Page 1

SEPTEMBER ENSEMBLEN FÖR NY MUSIK Onsdag 13 september kl 12.15

Våra nya studenter på den klassiska musikerutbildningen, kandidatnivå, upptäcker annorlunda klanger och ny musik tillsammans med dirigent Daniel Berg. På programmet finns bland annat ett nykomponerat introitus av Carl-Axel Hall samt en och annan överraskning.

ENIGMA OCH ÖDESSYMFONIN

SJOSTAKOVITJ 10

Fredag 13 oktober kl 18

Bedřich Smetana: Ouvertyr till Brudköpet Malcolm Arnold: Flöjtkonsert Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 10 University of Gothenburg Symphony Orchestra Dirigent: Joana Mallwitz, solist: Eloise Kendall, flöjt Joana Mallwitz är musikalisk ledare på Theater Erfurt. Nu gästar hon University of Gothenburg Symphony Orchestra för första gången. Eloise Kendall vann orkestermasterutbildningens årliga solistprovspelning och framträder här i Malcolm Arnolds flöjtkonsert.

Fredag 15 september kl 18

IMPROVISATION MED MUSIKLÄRARSTUDENTER

Ethel Smyth: The Wreckers, ouvertyr Edward Elgar: Enigmavariationer Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 5, c-moll University of Gothenburg Symphony Orchestra inleder säsongen med Ethel Smyths ouvertyr till operan The Wreckers, Elgars Enigmavariationer och Beethovens Ödessymfoni. Dirigent: Henrik Schaefer.

Musiklärarprogrammets improvisationsstudenter bjuder på konsert i mindre konstellationer. Vi får höra ett axplock ur den aktuella repertoaren, med gott om inslag av improvisation. Konserten är en del i en ensemblekurs under ledning av lärarna Martina Almgren och Ingela Hellsten.

Måndag 16 oktober kl 12.15

FORUM FÖR SCENKONST: AUDITION – UTBILDNING

MUSIKAL FRÅN BÖRJAN

Måndag 16 oktober kl 18

Studenterna från musikalprogrammet och musik- och ljudproduktionsprogrammet framför en musikal, skapad av studenterna själva. Tillsammans med regissören/pedagogen Michael Howell skriver och komponerar studenterna, under fyra intensiva veckor, själva allt material till en musikdramatisk föreställning. Resultatet? I skrivande stund oklart, men kreativitet och fantasi garanteras.

I den första delen av vår seminarieserie om audition fokuserar vi på högskolornas konstnärliga utbildningar. Hur går det till vid antagningsproven? Ser det likadant ut när det gäller teater, musikal och opera och finns det några skillnader mellan landets högskolor? Med Morten Vang Simonsen, Johan Friberg och Monica Danielson. Moderator: Ulla Berg Svedin. I samarbete med Kulturakademin Trappan. Andra delen äger rum 20 november.

Onsdag 20 september kl 18; 21:e kl 12.15 & 18; 22:e kl 18

VI MINNS MÄRTA SCHÉLE Onsdag 27 september kl 18

Märta Schéle var en sångerska inom områdena oratorium, romans och kammarmusik, vars karriär präglades av ständig förnyelse och nyfikenhet. Hon arbetade som lärare inom musiklärarutbildningen och blev senare professor vid Musikhögskolan vid Göteborgs universitet. Märta Schéle var ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och tilldelades flera fina utmärkelser. I huset Artisten är en sal uppkallad efter henne. Märta Schéle dog 27 september 2016, 80 år gammal. Med studenter, Helena Ek, Mia Edvardson, Monica Danielson, Per Sjögren, Klarakvartetten, Per Hovensjö, Gunnar Lindgren och Magnus Ricklund. I samarbete med Göteborgs Kammarmusikförening. Fri entré, gratisbiljetter bokas via www.billetto.se

MÄSSINGSMUSIK TILL LUNCH Torsdag 28 september kl 12.15

Lunchmusik med Brassensemblen vid Högskolan för scen och musik. Medverkande: Brass- och slagverksstudenter på orkestermasterutbildningen och klassiska musikerutbildningen.

OKTOBER VAD TÄNKER DE PÅ SCEN? Onsdag 4 oktober kl 18

Välkommen till en annorlunda kväll med musik och scenkonst, där du får följa med in i den konstnärliga processen och ta del av artisternas tankar. Du får både ställa och svara på frågor om det du sett och hört. Vad vill artisterna få reda på? Vad vill du säga till dem? Programmet framförs av studenter från olika utbildningar. Värdar är Thomas Jäderlund, Peter Melin och Jonas Simonson, lärare på Högskolan för scen och musik. Fri entré, inga biljetter

INDIKONSERT

Onsdag 11 oktober kl 18

Genrer och format blandas vilt när studenterna från individuella musikerprogrammet framför verk som de komponerat och arrangerat. Med Joel Bille, Khaled Harara, Felix Hjortstam, Moa Länne Jonsson, Olimpia Olsson, Kristin Rosendal, Emilie Sand, Adrian Sellius, Francesca Vincentie och Johan Weber.

