Page 1

Uitgever Unilever Foodsolutions, Postbus 1250, 3000 BG Rotterdam • Telefoon (010) 439 43 08 (Service Center) • Bladmanagement Unilever Foodsolutions, Marens Beckers • Receptuur Edwin van Gent, Pascal van Loon • Concept en realisatie MediaPartners LoyaliteitsCommunicatie, Stroombaan 4, 1181 VX Amstelveen, telefoon (020) 547 36 00 • Redactie Leonard van den Berg, Barbara Boonman, Marko Cortel, Mariëlle Peters • Artdirection en vormgeving Marc van Meurs, Carla Goossens • Account en projectcoördinatie Diana Roos, Sophie Brüggen, Simone Snaterse • Lithografie GrafiMedia Amsterdam • Druk Drukkerij W.C. den Ouden, Amsterdam • Medewerkers Annemarieke van den Broek, Special Sauce/Remko Kraaijeveld, Sarah Saarberg, Judith Toering, Jacqueline Wesselius • Afwerking Intermail-Prepost, Nieuw-Vennep Niets uit deze uitgave mag, in welke vorm en op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Bij de samenstelling van dit magazine is uiterste zorgvuldigheid betracht. Desondanks is het niet uitgesloten dat er in de geboden informatie onjuistheden voorkomen. Unilever Foodsolutions en MediaPartners LoyaliteitsCommunicatie aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor enig gevolg dat direct of indirect voortvloeit uit de in OpSmaak opgenomen gegevens. © 2008 Unilever Foodsolutions en MediaPartners LoyaliteitsCommunicatie.


4

gezond VERS

Hoe verser, hoe meer voedingsstoffen

er zijn

erwtjes en erwtjes

HOE VERS KAN EEN DOPERWT ZIJN? Verse doperwten zijn maar kort verkrijgbaar, alleen in de zomermaanden. Is vers beter dan blik of diepvries? Dat hangt ervan af. De hoeveelheid vezel en ijzer blijft ongeveer hetzelfde. Maar de hoeveelheid vitamine C is een stuk lager bij doperwten in blik (10 mg per 100 gram) dan bij verse (25 mg); diepvriesdoperwten liggen daar tussenin (14 mg). Nu eten we geen doperwten voor hun rijkdom aan vitamine C, dus op zich is dat verschil niet zo heel belangrijk. Bij sinaasappelsap – al dan niet versgeperst – denken we juist wel aan vitamine C. Sinaasappelsap is van alle sappen in Nederland het meest verkocht. Versgeperst sap is veel rijker aan vitamine C dan sap uit een pak of fles, wel tot vijftig procent. De soort sinaasappel en de manier van bereiden zijn bepalend. Sinaasappelsap met vruchtvlees bevat iets meer vitamine C dan zonder, en ook iets meer voedingsvezels. Nadat het pak of de fles is geopend, neemt het vitamine C-gehalte af, en nog meer na het schudden van het pak. Ook bij versgeperst sinaasappelsap neemt het vitamine Cgehalte af naarmate het sap langer blijft staan. Dat geldt voor alle soorten groenten en fruit: hoe verser, hoe meer voedingsstoffen. Vooral vitamine C is erg gevoelig voor blootstelling aan lucht. Erwten en broccoli verliezen na de oogst tien procent van hun vitamine C per dag, spinazie zelfs meer dan vijftien procent. Bij het koken gaat er nog eens twintig tot vijftig procent van de hoeveelheid vitamines verloren. Die blijven achter in het kookvocht. Moeten we groenten dan vooral rauw eten? Toch niet. We kunnen gekookte groente doorgaans beter verteren en dus nemen we er dan ook meer voedingsstoffen uit op. Dat geldt bijvoorbeeld voor carotenoïden uit wortelen, waarmee we vitamine A aanmaken. Het meest gezond, zoals voor elk menu geldt, is voldoende afwisseling in verse producten.


3

ontwapenend VERS HET LIJKT EEN UITVERGROTE SNEEUWVLOK. Of een mini-Atomium, waarbij de bolletjes vervangen zijn door ragfijne bloemetjes. Het is de ‘venkelbloesem in tempura’ van Ferran Adrià, wereldberoemde chef en eigenaar van El Bulli in het Catalaanse Roses. Een andere van zijn creaties is de ‘passievruchtboom’, witte bolletjes op takjes, met hier en daar een vleugje roze, als een Japanse prent. Ook een schilderijtje is zijn ‘bloeiende komkommer in azijn met mosterdzaad en dragon’: een ragfijne, trompetachtige, gele bloem op de ‘steel’ van de komkommer in een glazen vaasje. Het doet denken aan de verwante courgettebloem, die we al langer kennen, gefrituurd of vers. Maar deze komkommerbloem oogt nóg fijner, nog brozer – nog verser. In hetzelfde register: de Sechuan Button, een bolletje van piepkleine, gele bloemen. Patrice Noël, chef van Urbain Dubois in Saint-Zacharie, 35 kilometer ten oosten van Marseille, serveert ze op een bedje van aardbeien en frambozen, en daarnaast nog eens in de vorm van een ‘elektriserende’ sorbet. Ultrafris, ultravers en afkomstig uit het Westland, van Koppert Cress. De ‘cressen’ zijn het voornaamste product van dit bedrijf, sinds vijf jaar geleid door Robert Baan. En hoewel de cresson of waterkers al sinds jaar en dag bekend is in de Franse keuken, was het een gouden greep van Baan om zich te specialiseren in vooral uit Azië geïmporteerde minicressen en andere minigroenten of eetbare bloemen. En dat leidt tot onverwachte combinaties – zoals de ‘Roll’s de foie gras confit’ van Frédéric Coursol, chef van sterrenrestaurant Le Radio in Chamalières in Auvergne. De Westlandse Daikon Cress speelt daarbij een essentiële rol: het wasabiaroma van de groente versterkt de smaak van de foie gras. Klassiek en exotisch tegelijk.

De chefs van de wereld verdringen zich om met Westlandse cress te experimenteren

minicress en eetbare bloemen


bedrieglijk VERS

2

oogst van de

dag?

DENKEN AAN VERSE tonijn is denken aan vissers in Zuid-India of Senegal, die hun bootjes op het strand trekken en de vis meteen verkopen. Zelfs in een minder verre stad als Marseille ligt ’s ochtends vroeg, aan de Vieux-Port, de vis te koop die een paar uur eerder aan wal is gebracht. Maar helaas, eer de vis in de Nederlandse winkels ligt, zijn we een week verder, of langer. Echt verse vis – want die bestaat wel degelijk, en naar die ‘dagvis’ is ook langzamerhand meer vraag – herken je direct aan de heldere, bolle ogen, de vochtige, glanzende huid en vooral de geur, of liever: het gebrek aan geur. Verse vis ruikt naar zee en niet naar vis. En de Hollandse garnalen dan, die in de Waddenzee of de Westerschelde worden gevangen? Die kunnen, inderdaad, binnen twee dagen gekookt en wel in uw keuken liggen. Maar dan moet u ze wel zelf pellen. Anders komt er een retourtje Marokko bij, want in Nederland worden geen garnalen meer gepeld. Niet alleen van producten uit zee kan versheid bedrieglijk zijn. Neem de bospeen met dat mooie, donkergroene loof eraan. Verser kan toch niet? Toch wel: het loof onttrekt sappen aan de wortels, die dus in feite verser blijven zonder het groen eraan. Of neem die frisse Elstar of Jonagold van eigen bodem. Stevig, sappig vruchtvlees, een zacht zure smaak – verser kan haast niet… Niettemin: zo’n appel die in maart in de winkel ligt, is in september geplukt. En heeft de tussenliggende maanden dus in de koelcel doorgebracht. We willen nu eenmaal het hele jaar door fruit.

Verser zonder het mooie, donkergroene loof


1 Vier keer vers

gevaarlijk VERS

Is vers gezond, net geoogst of nieuw? Of is het rauw, fris of net gekookt? Vers is een breed begrip, en het is niet altijd wat het lijkt. Want vers kan ook bedrieglijk, gevaarlijk en ontwapenend zijn.

VERS GEBRANDE CASHEWNOTEN ZIJN EEN TRAKTATIE, voor de tong en voor de neus. Echt verse noten zijn wat zachter – sommigen zeggen saaier – van smaak. Toch noemt Waverley Root in zijn standaardwerk ‘Food’ cashews alleen maar als ‘een van de vele giftige voedingsmiddelen waar de mens dol op is’. Hij heeft deels gelijk. Het is alleen de bast rondom noot en zaden die een giftig zuur bevat, dat de speekselklieren kan aantasten en de kaak kan verlammen. En cashewplukkers kunnen er blaren van op hun handen krijgen. Toch loopt de consument geen enkel gevaar, omdat de ongepelde noten niet verkrijgbaar zijn. Cashewnoten zijn rauw te eten, al worden ze meestal eerst gekookt – zoals in India met geelwortel en zout – of, vaker nog, geroosterd. Sommige vruchten of groentes moeten we vooral niet rauw eten. Onze vertrouwde peulvruchten bijvoorbeeld. Rauwe erwten en bonen bevatten giftige stoffen die lectinen heten en die diarree of misselijkheid kunnen veroorzaken. Toch hebben die stoffen ook een functie: ze beschermen de groente tegen aanvallen van bacteriën, schimmels of insecten. Alleen voor consumptie zijn ze niet geschikt. Bij diepvriesbonen en -erwten zijn de lectinen uitgeschakeld, net als bij peulvruchten in blik of in gedroogde vorm. Papaja – ‘vrucht van de engelen’ volgens Columbus, die papaja’s in de Caraïben ontdekte – kan een goed medicijn zijn bij darmproblemen. Dat geldt vooral voor de minder rijpe vrucht, die in salades wordt gebruikt. Maar diezelfde vrucht die in bepaalde gevallen geneest, zou bij zwangere vrouwen juist een miskraam teweeg kunnen brengen. Hetzelfde wordt beweerd van wat Sir Walter Raleigh omschreef als ‘de prinses onder de vruchten’, de ananas. Zwangere vrouwen in Aziatische landen mijden deze fruitsoorten om die reden. Maar of dat terecht is, heeft nog niemand aangetoond.

beter dan

genezen

Cashewplukkers kunnen er blaren van krijgen


dorade met asperges

Gebakken en sesam-sojavinaigrette

‘Voor dit recept zouden we tonijn gebruiken, maar met de komst van de viswijzer maken we bewustere keuzes. De dorade (goudbrasem) in deze salade is gekweekt’ Ingrediënten (voor 10 personen) 10 st doradefilet zout en peper Phase met Olijfolie 30 g krulwier, gedroogd 30 st groene aspergetips 30 st witte aspergetips 400 g slasoorten 1 bakje cress 1,5 dl Hellmann’s Sesam Soja Vinaigrette

BEREIDING Snijd de doradefilets in mooie mootjes en kruid ze met zout en peper. Verhit de Phase en bak hierin de dorademootjes. Week het krulwier in kokend water en giet het vervolgens af. Blancheer de groene en witte asperges afzonderlijk van elkaar. Leg de asperges en de dorademootjes op de borden. Verdeel het zeewier samen met de slasoorten en de cress en maak de salade af met de sesam-sojavinaigrette.

Frisse entrees


‘Dit recept is een ode aan de eendenborstsalade die je in het begin van nouvelle cuisine op elke menukaart tegenkwam. Met de cannelloni van bieten is het weer helemaal van deze tijd’ Ingrediënten (voor 10 personen) 2 dl Knorr Garde d’Or Rode Bieten Coulis 0,5 dl bietensap 4 g agaragar 3 st gekookte bietjes 10 st gekookte minibietjes 2 st gerookte eendenborst 400 g slasoorten 30 st frambozen 1,5 dl Hellmann’s Frambozen Vinaigrette

BEREIDING Verwarm de bietencoulis samen met het bietensap en de agaragar tot het kookpunt. Laat het geheel kort koken zodat de agaragar gaat binden. Giet de massa nu op platte gastronormplaatjes en plaats deze in de koeling. Hoe dunner het laagje, hoe mooier en elastischer de gelei wordt. Snijd de gekookte bietjes in julienne en maak deze aan met een beetje van de vinaigrette. Snijd de plak bietengelei in repen en rol hierin de bietenjulienne op. Halveer de minibietjes en snijd de eendenborst in plakjes. Leg de ‘cannelloni’ van bieten samen met de eendenborst en de bietjes op de borden. Verdeel hierover de slasoorten en de frambozen. Maak de salade af met de frambozenvinaigrette.


tomaten-en-bulgersalade met balsamicovinaigrette ‘Dit recept hebben we niet bewust vegetarisch gemaakt, het ontstond toen we een mand met diverse soorten tomaten kregen. De kletskoppen van Parmezaanse kaas zijn snel en gemakkelijk te maken’ Ingrediënten (voor 10 personen) 150 g bulger 2 dl Hellmann’s Balsamico Vinaigrette 15 g sjalotjes, fijngesneden 100 g Parmezaanse kaas, geraspt 30 st diverse kerstomaatjes 20 st zongedroogde kerstomaatjes 3 st tamarillo (boomtomaat) 3 st vleestomaten 400 g slasoorten 1 bakje cress

BEREIDING Kook de bulger volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de bulger afkoelen en maak deze vervolgens aan met ¼ van de balsamicovinaigrette en de sjalotjes. Verdeel de Parmezaanse kaas in tien hoopjes op een stuk vetvrij papier. Smelt de kaas in de magnetron op 600 watt gedurende ca. 20 seconden zodat krokante kletskoppen ontstaan. Halveer de kerstomaatjes en snijd de tamarillo’s in partjes. Snijd voorzichtig het zaad uit de vleestomaten en houd deze apart. Schep de bulgersalade met behulp van twee lepels op de borden. Verdeel de rest van de ingrediënten over de borden en maak de salade af met de balsamicovinaigrette.


kreeft metenavocado citrusvinaigrette ‘Prijstechnisch is dit een mooie salade om canners in te verwerken, kleine betaalbare Canadese kreeften’ Ingrediënten (voor 10 personen) 5 st Canadese kreeft 400 g guacamole 300 g kreeftengelei* 400 g slasoorten 1,5 dl Hellmann’s Citrus Vinaigrette 1 st limoen 30 st eetbare viooltjes Knorr Garde d'Or Schaaldierenfond

BEREIDING Kook de kreeften en maak ze schoon. Schep de guacamole met behulp van twee lepels op de borden. Verdeel de kreeftengelei samen met de slasoorten en de kreeft over de borden. Maak de salade af met de citrusvinaigrette en wat geraspte limoenschil. Garneer het geheel met de viooltjes. * Maak van de kreeftenkarkassen een bouillon en breng deze op smaak met de schaaldierenfond. Voor een perfecte gelei 2 gram gelatine per 3 dl kreeftenbouillon gebruiken. EDWINVAN GENT EN PASCALVAN LOON, CHEF-KOKS UNILEVER FOODSOLUTIONS

Frisse entrees


INTERVIEW  Heeft de Michelinster verschil gemaakt? ‘Als ik heel eerlijk ben: niet eens zoveel. Natuurlijk kreeg ik veel publiciteit als jongste kok ooit – ik ben 26 – met een Michelinster. Maar sinds we in september 2007 verbouwd zijn en in januari lid van Alliance zijn geworden, loopt het pas echt storm.’

Waar moet een net afgestudeerde kok op letten? ‘Doorzettingsvermogen is een van de belangrijkste eigenschappen die een kok moet hebben. Veel jonge koks geven te snel op. Het vak is zwaar en de dagen zijn lang. En het is niet altijd feest. Toen wij net verbouwd hadden en in een nieuwe keuken met een nieuw team werkten, was het hier nogal hectisch en niet altijd even gezellig. Om die reden zijn de eerste maanden maar liefst drie koks vertrokken. Het is nu nog steeds hectisch, maar wel gezellig. Dus volhouden, denk ik dan.’

Hoe blijf je vernieuwend en waar haal je inspiratie vandaan? ‘Het is echt niet zo dat ik ’s nachts wakker schiet en dan ineens een idee heb. Als ik slaap, slaap ik. Ik doe ideeën op door vaak in goede restaurants te eten, maar vooral door zelf te proberen. Ook is van belang wat je van je leveranciers krijgt aangeleverd: daar probeer je dan van alles mee. Het is gewoon een kwestie van proberen en doen.’

Wie is je grote voorbeeld? ‘Jonnie Boer van De Librije, onder wie ik twee jaar heb gewerkt. Qua kookkunsten, maar ook qua persoon. Ik ben net als hij nuchter, maak me niet snel druk. Bij ons wordt niets geforceerd en iedereen wordt in zijn waarde gelaten. Dat was daar ook zo. Op het gebied van gastvrijheid zetten Jonnie en Thérèse bovendien de norm voor Nederland. Ook dat beschouw ik als voorbeeld.’

