Page 1

traveletc. #2 2018

LONDON CALLING

MET DE UNIGLOBE POWERVROUWEN OP PAD BREXIT VNO-NCW OVER DE MAATREGELEN DIE NODIG ZIJN VROUW & ONDERNEMEN DRIE ONDERNEMERS DELEN HUN TIPS


Traveletc. Is een uitgave van

VAN QUOTUM NAAR CAPPING

Uniglobe Travel Holland The Base A Evert vd Beekstraat 1-5 1118 CL Schiphol T + 31 (0)20 226 31 00 E info@uniglobetravel.nl

'Heeft Uniglobe een quotum voor vrouwen in topfuncties?', vroeg iemand mij laatst. Ik mompel iets

W www.uniglobetravel.nl

over geschiktheid, passend bij de

Realisatie

job en fulltime werken. Maar neen,

Reismedia BV Evert vd Beekstraat 1-41,

KLANT IN BEELD VOORWOORD

Colofon

we hebben geen quotum.

1118 CL Schiphol Hoofdredacteur: Puck van Beurden Redactie en medewerkers: Coen van Bunge, Roos Jansen, Neal Luitwieler, Richard Mooyman en Andreas Ensing. Fotograaf: Gijs Versteeg. Coverfoto: Gijs Versteeg.

Het Uniglobe hoofdkantoor op Schiphol kent geen management lagen. Met een bezetting van 2 dames en 3 heren, lijkt mij de M/V verhouding redelijk in balans.

Vormgeving: Cre8tiFF, Helmond. Druk: Senefelder Misset BV, Doetinchem. Advertentie-exploitatie: Uniglobe Travel Holland

Er is altijd een UNIGLOBE kantoor bij jou in de buurt * Alkmaar: THL Travel * Almere: THL Travel * Amsterdam: Attent Business Travel * Amsterdam: Smart Business Travel * Arnhem: Alliance Travel * De Lier: Westland Business Travel * Goes: Alliance Travel * Groningen: Two Travel * Grootebroek:

Deze vraag gaf wel inspiratie voor dit nummer van TravelEtc. We laten hierin een aantal vrouwelijke ondernemers aan het woord, van zowel Uniglobe kantoren als van bedrijven. Deze ‘powervrouwen’ delen met de lezer hun kijk op het ondernemerschap en trends. De rode draad? Ze zijn een beetje eigenwijs (heerlijk). Ze doen waar ze goed in zijn en kunnen dat ook uitvoeren.

Smart Business Travel * Herten: Two Travel * Hoogeveen: Two Travel * Oud-Beijerland: Two Travel * Rotterdam: Alliance Travel * Sprang- Capelle: Two Travel * Teuge: Smart Business Travel * Uden: Smart Business Travel * Woerden: Smart Business Travel * Zwolle: Attent Business Travel

Verder is het een kwestie van focus houden en doorzetten, gecombineerd met een gezonde dosis nieuwsgierigheid. O ja, het moet allemaal wél leuk zijn. Ondernemen zit ergens in je DNA, maar je kunt

het gelukkig ook leren. Verder in deze uitgave van Travel Etc. een Londen Special. Al jarenlang de nummer één bestemming voor zakenreizen vanuit Nederland. Niet in omzet, maar in aantallen vliegtrips. Overigens denk ik dat de Eurostar een mooie aanvulling gaat worden voor zakelijke reizigers naar Londen. Wij hebben deze mogelijkheid al voor je verkend. Verder laten we VNONCW aan het woord over de gevolgen van de Brexit met tips hoe ondernemingen zich daarop kunnen voorbereiden. Tot slot Schiphol. Of is het ‘Op slot Schiphol’. De publieke opinie over Schiphol lijkt te worden gedomineerd door een relatief kleine groep tegenstanders. Die hoor je boven de geluidshinder

uit. Laten we niet denken in (op)slotbeperkingen maar gewoon uitvoeren wat is afgesproken in het regeerakkoord. De afgenomen geluidshinder en minder vervuilende vliegtuigen bieden immers ruimte voor een gedoseerde, verantwoorde groei van het aantal vliegbewegingen. Blijft de Capping staan, dan lopen we het risico dat Airlines hun operatie gaan verplaatsen naar het buitenland. Als Nederland unilateraal een ‘Snel-Tax’ invoert, dan jaag je bovendien ook de reizigers weg naar het buitenland. Dan liever de lucht in met grotere vliegtuigen, maar wel in eigen land. .

Cees Klinkenberg, Directeur Uniglobe Travel

3


INHOUD

INHOUD

7

13

42

DIT NUMMER 07 13 42 50 4

Londen

Londen is zakenreisbestemming nummer één voor Nederlanders. Met reden, want er zijn hier genoeg grote congrescentra en mooie vergaderlocaties te vinden. Bovendien valt er ook buiten de besprekingen om veel te ontdekken in deze Britse metropool.

50

EN VERDER 28. 37. 47. 57.

59. 63. 69. 78.

Uniglobe Nieuws Interview Girlboss Overstappen in… Londen Uniglobe Inside

Interview The Branding Boutique Hotel De L’Europe MICE in Schotland Reisinspiratie top 5

De Uniglobe powervrouwen

Zijn er verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers? Waar moeten ondernemers in de zakenreisbranche op letten en in welke trends kunnen ze beter wel meegaan? Traveletc. nam vier Uniglobe-ondernemers mee naar Londen en legde ze zes stellingen voor.

Brexit-effect

Over minder dan een jaar stapt Groot-Brittannië uit de EU. Volgens gedelegeerde Winand Quaedvlieg van VNO-NCW en MKB Nederland is het hoog tijd dat ondernemers zich hierop gaan voorbereiden. Hij vertelt over de laatste stand van zaken en geeft tips over maatregelen.

Taste the future

Een rondvaart over de Amsterdamse grachten, inspirerende lezing, spetterende award uitreiking en heerlijke kookworkshop. Het Uniglobe Congres van 2018 gaf deelnemers letterlijk en figuurlijk een voorproefje op de toekomst.

63

69 5


KLANT IN BEELD

LONDON OP NUMMER 1 Tekst: Roos Jansen • Beeld: Pixabay, Unsplash

Londen is booming business: de stad is al jaren de populairste bestemming onder Nederlandse zakenreizigers. De talloze internationale bedrijven, congresfaciliteiten en de vele reisopties naar Londen maken de Britse hoofdstad tot dĂŠ plek om een zakenreis succesvol te laten verlopen

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de vijf grootste exportmarkten van Nederland. Er is geen plek in Engeland bruisender dan Londen, waar altijd ruimte is om zaken te doen. Daarnaast is de Britse hoofdstad in enkele uren bereikt, waardoor het zelfs mogelijk is

om het Kanaal over te steken voor slechts een dag. Londen is het gemakkelijkst bereikbaar per trein of vliegtuig. Dankzij de recent gelanceerde verbinding tussen Amsterdam en London St. Pancras is Londen met de trein in vier uur te bereizen. Wie op het vliegtuig

7


KLANT IN BEELD stapt, staat met een uur op een van de vliegvelden die Londen rijk is; de luchthavens London Heathrow Airport en London City Airport liggen het gunstigst. Onder andere KLM, British Airways en easyJet bieden dagelijks vluchten aan naar Londense luchthavens.

Financiële district Eenmaal aangekomen is het tijd om de zakelijke districten van de stad te ontdekken. Hét zakelijke hart van Londen is Canary Wharf, waar tevens drie van de hoogste gebouwen van het Verenigd Koninkrijk staan. Vroeger was dit district de belangrijkste haven van het

land en van 1802 tot 1980 was het zelfs een van de drukstbezochte dokken ter wereld. Daarna sloot het dok, met leegstand tot gevolg. Na een grondige renovatie groeide Canary Wharf de afgelopen jaren weer uit tot het belangrijkste businessdistrict van Londen. Inmiddels is het de thuisbasis voor zowel Britse als Europese bedrijven. Enkele grote spelers zijn HSBC, Thomson Reuters en Barclays.

Congrescentra In zo’n grote, populaire zakenstad zijn natuurlijk veel congrescentra te vinden, van klein en intiem tot

groot en drukbezocht. Het London ExCel International Exhibition Centre is een van de bekendste centra. Het ligt in het Royal Dock’s district, zo’n twintig minuten van het centrum en alles is hier mogelijk: van vergaderingen tot speciale evenementen. Tussendoor zin in een hapje of drankje? Daarvoor zijn er in het centrum maar liefst 22 restaurants te vinden. Het gunstig gelegen Business Design Centre ligt op tien minuten lopen van Kings Cross St. Pancras en is een populair businesscentrum in het hart van Londen. Er zijn vergaderruimtes, een auditorium, conferentieruimtes en een exhibitieruimte van ruim tweeduizend vierkante meter. Zakenreizigers zullen bovendien vaak te maken krijgen met Olympia Londen, in Kensington. Deze conferentiehal biedt ruimte aan 700 personen, maar er zijn ook grotere evenementhallen met een capaciteit tot zesduizend personen. Toch zijn er bij het zakendoen een paar grote verschillen en het is goed om daar rekening mee te houden.

Britten staan te boek als beleefd en in de zakelijke wereld is dat niet anders. De Nederlandse directheid wordt daarom niet altijd gewaardeerd. Britten kunnen dit zelfs ervaren als grof; iets wat niet echt handig is bij het zakendoen. Breek het ijs met de Britten, praat over dagelijkse dingen (vooral het weer is een populair gespreksonderwerp) en kom daarna pas ter zake. Het is belangrijk om contacten goed op te bouwen en te onderhouden; leer elkaar kennen, maar praat tijdens een zakelijke meeting niet over privézaken. Gepaste afstand wordt gewaardeerd, een Brit zal zelf niet snel het achterste van zijn tong laten zien. Last but not least: interpreteer niet alles letterlijk, want soms bedoelen Britten iets anders dan wij Nederlanders denken. Doe je zaken in Londen? Neem dan ruim de tijd om op locatie te komen, want het verkeer in de stad is nogal druk en Britten houden van punctualiteit. Het is gebruikelijk om nieuwe zakenpartners de eerste paar ontmoetingen niet bij hun voornaam te noemen, maar bij hun titel.

HOTELS Een dagje voor zaken heen en weer naar Londen kan prima, maar niet alle zakenreizen zijn in een dag afgerond. Gelukkig valt er in de stad genoeg te kiezen op het gebied van hotels, zeker voor zakenreizigers. Het Londen Marriott Hotel Regents Park en het Park Plaza Westminster Bridge Londen zijn twee populaire hotels bij zakelijke reizigers. Dichter bij Canary Wharf is het DoubleTree by Hilton Hotels London ExCel een geliefde optie.

