Page 1

Η πρώτη Μηνιαία Φοιτητική Εφημερίδα 40.000 αντίτυπα

36-37

èÝáôñï || óéíåìÜ || âéâëßï art || ev ents || Ýîïäïò

volume 04

32

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

UNIVERCITY

ΤΑ SOCIAL NETWORKS ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

33

UNIVER ITY PRESS

37-42

Αριθμός Φύλλου 13

03 .2009 äéáíåìåôáé äùñåáí

ÖÜêåëïò ôñéôïâÜèìéá åêðáßäåõóç

LOoC2

αυτοδιοικηση των πανεπιστημιων

• Τι

σημαίνει αυτοδιοίκηση • Ποια είναι τα όργανα των ΑΕΙ και πώς εκλέγονται • Ποιοί είναι οι εσωτερικοί κανονισμοί 12-13

ΥΓΕΙΑ || ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

35

4

ΟΛΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΑ...

7

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ÁÑÈÑÏÃÑÁÖÉÁ

ΙΣΟΒΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

3


S

|| Δ

UNIVER ITY PRES

Πρέπει να γίνει κάτι επειγόντως! Η κατάσταση στο πολιτικό μας σύστημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Πολύ θα ήθελα να δω τους πολιτικούς αρχηγούς τον κομμάτων με θάρρος να δηλώνουν τα εξής:

Κουράστηκα ή βαρέθηκα;

Εκδότης U.P.

Τελευταία αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα. Λόγω πολλών υποχρεώσεων δεν βλέπω συχνά ειδήσεις στην τηλεόραση, ούτε διαβάζω εφημερίδες. Ότι προλαβαίνω από το ίντερνετ. Έτσι λοιπόν μπορεί να έχει μείνει μια κατάσταση αποτυπωμένη στο μυαλό μου και ξαφνικά να βρίσκομαι σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους να σχολιάζουν καυτά θέματα της επικαιρότητας και εγώ να αισθάνομαι εκτός τόπου και χρόνου. Κάπως έτσι έμαθα και τη περίφημη δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή «κουράστηκα». Ανοίγοντας λοιπόν την τηλεόραση σε ώρα ειδήσεων αντιλαμβάνομαι ένα μεγάλο ντόρο γύρω απ’ αυτή τη δήλωση. Το ίδιο ακριβώς αντιλαμβάνομαι ρίχνοντας κλεφτές ματιές στον ημερήσιο τύπο.

Σκέψεις μπερδεμένες ταλαιπώρησαν το μυαλό μου. Γέμισα με αναπάντητα ερωτήματα. Απ’ τη μια αναρωτιόμουν : «Από τι κουράστηκε; Τι ήταν αυτό που τον κούρασε; Πόσο κουράστηκε; Aν κουράστηκε να φύγει, να παραδώσει τη σκυτάλη, να κάνει εκλογές». Απ’ την άλλη σκεφτόμουν: «ε, και που είναι το τραγικό σ’ αυτό. Άνθρωπος δεν είναι και ο Πρωθυπουργός; Δεν έχει δικαίωμα στην κούραση; Μας είπε κανείς πως οι πολιτικοί και δη οι Πρωθυπουργοί είναι όντα ακούραστα και με ανυπέρβλητες δυνάμεις;» Πολύ σύντομα καταλαβαίνω πως αυτή η δήλωση έγινε κάπως «off the record». Και τότε μπλέχτηκα ακόμα πιο πολύ. Γιατί όταν λες κάτι και ειδικότερα στη πολιτική, αυτό ερμηνεύεται ανάλογα με τη βούληση του καθενός. Όταν μάλιστα είναι και «off the record»… άντε να βγάλεις άκρη.

«Έχοντας αντιληφθεί ότι τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων έχουν ξεπεράσει την αναχρονιστική ιδεολογία του κόμματoς, στο οποίο έχω την τιμή να ηγούμαι, ότι οι ανάγκες των πολιτών έχουν ξεπεράσει τις προσωπικές μου ανάγκες, ότι η πιθανότητα να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο έχει ξεπεράσει την πιθανότητα για ένα καλύτερο σήμερα, προχωρώ σε μία κίνηση η οποία εξυπηρετεί ένα και μοναδικό στόχο. Το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Βασίλης Έτσι λοιπόν, έχω το θάρρος να διαΤσιδήμας λύσω το κόμμα μου και είμαι πρόθυΔιευθυντής U.P. μος να καθίσω σε ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, μαζί με όλους όσους θέλουν, πραγματικά, να δώσουν μία λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, τα τελευταία 20 χρόνια. Να δούμε τα προβλήματα από αντικειμενική σκοπιά. Απεξαρτημένοι από τις κομματικές παρωπίδες και μακριά από ταμπέλες και ιδιοτελή συμφέροντα». Πόσο χαρούμενος θα γινόμουν αν το άκουγα αυτό;

σημεία διανομής

Το θέμα είναι να καταλάβουμε τι σημαίνει το «κουράστηκα» και που ακριβώς αναφέρεται. Γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κούρασης και όχι μόνον αυτός που προτείνεται κατά συρροήν από την πλειονότητα των Μ.Μ.Ε., δηλαδή παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών Το «κουράστηκα» λοιπόν από μόνο του δεν λέει κάτι. Αν σημαίνει βαρέθηκα υπάρχει πρόβλημα. Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχεις και πολλούς τρόπους να το αντιμετωπίσεις. Δεν θέλω να πιστέψω πως ισχύει κάτι τέτοιο. Για ένα πολύ απλό λόγο. Γιατί είναι άσχημο για τον κόσμο που έχει στηρίξει αυτή την κυβέρνηση και ειδικότερα αυτόν τον Πρωθυπουργό, που πίστεψε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών, που πίστεψε τις υποσχέσεις για καλύτερο βιοτικό επίπεδο, που πίστεψε σε μια κυβέρνηση μακριά από σκάνδαλα και διαπλοκή, να ακούει από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, κουράστηκα να κάνω αυτό για το οποίο με επιλέξατε. Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορείς να πεις για να αφήσεις τη θέση σου. Όχι όμως κουράστηκα ή βαρέθηκα.

(σε stands) Áèçíþí ÐåéñáéÜ

S

UNIVER ITY PRES Η Πρώτη Φοιτητική Εφημερίδα ¸äñá:

Êáñáãéþñãç Óåñâßáò 7 - Óýíôáãìá Ôçë. - Fax: 210 - 32.23.570, -571 e-mail: info@universitypress.gr url: www.upress.gr

Kùóôáíôßíïò Öùôåéíüðïõëïò

ÄéåõèõíôÞò:

Âáóßëçò ÔóéäÞìáò

Åìðïñéêüò ÄιευθυíôÞò:

ÄçìÞôñçò ÔóïõêáëÜò tsoukalas@universitypress.gr ns@universitypress.gr Κώστας Τσιάκος Νώντας Κεφαλάς Γιάννης Αλεξόπουλος

Διεύθυνση Direct Market: Tμήμα Direct Market:

DTP Services:

Ζούμε σε μία περιοχή του κόσμου, την οποία ο Θεός προίκισε με πάρα πολλά δώρα. Με νερό. Με γόνιμα εδάφη. Με θάλασσα και ήλιο. Δυστυχώς επειδή μετά από τόσα χρόνια τα βαρεθήκαμε, εμείς οι Νεοέλληνες αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι για να εξισορροπήσουμε όλα αυτά τα θετικά. Το σύγχρονο πολιτικό μας σύστημα. Και γι’ αυτό δεν φταίνε οι πολιτικοί. Φταίμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς οι πολίτες. Γιατί ποτέ δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις των γονιών μας. Γιατί βλέπουμε το μέλλον μέσα από το πρεσβειακό φακό των γυαλιών των γονιών μας. Ας ξυπνήσουμε, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή.

romanüs - ôçë.: 210-82.52.555

ÐáíåðéóôÞìéï ÐåéñáéÜ Åèíéêü êáé Êáðïäéóôñéáêü ÐáíåðéóôÞìéï Áèçíþí Åèíéêü Ìåôóüâåéï Ðïëõôå÷íåßï Ïéêïíïìéêü ÐáíåðéóôÞìéï Áèçíþí Ãåùðïíéêü ÐáíåðéóôÞìéï Aèçíþí ÐÜíôåéï ÐáíåðéóôÞìéï Êïéíùíéêþí êáé Ðïëéôéêþí Åðéóôçìþí

...και σε Cafe Bar πλησίον των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Eπικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τα διαφημιστικά μας πακέτα

Ζητάμε συνεργάτες ως αρθρογράφους και για τη στελέχωση του διαφημιστικού μας τμήματος Στείλτε τα στοιχεία σας στο e-mail: info@universitypress.gr

Mπείτε στο www.upress.gr και κατεβάστε σε pdf το νέο μας τεύχος

Αυτά. Τώρα κουράστηκα και ‘γω να γράφω.

ÉäéïêôÞôçò-Åêäüôçò:

Γιατί έχω βαρεθεί να ακούω για δεξιούς, σοσιαλιστές, αριστερούς, εκσυγχρονιστές, αναρχικούς, φιλελεύθερους, εθνικιστές, αντιεξουσιαστές, συνασπισμένους ή μη. Βαρέθηκα τις κομματικές ταμπέλες, τις κομματικές νόρμες, τα συνέδρια και τις κομματικές εκδηλώσεις. Βαρέθηκα τις κομματικές σημαίες, γιατί η σημαία μας είναι μόνο μία. Η σημαία της πατρίδας μας. Γιατί οι ψηφοφόροι δεν είναι πελάτες και ψηφαλάκια, είναι Έλληνες πολίτες. Με ανάγκες, με προβλήματα, με όνειρα και προσδοκίες γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Με ιστορία ως έθνος και με μία έμφυτη υπερηφάνεια που κανείς από τους σημερινούς πολιτικούς δεν πρέπει να τους στερεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας στερεί.

UP

A.E.I.

Κώστας Φωτεινόπουλος

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Ως εδώ...

editorial

T.E.I.

2

ÓõíôáêôéêÞ ÏìÜäá: Óïößá Áíäñéïðïýëïõ, ÂáóéëéêÞ ÂåíÝôç, Θεοδώρα Βάμβα, Στέλλα Γεωργίου, ÔæÝíç Äïýíç, Ìáñßá Æá÷áñßïõ, Έλενα Ζνάμι, Κωνσταντίνα Ζυγούρη, Öáßç Èåéáêïý, Γιάννα Καραλή, Êáôåñßíá Êáñáìðßíç, Ìáñßá ÊáôóéìðÝñç, Âáóßëçò ÊïìðïãéÜííçò, Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, Óôõëéáíüò ÊïíôÝáò, ¢ííá ÌÜíôéêá, ÅõÜããåëïò ÌðáôéóôÜôïò, Ìáñßá ÌðåñÞ, Êùíóôáíôßíïò Ìðιìðήò, Ζωή Μπιζοπούλου, Êáôåñßíá ÐáãêÜëïõ, Δημήτρης Παπαδόπουλος, ÄÞìçôñá Ðáðïõôóüãëïõ, Ζωή Παρασίδη, ÃéÜííçò ÐÞëéïõñáò, Άννα Ντιώνια, Êßìùí ÓáúôÜêçò, ÂáñâÜñá Óêïðåëßôïõ, Σωτήρης Σκουλούδης, Êþóôáò ÓðõñéäÜêïò, Γιαννάτος Τζαννέτος, Ορέστης Τσιδήμας, ÄÞìçôñá Ôóüôóïõ, ËÞäá Öáñáêïýêç, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου Óêéôóïãñáößá:

ÓùôÞñçò ÂáñåëÜò barelskitsa.blogspot.com Ëïõêßá Ôæùñôæïðïýëïõ

Μετά την ανάγνωση της εφημερίδας μας σκεφτείτε το περιβάλλον.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ÁÐÁÃÏÑÅÕÅÔÁÉ ç áíáäçìïóßåõóç, ç áíáðáñáãùãÞ, ïëéêÞ, ìåñéêÞ Þ ðåñéëçðôéêÞ Þ êáôÜ ðáñÜöñáóç Þ äéáóêåõÞ áðüäïóç ôïõ ðåñéå÷ïìÝíïõ ôçò åöçìåñßäáò ìå ïðïéïíäÞðïôå ôñüðï, ìç÷áíéêü, çëåêôñïíéêü, öùôïôõðéêü, ç÷ïãñÜöçóçò Þ Üëëï, ÷ùñßò ðñïçãïýìåíç ãñáðôÞ Üäåéá ôïõ åêäüôç. Íüìïò 2121/1993 êáé êáíüíåò Äéåèíïýò Äéêáßïõ ðïõ éó÷ýïõí óôçí ÅëëÜäá. Ôá åíõðüãñáöá Üñèñá êáé ïé óõíåíôåýîåéò, åêöñÜæïõí ðñïóùðéêÝò áðüøåéò êáé ü÷é áðáñáßôçôá ôéò èÝóåéò ôçò åöçìåñßäáò ìáò.


S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η || 3

ΙΣΟΒΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ Η δημόσια τάξη, το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη, η Παιδεία και η πολιτική ζωή αλλάζουν τώρα που η κουκούλα φεύγει… Πάντα με εκνεύριζε ο ήχος του ξυπνητηριού και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ποτέ δεν ξυπνούσα στην ώρα που χτυπούσε. Σα να εξεγειρόμουν. Σα να έκανα τη δική μου επανάσταση, ενάντια στους επιμένοντες συριγμούς του! Το ίδιο έκανα κι εκείνο το βροχερό πρωινό. Στις 9 έπρεπε να ήμουν στη δουλειά και η ώρα είχε πάει 8:30! Η τηλεόραση έπαιζε «από τα χτες», που έλεγε και η γιαγιά μου. «Από εδώ και στο εξής όποιος φοράει κουκούλα θα τιμωρείται αυστηρά», ακούστηκε να λέει ο παρουσιαστής του πρωινάδικου της Κάντζας. Γέλασα κάπως σκωπτικά –είναι αλήθεια– στο άκουσμα της είδησης. «Πρωταπριλιά», σκέφτηκα και πάτησα το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ. Βγαίνοντας από την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας αντιλήφθηκα πως είχα ξεχάσει την ομπρέλα μου! «Ποιος ανετου βαίνει τώρα;» μονολόγησα και κίνησα για την Κωνσταντίνου καθημερινή μου Ιθάκη. Άλλωστε, είχα και την Σπυριδάκου κουκούλα μου... Φτάνοντας στη δουλειά σέρφαρα για λίγο σε ενημερωτικά websites και κατάλαβα πως δεν ήταν πλάκα. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας είχε δηλώσει τα εξής: «Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρείται πλέον όποιος διαπράττει αξιόποινες πράξεις και φοράει κουκούλα». Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ, σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι υπουργικές ατζέντες και φυσικά δεν εννοώ κάνα filofax, μα αναφέρομαι στο τρόπο που αντιλαμβάνονται οι εισηγητές των νομοσχεδίων το δράστη και το θύμα, τον ευνοούμενο και τον αδικούμενο. Θαρρείς πως αυτό το μέτρο θα έβαζε στοπ στις ομάδες των κουκουλοφόρων που εξεγείρονται ή παρεκτρέπονται, που διεκδικούν ή χάνουν και αυτά που έχουν. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε με τον υπουργό ότι «οι πολίτες δεν φοβούνται να δείξουν τα χαρακτηριστικά τους, ιδίως όταν διαμαρτύρονται». Μήπως όμως και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί κάνουν κάτι λάθος; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι η κουκούλα, αλλά η ατολμία της αστυνομίας να συλλάβει τους «ταραξίες»; «Όσοι παρανομούν, όσοι καταστρέφουν, όσοι βανδαλίζουν, όσοι τραυματίζουν πρέπει να

συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται, είτε φορούν, είτε δε φορούν κουκούλα», τόνισε ο Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης, λίγο μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου. Τόσα χρόνια που το κέντρο της Αθήνας γίνεται πεδίο μαχών, γιατί κανείς δεν τολμά να συλλάβει και να τιμωρήσει κύριε υπουργέ; Δεν έχει τα μέσα ή αυτές είναι οι εντολές; Ποιος έχει ευνουχίσει την Ελληνική Αστυνομία; Αν και δε νομίζω πως το πρόβλημα είναι η καταστολή. Οι κουκουλοφόροι δημιουργούνται από την ίδια την κοινωνία με την ακανόνιστη δομή της, τη σαθρή πολιτική ζωή, τους κουρασμένους ηγέτες και τον πολυποίκιλο συμβιβασμό σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της. Αν συλληφθούν αυτοί, απλώς θα ακολουθήσουν οι επόμενοι, οι εκκολαπτόμενοι, πιο πεισμωμένοι και με την ίδια τάση προς τις άνομες πράξεις. Αλλά έτσι διαμορφώθηκε τελικά η έννοια

Ωρα για Δράση Ο Στέφανος Μάνος επιστρέφει στην πολιτική σκηνή του τόπου με την ίδρυση του κόμματος «ΔΡΑΣΗ». Συνοδοιπόροι σ’ αυτή του την κίνηση ο τέως βουλευτής Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο

Τάσος Αβραντίνης, ο Αριστοτέλης Αιβαλιώτης, ο Θάνος Βερέμης, ο Ηλιάς Γούναρης, ο Αντύπας Καρίπογλου και ο Γιάννης Κτιστάκις. Σύμφωνα με τη διακήρυξη του κόμματος, «η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον λόγια, αλλά δράση. Δράση τώρα και όχι αύριο. Στόχος του κόμματος είναι η επιβολή της αλήθειας και της κοινής λογικής στη πολιτική μας ζωή. Διεκδικούμε την πολιτική δύναμη που θα υποχρεώσει την εξουσία να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Θέλουμε να είμαστε ένα «σωστό κόμμα», που δεν διεκδικεί την εξουσία, για την εξουσία, δεν διεκδικεί την ψήφο διαμαρτυρίας για τη διαμαρτυρία, δεν στηρίζεται σε κομματικούς στρατούς, δεν συναλλάσσεται με κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές συντεχνίες. Στηρίζεται στη κοινή λογική και απευθύνεται στους σκεπτόμενους πολίτες.

της διεκδίκησης στην Ελλάδα: «Σπάστε, Διαλύστε, Κερδίσατε!». Εντύπωση προκαλεί πάντως, πως μαζί με την ποινικοποίηση της κουκούλας, ανακοινώθηκαν οι σκέψεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επαναλειτουργία των καμερών παρακολούθησης στο κέντρο της Αθήνας. Δε γνωρίζω αν μέσα από αυτή τη σωρεία αλλαγών επιχειρείται η ποινικοποίηση ενός μέρους της καθημερινότητάς μας. Οι πολιτικοί δεν προνοούν πλέον για ουσιώδεις αλλαγές. Δεν ανακοινώνουν έστω και ένα ευνοϊκό μέτρο για τους άνεργους νέους και πολύ περισσότερο έχουν αφήσει την Παιδεία στον αυτόματο πιλότο. Πάλι καλά που ένα κομμάτι της νεολαίας αντιστέκεται, διαμορφώνει κατασταλαγμένες απόψεις και σκέφτεται ακόμη εκείνο το ξεχασμένο «καλύτερο αύριο»…

Αλήθεια και κοινή λογική Η κοινή λογική λέει ότι δίχως ένα πολιτικά ανεξάρτητο, καλά οργανωμένο και αδιάφθορο κράτος, η χώρα είναι αδύνατο να πάει μπροστά. Οι ιδεοληπτικοί μπορούν να ερίζουν για το μέγεθος του κράτους. Η κοινή λογική λέει ότι χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, που σήμερα δεν έχουμε. Η κοινή λογική λέει ότι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά μέσα σ’ ένα πλαίσιο από σαφείς και δεσμευτικούς για όλους κανόνες, οι καταναλωτές ζημιώνονται και η οικονομική ανάπτυξη φθίνει. Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις και να δανείζεσαι υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σου.

Ποιότητα ζωής χωρίς προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη. Η κοινή λογική λέει ότι όταν προσφεύγει ο πολίτης στην Δικαιοσύνη η υπόθεσή του δεν μπορεί να εκδικάζεται έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια. Διαφορετικά, η έννοια του κράτους δικαίου αποδυναμώνεται. Η κοινή λογική λέει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται με σύγχρονα συστήματα διοίκησης και όχι με κομματικούς κομισάριους ή συνδικαλιστές. Η κοινή λογική λέει ότι δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται, ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα μάθησης και όχι ως κομματικά ορμητήρια αντικοινωνικών στοιχείων.

Η κοινή λογική λέει ότι για να είναι η οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Η κοινή λογική λέει ότι αξιοποιώντας τις μοναδικές κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας οι Έλ-

ληνες αγρότες μπορούν να τροφοδοτούν με ποιοτικά προϊόντα τις ευρωπαϊκές αγορές και να μη περιμένουν να ζήσουν από τις επιδοτήσεις, που το 2013 θα καταργηθούν. Στην Ελλάδα ένα πράγμα χρειάζεται: πολιτική βούληση και δράση. Τώρα κι όχι αύριο.» Ως πρώτο βήμα της «ΔΡΑΣΗΣ» είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009.


S

UNIVER ITY PRES

4 || Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η

μικρά ... μικρά...

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

πολιτικό ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Καταστροφές σε κεντρικό κόμβο υπολογιστών του ΑΠΘ από ομάδα αγνώστων Καταστροφές σε κεντρικό κόμβο δικτύου υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν άγνωστοι λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης (1 /4). Περίπου 20 άτομα, με κουκούλες και κράνη, εισέβαλαν στον 1ο όροφο του κτιρίου της Βιολογικής Σχολής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Λειτουργίας Δεδομένων του ΑΠΘ (κεντρικός server του πανεπιστημίου), σπάζοντας υπολογιστές, δίκτυα και προκαλώντας φθορές στο κτίριο. Μέσα από τον κεντρικό server εξυπηρετείται ηλεκτρονικά (internet, e-mail) όλη η ακαδημα5κή κοινότητα, με αποτέλεσμα, μετά τις καταστροφές, να έχει «καταρρεύσει» όλο το σύστημα του πανεπιστημίου.

Άρχισε η δίκη του 23χρονου αντιεξουσιαστή που κατηγορείται για ληστεία σε τράπεζα Ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η δίκη του 23χρονου Γιώργου Βούτση-Βογιατζή, που κατηγορείται για ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Γκύζη, στις 3 Οκτωβρίου 2007, με λεία περίπου 23.000 ευρώ. Ο νεαρός αντιμετωπίζει τις κατηγορίες ληστείας, κατοχής εκρηκτικής βόμβας (κακουργήματα) και παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής. Κατά τη διάρκεια της δίκης, έξω από το Δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του 23χρονου κατηγορούμενου. Προκλήθηκε μάλιστα ένταση μεταξύ των υποστηρικτών και της αστυνομίας, καθώς περίπου 20 εξ αυτών κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν τέσσερις υπάλληλοι του επίμαχου καταστήματος της Εθνικής, οι οποίοι εξιστόρησαν τα γεγονότα και επιβεβαίωσαν ότι ο κατηγορούμενος και ο άγνωστος, ως στιγμής στις αρχές, συνεργός του έβγαλαν από την τράπεζα την ώρα της ληστείας μια γυναίκα, που είχε στην αγκαλιά της ένα μωρό. Ο πατέρας του κατηγορούμενου κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι δεν εγκρίνει την πράξη του γιου του, ενώ τόνισε πως δεν ήταν ιδιοτελή τα κίνητρά του. Όπως είπε, κατά την άποψή του, τα χρήματα από τη ληστεία, ο γιος του θα τα διέθετε σε εκδηλώσεις, εκτύπωση αφισών κ.ά.

της Γιάννας Καραλή

Ε

νώ ολόκληρος ο πλανήτης ασφυκτιά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της ανάκαμψης, στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν άλλες προτεραιότητες. Έτσι στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες έρχεται να προστεθεί και η… πρωθυπουργική υπερκόπωση.

Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει κουρασμένος από την διακυβέρνηση του κράτους και κερδίζει το πολιτικό «Πάμε Στοίχημα» των εντυπώσεων. Όσοι βέβαια θυμήθηκαν παρόμοια δήλωσή του το 2006 δεν ταράχτηκαν από το – πανέξυπνο κατά τ’ άλλα- πολιτικό κόλπο. Ωστόσο ο στόχος επετεύχθη. Η επόμενη μέρα βρίσκει την Νέα Δημοκρατία συσπειρωμένη (αλλά και απαισιόδοξη) και τους κομματικούς «μνηστήρες» επισκιασμένους από την πολιτική υπεροχή του «καταλληλότερου».

“Should I stay or should I go?” Τον τελευταίο καιρό η δυσαρέσκεια των πολιτών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελληνική διακυβέρνηση αυξάνεται διαρκώς. Τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και η αποσυσπείρωση τόσο των ψηφοφόρων, όσο και των στελεχών της ΝΔ δημιούργησε ισχυρό «πονοκέφαλο» στην κομματική ηγεσία, που χρησιμοποίησε το τελευταίο της «Άσσο» στην προσπάθεια της να αλλάξει την παρούσα κατάσταση. Η αντιστροφή του πολίτικου κλίματος είναι μια δύσκολη δουλειά μα κάποιος πρέπει να την κάνει… και ποιος καταλληλότερος γι’ αυτό το σκοπό, από τον «καταλληλότερο»; Επι-

στρατεύτηκε λοιπόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το δυνατότερο «χαρτί» της κυβερνητικής παράταξης. Έτσι, ο Καραμανλής δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι μετά από 12 χρόνια αρχηγίας της ΝΔ έχει πλέον κουραστεί και ότι σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, φεύγει. Και ακολούθησε το χάος. Τα τηλεπαράθυρα πήραν «φωτιά», στα πολιτικά γραφεία επικράτησε πανικός, οι «δελφίνοι» δεν ήξεραν αν θα πρέπει να «ραφτούν» ή όχι και οι απανταχού αναλυτές επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο προβλέψεων των επόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθούσε στωικά τις τεχνητές «εκρήξεις» …

Ο πιο… δυνατός κρίκος Σαρωτική λοιπόν η απόδοση του στοιχήματος που έβαλε ο Κώστας Καραμανλής στον αγώνα των εντυπώσεων. Ήρθε, είδε και νίκησε, χάρη στο παλιό, καλό και δοκιμασμένο σχέδιο του 2006. Δήλωσε λοιπόν ότι αν χάσει θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, «ταρακουνώντας» το πολιτικό προσκήνιο, ενώ ίσως και να πέτυχε περισσότερα από όσα απο-

σκοπούσε. Η κομματική βάση της κυβέρνησης συσπειρώθηκε με το 83,8% των ψηφοφόρων της, να δηλώνει ότι ο Κ. Καραμανλής πρέπει να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος, ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά οι «δελφίνοι» υπαναχώρησαν μπροστά στον πανικό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και έσπευσαν να του δηλώσουν την στήριξη τους. Έτσι, μετά από μια εβδομάδα τρόμου στους κόλπους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός καθησύχασε εν μέρει τον κόσμο της παράταξης, δηλώνοντας ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου, δεν με φοβίζει και θα με βρει στην πρώτη γραμμή της μάχης». Οι δηλώσεις αυτές βέβαια δεν αναιρούν ουσιαστικά τα περί υπερκόπωσης, ήττας και ενδεχόμενης αποχώρησής του. Και γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; Με τον φόβο ante portas έδειξε ποιος κυβερνά την παράταξη, καθώς και τι θα συμβεί αν τον… «χάσουν». Πάντως συσπείρωση σημειώνεται αργά αλλά σταθερά και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης -πράγμα αναμενόμενο- χωρίς βέβαια να παρουσιάσουν την ίδια εκρηκτική αύξηση συσπείρωσης που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία.


S

UNIVER ITY PRES

6 || Δ Ι Ε Θ Ν Η

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

ΣΥΝΟΔΟΣ G20 ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ

του Γιάννη Πήλιουρα

Bεβαίως ελάχιστοι πίστευαν πως θα προέκυπτε κάποιο σοβαρό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς παρόμοιες συναντήσεις δεν έχουν φέρει απτά αποτελέσματα. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν εμπόδισε κάποιους να μιλήσουν ακόμα και για ένα νέο Bretton Woods μεταξύ των ισχυρών κρατών. Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται και κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να μην ισχύσει και στην περίπτωση της Συνόδου, καθώς αμέσως προέκυψαν δυο διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο επίλυσης της κρίσης. Από την μία μεριά, το αγγλοαμερικανικό στρατόπεδο με Ομπάμα και Γκόρντον Μπράουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω ενίσχυση του οικονομικού συστήματος με νέα πακέτα ενίσχυσης, κάτι που βρίσκει ελάχιστους υποστηρικτές. Ο Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο μεγάλο τεστ της θητείας του, προσπάθησε να περάσει την δική του αντζέντα για νέα μέτρα χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία ...και η αμηχανία στην Ελλάδα

Από την άλλη, ο γαλλογερμανικός άξονας πιεσμένος από τις επώδυνες επιπτώσεις των πτωχεύσεων και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας προχώρησε σε πιεστική διαπραγμάτευση, απαιτώντας νέο κανονιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στις 6 και 7 Απριλίου ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στις 6 Απριλίου θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία και στις 7 Μαρτίου θα λάβει μέρος στο δεύτερο Φόρουμ Συμμαχίας των Πολιτισμών στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζύ, έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την Σύνοδο, εάν δεν συμφωνούσαν σε αυστηρότερα μέτρα εποπτείας των κρατών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άνγκελα Μέρκελ καθώς τόνισε την ανάγκη της οικονομίας για ρυθμιστικούς κανόνες και όχι για νέα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης. Κοινή συνισταμένη όλων των ηγετών είναι βεβαίως η αντίσταση στον προστατευτισμό, κάτι που δεν φαίνεται να το τήρησε η πλειοψηφία των κρατών αυτών, το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Σύνοδο. Επιπλέον, η ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η επιτήρηση των διάσημων «hedge funds» θεωρείται άμεση προτεραιότητα για την έξοδο από την κρίση. Ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι και η αναφορά των Μεγάλων Δυνάμεων στο ρόλο του δολαρίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που πρώτη η Κίνα έβαλε στο τραπέζι και υποστήριξαν τόσο η Γερμανία, όσο και η Ρωσία στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής αγοράς. Με την κρίση να φαίνεται αναπότρεπτη, οι ισχυροί της Γης μας έδωσαν ακόμη μια φορά να καταλάβουμε πως οδεύουμε σε ανηφορικά μονοπάτια χωρίς σχέδιο διαφυγής. Ευχή όλων είναι αυτή η κρίση να είναι η τελευταία.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή η επίσκεψη στη γείτονα χώρα, αν δεν ενοχλεί, τουλάχιστον ανησυχεί την ελληνική πλευρά. Για να κυριολεκτούμε, φέρνει σε έντονη αμηχανία την ελληνική Κυβέρνηση, όπως επίσης και το ελληνικό κοινό. Και αυτό γιατί προφανώς η επίσκεψη αυτή επηρεάζει και την Ελλάδα και σε συνδυασμό με άλλα σχετικά γεγονότα φέρνει τη χώρα μας σε δυσχερή θέση. Ας γίνουμε, όμως, πιο σαφείς. Η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Τουρκία ήταν ήδη γνωστή από καιρό. Τη νέα προοπτική στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είχε δώσει ήδη από τις 7 Μαρτίου η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε επαφές με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τoυ Ευάγγελου τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλί ΜπαμπαΜπατιστάτου τζάν. Αυτές, όμως, οι επισκέψεις φέρνουν ένα βήμα μπροστά (ίσως και πολλά) τους Τούρκους σε σχέση με τους Έλληνες. Ας παραθέσουμε συγκριτικά τα γεγονότα, πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Από την εκλογή του κ. Ομπάμα ήδη, η Ελληνική Κυβέρνηση επεδίωκε συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον νέο πλανητάρχη. Το State Department, ωστόσο, αρκέστηκε σε πρώτη φάση στον προγραμματισμό επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στις Η.Π.Α., όπου, όμως, δεν είχε επαφές με τον κ. Ομπάμα. Και επειδή στη διπλωματία οι ισορροπίες είναι λεπτές, αντιλαμβάνονται όλοι τη σημασία της επίσκεψης της κ. Κλίντον στην Άγκυρα, μόλις λίγες μέρες μετά τη συνάντησή της με την κ. Μπακογιάννη. Παραταύτα, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να ανακουφιστεί εάν η ελληνίδα ΥΠ.ΕΞ. κέρδιζε κάτι από όσα επεδίωξε στην Ουάσιγκτον. Το κέρδος, όμως, ήταν τα γνωστά χαμόγελα που γεμίζουν φρούδες ελπίδες. Για ακόμη μία φορά τα εθνικά θέματα δε συγκίνησαν τους Αμερικανούς ενώ ακόμη συνεχίζουν να αρνούνται την κατάργηση βίζας για τους Έλληνες στην είσοδό τους στις Η.Π.Α., παρά τις έντονες πιέσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ, λοιπόν, ο Μπ. Ομπάμα δεν έβρισκε χρόνο για τον Κ. Καρα-

μανλή, σε λίγες μέρες μεταβαίνει στην Τουρκία, όπου με τον Τ. Ερντογάν έχει πολλά θέματα να κουβεντιάσει, ή καλύτερα να διαπραγματευτεί. Μάλιστα, να διαπραγματευτεί. Να ζητήσει δηλαδή και να δώσει ό,τι χρειαστεί. Θέματα όπως το Αφγανιστάν, το κουρδικό, οι ενεργειακοί αγωγοί, η αποχώρηση στρατευμάτων από το Ιράκ μέσω Τουρκίας, η μεσολάβηση στο Μεσανατολικό, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι. Χωρίς περαιτέρω ανάλυση, γίνεται αντιληπτό ότι και μόνο που ο Μπ. Ομπάμα θα συνομιλήσει για τόσο καίρια θέματα με τον κ. Ερντογάν, ο ρόλος της Τουρκίας μεταβάλλεται τουλάχιστον σε τέτοιον περιφερειακής δύναμης. Εκτός αυτών, ο Μπ. Ομπάμα ακύρωσε τελευταία στιγμή –και πιθανότατα έπειτα από τουρκικές πιέσεις- την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Φανάρι όπου θα συναντιόταν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Καθίσταται έτσι σαφές ότι ο Πλανητάρχης αποφεύγει κάθε ιδιαίτερη προσέγγιση με την ελληνική πλευρά, προς χάριν των γειτόνων μας Τούρκων, από τους οποίους έχει να ζητήσει χάρες, όπως η συνδρομή στο Αφγανιστάν και χρήση τουρκικών εδαφών για τους αποχωρούντες από το Ιράκ. Δεν έφταναν, όμως, τα παραπάνω. Σε συνδυασμό με την επίσκεψη Ομπάμα, προγραμματίζεται επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σε συνέχεια της κοινής θέσης Κλίντον – Μπαμπατζάν πριν ένα μήνα, επιδιώκει να αναβαθμίζει το θέμα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, κάτι, ωστόσο, που εξοργίζει το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Με την εκλογή Ομπάμα όλη η Ελλάδα αισθάνθηκε ότι πνέει άλλος αέρας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, οι ευοίωνες προβλέψεις δε φαίνεται να επαληθεύονται μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, η Τουρκία κερδίζει καθημερινά πόντους και ο ρόλος της αναβαθμίζεται σημαντικά στην περιοχή. Ας σκεφθούμε, ωστόσο, μήπως θα έπρεπε η ελληνική ατζέντα των συνομιλιών με τους Αμερικανούς να περιείχε πιο καίρια εθνικά θέματα από αυτό της έκδοσης βίζας στους Έλληνες επισκέπτες στις Η.Π.Α. Γιατί οι Έλληνες, έτσι ή αλλιώς, φτάνουν στις Η.Π.Α. Στο Ανατολικό Αιγαίο, όμως, οι Έλληνες δυσκολεύονται να κοιμηθούν από τις αερομαχίες...