Fri entré, inga biljetter

MUSIKLÄRARKONSERT PÅ FN-DAGEN Tisdag 24 oktober kl 18

En konsert där musiklärarstudenterna ger smakprov på sina respektive konstnärliga uttryck i olika ensemblekonstellationer. Värdegrundsfrågor och internationell samverkan är viktiga komponenter i musiklärarutbildningen, och hur musiken och konsten har potential att överbrygga olika slags gränser och språkbarriärer mellan människor.

JUBILEUMSKONSERT – IMPROVISATION OCH VÄRLDSMUSIK Onsdag 25 oktober kl 18

I år fyller improvisationsutbildningen 20 år samtidigt som världsmusikutbildningen fyller 15. Med åren har en hel del samarbeten uppstått mellan inriktningarna, vilket resulterat i en kreativ miljö med plats för spännande konstnärliga utbyten. Jubileet firas med en gemensam, gränsöverskridande konsert, där både studenter och lärare uppträder.

KAMMARKÖREN MED ETT RAMASKRI Torsdag 26 oktober kl 18

Skolans kammarkör och dess dirigent Jan Yngwe bjuder på ett nytt och starkt program där temat kretsar kring vår existens. Dramatik utlovas med bland annat Jan Yngwes verk Ramaskri, en vokal utgjutelse över våld och övergrepp i vår tid, och musikaliska drömmar om en bättre värld, signerade Edwin Fissinger, Eric Whitacre med flera.

ROMANSKONSERT

Torsdag 26 oktober kl 19

MUSIKLÄRARSTUDENTERNA SPELAR COUNTRY OCH AMERICANA Måndag 30 oktober kl 12.15

Musiklärarstudenterna väljer mellan fyra musikaliska inriktningar i sin utbildning, och en av dessa kallas för Pop och rock. Begreppet spänner över en mängd populärmusikaliska stilar. I just den här konserten presenterar studenterna en repertoar med fokus på country och americana. Programmet görs i samarbete med läraren Henrik Cederblom.

NOVEMBER VIOLETA PARRA 100 ÅR! Onsdag 1 november kl 18

Varje termin tolkar improvisationsstudenterna kända musikskapare och denna gång är fokus på en av Chiles största artister, Violeta Parra, som skulle ha fyllt 100 i år. Parra förnyade den chilenska folkloretraditionen och kom att kallas den latinamerikanska folkmusikens moder. I Sverige är hon kanske mest känd för sången Gracias a la vida, och dess svenska översättning Jag vill tacka livet. Daniel Andersson och Tora Runevad Kjellmer, båda från improvisationsprogrammet, ansvarar för arrangemang, tolkningar och innehåll i konserten.

PEDAGOGISKT KAFÉ: MED FANTASIN SOM VERKTYG Måndag 6 november kl 18

Inspirationsträff för dig som är nyfiken på att arbeta med drama i förskola. Utifrån en berättelse samtalar vi kring och utforskar gemensamt drama som verktyg för att främja lek och lärande. Drama – ett tvärvetenskapligt ämne som kan ge möjlighet till olika slags lärande – är återkommande i flera kurser inom förskollärarprogrammet. Här ges tillfälle både till inblick i det pedagogiska arbetet på institutionen och att stifta bekantskap med uttrycksformen drama. Med lärarna Ylwa Andersson och Annika Halvarsson samt studenter på förskollärarprogrammet. Fri entré, inga biljetter

LINDBLADSTUDION SHOWCASE Onsdag 8 november kl 18

Studenter verksamma vid Lindbladstudion presenterar sin musik. Elektroniska kompositioner, improvisationer, experiment och performances – här visas det senaste, av och med studenter, lärare, forskare och gäster som är verksamma i Lindbladstudion, skolans avdelning för elektronisk musik. I studion bedrivs undervisning i komposition, men också forskning på högsta internationella nivå kring framförallt elektronisk improvisation och generativ musik.

MAHLER OCH EN ÄNGELS KONSERT Fredag 10 november kl 18

Alban Berg: Violinkonsert "Till minnet av en ängel" Gustav Mahler: Symfoni nr 4 University of Gothenburg Symphony Orchestra Dirigent: Patrik Ringborg, solist: David Bergström, violin Patrik Ringborg, återkommande dirigent på GöteborgsOperan och konstnärlig ledare för de tyska Mahlerdagarna, är tillbaka på Högskolan för scen och musik. Denna gång tillsammans med David Bergström, konsertmästare på GöteborgsOperan, som är solist i Alban Bergs violinkonsert.

Välkomna till en stund med romanser och lieder tillsammans med operastudenterna och Magnus Ricklund. Välkänt och okänt i en vacker höstbukett. Konserten är en redovisning av studenternas kurs i romansinterpretation och ges även på Gunnebo Slott 29 oktober kl 16. Medverkande: Julia Andersson, Johanna Fredriksson, Emma Johansson, Sara Karlsson, Kajsa Lindberg, Sofia Newkumet, Julia Wincent. Vid flygeln: Magnus Ricklund. Kursansvarig: Monica Danielson.