8

9


5 X ROOFTOPBARS:

KLANT IN BEELD

BESTEMMING IN BEELD

Sluit de dag af met een drankje en een indrukwekkend uitzicht op de stad. Londen kent vele rooftopbars, waar een aantal aanraders tussen zitten. Dit zijn de vijf meest indrukwekkende bars op grote hoogte:

Rumpus Room Rumpus Room heeft zichzelf tot een bekende hotspot opgewerkt in de stad. Deze rooftopbar ligt aan de Thames en biedt uitzicht op hartje Londen. Elke woensdag speelt er een liveband in de bar.

Sky Lounge Deze rooftopper aan Liverpool Street gooit hoge ogen bij zakenreizigers. Geniet van een glaasje champagne terwijl het drukke Londense leven onder je voorbij raast. De bar ligt op de twaalfde verdieping van het DoubleTree by Hilton Hotel London – Tower of London. Jin Bo Law Kleurrijke Aziatische accessoires gecombineerd met een flinke dosis stijl. Jin Bo Law, in hartje Aldgate, biedt naast een stijlvol design ook een dakterras met uitzicht op de skyline.

Radio Rooftop Bar Een panoramisch uitzicht over Londen en de lekkerste cocktails; Radio Rooftop Bar is een fijne plek om te ontspannen. De bar bevindt zich op de tiende etage van het ME London Hotel. The Rooftop St. James Bovenop het Trafalgar Hotel biedt The Rooftop St. James een iconisch uitzicht op de stad. Deze rooftopbar is modern en is een fijne plek voor een drankje en een hapje.

Bij zakelijke ontmoetingen verwachten Britten dat je er representatief uitziet. De Engelse cultuur staat voor maatpakken en mantelpakjes. Een gestreepte stropdas zie je niet snel en een zakje op het overhemd is not done. Toch hangt alles af van de branche. De Britse bankenwereld kent bijvoorbeeld een specifieke code: draag in elk geval zwarte schoenen. Goedkoop uitziende pakken worden snel opgemerkt, terwijl met lederen schoenen punten wor-

LONDEN IN HET KORT De hoofdstad van Engeland telt bijna negen miljoen inwoners en is dus geen kleine speler. De hele stad beslaat bijna de oppervlakte van de provincie Utrecht en er zijn zes vliegvelden. Er wordt met de pond betaald, die (momenteel) ongeveer 1,14 euro waard is.

10

den gescoord. Speel op safe en houd het te allen tijde netjes, je kunt tenslotte beter overdressed zijn dan een slechte indruk maken.

Get around Cultureel en historisch gezien is Londen de ideale stad om tussen het zakendoen door even te ontspannen. Naast de standaard toeristische attracties als de Big Ben, Buckingham Palace en de Tower Bridge zijn er nog andere plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken, zowel alleen of als groep met zakenpartners. De National Gallery, een boottocht over de Theems en Hyde Park bieden goede opties voor een uitje en ontspanning. Londen telt ruim vierduizend bars en al staat de Britse keuken misschien niet te boek als de beste ter wereld, de stad is thuis van heel veel goede restaurants. Voor lekker eten ga je naar Soho, waar bekende straten als Carnaby Street en Regent Street te vinden zijn. In de smalle steegjes wordt het ene goede restaurant afgewisseld met het andere. Dineren met een uitzicht is een van de must do’s

in Londen. De 38e verdieping van de Heron Tower biedt naast een indrukwekkend uitzicht ook goede sushi in het restaurant. Het Fenchurch Restaurant in de Sky Garden heeft eveneens een prachtig uitzicht en een cuisine van goede kwaliteit. Deze twee eetgelegenheden zijn zeer geschikt voor zakenlunches en diners. In de avond is West End the place to be, met verschillende musicalvoorstellingen en een breed aanbod in het uitgaansgebied. Dit is het gebied met bekende pleinen als Picadilly Circus, Trafalgar Square en Leicester Square. Juist de kleine steegjes bieden de beste loungeplekken en pubs om bij te komen van het drukke stadsleven. Op het gebied van beeldende kunst biedt de Royal Academy of Arts verschillende tentoonstellingen en evenementen. Een stukje Britse geschiedenis wordt juist vertegenwoordigd in de National Portrait Gallery, met schilderijen, sculpturen en foto’s van historische Britse figuren.

"Nederlandse directheid wordt niet altijd gewaardeerd"

11


ONDERNEMERS IN LONDEN

LONDON CALLING Tekst: Puck van Beurden • Beeld: Gijs Versteeg

Het is al jaren de populairste stad voor zakenreizen en bovendien een van de meest bezochte steden ter wereld: Londen. Sinds april is de stad ook nog eens supermakkelijk te bereiken met de Eurostar. Reden genoeg voor vier vrouwelijke Uniglobeondernemers om op de trein te stappen en beter kennis te maken met de Engelse hoofdstad, onder het genot van fish & chips en een goed gesprek over ondernemen. 13


UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

Waarom ben jij voor jezelf begonnen? “Omdat ik dacht dat ik het zelf net zo goed, of zelfs beter, kon dan de organisatie waarvoor ik destijds werkte. Die werd overgenomen door een hele grote speler en daar wilde ik niet voor werken. Ik werd een nummertje, terwijl ik het belangrijk vind dat ik weet wie mijn werknemers en klanten zijn. Mijn ambitie is: een mooi bedrijf neerzetten, maar geen kantoor met honderd mensen.” Is er volgens jou een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers? “Ik denk dat vrouwen van nature wat meer people

manager kunnen zijn, terwijl mannen makkelijker de grote lijnen zien en cijfermatig denken. Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat ik me wat sneller betrokken voel bij werknemers en klanten. Als ik een emotionele beslissing moet nemen is dat bijvoorbeeld lastig. Maar zelf neem ik mensen aan vanwege de kwaliteiten die ze hebben, dus ik denk dat iedereen moet doen waar hij goed in is.” Kunnen vrouwen zich onderscheiden als ondernemer? “Het lijkt me goed als meer vrouwen de ambitie zouden hebben om als ondernemer iets te doen. Dan komt er in die ondernemerswereld meer gelijkheid. In de reisbranche zijn er op operationeel gebied veel vrouwen werkzaam, maar als je een laag hoger kijkt zitten er meer mannen. Dat komt denk ik doordat vrouwen vaker de klassieke rol kiezen: voor de kinderen zorgen en daarnaast werken, terwijl de man fulltime werkt of onderneemt. Daar heb ik zelf ook vaak vragen over gehad: hoe doe je dat dan? Maar ik heb het gewoon anders geregeld dan de meeste vrouwen. Ik doe waar ik goed in ben en daar word ik blij van. De laatste tijd krijg ik daar minder vragen over.” Hoe komt dat? “Misschien doordat er meer vrouwen ondernemen of doordat iedereen inmiddels weet hoe het bij mij zit. Dat eerste zou natuurlijk het beste zijn, maar als het landschap echt zou veranderen zou je dat moeten zien en dat doe ik niet per se.”

Heb jij tips voor startende ondernemers? “Ga uit van je eigen kracht. Doe waar jij goed in bent en verzamel mensen om je heen voor alles dat jij minder goed kunt. Ik zie vaak dat ondernemers goed en creatief zijn in wat ze doen, maar ja, die factuur moet ook worden verstuurd en dat vinden ze minder leuk. Dan blijft zoiets weken liggen. Stel dan iemand aan of huur iemand in die de facturen voor jou kan versturen. Dat voelt als geld uitgeven, maar als jij je kunt focussen op Naam: Sylvia Grootscholten waar je goed in bent Functie: Directeur/eigenaar bespaart het uiteinUniglobe Westland Business Travel delijk geld en kun je Ondernemer sinds: 12 jaar groeien.”

14

‘ONDERNEMER BEN JE WEL OF NIET, DAT ZIT IN JE' Naam: Tatiana Iliachenko Functie: Directeur/Eigenaar bij Uniglobe Attent Business Travel Ondernemer sinds: 17 jaar

Waarom ben jij ondernemer geworden? “Dat is per toeval gebeurd. Ik hield van reizen en de combinatie daarvan met business sprak me erg aan. Eigenlijk besefte ik niet wat er allemaal bij kwam kijken en ik had geen kennis van de reisbranche, maar ik ben er toch ingerold. Achteraf bleek dat ik wel de kwaliteiten van een ondernemer had: eigenwijs zijn en zelf dingen bedenken, veel oppakken, fouten durven maken en weer doorgaan.”

UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

‘VROUWEN ZIJN MEER PEOPLE MANAGER'

Stimuleer jij vrouwelijk ondernemerschap? “In mijn organisatie durf ik zeker mensen aan te wijzen waarvan ik denk: jij hebt de juiste kwaliteiten om te ondernemen. Ik denk altijd: ondernemer ben je wel of niet, dat zit in je. Maar als je het doet, dan doe je het wel met alle consequenties. Je moet durven proberen en niet blijven hangen in een denkpatroon.” Zie jij verschillen tussen mannen en vrouwen bij ondernemen? “Het verschilt per branche, merk ik. Gemiddeld gezien denk ik dat vrouwen iets gevoeliger zijn en daardoor kiezen voor natuurlijk leiderschap. Mannen kiezen gemiddeld gezien meer voor leiderschap vanuit een 'machtspositie': zoals ik het zeg, is het. Dat kan natuurlijk ook werken, maar vrouwen zien bij elke persoon de kwaliteiten en hun affiniteit en denken: hoe kan ik die inzetten in deze branche? Daarbij durven ze de verantwoordelijkheid te geven, zodat iedereen kan groeien binnen de organisatie.” Heb jij tips voor startende ondernemers? “Maak voor jezelf duidelijk of jij een ondernemer bent of niet, dat is stap één. Gebruik het netwerk om je heen, ook als het vrienden zijn met relevante kennis, zodat je jouw ideeën kunt toetsen en zoek op internet naar informatie. Denk bovendien aan de toekomst: de wereld is aan het veranderen. Hoe kun jij jouw ideeën zo aan elkaar of die van een ander koppelen zodat er een nieuw product ontstaat en hoe zet je dat op de wereld? Er is een nieuwe manier van werken nodig.”

15


Waarom ben jij voor jezelf begonnen? “Ik heb altijd in de zakenreiswereld gewerkt en wilde al die tijd wat voor mezelf doen. Met name het feit dat je zelf kunt invullen hoe er met klanten wordt omgegaan en hoe je ze kunt ontzorgen, vind ik belangrijk. In het bedrijf waar ik hiervoor werkte, met Lourens en Henk met wie ik later THL Travel startte, heb ik veel geleerd, maar we zaten vast in een stramien.”

heel veel plezier in hebben, want als ondernemer werk je nooit 40 uur. Als het je hobby en passie is, voelt het nooit als werk en dat straal je dan ook uit. Voor mij is het belangrijk dat er een sterk persoon naast me staat, man of vrouw, waarmee ik kan sparren. Je weet zelf veel, maar het is toch fijn om soms te vragen hoe iemand iets ziet en of je op de goede weg zit. Dan kun je de vervelende dingen delen en de successen samen vieren.”

UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

'ONZE MEDEWERKERS VOELEN ZICH ONDERNEMERS'

Zie jij verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers? “In onze eigen situatie, ik run dit kantoor samen met Lourens, merk ik dat we elkaar mooi aanvullen. Ik heb meer empathie op HR-gebied en doe meer op intuïtie, terwijl Lourens een zakelijkere benadering heeft. Een verschil zit in de omgang met klanten en collega’s: ik voel snel aan wat iemand wil, zonder dat echt te kunnen onderbouwen, en dat blijkt eigenlijk altijd te kloppen.” Wat maakt THL Travel bijzonder? “Dat alle medewerkers binnen onze onderneming het gevoel hebben dat ze zelf een ondernemer zijn. Ze hebben dezelfde passie en hetzelfde plezier als wij hebben, dat leeft in het hele bedrijf. We zoeken ook bewust naar mensen die bij ons passen en hetzelfde DNA hebben als wij, en geven ze het gevoel dat ze ondernemer zijn. Eigen initiatief en ideeën worden gestimuleerd en uitgevoerd als wij er iets in zien.” Wat zijn jouw do’s en don’ts voor startende ondernemers? “Volg je gevoel en vergeet niet dat je het zelf moet doen. Je wordt bij Uniglobe ondersteund door de centrale organisatie op het gebied van inkoop, technologie en marketing, maar staat zelf aan het roer. Kijk naar waar je Naam: Tessa Schulte goed in bent en wat er Functie: Directeur/eigenaar bij wel en niet bij je past en Uniglobe THL Travel neem niet alles dat op je Ondernemer sinds: 14 jaar pad komt aan. Je moet er

17


UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

Wat is er de afgelopen 16 jaar allemaal veranderd? “De eerste jaren dat ik hier werkte, was de overgang van papieren tickets naar e-tickets een belangrijke verschuiving. Nu is de vlucht van online en mobile werken een grote verandering, met daarbij het veranderende distributiemodel van airlines. Ondernemers moeten rekening houden met wat er gebeurt in de industrie en met de veranderende behoeften van klanten, maar moeten ook kijken naar wat alle veranderingen van het ondernemerschap vragen. Het is noodzakelijk om jezelf steeds te blijven uitvinden, zodat je innovatief kunt blijven.” Wat betekent dat voor jou? “Mensen zijn weleens verbaasd omdat ik hier al 16 jaar werk. Maar de organisatie is veel in beweging geweest.

We zijn gegroeid en hebben veel slagen gemaakt. Ik voel enerzijds het ondernemerschap, maar voel ook wat er in de industrie gebeurt en ben niet gespitst op één taak. We zijn als hoofdkantoor erg lean, wat maakt dat we veel doen met een klein team. Naast mijn vaste taken, kijk ik met veel andere dossiers mee en houd bij wat er in de industrie gebeurt. Wij zijn de oren en de ogen van de organisatie. Zolang ik merk dat ik mezelf opnieuw kan blijven uitvinden, zit ik op mijn plek.” Waar zie jij Uniglobe in 2020? “Ik denk dat Uniglobe zijn meerwaarde blijft houden bij het klein-, maar met name middenbedrijf. Dit zijn doorgaans de bedrijven die nog waarde hechten aan persoonlijk contact, ondanks de online en mobile ontwikkelingen waar wij ook zeker in meegaan. Onze doelstelling is om in 2020 een omzet van 200 miljoen euro te behalen. Er zit genoeg ondernemerslust binnen onze club om deze doelstelling te behalen.” Zie jij verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers? “Minimaal. Het is een klassieker, maar mensen doen zaken met mensen en niet met bedrijven, dus voor mannen en vrouwen geldt de gunfactor. Vrouwen schijnen onzekerder zijn in het ondernemerschap, maar bij onze vrouwelijke ondernemers merk ik daar niets van. Sterker nog, ik denk dat ze het zo goed doen omdát ze vrouw zijn. Vrouwen hebben doorgaans meer oog voor het empathische en sociale aspect van het ondernemerschap dan mannen. Maar dat is prima, mannen en vrouwen ondernemen beiden vanuit een eigen kracht en dat moet vooral zo blijven.”

Naam: Laura Koreman Functie: Regional Manager Uniglobe Travel Holland Bij Uniglobe sinds: 16 jaar

18

Heb jij zelf de ambitie om te ondernemen? “Ik denk dat, ook als je in dienst bent van een bedrijf, succesvol en zelfstandig kunt zijn. Zeker met de veranderende bedrijfsstructuren en organisaties die “platter” worden. Iedereen binnen Uniglobe is een beetje mede-ondernemer omdat het succes van een kantoor, voor iedereen binnen het team, voelbaar is. Hierdoor groeit de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel. Dit geldt voor mij zeker. Voor mij is het in de eerste plaats belangrijk dat ik kan doen wat ik leuk vind.”

‘WE PRATEN VEEL MET STARTENDE ONDERNEMERS’ Waarom ben jij gaan ondernemen? “Ik heb altijd de ambitie gehad om een eigen bedrijf te beginnen. Na mijn studie ben ik wereldreizen van Amerikanen en Canadezen gaan begeleiden, zo heb ik zes jaar de hele wereld over gereisd met een groep achter me aan. Daarna ben ik buiten de reisbranche gaan werken, heb diverse bestuursfuncties vervuld bij onder andere Coca-Cola en L’Oréal, maar het bleef toch kriebelen en ik zag vaak dingen waarvan ik dacht: dat kan beter. De omgang met medewerkers bijvoorbeeld. Ik heb altijd geweten dat ik ooit een eigen avontuur zou beginnen, dus toen mijn oog heel toevallig op een wervingscampagne van Uniglobe viel dacht ik: daar komen mooi twee dingen samen. Ik heb een stuk reiservaring, weet hoe het leven in elkaar zit en heb bestuurservaring, dus het moet lukken.” Wat voor ambities heb jij nog voor jouw kantoor? “Ik ben samen met mijn businesspartner Rob de eigenaar van de kantoren Rotterdam, Arnhem en Goes. We hebben altijd de ambitie om te groeien, maar vooral om te blijven zoals we zijn. Als we verdubbelen, naar honderd medewerkers, dan is dat prima, maar het is geen doel op zich. Eigenlijk zijn we heel tevreden over hoe het bedrijf er nu voor staat. Wel willen we blijven voorlopen op het gebied van techniek en onze klanten blijven verrassen met een hoge servicegraad.

en goed georganiseerd. Zo kunnen we inkoopvoordelen halen en tegelijkertijd persoonlijk zijn. Ons eigen kantoor is speciaal omdat het verloop onder medewerkers en klanten te verwaarlozen is. Mijn eerste, tweede, derde, vierde en vijfde werknemers zitten er allemaal nog. Als er eens iemand weggaat, dan is dat vaak omdat degene bijvoorbeeld gaat verhuizen. We hebben het goed geregeld met de medewerkers en dat werpt zijn vruchten af, ook voor de klanten.”

UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

‘WIJ DOEN VEEL MET EEN KLEIN TEAM’

Heb je tips voor startende ondernemers? “Rob en ik praten veel met startende ondernemers, omdat we dat leuk vinden. Onze tip aan hen is: ga niet in je business werken, maar aan je business. Laat je niet opslurpen door financiële details en operationele zaken, maar probeer aan je bedrijf te werken. Start met een goed HR beleid, bind mensen aan je en zorg voor groei. Vooral de oprechte aandacht voor mensen is belangrijk: Daarmee creëer je een solide en prettige werkomgeving en dat loont.

Merk jij verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers? “Ik blijf zelf altijd een beetje weg van de clichés over verschillen tussen mannen en vrouwen. Natuurlijk zijn er wel kleine verschillen, mannen hakken bijvoorbeeld sneller een knoop door dan vrouwen, die langer over dingen nadenken. Maar over het algemeen denk ik niet dat mannen heel anders ondernemen dan vrouwen.” Naam: Anita van Maanen Waarin onderscheidt jullie bedrijf zich? Functie: Directeur/Eigenaar bij “In het algemeen zijn de Uniglobe-kantoren Uniglobe Alliance Travel bijzonder, omdat ze aan de achterkant Ondernemer sinds: 13 jaar groot zijn en aan de voorkant persoonlijk

19


deel twee van de reis naar Londen. We legden ze zes stellingen voor over de zakenreisbranche en over ondernemen. Anita van Maanen kon helaas niet aanwezig zijn bij deze trip naar Londen. Stelling 1: Als zakenreisprofessional moet je een adviserende rol nemen in het ontwerp van het reisbeleid van een bedrijf, zodat het de gestelde doelstelling (eventuele besparing) kan behalen.

gekeken en als ik een langere overstap heb, is het goedkoper.’ Het gaat echt om een stukje communicatie.” Tessa: “Dat klanten zelf vooronderzoek doen is helemaal van deze tijd. Het gaat erom dat jij de nuance Tessa: “Je maakt de policy altijd met de klant samen. Als kunt maken en de klant helpt om het gewenste blijkt dat een klant dingen wil die niet mogelijk zijn, moet eindresultaat te behalen." Sylvia: “Ik heb ook klanten waarbij we bijhouden wat je duidelijk aangeven dat het niet kan en zelf met een er out of policy wordt gedaan. Veel kleinere bedrijven alternatief komen.” in ons klantenbestand werken niet echt met een Sylvia: “Klanten hebben vaak geen idee wat de prijzen reisbeleid, omdat ze zo klein zijn.” en voorwaarden zijn voor hun reizen. Daarom moet je Tessa: “Maar de grotere bedrijven werken daar wel goed uitleggen waarom je iets aanbiedt en welke voormee. Soms vragen ze om korting op de fee, maar dan waarden er van toepassing zijn. Het reisbeleid is een zeg ik: ‘We gaan jullie juist helpen besparen op de reisbasis van waaruit je kunt werken met de klant. Op het kosten, dat is een groter bedrag de korting op de fee.’ moment dat de klant een boeking maakt, kun je Zo leveren we bedrijven geld op.” afwijken van het reisbeleid, maar je moet wel kunnen Tatiana: “Doordat wij een pakket van diensten bieden, uitleggen waarom. Ik heb weleens klanten die een reis kunnen we ze ook echt nog iets anders aanbieden dan met overstap willen, maar dan mag die overstap niet ze zelf online vinden. Online zijn bovendien alle kosten meer dan 2,5 uur duren. Dan bieden wij alleen reizen lang niet even duidelijk.” aan met een kortere overstap en zeggen ze: ‘Ik heb zelf

UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

Nu je kennis gemaakt hebt met de Uniglobe powervrouwen beginnen we aan

21


KLANT IN BEELD

LONDON, HERE WE COME Voor Traveletc. reisden de vier ondernemers met Eurostar naar Londen in Business Premier. Sinds april dit jaar biedt Eurostar een rechtstreekse verbinding aan tussen Londen en Amsterdam Centraal. Vanaf Amsterdam Centraal kan Londen worden bereikt met een overstap in Brussel. De reis werd begeleid door Jan van Eeuwijk (Eurostar) en Eveline Wartenberg (NS International).

