Page 1


NDE E N V E R R A SS E ST A G W U R E EP E SE R V R K O O P M E E R SO E V N E N TE P E W E R E LD R E C


Voorwoord

Fotografie in dit boek: Shutterstock

7


I

eder land heeft zo haar eigen eetgewoontes, die te maken hebben met de cultuur en normen en waarden van dat land. Welke ingrediënten, welke bereidingswijze, hoe te eten; er zijn honderden typische eetgewoontes die per land of werelddeel verschillen. Toch hebben alle landen over de hele wereld één ding gemeen: soep. In elk land ter wereld maakt soep deel uit van de keuken. In elke taal en in ieder land staat soep aan de basis van de eetcultuur. Wij vinden dat soep meer is dan een maaltijd. Het is warmte tijdens een koude winteravond, met de familie voor de open haard en het bordspel al klaargelegd. Het is rust tijdens een lange werkdag, de lunch met collega’s op werk, in de pauze op school. Het is soms onbekommerd snacktime. Maar het is ook geluk tijdens een zomers dinertje met vrienden. Het is middag en avond, voor en hoofd, warm en koud. Soep is een sociaal ritueel dat mensen bindt. Met de recepten uit dit boek kun je de soep zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Voor elke soep geven wij drie recepten. Zo heb je met een aantal extra ingrediënten al een heerlijke soep, maar hebben we speciaal voor de strebers ook de luxere varianten uitgelegd. Op deze manier kun je de soep gemakkelijk aanpassen aan de gelegenheid.

Soep verrijkt je leven. Verrijk jij de soep?

1


soup around Europa pagina 52

Noordamerika pagina 36

zuidamerika pagina 44

2


d the world

DIS CO VE R TO DAY’S DE STI NATIO NS

Azie pagina 4

SOUP AROUND tHE WORLD

Afrika

pagina 96

pagina 28

Index

pagina 99

3


4


Soeproute door

aziĂŤ

Als je als Europeaan een onvoorbereid tripje naar een Aziatisch land maakt, kun je nog weleens voor een aantal verrassingen komen te staan wat betreft normen en waarden tijdens het eten. Wat in Nederland wordt gezien als onbeschoft, is daar juist beleefd! Slurpen, boeren en knoeien tijdens het opscheppen, het geeft allemaal aan dat je geniet van de maaltijd. En heb je vroeger van je ouders geleerd om je bordje leeg te eten? Dat wordt hier gezien als teken dat je niet genoeg gekregen hebt, ontzettend onbeleefd dus.

soep als ontbijt japan

Japanners beginnen de dag al met een kom soep. Ook ’s avonds is dit een onmisbaar deel van de maaltijd. De soep wordt dan na het hoofdgerecht geserveerd samen met rijst en tafelzuur.

5


vogelnestjessoep Soep gemaakt van vogelnestjes wordt in Azië gezien als een ware delicatesse.

china

De vogelnestjes die in deze soep gaan zijn niet gemaakt van takjes, maar van het speeksel van vogels. Het schijnt dan wel weer ontzettend voedzaam te zijn.

India, Portugal en bloemkoolsoep De Indiase keuken heeft een grote invloed gehad op Europa en de rest van Azië. In

India

het koloniale tijdperk werden kruiden vanaf India de hele wereld over geëxporteerd. India heeft echter ook veel van onze eetgewoontes overgenomen. Zo hebben de Portugezen hen bekend gemaakt met de aardappel in de tijd dat India een Portugese kolonie was. Het zal je dan ook niet verbazen dat de soepen vergelijkbaar zijn met de soepen die wij maar al te goed kennen. Tomatensoep, worteltjessoep, en zelfs bloemkoolsoep!

Caloriearm, maar toch voedzaam! Zoals de Nederlandse vrouw tegenwoordig spelt eet en groente smoothies drinkt, zo zit de Saoedi-Arabische vrouw aan de soep. In Saoedi-Arabië is soep namelijk

saoediarabië

de meest populaire vorm van diëten. Caloriearm, maar toch voedzaam!

6


azië

geen groenten! Het Nederlandse kind zou maar jaloers zijn op de kinderen uit Mongolië. In Mongolië eten ze namelijk amper groente! Een lekker groentesoepje is hier dus al helemaal niet aan de orde. De Mongoolse soepen bestaan hoofdzakelijk uit vlees. De gedachte hier achter: Waarom zou je groente eten als je je vlees kan veroorloven?

mongolië

Rassolnik tegen een kater

rusland

De Russische ‘Rassolnik met nieren’-soep schijnt de perfecte oplossing tegen een kater te zijn. Het vocht van de groenten zou vitaminen bevatten die ervoor zorgen dat je lichaam water vasthoudt en dit zou dus de uitdroging van de kater tegengaan.