FAMILJEKONSERT – SÅ KAN DET LÅTA

MUSIKLÄRARSTUDENTERNA SPELAR KAMMARMUSIK

SLAGVERKSENSEMBLE

Fredag 27 oktober kl 12.15

Klassisk musik är en av inriktningarna på musiklärarprogrammet. Studenterna möts i mindre kammarensembler och spelar valda och för de olika sättningarna lämpliga stycken ur den klassiska repertoaren. Konserten är en del av en ensemblekurs under ledning av lärarna Bernt Wilhelmsson och Thomas Rydfeldt.

15, 16, 17 november kl 12.15; Längd: 45 minuter.

Vad har barn och improvisationsmusiker gemensamt? Jo, förmågan att hitta på! Här får dessa fria kreatörer möjlighet att mötas och inspirera varandra. Studenter från improvisationsutbildningen spelar fantasifullt egna och andras låtar, och barnen i publiken är med och påverkar hur det låter. Konserten passar utmärkt för barn i lågstadieåldern. Ett samarbete med Kultur i Väst. Fredag 17 november kl 12.15

FORUM FÖR SCENKONST: AUDITION – YRKESLIV

ETERNITY OF A MOMENT

MUSIKALKONSERT

I den andra delen av vår seminarieserie om audition ligger fokus på yrkeslivet. Hur går det till att få ett skådespelarkontrakt på Sveriges teatrar? Hur vanligt är audition vid rollsättning, och hur går en audition till? Ser det likadant ut när det gäller teater, musikal och film? Med Ronny Danielsson, Frida Röhl och Imor Hermann. Moderator: Catharina Bergil. I samarbete med Kulturakademin Trappan. Se även första delen den 16 oktober.

I den här konserten utgår masterstudenterna i improvisation från filosofen Søren Kierkegaards tanke om att människan genom en förstärkt närvaro i ögonblicket kan förnimma evigheten – när tiden upphör att vara linjär kan vi greppa oändligheten. Komposition, form, improvisation, dynamik, samspel och reflektion är andra nyckelord för denna internationella studentgrupp.

Första årets studenter på musikalprogrammet visar upp sig offentligt för första gången. Konserten är en examination i kursen "vokal gestaltning” där musikalnummer framförs sceniskt. En högklassig musikalupplevelse utlovas.

VÄRLDENS VINTERKONSERT

Heinrich Ignaz Franz Biber: Battalia Edward Elgar: Sospiri Edward Elgar: Stråkserenad Joseph Haydn: Pianokonsert D-dur Hob. XVIII: 11 Béla Bartók: Rumänska danser Stråkorkester från den klassiska kandidatutbildningen Dirigent och solist: Simon Crawford-Phillips, piano Traditionsenligt avslutar Simon Crawford-Phillips höstterminen tillsammans med studenter på den klassiska kandidatutbildningen.

Måndag 20 november kl 18

Fri entré, inga biljetter

ÖPPNA KAMMARMUSIKSEMINARIER Tisdag 21 november kl 10.30

Lär dig mer om kammarmusik! Här finns möjligheten att följa med djupt in i enskilda verk när teorilärarna gräver fram och förklarar spännande detaljer. Dag Hallberg, Dan Olsson och Joel Eriksson möter var sin studentensemble och utgår från var sitt kammarmusikverk. Seminarierna sker parallellt i tre olika salar. De berättar om tonsättaren och ger musikexempel som framförs av musikerstudenter.

VÄRLDENS ENSEMBLE

22, 23, 24 november kl 12.15

Nordiskt, karibiskt, musik från Balkan och mellanöstern såväl som egenkomponerade blandformer: Studenter från världsmusikprogrammet spelar egen och andras musik i denna konsertserie som också är en delredovisning i deras utbildning.

SIMONS KARAMELLER Fredag 24 november kl 18

Tillsammans med gästläraren Simon Crawford-Phillips bjuder studenter från masterutbildningen i orkesterspel på karameller ur den dåtida och nutida kammarmusikrepertoaren samt dessert i form av framtida klassiker.

O SOLO MIO

Onsdag 29 november kl 18

I slutet av sin första termin på improvisationsmusikerutbildningen framträder studenterna som solister, ensamma på scen för första gången. En konsert där spännvidd i uttryck, ett koncentrerat fokus och överraskande musik väntar publiken.

LA NOCHE DE LOS MAYAS – STUDENTER I SAMARBETE MED GWO Torsdag 30 november kl 18

Dmitrij Sjostakovitj: Festive Overture Op. 96 Kurt Weill: Konsert för violin och blåsorkester Alberto Ginastera: Impetuosamente ur Pampeana no 3 Silvestre Revueltas: La Noche de Los Mayas Medverkande: Studenter på den klassiska kandidatutbildningen, Göteborg Wind Orchestra. Dirigent: Joachim Gustafsson Solist: Vlad Stănculeasa Vårt årliga samarbete mellan Göteborg Wind Orchestra och studenterna på klassiska kandidatutbildningen. Den stora blåsorkestern leds i denna konsert av Joachim Gustafsson, en av Sveriges mest efterfrågade dirigenter, och man framför bland annat sydamerikansk musik. Kvällens solist Vlad Stănculeasa har varit konsertmästare i Göteborgs Symfoniker sedan 2010 och tillträdde nyligen samma position i Spanska Nationalorkestern i Madrid. Entré: 190 kr (170 kr)

DECEMBER VÄRLDEN I SKOLAN

Fredag 1 december kl 10 & 12.15; Längd: 45 minuter.