“Bovendien krijgen ze bij een reisagent te maken met Duty of Care. Dit wil zeggen dat de werkgever altijd aansprakelijk is als er op reis iets gebeurt. Als een bedrijf werknemers zelf willekeurig online laat boeken, weet het niet waar de reiziger is als er iets gebeurt. Boekt men via ons, dan wordt dat goed bijgehouden. Bovendien is er 24 uur per dag ondersteuning bij calamiteiten. Dan merk je wel wat de meerwaarde is van een reisagent.” Tessa: “Lang leve de aswolken, zou ik bijna zeggen. Dat was echt een situatie waarbij duidelijk werd wat een zakenreisagent kan doen. De mensen die toen

een vlucht hadden geboekt konden nauwelijks ergens terecht, omdat alle lijnen overbelast waren. Maar onze hulpdiensten waren gewoon bereikbaar.”

UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

Laura:

Stelling 2: De klant weet wat bleisure is en wij hebben de taak om hem daarin te ondersteunen. Voorbeeld: als een klant op donderdagochtend een meeting heeft in Barcelona, bieden wij hem een hotel aan voor de nacht ervoor, zodat hij op woensdagavond ontspannen kan genieten op een terras of in zijn hotel en uitgerust is voor zijn meeting de volgende dag. Tessa: “Dat hangt heel erg van je klant af. Sommige klanten vragen zelf om een nachtje langer, of ze willen hun partner invliegen voor het weekend. Het is aan ons om de juiste vragen te stellen en de reiziger een zo optimaal mogelijke trip aan te bieden.” Sylvia: “De rol van onze consultants verandert en bleisure is een van de dingen waarmee ze moeten leren omgaan. Ze kijken met de klant mee, maar moeten ook zeggen: ‘Wacht eens, hoor ik u nou zeggen dat u op vrijdag invliegt en tot zondag wilt blijven? Wilt u dan uw partner invliegen?’ Daarin is de rol van de consultant aan het veranderen.” Laura: “Ook hier komt Duty of Care weer om de hoek

kijken. De verantwoordelijkheid van de werkgever houdt niet op als iemand klaar is met zijn werk." Tessa: “Bij veel grotere bedrijven merk ik dat bleisure al een onderdeel is van de travel policy. Bij kleinere bedrijven begint het te komen. Bij reizen buiten Europa staat het soms zelfs vastgelegd dat een zakenreis gecombineerd wordt met leisure, omdat het geld kan besparen.” Sylvia: “Ik denk dat bleisure veel vaker voorkomt dan wij denken. Dat klanten het niet expliciet aangeven, maar gewoon hun heen- en terugreis opgeven, terwijl daar een paar dagen leisure tussen zit.” Tatiana: “Onze mensen zijn er nog niet helemaal aan gewend, maar we spelen wel steeds beter in op deze trend.”

Stelling 3: De ondernemer moet iedere kans die zij krijgt pakken en op alle trends inspringen. Tessa: “Zelf vind ik het heel belangrijk om keuzes te maken en bij je core te blijven, of bij niches die daar heel goed bij aansluiten. Je moet niet enkel om de handel met klanten in zee gaan die niet bij je passen.” Laura: “Als ondernemer moet je je soms ook realiseren dat je niet voor elke klant een goede oplossing kunt bieden.”

22

Sylvia: “Het is goed om te kijken naar de klik met een klant: kun jij inderdaad leveren en bieden wat zij wensen, tegen het verdienmodel dat daar tegenover staat. Dat is belangrijk. Sommige klanten neem je wel aan, omdat je ze graag wilt helpen. Als dan blijkt dat het toch veel stress oplevert en energie kost, moet je eerlijk zijn naar jezelf. Zeker nu de economie weer aantrekt en iedereen aan je trekt.” Tatiana: “Als het economisch minder gaat, dan kun je

"We zijn allemaal eigenwijze ondernemers" 23


UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

uitproberen en na een tijdje alsnog ja of nee kiezen. Als je overal direct op inspringt, heb je er ook vaak de kinderziektes bij.”

UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

24

per situatie bekijken of een klant of trend bij je past. Maar ik ben liever goed in wat ik doe, dan dat ik met een trend meeloop en het niet goed doe.” Sylvia: “Ik zie het werken met klanten echt als een samenwerking met hen. Het is fijn om naast hen te staan en het samen te doen. Wij doen wat wij doen en kijken of we op dezelfde pagina zitten. Dan ga je een mooie band opbouwen en op het moment dat er iets misgaat, sta je er positiever in.” Tessa: “Als een trend erg leuk is, dan pak je die op, ook als je niet weet of het succesvol wordt. Ik heb gemerkt dat het meestal wel succesvol is, doordat jij het zo leuk vindt. Maar bij sommige dingen moet je even wachten. Wij hebben dat bijvoorbeeld met vakantiereizen: we willen dit actiever gaan oppakken, maar het kan ook afbreuk doen aan onze zakenreizen. Omdat we er nog niet voor de volle 100 procent achter staan, hebben we het nog niet gedaan.” Sylvia: “Vanuit de ondernemersgeest snap ik wel dat je veel wilt oppakken, maar soms kun je beter eerst onderzoek doen. Een plan niet direct afschieten, maar

Stelling 4: Vrouwen ondernemen beter dan mannen Tatiana: “Daar denk ik niet zo zwart-wit over.” Laura: “Ik vind dat mannen en vrouwen echt vanuit hun eigen kracht moeten ondernemen. Vrouwen doen bijvoorbeeld meer vanuit hun onderbuikgevoel, terwijl mannen meer op ratio werken. Dat heeft allebei voordelen en ik denk dat dat prima is.” Tessa: “Precies. Ze ondernemen anders, maar voor mij – ik ben samen met mijn compagnon Lourens eigenaar van het kantoor – is de mix tussen mannen en vrouwen heel goed. Zij hebben kwaliteiten die wij niet hebben en andersom. Gemiddeld gezien denk ik dat mannen minder op gevoel ondernemen en minder empathisch zijn.” Laura: “Uitzonderingen daargelaten. Er zijn natuurlijk vrouwen met mannelijke eigenschappen en vice versa.” Tatiana: “Ik denk dat er twee manieren van leiderschap zijn: topdown of natuurlijk leiderschap. Vrouwen kiezen meer voor die tweede, mannen voor de eerste. Ik heb een keer een medewerker laten gaan bij ons bedrijf, hij was 27 en werkte er zes jaar, maar hij vroeg me heel vaak hoe ik dingen wilde hebben. Ik ben van het natuurlijke leiderschap dus ik vroeg hem dan hoe hij het aan zou pakken. Hij was gewend om top down instructies te krijgen. Dat is lekker makkelijk, maar het past niet bij mijn organisatie.” Sylvia: “Wat ik ook merk: ik vind het fijn om met alle mensen die bij me werken een band op te bouwen en daar doe ik extra moeite voor. Als ik op vakantie ben geweest maak ik altijd even een rondje en ik herinner me wie wat zou gaan doen.” Tessa: “Dat is echt een vrouwending! Bijhouden wie wanneer jarig is, wanneer iemand een trouwdag heeft, wat er speelt. Ik weet het echt niet van alle vijftig medewerkers uit mijn hoofd, maar ik schrijf het wel op. Ook heb ik aan de managers gevraagd het me te zeggen als er iets is binnen een van de teams. Lourens doet dat niet. Hij loopt wel zijn rondje, maar onthoudt dit soort dingen niet. Ik moet het hem influisteren als er iemand jarig is.” Sylvia: “Als je privé kijkt, is dat eigenlijk niet anders. De vrouw regelt de cadeautjes, denkt eraan dat zijn moeder jarig is, herinnert hem eraan dat hij nog iemand moet bellen die ziek was. Het zijn toch traditionele rollen. Wat ik ook heb geleerd, waar veel vrouwen moeite mee hebben, is om mij buiten mijn werk niet druk te maken over dingen. Ik laat het los en als ik op vakantie ga, stop ik alles in een doosje in mijn hoofd en draai ik dat op slot. Pas als

ik terug ben gaat het weer open. Anders ben je nooit echt even vrij en los van alles.”

Stelling 5: Een ondernemer houdt altijd zelf de controle, over het hele proces, en is van alles op de hoogte. Tessa: “Ondernemers moeten denk ik een combinatie

vinden van zelf de controle houden en goede mensen zoeken die dingen kunnen oppakken. Maar ik denk ook dat het eraan ligt hoe je in elkaar steekt. Ik wil zelf bijna alles weten en kunnen. Als eindverantwoordelijke vind ik dat ik moet snappen waar mijn managers en medewerkers mee bezig zijn. Maar dat betekent niet dat je alles zelf moet doen.”

25


UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

Tatiana: “In een bepaalde fase vond ik het wel lastig om los te laten, maar als je verdergaat moet je beslissingen nemen over hoe je de taken wilt verdelen. Het gaat stapsgewijs, in het begin kijk je zelf nog veel mee en behoud je de controle, pas als je ziet dat het goed loopt en staat, kun je loslaten. Toen ik net begon wist ik alle basisprocessen heel goed, maar inmiddels moet je niet meer vragen naar dingen die ik anderen heb aangeleerd. Die heb ik losgelaten. Het team is heel belangrijk. Dat betekent voor mij dat je met de rug naar elkaar toestaat en samen vooruitkijkt. Een persoon kan zich onderscheiden, dan moet jij doorhebben dat hij meer kan en hem daarvoor inzetten, zodat jij meer tijd overhebt voor andere dingen.” Tessa: “Als je goede mensen om je heen hebt verzameld, kun je makkelijker loslaten. Loslaten staat of valt met goede mensen: als ik iemand niet 100 procent vertrouw, laat ik ook niet 100 procent los.”

Stelling 6: Vrouwelijke ondernemers delen hun kennis makkelijker. Laura: “Mannen hebben de naam meer last te hebben van hun ego, maar ik denk dat het ego bij vrouwen ook wel aanwezig is. Niet zozeer het haantjesgedrag, maar het competitieve zit er wel in.” Tessa: “Ik denk dat vrouwen onderling meer haantjesgedrag vertonen dan ze willen toegeven. Ze denken vaak: ik heb dit zelf bedacht, heb er heel veel tijd en energie in gestoken, waarom moet ik dat dan delen? Niet alle vrouwen zijn daar zo open in, maar dan vinden ze vaak subtielere manieren om dingen niet te hoeven delen. Ze zijn er gehaaider in.” Sylvia: “Haha, ik hoor mezelf dat soms zeggen: weet je hoeveel tijd en energie ik erin heb gestoken, waarom zou ik dat aan jou geven? Het moet een beetje geven en nemen zijn, denk ik.” Tessa: “Binnen Uniglobe zijn wij zowel collega’s als ondernemers, maar tegelijkertijd zijn we ook zelfstandige ondernemers die willen scoren.” Sylvia: “We zijn eigenwijze ondernemers en willen wel wát delen, maar zeker niet alles. Ik wil ook niet bij alles de anderen om hulp vragen en denk eerder: ik doe het zelf wel.” Laura: “Naarmate de kantoren groeien, hebben de ondernemers ook alle fases van ondernemen weleens meegemaakt. Daardoor hebben ze het minder nodig om op elkaar te leunen, ze zijn beter in staat hun eigen boontjes te doppen.” Tessa: “We doen allemaal ons eigen ding en zijn eigenwijs. Maar soms steken we de koppen bij elkaar. Als ik bijvoorbeeld een referentie nodig heb van een klant en het kantoor van Sylvia heeft die, dan schakel ik haar hulp in. Dus we delen wel, maar selectief.”

