__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

LAND OF THE CURIOUS Opas hakijalle | LUT-yliopisto


LAND OF THE CURIOUS LUT-yhteisöä yhdistää asenne ja mielentila. Katsomme asioita yllättävästä näkökulmasta, kyseenalaistamme ja etsimme ratkaisuja. Teemme asioita uudella tavalla paremman huomisen ja hyvien asioiden puolesta. LUT on sijoittunut kahdessa maailman arvostetuimmista rankingeista 500 parhaan yliopiston joukkoon (THE 501–600, QS 470). Vahvuuksiamme ovat erityisesti tieteellinen laatu, vaikuttavuus ja koulutus, josta työllistyy. LUTin maailmassa ketään ei jätetä yksin. Innostumme yhdessä muiden innostuksesta. Uskomme, että yhdessä olemme enemmän kuin yksin. Taistelemme hyvien puolella. Kampuksemme sijaitsevat Lappeenrannassa ja Lahdessa, mutta mielen­maisemamme on tavoitettavissa missä tahansa. Ole utelias. Ole yksi meistä.

Juha-Matti Saksa Rehtori

Lähteet: Times Higher Education World University (THE) -ranking 2020 | QS World University Rankings (QS) 2021

2


3


LUTISSA VOIT OPISKELLA SEKÄ

TEK­NIIKKAA ETTÄ KAUPPA­TIETEITÄ JA YHDISTÄÄ NE.

LUT on uteliaiden yliopisto, jossa opiskelu tähtää parempaan huomiseen. Koulutamme osaajia muutta­maan maailmaa – emme vain muuttuvaan maailmaan. Puhdas energia, vesi ja ilma ovat elämän edellytyksiä, joihin me LUT-yliopistossa etsimme ratkaisuja tekniikan ja talouden osaamisella. Autamme yhteiskuntaa ja yrityksiä uudistumaan kestävästi. Tavoitteemme on, että meiltä valmistuvat työllistyvät hyvin ja ovat vastuullisesti uteliaita, yrittäjämäisiä ja aloitekykyisiä.

» lut.fi/opiskelu

Opas hakijalle 2020 – 2021 Kuvat: Teemu Leinonen, Maija Eronen (s. 35), Snafu Oy ja TwistBe Oy (s. 35), Rami Hanafi (s. 35) ja Lahden Talot (s. 41) Kuvien mallit ovat LUT-yliopiston opiskelijoita. LUT-YLIOPISTO Lappeenrannan kampus Yliopistonkatu 34 53850 Lappeenranta Lahden kampus Mukkulankatu 19 15210 Lahti Painopaikka Grano Oy

4


SISÄLTÖ 6 Kaksi kampusta, kaksi kaupunkia 7 Lappeenrannan kampus 9 Lahden kampus 10 TEKNIIKKA 12 Energiatekniikka 14 Kemiantekniikka 16 Konetekniikka 18 Laskennallinen tekniikka 20 Sähkötekniikka 22 Tietotekniikka 24 Tuotantotalous 26 Ympäristötekniikka 28 Englanninkieliset kandidaattiohjelmat 30 Technology and Engineering Science 30 Energy Technology 31 Electrical Engineering 31 Mechanical Engineering 31 Software and Systems Engineering 32 KAUPPATIETEET 34 Kauppatieteet – kandidaatin tutkinto 36 Kauppatieteet – maisteriohjelmat 36 Laskentatoimi 36 Tietojohtaminen ja johtajuus 36 Business Analytics 37 International Business and Entrepreneurship 37 International Marketing Management 37 Strategic Finance and Analytics 37 Supply Management 38 Uteliaat muuttavat maailmaa 40 Koti kampuksella 42 Muista nämä

5


KAKSI KAMPUSTA, KAKSI KAUPUNKIA Yliopistomme kaksi kampusta sijaitsevat Lappeenrannassa ja Lahdessa. Lappeenrannassa järjestetään suurin osa kandidaatti- ja maisteriohjelmista. Lahdessa voi opiskella kahdessa englanninkielisessä kandidaattiohjelmassa sekä kahdeksassa maisteriohjelmassa.

6 | LAPPEENRANNAN KAMPUS


Lappeenrannan kampus Lappeenrannan kampuksemme sijaitsee Saimaan eteläisellä rannalla. Vihreä ja moderni kampus Skinnarilan kaupunginosassa on kompakti kokonai­ suus, jossa työskentelee päivittäin lähes 10 000 ihmistä. Samalla kampuksella kanssamme toimii myös LAB-ammattikorkeakoulu. Kampukselta on matkaa Lappeenrannan keskustaan noin seitsemän kilometriä, ja bussi kulkee sinne vartin välein. Meille on helppo tulla joka puolelta Suo­ mea; junamatka Helsingistä kestää vain kaksi tuntia. Lappeenrannassa on myös kansainvälinen lentokenttä, josta on suoria lentoyhteyksiä Eurooppaan. Yliopiston tilat ovat opiskelijoiden käytettävissä ympäri vuorokauden. Opiskelijoiden käytössä on myös J. Hyneman Center, jossa voi testata erilaisia ratkaisuja ja rakentaa prototyyppejä. Opintojen vastapainoksi Skinnarilassa on hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Kampuksella on kaksi liikuntasalia, iso kuntosali sekä ryhmäliikun­­ ta­tunteja lähes päivittäin. Saimaan ympäristö tarjoaa myös runsaat mahdollisuudet viihtyä ja harrastaa. Kampukselta löytyy viisi opiskelijahintaista ravintolaa, kahvila ja ruokakauppa. Lisäksi keskustasta löytyy runsas valikoima kahviloita ja ravintoloita. Lappeenrannan kaupunki jakaa visiomme kestävästä kehityksestä. Kaupunki pyrkii jatkuvasti kehittämään vaihtoehtoja uusiutuvasta energiasta ja vihreästä teknologiasta. Lappeenrannan 73 000 asukkaasta joka kymmenes on opiskelija.

8000 80 23 20 Yli

LAPPEENRANTA – Lahti – Helsinki – Joensuu – Tampere – Turku – Vaasa – Rovaniemi

Etäisyys 150 km 230 km 230 km 230 km 390 km 500 km 780 km

Julkinen 1 h 15 min 2h 2 h 30 min 3 h 15 min 4h 6 h 15 min 9 h

opiskelijaa kampuksella

Rovaniemi

kansallisuutta

Vaasa Joensuu

harrastekerhoa

Tampere Turku päivää wappua

Lappeenranta

Lahti Helsinki

LAPPEENRANNAN KAMPUS | 7


8 | LAHDEN KAMPUS


Lahden kampus Lahden kampuksemme sijaitsee NiemiCampuksella Niemen kaupunginosassa noin kolmen kilometrin päässä Lahden keskustasta. Uuden ajan oppimis­ ympäristö on saneerattu tehdaskiinteistöön. Samalla kampuksella kanssamme toimii myös LAB-ammatti­ korkeakoulu. Kampuksen tilat ovat opiskelijoiden käytettävissä 24/7. Kampus tarjoaa kaiken, mitä onnistuneeseen opiskelijaelämään tarvitsee: monipuoliset liikuntaja ruokailumahdollisuudet sekä kohtaamispaikkoja opiskelijoille ympäri vuorokauden. Liikunnan mahdollistavat erilaiset ryhmäliikuntatilat, kuntosali sekä kampuksen sisäpihalta löytyvät ulkoliikuntatelineet ja -välineet. Liikunnan jälkeen voi rentoutua kampussaunassa. Opiskelijahintaisia makuelämyksiä tarjoavat ravintolamaailman lisäksi kampukselta löytyvä jäätelöbaari ja opiskelijoiden ylläpitämä kahvila-baari. Lahdessa on 120 000 asukasta, ja se on Suomen suurimpia kaupunkeja. Lahdessa ison kaupungin urbaani kulttuuri ja monipuolinen palvelutarjonta yhdistyvät pienen kaupungin kotoisaan tunnelmaan, näppäriin etäisyyksiin ja luonnon­läheisyyteen. Lahti on maanteiden ja rautateiden risteämiskohta, joten liikenneyhteydet ovat hyvät joka suuntaan: Helsinkiin sekä Lappeenrantaan pääsee junalla noin tunnissa. Lahdesta pääsee kätevästi suoralla bus-

5 000 600 200 20

siyhteydellä myös Helsinki-Vantaan lentokentälle, jonne on matkaa noin 90 kilometriä. Lahti on nimetty vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Kaupunkiseudun tavoitteena on olla Suomen yritysystävällisin ja rohkein kestävä kasvukeskus.

