Page 1

1 ORDFÖRANDEN har ordet

Ge aldrig upp!

M AT C H T I D N I N G F Ö R C A R L S TA D U N I T E D

MATCH PÅ KLASMOSSEN Carlstad United vs. Nyköping Lördag 26/5 Kl 15.00

Intervju med Mirhad Abdijanovic

Tre länder, tre stilar!

Dave Mosson inför matchen

–Nu är vi på rätt spår!

NUM M ER 04/2012

KARLSTADS FOTBOLLSTIDNING!

Direkt till 3660 företag i Karlstad, Hammarö och Skoghall!

Carlstad United i serieledning efter sex matcher!

Forza United! F Ö L J D R A M AT I K E N I D I V I S I O N 2 S Ö D R A S V E A L A N D P Å K L A S M O S S E N S I P

Lördag 26/5 kl 15.00 CU–Nyköpings BIS


U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

2

Ledaren

INTERSPORT

STOLT SPONSOR AV SVENSKA FOTBOLLSLANDSLAGET OFFICIELL PARTNER

SUPPORTEN DEN 12:E OCH VIKTIGASTE SPELAREN Visa vilket lag du håller på i sommarens fotbolls-EM. Gör din röst hörd hela vägen till Ukraina. Välkommen till INTERSPORT.

GE ALDRIG UPP!

F

ör en tid sedan planerade jag att se en fotbollsmatch på min gamla hemmaarena Åvallen i bruksorten Nyhammar. En idrottsplats som ligger fint inbäddad i tallskogen och med en bäck porlande bakom omklädningsrummen. Vädret ville annat och matchen blev flyttad till en helt annan plan. Jag tror att många har minnen och känslor

kopplade till sina hemmaarenor. Så är det också för mig och många av minnena är förknippade med personer jag tränat och spelat med. Även om idrottandet såg annorlunda ut på 50-talet så är även idag kamratskapen och samvaron kärnan i föreningslivet. När jag tänker tillbaka så slår det mig att det var en helt annan typ av smeknamn på den tiden. Bara i Nyhammar hade vi Fido, Chaplin, Bryggarn, Stenfot och Svarta Blixten. Själv fick jag heta Kimmen, jag blev aldrig riktigt klar över varför. Idrotten visar gång på gång att det aldrig är för sent och att man aldrig ska ge upp. Jag tänker ofta på den gamle polack, som vi mötte på en rallytävling i Skottland i slutet 90-talet. I just den tävlingen fick i och för sig Mats Jonsson ge upp efter att ha blivit hängande över en bro med 3-4 m till vattnet. I vilket fall så bodde vi hos denne polack, som under andra världskriget hade gått från Polen via Österrike, Italien, Frankrike och hamnade i södra England och drev sedan ett Bed and Breakfast i utkanten av Glasgow. Han berättade sin levnadshistoria

100:– HEJA SVERIGE HALSDUK 2-sidig supporterhalsduk i 100 % akryl, blå/gul färgställning med texten ”MERA MÅL!”.

600:– UMBRO SVERIGES MATCHTRÖJA 2012 Fotbollslandslagets nya matchtröja. Tillverkad i funktionsmaterial enligt Umbros Tailored By-koncept för bästa komfort och passform. Herrstorlekar.

150:–

IMG_0008 copy.tif

150:–

för oss och avslutade med orden ”You never give up”. Och så är det med Carlstad United som varit uträknade vid flera tillfällen, men alltid har kommit tillbaka. Vi ger inte upp och vi tror på att allianstanken är en väg att lyfta fotbollen i Karlstad. Veckorna som gått har visat att det lönar sig att inte ge upp: n Manchester City vinner PL efter en makalös vändning mot QPR på övertid. n Chelsea kvitterar i 88:e minuten, räddar en straff i förlängningen, ligger under fram till 4:e straffen i straffavgörandet och vinner sedan CL-titeln. n Kanske inte lika dramatiskt och på samma nivå, men ändå så visar Degerfors vändning av 0-1 i paus till seger 6-1 mot Värnamo att plötsligt händer det. n Sponsorfotbollen på fredagmornar visar att det aldrig är för sent!

HEJA SVERIGE KEPS

HEJA SVERIGE SHORTS

Keps med brodyr i färgen navy.

80 % bomull, 20 % polyester med tryck fram och bak. Finns i färgen navy. Damstorlekar.

100:–

80:–

Jag vill med stolthet lyfta fram att vår hemsida nyligen passerade 200 000 unika besökare sedan februari 2010. Att Kenneth Olsson i NWT benämner den fotbolls-Värmlands bästa hemsida, med alltid färska och intressanta uppdateringar, ska vi tacka vår eminente web-master Urban Urger för. I seriens sjunde omgång möter vi Nyköpings BIS, som uppstod genom en sammanslagning av två klubbar på 60-talet. Lagets mindre vanliga förkortning BIS har gett dem smeknamnet Bissarna. Jag hälsar Bissarna, domare och publik välkomna till Klasmossens IP. Även om jag gillar deras smeknamn så möter de ett lag som inte ger upp. Ska de bryta vår segersvit på hemmaplan måste de vilja kriga ända till slutsignalen.

Jan Warnestad Ordförande Carlstad United

utkommer med 11 nr/år. Distribueras direkt till 3660 företag i Karlstad, Hammarö och Skoghall. Redaktör: Christer Höglund, ch@unitednews.se. Produceras av: United Friends Förlag (UFFS). Original: Greenhouse, Peter Sörensen, 0730-20 52 82. Foto om inte annat anges: Christer Höglund. Tryck: VF Tryck. Registrerad som periodisk tidskrift.

HEJA SVERIGE T-SHIRT

HEJA SVERIGE LINNE

100 % bomull med tryck och kontrastfärg i hals och ärmslut. Finns i färgen gul och navy. Herrstorlekar.