26

‘DE TREIN IS EEN DUURZAAM ALTERNATIEF’ Wat heeft NS International de reiziger te bieden? “We bieden een naadloos netwerk van treinreizen binnen Europa, met name op 600 kilometer rondom Nederland. Sinds kort rijden we met Eurostar direct van Londen naar Nederland, en van Nederland naar Londen voorlopig nog met een overstap in Brussel. In Londen merk je dat de stad vol staat met auto’s en er komen constant vliegtuigen over. Treinreizen doen ook nog iets goeds voor de wereld.” Merk jij dat vrouwelijke reizigers andere behoeftes hebben dan mannelijke? “In zekere zin wel. Ik moet bijvoorbeeld direct denken aan de spiegeltjes die in de stoelen van Eurostar zitten. Dat is uniek voor een trein en vooral gericht op vrouwen. Daarnaast heb je in de trein je bagage bij de hand. Ik denk dat zowel vrouwen als mannen kunnen genieten van een rustpunt onderweg, dat kan heel goed in de internationale lounges op de stations.”

met de (hogesnelheids)trein gemaakt moeten worden. Zeker als grote bedrijven zich hierbij aansluiten is dit een mooie ontwikkeling. Er zijn nog steeds bedrijven die aangeven dat prijs en tijd uiteindelijk voorgaan, maar dat wordt wel steeds minder.” Wat zijn de voordelen van de trein, vergeleken met het vliegtuig? “Van deur tot deur is de trein een heel interessante optie. Bij de trein hoef je geen uren van tevoren aanwezig te zijn op het station en je stapt middenin de stad op of uit. Bovendien is reistijd werktijd, er zijn geen onderbrekingen. Dat vind ik heel sterk.”

UNIGLOBE ONDERNEMERS IN LONDEN

Laura: “Ik heb eens een CEO horen zeggen: 'Als je mensen aanneemt, zorg er dan voor dat ze slimmer zijn dan jij' Heel krachtig, want je haalt waardevolle kennis in huis terwijl je als eigenaar of manager vervolgens de taak hebt om deze slimme mensen met elkaar te laten samenwerken en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen.” Sylvia: “Als ondernemer moet je doen wat je leuk vindt, want daar ben je goed in. Ik heb goede mensen om me heen verzameld, dat is geleidelijk gegaan. Je bent een eigen zaak met twee of drie mensen, dat worden er vijf, vijf worden er acht en zo groei je verder. Naarmate je bedrijf groeit, moet je zelf andere keuzes gaan maken. Je kunt niet alles meer doen, maar daar groei je in mee. Op dag één doe je alles zelf, op dag twee leer je te delegeren. Eigenlijk is een bedrijf hebben te vergelijken met moeder worden. Ze zeggen: klein kind, kleine zorgen, groot kind, grotere zorgen. Maar volgens mij groei je mee met die zorgen. Ik denk niet dat het makkelijk is, maar je gaat er wel anders mee om.”

Zie jij de zakenreisbranche veranderen? “Absoluut, continu. Wat ik merk is dat de policy’s veranderen. Eerst was er de verschuiving van de eerste naar de tweede klasse, nu zie ik dat deze beweging weer is omgekeerd. De economie trekt aan en er wordt weer meer geld uitgegeven aan flexibele voorwaarden. Bij Eurostar hebben reizigers keuze uit drie klassen: Standard, Standard Premier en Business Premier, met verschillende voorwaarden. Een andere ontwikkeling is dat reizigers steeds vaker hun eigen boeking willen beheren en dat online booking tools belangrijker worden.” Zie jij ook trends bij zakenreizigers? “Ik merk dat duurzaamheid langzamerhand meer op de agenda komt. Er is een groep van bedrijven die een convenant hebben Naam: Eveline Wartenberg ondertekend. Daarin is Functie: Accountmanager NS International vastgelegd dat reizen binSinds: 5 jaar nen een straal van 600 kilometer vanaf Nederland

27


KORT NIEUWS

Onze huiscolumnist Iris Hannema heeft een nieuw boek geschreven: Reizen volgens Hannema. Wie ben je geworden als je tien jaar alleen de wereld over gereisd hebt? En waar is thuis? Is reizen weglopen? Is het een talent of kun je het leren? Geëmigreerd naar de Franse Alpen met haar Franse geliefde en hond maakt beroepsreiziger Iris Hannema de stand van haar leven op. Via Mexico-Stad, Japan, Burkina Faso, Samoa, IJsland, De Filipijnen, Tahiti en Frankrijk daalt ze af naar het fundament van reizen: is het mogelijk een ander te worden? Bestaat 'de reiziger'? En wat is toch de aantrekkingskracht van tijdelijkheid? Wij geven vijf exemplaren weg aan onze lezers. Het enige dat je daarvoor moet doen is antwoord geven op de volgende vraag: Op welk eiland in de Stille Oceaan overleefde Iris Hannema een tropische cycloon? Mail je antwoord voor 20 juli naar prijsvraag@uniglobe.nl en wie weet win jij een van de boeken. Veel succes!

Maak gebruik van de Uniglobe NL app Wanneer je Uniglobe app downloadt, heb je geen andere reis-app meer nodig. Alle informatie hebben wij hierin gebundeld, zoals: • • • • • • •

Je persoonlijke reisschema (vlucht, hotel, huurauto enz.); Alerts voor schemawijzigingen en online inchecken; Boeken van je favoriete hotel; Regelen van taxi’s en transfers; Omgevingsinformatie (restaurants, musea etc.); Deel je reisschema met collega's of familie; Direct contact met je Uniglobe Travel kantoor.

De app kun je gratis downloaden in de App Store of via Google Play en kun je vinden onder UNIGLOBE NL. Mocht je vragen hebben over de app, neem dan contact op met jouw Uniglobe Travel kantoor.

Regel via ons jouw Duty of care Als werkgever heb je een zorgplicht naar je werknemers, ook tijdens de zakenreis. Het op afstand managen van risico’s is complex. Immers er kan sprake zijn van politieke onrust, geweld of natuurrampen of je krijgt onbedoeld te maken met lokale autoriteiten en wetgeving. In samenwerking met Crisis Assistance Plus (CAP™) biedt Uniglobe een alles omvattende ‘Duty of Care’ oplossing. Zo informeren we je vooraf over mogelijke risico’s over jouw reisbestemming en bemiddelen we bij calamiteiten ter plaatse.

28

Efficiënt naar de VS met Aer Lingus In mei reisde een groep van Uniglobe medewerkers op uitnodiging van Aer Lingus naar Dublin. Gedurende de dag maakte de medewerkers kennis met het goede product en service aan boord alsmede de transfermogelijkheden op de luchthaven van Dublin naar de VS. Dublin is namelijk op dit moment de enige Europese luchthaven met de US Preclearance faciliteit. Hierdoor benut je de, toch al korte, overstaptijd door alle douane formaliteiten die je normaal in de VS zou moeten doorstaan al in Dublin. Bij aankomst in de VS hoef je alleen nog je koffer en een taxi te pakken om vervolgens naar je meeting of hotel te gaan. Dit scheelt je niet alleen veel tijd maar ook veel ergernis! Mocht je vragen hebben over Aer Lingus en de mogelijkheden om efficiënt via Dublin naar de VS te reizen neem dan contact met ons op.

Nieuw online reserveringssysteem Uniglobe Travel heeft de nieuwste technologie in huis in de vorm van een online boekingssysteem voor klanten: Uniglobe Cytric. Hiermee kun je eenvoudig zelf online alle onderdelen van de zakenreis reserveren. Denk aan vliegtickets (inclusief Low-Cost carriers), hotelovernachtingen en huurauto’s. Uniglobe Cytric geeft je in één oogopslag een overzicht van de beste tarieven en mogelijkheden. Alle boekingen lopen ook mee in je managementinformatie en ondersteunen je Duty of Care. Uiteraard is het mogelijk om het reisbeleid van je organisatie in te voeren. Bij het zoeken en boeken houdt het systeem hier automatisch rekening mee. Doordat je alles voor je zakenreis hier vindt, bespaar je veel tijd. Tijd die je voor andere zaken kunt gebruiken. Vraag ons vrijblijvend om een live demonstratie.

KORT NIEUWS

Doe mee en win!

Groups & Incentives Wil je een onvergetelijke incentivereis afgestemd op jouw targets als beloning of stimulans, voor training of teambuilding, presentatie of meeting? Bij Uniglobe Travel zijn de mogelijkheden voor groepsreizen en incentives onbeperkt en wij gaan altijd voor een top resultaat. Als jouw gasten nog lang en enthousiast praten over een evenement; dan is ons gezamenlijke doel geslaagd! Laat ons jou inspireren Een brainstormsessie op de Waddeneilanden? Een teambuilding in Lissabon? Een handelsmissie naar China? Nieuwe winkelconcepten ontdekken in Japan? Of liever crossen door de woestijn in Dubai? Het kan allemaal. Wij zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Onze aanpak is om samen met jou je specifieke wensen en mogelijkheden te verkennen. Ben je benieuwd hoe je het verschil kunt maken met een event van Uniglobe Travel? Neem dan contact met ons op.

Je kunt kiezen voor een eenmalig lidmaatschap voor de duur van de zakenreis of een jaarlidmaatschap als er sprake is van meer dan 20 reizigers binnen je onderneming. Als lid van CAP™, heb je 24/7 toegang tot het exclusieve Crisis Response Center (CRC) en indien nodig worden CAP Crisis Consultants ingeschakeld om direct noodhulp te verlenen. Belangrijk om te weten is dat het CAP ™ programma geen verzekering is. Met CAP™ word je zorgplicht volledig uit handen genomen.

Samenwerking met Travelaar

Meer weten over Uniglobe riskmanagement? Neem dan contact met ons op.

Ook in deze editie tref je weer drie steden aan die zijn uitgelicht door travelaar.nl. Zij vertelt je over de steden en geeft je tips uit eerste hand. Ben je benieuwd naar haar eigen reisavonturen? Check dan de website www.travelaar.nl en ontdek een hele nieuwe wereld!

29


COLUMN

Iris Hannema (1985) is schrijver en wereldreiziger en bezocht in haar eentje meer dan honderd landen. Eerder verschenen bij De Arbeiderspers haar reisboeken Miss Yellow Hair, Hello! en Het bitterzoete paradijs. Haar nieuwe boek Reizen volgens Hannema. Over reislust, ontwortelen en thuiskomen is net uitgekomen.