LAHTI – Lappeenranta – Helsinki – Joensuu – Tampere – Turku – Vaasa – Rovaniemi

Etäisyys 150 km 110 km 340 km 130 km 215 km 370 km 715 km

opiskelijaa kampuksella

Julkinen 1 h 15 min 1h 3 h 40 min 1 h 50 min 2 h 50 min 4 h 15 min 9h

Rovaniemi

LUTin opiskelijaa Lahdessa syksyllä 2021

Vaasa tilaa, joista yksikään ei ole samanlainen

Joensuu Tampere

yritystä samalla kampuksella

Turku

Lappeenranta

Lahti Helsinki

LAHDEN KAMPUS | 9


TEKNIIKKA LUTin tekniikan koulutusohjelmista valmistuu teknologisen ja taloudellisen kehityksen sekä kestävän hyvinvoinnin asiantuntijoita. Tekniikan alojen osaajille ja ratkaisuille on jatkuvasti kysyntää. Koulutuksemme keskittyy maailmanlaajuisia tekoja vaativiin asioihin, kuten ilmaston­muutoksen hillitse­miseen sekä puhtaan veden ja energian saatavuuteen. LUTista saat monipuolisen diplomi-insinöörin koulutuksen ja tienraivaaja-asenteen työelämän muuttuviin tarpeisiin. Valittavanasi on kahdeksan eri tekniikan koulutusohjelmaa. Tekniikan kaksiportaisen tutkinnon ensimmäinen vaihe on tekniikan kandidaatin tutkinto (3 v, 180 op). Sen jälkeen erikoistut ja syvennät osaamistasi diplomi-insinöörin tutkinnossa (2 v, 120 op). Diplomi-insinööri­ohjelmissa valittavanasi on useita vaihtoehtoja – myös koulutus­ohjelmarajat ylittäviä.

10 | TEKNIIKKA


TOP 4 syytä opiskella tekniikkaa LUTissa 1. Todistetusti laadukas koulutus

Kaikki tekniikan koulutusohjelmamme ovat kansain­välisesti akkreditoituja.

2. Kestävä ajattelu

Ekologinen kestävyys huomioidaan jokaisessa koulutusohjelmassamme.

3. Tyytyväiset opiskelijat

Tekniikan akateemisten (TEK) mukaan LUTista valmistuneet diplomi-insinöörit ovat Suomen tyytyväisimpiä opintoihinsa ja opetuksen laatuun.

4. JHC – Jamie Hyneman Center

Uniikki protopaja, jossa opiskelijat voivat testata ideoitaan, rakentaa prototyyppejä ja verkostoitua yritysten kanssa. Myytinmurtaja Jamie Hyneman, LUTin kunniatohtori, on tiiviisti mukana pajan toiminnassa.

Tekniikan alan yhteisvalinta numeroina

70 % 30 % 70 %

opiskelijoista pääsee opiske­lemaan ylioppilastodistuksen perusteella opiskelijoista otetaan opiskelemaan valintakokeen perusteella aloituspaikoista on varattu ensikertalaisille

Luvut pätevät tekniikan alan yhteisvalintaan LUTissa.

TEKNIIKKA | 11


ENERGIATEKNIIKKA Energiaa tarvitaan yhä enemmän. Ilmastonmuutoksen ja ympäristö­kysymysten huomioon ottaminen sähkön ja lämmön tuotannossa ovat haasteita, joita ratko­­maan tarvitaan uusia diplomi-insinöörejä. Mitä energiatekniikan koulutusohjelmassa oppii? Opinnoissasi perehdyt energian tuotantoon, siirtoon, jakeluun ja käyttöön. Saat kattavat perustiedot energian­tuotannon eri tekniikoista, kuten höyry-, ydin-, aurinko- ja tuulivoima­ tekniikasta sekä niiden toiminnasta ja turvallisuudesta. Koulutuksessasi yhdistyvät tekniikka ja luonnontieteet – matematiikka ja fysiikka. Pääset soveltamaan niitä ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi. Opit hallitsemaan energiantuotantoon liittyvät tekniikat ja arvioimaan niiden vaikutukset. Opit ymmärtämään, miten luonnon energiavaroja, kuten vettä, tuulta tai biomassaa, muutetaan yhteiskunnan käyttöön sopivaksi energiaksi: lämmöksi, sähköksi tai höyryksi. Kantavia teemojamme ovat energian tehokas käyttö ja ympäristöystävällisyys. Ydinvoima ja ennen kaikkea ydin­turvallisuus ovat tärkeitä siirryttäessä vähäpäästöiseen energiantuotantoon. Ydinturvallisuutta voit opiskella Suomessa vain LUTissa. Opintojen aikana opit arvioimaan, kuinka energiantuotanto vaikuttaa ympäristöön, talouteen ja ympäröivään yhteis­ kuntaan. Valinnaisten opintojen kautta voit syventää myös aurinko- ja tuulienergian osaamistasi. Energiatekniikan tutkimus ja koulutus perustuvat vahvaan voi­ma­laitostekniikan ja energiatalouden osaamiseen. Kehitämme kestävämpiä ja tehokkaampia energian tuotanto- ja jakelujärjestelmiä. Painotamme opinnot työelämässä tarvittavan osaamisen perusteella. » lut.fi/energiatekniikka

12 | TEKNIIKKA


Me tullaan tarvitse­maan energiaa, ja sen kulutus kasvaa koko ajan. Elna Arokivi energiatekniikan opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelmat

Meiltä valmistuneita

» Energiajärjestelmien mallintaminen » Energiakoneet ja -prosessit » Voimalaitosprosessit » Voimalaitostekniikka » Uusiutuva energia » Energiatalous » Ydinvoimatekniikka » Ydinturvallisuus » Lämmönsiirto » Virtauslaskenta » Teknillinen termodynamiikka

» Energy Conversion Voimalaitostekniikka, höyryturbiinit, turbokoneet, energian muunto » Nuclear Engineering Ydinturvallisuus, ydintekniikka » Bioenergy Systems Bioenergiajärjestelmät, energiatalous » EnTeDI Energiatalous ja -markkinat, tehokkuus ja hukkalämmön hyödyntäminen, projekti­ työskentely Suoritetaan etäopiskeluna, lähiopetus Lappeen­rannassa, Lahdessa tai Turussa.

» Vientijohtaja energia­ teollisuuden laitevalmistajalla » Reaktori-insinööri ydinvoimalassa » Ydinturvallisuuspäällikkö » Biomassakattiloiden myyntipäällikkö » Tekninen suunnittelija tuulivoimalassa » Myynti-insinööri energiatekniikkayrityksessä » Energia-asiantuntija konsulttiyhtiössä » Energiantuotannosta vastaava insinööri metsäteollisuudessa

Ohjelmamme on Suomen yliopistoissa ainoa, joka keskittyy puhtaasti energiatekniikkaan. TEKNIIKKA | 13


