 8:e kl 18 (genrep); 12:e, 15:e, 16:e, 17:e, 18:e, 19:e, 22:e, 23:e, 24:e, 25:e kl 18 Skådespelarstudenterna presenterar sin slutproduktion i regi av Annika Silkeberg. Nyårsnatten 2015–16 stod fotografen Joel Goodman i ett gathörn i Manchester och fotograferade natten igenom. Bilderna, som rent formmässigt förde tankarna till renässansmålningar, blev med sitt nutida och brutala innehåll omedelbart virala. Dramatikern Simon Stephens tog 31 av dessa bilder och skrev lika många scener. En nyårsnatt. En ström av människor. Alkohol, tolvslag, polis och civila i ständig konfrontation. Kärlekstörst och motgångar, ensamhet och förvridna relationer. Och medan natten går mot dag tar ruset över och konfrontationerna blir grövre, rasismens raseri blottar den kris som i en allas strid mot alla synliggjort de västerländska huggtänderna. "Du är min. Men jag är inte din."

INRE OCH YTTRE RUM Måndag 12 mars kl 18

Anders Hagberg är universitetslektor i improvisationsmusik. Här presenterar han ett konstnärligt utvecklingsprojekt som utgår från modal improvisation med perspektiven arabisk maqam, indisk raga och nordisk jazz/folkmusik. Välkommen till en gestaltande presentation med blåsare som genom sin andning i instrumenten skapar klanger som omsluter lyssnarna i en expressiv och meditativ tonal värld. Under konserten får publiken även uppleva klanger från den nu rivna gasklockan. Med Henrik Büller, Gustav Davidsson, August Eriksson, Anders Hagberg, Žofka Kašparová, Olle Niklasson, Per Westlin.

KAMMARMUSIK MED LÄRARSTUDENTER Torsdag 15 mars kl 18

Klassisk musik är en av inriktningarna på musiklärarprogrammet. Studenterna möts i mindre kammarensembler och spelar valda stycken ur den klassiska repertoaren. Konserten är en del av en ensemblekurs under ledning av lärarna Bernt Wilhelmsson och Thomas Rydfeldt.

TOP 50-KONSERT

Måndag 19 mars kl 12.15 Musiklärarstudenterna väljer mellan fyra musikaliska inriktningar i sin utbildning, och en av dessa kallas för Pop och rock. I just den här konserten presenterar studenterna, ledda av Henrik Cederblom, egna tolkningar av hitlistan.

FORUM FÖR SCENKONST: OM PRAKTIK – MUSIKTEATER

Måndag 19 mars kl 18 Fri entré, boka via www.kulturakademintrappan.se På skådespelarutbildningarna utgör praktikterminen en viktig kurs – här får studenterna gedigen erfarenhet av att ingå i en ensemble på en professionell scen. Men hur ser dessa praktikplatser ut? Vilka slags roller får de? Hur tänker teaterchefer och regissörer när de rollsätter praktikanter? Och riskerar praktikterminerna att minska arbetstillfällen för frilansande skådespelare? Denna kväll fokuserar vi på praktik inom musikteater med en panel bestående av företrädare för utbildning och bransch. Arrangeras i samarbete med Kulturakademin Trappan. Andra delen äger rum 9/4.

IMPROVISATION MED MUSIKLÄRARSTUDENTER Onsdag 21 mars kl 18

Musiklärarprogrammets studenter med inriktning improvisation bjuder på konsert i mindre konstellationer. Vi får höra ett axplock ur den aktuella repertoaren.

Torsdag 22 mars kl 12.15 och 18

I AFRODITES TRÄDGÅRD Torsdag 22 mars kl 18

Följ med kammarkören på en musikalisk resa i Afrodites trädgård där kärleken och skönheten spirar och allt är väl bara frid och fröjd...? Musik av bland andra James McMillan, Carl Orff, Ildebrando Pizzetti, Jan Sandström, Sven David Sandström, Wilhelm Stenhammar med flera. Dirigent: Jan Yngwe.