HET VAKANTIEHUIS Het heeft iets spannends, verbodens zelfs, om de sleutel van iemand anders onder de deurmat vandaan te halen. Het is een vrijstaand strandhuis op tweehonderd meter lopen van het Normandische strand van Dieppe, dat je lopend bereikt via de meanderende doodlopende weg naar beneden. Het is dus misschien eerder een heuvelhuis of een kusthuis, al verhuurt dat wellicht minder snel. Ik weet dat ik niet inbreek, er is netjes via internet voor betaald, en toch is het alsof ik ongevraagd iemands voordeur opendraai. Binnen voelt het net zo, alsof de kamers wachten op een ander, hun eigenaar, niet op mij. Nee, herpak ik mezelf, de komende tien nachten is dit mijn huis, net als de tuin en de blauwe, gezwollen bramen. Met de schaamte van ‘iets doen wat niet mag’ nog over me heen, trek ik door de kamers en vind de lakens, de handdoeken, het servies, bestek en de droger. Het interieur ziet er snel gekocht uit, breekbaar, en ik begin te vermoeden dat hier niemand woont, het huis alleen voor de verhuur is. Er hangt die ongewone stilte die je kunt voelen als je lang op vakantie bent geweest en weer thuiskomt. Buiten stormt het en ik wandel iedere dag langs het historische strand van Normandië met zijn theatrale kliffen. Binnen een paar dagen beweeg ik me in en rond het huis als een mol ondergronds, op de tast, op gevoel, weet ik

waar alles staat en voel ik me een vaste buurtbewoner. Verbazingwekkend hoe snel ik me ergens thuisvoel. Op de elfde ochtend maak ik schoon. Een grote schoonmaak, ondanks dat in de huurprijs schoonmaakkosten zijn inbegrepen. Een hotelkamer laat ik ook zo netjes mogelijk achter, uit respect voor de plek die mij heeft voorzien van een bed. Er is geen gastenboek, dat is verschoven naar online. Jammer, want in een gastenboek doe ik enorm mijn best en schrijf ik in mijn beste handschrift; vast omdat het eenmalig is, niet te deleten. (Op internet schrijf ik nooit iets, ook al neem ik me dat – als ik kwaad ben – steevast voor wél te gaan doen.) Als ik wegrijd, de sleutel weer onder de deurmat geschoven, zwaai ik naar het huis. Hier zou ik best kunnen wonen, concludeer ik. Het is het zoveelste vakantiehuis waar ik best zou willen wonen. Ooit kocht ik in Uruguay - aan zee en met Buenos Aires aan de overkant - echt bijna een strandhuisje. Zonder nadenken uiteraard, puur op dat ene reisgevoel ergens voor altijd te willen blijven. Gelukkig rijst er dan ook altijd dat beetje gezond verstand op dat fluistert: Iris, slaap er toch nog maar één nachtje over. Godzijdank, want de volgende ochtend ben ik altijd weer ontnuchterd. Inmiddels weet ik dat van mezelf. Ik hou erg van vreemde huizen, thuis zijn tussen muren die niet van mij zijn en ik noem het maar een reisafwijking, want dat is het.

Iris Hannema

31


KLANT IN BEELD

PERTH: HET ZAKENDISTRICT VAN WEST-AUSTRALIË Perth is de hoofdstad van West-Australië, de grootste deelstaat van het land. De stad telt ruim 1.8 miljoen inwoners en een enorm zakelijk district, ook wel Central Business District (CBD) genoemd. De stad ligt aan de westkust van West-Australië, nabij de Indische Oceaan. De Swan River loopt dwars door de stad en mondt uit in de oceaan. De meeste meetings zullen plaatsvinden in het CBD, in het centrum van de stad. Dit is de plek waar alle wolkenkrabbers, bedrijven en banken gevestigd zijn. In het CBD zijn meerdere restaurants te vinden in iedere prijsklasse. Een fijn restaurant is dat van de Engelse chef-kok Jamie Oliver: Jamie’s Italian restaurant. De avond afsluiten onder het genot van een drankje, of een laat werkoverleg voeren doe je uitstekend in de rooftop bar The Nest, een onderdeel van The Aviary. Wie tijdens de vrije avonduren wil bijkomen en genieten van een geweldig uitzicht over de stad en de skyline van Perth zit goed in één van de grootste stadsparken van de stad, Kings Park. Dit is de plek waar de lokale bevolking komt om te barbecueën. Daarnaast vind je in Kings Park een botanische tuin en restaurant. Heb je tijdens je zakenreis wat tijd over en wil je dé mascotte van het land zien, maar heb je geen tijd om de stad te verlaten? Middenin Perth, in de Swan rivier, vind je Heirisson Island, waar een aantal kangoeroes leven die je met een beetje geluk kunt spotten.

32

33


REISKOFFERS

TOP 5 REISTASSEN VOOR DE ZAKENVROUW Tekst: :Puck van Beurden • Beeld: Travelbags.nl

Koffers zijn een essentieel onderdeel van elke zakenreis. Daarom worden er vaak flink wat eisen aan gesteld: een fijn formaat, veel gebruiksgemak en bovendien genoeg ruimte voor alle zakelijke en persoonlijke spullen. Zakenreiskoffers zijn er echter in vele soorten en maten. Om de vrouwelijke zakenreizigers op weg te helpen, stelden wij in samenwerking met travelbags.nl een top 5 op van de meest verkochte zakenreiskoffers

1

3

Rimowa Salsa Air Cabin Multiwheel 55 IATA - €369,--

2

Samsonite Karissa Biz Bailhandle 15.6" - €129,-

Fabienne Chapot One Business Bag - €249,-

5 4

Still Nordic Weaya Brief €129,90

Lipault Originale Plume Spinner 55 €179,-

KORTING OP NIEUWE KOFFER! Alle genoemde koffers zijn online te koop via www.travelbags.nl. Als Uniglobe-klant profiteer je nu van 15% korting op het gehele assortiment. Gebruik bij je bestelling de code ‘UNIGLOBE15' om de korting te ontvangen.

35


Tekst: Puck van Beurden • Beeld: Gijs Versteeg

ONDERNEMER AAN HET WOORD

‘ONDERNEMEN KUN JE LEREN’

Dat een bedrijf opzetten vaak gepaard gaat met lastige beslissingen, heeft Paulien van Eerdenburg (32) zelf ervaren. Ze startte de Dutch Girlboss Academy, van waaruit ze vrouwelijke ondernemers helpt bij het opstarten en laten groeien van hun bedrijf. “Veel ondernemende vrouwen hebben moeite een bedrijf te starten waar ze gelukkig van worden."

Een slechter moment om voor zichzelf te beginnen had Van Eerdenburg niet kunnen kiezen. Samen met haar partner was ze net de trotse eigenaar geworden van een nieuw huis, maar het oude was nog niet verkocht en ze woonden tijdelijk in een huurhuis. “We hadden dus drie huizen. Ik werkte bij een grote organisatie, reed elke dag 1,5 uur heen en terug door de files, stond op een dag voor dat bedrijf en dacht: als ik hier tot mijn 65ste moet zitten, wat doe ik dan met mijn leven?”, herinnert ze zich lachend. “Daar kan het leven toch niet voor bedoeld zijn, dacht ik. Toen heb ik beslo-

ten mijn baan op te zeggen. Een onhandig moment, maar ik heb altijd gedacht: ik ben goed in wat ik doe, dus wat is het ergste dat er kan gebeuren? Nu kan ik zien dat ik heel veel heb geleerd van die periode.”

Ideale levensstijl Van Eerdenburg startte in 2011 samen met haar partner een wijnzaak in Alkmaar. “Die hebben we vanuit het niets opgebouwd en snel laten groeien. We kregen een team met goede medewerkers, konden uitbreiden naar Amsterdam, het liep allemaal goed. Maar toen

37


ONDERNEMER AAN HET WOORD

"Een bedrijf opbouwen gaat gepaard met moeilijke stappen"

Businesstips Vanuit de Dutch Girlboss Academy helpt Van Eerdenburg vrouwelijke ondernemers bij het opzetten en uitbouwen van een bedrijf. Op haar website deelt ze wekelijks interviews en video’s met businesstips om beginnende ondernemers te helpen. “Een van de dingen die ik tegen de vrouwen in de academie zeg is: als je jouw bedrijf echt zo wilt opbouwen als je zelf wilt, dan gaat dat gepaard met moeilijke stappen. Dat heb ik zelf ervaren.” Sinds vorig jaar is ze, zoals ze het zelf noemt, Happy Founder bij de academie. “Ik wil jonge, ambitieuze vrouwen inspireren om een eigen bedrijf te starten en te laten groeien”, legt ze haar functie uit. “Ik zie dat veel vrouwen die starten met ondernemen, moeite hebben met het opbouwen van een goede business en een bedrijf waar ze gelukkig van worden. Zeker in het begin vinden ze het moeilijk en worstelen

ze met groei. Maar er kan zoveel, vooral met hulp van internet. Je hoeft geen 9 tot 5 baan meer te hebben en kunt echt vanuit wat je het liefste doet een leven creëren.” Een van de dingen die ze vaak terugziet bij de vrouwen die ze helpt, is dat hun bedrijf het verlengde is van hun hobby. “Ze starten een bedrijf vanuit hun passie. Maar het ondernemende stuk erachter – de strategie, jaardoelen, visie – daar wordt weinig aandacht aan gegeven”, merkt ze. De vraag die zij vaak aan ondernemende vrouwen stelt, is: hoe zorg jij ervoor dat je jouw bedrijf klaarzet voor groei en er echt als ondernemer aan gaat werken? Ze merkt dat veel vrouwen afhaken voordat ze aan die stap hebben gewerkt. “Mensen die nog niet zo lang begonnen zijn, hebben de neiging om alles zelf te doen en te denken dat zij alles het beste kunnen. Ze kunnen dingen moeilijk loslaten. Maar een bedrijf laten groeien, betekent dat je er strategischer over nadenkt en mensen aantrekt die je kunnen helpen. Je moet echt gaan onderzoeken welke kant je op wilt en wie je daarvoor nodig hebt. Die stap is iets waar ik ze bij help vanuit de Dutch Girlboss Academy.”