100 % bomull med tryck fram och bak och kontrastfärg i hals och ärmöppning. Finns i färgen gul (Zlatan) och navy (SWE). Damstorlekar.

KARLSTAD Bergvik Köpcenter Mån –fre 10 –20, lör – sön 10 –18. KARLSTAD Mitticity Mån –fre 10–19, lör 10 –16, sön 12 –16. www.intersport.se

IMG_0008_1.tif


3

U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

- SÅ MYCKET BÄTTRE! * klart

Monterat & med 5 års garanti Diskmaskin

Kondenstorktumlare Svensktillverkad med bästa inredningen! 5 års garanti!

Känner själv av när tvätten är torr. 5 års garanti!

5.995:-

4.995:-

DELBETALA 11 MÅNADER *

DELBETALA 11 MÅNADER *

511:-/MÅN

601:-/MÅN

Tvättmaskin 1400 varv, keramiskt värmeelement, 5 års garanti!

4.995:DELBETALA 11 MÅNADER *

511:-/MÅN

Kyl & fryspaket

Inbyggnadspaket

Helt självavfrostande, 5 år och 10 års garanti på kompressorn!

PAKETPRIS!

Stor varmluftsugn & snabb induktionshäll, 5 års garanti.

Bertil

11.900:DELBETALA 11 MÅNADER *

1.139:-/MÅN PAKETPRIS!

14.990:-

Spis

DELBETALA 11 MÅNADER *

1.420:-/MÅN

Varmluftsfunktion, 2 varierbara zoner, 5 års garanti!

7.995:DELBETALA 11 MÅNADER *

784:-/MÅN

OR D. ELON -P RIS

199:- 5 0% RABA

*Vi levererar, installerar & fraktar bort din gamla maskin. Gäller på befintliga kopplingar, max 4 mil från butiken!

www.richardsons.se

399:-

HALVA PRIS ET

Eltandborste

TT!

(Gäller så länge lagret räcker)

Karlstad 054-18 06 00 Arvika 0570-153 00 Säffle 0533-171 10 Grums 0555-121 31 Kristinehamn 0550-833 20


U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

4

En rapport från tränare Dave Mosson

–Nu är vi på rätt spår!

Måndagen efter reser ett mer ungdomligt lag till Norrköping för att möta Sleipner i U21 serien under ledning av L-O Andersson. Trots förlust med 2-1 var L-O ganska nöjd med lagets sätt att genomföra matchen, inte minst i 2:a halvlek. Det är stimulerande och glädjande att se att så många av våra unga talanger vill visa framfötterna och hittar rätt utifrån vår spelidé. Vi har tränat lite lättare i veckan, dock med högt tempo i spelövningarna. På skadelistan är Kalle Brodd fortfarande besvärad av ljumskproblem medan Mario tränar för fullt trots en gipsad hand pga ett brutet finger. Inställningen på träningarna är fortsatt bra. L-O och jag tog ett tidigt beslut att fortsätta med samma startelva mot Karlslund och ge laget fortsatt förtroende efter den övertygande segern mot Gute. Vi förväntade oss en tuff match i Örebro och så blev det. Vi gör en spelmässigt bra första halvlek och skapar 3-4 mycket bra lägen efter fyndigt spel, dock utan resultat. Närmast mål var Mirza som sköt klockrent i stolpen efter en genialisk passning från André. Vi bedömer att vi är det klart bättre laget i första halvlek men att vi saknar nödvändig kyla framför mål. Karlslund flyttar upp i plan i början på andra halvlek och skapar två bra lägen efter slarvigt försvarsspel av oss. Mirhad gör

en kanonräddning på ett vänsterläge och efter det börjar vi få bättre fart och säkrare passningsspel igen. Vi bjuder på mer kamp än skönspel i andra halvlek men står upp bra och jobbar enormt ambitiöst. Vi får betalt efter en välavvägd frispark från Mirza, som nickas  säkert i mål av Martin. Vi försvarar ledningen tiden ut efter bra försvarsspel och Karlslund förmår inte skapa någon målchans. Vi har även några lägen att utöka ledningen. Det var en stark prestation av oss att försvara ledningen på ett disciplinerat sätt trots att både Mirza och Sebastian blir utvisade. En svag domarinsats är en av orsakerna till de röda korten men vi måste kräva mer av två så rutinerade  spelare som nu missar nästa match i serien.  Själklart var det stor glädje i gänget efter matchen då de krigat hem tre viktiga poäng för oss.   Favorittippade Nyköping gästar Klasmossen nu på lördag och det blir ännu en tuff match. Gästerna har investerat i ett flertal utländska spelare och kommer att bli svårslagna framöver. Vår ambition är att fortsätta med vår offensiva satsning och jobba maximalt för att få fram de tekniska egenskaper som laget besitter.

Barcelona

269

fr

kr

Foto: Christer Höglund

D

et har varit en intensiv period med start i hemmamatchen mot FC Gute från Gotland. Vi får en lyckosam start på den matchen och presterar ett bitvis mycket bra och kreativt anfallsspel i en första halvlek som slutar med ledning 3-0. Jag tycker att även andra halvlek var positiv från vår sida och slutresultatet blir också klar seger 5-1. Vi känner oss till stor del nöjda med vår prestation.