Studenter i årskurs ett på världsmusikutbildningen skapar och presenterar en helt ny barnföreställning, som passar utmärkt för barn mellan 6–10 år tillsammans med vuxna vänner. Publiken bjuds in att interagera och påverka uppträdandet.

Måndag 4 december kl 18

Tisdag 5 december kl 18

På världsmusikutbildningen ägnar sig studenterna både åt att fördjupa sig i olika former av traditionell musik, och åt att hitta vägar att överbrygga gränserna mellan dessa traditioner. I den stora vinterkonserten summerar de sitt arbete under terminen med att spela musik i allt från mindre konstellationer till ett mäktigt storband, som avslutar kvällen.

WORLDS IN MOTION

Måndag 18 december kl 18

KLASSISK STRÅKORKESTER Torsdag 21 december kl 18

Onsdag 6 december kl 18

Studenterna från den internationella masterutbildningen i folkoch världsmusikinterpretation bjuder på smakprov från höstens arbete.

SYSTEMISK IMPROVISATION Torsdag 7 december kl 18

OBSERVERA! Om inget annat uppges äger evenemangen rum i huset Artisten på Fågelsången 1, vid Näckrosdammen. Biljettpriser hittar du under rubriken Information. Ny standardtid för kvällsevenemang är 18.00.

I detta forskningsprojekt utvecklar Palle Dahlstedt och Per Anders Nilsson nya former för musikalisk improvisation. Tillsammans med studenter presenterar de i den här konserten en särskild typ av teknologiskt medierad ensembleimprovisation, där musikerna interagerar på helt nya sätt. Kommunikationen mellan musikerna transformeras av enkla algoritmer, så att villkoren för den musikaliska interaktionen helt ändras. Projektet stöds av Vetenskapsrådet.

Förutom säsongsprogrammet medverkar studenter från Högskolan för scen och musik i ett antal evenemang på andra platser i och omkring Göteborg:

ETT SEKEL I TVÅ AKTER

FOLKMUSIK OCH JAZZ PÅ HERRGÅRDEN

Från Haydn till Hindemith på 100 år: Två kortoperor utgör höstens slutproduktion från kandidatprogrammet i opera tillsammans med University of Gothenburg Symphony Orchestra och dirigent Henrik Schaefer. Joseph Haydn “Apotekaren”: I apoteket hos Sempronio slåss de unga herrarna Volpino och Mengone om den karismatiska Grillettas uppmärksamhet medan Apotekaren själv drömmer om resor till fjärran länder. Gärna med Grilletta som sällskap… Klassisk opera buffa – som en tecknad serie i 1800-talsmiljö! Paul Hindemith ”The Long Christmas Dinner”: Här möter vi släkten Bayard på den amerikanska landsbygden. Kring samma middagsbord förflyter nittio år, familjemedlemmar föds, åldras och dör under en evigt pågående julmiddag. Baserad på en pjäs med samma namn av Thornton Wilder.

Med studenter från utbildningarna i världsmusik och improvisation.

Premiär: Fredag 8 december kl 18 Spelas även 7:e kl 18 (genrep); 11:e, 12:e, 15:e, 16:e kl 18

NOLI ME TANGERE

Måndag 11 december kl 18

Under den nordiska improvisationsmasterutbildningen för komponerande musiker (NoCoM) som Högskolan för scen och musik erbjuder tillsammans med systerskolorna i Köpenhamn och Oslo, tillbringar studenterna en intensiv termin på vardera skola för att sista terminen åter avsluta där man började. Denna höst är det, utöver de i Göteborg startande förstaårsstudenterna, medstudenterna ur årskurs två med hemskola i Köpenhamn som gästar oss och delar med sig av den musik man skapat under dedikerade studier i Göteborg.

JULSHOW

Onsdag 13 december kl 18, 14:e kl 18

Stor julshow med inslag från många olika utbildningar, som gemensamt skapar en magisk julstämning på Artisten. Allt från storslagna ensembleframföranden till intima soloprestationer.

EXTERNA EVENEMANG

Jonsereds herrgård Onsdag 4 oktober kl 19

Entré: 100 kr, boka biljetter via jonseredsherrgard@gu.se

PLANETA FESTIVAL ’17 Musikens hus 1:a, 2:a, 3:e november kl 13

Med världsmusikstudenter årskurs 3. Fri entré, inga biljetter

Planeta äger rum 1–5 november. www.planeta.se

URBAN SPIRIT

Betlehemskyrkan Torsdagar 2:a, 9:e, 16:e, 23:e november kl 18

Med studenter från utbildningarna i världsmusik och improvisation. Fri entré, inga biljetter

KAMMARMUSIK MED PROMENAD Jonsereds herrgård Söndag 26 november kl 14

Med studenter från klassiska musikerutbildningen. Entré: 100 kr, boka biljetter via jonseredsherrgard@gu.se

JULKONSERT

Örgryte Nya Kyrka Tisdag 5 december kl 19

Finstämt och innerligt, jublande och kraftfullt, gammalt möter nytt, vokalt möter instrumentalt. Medverkar gör studenter från kör-, kyrkomusik- och orgelutbildningarna. Fri entré, inga biljetter

Med reservation för ändringar.