KEMIANTEKNIIKKA Kemiantekniikan avulla vaikutetaan miljoonien ihmisten elämän­laatuun. Kemiantekniikan asiantuntijat suunnittelevat uusia, puhtaampia tuotantotapoja, joilla parannetaan energian, veden ja luonnonvarojen riittävyyttä sekä ympäristön tilaa. Mitä kemiantekniikan koulutusohjelmassa oppii? Kemiantekniikan koulutus antaa sinulle valmiudet kehittää uusia kestävämpiä tuotteita ja tuotanto­­­mene­telmiä vähentäen ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta – uusia vedenpuhdistusmenetelmiä, arvokkaiden kompo­nenttien talteenottoa kierrätettävistä ja uusiutuvista materiaaleista, puhdasta ympäristö­ ystävällistä ruokaa ja tehokkaampaa ympäristön seurantaa. Opinnoissasi perehdyt erilaisiin kemian­­tekniikan tuotantomenetelmiin ja niiden kemiallisiin ilmiöihin, opit hyödyntämään eri erotusmenetelmiä ja -mate­riaa­leja sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan luonnon­varojen kestävää käyttöä. Perehdyt prosessien turvallisuuteen, kustan­­nus­ten laskentaan ja taloudellisen kannat­ta­vuuden arvioin­tiin. Opit, miten teollisuuden sivuvirtoja kierrätetään ja miten jätteitä ja jätevesiä käsitel­lään. Opinnot sisältävät paljon myös käy­tännön laboratoriotyöskentelyä. Osaamisellasi kehität teknologiaa, joka parantaa energian, veden ja luonnonvarojen riittävyyttä sekä ympäristön tilaa. Tämä antaa hyvän pohjan tulevaisuuden työelämään. » lut.fi/kemiantekniikka

14 | TEKNIIKKA


Haluan olla hyödyllinen välikappale tekniikan maailman suuressa koneistossa. Otto Tuominen kemiantekniikan opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelmat

Meiltä valmistuneita

» Vedenpuhdistustekniikat » Erotus- ja puhdistustekniikat ja -menetelmät » Kiertotalouden prosessit » Merkittävät kemialliset reaktiot ja ilmiöt » Prosessien suunnittelu ja kehitys » Uusiutuvat raaka-aineet ja materiaalit

» Chemical Engineering Kemiallinen prosessitekniikka » Water Technology Veden käsittely- ja puhdistustekniikka Suoritetaan etä- tai lähi­ opiskeluna Lappeenrannassa. » Biorefineries Biojalostamon tuotteet ja prosessit Suoritetaan etä- tai lähi­ opiskeluna Lappeenrannassa.

» Projektipäällikkö metsäteollisuudessa » Prosessisuunnittelija kemianteollisuudessa » Ympäristönsuojelun asiantuntija » Tutkimusinsinööri metallurgiateollisuudessa » Tutkimuskemisti lääketeollisuudessa » Tuotantopäällikkö biojalostamossa » Laboratorioinsinööri » Rikosinsinööri keskusrikospoliisissa » Kemianteollisuuden laitteiden myyntipäällikkö

Olemme Suomen ykkönen erotus­ tekniikassa – sekä opetuksessa että tutkimuksessa. TEKNIIKKA | 15


KONE­ TEKNIIKKA Koneteknisiä sovelluksia tarvitaan kaikkialla. Lähes jokaisen tuotteen tai palvelun tuottamiseen on jossain vaiheessa tarvittu konetekniikkaa. Mitä konetekniikan koulutusohjelmassa oppii? Konetekniikka on yhdistelmä luovaa tuotekehitystä, suunnittelua ja mallinnusta, tehokasta tuotantoa, automaatiota, robotiikkaa sekä ihmisten ja asioiden tuloksellista johtamista. Insinöörinä ratkaiset ongelmia ja suunnittelet ja valmistat erilaisia hyödykkeitä sekä teollisuudessa tarvittavia koneita ja laitteita. Konetekniikan opinnot antavat sinulle valmiudet erilaisten kestävän kehityksen mukaisten teknisten ratkaisujen tuote­kehitykseen digitaalisia ja virtuaali­sia ympäristöjä sekä teollisen muotoilun keinoja hyödyntä­mällä. Opit myös ottamaan huomioon tuotteen koko elinkaaren ja kiertotalouden periaatteet. Ymmärrät liiketoiminnan lainalaisuuksien, kuten markkinoinnin ja asiakastarpeiden tunnistamisen, merkityksen tuotteiden kehittämisessä. Opintojesi maisterivaiheessa valitset erikoistumisopintosi kahdeksasta eri vaihtoehdosta, jotka kattavat modernin ja arvostetun suunnittelu-, valmistus- ja materiaaliosaamisen lisäksi teollisen muotoilun. Voit valita myös kokonaisvaltaisemmin teolliseen muotoiluun painottuvan tai kokonaan etänä toteutettavan maisteriohjelman. Perehdyt tuotekehitykseen erikoistuneen yrityksen perustamiseen sekä asiantuntijan ja esimiehen rooliin kansainvälisessä virtuaaliyrityksessä. Johtamisessa ja tuotteiden kehittämisessä huomioit uusimmat digitaalisen toimintaympäristön vaatimukset ja ominaispiirteet. Monipuolinen koulutus antaa kilpailukyvyn myös kansainvälisille työmarkkinoille. Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala ja kone- ja metalliteollisuus sen suurin toimiala. Kone- ja metalliteolli­ suuden menestystuotteita ovat risteilijät, laivojen ja voimaloiden moottorit, hissit, nosturit ja nostimet sekä moderneimmat keinoälyn avulla ohjattavat robotit. » lut.fi/konetekniikka

16 | TEKNIIKKA


Konetekniikka sisältää laajan variaation kaikkia eri tekniikan aloja. Milla Vehviläinen konetekniikan opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelmat

» Automaatio » Luova tuotekehitys » Digitaalinen suunnittelu » Tuotteen muotoilu » Virtuaalimallinnus » Tehokas tuotanto » 3D-tulostus » Robotiikka » Teräsrakenteiden keston mallinnus » Ihmisten ja projektien johtaminen

» Mechanical Engineering Kahdeksan eri erikoistumis­ kokonaisuutta, joista valitaan kaksi: digitaalinen suunnittelu, robotiikka ja mekatroniikka, lasertyöstö ja lisäävä valmistus, hitsaustuotanto ja metallurgia, vaativat teräsrakenteet, komposiitti- ja hybridimateriaalit, teollinen muotoilu tai kestävän kehityksen mukainen valmistus. » Konetekniikan JEDI-ohjelma Suoritetaan etäopiskeluna, lähiopetus Lappeenrannassa. » Konetekniikan MEC-ohjelma Suoritetaan etäopiskeluna, lähiopetus Turussa.

» Industrial Design Engineering Tuotteiden muotoilun, käytettä­ vyyden ja valmistettavuuden yhdistäminen asiakkaan toi­veiden mukaisen tuotteen toteuttamiseksi Suoritetaan osittain etäopiske­ luna, lähiopetus Lahdessa.

Meiltä valmistuneita » Toimitusjohtaja virtuaali­ suunnitteluyrityksessä » Suunnittelupäällikkö kansain­­välisessä energiayrityksessä » Tuotantopäällikkö paperi- ja selluteollisuudessa » Mekaniikkasuunnittelija » Laatupäällikkö metallialalla

Ohjelmamme painottaa vahvasti tuloksellista johtamista ja kansainvälistä kehitystä. TEKNIIKKA | 17


LASKENNALLINEN TEKNIIKKA Digitalisoituminen ja sen myötä räjähdysmäisesti kasvavat tietoaineistot muuttavat maailmaa. Koemme tämän arjessamme muun muassa tiedonhaun, tietoliikenteen, robotiikan, talouden ja lääketieteen harppauksina. Kyky tulkita dataa ja tehdä sen pohjalta johtopäätöksiä on muutoksen keskeisiä ajureita. Siihen tarvitaan sekä laskennallisten menetelmien että tekoälyn osaamista. Mitä laskennallisen tekniikan koulutusohjelmassa oppii? Ohjelmassamme opit, mitä koneoppiminen ja tekoäly ovat ja kuinka matematiikka ja tilastotiede muodostavat näiden perustan. Opit ymmärtämään ilmiöitä ja asioiden välisiä riippuvuussuhteita sekä analysoimaan niihin liittyviä riskejä ja epävarmuutta. Saat valmiudet analysoida data-aineistoja sekä suunnitella ja toteuttaa ratkaisuja maailman ongelmiiin laskennallisten menetelmien, mallinnuksen ja tietojenkäsittelyn avulla. Tunnet laskennan teorian ja käytännön ja pystyt sovelta­ maan osaamistasi monitieteisissä ryhmissä esimerkiksi satelliittikaukokartoitukseen tai lääketieteelliseen kuvantamiseen. Hallitset myös riskianalyysin: älykkäiden järjestelmien täytyy olla varmatoimisia, ja niiden laajaan käyttöön liittyy joukko eettisiä kysymyksiä. Tulevaisuuden yhteiskuntamme rakennetaan laskennallisen tekniikan pohjalta. » lut.fi/laskennallinen-tekniikka