Τ

S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Φ Ο Ι Τ Η Τ Ι Κ Α || 7

ΌΛΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΑ...

ην ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεοιστημίου Θεσσαλονίκης μετράει δεκαπέντε ημέρες υπό κατάληψη. Η αιτία ή η αφορμή, όπως το βλέπει κανείς, της κατάληψης της πρυτανείας από την “πρωτοβουλία εναντίων των εργολαβειών” είναι η συμπαράσταση προς την Κ. Κούνεβα, της οποίας η περιπέτεια ήταν λογικό να μην περάσει απαρατήρητη. Αίτημά τους η νομιμοποίηση των εργαζόμενων του Πανεπιστημίου. Σήμερα, ημέρα Τρίτη 22/3, δόθηκε προθεσμία στους καταληψίες να εγκαταλείψουν την πρυτανεία. Διαφορετικά Πρύτανης και συνέδριο προειδοποίησαν πως θα χρησιμοποιήσουν νόμιμα μέσα της Πολιτείας για να τους απομακρύνουν. Και η προειδοποίηση αυτή δόθηκε, ενώ η συζήτηση για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου (αδιανόητη η ύπαρξή της κατ’ εμέ) δεν έχει καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Πολλά ακούστηκαν και για αυτή την κατάληψη, ως συνήθως. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κατάληψη που να μην ακούστηκαν τα εξής: “Είναι αλήτες, στερούν τα δικαιώματα άλλων συμφοιτητών τους στη μάθηση” ή της Zωής Παρασίδη “Αγανάκτησαν, καλά κάνουν τα παιδιά”. Φράσειςκλειδιά κόμματων, φοιτητικών παρατάξεων και εκπροσώπων τους. Συνήθως είμαστε προκατελημένοι, είτε θετικά, είτε αρνητικά των καταλήψεων συνολικά. Δεν εξετάζουμε μεμονωμένα τους λόγους και τα αιτήματα μιας κατάληψης. Ευελπιστώ όταν θα διαβάζετε τις γραμμές αυτές να υπάρχουν θετικές εξελίξεις και να μην είναι ακόμη μια κατάληψη που έληξε άδοξα χωρίς να ικανοποιήσει τον ακοπό της. Και ενώ το σούσουρο στην πανεπιστημιακή κοινότητα δυναμώνει, οι μαθητές λυκείου που οδεύουν πυρετωδώς προς τις πολυαγαπημένες (!) και πολυσχολιασμένες Πανελλήνιες, βομβαρδίζονται από συνεχείς προτάσεις σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Και τι δεν έχει ακουστεί. Μαθήματα θα μει-

ώσουνε λένε, η τρίτη λυκείου δεν θα αποτελεί προετοιμασία, αλλά θα υπάρξει προπαρασκευαστικό έτος μετά από την τάξη αυτή. Υπήρξε επίσης πρόταση να συμψηφίζονται οι βαθμολογίες και των τριών ετών του λυκείου για την εισαγωγή σε κάποια σχολή. Τι έχουν αποφασίσει ο Θεός και η ψυχή τους... Προς το παρόν όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουνε στο εκπαιδευτικό σκηνικό. Και διερωτόμαι πώς γίνεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αλλάζει ανα τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε χρόνο να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τις σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες μέχρι τα παράθυρα των ειδήσεων; Τι φταίει; Πώς ένα αγαθό όπως η δημόσια εκπαίδευση που έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα και που καλώς ή κακώς “δομεί” όλους εμας (τρομάρα μας) που δραστηριοποιούμαστε σε αυτή την κατακρεουργημένη κοινωνία να μην αποτελεί το κύριο μέλημα όλων αυτών εκέι ψηλά. Αδιανόητο σε μία χώρα με τέτοια ιστορία, η παιδεία να αποτελεί σπαζοκεφαλιά. Να είναι το μαράζι μας!!! Από ΄κει ξεκινούν όλα τους τα προβλήματα. Ξυπνήστε τους. Και στο τέλος λένε, πως θα καταργήσουν και το άσυλο... Δώσε θάρρος στο χωριάτη λένε στο χωριό μου...


8

|| Μ Ε Λ Λ Ο Ν

S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Και το πολίτευμα αυτής; Ψηφιακή Δημοκρατία Εκλογές 2020. Κάθε υποψήφιος πρωθυπουργός και βουλευτής έχει το προσωπικό του blog στο internet. Συζητά με τους πολίτες on line σε πραγματικό χρόνο. Ομάδες υποστηρικτών οργανώνονται μέσω δικών τους, ανεξάρτητων blogs. Οι δημοσκοπήσεις διεξάγονται μέσω internet. Διαφημιστικά σποτς των κομμάτων προβάλλονται στο ανανεωμένο You Tube. Κόμματα και υποψήφιοι διεξάγουν καμπάνιες χρηματοδότησης μέσω του Διαδικτύου και οι υποστηρικτές τους συνεισφέρουν με διαφάνεια χρήματα μέσω ειδικών web sites. Οι Έλληνες του εξωτερικού και άτομα με ειδικές ανάγκες ψηφίζουν μέσω e-mail. Για πολλούς πρόκειται για ένα φουτουριστικό σενάριο. Για άλλους πάλι αποτελεί μια κοντινή πραγματικότητα, τα πρώτα δείγματα της οποίας είναι ήδη ορατά. της Άννας Ντιώνια Το 2003 ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Howard Dean, πρωτοπόρησε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του internet σε μια μεγάλης κλίμακας προεκλογική εκστρατεία. Κατάφερε να κινητοποιήσει εκατομμύρια υποστηρικτές και να συγκεντρώσει χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο David Cameron, ηγέτης των συντηρητικών στην Βρετανία, ξεκίνησε πρόσφατα το προσωπικό του blog όπου μπορεί κανείς από το να τον δει να τρώει στην κουζίνα του σπιτιού του μέχρι να συζητάει μαζί του για την κλιματική αλλαγή! Χαρακτηριστικότερο φυσικά παράδειγμα από τους σύγχρονους Ο David Cameron πολιτικούς παραμένει ο Barak Obama, ο οποίος αφενός στήριξε ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του στην χρήση του Διαδικτύου αφετέρου συνεχίζει να διατηρεί την επίσημη ιστοσελίδα του και κατά την μετεκλογική περίοδο επιδιώκοντας μια διαδραστική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους του και γενικότερα με τους πολίτες των ΗΠΑ. Βρισκόμαστε λοιπόν σαφώς ενώπιον ενός νέου «είδους» πολιτικών και μιας εναλλακτικής μορφής πολιτικής επικοινωνίας που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και που έχει σαν στόχο να προσελκύσει ανθρώπους για τους οποίους η πολιτική, με τον τρόπο με τον οποίο ασκείται μέχρι σήμερα, βρίσκεται εκτός της σφαίρας των ενδιαφερόντων τους. Πόσο άλλωστε θελκτική θα μπορούσε να φαντάζει σε κάποιο νέο όταν τα γεγονότα της παρουσιάζονται συχνά μονόπλευρα και όταν τα δελτία ειδήσεων μονοπωλούνται από ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις από πρόσωπα χιλιοειδωμένα και για πράγματα χιλιοειπωμένα; Ως απάντηση στην μονοτονία που αφενός χαρακτηρίζει τα πολιτικά δρώμενα και τον τρόπο με τον οποίο τα πληροφορούμαστε και που αφετέρου εμφανίζεται ως το λογικό επακόλουθο της έλλειψης δυνατότητας μας να τα σχολιάσουμε με έναν τρόπο που η γνώμη μας θα εισακουστεί, έρχεται η ιδέα της Ψηφιακής Δημοκρατίας. Η χρήση των νέων Τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνιών (ICTs) προκειμένου για την υποστήριξη των δημοκρατικών διαδικασιών είναι ό, τι στοιχειοθετεί την έννοια αυτή. Απώτερος λοιπόν σκοπός αυτού του είδους της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι η υποστήριξη της επικοινωνίας των πολιτών με τον φορέα εξουσίας και συνακόλουθα η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στα κοινά διαμέσου των εξής πρακτικών:

Η ηλεκτρονική λοιπόν Δημοκρατία, ως ένα θεωρητικό εν πολλοίς κατασκεύασμα, που αισιοδοξεί να μειώσει τις αδυναμίες της παραδοσιακής αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, καλύπτει τόσο το προεκλογικό και μετεκλογικό στάδιο στο μέτρο που διασφαλίζει την ηλεκτρονική συμμετοχή των πολιτών στην δημοκρατική λήψη των αποφάσεων όσο και την εκλογική διαδικασία καθόσον προβλέπει και την δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με ποιο τρόπο όμως και μέχρι σε ποιο βαθμό μπορεί αυτό το θεωρητικό κατασκεύασμα να μετουσιωθεί στην σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα; Μια καλή και εφικτή επί των παρόντων δεδομένων στην χώρα μας πρόταση θα ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει την αφετηρία των οποιονδήποτε εφαρμογών μπορεί να επιδείξει η ιδέα της Ψηφιακής Δημοκρατίας. Η πρόταση αυτή έχει άλλωστε ήδη γίνει πράξη με την ψηφιακή πόλη του Άμστερνταμ (DDS Amsterdam) και άλλων 70 Ολλανδικών ψηφιακών πόλεων μόλις το 1994. Πρόκειται επί της ουσίας περί ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο αποτελεί πρότυπο για την δημιουργία και άλλων Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πόλεων. Εικονικές πόλεις που αναπαριστούν αληθινές πόλεις καλούν τους πολίτες – χρήστες να πληροφορηθούν σε σχέση με την δημιουργία και εξέλιξη διαφόρων τοπικών θεμάτων, να ανοίξουν δημόσιο διάλογο μεταξύ τους, και να αυξήσουν την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά. Κάτι σαν της Αγορά της Αρχαίας Αθήνας, λίγο πιο απρόσωπη, μα σίγουρα πολλά υποσχόμενη! Και κάπου εδώ ερχόμαστε τέλος να αναφερθούμε και σε μια άλλη έκφανση του ζητήματος, που λίγο έως πολύ μας αφορά όλους μας, πιο άμεσα και πιο απτά! Ανάμεσα στα πεδία της εφαρμογής που έχει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση η οποία ως έννοια συμπεριλαμβάνει και την Ψηφιακή Δημοκρατία, είναι και η πρόβλεψη ενός συστήματος Ηλεκτρονικής Διοίκησης. Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελεί το όνειρο κάθε Έλληνα πολίτη που καθημερινώς ταλαιπωρείται από την γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την Δημόσια Διοίκηση: Δημόσιες υπηρεσίες με επίσημη ιστοσελίδα που επιτρέπει την διεκπεραίωση των συναλλαγών μας με αυτές, γρήγορα και οικονομικά – άνευ της ανάγκης καταβολής του γνωστού σε όλους μας γρηγορόσημου!!

A. της παροχής στους πολίτες εκτεταμένης ηλεκτρονικής πληροφόρησης, σχετικά με τις θέσεις ενός κόμματος και τις ενέργειές του. Είναι μια μονόδρομη σχέση στην οποία το πολιτικό κόμμα παράγει και παραδίδει πληροφορίες προς χρήση στους πολίτες. Β. της δημιουργίας ηλεκτρονικών φορμών έκφρασης παραπόνων και απόψεων (E-forms). Γ. της δημιουργίας ιστοχώρου ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων για σημαντικά θέματα (E-Consultations). Πρόκειται για μία διπλής κατεύθυνσης σχέση στην οποία οι πολίτες παρέχουν τις απόψεις τους για την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα. Τα κόμματα καθορίζουν τα ζητήματα για τις διαβουλεύσεις, θέτουν ερωτήσεις και διαχειρίζονται την διαδικασία , ενώ πολίτες καλούνται για να συμβάλλουν τις απόψεις και τις γνώμες τους. Δ. της δυνατότητας διεξαγωγής ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και δημοψηφισμάτων για σημαντικά ζητήματα (E-Voting).

Ηλεκτρονική Δημόσια Διοίκηση, Ηλεκτρονική Δημοκρατία, Ηλεκτρονικός Δημόσιος Διάλογος και Ηλεκτρονική Ψηφοφορία. Λέξεις μεμονωμένα γνωστές, συνδυασμένες όμως σε φραστικά σύνολα που στην καθημερινότητα μας δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Ιδέες πρωτοποριακές, στην πράξη ακόμη ανεφάρμοστες που συνοδεύονται από την χάρη του άγνωστου, και τον φόβο του ανέφικτου. Λύση στην μονοτονία της πολιτικής ζωής, ή απλά θεωρητικά κατασκευάσματα των Πολιτικών Επιστημόνων και των Πληροφορικάριων; Ας αφήσουμε την ιστορία να δείξει.


S

UNIVER ITY PRES

livelos

UP

Παγιδευμένοι στην χώρα της αιώνιας 1ης Απρίλη.. Η σημερινή Ελλάδα δε σου καλλιεργεί όνειρα για όσα μπορείς να κάνεις αλλά δικαιολογίες για όσα δεν μπορείς να κάνεις. Η σημερινή Ελλάδα μένει στάσιμη και κρατάει στάσιμο και τον Έλληνα. Η σημερινή Ελλάδα χωρίζεται στα 2 στρατόπεδα, αριστεράς και δεξιάς και ο σημερινός Έλληνας παλεύει να ταυτοποιήσει την αριστερή ή δεξιά πολιτική ταυτότητα. Μια ατέρμονη και ανούσια μάχη.. Ο Έλληνας, γνωστός για την ικανότητά του να θρέφει ψέματα και δικαιολογίες για τον εαυτό του, είναι δεξιός στις υποχρεώσεις των άλλων απέναντί του και σοσιαλιστής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους άλλους. Μεταβάλλει κάθε στιγμή τις πεποιθήσεις του στην... “τραμπάλα” του πολιτικού άξονα. Αναλογικά με τη μάχη στο εσωτερικό του Έλληνα εξελίσσεται και η μάχη στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ποτέ στην ουσία δεν τελείωσε ο εμφύλιος, η έντασή του μειώθηκε... Πληρώνουμε με τη ζωή μας, μάχες που άλλοι έδωσαν (μάχες που έδωσαν για να της αφήσουμε πίσω και να ζήσουμε ελεύθεροι και όχι για να τις αναβιώνουμε). “Αριστερά” και “δεξιά”, ψάχνουν το πλεονέκτημα της στιγμής στη συνείδηση του λαού. Ο μέσος Έλληνας ήθελε να βγει στους δρόμους μετά τη δολοφονία του Αλέξη και ο ίδιος ήθελε να “κονιορτοποιήσει” τους κουκουλοφόρους μια βδομάδα μετά... Στα δεξιά κράτη η συχνότητα των απεργιών και των πορειών μετριάζεται. Στα αριστερά κράτη , ακριβώς επειδή στην εξουσία, υποτίθεται, είναι ο λαός (!), οι πορείες και οι απεργίες απαγορεύονται αφού... είναι, λογικά, το δίχως άλλο “δεξιά” προπαγάνδα. Στην Ελλάδα όμως που ανά βδομάδα αλλάζει πολιτική ταυτότητα, η δεξιά και η αριστερά εναλλάσσονται στην εξουσία. Και όταν λέω εξουσία, δεν εννοώ στην κυβέρνηση, αλλά στη συνείδηση του λαού. Και όποιος από τους δύο έχει τη συνείδηση του λαού με το μέρος του... “αλωνίζει”... σαν παιδί που μόλις έδειξε τους καλούς του βαθμούς στους γονείς του... Γιατί όμως να επικρατεί ετούτη η κατάσταση; Γιατί να ζούμε ουσιαστικά στη χώρα του “κουβέντα να γίνεται”; Γιατί κυβερνόμαστε από τη θεωρία. Η θεωρία έβγαλε νοκ άουτ την πράξη πολύ καιρό πριν, στα χώματα που πατούμε... Η θεωρία που καλλιεργείται ως κυριαρχούσα νοοτροπία στα σχολικά μας χρόνια, όπου τα θεωρητικά μαθήματά μας είναι συντριπτικά ανώτερα των αντίστοιχων ξένων ενώ τα εργαστηριακά μας βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο. Θέμα νοοτροπίας, θέμα γαλούχησης χαρακτήρα. Ανατρέχοντας στην αρχαία Ελλάδα παρατηρούμε τεράστια άνθηση στις θεωρητικές επιστήμες και δυσανάλογη στις πρακτικές. Ο Έλληνας δούλευε πάντα με το μυαλό, ποτέ με τα χέρια. Γιατί; Λόγω των “εύζηνων” συνθηκών της πατρίδας μας δεν είχαμε ποτέ ουσιαστικά προβλήματα διαβίωσης. Ο Δανός στους -5ο C δεν ενδιαφερόταν για το αν η φωτιά είναι στοιχείο ή όχι, όπως ο Αριστοτέλης, αλλά για το πως θα χρησιμοποιήσει τη φωτιά για να φτιάξει σόμπα... Το κλίμα της Ελλάδας. η γεωγραφική της θέση ευνοούσε πάντα την εξέλιξη της σκέψης, αλλά λησμονούσε την πρακτική εφαρμογή της. Έτσι γαλουχήθηκε η Ελλάδα, έτσι γαλουχεί και τα παιδιά της... Ο Έλληνας... καπετάνιος στα λόγια και μούτσος στα έργα... Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου στα ανεπτυγμένα κράτη τα προβλήματα διαβίωσης έχουν τροποποιηθεί και είναι πλέον κοινά για όλους (στη νέα τους σύσταση), για να είναι ανταγωνιστικός ο Έλληνας πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Πρέπει να αφοσιωθεί στις πράξεις και όχι στις συζητήσεις. Γιατί οι πράξεις είναι γεγονότα και τα γεγονότα κρίνονται από το αποτέλεσμά τους. Και τα αποτελέσματα είναι ανεξάρτητα από το πολιτικό χρώμα των πράξεων... Σε χαιρετώ και εκ των προτέρων απολογούμαι για τη συμπυκνωμένη διατύπωση των νοημάτων. Σελίδες να 'χουμε, ζωή να γράφουμε..

για διαφωνίες ή συμφωνίες mail: livelos14@hotmail.com

Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ο Β Η Μ Α || 9

Πέρα από το μύθο A I E E APX

III

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Το κέντρο της Αθήνας και γενικά των μεγάλων πόλεων του κόσμου, πάντα αποτελούσε πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους. Είτε διότι εργάζονται εκεί, είτε διότι εκεί «χτυπάει» ο παλμός της πόλης με τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα θέατρα, κ.α.. Παρ’ όλα αυτά το κέντρο της πόλης μας και ιδιαίτερα τα Εξάρχεια, υποφέρουν. Τόσο από τους ταραχοποιούς, που αρέσκονται στο να προκαλούν χάος, όσο και από τις συνεχείς συμπλοκές τους με τους αστυνομικούς. Ωστόσο τα Εξάρχεια δεν είναι μια περιοχή που κυριαρχεί η εγκληματικότητα, ούτε ένα γκέτο. Όσο και αν προσπαθούν τα ΜΜΕ να τα παρουσιάσουν έτσι, τα Εξάρχεια δεν είναι τίποτε άλλο από μια συνηθισμένη περιοχή του κέντρου, όπως με αγανάκτηση δηλώνουν οι κάτοικοι. Μπορεί να υπάρχουν περιστατικά βίας και ταραχών, αλλά είναι μεμονωμένα. Η υπερβολή των ΜΜΕ έχει οδηγήσει τους Αθηναίους στο να αποφεύγουν τα Εξάρχεια και να φοβούνται τις γειτονιές της περιοχής. Αυτή η εγκατάλειψη από μέρους μας, όμως, έχει δώσει την ελευθερία στους ταραξίες να δρουν ανεξέλεγκτοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν γκέτο στην πόλη μας, όμως, αν μείνουμε άπραγοι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν. Πρέπει να συμβάλουμε στην ανάδειξη της περιοχής και όχι να εθελοτυφλούμε ότι με την αδράνεια τα προβλήματα θα λυθούν ως δια μαγείας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο κέντρο περάστε από τα Εξάρχεια, θα δείτε ότι τα μαγαζιά, οι καφετέριες είναι εξίσου καλά με άλλων περιοχών. Η συμμετοχή μας θα κάνει τη διαφορά.

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ: Ο ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ της Κατερίνας Παγκάλου

Οι

κατατακτήριες εξετάσεις αποτελούν σημαντική ελπίδα και σοβαρή αιτία για πολλούς τελειόφοιτους μαθητές να δηλώσουν πανεπιστήμια δεύτερης, τρίτης και τέταρτης επιλογής, προκειμένου να μην μείνουν εκτός εκπαιδευτικού ιδρύματος για έναν χρόνο, χωρίς φυσικά να θέλουμε να υποβιβάσουμε τη «συνεισφορά» του παραδοσιακού Έλληνα γονέα που θέλει το παιδί του στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ! Πόσο όμως οι κατατακτήριες εξετάσεις αποδεικνύονται αντάξιες των προσδοκιών; Πλέον, είναι κοινό μυστικό, πως στην Ελλάδα οι διεξαγόμενες εξετάσεις, με ουσιαστική εξαίρεση τις Πανελλαδικές, δεν εγγυώνται ούτε φερεγγυότητα ούτε αδιαβλητότητα. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζει κανείς ότι σε αυτήν την μάχη, παρά τις προσπάθειες και το διάβασμα αυτού του δυσβάσταχτου όγκου ύλης, υπάρχει η πιθανότητα να μην αξιολογηθούν όλοι αξιοκρατικά. Παρά το γεγονός ότι η αρχική τους θέση είναι να προσφέρουν μία επιπλέον ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους, οι θέσεις που εξασαφαλίζουν οι κατατακτήριες είναι ως επί το πλείστον εξαιρετικές λίγες. Θυμίζει πολύ το φαινόμενο ΑΣΕΠ. ΟΙ εξετάσεις, τα μαθήματα και η ύλη ορίζονται και ανακοινώνονται από τις Γραμματείες των Σχολών της χώρας. Οι εξετάσεις διεξάγονται στην κάθε σχολή μεμονωμένα ενώ τα θέματα διαφέρουν από σχολή σε σχολή. Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει απλώς να περάσει τη βάση αλλά να γράψει και καλά για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο και ότι, ανάλογα με τη σχολή στην οποία ήδη φοίτησε, του αναγνωρίζονται και τα αντίστοιχα μαθήματα. Θεωρείται ότι οι εξετάσεις αυτές είναι ακαδημαϊκές, διαφέρουν από τις Πανελλαδικές που κινούνται στο μαθητικό μοτίβο και τα θέματα των εξετάσεων δεν εξετάζουν μόνο τη γνώση, αλλά και την αφαιρετική ικανότητα και την κριτική σκέψη που απαιτείται

να διαθέτει ένας νέος που απεφοίτησε ήδη από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ίσως, οι εξετάσεις αυτές θα έπρεπε να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου τις Πανελλαδικές, ώστε το πανεπιστήμιο να έχει δικαίωμα επιλογής σε όλους τους υποψηφίους του και όχι μόνο σε περίπου 5% που εισάγονται μέσω των κατατακτηρίων. Έτσι, όπως έχει τώρα, οι Κατατακτήριες εξετάσεις είναι ένας θεσμός που δίνει φρούδες ελπίδες στους νέους, καθώς ο αριθμός των εισακτέων αγγίζει το 5% με 7% σε καλές περιπτώσεις ενώ ο όγκος διαβάσματος είναι πραγματικά δυσβάσταχτος. Αν, διακαής πόθος κάποιου νέου είναι μία συγκεκριμένη σχολή, καλό είναι να γνωρίζει ότι η οδός των Πανελληνίων του εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής, παρά αυτή των Κατατακτήριων και φυσικά σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί ο όγκος που απαιτούν οι σχολικές εξετάσεις με τις πανεπιστημιακές.


ΕΓΩ

και η αδερφή μου της Κωνσταντίνας Ζυγούρη

η Κλάρα ΚΑΙ Ο ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ…..!

Η μεγάλη πορεία! - Είναι φορές που αναπολώ το παρελθόν μου και αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή μου σήμερα αν είχα πράξει διαφορετικά Και αντίστοιχα, οι τωρινές μου ενέργειες θα έχουν ως συνέπεια το μέλλον που ελπίζω; ΚΛΑΡΑ: Θεωρώ πως το μέλλον μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους σκοπούς και τις ενέργειες του εαυτού μας, αλλά και από πολυάριθμους προσδιοριστικούς παράγοντες που δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε ή να ορίσουμε Το σύμπαν είναι τόσο χαοτικό, όπως και ο κόσμος μας άλλωστε, ώστε να μην μπορούμε να το ελέγξουμε. “Τα πάντα ρει” υποστήριζαν οι πρόγονοί μας, ρητό με το οποίο συμφωνώ αν σκεφτείς πως ολόκληρη η ζωή μας μπορεί να αλλάξει σε ένα μόνο δευτερόλεπτο, όσο χρόνο χρειάζεται να ανάψει η φλόγα ενός σπίρτου... - Είναι απόλυτα ελκυστικό αυτό που λες διότι εκεί έγκειται η μαγεία της ζωής, στο απρόσμενο - στο απροσδόκητο. Όμως οι πρόγονοί μας πίστευαν σε άλλη μία φράση: “Συν Αθηνά και χείρα κίνει” Έστω και αν η ατμόσφαιρα είναι ευνο)κή και οι “οιωνοί” θετικοί, ο εαυτός μας είναι αυτός που θα λάβει τις αποφάσεις και θα κάνει τις αρμόδιες επιλογές ώστε να βγει στο μονοπάτι που θα τον οδηγήσει στο στόχο του. Εμείς είμαστε αυτοί που θα σχεδιάσουμε τις ονειρικές μας πεποιθήσεις, θα προσδιορίσουμε τις ποθητές εξελίξεις της αυριανής ημέρας και θα προσεγγίσουμε την υλοποίηση των επιθυμιών που θα ολοκληρώσουν τη ζωή μας! Γιατί συνήθως, η εκ του ασφαλούς αντιμετώπιση των προκλήσεων και η τοποθέτηση του βίου μας στην ακολουθία της τύχης, οδηγούν στην αδράνεια και την ωμή απομάκρυνση από τον επιθυμητό τρόπο ζωής μας. ΚΛΑΡΑ: Μόνο που η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή αδερφούλη. Δεν είναι δυνατό να κατακτούμε πάντα αυτό που επιθυμούμε. - Μήπως επειδή δε δοκιμάζουμε να το κατακτήσουμε; Αν δεν προσπαθήσουμε και δεν τολμήσουμε πώς είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούμε;;; Συμβαίνει συχνά... Αντί να ρισκάρουμε, ακόμα και στις πιο ριψοκίνδυνες “μάχες”, επαναπαυόμαστε, προτιμώντας μια πιο ήσυχη και αρμονική μετάβαση του χαρακτήρα μας σε μια εντέλει - ρηχή πραγματικότητα. Είναι σαν να στεκόμαστε σε μία αποβάθρα και από κάτω να περιμένει μία λίμνη πλημμυρισμένη με όλα τα όνειρά μας, τα πάθη μας, τις ελπίδες μας, τα ΄΄θέλω΄΄ μας, τη ζωή μας Και εμείς να φοβόμαστε να βουτήξουμε σε αυτή γιατί θεωρούμε ότι κάπου εκεί μέσα παραμονεύει ένας καρχαρίας! Ο εκπρόσωπος όλων των φόβων μας. Και τελικά δεν κολυμπάμε στη ζωή γιατί αγωνιούμε ότι αυτό το θηρίο θα μας κατασπαράξει! Και μόλις τελειώσει δε θα έχει μείνει τίποτα από τον εαυτό μας, ούτε καν ό,τι υπήρχε την ώρα που στεκόμασταν στην άκρη Αλλά μήπως αυτό το ΄΄τέρας΄΄ βρίσκεται αποκλειστικά στη φαντασία μας; Υπάρχει; Ή μήπως όχι; Και αν τελικά υπάρχει, αξίζει να στεκόμαστε ασάλευτοι, να παρατηρούμε τη λίμνη και να προσπαθούμε να φανταστούμε τι υπάρχει μέσα της, όταν κάλλιστα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια μεγάλη αναπνοή και να βουτήξουμε στην ονειρική, φανταστική μας πραγματικότητα?!

S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

WHAT ABOUT LIFE?