MUSIKTEATER FÖR HELA FAMILJEN

Söndag 17 december kl 16, 18:e kl 9.30; Längd: 45 minuter.

Studenter från kursen Musikteater för barn och unga bjuder in till en familjeföreställning som skapas under hösten tillsammans med kursdeltagarna. Vi lovar spänning, skratt och allvar. För barn från 5 år i vuxens sällskap.

Följ med in i ett ljudlandskap förgyllt av dova träslag och klingande metall. Läraren Daniel Berg guidar er på en resonansfärd tillsammans med slagverksklassen.

INFORMATION NOITAMROFNI VÄLKOMMEN!

BILJETTER

LUNCHEVENEMANG

ARTISTENS VÄNNER

TACK!

Högskolan för scen och musik finns i huset Artisten i centrala Göteborg och ingår i den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Högskolans rika offentliga program sätter studenten i centrum och speglar utbildningarna i huset vid närmare 200 evenemang varje år i allt från soloframträdanden till fullskaliga sceniska produktioner. Omfattande samarbete mellan nivåer och genrer ger Högskolan för scen och musik unika möjligheter till bredd och djup. Det märks i säsongsprogrammet som du läser just nu.

Entré 40 kr: De flesta evenemang på kvällstid, helg- och dagföreställningar Entré 100/60 kr: Orkesterkonserter och julshower Entré 150/100 kr: Operaföreställningen Ett sekel i två akter Fri entré, med biljetter: Barn-/skolevenemang Fri entré, inga biljetter: Alla lunchevenemang Biljettpriserna anges under respektive evenemang i kalendariet på vår hemsida www.hsm.gu.se och på www.billetto.se.

Lunchevenemangen äger rum på vardagar med start kl 12.15 och varar i ca 45 minuter. Förutom lunchevenemangen i detta program tillkommer många lunchkonserter och lunchföreställningar som publiceras i kalendariet på hemsidan och i evenemangsbrevet. Välkommen att äta lunch i Artistens kafé före eller efter evenemanget, som har öppet varje dag under terminen.

Syftet med vänföreningen Artistens vänner är att vara ambassadörer i samhället för Högskolan för scen och musik, och att tillsammans besöka olika evenemang och få intressant inblick i verksamheten. Vill du veta mer om Artistens vänner? Kontakta Bengt-Ove Boström på post@artistensvanner.se eller telefon 0709-32 38 88.

BRA ATT VETA

KONSTNÄRLIGT TALAT

Uppdaterad information om våra evenemang finns i kalendariet på vår hemsida: www.hsm.gu.se. Prenumerera på vårt elektroniska evenemangsbrev via formulär på hemsidan eller via e-postmeddelande till evenemang@hsm.gu.se.

Konstnärligt talat är en podcast som belyser olika delar av verksamheten på Högskolan för scen och musik. Den publiceras på vår hemsida, på SoundCloud, iTunes och Acast.

Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet tackar följande privatpersoner, organisationer och företag för värdefullt stöd: • Adlerbertska stiftelserna • Anders Sandrews stiftelse • Carl Larssons stipendiefond • Den norske foreningen Dovre • Erik och Lily Philipsons minnesfond • Familjen Gustav Tobisons stipendiestiftelse • Fonden för musikutbildning i Göteborg • Frimurare-barnhusdirektionen i Göteborg • Ingeborg och Roy Staremarks fond • Knut och Alice Wallenbergs stiftelse • Kungliga Musikaliska akademien • Lasse Lönndahls stipendiefond för musikdramatiska studenter • Makarna Voldrichs stiftelse för stråkutbildning i Göteborg • Bertha Neuberghs stipendiefond för konstnärlig utbildning • Otto och Charlotte Mannheimers fond • SEB Private Banking • Sixten Gemzéus stiftelse • Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond • Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur • Stiftelse till Robert Möllers minne för högre studier i violinspel • Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m fl ändamål • Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens minnesfond • Stiftelsen Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond • Stiftelsen Hans J Krals minne • Stiftelsen Holger Gustavssons donationsfond • Stiftelsen Lars och Yvonne Gurmunds stipendiefond • Theodor och Hanne Mannheimers stiftelser • Vänersborgs söners gille • Willinska stiftelsen

HITTA HIT

Biljetter (även fribiljetter) till våra evenemang i huset Artisten köper du i förväg via kalendariet på vår hemsida www.hsm.gu.se eller via www.billetto.se. Köpta biljetter kan du skriva ut hemma eller ladda ner till din smartphone som pdf eller via billetto-appen. Du kan också köpa biljetter i vår serviceexpedition som är öppen från 21 augusti (öppettider publiceras på www.hsm.gu.se) eller i biljettkassan som ligger intill stora entrén från en timme före varje evenemang. Om du vill köpa din biljett på plats var god och kom i god tid innan evenemanget. • Endast kortbetalning – vi tar inte emot kontanter. • Köpta biljetter återköps ej. • Det går inte att reservera biljetter i förväg, endast köp gäller.