18 | TEKNIIKKA


Tällä osaamisella on kysyntää start-upeista suuryrityksiin. Henriikka Harinen laskennallisen tekniikan opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelmat

Meiltä valmistuneita

» Vahva matemaattinen pohja » Tekoäly ja koneoppiminen » Suurten tietoaineistojen käsittely » Mallinnus ja simulaatio

» Data-centric Engineering, syventymisvaihtoehdot: sovellettu matematiikka, tietokonenäkö ja hahmontunnistus » Business Analytics Liiketoiminta-analytiikan teoriat ja menetelmät sekä niiden soveltaminen

» Sahateollisuuden digitalisaatiota ajavan yrityksen toimitusjohtaja » Teollisuuden konenäköratkaisuihin keskittyvän yrityksen toimitusjohtaja » Tietokonenäön tai virtuaalitodellisuuden kehittäjä tekoäly-yrityksessä » Kuvantavien laitteiden kehittäjä lääketieteellisen tekniikan yrityksessä » Yliopiston professori ja tutkija » Tietokonenäön kehittäjä ympäristö­ monitorointiyrityksessä

Tekoäly ja matema­tiikka muokkaavat maailmaa – me muokkaamme niitä ratkaisuiksi yhteiskunnan ongelmiin. TEKNIIKKA | 19


SÄHKÖTEKNIIKKA Nykyteknologialla voidaan valmistaa aurinkoenergiasta polttoainetta ja edistää ihmisten hyvinvointia erilaisin sähköisin sovelluksin. Sähkö on avainroolissa ilmaston­muutoksen hillinnässä. Sähkötekniikan osaajana pääset vaikuttamaan tulevaisuuteen. Mitä sähkötekniikan koulutusohjelmassa oppii? LUTissa sovellat osaamistasi sähköistyvän yhteiskunnan uudistamiseksi. Sähkötekniikan opinnoissa opit ymmärtä­ mään, kuinka sähköenergia syntyy, miten sitä käytetään ja siirretään, kuinka sähköjärjestelmiä ohjataan ja miten sähkömarkkinat toimivat. Opit myös kehittämään uusia sähköteknisiä laitteita ja järjestelmiä. Opinnoissasi painotetaan energiatehokkuutta sekä puhtaan energian tuotantoa ja käyttöä. Syvennyt muun muassa älyk­ käisiin sähköverkkoihin, tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan, sähkökoneisiin, automaatioon sekä tehoelektroniikkaan. Hallitset sähköön liittyvät ilmiöt sekä sähkötekniikan ja elektroniikan toimintaperiaatteet. Meillä voit syventyä myös aurinkotalouteen. Digitalisaatio ja energian internet tuovat uusia mah­dol­lisuuksia sähköverkon hyödyntämiseen. Uusiutuvan energian tuotanto ja energiankäytön tehostamisen tarve tarjoavat sähkötekniikan osaajille työtä nyt ja tule­vaisuudessa. » lut.fi/sahkotekniikka

20 | TEKNIIKKA


Kun maailma sähköistyy, tarvitaan lisää sähkö­tekniikan osaajia. Elias Pylväläinen sähkötekniikan opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelmat

Meiltä valmistuneita

» Energian tehokas käyttö » Älykkäät ja kehittyvät sähköverkot ja -markkinat » Uusiutuvan energian tuotanto » Sähkölaitteiden ja -järjestelmien suunnittelu ja ohjaus » Ohjelmointi ja automaatio » Datan analysointi ja hyödyntäminen » Elektronisten laitteiden suunnittelu ja rakentaminen

» Electrical Engineering Sähköverkot ja -markkinat, aurinkotalous, sähkökoneen suunnittelu, elektroniikka ja sulautetut järjestelmät » Sähkötekniikan DIODI-ohjelma Modernit energiajärjestelmät Suoritetaan etä­opiskeluna, lähiopetus Lappeenrannassa. » Sähkötekniikan ELEC-ohjelma Meri- ja autoteollisuus, sähkö­ käyttötekniikka Suoritetaan etäopiskeluna, lähiopetus Turussa, Lahdessa tai Lappeenrannassa

» Teknologiajohtaja » Testauspäällikkö autotehtaalla » Automaatioinsinööri » Sähköyhtiön toimitusjohtaja » Ohjelmistosuunnittelija » Sähkösalkunhoitaja » Koneoppimisen asiantuntija » Sähkökoneiden tuotekehitysinsinööri » Yliopiston opettaja » Sähköverkkojen suunnittelija

Sähkötekniikan tutkimuksemme on uraauurtavaa: teemme sähköstä mm. ruokaa ja polttoaineita. TEKNIIKKA | 21


TIETOTEKNIIKKA Maailma on digitaalinen. Ohjelmistot ja teknologiat ovat yhä merkittä­vämpi osa jokapäiväistä elämäämme. Ohjelmointi­­osaa­misella tartutaan esimerkiksi kestävän kehityksen haasteisiin. Mitä tietotekniikan koulutusohjelmassa oppii? Tietotekniikan ohjelmassa opit ratkaisemaan isoja yhteiskunnan haasteita digitalisaation ja ohjelmistotuotannon osaamisen avulla. Haasteet voivat liittyä esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen, yritysmaailman tutkimus- ja kehitystarpeisiin tai kuluttajien toiminta­ tapojen ohjaamiseen kestävän kehityksen suuntaan. Opit ottamaan ohjelmistojen suunnittelussa huomioon digitalisaation, tiedonhallinnan sekä kestävän kehityksen näkökulmat. Pääset hyödyntämään loogista ajattelua ja luonnontieteitä ongelmien ratkaisemisessa sekä sovel­ tamaan oppimaasi todellisiin yrityselämän haasteisiin. Liiketoimintanäkökulma auttaa sinua hahmottamaan, millaista yritystoimintaa ohjelmistojen avulla voi luoda ja kuinka työllistyt valmistuttuasi. Jo opintojesi aikana voit hyödyntää yliopiston start up- ja ohjelmistokehityksen alustoja sekä kehittää omaa liiketoimintaasi. LUTin laboratoriotiloissa teet omia ohjelmistotuotannon kokeitasi. Käyttäjälähtöisen työskentelyn avulla ymmärrät paremmin asiakkaiden tarpeita ja vaatimuksia. Intensiivisillä code campeillä opit tekemällä. Pääset suunnittelemaan ja rakentamaan ohjelmistoja tiimityönä. Työskentely tapahtuu yritysten ja yliopiston yhteistyö­ kumppaneiden kanssa. » lut.fi/tietotekniikka

22 | TEKNIIKKA


Istumme tietokoneen ääressä ja mietimme, miksi bitti on vinossa.

Kuisma Närhi tietotekniikan opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelma

Meiltä valmistuneita

» Tietojenkäsittely » Ohjelmointi » Ohjelmistotuotanto » Verkkosovellukset » Tietorakenteet ja algoritmit » Tietokannat » Käyttöjärjestelmät ja ekosysteemit » Ohjelmistotestaus » Ohjelmistojen ylläpito

» Software Engineering and Digital Transformation Syventymisvaihtoehdot: Ohjelmistosuunnittelu ja ohjelmistokehitys Liiketoimintaprosessien, tuotteiden ja palveluiden digitalisaatio » Software Product Management and Business Ohjelmistoekosysteemien sekä ohjelmistoalustojen kehitys ja hallinnointi Ohjelma soveltuu työn ohessa suoritettavaksi. Intensiiviopetus Lahdessa.