Turkije

:

Europa of Azie!? Rusland ligt voor een groot deel in Azië, maar wist je dat dit ook voor Turkije geldt? Officieel behoort maar 3 procent van het land tot Europa. De Bosporus, de zeestraat die het Europese gedeelte van het Aziatische gedeelte scheidt, loopt dwars door de hoofdstad Istanbul heen.

7


Eric Chua _ Singapore

8


Aziatisch liefdessoepje

'De soep staat voor een sociaal ritueel dat vrienden en familie dichter bij elkaar brengt'

Als je Nederland al klein vindt, zal je je helemaal verbazen over Singapore. Met een oppervlakte van 460 km2 is dit land net iets groter dan Flevoland. Toch kent Singapore een rijke en diverse keuken, waarin soep al sinds de aanleg van de eerste haven van dit land een belangrijke rol speelt. We spraken Eric Chua, chefkok bij Unilever Food Solutions Singapore, over de Aziatische specialiteit Bak Kut Teh.

Creativiteit ‘Bah Kut Teh soep wordt oorspronkelijk geserveerd met

Chinese kruiden, terwijl de Hokkien versie te herkennen

thee en bekent letterlijk ‘varkensbottenthee’. Die naam

is aan de donkere sojasaus, wat de soep een warme en

geeft al aan hoe belangrijk de thee bij de maaltijd is. De

gedurfde smaak geeft. Er gaat niets boven een kopje

soep staat voor een sociaal ritueel dat vrienden en familie

aromatische Chinese thee bij het gerecht.’

dichter bij elkaar brengt.’

Lekker pittig

Varianten

‘De derde variant, de Teochew variant, is mijn favoriet en

Met het gevoel achter de soep zit het dus wel goed. Maar

staat bekend om de pittige smaak. Als ik dit eet, komen

hoe wordt deze traditionele soep eigenlijk gemaakt? ‘Er

er altijd weer dierbare herinneringen van mijn vader naar

zijn over het algemeen drie varianten op de Bak Kut Teh

boven, die deze maaltijd elk jaar tijdens het regenseizoen

in Singapore. Het is eigenlijk een heel simpel gerecht met

klaarmaakte. De peperachtige smaak zorgt toch altijd

alleen peper en knoflook als smaakmakers. De Kantonese

weer voor een gevoel van warmte in je lichaam.’

versie is gekenmerkt door een mengsel van traditionele

Favoriete soep van Erik - Bak Kut Teh met varkenskotelet, knoflook en sojasaus

Ingrediënten voor 5 personen

Bereiding

4 l water 200 g magere achterham 1000 g varkenshaaskotelet 4 st knoflookteentjes 20 g witte peperkorrels (droog gebakken) 20 g donkere sojasaus 20 g lichte sojasaus -- -- zout

Zet een pan met water op het vuur en kook alle varkensingrediënten voor. Spoel het vlees vervolgens af onder de stromende kraan. Breng een andere pan met water aan de kook en voeg alle ingrediënten toe. Breng opnieuw aan de kook en laat het een uur zachtjes napruttelen. Giet de soep in de soepkommen en serveer de soep.

9


india

spinaziesoep

10


Spinaziesoep uit New Delhi met geitenkaas en pijnboompitten eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

1 zak Unox Vloeibare Witte Crèmesoep 1,5 l water 450 g spinaziepuree 10 g Knorr Professional Specerijenpuree Kerrie 300 g kikkererwten, blik 400 g geitenkaas 120 g pijnboompitten, geroosterde

Verwarm de soep in gesloten verpakking in de combisteamer of ‘au bain-marie’ in een pan met heet water. Breng het water aan de kook en voeg de witte basis soep toe. Voeg de spinaziepuree en de kerrie toe en vermeng het geheel goed. Voeg de kikkererwten toe. Schep de soep in de soepkommen en garneer met de geitenkaas en de pijnboompitten.

eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

220 g 2 l 5 g 150 g 200 g 60 g 10 g

Breng 2 liter water aan de kook en voeg al roerend het soeppoeder toe. Voeg de kerriepuree en de kikkererwten toe en laat de spinaziesoep gedurende 5 minuten rustig doorkoken. Schep de spinaziesoep in de kommen en garneer de soep met de geitenkaas, pijnboompitten en de koriander.