KAFÉ I ARTISTEN I Artisten finns ett kafé som alltid är öppet i samband med våra evenemang och erbjuder både mat och dryck.

Mer information om öppna evenemang från Göteborgs universitet finns i kalendariet på www.gu.se – här finns information om alla typer av evenemang, exempelvis utställningar, konserter, föredrag och debatter som är öppna för allmänheten. Huset Artisten är också populärt för externa arrangörer att ha evenemang i. Information om dessa evenemang hittar du i respektive arrangörs informationskanal. Mer om alla våra evenemang och praktisk information finns på hemsidan: www.hsm.gu.se.

OM PROGRAMBLADET

GÖTEBORGS UNIVERSITET, Högskolan för scen och musik Besöksadress: Fågelsången 1, vid Näckrosdammen Postadress: Box 210, 405 30 Göteborg Hemsida: www.hsm.gu.se Foto: Anders Bryngel, Ola Dyrhill, Markus Görsch, Stig-Magnus Thorsén, Johan Wingborg Stort tack till Stig-Magnus Thorsén Redaktörer: Markus Görsch och Tobias Egle Grafisk form: Tobias Egle Text: Markus Görsch mfl Tryckeri: Billes Tryckeri AB

3041 0129


” ” DET ÄR LIKSOM NU DET GÄLLER.

– I slutproduktionen har man chansen att visa publiken vad man lärt sig här under tre år. Men det är också för min egen skull, det är ju fortfarande utbildning och meningen är att vi ska utvecklas och testa saker. Så jag kan fortfarande ta mer risker och chanser än senare i arbetslivet. Berätta om verket, Apotekaren av Haydn.

– Det är en komisk opera, en så kallad opera buffa. Väldigt välskriven. Jag spelar Mengone, en ung snubbe som jobbar hos apotekaren, men han kan egentligen inget om yrket utan är bara där på grund av sitt intresse för den unga Grilletta, som den gamle apotekaren är förmyndare åt. Hur förbereder du dig?

– Jag börjar med att läsa hela texten på svenska och italienska, och lära mig min del utantill. Sedan läser jag på rytm så att den flödar som Haydn skrev den. Därefter kommer tonerna. Under tiden brukar det komma idéer och fantasier om karaktären, vad har han för bakgrund och hur jag själv skulle ha agerat i den situationen? Har du varit med om något liknande scenario i verkligheten, som du kan utgå ifrån?

OM MAN VILL SAMARBETA...

Katrien Hermans: ...så är det bara att fråga. Det är väldigt fint att båda utbildningarna, improvisation och världsmusik, finns i samma korridor. Det blir lätt att samarbeta, och det sociala spelar en jättestor roll. Det är till exempel många som går improvisation men som vill testa att spela med en slagverkare istället för en vanlig trummis. Eller så kan man kombinera med en delkurs i svensk folkmusik.

– I de öppna kammarmusikseminarierna spelar studenterna ett stycke som vi förberett. Sedan kommenterar, diskuterar, och analyserar vi. Vi försöker förstå hur tonsättaren tänkt. Ofta går vi tillbaka och spelar delar av stycket utifrån olika sätt att se på verket. Har du exempel på något som ni kan gräva fram ur notskriften?

Agnes Åhlund: Och vi samarbetar ju just nu i Katriens examenskonsert! Sedan är det också många inom världsmusik som är intresserade av att improvisera. Man lär sig av varandra. Katrien Hermans: Improvisationsmusiker kan annars vara ganska reserverade, och som kvinna är man ofta i tydlig minoritet. Här i skolan är det mera blandat och lättare att gå fram till någon och fråga, och utbildningen uppmuntrar det. Det är liksom en mysig varm pool man simmar omkring i, man får bara inte glömma bort att skaffa kontakter utanför också.

Katrien Hermans spelar kontrabas och flyttade till Göteborg från Belgien för att läsa masterprogrammet i improvisation. Agnes Åhlund är sångare och studerar på världsmusikprogrammet, med fokus på svensk folkmusik. Missa inte improvisations- och världsmusikutbildningarnas jubileumskonsert 25 oktober.

Agnes Åhlund: Jag har gått på båda programmen, bytte från improvisation till världsmusik. Den främsta skillnaden ligger i det man lär sig: Improvisation handlar mer om att känna sig själv och sitt konstnärliga uttryck, medan världsmusik är mer fokuserat på att lära sig traditioner.

– Njao, kanske… nog har jag väl tagit en extra sväng med hunden för att gå förbi någons hus, men att ta ett jobb enbart för att vara nära någon jag trånar efter… nej! Men där kommer fantasin in som en användbar resurs.