Κυνηγώντας το τέλειο Μια από τις καίριες και ανένδοτες απόψεις μου είναι πως οι προηγούμενες εποχές ήταν μακράν καλύτερες από αυτή που βιώνουμε σήμερα. Ίσως πιο παλιά το βιοτικό, μορφωτικό, τεχνογνωσιακό και βιομηχανικό επίπεδο να ήταν πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα, αυτή όμως η άνοδος σε όλους τους τομείς αποτελεί τη δυστυχία μας σήμερα. της Κωνσταντίνας Κωτσιοπούλου

Πάντα

πίστευα πως οι πιο ολιγαρκείς άνθρωποι είναι και οι πιο ευτυχισμένοι. Σήμερα όμως πως μπορεί να είναι κάποιος ολιγαρκής και κατ’ επέκταση ευτυχισμένος όταν βομβαρδίζεται από τα πρότυπα που μανιωδώς προβάλλονται από τα ΜΜΕ;

Υποσυνείδητα ή ασυνείδητα κυνηγούμε πάντα το ιδεατό. Θέλουμε την τέλεια ζωή, τον τέλειο σύντροφο, την τέλεια εμφάνιση, το τέλειο σπίτι, την τέλεια οικογένεια, τον της Κωνσταντίνας τέλειο χαρακτήρα, Κωτσιοπούλου Φοιτήτριας Πολιτικού την τέλεια δουλειά Τμήματος Νομικής κ.ο.κ. Παλεύουμε και αγχωνόμαστε για κάτι που θεωρούμε ότι είναι αντικειμενικά τέλειο χωρίς να συνειδητοποιούμε πάντα την προπαγάνδα της προβολής των συγκεκριμένων αυτών προτύπων. Η εκπομπή της Oprah πρόβαλε κατά καιρούς ιστορίες θυμάτων από αυτή την απάνθρωπη προπαγάνδα που στήνουν στην πλάτη μας βιομηχανίες, κάνοντας μας παθητικά όντα που κα-

ταχρεώνουν πιστωτικές κάρτες, αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα ή ακόμα και σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας με σκοπό να κατακτήσουν αυτό που προβάλλουν ΑΥΤΟΙ ως «τέλειο». Όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα αυτή. Είναι αλήθεια πως πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που αν μπεις δύσκολα θα φρενάρεις και θα βάλεις την όπισθεν. Επίσης, διάβαζα πρόσφατα για τις προαναφερθείσες διαταραχές προσωπικότητας καθώς και το ότι οι ψυχολόγοι αν συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς πελατείας θα έχουν το πιο κερδοφόρο επάγγελμα στο άμεσο μέλλον. Γιατί αυτή η νέα εποχή που μας θέλει όλους με ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα και γενικά να είμαστε έχοντες αυτής της Glamorous Life μας έχει διαβρώσει τόσο πολύ σαν ανθρώπους; Γιατί να μην ορίζουμε εμείς το ιδεατό με υποκειμενικά κριτήρια νιώθοντας έτσι ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με τον εαυτό μας; «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι», γιατί είναι οι μόνοι που δεν θα ασχοληθούν παραπάνω με την εμφάνιση και τη ζωή τους. Μήπως όμως αυτοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς τους Genius, από εμάς τα Fashion Victims και τα Golden boys and Girls; Πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά ευτυχισμένοι; Είναι όλοι τους στο ίδιο τρυπάκι.

suspicious

mind

ένε πως μία εικόνα μπορεί να «πει» πράγματα που ένα κείμενο θα μπορούσε δύσκολα να περιγράψει... Οι άνθρωποι λοιπόν το έχουν καταλάβει αυτό. Τόσο καλά, μάλιστα, που όλοι έχουν ταχθεί στην υπηρεσία ενός προσωπικού ειδώλου που δε χρειάζεται απαραίτητα να πει χίλιες λέξεις παρά μόνο τις σωστές. Εκείνες τις λέξεις, τις επονομαζόμενες «κλειδιά». Λέξεις που εφαρμόζουν σε κλειδαριές που ανοίγουν τις πόρτες προς το κοινωνικό σύνολο, τις φιλίες, τις σχέσεις... Ούτως ή άλλως όλοι μας σε αυτή τη ζωή παλεύουμε για ένα καθαρό κούτελο και ένα image! Το marketing του εαυτού μας είναι η πιο διαδεδομένη επιστήμη της οποιάς οι γνώσεις είτε παρέχονται είτε αποκτούνται εμπειρικά! Άλλωστε η εξωτερική μας εικόνα είναι η πιο σύντομη και τρανταχτή εντύπωση που θέλουμε να αποκομίσουν οι άλλοι για εμάς. Βέβαια κανείς δεν πρέπει και δε μπορεί να κρίνει κάποιον που δε γνωρίζει από το φαίνεσθε, αλλά ούτε κι από το ψυχικό του κόσμο. Συνεπώς, θέλοντας και μη, αρκείτε στο να βγάλει συμπεράσματα, έστω και προσωρινά, βασισμένα στο «περιτύλιγμα»! Αυτό είναι το ρίσκο που παίρνει ο καθένας από το να έχει δίκιο μέχρι το να πέσει

Λ

ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ. Θα βγει κάτι καλύτερο στην αγορά, τα πρότυπα θα αλλάξουν, οι ίδιοι δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Γιατί να αγχώνεσαι, να χρεώνεσαι, να αλλοτριώνεσαι ως άνθρωπος, να καταστρέφεις τη σωματική και ψυχολογική σου υγεία για το παιχνίδι της βαριάς βιομηχανίας που πρέπει να επιβιώσει μέσω εσού; Γιατί απλά δε θέτεις εσύ την ιδανική ζωή που θέλεις; Γιατί δίνεις τόση σημασία στον καταχρεωμένο κάγκουρα δίπλα σου που τυχαίνει μεν να έχει καλύτερο αυτοκίνητο αλλά κλείνει διακριτικά το κινητό όταν τον παίρνουν οι τράπεζες; Γιατί να είμαστε όλοι τόσο επιφανειακοί για να αποδεικνύουμε ότι ναι, είμαστε οι ίδιοι πρότυπο όπως επιτάσσει το σύστημα και στο σπίτι μας να κλαίμε τη μοίρα μας για την ανούσια ζωή μας; GET OVER IT! LIVE YOUR DAMN LIFE! Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, τότε ειλικρινά «Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;»

perfect

10 || Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ο Β Η Μ Α

Mια εικόνα 1000 λέξεις της Τζένης Δούνη

στην παγίδα των στερεότυπων. Γιατί η μόδα και γενικότερα η επιλογή “styling” δημιουργούν στερεότυπα. Από τη μία πλευρά υποδηλώνουν στυλ, άποψη, προσωπικότητα κι από την άλλη γίνονται πανάκεια για τον όποιο αρκετά ρηχό επέλεξε το trend μίας συγκεκριμένης ομάδας και αποφάσισε απλά να εναρμονιστεί με αυτό. Το αποτέλεσμα...; Οι περιβόητες «ταμπέλες» που αναπόφευκτα γίνονται η αιτία ο καθένας να ανήκει σε μία κατηγορία και ο λόγος που τα αυθαίρετα συμπεράσματα μεταφράζονται σε φαινόμενο ντόμινο! Η αλήθεια είναι πως όλοι κι αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία, συνηγορούν σε μία εικόνα που σκοπό έχει να παίξει το ρόλο της κουρτίνας. Dress code το ονομάζουν οι ειδικοί και οι περισσότεροι το σέβονται όπως οι άθεοι τον Κώδικα Davinci! Παρ’ολ’αυτά η διαμόρφωση ενός ειδώλου μπορεί να γίνει ότι πιο διασκεδαστικό αρκεί πρώτον να υπάρχουν αρκετή φαντασία και δημιουργικότητα και δεύτερον να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και κάποιοι που υποτηρίζουν πως τελικά: «ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΤΟΥΝ»


ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Barbie is thinking ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ. ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ... Τη μεγαλύτερη κρίση μετά το κραχ του 1929 εκτιμάται από πολλούς ότι βιώνουμε σήμερα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Ήδη μέσα στο 2008 έχουν «χαθεί» στα διεθνή χρηματιστήρια πάνω από 16 τρισ. δολάρια, όσο περίπου το ΑΕΠ των ΗΠΑ, (14,4 τρισ.) ενώ οι διαγραφές και οι ζημιές στους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ομίλων ξεπερνούν τα 520 δισ. δολάρια. Η φούσκα των ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ (την περίοδο 2000 - 2006 οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 100%) διευκόλυνε την υπερ-κατανάλωση (μέσω δανεισμού βασισμένου στην υπεραξία των ακινήτων) και αποτέλεσε τη βασική «πηγή» της κρίσης. της Βαρβάρας Σκοπελίτου Η εκτόξευση των τιμών των κατοι(barbieskopelitou@yahoo.gr) κιών στις ΗΠΑ οδήγησε σε μία ραγδαία εξάπλωση στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), από 9% των συνολικών στεγαστικών το 2003 σε 24% το 2007, σε κατηγορίες νοικοκυριών που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουν δανειοδοτηθεί. Το καλοκαίρι του 2007 η κρίση έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί τριγμούς σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου με κύριο σημείο αναφοράς την κατάρρευση της Lehman Brothers, της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2008. Χωρίς κρατική στήριξη, η κατάρρευση της τράπεζας αυτής σηματοδότησε την είσοδο στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, η οποία έγινε παγκόσμια κυρίως λόγω του εντόνως διεθνοποιημένου, πολυπλόκαμου και υπερμεγέθους χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι κεντρικές τράπεζες με συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας προσπαθούν να «σώσουν» το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών ξέσπασε ξαφνικά και βίαια: μέσα σε ελάχιστες ημέρες οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων βρέθηκαν σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούσαν όχι να πουλήσουν αλλά ούτε καν να πάρουν τιμές για τραπεζικά ομόλογα και μάλιστα βραχυπρόθεσμα – «χαρτιά» με λήξη ακόμη και εντός ενός ή δύο μηνών. Ο κόσμος πίστευε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες. Από το περσινό καλοκαίρι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη έχουν προέβη σε παρεμβάσεις, προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, κινήσεις όμως οι οποίες, δυστυχώς, είχαν βραχύβιες θετικές επιπτώσεις στις αγορές. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών οι οποίες μετακυλύουν το κόστος στους δανειολήπτες. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της κερδοσκοπίας σε όλο τον κόσμο καθώς και το πώς οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τον πλανήτη σε ένα τεράστιο καζίνο αρκεί μόνο ένας αριθμός. Από την αρχή του έτους έχει χαθεί το 15% του Ελληνικού ΑΕΠ στο βωμό της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας (65 δις ευρώ).

S

UNIVER ITY PRES

Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ο Β Η Μ Α || 11

Η οικονομική κρίση και η ελληνική της προσέγγιση Η οικονομική κρίση λόγω της παγκοσμιοποίησης έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Όλες οι χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισής της. Η χώρα από την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά η κρίση τον Ιούνιο του 2007, οι της Φαίης Θειακού ΗΠΑ, ανακοινώνει συνεχώς νέες ρυθμίσεις και μέτρα με στόχο την ανάκαμψη των αγορών και κυρίως την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της πίστης των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Αγγλία σώζει τράπεζες κολοσσούς για να μην κατάρρευσει η οικονομία της (π.χ. την Royal Bank Of Scotland) και η κεντρική της τράπεζα μειώνει στο ιστορικό χαμηλό των 0,5% το βασικό της επιτόκιο. Η χώρα των αυτοκινητοβιομηχανιών, Γερμανία αντιμετωπίζει και εκείνη προβλήματα, παρά την αυστηρή και συντηρητική πολιτική που κατά κανόνα ασκεί. Υπάρχει όμως, όσον αφορά την αν-

τιμετώπιση της κρίσης, και μια σημαντική ιδιομορφία. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις επίλυσης της κρίσης που ακολουθούνται από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών - μελών τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνώμονα τις ιδεολογικές επικρατούσες πολιτικές της Ευρώπης έναντι της επιθετικής πολιτικής της Αμερικής, έχει σαν αποτέλεσμα την αργοπορία των πολιτικών ηγεσιών και των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάρουν αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μία εξομάλυνση της κατάστασης και την μη εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, κάτι που κρίνεται αναγκαίο, λόγω της πολυ-

και η Ελλάδα. Το τεράστιο έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνει π.χ. περιθώρια για κρατικές δαπάνες δημόσιων έργων, οι οποίες θα οδηγούσαν στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Σε συνδυασμό τώρα και της αρνητικής διαφήμισης της χώρας μας από τα ξένα Μ.Μ.Ε. ως ο «αδύναμος» κρίκος της Ευρωζώνης, και τα ενδεχόμενα σενάρια για έξοδο μας από το ευρώ, επιτείνουν την ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση της χώρας. Συνεπώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών όπως ο κεφαλικός φόρος

πλοκότητας και συλλογικότητας του προβλήματος. Στον κυκεώνα αυτών των εξελίξεων καλείται να λάβει ουσιαστική θέση

ως έκτακτη εισφορά, η οποία θα καταβάλλεται σε δόσεις, από 128.000 φορολογούμενους με δηλωμένο ει-

σόδημα άνω των 60.000 ευρώ ο οποίος θα κυμαίνεται από 1.000 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος, το πάγωμα των συντάξεων και οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, όχι απλά δεν τονώνουν την οικονομία, αλλά καταδεικνύουν ότι τις συνέπειες θα τις πληρώσουν οι πολίτες. Πόσο μάλλον όταν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης στόχος δεν είναι πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα, μέσω της φορολόγησης των πολιτών όπως εδώ, αλλά πώς η ίδια η πολιτεία, θα οδηγήσει πρώτα στην λύση της εθνικής και έπειτα της παγκόσμιας κρίσης. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως θα πρέπει να εξευρεθεί μια οικονομική και πολιτική προσέγγιση που θα δίνει έμφαση στον έλληνα πολίτη και στις ανάγκες του, σε συμφωνία πάντα και με το εθνικό συμφέρον και η οποία θα οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη και της εθνικής οικονομίας, αλλά κυρίως της πίστης των ελλήνων πολιτών ότι τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν δίκαια χωρίς να επωμισθούν όλες τις συνέπειες της κρίσης.

Επιλογή ή μονόδρομος; της Άννας Μάντικα

Με λύπη, συνειδητοποιώ ότι οι έφηβοι του σήμερα μένουν απαθείς και αδιάφοροι μπροστά σε ότι συμβαίνει αλλά και σε ότι τους αφορά. Πολλοί το ονομάζουν «αναζήτηση», ίσως για λόγους νομιμοποίησης, αλλά όταν αυτή η αναζήτηση αποδεικνύεται συνεχής και άκαρπη ξεκινάει να γίνεται ανησυχητική. Παρατηρώ καθημερινά παιδιά τα οποία μοιάζουν χαμένα, επιρρεπή και τόσο όμοια μεταξύ τους, χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από τη μάζα. Φυσικά, δεν μπορώ να ξέρω να τους βαθύτερους στόχους τους και τα όνειρά τους αλλά ο τρόπος που μιλούν, κινούνται και εκφράζονται μαρτυρούν χαρακτήρες αδύναμους χωρίς προοπτικές, πυγμή και θέληση. Επιχείρημα αυτής της άποψης είναι το χαμηλό ποσοστό νέων που παρακολουθούν τα κοινωνικά δρώμενα, συμμετέχουν και γενικότερα ασχολούνται με αυτό που ονομάζουμε «πολιτισμό». Σε πόσες εκθέσεις, παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις παρευρίσκονται οι νέοι; Εάν, βέβαια, ήθελα μια απάντηση που να με γεμίσει απογοήτευση θα έπρεπε ορθότερα να ρωτήσω σε… «ποιές». Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουμε και δεν καταλαβαίνουν και οι μεγαλύτεροι, εκείνοι κυρίως που θα πλάσουν τον χαρακτήρα μας στη σχολική ηλικία – γονείς και δάσκαλοι- πόσο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα ενασχόλησης με αυτά που θα βελτιώσουν τόσο τον χαρακτήρα όσο και το πνευματικό μας επίπεδο.

Αυτό όμως που πραγματικά οφείλει να απασχολήσει την κοινωνία δεν είναι μόνο η έλλειψη ενδιαφέροντος των νέων, για άκρως σημαντικούς τομείς, αλλά η βάση του φαινομένου αυτού. Αξίες που δυστυχώς αρκετές φορές δεν μπορεί να εμφυσήσει η ίδια η οικογένεια στα τέκνα της οφείλει να το κάνει το σχολείο. Όμως επειδή όλοι γνωρίζουμε το πόσο ανεπαρκές είναι το σημερινό σχολείο, ο κλήρος πέφτει στα ίδια τα παιδιά, τα οποία καλούνται μόνα τους να ανυψώσουν το πνεύμα τους. Επομένως, ο τρόπος για να σταματήσει αυτή η συνεχής «κλωνοποίηση» είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των εφήβων με τέτοιο τρόπο ώστε να μάθουν και εκείνοι, με τη σειρά τους, να αναζητούν κίνητρα, εκπαιδεύοντας έτσι το μυαλό και την κριτική τους ικανότητα. Γιατί δεν προνοούμε για το αύριο τη στιγμή που δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το σήμερα; Αφορμή προβληματισμού τα λόγια του Προέδρου Βάτσλαβ Χάβελ στον λαό του: «Η χώρα μας δεν ευημερεί. Το τεράστιο δημιουργικό και πνευματικό δυναμικό του έθνους μας δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά... Το χειρότερο είναι ότι ζούμε σε ένα μολυσμένο ηθικά περιβάλλον. Αρρωστήσαμε ηθικά, επειδή συνηθίσαμε να λέμε κάτι διαφορετικό από αυτό που σκεφτόμαστε. Μάθαμε να μη πιστεύουμε σε τίποτε, να αδιαφορούμε ο ένας για τον άλλον, να ενδιαφερόμαστε μόνον για τον εαυτό μας.»


12 || Φ Ο Ι Τ Η Τ Ι Κ Α

S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

ÖÜêåëïò ôñéôïâÜèìéá åêðáßäåõóç

Aυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων Στα προηγούμενα τεύχη η εφημερίδα μας άνοιξε τον φάκελο «τριτοβάθμια εκπαίδευση», με σκοπό να φωτίσει όσο είναι δυνατόν το τοπίο γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο χώρο της παιδείας. Στο παρόν τεύχος ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την παρουσίαση των σημαντικότερων θεσμικών αλλαγών που επέφερε ο νέος νόμος-πλαίσιο (Ν. 3549/2007) στο καθεστώς της Αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.

H

αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων κατοχυρώνεται συνταγματικά στο άρθρο 16 σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή ελευθερία, μαζί με την

οποία προσφέρουν το ευφορότερο έδαφος για την καλλιέργεια της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας. Ειδικότερα, κατά το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικώς από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση». Η πλήρης αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων δεν φθάνει φυσικά στα όρια της αυτονομίας. Τα Πανεπιστήμια τελούν υπό την εποπτεία του κράτους και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Ως πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ νοείται έτσι η εξουσία τους να αποφασίζουν επί των υποθέσεων τους με δικά τους όργανα, εντός του πλαισίου όμως των γενικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ. του Παρά τις συνταγματικές διακηΚίμωνα Σαϊτάκη ρύξεις, τα ΑΕΙ στην πράξη απέχουν πολύ από την πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα περισσότερα θέματα που τα αφορούν ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις. Από την άλλη μεριά, νόμοι που ψηφίζονται με κυβερνητική πρωτοβουλία ρυθμίζουν θέματα όπως η ίδρυση και η διάρθρωση των Πανεπιστημίων σε τμήματα και τομείς, η κλιμάκωση και διαβάθμιση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, τα προσόντα και ο τρόπος εκλογής και προαγωγής του, η σύνθεση των οργάνων που διοικούν τα Πανεπιστήμια, η διάρκεια των φοιτητικών σπουδών, ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήμα φοιτητών, ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, τα σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο κλπ.

Θεσμικά λοιπόν η «πλήρης αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ είναι περιορισμένη, καθώς το κράτος έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τις σπουδαιότερες πτυχές της πανεπιστημιακής ζωής. Μόνο στο πλαίσιο που διαγράφουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αφήνεται χώρος να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, η οποία στην ουσία περιορίζεται στο καθεαυτό διδακτικό και ερευνητικό έργο (όσο δεν έχει και εκεί συρρικνωθεί με ειδικά νομοθετήματα). Ακόμη περισσότερο περιορισμένη είναι η «πλήρης αυτοδιοίκηση» στην πράξη, ενόψει αφενός της δημοσιονομικής εξάρτησης των ΑΕΙ από το κράτος και αφετέρου της πολιτικής επιρροής που ασκείται στα πανεπιστημιακά όργανα, τα οποία εκλέγονται ως γνωστόν ύστερα από κομματικές εκλογικές εκστρατείες, με καθαρά κομματικά κριτήρια και εξαρτώνται από την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων και των συνδεδεμένων με αυτά φοιτητικών και άλλων οργανώσεων.

OΡΓΑΝΑ ΑΕΙ Η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ συνεπάγεται την εξουσία τους να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους με δικά τους όργανα. Τα όργανα του ΑΕΙ είναι η Σύγκλητος, το Πρυτανικό Συμβούλιο και ο Πρύτανης. Η Σύγκλητος αποτελείται από τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις, τους κοσμήτορες των σχολών, τους προέδρους των τμημάτων, έναν εκπρόσωπο των φοιτητών από κάθε τμήμα, δύο εκπροσώπους των μεταπτυχιακών φοιτητών και ειδικών μεταπτυχιακών υποτρόφων (Ε.Μ.Υ.) έναν εκπρόσωπο των βοηθών - επιμελητών - επιστημονικών συνεργατών, έναν εκπρόσωπο του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Ε.Π.), έναν εκπρόσωπο του ειδικού διοικητικού τεχνικού προσωπικού (Ε.Δ.Τ.Π.) και έναν εκπρόσωπο του διοικητικού προσωπικού. Στη

Σύγκλητο συμμετέχουν επίσης και εκπρόσωποι των αναπληρωτών καθηγητών, επίκουρων καθηγητών και λεκτόρων. Στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ο προϊστάμενος γραμματείας του ΑΕΙ. Οι κυριότερες από τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου είναι οι ακόλουθες: α) Γενική εποπτεία της λειτουργίας του ΑΕΙ και της τήρησης των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού του. β) Καθορισμός της γενικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής του ΑΕΙ, προγραμματισμός και στρατηγική της πορείας και της ανάπτυξής του και τακτικός απολογισμός των σχετικών δραστηριοτήτων. γ) Υποβολή προτάσεων ή και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύνδεση του ΑΕΙ με το κοινωνικό του περιβάλλον, την παραγωγή, τη συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση του λαού, καθώς και για τη συνεργασία με ελληνικά ή ξένα εκπαιδευτικά ή μορφωτικά ιδρύματα και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. δ) Διατύπωση γνώμης για την κατάτμηση, τη συγχώνευση ή τη μετονομασία του ΑΕΙ και για την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, κατάτμηση ή μετονομασία σχολών ή τμημάτων. ε) Κατάρτιση και τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού και του οργανισμού διοικητικών υπηρεσιών. στ) Κατανομή στα τμήματα των θέσεων μελών ΔΕΠ μετά την έγκριση του συνολικού αριθμού από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τον αντίστοιχο τετραετή προγραμματισμό. ζ) Κατάρτιση και αναμόρφωση του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού του ΑΕΙ και του προγράμ-


ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

S

UNIVER ITY PRES

Φ Ο Ι Τ Η Τ Ι Κ Α || 13

Το πρυτανικό συμβούλιο αποτελείται από τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις, έναν εκπρόσωπο των φοιτητών, που υποδεικνύεται από το σύνολο και μεταξύ των φοιτητών που μετέχουν στη Σύγκλητο, και τον προϊστάμενο γραμματείας του ΑΕΙ, ως εισηγητή και με δικαίωμα ψήφου επί διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών θεμάτων, καθώς και επί ζητημάτων διοικητικού προσωπικού. Ο πρύτανης από τη μεριά του έχει τις εξής κυρίως αρμοδιότητες: α) Διευθύνει το ΑΕΙ, εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, των σχολών και των τμημάτων του, εκπροσωπεί αυτό δικαστικώς και εξωδίκως, επιβλέπει την τήρηση των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού, είναι διατάκτης των δαπανών του ΑΕΙ και μεριμνά για τη συνεργασία των οργάνων του ΑΕΙ, των διδασκόντων και των φοιτητών. β) Συγκαλεί τη Σύγκλητο και το πρυτανικό συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, προεδρεύει των εργασιών τους και μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεών τους. Συγκαλεί επίσης τα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή κοσμήτορα καθώς και προέδρου του τμήματος. Μπορεί να μετέχει αυτοπροσώπως ή με έναν από τους αντιπρυτάνεις στις συνεδριάσεις όλων των συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων. γ) Εκδίδει τις πράξεις διορισμού του προσωπικού του ΑΕΙ. δ) Μπορεί, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων. Ο πρύτανης κατά την άσκηση των καθηκόντων του επικουρείται από δύο αντιπρυτάνεις, τον αντιπρύτανη οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης και τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού, οι οποίοι ασκούν τις αρμοδιότητες, που αναθέτει σε καθέναν από αυτούς το πρυτανικό συμβούλιο. Στα μεγάλα Πανεπιστήμια εκλέγεται και τρίτος αντιπρύτανης, οι αρμοδιότητες του οποίου καθορίζονται με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΟΡΓΑΝΩΝ Από την καθιέρωση της αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ απορρέει επίσης η εξουσία τους να εκλέγουν τα όργανά τους. H εκλογή των διοικητικών οργάνων των ΑΕΙ υπό τον νόμο 1268/1982, που θεσμοθέτησε ουσιαστικά τον κομματικό φοιτητικό συνδικαλισμό στα Πανεπιστήμια, γινόταν από εκπροσώπους του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και των

LOoC2

ματος δημόσιων επενδύσεων και έγκριση του ετήσιου απολογισμού τους. η) Διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας του ΑΕΙ, καθώς και υποβολή προτάσεων προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση νομικών προσώπων με σκοπό την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του. θ) Απόφαση για διακοπή της λειτουργίας και του εκπαιδευτικού έργου του ΑΕΙ, για έναρξη και λήξη εξάμηνων σπουδών και για οργάνωση διασχολικών προγραμμάτων. ι) Διατύπωση γνώμης για την ίδρυση ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων και έγκριση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στα ΑΕΙ. ια) Απονομή τίτλου ομότιμου και επίτιμου καθηγητή. ιβ) Ανάθεση αρμοδιοτήτων της στο πρυτανικό συμβούλιο ή σε άλλα πανεπιστημιακά όργανα.

φοιτητών. Η επιρροή των κομμάτων αναδείχθηκε ως η αποφασιστικότερη παράμετρος στη διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων. Υπό τις συνθήκες αυτές, η «πλήρης αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ, με την έννοια της ανεξαρτησίας των οργάνων τους έναντι κρατικών υπηρεσιών και κομματικών επιρροών, δεν ήταν παρά μια συνταγματική διακήρυξη μη ανταποκρινόμενη στην πραγματική κατάσταση. Με τον νέο νόμο-πλαίσιο επιδιώχθηκε η αποδυνάμωση των παρατάξεων με την καθιέρωση της ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ μέσω άμεσης και συλλογικής συμμετοχής ομάδων της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογική διαδικασία. Ενισχύθηκε έτσι θεσμικά ο δημοκρατικός χαρακτήρας της διοικητικής λειτουργίας των ΑΕΙ, ιδίως με την καθιέρωση του συστήματος της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) στις εκλογές των αρχών διοίκησης των ιδρυμάτων και των οργάνων διοίκησης των τμημάτων. Ωστόσο, στην πράξη η μεταρρύθμιση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι παγιωμένοι παραταξιακοί μηχανισμοί και η έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης των φοιτητών συνέβαλαν στο να περιπέσει ουσιαστικά η νέα ρύθμιση σε αχρησία. Ειδικότερα, ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από το σύνολο: α) των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου β) των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου και γ) των Βοηθών, Επιστημονικών Συνεργατών και Επιμελητών, των μελών του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.), των μελών του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και του Διοικητικού Προσωπικού του Πα-

νεπιστημίου. Το ποσοστό των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος συνδυασμός υπολογίζεται από το άθροισμα των ποσοστών επί των ψηφισάντων που έλαβε ο συνδυασμός από καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες εκλεκτόρων, τούτων πολλαπλασιαζόμενων με τους συντελεστές βαρύτητας 0,50, 0,40 και 0,10 αντίστοιχα.

ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του νόμιμου φοιτητικού συλλόγου του κάθε Τμήματος, η οποία διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του οικείου Τμήματος και ισχύει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος της διενέργειας της εκλογής. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες εφαρμόζονται αναλόγως και για την εκλογή των οργάνων διοίκησης των ΤΕΙ.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος και ο αναπληρωτής του εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από το σύνολο: α) των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, β) των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος και γ) των Βοηθών, Επιστημονικών Συνεργατών και Επιμελητών, των μελών του Ε.Ε.ΔΙ.Π. και των μελών του Ε.Τ.Ε.Π. του Τμήματος. Το ποσοστό των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος υπολογίζεται από το άθροισμα των ποσοστών που έλαβε ο υποψήφιος από καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες εκλεκτόρων, τούτων πολλαπλασιαζόμενων με τους συντελεστές βαρύτητας 0,55, 0,40 και 0,05 αντίστοιχα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Η ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα πανεπιστημιακά όργανα γίνεται για ετήσια θητεία και μόνο από το νόμιμο φοιτητικό σύλλογο κάθε τμήματος, ο οποίος οφείλει να έχει συγκροτηθεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Μέλη του φοιτητικού συλλόγου μπορούν να είναι όλοι οι φοιτητές του Τμήματος. Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου από τους φοιτητές του Τμήματος και με βάση τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε κάθε ψηφοδέλτιο, ο καθορισμός από το Δ.Σ. των τακτικών και αναπληρωματικών εκπροσώπων των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, καθώς και στα άλλα πανεπιστημιακά όργανα, διενεργείται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών και οι αναπληρωτές τους

Με τον νέο νόμο-πλαίσιο επιδιώχθηκε επίσης η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, με την παροχή δυνατότητας λειτουργίας τους μέσω Εσωτερικών Κανονισμών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του νόμου κάθε ΑΕΙ υποχρεούται να καταρτίσει Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του ή, αν ήδη έχει, να προσαρμόσει αυτόν έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον όλες τις προβλεπόμενες από τον νέο νόμο ρυθμίσεις. Ο Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας του κάθε ΑΕΙ εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης με προεδρικό διάταγμα καταρτίζεται πρότυπος Γενικός Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας των ΑΕΙ, ο οποίος ισχύει, εν όλω ή συμπληρωματικά, μέχρι την προσαρμογή των υπαρχόντων ή την κατάρτιση νέων Εσωτερικών Κανονισμών λειτουργίας των ΑΕΙ. Μετά την ισχύ του πρότυπου Γενικού Εσωτερικού Κανονισμού, εάν κάποιο ΑΕΙ δεν τον τηρήσει ή δεν καταρτίσει οικείο Εσωτερικό Κανονισμό, απαγορεύεται η έκδοση κάθε διοικητικής πράξης για προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ ή ΕΠ, διορισμό κάθε κατηγορίας προσωπικού ή άλλες κανονιστικές πράξεις ή αποφάσεις ζωτικού ενδιαφέροντος που αφορούν το συγκεκριμένο ΑΕΙ, μέχρι αυτό να ανταποκριθεί στις ανωτέρω υποχρεώσεις του.


14 || Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Ν Ε Α

S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η πληροφορική είναι επιστήμη, εφαρμογές της οποίας συναντάμε σε κάθε έκφραση της καθημερινότητάς μας

Αποτελεί η Πληροφορική μια σύγχρονη επιστήμη με καλές προοπτικές καριέρας; Γ. Τσιχριντζής: Η Πληροφορική είναι μια συναρπαστική επι-

στήμη. Η θεωρητική πλευρά της έχει μεγάλο βάθος. Παράλληλα, το εύρος εφαρμογών της σύγχρονης Πληροφορικής είναι τεράστιο και συνεχώς επεκτείνεται, καθώς συναντούμε εφαρ-

μογές Πληροφορικής σε κάθε έκφραση της καθημερινότητάς μας. Παρά την τεράστια αυτή ανάπτυξή της, μπορώ να πω ότι η Πληροφορική, ως επιστήμη και τεχνολογία, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτό το γεγονός δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες καριέρας για νέους, τόσο σε διάφορες εταιρίες Πληροφορικής, όσο και στη μέση εκπαίδευση, όσο και στον Πανεπιστημιακό χώρο, καθώς τα ακαδημαϊκά Τμήματα Πληροφορικής αποτελούν τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα Τμήματα των Πανεπιστημίων. Εκτιμώ ότι οι ευκαιρίες αυτές θα υφίστανται για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Πιο συγκεκριμένα, για ποιους λόγους θα προτείνατε σπουδές Πληροφορικής στο Τμήμα Πληροφορικής του Παν. Πειραιώς; Η διεθνής εικόνα του Τμήματος γενικότερα ποια είναι; Μ. Βίρβου: Το Τμήμα Πληροφορικής του Παν. Πειραιώς είναι ένα ώριμο Τμήμα Πληροφορικής. Λειτουργεί ήδη περισσότερα από 15 χρόνια και σε αυτό ασκούν διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα περισσότεροι από 25 Καθηγητές διαφόρων βαθμίδων, οι οποίοι διαθέτουν διεθνή αναγνώριση. Το καλοκαίρι του 2008, εγώ και ο κ. Τσιχριντζής διοργανώσαμε δύο πάρα πολύ σημαντικά διεθνή συνέδρια: 1) Ένα πρωτοποριακό διεθνές συμπόσιο με θεματική βάση τις τεχνολογίες των διαδραστικών πολυμέσων (interactive multimedia) στην Πληροφορική, για το οποίο συνεργαστήκαμε με το γνωστό Βρετανικό επιστημονικό οργανισμό “Knowledge Engineering Systems”, (ιστοσελίδα: http://iimss-08.kesinternational.org), και 2) ένα διεθνές συνέδριο στο πλαίσιο της σειράς συνεδρίων Joint Conference on Knowledge-based Software Engineering (ιστοσελίδα: http://www. unipi.gr/jckbse08 ) με θεματική βάση την τεχνολογία και ανάπτυξη λογισμικού (software engineering), για το οποίο συνεργαστήκαμε με τον επιστημονικό σύλλογο Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας Λογισμικού της Ιαπωνίας. Τα δύο αυτά συνέδρια παρακολούθησαν συνολικά 400 σύνεδροι, οι οποίοι ήταν επιστήμονες Πληροφορικής και συναφών επιστημών, Καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές και στελέχη εταιριών υψηλής τεχνολογίας από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, Ιαπωνία, Ρωσία, Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, κ.λπ. Ήδη, εγώ και ο κ. Τσιχριντζής έχουμε αναλάβει τη διοργάνωση των διεθνών συνεδρίων 2010 International Conference on Software and Data Technologies και 2010 International Joint Conference on E-Business and Telecommunications, τα οπία επικεντρώνονται σε σημαντικές τεχνολογίες Πληροφορικής, όπως ανάπτυξη λογισμικού, εξελιγμένες και φιλικότερες μορφές αλληλεπίδρασης ανθρώπου με υπολογιστή, ανάλυση δεδομένων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική εκπαίδευση και τηλε-εκπαίδευση, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.


