Page 1

ΗΑΠΟΨΕΙΣ ΚΙΤΙΛΟΠ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘14

THE UK

MASTER GUIDE

74


41 THE UK MASTER GUIDE

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ Δε θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα της αναχωρησής μου απο την Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο οι ώρες μετρούσαν αντίστροφα για το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής μου. Ε, εντάξει όχι και τόσο μεγάλο απο θέμα διαρκειας αλλά απο θέμα σκοπού! Το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής μου γινόταν πραγματικότητα,θα πήγαινα για σπουδές σε μια απο τις περισσότερο πολυ –πολιτισμικές χώρες της ευρώπης, την Αγγλία. Φθάνοντας λοιπόν στην αγγλία εκτός απο τις μεγάλες βαλίτσες με τα υπαρχοντά μου κουβαλούσα και μια μικρή αυτη των ονείρων, των σκοπών και των επιδιώξεων. Επιδιώξεις που εδώ στην ελλάδα φανταζαν απίθανες να συμβουν. Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να τις πραγματοποιήσω...Ας τα πάρουμε όμως απο την αρχή ξεκινώντας απο τις εντυπώσεις μου απο τη φοιτητική ζωη εντος και εκτός του πανεπιστημιου! Ως φοιτήτρια στο αγγλικό πανεπιστήμιο είχα ενθουσιαστεί απο την άψογη οργάνωση των μαθημάτων, την ευγενική-φιλική συμπεριφορά των καθηγητών αλλά και με την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν,παντού έβλεπες πράσινο, στοιχείο το οποίο σπάνιζε στην Αθήνα που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Τους καθηγητές, οποιαδήποτε ώρα μπορούσες να τους βρείς, την ημέρα στο γραφείο για τυχόν απορίες και το βράδυ στην pub της σχολής για να κάνεις παρέα μαζί τους...!! Την σειρά των μαθημάτων τα βράδια έπαιρναν τα parties που οργανώνονταν εντός του πανεπιστημίου ή σε κάποιο club της πόλης με το κόστος του εισιτηρίου μειωμένο κατα πολύ...δεν θα ξεχάσω και τις απίστευτες ελληνικές βραδίες ή αλλιως Greek nights, οι οποίες θεωρούνταν απο τις αγαπημένες βραδιές των αγγλων αλλά και άλλων εθνικοτήτων συμφοιτητών. Τελευταίες και καλύτερες αφήνω τις δραστηριότητες ....για μένα λοιπόν οι δραστηριότητες ήταν και είναι σαν το επιδόρπιο μετά απο ένα καλό δείπνο! Είναι τα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ «Φεύγοντας για μεταπτυχιακό στην Αγγλία, ήξερα ότι θα είμαι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον με συμφοιτητές από όλο τον κόσμο, δουλεύοντας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Όλα αυτά, όμως, δεν ισχύουν. Στην πραγματικότητα, είναι πολλά περισσότερα. Τα αγγλικά πανεπιστήμια σε βάζουν στην καρδιά του επαγγέλματος, στην προκειμένη περίπτωση, της Δημοσιογραφίας. Εβδομαδιαίες διαλέξεις από κορυφαίους Βρετανούς δημοσιογράφους μέσα στο πανεπιστήμιο, συζητήσεις και ενημερώσεις για ό, τι πιο καινοτόμο υπάρχει στον χώρο. Εργασίες που ανταποκρίνονται στα καθήκοντα ενός κανονικού δημοσιογραφικού οργανισμού, αλλά και επισκέψεις σε BBC, The Independent, The Guardian και διαδραστικές παρουσιάσεις. Στην Αγγλία σπάνια θα πει κάποιος φοιτητής, ότι βαριέται να κάνει μια εργασία, καθώς από την πρώτη κιόλας μέρα των σπουδών, νιώθει επαγγελματίας, έχει όρεξη για δουλειά. Ακριβώς έτσι τον αντιμετωπίζουν και οι καθηγητές. Ακόμη, γίνονται πρόσθετα σεμινάρια και εργαστήρια για τα δύσκολα μαθήματα, το οποίο βοηθά τους φοιτητές να μην αγχώνονται στην σκέψη των επικείμενων εξετάσεων. Και όλα αυτά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και βιβλιοθήκες, με φιλικότατους καθηγητές, τους οποίους φωνάζεις με το μικρό τους όνομα και μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά για οτιδήποτε σε απασχολεί σε σχέση, πάντα, με το μάθημα. Εκτός, όμως, απ’ όλα αυτά, ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των αγγλικών πανεπιστημίων σε κάνει καλύτερο και ως άνθρωπο, όχι, μόνο ως επαγγελματία. Μαθαίνεις να δουλεύεις και να συνυπάρχεις με ανθρώπους που έχουν εντελώς διαφορετικές συνήθειες από σένα, διαφορετική προσέγγιση στην γνώση και που, φυσικά, δεν έχουν τα ίδια ‘πιστεύω’. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για το μέλλον, γιατί μαθαίνεις να κρατάς ισορροπίες με συναδέλφους και να δουλεύεις σε ομαδικό πνεύμα. Επιπλέον, ανοίγεις τους ορίζοντές σου, καθώς έχεις πάντα να μάθεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό και χρήσιμο από κάποιον που ζει στην Κίνα, για παράδειγμα. Θα ήταν, επίσης, παράλειψη να μην αναφέρω την δυνατότητα παρακολούθησης δωρεάν μαθημάτων, που είχα, πάνω στην κινεζική γλώσσα!

