Page 1

DEPOZIT CENTRAL ȘI SHOWROOM

ȘELIMBĂR, Jud. Sibiu, Str. Mihai Viteazu 2B Tel.: 0269.560.216 • Fax.: 0269.206.303 Program: LUNI - VINERI 8:00 - 18:00 SÂMBĂTĂ 8:00 - 13:00


Construiesc?...

De ce aș alege UNIMAT? • Pentru că aici găsești o echipă de consultanți în vânzări pregătiți și specializați pe comercializarea materialelor de construcții, pentru că știm ce vindem și mai ales pentru că dacă suntem întrebați, știm să-ți răspundem. De multe ori poate ți s-a întâmplat să intri într-un magazin, să te intereseze un produs și să ți se răspundă „Nu avem decât doar ce se vede...“ Nu asta e politica noastră! Dacă nu avem acel produs, sigur avem alternative. • Noi garantăm calitatea produselor furnizorilor noștri! Știm că o casă se construiește pentru o viață și de aceea nu ne permitem să îți vindem materiale de o calitate îndoielnică... Practic o casă se poate construi din orice (precum și Trabantul are tot 4 roți, dar nu se compară cu Mercedesul), dar ieftin nu întotdeauna înseamnă de calitate! • Pentru că noi avem posibilitatea să îți livrăm materialele pentru construcție la timp, punând la dispoziția ta toată logistica necesară acestui lucru. • Pentru că ceea ce comercializăm avem în mare parte pe stoc, iar dacă nu, îl vom aduce în cel mai scurt timp, fără a ne juca cu răbdarea clienților. • Și pentru că la urma urmei, dincolo de vorbe, și noi locuim aici și ne pasă cum se construiește în acest oraș!

Dacă v-ați hotărât să începeți o construcție nouă, iată mai jos câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont pentru început: • Întâi și mai întâi ar fi bine să știți ce stil arhitectonic s-ar potrivi casei dvs. Chiar dacă paleta stilurilor arhitecturale este foarte vastă, puține dintre ele s-ar preta zonei în care locuim, aceste decizii fiind luate în primul rând de caracteristicile factorilor externi (climă, sol, grad zonă seismică) și a cerințelor de urbanism, prin respectarea stilului tradițional, mai ales în zonele cu clădiri istorice. Stilurile cele mai cunoscute sunt cel rustic, clasic-tradițional și modernist-minimalist (exemplificat mai jos) • Este indicat să lucrați din start cu un birou de arhitectură și cu un studio de design în amenajări interioare. Soluțiile de arhitectură și structură nu pot fi lăsate la îndemâna constructorului, și nici culoarea lavabilei nu trebuie lăsată la îndemâna meșterului. • Cel mai important om angajat în această lucrare este dirigintele de șantier, o persoană cu autoritate, responsabilă de bunul mers al lucrărilor și nu în ultimul rând persoana cu care comunicați direct. Acest lucru vă scutește de alergatul după meșteri pe șantier. • Foarte important este studiul geotehnic și proiectarea structurii. De aceste lucruri se leagă trăinicia casei în viitor. • Nu ar fi rău să vă documentați înainte de începerea lucrărilor despre noile materiale și tehnologii apărute pe piață sau despre noile procedee de aplicare ale materialelor. Veți găsi poate idei la care nu v-ați așteptat. Vom reveni

Pentru toate acestea, exist eu, CONSULTANTUL UNIMAT, care îți poate sta la dispoziție pe tot parcursul lucrării, pentru a te îndruma și pentru a-ți oferi toate cunoștințele mele din domeniu.

... sau renovez ...

Este operațiunea, care odată pornită, trebuie dusă până la capăt. Pentru a evita riscul de a ni se termina bugetul la jumătatea lucrării, ar fi foarte bine să ne documentăm și să calculăm corect necesarul de materiale. Pentru acest lucru iată câteva sfaturi: • Fiecare ambalaj de lavabilă, amorsă sau glet conține pe fișa tehnică suprafața de acoperire raportată la consum. Este foarte ușor, măsurând suprafața pe care urmează să o zugrăviți și raportând-o la datele din fișa tehnică să știți la ce cheltuială să vă așteptați. • Încercați să achiziționați glet gata preparat. Unii meșteri evită acest lucru, fără rea intenție, dar poate pe motivul că au lucrat mulți ani pe o rețetă care funcționează nu doresc să se complice. S-ar putea ca gleturile preparate de

aceștia să fie la fel de bune, dar poate mult mai scumpe. Același lucru l-am sesizat și la adezivii pentru plăci. Dacă aveți nelămuriri în acest sens puteți apela la consultantul nostru. • Atenție la puterea de acoperire a lavabilei! De multe ori o lavabilă mai ieftină, poate să aibă o putere de acoperire redusă, fiind nevoiți să mai dăm în plus încă două straturi. În concluzie vom consuma mai multă, și până la urmă vom cheltui în plus. • Nu intrați în panică dacă s-a terminat culoarea lavabilei. Păstrați codul culorii alese inițial și reveniți la UNIMAT pentru o nouă cantitate. Malaxorul de vopsele ne permite obținerea unei noi culori identice. Din acest motiv nu este bine ca prima nuanță de culoare să o preparați acasă, după ochi, mestecând direct pigmentul în găleată.


la secțiunea „Caută-ți constructor“ sau „Caută-ți meșter“ și îi găsești acolo pe cei mai buni!

Faianțor, instalator, electrician sau constructor, la un click și un telefon distanță! Pentru lucrări mărunte, caută butonul„Execut lucrări mici“ și rapid ai rezolvat! Dacă acum doar începi să construiești, intră pe„Casa la roșu“ și ai lista cu cei mai buni structuriști! Dacă doar zugrăvești sau renovezi intră pe„Finisaje“ și acolo găsești meșteri și constructori de treabă!

Spor la lucru!


2


• Omogenizarea betonului după turnare este foarte necesară pentru îndepărtarea aerului din structura sa. Este indicat să obținem un procent cât mai mic de aer în beton. Acest lucru se realizează prin vibrarea betonului folosind vibratoare electrice sau prin baterea cofrajelor cu ciocane de lemn. • Un alt aspect de care trebuie avut grijă este evitarea segregării elementelor componente ale betonului. Acest fenomen se poate produce din cauza unei vibrări excesive sau în cazul în care betonul este turnat de la o înălțime prea mare. Trebuie evitată pierderea laptelui de ciment din beton, pierdere ce se poate datora cofrajelor defectuos executate cu zone neetanșe.