KONSERT: WERNER ASPENSTRÖM 100 ÅR Måndag 26 mars kl 18

Varje år tolkar improvisationsstudenterna kända konstnärer och denna gång är fokus på poeten Werner Aspenström som skulle fyllt 100 år. Aspenström fick sitt genombrott med Snölegend 1949 och sågs som en av Sveriges ledande poeter.

FORUM FÖR TONKONST: VAD ÄR KOMPOSITION? Måndag 26 mars kl 19.15, fri entré

I denna seminarieserie möter publiken studenter, lärare och forskare inom områdena improvisationsmusik, världsmusik, komposition, musik- och ljudproduktion samt individuella musikerprogrammet för diskussioner och fördjupning i musik, pedagogik och forskning. Första temat är komposition. Kvällen innehåller presentationer samt en avslutande paneldebatt. I anslutning till seminariet arrangerar improvisationsstudenterna en konsert där de tolkar Werner Aspenström, se förra programpunkten.

60 MINUTES OF...

Onsdag 28 mars kl 18 Musikdramatiskt projekt med musiklärartvåor och teaterlärartvåor. Under våren har de tillsammans fokuserat på mötet mellan det sceniska och musikaliska uttrycket och skapat en flödande musikalisk föreställning.

APRIL VÄRLDENS SOLO & DUO 5 & 6 april kl 12.15

Världsmusikstudenter presenterar i två olika konserter sitt arbete med att spela ensamma och två och två – plats för tätt samspel och uppsluppna utflykter.

MUSIKLÄRARSTUDENTERNAS AVSLUTNINGSKONSERT Fredag 6 april kl 18

Musiklärarstudenterna närmar sig slutet av sin femåriga utbildning och bjuder på en konsertkväll i två delar. Första delen heter ”Allting som varit och allting som är. Vad har vi upplevt, vad har vi framför oss, vad tar vi med oss?”, och är en konsert med Emma Wättring, Alice Jurström, Lotta Lindgren och Maja Lindgren. Efter pausen följer ”Examenskonsert med musiklärarfemmorna”, en klasskonsert med musik från alla fem år studenterna tillbringat på Högskolan för scen och musik.

BOHUSLÄN BIG BAND MÖTER IMP-STUDENTER Fredag 6 april kl 18

Bohuslän Big Band, ett av Europas vassaste storband, samarbetar ständigt med världsscenernas stora artister. Här tar de sig an pinfärsk musik specialskriven för dem av nästa generation. Kompositörer är andra årets studenter på improvisationsutbildningen.

FORUM FÖR SCENKONST: OM PRAKTIK – TEATER

SAMSPELETS MAGI

Tisdag 10 april kl 19 Biljetter för 180/100/50 kr, säljs vid entrén en timme före konserten. Gnistor och samklang garanteras när masterstudenterna i orkesterspel spelar kammarmusik tillsammans med lärare från de klassiska musikerutbildningarna. Konserten arrangeras i samarbete med Göteborgs Kammarmusikförening.

ETERNITY OF A MOMENT Torsdag 19 april kl 18

I den här konserten utgår masterstudenterna i improvisation från filosofen Søren Kierkegaards tanke om att människan genom en förstärkt närvaro i ögonblicket kan förnimma evigheten – när tiden upphör att vara linjär kan vi greppa oändligheten. Komposition, form, improvisation, dynamik, samspel och reflektion är andra nyckelord för denna internationella studentgrupp.

SEB VÅRKONSERT Tisdag 24 april kl 18

OBS! Helabonnerad av banken SEB, som sponsrar Högskolan för scen och musik med stipendiemedel och abonnerar en vårkonsert för sina kunder.

VÄRLDENS ENSEMBLE 25, 26, 27 april kl 12.15

Nordiskt, karibiskt, musik från Balkan och mellanöstern såväl som egenkomponerade blandformer: Studenter från världsmusikprogrammet spelar egen och andras musik i denna konsertserie som också är en delredovisning i deras utbildning.