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘14

όνειρα που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο! Οτιδήποτε και να σκεφτόμουν μπορούσα να το κάνω, ξέρω ακούγεται υπερβολικό αλλά όμως ετσι ήταν. Ο αθλητισμός, η μουσική , το θέατρο, τα εικαστικά, τα media βρίσκονταν μπροστά μου ,χωρίς να χρειαστεί να πληρώσω υπέρογκα ποσά για να συμμετάσχω αλλά και χωρίς να χρειαστώ την βοήθεια κάποιου γνωστού για να κάνω το χομπυ μου. Ήταν πολύ απλά τα πράγματα, χτύπαγα πόρτα, ρώταγα , δοκίμαζα , προχωρούσα! Μπορούσα να κάνω φωνητική δωρεάν, να συμμετέχω σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις και το βράδυ για να χαλαρώσω σκαρφάλωνα στο τοίχο αναρρίχησης του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου. Α,ναι και κάτι που παρολίγο να ξεχασω!είχα ξετρελαθεί με το φαγητό που σερβίρονταν στις pubs, αλλά πολύ καλές εντυπώσεις αποκόμισα για την ινδική, τη μεξικάνικη και την ιταλική κουζίνα ενω το κόστος τους παρέμενε σε λογικές τιμές. Όλη αυτή η πολυ-πολιτισμική βόμβα ανθρώπων με είχε συνεπάρει και θαύμαζα το πώς όλοι αυτοί συνηπήρχαν σε μια χώρα τόσο αρμονικά χωρίς καμία παρέμβαση της πολιτείας στους δικούς τους εσωτερικούς κανόνες. Τέλος,θαύμαζα και ακόμα θαυμάζω , τις ευκαιρίες που δίνει αυτή η χώρα σε νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν τις κλίσεις τους χωρίς να κατέχουν την βρετανική ταυτότητα.

Βασιλική Ρούπα Instructor Στο Σέφιλντ, σπάνια θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει αγχωθεί για κάποιο θέμα. Για οτιδήποτε και να συμβεί, οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου έχουν τη λύση. Από το Career Service, που βοηθά δωρεάν τον φοιτητή στην δημιουργία και την υποβολή του βιογραφικού σε δουλειές που του ταιριάζουν, μέχρι το Students Union, που ενθαρρύνει τους φοιτητές να συμμετέχουν σε εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, όπως βραδιές χορού, διαγωνισμοί διεθνούς κουζίνας, αλλά και αθλητικές διοργανώσεις. Αν τολμούσα να κάνω μια σύντομη σύγκριση των ελληνικών με τα αγγλικά πανεπιστήμια (η οποία εν μέρει είναι άδικη, καθώς τα αγγλικά πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά), θα έλεγα, ότι ο φοιτητής έξω, έρχεται αντιμέτωπος με την ουσία της μάθησης. Μαθαίνει εκατό πράγματα, αλλά τα μαθαίνει καλά. Είναι στην ευχέρεια και τη διάθεση του καθενός να αποφασίσει αν στη συνέχεια θέλει να εξειδικεύσει τις γνώσεις του. Στην Ελλάδα, βομβαρδιζόμαστε από χίλια πράγματα και στο τέλος, δεν καταφέρνουμε να τα συγκρατούμε όλα. Τουλάχιστον, αυτό έχω βιώσει ως φοιτήτρια, χωρίς να σημαίνει, ότι υποβαθμίζω τα ελληνικά πανεπιστήμια, αντιθέτως, έχουν πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης και καθηγητών και μάλιστα πολλοί πτυχιούχοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Οι συνθήκες είναι αυτές, που δυσκολεύουν την διαδικασία της μάθησης. Οι συνθήκες και οι απρόσωπες σχέσεις φοιτητών – καθηγητών, σε πολλές περιπτώσεις.» Α,ναι και κάτι που παρολίγο να ξεχασω!είχα ξετρελαθεί με το φαγητό που σερβίρονταν στις pubs, αλλά πολύ καλές εντυπώσεις αποκόμισα για την ινδική, τη μεξικάνικη και την ιταλική κουζίνα ενω το κόστος τους παρέμενε σε λογικές τιμές. Όλη αυτή η πολυ-πολιτισμική βόμβα ανθρώπων με είχε συνεπάρει και θαύμαζα το πώς όλοι αυτοί συνηπήρχαν σε μια χώρα τόσο αρμονικά χωρίς καμία παρέμβαση της πολιτείας στους δικούς τους εσωτερικούς κανόνες. Τέλος,θαύμαζα και ακόμα θαυμάζω , τις ευκαιρίες που δίνει αυτή η χώρα σε νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν τις κλίσεις τους χωρίς να κατέχουν την βρετανική ταυτότητα.

Xριστίνα Βαρβέρη Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακό σε Διαδικτυακή Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ)


THE UK MASTER GUIDE

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘14

Σπουδές & Καριέρα, Σύντομες Συμβουλές για Δυνατές Επιλογές!