Ligt er een druk op je om de ster te behouden? ‘Absoluut niet. Natuurlijk heeft de Michelinster me ook veel gebracht. Maar ik kook niet voor een ster, maar voor mijn gasten. Het is voor mij het belangrijkste dat mensen hier blij de deur uitgaan.’

‘IK KOOK NIET VOOR EEN STER, MAARVOOR MIJN GASTEN’ Niven Kunz, Restaurant ’t Raethuys in Wateringen


 INTERVIEW Waarom een koksopleiding? ‘Als klein meisje was ik al geïnteresseerd in koken. Ik hielp mijn ouders graag in de keuken. De open dag van deze opleiding vond ik meteen ontzettend leuk. Ik wist dat ik dit graag professioneel zou willen doen.’

Wat is jouw idee van vernieuwend koken? ‘Op mijn opleiding leer je vooral de klassieke, Nederlandse keuken. Ik ben wel geïnteresseerd in andere culturen en stijlen en zou dat graag willen leren. Marokkaans, Argentijns, Frans, noem maar op. Dat vind ik vernieuwend, de combinatie van verschillende stijlen en culturen.’

Toekomstplannen? ‘Ik zou graag naar het buitenland willen gaan om daar in een restaurant te werken en ervaring op te doen. Het liefst in verschillende landen. Maar uiteindelijk zou ik toch terug willen naar Nederland en hier een restaurant beginnen. Geen sterrenrestaurant; ik ben zelf helemaal niet van de luxe – ik heb zelfs nog nooit in zo’n restaurant gegeten. Mijn droom ligt meer bij bijvoorbeeld een gezellige lunchroom of een eetcafé.’

Wie is je grote voorbeeld? ‘De bekende koks ken ik vooral van televisie. Programma’s met bijvoorbeeld Gordon Ramsay en Jamie Oliver vind ik leuk. Zelf werk ik in Dijkhuis, een klein eetcafé in Krimpen aan de Lek, waar ik woon. Die kok is meer mijn voorbeeld, omdat ik zelf zoiets ook zou willen. Verder maakt mijn eigen vader bijvoorbeeld bijzondere lasagne, met allerlei verrassende ingrediënten. Daar sta ik echt met mijn neus bovenop, om te kijken hoe hij dat doet.’

Heb je al een specialiteit? ‘Desserts vind ik het allerleukste om te maken en daar ben ik ook wel goed in. Op dat gebied kan ik heel verschillende dingen. Maar het is ook afhankelijk van de ingrediënten die we krijgen, daar moeten we het dan mee doen. Ik zit natuurlijk nog in opleiding, dus zoveel specialiteiten heb ik eigenlijk nog niet.’

‘MIJN DROOM: EEN GEZELLIGE LUNCHROOM OF EEN EETCAFÉ BEGINNEN’ Elsemiek Wassenaar, examenkandidaat beroepsopleiding Gastheer/gastvrouw & kok, Zadkine Horeca & Toerisme, Rotterdam


INTERVIEW  ‘IK HAD ALTIJD HET IDEE OM OOIT VOOR MEZELF TE BEGINNEN’ François Geurds, Restaurant Puur in Asten


Iedereen belandt in zijn loopbaan ooit op een punt dat het tijd is voor een nieuw begin. Drie culinaire talenten maakten elk een , of staan op het punt om met iets nieuws te beginnen. Zo startte François Geurds  als chef-kok in zijn eigen restaurant, rondt Elsemiek Wassenaar  binnenkort haar koksopleiding af en kreeg Niven Kunz  zijn eerste Michelinster.

frisse start

Altijd al een eigen restaurant willen hebben? ‘Ik heb onder diverse geweldige chefs gewerkt, over de hele wereld. Bijvoorbeeld bij Parkheuvel onder Cees Helder, als stagiair bij Wylie Dufresne en Thomas Keller in New York en jarenlang als rechterhand van Heston Blumenthal in The Fat Duck, net buiten Londen. Ik liep altijd wel met het idee rond om ooit voor mezelf te beginnen, als alles op de goede plek zou vallen. En dat gebeurde nu: via via kwam dit restaurant op mijn pad en het kwam voor mij op het juiste moment.’

Hoe blijf je vernieuwend? ‘Ik heb zowel in Nederland als in het buitenland een klassieke basis gehad en mijn kaart is dan ook gebaseerd op de klassieke keuken. Maar ik probeer het vernieuwend en anders te brengen. Dat kan bijvoorbeeld met nieuwe technieken, die de smaken weer anders en dieper kunnen maken.’

Wie is je grote voorbeeld? ‘Moeilijke vraag: ik weet eigenlijk niet of ik die heb. Ik ken geweldige chefs over de hele wereld en van iedereen kun je leren. Het hoeven overigens niet altijd grootheden te zijn: ik ken ook veel onbekendere mensen die fantastisch kunnen koken. Bovendien is er, vooral in Spanje en Nederland, veel jong talent.’

Welk verfrissend idee moet op je kaart blijven staan als je ooit weggaat? ‘De toffee van pompoen, met gebakken coquilles van de plancha en een toastje met Vacherin Mont d’Or met vers geschaafde wintertruffel. Dit gerecht is echt een smaaksensatie, dat proef je echt nergens. De mensen schreeuwen er ook om; het is een favoriet gerecht.’

Toekomstplannen? ‘Ik zou ooit nog wel eens iets groters willen, een restaurant met meer couverts dan de dertig die we nu hebben. Ik ambieer een iets grotere keuken. Wellicht een uitbreiding van Puur, of misschien iets nieuws. Maar we zijn hier zes maanden bezig, dus voorlopig richt ik me helemaal op Puur!’

Op stoom? Verse start!


VIVA

vershoudfolie!

Wat vers is, moet vers blijven. Dus rollen we jaarlijks ettelijke kilometers folie af. Transparant en flinterdun, houdt folie geur, smaak en vocht in verse producten vast. Het is net zo onmisbaar als een ijskast. Een ode aan de vershoudfolie. VLIEGTUIG EN VOEDING De oorsprong van vershoudfolie gaat terug tot 1933, toen de krimpfolie werd uitgevonden. Het bleek een grote ontdekking waar de vliegtuigbranche meteen mee aan de haal ging. Krimpfolie beschermde vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen het zout als ze laag over zee vlogen. Na de oorlog begon de folie vanwege de eigenschappen van lucht- en vochtdichtheid aan een opmars in de wereld van de voeding.

KRALENKETTING OF KLEEFKRACHT De voornaamste soorten vershoudfolie zijn pe-folie (polyetheen) en pvc-folie (polyvinylchloride). Polyetheen heeft de structuur van een lange kralenketting die bestaat uit duizenden moleculen die opgerold en in elkaar gedraaid zijn, zoals de vezels in een wollen draad. Gespannen over bijvoorbeeld een stuk kaas, wordt de kralenketting rechtgetrokken en rekt de folie uit. Maar de moleculen willen het liefst weer terug in hun oorspronkelijke kluwenvorm en daardoor trekt de folie zich strak over de kaas. Pe-folie heeft als nadeel dat het vrij snel zijn elasticiteit verliest en dan minder goed blijft plakken. Om die reden kiest tweederde van de professionele gebruikers voor pvc-folie. Deze folie is rekbaarder en behoudt langer zijn kleefkracht. Helaas heeft het de naam milieuonvriendelijk te zijn, vanwege de weekmakers die erin zijn verwerkt. Sinds 2006 gelden nieuwe Europese normen en mogen alleen nog duurzame weekmakers worden gebruikt. Pvc-folie is daardoor iets duurder dan pe-folie, maar de praktische toepasbaarheid wint het nog steeds van het kostenaspect. ANTIPLAKTIP Folie-ergernis nummer 1: het spul plakt aan elkaar en is niet van de rol te krijgen. Wat helpt, is om de vershoudfolie in de koelkast te bewaren of om de rol voor gebruik enkele minuten in de diepvries te leggen. Gebruik vervolgens een dispenser met scherpe afscheurrand.

FOLIEFEITEN

• • •

300 meter pe-folie in een box kost circa € 4,50; Dezelfde rol in pvc kost circa € 5,-; Horecagroothandels verkopen jaarlijks ongeveer 400.000 rollen, goed voor circa 120.000 kilometer vershoudfolie.


VERS –


NL_OpSmaak - Fresh  

professioneel culinair inspiratie magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you