Ruis Paulien vergelijkt beginnen met ondernemen met het zoeken naar een frequentie op een oude radio. “Je bent aan het zoeken, blijft draaien, hoort heel lang ruis, maar op een bepaald moment komt er een signaal door. Dan blijkt het nog niet helemaal jouw muziek te zijn, dus draai je door tot je een zender vindt die bij je past”, legt ze uit. “Zo gaat het ook met ondernemen: je zoekt en probeert. In het begin is er veel ruis en daardoor haken héél veel mensen af. Ze durven geen hulp te zoeken, willen alles zelf doen en denken: ik moet alles zelf weten. Dat is zo’n valkuil voor vrouwelijke ondernemers. Ze geven het op en dat is zonde. Ik zie vrouwen die jarenlang hebben geworsteld. Dan kan ik me voorstellen dat het niet meer leuk is.” Hoewel Van Eerdenburg aangeeft dat ook mannen kunnen trappen in de valkuil van teveel zelf willen doen, denkt ze toch dat het voor vrouwen vaker een probleem is. “Mannen nemen wat meer risico. Die

38

ONDERNEMER AAN HET WOORD

keken we elkaar aan van: worden we hier blij van?”, zegt de onderneemster. “Op financieel gebied ging het goed, maar er ging zoveel tijd in de zaak zitten dat we geen vrijheid meer ervaarden. Die vrijheid was juist de reden waarom we wilden ondernemen. In december 2016 dachten we: dit moet anders. We willen een bedrijf opbouwen rondom onze ideale levensstijl. Dat was een heel moeilijke beslissing, maar uit die beslissing is de Dutch Girlboss Academy ontstaan: ik wilde andere vrouwen helpen om zo’n stap te zetten.”

douwen door en verkondigen aan iedereen dat het fantastisch gaat, ook al zijn ze ook nog aan het zoeken”, verklaart ze. “Ze zetten hun gevoel een beetje opzij. Vrouwen zijn toch wat gevoeliger, denken eerder: wat is dit gevoel? Past wat ik doe wel of niet bij me? Daarmee maken ze zichzelf helemaal gek. Soms zeg ik tegen iemand in de academie: je hebt een schop onder je kont nodig. Ik hou ook van intuïtief ondernemen, dat is een kracht voor vrouwen, maar daarna moet er een concreet plan van aanpak komen, met doelen en acties, anders gebeurt er niks.” Volgens de onderneemster zit daar tegenwoordig vaak een probleem: veel mensen maken mooie plannen, maar kunnen die niet omzetten in concrete acties. “In de Dutch Girlboss Academy zetten we focuspunten, zowel privé als zakelijk, want bij ondernemers zijn die twee vaak met elkaar versmolten”, legt ze uit. Als voorbeeld noemt ze een ondernemer die meer wil bewegen. "Ik zeg altijd: ik moet er een foto of een kort filmpje van kunnen maken. Dan komen we tot: ik wil elke ochtend, van 07.30 uur tot 07.45 wandelen met een podcast in mijn oren, zodat ik tegelijkertijd wat kan leren. Zo heb je een fijn begin van de dag, in de natuur, ben je direct letterlijk in actie en krijg je inspiratie. Dat je denkt: yes, ik heb er zin in vandaag!”

Blinde vlekken Een andere tip die ze aan ondernemers wil meegeven, is mensen te zoeken die hen kunnen uitdagen. “Als je zelf een bedrijf start heb je veel blinde vlekken, omdat je er zo diep in zit. Dan heb je mensen nodig die je kunnen uitdagen. Ik zeg altijd: soms is je bedrijf als een berg waar je tegenop kijkt, terwijl ik er als buitenstaander overheen kan kijken. Dat heeft iedereen in

zijn business, op welk niveau zich dat ook bevindt. Er is altijd een next level dat je zelf niet kunt zien”, zegt Van Eerdenburg. In de academie krijgt ze bovendien vaak te maken met ondernemers die zich verliezen in details. “Daarom koppelen we de ondernemers aan elkaar: ze krijgen een business buddy waarmee ze elke week bellen. Op die manier kunnen ze de focus houden: wat heb je gedaan, welke doelen heb je behaald en aan welke doelen moet je nog werken?”

Zelfvertrouwen Maar de echte kern van ondernemen zit hem in zelfvertrouwen, stelt Van Eerdenburg. “Daar komt het allemaal op terug. Ik hoor heel vaak: kan ik dit wel? Wie zit er nou op mij te wachten? Ben ik wel de expert die ik zeg dat ik ben? Vrouwen houden zichzelf klein. Het opzetten en laten groeien van een bedrijf hangt dus samen van je mindset, het is een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van je bedrijf”, stelt ze. Een gelukkig bedrijf begint bij een ondernemer, volgens haar filosofie. Die moet zichzelf leren kennen, weten waarvan ze gelukkig wordt en wat haar kwaliteiten zijn. “Je bent geboren met talenten en kwaliteiten. Veel mensen kijken op Monsterboard naar vacatures en merken dat die net niet bij hen passen. Denk maar niet dat er een vacature stond voor Happy Founder bij de Dutch Girlboss Academy”, lacht ze. “Die heb ik zelf gemaakt. Zo zou het moeten gaan: je moet uitgaan van wat jouw talenten en kwaliteiten zijn en iets creëren dat daarbij past." Een van de moeilijkste beslissingen van haar leven, was voor haar wel de beste. “Zo heb ik zelf geleerd: er zijn bepaalde stappen die je kunt zetten om een bedrijf te starten en te laten groeien. Ondernemen kun je leren.”

39


KORT NIEUWS

Groningen populair Groningen Airport Eelde verwacht binnen anderhalf jaar de 200.000ste passagier op de route Groningen – Londen Southend te ontvangen. De 100.000ste passagier werd begin mei 2018 verwelkomd. De twee luchthavens zijn sinds 2014 met elkaar verbonden, per dag zijn er drie vluchten tussen Groningen en Southend. Volgens Groningen Airport Eelde bestaat dertig procent van de passagiers op de route uit zakenreizigers. De vluchten worden vooral gebruikt door Nederlanders, maar inmiddels is 45 procent van de passagiers Brits.

Meer zakenreizen Zakenreizen gaan een zonnige toekomst tegemoet, blijkt uit onderzoek van Booking. com. Steeds meer Nederlanders gaan namelijk zakelijk op reis, naar bestemmingen in zowel het binnen- als buitenland. Volgens twee derde van de ondervraagde zakenreizigers was hun reis nodig om een klant of collega persoonlijk te ontmoeten, volgens Booking.com blijven face-toface ontmoetingen daarom essentieel. Tijdens de reis hechten zakenreizigers vooral belang aan goede Wifi, een comfortabel bed, goede vervoersmogelijkheden en een goede toegang tot meetings. Volgens Booking.com wordt bleisure steeds belangrijker: bijna de helft van de zakenreizigers wil de reis verlengen om een bestemming zelf verder te kunnen ontdekken.

Brexit-effect Meer dan een derde van de zakenreizigers maakt zich zorgen om de effecten van de Brexit, blijkt uit onderzoek van het Britse DCC Forum. De grootste zorg is de toegang tot andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Op de tweede en derde plek van grootste zorgen staan langere wachttijden voor de paspoortcontrole en een stijging van de prijzen van vliegtickets. In totaal zei 6 procent van de ondervraagde zakenreizigers blij te zijn met het besluit de EU te verlaten. Toch denkt 95 procent dat de Brexit geen invloed zal hebben op de hoeveelheid zakenreizen die ze maken.

Het park in Wie op zakenreis gaat naar Londen en daar wil overnachten, kan er sinds kort voor kiezen om in een nieuw Park Plaza hotel te verblijven. Park Plaza Hotels & Resorts heeft namelijk twee hotels geopend in de wereldstad. Wil je toeristische hotspots bewonderen, dan is het hotel in Waterloo perfect. Het tweede hotel, Park Royal, richt zich duidelijk op zakelijke reizigers. Het ligt tegenover Park Royal Business Park en is via de metro direct verbonden met luchthaven Heathrow. Hoe dan ook is het zo goed uitgerust zakendoen.

41


BREXIT

Tekst: Richard Mooyman • Beeld: Gijs Versteeg, Pixabay

Voor bepaalde bedrijven kan zo’n onverhoopte ‘harde’ Brexit uitlopen op een nachtmerrie die het voortbestaan in gevaar brengt. Als ondernemer is het dan verstandig om je voor te bereiden op het zwartste scenario, zo raadt Quaedvlieg aan. Het blijft voorlopig nog een tijd spannend of er een overgangsakkoord komt, en dan is het nog de vraag wat straks de definitieve regeling zal inhouden. Die onzekerheid levert zorgen op bij het bedrijfsleven. “De situatie is best verwarrend. Het kerndilemma is dat bedrijven zich moeten voorbereiden, maar zonder te weten waarop precies. De kans dat er een ‘harde’ Brexit komt is kleiner geworden nu beide zijden hebben aangegeven een transitie-akkoord te willen afsluiten. Toch adviseren we om daarmee rekening te houden. Zeker bedrijven waarvan het voortbestaan dan in gevaar kan komen, moeten nu alvast maatregelen nemen.” Nederlandse bedrijven moeten er rekening mee houden dat zaken doen met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit lastiger en onzekerder zal worden. Met in het zwartste scenario negen extra stappen bij

"De Britten hebben met de Brexit een hele domme stap gezet"

KLANT IN BEELD BREXIT

‘BREXIT VRAAGT NU OM MAATREGELEN’

bedrijfsleven als gevolg. “Het proces heeft het potentieel om uit te monden in een grote en vervelende ruzie. De Britten hebben met de Brexit een hele domme stap gezet. Dat beginnen zij zich te realiseren en nu geven ze de schuld aan de EU.”

douaneformaliteiten, lange wachttijden bij de grens en misschien zelfs importheffingen. De belangen zijn groot. Nederland exporteerde in 2015 voor 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, waar 200.000 banen mee zijn gemoeid.

Importheffingen VNO-NCW en MKB Nederland pleiten voor een zo soepel mogelijke markttoegang voor handel en investeringen over en weer. Maar zaken als belastingbeleid, staatssteun en mededinging moeten volgens de organisatie dan wel gelijk blijven. Anders dreigt concurrentievervalsing. Ook goede overgangsregelingen zijn dus essentieel. Maar het is allemaal nog geen gelopen race. In het slechtste geval zal het Verenigd Koninkrijk ook

Over minder dan een jaar stapt Groot-Brittannië uit de EU. Voor ondernemers is het de hoogste tijd om voorbereidingen te treffen, zegt Winand Quaedvlieg van VNO-NCW en MKB Nederland. De Brexit kan leiden tot kostbare en tijdrovende douaneprocedures en mogelijk zelfs importtarieven. Quaedvlieg schetst de laatste stand van zaken en geeft tips over maatregelen. De dag en het uur van de Brexit liggen vast: 29 maart 2019 om 24.00 uur. Groot-Brittannië vertrekt dan uit de Europese Unie. Maar hoe de Brexit precies uitpakt, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van de vraag of er een overgangsakkoord komt, waardoor zaken in ieder geval tot eind 2020 zoveel mogelijk bij het oude kunnen blijven. Zo’n akkoord biedt zowel bedrijfsleven als autoriteiten lucht, want ook de douane aan beide zijden is volgens Quaedvlieg nog lang niet klaar.