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ & ΕΠΙΛΟΓΗ

Πολλοί από εσάς αναρωτιέστε ποιo θα είναι τo επόμενα βήμα σας με το πέρας των σπουδών του πρώτου σας πτυχίου. Μερικοί φλερτάρουν με την ιδέα των μεταπτυχιακών σπουδών. Παρακάτω θα δούμε μερικές σύντομες χρήσιμες συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτα θα πρέπει να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση : για ποιους λόγους θέλετε να κάνετε το μεταπτυχιακό αλλά και σε ποιο αντικείμενο και αν θα ήταν καλό να εργαστείτε πρώτα για λίγο καιρό να κερδίσετε λίγη εργασιακή εμπειρία στον τομέα που σας ενδιαφέρει και να δείτε εάν το επάγγελμα αυτό σας ταιριάζει και μετά να κάνετε ένα μεταπτυχιακό, όταν θα έχετε κατασταλάξει λίγο περισσότερο για την επαγγελματική σας πορεία. Αν όμως είσαστε σίγουροι ότι θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις του πρώτου πτυχίου σας σε μεγαλύτερο βάθος ή ακόμη και να αλλάξετε επαγγελματική πορεία και να αποκτήσετε νέες γνώσεις, τότε μπορείτε να διερευνήσετε τις επιλογές για σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα που σας ενδιαφέρει. Ας δούμε τις επιλογές σας: Ελλάδα ή εξωτερικό; Αυτή είναι μία ερώτηση που μπορείτε μόνο εσείς να απαντήσετε μετά όμως από πολύ έρευνα για το τι θα είναι καλύτερο για εσάς. Ας υποθέσουμε πως η επιλογή σας είναι να σπουδάσετε στην Μεγάλη Βρετανία τα βήματα που προτείνουμε να ακολουθήσετε είναι:

24

Α.Ψαριανού www.linkedin.com/in/artemispsarianou λέξεις κλειδιά. 5. Διαμονή: Στα έξοδα σας πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος διαμονής αλλά και διαβίωσης, τα οποία ανάλογα την περιοχή Βόρεια/Νότια, Λονδίνο εκτός Λονδίνου διαφέρουν. Υπολογίζουμε όμως ένα ποσό αξίας 1,000-1,500 ευρώ τον μήνα για όλα τα έξοδα συμπεριλαμβανομένου και ενοικίου, φαγητού, ρεύμα, νερό, βιβλία, και άλλα καθημερινά έξοδα (το ποσό φυσικά εξαρτάται από την περιοχή/φοιτητική εστία/ διαμέρισμα καθώς και τα έξοδα που κάνει ο κάθε ένας μας ξεχωριστά). 6. Υπάρχουν 2 ημερομηνίες έναρξης, και Σεπτέμβριο και Ιανουάριο/Φεβρουάριο κάθε έτους, και αυτό εξαρτάται από την σχολή που σας ενδιαφέρει, και προτείνουμε για την κάθε περίοδο έναρξης που σας ενδιαφέρει να φροντίσετε να κάνετε την αίτησή σας 9 μήνες πρίν. Χρειάζεστε το πτυχίο σας μεταφρασμένο, και 2 συστατικές επιστολές. 7. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδα των Πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν, και επικοινωνήστε απευθείας με το κάθε Πανεπιστήμιο, PostGraduate Admissions Service (στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται δίπλα στην σχολή που σας ενδιαφέρει) και όπως κάνετε τις ερωτήσεις που θέλετε στο κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά, πριν ξεκινήσετε την κάθε αίτησή σας. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις περισσότερα από 55,000 σχολές επιλογές σπουδών στην Μεγάλη Βρετανία εδώ: www.prospects.ac.uk/postgraduate_study.htm

Βήματα: 1. Διερευνούμε τις επιλογές μας όσον αφορά το αντικείμενο /θέμα σπουδών γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο τίτλο σπουδών καθώς και στο τύπο πτυχίου (PGDip, MA, MSc, MBA, MRes, MPhil, PhD κ.ά.) σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η φοίτηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 χρόνο όταν γίνεται full-time, ή να διαρκέσει μέχρι και 3 έτη αν γίνει υπό την μορφή part-time ενώ εργάζεστε στο εξωτερικό. Επίσης μπορεί να γίνει και εξ’ αποστάσεως (distance learning) οπότε μπορείτε να το ψάξετε και έτσι αν δεν μπορείτε να φύγετε από την Ελλάδα αλλά θέλετε να σπουδάσετε εξ’ αποστάσεως. Επιλέγουμε την σχολή που πιστεύουμε ότι θα μας ανοίξει έναν καλύτερο επαγγελματικό δρόμο. 2. Κάνουμε την έρευνα μας όσον αφορά σε ποιο Πανεπιστήμιο μπορούμε να φοιτήσουμε και τι σημαίνει να έχουμε πτυχίο από ένα συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εκατοντάδες που υπάρχουν, σε σχέση με την φήμη, αλλά και τις ευκαιρίες ανεύρεσης εργασίας στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μας από το Πανεπιστήμιο της επιλογής μας. Υπάρχουν διαθέσιμες αξιόπιστες πηγές που μπορείτε να συμβουλευτείτε όπως είναι τα league tables http://www.theguardian.com/education/table/2013/jun/03/university-league-table-2014 , οι οποίες δείχνουν σε ποια κατάταξη ανήκει το Πανεπιστήμιο αλλά και η σχολή που σας ενδιαφέρει, και μπορέσετε να αποκτήσετε μία καλύτερη άποψη για το ποια Πανεπιστήμια είναι τα καλύτερα στον τομέα που ενδιαφέρεστε. Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε πώς να διαβάσετε και να εξηγήσετε τα league tables για Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών: http://www.theguardian.com/education/postgraduate-subject-tables-2013 3. Τα minimum entry criteria είναι ένας καλός βαθμός στο πρώτο σας πτυχίο (κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του κριτήρια ανάλογα το τμήμα που θέλετε να ακολουθήσετε), και ένα επίπεδο αγγλικών συνήθως IELTS minimum 6.5-7 (average, κάθε Πανεπιστήμιο επίσης έχει τα δικά του κριτήρια)