S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Τι μπορούν να προσδοκούν ότι θα αποκομίσουν οι απόφοιτοι του ΠΜΣ «Πληροφορική»;

Ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΧΡΙΝΤΖΗΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

Η κ. ΜΑΡΙΑ ΒΙΡΒΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ».

Πείτε μας για τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα σας; Γ. Τσιχριντζής: Εκτός από τις προπτυχιακές σπουδές, στο Τμήμα Πληροφορικής του Παν. Πειραιώς λειτουργούν και δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ). Το πρώτο ΠΜΣ σε «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής» απευθύνεται σε άτομα που έχουν ήδη μια αρκετά καλή γνώση της Πληροφορικής από τις προπτυχιακές σπουδές τους και επιθυμούν να αποκτήσουν μια περαιτέρω ειδίκευση σε κλάδους της Πληροφορικής με μεγάλη σημασία στην αγορά εργασίας. Οι ειδικεύσεις προσφέρονται μέσω επιλογής μιας κατεύθυνσης από τις τέσσερις προσφερόμενες: «Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων», «Ευφυείς Τεχνολογίες Επικοινωνίας Ανθρώπου-Υπολογιστή», «Διαδικτυακά Πληροφορικά Συστήματα» και «Τεχνολογίες Ενσωματωμένων Υπολογιστικών Συστημάτων». Θέλω να τονίσω δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες του ΠΜΣ : 1) σε αντίθεση με ΠΜΣ άλλων ιδρυμάτων διάρκειας δύο ετών, η κανονική διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του δικού μας ΠΜΣ είναι δώδεκα μήνες διανεμόμενοι σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα μαθημάτων και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο μεταπτυχιακής διατριβής και 2) οι κατευθύνσεις του είναι πρωτοποριακές για την Ελλάδα και δεν προσφέρονται από άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας αλλά μόνο από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μ. Βίρβου: Το άλλο ΠΜΣ με τίτλο «Πληροφορική» απευθύνεται κυρίως σε αποφοίτους σχολών ΑΕΙ ή ΤΕΙ άλλων της Πληροφορικής και όχι κατ’ανάγκη συναφών με αυτήν, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν γνώση στα θέματα Πληροφορικής σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών. Η ανάγκη για την επέκταση στο νέο πρόγραμμα σπουδών υπαγορεύθηκε από την υψηλού βαθμού διαθεματικότητα της Πληροφορικής και από τις σύγχρονες απαιτήσεις υψηλής γνώσης της Πληροφορικής σε όλες τις ειδικότητες επιστημών. Το πρόγραμμά μας έχει συνταχθεί με βάση τα πρότυπα αντιστοίχων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων στα οποία λειτουργούν ανάλογα προγράμματα τουλάχιστον από 25ετίας και με εξαιρετική επιτυχία. Τα προγράμματα αυτά αποκαλούνται “M.Sc. conversion courses” και προσφέρονται από Τμήματα Πληροφορικής κορυφαίων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Ενδεικτικά αναφέρονται το Imperial College, το University College London, το UMIST κ.λπ.

Μ. Βίρβου: Θα μπορούν να αναζητούν καλύτερες θέσεις στην αγορά εργασίας δεδομένου ότι σε κάθε Τομέα υπάρχουν ανάγκες για ανθρώπους που συνδυάζουν υψηλή γνώση του Τομέα τους με την Πληροφορική. Πολλές φορές τέτοιες θέσεις εργασίας μένουν κενές μέχρι τώρα διότι είναι δυσεύρετοι οι επιστήμονες που έχουν τα κατάλληλα προσόντα του συνδυασμού γνώσεων που απαιτείται. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Πληροφορική και οι οποίες ενδιαφέρονται να απορροφήσουν τους αποφοίτους μας. Όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Παν. Πει-

Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Ν Ε Α || 15 ραιώς, που μπορούν να απευθυνθούν; Γ. Τσιχριντζής: Μπορούν, βέβαια, να επικοινωνούν με τα διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Πληροφορικής (τηλ. 210-4142322, 210-4142105). Για τους αμέσως επόμενους κύκλους σπουδών των δύο ΠΜΣ, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι από 24-3-2008 ως 4-5-2008. Προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι, διοργανώνουμε ημερίδα ενημέρωσης στις 9-4-2008, ώρα 18:0021:00. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Συνεδρίων του Παν. Πειραιώς, Καραολή & Δημητρίου 80 στον Πειραιά, και περιλαμβάνει τόσο παρουσιάσεις και συζήτηση, όσο και δεξίωση κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συζητήσουν με διδάσκοντες των ΠΜΣ. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο και, φυσικά, θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας να παρευρεθείτε και εσείς.


16 || Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Ν Ε Α

S

UNIVER ITY PRES

Συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Εταιριών για...

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Κορυφαίες Λύσεις!

Καρπός ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ ενός Ακαδημαϊκού Ιδρύματος και μιας Ιδιωτικής Εταιρίας είναι το εξεταστικό σύστημα της εταιρίας πιστοποίησης ανθρωπίνου δυναμικού ICT EUROPE. Μία περίπτωση που αποδεικνύει το πώς με τις κατάλληλες συνεργασίες, μπορούμε να επιτύχουμε κορυφαία αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική του ιδιωτικού τομέα και την επιστημονική τεχνογνωσία των Πανεπιστημιακών. Η ICT EUROPE ιδρύθηκε το 2004 και έθεσε ως στρατηγικό στόχο την παροχή στο ευρύ κοινό κορυφαίων, αξιόπιστων και επιστημονικά άρτιων σχημάτων πιστοποίησης. Η υλοποίηση των σχημάτων πιστοποίησης, όσον αφορά στις εξετάσεις πιστοποίησης, έπρεπε να στηριχθεί τεχνικά σε ένα άρτιο εξεταστικό σύστημα, το οποίο θα παρείχε στην Εταιρία τους μηχανισμούς αλλά και τη σιγουριά για την υποστήριξη των διαφόρων πιστοποιήσεων. "Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να μας γνωρίζει για την πιστοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών για το Δημόσιο, όμως η ICT EUROPE έχει τοποθετηθεί στρατηγικά προς το προϊόν της πιστοποίησης ανθρώπινου δυναμικού", δηλώνει κ. Γεώργιος Τσατσαμπάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICT EUROPE. Και προσθέτει με έμφαση: "Παρέχουμε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων πιστοποίησης και δηλώνουμε παρών με πρωτοποριακές λύσεις σε κάθε ανάγκη της αγοράς εργασίας αλλά και της πολιτείας για πιστοποίηση προσώπων. Άλλωστε, οι προκλήσεις στην αγορά της πιστοποίησης είναι μπροστά, καθώς στο άμεσο μέλλον στη συντριπτική πλειοψηφία της, κάθε επαγγελματική δραστηριότητα θα απαιτείται να παρέχεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες".

Η πρόκληση του συστήματος εξετάσεων Η υλοποίηση ενός αξιόπιστου συστήματος εξετάσεων πιστοποίησης είναι μεγάλη τεχνική πρόκληση. "Το σύστημα αυτό θα πρέπει να είναι ευέλικτο ώστε να καλύπτει διαφορετικά σχήματα πιστοποίησης, σε οποιοδήποτε θεματικό πεδίο", δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνος Μπλέτσας, υπεύθυνος του τμήματος πληροφορικής της ICT EUROPE. "Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να είναι αξιόπιστο, ώστε να διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ολόκληρο το οικοδόμημα του εξεταστικού συστήματος βασίζεται σε τεχνικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν αξιόπιστο προς τον εξεταζόμενο και την εταιρία, ώστε αφενός ο εξεταζόμενος να λάβει το αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στις γνώσεις του και αφετέρου η ICT EUROPE να είναι σίγουρη ότι το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ εξεταζομένου και εξεταστικού συστήματος είναι διαρκώς ασφαλές και απρόσβλητο", συμπληρώνει ο κ. Μπλέτσας. Προκειμένου να ενσωματωθούν στο υπό ανάπτυξη εξεταστικό σύστημα της ICT EUROPE τα απαραίτητα και επιθυμητά αυστηρά χαρακτηριστικά ασφαλείας, η εταιρία απευθύνθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα και πιο συγκεκριμένα Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εκεί, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Δημήτριο Γκιζόπουλο, έγινε μία εις βάθος ανάλυση των απαιτήσεων και των θεμάτων που έπρεπε να καλυφθούν από πλευράς ασφαλείας και υλοποιήθηκαν οι σχετικές τεχνικές λύσεις.

"Για εμάς η συνεργασία με μία ιδιωτική εταιρία προκειμένου να προσφέρουμε επιστημονικές λύσεις σε σύγχρονα πρακτικά ζητήματα είναι πάντα επιθυμητή", δηλώνει ο κ. Γκιζόπουλος. "Στα ακαδημαϊκά ιδρύματα υπάρχει υψηλής στάθμης επιστημονικό προσωπικό με άριστη γνώση του αντικειμένου του. Όταν μας δίνεται η ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις γνώσεις αυτές στην πράξη αλλά και να τις διευρύνουμε αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και καταστάσεις που δύσκολα θα είχαμε προβλέψει σε θεωρητικό επίπεδο, αυτό μας δίνει χαρά και ικανοποίηση, τόσο για την εφαρμογή της επιστήμης όσο και για το τελικό αποτέλεσμα", συμπληρώνει ο κ. Γκιζόπουλος.

"Η δημιουργία της ICT EUROPE υπήρξε για τη χώρα μας μία μεγάλη ιδιωτική επένδυση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, που απασχολεί υψηλής στάθμης επιστημονικό προσωπικό. Το σύστημα εξετάσεων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρίας και σε καμία περίπτωση δεν θα κάναμε εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας ή κόστους", σημειώνει ο κ. Τσατσαμπάς, ο οποίος τονίζει: "Θέλαμε κορυφαίες λύσεις για την εταιρία που πιστεύουμε ότι αποτελεί την κορυφαία επιλογή στην πιστοποίηση και γι' αυτό απευθυνθήκαμε σε αυτούς που μπορούσαν να μας τις παράσχουν."

Κορυφαίο αποτέλεσμα

Ιδιαίτερα επιτυχές κρίνεται το έργο και από την πλευρά του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. "Οι επιστήμονες - συνεργάτες μας που είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν στο συγκεκριμένο έργο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους", δηλώνει ο κ. Γκιζόπουλος και συμπληρώνει: "Χαιρόμαστε που με τη βοήθειά μας η εταιρία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και αποδοχής από την αγορά".

Σε γενικές γραμμές αυτό που προσέθεσε στο εξεταστικό σύστημα της ICT EUROPE η συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: • Τεχνολογίες αιχμής όσον αφορά στην ασφάλεια του εξεταστικού συστήματος. • Υλοποίηση των σχετικών διαδικασιών από επιστήμονες με ενδελεχή γνώση του αντικειμένου. • Εκτεταμένες δοκιμές του συστήματος ώστε να αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται στα υψηλά ποιοτικά standards που τέθηκαν κατά τον σχεδιασμό του. • Διαρκή επαγρύπνηση για τον εντοπισμό και αποκατάσταση αδυναμιών που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του συστήματος εξετάσεων.

Πρόσφατα η ICT EUROPE αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη συνεργασία που είχε με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως εξηγεί ο κ. Μπλέτσας: "Αν και ποτέ δεν είχε αμφισβητηθεί η ακεραιότητα του συστήματος εξετάσεων της ICT EUROPE, εντούτοις πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση της συνεργασίας

λειτουργεί επιβεβαιωτικά ως προς το μότο μας, ότι δηλαδή η ICT EUROPE είναι η κορυφαία επιλογή στην πιστοποίηση". Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ICT EUROPE, κ. Γεωργίου Τσατσαμπά, ο οποίος επισημαίνει ότι: "Η δημοσιοποίηση της συνεργασίας της ICT EUROPE με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά μας δικαίωσε, καθώς έτυχε θετικής υποδοχής από την αγορά. Περισσότερο από όλα, όμως, αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την επιλογή μας να προσφέρουμε στην ICT EUROPE τις καλύτερες τεχνολογικές λύσεις απευθυνόμενοι στους καλύτερους συνεργάτες. Αυτό εισπράττουμε ουσιαστικά από τη δημοσιοποίηση της συνεργασίας". Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της ICT EUROPE με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά συνεχίζεται και στην ανάπτυξη του νέου συστήματος εξετάσεων το οποίο ετοιμάζει η εταιρία, καθώς και τα δύο μέρη έχουν μείνει απόλυτα ικανοποιημένα από τη συνεργασία. Μια συνεργασία που επιβεβαιώνει τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν όταν συμπράττει ο ιδιωτικός τομέας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα προς όφελος των τελικών προϊόντων που λαμβάνει ο καταναλωτής, των επιστημόνων και της επιστήμης γενικότερα.


18

S Κρίση… μας πιάνει κρίση… ||

UNIVER ITY PRES

Παγκόσμια ύφεση… ένα «φάντασμα» πλανάται πάνω από τις οικονομίες όλου του κόσμου… τι πιστεύουν όμως οι Έλληνες για την οικονομική κρίση που χτυπάει και την πόρτα της χώρας μας; Η εργασιακή ανασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο, δεν λείπουν όμως και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η GPO για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ 4-7 Μαρτίου, σε δείγμα 1.600 ατόμων. Επιμέλεια: Μαρία Παπαδάτου

Στην κυβέρνηση αλλά και τις τράπεζες επιρρίπτουν οι Έλληνες την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρας μας, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της GPO για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ. Χαρακτηριστικό της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί είναι ότι σε περικοπές δαπανών για ένδυση και τροφή λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει προχωρήσει ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κρίση βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο και θα διαρκέσει 2-3 ακόμη χρόνια. Επιπλέον το 44,45% νιώθει ανασφάλεια και φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του. Πλήγμα και για το χώρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, καθώς το 86,1% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν περιορίσει τα ποσά που διαθέτουν για να διασκεδάσουν, για να ταξιδέψουν αλλά και να ντυθούν. Ακόμη και στην κατανάλωση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης, έχει μπει «μαχαίρι», με το 50% να δηλώνει ότι έχει κάνει περικοπή δαπανών στην αγορά τροφίμων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κρίση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο στην Ελλάδα, ενώ το 40% εκτιμά ότι θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια. Το ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η συντριπτική πλειοψηφία, 94,4%, πιστεύει ότι για την εκπέμπει και ραδιοφωνικά κρίση ευθύνονται οι πολιτικές και οι χειρισμοί των ανκαθε Σάββατο θρώπων που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία, 15:00 - 16:00 στη ΝΕΤ 105,8 ενώ το 84,8%, επιρρίπτει ευθύνες στην κερδοσκοπία ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ! των τραπεζών. Βάσει της έρευνας, το 86,1% των ερωτηθέντων έχει περικόψει τις δαπάνες του για διασκέδαση και ψυχαγωγία, το 80,7% για ένδυση, το 77,9% για ταξίδια, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Πρακτική άσκηση στη Διεθνή Αμνηστία

Πρόγραμμα Απασχόλησης άνεργων νέων από την Εθνική

Ανθρώπινα δικαιώματα και επικοινωνία πάνε μαζί. Το πρόγραμμα face2face συνεχίζει τη δράση του στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στόχος είναι να εγκαινιαστεί ένας διάλογο με τον κόσμο στο δρόμο. Εάν είστε νέοι και νέες με ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αμεσότητα στην επικοινωνία με τον κόσμο και διάθεση για συνεργασία στο πλαίσιο μιας στενά δεμένης ομάδας νέων, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τη Διεθνή Αμηνστία, www.amnesty.org.gr/face2face, τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3600.628, 6936.601.841-2, e-mail: face2face@amnesty.org.gr

Πρόγραμμα για την απασχόληση άνεργων νέων πρόκειται να πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της ανεργίας. Θα εφαρμοστείκυλιόμενο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας έως 30 ετών, πτυχιούχων ανωτάτων σχολών, σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα αποτελείται από κύκλους διάρκειας 6 μηνών και προβλέπει την πλήρη αμειβόμενη απασχόληση 300 νέων ανέργων σε υπηρεσίες της τράπεζας. Πρόθεση της είναι να διατηρήσει το πρόγραμμα σε ισχύ καταρχήν για ένα χρόνο και για όσο διάστημα διαρκεί η τρέχουσα οικονομική κρίση. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.nbg.gr/ και στα κατά τόπους καταστήματα της Εθνικής.

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

• Το Ίδρυμα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ προκήρυξε για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, το τέταρτο πρόγραμμα υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας. Το Ίδρυμα θα χορηγήσει υποτροφίες 2ετούς διάρκειας σε αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ στους τομείς α) Φιλολογίας (αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, νέας ελληνικής) και β) Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου 2009. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.melinamercourifoundation.org.gr/.

• Διαγωνισμό για την χορήγηση υποτροφιών σε πτυχιούχους Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών ή συναφών Τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες, εξωτερικού/εσωτερικού, προκήρυξε η Ακαδημία Αθηνών. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 30 Απριλίου 2009. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο: 210-3664704, http://www.academyofathens.gr/.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

• Οι Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι τα αντικείμενο του Μ.Δ.Ε. που προσφέρει το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 15 Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία του τμήματος , κάθε Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 10:00-14:00, Αιόλου 42-44 & Κολοκοτρώνη, 105 60 Αθήνα, 4ος όροφος. Τηλέφωνο επικοινωνίας.: 210 368 9541.

• •Μέχρι τις 12 Ιουνίου 2009, δέχεται αιτήσεις το Τμήμα Διεθνών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το Μ.Δ.Ε. με αντικείμενο την Διεθνή οικονομική-χρηματοδοτική και τις ευρωπαϊκές οικονομικές σπουδές. Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, (Ευελπίδων 47Α και Λευκάδος 33, 7ος όροφος, γραφείο 705) Δευτέρα, Τετάρτη 12-2 μ.μ. & Παρασκευή 11-1,τηλέφωνο: 210-8203642-43.

Επισκεφτείτε το www.zhteitai.gr και ενημερωθείτε για μεταπτυχιακά προγράμματα, χορηγήσεις υποτροφιών αλλά και φοιτητικά/εκπαιδευτικά νέα που σας αφορούν.

Erasmus για νέους επιχειρηματίες Τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να εργαστούν για περίοδο έως έξι μηνών κοντά σε έναν έμπειρο επιχειρηματία μικρομεσαίας επιχείρησης σε άλλη χώρα της ΕΕ, παρέχει το πρόγραμμα Erasmus «Νέοι επιχειρηματίες». Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να υποβάλλουν αίτησή: http://www.erasmus-entrepreneurs.eu. Πληροφορίες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ηράκλειο Κρήτης , τηλέφωνο:2810-391908, 2810-391954 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιτροπή Έρευνας, τηλέφωνο: +30 242-1074485.


ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

êïõò

S

UNIVER ITY PRES

êïõò

Κ Ο Σ Μ Ι Κ Α || 19 σε συνεργασία με το www.kolonaki-press.com

Από τραγουδίστριες... ηθοποιοί! της Αγγελικής Κωνσταντοπούλου

Παίζουν τις μουσικές νότες στα δάχτυλα του ενός χεριού και γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν για να ξεσηκώσουν τους θαμώνες που τις επισκέπτονται στα νυχτερινά κέντρα όπου τραγουδούν... Το ταλέντο, ωστόσο, γνωστών κυριών του ελληνικού πενταγράμμου δεν περιορίζεται μόνο στο τραγούδι, αφού με τις εμφανίσεις τους σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές έχουν αποδείξει πως θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και... ηθοποιοί! Δέσποινα Βανδή Πριν από περίπου 12 χρόνια, ο Αλέξανδρος Ρήγας προτείνει στη Δέσποινα Βανδή να συμμετάσχει στην επιτυχημένη σειρά του Mega, «Δύο Ξένοι». Η τραγουδίστρια αποδέχεται την πρόταση και γρήγορα εμφανίζεται σε κάποια επεισόδια.

τραγουδίστρια, η οποία είχε σχέση με τον έναν από τους τέσσερις φίλους της σειράς και ιδιοκτήτη καντινών στην Αθήνα.

Ποιος ήταν ο ρόλος της; Αυτός μιας λαϊκής τραγουδίστριας σε ένα μικρό κέντρο της εθνικής οδού, η οποία καταφέρνει να σαγηνεύσει και να κατακτήσει τον Τόλη, τον ομοφυλόφιλο χαρακτήρα της σειράς. Οι κριτικές που έλαβε η Δέσποινα Βανδή ήταν εξαιρετικές, ενώ όπως όλα έδειξαν, η κίνησή της αυτή ωφέλησε πολύ την καριέρα της. Καίτη Γαρμπή Για τρία επεισόδια, ήταν μία από τις «Θανάσιμες Πεθερές» του Mega. Η γνωστή τραγουδίστρια ενσάρκωσε την «Αθηναία Πεθερά», η οποία ήταν μια μεγάλη ντίβα του ελληνικού πενταγράμμου! Όταν ο 21χρονος γιος της της ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παντρευτεί μία συνάδελφό της, εκείνη έγινε πραγματικά... θανάσιμη, αφού έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Η Καίτη Γαρμπή έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις! Έλλη Κοκκίνου Το υποκριτικό της ταλέντο ξετύλιξε και η ‘Ελλη Κοκκίνου, η οποία πρωταγωνίστησε στη σειρά των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, «Κόκκινο Δωμάτιο».

Στο επεισόδιο με τίτλο «Ο Σωματοφύλακας», υποδύθηκε μια Ελληνίδα τραγουδίστρια η οποία δέχεται απειλές για τη ζωή της. Δίπλα της βρίσκεται συνεχώς ο σωματοφύλακάς της, Κώστας Σόμμερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά της. Έλα μου, όμως, που ο σωματοφύλακας σκαρφίστηκε όλη αυτή την ιστορία με τις απειλές, επειδή ήταν ερωτευμένος μαζί της! Χριστίνα Κολέτσα: Και η σέξυ Χριστίνα Κολέτσα, όμως, έγινε για λίγο ηθοποιός. Συμμετείχε στη σειρά του ΑΝΤ1 «Οι Βαρβάτοι» και έπαιξε αυτό που κάνει και στην πραγματικότητα... Ήταν η Νίκη, μια λαϊκή

Αποστολία Ζώη Η Αποστολία Ζώη βρήκε δελεαστική την πρόσκληση που της έγινε να συμμετάσχει στη σειρά του Mega «Singles 2» και έτσι είπε το μεγάλο «ναι». Εμφανίστηκε, λοιπόν, σε ρόλο guest σε κάποια επεισόδια των «Singles», και υποδύθηκε τη σύντροφο του Γιώργου Σεϊταρίδη. Αρκετά δημοσιεύματα, μάλιστα, τη θέλουν να έχει δεχτεί και άλλες προτάσεις για συμμετοχή της σε ταινίες και σίριαλ.

Τα tattoo των διασήμων! της Αγγελικής Κωνσταντοπούλου

Κάποτε θεωρούνταν ταμπού... Σήμερα, ωστόσο, έχουν απενοχοποιηθεί και αποτελούν ένα είδος μόδας... Ο λόγος γίνεται για τα τατουάζ, τα οποία έχουν γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλή τα τελευταία χρόνια! Ο αριθμός των «πιστών» της τέχνης της δερματοστιξίας συνεχώς αυξάνεται, ενώ ανάμεσα σε εκείνους που έχουν κάνει tattoos συναντά κανείς και αρκετούς celebrities...! Τζόνι Ντεπ: « Το σώμα μου είναι ένα ταξίδι κατά κάποιο τρόπο. Είναι σαν αυτό που οι ναυτικοί συνήθιζαν να κάνουν, όταν ένα τατουάζ σήμαινε κάτι, μια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή σου....» είχε δηλώσει ο Τζόνι Ντεπ όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί έχει δεκατέσσερα τατουάζ. Πολλά από αυτά σχετίζονται με την οικογένειά του, μιας και έχει το όνομα της κόρης του πάνω από την καρδιά του, το όνομα του γιου του αλλά και της μητέρας του. Βικτόρια Μπέκαμ: Η Spice Girl και σύζυγος του Ντέιβιντ Μπέκαμ, Βικτόρια, έχει αδυναμία στα tattoos. Μέχρι στιγμής έχει δύο μόνο τατουάζ, τα οποία είναι ‘αφιερωμένα’ στον αγαπημένο της άντρα! Το ένα εξ’ αυτών είναι στο αριστερό της χέρι και φέρει τα αρχικά του ονόματός του...

Κρις Μπράουν: Ο Κρις Μπράουν είχε μεγάλη αγάπη για τα τατουάζ από 13 ετών... Αν και η μητέρα του δεν του επέτρεψε να αποκτήσει ένα, όταν της το ζήτησε, αυτός την παράκουσε. Έτσι σήμερα έχει οχτώ τον αριθμό τατουάζ. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, έχει τον Ιησού και ακριβώς από πάνω τις μουσικές νότες, κάτι που για τον Μπράουν συμβολίζει το χάρισμα που του έδωσε να τραγουδά. Αντζελίνα Τζολί: Η όμορφη ηθοποιός είναι από τις μεγάλύτερες ίσως φαν των τατουάζ στον πλανήτη του Hollywood. Όλοι θυμόμαστε το μεγάλο τατουάζ που είχε «χτυπήσει» στο αριστερό της μπράτσο και έγραφε το όνομα του πρώην συζύγου της, Μπίλι Μποπμ Θόρvτον. Μετά το χωρισμό τους, η Τζολί το αφαίρεσε, και τώρα στη θέση του υπάρχουν οι ημερομηνίες γέννησης των έξι παιδιών της! Μπράιαν Όστιν Γκριν: Ο πρωταγωνιστής του «Beverly Hills 90210» έχει επίσης αρκετά τατουάζ. Εκτός από ένα δράκο, ένα σταυρό και ένα κεραυνό, ο Όστιν Γκριν φέρει πάνω του και τα ονόματα δύο πολύ σημαντικών ανθρώπων στη ζωή του∙το ένα είναι

αυτό του γιου του, Κάσιους, και το άλλο αυτό της πρώην αρραβωνιαστικιάς του, Μέγκαν Φοξ. Ριάνα: Τα τατουάζ φαίνεται ότι δεν είναι ποτέ αρκετά για τη Ριάνα, η οποία μετρά ήδη οχτώ! Στον αριστερό της αστράγαλο έχει «χτυπήσει» ένα κρανίο, στο δεξί της πόδι μουσικές νότες, τη λέξη «αγάπη» στο μεσαίο της δάχτυλο και... πάει λέγοντας, ενώ στην πλάτη της έχει μικρά μαύρα αστεράκια. Τζάστιν Τίμπερλεϊκ: Εφτά είναι τα tattoos του ταλαντούχου Τίμπερλεϊκ. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ο σταυρός που φέρει στον αριστερό του ώμο, ενώ κανείς θα δει πάνω του κινέζικα σύμβολα που σημαίνουν «τραγούδι», καθώς και έναν φύλακα-άγγελο στην πλάτη του κοντά στον αυχένα του. Πάντως ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ έχει δηλώσει ότι το τελευταίο του τατουάζ θα έχει τα αρχικά της γυναίκας που θα παντρευτεί! Εϊμι Γουάινχαουζ: Έκανε το πρώτο της τατουάζ στην ηλικία των 15 ετών, ενώ πλέον κάνει... «συλλογή» από αυτά. Όπως έχει δηλώσει, της αρέσουν οι καινούριες εικόνες πάνω της, μιας και βαριέται να βλέπει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια στον καθρέπτη. Η Γουάινχαουζ μετράει, λοιπόν, δεκάδες tattoos, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα χέρια της.


S

UNIVER ITY PRES

events

22 || Μ Ο Υ Σ Ι Κ Η TEN YEARS AFTER «I want to change the world» ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)

Οι Ten Years After σχηματίστηκαν το 1961 στο Νότιγχαμ, αρχικά ως Jaybirds, με τους Alvin Lee, Dave Quickmire και Leo Lyons. Το τραγούδι τους «I ‘d love to change the world» επανήλθε και αγαπήθηκε ξανά από το ελληνικό κοινό, μέσα από μια διαφήμιση... Απέκτησε ένα δυνατό airplay καθώς όλο και περισσότεροι το ψηφίζουν και το αναζητούν για να το ακούσουν ξανά... σαν να είναι ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι (κι ας μετράει 38 χρόνια ζωής!). Ήρθε η στιγμή να το ακούσουμε ζωντανά μαζί με άλλες ροκ επιτυχίες, από την μπάντα που τα έγραψε και τα έπαιξε πρώτη φορά. Τους φιλοξενούμε στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία! Οι Ten Years After τραγουδούν στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος), το Σάββατο 9 Μαϊου στις 21.00!!! INFO: ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 35 ευρώ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: www.i-ticket.gr και από 1 Απριλίου στο Public στο Σύνταγμα. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: 210-6980044.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ SINEAD O’ CONNOR Special Guest Gordon Gano (Violent Femmes) Opening act Maraveyas Illegal Συμμετέχει ο Mc Yinka

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ 18-03

από τον

Μια ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, διαφορετικό από τις κλασσικές συναυλίες του καλοκαιριού. Μετά από ένα χρόνο απουσίας και προετοιμασίας της καινούργιας του δισκογραφικής δουλειάς, ο Φίλιππος Πλιάτσικας εγκαινιάζει την καλοκαιρινή του περιοδεία, ξεκινώντας από το γηπέδο Καραϊσκάκη, για να παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Μπαλαρίνες επιτρέπονται». Αυτή την ξεχωριστή στιγμή, ο Φίλιππος επιλέγει να μοιραστεί την βραδιά, ως οικοδεσπότης, με αγαπημένους του καλλιτέχνες έλληνες και ξένους, ονόματα που άφησαν το δικό τους ιδιαίτερο στιγμα τόσο στα μουσικά πράγματα όσο και στα δικά του προσωπικά ακούσματα. Η επιλογή του χώρου κάνει την βραδιά ακόμα πιο ξεχωριστή καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας έλληνας καλλιτέχνης παρουσιάζει τη δουλειά του, ως οικοδεσπότης, στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Η συναυλία θα ξεκινήσει με ένα μουσικό σχήμα που διεκδικεί αναμφίβολα τον τίτλο της πιο εκρηκτικής και φρέσκιας παρουσίας που έχει να επιδείξει η ελληνική μουσική σκηνή σήμερα. Ο Κωστής Μαραβέγιας με την μπάντα του Maraveyas Illegal, έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού τόσο με την πληθωρική τους μποέμικη σκηνική παρουσία, όσο και με την χιουμοριστική στιχουργική τους διάθεση. Ακροβατώντας μουσικά μεταξύ του δυναμισμού του Manu Chao και του λυρισμού του Τonino Carotone, ο Κωστής Μαραβέγιας αποδεικνύει περίτρανα ότι η ελληνική μουσική μπορεί να ξεφύγει από τα στενά όρια της χώρας μας και να γίνει πανευρωπαϊκή υπόθεση. Γεγονός που του αποδίδει επάξια την εναρκτήρια θέση σε αυτό το ιδιόμορφο line up. Αμέσως μετά, τα φώτα χαμηλώνουν και το stage θα πλημυρίσει με συναίσθημα και συγκίνηση, από την μοναδική φωνή της Sinead O' Connor. Ασυμβίβαστη ακτιβίστρια αλλά και συγκλονιστική ερμηνεύτρια, η Sinead αποτέλεσε το μαύρο πρόβατο της μουσικής βιομηχανίας σ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90 προκαλώντας διαρκώς το κοινωνικο πολιτικό κατεστημένο πότε με τις δηλώσεις της κατά της καθολικής εκκλησίας, του εθνικισμού και του πολέμου στο Ιράκ και πότε με την δημόσια παραδοχή των ομοφυλοφιλικών της σχέσεων. Όσο όμως η βιομηχανία προσπαθούσε να την κάνει να σιωπήσει απαγορεύοντας τα τραγούδια της, τόσο ο καλλιτεχνικός κόσμος συσπειρονώταν γύρω της, δίνοντάς της δύναμη να εκφραστεί μέσα από τις συνεργασίες της

με τους U2, τον Prince, τον Elton John, τους Roger Walters και Richard Wright (Pink Floyd), τον Wycleaf Jean, τον Peter Gabriel, τους Massive Attack, και τόσους άλλους. Τα τραγούδια της «Nothing compares to you», «Troy» και «The Emperor’s new clothes» θεωρούνται από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του ’90, ενώ η ίδια ήταν παρούσα σε κάθε μεγάλη σημαντική εκδήλωση, από την παρουσίαση του «The Wall» στο Βερολίνο μέχρι την τιμητική συναυλία για τα 30 χρόνια του Bob Dylan στο Madison Square Gadren. Αν η δεκαετία του ‘90 είχε δει μια επανάσταση, τότε σίγουρα η O’ Connor θα κρατούσε τη σημαία της. Στην κορύφωση της βραδιάς, ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα ανέβει στην σκηνή του γηπέδου Καραϊσκάκη, για να βρεθεί ξανά, μετά από καιρό, μπροστά στους φίλους του και να παρουσιάσει ζωντανά τον ολοκαίνουργιο δίσκο του με τίτλο «Μπαλαρίνες επιτρέπονται». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει κάνει τον έλληνα τραγουδοποιό τόσο αγαπητό στο ελληνικό κοινό είναι η ευαισθησία και η απλότητα με την οποία περιγράφει την κατά τα άλλα τόσο κυνική μας καθημερινότητα. Σε μια τόσο ξεχωριστή, λοιπόν, βραδιά για τον ίδιο, το κυρίαρχο συναίσθημα δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο. Έτσι δίπλα στο Φίλιππο, σε αυτή την παρουσίαση, θα βρίσκεται ως guest ο παλιός του φίλος Gordon Gano, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Violent Femmes, όπως και ο γνώριμος του «συνένοχος στη σκηνή» MC Yinka. Τα αγαπημένα κομμάτια των Πυξ λαξ και οι επιτυχίες του «OMNIA» και του «ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ» θα συναντήσουν το «Add it up» και το «Blister in the sun» σε ένα αποθεωτικό κλείσιμο μιας μοναδικής βραδιάς και ταυτόχρονα το πανυγηρικό ξεκίνημα μιας σίγουρα επιτυχημένης καλοκαιρινής περιοδείας. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, θα ζήσουμε μια σπουδαία live εμπειρία, στο στάδιο Καραϊσκάκη. Οι προετοιμασίες ήδη ξεκίνησαν και σύντομα θα αρχίσει και η προπώληση των εισιτηρίων! Ετοιμαστείτε… ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Όσοι προμηθευτούν τα εισιτήρια τους άμεσα, θα έχουν την δυνατότητα να τα αποκτήσουν με την προνομιακή τιμή των 20 ευρώ για την αρένα και 30 ευρώ για την κερκίδα. Προσοχή, η τιμή αυτή ισχύει για συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων. Οι κανονικές τιμές τους θα είναι 30 ευρώ για την αρένα και 40 ευρώ για την κερκίδα...

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

top 20 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Kety Perry Amy MacDonald Katy Perry Rasmus Duffy Pink Lady Gaga Killers Kid Rock Dan Wilson Maria Mena KT Tunstall One Republic Sonny J Gabriella Cilmi Ne Yo Amy Winehouse Kings Of Leon Coldplay Mutya Buena

Η καλύτερη μουσική από τα... 80’s 90’s και το Σήμερα

ΠΡΩΤΗΠΡΟΒΟΛΗ

Duplicity - Αδιακρισίες

Πάσχα στο Πόρτο Ύδρα για δύο παρέες Δύο παρέες θα περάσουν το Πάσχα στην Ερμιονίδα, σε πολυτελής Σουίτες στο Πόρτο Ύδρα Hotel.

Στο πακέτο του δώρου περιλαμβάνονται: • Δύο πολυτελείς σουίτες, για τέσσερα άτομα η κάθε μία. • Tρείς διανυκτερεύσεις, για την κάθε παρέα, 17/18/19 Απριλίου στο Πόρτο Ύδρα Hotel. Αναχώρηση Μ. Παρασκευή, επιστροφή Δευτέρα του Πάσχα. • Καθημερινά πρωινό (Breakfast). • Καθημερινά γεύμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. • Δείπνο τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

• Πασχαλινό μεσημεριανό τραπέζι στο restaurant του ξενοδοχείου. • Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 09.00 στην εκπομπή της Σόνιας Σαουλίδου. Για συμμετοχή στο διαγωνισμό, μπορεί όποιος επιθυμεί να στέλνει γραπτό μήνυμα στο 54777 γράφοντας Kiss (κενό) Porto (κενό) ονοματεπώνυμο. Η χρέωση είναι 1,19 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Hot 'N' Cold This Is The Life I Kissed A Girl Livin' In A World Without You Stepping Stone So What Just Dance Human All Summer Long Breathless Just Hold Me Saving My Face Stop And Stare Handsfree Sweet About Me Closer (chill out edit) Back To Black Sex On Fire Viva La Vida B Boy Baby

O Kiss 92,9 και η United International Pictures σας προσκαλούν στη πρώτη προβολή της αναμενόμενης ταινίας Duplicity - Αδιακρισίες . Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Μ. Δευτέρα, 13 Απριλίου στον κινηματογράφο Αθήναιον, Κηφισίας και Αλε-

ξάνδρας, στις 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ρόμπερτς - Κλάιβ Όουεν . Η Τζούλια Ρόμπερτς συναντά και πάλι στη μεγάλη οθόνη τον Κλάιβ Όουεν για να υποδυθούν δύο γοητευτικότατους κατασκόπους στη νέα, γεμάτη ανατροπές και έρωτα, ρομαντική κατασκοπική κομεντί του Τόνι Γκίλροϊ. Όταν μάλιστα οι δυο τους βρίσκονται στη μέση ενός αδυσώπητου επιχειρηματικού πολέμου, συνειδητοποιούν πως το πλέον δύσκολο κομμάτι της δουλειάς τους είναι να αποφασίσουν αν και πόσο μπορεί κανείς να εμπιστεύεται αυτόν που αγαπά. Η γοητευτική πράκτορας της CIA Κλερ Στένγουικ και ο ακαταμάχητος πράκτορας της MI6 Ρέι Κόβαλ δεν έχουν μάτια παρά ο

ένας για τον άλλο (ως επί το πλείστον) και για το λόγο αυτό, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον κόσμο της κυβερνητικής κατασκοπίας για να αφοσιωθούν σε ένα κόλπο που θα τους αποφέρει πολλά εκατομμύρια, αρκεί να εκμεταλλευτούν εύστοχα τον πόλεμο μεταξύ δυο ανταγωνιστικών πολυεθνικών εταιρειών. Πώς; Εξασφαλίζοντας μια μυστική φόρμουλα για ένα προϊόν που θα θησαυρίσει όποιον το βγάλει στην αγορά πρώτος. Σε ένα παιχνίδι γάτας ποντικιού είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ποιος εξαπατά ποιον και για τους δυο πράκτορες, το μεγαλύτερο ρίσκο τους είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο ένας τον άλλο, καθώς ο έρωτας είναι κακός σύμβουλος για κατασκόπους.


UNIVERCITY

volume 04

èÝáôñï || óéíåìÜ || âéâëßï || art || events

HOT SPOTS

1+1=1

ΌΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ

ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΓΑΠΑΣ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ,

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ,

ΠΛΗΡΩΝΩΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ

ΙΦΙΚΡΑΤΟΥΣ 1 (κάθετος Υμηττού) πλατ. Παγκρατιου Τηλ. / Fax: 210 7219200


UNIVERCITY

24

È Å Á Ô Ñ Ï

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

παράσταση ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου... Ένα θέατρο γέμισαν οι αναμνήσεις σου. Άνθρωποι που σε θαυμάζουν, σε τραγουδάνε, σε σκέφτονται. Και όσοι δε σε ξέρουν, θέλουν να σε μάθουν. Καρέκλες που ασφυκτιούν. Κι εγώ κρατώ στα χέρια μου ένα πρόγραμμα που μοιάζει με ημερολόγιο και περιμένω με ανυπομονησία να δω τη γυναίκα από της Δήμητρας Τσότσου το Αϊδίνη της Μικράς Ασίας να μου εξηγεί γιατί «δυο πόρτες έχει η ζωή…». Και η αυλαία ανοίγει. Και βλέπεις τη Νένα Μεντή με ένα τσιγάρο, «χαμένη» στον κόσμο της… ευτυχίας, που δυστύχησε, χωρίς να αλλάξει δρόμο. «Δε βαριέσαι; Τι παίρνει κανείς μαζί του;», αναρωτιέται. «Μήπως μπορούμε να αλλάξουμε και τίποτα; Εγώ πάντα έτσι ήμουνα. Να φάμε και να πιούμε σήμερα. Η γαρ αύριον μεριμνήσει τα ευατής».

Θέατρο Βασιλάκου

«Σαν τον αητό είχα φτερά, και πέταγα πολύ ψηλά. Μα ένα χέρι λατρεμένο, ένα χέρι λατρευτό, μου τα κόβει τα φτερά μου, για να μην ψηλά πετώ….» Το ακούς και αμέσως γίνεται ο πόνος της δικός σου. Μαθαίνεις ότι ζωντανεύει πάνω σε μια σκηνή θεάτρου και τρέχεις για να τη δεις. Και τη βλέπεις. Με ένα τσιγάρο να φέρνει βόλτες ανάμεσα σε λύπες και χαρές. Και δε ξέρεις τι πραγματικά να κάνεις. Να κλάψεις ή να γελάσεις; Σε ένα σκηνικό απλό, βλέπεις τον κόσμο της να χάνεται σιγά σιγά, ανάμεσα σε σκορπισμέχαρτιά, σβησμένα τσιγάρα, και ένα μπαούλο με αναμνήσεις. Ένας καθρέφτης σε μια παλιά ντουλάπα, σχεδόν νεκρός, τόσο αόρατος για τη γυναίκα που έζησε χωρίς να φοβάται. Για εκείνη που έγραφε, επειδή αγαπούσε. Για μια μάνα που έζησε για να δει την κόρη της να πεθαίνει. Για μια γυναίκα που πούλησε και τη ψυχή της στο διάβολο για μια τσόχα… Η Νένα Μεντή, μόνη της, παρέα με τα φαντάσματα της Ευτυχίας, τα τραγούδια της, τις αναμνήσεις της, μας συνεπαίρνει με την ερμηνεία της, μας ξεσηκώνει, μας θυμώνει που ενώ θέλουμε να κλάψουμε, μας κάνει να γελάμε. Κι όταν γελάμε, αμέσως μεταμορφώνει το γέλιο μας σε δάκρυ! Ένα ταξίδι στη μνήμη μιας στιχουργού που άφησε το στίγμα της, χωρίς να το προσπαθήσει. Χρόνια μετά, η εγγονή της, Ρέα Μανέλη, αποφασίζει να την «καθίσει» στο χαρτί, τυλίγοντάς την έτσι σε ένα βιβλίο, με τίτλο: «Η γιαγιά μου η Ευτυχία». Τη συνέχεια αναλαμβάνει ο Πέτρος Ζούλιας, σκηνοθέτης της παράστασης, που «ερωτεύεται» τη ζωή της και την κάνει μονόλογο. Τα φώτα ανάβουν και μας τη συστήνει. Σε λίγα μόνο λεπτά, την ακούμε

να μιλάει με τη μάνα της, με την κόρη της Μαίρη, με τον Χιώτη, με την Μαρίκα Κοτοπούλη, με τον Τσιτσάνη, με τον Γιώργο τον άντρα της και φυσικά την πολυαγαπημένη εγγονή της Ρέα… Δε θα πω τίποτα περισσότερο. Είπα ήδη πολλά, ενώ εκείνη έχει να πει πολλά περισσότερα: «Ποιος θα μου δώσει δύναμη τον κόσμο αυτό να αλλάξω, να φτιάξω όμορφες καρδιές, μεγάλες και πονετικές, τις σκάρτες να πετάξω.» Την απάντηση τη δίνει η ίδια: «Όλα είναι ένα ψέμα, μια ανάσα, μια πνοή. Σα λουλούδι κάποιο χέρι, θα μας κόψει μια αυγή…»

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ του Πέτρου Ζούλια, βασισμένο στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία». Με τη Νένα Μεντή. Κείμενο-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας Σκηνικά-κουστούμια: Αναστασία Αρσένη Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Προφήτη Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Κεραμεικός, 2103467735 Απόγ: Τετ., Κυρ. 6 μ.μ. Βραδ: Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ. εισ. 20,00 ευρώ, φοιτ.: 17,00 ευρώ. Διάρκεια: 100'

Σώμα, χέρια, μάτια, πρόσωπο. Σύμβολα, κίνηση, έκφραση... Νοηματική

του Νικήτα Αναστόπουλου

ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μια γλώσσα ολοκληρωμένη, εντυπωσιακά άμεση, γοητευτική. Μια γλώσσα οπτικοκινητική, γεμάτη ρυθμό και ένταση. Με λίγα λόγια μια έντονα θεατρική γλώσσα που με τις κινήσεις των χεριών και την έκφραση του προσώπου, επιτρέπει στο θεατή να κατανοεί πλήρως τα δρώμενα μιας παράστασης. Ο δημιουργικός αυτός τρόπος παρουσίασης κάνει το Θέατρο Κωφών μια ιδιαίτερη σκηνή που συχνά αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ακόμη και για εκείνον, που εσφαλμένα το προσεγγίζει με δισταγμό και αμφιβολία.

Tο Θέατρο Κωφών σας προσφέρει ένα απολαυστικό κι εντυπωσιακό θέαμα, σπάζοντας τα δεσμά κάθε προκατάληψης στη χώρα μας, που θέλει κάτι τέτοιο να είναι αδύνατο. Το πρώτο δείγμα αυτής της συνεργασίας μπορείτε να το παρακολουθείστε στην παράσταση «Ένας Ακούων στη Χώρα των Κωφών». Ένας άνθρωπος μέσα σε μια κατάσταση ονείρου βρίσκεται ξαφνικά σε μια χώρα όπου όλοι οι κάτοικοι είναι κωφοί. Όπως είναι φυσικό κανείς δεν τον ακούει κι έτσι δε μπορεί να συνεννοηθεί με

κανέναν. Σε όλο το έργο αναζητά την επικοινωνία και μπροστά του βρίσκει πάντα ένα τοίχο. Αυτή η έλλειψη της επικοινωνίας τον οδηγεί σε πολλές δύσκολες και ίσως κάποιες φορές ευτράπελες καταστάσεις. Μπλέκει σε περιπέτειες στο δρόμο, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, δεν μπορεί να συνεννοηθεί για να δουλέψει, δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του. Περιθωριοποιείται, αγνοείται και αντιμετωπίζει εχθρική συμπεριφορά από τους γύρω του, ακριβώς όπως και κάποιος που δε μιλάει όπως εμείς

και κανείς δεν κάνει έστω και την παραμικρή προσπάθεια να τον κατανοήσει, στη δική μας κοινωνία. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι κωφός, να έχει κάποια αναπηρία ή απλά να μιλάει μια άλλη γλώσσα. Ένα είναι όμως το σίγουρο έχει τις ίδιες ανάγκες με όλους. Την παράσταση «Ένας Ακούων στη Χώρα των Κωφών» μπορείτε να την παρακολουθήσετε κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 έως τις 12 Απριλίου και στις 24, 25, 26 Απριλίου και 2, 3 Μαΐου.

Στην οδό Σαχτούρη 8-10 (Πλατεία Κουμουνδούρου) 1ος Οροφος, Σύλληψη -ιδέα Ομάδα Θεάτρου Κωφών Ελλάδος Σκηνοθεσία: Νίκος Αξιώτης Μουσική: Γιώργος Ζηγούρης Κινησιολογία: Βίκυ Σαχπάζη Διερμηνεία: Σοφία Ρομπόλη Κοστούμια: Ομάδα Θεάτρου Κωφών Ελλάδος Σκηνικά: Αμβράζη Τασούλα Β. σκηνοθέτη: Αναστόπουλος Νικήτας Γενική είσοδος 15 ευρώ με ποτό Φοιτητικό 10 ευρώ με ποτό Τηλέφωνο κρατήσεων με SMS καθημερινά 6985765550


UNIVERCITY

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

ÂÉÂËÉÏ του Βασίλη Κομπογιάννη

Όλοι τρώμε κολλήματα. Άλλοι μουσικά, άλλοι κινηματογραφικά, άλλοι αθλητικά. Το τελευταίο δικό μου κόλλημα είναι η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου. Κόλλημα γερό, όχι αστεία. Διάβασα και προτείνω ανεπιφύλακτα, χωρίς φόβο και πάθος, τουλάχιστον τρία βιβλία της, τα οποία παρουσιάζω παρακάτω. Η γνωριμία με τα βιβλία της έγινε εντελώς τυχαία αλλά ο έρωτας με τρόπο γραφής της ήταν εντελώς κεραυνοβόλος - όπως κάθε έρωτας οφείλει να είναι. Μέσα σε ένα μήνα διάβασα τρία βιβλία της καθώς η εμπιστοσύνη μου και η περιέργεια απέναντι στους λογοτεχνικούς κόσμους της συγγραφέας παρέμεναν ανεξάντλητες... Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν το «Εργοστάσιο Μολυβιών», εκδόσεις Πατάκη. Μια ιστορία με αλλεπάλληλες ιστορίες που έχουν ως φόντο την προπολεμική Ελλάδα, τις παγκόσμιες ιστορικές αλλαγές τις περιόδου. Στο επίκεντρο ανθρώπινοι χαρακτήρες που μοιάζουν να ακροβατούν ανάμεσα στους ρόλους που η ζωή έχει προδιαγράψει για αυτούς και στα βαθύτερα θέλω τους-ένα παντοτινό παιχνίδι τένις που η μπάλα μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στη μία και στην άλλη πλευρά. Δύο συμφοιτητές με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες χτίζουν μια φιλία που είναι καθοριστική, αν και όχι άμεση, για τις ζωές και των δύο. Το δεύτερο βιβλίο της Τριανταφύλλου που με συνεπήρε ήταν τα «Κινέζικα κουτιάοι τέσερις εποχές του αστυνόμου Μαλόουν» από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια αστυνομική ιστορία με ένα όχι και τόσο αστυνομικό ήρωα, τον ντετέκτιβ Μαλόουν που ταλαιπωρείται από χρόνια προβλήματα α/πνίας από τότε που χώρισε. Πέντε φόνοι με ένα κοινό χαρακτηριστικό, ένα ελάφι χαραγμένο στο μπράτσο των θυμά-

των. Τί συμβολίζει; Τί προμηνύει; Η πόλη των φόνων είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η Νέα Υόρκη και η συνοικεία της Τσάιναταουν. Μια περιοχή γεμάτη με Κινέζους με άλλοτε νόμιμες και άλλοτε παράνομες δαστηριότητες. Τα στοιχεία που φαίνονται να ρίχνουν φως στα εγκλήματα δεν οδηγούν πουθενά, όπως τα μυθικά κινέζικα κουτιά, όπως αυτά που συλλέγει για να βρει ένα στόχο στη ζωή του ο ντετέκτιβ, για να ξεγελάσει τη μοναξιά του... Έτσι ή αλλιώς το μυστήριο πρέπει να ερευνηθεί. Το τρίτο βιβλίο που σας παρουσιάζω είναι το «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης» επίσης από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα βιβλίο που φαίνεται να περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από τη ζωή της συγγραφέως. Μια κοπέλα από την Ελλάδα μετακομίζει για να συνεχίσει τις σπουδές της στις Η.Π.Α. όπου επιλέγει να νοικιάσει σπίτι σε μια κακόφημη περιοχή με συγκάτοικο μια κόπέλα από τις αγροτικές περιοχές με όνειρο την κοινωνική άνοδο και τη φιλόδοξία να γνωρίσει τον άντρα που θα παντρευτεί. Ορισμένες περιόδους φιλοξενούν τον παιδικό και αφάνταστα κυνικό φίλο της ελληνίδας που μοναδικό στόχο της ζωής του έχει τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Σε κάποια σημεία οι περιγραφές κόβουν την ανάσα από την ομορφιά που αναδύδουν,μια άκρως urban διήγηση με ποιητικά στοιχεία να ξεπηδούν εντελώς από το πουθενά. Το τελευταίο βιβλίο είναι αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο. Η επιλογή είναι δική σας!

25

ΠΟÉΗΜΑ

του Βαγγέλη Μπουρνέλη

Με ένα βιβλίο ξεχνιέμαι Είδα, άκουσα, βρέθηκα. Σε μέρη που δεν μπορώ να φωτογραφήσω, μπορώ όμως με λέξεις να σας πω το πώς και το τι μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο χειρότερο και από ζώο. Από τη μία έχουμε μια χώρα που τρέχει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα των μειονοτήτων της. Και όπου σταθεί και όπου βρεθεί φωνάζει ότι γέννησε τον πολιτισμό και την δημοκρατία. Μόνο που μετά, έμεινε στέρφα. Ξέρει από σημαίες, από της Δήμητρας πανηγυρισμούς αλλά ότι Παπούτσογλου στο εσωτερικό της ζουν άνθρωποι σε χείριστες συνθήκες κανείς δεν ελέγχει και δεν ενδιαφέρεται. Αν, για παράδειγμα, επισκεφθεί κάποιος μια βιομηχανική ζώνη ή ένα δημόσιο έργο μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι η μαύρη εργασία είναι ο απόλυτος και συμφέρων κανόνας. Κάπου, ίσως όχι πολύ μα-

κριά από το κέντρο της Αθήνας, συνάντησα παιδιά μεταναστών από το Πακιστάν ξυπόλητα και φοβισμένα να ζουν σχεδόν μέσα σε σφαγεία, να παίζουν πλάι σε έλη όχι από εκείνα που σχηματίζουν φυσικά οι ποταμοί αλλά έλη γεμάτα τομάρια ζώων, αίματα, μαύρη λάσπη, σαπισμένη κοπριά.. Κόχλαζαν και έκαναν το περιβάλλον ανυπόφορο από τη δυσοσμία. Κάτω από μεγάλες λεζάντες και επωνυμίες επιχειρηματιών, ίσως ακόμα και να δουλεύουν – αυτό δεν μπόρεσα να το διαπιστώσω- παιδιά που κανονικά θα έπρεπε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο ελληνικό σχολείο. Συγκλονίστηκα και έτσι, αναγκάστηκα να σκεφτώ. Και να ψάξω, μια ελληνική βιβλιογραφία που ωχρυά. Γιατί έφυγαν από τη χώρα τους και ήρθαν στη δική μας; Για να εργαστούν, βεβαίως. Oι περισσότεροι ήταν άνεργοι εκεί (59%), αρκετοί ήταν πάμπτωχοι (38,4%), άλλοι ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες ζωής (21,4%), λίγοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς λόγω πολέμου

ή πολιτικής κατάστασης (9,2%). Αυτός λοιπόν ο εγκληματίας που ονομάζεται ελεγκτής δημόσιας υπηρεσίας, ελληνικό αφεντικό, μέσος έλληνας πολίτης δεν ξέρει ότι σε ένα άνθρωπο που ναυάγησε, έζησε σε κοινόβια ή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του επειδή ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, σε έναν άνθρωπο που περιπλανήθηκε κάπως περίπου όπως ο Οδυσσέας, του Ομήρου ή ο Οδυσσέας του Τζόυς, εκδ. Κέδρος, 25 ευρώ (μια καλή αρχή) δεν μπορούμε να του φερόμαστε σαν τον μπάρμπα – Θωμά της Χάριετ Στόουν; Το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκδ. Πελεκάνος, 11ευρώ, δεν το έχει διαβάσει κανείς; Είναι μάλλον τόσο σκληρή η νέα πραγματικότητα του δυτικού κόσμου που δεν αφήνει περιθώρια για λογοτεχνία. Αλλά από την άλλη η λογοτεχνία ήταν πάντα μια καλή αρχή, όταν όλες οι άλλες πολιτικές, αριστερές, δεξιές ή ακραίες είναι απλά ανίκανες να φτιάξουν τις σχέσεις των ανθρώπων.

της Λήδας Φαρακούκη


UNIVERCITY

ART

26

“Αν

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

δεν υπήρχαν γυναίκες

όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν νόημα” Αριστοτέλης Ωνάσης

του Κωνσταντίνου Μπιμπή

ρονώ ότι είναι αδύνατον ένας άνδρας να αναγνωρίσει τις ακριβείς αιτίες που ευθύνονται για την σύνθεση του μυστήριου που συνοδεύει την γυναίκα. Ίσως τα διάφορα κοινωνικά στερεότυπα τα οποία έχουν σκαρφαλώσει στην πλάτη του άντρα εδώ κι αιώνες σε συνδυασμό με την έλλειψη μιας αλαφρο!σκιωτης και ρομαντικής διάθεσης που παρατηρείται στην ανδρική φύση, καθιστούν τον ανδρικό νου ανίκανο να κατανοήσει πλήρως την γυναίκα. Ωστόσο, η περιέργεια μου να αναλύσω και να κατανοήσω το μυστήριο αυτό με αναγκάζει εν προκειμένω να αγνοήσω μια a priori αίσθηση αποτυχίας και ανικανότητας.

Φ

κρουση των όρων αυτών θα τους αντικαθιστούσα με τους όρους του κατακτητή και του κατακτημένου. μάχη αυτή είναι σκληρή και επικρατεί άλλοτε το ένα και άλλοτε το άλλο στοιχείο, πράγμα που επηρεάζει άμεσα και την συμπεριφορά της γυναίκας κατά την διάρκεια των διαφόρων φάσεων της ζωής της. Η μάχη αυτή βέβαια εκτυλίσσεται χωρίς η ίδια να το αντιλαμβάνεται και πόσω μάλλον να το ελέγχει. Η γυναίκα λοιπόν είναι ένας κινούμενος πόλεμος και μάλιστα ιδιαιτέρως γοητευτικός διότι η ιδιάζουσα σχέση μεταξύ κατακτητή και κατακτημένου που έχουμε συνηθίσει να ορίζουμε έχοντας στο μυαλό μας δυο διαφορετικά υποκείμενα , στην συγκεκριμένη περίπτωση ενυπάρχει σε ένα υποκείμενο, την γυναίκα. Θα ήταν ίσως λάθος να καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι επειδή ο άντρας απομακρύνεται σταδιακά από τον ρόλο του κατακτητή η γυναίκα αναγκάζεται να αφομοιώσει και τους δυο ρόλους, καθώς η γυναίκα από πάντα εμπεριείχε μέσα της τους δυο αυτούς ρόλους ασχέτως από την συμπεριφορά του άνδρα.

Η Είναι προφανές ότι η γυναίκα, όπως καθετί που σχετίζεται με την ανθρώπινη υπόσταση, είναι κάτι περίπλοκο και πολυδιάστατο. Ωστόσο, θεωρώ ότι ουσιαστικά η γυναίκα φαντάζει τόσο μυστηριώδης και ακατανόητη στα αντρικά μάτια διότι κατά βάση αποτελεί το πεδίο επί του οποίου μάχονται δυο αντίθετα μεταξύ τους στοιχειά. Σύμφωνα με τον Friedrich Nietzsche στην γυναίκα συνυπάρχουν ο σκλάβος και ο τύραννος. Έτσι, χωρίς να έχω καμία απολύτως προθεση να αμφισβητήσω τη διαχρονικότητα της Νιτσε)κής ρήσης , λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα και θέλοντας να δώσω μια αίσθηση κινητικότητας στην σύγ-

ίναι γεγονός ότι ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη για να μην πω φαλλοκρατική- κοινωνία μέσα στην οποία η γυναίκα όχι μόνο δεν έχει την θέση και την αξία που της αρμόζει αλλά αντιμετωπίζεται συχνά και ως κάτι αδύναμο και συνεπώς κατώτερο. Επιπρόσθετα σε μια κρίση χιουμοριστικής θα έλεγα ειρωνείας εμείς οι άντρες τιτλοφορούμε

Ε

το γυναικείο φύλο ως ασθενές ενώ γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο αδύναμοι και ευάλωτοι μπορούμε να γίνουμε μπροστά στα μάτια μιας γυναίκας. Παρόλα αυτά έχοντας πιθανότατα την τάση να επιστρέφουμε στην παλαιολιθική εποχή , ως κρατική και κοινωνική δομή αντιμετωπίζουμε την γυναίκα ως κάτι κατώτερο βασιζόμενοι κυρίως στην μυ)κή της δύναμη. Έτσι, σε ένα τέτοιο κλίμα εύλογα η γυναίκα αντιδρά και ξυπνά μέσα της ο κατακτητής ο οποίος κατακτά δικαιώματα και ελευθερίες ενώ ταυτόχρονα μάχεται για να σπάσει τα κλισέ και τις αναχρονιστικές ανοησίες. Αναπόφευκτα όμως πολύ συχνά ο κατακτητής αυτός μεταπηδά και στις ερωτικές σχέσεις της γυναίκας και τότε αυτή κατακτά τον άνδρα με ιδιαίτερη θα έλεγα ευκολία. ξίσου συχνά ομολογουμένως η γυναικεία φύση ασυνείδητα παρασύρεται από κάποια μεσαιωνική πυργοδέσποινα ή κάποια Σεξπηρική Ιουλιέτα που πάντα καβαλάει μέσα της και τότε ξυπνά μέσα της ο κατακτημένος και εκείνη παραδίνεται άνευ όρων και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στα επικίνδυνα χεριά ενός άντρα. Το παράδοξο αυτό δίδυμο είναι που ευθύνεται για την αδυναμία μας να κατανοήσουμε τα πλάσματα αυτά που φαντάζουν στα μάτια μας να ήρθαν από άλλο κόσμο. Τον συλλογισμό αυτό γέννησε η εξαιρετική έκθεση του ζωγράφου Παναγιώτη Μπελντέκου που αποτελείται από πίνακες με θέμα τους τις γυναίκες. Άλλωστε κατά καιρούς όλοι οι καλλιτέχνες ασχολούνται με τις γυναίκες διότι ένας πραγματικός καλλιτέχνης καταλαβαίνει περισσότερο από κάθε άλλον πόσο μας κυριεύει και πόσο αναγκαία μας είναι η ύπαρξη τους στην ζωή μας.

Ε

 “Στην έκθεση παρουσιάζονται δέκα έργα, με θέμα πορτρέτα γυναικείων μορφών, εικονοποιημένα σε χώρους που δομούνται από το ζωγράφο με πρόθεση να αναδειχθεί η συνθετική ιδιαιτερότητα που τα διέπει. Ρεαλιστικά διατυπωμένες μορφές, συνδυάζονται με αφηρημένα εικαστικά πεδία. Η πυκνή σε πλαστικές εναλλαγές γραφή, επιτρέπει τη μετάβαση από το αυστηρά προσδιορισμένο ύφος μιας παραστατικής εικονοποιίας σε εξπρεσιονιστικές μορφικές ζωγραφικές διατυπώσεις.”

Έχετε απορίες για τα BODIES σας??? Για όλους αυτούς που έπαιζαν τους γιατρούς όταν ήτανε μικρά παιδάκια και που ονειρεύονταν όταν μεγαλώσουν να γίνουν στ’ αλήθεια γιατροί, η έκθεση που έφτασε εδώ και δύο μήνες επιτέλους και στη χώρα μας μάλλον θα είναι το καλύτερό τους! Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση στην οποία εκτίθενται πραγματικά ανθρώπινα σώματα, τα οποία μετά θάνατον έχουν υποστεί, από επιστήμονες σε πανεπιστήμιο της Κίνας, μια εξαιρετικά προσεγμένη επεξεργασία και συντήρηση με ειδικές μεθόδους. Τα σώματα αυτά έχουν απομονωθεί σε συγκεκριμένα σημεία όπως ο σκελετός, το μυικό και νευρικό σύστημα καθώς και διάφορα όργανα. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει μία συγκεκριμένη ενότητα της έκθεσης σύμφωνα με τις σημειώσεις που κοιτάξαμε στο βιβλίο επισκεπτών, ο χώρος όπου δείχνει τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου. Πολύ ενδιαφέρον επίσης είναι να δει κάποιος τη φανερή σύγκριση ενός υγειούς σώματος με ένα καταπονεμένο από διάφορες παθήσεις σώμα όπως η νευρική ανορεξία ή ο καρκίνος. Ακόμα παρουσιάζονται σε παραλληλισμό ένας

πνεύμονας καπνιστή σε σχέση με έναν άλλο υγειούς ατόμου. Η έκθεση αυτή είναι ιδανική για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το σώμα σας και να σας δοθεί η ευκαιρία να τα δείτε, από τι αποτελείται, τι ζημιά προκαλείται στο σώμα με τις διάφορες καταχρήσεις και που ξέρετε ίσως αλλάξετε κάποιες «κακές» συνήθειες μετά απ’ αυτό!!! Ως γνωστόν δεν υπάρχει δράση χωρίς αντίδραση. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση υπήρξαν σωρίες αντιδράσεων γύρω από την έκθεση από όπου και αν πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όσον αφορά στην προέλευση των σωμάτων και στην κατά τη γνώμη κάποιων έλλειψη σεβασμού στα σώματα. Όλοι αυτοί που αναρωτιούνται αν είναι τέχνη το νεκρό σώμα και αν πρέπει να γίνεται αντικείμενο έκθεσης. Είναι πολύ γοητευτικό και ενδιαφέρον να βλέπεις κάποια πράγματα που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα είχες την ευκαιρία να το κάνεις. Για αρκετούς αυτή η έκθεση ίσως να είναι προκλητική. Πάραυτα η εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος δεν παύει να είναι συναρπαστική και άκρως πρω-

Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι

της Στέλλας Γεωργίου

τότυπη εμπειρία. Για σας λοιπόν που θέλετε να γεμίζετε από καινούριες εμπειρίες τα BODIES σας περιμένουνε να βιώσετε τη μαγεία της ανθρώπινης ύπαρξης. "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" Γκάζι Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-20:00 από Κυριακή μέχρι και Πέμπτη και 10:00-22:00 την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τέλη Μαίου. • Γενική Είσοδος: 16 ευρώ.


UNIVERCITY

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

27

CÉNEMA “State of Play” “Fast and Furious” Όταν ένα έγκλημα τους φέρνει πίσω στο L.A ο Dom Toretto (Diesel) και ο Brian O'Conner (Walker) ξανασμίγουν για να αντιμετωπίσουν ένα κοινό εχθρό. Για να το καταφέρουν όμως θα πρέπει να εμπιστευτούν κάποιον άγνωστο ο οποίος θα τους ωθήσει εκτός ορίων. Από ληστείες μέχρι κυνηγητά που υπερβαίνουν τις διεθνής γραμμές, δύο άντρες θα βρουν το δρόμο τους προς την εκδίκηση πιέζοντας τα όρια του τι είναι δυνατό πίσω από τους τέσσερις τροχούς. Παίζουν: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, John Ortiz, Laz Alonso, Gal Gadot, Shea Whigham, Tego Calderón

Σενάριο : Chris Morgan Σκηνοθεσία : Justin Lin Release Date : 09/04/2009

“Wolverine” Ακολουθώντας τα γεγονότα της επιτυχημένης τριλογίας X-Men το Wolverine διηγείται το επικά βίαιο και ρομαντικό παρελθόν του ομώνυμου ήρωα, την περίεργη σχέση του με τον Victor Creed και το μυστήριο πρόγραμμα weapon X. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας ο Wolverine συναντιέται με άλλους μεταλλαγμένους, παλιούς και καινούριους, συμπεριλαμβανομένου και εμφανίσεις έκπληξη από αγαπημένους μεταλλαγμένους του κόμικ που η απουσία τους στις προηγούμενες ταινίες ήταν παραπάνω και από αισθητή!! Παίζουν : Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Taylor Kitsch, will.i.am, Lynn Collins, Ryan Reynolds, Dominic Monaghan, Daniel Henney

Σενάριο : David Benioff Σκηνοθεσία : Gavin Hood Release Date : 30/04/2009

Ένας όμορφος γεμάτος αυτοπεποίθηση άνθρωπος του Κογκρέσου και αγαπητός από όλους, αυτός είναι ο Stephen Collins. Είναι το μέλλον της πολιτικής και το αστέρι της προεκλογικής εκστρατείας. Όλα τα μάτια είναι στραμένα πάνω του περιμένοντας να κάνει τη μεγαλύτερη εκστρατεία στα χρονικά, μέχρι που η βοηθός ερευνών του και ερωμένη του δολοφονείται βίαια και θαμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ο ρεπόρτερ Cal McAffrey έχει την απίστευτη τύχη να έχει φίλο του τον Stephen καθώς και να έχει έναν ατρόμητο εκδότη ο οποίος του αναθέτει την έρευνα. Καθώς ο Cal ερευνάει πέφτει πάνω σε στοιχεία που μπορούν να ανατινάξουν τις σταθερές και καλές δομές του Έθνους. Έτσι σε μια πόλη από διεφθαρμένους γιατρούς και πλούσιους πολιτικούς θα ανακάλυψη μια μεγάλη αλήθεια: όταν παίζονται δισεκατομμύρια, κανενός η ακεραιότητα, η αγάπη ή η ζωή είναι ασφαλής!! Παίζουν : Russell Crowe, Ben Affleck, Jason Bateman, Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright Penn, Gregg Binkley

ΚέΡδΙΣΕ

Σενάριο : Matthew Michael Carnahan Σκηνοθεσία : Kevin MacDonald Release Date : 30/04/2009

1 ΔΙΠλή πρόσκληση

Óôåßëå ΤΩΡΑ óôï info@universitypress.gr, ένα e-mail γράφοντας τη λέξη CINEMA και το ïíïìáôåðþíõìü óïõ και κέρδισε αμέσως 2 εισιτήρια για την ταινία της αρεσκείας σου στις αίθουσες του VILLAGE Φαλήρου. Κερδίζουν οι πρώτοι 50 || Τηρείται σειρά πρωτεραιότητας

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ eως

13.4.09

Η UNIVERSITY PRESS σε συνεργασία με τα VILLAGE CIMENAS του Φαλήρου, προβάλλουν μία φορά το μήνα, μία Blockbuster ταινία, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα GOLD CLASS.

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο INFO@UNIVERSITYPRESS.GR έως 13.4.09 Στο προηγούμενο secret movie είδαμε τη βραβευμένη με όσκαρ ταινία

Οι πρώτοι 18 που θα στείλουν ένα e-mail με τη λέξη SECRET MOVIE, το ονοματεπώνυμό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας τους, στο info@universitypress.gr, θα κερδίσουν μία πρόσκληση 2 ατόμων για το επόμενο SECRET MOVIE.


UNIVERCITY

28 || ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 28

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09 του Σωτήρη Δόστη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ Letom

Fuzz

Την Κυριακή 12 Απριλίου το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Γαλατσίου διοργανώνει το πρώτο πανελλαδικό φεστιβάλ για τους νέους της περιοχής και όχι μόνο στις 10:00 στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Άλσους Βε)κου. Πολλά events, extreme sports και διαγωνισμοί grafity, skate θα λάβουν χώρα με τα μέλη του ΤΟ.ΣΥ.Ν. να εγγυώνται την επιτυχία του. Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο τον ΤΟ.ΣΥ.Ν. κ. Κωνσταντίνο Ντάγλα, ο οποίος δήλωσε πως θα είναι μια είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Γαλάτσι και πως οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες θα ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες. Επίσης, τόνισε πως στόχος του είναι το ΤΟ.ΣΥ.Ν του δήμου Γαλατσίου να παίξει ένα ακόμα πιο ενεργό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής και καλεί όλους τους νέους κοντά ώστε να δράσουν όλοι μαζί ώστε η φωνή της νεολαίας να γίνει ακόμη πιο ηχηρή. Το φεστιβάλ θα καλυφθεί τηλεοπτικώς από το MAD TV.

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα 4 anniversary πάρτυ του Clubber.gr για powered by τα 4 χρόνια παρουσίας του στο χώρο. 4 parties που είχαν την λάμψη, την αισθητική και τη δυναμική που ταιριάζει στο Clubber.gr! Το επόμενο πάρτυ του Clubber.gr αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, το οποίο μπορεί να σας φαίνεται κάπως μακριά αλλά αυτή τη περίοδο ανοίγουν τα πρώτα καλοκαιρινά clubs. Πριν λίγες εβδομάδες άνοιξε το Room στον χώρο του Ειρηνικού, που στέγαζε πέρυσι το Guzel και στις 10 Απριλίου ανοίγει το εντυπωσιακό Ακρωτήρι-Boutique, του οποίου οι ομάδες συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη συνεργασία τους. Εκτός των openings θα δούμε κι άλλα σημαντικά events τον Απρίλιο, όπως το event με τον ½ Deep Dish, Ali Dubfire στο Venue στις 10 Απριλίου, το Retrofuture festival στο Κτίριο Εθνικής Ασφαλιστικής του Intercontinental και τον Dave Seaman στο Shadow στις 11 Απριλίου, και τον Hernan Cattaneo στις 23 Απριλίου στο Venue.

Glow

Mamacas

ΟΠΤΙΚΑ

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

Από το 1950

Ευτυχίδου 25 Παγκράτι, τηλ.: 210-72.19.811 Mamacas


ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

UNIVERCITY

29

ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ

Caramela Τα τελευταία χρόνια το Caramela έχει γίνει συνώνυμο της διασκέδασης. Ο Πάνος Καλλίδης με το ζωντανό και κεφάτο πρόγραμμα του υπόσχεται να σας ανεβάζει ψηλά και είναι σίγουρο πως οι ώρες που θα περάσετε στο Caramela θα σας μείνουν αξέχαστες. Κοντά του βρίσκεται η super sexy Τζούλια Αλεξανδράτου όπου με τα απολαυστικό και αισθησιακό show της, σίγουρα θα σας καθηλώσει. Έκτος από τους προαναφερθέντες, στο Caramela θα συναντήσετε ωραίες νεανικές φωνές από τους υπόλοιπους συντελεστές του προγράμματος που θα σας τραβήξουν την προσοχή. Ετοιμαστείτε για άφθονο λουλουδοπόλεμο και για νύχτες πραγματικά συναρπαστικές.

Τρία γουρουνάκια Ποιος έχει περάσει από την οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι και δεν του έχουν τραβήξει την προσοχή; Κανείς φαντάζομαι. Τα ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ εμφανίστηκαν πριν από 4 περίπου χρόνια και έκτοτε αποτελούν σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Σ’ ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον με πολύ καλή εξυπηρέτηση, μπορείς να πας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να απολαύσεις τον καφέ σου, το φαγητό σου ή το ποτό σου. Σε απόσταση αναπνοής από τη Νομική Σχολή, τα ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ είναι εκεί για να σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε σας και τη παρέα σας. Η διακόσμηση του μαγαζιού σίγουρα είναι κάτι που θα σας τραβήξει την προσοχή. Στα ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ επιστρέφουν και τα περίφημα parties τους, για τα οποία να ‘στε σίγουροι πως αν παρευρεθείτε δεν θα το μετανιώσετε καθόλου.

Πέστο κ’ έγινε Αν θελήσετε να γευθείτε ελληνική παραδοσιακή κουζίνα υπό τους ήχους ζωντανής λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής περάστε από το μουσικό μεζεδοπωλείο "Πέστο κ’ έγινε" στην πλατεία Ηρώων στο Χαϊδάρι. Το "Πέστο κ' Έγινε" είναι συνδυασμός παλιάς ταβέρνας και μεζεδοπωλείου που σας προσκαλεί στον ζεστό και προσεκτικά διακοσμημένο χώρο του. Το "Πέστο κ' Έγινε" διαθέτει τζάκι και φούρνο με ξύλα όπου ψήνονται οι νόστιμες σπεσιαλιτέ του. Θα σας ενθουσιάσουν οι παραδοσιακές συνταγές του μαγαζιού στις οποίες περιλαμβάνονται ποικιλίες από σαλάτες, ορεκτικά, θαλασσινά αλλά και κρέατα, στα κάρβουνα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακή γάστρα και το βαρελίσιο κρασί του. Το μαγαζί διαθέτει επίσης πλούσια κάβα με κρασιά λευκά, κόκκινα, ροζέ. Στρ. Καραϊσκάκη 17 (Πλατεία Ηρώων) Χαϊδάρι Τηλ.: 210-5820728 e-mail: info@pestokiegine.gr

Ουζάδικο Στη πλατεία των Εξαρχείων, σ’ ένα πολύ φιλόξενο και ευχάριστο χώρο, καταφέρανε να παντρέψουνε το καλό φαγητό με την αυθεντική λαϊκή μουσική. Ο λόγος για το Ουζάδικο. Θαλασσινοί μεζέδες που για πολλούς θεωρούνται παράξενοι και ανατρεπτικοί, όχι όμως για τους μερακλήδες και γι’ αυτούς που ξέρουν να τους συνδυάσουν με το κατάλληλο οινοπνευματώδες. Οπότε τώρα τα μεσημεριανά σας διαλείμματα και η συνάντηση με τους φίλους μπορούν να συνδιαστούν και με μουσικές στιγμές αφού κάθε Παρασκευή και Σάββατο έχει ζωντανή μουσική μεσημέρι και βράδυ και την Κυριακή μόνο μεσημέρι Μπείτε στον πειρασμό και δοκιμάστε, γαριδάκι τηγανιτό, ταραμοσαλάτα σπιτική, λακέρδα, παστουρμαδοπιτάκια, σαγανάκι πολίτικο, αυγοτάραχο, καβουρμάς με αυγά και πολλά άλλα ακσαμτζιλίκια (μεζέδες για ούζο και όχι μόνο), στα παραδοσιακά μικρά πιατάκια που συστήνουν ένα αυθεντικό Ουζάδικο. Ανοιχτό καθημερινά από 13:00 μέχρι τα μεσάνυχτα (+) Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ζωντανή μουσική. Τηλ: 210-3306769 - Θεμιστοκλέους 70, Πλατεία Εξαρχείων


UNIVERCITY

30 Για ένα ποτάκι... ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ BLUES Πανόρμου 20 - 2106437667 FLOWER Δορυλαίου 2 - 2106432111 MARABOU Πανόρμου 113 - 2106910797 SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α - 2106981032 SAXO Πανόρμου 117Β & Κηφισίας - 2106980324 ΜΠΡΙΚΙ Δορυλαίου 6 - 2106452380 ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Πανόρμου 113 - 2106911672 ΓΚΑΖΙ BAROUGE Ανδρονίκου 4 & Τζαφέρι - 2103424994 Κόκκινο φόντο με ακούσματα ξένης μουσικής. Πέμπτη live με τους Null. Είσοδος 12 ευρώ, φιάλη απλή 100ευρώ. Από Τρίτη - Σάββατο BUZZ Ιεροφαντών 13 - 2103469559 CODE Τριπτολέμου 35 - 2103458110 FANTASEED Τριπτολέμου 8 - 6972220530 HAMLET Δαμοκλέους 8 - 2103456760 HAVANA NIGHTS Δεκελέων 46 - 6979915561 HIVE Τριπτολέμου 34 & Βουτάδων - 2103477444 HOXTON Βουτάδων 42 - 2103413395 LETOM Δεκελέων 26 - 6992240000 MAD Περσεφόνης 53 - 2103462027 PLASTIK Δεκελέων 12 - 2103462027 VENUE Πειραιώς 130 - 2103411410 Club με όνομα και ιστορία με διάφορα event και party κάθε Παρασκευή και Σάββατο VILLA MERCEDES Ανδρονίκου & Τζαφέρι 11 - 2103422606 VOID Ευμολπίδων 26 - 6909070030 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ελασιδών & Κλεάνθους 8 - 2103458534

BaRouge

ΕΞΑΡΧΕΙΑ BOX Κωλέττη 4 - 2103847597 CAFEINA Ακαδημίας & Ζωοδ. Πηγής - 2103841460 CIRCUS Ναυαρίνου 11 - 2103615255 GINGER ALE Πλ. Εξαρχείων - 2103301246 ROI MAT Σολωμού 17 - 2103330505 SKULL Ιπποκράτους & Λ. Κατσώνη 11 - 6936457453

Ανδρονίκου 4 & Τζαφέρι τηλ.: 2103424994

UNDERWORLD GENESIS Ιπποκράτους 56 - 6972802171 WUNDERBAR Θεμιστοκλέους 80 - 2103818577 ΚΑΦΕΚΟΥΤΙ Σόλωνος 123 - 2103840559 ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ Μπενάκη 87 - 2103813685 ΡΕΣΙΤΑΛ Ερεσσού 64 και Θεμιστοκλέους - 2103805556 ΤΡΑΛΑΛΑ Ασκληπιού 45 - 2103628066 ΧΑΡΤΕΣ Βαλτετσίου 35 & Ζ. Πηγής - 2103304778 ΙΛΙΣΙΑ MOJO CLUB Παπαδιαμαντοπούλου 36 - 2107757033 NOSTOS CLUB Χατζηγιάννη Μέξη 6 - 2107241562 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΝΑ Βασ. Αλεξάνδρου 10 & Υμηττού - 2107291545 ΜΑΣΑ Εθν. Αντιστάσεως 240 - 2107236177 ΡΑΚΑΚΙ Μοσχονησίων 2-4 - 2107237457 ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Φιλολάου 7 - 2107010559

Για μεζέ με την παρέα... ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ Δ. Πλακεντίας 120 - 2106990920 Εκτός των νοστημότατων μεζέδων και των φιλικών τιμών, η επίσκεψη γίνεται αναγκαία με την καθημερινή βραδυνή μουσική ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ 54 Πανόρμου 54 & Ευρυτανίας - 2130279069 ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ Χρ. Παπαδόπουλου 8 - 2106453334 Η παράδοση συναντά τους μεζέδες αλλά και την μουσική (βράδυ αλλά και Κυρ. Μεσημέρι) ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΟΥΖΑΔΙΚΟ Πλατεία Εξαρχείων - 2103306769 Ένας φιλόξενος χώροσ που συνδιάζει την φυσική πέτρα με λευκό και γκρι χρώμα στους τοίχους και οι θαλασσινοί και όχι μόνο μεζέδες συνοδεύονται με καλό Ελληνικό τραγούδι, όχι μόνο τα βράδυα, αλλά ακόμα και τα μεσημέρια (κάθε Παρ. - Κυρ. Μετά τις 3.00). Ένα must μέρος για να σου φύγουν τα βάρη της βδομάδας. ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Ειρήνης Αθηναίας 5 - 2108820780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΣΠΡΟ ΠΙΑΤΟ Λ. Παπάγου & Χερσικράτους 8 - 2107782189 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΥΛΗ Ταγμ. Πλέσσα 14 & Δοϊράνης - 2109404334 ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Λ. Συγγρού 338 - 2109429610 ΠΑΡΑΓΑΔΙ Σαλαμίνος 66 - 2109593402 ΠΑΤΡΙΚΟ Δοϊράνης 119 - 2109590364 ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ιφιγενείας 92 - 2109569492 ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Πειραιώς 187 - 2103426141 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ Σωκράτους & Κύπρου - 2104972194 ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΡΑΒΑΝΙ Φωκίωνος Νέγρη & Ζακύνθου 1 - 2108251896 ΠΟΝΤΙΚΙ Επτανήσου 9 - 2108232971 ΠΑΓΚΡΑΤΙ 9ον ΜΕΖΕΔΟΣΧΟΛΕΙΟΝ Πλ. Πλαστήρα 9 - 2107562564 ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΤΗ Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3 - 2107017404 ΠΗΝΕΛΟΠΗ & ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ Υμηττού 130 - 2107568555 ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ Πολυδάμαντος 19 - 2107525777 ΧΑΪΔΑΡΙ ΚΟΥΝΕΛΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ανθέων 1 & Νίκης - 2105820820 ΨΥΡΡΗ &ΦΤΕΣ Καραϊσκάκη 28 - 2103314601

ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΜΟΥ ΕΠΟΧΕΣ Αγ. Αναργύρων 22 - 2103215203 ΕΝΑΣΤΡΟΝ Μίκωνος 4 & Καραϊσκάκη - 2103216796 ΚΟΡΡΕ Αγ. Αναργύρων 20 - 2103215291 ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ Λεπενιώτου 26 & Ωγύγου - 2103314298 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Αισώπου 11 - 2103247880 ΠΑΕΙ ΚΑΙΡΟΣ Τάκη 16 - 2103212858 ΠΑΛΗΑ ΣΚΑΛΑ Λεπενιώτου 25 - 2103212677 ΠΑΛΗΟ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ Ν. Αποστόλη 8 - 2103231409 ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ Ναυάρχου Αποστόλη 11 - 2103245025 ΣΚΟΛΙΟΝ Κατσικογιάννη 5 - 2103246098 ΤΑΚΗ 13 Τάκη 13 - 2103254707 ΧΡΥΣΟΜΗΛΟ Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου - 2103317061

Για ένα πιάτο φαϊ... ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Έβρου 40 - 2107777742 ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ Λ. Μεσογείων 12 - 2107713333 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Λασκαρίδου 7 & Ριανκούρ - 2106984057 ΣΟΥΦΑΛΑ Λουίζης Ριανκούρ 75 - 2106925354 ΓΚΑΖΙ SARDELLES Περσεφόνης 15 - 2103478050 ΚΑΝΕΛΛΑ Κωνσταντινουπόλεως 70 - 2103476320 Χωρίς πολλα λόγια, σπιτικό φαγητό ΟΙΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ Μεγ. Βασιλείου 10 - 2103411461 ΣΚΟΥΦΙΑΣ Βασιλείου Μεγάλου 50 - 2103412252 ΤΣΙΦΛΙΚ ΜΠΑΧΤΣΕ Τριπτολέμου 26 - 2103462926 ΧΟΝΤΡΟ ΜΠΙΖΕΛΙ Ορφέως 34 - 2103477833 ΕΞΑΡΧΕΙΑ Il Doppio Πλατεία Εξαρχείων - 2103304333 Τρατορία με πιάτα που σε μαγεύουν. Οι τιμές λογικές σε έναν πολύ ωραίο χώρο, στον πρώτο όροφο ενός νεοκλασικού BARBARA΄S FOOD COMPANY Εμμ. Μπενάκη 63-65 - 2103805004 COOKOU FOOD Θεμιστοκλέους 66 - 2103831955 MYSTIC PIZZA & PASTA Εμμ. Μπενάκη 76 - 2103839500 ΒΕΡΓΙΝΑ Βαλτετσίου 62 - 2103302933 Ένας χώρος που συνδιάζει όλες τις γεύσεις, με μαγηρευτά που "θυμίζουν σπίτι". Το καλύτερο ότι με ένα τηλέφωνο παραδίδουν και στο σπίτι. ΓΙΑΝΤΕΣ Βαλτετσίου 44 - 2103301369 ΛΕΥΚΑ Μαυρομιχάλη 121 - 2103614038 ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Εμμ. Μπενάκη 94 - 2103824138 ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Στουρνάρη 41 - 2103807061 ΡΙΦΙΦΙ Εμ. Μπενάκη 69 Α & Βαλτετσίου - 2103300237 ΡΟΖΑΛΙΑ Βαλτετσίου 58 - 2103302933 Τι πιο ευχάριστω να συνδιάζεις γεύση με ένα ευχάριστω περιβάλλον. Μια υπέροχη αυλή με κόσμο από ολες τις ηλικίες αλλά κυρίως φοιτητές. ΤΡΑΜ Μαυρομιχάλη 168 - 2106459094 ΙΛΙΣΙΑ ΚΑΤΩΙ Μιχαλακοπούλου 64 - 2107700109 ΚΙΝΑ (CHINA) Ευφρονίου 72 - 2107233200 ΣΚΑΛΑΚΙΑ Αιγινήτου 32 - 2107229290 ΑΘΗΝΑ CIPOLLINO Δερβενίων 4 & Ασκληπιού - 2103632780 POLITI.CO Μητροπόλεως 3 - 2103232251 SINDBAD Αμυνάνδρου 1 - 2109222613 ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ CAFE Πλ. Αβησσυνίας - 2103217047 ΒΑΡΕΛΙΑ Χίου 7 & Φαβιέρου - 2105221796 ΒΑΤΡΑΧΟΣ Ευρυμέδοντος 3 - 2103411662 ΒΙΟ ΠΛΟΥΤΟΣ Αχαρνών 5 - 2105224400 ΓΑΣΤΡΑ Π. Δημάκη 1 - 2103602757 ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ Πλατεία θεάτρου 2 - 2103216629 ΟΥΖΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ Αστιγγος & Φιλίππου - 2103240716 ΡΟΔΙΑ Αριστίππου 44 - 2107229883 ΣΟΥΛΕΜΑΝΙΑ Σαπφούς 5 - 2103254216

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

ΤΕΛΗΣ Ευριπίδου 86 - 2103242775 ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ & ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ Μητροπόλεως 12-14 - 2103247607 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Πόντου 36 & Ξενοφώντος - 2104977006 ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ Ταξιαρχών 15 - 2104950495 ΠΑΣΙΦΑΗ Μ. Αλεξάνδρου 24 - 2104944024 ΤΑΛΩΣ Σουρή 62 & Πλαστήρα - 2104942404 ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ Σκύρου 31 - 2108810729 ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ.GR Ευελπίδων 47 - 2108813121 ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ Φ. Νέγρη 72 - 2108216598 ΦΩΛΙΑ Βάρβογλη 6 - 2108819685 ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΒΥΡΙΝΗΣ Αρχιμήδους 11 - 2107012153 ΕΠ΄ΑΥΛΗ Αρχιμήδους 14 - 2107014836 ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ Αρκτίνου & Παυσανίου - 2107215155 ΜΕΪΝΤΑΝΙ Εριφύλης 2 & Σπ. Μερκούρη - 2107296217 ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ Εμπεδοκλέους 75 - 2107518869 ΧΑΪΔΑΡΙ ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ Τέρμα Ιεράς Οδού - 2105326163 ΠΑΛΑΤΙΑΝΟ Αγ. Λαύρας 9 & Μιαούλη - 2105325815 ΨΥΡΡΗ ΖΕΙΔΩΡΟΝ Τάκη 10 & Αγ. Αναργύρων - 2103215368 ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ Πλ. Μοναστηρακίου 2 - 2103213036 ΟΙΝΕΑΣ Αισώπου 9 - 2103215614 ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ Αισχύλου 12 - 2103214923 ΩΡΑΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ Αισχύλου & Αριστοφάνους - 2103218627 Ν. ΣΜΥΡΝΗ BAR.B.Q Ελ. Βενιζέλου 46 - 2109319675 ΚΡΗΤΙΚΟΣ Ραιδεστού 36-38 - 2109408949 ΜΑΝΙΑ Αιγαίου 67 & Κυζίκου 13 - 2109315016 ΣΗΜΕΙΑ + ΚΡΕΑΤΑ Μεγ. Αλεξάνδρου 74 - 2109313108

ΤΑ 3 ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΑ PARTIES!

To πιο funky club της περιοχής είναι ξανά κοντά σας Ανανεωμένα, σ' ένα περιβάλλον ιδανικό για κακαφέ, σνακ, φαγητό και...

ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΣΚΟΥΦΑ 73, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, 210 - 3604400 3gourou@otenet.gr


UNIVERCITY

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Πάμε για λουλουδοπόλεμο...

είου Γιάννης Βασιλ

AMMOS Λ. Ποσειδώνος 26 - 28 - Τζιτζιφιές - 2109400726 Με τους Βασίλη Καρρά, Διονύση Μακρή, Χριστίνα Κολέτσα FEVER Συγγρού & Λαγουμιτζή 25 - Ν. Κόσμος - 2109217333 Με τους Σταμάτη Γονίδη, Νίκο Μακρόπουλο, Αποστολία Ζώη ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ Πειραιώς 166 - Γκάζι - 2103471111 Ο Αντώνης Ρέμος σε ένα ρεσιτάλ ερμηνίας με νέα τραγούδια αλλά και χορευτές και ακροβάτες από τη διεθνή παράσταση Cirque du Soleil. Ακόμα μαζί του η Αθηνά Ρούτση και οι Εμιγκρέ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ Ιερά Οδός 72 & Σπ. Πάτση - Βοτανικός 2103473835Με τους Γιώργο Μαζωνάκη, Νατάσα Θεοδωρίδου, Τάμτα ΔΙΟΓΕΝΗΣ STUDIO Λεωφ. Συγγρού 259 - Ν. Σμύρνη 2109425754Ένα απίστευτο δίδυμο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Με λίγα λόγια, πλούσιο πρόγραμμα με τους Μαρινελλα, Γιάννη Πάριο ΕΝΑΣΤΡΟΝ Πειραιώς 178 & Λαμίας - Ταύρος - 210-3476606 Με τους Νότη Σφακιανάκη, Καίτη Γαρμπή, Δήμος Μπέκε ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ Ιερά Οδός 18-20 - Αθήνα - 2103428272 Με τους Πασχάλη Τερζή, Έλενα Παπαρίζου, Μάνο Πυροβολάκη ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Πειραιώς 142 & Πέτρου Ράλλη - Ρουφ 2103454108Με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Μανώλη Λιδάκη, Μπάμπη Στόκα, Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Το ελληνικό τραγούδι χρειάζεται βοήθεια Ο Γιάννης Βασιλείου είναι από τους “παλιούς” στο χώρο του τραγουδιού. Μακάρι όμως πολλοί νεότεροι να είχαν το κέφι και τη ζωντάνια του. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το “cabriole” σε όλη την Ελλάδα μίλησε στην U.P. για την πορεία του στο χώρο, αλλά και για το πως βλέπει την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα. Γιάννη, μίλησε μας για τις εμφανίσεις σου στο Cabrio nights Είμαι μαζί με τον Τριαντάφυλλο και με τους Φίλους για πάντα. Έχουμε ένα πολύ ευχάριστο και νεανικό πρόγραμμα, είμαστε μια ωραία παρέα. Ερχόμαστε κοντά με τον κόσμο που έρχετε να μας δει και περνάμε όλοι μαζί ξεχωριστές νύχτες.

31 Μετά από τόσα χρόνια καριέρας και επιτυχίας τι είναι αυτό που σου έχει μείνει; Η αγάπη του κόσμου είναι το σημαντικότερο. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και η δόξα επιτυχία. Μετά από 13 χρυσούς δίσκους και τόσα χρόνια ενασχόλησης με το τραγούδι, η αγάπη του κόσμου είναι αυτή που με στηρίζει και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Ποια είναι η άποψη σου για το τραγούδι σήμερα; Νομίζω πως έχει πάρει έναν «ανώμαλο» δρόμο. Εγώ είμαι ροκάς και έχω συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ροκ διεθνώς και είναι κάποια πράγματα που βλέπω σήμερα και δεν μπορώ να τα δεχτώ. Δεν μπορώ το τσιφτετέλι να ακούγεται μαζί με rap. Η νεολαία ακούει hip hop, rap, street dancing. Δεν ξέρω αν το τσιφτετέλι πρέπει να το ακούμε με rap. Σε λίγο θα βάλουνε rap και στο ζεϊμπέκικο. Τέτοια πράγματα δεν μπορώ να τα δεχτώ. Είδαμε δημοτικά τραγούδια να γίνονται ροκ. Είναι κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα ακουμπάμε. Ένα μήνυμα για τους νέους που ασχολούνται ή που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική και το τραγούδι Όσοι θέλουν να ασχοληθούν θα πρέπει να το πιστεύουν. Να το αγαπάνε και να δώσουν στο τραγούδι όλο τους το είναι. Όχι δουλείες με πρόσκαιρο κέρδος. Εγώ είμαι τόσα χρόνια στο τραγούδι, είμαι διασκεδαστής και το υπηρετώ σε όλη μου τη καριέρα. Πιστεύω σ’ αυτά που κάνω και γι’ αυτό ακόμα ο κόσμος μ’ αγαπάει και με στηρίζει. Το ελληνικό τραγούδι χρειάζεται βοήθεια. Πρέπει όλοι αυτοί που εμπλέκονται μ’ αυτό να το στηρίξουν και να του δώσουν την ώθηση που του αξίζει.

Στείλτε e-mail στο info@universitypress.gr με ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, τόπο διαμονής και πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς της

UNIVERSITY PRESS

για να κερδίσετε τραπέζι στο Caramela, στο Cabrio Nights, στα 3 Γουρουνάκια, στο BaRouge, όπως και σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με μας.


H πρεμιέρα ήταν μοναδική. Η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δυνατή Η πρεμιέρα της F1 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Grand Prix της Αυστραλίας τα είχε όλα: αγωνιστικό ενδιαφέρον, πλούσιο θέαμα, εκπλήξεις, αλλά και μια άρτια τηλεοπτική κάλυψη από τον ΑΝΤ1, που βρήκε θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Η παρθενική μετάδοση της Formula 1 από τον ΑΝΤ1 καθήλωσε στις τηλεοράσεις την πλειοψηφία του δυναμικού κοινού 15 – 44 ετών. Συγκεκριμένα, τα δοκιμαστικά του Σαββάτου σημείωσαν μέσο μερίδιο 21,5% και ο αγώνας της Κυριακής 30,9%, ενώ στους άνδρες 15-44 ετών τα ποσοστά ήταν 36% και 46,2% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, ο ΑΝΤ1 ήταν πρώτος στη ζώνη του στο συγκεκριμένο κοινό. Μάλιστα, στους άνδρες 15 – 44 ετών επικράτησε άνετα με διαφορά 20 μονάδων το Σάββατο και 30 μονάδων την Κυριακή! Οι τηλεθεατές επιβράβευσαν και την καινοτομία του ΑΝΤ1 να προβάλει τον αγώνα σε παράθυρα κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων. Τα θετικά σχόλια που λάβαμε, μας παροτρύνουν να κάνουμε ακόμα περισσότερες προσπάθειες για να καλύψουμε τις ανάγκες των φίλων της Formula 1.

Star Hellas/ Miss Hellas / Miss Young 2009 Θέλεις να γίνεις STAR? Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις…

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν!

S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

32 || T Η Λ Ε Ο Ρ Α Σ Η

Οι νέοι πρέπει να περιφρουρήσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 22:00

ΥΠΟΘΕΣΗ 21o επεισοδίου: Ο Αλέκος γυρίζει στο σπίτι και καταλαβαίνει ότι η Νέλλυ έφυγε με τη Σοφία. Την ίδια στιγμή, η Σοφία αρνείται να ακούσει τα επιχειρήματα της Νέλλυς υπέρ του Αλέκου, γιατί είναι αποφασισμένη να μην κάνει τα ίδια λάθη. Επιπλέον, πετάει μια βόμβα στη Σοφία: θα διορθώσει το λάθος που έκανε και θα παντρευτεί τον Διονύση! Ο Αλέκος γράφει ένα κείμενο για την μυστική κάστα της Δέσποινας Αυγέρη και την απειλεί ότι θα το δημοσιεύσει, αν δεν τον συναντήσει. Εκείνη δέχεται και ο Αλέκος στη συνάντησή τους καταφέρνει να μπλοφάρει με επιτυχία. Η Σοφία κλείνει ραντεβού με τον Διονύση, έχοντας μαζί της το δαχτυλίδι που της είχε αγοράσει πριν μάθει για την προδοσία της. Ο Αλέκος κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να την πλησιάσει. Την ίδια στιγμή, η μάνα του Διονύση παίζει το τελευταίο της χαρτί για να απομακρύνει τον Διονύση απ' τη Σοφία. Εμφανίζει έναν άνδρα απ' το παρελθόν της Σοφίας, που φαίνεται να γνωρίζει πολλά μυστικά της...

Μετά από αρκετά χρόνια σας βλέπουμε να πρωταγωνιστείτε σε ελληνική σειρά. Πείτε μας λίγα λόγια για το σίριαλ και για το πως αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας σε αυτό. Είναι μια δύσκολη δουλειά. Δεν είναι κωμωδία, ούτε κάτι καθαρά εμπορικό. Μία δουλειά με εμπορικούς όρους που λέμε. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα έχει ατμόσφαιρα και νομίζω πως το καταφέραμε. Εννοώ ότι είναι μια δουλειά που μπορούμε να καμαρώνουμε, ως προς την ποιότητα της και το πόσο προσεγμένη είναι. Δηλαδή ώρες-ώρες νομίζουμε ότι κάνουμε σινεμά.. Και καμαρώνουμε γι’ αυτό. Και για να σου πω ην αλήθεια, έχω κουραστεί λίγο από την τηλεόραση και έχω αποφασίσει να κάνω όλο και πιο αραιά πράγματα, αλλά όταν το κάνουμε, προσπαθούμε όλοι μαζί να είναι έτσι κάπως ιδιαίτερο.

Η ομορφιά είναι μόνο η αρχή. Για να γίνεις STAR, χρειάζεται κάτι παραπάνω… Και φέτος, αυτό το ‘κάτι παραπάνω’ θα πρωταγωνιστήσει στο 20ό διαγωνισμό STAR HELLAS/MISS HELLAS/MISS YOUNG του ΑΝΤ1. Μας καθηλώνει, μας μαγεύει, μας διασκεδάζει, μας συγκινεί. Έκανε το όνειρο πραγματικότητα για κάποιες ξεχωριστές Ελληνίδες. Ανέδειξε την ελληνική ομορφιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια του και… αλλάζει! Μετά από δύο δεκαετίες επιτυχιών και διακρίσεων, ετοιμαστείτε για μια διοργάνωση διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Ο διαγωνισμός STAR HELLAS/MISS HELLAS/MISS YOUNG 2009 θ’ αναδείξει κάτι παραπάνω από την απλή ομορφιά. Σε διαφορετικό χώρο, με το νέο πνεύμα και τη φρέσκια αισθητική του σημερινού ΑΝΤ1, με πολλές εκπλήξεις και fun διάθεση, ο φετινός διαγωνισμός θα είναι το απόλυτο show. Ένα ξεχωριστό event που απέχει τελείως από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν! Στον προκριματικό μπορούν να λάβουν μέρος κορίτσια από την Ελλάδα και την ομογένεια, ηλικίας από 16 έως 24 ετών, με ελληνική υπηκοότητα (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο) και ανύπαντρες. Πιο συγκεκριμένα, για τον τίτλο της Miss Young και της αναπληρωματικής της θα διαγωνιστούν οι υποψήφιες από 16 έως 18 ετών, ενώ για τους τίτλους Star Hellas, Miss Hellas και των αναπληρωματικών τους θα διαγωνιστούν οι υποψήφιες από 18 έως 24 ετών. Δηλώσεις συμμετοχής για τον προκριματικό του διαγωνισμού μπορείτε να βρείτε στο microsite www.antenna.gr/starhellas. Οι ενδιαφερόμενες, αφού συμπληρώσουν τη δήλωση, πρέπει να τη στείλουν στον ΑΝΤ1 μαζί με μία πρόσφατη φωτογραφία τους μέχρι τις 5 Μαϊου.

Τί προτιμάτε περισσότερο; Το ρόλο του παρουσιαστή ή το ρόλο του ηθοποιού; Ηθοποιός είμαι. Δεν είμαι παρουσιαστής. Παρεμπιπτόντως μπορεί να τυχαίνει να μπορώ να κάνω καλά τη δουλειά του παρουσιατή, αλλά ούτε καν. Εγώ είμαι ηθοποιός για το θέατρο. Αυτή είναι η ιδιότητά μου. Πώς είναι η συνεργασία σας με τους συμπρωταγωνιστές σας; Δεν έχω κανένα πρόβλημα και είμαι κάθετος στο γεγονός ότι χωρίς καλή ατμόσφαιρα, δουλειά δεν παράγεται από καμία ομάδα. Οτιδήποτε ομάδα κι αν είναι αυτή. Οπουδήποτε συνεργάζονται άνθρωποι, αν δεν υπάρχει καλή ατμόσφαιρα, δεν μπορεί να βγει ποιοτικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι για μένα το πρωταρχικό ζητούμενο. Να υπάρχει καλή ατμόσφαιρα. Σε τί πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία της σειράς; Στο σενάριο; Ασφαλώς και στο σενάριο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, απ’ ότι λέει ο κόσμος. Το γκάλοπ μου γίνεται στο καμαρίνι μου στο θέατρο, όπου δέχομαι τον κόσμο και βγάζω φωτογραφίες μαζί του. Αν κρίνω λοιπόν, από τις αντιδράσεις τους, φαίνεται να τους αρέσει πολύ το σενάριο. Ειδικά αυτό τον καιρό, όπου το σίριαλ έχει πάρει μία αστυνομική τροπή. Ως προς την εκτέλεση καμαρώνουμε, γιατί γίνεται καλή δουλειά. Δεν εννοώ ως προς το ταλέντο των ερμηνειών μας. Μιλάω για την σκηνοθεσία, τον φωτισμό κ.α.. Τα σκηνικά και οι χώροι είναι πολύ προσεγμένοι. Κάνουμε πράγματα δύσκολα και εξεζητημένα. Πήγαμε και στήσαμε φυλακές εμείς. Δεν πήγαμε να βρούμε έτοιμο χώρο, απ’ αυτούς που φαίνονται και λίγο ψεύτικοι. Το προστατεύουμε πολύ. Θεωρείτε ότι το σενάριο αντικατοπτρίζει την ισχύουσα πραγματικότητα στο χώρο των Ελληνικών Πανεπιστημίων; Ε! Όχι ακριβώς! Πάντως τα Ελληνικά Πανεπιστήμια υποφέρουν από τόσα πολλά πράγματα. Είναι γενικό το κακό στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, για να μην πω στο θέμα της Παιδείας. Γενικότερα, τέτοια περιστατικά, που πραγματεύεται το σενάριο, σίγουρα είναι μεμονωμένα και δεν μπορούν ούτε να στιγματίσουν μία κατάσταση, ούτε μέσα από αυτά να βγάζει κανείς γενικά συμπεράσματα. Ωστόσο, θεωρώ από τις πληροφορίες που έχω από τους φίλους μου και από φοιτητές, ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι λίγο για να ντρεπόμαστε. Τί σκέφτεστε για το μέλλον; Θα συνεχίσω για τρίτη χρονιά την παράσταση, το «Φιόρε του Λεβάντε», στο θέατρο. Σίγουρα θα συνεχίσω το «Στην Υγειά Μας» και θα προσπαθήσω να μείνω εκεί. Γιατί φτάνει. Θέλω και λίγο να ξεκουραστώ. Τί μήνυμα στέλνετε στους αναγνώστες μας; Να ανακαλύψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, το τί σημαίνει προσωπικός μόχθος. Γιατί αν περιμένουν από την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, δεν θα γίνουν μορφωμένοι άνθρωποι. Θα πρέπει να βάζει ο καθένας το προσωπικό του στοίχημα και να προσπαθεί να το κερδίσει. Γιατί αφενός μεν, το εύκολο είναι να συμβιβαστείς και να πεις ότι αφού έτσι είναι η κατάσταση στα πανεπιστήμια, δύσκολα αλλάζει. Το δύσκολο είναι να πηγαίνεις κόντρα στον καιρό, κόντρα στο ρεύμα και να προσπαθείς να περιφρουρείς την προσωπική σου αξιοπρέπεια. Αυτό θέλει έναν ηρωισμό.


ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Σερφάρετε στο internet μέσα σε αεροπλάνο!

Στην Ελλάδα μπορεί να αργήσουμε λίγο να το δούμε άλλα στο εξωτερικό είναι ήδη πραγματικότητα: παροχή wi-fi σύνδεσης στους επιβάτες πτήσεων για να σερφάρουν στο internet. Η αρχή έγινε με την υπηρεσία Gogo της εταιρίας Aircell, που πρώτοι την χρησιμοποίησαν επιχειρηματίες κυρίως που ήθελαν να χρησιμοποιούν τα laptops τους κατά την διάρκεια της πτήσης με την American Airlines, της Delta και της Virgin America. Ωστόσο η εταιρία θέλει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία της κάθε επιβάτης με την κατάλληλη ηλεκτρονική συσκευή. H χρέωση της υπηρεσίας είναι $9.95 για κατόχους laptop και για πτήσεις μέχρι 3 ώρες και $12.95 για πιο μεγάλες πτήσεις, μπορούμε να την βρούμε σε 117 αεροπλάνα των εταιριών που αναφέραμε ενώ σε αυτές θα προστεθούν σύντομα άλλες δύο αεροπορικές εταιρίες, η United Airlines και η Air Canada. Οι βλέψεις της Aircell είναι αρκετά μεγάλες και δεν φαίνεται να είναι αβάσιμες. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς τότε μόλις το 25%-45% των επιβατών έχουν μαζί τους laptop άλλα σχεδόν το 100% έχουν μαζί τους το κινητό τηλέφωνο, ένα μεγάλο μέρος των οποίων μπορεί να συνδεθεί στο internet. 56 εκατομμύρια τέτοιες συσκευές έχουν κυκλοφορήσει το 2008, 56% περισσότερες από εκείνες του 2007, αν και τα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν WiFi είναι μόλις το 5% των συσκευών που κυκλοφορούν. Παρ’ όλα αυτά η Aircell προβλέπει ότι το 40% της χρήσης του Gogo τα επόμενα πέντε χρόνια θα προέρχεται από κινητά τηλέφωνα.

S

UNIVER ITY PRES

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α || 33 powered by

Τα social networks βλάπτουν την ανωνυμία Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των social networks (βλ. Facebook, MySpace κλπ) δυσκολεύει τις προσπάθειες για ανωνυμία στο internet. Χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις χρηστών τέτοιων ιστοσελίδων, κάποιοι αναλυτές κατάφεραν να ανακαλύψουν τις ταυτότητες τους σε ιστοσελίδες που υποτίθεται πως κρατούν τα προσωπικά δεδομένα κρυφά. Το κυριότερο πρόβλημα προκύπτει από την πώληση στοιχείων σε διαφημιστικές εταιρίες με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως μπορεί να επιτευχθεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο, με την προστασία των δεδομένων από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Άλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δύο επιστήμονες Πληροφορικής, ο Αrvind Narayanan και ο Dr Vitaly Shmatikov από το Πανεπιστήμιο του Texas δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος μετέτρεπε ανώνυμα δεδομένα σε… ονόματα και διευθύνσεις! Ο αλγόριθμος αυτός συγκρίνει την σχέση ανάμεσα σε όλα τα μέλη ενός social network και όχι μόνο ενός χρήστη με τους άμεσους φίλους του. Έτσι στην έρευνα χρησιμοποιούνται αναλυτικά γραφήματα από σελίδες όπως το Twitter και το Flickr και έδειξε ότι το 1/3 όσων είναι μέλη και των δύο ιστοσελίδων μπορούν να ταχτοποιηθούν από τον απόλυτα ανώνυμο γράφο του Twitter. Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν και οι αναλυτές είναι ότι όσο αυξάνεται η χρήση των social networks τόσο θα γίνεται πιο δύσκολο σε έναν χρήστη να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι παρατηρήσεις τους αφορούν άμεσα τέτοιες ιστοσελίδες: Προτείνουν να σταματήσουν την πώληση δεδομένων σε τρίτους και να προειδοποιούν τους χρήστες αφήνοντας τους παράλληλα την επιλογή να μην θέλουν τα στοιχεία τους να διαρρεύσουν. Ποιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά

τα δεδομένα; Από τις κυβερνήσεις μέχρι τις διαφημιστικές εταιρίες που θα θέλουν να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη για να του πλασάρουν πιο αποτελεσματικά διαφημίσεις. Ακόμα και εγκληματικές οργανώσεις για διάφορους λόγους που μόνο εύκολη την ζωή των θυμάτων τους δεν θα κάνουν. Όλα τα συμπεράσματα των ερευνών θα κατατεθούν στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronic Engineers - ΙΕΕΕ) για θέματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλιφόρνια από 17 έως 20 Μαΐου.

UP

Όσα μου έμαθε το

αυτό το μήνα...

της Σοφίας Ανδριοπούλου

Το Πάσχα πλησιάζει και εσείς – εντελώς τυχαία και επειδή σας έλειψε – πολλαπλασιάζετε τα τηλέφωνα στον νονό σας. Ποσώς σας ενδιαφέρει η λαμπάδα, απλά θέλετε χρήματα για να πάτε εκδρομή στη Μύκονο. Σε άλλες χώρες του κόσμου που οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες, ο νονός φέρει την κωδική ονομασία «Easter Bunny» και είναι κάτι σαν τον χριστουγεννιάτικο Άγιο Βασίλη – ψεύτικος και αφρατούλης. Το βράδυ πριν την Ανάσταση (που εμείς επιδιδόμαστε στο σπορ της μαγειρίτσας) αφήνει στα παιδιά καλάθια με χρωματιστά αυγά, καραμέλες και παιχνίδια. Καμιά φορά κρύβει τα καλάθια κάπου μέσα στο σπίτι για να έχει και λίγο σασπένς η υπόθεση. Αλλά αυτά λίγο πολύ τα ξέρατε, σωστά; Αυτό που δεν ξέρατε, και θα μάθετε με την βοήθεια του YouTube είναι η κρυφή ζωή του Πασχαλινού Λαγού. Τι κάνει αυτό το άσπρο χνουδωτό πλάσμα τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου; Αν νομίζετε ότι πρόκειται για ένα καλοσυνάτο λαγουδάκι που περνάει τις γιαγιάδες απέναντι στο δρόμο και δίνει συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τότε κάνετε λάθος. Ο «Easter Bunny» είναι λέρα. Κυνηγάει με ρόπαλα και σπάει στο ξύλο ανυποψίαστους περαστικούς. Εισβάλει στα σπίτια αθώων ανθρώπων και τους χτυπάει ανελέητα. Στήνει ενέδρες και ρίχνει κάτω τα παγωτά του κόσμου. Είναι ένας λαγός με βίαια ξεσπάσματα. Όταν το καλάθι του δεν μεταφέρει αυγά,

μεταφέρει μολότοφ και 45άρια. Δείτε το βίντεο «The Easter Bunny Hates You» στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v= kcrg0B_yJAo και θα καταλάβετε πόσο τυχεροί είστε που τα ελληνικά, πασχαλινά αμνοερίφια σας αφήνουν παραπάνω κιλά, και όχι μελανιές. Τώρα θα μου πείτε ότι είναι προτιμότερο να έρθετε αντιμέτωποι με αυτόν τον Βησιγότθο του ζωικού βασιλείου, παρά με την παραφουσκωμένη ένδειξη της ζυγαριάς μετά τις γιορτές, ιδίως λίγες εβδομάδες πριν το καλοκαίρι. Το YouTube είναι και πάλι εδώ για να μας δώσει τη λύση. Μπορείτε να βρείτε βίντεο με πληροφορίες για όλες τις δίαιτες που κυκλοφορούν, από τη δίαιτα Άτκινς μέχρι την θαυματουργή δίαιτα μπύρας κατά την οποία πίνετε μέχρι να λιποθυμήσετε. Η μέθοδος αυτή, στηρίζεται στο ότι εάν δεν έχετε τις αισθήσεις σας, δεν μπορείτε να φάτε, άρα δεν θα πάρετε κιλά. Επιπλέον, αν είστε όλη μέρα μεθυσμένοι, θα σας απολύσουν απ’ τη δουλειά σας, άρα και να θέλετε δεν θα έχετε λεφτά για φαγητό! Δείτε το βίντεο «Miracle Beer Diet» στη διεύθυνση http://www.youtube.com/ watch?v= hD3deQmyRHw και μάθατε επιπλέον μυστικά για αυτή την πρωτότυπη και για κάποιους, ευχάριστη δίαιτα. Αν τώρα ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που η φιλοσοφία τους είναι «τα πάχη μου, τα κάλλη μου», πολύ καλά κάνετε.

Για τους πιο «τσουπωτούς» ανθρώπους υπάρχει το τραγούδι «Diet Song (Fast, Cheap & Easy)» στη διεύθ υ ν σ η http://www. youtube.com /watch?v=Mc4aLUmwQLg. Είναι ένα τραγούδι που πρέπει να εντάξετε στο γιορτινό playlist μαζί με την Κονιτοπούλου και τα νησιώτικα του Γιάννη Πάριου. Όταν η μητέρα σας θα σας γκρινιάξει επειδή οι φοντανίερες και τα πιάτα με τα κουλουράκια αδειάζουν ως δια μαγείας μόλις τα πλησιάσετε σε απόσταση τριών μέτρων, μην πτοηθείτε. Είναι δικαίωμά σας να γουρουνιάσετε όσο θέλετε. Κάποιοι επιλέγουν να ξημεροβραδιάζονται στο γυμναστήριο. Εσείς επιλέγετε να ξημεροβραδιάζεστε στα ζαχαροπλαστεία και στα πάσης φύσεως ταχυφαγεία. Απαντήστε σε όλους όσους σας κοιτάζουν σα να είστε ένα μίασμα της «βρώμικης» διατροφής πως ακόμα κι αν ισχύει το «είμαστε ότι τρώμε», είναι καλύτερα να είσαι γρήγορος, φτηνός και εύκολος, παρά να είσαι πράσινος, υδαρής και κομμένος σε κομματάκια. Μια συμβουλή: αν στο πασχαλινό τραπέζι παρουσιαστούν ανταγωνιστές, αρχίστε να μιλάτε για την νέα μόδα του καλοκαιριού που θέλει τα μαγιό ακόμα πιο μικροσκοπικά και διαφανή και για την νέα δίαιτα της μπύρας. Πιστέψετε με, με το θέαμα των μεθυσμένων φίλων και συγγενών θα φτιάξετε six – pack κοιλιακούς. Καλή διασκέδαση λοιπόν!


S

UNIVER ITY PRES

34 || Σ Χ Ε Σ Ε Ι Σ

ÓÔÏ ÍÔÉÂÁÍÉ...

“TO TANGO...

IT TAKES TWO

«Μα, επιτέλους, κανείς δε με καταλαβαίνει;!», γύρισε και είπε με πολύ θυμό αλλά και με το στόμφο της εφηβείας ένα κορίτσι περίπου στα 16 – 17 στην κολλητή του, καθώς ανέβαιναν ένα απόγευμα του Μαρτίου τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό στο Σύνταγμα. Όσοι ήμαστε παρόντες στη σκηνή είχαμε την ίδια αντίδραση, το ίδιο μελαγχολικό μειδίαμα, λίγο πριν βυθιστούμε πάλι στις προηγούμενες σκέψεις μας. Παράδοξο; Καθόλου, αν με ρωτάτε…Κι όχι επειδή θύμισε την πρόσφατη για κάποιους ή μακρινή για μερικούς άλλους περίοδο της συναισθηματικής αναταραχής που σηματοδοτεί η εφηβεία…αλλά γιατί ακόμη και με το πέρασμα του χρόνου και την τριβή με διαφορετικούς ανθρώπους, σε ποικίλες σχέσεις, έρχονται στιγμές που μας βασανίζει η ίδια υπαρξιακή αγωνία.

«Επικοινωνώ άρα υπάρχω»: Η ανθρώπινη φύση είναι στην ουσία της κοινωνική, όπως διατείνονται οι μεγάλοι εκπρόσωποι της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με κορυφαίο τον Αριστοτέλη και την διάσημη ρήση του. Είμαστε προικισμένοι με το ανώτερο είδος νοημοσύνης στον πλανήτη, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νοητές έννοιες, όπως και να συλλάβουμε τη διαδικασία σκέψης που κάνουμε οι ίδιοι. Παράλληλα, είμαστε επίσης οι μοναδικοί που διαθέτουμε την ικανότητα λόγου, μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης μορφής έλλογης επικοινωνίας. Ο άνθρωπος δηλαδή, είναι ουσιαστικά οργανικά προσδιορισμένος να συν – υπάρχει. Ωστόσο και ο ίδιος έκανε ότι ήταν δυνατόν, δεδομένων και των συνθηκών, για να εξελίξει αυτό που από κατασκευής διέθετε. της Ερχόμενοι στο τώρα, ο άνθρωπος πια είναι φύσει και θέσει Μαρίας Μπερή κοινωνικός. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς και αναλογιζόμενος ψυχολόγου τα ακραία παραδείγματα των ερημιτών ή ασκητών. Όσο αποmaria_beri@hotmail.co.uk μονωμένοι κι αν επιλέγουν να ζουν από το πλήθος, πάντα υπάρχει μια σύνδεση, μια σχέση με κάτι άλλο, είτε αυτό ανήκει στη σφαίρα των άϋλων – ιδεών, όπως οι έννοιες του Θεού, της φύσης, είτε πρόκειται για ένα υλικό αντικείμενο ή ζώο. Εξετάζοντας από τις πιο ιδιόμορφες μέχρι τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις ανθρώπων, είναι σαφές ότι αναπτύσσεται μια πραγματική ή ιδεατή επικοινωνία. Το ότι μπορώ να επικοινωνήσω, είναι ταυτόσημο με το ότι μπορώ να σκεφτώ, άρα και ότι υπάρχω. Αν δεν μπορώ να επικοινωνήσω, να μεταφέρω προς τα έξω τα προϊόντα της διανόησής μου, με καθιστά αόρατο, χωρίς ανάγκες, επιθυμίες και στόχους. Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, μετατρέπομαι σε ένα αντικείμενο πλήρως χειραγωγήσιμο. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτή πόσο ζωτικής σημασίας είναι η παράμετρος της επικοινωνίας, και ιδίως της επαφής με τους «σημαντικούς άλλους» στην καθημερινότητά μας. Η αίσθηση ότι δεν μας καταλαβαίνουν δημιουργεί ένα κλίμα απομόνωσης, μοναξιάς και μη αναγνώρισης των όσων είμαστε και θέλουμε. Αντίθετα, όταν βρίσκουμε κάποιον που ακούει και αποδέχεται τις εκφράσεις της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας, όσο διαφορετικές κι αν είναι από εκείνον, νιώθουμε γνώριμα, οικεία, μέλη μιας ομάδας (ευρύτερης ή στενότερης) όπου μπορούμε να ξεδιπλώσουμε το πραγματικό «εγώ» μας. Αρκεί κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μία διαδικασία επικοινωνίας με ένα άλλο άτομο να θυμόμαστε ότι είναι ένα παιχνίδι εξ ορισμού ομαδικό. Πομπός και δέκτης έχουν την ίδια ευθύνη για το εάν μεταδόθηκε σωστά το μήνυμα. Συνεπώς, αν αισθανόμαστε επανειλημμένα τη δυσφορία και ματαίωση του ανθρώπου που τα συναισθήματα κι οι σκέψεις του «χτυπάνε τοίχο», ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην τα μεταφέρετε αποτελεσματικά… Ίσως να εκπλαγείτε με το πόσους συμπαραστάτες θα βρείτε, αν πειραματιστείτε λίγο. Σε κάθε περίπτωση, μια δοκιμή θα σας πείσει…

αγάπη

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

της Έλενας Ζνάμι

Ποιο είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους ξεχωριστά?! Δεν είναι τίποτα το σπουδαίο….απλά όλοι προσπαθούν να βρουν μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους!!! Όλοι ρωτούν, ο ένας τον άλλο, τι είναι «Αγάπη». Όλοι κατηγορούν την «Αγάπη»!!!Όλοι υποχρεώνουν τους άλλους στην «Αγάπη», αλλά….. γιατί; Υπάρχουν στιγμές που είμαστε μόνοι μας. Περπατάμε μόνοι…σκεφτόμαστε μόνοι… συζητάμε μόνοι….!!! Ακούγεται τρομακτικό, αλλά το συνηθίζεις. Γίνεται η καθημερινότητα σου. Αρχίζεις και το αγαπάς όλο αυτό! Δεν αισθάνεσαι πια. Ξεχνάς να έχεις κάποιους διπλά σου. Ζεις μόνο για τον εαυτό σου. Μόνο όταν πια ξεχάσεις πως είναι να σε αγκαλιάζουν... να νοιάζονται για σένα… να σε φιλάνε… και να σου λένε: «Σ’ αγαπώ» Όταν δεν θα τα σκέπτεσαι… όταν δεν θα τα θυμάσαι… τότε μόνο θα αρχίσεις να ζεις ευτυχισμένα στην μοναξιά σου. Αλλά τότε θα έχεις άλλο ερώτημα. Ποσό θα αντέξεις χωρίς να πέσεις σ’ αυτό το λαβύρινθο των σκέψεων... συνθημάτων... πράξεων που επικρατούν ανάμεσα σε δυο άτομα που νιώθουν κάποια συναισθήματα μεταξύ τους; Αντέχεις… Είσαι δυνατός… Καταφέρνεις να ξεγελάσεις τον εαυτό σου… Καταφέρνεις να ζεις και να χαμογελάς. Περπατάς στο δρόμο, Βλέπεις ζευγάρια που κρατιούνται χέρι-χέρι και παγώνεις. Αλλάζεις δρόμους και ξαναχαμογελάς. Σταματάς μπροστά σε μια βιτρίνα και βλέπεις το είδωλο σου… δακρύζει… η καρδιά σου σφίγγει, το κεφάλι σου γυρίζει και τα πόδια σου λυγίζουν. Ξέρεις γιατί;... Γιατί ποτέ δεν κατάφερες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να αποδεχτείς την μοναξιά σου… Απλώς κατάφερες για λίγο καιρό να κρυφτείς από τους άλλους. Κλείνεις τα μάτια και περπατάς… καταλαβαίνεις και ο ίδιος, ότι από εδώ και περά αρχίζουν τα δύσκολα… Οι μέρες σου γίνονται βασανιστικές…! Το μονό θετικό που βλέπει είναι ότι… υπάρχεις… Ξαφνικά… εμφανίζεται στην ζωή σου μια ελπίδα….!!! Αυτή η ελπίδα σε οδηγεί σε μονοπάτια που φοβόσουν….!!!!....Καταφέρνεις και τολμάς να το ζήσεις. Γελάς ξανά. Έχεις ξεχάσει πως είναι να υπάρχεις… Τώρα ΖΕΙΣ!!!!!! Περπατάτε χέρι-χέρι στους δρόμους και καταλήγετε σε ένα στενάκια που κάτι σου θυμίζει… μπροστά σου βλέπεις μια βιτρίνα. Χαμογελάς και τον κοιτάς… τον αγκαλιάζεις σφικτά και τον τραβάς μακριά από αυτό το κρύο τζαμί. Μακριά από αυτό το στενάκια… μακριά από τις αναμνήσεις. Οι μέρες πέρανε γρήγορα αλλά εσένα δεν σε νοιάζει. Τον έχεις διπλά σου!!! …αλλά καταλαβαίνεις ότι το παραμυθεί τελειώνει όταν σου λέει ότι το κεφαλαίο σας κλείνει. Μα πως γίνεται όλο αυτό που ζήσατε να είναι μόνο ένα κεφαλαίο για αυτόν?? Όλες οι στιγμές που περάσετε αγκαλιά…όλα τα βράδια που περάσετε οι δυο σας στην παραλία λέγοντας μέχρι το πρωί πόσο ευτυχισμένοι είστε… όσα πρωινά που ξυπνήσατε αγκαλιά και χαμογελούσατε με μια ματιά… τόσα παθιασμένα φιλιά που χαρίσατε ο ένας στον άλλον ήταν…………μόνο ένα κεφάλαιο; Δεν υπάρχει κανένας ορισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει την σημασία της. Οι άνθρωποι, ο τρόπος που βιώνουμε κάποιες καταστάσεις και συναισθήματα είναι διαφορετικός άρα και η «Αγάπη» το ίδιο!!! Όλοι την φανταζόμαστε διαφορετικά. Αν σου έλεγαν να την παρομοιάσεις με κάποιο πρόσωπο… πώς θα την φανταζόσουν; ...σίγουρα διαφορετικά από μένα και από οποιονδήποτε άλλον και σίγουρα με έναν τρόπο μοναδικό και ξεχωριστό…όπως εσύ. Όλοι μας περάσαμε από πολλές περιπέτειες αγάπης… Αγαπήσαμε πολύ… Πονέσαμε αφάνταστα… Είπαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε… θα λυγίσουμε… αλλά ζήσαμε… ξανα ερωτευτήκαμε…!!! Σε μια σχέση πρέπει να υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για να πετύχει .Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο άτομο που είναι δίπλα μας. Πρέπει οι πράξεις μας να μην συμβαδίζουν μόνο με τις δικές μας επιλογές και τα δικά μας θέλω… αλλά να πηγαίνουν παράλληλα με τα θέλω του συντρόφου μας. Πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στον άλλον για να νιώθει ελεύθερος . Η ελευθερία είναι το δικαίωμα όλων μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας την στερήσει. Όταν νιώθουμε ελεύθεροι οι πράξεις μας είναι αυθόρμητες και απελευθερωμένες από κάθε είδους φοβίες και σκέψεις που μπορούν να εμποδίσουν την πορεία μιας υγιής σχέσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες σχέσεις κρύβουν πολύ καλά τα προβλήματα τους και δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός από υπομονή. Αξίζει όμως να είμαστε σε κάποια σχέση και να κάνουμε υπομονή μέχρι να φτάσουμε η να ξεπεράσουμε τα όρια μας;… ΟΧΙ δεν αξίζει να είμαστε δίπλα σε άτομα που δεν μας δίνουν αυτά που θέλουμε και που χρειαζόμαστε. Δεν αξίζει να κρύβουμε τα συναισθήματα μας…,τα λόγια μας μέσα σε μια σχέση που μπορεί να μην οδηγεί πουθενά…..και σίγουρα δεν οδηγεί....αλλά ποτέ δεν το καταλαμβάνουμε όταν χρειάζεται… το καταλαβαίνουμε όταν κοιτάμε από πολύ μακριά πίσω μας… Κάποιες φορές, η ζωή μπορεί να παίζε άδικα παιχνίδια. Μας στέλνει στο δρόμο μας άτομα που μας προσέχουν ακόμα και από μακριά… άτομα που μας σέβονται… μας εκτιμούν… καταφέρνουν να κερδίσουν δίκαια το ενδιαφέρον μας… ην προσοχή μας … μια θέση στην σκέψη μας……!!!!.... αλλά κάποιες φορές υπάρχουν εμπόδιο που δεν ξεπερνιούνται… και όταν ξεπερνιούνται πληρώνονται με ένα τίμημα είτε μικρό είτε μεγάλο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει το σωστό η το λάθος. Υπάρχουν πολλά αλλά όπως αγωνία… άγχος…σκέψεις… και αλλά πολλά παρόμοια συναισθήματα. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;!!!.... Τολμάμε!!!!!! Ρισκάρουμε!!!!!! Παίζουμε όλα για όλα!!!!........ Και τι κερδίζουμε; Κάνεις δεν ξέρει αυτή την απάντηση… βλέπουμε στην πορεία!!!!Μπορεί να μην κερδίσουμε απολύτως τίποτα…αλλά μπορεί να κερδίσουμε είτε μια στιγμή ευτυχίας… είτε άλλες χίλιες…!!!! Σε αυτή την ζωή πρέπει να ξέρουμε να ρισκάρουμε. Έτσι όπως φερόμαστε στην «ζωή» και στην «αγάπη» έτσι μας φέρεται και αυτή!!!.... Έτσι όπως φερόμαστε στον εαυτό μας….φέρονται και σε μας…!!!


S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Υ Γ Ε Ι Α || 35

νευρογενής ανορεξία

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Σ

+ ΤΡΟΠΟΙ

των Ζωή Μπιζοπούλου και Θεοδώρα Βάμβα

ίγουρα όλοι μας ξέρουμε μερικά πράγματα για την ανορεξία καθώς την ακούμε πολύ συχνά στον κόσμο της show biz. Γνωστά μοντέλα, ηθοποιοί και τραγουδιστές υποφέρουν από αυτή την ύπουλη ασθένεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, όλο και περισσότερα άτομα και κυρίως κορίτσια στην εφηβεία πάσχουν από νευρογενής ανορεξία.

Τι είναι η νευρική ανορεξία; Είναι μια σύνθετη συναισθηματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σοβαρή απώλεια βάρους και διαταραχές της σωματικής διάπλασης, εμμονή με το φαγητό και νοσηρή φοβία παχυσαρκίας. Αν και η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη, η διαταραχή, η οποία συνήθως προσβάλλει τις γυναίκες και κορίτσια στην εφηβεία, μπορεί συνήθως να σχετισθεί με κάποια υποκείμενα ψυχολογικά προβλήματα συμπεριφοράς. Τι γίνεται όταν κάποιος πάσχει από ανορεξία; Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την ψυχική ασθένεια δεν έχουν καλές σχέσεις με το φαγητό, αρνούνται την πείνα, αποφεύγουν τα γεύματα τα οποία συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια και γυμνάζονται ασταμάτητα με πολύ έντονους ρυθμούς προσπαθώντας να κάψουν όλο και περισσότερες θερμίδες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να μην παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί κανονικά. Γι' αυτό και τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία έχουν συχνά πονοκέφαλους, κρυώνουν ενώ η θερμοκρασία είναι κανονική, η πίεση του αίματος πέφτει, τα νύχια αδυνατούν και ραγίζουν εύκολα, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν και σε κάποιο στάδιο αρχίζουν να παθαίνουν βλάβες οι νεφροί, το συκώτι και η καρδία. Εκτός όμως από αυτό, τα άτομα αυτά γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει και νιώθουν τύψεις με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επανέρχονται σε φυσιολογική κατάσταση, αλλά να παθαίνουν κατάθλιψη και να απομακρύνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι 20% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία οδηγούνται στον θάνατο επειδή το σώμα τους είναι υπερβολικά αδύνατο και δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την ανορεξία; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον αποδεχόμαστε όπως είναι. Εξάλλου δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Είναι αλήθεια πως τα άτομα που έχουν το φυσιολογικό βάρος για το σώμα τους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση υγείας παρά τα άτομα που είναι παχύσαρκα. Τέλος αν γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από ανορεξία, δεν υπάρχει λόγος να τον αποφύγετε διότι η ανορεξία δεν είναι μεταδοτική. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι υποστήριξη. Μιλήστε μαζί του και δώστε του έξυπνες συμβουλές. Με το να βοηθάτε κάποιον να ξεπεράσει το πρόβλημα του, γίνεστε και εσείς πιο δυνατοί!!!

Για ερωτήσεις, απορίες και προτάσεις σχετικά με θέματα υγείας επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση tzoistheodor@gmail.com

ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

της Βασιλικής Βενέτη Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό και τους ανθρώπους είναι η διαμόρφωση θετικής αντίληψης για την ύπαρξη μας. Αν πιστεύουμε στον εαυτό, τότε εκτιμούμε τις ικανότητες μας, εμπιστευόμαστε τις επιλογές μας, σεβόμαστε κάθε προσπάθεια, χαρακτηριζόμαστε από αυτοέλεγχο και εσωτερική πληρότητα. Είμαστε αισιόδοξοι, δεν επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά σχόλια των άλλων αντιθέτως, εκτιμούμε αυτά ως ευκαιρίες προόδου. Είναι δυνατό να χαρούμε κάθε στιγμή, να θέσουμε και να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια που θα βρεθούν στην πορεία. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ενισχύει την αρνητική εικόνα για τον εαυτό επηρεάζοντας δυσάρεστα τον τρόπο σκέψης. Δεν ερμηνεύουμε αντικειμενικά την πραγματικότητα. Όταν δηλαδή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, νιώθουμε φόβο, σκεφτόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε αφού δεν είμαστε αρκετά «καλοί» να ελέγξουμε όσα συμβαίνουν και έτσι πολύ εύκολα καταλήγουμε στην αποτυχία. Νιώθουμε ανασφαλείς, κατώτεροι συγκριτικά με τους συνανθρώπους μας και δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε κοινωνικές ομάδες. Αδιαφορούμε για την εκπλήρωση των επιθυμιών μας δείχνοντας ενδιαφέρον μόνο για την ικανοποίηση των θέλω των άλλων ανθρώπων. Πώς είναι δυνατό όμως να εκτινάξουμε τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης στα ύψη; Φροντίζοντας την εμφάνιση μας, περπατώντας σταθερά, μιλώντας δυνατά και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες θα χτίσουμε σταδιακά μια θετικότερη εικόνα για εμάς. Αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα αρνητικά συναισθήματα τότε θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν και θετικά τα οποία αν απελευθερωθούν θα βοηθήσουν ώστε να εκτιμήσουμε αντικειμενικά τη προσωπικότητα μας. Συνεπώς, δεν θα συγκρίνουμε αλλά θα αποδεχόμαστε πλήρως τον εαυτό μας ενθαρρύνοντας κάθε σημείο εξέλιξης του. Χωρίς αμφιβολία ωφελεί να αποφεύγουμε ανθρώπους και καταστάσεις που μας επηρεάζουν αρνητικά, να στρέφουμε το ενδιαφέρον στα θετικά σχόλια των άλλων για την πορεία μας νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε στη ζωή μας και έχοντας πίστη στις κινήσεις μας. Ίσως αν εξοικειωθούμε με την μοναχικότητα, θα γνωρίσουμε τα όρια μας και θα είμαστε σε θέση να αγαπήσουμε όλες τις πτυχές αποφεύγοντας να εκτιμήσουμε τη προσωπικότητα μας ανάλογα με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες, Βοηθά να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους δουλεύοντας συστηματικά και επιβραβεύοντας τον εαυτό για την επίτευξη τους. Αξιολογώντας αντικειμενικά τις προσπάθειες, αναγνωρίζουμε ότι δεν περνούν όλα από το χέρι μας. Άρα είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστούμε με τις αλλαγές της ζωής αποδεχόμενοι τα απρόοπτα και διαμορφώνοντας κάθε φορά ένα νέο πλάνο δράσης οραματιζόμενοι πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα για κάθε προσπάθεια. Γιατί είναι γεγονός πως στο πέρασμα της ζωής θα νιώσουμε αμέτρητα συναισθήματα, θα βιώσουμε έντονες καταστάσεις, θα αποκτήσουμε αρκετές εμπειρίες, θα σταθούμε δίπλα σε πολλούς ανθρώπους αλλά μόνο ένας θα συντροφεύει κάθε βήμα μας. Ας αγαπήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας με πάθος!


36 || Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν

S

UNIVER ITY PRES

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

Κλιματική αλλαγή: η αληθινή κρίση Ένα νέο –τουλάχιστον για το ευρύ κοινό- παγκόσμιο πρόβλημα ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, κρατικών πολιτικών αλλά και ατομικής δράσης. Ο πλανήτης μας διατρέχει την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων… 650.000 χρόνων και η ευρεία πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας έχει καταλήξει στη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος: η ανθρωπογενής δραστηριότητα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι συνέπειες αναμένεται να πλήξουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε δεκάδες χώρες. Η μεσογειακή Ελλάδα είναι (ήδη) μία από αυτές. Προλαβαίνουμε; Η μακρά ιστορία του πλανήτη μας έχει να επιδείξει τεράστιες κλιματολογικές μεταβολές οι οποίες οφείλονται σε φυσικά αίτια. Τα τελευταία 150 χρόνια όμως είμαστε μάρτυρες μιας μεταβολής πιο απότομης, πιο βίαιης και κατά συνέπεια με πιο συνταρακτικά αποτελέσματα: ήδη η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 3,4 ή και 5 ακόμα βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα. Και αυτό είναι πολύ περισσότερο κακό από ότι ακούγεται. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η παραγωγή ενέργειας με τις συμβατικές μεθόδους (άνθρακας, λιγνίτης) καθώς και η καύση της (π.χ. μεταφορές, θέρμανση) προκαλεί την έκλυση αερίων στην ατμόσφαιρα, με κυριότερο από αυτά το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο αυτό «παρακρατείται» στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και λειτουργεί σαν ανακλαστήρας για την ηλιακή ακτινοβολία: Οι ακτίνες του ήλιου, αφού φτάσουν στη γη, σε μεγάλο ποσοστό αντανακλώνται πίσω στο διάστημα, αλλά τα αέρια αυτά περιορίζουν αυτή τη δυνατότητα με αποτέλεσμα η θερμική ακτινοβολία να… επιστρέφει πίσω σε εμάς κι έτσι συντελείται η άνοδος της θερμοκρασίας. Παρόμοιο φαινόμενο –σε πολύ ισχυρότερη έντασησυμβαίνει στον πλανήτη Αφροδίτη, όπου και η μέση θερμοκρασία ξεπερνάει τους… 400 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες συμβουλευόμενοι τις μετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών και τα κλιματικά μοντέλα τους έχουν καταλήξει στο σαφές συμπέρασμα: λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου θα σημάνουν πλέον όχι την αντιστροφή αυτής της κατάστασης –ο πλανήτης μας θα γίνει πιο θερμός σίγουρα- αλλά τουλάχιστον δεν θα ξεπεραστούν

κάποια κρίσιμα όρια τα οποία θα σηματοδοτήσουν αναμφίβολα τεράστιες αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Πρακτικά η αδυναμία αντίδρασης συνεπάγεται ότι πολλές περιοχές θα πληγούν από την ξηρασία –η Ελλάδα είναι μία από αυτές- η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που αποτελεί παρελκόμενο της κλιματικής αλλαγής θα πλήξει –ή και θα βυθίσει τελείως- δεκάδες παράκτιες πόλεις και νησιά- οι λεγόμενοι κλιματικοί πρόσφυγες θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια- ενώ οι ακραίες φυσικές καταστροφές τις οποίες βιώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση τα τελευταία 30 χρόνια θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες σε υποδομές και φυσικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κατάστασης βιώσαμε το προπερασμένο καλοκαίρι, όταν και οι πρωτοφανείς λεγόμενες μέγα-πυρκαγιές σε όλη τη χώρα –που προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο από τις υψηλές θερμοκρασίες και δευτερευόντως από τους εμπρησμούς και την κρατική αναλγησία- αποτέφρωσαν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 70 νεκρούς. Σε καθαρά οικονομικούς όρους, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Βρετανού οικονομολόγου Nicholas Stern, αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα τότε η κλιματική αλλαγή θα μας κοστίσει το τεράστιο ποσό του 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ – αντίθετα, με μια δράση που δεν θα μας κοστίσει περισσότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, η κατάσταση αυτή μπορεί να περιοριστεί και αντίθετα να δοθεί ισχυρή τόνωση σε τομείς της πράσινης οικονομίας, που κατά πολλούς αποτελεί και την πιο ασφαλή απάντηση στην οικονομική κρίση που διανύουμε.

Η ανθρωπότητα στις επάλξεις της μάχης

Ξεπερνώντας έναν κυκεώνα αντιδράσεων, κυρίως από αυτούς που θέλουν να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει και η κοινωνία μας να κινείται μέσω του «βρώμικου» άνθρακα (στην παραγωγή ηλεκτρισμού) και του πετρελαίου, η Σύμβαση του Ρίο του 1992 και το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2005 αποτελούν τις πρώτες πράξεις βούλησης της ανθρωπότητας όχι απλά να μην επιδεινώσει το πρόβλημα (καθώς η λέξη «επίλυση» είναι κενή περιεχομένου πλέον) αλλά και να προσαρμοστεί στις ήδη ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η προστασία των δασών αποτελεί ένα μικρό βήμα (τα δέντρα –όπως και οι ωκεανοί- παρακρατούν σημαντικό ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα) το σημαντικότερο αποτελεί η αλλαγή του τρόπου που παράγουμε και καταναλώνουμε, ουσιαστικά ο τρόπος δηλαδή που είναι διαμορφωμένη ολόκληρη η κοινωνία μας. Η τεχνολογία –δημιουργός ουσιαστικά του προβλήματος από τις εποχές της βιομηχανικής επανάστασης- μπορεί πράγματι να δώσει τη λύση: πλέον μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα στοιχεία της φύσης (αέρας, ήλιος, κυματική ενέργεια και θερμότητα του υπεδάφους) για να παράγουμε αέναα την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που ξεφυτρώνουν –επιτέλους- με ταχείς ρυθμούς στην ύπαιθρο υπόσχονται να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ – παρότι όμως η χώρα μας αποτελεί «τη Σαουδική Αραβία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» λόγω των ιδιαίτερων… ευλογημένων συνθηκών που επικρατούν, η νομοθεσία δεν είναι ακόμα αρκετά φιλική ώστε να αποτελέσουμε τον πρωτοπόρο της νέας εποχής. Σήμερα παράγουμε μόλις το 5% της ενέργειάς μας

από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως από υδροηλεκτρικά έργα) – ο στόχος που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για την αύξηση αυτού του ποσοστού στο 20% μέχρι το 2020 με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας (ακόμη ένα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο υστερούμε) και κατά 80% μέχρι το 2050, φαντάζει ευτυχώς… εφικτός.

του Σωτήρη Σκουλούδη Αρχισυντάκτης περιοδικού

Το γεγονός ότι η χώρα μας συμβάλλει μόνο κατά 2 τοις χιλίοις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (λόγω της έλλειψης βαριάς βιομηχανίας) δεν αποτελεί φυσικά αιτία εφησυχασμού. Η ιστορία του κόσμου θα γραφτεί στην Κοπεγχάγη Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού της ανθρωπότητας, το οποίο για πολλούς θα αποτελέσει καλώς εχόντων των πραγμάτων και τη μητριαρχική πράξη διάσωσης του μέλλοντός μας, έχει οριστεί για το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Με την οικολογική συνείδηση πλέον να αποτελεί στάση ζωής και όχι… ηθική προτεραιότητα όπως άλλοτε, ο κόσμος, με σύμμαχο κατά πώς φαίνεται τις ΗΠΑ χάρη στην εκλογή πιο προοδευτικού προέδρου, θα επιλέξει και θα επικυρώσει τους μηχανισμούς, τις υποχρεώσεις αλλά και εν γένει την κατεύθυνση της πολιτικής βούλησης που θα οδηγήσει στην αναγκαία συλλογική (και ατομική ελπίζουμε) δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της μεγαλύτερης κρίσης που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης από τότε που ο άνθρωπος πάτησε σε αυτόν.


ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

S

UNIVER ITY PRES

Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν || 37

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, καθώς και ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πριν λίγες ημέρες, 1 εκατομμύριο ελληνικά νοικοκυριά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της WWF, σβήνοντας τα φώτα τους και συμμετέχοντας στην Ώρα της Γης. Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς, Γιώργος Βελλίδης, δηλώνει πολύ ικανοποιημένος από την απήχηση της εκστρατείας της ΩτΓ στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ μας μιλάει για τις δράσεις του δικτύου WWF για το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση του πολίτη. Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αναστασία Χρυσανθακοπούλου

Το κλίμα είναι στο χέρι μας Κύριε Βελλίδη, πόσα χρόνια διατελείτε επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της WWF Ελλάς και ποιες είναι οι βασικότερες ενασχολήσεις σας σε αυτήν; Είναι ο τέταρτος χρόνο που εργάζομαι στο WWF Ελλάς. Ως επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας διαχειρίζομαι όλα τα θέματα στρατηγικής επικοινωνίας, συνεργασιών, προβολής και εικόνας και ταυτότητας της οργάνωσης. Λίγες μόνο μέρες μετά την 28η Μαρτίου και την Ώρα της Γης, ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας και του εξωτερικού στην εν λόγω δράση; Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή στην ΏτΓ τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερες από 4.000 πόλεις στον πλανήτη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του WWF, ενώ στη χώρα μας συμμετείχαν 489 δήμοι και κοινότητες, 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία και 325 φορείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης μειώθηκε κατά 500 ΜW. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μείωση στην εκπομπή 500 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα ή αλλιώς σε συμμετοχή ενός εκατομμυρίου Ελληνικών νοικοκυριών στη χώρα μας!

Είσαστε ικανοποιημένος από την απήχηση που είχε η εκστρατεία για την Ώρα της Γης στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο; Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την απήχηση της εκστρατείας της ΩτΓ στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ειδικά για τη χώρα μας, το γεγονός ότι η ανταπόκριση των Ο.Τ.Α. έφερε την Ελλάδα στη πρώτη θέση μιας άτυπης κατάταξης ανάμεσα στις χώρες με την πιο έντονη συμμετοχή δείχνει ότι η ΩτΓ είχε μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή. Τα νούμερα του ΔΕΣΜΗΕ δε, διέψευσαν την ανησυχία ορισμένων για το αν τελικά ο Έλληνας πολίτης θα κρατήσει την υπόσχεση του και θα κλείσει τα φώτα για μια ώρα.

Η εκστρατεία της ΩτΓ πέραν από ένα παγκόσμιο συμμετοχικό γεγονός έχει στόχο την άσκηση πολιτικής πίεσης στο δύσκολο δρόμο προς την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009. Το WWF σε παγκόσμιο επίπεδο εργάζεται προς αυτή τη κατεύθυνση τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευελπιστούμε ότι αποτελέσματα της ΩτΓ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις άσκησης πολιτικής πίεσης (lobbying) θα συμβάλουν θετικά έτσι ώστε οι παγκόσμιοι ηγέτες να προβούν σε γενναίες δεσμεύσεις και δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ποιο είναι το μήνυμα που μεταδόθηκε στους ανθρώπους και την πολιτεία μέσα από την Ώρα της Γης; Πολίτες και πολιτεία, ο καθένας από το δικό του μετερίζι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και μεγάλα περιθώρια δράσης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Αυτό το μήνυμα προώθησε η ΏτΓ προς όλες τις κατευθύνσεις, με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άσκηση πολιτικής πίεσης. Το κλίμα είναι στο χέρι μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του WWF Ελλάς, ποιοι οι βασικοί άξονες δράσης του και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον; Το WWF Ελλάς είναι ενεργό κομμάτι του διεθνούς δικτύου WWF. Από το 1990 αγωνιζόμαστε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής φύσης και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Συνεργαζόμαστε με την πολιτεία, τις τοπικές κοινότητες, τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και με επιχειρήσεις και προσπαθούμε να εξασφαλίσομε λύσεις στα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα. Διεξάγουμε μακρόχρονα τοπικά προγράμματα σε επιλεγμένες περιοχές, με κύριο άξονα την προστασία του φυσικού πλούτου τους και προωθούμε την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Πιστεύετε ότι μία τέτοια παγκόσμια πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των κρατικών παραγόντων και σε ποια κατεύθυνση;

Οι βασικοί

άξονες δράσης μας είναι:

• η ενεργή προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος

• η διοργάνωση εκστρατειών ενημέ-

ρωσης πολιτών

και

ευαισθητοποίησης

των

• η τεκμηριωμένη παρέμβαση σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής χώρας

της

• η υλοποίηση προγραμμάτων πε-

ριβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υλοποιήσει περισσότερες από 300 δράσεις προστασίας της ελληνικής φύση.Στο WWF Ελλάς θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με στόχο να διατηρήσουμε μαζί τον πλανήτη μας ζωντανό. Ωστόσο κανείς θα πρέπει να αναλογιστεί το πόσο πολύτιμη είναι η συμβολή του καθενός από εμάς σε αυτόν τον αγώνα. Για να συνεχίσουμε να κάνουμε τους στόχους μας πράξη χρειαζόμαστε την υποστήριξη όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται, είτε αυτή είναι ηθική, εθελοντική, οικονομική. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Μάθετε πώς μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο του WWF Ελλάς στο www.wwf.gr.


S

UNIVER ITY PRES

38

á á ä ë å ë

Ι Μ Ο Ν Ο ΟΙΚ

Α

Α’ ΜΕΡΟΣ

æþäéá

áÍçëååÉÓ ΑΡΙΘΜΟΙ

by Αστέρω + Ουρανία

ΚΡΙΟΣ: Επιτυχία στα επαγγελματικά και στα οικογενειακά σας θέματα, προμηνύει ο Μάρτιος ιδίως μετά της 4. Τα ερωτικά σας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και καλό θα είναι γύρω στις 21 του μήνα, λόγω της Πανσελήνου απέναντι από το ζώδιό σας να προσέξετε την συμπεριφορά σας απέναντι στο αγαπημένο σας πρόσωπο. ΤΑΥΡΟΣ: Ο Μάρτιος θα είναι ένας πολύ ευνοϊκός, καθώς θα δείτε αύξηση στα οικονομικά σας ενώ από τις 13 του μήνα που η Αφροδίτη θα περάσει στους Ιχθύς η κοινωνική ζωή σας θα πιάσει κόκκινο! Νέοι φίλοι θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα επιζητούν την προσοχή σας! ΔΙΔΥΜΟΙ: Από τις 4 του μήνα επανέρχεται η αρμονία και ισορροπία στην καθημερινή σας ζωή, ενώ το ενδιαφέρον σας εστιάζεται στα επαγγελματικά σας. Προσοχή στην καταναλωτική μανία που σας διακατέχει ώστε να μην βρεθείτε σε δυσμενή οικονομική θέση. ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Μέχρι τα μισά του μήνα προσέξτε θέματα που αφορούν το σπίτι και την οικογένειά σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μετά τις 15 μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ένας απρόσμενος έρωτας, ενώ προωθούνται ταξίδια στο εξωτερικό. ΛΕΩΝ: Δύσκολος προμηνύεται ο μήνας για σας, καθώς η κόπωση, το άγχος και το βαρύ πρόγραμμα θα σας προβληματίσουν. Λόγω ότι ο Άρης μπαίνει στον Καρκίνο μπορεί να έρθεται αντιμέτωποι με έντονο παρασκήνιο και συναισθηματικές εντάσεις. ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Με τον Άρη στον Καρκίνο, φίλοι είναι δίπλα σας και επαγγελματικές και συναισθηματικές σχέσεις πέρνουν το δρόμο τους. Γύρω στις 18 του μήνα ένας νέος έρωτας ή μια νέα επαγγελματική συνεργασία εμφανίζεται στο προσκήνιο. ΖΥΓΟΣ: Ο μήνας αυτός δίνει σημαντικές ευκαιρίες στον επαγγελματικό τομέα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμερίσετε το άτομο που έχετε δίπλα σας, γιατί στις 21 του μήνα με την πανσέληνο στο ζώδιό σας θα χρειαστείτε σίγουρα τον συντροφό σας. ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης σας βρίσκει δυναμικούς και έτοιμους να πετύχετε επαγγελματικα σχέδια. Προσοχή σε έναν νέο έρωτα παρόλο που το εξάγωνο Δία - Ουρανού ευνοεί τέτοιου είδους επαφές. ΤΟΞΟΤΗΣ: Μέχρι τις 14 του μήνα καλό είναι να τελειώσετε όλες τις επαγγελματικές εκρεμότητες. Το επίκεντρό σας από τα μέσα του μήνα θα είναι η οικογένεια και η ακίνητη περιουσία. Εμπιστευτείτε τους φίλους και την οικογένειά σας. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Ευνοηθείτε από την επίδραση της Αφροδίτης και βελτιώστε την καθμερινή σας ζωή. Αποφύγετε τις εντάσεις με τον ερωτικό σας σύντροφο και αφήστε τις σκέψεις για οικογένεια για το επόμενο διάστημα. ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κάνετε εκδρομές, να γνωρίσετε νέους έρωτες και καινούρια πρόσωπα που θα σας βοηθήσουν στην επαγγελματική σας ζωή. Αυτός ο μήνας προδιαθέτει πολύ σκέψη για σημαντικές υποθέσεις. ΙΧΘΥΣ: Ο Μάρτιος προσφέρει ευκαιρίες για να έρθετε πιο κοντά σε οικογενειακά πρόσωπα και να ανανεώσετε την εμφάνισή σας. Ταυτόχρονα βγείτε από το σπίτι σας και δώστε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να σας γνωρίσουν.

ΜΑΡΤΙΟΣ ‘09

► Είμαστε ο 23ος πλουσιότερος λαός της Γης επί συνόλου 212 κρατών: Το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων το 2007 ανήλθε σε 20.500 ευρώ. Αντιστοιχεί στο 98,6% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της ΕΕ των 27 και στο 88,4% της ΕΕ των 15. Στην κατάταξη των χωρών με βάση το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση, ενώ στην κατάταξη των χωρών με βάση το δείκτη επιπέδου ζωής, την 21η. ► Το χρηματικό όριο της φτώχειας ορίζεται ως το 60% της διαμέσου του διαθέσιμου εισοδήματος για το σύνολο του πληθυσμού της υπό εξέταση χώρας. (Αν υιοθετούσαμε, δηλαδή, τη γραμμή φτώχειας της Δανίας, θα βρίσκαμε ότι περισσότερο από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί!). Στον πληθυσμό της Ελλάδας το όριο αυτό είναι στα 5910 ευρώ το χρόνο για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, δηλαδή 492,5 ευρώ το μήνα για ένα πολίτη. Έτσι, το 96% των “φτωχών” Ελλήνων έχει σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και έγχρωμη τηλεόραση, το 80% διαθέτει πλυντήριο ρούχων, το 64% μένει σε μονοκατοικίες, ενώ το 50% έχει αυτοκίνητο. Κατά την τελευταία δεκαετία ο “κίνδυνος φτώχειας” στην Ελλάδα παραμένει μάλλον σταθερός και κυμαίνεται μεταξύ 20% και 22%. Το ποσοστό ήταν 21% (2.088.701 άτομα) το 2006 (το υψηλότερο στην ΕΕ των 27 μετά τη Λετονία) έναντι 16% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Ο “κίνδυνος φτώχειας” περιορίζεται στο 17% όταν στο εισόδημα ή στην κατανάλωση περιληφθούν και η ιδιοκατοίκηση, τα ιδιοπαραγόμενα αγαθά, καθώς και τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα νοικοκυριά από τρίτους. Το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14%, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ των 15. Ειδικά για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, ο κίνδυνος φτώχειας είναι 28%, δηλαδή 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο των 15.

του Στυλιανού Κοντέα

Αν και η ελεύθερη λειτουργία της οικονομίας στη χώρα μας παράγει από τα μικρότερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ των 15, μετά τις δαπάνες πρόνοιας ο δείκτης παραμένει από τους υψηλότερους. Δηλαδή οι κρατικές δαπάνες για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι οι πιο αναποτελεσματικές στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο το 3% των Ελλήνων ξεφεύγει από τη φτώχεια χάρη στην κοινωνική πρόνοια όταν στην ΕΕ των 15 το ποσοστό της φτώχειας μειώνεται από 26% σε 17% με τις κοινωνικές δαπάνες (9%). Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη ΕΕ των 15 που δεν έχει θεσμοθετήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ο λόγος του εισοδηματικού μεριδίου που κατέχει το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού προς το αντίστοιχο μερίδιο του φτωχότερου 20% ανήλθε το 2007 στο 6,5. Έτσι, η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη εισοδηματική ανισότητα στην ΕΕ των 15 μετά την Πορτογαλία (ο μέσος όρος στην ΕΕ των 15 δεν ξεπερνάει το 3). ► Το Δεκέμβριο του 2008 το ποσοστό συνολικής ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 8,9% έναντι 8,1% στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ των 15 (54,4%). (Μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται εκείνοι που βρίσκο-νται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.) Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ των 15 στην ανεργία των νέων έως 25 ετών με ποσοστό της τάξης του 26,3%. Την πρώτη θέση στους ανέργους πτυχιούχους στην ΕΕ των 27 κατέχει η χώρα μας με ποσοστό 7%. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται η μεγαλύτερη “ψαλίδα” στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των γυναικών (12,2%) και των ανδρών (6,5%). Η αύξηση της απασχόλησης ανά ποσοστιαία μονάδα οικονομικής ανάπτυξης υπολείπεται κατά 40% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης: 5,7% της συνολικής απασχόλησης έναντι 18,1% στην EΕ των 15. Όμως, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά φτώχειας με αυτά των ανέργων, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που προωθούν τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τη μερική απασχόληση ως προς τη μείωση της φτώχειας.Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανειδίκευτων εργατών στην Ευρωζώνη (πάνω από 70% του εργατικού δυναμικού). Το 14% των εργαζομένων στην Ελλάδα (κοντά 500.000), παρά την εξασφάλιση απασχόλησης, διάγουν κάτω από τα όρια της φτώχειας – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ των 25 μετά την Πολωνία. (Ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 είναι στο 7% των εργαζομένων.) Το 2006 για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της χώρας μας ξεπέρασαν το φράγμα του 1.000.000. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος (Eurofound), οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνται 45,4 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με 38,4 ώρες κατά μέσο όρο στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Παράγουν, όμως, ανά ώρα εργασίας μόνο το 70% του μέσου εργαζόμενου στην Ευρωζώνη.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘09

SUDOKU

S

UNIVER ITY PRES

Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ο Β Η Μ Α || 39

H UNIVERSITY PRESS, Η Πρώτη και Μοναδική Φοιτητική Εφημερίδα,

- Ποιητές - Ζωγράφους - Τραγουδιστές - Χορευτές

- Ηθοποιούς, - Σκιτσογράφους - Μουσικά συγκροτήματα - Θεατρικές ομάδες

Στόχος μας η ανάδειξη των νέων ταλέντων της γενιάς μας. Όσοι επιθυμείτε επικοινωνήστε μαζί μας. Στείλτε μας e-mail στο

info@universitypress.gr

σε συνεργασία

ANAZHTA NEOYΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ


UNIVERSITY PRESS_MARCH 2009_v7:UNIVERSITY PRESS

3/4/2009

1:26 ðì

Page 40

ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

is coming...

INFO: 210 24.09.731 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΗΛΙΑΣ ΚΑΚΑΡΑΣ 6973-066.694 ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 6946-551.979

Πάρε την ομάδα σου και αντιμετώπισέ τους

POWERED BY

S

UNIVER ITY PRES

UNIVERSITY PRESS- March 2009  

The issue of March 2009-university press

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you