Knorr Supérieur Spinazie Florentine water Knorr Professional Specerijenpuree Kerrie kikkererwten, blik geitenkaas pijnboompitten, geroosterde korianderblaadjes

eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

140 g 2 l 5 g 300 g 150 g 200 g 60 g

Breng 2 liter water aan de kook en voeg al roerend het soeppoeder toe. Voeg de kerriepuree toe en laat de soep gedurende 5 minuten rustig doorkoken. Voeg de spinazie aan de soep toe en kook deze nog een minuut mee. Giet de soep in de blender en pureer het geheel tot een gladde soep. Voeg de kikkererwten toe en schep de spinaziesoep in de kommen. Garneer de soep met de geitenkaas en de pijnboompitten.

Knorr Witte Crèmesoep water Knorr Professional Specerijenpuree Kerrie spinazie kikkererwten, blik geitenkaas pijnboompitten, geroosterde

11


thailand pompoensoep

12


Pittige pompoensoep uit Thailand met kokosmelk en koriander eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

1 250 250 15 15

Verwarm de soep in gesloten verpakking in de combisteamer of ‘au bain-marie’ in een pan met heet water. Voeg de pompoenblokjes en de linzen toe. Schep de soep in de soepkommen en garneer met de koriander en de shiso.

zak Unox Vloeibare Thaise Kippensoep g pompoenblokjes, geblancheerde g linzen, gekookte g korianderblaadjes g shiso purper

eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

220 g Knorr Supérieur Tomaat-Pompoensoep 5 dl kokosmelk 1,5 l water 10 g Thaise rode currypasta 250 g linzen, gekookte 10 g korianderblaadjes 10 g shiso purper

Breng 1,5 liter water samen met de kokosmelk en de currypasta aan de kook. Voeg al roerend het soeppoeder toe. Laat de pompoensoep gedurende 5 minuten rustig doorkoken en voeg de linzen toe. Schep de soep in de kommen en maak de soep af met de koriander en shiso blaadjes.

eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

220 g Knorr Supérieur Pompoensoep 5 dl kokosmelk 1,5 l water 10 g Thaise rode currypasta 10 g limoensap 250 g linzen, gekookte 10 g korianderblaadjes 10 g shiso purper

Breng 1,5 liter water samen met de kokosmelk aan de kook. Voeg al roerend het soeppoeder toe en vervolgens de currypasta en het limoensap. Laat de pompoensoep gedurende 5 minuten rustig doorkoken en voeg de linzen toe. Schep de soep in de kommen en maak de soep af met de koriander en shiso blaadjes.

13


indonesiĂŤ kerriesoep

14


Kerriesoep uit Java met Zeeuwse mosselen en koriander eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

1 zak Unox Vloeibare Indiase Kerriesoep 1 kg mosselen, gekookte 15 g korianderblaadjes

Verwarm de soep in gesloten verpakking in de combisteamer of ‘au bain-marie’ in een pan met heet water. Voeg de mosselen toe aan de soep. Schep de soep in de soepkommen en garneer met de koriander.

eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

160 g Knorr Supérieur Javaanse Currysoep -- -- olie 2 kg mosselen in de schelp -- -- witte peper uit de molen 3 dl witte wijn 10 g korianderblaadjes

Verhit de olie in een pan, voeg de mosselen toe en kruid ze met wat peper. Blus de mosselen af met de witte wijn. Haal de pan van het vuur en pel de mosselen. Zeef het mosselkookvocht door een doek en vul aan met water tot 2 liter. Breng dit aan de kook en voeg al roerend de afgewogen hoeveelheid soeppoeder toe. Laat de soep gedurende 5 minuten rustig doorkoken. Verdeel de mosselen over de soepkommen. Schep de soep in de soepkommen en garneer met de koriander.

eenvoudig

uitgebreid

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

120 -- 2 -- 3 250 10

Verhit de olie in een pan, voeg de mosselen toe en kruid ze met wat peper. Blus de mosselen af met de witte wijn. Haal de pan van het vuur en pel de mosselen. Zeef het mosselkookvocht door een doek en vul aan met water tot 2 liter. Breng dit aan de kook en voeg al roerend de afgewogen hoeveelheid soeppoeder toe. Voeg de paprika toe en laat de soep gedurende 5 minuten rustig doorkoken. Verdeel de mosselen over de soepkommen. Schep de soep in de soepkommen en garneer met de koriander.

g Knorr Kerriesoep -- olie kg mosselen in de schelp -- witte peper uit de molen dl witte wijn g rode paprika, julienne g korianderblaadjes

15


DIS COV ER TOD AY’ S DES TIN ATI ONS

Visit ufs.com for more info

16

NL - Soup Around the World  

Sneak Preview

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you