Το τεστ που ανοίγει τις πόρτες για το μεταπτυχιακό σου. www.britishcouncil.gr www.britishcouncil.org/takeielts

Ξεκίνησε τώρα τη διαδρομή σου στην ανώτατη εκπαίδευση και την εργασία με το IELTS Αν θέλεις να σπουδάσεις ή να δουλέψεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και τα Αγγλικά είναι η γλώσσα επικοινωνίας, το IELTS αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να προβάλεις τις δεξιότητές σου στην Αγγλική γλώσσα και να ανοίξεις πόρτες σε διεθνείς ευκαιρίες. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί οργανισμοί, κρατικοί φορείς (συμπεριλαμβανομένου του ΑΣΕΠ) και εταιρείες σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονται τα αποτελέσματα του IELTS ως απόδειξη ικανότητας επικοινωνίας στην Αγγλική γλώσσα.

Προετοιμάσου τώρα για το IELTS. Κάνε ένα test-drive και ανακάλυψε τις δυνατότητές σου στο www.roadtoielts.com/testdrive Ενίσχυσε την προετοιμασία σου!

Το British Council σου προσφέρει 10 ώρες δωρεάν πρόσβαση στο online υλικό προετοιμασίας “The Road to IELTS”, ώστε να εξοικειωθείς με την εξέταση, να αξιολογήσεις την απόδοσή σου και να επωφεληθείς από τις συμβουλές που δίνονται. Με την εγγραφή σου θα έχεις πρόσβαση σε 20 επιπλέον ώρες δωρεάν εκπαίδευσης.

4. Το κόστος φοίτησης μεταπτυχιακού επιπέδου εξαρτάται από την σχολή και το Πανεπιστήμιο, μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 6,000 - 50,000 ευρώ (με τα ακριβότερα της κλίμακας πάντα να είναι τα MBA). Υπάρχουν διαθέσιμα scholarships, bursaries μέσα από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, αλλά και ελληνικά Ιδρύματα προσφέρουν scholarships, μία έρευνα στο διαδίκτυο θα σας δώσει πολλές πληροφορίες, με τις προαναφερόμενες

801 500 3692 ή 210 369 2333 (Δευτέρα - Παρασκευή 0800 - 1700) customerservices@britishcouncil.gr