3


REȚETA NOASTRĂ:

4

O baie trebuie să fie confortabilă, elegantă și să inspire un sentiment de prospețime. Dar umezeala ridicată, care într-o baie variază de la 65% până la 95%, în funcție de utilizarea și ventilația sa, degradează zilnic suprafețele acesteia. În plus, poate să pătrundă și în spațiile vecine și să apară sub formă de mucegai pe pereți. Alte consecințe frecvente ale nivelului ridicat al umezelii din baie sunt dezlipirea plăcilor de gresie și faianță, umflarea vopselei pe pereți, etc.. În paralel, mediul acesta umed favorizează dezvoltarea microorganismelor, precum bacterii și mucegai, dăunătoare pentru sănătatea umană. Acum, grație sistemelor inovative de hidroizolare și lipire a plăcilor propus de ISOMAT, umezeala va rămâne pentru totdeauna departe! Noile materiale de construcții de la ISOMAT sunt special destinate spațiilor cu cerințe ridicate. Prin utilizarea lor veți reuși rapid și ușor o hidroizolare perfectă, durabilă și, totodată, un aspect estetic excelent.

MATERIALE NECESARE PENTRU SPAŢII CU SOLICITARE MEDIE LA APĂ [de exemplu băi casnice]

1. UNI-PRIMER: Grund acrilic pe bază de apă. 2. ISOMAT SL 17: Produs de etanşare, fără solvenţi, pentru suprafeţe din spaţii umede care vor fi acoperite cu plăci. 3. ELEMENTE SPECIALE DE ETANȘARE: Pentru consolidarea etanşării colţurilor interioare şi exterioare, a gurilor de apă şi sifoanelor din spaţii umede. 4. ISOMAT ΑΚ 22: Adeziv elastic de înaltă calitate pentru plăci. Lipeşte orice tip de plăci pe suprafeţe cu cerinţe ridicate de elasticitate, aderenţă şi hidroizolare. 5. MULTIFILL SMALTO 1-8: Chit de rosturi color, puternic hidrofug. Împiedică dezvoltarea bacteriilor. Conferă o suprafaţă finală netedă şi lucioasă. 6. DOMOSIL-MICRO: Silicon antifungic de înaltă calitate, cu tehnologie Microban de protecţie antibacteriană integrată. Rămâne nealterat chiar şi după 10 ani.


ETAPELE APLICĂRII:

1. Grunduim suprafaţa(mortar de ciment, gipscarton, tencuială etc.) cu grundul acrilic UNI-PRIMER.

2. Aplicăm local un strat de ISOMAT SL 17, în punctele dificile (sifoane, guri de apă etc.) şi, cât timp materialul este proaspăt, montăm elementele speciale de etanşare şi banda hidroizolantă.

3. Aplicăm 2 straturi de ISOMAT SL 17 şi aşteptăm să se usuce.

4. Aplicăm adezivul ISOMAT AK 22 şi montăm plăcile.

5. Rostuim cu MULTIFILL SMALTO 1-8.

6. Etanşăm punctele de racord cu DOMOSIL-MICRO.

• Atenție în alegerea adezivului pentru plăci! Pentru acest fapt trebuie ținut cont de foarte multe aspecte cum ar fi: grosimea plăcilor; suportul pe care se aplică; tipul gresiei/ faianței alese (absorbantă sau neabsorbantă), condiții de solicitare (zone de locuit sau trafic public), mediul unde vin aplicate (băi, piscine - zone cu umiditate; peste încălzire în pardoseală - zone de mediu uscat sau în exterior - zone expuse la frig, etc). Convingeți-vă că meșterul știe ce să aleagă! Dacă nu sunteți siguri întrebați „Consultanții UNIMAT“.

5


6


• Cărămizile trebuie udate bine cu apă, înainte de începerea lucrării, iar pe timp călduros udarea lor se va face din abundenţă. • Când se întrerupe lucrul, este contraindicată turnarea mortarului peste ultimul rand zidit, deoarece mortarul se întăreşte şi nu mai face aderenţă cu cărămida la reluarea lucrului. • Rosturile trebuie umplute pe toată lungimea lor, iar în cazul când zidăria urmează să fie tencuită rosturile se lasă neumplute pe o adâncime de 1—1,5 cm de la faţa exterioară, pentru ca tencuiala să adere mai bine pe suprafaţa zidăriei.

7


www.ytong.ro Dacă aveți în plan amenajarea unei locuințe trebuie să țineți cont de armonia aspectelor funcționale și estetice, de îmbinarea coerentă a materialelor, formelor, finisajelor sau culorilor. Tendințele anului 2014 în domeniul amenajărilor interioare au ca punct de inspirație formele geometrice pe care le puteți aplica în cazul pieselor de mobilier, a ramelor supradimensionate, a paravanelor despărțitoare sau pentru orice alte elemente decorative pe care le doriţi. Soluții inedite de amenajare interioară se pot realiza din betonul celular autoclavizat YTONG Design - de la cadrul unui dressing, măsuțe ergonomice pentru televizor, birouri, spații pentru depozitarea vinurilor și până la biblioteci, sau insule pentru bucătărie. YTONG Design sunt elemente de zidărie 100% minerale, incombustibile şi uşor de pus în practică pentru amenajări creative, ornamentări arhitecturale și proiecte de izolație. Fiind ușor de prelucrat și durabil, materialul oferă un grad mare de libertate în proiecte de design, permițând realizarea unor forme și îmbinări cu un nivel ridicat de dificultate. Vă prezentăm un top cu 10 idei de amenajări interioare din care vă puteți inspira, chiar dacă locuiți la casă sau la bloc.

8

1. Piese de mobilier de mici dimensiuni

O idee ar putea fi realizarea unei măsuțe, crearea unui birou de lucru sau a unui corp de mobilier pentru amplasarea televizorului sau a diverselor ornamente din locuinţă.

2. Șeminee

YTONG Design este preferat de specialiști în realizarea de șeminee pentru că este incombustibil, estetic și ușor de modelat în orice formă. YTONG Design este un material ușor de montat, ce poate fi tăiat, găurit și șlefuit în orice formă sau unghi.

3. Spații pentru depozitare băuturi

Din blocurile de zidărie YTONG Design se poate realiza o cramă în miniatură sau un bar în cazul în care beneficiați de un spațiu generos. Rezultatul este unul plăcut și durabil.

4. Polițe ornamentale

Elementele Ytong Design pot fi tăiate în orice formă, ceea ce permite realizarea unor polițe de efect pentru amplasarea ghivecelor de flori.


5. Bucătării

În cazul unei bucătării, blocurile YTONG Design pot fi utilizate atât pentru realizarea întregului mobilier cât și pentru diverse piese separate, precum insule de mici dimensiuni sau suport de vase. Un avantaj important al acestor produse este reprezentat de faptul că au clasă A1 de rezistență la foc.

8. Băi

Ușurința în manipulare precum și faptul că este permeabil la vapori recomandă produsele YTONG Design pentru orice proiect care vizează amenajarea băii. Produsele pot fi utilizate în realizarea corpului pentru chiuvetă, a unor măști pentru cadă sau pentru pereții de separare a zonelor din baie sau cabine de duș.

9. Izolarea balcoanelor din beton

YTONG Design poate fi folosit pentru izolarea termică a balconului la interior, fără a implica manopere complicate. Este un material natural, care permite transferul de vapori, împiedicând apariția mucegaiului.

10. YTONG Design se poate utiliza şi pen-

tru realizarea de mobilier de mari dimensiuni. Rezistenţa produsului şi aspectul său de zidărie permit realizarea cadrului unui dressing încastrat.

6. Biblioteci

Cu YTONG Design pot fi realizate cu ușurință alveole pentru depozitarea cărților favorite sau a unor piese de decor. De asemenea, produsul este ideal și pentru realizarea unor biblioteci de mari dimensiuni.

7. Acoperire țevi

YTONG Design poate fi prelucrat pentru a rezolva și probleme tehnice de tipul acoperirii unor țevi.

• Datorită greutăţii scăzute, zidăria din BCA Ytong, determină reduceri semnificative ale greutăţii pe metru liniar de zidărie, care se reflectă în economii de beton, armătură în suprastructură şi infrastructură. • Gradul ridicat de permeabilitate la vapori lasă peretele să respire şi elimină necesitatea oricărui tip de compromis. • Execuţia este rapidă, iar consumul de materiale pentru finisaj conduce la economii în preţul pe metru pătrat. • Instalaţiile electrice se pot realiza mai uşor în peretele de zidărie Ytong. Căile tubulaturii pentru circuitele electrice se pot executa foarte uşor cu o racletă specială.

9


10


• Forma şi dimensiunea ţiglelor trebuie corelată cu designul acoperişului. Dacă aveţi acoperişul conceput în ape simple, drepte şi pe suprafeţe ample, ţiglele de dimensiuni mai mari sunt cele mai indicate, deoarece se montează mai rapid, ceea ce rezultă implicit o manoperă mai ieftină. În schimb pentru acoperişul clădirilor istorice sau a clădirilor cu forme mai complicate (turnuleţe, forme rotunde, plane geometrice alternative) cea mai bună alegere ar fi ţiglele de dimensiuni mai mici, de tip solzi sau romb.

11


Țigla BISTRIȚA – Biserica Evanghelică Bistrița Este un model de țiglă creat recent. În urma incendiului din 11 iunie 2008 țigla de pe acoprișul Bisericii Evanghelice din Bistrița a trebuit înlocuită. Biserica Evanghelică, aflată în centrul orașului Bistrița, este un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel al Renașterii în Transilvania. Cu o înălțime de 75 m, se află pe locul al 5-lea între bisericile din România. Turnul ei este însă cel mai înalt turn medieval din țară, deoarece singura biserică medievală dintre cele patru care o întrec în înălțime - cea de la Cluj - are turnul din epoca modernă.

La momentul incendiului, pe acoperiș erau mai multe modele de țiglă solz dar, din istoricul bisericii și al zonei, a reieșit că acest model era cel mai vechi folosit. Modelul respectiv a fost făcut la comandă și poartă această denumire după zona căreia i-a fost destinată, respectiv Bistrița. Cantitatea de țiglă necesară refacerii acoperișului a fost de aprox. 100.000 buc. Având în vedere aspectul plăcut al acestei țigle, am menținut modelul în producție, această țiglă fiind folosită nu doar pentru acoperișurile bisericilor, ci și al unor case particulare.

Rustic şi aristocratic într-un hotel din Polonia Palat de secol XVIII, construit după modelul barocului târziu, încadrat într-un peisaj mirific din apropierea Carpaţilor Occidentali, nu departe de oraşul Jelenia Góra, Polonia.. Clădirea a fost propusă pentru renovare şi transformare într-un boutique hotel, iar arhitecţii şi designerii s-au orientat mai degrabă către rustic, astfel încât să se facă o trecere firească între interior şi natura înconjurătoare. Aşa a luat naştere Hotelul Palac Staniszow, ale cărui imagini le puteţi vedea şi pe site-ul www.palacstaniszow.pl. Recepţia, cu zona de lobby, este practic cartea de vizită a locaţiei, iar centrul Spa este acel element care individualizează hotelul, nivelul serviciilor lui – prin urmare amenajarea acestor spaţii este definitorie. Materialele alese ca finisaje au fost cât mai apropiate de amintitul concept: rocă şi

12

cărămidă aparentă pentru pereţi, plafoane din lemn antichizat, acolo unde spaţiul a permis. Iar pentru pardoseli, arhitecţii au ales o ceramică românească, realizată manual, Terra Rustica® de la Siceram. În mod justificat, calităţile ceramicii realizate manual de Siceram au fost recunoscute de ţările din Occident (în special Franţa şi Italia), iar în ultima vreme un procent tot mai mare din producţie este destinată pieţei româneşti, care dovedeşte un interes progresiv. Pentru locuinţe, monumente istorice, pentru lucrări de înalt rafinament, Siceram a creat o gamă de produse ajunsă în topul pardoselilor exclusiviste.


Avantaje CERAMICA este cel mai vechi material de construcții folosit pe scară largă. Efoarte bună durabilitate în timp, cele mai vechi construcții care sunt încă funcționale sunt de circa 2000 ani, o casă întreținută corect rezistă câteva generații. Eprețul este mic, dar manopera de punere în opera este puțin mai mare decât în cazul altor materiale. Eeste permeabilă la vapori, permițând transferul umidității între exterior și interior și invers asigurând astfel cel mai sănătos mediu posibil. Ematerialul este perfect reciclabil, în timp transformându-se din nou în materie primă. Epentru o mai bună rezistență la cutremur, pentru regimuri de înălțime mai mari, se poate folosi doar combinat cu betonul armat. Eizolarea termică este bună, dar perfectibilă, cea fonică este mai bună decât toate celelalte materiale folosite pe scară largă. Eeste practic incombustibil și are o foarte bună rezistență la foc.

• Asiguraţi-vă că oferta primită pentru acoperiş include toate elementele necesare! În general preţul ţiglei reprezintă doar 60% din costul materialelor de construcţie. De cele mai multe ori sunt lăsate la o parte accesoriile, jgheaburile, burlanele şi termoizolaţiile. Un preţ bun obţinut pe metru pătrat de ţiglă nu înseamnă un preţ bun pe întregul sistem de acoperiş!

13


Avantajele construirii cu

BCA MACON reflectată în alegerea firmelor de construcții din România

14

BCA Macon a devenit recunoscut în primul rând pe plan național, datorită proprietăților și a calitățiilor deosebite a materialui în sine, confirmate în numărul mare de solicitări pentru realizarea multor lucrări de referință din România. Având o conductivitate termică redusă, fiind ușor de manevrat și de prelucrat, BCA MACON a fost alegerea preferată în construcții importante din Cluj, Sibiu, Timișoara, atât pentru locuințe rezidențiale, cât și pentru clădiri impozante de birouri, sedii de firma, spitale, arene sportive. Avantaje: uProdusul BCA Macon este natural, în compoziţia luiintrând nisip, apă, ciment și var. BCA Macon este caracterizat printr-o excelentă rezistenţă termică şi astfel, folosind BCA cu grosimea (lăţimea) de 35 cm nu mai este necesară termoizolaţia (economie de cel puţin 12euro/ mp de izolaţie). uBCA Macon are aceeaşi rezistenţă la compresiune pe toate direcţiile, acest aspect având o importanţă deosebită asupra comportamentului cladirii în cazul unui cutremur uGreutatea zidariei cu BCA este cu mult mai redusă faţă de zidăria din beton sau cărămidă, ceea ce o face să reziste mult mai bine cutremurelor. uBlocurile de BCA nu absorb apa în profunzime şi nu îşi modifică în timp proprietăţile mecanice şi termoizolante. uMaterialul poate fi şlefuit şi tăiat la orice dimensiune, cu uşurinţă, cu ajutorul fierăstrăului electric sau cu fierăstrăul manual. uUn alt avantaj al BCA îl reprezintă faptul că este un material de construcţie uşor, însemnând o încărcare mai mică a structurii de rezistenţă, deci un consum mai mic de armatură. uDe asemenea BCA-ul este un material de construcţie incombustibil, constituind o barieră împotriva extinderii focului, asigurând şi o izolare fonică foarte bună. Raportul foarte bun calitate-preţ impune BCA-ul ca o soluţie eficientă între materialele de construcţie.


• Fiind un material uşor de prelucrat poate folosit pentru realizarea diverselor forme decorative - ancadramente, firide, cornişe, ornamente. De asemenea, datorită uşurinţei in prelucrare, realizarea traseelor electrice şi fixarea obiectelor pe perete se realizează foarte rapid. • Având mai multe dimensiuni din fabricaţie, pe lângă faptul că se poate tăia foarte uşor, BCA Macon are multiple întrebuinţări şi în amenajări interioare, cum ar fi pereţi despărţitori cu nişe sau ferestre, mascări, rafturi, etc.

15


a fel cum în modă stilurile se schimbă destul de repede, în funcție Lpoate de noi materiale, noi tehnologii sau noi curente în artă, la fel se spune despre același lucru și în designul de amenajări interioare,

16

în cazul nostru, piața ceramicii! Acum 10 ani, de exemplu, producția era axată pe modelele marmorate, granit sau rocă, existând un spațiu destul de limitat ca și tehnologie de realizare. Mai târziu, s-au implementat modele cu decoruri florale, modele cu diverse forme geometrice sau variațiuni pe această temă, imitații de piatră în stiluri răcoroase de Spa...etc. În toate domeniile vieții, în ziua de azi, se simte acum puternic amprenta modernismului, un stil derivat din curentul în artă numit „minimalism“, bazat pe geometria formelor primare, simple și robuste, dar cu un grad foarte ridicat de finisare. În concluzie, design-erii de ceramică au fost nevoiți să se plieze pe acest concept luând naștere un nou trend, ceramica denumită generic “digital printing” sau plăci de vitroceramică translucidă pe diverse culori. Bazându-se pe tehnologia de print digital INK JET, pe bază de ecosolvent foarte rezistent la apă, putem spune că a luat naștere posibilitatea de producție a unor game foarte largi de colecții și modele, care vor acapara în cel mai scurt timp piața de consum. Din cele câteva imagini prezentate vă puteți face o scurtă idee mult mai clară asupra acestor denumiri generice. Am ales o prezentare scurtă și doar câteva exemple, pentru a vă putea forma o idee cât de cât mai apropiată de realitate, fără a vă răpi prea mult din timpul dumneavoastră și pentru că de multe ori, „o poză face mai mult decât o mie de cuvinte” !


Ați întrebat, noi vă răspundem... L.N. „Doresc să-mi construesc o casă. Cu ce încep?“ MIŞU: Cineva spunea, pe bună dreptate că în momentul „când dai primul târnăcop la fundaţie, trebuie să ştii unde îţi vei pune umbrela!“ Ca şi orice obiect şi o casă este supusă ergonomiei corpului omenesc din punct de vedere funcţional şi mai ales principiilor estetice şi simbolistice. Ca şi funcţionalitate trebuie ştiut de la început necesarul de spaţiu raportat la numărul de membri ai familiei, sexul, înălţimea lor, creşterea şi dezvoltarea lor în vârstă, etc. Ca şi simbolism, ea trebuie să ne reprezinte ca şi personalitate şi statut social, iar ca şi estetică, o casă trebuie pusă întotdeauna în armonie cu ambientul şi arhitectonica din jur. Sunt destule cazurile de opulenţă „simbolistică“ de prost gust în arhitectura unor case din România, care nici măcar nu ne strârnesc invidia la vederea acestora. De aceea totul porneşte de la început cu un proiect bun, conceput cu cap şi simţ estetic, preferabil de specialişti în domeniu, şi anume o echipă de arhitecţi, designeri şi ingineri. Dacă aţi achiziționat terenul, vă recomand să nu vă grăbiţi în a turna fundaţia pe principiul ca „toate celelalte le vom face pe urmă“. Proiectul unei case trebuie conceput ca un tot unitar pornind de la culoarea ţiglei, forma pietrei de pavaj, pozitionarea dormitorului, dimensiunea şi numărul băilor, circuitul instalaţiei electrice, circuitul încălzirii (pe radiatoare sau în pardoseală), unde voi pune şemineul sau unde voi amplasa cuierul. În concluzie, mai bine cumpăniţi întâi şi aşteptaţi definitivarea unui proiect complet, şi apoi apucaţivă de treabă. Şi încă o sugestie: după ce veţi avea proiectul gata, de la structura de rezistenţă şi forma arhitectonică, izolaţie, culoare lavabilă, ş.a., până la mobilierul de bucătărie şi poziţia întrerupătoarelor, de-abia atunci veţi putea face calculul corect al bugetului necesar. Am văzut destule situaţii în care pentru structuri şi o parte din finisaje s-au folosit materiale scumpe şi de foarte bună calitate, dar când s-a ajuns la punerea gresiei, faianţei şi a obiectelor sanitare, din cauza terminării banilor, s-au achiziţionat produse ieftine şi de calitate îndoielnică. ....................................................................................................