Flyg med Ryanair från Karlstad Airport till Girona Airport utanför Barcelona. Avresedagar: måndag och fredag. Priset avser enkel resa exkl. skatter och avgifter.

karlstadairport.se

KSD_Barcelona_UnitedNews_124x360.indd 1

2012-04-05 14.17


5

U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

Från dansbanan till fotbollsplanen

Tre länder, tre stilar

Text: Maria Myrén Foto: Joanna Warnestad

Text: Maria Myrén Foto: Joanna Warnestad

C

arlstad Uniteds forward Simon Molander läser till lärare på Karlstads universitet och flyttade själv till Karlstad när det var dags att börja på fotbollsgymnasiet. Han tog även med sig ett intresse som han har kunnat sedan barnsben. Det är inte alla som vet men han kan nämligen bugga, något han kallar för sin dolda talang. Familj? Jag har en syster som bor i Karlstad sen har jag mor och far i Dalsland. Kommer ifrån? Jag kommer ifrån Dals-Ed och flyttade hit när jag började gymnasiet för att få spela fotboll här. Vad studerar du? När jag var klar med gymnasiet hade jag mitt kontrakt med CU, så jag valde att plugga vidare till lärare på Karlstads universitet. Jag är snart klar med tredje året och blir idrotts- och geografilärare på högstadiet och gymnasiet. Vi har hört att du dansar? Ja det är lite av en dold talang som jag har fått med mig hemifrån. Varje år arrangeras det en dans i Dals-Ed som alla går till. Det brukar bli runt 300-400 personer. Dagen börjar alltid med en tipspromenad och en efterföljande fotbollsmatch med några föräldrar och sen börjar själva dansandet på kvällen. Det kommer olika coverband och Scotts ska dit och spela i år tror jag. Jag började vara med på dansbanan när jag blev runt åtta år. Så jag lärde mig att bugga redan som liten.

Varför just bugg? Det var bugg som de flesta dansade hemma, så de vuxna fick lära oss yngre. Vi ville ju också vara med. Det gick bra och de äldre tyckte det var roligt när det var lite yngre med också. Men nu var det längesen. Dansen hemma är på sommaren men vi har oftast träningar då så jag hinner inte alltid hem till den. Speciellt minne från dansen? När jag var liten så var Drängarna där, de är ett känt dansband som spelar låtar med lite mer fart i. En annan gång hade de fått dit Arvingarna. Har du fått användning av att kunna bugga? Det är väl när man försöker lära Sebastian och gänget, men det har inte varit det lättaste. Det är svårt att lära personer som saknar takten. Har du fått några tjejer genom buggen? Nej det var ett tag sen som jag buggade nu och så bra har jag inte blivit än. Haha. Kommer du att använda dig av bugg som idrottslärare? Ja förmodligen så kommer jag att lära ut några danser. I utbildningen har vi fått testa på några olika danser som polka, jazz och vals, så det är klart att dansen ska vara med i undervisningen. Nu återstår det att se om Simon kan lära ut några ”moves” till resten av laget. Vem vet, det kanske döljer sig fler dansörer i årets Carlstad United.

M

irhad Abdijanovic har stått i målburen i Bosnien, Kroatien och Sverige. Att vara en fokuserad målvakt är inte alltid lätt. Särskilt inte under en match med lite att göra. Sport är Mirhads grej. Inte bara att spela utan även att studera. Familj? Mamma, pappa och två äldre systrar. Vart kommer du ifrån? Jag kommer ifrån Bihac som ligger i nordvästra Bosnien. Varför valde du Sverige? Jag upptäckte Sverige för fyra år sedan när jag besökte min moster. Jag hade kompisar som kände några killar i Carlstad United som ordnade så att jag fick träna med laget. Efter det åkte jag hem till Bosnien igen och spelade fotboll. I Bosnien studerade jag sport och idrott men slutade för att kunna åka till Kroatien för att spela fotboll. Jag kom tillbaka till Sverige 2011 och flyttade till Karlstad för att spela med United igen. Jag ville testa hur det var att spela fotboll i andra länder, och det är skillnad på hur man spelar fotboll i Bosnien, Kroatien och Sverige. Vilket land av Bosnien, Kroatien och Sverige var det bästa att spela fotboll i? Det är tre olika länder och tre olika stilar. I Bosnien finns det mycket problem inom fotbollen, Ofta handlar det om pengar. I Kroatien är det lite bättre. Där spelade jag i division ett och i Bosnien spelade jag i det som motsvarar Allsvenskan eller Su-

perettan. I Sverige är det mycket enklare att spela fotboll men jag kanske tycker det eftersom att jag inte är härifrån. Har du alltid varit målvakt? Ja, jag började stå i mål när jag var 12 år. Jag vet inte varför jag valde att bli målvakt. Det bara blev så. Jag började med att stå i mål i skolan och sen har jag fortsatt. Vad är det bästa med Bosnien? Det är en fin natur. I min hemstad finns det en väldigt fin flod som heter Una. Den är en av Europas renaste floder och många turister kommer för att se den. Människorna i Bosnien är trevliga och positiva. Vädret är nästan likadant som här, men på sommaren är det mycket varmare, kanske lite för varmt. Vad är det bästa med Sverige? Allt är bra här, det är svårt att hitta något negativt. Människorna är trevliga, jag har varit i andra länder men i Sverige är allt helt enkelt bra. Jag gillar det väldigt mycket. Hur är det att vara målvakt? Det är svårt och man kan lätt skada sig. Särskilt här i Sverige där vi spelar mycket på konstgräs som är hårdare och har en annan struktur än vanligt gräs. Ibland har man matcher som man inte får så mycket att göra på, då blir det lite tråkigare men man måste ändå hålla sig fokuserad hela tiden. Därför kan man aldrig säga att det är lätt eller slappt att vara målvakt. Jag är ju alltid den som står längst bak som sista spelare, så det gäller att vara med i matchen från början till slut.


U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

6

Carlstad United–NYKÖPINGS BIS. LÖ 26/5 kl 15.00 TABELL Div 2 Södra Svealand Carlstad United BK Enskede IK Konyaspor KIF Rynninge IK Nyköpings BIS Värmdö IF KB Karlskoga FF Värmbols FC Karlslunds IF HFK Eskilstuna Södra FF Arameisk-Syrianska IF FC Gute

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

Nyköping BIS

8 15 6 14 4 11 1 11 1 10 0 9 1 8 -3 6 -3 5 -5 4 -4 3 -6 3

21

Simon Molander

NYKÖPINGS tre senaste 20/5 12/5 6/5

Ara-Syr IF – Nyköping Nyköping - Karlslund FC Gute – Nyköping

0-0 2-1 0-1

carlstads tre senaste 18/5 12/5 5/5

Karlslunds IF – CU CU – IF Gute Enskede IK – CU

0-1 5-1 3-2

15

Oscar Lander

19

Mario Simunovic

7

Andr’e Jernberg

SKYTTEligan CU Simon Molander 4 Oscar Lander 3 Bastian Rojas Diaz 2 Sebastian Carlsson 2 Mario Simunovic 2 SKYTTELIGAN Div 2 S SVEA. Henrik Andersén, KB Karlskoga Simon Molander, Carlstad United Yanick Manzizila, Konyaspor KIF Youcef Hendel, Värmdö IF Vedran Benca, Värmbols FC Abdurrahman Okur, Konyaspor KIF Oscar Lander, Carlstad United

8 9

5 4 4 3 3 3 3

5

FUNKTIONÄRER

Bastian Rojas Diaz Patrik Skanfors

11

Tommy Andersson

Carlstad United

Tom Larsson

Domare: Johan Eriksson, Kumla Ass: Fredrik Lundberg och Joseph Saliba, Örebro.

4

18

Björn Jingfors

3

George Kojadinovic

Martin Sund

FOTBOLL + AFFÄRER = SANT! Vill du veta mer om hur du kan kombinera engagemang i fotbollen med goda affärer. Bli medlem i United Friends. Ring Bengt Haffling på 070-8398120.

Målvakter 23. Anton Fagerström 1. Sebastian Nyman Backar 18. Enis Ahmetovic 2. Pierre Jakobsson 8. Magnus Karlsson 4. Emil Larnesjö 14. Erik Lind 16. Eric Mellberg 13. Pontus Nordenberg 21. Shaquille Phillips Mittfältare 6. Sagvan Abdulsatar 19. Ludvig Hellman 15. Alexander Jansson 20. Oscar Karlsson 9. Jonnie Kjellberg 24. Paul Torres Forwards 11. Marcio da Silva Rosa 10. Dago Funes 12. Stefan Jerome 7. Dino Semovic Tränare: Håkan Andersson, Kent Pettersson, Pepito Padron

1

Mirhad Abdijanovic

01 Mirhad Abdijanovic 02 William Lindgren 03 Martin Sund 04 George Kojadinovic 05 Tom Larsson 06 Sebastian Carlsson 07 André Jernberg 08 Bastian Rojas Diaz 09 Mirza Durakovic 11 Tommy Andersson 13 Sherwan Baderkhan 14 Govend Haidar 15 Oscar Lander 16 Stefan Jadnert, Ny 17 Alexander Ohlsson 18 Björn Jingfors, Ny 19 Mario Simunovic 20 Jesper Alfreus 21 Simon Molander 22 Karl Brodd Tränare: Dave Mosson, LO Andersson (ass), Gustav Persson (målv), Joe Blochel (ass)

OBS! Bilden visar en tänkbar startelva.

1

2

3

4

5

6

Målvakt

Försvar

Back

Försvar

Försvar

Mittfält

Född 1986

Född 1993

Född 1987

Född 1989

Född 1991

Född 1990

Moderklubb: NK Jedinstvo

Moderklubb: Sommarro IF

Moderklubb: Köping FF

Moderklubb: Immetorp BK

Moderklubb: Hertzöga BK

Moderklubb: Grums IK

7

8

9

11

13

14

Mittfält

Mittfält

Mittfält

Mittfält

Anfallare

Mittfält

Född 1994

Född 1986

Född 1982

Född 1986

Född 1993

Född 1994

Moderklubb: Edsvalla IF

Moderklubb: Grums IK

Moderklubb: IFK Kronoparken

Moderklubb: Gullspångs IF

Moderklubb: FBK Karlstad

Moderklubb: IFK Krono-

Mirhad Abdijanovic

William Lindgren

Martin Sund

George Kojadinovic

Tom Larsson

Sebastian Carlsson

Bihac (Bosnien)

André Jernberg

Bastian Rojas Diaz

Mirza Durakovic

Tommy Andersson

Sherwan Baderkhan

Govend Haidar

parken


7

U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

Inför-matchen-spaning av Urban Urger

Bissarna svårslagna borta

Ska Mario Simunovic fortsätta hitta nätmaskorna?

Nyköpings BIS är ett av de topptippade lagen i årets serie. Klubben har under devisen ”Regionens angelägenhet” satt upp målet att spela division 1-fotboll säsongen 2014. De senaste fem säsongerna har laget tre topp-5 placeringar i division 2 och just nu ligger Bissarna på femte plats i serien, fem poäng efter Carlstad United. Notera dock att Nyköping fortfarande är obesegrade på bortaplan.

L

Text: Urban Urger Foto: Christer Höglund

agen har aldrig möts i seriesammanhang men Carlstad United har, hur märkligt det än kan låta, ändå revansch att utkräva. Säsongen 2000 var det just Nyköping som slog ut oss i kvalet till division 2. Uniteds assisterande tränare L-O Andersson var en av spelarna som fick se sig besegrad. Nyköping gick alltså upp men vistelsen i division 2 blev kortvarig eftersom man åkte ur redan nästa säsong. Då hette lagets mesta målgörare Pa Musa Fofana och Björn Anklev. Fofana var en gambisk

landslagsman som, via Reymersholm och Hammarby, kom till ”Bissarna”. Björn Anklev, en egen produkt, värvades några säsonger senare till allsvenska Halmstads BK, sedan vidare till Örgryte i Superettan för att numer åter spela i allsvenskan. Denna gång i BK Häcken. Stor spelaromsättning Inför årets säsong har Nyköping haft stor omsättning på spelare. Högre målsättning, ökad träningsdos och större krav på spelarna tros vara huvudorsaken. Hela 14 spelare har lämnat truppen och sju har tillkommit.

Resultaten, och insatserna, i försäsongsmatcherna varierade rejält. Mycket beroende på tunn trupp sjukdomar och skador. Faktum är att truppen utökades med tre spelare ganska tätt inpå seriestarten. Det handlar om amerikanerna Paul Torres (mittfält) och Stefan Jerome (anfall). De har korttidskontrakt med klubben och redan nu har ”Bissarna” uttryckt att de vill skriva ett längre kontrakt med Torres. Den tredje sent inkomne spelaren är den nye brasilianske anfallaren Marcio da Silva Rosa (”Marcinho”) som anslöt till truppen strax före seriestarten. Rent offensivt har man sedan tidigare Dago Funes, som legat i toppen på den interna skytteligan de tre senaste säsongerna. I och med värningarna av Jerome och Marcinho har Nyköping verkligen spetsat till sin offensiv ytterligare. Marchinho är redan nu lagets bäste målskytt denna säsong. Defensivt handlar det om hur samar-

betet mellan det duktiga mittbacksparet Pierre Jakobsson/Magnus Karlsson och nye målvakten Anton Fagerström (FC Gute) fungerar. I försvaret har den nye amerikanske högerbacken Shag Phillips imponerat under inledningen av serien och i unge Pontus Nordenberg har laget en verklig talangfull försvarare. Nordenberg har totalt 13 matcher i det P17-landslag som i februari vann en landslagturnering i La Manga. Han ingick också i startelvorna i EM-kvalmatcherna mot Schweiz och Italien i mars. Det är inte bara en mängd nya spelare i årets upplaga av Nyköpings BIS. Ny tränare är Håkan ”Vargen” Andersson. Han har tidigare tränat Värmbols FC under många säsonger och lyfte VFC tre divisioner. Nu återstår att se om han kan hindra Carlstad United från att få sin efterlängtade revansch och leda ”Bissarna” till serieseger.

15

16

17

18

19

20

Mittfält

Mittfält

Försvar

Back

Anfall

Mittfält

Född 1990

Född 1988

Född 1993

Född 1989

Född 1989

Född 1993

Moderklubb: Karlstad BK

Moderklubb: Kvarnsvedens IK

Moderklubb: Sommarro IF

Moderklubb: IF Viken

Moderklubb: Degerfors IF

Moderklubb: IFK Skoghall

21

22

Karl Brodd

L-O Andersson

Dave Mosson

Göran Sandeback

Anfall

Mittfält

Född 1990

Född 1993

Moderklubb: Eds FF

Moderklubb: Skattkärrs IF

Tränare Född 1978 Moderklubb: Åmotfors IF

Tränare Född 1947 Moderklubb: –

Materialare Född 1951 Moderklubb: –

Oscar Lander

Simon Molander

Stefan Jadnert

Alexander Ohlsson

Björn Jingfors

Mario Simunovic

Jesper Alfreus

United we stand


U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

8

En fotbollskrönika av Urban Urger

Tror du på numrens magi?

V

isst kan man betrakta det som en grundförutsättning men det fanns en tid då det inte var självklart. Jag tänker på numrerade tröjor på fotbollsspelare. Större klubbar har visserligen spelarnas namn på sina klubbdräkter men trots det identifierar man oftast spelarna med hjälp av siffran och ett matchprogram. I svensk fotboll startade numreringen i slutet av 40-talet, närmare bestämt 1939. Den första matchen som spelades mellan två lag med numrerade tröjor var mötet mellan Malmö FF och Degerfors IF den 30 april 1939. I gamla tider hade inte spelarna fasta nummer mellan 1-50 med sitt namn på utan man hade bara 1-11 på planen och 12-15 på bänken. Att erövra en plats i laget benämndes som att ”ta en tröja”. Den traditionella numreringen visade dessutom vilken uppgift spelaren hade på planen. I en 4-42 uppställning med en diamant på mittfältet kunde numreringen se ut så här:1 - 2, 4, 5, 3 - 7,6,8,11 - 9,10. Där nr 6 var den defensive mittfältaren

medan nr 8 var offensiv. Det har även varit så att nr 4 betraktats som den defensive mittfältaren medan nr 6 har varit mittback. Det är dock intressant att det har vuxit fram en idé om att det finns vissa egenskaper kopplade till spelare som har vissa nummer. Nr 8 kallas ibland för ”bråkstakenumret”. Tidigare hade spelare som Paul Scoles (Man U) och Paul Gascoigne (Tottenham) detta nummer. Ett nutida exempel är Milans Gennaro Gattuso. Nr 10 är vikt för kreatören, spelstyraren, den offensive skaparen. Här finns mängder av stora spelare som Lionel Messi (Barcelona), Wayne Rooney (Man U), Robin Van Persie (Arsenal) och Arjen Robben (Bayern München). I historien spelare som Maradona, Zinedine Zidane och Pelé. Nr 7 brukar vara en kreativ yttermittfältare. I dagens fotboll är spelare som Franck Ribéry (Bayern München), Christiano Ronaldo (Real Madrid), Ramires (Chelsea) och Luis Suárez (Liverpool) exempel på kända sjuor. Historiskt så har vi bl.a. David Beckham. Han har ett nära förhållande till denna siffra som han bar både i Manchester United och i landslaget. Han har den romerska sjuan tatuerad på kroppen, yngsta dottern föddes kl sju på morgonen och heter ...., just det: Seven.

Allt eftersom trupperna växer tangerar numren dra iväg på samma sätt som inom ishockeyn. Nu för tiden är det att betrakta som en smärre sensation om startelvan är numrerad från 1 till 11. Däremot så ses fortfarande de låga numret som ett bevis på att man tillhör de etablerade i laget. Malmö FF tyckte att deras unge försvararen Pontus Jansson skulle ha ett lägre nummer inför säsongen 2012 eftersom de betraktade honom som en mer etablerad spelare. Alltså fick han nr 5 istället för nr 15. Det kan också handla om en känsla eller numrets inneboende egenskap. Mittfältaren Daniel Ahonen, i division 2-laget Linsdal, motiverar bytet från nr 7 till nr 10 så här: ”Förra året sprang jag runt med nummer 7 men själv ser jag mig som en nummer 10. I år fick jag dock inte längre ha 7:an och då var jag ganska snabbt framme och påpekade att nummer 10 är min och så blev det.”. Jag vet att det är som att svära i kyrkan att nämna ishockey i en fotbollstidning men jag kom att tänka på den ödmjuka nummermotivering som NHL-backen Neil Sheehy hade. Sheehy var den siste i NHL som tilläts att ha nr 0. Motiveringen löd: ”Det är den siffra som är längst från 99 och talangmässigt var jag så långt från 99 (Wayne Gretzky) som det gick att komma”.

I Carlstad United var jag med om ett intressant nummerbyte mitt under säsong. Den 28 maj 2005 mötte vi Gunnilse på bortaplan. I CU hade vi En klassisk sjua en egen Paul – David Beckham Scoles och visst hade han ”bråkstakenumret”, nr 8. Det hände ofta att han fick varningar och denna match var inget undantag. Mellan 53:e och 55:e minuten drog han på sig två gula kort och fick lämna planen. Efter matchen dryftade han teorin om att domarna hade koll på ”Uniteds nr 8” redan före matcherna och att han blev orättvist behandlad. Hans lösning på detta var att byta från nr 8 till nr 18. Jag vet inte om nummerbytet gjorde att han blev av med förbannelsen, eller att han blev mer vårdad i sitt sätt att spela, men faktum är att han drog på sig färre gula kort efter detta.

V I S T Ö T TA R CA R L S TA D U N ITED!

054-181800

Utkörning 054-853572

ICA Supermarket

Wallinders Karlstads största matoperatör beträffande lunch & catering. Våra lunchrestauranger: GLG Lysåsen — Skoghall GLG Etikett — Stora Enso, K-d GLG 1:an — Örsholmen, Karlstad GLG Gruvöns bruk, Grums

tjänst Till din 4 4 9 1 sedan

Alla dagar 8-22

Läs mer på www.glg.se

054-180640


U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

INBJUDAN TILL CARLSTAD UNITED ACADEMYS

TEKNIKSKOLA 2012 Nu har du som spelar fotboll och är 11 -13 år möjlighet att delta i CU Academys teknikskola. Det här är ingen vanlig fotbollsskola, utan under några intensiva dagar tränar du hårt för att bli en mer teknisk spelare. Teknikskolan vänder sig till killar och tjejer födda 1999 – 2001. Deltagarna kommer att delas upp åldersvis och vi välkomnar spelare både från våra alliansklubbar och från andra klubbar.

TID:

Månd. 20/8 – onsd. 22/8, kl. 09.00 – 13.00

PLATS:

Klasmossens IP

PRIS:

400 kr, inklusive t-shirt och mellanmål.

Anmäl dig senast 31 juli på www.cuff.se. Antalet platser i teknikskolan är begränsat, så var snabb med din anmälan.

9


U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

10

TipsPokalen 2012 En företagsduell i elva ronder. Löparsäsongen är här. Prova ut ett par nya skor tillsammans med någon av våra säljare. Med vår Nöjd-Kund-Garanti får du springa i dina nya skor i upp till 30 dagar och sedan byta om du inte är nöjd. Det kostar lite svett, men med vår garanti kommer du bli nöjd. Det garanterar vi. Välkommen till INTERSPORT!

Så tippar de deltagande företagen:

590:–

990:–

NIKE LUNARFLY+ 3 NEUTRAL Lätt och komfortabel löpsko byggd på den nyutvecklade Lunarteknologin. Damstorlekar.

NIKE AIR MAX MOTO + 9 NEUTRAL Maximalt stötdämpad neutral löparsko. Max Air i hälen, Zoom Air i framfoten och extra stöd i mellanfoten. Flywireteknologi i ovandelen ger skon en god passform. Dam- och herrstorlekar.

1100:–

2 000:–

ORD. PRIS 1 300:–

ORD. PRIS 1 100:–

2-1

NIKE FREE 3.0 V3 NEUTRAL Löparsko med barfotakänsla. Mycket god passform och komfort. Dam- och herrstorlekar.

2-1

1-1

2-0

3-1

1-0

2-1

2-0

2-1

1-0

ASICS KAYANO 18 STABIL Asics löparsko med maximal stötdämpning och stabilitet. GEL i häl och framfot samt Duomax pronationsstöd för bästa stabilitet. Damstorlekar, finns även till herr.

790:– ORD. PRIS 1 200:–

1-1

ADIDAS ASSERTION STABILITY

Bra runningsko för motionären som önskar stabilitet och bra dämpning i häl och framfot. Finns endast på INTERSPORT. Finns i dam- och herrstorlekar.

KARLSTAD Bergvik Köpcenter Mån –fre 10 –20, lör – sön 10 –18. KARLSTAD Mitticity Mån –fre 10–19, lör 10 –16, sön 12 –16. www.intersport.se

302

429

1-1

VI SER TILL ATT HJuLEN RuLLAR...

NEWS 2010 NYA LÖSNINGAR ÖKAR BILHANDELNS LÖNSAMHET Interwheel är ett logistikcenter med innovativa, yrkeserfarna däckentusiaster som kan bilbranschen. Fyllda av idéer om hur bilhandeln bättre kan knyta sina kunder närmare till sig, skapa mer lönsamhet och få trognare kunder.

Karlstad 054-18 06 00 • Arvika 0570-153 00 Säffle 0533-171 10 • Grums 0555-121 31 Kristinehamn 0550-833 20

INTERWHEEL UTVECKLAR TILLSAMMANS MED EN AV MARKNADENS GIGANTER

elon-Service AB tel. 054-15 47 00 (tel. tid 07.30 – 11.30)

Karlstad 054-18 06 00 Arvika 0570-153 00 Säffle 0533-171 10 Grums 0555-121 31 Kristinehamn 0550-833 20 www.richardsons.se

Interwheel samarbetar sedan flera år med en av världens största däcktillverkare, GITI Tire. Företaget, med däckfabriker i Kina och Indonesien, har under relativt kort tid etablerat sig som en av de stora seriösa däcktillverkarna. Bl a sker forskning och utveckling av däck för europeiska förhållanden i England – och vinterdäcken testas regelbundet i Ivalo, i norra Finland och i Artic Falls i Älvsbyn, Sverige. Detta för att tillgodose bilindustrin för OEM och leva upp till de tuffa miljö- och kvalitetskrav som kommer på däck.

Ställningen efter två spelade hemmamatcher av elva GiTI Tire räknades under 2009 som världens nionde största däcktillverkare, med en omsättning på drygt 2,5 miljarder dollar. Och utvecklingen fortsätter uppåt. Detta i en tid när bilbranschen internationellt haft stora problem.

Ernst & Young

5

Interwheel

4

BBM

4

KSDarprt

3

Wafab Bil

3

Richardsons

2

Intersport

2

GLG

2

Kd Golfklubb

1

Adecco

1

Pitchers

1

KMTI

1

Om Tipspokalen: Tipspokalen är en företagstävling som handlar om att tippa Carlstad Uniteds elva hemmamatcher. Rätt tips - 1, X eller 2 ger 1 poäng. Rätt resultat ger 3 poäng. Det vinnande företaget får ståta med den åtråvärda och ståtliga vandringspokalen i ett helt år.


11

INKL KOMFORTPAKET ORD. PRIS FRÅN 213.900 KR

KAMPANJPRIS 199.900 KR

Erbjudandet gäller tom den 31 mars 2012 eller så långt lagret räcker och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar från Kia Motors Sweden AB. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänste-och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 6,8 l/100 km. CO2-utsläpp 158 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.

Månd-fred 9-18 Lördag 10-14

054 - 14 47 00 0550-77 52 00 0565-711 444

Karlstad Kristinehamn Sunne

Bilen på bilden är extrautrustad. Opel Försäkring kan tecknas från 145 kr/mån. Läs mer om våra villkor på opel.se

Välkommen – du också!

vivaro

NU VÄLUTRUSTAD TILL ETT OTROLIGT BRA KAMPANJPRIS

3 års bekymmersfritt ägande.

183 900 kr exkl moms LÄGG TILL 20.000:FÖR SPORTAGE 1,7 DIESEL

Välkommen in och se våra transportbilar!

Välj en bil som har lika många fördelar i er tuffa vardag som i balansräkningen. Robust, ekonomisk och välbyggd är Vivaro en verklig rörelsetillgång. Ett flyg som ger Gustav Joakim Andersson Andersson Dessutom ingår 3 års garanti, fri service och väg-dig 60 nya resmål 0550-77 55 22 054-14 47 61 assistans. Kort sagt: Det lönar sig att välja Opel. 1,6 2WD EX KAMPANJPRIS 199.900 KR INKL KOMFORTPAKET ORD. PRIS FRÅN 213.900 KR Från och med april flyger Ryanair från Karlstad Airport till Girona Airport utanför Barcelona, en av lågprisbolagets största baser i Europa. Därifrån tar du dig enkelt vidare till resten av världen, med över 60 resmål bara i Europa.

Välkommen över, drömresan har aldrig varit närmare. Läs mer på karlstadairport.se.

Erbjudandet gäller tom den 31 mars 2012 eller så långt lagret räcker och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar från Kia Motors Sweden AB. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänste-och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 6,8 l/100 km. CO2-utsläpp 158 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.

U LT R A H I G H P E R F O R M A N C E

Karlstad Karlstad Kristinehamn Kristinehamn Sunne

FULL KÖRKONTROLL

– O P T I M A LT GREPP I A L L A VÄ D ER!

054--14 1447 4700 00 054 0550-77 52 00 0550 - 77 52 00 0565-711 444

Månd-fred 9-18 Lördag 10-14

Ett flyg som ger dig 60 nya resmål 302

Från och med april flyger Ryanair från Karlstad Airport till Girona Airport utanför Barcelona, en av lågprisbolagets största baser i Europa. Därifrån tar du dig enkelt vidare till resten av världen, med över 60 resmål bara i Europa.

429

Välkommen över, drömresan har aldrig varit närmare. Läs mer på karlstadairport.se.

Experience the Performance • Discover the Value

Våxnäsgatan 148 Tel. 054-555 640 info@interwheel.se

653 43 Karlstad Fax. 054-555 646 www.interwheel.se

FOTBOLL + AFFÄRER = SANT! Vill du veta mer om hur du kan kombinera engagemang i fotbollen med goda affärer. Bli medlem i United Friends. Ring Bengt Haffling på 070-8398120.

tel. 054-15 47 00 (tel. tid 07.30 – 11.30)

17” ALUMINIUMFÄLGAR LED-LJUS FRAM XENONLJUS MÖRKTONADE RUTOR PARKERINGSSENSORER BAK FARTHÅLLARE REGNSENSOR BLUETOOTH ANSLUTNING KYLBART HANDSKFACK

Pris från ca

Karlstad 054-18 06 00 • Arvika 0570-153 00 Säffle 0533-171 10 • Grums 0555-121 31 Kristinehamn 0550-833 20

I KOMFORTPAKETET INGÅR BL. A

opel vivaro

elon-Service AB

KARLSTAD Bergvik Köpcenter Mån –fre 10 –20, lör – sön 10 –18. KARLSTAD Mitticity Mån –fre 10–19, lör 10 –16, sön 12 –16. www.intersport.se

Ditt rullanDe visitkort.

Karlstad 054-18 06 00 Arvika 0570-153 00 Säffle 0533-171 10 Grums 0555-121 31 Kristinehamn 0550-833 20 www.richardsons.se

ADIDAS ASSERTION STABILITY

SPORTAGE, VÅR SPORTIGA FAMILJEBIL Bra runningsko för motionären som önskar stabilitet och bra dämpning i häl och framfot. Finns endast på INTERSPORT. Finns i dam- och herrstorlekar.

ORD. PRIS 1 200:–

790:–

Duomax pronationsstöd för bästa stabilitet. Damstorlekar, finns även till herr.

herrstorlekar.

1,6 2WD EX

U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G


U N I T E D N E W S – K A R L S TA D S E N D A R E N O D L A D E F O T B O L L S T I D N I N G

12

SPORTAGE, VÅR SPORTIGA FAMILJEBIL

Opel Combo 1,3 CDTI.

141 900 kr* 90 hk turbodiesel med Start/Stopp 141 900 krNU * VÄLUTRUSTAD TILL ETT OTROLIGT BRA KAMPANJPRIS Opel Combo 1,3 CDTI.

90 hk turbodiesel med Start/Stopp

I KOMFORTPAKETET INGÅR BL. A

LÄGG TILL 20.000:FÖR SPORTAGE 1,7 DIESEL

17” ALUMINIUMFÄLGAR LED-LJUS FRAM XENONLJUS MÖRKTONADE RUTOR Nya Opel PARKERINGSSENSORER BAK FARTHÅLLARE REGNSENSOR BLUETOOTH ANSLUTNING KYLBART HANDSKFACK

COMBO

MEERRAAVVDD ETEM M T EMSTEAS.TA.

Välkommen in och se våra transportbilar! Gustav Andersson 0550-77 55 22

Joakim Andersson 054-14 47 61

Av experter för experter.

A etxtepr eenrntyesrt.andard på skåpbilsmarkHevlte nyxapOepretl e Cormfböorsä

Ex på Standardutrustning: • ABS & ESP naden. Den har klassens högsta lastförmåga - 925 kg, klassens HsetlötrsntyaabrOedpdelmCeollamnbhojuslhäutsteenr-e1n23n0ymsm ta-nednaSrJd-ppalål rsykmåsppbåilsmar•k-AC med pEoxllepnåfilStetar ndardutrustning: gEgSP 2WD EX n,eknlah ssaernsksla tösrssetanlsah stöug trsytmamla e s-tufpöprm tilål 4g,2am nabrdeednd.eD - 39.2D5ekng, klass•enIssolerad •meAllaBnSvä&1,6 julehd usp , io nkllle äd • Plastinklä•ddAaChm a v a n c e r a d e m u l t i l ä n k b a k a x e l n g e r b å d e l ä g r e g o l v o c h h ö g r e ndfialtseidr or/dörrar samt tak största bredd mellan hjulhusen - 1230 mm - eINKL n SJ-pall ryms på • SkjutdörrORD. höger PRIS sida FRÅN 213.900 KR körglädje. Och självklart är Combo rejält utrustad redan frKOMFORTPAKET ån bbreödrjadne.nD,ektläarsjsueennsOsptöelr!sta lastutrymme - upp till 4,2 m3. Den• Elektrisk •tillIssaotslevära rmdam reellanvägg

KAMPANJPRIS 199.900 KR

Erbjudandet gäller tom den 31 mars 2012 eller så långt lagret räcker och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar från Kia Motors Sweden AB. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänste-och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 6,8 l/100 km. CO2-utsläpp 158 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.

avancerade multilänkbakaxeln ger både lägre golv och högre körglädje. Och självklart är Combo rejält utrustad redan från Karlstad Karlstad början. Det är ju en Opel!

Kristinehamn Kristinehamn Sunne

*Opel Combo finns med bensinmotor från ca 127 900 kr. Samtliga priser exkl. moms. Opel Combo omfattas av 2 års nybilsgaranti och upp till 8 års rostskyddsgaranti. Läs mer om Opel Combo och våra 5 servicelöften på opel.se

• Plastinklädda hjulhus, inklädda sidor/dörrar samt tak • Skjutdörr höger sida 054 - 1447 47 00 Månd-fred 9-18 • Elek054 trisk t-il14 lsatsvär00 mare

0550-77 5252 0000 0550 - 77 0565-711 444

Lördag

10-14

*Opel Combo finns med bensinmotor från ca 127 900 kr. Samtliga priser exkl. moms. Opel Combo omfattas av 2 års nybilsgaranti och upp till 8 års rostskyddsgaranti. Läs mer om Opel Combo och våra 5 servicelöften på opel.se

Din bil är avancerad!

*Opel Combo finns med bensinmotor från ca 127 900 kr. Samtliga priser exkl. moms. Opel Combo omfattas av 2 års nybilsgaranti och upp till 8 års rostskyddsgaranti. Läs mer om Opel Combo och våra 5 servicelöften på opel.se

Din moderna bil är avancerad. Fylld med kraft och körglädje. Alltid beredd att ge dig en minnesvärd resa.

Välj rätt motorolja Tack vare ett nära samarbete med ledande motortillverkare kan vi erbjuda alla bilar rätt motorolja. En olja som säkerställer optimalt skydd mot slitage och som kan förbättra bränsle-ekonomin. Det blir allt viktigare att välja rätt olja till bilen, både vid service och vid påfyllning, sk TopUp.

Wafab Bil väljer det bästa för din bil och rekommenderar Mobil smörjmedel Mobil 61037.indd 1

2011-05-17 13.25

United News nr 4 2012  

Officiell matchtidning för Carlstad United. Fakta och reportage inför seriemötet mot Nyköping BIS på Klasmossens IP lördag den 26/5 kl 15.00