12,5 X 16,2 2-2014.indd 1

2/18/14 11:45 AM


12 || Σ Τ Α THE Δ Ι ΟUK Δ ΡMASTER Ο Μ Ι Α GUIDE

43

university

ΜΑΪΟΣ ‘13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘14

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ GMAT ΚΑΙ GRE

που προσαρμόζεται στην ικανότητα των το GMAT θα είναι ευκολότερο για τον μέσο διακρίνουν και να αναλύουν σύνθετα NETWORK Postgraduate Department, πλαίσια υποστήριξης δεδομένα. Η της αλλαγή επήλθε καθώς οι εξεταζομένων και γίνεται όλο καιΤοπιο εξεταζόμενο, ωστόσο η γενική εντύπωση στα σχολέςΕπιχειρήσεων δέχονται αυξανόμενη των υποψηφίων Μεταπτυχιακές στη Διοίκηση δύσκολο όταν οι ερωτήσεις απαντώνται είναι ότι τογια GMAT παραμένει ως η Σπουδές πλέον οικονομικές πίεσηΣεμινάριο: από εταιρικούς εργοδότες σωστά. Το GMAT αξιολογεί την κριτική σκέψη αντιπροσωπευτική εξέταση για εισαγωγή (ΜΒΑ) διοργανώνει το ΔΩΡΕΑΝ και την ικανότητα διαχείρισης χρόνου και στα business schools. Από την άλλη να διδάσκουν μαθήματα ανάλυσης άγχους, δηλαδή τις ίδιες επαγγελματικές μεριά, το GRE προσδίδει ποιοτικό εύρος δεδομένων, για να προετοιμάσουν "Πτυχίο MBA: Χτίζοντας το MBA προφίλ Διεθνούς καλύτερα τους Manager" μαθητές/-ριες να δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον στο βέλτιστο μείγμα μιας τάξης στην του τομέα των επιχειρήσεων. Επίσης, οι οποία συμμετέχουν σπουδαστές/-ριες αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να τους, συναντήσουν μετά την αποφοίτησή περισσότερες οικονομικές σχολές δέχονται που έχουν επιτύχει υψηλές βαθμολογίες λόγω της που απαιτείται πια και το GRE αντί για το GMAT σαν κριτήριο στο GRE, λόγω της μεγαλύτερης ποικιλίας εισαχθούν σε κορυφαία προγράμματα MBA καθώς και ταχύτητας για τις ευκαιρίες που για τη λήψη περίπλοκων αποφάσεων στον κόσμο εισαγωγής στα προγράμματά τους. Έτσι το επιστημονικών υποβάθρων των φοιτητών/δημιουργούνται στην αγορά εργασίας έπειτα από την απόκτηση του τίτλου. των επιχειρήσεων. GMAT και το GRE, παρόλο που απαρτίζουν ριών στην τάξη. Δεδομένου θα χρειαστεί τουλάχιστον μόνο ένα μέρος του πακέτου της αίτησης Ενοποιημένη Συλλογιστική του GMAT Επίσης, θαΗ γίνει παρουσίαση του iMBA της ΑΣΟΕΕ όπου οιότι ενδιαφερόμενοι των υποψηφίων φοιτητών/-ριών, διαφέρει από τη μαθηματική (Quantita- ένας ακόμη χρόνος να συλλεχθούν θα πληροφορηθούν για την υποτροφία αξίας € 2,000 για την κάλυψη των διαποτελούν σημαντικά κριτήρια εισαγωγής tive) και λεκτική (Verbal) ενότητα του επαρκή στατιστικά στοιχεία για ουσιαστική δάκτρων που δίνεται με το NETWORK. σύγκριση των υποψηφίων, επί του παρόντος σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα διαγωνισμού σε σε δύοσυνεργασία σημαντικά σημεία. Integratedπαράτασης Reasoning δεν Στους συμμετέχοντες θα δοθεί αποκλειστικό υπο-αποτελεί οικονομικών σχολών. Πρώτον, εξετάζει τόσο μαθηματική όσο και τοδικαίωμα τόσο σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης Σε διάστημα ενός έτους οι μητρικές λεκτική λογική, είτε μεμονωμένα είτε σε βολής των αιτήσεών τους για το iMBA κατά 3 εβδομάδες από τη προθε- όσο εταιρείες των διαγωνισμών GRE και GMAT, συνδυασμό, και2013. δεύτερον, επιπλέον των θα αποτελέσει στο μέλλον. Συνεπώς μια σμία του Μαΐου του Δωρεάν Σεμινάριο του NETWORK Σπουδές η ETS καιγια η GMAC αντίστοιχα, έχουν κάνει παραδοσιακών απαντήσεων σε ερωτήσεις σωστή στρατηγική θα ήταν να διαχειριστούν συνετά οι διαγωνιζόμενοι/-ες τον χρόνο σημαντικές αλλαγέςΜΒΑ στις δύο εξετάσεις. Η τη πολλαπλών επιλογών, οι απαντήσεις MBA & Παρουσίαση Κατά διάρκεια τoυ Σεμιναρίου θα διεξαχθούν Workshops για σύνταξη Διαμαντής Σιάτρας, των προγραμμάτων ETS άλλαξε την κλίμακα βαθμολόγησης στις ερωτήσεις συμπεριλαμβάνουν της εξέτασής τους, γιατί αφού τελειώσουν βιογραφικού, αιτήσεων και συστατικών της ΑΣΟΕΕΔιευθυντής και της Υποτροφίας με το Integrated Reasoning επείγει να στο GREπου καιδίνεται εισήγαγε νέους τύπους τρεις άλλους διαφορετικούς τύπους. επιστολών. Ακαδημαϊκός Στους συμμετέχοντες θα δοθούν ο Οδηγός 'ΜΒΑ δυνάμεις Advantage' του ανακτήσουν πολύ γρήγορα για ερωτήσεων στις ποσοτικές και λεκτικές Συνάμα, και οι νέες μορφές ερωτήσεων σε συνεργασία με το NETWORK, του Ομίλου Network τα δύο υπόλοιπα και πιο σημαντικά μέρη, ενότητες ενώ αφαίρεσε τις ερωτήσεις είναι τεσσάρων τύπων: Συλλογιστική NETWORK και βεβαίωση παρακολούθησης Ημερησίου Σεμιναρίου. αξίας € 2.000. αναλογιών και αντωνύμων. H GMAC, με Πολλαπλών Πηγών (Multi-Source Rea- το μαθηματικό και το λεκτικό μέρος. Συνεπάγεται κατά τηθέση διάρκεια της Όταν οι υποψήφιοι/-ες για μεταπτυχιακές τη σειρά της, εισήγαγε μία νέα ενότητα soning), Ανάλυση Πινάκων (Table AnalyΓια να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του Σεμιναρίου καιλοιπόν να κλείσετε σπουδές στη Σάββατο διoίκηση επιχειρήσεων στο GMAT, το λεγόμενο Integrated Rea- sis), Ερμηνεία Γραφικών (Graphics Inter- περιόδου προετοιμασίας για το GMAT οι 25 Μαΐου 12:00 - 14:00 ακολουθήστε το παρακάτω link: ερωτούνται Ξενοδοχείο τι φοβούνταιGolden περισσότερο soning (Ενοποιημένη Συλλογιστική), pretation) και Διμερής Ανάλυση (Two-Part υποψήφιοι/-ες να εξασκούνται με πολλά Age - Μιχαλακοπούλου 57 Κλείστε Θέση Εδώ:πλήρη τεστ, συμπεριλαμβανομένων της σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεών το οποίο αξιολογεί την ικανότητα Analysis). (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) τους, η τυπική απάντηση είναι «το GMAT». ταυτόχρονης ανάλυσης πολλαπλών τύπων http://mba-seminar-imba-aueb-upress.eventbrite.com/# Η φιλοσοφία του Integrated Rea- έκθεσης και του Integrated Reasoning, για Αυτό δεν προξενεί έκπληξη αφού το δεδομένων. Υπό το φως των αλλαγών soning είναι να αξιολογήσει πόσο καλά να ενισχύσουν την αντοχή τους. GMAT συνιστά μια απαιτητική εξέταση είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν το GRE ή οι διαγωνιζόμενοι/-ες μπορούν να