» Tietoturvajohtaja » Järjestelmäasiantuntija » IT Manager » Lead Programmer » Ohjelmistotalon toimitusjohtaja » Tietohallintapäällikkö » Sovelluskehittäjä » Start up -yrittäjä » User Experience Specialist

Olemme Suomen ainoa yliopisto, jossa ohjelmistotuotantoa voi opiskella kandi­ohjelmasta aina maisteri­tasolle asti. TEKNIIKKA | 23


TUOTANTOTALOUS Tuotantotalous rakentaa siltoja teknologian ja yritystoiminnan välille. Kun yhdistetään matemaattinen ja tekninen ongelman­ratkaisu ihmisten ja prosessien johtamiseen, autetaan yrityksiä tekemään parempia päätöksiä. Mitä tuotantotalouden koulutusohjelmassa oppii? Tuotantotalous yhdistää teknologista, matemaattista ja luonnontieteellistä ajattelua yritystoiminnan analysoinnissa ja ongelmanratkaisussa. Opinnoissasi perehdyt siihen, miten organisaatioita voi uudistaa ja kehittää kestävämpään suuntaan. Opit analysoimaan teknologisten ratkaisujen soveltamista ja kaupallistamista. Kehität ja tehostat prosesseja ja toimintoja. Opit suunnittelemaan uudenlaista liiketoimintaa, uusia tuotteita ja palveluja. Tiedon analysoinnin taidoillasi autat yrityksiä tekemään parempia päätöksiä. Opit myös toimimaan ja verkostoitumaan kansainvälisessä, jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä ja saat laajan kuvan yritysten toiminnoista. LUTin tuotantotalouden koulutus painottaa innovaatiotoiminnan, toimitusketjujen, tuotannon, teknologian ja kustannusten johtamisen laajaa osaamista. Kun se yhdistetään digitalisaation tarjoamiin mahdollisuuksiin, rikotaan perinteisiä rajoja yritysten ja julkisen sektorin välillä ja parannetaan näiden kilpailukykyä. Elinkeinoelämä tulee sinulle tutuksi vierailevien luennoitsijoiden, yritysvierailujen ja yrityksille tekemiesi projektitöiden ja diplomityön kautta. » lut.fi/tuotantotalous

24 | TEKNIIKKA


Pitäisi keretä valmistua ennen kuin tulee revityksi työelämään. Panu Laukkanen tuotantotalouden opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelmat

Meiltä valmistuneita

» Innovaatioiden ja teknologian johtaminen » Toimitusketjun johtaminen » Kustannusjohtaminen » Tuotannon optimointi » Tuote- ja palvelukehitys » Datan analysointi ja jalostaminen » Yritysverkostot ja kansain­ välinen liiketoiminta » Yrittäjyys

» Tuotannon johtaminen » Digitaalinen palvelutuotanto » Data-analytiikka päätöksenteossa » Global Management of Innovation and Technology » Yrittäjyys Ohjelma järjestetään Lahdessa. » Tuotantotalouden DI-ohjelma TUDI Ohjelma järjestetään Lahdessa ja ohjelmaan on erillishaku.

» Controller » Projektipäällikkö » Tuotekehityspäällikkö » Teknologia-alan yrittäjä » Tehdaspäällikkö » Data Analyst » Supply Chain Manager » Export Manager » After Sales Manager » Avainasiakaspäällikkö

LUTissa on Suomen laajin tuotanto­ talouden DI-ohjelmien tarjonta. TEKNIIKKA | 25


YMPÄRISTÖTEKNIIKKA Ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta välttämättömiä muutoksia ollaan käynnistämässä eri puolilla maailmaa. Tietoisuus muutosten kiireellisyydestä on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Mitä ympäristötekniikan koulutusohjelmassa oppii? Ympäristötekniikan ohjelmassa opit arvioimaan ja vaikuttamaan siihen, miten tuotantotavat ja kulutustottumukset vaikuttavat ympäristöömme. Haastavia ongelmia ratkaistaan kehittämällä teknisiä järjestelmiä ja innovatiivisia liiketoimintamalleja. Saat vastauksia siihen, kuinka tuotteiden val­mis­tuk­ sen ja elinkaaren vaikutuksia veden tai ilman laatuun vähennetään ja tuotteista aiheutuvaa luonnonvarojen kulutusta vähennetään ja hiilijalanjälkeä pienennetään. Ilmastonmuutos ja kiertotalous ovat keskeisiä koulutus­ ohjelmamme painopisteitä. Ympäristötekniikassa yhdistyvät tekniikka ja talous. Ohjelma perustuu monitieteelliseen kestävyystutkimukseen, joka yhdistää luonnontieteitä, yhteiskunta­tieteitä ja lainsäädäntöä. Opit, miten tekniset järjestelmät voivat palvella kestävyyshaasteiden ratkaisemista ja miten ratkaisuja vertaillaan keskenään. Ohjelmassamme opit näkemään kestävyyshaas-­ teet mahdollisuuksina ja pääset työskentelemään koko yhteiskunnan kannalta merkityksellisten kysymysten parissa. » lut.fi/ymparistotekniikka

26 | TEKNIIKKA


Ratkomme ympäristöongelmia ja etsimme ratkaisuja kestämättömään elämäntyyliin. Ville Varpula ympäristötekniikan opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

DI-ohjelmat

Meiltä valmistuneita

» Ympäristö ja liiketoiminta » Systeemiajattelu » Kestävä kehitys yhteisöissä » Jätehuoltojärjestelmät » Elinkaarimallintaminen » Päästöjen vähentäminen » Yritysvastuu » Muutoksen hallinta » Kestävä päätöksenteko

» Sustainability Science and Solutions Kestävä yhteiskunta, ympäristönäkökulma tekniikassa ja taloudessa, ympäristöjohtaminen, kestävät ratkaisut, elinkaarimallintaminen » Circular Economy Kiertotalous, tuotteiden korvaaminen kestävämmillä vaihtoehdoilla, ympäristöliike­ toiminta, uudet digitaaliset sovellukset Ohjelma soveltuu työn ohessa suoritettavaksi. Intensiiviopetus Lahdessa.

» Kestävyysstrategi energiateollisuudessa » Ympäristöasiantuntija konsultointialan yrityksessä » Kestävän kehityksen johtaja paperiteollisuudessa » Päästöasiantuntija konepajateollisuudessa » Laatujohtaja pakkausteollisuudessa » Energiatehokkuuden asiantuntija rakennusteollisuudessa » Liikenneratkaisujen kestävyysasiantuntija » Ympäristötutkija

Ohjelmamme perustuu kestävyys­ tutkimukseen, ja siksi meiltä valmis­tuneet osaajat voivat työllistyä kaikille yhteiskunnan osa-alueille. TEKNIIKKA | 27


ENGLANNINKIELISET

KANDIDAATTIOHJELMAT

LUT-yliopistossa on tarjolla viisi englanninkielistä kandidaattiohjelmaa, jotka ovat suomenkielisten ohjelmien tavoin kolmevuotisia (180 op) ja johtavat tekniikan kandidaatin (Bachelor of Science in Technology) tutkintoon. Suoritettuasi englanninkielisen kandidaattiohjelman voit jatkaa suoraan alan maisteriopintoihin (2 v, 120 op) LUTissa ja suorittaa myös diplomi-insinöörin tutkinnon. Viidestä ohjelmasta neljä – kone-, sähkö-, energia- ja ohjelmisto­ tekniikan koulutukset – toteutetaan yhteistyössä kiinalaisen Hebein teknillisen yliopiston (HEBUT) kanssa. Koulutukset ovat kaksois­ tutkinto-ohjelmia, eli valmistuessasi saat tutkintotodistukset molemmista yliopistoista, mikä lisää osaamisesi kansainvälistä kilpailukykyä. Kaksoistutkinto-ohjelmiin sisältyy muun muassa valinnaisia kiinalaisen liiketoiminnan, kulttuurin ja tekniikan sivuaineopintoja. Lisäksi ohjelmiin sisältyy kiinan kielen opiskelua. Voit hakea englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa 7.1.–20.1.2021. Opinnot ohjelmissa alkavat syksyllä 2021.

