__MAIN_TEXT__

Page 1

Pointti Pohjois-Hämeen Puhelimen asiakaslehti 1/2014

Kuitua

taloyhtiöön s. 5

Viihde-palvelu UUDISTUU s. 12


Tänään myymälässä

Ari Korpi, Mänttä omistatko tabletin? Kyllä omistan. Pidätkö enemmän tietokoneesta vai tabletista? Pidän molemmista. Hyödynnätkö puhelimen Internetmahdollisuutta? Hyödynnän. Luen sähköpostit sekä selailen usein tuotetarjouksia. Jaan puhelimen yhteyttä myös tablettiin.

Eliisa Järvenpää, Ruovesi omistatko tabletin? En omista, mutta muilla perheenjäsenillä on. Olen harkinnut myös oman ostoa. Pidätkö enemmän tietokoneesta vai tabletista? Molemmissa on hyvät puolensa. Riippuu käyttötilanteesta. Hyödynnätkö puhelimen Internetmahdollisuutta? Kyllä, päivittäin. Luen sähköpostit ja uutiset sekä käytän sosiaalista mediaa.

UUTTA!

Viihde-palvelu uudistuu! Huippunopean laajakaistan lisäksi palveluun kuuluu nyt myös Watsontv-palvelu.

12

Elina Rantala, Virrat omistatko tabletin? En omista. Pidätkö enemmän tietokoneesta vai tabletista? Pidän enemmän tietokoneesta. En ole käyttänyt tablettia, joten ei ole oikein vertailukohdettakaan. Hyödynnätkö puhelimen Internetmahdollisuutta? Silloin tällöin luen sähköpostin.

Rahalle vastinetta Taloyhtiöille kuidun liittymismaksut ovat parhaimmillaan kymmenesosa haja-asutusalueiden vastaavista.

5

TURVALLISIA VERKKO-OSTOKSIA Mistä tietää onko verkkokauppa turvallinen? Uskaltaako ulkomailta tilata?

7

PHPOY Pointti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Julkaisija Pohjois-Hämeen Puhelin Oy, Honkalantie 1, 34600 Ruovesi, puh. (03) 486 4300, www.phpoy.fi Palautteet asiakaspalvelu@phpoy.fi Päätoimittaja Juha Ahoniemi, PHPOY Toimituspäällikkö Jari Liski, PHPOY Toimitussihteeri Eriikka Järvenpää, PHPOY Toimitus Juha-Matti Wilska, Mainostoimisto Uniikki Oy Ulkoasu Henna Wilska, Mainostoimisto Uniikki Oy Painopaikka Keuruun Laatupaino Oy


sisällys

2 Tänään myymälässä 3 Pääkirjoitus 4 Uutiset 5 Kuitua taloyhtiöihin 6 Lapset turvallisesti netissä 7 Turvallisia verkko-ostoksia 8 Virta pois käytön jälkeen 9 Bloggaaminen - työtä vai huvia

10

Kolhosta kajahtaa Esittelyssä tietoliikenneasentaja Markku Hunnakko.

12 Viihde-palvelu uudistuu 13 Esittelyssä Makuuni. 14 Yritysesittely Tervetuloa Rapukartanoon.

Arvoa omistajille Pörssiyhtiöiden omistajat odottavat sijoitukselleen tuottoa joko arvonnousun tai osinkojen muodossa. Pörssissä niin sanotut kasvuyhtiöt ovat sellaisia jotka sijoittavat tuloksensa, jos sellaista syntyy, liiketoimintansa kehittämiseen. Tavoitteena on, että näin saadaan aikaan arvonnousua yhtiön osakkeelle. Niin sanotut arvoyhtiöt puolestaan pyrkivät jakamaan tuloksestaan mahdollisimman suuren osan omistajilleen osinkoina. Pohjois-Hämeen Puhelin Oy ei ole pörssiyhtiö eikä jaa omistajilleen vuosittain osinkoa. Miksi sitten kannattaa olla yhtiön omistaja? Ajatellaan hypoteettisesti, että PHPOY:n toiminta Ylä-Pirkanmaalla lakkaisi. Isojen teleoperaattoreiden toiminta ei perustu maantieteellisten alueiden tietoliikenneyhteyksien ylläpitoon ja kehittämiseen vaan omistaja-arvon kasvattamiseen. Iso osa näiden yhtiöiden omistajista ovat institutionaalisia sijoittajia tai ulkomaalaisia sijoitusyhtiöitä. Näitä omistajia tai pörssiyhtiöiden johtoa ei kiinnosta onko Kurussa tai Virroilla toimivat ja nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet vaan osakekurssin suotuisa kehitys. Konkreettinen esimerkki tästä on kylien kuituhankkeiden kilpailutus. Tähän mennessä yhdessäkään kilpailutuksessa ei ollut mukana muita tarjouksenantajia kuin PHPOY. Pohjois-Hämeen Puhelimen toiminta muistuttaa hieman pörssissä toimivia kasvuyhtiöitä. Kun tulosta syntyy, käytetään sitä toiminnan tai tarkemmin sanottuna toiminta-alueen tietoliikenneyhteyksien kehittämiseen, esimerkiksi investoimalla valokuituverkon rakentamiseen. Kuka tästä hyötyy? Kaikki alueen kotitaloudet ja yritykset. Kotitalouksilla on käytössään nykyaikaiset yhteydet niin huvi kuin hyötykäyttöön. Yritykset puolestaan voivat ylläpitää kilpailukykyään, kun toiminnan apuna on nopeat ja varmatoimiset yhteydet. Entä omistajat? He ovat mukana kehittämässä oman alueensa tietoliikenneyhteyksiä ja saavat lisäksi alennusta PHPOY:n palveluista. Esimerkiksi vuonna 2013 PHPOY:n omistaja-alennukset olivat yhteensä 306.365,56 €. Käyttäjäomistajille tämä tarkoittaa yli 10 %:n tuottoa osakkeen markkina-arvolle. Harva sijoituskohde antaa sijoittajalle yhtä hyvää vuosituottoa. Hyvää alkanutta vuotta 2014 ja asiakkaillemme sekä omistajillemme suuri kiitos kuluneesta vuodesta! Juha Ahoniemi toimitusjohtaja, PHPOY

3


Uutiset Kuitukuulumisia Suinulasta,

Pihlajalahdelta ja Kautusta

Viime kesänä aloitettu kuituhanke Kuoreveden Suinulassa valmistui vuoden 2013 lopussa. Kyseessä oli niin sanottu kyläkuituhanke, jossa sopimus tehtiin Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n ja Suinulan kyläyhdistys ry:n välillä ja rahoitusta haettiin ELY-keskukselta. Hankkeessa yhteensä 29 tilaajaa kytkettiin valokuituverkkoon. Pihlajalahdella Ruovedellä on käynnissä vesi- ja valokuituhanke, jossa on tarkoitus rakentaa alueelle noin 26 kilometriä vesijohtoja valokuituverkostoa. Hankkeessa 39 kiinteistöä kytketään valokuituverkkoon. Ensimmäisiä kytkentöjä on jo tehty ja hankkeen on tarkoitus valmistua keväällä 2014. Myös Ruoveden Kautussa on loppusuoralla vastaavanlainen hanke, jossa rakennetaan samalla myös viemäriverkosto. Kautun hanke valmistuu helmikuussa 2014.

Virtain kylien

valokuituhankkeiden rahoitushakemukset

seuraavalle kaudelle

Pirkanmaan ELY-keskukselle jätettiin vuoden 2012 lopussa yhteensä seitsemän hakemusta, joissa haettiin rahoitusta Virtain kylien valokuituhankkeille. Valitettavasti hakemuksille ei kuitenkaan näytetty vihreää valoa. ELY-keskuksella on kuitenkin alkamassa tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa uusi rahoituskierros. - Ohjelmassa lukee, että uudella kierroksella on mahdollisuus hakea rahoitusta valokuituhankkeille ja aiommekin uusia hakemukset niin pian kuin mahdollista, kertoo hankekoordinaattori Heidi Tanhua.

4

PHPOY:stä savuton työpaikka Pohjois-Hämeen Puhelin on ollut 1.12.2013 lähtien savuton työpaikka. Muuttumalla savuttomaksi työpaikaksi PHPOY haluaa edistää työntekijöidensä terveyttä ja hyvinvointia sekä kannustaa ja tukea tupakoivia henkilökunnan jäseniä tupakoinnin lopettamisessa. Yksi tukemisen keinoista on, että PHPOY kustantaa halukkaille lääkkeet tupakoinnin lopettamisen helpottamiseksi. - Siirtymä on mennyt hienosti. Olen todella ylpeä henkilökunnastamme, toteaa toimitusjohtaja Juha Ahoniemi.

Paikallinen kaapelikanava VäriTV jatkaa lähetyksiään Tampereen Ammattikorkeakoulun Virtain yksikön viestinnän toisen vuoden opiskelijoista koostuva MediataideM -osuuskunnan ylläpitämä VäriTVkanava jatkaa lähetyksiään myös vuonna 2014. Pohjois-Hämeen Puhelin tarjoaa kanavalle paikan kaapeli-tvverkossaan ja se näkyy kaikissa alueen noin viidessätuhannessa kaapeli-tvtaloudessa. Kanavan ohjelmista ja sisällöstä vastaa TAMKin opiskelijat. VäriTV näkyy alueen kaapeli-tv-verkossa kanavapaikalla 255 sekä livestreamina osoitteessa www.livestream.com/tamkvirrat. Kanavalla esitettävät ohjelmat ovat myös nähtävissä jälkikäteen YouTubessa MediataideM:n kanavalla.


Kuitua taloyhtiöihin Kevät on taloyhtiöissä yhtiökokousten aikaa. Muiden käsiteltävien asioiden lisäksi kokouksessa kannattaa keskustella taloyhtiön tietoliikenneyhteyksien tasosta. Mikäli ne eivät vastaa tämän päivä vaatimuksia, voi olla oikea hetki pohtia valokuituun investoimista. Omaa aktiivisuutta tarvitaan PHPOY laajentaa valokuituverkkoaan aktiivisesti erityisesti taajamissa. Prosessi etenee niin, että kun uusia alueita saadaan mukaan valokuituverkon piiriin, lähettää PHPOY alueen asukkaille tietoa tarjolla olevista palveluista ja hinnoista. Vaikka PHPOY markkinoi palvelujaan aktiivisesti on pallo loppujen lopuksi kuitenkin taloyhtiöiden asukkailla, sillä taloyhtiön liittämiseksi valokuituverkkoon, on asiasta päätettävä yhtiökokouksessa. PHPOY:n verkkosivuilta löytyy kartta (www.phpoy.fi/klikkaakartalle), josta näkee tällä hetkellä valokuituverkon piirissä olevat alueet. Mikäli oma asuinalue ei vielä ole

nen asukas voi halutessaan ottaa lisänopeutta aina 100 megabittiin saakka tai hankkia erilaisia lisäpalveluja, kuten Watson-palvelun.

mukana, on karttaan mahdollista merkitä oma osoite kiinnostuneeksi kohteeksi. Näillä kiinnostuneilla kohteilla on merkitystä, sillä valokuituverkon rakentamista pyritään ohjaamaan ensisijaisesti alueille, josta löytyy palvelusta kiinnostuneita asukkaita.

Watson-palvelun avulla asuntoon saadaan HD-tasoinen kuva, Makuunin leffavuokraamo, mahdollisuus tallentaa peruskanavien kaikki ohjelmat kahdelta viikolta sekä rajattomasti tallennustilaa puoleksi vuodeksi. Watsoniin on myös mahdollista tilata oman maun mukaisia kanavapaketteja ja palvelu toimii kodin wlan-verkossa tv:n lisäksi muilla päätelaitteilla, kuten tietokoneella tai tabletilla.

Mikä taloyhtiökuitu? Taloyhtiökuidussa sopimus verkkoon liittymisestä tehdään taloyhtiön kanssa. Kiinteistöyhteyden kustannuksista vastaa taloyhtiö ja liityttäessä sovitaan kaikille asukkaille tuleva perusnopeus, joka on mahdollista sisällyttää vuokraan tai yhtiövastikkeeseen. Perusnopeus voi olla esimerkiksi 10/10 megabittia sekunnissa, minkä lisäksi jokai-

Rahalle vastinetta Liittymiskustannukset ovat taloyhtiöille parhaimmillan vain noin kymmenesosa haja-asutusalueiden vastaavista. Nopeat ja nykyaikaiset yhteydet riittävät kymmeniksi vuosiksi eteenpäin ja nostavat myös asunto- ja kiinteistöosakkeen arvoa. Taloyhtiökuidun hinnasto on nähtävillä PHPOY:n verkkosivuilla osoitteessa www.phpoy.fi.

TV

5


T E S LAP

I T S E S I L TURVAL

Internet on kiinteä osa useimpien perheiden arkea. Lehtien lukeminen, pankkiasiointi, ostokset, opiskelu, ystävien kanssa keskustelu, ovat vain muutamia esimerkkejä toiminnasta, joka tänä päivänä tapahtuu ainakin osittain verkossa. Ja koska useimmilla on taskussaan älypuhelin, on Internet ulottuvillamme myös silloin kun poistumme kotiovesta. Lapset aloittavat tekniikan käytön hyvin nuorena ja omaksuvat uuden tekniikan ja palvelut äärettömän nopeasti. Monesti vanhemmat eivät tiedä mitä lapset internetissä tekevät, koska lasten käyttämät palvelut ovat heille vieraita tai he eivät itse osaa käyttää tietotekniikkaa yhtä tehokkaasti. Ja koska Internet on lähes ääretön verkosto ja sisällön tuottaminen sosiaalisen median aikakautena nopeaa ja helppoa, on nettiin päätyvää sisältöä lähes mahdotonta kontrolloida. Näin ollen tiedon valtatielle mahtuu myös paljon sellaista mikä voi olla haitallista lapsille. Tällöin nousee esille vanhempien rooli lasten median käytön ohjaajana. Yhdessä, ei yksin Kuinka sitten valvoa ja ennen kaikkea

6

ä s s i t e n

ohjata lasten Internetin käyttöä oikeaan suuntaan? Avainsanat ovat keskustelu ja yhdessä tekeminen. Lapsen netinkäytön alkuvaiheessa aikuisen on hyvä olla vieressä ja opastaa mitä missäkin vaiheessa pitää tehdä sekä käydä läpi perustoiminnot ja käsitteet. Lapsille on myös hyvä kertoa pelisäännöt henkilötietojen luovuttamisen sekä tekijänoikeuksien, kuten kuvien käytön suhteen sekä antaa ohjeita myös ikävien sattumien varalle. Sosiaalisen median, kuten Facebookin, Twitterin tai erilaisten keskustelupalstojen käyttö ja säännöt kannattaa myös opettaa hyvissä ajoin. Eri palvelujen ja sivustojen mahdolliset ikärajat on hyvä pistää korvan taakse, sillä esimerkiksi Facebook edellyttää, että kaikkien käyttäjätilien haltioiden on oltava vähintään 13-vuotiaita. Lasten Internetin käytöstä on suositeltavaa pysyä ajantasalla myös jatkossa. Kysy lapselta mistä nettipalveluista tai peleistä he milloinkin tykkäävät ja tutustu niihin myös itse ennen kuin päätät mahdollisista rajoituksista tai kielloista. Ja kuten lastenkasvatuksessa yleensä, näytä itse hyvää esimerkkiä, sillä lapsi ottaa aikuiselta mallia myös median käytössä.

Valvontaa sekä linkkejä lapsille ja aikuisille Selaimissa ja esimerkiksi tietoturvaohjelmistoissa on olemassa erilaisia lapsilukkoja, joiden tehtävä on päälle kytkettyinä auttaa suojaamaan lapsia haitallisilta verkkosivustoilla. Tällaisten lapsilukkojen toiminta ei kuitenkaan ole sataprosenttisen varmaa tai virheetöntä. Lapsilukkojen käytön lisäksi kannattaa pitää silmät auki ja seurata lapsen Internetin käyttöä ainakin välillä olan yli tarkkaillen. Internetistä löytyy myös lapsille suunnattuja sivustoja, joiden sisällöstä vanhemmat voivat olla huoletta. Esimerkiksi lastenlinkit.fi -sivulta löytyy kattava lista lapsille suunnattuja sivustoja. Vanhemmille netistä löytyy useita oppaita, jotka antavat vinkkejä, miten vanhemmat voivat käyttää Internetiä yhdessä lasten kanssa ja opastaa heitä oikeanlaiseen verkkokäyttäytymiseen. Tälläisia oppaita ovat esimerkiksi Finnet-ryhmän Lapset ja Netti -hankkeen myötä syntynyt Ihana Internet ja norsun muisti: issuu.com/ peakpress/docs/finnet_lapset_internet_opas_net?e=1173311/3072196 sekä mediakasvatus.fi -sivustolta löytyvä Lapset ja media - kasvattajan opas: kavi.fi/sites/default/files/ documents/lapsetjamedia2014.pdf


Turvallisia verkko-ostoksia

https://

Viimeisen kymmenen vuoden aikana verkkokauppojen asiakasmäärä on suunnilleen kolmikertaistunut vaikka taloussuhdanteet ovatkin välillä hidastaneet kasvua.

Suosituimpia verkko-ostoksia ovat jo vuosia olleet majoituspalvelut (hotellivaraukset), matkat sekä teatterien, konserttien ja elokuvien pääsyliput. Näiden lisäksi pintansa pitää kirjojen ja lehtien sekä kenkien ja vaatteiden nettishoppailu. Myös ulkomaisista verkkokaupoista ostaminen yleistyy ja Kaupan liiton mukaan noin 15 prosenttia verkko-ostoksista tehdään ulkomaisissa kaupoissa. Vaikka verkko-ostaminen yleistyy, on monella silti epäilyksiä muun muassa turvallisuuden suhteen. Mistä tietää onko verkkokauppa turvallinen? Isot ja tunnetut verkkokaupat ovat lähes aina luotettavia. Jos vieras kauppa epäilyttää on hyvä luottaa tiettyihin perusohjeisiin. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että sivuilta löytyy helposti yrityksen nimi ja yhteystiedot. Jos tietoja etsiessä tulee olo, että taustalla oleva yrittäjä haluaa piiloutua, kannattaa vaihtaa kauppaa. Euroopan Kuluttajakeskuksen Howard-verkkokauppa-apurin (www.fi.theshoppingassistant.com) avulla voi selvittää antaako verkkokauppa itsestään tarvittavat tiedot ja miten muut käyttäjät ovat sitä arvioineet. Muiden käyttäjien kommentit ja kokemukset ovat yleisestikin hyvä tapa päästä selville itselle vieraan verkkokaupan palvelun tasosta. Ennen maksutietojen luovuttamista tulee varsinaiselta maksusivulta varmistaa, että kaupan (tai luotettavan maksupalvelun) nimi lukee osoiterivillä ja maksamisen voi hoitaa suojatussa yhteydessä (maksusivun osoite alkaa https-kirjainsarjalla). Maksutavoista tur-

vallisin vaihtoehto on laskulla maksaminen, mutta jos se ei ole mahdollista, kannattaa suosia luottokorttia. Jos luottokortilla maksetussa tilauksessa ilmenee ongelmia tai verkkokauppa menee konkurssiin, voi menetettyjä rahoja hakea takaisin luottokorttiyhtiöltä. Uskaltaisiko merta edemmäs kalaan? Moni valitsee ulkomaisen verkkokaupan, koska tuotteita, joita he etsivät, ei löydy kotimaisesta tarjonnasta. Lisäksi ulkomaisissa verkkokaupoissa ostajia saattaa houkutella Suomea edullisemmat hinnat. Mikäli mielii verkko-ostoksille kauemmas, pääsee helpommalla, jos pysyy EU:n rajojen sisäpuolella, sillä EU:n alueella ostoksista ei tarvitse maksaa tullia. EU:n ulkopuolelta ostettaessa tavaroista on maksettava sekä tulli että arvonlisävero (pl. kirjat ja kosmetiikka, joista ei peritä arvonlisäveroa). Ulkomaisista verkkokaupoista ostettaessa on hyvä noudattaa samoja periaatteita kuin kotimaisistakin kaupoista ostettaessa. Kaupan luotettavuuden lisäksi kannattaa selvittää ainakin kaupan peruuttamisen ehdot (Suomessa nettikaupan peruutusoikeus on 14 päivää ja EU:n alueella vähintään 7 työpäivää) sekä toiminta tuotteiden mahdollisessa palautustilanteessa. Maksaminen kannattaa aina hoitaa luottokortilla, jolloin rahat on saatavilla takaisin luottoyhtiöltä, jos ongelmia ilmenee. Ohjeita ja apua saa rajat ylittävät kaupan kuluttajakysymyksissä saa Euroopan kuluttajakeskukselta (www.ecc.fi).

7


VIRTA POIS käytön jälkeen

Talvi nostaa aina kodin energiankulutusta. Tämä johtuu pitkälti, että sekä lämmitystä että valaistusta tarvitaan enemmän kuin muina aikoina. Suurin vaikuttava tekijä on lämmitys, sillä sen osuus kokonaiskulutuksesta voi olla jopa yli 50 prosenttia. Laskun loppusummaan vaikuttaa myös itse sähkön hinta, johon pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla vaikuttaa merkittävästi vesivoiman saatavuus.

8

USEIN UNOHDETTU SEIKKA on kuitenkin kodin viihde-elektroniikan sähkönkulutus, joka kasvaa koko ajan kodin laitemäärän lisääntyessä. Vaikka yksittäisten laitteiden sähkönkulutukset ovat pieniä verrattuna esimerkiksi keittiön kodinkoneisiin, kokonaisuutena ne voivat kuluttaa jo kohtuullisen määrän sähköä. Viihdelaitteet ja elektroniikka kuluttavat eniten sähköä ollessaan päällä, mutta vuositasolla merkittäväksi nousee niin sanottu valmiustila, jossa laitteet viettävät suurimman osan ajastaan odottaessa käyttöä. Esimerkiksi kahden virittimen tallentava digiboksi kuluttaa päällä 41 W ja valmiustilas-

sa 15 W sähköä. Jos laite on jatkuvasti valmiustilassa, sähköä kuluu vuodessa noin 160 kWh, mikä maksaa yli 20 euroa. Myös pelkkä matkapuhelimen laturi kuluttaa seinässä ollessaan sähköä vaikka puhelin ei olisikaan siihen kytkettynä? Laitteet kannattaa siis kytkeä kokonaan pois päältä, kun niitä ei käytetä. Varmista kuitenkin laitekohtaisesti, että sen voi kytkeä pois verkkovirrasta hävittämättä asetuksia tai säätöjä. Virtakatkaisijalla varustettu jatkojohto on kätevä keino kytkeä virrat pois vaikka useammastakin laitteesta koostuvasta kodin viihdekeskuksesta. Uusia laitteita hankkiessa kannattaa aina myös vertailla eri laitteiden ja mallien energiatehokkuutta.

Esimerkkejä viihde-elektroniikan keskimääräisestä sähkönkulutuksesta Laite Kulutus kWh/tunti Hinta snt/tunti LCD TV 32”-37” 0,08 - 0,19 1,2 - 2,9 Digiboksi 0,03 0,5 Pöytätietokone 0,13 - 0,17 2,0 - 2,6 Kannettava tietokone 0,03 0,5 Laajakaistamodeemi 51 kWh/vuosi 7,7 €/vuosi Keskikulutukset ovat suuntaa antavia ja vaihtelevat merkki- ja mallikohtaisesti. Käytetty hinta (myynti, siirto ja verot) 15 snt/kWh on kotitaloussähkön keskihinta Suomessa (ei sähkölämmitetty talous).


Bloggaaminen – työtä vai huvia? Ammattina bloggaus. Suomestakin löytyy jo useita bloggaajia, jotka tienaavat elantonsa kokonaan tai osittain blogin pitämisellä. Bloggaamisella voi tienata rahaa usealla eri tavalla, mutta oleellista on että blogi saavuttaa suuren lukijamäärän ja mielellään myös muuta julkisuutta. Tällöin blogista saattaa kiinnostua jokin kaupallinen instanssi, kuten vaikka muotilehti, joka siirtää blogin oman palvelunsa alle ja ryhtyy maksamaan bloggaajalle palkkaa. Iso osa bloggaajien tuloista tulee kuitenkin mainostajilta, jotka maksavat kirjoittajille rahaa tai tuotteita vastineeksi siitä, että bloggaaja kirjoittaa heidän tuotteistaan. Bloggaajat voivat myös liittyä erilaisiin kumppanuusmarkkinointiverkostoihin, joiden avulla saa korvauksen blogin kautta ohjatuista mainosklikkauksista. Jotain blogien suosiosta kertoo myös se, että parhaimmillaan bloggaajia etsitään suoraan yritysten rekrytointi-ilmoituksissa.

Bloggaamisen suosio kasvaa kasvamistaan ja lähes jokaisen aihepiirin tai harrastuksen tiimoilta löytyy jo useita blogeja. Vaikka bloggaaminen alkaakin yleensä harrastuksesta voi sillä parhaimmillaan myös tienata.

Blogi keltanokille Blogi (engl. blog sanasta weblog) on verkkosivu, johon yksi tai useampi kirjoittaja eli bloggari tai bloggaaja kirjoittaa säännöllisesti henkilökohtaisesta näkökulmasta jonkin tietyn asian tai aiheen ympäriltä. Julkaisut voivat sisältää tekstin lisäksi kuvia, videoita tai ääntä. Blogien ominaispiirteisiin kuuluu, että lukijoilla on kirjoitusten kommentointimahdollisuus. Blogilista.fi (www.blogilista.fi) on Ilta-Sanomien ylläpitämä palvelu, josta voi hakea eri aiheisiin liittyviä blogeja sekä katsoa muun muassa mitkä blogit ovat Suomessa tällä hetkellä suosituimpia.

Helppoa oikotietä ei ole Blogien kultakautena Internet on täynnä sivustoja ja oppaita, jotka lupaavat opastaa kenet tahansa helppoihin tienisteihin bloggaamalla. Näihin kannattaa suhtautua varauksella ja terveellä maalaisjärjellä sekä muistaa, että bloggaaminen, kuten mikä tahansa muukaan, ei ole automaattinen kultakaivos, jossa tienaa pienellä vaivalla sievoisen summan. Todellisuudessa useat bloggaajat kirjoittavat ja kehittävät blogiansa useita vuosia ennen kuin tienaavat niillä senttiäkään. Yhdysvalloissa bloggaajista voi parhaimmillaan tulla miljonäärejä, mutta suomen pieni kielialue, suppeat markkinat ja kasvava blogitarjonta tarkoittaa sitä, että vain todelliset helmet erottuvat joukosta.

9


10


Markku Hunnakko Kolhosta kajahtaa Keuruulta kotoisin oleva, mutta Kolhossa asuva tietoliikenneasentaja Markku Hunnakko on ollut PHPOY:n palveluksessa 26 vuotta. Tietoliikennealalla mies on kuitenkin työskennellyt jo vuodesta 1982. Puhelinasentaja sahalla Markku Hunnakko opiskeli puhelinasentajaksi Keski-Suomen keskusammattikoulussa Jyväskylässä. Siihen aikaan puhelinasentajaksi pystyi opiskelemaan vain muutamassa oppilaitoksessa Suomessa. Keuruulaisena Markku valitsi lähimpänä sijaitsevan Jyväskylän. Valmistuttuaan koulusta hän ei kuitenkaan saanut suoraan alan töitä. Ensimmäiset vuodet hän oli töissä sahalla Kolhossa ja Vilppulassa. – Sanonnan mukaan siellä sahattiin silloin puuta lujaa ja katkeamattomasti kolmessa vuorossa Euroopan suurimmalla sahalla. Sahalta oli helppo lähteä ja kun näin lehdessä, että Huittisten puhelimella olisi asentajan paikka vapaana, pistin paperit vetämään ja pääsin töihin. Huittisten vuodet Huittisten puhelimelle Hunnakon otti töihin mies nimeltä Jarmo Koskiranta. Tuolloin Markulla ei ollut aavistustakaan, että sama mies olisi myöhemmin palkkaamassa häntä myös Pohjois-Hämeen Puhelimelle. – Jarmo lähti Huittisista PHPOY:lle Ruovedelle ja pyysi myöhemmin myös minua sinne töihin. Koska samalla tarjoitui mahdollisuus muuttaa Satakunnasta takaisin synnyinseuduille, ei päätös ollut vaikea. Huittisista Markku muutti perheineen nykyiseen asuinpaikkaansa

Kolhoon vuonna 88 ja aloitti samalla työskentelyn PHPOY:llä. Puhelinasentajasta tietoliikenneasentajaksi PHPOY:llä Hunnakko aloitti puhelinasentajana ja käytännössä työ oli alkuaikoina uusien linjojen asentamista. Mukaan tuli myöhemmin myös kaapeli-tv-asennukset. Tänä päivänä kiinteitä puhelinlinjoja ei juurikaan asenneta eikä puhelinasentajan nimikettä saati koulutusta perinteisessä muodossa ole saatavilla. Kaikki asentajat toimivat tänä päivänä saman tietoliikenneasentajan nimikkeen alla, vaikka työtehtävät eri osastojen välillä saattavat vaihdella suurestikin. – Minun työ on pääasiassa viankorjausta, laajakaistaliittymien asennuksia sekä tällä hetkellä esimerkiksi omakotitaloihin vedettävien valokuitujen hitsausta. Kaapeli-tv-liittymiä asennetaan vielä jonkin verran, mutta ne ovat hiljalleen korvautuneet valokuidun päällä toimivilla IPTV-liittymillä. Päivä starttaa Mäntästä ja päättyy Kolhoon Markun asemapaikka on PHPOY:n Mäntän toimipiste vaikka suurimman osan työstään hän viettääkin tienpäällä ja asennuskohteissa. Työpäivät alkavat aamulla Mäntässä, missä asentajat käyvät läpi ka-

lenterinsa ja katsovat mitä PHPOY:n asennuspalvelun tytöt ovat heille tälle päivällä laittaneet. – Jokainen päivä on täysi yllätys. Aamusta lähdemme purkamaan päivälle asetettuja töitä, mutta päivän mittaan saattaa tulla esimerkiksi kiireisiä viankorjauksia. Kaikkien näiden vuosien jälkeenkin nautin vielä tunteesta, kun saan aamulla hypätä autoon ja lähteä kohtaamaan päivän haasteet. Haastavaa on välillä ollutkin ja monesti aamulla joku työ on saattanut tuntua mahdottomalta. Silti ne on kuitenkin aina saatu iltaan mennessä hoidettua. Vapaa-aikansa Hunnakko viettää perheensä kanssa, johon kuuluu vaimon lisäksi kolme tytärtä sekä kolme poikaa. – Olemme tällainen uusioperhe vaikka iso osa lapsista onkin jo lähtenyt maailmalle. Perhe-elämän lisäksi lenkkeilen, hiihdän ja laskettelen. Asumme lähellä järveä ja joskus sitä ehtii järvellekin veneilemään, kalastamaan tai muuten vain nauttimaan luonnon rauhasta. Lopuksi kysymme tuttuun tapaan, kenen vuoro Markun mielestä olisi seuraavaksi olla esiteltävänä. – Nyt voisi olla hyvä aika esitellä Jarmo Koskiranta ennen kuin hän ehtii jäämään eläkkeelle. Hän on kuitenkin ollut talossa yli kolmekymmentä vuotta ja nähnyt yhtä sun toista uransa aikana.

11


Kuten jo edellisessä Pointissa paljastimme, PHPOY:n Viihde-palvelu uudistuu. Uudistuksen myötä Viihde-palveluun kuuluu huippunopean laajakaistan lisäksi monia ominaisuuksia sisältävä Watson-tv-palvelu.

VIIHDE-palvelu UUDISTUU TV:n katselua omilla ehdoilla. Watson vapauttaa katsojan ohjelmien lähetysaikatauluista. Palveluun kuuluu jatkuva tallennus -ominaisuus, jonka aktivoimalla voi tallentaa peruskanavien (pl. Nelonen, Liv ja Jim) kaikki ohjelmat kuluneen kahden viikon ajalta ja katsoa niitä jälkikäteen silloin kun itselle parhaiten sopii. Jatkuvan tallennuksen lisäksi palveluun voi tallentaa rajattomasti peruskanavien yksittäisiä ohjelmia (myös Nelonen, Liv ja Jim) puoleksi vuodeksi.

gattoman verkon välityksellä palvelu on käytettävissä myös tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Näin voi esimerkiksi katsoa tallennettuja ohjelmia tabletilta sängyssä makoillen. Ainoastaan elokuvavuokraamo ja kanavapakettien tilaus on tehtävä joko tv:n tai tietokoneen välityksellä.

Lisää tarjontaa leffavuokraamosta tai kanavapaketeista Watson sisältää myös Makuunin leffavuokraamon, josta voi vuokrata uusimmat elokuvat napin paiTelevisiossa, tietokoneella, nalluksella. Lisää sisältöä kodin tabletilla tai puhelimella viihderepertuaariin saa tilaamalToinen merkittävä ominaisuus Watla oman makunsa mukaisia kanavasonissa on mahdollisuus käyttää paketteja. Paketit, kuten MTV Total, palvelua usealla eri laitteella. TeleMTV Total Sport, C More Film, BBC visiossa Watsonin saa toimintaan ja UrhoTV ovat tilattavissa suoraan Viihde-palvelun mukana toimitetta- kaukosäätimestä ilman kaapelikortvalla IPTV-päätelaitteella. Kodin lan- tia ja jopa HD-laatuisena.

12

Mitä uudistus tarkoittaa nykyisille PHPOY Viihde -asiakkaille? Nykyisten PHPOY Viihde -asiakkaiden sopimukset säilyvät ennallaan ja samalla rahalla saa jatkossa entistä monipuolisemman palvelun. Watson-palvelun käyttöönotto edellyttää kuitenkin IPTV-päätelaitteen ohjelmistopäivitystä. Ohjelmistopäivitys ei vaadi asentajakäyntiä, vaan asiakas pystyy hoitamaan sen omalla kaukosäätimellään. Nykyisten PHPOY Viihde -asiakkaiden päivitys uuteen Watson-palveluun tullaan tekemään kevään aikana. Lähetämme asiakkaillemme ohjeet Watson-palvelun käyttöönottamiseksi hyvissä ajoin ennen päivitystä. Tarvittaessa apua ja lisätietoja saa asiakaspalvelustamme numerosta (03) 486 4300.


Esittelyssä Makuuni

PHPOY:n Viihde-palveluun jo pitkään kaivattu leffavuokraamo on vihdoin saapunut Watsonin mukana tulevan Makuunin leffavuokraamon muodossa. Elokuvien vuokraaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Muistatko vielä, kun elokuvia vuokratessa joutui miettimään kuinka järjestää palautuksen seuraavana päivänä? Muistit tai et, nuo ajat ovat ohi, sillä tänään leffan voi vuokrata kaukosäätimen napin painalluksella. Vielä kun joku keksisi kuinka irtokarkit ja popcornit saataisiin kotisohvalle nappia painamalla. Makuunin leffavuokraamoon pääsee suoraan Watsonin käyttöliittymästä joko televisiolla tai tietokoneella. Leffavuokraamossa on selkeästi esillä uutuudet ja suosituimmat elokuvat. Elokuvia voi selata lajeittain, pituuden, maan tai aikakauden mukaan. Lisäksi palvelussa on henkilökunnan suosituksia ja esiin nostettuja ajankohtaisia teemaelokuvia. Jos mielessä on tietty elokuva, mutta nimi ei millään muistu mieleen, voi elokuvaa hakea esimerkiksi näyttelijän tai ohjaajan nimellä. Itse vuokraaminen tapahtuu napin painalluksella ja vuokrahinta veloitetaan automaattisesti seuraavalla kuukausilaskulla. Elokuva on katsottavissa vapaasti 24 tunnin (joissain sarjoissa katseluaika voi olla pidempikin) ajan toiston aloittamisen jälkeen. Makuunin leffavuokraamon vuokraelokuvien hinnat vaihtelevat 2,95 eurosta 5,45 euroon ja elokuvia löytyy sekä normaalilla (DVD-taso) että teräväpiirtolaadulla (FullHD).

13


Tervetuloa Rapukartanoon Koivulahden Rapukartano Vilppulassa on piilotettu helmi, jonka olemassa olosta moni Ylä-Pirkanmaalainen ei edes tiedä. Tapaamme eläväisen kartanon isännän Pasi Heinosen tammikuisena päivänä päärakennuksen aulassa. Vaikka ulkona paukkuu kirpeä pakkanen, on sisällä lämmin ja kartanon isäntä huokuu lämpöä, intoa sekä ylpeyttä paikkoja esitellessään. Jo kartanon pihalle saapuessaan tuntee, että paikalla on omanlaisensa maaginen tunnelma ja kaikki elementit huokuvat loppuunasti hiottua tyylikkyyttä.

MAJASTA KARTANOKSI. Ennen nykyistä Rapukartanoa, Koivulahdessa kasvatettiin rapuja ja paikka tunnettiinkin yhtenä ravunkasvatuksen edelläkävijöistä Suomessa. Pasi Heinosella oli kuitenkin haave perustaa majoituspalveluja tarjoava rapumaja ravunkasvattamon yhteyteen. Alkuräjähdys tapahtui, kun Heinonen päätti ostaa läheisen Vittaniemen tilan vanhan päärakennuksen päätyhirret ja siirtää ne 1,5 kilometrin päästä nykyiselle paikalle. Majasuunnitelmat kasvoivat kartanoksi ja näiden hirsien väliin

14

nousi nykyinen päärakennus. Toukokuussa 2006 Koivulahden Rapukartanon tarina sai alkunsa tarjoten vierailijoille majoitusta, kokous- ja juhlapalveluja, aktiviteetteja, upeat tilat saunoineen sekä ensiluokkaisen keittiön. Halu kehittää toimintaa Sittemmin toiminta on laajentunut entisestään ja vuonna 2013 päärakennusta vastapäätä valmistui uusi majoitusrakennus Merta, josta löytyy 18 huonetta, kaksi sviittiä, pieni asunto pitkäaikaismajoittujille sekä

muun muassa upea musta sauna. Toiminnan kehittäminen ei lopu tähän, sillä tulevana kesänä yrittäjät ovat avaamassa uuden ravintolan Joenniemeen Serlachiuksen uudistuvan Gösta -taidekeskuksen yhteyteen. Luvassa on hiottu kokonaisuus, jossa tarjoillaan kaikkea kahvista lounaaseen ja usean ruokalajin illallisiin. – Meidän on helppo kehittää liiketoimintaamme, koska meillä on hyvä ja osaava henkilökunta. Ei meikäläinen yksin mitään tee. Tämä on tiimityöskentelyä, jossa minä ja


kartanon emäntä Sari Jaunes toimimme vetäjinä. Tuhansien tähtien keittiö Upean miljöön ja tilojen lisäksi paikan ylpeytenä toimii kartanon keittiö. Rapukartanossa ruoka otetaan tosissaan ja sydämen asiana. Suurin osa raaka-aineista hankitaan lähialueilta ja ruokalistalta löytyy rapujen lisäksi riistaa, kuten hirveä, poroa ja karhua sekä kotimaisia sieniä, marjoja, kalaa ja jopa villiyrttejä. Keittiömestareina toimii monessa paikassa mainetta niittäneet Henry Tikkanen ja Toni Kortelahti. – Olen tosi ylpeä meidän keittiöstä ja asiakkailta on tullut myös hyvää palautetta. Yksi yleisimmistä kommenteista on: ”Teillähän on täällä paremmat ruoat kuin Helsingissä”. Kaikkein paras oli, kun ranskalainen ryhmä kysyi syötyään,

kuinka monta Michelin-tähteä meillä on. Oli kaunis ilta, joten osoitin taivaalle ja vastasin, että meillä on kaikki tähdet laitettu tuonne ylös taivaalle ja se riittää meille, Heinonen kertoo hymyillen. Vieraita yrityksistä ja merten takaa 90 prosenttia Rapukartanon asiakkaista on yritysasiakkaita, jotka tulevat pitämään kokouksia tai koulutuspäiviä joko oman henkilökunnan voimin tai asiakkaidensa kanssa. – Iso osa tilaisuuksista on sellaisia, joissa suomalaiset yritykset tuovat meille ulkomaalaisia asiakkaitaan, Heinonen kertoo. Loput kymmenen prosenttia on erilaisia ryhmiä viettämässä esimerkiksi sukujuhlia, kuten häitä. Maantieteellisesti kartanon asiakkaat tulevat pääasiassa muualta

kuin lähialueelta. – En osaa sanoa mikä siinä on. Toivon kuitenkin, että tulevaisuudessa myös paikalliset löytäisivät paikan ja haluaisivat käyttää palveluitamme. Rapukartano saa säännölisesti myös ulkomaalaisia vieraita, joista osa tulee jopa valtamerten takaa. – Alkuvuodesta meillä on ollut enemmän ulkomaalaisia kuin kotimaisia vieraita. Meillä on käynyt vieraita muun muassa Ranskasta, Amerikasta ja Kiinasta. Vahvuutenamme on tutut suomalaiset aseet: luonto, järvet sekä rauha ja hiljaisuus. Esimerkiksi Kiinalaiset vieraamme kysyivät useaan kertaan, onko täällä aina näin hiljaista. Ymmärrän toki, että ero Pekingin ja Vilppulan välillä on aika dramaattinen, Heinonen toteaa hymyillen.

Tutustu Koivulahden Rapukartanoon osoitteessa www.rapukartano.fi 15


LIVENÄ TAI JÄLKIKÄTEEN

VIIHDE HUIPPUNOPEA

LAAJAKAISTA

HANKI NYT

VIIHDE-PALVELU

+

PHPOY:n VIIHDE-palvelu vie sinut huippunopean laajakaistan parissa keskelle viihteen monipuolista tarjontaa. Nauti nopeasta laajakaistayhteydestä ja unohda tv:n ohjelma-ajat. VIIHDE-palvelun avulla voit katsoa kaikki tv-ohjelmat livenä tai jälkikäteen.

VAPAUTTAVA

WATSON-

TV-PALVELU

alk.

39

90

€/kk

24 kk määräaikainen sopimus. Viihde 20 ja 50: 39,90 €/kk (viihde 20 kotisopimuksella) 42,90 €/kk (viihde 20 ilman kotisopimusta). Viihde 20 avaus- ja asennusmaksu 199 €, viihde 50 79,00 € (vaatii kuidun). Viihde 100 59,90 €/kk, avaus- ja asennusmaksu 79,00 € (vaatii kuidun). IPTV-päätelaite hintaan 0 € (norm. 149 €). 24 kk määräaikaisen sopimuksen jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana sen hetkisen hinnaston mukaisella kuukausihinnalla. Lisätietoa PHPOY:n Kotisopimuksesta www.phpoy.fi/ko­tisopimus. 24 kk määräaikaisen sopimuksen kokonaishinta: Viihde 20 957,60 € kotisopimuksella, 1029,60 € ilman kotisopimusta, Viihde 50: 957,60 € ja Viihde 100: 1437,60 €.

Profile for Mainostoimisto Uniikki

Pointti 1/2014  

Pointti 1/2014  

Profile for uniikki