O Εκπαιδευτικός Όμιλος Network προσφέρει την Υπηρεσία Full Service Υπηρεσία Αιτήσεων για Μεταπτυχιακά σε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑ Η υπηρεσία Full Service κλείνει φέτος 20 χρόνια απόλυτης εξειδίκευσης στην εξασφάλιση θέσεων στα καλύτερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα όλης της Ευρώπης και Αμερικής. Η Υπηρεσία Full Service σας γλιτώνει σημαντικό χρόνο, άγχος και σας προσφέρει τις κορυφαίες επιλογές σε όλα τα Αγγλόφωνα Μεταπτυχιακά των Ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, με σκοπό να επιτύχετε την είσοδο σας στις κορυφαίες επιλογές που θα καθορίσουν την επαγγελματική σας πορεία στο άμεσο μέλλον.

TOEFL GMAT IELTS GRE

METAΠΤΥΧΙΑΚΑ

Η Υπηρεσία Full Service αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές σαν επένδυση για το μέλλον σας γιατί με βαθιά γνώση του αντικειμένου και υψηλό επαγγελματισμό σας φέρνει τα κορυφαία Πανεπιστήμια με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ξεκινήστε την υπηρεσία με ένα τηλεφώνημα για Αθήνα στο τηλ. 210 748 81 31 και στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 2310 240 394 και αποκτήστε τώρα το πλεονέκτημα του κρίσιμου χρόνου για τις αιτήσεις Μεταπτυχιακών το συντομότερο δυνατόν.

Τι είναι το FULL SERVICE

Full Service: Ανάληψη ΟΛΩΝ των διαδικασιών επικοινωνίας, συμπλήρωση αιτήσεων και εξασφάλιση θέσης σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 1. Έρευνα & Επιλογή Προγραμμάτων - Πανεπιστημίων 2. Αλληλογραφία από την αρχή ως την εγγραφή σας 3. Συμπλήρωση Αιτήσεων σε γραπτές φόρμες ή Αίτηση On-line 4. Μεταφράσεις Απαραίτητων Εγγράφων - Πτυχίων 5. Σύνταξη Βιογραφικού CV 6. Σύνταξη Συστατικών Επιστολών 7. Σύνταξη Ειδικών Εκθέσεων (Essays, Personal Statement) 8. Συγκέντρωση & αρχειοθέτηση των απαραίτητων εγγράφων συνοδείας 9. Αποστολή των Τελικών Αιτήσεων & Επιταγών (Application Fees) 10. Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη ΘΕΣΗ (αποδοχή) των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια της ΕΠΙΛΟΓΗΣ τους και έγκαιρη ενημέρωση μέσω των διασυνδέσεων του NETWORK. ΑΝΑΛΥΤΙΚOΣ ΠIΝΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙEΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ FULL SERVICE:

ΕΡΕΥΝΑ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ 1. Έρευνα για το επιθυμητό Μεταπτυχιακό.

2. Συμβουλευτική σε ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και Καριέρας και Σύνδεση του Πτυχίου με την Αγορά εργασίας. 3. Συμβουλευτική στην ποιότητα των Ιδρυμάτων και το κόστος ζωής και διδάκτρων. 4. Πληροφορίες για τις απαιτήσεις των Ιδρυμάτων, ως προς βαθμό πτυχίου, τις απαιτήσεις Αγγλικών, των ειδικών τεστ και τις λίστες κατάταξης. 5. Συμβουλευτική σε Κρίσιμες Αποφάσεις για την τελική επιλογή Ιδρύματος και Ειδικότητας

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 1. Μεταφράσεις Απολυτηρίου - Πτυχίου - Αναλυτικής Βαθμολογίας Βραβείων - Συστατικών. 2. Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος - CV. 3. Οργάνωση φακέλλου με προσωπικά και λοιπά στοιχεία. 4. Δημιουργία ειδικού αρχείου και παρακολούθηση του φακέλου

μέχρι και την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο. 5. Δημιουργία και παρακολούθηση λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 6. Ταχυδρομική αποστολή φακέλλων - αποστολή fax - email. 7. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ιδρύματα για επίλυση προβλημάτων. 8. Προετοιμασία αιτήσεων στέγασης και των απαραίτητων επιταγών για τις διάφορες πληρωμές. 9. Προετοιμασία εγγράφων αποδοχών ή απόριψης Θέσεων για Μεταπτυχιακά. 10. Φωτοτύπηση και αρχειοθέτηση όλων των απαραίτητων εγγράφων. 11. Υποδειγματική / Επαγγελματική Συμπλήρωση όλων των Αιτήσεων. 12. Σύνταξη της απαραίτητης Έκθεσης Επιδιώξεων (Personal Statement). 13. Καθοδήγηση σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο των Απαιτούμενων Συστατικών Επιστολών. 14. Σύνταξη όλων των Απαιτούμενων κειμένων Συνοδείας όπως Τραπεζικά έγγραφα κ.λπ.