28 | TEKNIIKKA


TEKNIIKKA | 29


ENGLANNINKIELISET

KANDIDAATTIOHJELMAT Technology and Engineering Science | Lappeenranta Opiskelun sisältöjä » Energiajärjestelmät » Kiertotalous » Robotiikka ja automaatio » Valmistusmenetelmät » Älykkäät sähköverkot » Yrittäjyys » Projektijohtaminen Suuntautumisvaihtoehto » Energiatekniikka » Konetekniikka » Sähkötekniikka » Ympäristötekniikka Valitaan toisena opiskeluvuotena.

Ohjelma yhdistää kone-, sähkö-, energia- ja ympäristötekniikan perusopinnot. Opit ratkaisemaan monitieteisiä tekniikan ongelmia, johtamaan projekteja, työskentelemään kansainvälisessä ympäristössä ja toimimaan yrittäjänä. Saat käytännön kokemusta ja opit soveltamaan eri tekniikan alojen teorioita ja menetelmiä.

DI-ohjelmat Energiatekniikka » Bioenergy Systems » Energy Conversion » Nuclear Engineering » EnTeDI Konetekniikka » Mechanical Engineering » Industrial Design Engineering » Konetekniikan JEDI-ohjelma » Konetekniikan MEC-ohjelma Sähkötekniikka » Electrical Engineering » Sähkötekniikan DIODI-ohjelma » Sähkötekniikan ELEC-ohjelma Ympäristötekniikka » Sustainability Science and Solutions » Circular Economy

Energy Technology | Lahti Opiskelun sisältöjä » Energian tehokas tuotanto ja käyttö » Voimalaitostekniikka » Energiatalous » Ydinvoimatekniikka » Termodynamiikka » Lämmönsiirto

30 | TEKNIIKKA

Ohjelmassa opit löytämään tulevaisuuden teknologisia ratkaisuja turvallisiin, taloudellisiin ja kestäviin energia­muotoihin. Opit tutkimaan energian tuotantoa, siirtoa, jakelua ja käyttöä sekä arvioimaan, kuinka energiantuotanto vaikuttaa ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan.

DI-ohjelmat » Bioenergy Systems » Energy Conversion » Nuclear Engineering » EnTeDI


Electrical Engineering | Lappeenranta Opiskelun sisältöjä » Energiajärjestelmät » Sähkökäytöt » Sähköpiirit » Digitaalinen suunnittelu ja ohjaus » IoT » Elektroniikka » Sähköturvallisuus

Ohjelmassa opit tutkimaan sähkön tuotantoa, siirtoa, jakelua ja käyttöä. Etsit energiaan, sähkö­koneisiin, automaatioon ja ohjaus­tekniikkaan liittyviä ratkaisuja, jotka ovat avain­­asemassa ilmasto­muutok­sen lieventämisessä ja nykyaikaisen yhteiskunnan uudistamisessa.

DI-ohjelmat » Electrical Engineering » Sähkötekniikan DIODI-ohjelma » Sähkötekniikan ELEC-ohjelma

Mechanical Engineering | Lappeenranta Opiskelun sisältöjä » Robotiikka » Tuotantotekniikka » Koneen suunnittelu ja valmistus » Vaativat metallirakenteet » Mekatroniikka » Tuotekehitys » Teollinen muotoilu » Johtaminen

Ohjelmassa perehdyt erilaisten kulutushyödykkeiden nykyaikaisiin suunnittelu- ja valmistusproses­ sei­hin ja opit hyödyntämään sekä digi­­taalisia että virtuaalisia suun­­ nittelu­ympäristöjä. Tutustu­t myös metallirakenteiden suunnittelun, robotti­hitsauksen ja mekatroniikan tutkimuksen terävimpään kärkeen.

DI-ohjelmat » Mechanical Engineering » Industrial Design Engineering » Konetekniikan JEDI-ohjelma » Konetekniikan MEC-ohjelma

Software and Systems Engineering | Lahti Opiskelun sisältöjä » Ohjelmointi » Ohjelmistosuunnittelu » Ohjelmistotestaus » Tietojenkäsittely » Käyttöliittymät ja käytettävyys » Viestintätekniikka » Laitteistojärjestelmät » Verkkosovellukset

Opit hallitsemaan ohjelmistotuotteiden, järjestel­mien ja palveluiden suunnitteluun, kehittämiseen ja testaamiseen tarvittavat tekno­lo­giat, työkalut ja menetelmät. Kehität kannattavia, kestäviä ja käyttäjäystävällisiä ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin.

DI-ohjelmat » Software Engineering and Digital Transformation Syventymisvaihtoehdot: Ohjelmistosuunnittelu ja -kehitys tai liike­­toi­mintaprosessien, tuotteiden sekä palveluiden digitalisaatio » Software Product Management and Business

You will receive a broad foundation of both knowledge and hands-on skills. Michael Child Head of the Technology and Engineering Science Programme.

TEKNIIKKA | 31


KAUPPATIETEET LUTin kauppatieteiden koulutusohjelma tarjoaa kansain­ välisestä liike-elämästä, talouden prosesseista ja rahan liikkeistä kiinnos­tuneille opiskelijoille mahdollisuuden kehittyä laajoja kokonaisuuksia ymmärtäviksi, analyyttisiksi asiantuntijoiksi – tulevaisuuden vastuullisiksi päätöksentekijöiksi. LUT-kauppakorkeakoulun tutkimus ja opetus painottavat kestävän liiketoiminnan edistämistä. Meillä kehität myös vuorovaikutustaitojasi ja ongelmanratkaisukykyäsi. Voit yhdistää kauppatieteiden opintoihin ainutlaatuisella tavalla tekniikan opintoja, esimerkiksi tuotantotaloutta tai ohjelmisto-osaamista. Kaksiportaisen tutkinnon ensimmäinen vaihe on kolmi­ vuotinen kauppatieteiden kandidaatin tutkinto (3 v, 180 op). Se antaa liiketaloustieteelliset valmiudet. Sen jälkeen suoritettava kaksivuotinen kauppatieteiden maisterin tutkinto (2 v, 120 op) syventää aiemmassa tutkinnossa tai työelämässä hankkimaasi osaamista ja mahdollistaa erikoistumisen.

32 | KAUPPATIETEET


TOP 4 syytä opiskella kauppatieteitä LUTissa 1. Kestävä liiketoiminta

Valmistut kriittisesti, kestävästi ja eettisesti ajattelevaksi talousosaajaksi.

2. Ei pääainekiintiöitä

Saat opiskella niin kandidaatti- kuin maisterivaiheessakin juuri sitä alaa, jota itse haluat.

3. Maailman parhaiden joukossa LUT-kauppakorkeakoulu on maailman 200 parhaan bisneskoulun joukossa. Lähde: THE ranking by subject 2020

4. Paras opiskeluilmapiiri

Suomen Ekonomien kyselyn mukaan meillä on kaikista Suomen kauppakorkeakouluista paras opiskeluilmapiiri.

Kauppatieteiden yhteisvalinta numeroina

60%

aloituspaikoista täytetään ylioppilastodistuksen perusteella

40%

aloituspaikoista täytetään valinta­kokeen perusteella

70%

aloituspaikoista on varattu ensi­kertalaisille

Luvut pätevät kauppatieteellisen alan yhteisvalintaan kaikissa yliopistoissa.