M.N. „De ce există așa mari diferențe de prețuri de la o faianță la alta, chiar dacă modele sunt aproape simlare?“ MIȘU: Diferența este dată în primul rând de calitatea lor. Calitatea I la ceramică se referă în primul rând la abaterile dimensionale ale plăcilor, și care trebuie să fie cât mai mică între plăci! Apoi se ia în calcul planeitatea acestora, tratamentul termic din timpul fabricării care trebuie să fie optim ca durată și temperatură! Marginile opuse ale plăcilor trebuie să fie paralele pentru ca rosturile dintre acestea să fie drepte atât pe verticală cât și pe orizontală. O alta idee eronată este că ne costă prea mult o baie placată cu ceramică de calitatea I al cărei preț este, să zicem, cu 10, 20 sau 40 lei mai mare decât una ieftină! Necesarul estimativ la o baie este în jur de 25 mp ceramică. Să presupunem cazul cu 40 lei diferența de preț: 25 mp X 40 lei = 1000 lei diferența de preț per TOATĂ baia, adică în jur de 15% din costul total materiale + manoperă! Adeziv, chit, mp ceramică, obiecte sanitare, tarif manopera /mp… etc, sunt aceleași! Asta în cazul rar în care diferența de preț este de 40 lei/mp!!! Trebuie estimate costurile TOTALE ale băii și nu doar costul ceramicii! Concluzia: NU merită compromisul! .........................................................................................................

G.P. „La aparataj electric ( prize, întrerupătoare, comutatoare etc ) de ce este o diferență de preț de 3-4 lei/prize?“ MIȘU: Diferența de calitate este dată de design, material carcasă și cel mai important conectorii! La prizele ieftine, aceștia sunt din material slab care se supraîncălzește și provoacă scurtcircuite urmate probabil de incendiu… Nu merită să „beneficiezi” de un incendiu pentru 3-4 lei economie la o priză! ...........................................................................................................

Intră și tu pe www.unimat.ro la secțiunea „CONSULTANT UNIMAT“, pune orice întrebare legată de construcții și consultanții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp! Tot acolo poți citi articole despre cele mai noi materiale, sfaturi practice sau comentarii de specialitate!

17


De secole țigla ceramică reprezintă frumuseţea clasică a naturii. Produsă din materii prime naturale, ţigla ceramică conferă acoperişului casei dumneavoastră un farmec aparte. Disponibilă într-o gamă variată de modele ţigla ceramică BRAAS vă oferă posibilitatea de a vă configura acoperişul casei în funcție de dorinţele dumneavoastră.

Țigla ceramică BRAAS Eleganţă şi unicitate într-o singură formă Eleganţa și unicitatea sunt caracteristicile estetice care definesc profilul deosebit al ţiglei ceramice Smaragd. Acest nou produs beneficiază de sistemul complet de ţigle speciale și accesorii Bramac perfect adaptat funcțional și coloristic.

ȚIGLĂ CERAMICĂ SMARAGD

18

ȚIGLĂ CERAMICĂ GRANAT

ȚIGLĂ CERAMICĂ TOPAS

O nouă definiție dată armonie. Țigla ceramică Granat îmbină tradiţia cu tehnologia modernă conferind un aspect armonios acoperişului casei dumneavoastră. Beneficiind de întreg sistemul de accesorii si ţigle speciale acest produs poate fi utilizat atât pentru renovarea clădirilor istorice cât și pentru construcții noi. Granat cu forma sa specială dă o nouă definiție armoniei.

Expresivitate si naturalețe Atunci când vine vorba de un acoperiș clasic recomandarea noastră este țigla cu suprafața neteda Topas. Liniile simple care accentuează profilul acestui produs conferă acoperişului casei dumneavoastră expresivitate și naturaleţe. Acest produs beneficiază de sistemul complet de accesorii Bramac şi poate fi utilizat atât pentru renovarea unui acoperiş existent cât şi pentru construcții noi. O notă nostalgică. Țigla ceramică Opal cu forma sa tradiţională reprezintă frumuseţea clasică a naturii conferind acoperișului casei dumneavoastră o notă nostalgică. Acest produs se recomandă a fi utilizat atât pentru renovarea clădirilor istorice cât si pentru construcții noi.

ȚIGLĂ CERAMICĂ OPAL


Sistemul inteligent BRAMAC!

Sistemul inteligent pentru acoperiș de la Bramac cuprinde țigle din mortar de ciment, țigle din argilă, termoizolație pentru acoperiș, sistemul complet solar și fotovoltaic, accesorii pentru acoperiș și coșurile de fum Schiedel. Dumneavoastră obțineți tot ceea ce aveți nevoie pentru un acoperiș de la un singur producător și aveți astfel garanția că toate componentele acoperișului se vor potrivi perfect la motaj. Anul 2013 a reprezentat pentru Bramac preluarea companiei Schiedel – coșuri de fum. Schiedel este un jucător important pe piața sistemelor de coşuri de fum din inox și ceramică. Sistemele de coșuri de fum Schiedel, reprezintă cele mai performante soluții în domeniul tehnicii evacuării fumului și a gazelor de ardere, idiferent de tipul sursei de căldură.

Termoizolația pentru acoperiș – Bramac Therm Noțiunea de „sistemul inteligent pentru acoperișuri“ este întărită de noua gamă de produse pe care Bramac o aduce pentru prima dată în România și anume Termoizolția pentru acoperiș BRAMAC THERM. Soluție unică și inovatoare care îndeplineşte cele mai înalte standarde în materie de termoizolaţie a acoperişului. BRAMAC THERM asigură: Ecosturi scăzute cu energia Ecreşterea valorii imobilului Ecreșterea nivelului calitativ al vieţii Eun aport la protejarea mediului înconjurător

Energie electrică cu ajutorul propriului acoperiș De ce să nu folosiți propriul acoperiș în producerea energiei electrice de care aveti nevoie? Bramac pune la dispoziția dumneavoastră atât sistemul fotovoltaic integrat perfect în acoperiș, cât și sistemul fotovoltaic cu montaj pe învelitoare. Producând energie electrică cu ajutorul sistemul de panouri fotovoltaice Bramac reduceți considerabil factura de energie electrică.

• Alegerea culorilor învelitorilor este foarte importantă! Ea trebuie foarte bine corelată cu cromatica faţadei, a gardului exterior, a pietrei de soclu sau de ce nu, a tocurilor ferestrelor şi a uşilor. Bine ar fi să lucraţi şi la acest aspect cu un arhitect sau un designer de la început şi să nu vă luaţi după părerile meşterilor sau a prietenilor, rudelor, deoarece nu ei vor locui acolo... • Nu utaţi de importanţa accesorilor pentru învelitori! De multe ori trecem foarte uşor peste acest aspect, uitând de importanţa țiglelor de aerisire (necesare în ventilaţia acoperişului) sau a elementelor de etanşare a hornului, sau de ce nu, a țiglei de străpundere pentru antenă. Omiţându-le în primă fază şi adăugându-le ulterior, vom fi supuşi la costuri de manoperă suplimentară...

19


Încălzirea locuinţei reprezintă una dintre cele mai mari probleme de care se loveşte orice proprietar. De ce problemă? Pentru că alegerea celui mai eficient sistem de încălzire nu este tocmai o sarcină uşoară, ţinând cont de faptul că trebuie să existe o balanţă între costuri şi efectul aşteptat. de suprafaţa/tipul locuinţei – casă Însaufuncţie apartament de bloc – şi bugetul alo-

cat, puteţi opta fie pentru o centrală termică (cu gaz, lemne sau peleţi), fie pentru sobe sau pompe de căldură. De asemenea, există aşa-numitele sisteme alternative, care stau la baza caselor pasive sau inteligente şi care sunt capabile să producă mai multă energie decât consumă. Ne referim la panouri fotovoltaice şi sisteme eoliene. Nu în ultimul rând, încălzirea prin pardoseală reprezintă o soluţie modernă, care oferă un plus la capitolul estetic, întâlnită în general în locuinţele noi. Însă toate sistemele de încălzire menţionate mai sus au nevoie de un alt sprijin, şi anume de izolarea termică a locuinţei. Această operaţiune este foarte importantă şi trebuie luată în considerare încă din etapa de construire. Cu alte cuvinte, o izolaţie realizată corect împiedică pierderea energiei termice produsă de sistemele de încălzire. Mai mult, reduce consumul atât pe timpul iernii, cât şi al verii, când intră în „scenă” sistemele de răcire.

20

Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari producători de materiale izolatoare din lume, propune termosistemele cu vată minerală bazaltică pentru izolarea faţadelor. Conceptul de termosistem se referă la toate elementele necesare unei izolări corecte, de la zidărie şi dibluri până la plasa de armare şi tencuiala decorativă. Ei bine, toate acestea formează o „barieră” împotriva pierderilor de căldură dinspre interior spre exterior. Mai mult, izolarea locuinţei cu vată minerală este însoţită şi de o serie de alte beneficii: • reducerea zgomotului (izolare fonică) • rezistenţă la incendii (clasa A1 de protecţie) • diminuarea riscului de apariţie a mucegaiului şi igrasiei • prelungirea duratei de viaţă a clădirii Aşadar, un astfel de termosistem oferă o mulţime de avantaje. Revenind la relaţia dintre sistemele de încălzire şi termosistem, acestea funcţionează perfect împreună, astfel că, în timp, vă veţi recupera investiţia iniţială, iar costurile de întreţinere ale locuinţei se vor micşora. De asemenea, în termeni de confort, veţi avea un mediu curat, plăcut şi sigur.


De ce să izolăm?...

Izolarea casei este soluţia cea mai rentabilă pentru creşterea eficienţei energetice a casei tale. Nu numai că face casa ta mai călduroasă, mai liniştită şi mai confortabilă dar o face şi mai atractivă pentru un posibil cumpărător. • Economia de energie se traduce printr-o valoare scăzută a coeficientului de conductivitate termică. • Fibrele de vată minerală bazaltică sunt protejate de o substanță hidrofobă. Astfel, vata minerală prezintă o rezistenţă la umiditate ridicată. • Rezistenţa în timp reprezintă un alt avantaj de luat în considerare, deoarece roca bazaltică nu corodează şi nu este corodată, nu este atacată de ciuperci şi microorganisme, nu constituie hrană pentru insecte şi rozătoare şi nici nu putrezeşte. • Protecţia fonică poate fi realizată fără probleme cu ajutorul acestui produs. În funcţie de sortiment şi grosime, structura fibroasă a vatei minerale bazaltice prezintă proprietăţi foarte bune de absorbţie acustică. • Manevrabilitatea şi instalarea acesteia nu ridică probleme fiind compatibilă cu majoritatea materialelor de construcţii.

• Care sunt criteriile și parametrii optimi de alegere ale unei izolații perfecte? În primul rând trebuie să știm ce să căutăm pe etichetă, chiar dacă e vorba de vată minerală sau polistiren. Trebuie știut că unul dintre indicatori (l) - coeficientul de transfer termic cu cât este mai mic, cu atât realizăm o izolație termică mai bună, iar celălalt indicator (grosimea materialului izolator) cu cât este mai mare rezultatul raportul ambelor valori, și anume rezistența termică, devine mai mare.

Cum se pierde căldura...

21


aduce confortul în casele de lemn În ultima vreme se remarcă un interes tot mai crescut al beneficiarilor pentru casele din lemn. Motivele sunt multiple, de la cost și rapiditatea execuției, la eficiența energetică și flexibilitatea structurii – pentru a le menționa doar pe cele mai evidente. La realizarea caselor și mansardelor din lemn se urmărește încărcarea redusă a structurii, fiind aproape impuse sistemele cu montaj uscat. Un aspect esențial în opțiunea pentru o casă din lemn îl reprezintă însă atingerea confortului dorit. Aici rolurile principale revin materialelor din care sunt realizați pereții, pardoselile, finisajele. Gama foarte variată de plăci de gips-carton de la Knauf devine astfel un argument decisiv pentru un confort echivalent sau chiar superior în privința fonoizolării, termoizolației, umidității aerului, posibilităților arhitecturale și de design pe care le oferă acest material.

22

KNAUF GIPSFASSER sisteme complete de pereți, pardoseli și plafoane

• De multe ori suntem întrebați de ce apar diferențe de prețuri între plăcile de gipscarton de la un comerciant la altul și de la un produs la altul, chiar dacă sunt fabricate de același producător... Trebuie știut că există plăci cu diferite grosimi și pentru anumite destinații, în funcție de specificul spațiului pe care dorim să-l amenajăm. Cele de 12,5 mm se folosesc pentru pereți despărțitori, pe tavane se aplică plăci cu o grosime de 9,5 mm. Pentru băi sunt indicate plăci speciale, rezistente la umiditate (Aquapanel), iar în zonă cu protecție la foc (șeminee) se folosec plăci specifice. De aici apar și aceste diferențe, doar că unii dintre comercianți „omit“ să menționeze aceste lucruri, preferând să afișeze un produs la un preț bun.


Sistem din ipsos armat cu fibre celulozice Knauf Gipsfaser Plăci din ipsos armat cu fibre celulozice Knauf Vidiwall® pentru pereți, placări și tavane

Plăci din ipsos armat cu fibre celulozice Knauf Vidifloor®, pentru pardoseli uscate.

Plăci din ipsos armat cu fibre celulozice Knauf Vidifloor®, pentru pardoseli uscate.

Knauf Vidiwall®

Knauf Vidifloor®

Plăci din ipsos armat cu fibre celulozice

Plăci din ipsos armat cu fibre celulozice

Placa din ipsos armat cu fibre celulozice Knauf Vidiwall® este extrem de rezistentă şi capabilă să reziste la acțiuni mecanice. O altă caracteristică importantă a plăcilor din ipsos armat cu fibre celulozice Vidiwall® este rezistența lor la susținerea sarcinilor. Pot să susţină greutăți de orice tip, dovedindu-se a fi un material de mare siguranță. Plăcile Vidiwall® sunt uşor de montat, cu economisire de timp şi costuri pe şantier, raportat la sistemele de construcție tradiţionale.

Knauf Vidifloor® este o placă din ipsos armat cu fibre celulozice având o grosime redusă - 12.5mm, care se montează în strat dublu ca șapă flotantă uscată, capabilă să suporte sarcini mari, distribuite şi concentrate, fără a suferi cedări sau deformări. Este uşoară (între 24 şi 30 kg în strat dublu), cu montaj rapid, neinflamabilă, transfer termic bun, care oferă o izolare acustică optimă. Mai mult, plăcile din ipsos armat cu fibre celulozice Knauf Vidifloor®, permit realizarea 23 de instalații performante de încălzire prin pardoseală.


Știați că

majoritatea centrelor istorice din Transilvania poartă amprenta calității Cu toții suntem mândri, de noua haină pe care au îmbrăcat-o în ultimii ani, prin eforturile primăriilor și ale consiliilor județene, centrele istorice ale orașelor noastre... De la alei pietonale noi, pavele, sisteme și rețele de canalizare, aranjamente florale, iluminat feeric pentru zilele de sărbătoare, dar mai ales de aspectul îngrijit al fațadelor clădirilor monument istoric. Puțini dintre noi știu că, pentru renovarea și redecorarea fațadelor, pe lângă studii îndelungate de fezabilitate și de urbanism, a fost nevoie de o documentare precisă asupra calității materialelor necesare realizării acestor proiecte, o restaurare corectă a unui obiectiv istoric fiind în fapt foarte costisitoare ca și manoperă, diferind mult de o simplă zugrăvire a unui bloc din anii 60’. Pentru cromatica lor complexă, finisajul lor corect și pe lângă faptul că o asemenea restaurare trebuie facută pentru o durată de cel puțin 20 de ani, deciziile au fost clare în favoarea produselor marca Lasselsberger-Knauf. Cu o tradiție îndelungată în producția de mortare uscate, Lasselsberger-Knauf a pornit în realizarea acestor lucrări pe principiul „...renovăm respectând ce (ne-) au construit înaintașii!“ Datorită faptului că umiditatea și sărurile din ziduri afectează puternic confortul locuirii și funcționalitatea clădirilor vechi, acestea nu pot fi refăcute în genere, folosind tencuieli obișnuite! De aceea aplicarea sistemelor de mortare de renovare, care conduce la păstrarea sau redarea funcțiunilor depline ale clădirilor vechi, are pe lângă refacerea patrimoniului de arhitectură, a fondului construit și aspecte igienice și social-economice. Pentru acest motiv s-au ales produsele Lasselsberger-Knauf, produse de o calitate 24 superioară multora de pe piață, la un preț corect al performațelor aplicațiilor sale.

Agenția CFR , Sibiu

Primăria Veche, Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga“, Sibiu

Casa Haller, Sibiu

Palatul Episcopal, Alba Iulia

Muzeul Unirii, Alba Iulia

Lasselsberger-Knauf, în parteneriat cu UNIMAT vă oferă acum soluții pentru viitor. Aici găsești materiale pentru: • refacerea fațadelor îmbătrânite, fisurate și pătate; • refacerea interioarelor afectate de umezeală; • refacerea soclurilor cojite. Dacă dorești să fii la fel de mândru de aspectul fațadei tale chiar și în fața nepoților tăi, folosește materiale de calitate!


• Alegeți corect combinațiile de materiale pentru finisaj. Nu alegeți gletul de la un furnizor, tencuiala de la altul și lavabila din altă parte. Firmele producătoare de renume - cum este și cazul Lasselsberger-Knauf - folosesc rețete complete de finisaj (tencuială+glet+amorsă+lavabila), care au compoziții chimice compatibile prin formula lor de fabricare. Un amestec de compoziții diferite poate să dea un rezultat nesatisfăcător, trimițând deobicei vina pe materialul cel mai scump.

25


Pentru cei ce au curte și grădină, pe lângă amenajările florale și tunderea gazonului, la fel de important pentru aspectul exterior este și curățirea și revopsirea gardurilor. Pentru unii poate părea un efort în plus, destul de complicat, însă cu rețetele de aplicare și vopselele de la Vitex, prezentate mai jos, suntem convinși, că această muncă va da rezultate surprinzătoare. Pentru vopsirea gardurilor metalice sau din lemn vă prezentăm mai multe rețete de aplicare cu vopsele email pe bază de apă sau de solvent, începând cu cel mai important pas, și anume pregătirea suprafețelor. Pentru curățirea suprafețelor de metal, folosiţi o hârtie abrazivă nouă şi fină pentru a şlefui suprafaţa şi o cârpă umedă pentru a îndepărta praful. Puteți folosi de asemenea și soluții de îndepărtat vopseaua. Această procedură poate fi evitată dacă folosiţi un grund special pentru suprafeţe lucioase. Curăţarea cu solvenţi este folosită în principal pentru a îndepărta uleiul, grăsimea, murdăria, urmele de pământ sau

26

desenele de pe suprafaţă, precum şi alţi compuşi organici similari. Pe suprafețele din lemn încercaţi să şlefuiţi cu o hârtie abrazivă medie și folosiţi o cârpă pentru a îndepărta praful. Folosiţi un strat gros de grund special pentru lemn şi lăsaţi suprafaţa să se usuce în profunzime. Dacă este nevoie, aplicaţi un al doilea strat de grund şi apoi aplicaţi vopseaua finală (este posibil să fie nevoie să şlefuiţi suprafaţa înainte de aplicarea vopselei finale). Pe suprafețele ce nu au mai fost vopsite, alegerea grundului potrivit este de mare importanţă pentru a obţine un rezultat de înaltă calitate. Grundul este esenţial dacă suprafaţa este foarte poroasă sau are porozităţi neuniforme. Orice suprafaţă nevopsită trebuie să fie grunduită. Grundul a fost produs şi particularizat în funcţie de suprafeţe: lemn, metal, piatră, mortar, de aceea este foarte important să alegeţi grundul potrivit, în funcţie de natura suprafeţei. Pe suprafețele ce au mai fost vopsite folosiți, după examinarea defectelor fostei vopsele (bule, exfoliere), o perie de sărmă specială, după care șlefuiți suprafața cu o hârtie abrazivă din ce în ce mai fină.

• Preferabil este să folosiți același tip de vopsea cu același tip de bază. Dacă aplicați vopsea pe bază de solvenți peste un substrat vechi pe bază de apă, aveți toate șansele ca în scurt timp să apară fisuri, desprinderi, bule! • Dacă în timp ce vopsiți apar bule de aer la suprafață înseamnă că s-a aplicat vopseaua imediat după procesul de amestecare, s-au folosit unelte neadecvate, s-a folosit un solvent/diluant necorespunzător sau vopseaua a fost aplicată în condiţii de temperatură ridicată >35°C. Soluția ar fi răzuirea şi şlefuirea suprafaţei cu un şmirghel adecvat, apoi revopsit cu vopsea VEROLAC pe bază de solvenţi sau cu HEAVY METAL SILICON pe bază de silicon.


DIRECT 1

VEROLAC

Aplicare pe suport de metal. Se aplică direct pe rugină superficială, nu necesită grunduire și nu necesită diluare la aplicarea cu pensula. Aspect lucios. Uscare rapidă ( 3 ore), aplicare 3 straturi. Consum: 4/8m2/l/strat. 12 nuanțe de culoare Pentru pistol de pulverizat se diluează cu soluție T350 în compoziție de 20%.

DIAXYL DECOR

Email pe bază de rășini, pentru exterior și interior, lucios, disponibil pe 50 de nuanțe de culoare, cu grad de acoperire ridicat și rezistență la spălare și intemperii. • Pentru suprafețe metalice se folosește înainte de aplicare amorsa ANTIRUST-PRIMER • Pentru suprafețe de lemn vechi, după curățare, se aplică un strat de VELATURA • Nu păstrează textura lemnului

LUSSOLAC

Conservant de lemn pe bază de apă, inodor, pentru uz interior şi exterior. Produs solubil în apă pentru întreţinere cu impregnare pentru suprafeţe de lemn. Este disponibil incolor şi în 11 nuanţe naturale. Se tratează în prealabil cu un strat de Diaxyl Decor pe bază de apă şi apoi se aplică două straturi de Vitex Lussolac sau Marelac pe bază de apă sau solvent. • Păstrează textura lemnului.

VELATURA

VELATURA

Substrat pe bază de apă

Substrat pe bază de solvenți

Lac poliuretanic (o componentă) transparent sau colorat, pe bază de solvenţi, pentru suprafeţe din lemn interioare şi exterioare. Pe noile suprafeţe din lemn se aplică în prealabil un strat de conservant Vitex DIAXYL Decor şi apoi două straturi de LUSSOLAC. Pentru întreţinerea suprafeţelor lăcuite anterior, se aplică un strat de LUSSOLAC, după ce suprafața a fost curățată în prealabil.

MINIO

Substrat antioxidant

• Dacă ați folosit o pensulă profesională (Purdy - din păr natural) sau semiprofesională, curățați imediat după aplicare cu diluant T300! • Pistolul de pulverizat se curăță cu diluantul T350 • Dacă vopseaua nu se usucă în conformitate cu specificațiile tehnice înseamnă că s-a folosit un solvent/diluant necorespunzător, s-a aplicat un strat prea gros de vopsea sau aceasta a fost aplicată la temperaturi foarte joase sau în condiții de umiditate ridicată. Soluția ar fi aplicarea unuia sau două straturi de VEROLAC pe bază de solvent lucios sau de HEAVY METAL SILICON pe bază de solvent siliconic, diluat cu DILUANT UNIVERSAL T 300 de 5-10% de la VITEX.

ANTI-RUST

Grund uscare rapidă

Diluant întreținere pensule

27


28


Știați că Elis Pavaje

, liderul pe piața pavajelor din România, a contribuit la construcția celui mai nou stadion din România, Cluj Arena. Astfel, în colaborare cu societatea Con-a SRL, una dintre firmele care s-a ocupat de construcția arenei clujene, proiect 100% românesc, Elis Pavaje a asigurat o parte din lucrările de amenajări exterioare ale proiectului. În cadrul proiectului de la Cluj Arena, Elis Pavaje a folosit următoarele modele de pavaj: Pătrat P4 Umbra (produs special pentru acest proiect în 4 nuanțe), Frunza F4 antracit și Dreptunghi D2 roșu fără șanfren (pentru pista de bicicliști). Pe lângă pavaj, Elis a mai furnizat borduri (B3 si B1) și rigolă scafă R1. Stadionul Cluj Arena are o capacitate de 30.335 de locuri și respectă standardele FIFA și UEFA. Lucrările la acest stadion au început în luna iulie a anului 2009 și au fost executate de un consorțiu de opt firme care a câstigat licitația organizată de Consiliul Județean Cluj. Noua arenă beneficiază și de o pistă de atletism care poate găzdui competiții internaționale atletice.

•Atenţie la grosimea pavelelor! Pentru un trotuar pietonal se utilizează pavaje de 4-5 cm grosime; pentru un trafic carosabil uşor, de maxim 7 tone, se recomandă pavele de 5-6 cm grosime; pentru un trafic carosabil mediu şi greu (mai mare de 7,5 tone), este necesară o grosime de 8-10 cm. •La o alee pietonală, stratul suport trebuie să fie de minim 10-15 cm, iar la un carosabil, stratul suport va avea o dimensiune între 20 şi 40 de cm, în funcţie de traficul la care va fi supus. Ignorarea acestor parametri pot duce la „vălurirea“ pavajului în timp.

29


Calitate dovedită!

Roto este lider mondial în domeniul feroneriei pentru uşi şi ferestre!

Stabilitate durabilă!

Roto face din încredere un principiu. Aveţi garanţie de până la 15 ani!

GAMA PRINCIPALĂ DE PRODUSE

Fereastra de mansardă cu articulație mediană R6/R4 Ferestrele de mansardă de tip R6/R4 au deschidere clasică, oscilo-basculantă. Aceste ferestre sunt soluția ideală pentru iluminarea și aerisirea camerei si se recomandă în special pentru locurile greu accesibile .Pentru o utilizare confortabilă, mânerul se află în partea de jos a ferestrei.

Fereastra de mansardă cu deschidere în treimea superioară R7 Ferestrele cu deschiderea TOP reprezintă soluția originală Roto. Articularea ferestrei se găsește în treimea superioară a ferestrei, astfel încât asigură accesul liber la fereastrã. Fereastra nu se deschide deranjant spre interior și nu blochează vederea către exterior. De asemenea datorită deschiderii, se asigură o aerisire mai simplă şi mai eficientă a încăperii.

Imaginile din această broșură sunt cu caracter informativ, ceea ce înseamnă că pot exista diferenţe între unele imagini şi produsul efectiv achiziţionat. Nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele greşeli de tipar cu privire la caracteristicile sau imaginile produselor. Datorită tiparului, culorile din revistă pot fi diferite de culorile reale ale produselor.

Fereastra de mansardă cu dublă articulare R8. Modelul Premium de la Roto satisface toate așteptările pe care le aveți de la o fereastră de mansardă. Cu un design unic, fereastra Roto R8 cu dublă articulare permite doua moduri de deschidere cu ajutorul unui singur mâner multifunțional. Deschiderea totală permite o cale de acces mai sigură și mai confortabilă către fereastra deschisă. Poziția oscilo-basculantă,cu articularea ferestrei în treimea superioară, asigură o bună aerisire și libertate pentru cap. Pentru curățarea ferestrei , aceasta dispune de un sistem de blocare automat și sigur.

MIȘU urează tuturor meșterilor, constructorilor și clienților săi o primăvară cu „Poftă de construit!“ și

Editie speciala unimat  
Editie speciala unimat  
Advertisement