LINDBLAD ELECTRONIC MUSIC MEET Onsdag 25 april kl 18

Framträdanden, showcase och workshop med elektroniska instrument i fokus. Alla bjuds in att ta med sina instrument för att spela tillsammans och visa upp. Evenemanget genomförs i samverkan med Chalmers, avdelningen för interaktionsdesign och institutionerna för data och informationsteknik.

KAMMAROPERA: EN SAGA

Onsdag 25 april kl 18, 26 april kl 12.15 (fri entré), 27 april kl 16 Operastudenterna i årskurs två presenterar en familjeföreställning i djurens rike bestående av Ned Rorems Fables. Som en bonus bjuds det på valda delar av Three Sisters av samma kompositör – båda verken är översatta till svenska. Från ca 7 år. Regi: Linda Mallik.

HEL MUSIKAL: RELATIVITETSTEORIN Onsdag 25 april kl 19.15, 26 april kl 18, 27 april kl 12.15 (fri entré) & kl 18

Musikalstudenterna i årskurs två i en musikal om unga människor som reflekterar över livet och vem man är i förhållande till andra. ”Jag existerar endast om jag observeras” är ett påstående från en av dem. Eller som Albert Einstein uttryckte det: ”Endast ett liv för andra är ett liv värt att leva”. Neil Bartrams och Brian Hills musikal Relativitetsteorin har skandinavisk premiär på Högskolan för scen och musik. Regi och koreografi: Nina Norblad och Malin Zaki. Musiken framförs av musikerstudenter under ledning av Daniel Lindén.

SLAGVERK OCH DANS Onsdag 25 april kl 18

Slagverksensemblen under ledning av Daniel Berg ger sin årliga konsert, denna gång tillsammans med danslärarstudenterna och dansläraren Monica Milocco. Musik av bland andra John Cage och Tôru Takemitsu.

CLOSE ENCOUNTERS Torsdag 26 april kl 18

Improvisationsstudenterna i årskurs ett presenterar en duokonsert där de själva valt varsin partner från valfri konstform och genre: instrumentalister, sångare, dansare, poeter eller datorkonstnärer. En lika oförutsägbar som uppskattad konsertupplevelse.

Måndag 9 april kl 18 Fri entré, boka via www.kulturakademintrappan.se

SIMONS KARAMELLER

På skådespelarutbildningarna utgör praktikterminen en viktig kurs – här får studenterna gedigen erfarenhet av att ingå i en ensemble på en professionell scen. Men hur ser dessa praktikplatser ut? Vilka slags roller får de? Hur tänker teaterchefer och regissörer när de rollsätter praktikanter? Och riskerar praktikterminerna att minska arbetstillfällen för frilansande skådespelare? Denna kväll fokuserar vi på teater med en panel bestående av företrädare för utbildning och bransch. I samarbete med Kulturakademin Trappan. Första delen: måndag 19 mars.

Tillsammans med gästläraren Simon Crawford-Phillips bjuder studenter från masterutbildningen i orkesterspel på godsaker ur den dåtida och nutida kammarmusikrepertoaren samt dessert i form av framtida klassiker.

Fredag 27 april kl 18

MAJ–JUNI SOLITUDO

Onsdag 2 maj kl 18 En central del av examensarbetet för improvisationsstudenterna är en afton med väl genomarbetade soloframträdanden. Ta chansen att höra varje students unika ton i slutet av studierna – och i början av sin resa som musiker.

FORUM FÖR TONKONST: VAD ÄR IMPROVISATION? Måndag 14 maj kl 18, fri entré

I denna seminarieserie möter publiken studenter, lärare och forskare inom områdena improvisationsmusik, världsmusik, komposition, musik- och ljudproduktion samt individuella musikerprogrammet för diskussioner och fördjupning i musik, pedagogik och forskning. Vårens andra seminarium handlar om improvisation. Vad är det och hur jobbar vi med det? Moderatorer: Anders Jormin och Thomas Markusson.

TOLV DIRIGENTER – EN KÖR Tisdag 15 maj kl 18

Studenter på magisterutbildningen i kör och kördirigering bjuder på klassiker ur körlitteraturen vid sin avslutningskonsert.

EXAMENSKONSERTER – HELG 1 18, 19, 20 maj, fri entré, ej biljetter

Under två helger i maj fylls huset till brädden med musikupplevelser, när ett 30-tal musikerstudenter avslutar och manifesterar sina studier inför publik. Ett schema över alla konserter kommer att publiceras på www.hsm.gu.se.

METAMORPHOSES: FLUTE-BODY-FLUTIST (DIS-)ENCOUNTERS 22 & 23 maj kl 18

På ett antal platser i huset Artisten har doktoranden Marina Cyrino iscensatt installationer. Vid varje tillfälle genomför hon en gående konsert med utgångspunkt från dessa installationer. Mer information om var konserterna startar kommer att publiceras på www.hsm.gu.se.

OTHER PIANO

Onsdag 23 maj kl 18 Här finns chansen att ta del av nya innovativa sätt att använda pianot vid komponerande och framförande av musik. Doktoranden Magda Mayas har samarbetet med professor Ole Lützow-Holm och kompositionsstudenterna omkring contemporary piano inom komposition och improvisation.

VÄRLDENS VÅRKONSERT Torsdag 24 maj kl 18

På världsmusikutbildningen ägnar sig studenterna både åt fördjupning i olika former av traditionell musik, och åt att hitta vägar att överbrygga gränserna mellan dessa traditioner. I den stora vårkonserten summerar de sitt arbete under terminen med att spela musik i allt från mindre konstellationer till ett mäktigt storband, som avslutar kvällen.

EXAMENSKONSERTER – HELG 2 25, 26, 27 maj, fri entré, ej biljetter

Under två helger i maj fylls huset till brädden med musikupplevelser, när ett 30-tal musikerstudenteravslutar och manifesterar sina studier inför publik. Ett schema över alla konserter kommer att publiceras på www.hsm.gu.se.

SÄSONGSAVSLUTNING MED RINGBORG OCH NIELSEN Fredag 1 juni kl 18

Ingvar Lidholm: Kontakion William Walton: Violakonsert Carl Nielsen: Symfoni nr 5 Dirigent Tobias Ringborg och University of Gothenburg Symphony Orchestra avslutar säsongen med 1900-talsmusik. Solist: Fraser Keddie, viola.

OBSERVERA! Om inget annat uppges äger evenemangen rum i huset Artisten på Fågelsången 1, vid Näckrosdammen. Biljettpriser hittar du under rubriken Information. Ny standardtid för kvällsevenemang är 18.00.

EXTERNA EVENEMANG Förutom säsongsprogrammet medverkar studenter från Högskolan för scen och musik i ett antal evenemang på andra platser i och omkring Göteborg.

JAZZ OCH FOLKMUSIK I JONSERED

Jonsereds herrgård Onsdag 21 februari kl 19 Entré: 100 kr, boka biljetter via jonseredsherrgard@gu.se. Improvisations- och världsmusikstudenterna spelar på Jonsereds herrgård. Ta chansen att komma musiken och instrumenten riktigt nära. Efter konserten får du gärna ta en kopp kaffe med musikerna!

KAMMARKÖREN MED ETT RAMASKRI Härlanda kyrka Fredag 23 februari kl 19, fri entré

Skolans kammarkör och dess dirigent Jan Yngwe bjuder på ett nytt och spännande program där temat kretsar kring existentiella frågor. Dramatik utlovas i bland annat Jan Yngwes Ramaskri samt verk av Edwin Fissinger och Eric Whitacre.

UNIVERSITY OF GOTHENBURG SYMPHONY ORCHESTRA PÅ KONSERTHUSET Göteborgs konserthus Fredag 16 mars kl 18, biljetter via www.gso.se

Franz Liszt: Les préludes Sergej Prokofjev: Violinkonsert nr 2 Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade Dirigent Anja Bihlmaier återvänder till University of Gothenburg Symphony Orchestra för en konsert på Göteborgs Konserthus. Solist: Marja Inkinen.

SIDA VID SIDA – KONSERT Göteborgs konserthus Onsdag 28 mars kl 18

En konsert som spränger generations- och nationalitetsgränserna: Barn från El Sistema och Göteborgs Kulturskolor spelar tillsammans med ensamkommande flyktingar i Dream Orchestra och de skickliga musikerna i University of Gothenburg Symphony Orchestra. Tillsammans skapar de ett unikt sammanhang för lärande och inte minst en magisk musikupplevelse. Dirigent: Henrik Schaefer.

URBAN SPIRIT

Betlehemskyrkan Torsdagar 5, 12, 19 och 26 april, fri entré Sakralt möter sekulärt i denna konsertserie med årskurs tre från improvisations- och världsmusikprogrammen. I olika ensembleformer får studenterna utforska kyrkorummets speciella akustik.

VERDI REQUIEM

Annedalskyrkan Fredag 20 april kl 18, lördag 21 april kl 15 Verdi Requiem med University of Gothenburg Symphony Orchestra och körer i Annedalskyrkan. Dirigent: Henrik Schaefer. Solister: Frida Hagman, sopran; Erika Sax, mezzosopran; Alexander Grove, tenor; Jon Sax, bas.

KAMMARMUSIK MED PROMENAD

Jonsereds herrgård Söndag 29 april kl 14 Entré: 100 kr, boka biljetter via jonseredsherrgard@gu.se. Söndagseftermiddagen börjar med en guidad tur i omgivningarna och följs av kammarmusik på herrgården tillsammans med kaffe och smörgås.

EXAMENSKONSERTER Nefertiti 16–17 maj, kvällstid

Några av studenterna från improvisations- och världsmusikutbildningarna ger sina examenskonserter på jazzklubben Nefertiti.

VÄRLDSMUSIK FÖR KÖR Betlehemskyrkan Torsdag 17 maj kl 18, fri entré

Musiklärarstudenterna årskurs ett presenterar världsmusik för kör under ledning av Ingrid Brännström.

Med reservation för ändringar.

INFORMATION NOITAMROFNI VÄLKOMMEN!

BILJETTER

LUNCHEVENEMANG

Högskolan för scen och musik finns i huset Artisten i centrala Göteborg och ingår i den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Högskolans rika offentliga program sätter studenten i centrum och speglar utbildningarna i huset vid närmare 200 evenemang varje år i allt från soloframträdanden till fullskaliga sceniska produktioner. Omfattande samarbete mellan nivåer och genrer ger Högskolan för scen och musik unika möjligheter till bredd och djup. Det märks i säsongsprogrammet som du läser just nu.

Entré 40 kr: De flesta evenemang Entré 100/60 kr: Orkesterkonserter Fri entré: Alla lunchevenemang samt skolbiljetter Biljettpriserna anges under respektive evenemang i kalendariet på vår hemsida www.hsm.gu.se och på www.billetto.se.

Lunchevenemangen äger rum på vardagar med start kl 12.15 och varar i ca 45 minuter. Förutom lunchevenemangen i detta program tillkommer många lunchkonserter och lunchföreställningar som publiceras i kalendariet på hemsidan och i evenemangsbrevet. Välkommen att äta lunch i Artistens kafé före eller efter evenemanget, som har öppet varje dag under terminen.

HITTA HIT

Biljetter till våra evenemang i huset Artisten köper du i förväg via kalendariet på vår hemsida www.hsm.gu.se eller via www.billetto.se. Köpta biljetter kan du skriva ut hemma eller ladda ner till din smartphone som pdf eller via billetto-appen. Du kan också köpa biljetter i vår serviceexpedition som är öppen vardagar kl 12–15 från 8 januari eller i biljettkassan som ligger intill stora entrén, från en timme före varje evenemang. Biljettkassan är ej öppen i samband med lunchevenemang. • Endast kortbetalning – vi tar inte emot kontanter. • Köpta biljetter återköps ej. • Det går inte att reservera biljetter i förväg, endast köp gäller.

KAFÉ I ARTISTEN I Artisten finns ett kafé som alltid är öppet i samband med våra evenemang och erbjuder både mat och dryck.

BRA ATT VETA Uppdaterad information om våra evenemang finns i kalendariet på vår hemsida: www.hsm.gu.se. På www.hsm.gu.se hittar du också praktisk information om evenemangen. Prenumerera på vårt elektroniska evenemangsbrev via formulär på hemsidan eller via e-postmeddelande till evenemang@hsm.gu.se. Mer information om öppna evenemang från Göteborgs universitet finns i kalendariet på www.gu.se – här finns information om alla typer av evenemang, exempelvis utställningar, konserter, föredrag och debatter som är öppna för allmänheten. Huset Artisten är också populärt för externa arrangörer att ha evenemang i. Information om dessa evenemang hittar du i respektive arrangörs informationskanal.

VÅRA UTBILDNINGAR

LÄRARPROGRAM

• Dans och annat ämne • Musik samt musik och annat ämne • Teater samt teater och annat ämne

MUSIK • • • • • • • • • • •

Folk- och världsmusik (kandidat) Improvisation (kandidat och master) Världsmusik och improvisation (master) Individuell inriktning (kandidat) Musik- och ljudproduktion (kandidat) Klassisk inriktning (kandidat) Symfoniskt orkesterspel (master) Komposition (kandidat och master) Kyrkomusik (kandidat) Kördirigering (magister) Orgel med relaterade klaverinstrument (master)

SCEN • • • • •

Musikal (kandidat) Opera (kandidat) Musikdramatik (master) Skådespeleri (kandidat och master) Contemporary Performative Arts (master)

FORSKARUTBILDNING • • • •

Musikpedagogik Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap Musikalisk gestaltning Scenisk gestaltning

FRISTÅENDE KURSER

TACK!

ARTISTENS VÄNNER

Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet tackar följande privatpersoner, organisationer och företag för värdefullt stöd: • Adlerbertska stiftelserna • Anders Sandrews stiftelse • Carl Larssons stipendiefond • Den norske foreningen Dovre • Erik och Lily Philipsons minnesfond • Familjen Gustav Tobisons stipendiestiftelse • Fonden för musikutbildning i Göteborg • Frimurare-barnhusdirektionen i Göteborg • Ingeborg och Roy Staremarks fond • Knut och Alice Wallenbergs stiftelse • Kungliga Musikaliska akademien • Lasse Lönndahls stipendiefond för musikdramatiska studenter • Makarna Voldrichs stiftelse för stråkutbildning i Göteborg • Bertha Neuberghs stipendiefond för konstnärlig utbildning • Otto och Charlotte Mannheimers fond • SEB Private Banking • Sixten Gemzéus stiftelse • Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond • Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur • Stiftelse till Robert Möllers minne för högre studier i violinspel • Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m fl ändamål • Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens minnesfond • Stiftelsen Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond • Stiftelsen Hans J Krals minne • Stiftelsen Holger Gustavssons donationsfond • Stiftelsen Lars och Yvonne Gurmunds stipendiefond • Theodor och Hanne Mannheimers stiftelser • Vänersborgs söners gille • Willinska stiftelsen

Syftet med vänföreningen Artistens vänner är att vara ambassadörer i samhället för Högskolan för scen och musik, och att tillsammans besöka olika evenemang och få intressant inblick i verksamheten. Vill du veta mer om Artistens vänner? Kontakta Bengt-Ove Boström på post@artistensvanner.se eller telefon 0709-32 38 88. Vänföreningen finns också på Facebook: www.facebook.com/artistensvanner/

OM PROGRAMBLADET GÖTEBORGS UNIVERSITET, Högskolan för scen och musik Besöksadress: Fågelsången 1, vid Näckrosdammen Postadress: Box 210, 405 30 Göteborg Hemsida: www.hsm.gu.se Foto: Stig-Magnus Thorsén, Johan Wingborg, Ögat Stort tack till Stig-Magnus Thorsén Redaktörer: Markus Görsch och Tobias Egle Grafisk form: Tobias Egle Text: Markus Görsch mfl Tryckeri: Billes Tryckeri AB Svanenmärkt trycksak, 3041 0129

Säsongsprogram våren 2018  
Säsongsprogram våren 2018  

Föreställningar, konserter, forskning, fördjupning på Högskolan för scen och musik