KAUPPATIETEET | 33


KAUPPATIETEET KANDIDAATIN TUTKINTO

Kauppatieteiden asiantuntijat ymmärtävät, miten yritykset ja markkinat toimivat. Talouden perustiedot ja -taidot opitaan kandidaattiohjelmassa, jonka jälkeen osaamista syvennetään maisteriopinnoissa. Mitä kauppatieteiden koulutusohjelmassa oppii? Liiketalouden osaajat auttavat yrityksiä ja organisaatioita toimimaan kannattavasti ja menestymään kestävällä tavalla. Kauppatieteellinen koulutus kasvattaa aktiivisia ongelmanratkaisijoita ja vastuullisia päätöksentekijöitä, jotka eivät vain mukaudu muuttuvaan maailmaan, vaan muuttavat sitä itse. Kauppatieteiden koulutusohjelma on väylä yrityselämän monipuolisiin tehtäviin. Opintojen aikana omaksut alan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä sovellat niitä myös käytäntöön. Saat kattavat perustiedot liiketalouden eri aloilta, kuten laskentatoimesta, markkinoinnista, yritysjuridiikasta, rahoituksesta, kansantaloustieteestä ja hankintatoimesta. Opit johtamaan yrityksen toimintoja, prosesseja ja ihmisiä. Myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitosi kehittyvät. LUTin kauppatieteiden tutkimus keskittyy kestävän kilpailukyvyn rakentamiseen ja arvonluontiin digitaalisessa taloudessa. Tutkimme kestävän arvonluonnin tekijöitä eli sitä, kuinka yritykset menestyvät kansainvälisessä kilpailussa toimien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Tutkimme myös, miten digitaalisia organisointimuotoja sekä uudenlaisia analytiikkamenetelmiä ja teknologioita hyödynnetään liiketoiminnan eri osa-alueilla, kuten johtamisessa, päätöksenteossa ja markkinoinnissa. » lut.fi/kauppatieteet

34 | KAUPPATIETEET


Haluan markkinoinnin kautta muuttaa kulutustottumuksia kestävämpään suuntaan. Taru Heinonen kauppatieteiden opiskelija

Katso opiskelijavideo

Opiskelun sisältöjä

Kandidaattiohjelma

Maisteriohjelmat

» Johtaminen ja yrittäjyys » Yritystalous ja -rahoitus » Kansantaloustiede » Markkinointi ja hankintatoimi » Kestävä kilpailukyky » Kansainvälinen liiketoiminta

Suuntautumisvaihtoehto valitaan ensimmäisen opiskeluvuoden lopussa.

» Laskentatoimi » Tietojohtaminen ja johtajuus » Business Analytics » International Business and Entrepreneurship » International Marketing Management » Strategic Finance and Analytics » Supply Management

» Hankintojen johtaminen » Kansainvälinen markkinointi » Laskentatoimi » Liiketoiminta-analytiikka » Strateginen rahoitus

Katso tarkemmat tiedot maisteriohjelmista seuraavalta aukeamalta.

Olemme Suomen ainoa kauppa­korkea­koulu, joka on teknillisessä yliopistossa – tekniikan yhdistäminen opintoihin on helppoa. KAUPPATIETEET | 35


KAUPPATIETEET

MAISTERIOHJELMAT

Kauppatieteiden maisterit auttavat yrityksiä ja organisaatioita menestymään kestävällä ja vastuullisella tavalla huomioiden myös tulevien sukupolvien tarpeet. LUT-kauppakorkeakoulusta valmistuneiden osaamista arvostetaan työmarkkinoilla.

Laskentatoimi » Laskentatoimi » Talousjohtaminen » Strategiatutkimus » Yritysjuridiikka

Ohjelmassa opit ymmärtämään, tuottamaan, analysoimaan ja hyödyntämään yrityksen taloutta koskevaa tietoa. Opetuksen ydintä ovat todelli­ siin liike-elämän tilanteisiin ja kehittämistehtäviin liittyvät harjoitukset.

Ammattinimikkeitä » Talouspäällikkö » Business Controller » Laskentapäällikkö » Tilintarkastaja » Veroasiantuntija

Tietojohtaminen ja johtajuus » Tiedon ja osaamisen johtaminen » Strateginen johtaminen » Tiedon hallinnan työkalut » Muutosjohtaminen Ohjelma soveltuu työn ohessa suori­ tetta­vaksi. Intensiiviopetus Lahdessa.

Ohjelmassa opit ymmärtämään, miten ihmisten osaamista ja eri lähteistä saatavaa tietoa voidaan yhdistää ja hyödyntää yrityksen liiketoiminnassa. Opit kehittämään organisaatioita yhdistämällä ta­lou­ den ja tekniikan sekä ihmisten johtamisen näkökulmat.

Ammattinimikkeitä » Henkilöstöjohtaja » Koulutuspäällikkö » Viestintäjohtaja » Hallintovastaava » Controller » Myyntijohtaja » Development Specialist

Ohjelmassa saat vahvan osaami­sen liiketoiminta-analytiikan teo­riois­ta ja menetelmistä. Opit, miten vaikeitakin liiketoiminnan ja teolli­suuden ongelmia voi mallintaa ja ratkaista käytännössä. Työelämässä on juuri nyt suuri kysyntä näille taidoille.

Ammattinimikkeitä » Business Intelligence Manager » Analyytikko » Data Scientist » Kehityspäällikkö » Operations Manager

Business Analytics » Liiketoiminta-analytiikka » Liiketoiminnan kehittäminen » Strateginen päätöksenteko » Ongelmanratkaisu

36 | KAUPPATIETEET


International Business and Entrepreneurship » Kansainvälinen yrittäjyys » Kansainvälinen liiketoiminta » Kansainvälisen strategian konsultointi

Ohjelmassa perehdyt yrityksen perustamiseen ja kasvuyrittäjyyteen. Opit luomaan yrityksille strategiat kansainvälisille markkinoille ja ymmärrät, miten globaali kauppa ja rahoitus toimivat.

Ammattinimikkeitä » Toimitusjohtaja » Vientijohtaja » Maajohtaja » Yrittäjä » Johdon konsultti

International Marketing Management » Strateginen ja kansain­välinen markkinointi » Digitaalinen markkinointi » Markkinoinnin analytiikka Ohjelma on EPASlaatusertifioitu.

Ohjelmassa opit ymmärtämään ja analysoimaan asiakkaiden asenteita, käyttäytymistä ja asiakasarvon muodostumista sekä hyödyntämään näitä tietoja markkinoinnin johtamisessa ja yrityksen päätöksenteossa erityisesti kansainvälisillä markkinoilla.

Ammattinimikkeitä » Asiakkuuspäällikkö » Business Development Consultant » Markkinointijohtaja » Enterprise Sales Strategist » Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija

Strategic Finance and Analytics » Rahoitus » Liiketoiminnan strateginen kehittäminen » Liiketoiminta-analytiikka

Ohjelmassa opit rahoituksen ja analytiikan menetelmiä ja teoriaa sekä laittamaan ne käytäntöön moderneja työkaluja käyttäen. Osaamisesi soveltuu moniin liiketoiminnan kehitys- ja johtotehtäviin.

Ammattinimikkeitä » Rahoituspäällikkö » Analyytikko » Sijoitusasiantuntija » CFO » Business Developer » Controller

Ohjelmassa perehdyt yrityksen tarvitsemien raaka-aineiden, materiaalien ja palvelujen hankintaan ja toimitusketjun ohjaamiseen. Opit vastuullisen hankinnan ja toimittajaverkostojen strategisen merkityksen ja hyödynnät näitä tietoja liiketoiminnassa.

Ammattinimikkeitä » Hankintajohtaja » Strateginen ostaja » Kehitysjohtaja » Ostopäällikkö » Tuotekategoriapäällikkö

Supply Management » Strateginen hankinta » Kansainväliset toimitusketjut ja liiketoimintasuhteet » Vastuullinen hankinta ja riskienhallinta

Meillä ajatellaan yrittäjämäisesti ja nähdään haasteet mahdollisuuksina. Sami Saarenketo dekaani, professori LUT-kauppakorkeakoulu 37


UTELIAAT MUUTTAVAT MAAILMAA Opiskelu LUTissa on vastuun, vapauden ja valintojen summa. Monipuolisesta tutkinnosta ja opiskeluista saavutetusta osaamisesta on merkittävää hyötyä työmarkkinoilla. Kolme jo valmistunutta alumnia muistelevat hakeutumistaan LUTin uteliaiden pariin.

Lue kokemuksia LUTista »

38 | UTELIAAT MUUTTAVAT MAAILMAA


Löysin alan oikeastaan vähän vahingossa selaillessani LUTista tullutta hakijan opasta. Innostuin siitä, että tuotantotalouden opinnot olivat yhdistelmä tekniikkaa ja taloutta – se kuulosti minun jutultani. Lopulta hainkin ainoastaan LUTin tuotantotalouden koulutusohjelmaan. LUTista sain hyvät perusvalmiudet tuotantotalouteen ja toimitusketjun johtamiseen. Kurssit LUTissa olivat ajankohtaisia ja proffat asiantuntevia. Mielestäni LUTin tarjoama koulutus on huippuluokkaa Suomessa, ja tuotantotaloutta opiskelleiden työllistymisnäkymät ovat valoisat.