Per Anders Nilsson (t h i bild) är professor i musikalisk gestaltning, forskare, musiker och tonsättare. Tillsammans med professor Palle Dahlstedt driver han sedan mer än tio år forskningsprojektet Systemisk improvisation, med stöd från Vetenskapsrådet. Som en del av projektet bjuder duon in till en konsert tillsammans med studenter 7 december. Mer info i kalendariet.

DET ÄR EN HEL DEL VERKSTAD OCH EXPERIMENT

– Vi frågar oss vad noterna betyder i olika epoker, länder och traditioner. Förhåller sig tonsättaren till något annat verk, kanske en folkmelodi som man kan spåra? Sedan finns det massor av symboler i musiken, nedåtgående kromatik brukar betyda sorg och smärta. Uppåtgående oktav kan betyda manlighet, den rena kvinten oskuld och renhet. Det är symboler som traderats i århundraden av västerländsk musik och som vi idag upplever i till exempel filmmusik. Men exakt vad samtalen kommer att handla om beror också på vilka frågor publiken ställer. Är sådana här saker viktiga för en blivande yrkesmusiker att känna till? – Det är oerhört viktigt, i kammarmusik måste musikerna ha en gemensam förståelse för verket. Vi kan inte sätta en maskin på att spela noter, utan musikern behöver kunna något mer än bara det som står på pappret, historisk bakgrund och så vidare. Vem riktar sig de här seminarierna till, förutom studenterna? – Om man kommer med öppna öron och intresse får man ut mycket av det. Lite förkunskaper i musik och musikhistoria är bra men man behöver inte kunna läsa noter.

EN TYP AV SPELANDE SOM MAN MED STOR SÄKERHET INTE HÖRT TIDIGARE...

– ...det är vad publiken får uppleva i “Systemisk improvisation”. Det handlar om improvisationer som bryter mot det vedertagna och förväntade, till exempel snabba kast mellan olika slags musik, eller ett slags medierad call and response. Ert forskningsprojekt handlar om system för improvisation. Hur fungerar det?

– Projektet heter officiellt “Systemisk improvisation – datormedierade interaktionsmodeller för decentraliserat musikskapande”, vilket säger en del om vad det handlar om. En central egenskap hos systemen är att de är just decentraliserade: det finns ingen komposition eller ledare, snarare är alla spelare ledare, komponister och musiker samtidigt. Hittills har våra system verkat på olika musikaliska nivåer eller tidsskalor: Ljud/gestik, där systemet påverkar det gestiska som spelarna producerar. Frasering, som handlar om fraser, alltså en något längre tidsskala. Slutligen form där systemet förmedlar rollfördelning mellan deltagande musiker.

Petter Reingardt studerar sista året på kandidatprogrammet i opera. Han läste på Södra latin med inriktning afrosång och började med opera först efter gymnasiet. Innan det var han sångare i hårdrockbandet Father and Son, som gav ut tre album. Aktuell som Mengone i Haydns Apotekaren, som tillsammans med Hindemiths enaktare The Long Christmas Dinner utgör årets slutproduktion på operautbildningen. Premiär 8 december.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

till Högskolan för scen och musik hösten 2017 Att få uppleva det bubblande och inspirerande mötet med scenkonst och musik är livskvalité! Alla har rätt att tycka och tänka om konst, vi har olika utgångspunkter och referensramar. Konsten måste få vara fri! Högskolan för scen och musik utbildar komponister, lärare i musik, dans och teater, musikal- och performanceartister, musiker inom många genrer, operasångare och skådespelare. Vi ger också ett brett utbud av fristående kurser och utbildar lärare och förskollärare i de estetiska ämnena. Våra studenter är på kandidat-, master- och doktorandnivå. Till detta kan läggas vår forskarmiljö där forskning bedrivs både på konstnärlig och vetenskaplig grund. Denna bredd gör oss unika bland konstnärliga högskolor i Sverige och skapar fantastiska möjligheter till gränsöverskridande uttrycksformer och samarbeten. Studenterna ges möjlighet att undersöka, ifrågasätta och skapa nya idéer om vad musik, scenkonst och estetiska uttrycksformer skulle kunna vara. En växelverkan mellan det traditionella, etablerade och förnyelse som tillsammans bidrar till att sätta konsten i rörelse. Ja, de är med och formar vår samtida kultur och konst. Den väcker nya frågor och samtal hos oss som möter den och bidrar till att vår bild av konstformerna kan fördjupas och förändras. Hos oss finns också möjlighet att ta del av konstnärliga och vetenskapliga forskningsprojekt och få inblick i de arbetssätt och insikter som forskningen genererar.

Här på Högskolan för scen och musik formas i hög grad nya musiker, scenkonstnärer, pedagoger – ja, här formas ny konst!

Högskolan för scen och musik samverkar med det omgivande samhället på många sätt, inte minst genom vår omfattande publika verksamhet med omkring 200 offentliga föreställningar och konserter varje år i vårt hus Artisten samt på andra platser i och utanför Göteborg. Vi medverkar också i och driver flera återkommande festivaler, konferenser, nätverk och utbyten. Vår verksamhet präglas av ett ständigt inflöde av besökande gästlärare, artister och forskare.

Kan du berätta om några intressanta effekter som uppstått genom det här sättet att musicera tillsammans? Efter att ha spelat med några av systemen en tid erfar och exponeras man för en ny typ av interaktion, vilket innebär att man kan ”stänga av” datorn och ändå fortsätta spela på samma sätt. Tekniken lär oss nya sätt att lyssna och spela tillsammans. Vem borde komma på konserten? Alla som är intresserade av improvisationsmusik, ny musik och konstnärlig forskning. Eller de som bara är intresserade av att få uppleva ny musik.

TA ETT TVPROGRAM SOM IDOL...

– ...där vill folk komma och ta det direkt utan att öva, man måste visa att man är någon. Prestation och snabba resultat har blivit så viktigt i samhället men också i musiken. Om man som musiklärare kan låta det handla om process istället för resultat, att eleverna får leta lite i sig själva... det blir något kreativt. Och då är musik ett jätteviktigt ämne i skolan. Hur ser det ut i skolorna idag?

– I högstadiet märks det att läroplanen ändrats. För att kunna sätta betyg så måste man kunna mäta någonting, som att eleven ska lära sig tre ackord för att få godkänt. Du studerar till musiklärare med inriktning pop/rock. Vilken roll spelar konserterna i utbildningen? – De är ett tillfälle att visa vad vi håller på med. Högskolan är lite ett finrum där klassiskt och jazz sedan länge har en given plats. Inom de stilarna finns normer och traditioner. Pop och rock är inte inne där riktigt ännu.

DET ÄR SOM DET LÅTER, INDIVIDUELLT UTFORMAT.

– Alla vi som går Individuella musikerprogrammet gör väldigt olika saker rent musikaliskt, har olika arbetsmetoder i våra skapandeprocesser och vad vi väljer att lägga tid och engagemang på. Men vi lyckas ändå mötas, knyta an och diskutera väldigt bra tillsammans kring våra konstnärliga visioner och vårt skapande. Vi stöttar alltid varandra och influeras av varandras uttryck, vilket är superspännande och viktigt. En bärande del för oss alla är låtskrivandet, det egna artisteriet och att fördjupa och arbeta med vårt eget uttryck.

Genom musiklärarnas konsert på FN-dagen understryker ni utbildningens internationella perspektiv. Varför är det viktigt? – Som lärare kommer vi jobba med ungdomar från alla möjliga bakgrunder. I en sådan miljö blir diskussionen om makt och sociala relationer särskilt viktig, och musiken kan vara en kraft för förändring. Spelar man till exempel Justin Bieber i ett sånt här kulturellt finrum så säger det någonting. En låt utan västerländsk koppling betyder något annat, man måste göra medvetna val.

Varmt välkomna!

PETRA FRANK Prefekt

www.hsm.gu.se

– Väldigt olika! Just den här terminen har jag valt att utforska mina olika röster som låtskrivare, helt enkelt försökt skriva så mycket text och musik som möjligt och fått handledning i olika arbetsmetoder. Jag är i replokalen och skriver musik, övar sång, proddar hemma eller uppe i Lindbladstudion på högskolan.

– Indikonserterna blir alltid väldigt spännande då vi alla skapar så olika slags musik. Många av oss testar nya låtar eller stycken för att känna på hur saker en jobbat med känns att spela inför publik, det är toppen. Nu till hösten kommer det nya ettor till programmet så det blir säkert en ännu bredare konsert rent soundmässigt, ser fram emot det!

Studenten utmanas under sin konstnärliga eller pedagogiska utbildning inte bara till att förändra sig själv utan också att börja förändra världen. Här på Högskolan för scen och musik formas i hög grad nya musiker, scenkonstnärer, pedagoger – ja, här formas ny konst! Därför har vi ett brokigt säsongsprogram med flera konstuttryck, spelplatser och utrymme för många inspel och önskemål. Den här hösten är vi stolta över att presentera bland annat två operaproduktioner, en samtalsserie om scenkonst och auditions, forskning om nya sätt att improvisera musik. Och förstås ett stort antal konserter: klassisk orkestermusik, kammarmusik, jazz, chilensk folkmusik, country, elektroniskt… och mycket mer.

Mer information om Högskolan för scen och musik hittar du på

Hur ser en vanlig dag ut?

Vad kommer man få uppleva på er konsert i oktober?

Ja – vi är en internationell mötesplats för många.

Emma Wättring går femte året på musiklärarutbildningen. Piano är hennes huvudinstrument men hon spelar också bas i bandet Rome is not a Town. Missa inte Musiklärarkonsert på FN-dagen 24 oktober.

Joel Eriksson är lärare i musikteori och komposition. Tillsammans med lärarna Dag Hallberg och Dan Olsson håller han i Öppna kammarmusikseminarer tisdag 21 november.

Francesca Vincentie kommer från Umeå och går andra året på Individuella programmet. Hon är sångare och låtskrivare och brinner också för feminism och föreningsliv. Se Francesca och de andra studenterna i Indikonsert 11 oktober.

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK

Högskolan för scen och musik: Program hösten 2017  

Föreställningar, konserter, forskning, fördjupning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you