NETWORK EDUCATIONAL SERVICES 1. Βασ. Σοφίας 84, Αθήνα 115 28, Τηλ. 210 7488131, Φαξ. 210 748 8131, E-mail: athens@network.gr 2. Παύλου Μελά 18 & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 240 394, Φαξ. 2310 240 394, E-mail: salonica@network.gr

http://www.network.gr


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘14


45 THE UK MASTER GUIDE

της Ναταλίας Κακούρου Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛHΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (GUIDANCE) ΣΤΗ ΝΕΟΑΝΑΛΥΣΙΣ Ε.Π.Ε. YΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ. email: natkakourou@neoanalysis.eu web: http://www.neoanalysis.eu/ el/guidance/home https://www.facebook. com/pages/NeoanalysisGuidance/197994906877550

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘14

ΠΩΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ

Ένας μεγάλο αριθμός από σας, φτάνοντας στο τελευταίο έτος των σπουδών σας θα κληθείτε να κάνετε πρακτική άσκηση πριν πάρετε το πτυχίο σας, η οποία για τους μεν φοιτητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων είναι υποχρεωτική για το πτυχίο ενώ για τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι προαιρετική στις περισσότερες Σχολές. Η διάρκεια της κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες. Τα Γραφεία Διασύνδεσης των Ιδρυμάτων σας παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και διευκρινίσεις σε τυχόν απορίες σας για το θέμα. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, θα έρθετε σε επαφή με την αγορά εργασίας και θα δουλέψετε σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας, θα έχετε την ευκαιρία να εφαρμόσετε και να αναπτύξετε τις γνώσεις που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Επιπλέον, θα αποκτήσετε νέες διαπροσωπικές/ εργασιακές δεξιότητες, θα μπορέσετε να διερευνήσετε στην πράξη αν σας αρέσει πραγματικά το συγκεκριμένο αντικείμενο, θα ανακαλύψετε περαιτέρω αντικείμενα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Τέλος, θα έχετε την ευκαιρία να ενδυναμώσετε το βιογραφικό σας, στοιχείο που θα σας βοηθήσει να μεταβείτε ομαλότερα στην αγορά εργασίας, και να αποκτήσετε ένα κύκλο επαγγελματικών επαφών που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος και στη μετέπειτα επαγγελματική σας πορεία. Το ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιήσετε το διάστημα αυτό ώστε στο τέλος του να έχετε αποκομίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη και να μην αποτελέσει απλά “χαμένο χρόνο”. Στη συνέχεια παρατίθενται τα σημεία που θα χρειαστεί να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε την πρακτική

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ.

Πόσοι από εσάς κατέχετε γνώσεις (πχ. στα μαθηματικά, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ.) και θέλετε να τις περάσετε σε άλλους;; Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τους άλλους να καταλάβουν τι θέλετε να τους πείτε;; Πόσο εύκολη θεωρείτε τη διδασκαλία;; Η διδασκαλία είναι μια συνθέτη διαδικασία που απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς ορισμένες δεξιότητες. Το να αρχίσω να μιλάω και να λέω πράγματα σε ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις έννοιες που εισάγω δεν θα είχε νόημα εκτός αν ήξερα το κοινό στο οποίο απευθύνομαι και είχα προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό. Στις βασικές αρχές της εκπαιδευτικής ψυχολογίας,  είναι η αναγνώριση του κοινού που απευθυνόμαστε. Να ξέρουμε τις προηγούμενες γνώσεις των μαθητών και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Στη συνέχεια, να καταστρώνουμε την δομή της ύλης που θέλουμε να διδάξουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε εικόνες, σχεδιαγράμματα, αναφορές σε εξωτερικές πηγές και πολλά παραδείγματα. Όταν χρησιμοποιούμε ορολογία, πρώτα θα έχουμε ορίσει τους όρους και στη συνέχεια αφού θεωρήσουμε ότι έχουν γίνει κατανοητοί

όπως και το τι θα πρέπει να προσέξετε και να έχετε στο νου σας, κατά τη διάρκεια της. Πριν ξεκινήσετε πρακτική άσκηση θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε ποιοι είναι οι στόχοι σας σε σχέση με την καριέρα σας, σε ποιο τομέα θα θέλατε να δουλέψετε τελειώνοντας τις σπουδές σας και να συγκεντρώσετε πληροφορίες σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, προσδιορίστε ποιες δεξιότητες έχετε ήδη και ποιες χρειάζεται να αποκτήσετε ή να αναπτύξετε παραπάνω για να επιτύχετε τους στόχους σας. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι, όταν ξεκινήσετε την πρακτική σας, να την αξιοποιήσετε προς την επαγγελματική κατεύθυνση που θέλετε να κινηθείτε. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε, ατά το διάστημα αυτό, ότι λογαριάζεστε σαν εργαζόμενος της εταιρείας και συνεπώς απαιτείται και αναμένεται από σας άκρως επαγγελματική συμπεριφορά σε όλες τις εκφάνσεις της παραμονής σας στον εργασιακό χώρο που κάνετε την πρακτική σας, από την τήρηση του ωραρίου μέχρι τη συνεπή ολοκλήρωση των καθηκόντων που σας ανατίθενται. Ακόμα, μη διστάζετε να ρωτάτε και να λύνετε απορίες που προκύπτουν επάνω στη δουλειά και μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία που σας παρουσιάζεται να αποκτήσετε καινούργιες δεξιότητες. Κλείνοντας, να θυμάστε ότι η πρακτική άσκηση αποτελεί την πρώτη σας ευκαιρία να εργαστείτε σε πραγματικό εργασιακό χώρο στο αντικείμενο των σπουδών σας και εφόσον την αντιμετωπίσετε σοβαρά μπορεί να αποδειχτεί μία πολύ ωφέλιμη εμπειρία.

θα προχωρήσουμε σε πιο συνθέτες έννοιες. Σε περιπτώσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, μαθηματικούς ή φυσικούς, τύπους για επίλυση άσκησης θα πρέπει να έχουμε γράψει σε μια μεριά του πίνακα τους τύπους που χρησιμοποιούμε, υπό ποιες συνθήκες τους χρησιμοποιούμε και τι σημαίνει ο κάθε όρος ξεχωριστά. Η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι μια πολύ δύσκολη και υπεύθυνη δουλειά. Ο τρόπος διδασκαλίας και η γνώση της εκπαιδευτικής ψυχολογίας είναι το Α και το Ω. Δεν είναι τυχαίο καθηγητές οι οποίοι προέρχονται από θετικές επιστήμες και δεν έχουν διδαχτεί στη σχολή τους εκπαιδευτική ψυχολογία να είναι αρκετές φορές πολύ δυσνόητοι. Το να κατέχεις ένα αντικείμενο άριστα δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορείς και να το διδάξεις. Ορισμένες αρετές που θα πρέπει να έχει ο δάσκαλος είναι οι ακόλουθες: • Να είναι κατανοητός • Να είναι καθοδηγητής • Να βοηθάει τους μαθητές • Να είναι συνεργάτης και όχι αρχηγός • Να μην κάνει ότι τα ξέρει όλα υποτιμώντας τους μαθητές • Να έχει λογικές απαιτήσεις από τις εργασίες του • Να είναι αυστηρός στο πλαίσιο του λογικού • Να δίνει πολλά παραδείγματα • Να διασφαλίζει ότι έχουν καταλάβει οι μαθητές το αντικείμενο του μαθήματος πριν προχωρήσει • Όταν υπάρχει νέα ορολογία οφείλει να την αναλύσει πριν την χρησιμοποιήσει

Θα κλείσω με κάτι που αποκόμισα στα χρόνια των προπτυχιακών σπουδών μου. Η γνώση ούτε μεταφέρεται, ούτε μεταδίδεται, ούτε μεταλαμπαδεύεται. Η γνώση κατακτιέται. Ο δάσκαλος θα διδάξει και ο μαθητής θα αναλάβει να μάθει. Αν ο μαθητής δεν θέλει να μάθει όσο καλός και να είναι ο δάσκαλος δεν θα μάθει ποτέ. Αν όμως ο δάσκαλος είναι αρωγός της προσπάθειας του μαθητή στη διαδικασία κατάκτησης της γνώση και όχι εμπόδιο, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Λέο Μπουσκάλια στο βιβλίο του «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις», είπε αναφορικά για τη διδασκαλία: ‘Κανείς δε δίδαξε ποτέ τίποτε σε κανένα. Πρόκειται για ένα εσωτερικό ταξίδι. Θα μπορούσα να είμαι ο πιο σοφός άνθρωπος του κόσμου και να σας πω όλα όσα ξέρω, αν όμως εσείς δε θέλετε να τα μάθετε, δε θα τα μάθετε ποτέ [...] Είναι σκέτος εγωισμός να πιστεύεις ότι μπορείς να διδάξεις κάτι σε κάποιον. Το περισσότερο που μπορώ να είμαι, είναι ένας ενθουσιώδης, μαγικός διευκολυντής της γνώσης. Μπορώ να σας την παρουσιάσω, αν όμως εσείς δε θέλετε να την πάρετε, δε γίνεται τίποτε.’

της Δανάης Αιματίδου Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ΠΑ.ΠΕΙ.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘14

Transform yourself with high-quality teaching and world-class facilities Today, the economic climate is tough and employers are looking for people with something different to offer. At Sheffield Hallam, we pride ourselves on developing the skills and experience students need to get ahead in their future careers. Enrol on one of our wide-ranging courses and you will: •  benefit from our industry-driven learning and teaching facilities •  be part of a student friendly environment  •  live in one of the UK’s most friendly cities with a low cost of living •    have the chance to complete a placement or internship within   a UK or international business •    achieve an internationally-recognised qualification at a university  approved by DOATAP 

Choose a career-enhancing course from our broad range of undergraduate, postgraduate and PhD options. • art and design • architecture • biosciences • built environment  • business and management • computing • engineering • finance   • forensics • health • law • media and communications   • physiotherapy • social sciences • sport • teacher education   • tourism, hospitality and events

Learn more Come and meet Rebecca Mills, Sheffield Hallam representative, at the Education UK exhibition in Athens on 5-6 April and in Thessaloniki on 8 April 2014. To book an appointment, email r.mills@shu.ac.uk Like us on Facebook Sheffield Hallam University International

For more information about Sheffield Hallam University, visit

www.shu.ac.uk/international

Follow us on Twitter SHUoverseas

The UK Master Guide  

The UK Master Guide, 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you