Maija Eronen Development Manager, Corporate Procurement, Fortum Valmistunut tuotantotalouden diplomi-insinööriksi 2015, oli valmistuessaan LUT-yliopiston 10 000. diplomi-insinööri

Ilmoitin 7-vuotiaana paikallislehden haastattelussa ryhtyväni isona yrittäjäksi. Ensimmäisen liiketoimintasuunnitelmani tein 8. luokalla. Yliopiston jälkeen etsin kuusi vuotta määrätietoisesti ostettavaa yrityskohdetta tai toimivaa liikeideaa. Yrittäminen on minulle työkalu omien ideoiden testaamiseen käytännössä. Päädyin silmusalaattibisnekseen, koska sain ideani toimimaan Excelissä. Lopputuloksena syntyi kaupallisesti kannattava liikeidea. Järjestelmällinen tekeminen, insinöörimäinen ajattelu, koneautomaatio ja koneensuunnittelu sekä laatujärjestelmät – tärkeitä verkostoja unohtamatta – kaikki älyttömän hyviä oppeja, jotka sain LUTista ja joita olen yrityksessäni hyödyntänyt.

Samuli Laurikainen Organic Farmer/CEO, Snafu Oy

Valmistunut konetekniikan diplomi-insinööriksi 2006

LUTissa on professoreita, jotka haluavat kehittää itseään ja jotka selkeästi haluavat antaa opiskelijoille valmiuksia pärjätä työelämässä. Kauppatieteiden tutkinnolla voi tehdä todella monipuolisesti erilaisia töitä. Itse luin markkinointia, ja olen aivan varma, että tässä maailmassa tulee olemaan myyntitöitä aina. LUTissa ainutlaatuista on se, että ihmiset tulevat sinne opiskelemaan ympäri Suomea, ja silti yliopistolla puhalletaan yhteen hiileen. Kun lähdin opiskelemaan Lappeenrantaan, samaan suuntaan lähti vain yksi ystäväni. Lähdin sieltä kuitenkin kymmeniä läheisiä ja samanhenkisiä ystäviä rikkaampana.

Kati Partanen Founder, Marketing & Sales, TwistBe Oy

Valmistunut kauppatieteiden maisteriksi 2011 UTELIAAT MUUTTAVAT MAAILMAA | 39


KOTI KAMPUKSELLA Yliopisto-opintojen aloittaminen tarkoittaa monelle muuttoa omaan kotiin ja usein myös muuttoa uuteen kaupunkiin. Asunnon löytäminen on suhteellisen helppoa, sillä asuntoja on hyvin tarjolla molemmissa kampuskaupungeissamme, Lappeenrannassa ja Lahdessa. Lappeenrannassa opiskelija-asuntoja välittää Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö (LOAS). LUT-yliopisto, Lappeenrannan kaupunki ja LOAS takaavat, ettei kenenkään tarvitse jättää opiskelu­ paikkaa vastaanottamatta asunnon puuttumisen takia. Jokaiselle löytyy asunto joko LOASin, kaupungin tai yksityisten vuokranantajien kautta. Lahdessa Lahden Talot tarjoaa laajan valikoiman asuntoja eri puolilla kaupunkia. Asuntokannassa on yli 7000 asuntoa, joista löytyy vaihtoehtoja asumiseen niin opintojen ajaksi kuin niiden jälkeenkin. Sekä Lappeenrannassa että Lahdessa on tarjolla yksiöitä sekä solu- ja perheasuntoja. Suurin osa asunnoista on yksiöitä. Opiskelija-asunnot ovat hyväkuntoisia, ja asuntoja remontoidaan säännöllisesti. Asuntoja löytyy aivan kampusten tuntumasta sekä molemmissa kaupungeissa myös aivan keskustasta ja sen läheisyydestä – aina hyvien kulkuyhteyksien varrelta.

40

LOASin opiskelija-asunnot » 3000 opiskelija-asuntoa » Puolet asunnoista yksiöitä » Yksiön vuokra keskimäärin 400 € » Soluhuoneen vuokra keskimäärin 280 € » Asunnoissa 100 Mbit/s netti » Maksuton pesula joka talossa » Sauna joka talossa, yleiset saunavuorot maksuttomia » Osa asunnoista kalustettuja

Lahden Talojen opiskelija-asunnot » Kaikkiaan tarjolla yli 7000 asuntoa » Opiskelija-asuntoja 630 (syksyllä 2020) » Asunnot ovat kalustamattomia » Yksiön vuokra 352–607 €/kk » Soluhuoneen vuokra 237–407 €/kk » Vuokraan sisältyy netti, vesi, sähkö, pesutupa ja sauna


Orion 4, LOAS

» 2 h + k, 52,5 m² » Vuokra alkaen 574 €/kk, sis. 100 Mbit/s nettiyhteyden, veden ja sähkön » Yliopistolle 1,5 km, ruokakauppaan 650 m » Kaksiot ovat kalustamattomia perheasuntoja tai kalustettuja soluasuntoja » Kohteessa runsaasti säilytystilaa ja tilava kylpyhuone

Orion 1, LOAS

» 2 h + k (solu), 54 m². » n. 360 €/kk, sis. 100 Mbit/s nettiyhteyden, veden ja sähkön » Yliopistolle 1,7 km, ruokakauppaan 300 m » Soluasujille omat huoneet; eteinen, kylpyhuone ja keittiö yhteisiä » Solut kalustamattomia » Kohde peruskorjattu vuonna 2018

Laatikkotehtaankatu 5, Lahden Talot » 1 h + k, 29 m² » Valmistuu loppuvuodesta 2020 » Vuokra alkaen 414 € /kk, sis. netti, vesi, sähkö, pesutupa ja sauna. » Sijainti kampusraitin varrella, aivan Lahden kampuksen vieressä » Uusissa opiskelijataloissa on 80 yksiötä ja 30 kaksiota

Borupinraitti, Lahden Talot » 1 h + k, 30 m² » Alkaen 429 € / kk, sis. netti, vesi, sähkö, pesutupa ja sauna » Talossa 94 yksiötä » Etäisyys Lahden kampukselle alle 2 km » Sijainti upealla paikalla Vesijärven rannalla, Sibeliustalon ja matkustajasataman vieressä

KOTI KAMPUKSILLA | 41


MUISTA NÄMÄ Tutustu eri koulutusmahdollisuuksiin Hae ensimmäisessä yhteishaussa englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin 7.1. – 20.1.2021 Hae toisessa yhteishaussa suomenkielisiin kandidaattiohjelmiin 17.3. – 31.3.2021 Valmistaudu valintakokeeseen Tieto todistusvalinnasta Osallistu valintakokeeseen touko-kesäkuussa 2021 Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021 Vastaanota opiskelupaikka 16.7.2021 klo 15.00 mennessä Kandidaattiopinnot (3 vuotta, 180 op) DI- ja maisteriopinnot (2 vuotta, 120 op) VALMISTUMINEN

OTA YHTEYTTÄ MEIHIN

HAKIJAPALVELUT

Kysy yliopisto-opiskelusta ja LUTista suoraan opiskelijoilta: » lut.fi/kysy

» lut.fi/hakijapalvelut

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi säännöllisesti luettavaa yliopistoon hakemisesta, opiskelusta ja elämästä kampuksilla: » lut.fi/tilaa

42 | MUISTA NÄMÄ

» hakijapalvelut@lut.fi » Tekniikan valintasihteeri puh. 040 029 5130 » Kauppatieteiden valintasihteeri puh. 040 029 5150


SEURAA MEITÄ » Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter: @unilut » Blogi: lut.fi/blogi » YouTube: lutvideo

43


Ole utelias. Ole yksi meistä.

Profile for LUT University

Hakijan opas 2020-2021 | LUT-yliopisto  

Hakijan opas 2020-2021 | LUT-yliopisto  

Profile for unilut
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded