Page 1

Pointti Pohjois-Hämeen Puhelimen asiakaslehti 1/2015

Terveellinen

elämä maalaisittain s.6

Älyä kelloon s.11

Elokuvan aika s.14


Tänään myymälässä

Matti Onkamo, Virrat Oletko tehnyt pääsiäissuunnitelmia? Ei olla tehty mitään suunnitelmia, ollaan kaksi eläkeläistä. Onko pääsiäisperinteitä? Ei. Mitä teillä kuuluu pääsiäispöytään? Normaalia ruokaa, ei mitään erikoisuuksia.

Mika Salmela, Ruovesi Oletko tehnyt pääsiäissuunnitelmia? Ei mitään erikoisia suunnitelmia. Vietetään aikaa perheen ja koiran kanssa. Onko pääsiäisperinteitä? Jotkut tietyt herkut, mutta ei mitään pääsiäiskrääsää. Mitä teillä kuuluu pääsiäispöytään? Ihan normaalia ruokaa, ehkä jotain erikoisempaa lihaa.

Lea Pirttilahti, Mänttä Oletko tehnyt pääsiäissuunnitelmia? En ole tehnyt mitään pääsiäissuunnitelmia. Onko pääsiäisperinteitä? Ruokaperinteitä. Pääsiäisenä syödään aina mämmiä ja lohta paistettuna. Mitä teillä kuuluu pääsiäispöytään? Paistettua lohta.

PHPOY:n

valokuvakilpailun

voittajakuva!

PHPOY järjesti valokuvauskilpailun, jossa tehtävänä oli ottaa valokuva, jossa näkyy taustalla PHPOY:n valaistu masto: Ruiffeli. Osallistujia oli kiitettävästi ja parhaimmiston kesken järjestettiin äänestys PHPOY:n verkkosivuilla. Äänestyksen voittajaksi selvisi Arto Mikkosen ottama kuva. Palkinnoksi Arto saa Nokia Lumia 635 -kamerapuhelimen. Paljon onnea Artolle!

PHPOY Pointti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Julkaisija Pohjois-Hämeen Puhelin Oy, Honkalantie 1, 34600 Ruovesi, p. 03 486 4300, www.phpoy.fi Palautteet asiakaspalvelu@phpoy.fi Päätoimittaja Juha Ahoniemi, PHPOY Toimituspäällikkö Jari Liski, PHPOY Toimitussihteeri Eriikka Kaitala, PHPOY Toimitus Juha-Matti Wilska, Mainostoimisto Uniikki Oy Ulkoasu Henna Wilska, Mainostoimisto Uniikki Oy Painopaikka Oy Fram Ab ISSN 2342-4516 (painettu) ISSN 2342-4524 (verkkojulkaisu)


sisällys 2 Tänään myymälässä 3 Pääkirjoitus 4 Uutiset 5 Auta meitä kehittämään lehteä 6 Terveellinen elämä maalaisittain 8 Älyä kelloon 9 Kirppisten uusi tuleminen

10

Ilonen Minna Esittelyssä myymälävastaava Minna Ilonen.

12 Ristikko 13 Pääsiäisen herkku: Yön yli marinoitunut lampaanpaisti 14 Yritysesittely Elokuvateatteri Virtain Pirtti.

Jaksaa, jaksaa Kaikilla meillä on joskus työpäiviä, jolloin hermot ja jaksaminen ovat koetuksella. Kaiken kukkuraksi näinä päivinä kaikki mikä voi mennä pieleen, yleensä myös menee. Juuri nämä päivät ovat niitä, jolloin mitataan kuinka paljon ihminen todella pitää työstään. Jos hanskat ripustetaan heti naulaan, oli kyseessä vain se tarvittava pieni pusku, joka aikaistaa vääjäämättömän. Jos taas työt hoidetaan loppuun, vaikka vähän hammasta purren, ja välillä uskalletaan jopa nauraakin elämän ironialle, on henkilö todennäköisesti omassa elementissään. Mistä sitten löytää voimia työssä jaksamiseen? Ainakin omalla kohdallani urheilu ja harrastukset, ovat niitä, joiden avulla jaksaa paremmin kohdata työpäivän haasteet. Liikunta ja ulkoilu virkistää, auttaa kokoamaan ajatuksia sekä irrottautumaan työn ja arjen kiireestä. Ei sovi myöskään unohtaa työkavereita. Sillä jos liikunnan avulla saadaan eväitä fyysisen jaksamiseen, ovat työkaverit parhaimmillaan voimavara, joiden avulla saadaan tarvittavaa lisäpääomaa henkiselle puolelle. Kuten monesti todetaan, yksin täällä ei pärjää kukaan – tämä pitää paikkansa myös työelämässä. Harrastuksista ja oman kiinnostuksen kohteista saa myös iloa ja sisältöä elämään. Kehotan kaikkia myös joskus hieman sekoittamaan pakkaa. Tehkää jotain normaali rutiineista poikkeavaa. Ei sen tarvitse olla laskuvarjohyppyä tai maailman ympäri yksinpurjehdusta – menkää vaikka elokuviin keskellä viikkoa tai käykää esimerkiksi tansseissa. Takaan, että saatte hienoja elämyksiä ja jaksatte entistä virkeämpänä niin työssä kuin arjessa. Kevätkin on tuloillaan, joten uskallan jo nyt toivottaa hyvää ja antoisaa kevättä kaikille Pointin lukijoille. Juha Ahoniemi toimitusjohtaja, PHPOY

3


Uutiset Joko käytät Evernotea? Evernote on muistivihkon 2000-luvun versio. Evernotea voi käyttää selaimella, sovelluksena tai mobiilisovelluksena ja se on saatavilla lähes kaikille alustoille ja laitteille. Evernoteen tehdyt muistiinpanot synkronoituvat automaattisesti eri laitteiden kesken verkkoyhteyden ollessa käytössä. Evernotella voi muistiinpanojen kirjoittamisen lisäksi,kerätä talteen kuvia, leikkeitä verkkosivuista sekä muun muassa nauhoittaa äänimuistiinpanoja. Evernotessa on myös tehokas hakutoiminto, jonka avulla vanhat muistiinpanot on helppo löytää. Evernoten käyttäminen edellyttää rekisteröitymistä ja normaali käyttäjätunnus on maksuton. Evernoten voi ladata sovelluskaupoista tai osoitteesta www.evernote.com

Kuitupitoinen kesä Ensi kesän kuitualueiden suunnittelu on taas käynnissä. Tähän mennessä on varmistunut noin 120 kiinteistön alue Vilppulan keskustassa. Alueen valokuituverkon rakentaminen toteutetaan yhteistyössä sähköyhtiön kanssa ja myyntitoimenpiteet aloitetaan maaliskuussa. Suunnitteilla olevia alueita Mäntässä ovat Tammikankaan/rannan sekä Vuorenalustan alue. Virtain puolella selvitellään valokuituverkon rakentamisen mahdollisuutta Nallelan sekä Penkkivuoren/Lappavuoren alueille. Ruovedellä selvityksessä on vanha Kautun alue. Valokuituverkon rakentaminen Kurun koko keskustan alueelle on puolestaan sovittu vuodelle 2016 ja rakentaminen toteutetaan yhteistyössä sähköyhtiön kanssa.

Yhtiökokouksissa keskustelua kuituyhteydestä PHPOY on alkuvuodesta lähestynyt taloyhtiöiden isännöitsijöitä tarjouskirjeellä koskien taloyhtiöille tarjottavaa kuituliittymää. PHPOY Talokuidun sopimus tehdään PHPOY:n ja taloyhtiön välillä ja asennuksen jälkeen taloyhtiön asukkaat pääsevät nauttimaan nopeasta ja varmatoimisesta Internet-yhteydestä, jonka perusnopeus sovitaan taloyhtiökohtaisesti. Asukkaat voivat myös itse hankkia lisäpalveluja, kuten Viihde-palvelun tai lisänopeutta laajakaistaan. Lisäksi tekemällä sopimuksen PHPOY Talokuidusta asunto-osakeyhtiö saa myös siirtokelpoisia PHPOY:n osakkeita. Lisätietoa taloyhtiöille suunnatusta tarjouksesta voi kysyä oman taloyhtiön isännöitsijältä, hallituksen puheenjohtajalta tai lähimmästä PHPOY:n myymälästä. Myymälät ja asiakaspalvelu vastaavat mielellään kaikkiin kuitua koskeviin kysymyksiin.

4


kehittämään

lehteä

Haluamme kehittää lehteä aina vain paremmaksi. Jotta onnistuisimme tehtävässämme, olemme kiinnostuneita kuulemaan, miten voisimme parantaa lehden sisältöä tai mitkä ovat mielestäsi olleet hyviä tai huonoja juttuja. Anna rohkeasti palautetta, juttutoiveita, ideoita, ajatuksia, kiinnostuksen kohteita tai moitteita. Kiitos etukäteen! Palautetta voit antaa sähköpostitse markkinointi@phpoy.fi

Viihde

- kaikki on mahdollista PHPOY:n Viihde-palvelussa saat huippunopean laajakaistan ja Watson-palvelun. Watsonilla katsot ja tallennat tv-kanavia, tilaat maksukanavia ja vuokraat Makuunin uutuusleffoja. Valittavanasi on yli 130 maksukanavan valikoima, josta voit valita sinua kiinnostavat lisäkanavat. Parasta on, että pystyt katsomaan ohjelmia kaikilla laitteilla vaikka samanaikaisesti livenä tai jälkikäteen*. Tästä ei viihde enää parane.

PHPOY Viihde 20

39

alk.

Auta meitä

90 €/kk

* jälkikäteen katselu koskee osaa kanavista. 24 kk määräaikainen sopimus. PHPOY Viihde 20 kotisopimuksella 39,90 €/kk (PHPOY Viihde 20 ilman kotisopimusta 42,90 €/kk). Viihde 20 avaus- ja asennusmaksu 199 €. IPTV-päätelaite hintaan 0 € (norm. 149 €). PHPOY Viihde 20 palvelulla rajoitettu saatavuus. 24 kk määräaikaisen sopimuksen kokonaishinta: Viihde 20: 957,60 € kotisopimuksella, 1029,60 € ilman kotisopimusta.

5


ä m ä l e n e n i l l e e Terv

maalaisittain

Älä pelkää, tämä ei ole yksi niistä lehdistä, jossa kerromme kuinka pääset eroon joulukiloista tai kuinka saat itsesi rantakuntoon uusimman muotidieetin avulla. Ei, yritämme lähestyä terveellisen elämän käsitettä maalaisjärjellä ja kokonaisvaltaisemmin. Trendikkäistä aikakausilehdistä voi lukea rivien välistä olettamuksen, jonka mukaan olisimme kaikki latte kourassa palavereihin ja Hot Jooga -tunnille juoksevia hipstereitä. Todellisuus on useimmiten aivan toisenlainen. 6


Terve sielu terveessä ruumiissa Terveellisen elämän avaimet löytyvät, kuten kaikki tiedämme, liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Usein kuitenkin unohdetaan kolmas, tärkeä aspekti, nimittäin henkinen tasapaino. Henkinen jaksaminen voi tässä kiireisessä maailmassamme olla usein fysiikkaakin kovemmalla koetuksella. Avain tämän kaiken hullunmyllyn keskellä on pysähtyminen. Meillä suomalaisilla on paha tapa tehdä kaikesta suoritus ja asia on korostunut entisestään maailman menon vauhdin kasvaessa. Englanninkielinen sanonta ”Stop and smell the roses” kiteyttää kaiken yhteen lauseeseen. Joskus on hyvä pysähtyä, tuoksutella ruusuja sekä nauttia ja arvostaa elämän kauneutta – tiedän, helpommin sanottu kuin tehty, mutta suosittelen kokeilemaan. Liikunta, pakkopullaa vai mukava lisä arkeen? Liikunnan ei pitäisi tuntua vastenmieliseltä. Monesti lenkille tai salille lähteminen voi tuntua ylivoimaiselta, mutta olo paranee, kun pääsee vauhtiin ja mielihyvän tunne on maksimissaan suorituksen jälkeen. Liikunnan pitäisi myös olla, jos ei nyt aina hauskaa, niin ainakin mielekästä. Ja liikunnan, sekä esimerkiksi työn suhteen, tärkeintä on oma asenne – jos asenne on kohdallaan, tuntuu urakka taatusti helpommalta. Ja ei kukaan sanonut, että homma olisi helppo. Ilman karvasta, makea ei maistuisi niin makealta. Liikunnankin suhteen on hyvä joskus pysähtyä, keskittyä tekemiseen, eikä katsoa juostessa kelloa ja laskeskella kuinka ehtii lenkin jälkeen vielä tekemään sitä sun tätä ennen nukkumaan menoa. Kuinka paljon liikuntaa? Entä kuinka paljon liikuntaa tulisi harrastaa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, suosittelee, että aikuisen tulisi liikkua vähintään 2 h 30 min reipasta liikuntaa tai 1 h 15 min rasittavaa liikuntaa viikossa sekä lihaskunnon ja liikehallinnan kohentamista 2 kertaa viikossa. THL:n mukaan liikkuminen on hyvä jakaa ainakin kolmelle päivälle viikossa ja sen pitää

kestää vähintään 10 minuuttia kerrallaan. Terveyshyötyjen sanotaan lisääntyvän, kun liikkuu pidemmän aikaa tai rasittavammin kuin minimisuosituksissa suositellaan. Suosituksia lukiessa moni voi tuntea piston sydämessään ja ajatella, että ei ikinä pääse edes minimisuosituksiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että liikuntaa on urheilun lisäksi myös hyötyliikunta, johon kuuluu esimerkiksi kävely tai pyöräily työ- tai asiointimatkoilla sekä raskaat koti- ja pihatyöt. Toki tämä ei tarkoita, että hyötyliikunta yksistään riittää, mutta se on kuitenkin tärkeä osa monipuolista liikuntaa. Jos haluaa selvittää, liikkuuko tarpeeksi, voi asian käydä tarkistamassa esimerkiksi Liikuntapiirakasta UKK-instituutin verkkosivuilta: www.ukkinstituutti.fi/liikuntapiirakka Puhdasta ja terveellistä ruokaa ilman ylilyöntejä Entä terveellinen ruokavalio? Tällä saralla on helppo sortua ylilyönteihin, joihin tiettyjä ruoka-aineita välttävät muotidieetit helposti kannustavat. Vastapainona tälle voi mediasta, ravintoloiden tarjonnasta ja ennen kaikkea kaupoissa olevista tuotteista tulkita, että yksi terveellisyyden ilmentymä on tänä päivänä käsittelemättömämpi sekä puhtaampi ruoka ja elintarvikkeet. Ei tarvitse asioida ainoastaan luomuvihanneslaareilla, kun voi todeta esimerkiksi lihatuotteissa olevan enemmän merkintöjä, joiden tehtävä on todistaa, kuinka vähän lisäaineita ne sisältävät. Mitä ihmettä me olemme ennen tätä sitten syöneet? Joka tapauksessa trendin voi tulkita positiiviseksi ja maalaisjärjellä ajateltuna suunta vaikuttaa oikealta. Terveellisestä ruokavaliosta on olemassa materiaalia enemmän kuin yksikään meistä ehtii elämänsä aikana käymään läpi. Yhteenvedon jokainen meistä kuitenkin jo tietää, ainakin pääpiirteittäin. Kovia rasvoja tulisi korvata pehmeillä, liiallista sokeria ja suolaa tulisi välttää, kokojyvätuotteita tulisi suosia, alkoholia tulisi käyttää kohtuudella ja päivässä tulisi syödä puolikiloa kasviksia ja hedelmiä. Joten eiköhän aloiteta kaikki huomenna?

7


Älyä kelloon Aikaisemmassa Pointissa käsittelimme perinteisiä rannekelloja. Nyt siirrymme 2010-luvulle ja otamme tarkasteluun älykellot. Älykelloja ovat tuoneet markkinoille muun muassa Samsung, Sony, LG, Motorola ja Garmin. Apple tuo oman älykellonsa Apple Watchin markkinoille vuoden 2015 aikana. Tässä jutussa emme keskity yhteen tiettyyn malliin, vaan kerromme yleisesti mitä älykellolla voi tehdä. Älykellot ovat niin sanottua puettavaa älytekniikka, jonka saralle tulemme varmasti näkemään vielä useita innovaatioita. Älypuhelimen kaveri Vaikka markkinoilla on jo tällä hetkellä kelloja, jotka eivät vaadi matkapuhelinta kaverikseen, on älykellojen perusideana välittää puhelimeen tulevat ilmoitukset kellon näytölle langattomasti. Näin käyttäjä näkee kätevästi kellosta esimerkiksi kuka soittaa, Whatsappiin tai Facebookiin tulevat viestit, sähköpostit tai lukemattomia muita tietoja puhelimen ollessa esimerkiksi taskussa tai laukussa. Älykelloissa on oma käyttöjärjestelmä, joista yleisimpinä Googlen kehittämä Android Wear. Älykellojen käyttöjärjestelmät ovat matkapuhelimista tuttuja, mutta puettaville laitteille räätälöityjä versioita, jonka käyttölogiikka on viety minimalistisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi. Ajan näyttäjä, liikkujan ystävä ja paljon muuta Kuten perinteiset kellot, älykellot näyttävät tietysti ajan, mutta toi-

8

sin kuin perinteisessä kellossa, kellotaulun mallin voi valita lukuisista erilaisista vaihtoehdoista napin painalluksella ja niitä voi vaihdella mielin määrin. Rannekkeita ja materiaaleja on myös tarjolla muovista, nahkaan ja teräkseen ja osassa malleja rannekkeet on tehty helposti vaihdettavaksi. Mallista riippuen, älykellolla voi tehdä monenlaisia asioita. Yleisin piirre älykelloissa on kuitenkin se, että ne sisältävät erilaisia liikuntaan ja kuntoiluun liittyviä toimintoja, joista yleisin lienee sykemittari. Tämän lisäksi älykellosta löytyy usein GPS-vastaanotin, korkeusmittari, gyroskooppi tai esimerkiksi kompassi. Liikuntasuoritusten seurannan ja kirjaamisen lisäksi älykelloihin voi ladata musiikkia, jota voi kuunnella bluetooth-kuulokkeiden avulla, käyttää kelloa navigaattorina, ottaa kuvia kameralla, tilata ja lukea uutissyötteitä sekä seurata esimerkik-

si Facebookia tai Twitteriä. Joitain malleja voi myös käyttää kodinelektroniikkaa ohjaavana yleiskaukosäätimenä. Älykelloihin voi myös ladata erilaisia sovelluksia ja widgetteja, joita löytyy alati kasvava määrä niin kuntoiluun, huviin kuin hyötykäyttöön.


i s u u n e t s i p Kirp n e n i m tule

Muutama paikallinen Facebook -kirpputoriryhmä Kirpputori Ruovesi

Virrat Myy ja Ostaa

Myydään/Ostetaan/ Vaihdetaan/Annetaan Virrat

Poimintoja paikallisista kivijalkakirpputoreista Kirpputorit pitävät pintansa ja niillä on aina oma asiakaskuntansa. Mikä onkaan hienompaa, kun tehdä todellinen löytö kirppikseltä – tunne on kuin seikkailijalla, joka on löytänyt kauan kadoksissa olleen aarteen. Kirpputorit elävät myös eräänlaista murroksen aikaa. Perinteisten kivijalkakirpputorien rinnalle on nousseet nettikirpputorit sekä hurjaan suosioon nousseet Facebook-kirpparit.

mästä ja epäluotettavien henkilöiden nimet leviävät helposti. Tämä pienentää väärinkäytösten määrää. Myös positiivinen palaute leviää sosiaalisessa mediassa ja hyvät myyjät ja ostajat saavatkin ansaitusti kehuja. Kaupankäynnin helpottamiseksi lähes jokaisella Facebook-kirpputorilla on omat säännöt, joihin tulee perehtyä ennen kaupankäynnin aloittamista ja niitä tulee myös noudattaa.

Kirppikselle Facebookissa Facebook-kirpputorien suosiosta kertoo jotain se, että suosituimmilla kirpputoriryhmillä on kymmeniätuhansia käyttäjiä ja määrä kasvaa koko ajan. Koska nettimaailmaan mahtuu aina epärehellisiäkin toimijoita, on suurin osa Facebook-kirpputoreista suljettuja ryhmiä, jonne pitää tulla hyväksytyksi ennen kuin pääsee hieromaan kauppoja. Huonokäytöksiset potkitaan ulos ryh-

Facebook-kirpputorien etuna on nopea ja helppo kaupankäynti ilman lomakkeiden täyttämistä, kahdenkeskinen myyntitapahtuma omilla nimillä ja se, että myynnistä ei tarvitse maksaa välityspalkkioita tai muita maksuja. Facebook-kirpputorit voivat olla valtakunnallisia, jolloin tavarat vaihtavat omistajaa usein postin välityksellä tai paikallisia, jolloin vaihto on helppo sopia kasvotusten.

Mänttä Amandan Aarteet Valtatie 52, Mänttä www.amandanaarteet.fi Sinkkisydän Seppälän puistotie 10 L 3 www.sinkkisydan.fi Ruovesi Kirpputori Kupla Joensuuntie 6, Ruovesi www.kirpputorikupla.nettisivu.org Vilppula Mitä kaikkea? Keskuskatu 11, Vilppula Virrat Kirpputori Kasarmi Virtaintie 25, Virrat WaudeShop Virtaintie 36, Virrat www.waudeshop.fi

9


Ilonen Minna PHPOY:n Virtain myymälän myymälävastaava Minna Ilonen on asunut Virroilla koko ikänsä eikä haikaile pois, koska pitää seudun rauhallisuudesta. Asiakaspalvelutehtävissä hän on työskennellyt jo kunnioitettavat 20 vuotta, eikä vieläkään näy merkkejä kyllästymisestä. Kauppaopiston nainen. Opiskelunsa Minna suoritti nykyisen TAMK:n tiloissa aikaisemmin sijainneessa Virtain seudun kauppaoppilaitoksessa laskentapuolella. Koulun penkiltä Ilonen toi PHPOY:lle kesä-

työilmoitus. - Näin, että PHPOY haki kesätyöntekijöitä ja päätin hakea. Pääsin kesätöihin vuonna 1994 ja vakituiseksi minut palkattiin vuonna 1996. Aloitin kesätyöt asiakaspalvelutehtä-

Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja uskon, että asiakaspalvelukokemus on pitkälti kiinni myyjän asenteesta.

10

vissä eli samalla tiellä ollaan vieläkin. Alkuaikoina tuurasin aina silloin tällöin myös luettelotoimituksessa, jossa ylläpidettiin puhelinluettelon tietoja sekä toisinaan numeropalvelussa, Minna kertoo.


Virtolaisena Minna siirtyi PHPOY:n Virtain myymälään 90-luvun loppupuolella ja nykyinen tehtävänimike on myymälävastaava. Asiakaspalvelua isolla A:lla Myymälävastaavan työtehtäviin kuuluu ensisijaisesti asiakaspalvelu, joka tarkoittaa käytännössä myymälässä asioivien asiakkaiden palvelua. - Pääasiassa asiakkaat tulevat hoitamaan liittymäasioita, ostamaan uusia laitteita tai tuomaan niitä huoltoon, joita sitten ensin testataan ennen mahdollista huoltoon lähettämistä. Osa asiakkaista tulee myös tekemään vikailmoituksia paikan päälle myymälään, vaikka asian voisi hoitaa myös puhelimessa – asiakkaita vartenhan me täällä olemme ja uskon, että juuri henkilökohtainen palvelu on se mikä erottaa meidät esimerkiksi valtakunnallisista operaattoreista. Asiakaspalvelun lisäksi Ilosen tehtäviin kuuluu myymälän valikoiman

Minna Ilonen

Työ: Virtain myymälän myymälävastaava Perhe: aviomies + 3 lasta Harrastukset: lenkkeily ja käsityöt Intohimo: kutominen Lempiruoka: lihaperunalaatikko Lempituoksu: vanilja Mitä himoitsen nyt: salmiakkia

ylläpitäminen ja esimerkiksi myymä- Lindholmin näyttelemän Kanttori län somistaminen. Piiparisen hieno avajaispuhe. Ihmiset tekee päivän Myymälässä Minna ja muut PHPOY:n asiakaspalvelijat joutuvat tekemisiin erilaisten asioiden ihmisten kanssa. - Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja uskon, että asiakaspalvelukokemus on pitkälti kiinni myyjän asenteesta. Täytyy sanoa, että kaiken kaikkiaan meillä on todella vähän hankalia asiakkaita, valtaosan ajasta asiat sujuvat oikein mallikkaasti ja ystävällisessä hengessä. Asiakkaiden lisäksi pidän erityisesti työn itsenäisyydestä. Vastuuta on paljon, mutta pidän siitä, että asiat saa tehdä omaan tahtiin. Pidän myös itse myymälätilasta ja muistelen vieläkin lämmöllä uudistetun myymälän avajaisia, jotka pidettiin 2008. Avajaisissa oli todella paljon ihmisiä ja hienoa ohjelmaa, josta erityisesti mieleen on painunut Tom

Perhe ja Yö Vapaa-ajallaan Minna viettää paljon aikaa perheensä kanssa, johon kuuluu aviomies ja kolme lasta. - Lenkkeilen ja ulkoilen yleensä lasten kanssa. Lisäksi harrastan käsitöitä, erityisesti kutomista. Perheen lisäksi Minna sydäntä lähellä on Yö-yhtye, joka kuuluu hänen ehdottomiin suosikkeihin. - Valitettavasti en ole ehtinyt pitkään aikaan Yön keikalle, mutta eiköhän senkin aika vielä tule. Seuraavaksi esiteltäväksi Minnalla on ehdotus valmiina. - Ehdottomasti Krisse (Kristiina Pasi) Ruoveden myymälästä, häntä ei ole vielä näkynyt Pointin sivuilla.

11


Ristikko Lähetä ratkaisusi tämän numeron tehtäviin Ruoveden myymälään 23. Maaliskuuta 2015 mennessä, osoitteella Pohjois-Hämeen Puhelin Oy, Honkalantie 1, PL 16, 34601 Ruovesi. Arvomme oikein vastanneiden kesken tuotepalkintoja. Onnetar suosi lehdessä 3/2014 olleiden ristikon oikein vastanneiden joukosta: Tellervo Vuorela, Visuvesi, Kalle Korpela, Kuru ja Pirkko Suppula, Mänttä

12


Sesonki

Pääsiäisen herkku

yön yli marinoitunut lampaanpaisti Pääsiäisen herkuista puhuttaessa mieleen juolahtaa suklaamunien ja muiden makeiden herkkujen lisäksi tietysti lammas. Tämä resepti ei vaadi ihmeitä onnistuakseen, ainoastaan kärsivällisyyttä ja aikaa marinoitua. 1 n. 2 kg luuton lampaanpaisti 1/2 dl juoksevaa hunajaa 2 rkl Dijon-sinappia 2 rkl tuoretta rosmariinia 1 tl mustapippuria myllystä 1 tl raastettua sitruunan kuorta 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna 1 tl karkeaa merisuolaa

2. Sekoita kulhossa hunaja, sinappi, rosmariini, mustapippuri, sitruunan kuori ja valkosipuli. Valele marinadi lampaanpaistin päälle, peitä astia ja anna marinoitua yön yli jääkaapissa. 3. Lämmitä uuni 230 asteeseen. 4. Laita paisti uunivuokaan, ripottele pinnalle suola ja laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. 5. Paahda paistia ensin noin 20 minuuttia 230 asteessa. Laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista. Lammas on punertavan medium, kun paistomittari näyttää 70 astetta ja kypsää mittarin näyttäessä 75 astetta. 6. Ota lammas pois uunista ja anna sen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Tarjoiluvinkki! Uunissa paahdettujen perunoiden, voissa paistettun kesäkurpitsan ja paprikan sekä paistovuoasta talteen otetun liemen kera.

1. Jos lampaanpaisti on pakastettu, sulata se.

13


Elokuvan aika

Miksi mennä elokuvateatteriin, kun kotona voi vuokrata elokuvan netin välityksellä ja nauttia popcorninsa omalla sohvalla? Voin luetella ainakin kolme syytä. Yksi: elokuviin mennään katsomaan uusimmat elokuvat silloin, kun ne tulevat teatterilevitykseen, kauan ennen kuin ne ovat laillisesti saatavilla muualla. Kaksi: harvalla meistä on kotona vastaavaa tekniikkaa kuin elokuvateatterissa, kuten suurta valkokangasta, yhtä tasokasta äänentoistoa, 3D-tekniikasta puhumattakaan. Kolme: elokuvateatteriin mennään tunnelman takia. 14


Elokuviin ei jäädä, sinne mennään Elokuvateatterissa on omanlaisensa taianomainen tunnelma, joka on sekoitus hämärää salia, kaikenkarvaisia katsojia, karkkipussien taustarahinaa, popcornin tuoksua sekä ennen kaikkea valkokankaalta heijastuvaa valoa, joka kuljettaa silmiemme eteen mitä uskomattomampia tarinoita ja elämyksiä. Voittajana digitalisoituneet elokuvateatterit, häviäjänä kivijalkavideovuokraamot Voisi luulla, että nettivideovuokraamojen ja suoratoistopalvelujen suosio sulkisi elokuvateattereita, mutta kehitys ollut päinvastaista. Elokuvateattereiden määrä Suomessa on lähtenyt kasvuun, samalla kun perinteiset videovuokraamot ovat joutuneet sulkemaan oviaan. Elokuvateattereiden määrän kasvun tekee mielenkiintoiseksi se, että suurin osa uusista teattereista on avattu pienille paikkakunnille ja pääosin paikallisin yrittäjävoimin. Myös teattereiden katsojamäärien kehitys on ollut suotuisaa koko 2000 luvun ajan. Vuosi 2014 oli elokuvateattereille 2000-luvun viidenneksi paras vuosi katsojamäärän ollessa noin 7,5 miljoonaa. Ison osan katsojista on tuonut teattereihin jo useamman vuoden kotimaiset elokuvat, joista mainittakoon esimerkiksi viime vuoden katsotuin elokuva, Mielensäpahoittaja. Virtain Pirtti – Suojeluskuntatalosta elokuvateatteriksi Virtain Pirtti oli alunperin rakennettu Virtain Nuorisoseuran taloksi, joka aikoinaan palveli mm. käräjäsalina ja suojeluskuntatalona. Jo ennen elokuvateatteria Virroilla näytettiin elokuvia kiertävien esittäjien toimesta, kunnes vuonna 1938 Lotta Svärd -säätiö ja Suojeluskunta päättivät hankia taloon saksalaisvalmisteisen Enermann II -elokuvaprojektorin. Ensimmäinen elokuvanäytös Virroilla sai ensi-iltansa 27.12.1938, jolloin salissa esitettiin F. E. Sillanpään romaaniin perustuva Nuorena Nukkunut.

Tuon päivän jälkeen Virtain Pirtti on kokenut monta uudistusta, joista viimeisimpänä teatterin digitalisointi vuonna 2013. Ennen digitalisointia oli keskustelua jopa elokuvateatterin lopettamisesta, mikä herätti kuitenkin vastustusta paikallisissa elokuvien ystävissä. Lopulta digitalisointi saatiin toteutettua Elokuvasäätiön ja Virtain kaupungin avustuksella. Tuolloin teatteriin hankittiin uusi digitaalinen projektori sekä valkokangas. - Digitalisoinnin suurin etu on se, että saamme uusimmat elokuvat ohjelmistoon samanaikaisesti kuin isot teatterit. Olemmekin lähiaikoina saaneet katsojia myös muilta paikkakunnilta, erityisesti Ruoveden suunnalta. Uskon, että katsojia on tuonut läheisyyden ja elokuvatarjonnan lisäksi isoja teattereita edullisemmat lippuhinnat ja esimerkiksi parkkipaikan saamisen helppous, kommentoi elokuvateatterin pyörittämisestä vastaava Minna Salomaa. Hyvän vuoden jälkeen luottavainen katse tulevaisuuteen Myös Virtain Pirtille vuosi 2014 oli hyvä ja katsojia oli hyvin erityisesti syksyllä. Ohjelmistoon tulee uusia elokuvia joka viikko ja ne pyritään valitsemaan katsojien maun mukaan niin hyvin kuin mahdollista. - Eniten katsojamääriin vaikuttaa tietenkin näytettävät elokuvat. Syksyllä ja loppuvuodesta tuli paljon hyviä elokuvia, jotka toimivat laajalle yleisölle. Myös alkuvuosi 2015 on ollut hyvä. Olemmekin hyvin luottavaisia tulevaisuuden suhteen ja aiomme jatkaa panostustamme ohjelmistoon ja markkinointiin. Taloudellisesti olemme hyvässä asemassa moneen pieneen teatteriin verrattuna, koska meillä ei ole ollenkaan vierasta pääomaa. Laitteiden kehitys ei myöskään tule pysähtymään ja olemmekin jo nyt hankkineet laitteet, joiden avulla voidaan tulevaisuudessa näyttää suoria lähetyksiä esimerkiksi erilaisista tapahtumista. Uskon, että nämä live-esitykset tu-

levat ohjelmistoon ehkä jo ensi syksynä, Salomaa kertoo. Suosittujen elokuvien suhteen Virtain Pirtti ei ole poikkeus, myös täällä katsojia houkuttelee erityisesti kotimaiset- ja lastenelokuvat. Kävijöiden ikäjakaumassa on laaja skaala. - Positiivisena kehityksenä olemme huomanneet, että erityisesti yläasteikäiset nuoret ovat alkaneet käydä ahkerammin elokuvissa. Toinen ääripää ovat eläkeläiset, joita on ollut myös kiitettävästi. On ollut hauskaa kuulla joidenkin suusta, kuinka he ovat viimeksi käyneet elokuvissa 80-luvulla. Kesällä elokuvateatteri on perinteisesti suljettu ja sali keskittyy elokuvien sijaan muuhun ohjelmistoon. Tänä kesänä suunnitelmissa on ainakin kesäteatteria, konsertteja sekä elokuussa stand up -koomikko Sami Hedbergin uusimman kiertueen show. Naapurissa urheilukeskus, Kisapirtti Oman leimansa Virtain Pirtin toimintaan tuo, se, että teatterin omistaa Virtain Urheilijat ry. Näin ollen lipun ostaessaan kävijä ei tue pelkästään elokuvateollisuutta vaan myös paikallisuutta, sillä mahdolliset tuotot ohjataan paikallisen kulttuuri- ja urheilutoiminnan tukemiseen. Elokuvateatterin naapurissa sijaitseekin Virtain Urheilijoiden Kisapirtti-urheilukeskus, jonka vanhan rakennuksen palon jälkeen rakennettu uusi uljas rakennus täyttää ystävänpäivänä viisi vuotta. Kisapirtti toimii menestystäkin nauttineen seuran toiminnan keskuksena ja siellä voi harjoitella niin yleisurheilua, hiihtoa, soutua, pesäpalloa kuin lentopalloa. Todella monitoimisen hallin lisäksi rakennuksessa on myös moderneilla laitteilla varustettu kuntosali ja runsaasti ohjattua ryhmäliikuntaa. Elokuvateatteri Virtain Pirtti: www.virtainpirtti.fi Kisapirtti-urheilukeskus: www.virtainurheilijat.fi/kisapirtti

15


Luokkansa paras. PHPOY Kuitulaajakaista.

Kuparilaajakaista on ihan hyvä ja liikkuva laajakaista välttämätön tien päällä. Jos kuitenkin haluat nettiyhteyden, joka on nopea, varmatoiminen ja tarjoaa riittävästi tehoa useammallekin matkustajalle, valitse tiedon valtateiden kuningas, PHPOY Kuitulaajakaista.

Kuitu 50/10M

Kuitu 100/10M

PHPOY Viihde 100

29 39 39 90 €/kk

90 €/kk

90 €/kk

Tulossa uusia nopeusluokkia 250M ja 1 GT PHPOY Kuitulaajakaista edellyttää, että kiinteistössä on PHPOY Kuitu -liittymä. PHPOY Kuitu -liittymä edellyttää osakeomistusta ja on kiinteistö/ huoneistokohtainen. Lisätietoa kuidusta: www.phpoy.fi/kuitu tai myymälöistämme.

Pointti 1/2015  

Pohjois-Hämeen Puhelin Oy Asiakaslehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you