Page 26

Kärkialat

Vielä viime vuosikymmenellä Venäjän talous kasvoi huippuvauhtia. Maailman suurimpiin kuuluva talous kasvoi jopa seitsemän prosenttia vuodessa. Nyt tilanne on toinen, eikä se ole tullut yllättäen. Jo vuonna 2012 kasvu jäi reiluun kolmeen prosenttiin, viime vuonna kasvu oli vain runsas prosentti. Alkuvuoden 2014 ennuste on vielä näitä lukuja huonompi. ”Venäjän tuotannon kasvu on käytännössä pysähtynyt”, LUT:n Professor of Practice Pekka Sutela toteaa.

KATSE UKRAINAA KAUEMMAS Syyt Venäjän taloudelliseen tilanteeseen löytyvät muualta kuin Ukrainan kriisin mainingeista tai EU:n ja USA:n Venäjälle asettamista talouspakotteista. Viime vuosikymmenellä tapahtunut kulutuksen voimakas kasvu suuntautui suureksi osaksi ulkomaisiin tuotteisiin. Tämä on tyypillistä ostovoiman kasvaessa ja valuutan ollessa aliarvostettu. Kysyttyjä kulutushyödykkeitä ovat olleet esimerkiksi autot, ja elintarvikkeista jopa 40 prosenttia on ollut tuontitavaraa.

Samaan aikaan Venäjän vienti ei ole kasvanut ja tuotannon kasvu on pysähtynyt. ”Nyt yksityisen kulutuksenkin kasvu on hidastunut, kun rupla ei ole enää aliarvostettu ja rupla on heikentynyt jopa 20 prosenttia. Kulutus ei ole enää talouden veturi, vaan tarvittaisiin investointeja”, Sutela kertoo. Yksityiset investoinnit eivät ole kuitenkaan kasvaneet halutulla vauhdilla. ”Investointibuumia ei ole tapahtunut eikä sitä ole näkyvissäkään. Tämä on Venäjän talouden pitkän aikavälin kehitysmahdollisuuksien kannalta vakava asia.”

SUPISTUVATKO JULKISET INVESTOINNIT? Investointeja Venäjällä tekee valtio, mutta senkin hankkeet ovat olleet enemmän kertaluonteisia kuin jatkuvaa infrastruktuurin parantamista. Hyvä esimerkki ovat investoinnit Sotšin olympialaisiin. Valtion investointien määrä riippuu öljyn hinnasta, joka on ollut viime vuosina vakaa. Valtion omistamista energiayhtiöistä saatava vientitulo ei kasva, mikä vaikuttaa valtion

Ratkaisija - LUT  

Rohkeat ajattelevat toisin. Sidosryhmäjulkaisu 2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you