42

Vechtscheiding Maar vertrouw er niet op dat er zo’n overgangsregeling komt en dat alles uiteindelijk wel mee zal vallen, waarschuwt Quaedvlieg, hoofd van het kantoor Brussel van VNO-NCW en MKB Nederland. “En als de regeling er komt, weten we dat pas heel laat: in november dit jaar, of zelfs nog later.” Quaedvlieg waarschuwt voor de risico’s van een ‘vechtscheiding’ met chaotische toestanden voor het

43


BREXIT

"Het proces kan uitmonden in een grote vervelende ruzie"

Douane-unie Maar ook een Brexit met een overgangsakkoord en douane-unie voor de toekomst kan ingrijpende gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. In zo’n douane-unie worden dan geen tarieven geheven, maar komen er wel grensformaliteiten voor bijvoorbeeld productvoorschriften, veiligheid, gezondheid en dierziekten. Het Verenigd Koninkrijk stelt dat zulke formaliteiten straks met behulp van technologie soepeltjes kunnen verlopen. Maar volgens Quaedvlieg gaat het om wens-

denken. “Het zijn sprookjes. Deze technologie bestaat nog niet. Misschien kun je er in de verre toekomst hooguit 20 of 30 procent van de grensproblemen mee oplossen.” Dus drukt Quaedvlieg bedrijven op het hart om zich vooral voor te bereiden op douaneprocedures. Veel bedrijven zullen voor het eerst te maken krijgen met de douane. Binnen de EU waren er immers geen grensformaliteiten meer. “Bedrijven die niet buiten de EU exporteren, weten niet wat de douane is. Het is volkomen nieuw voor ze.” Quaedvlieg adviseert ondernemingen om alles goed op een rijtje te zetten, ook als de Brexit voor hen niet levensbedreigend maar alleen lastig is. “Zorg dat je weet hoe de douane werkt en welke formaliteiten er zijn. Het gaat om wel acht of negen verschillende stappen. Ga na of er investeringen nodig zijn en haal eventueel mensen en kennis in huis. Kijk naar software en opleidingen.” Het loont ook de moeite om na te gaan of de onderneming kans maakt om uitgezonderd te worden van douaneprocedures. “Bij regelmatige export naar het Verenigd Koninkrijk kan het interessant zijn om het bedrijf hiervoor te certificeren. Maar dat kost wel inspanningen en geld.” Het is verder raadzaam om productieprocessen tegen het licht te houden, aldus Quaedvlieg. “Analyseer de eigen keten. Welke delen of producten komen er uit het Verenigd Koninkrijk, en welke gaan ernaar toe? Im- en export kan na de Brexit een ander kostenplaatje krijgen. Sommige chemische producten gaan een paar keer voor bewerking het kanaal over voordat het eindproduct klaar is. Elke keer extra douanekosten kan een smalle winstmarge dan omzetten in verlies. Dat is een helder voorbeeld. Maar gevolgen van de Brexit kunnen ook verderop in de keten zitten. Hoe zit het met een bedrijf dat software-onderdelen maakt voor Nederlandse bedrijven, die op hun beurt exporteren naar afnemers in het Verenigd Koninkrijk? Ook voor dat bedrijf kan de Brexit consequenties krijgen.”

44

Extra alertheid Een aantal bedrijven is al aan het kijken naar alternatieve leveranciers en afnemers binnen de EU omdat zakendoen met het Verenigd Koninkrijk onzekerder wordt, aldus Quaedvlieg. “MKB-bedrijven denken vaak dat zij niets te maken hebben met Groot-Brittannië en de Brexit. Maar wij raden ook die bedrijven sterk aan om alles goed op een rijtje te zetten, en na te gaan of er niet toch een indirecte link is met de Brexit.”

zijn en om de ontwikkelingen vervolgens scherp in de gaten te houden. “Het gaat bijvoorbeeld om zaken als dataverkeer en privacyregels. Zijn die dan gelijk, of gaan die verschillen? En afspraken over luchtvaart zijn uiteraard van groot belang, anders kunnen vliegtuigen misschien niet meer vliegen. Maar het gaat ook over produktvoorschriften, blijven bepaalde onderdelen gelijk of niet?”

Zakenreizigers

Extra alertheid is geboden in branches die verse producten als bloemen, groente en fruit leveren aan het Verenigd Koninkrijk. En voor de logistieke sector en transportbranche uiteraard, want die moeten rekening houden met extra kosten en wachttijden. Maar ook bijvoorbeeld exporteurs van auto-onderdelen krijgen er mee te maken. Het schrikbeeld is een lange rij wachtende vrachtwagens in de haven, bij de grenscontrole. “Zeker bij dunne marges is het rendement dan weg uit het proces.”

Hoe zit het eigenlijk met de zakenreiziger? Quaedvlieg verwacht niet dat er in de toekomst een visum zal moeten worden aangevraagd. “Het Verenigd Koninkrijk wil een eigen immigratiebeleid, met meer eisen en controle. Maar de angst voor immigratie heeft de laatste tijd plaatsgemaakt voor de angst voor een tekort aan personeel. Je mag verwachten dat het zakelijk verkeer gewoon door kan gaan.” Die dagtrip naar Londen blijft dus waarschijnlijk mogelijk, maar wellicht wel met extra wachttijd bij de grenscontrole.

Of- en welke douaneformaliteiten er komen ligt volgens Quaedvlieg niet alleen aan de EU of het Verenigd Koninkrijk, maar ook aan derde landen zoals bijvoorbeeld Argentinië of Zuid-Korea. “Met veel van die derde landen heeft de EU handelsakkoorden. Maar het kan gebeuren dat bepaalde landen zullen zeggen: het Verenigd Koninkrijk is geen lid meer van de EU, voor dat land komen er eigen voorwaarden en tarieven. En stel dat het Verenigd Koninkrijk straks geen importtarief hanteert voor bepaalde Chinese producten en de EU wel, dan moet dat bij doorvoer naar de EU aan de grens worden geëgaliseerd.” Dan zal er dus alsnog via de douane moeten worden afgerekend, met alle rompslomp van dien.

Kansen van Brexit

Koersverschillen tussen de euro en het Britse pond zijn verder een factor om rekening mee te houden. “Bedrijven zijn daar op zich wel aan gewend, want het Verenigd Koninkrijk zat niet in de euro. Maar je ziet dat de verschillen heftiger zijn geworden sinds het Brexit-referendum. Als de Britse economie klappen krijgt door de Brexit, dan kan dat extra wilde koersschommelingen veroorzaken.” De gevolgen kunnen mogelijk negatief uitpakken. Bij een zwakke Brits pond worden producten uit de EU in Groot-Brittannië duurder, waardoor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven daar onder druk kan komen te staan.

Naar de toekomst kijken Quaedvlieg adviseert bedrijven ook om alvast verder te kijken dat 2019 en 2020. Na het beoogde transitieakkoord voor de periode tot eind 2020 moet er een nieuw handelsakkoord komen dat de zaken definitief regelt. Quaedvlieg raadt ondernemers aan te inventariseren wat er met het oog op hun eigen bedrijfsvoering belangrijk is, goed geregeld moet

BREXIT

importheffingen gaan opleggen aan leveranciers uit Nederland en andere landen van de EU. Quaedvlieg: “De kans daarop is klein, want noch de EU noch GrootBrittannië willen importheffingen. Maar als het toch uitloopt op een ‘harde’ Brexit, dan gelden de importtarieven van de WTO. Het gaat om een onvoorspelbaar politiek proces met veel emotie, waarvan je echt niet weet hoe het afloopt. De trein kan nog ergens van de rails aflopen.”

Naast problemen en gevaren levert de Brexit ook kansen op voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Je ziet dat bedrijven andere afnemers zoeken omdat ze leveranties uit Groot-Brittannië te ingewikkeld vinden worden. De verlegging van handelsstromen biedt kansen. Daarnaast hebben zich al zo’n 18 Britse bedrijven in Nederland gevestigd, met een paar honderd arbeidsplaatsen. En er zullen er waarschijnlijk meer komen. Maar al met al heeft de Brexit voor Nederland voornamelijk negatieve gevolgen.” Is het Nederlandse bedrijfsleven wel voldoende bezig met voorbereidingen? “Veel bedrijven zijn goed bezig, maar een grote groep heeft er nog niets aan gedaan. Als VNO-NCW en MKB Nederland zijn we sinds januari dit jaar op grote schaal bezig mensen wakker te schudden. Dat is hard nodig, want die Brexit is er al binnen een jaar.”

"De situatie is best verwarrend"

45


TYPICAL BRITISH

OVERSTAPPEN IN LONDEN

Koffer gepakt, tickets bij de hand, klaar voor de zakenreis naar het Verenigd

Tekst: Neal Luitwieler

OVERSTAPPEN IN…

TYPICAL BRITISH BUSINESS Koninkrijk. Hoewel het rijk alleen van Nederland wordt gescheiden door het Kanaal, hebben de Britten toch wat gewoonten waar je aan zult moeten wennen. Wil je meegaan in het Britse (zaken)leven? Dompel je dan vooral onder in deze

Londen Heathrow Airport.

typisch Britse zaken.

1. Haal bij je lunch een zakje crisps. De Britten vinden het helemaal niet gek om chips te eten bij hun middagmaal, sterker nog: vrijwel iedereen doet het. 2. Druk alles zacht uit. Understatements worden in het Verenigd Koninkrijk gezien als beleefd, net als een zin beginnen én eindigen met ‘Sorry…’.

3. Sluit altijd netjes aan in de rij, queuing up is key. Waar het ook voor is, er wordt in het Verenigd Koninkrijk niet voorgedrongen. 4. Drink Pimm’s op het terras. Er is geen zomerdrankje zo Brits als Pimm’s: gin met limonade, fruit en muntblaadjes.

5. Support de underdog. De Britten hebben een voorliefde voor de zwakkere partij. Kijk je een wedstrijd in de pub, juich dan voor de underdog. 6. Stress na een bespreking? Have a cuppa. Daarbij is vooral ‘builders tea’ populair: zwarte thee met melk. Doe je écht Brits, dan dip je een koekje in de thee.

7. Stuur een kaartje. In het Verenigd Koninkrijk worden nog altijd heel veel kaartjes gestuurd om iemand persoonlijk te groeten. 8. Eet Sunday Roast, een groot stuk gebraden rundvlees met jus, aardappelen, groenten en yorkshire pudding dat op zondag wordt gegeten. 9. Praat over het weer, voetbal en rugby. Dat zijn onderwerpen waar elke Brit in mee zal gaan en het wordt gezien als beleefd.

10. Een klassieker: ga op vrijdagmiddag naar de pub. Houd daarbij niet de nette Nederlandse ‘vrijdagmiddag, vijf uur’-regel aan, maar ga rond een uur of drie ’s middags naar de pub voor een pint.

46

Het vliegtuig blijft een populaire manier om naar Londen te reizen. De metropool telt maar liefst zes commerciële luchthavens, die allemaal vanuit Nederland worden aangevlogen. Een overzicht van de Londense luchthavens en het vervoer naar de stad zelf.

Londen Heathrow Airport (LHR) Aantal passagiers (2017):  78 miljoen Afstand tot centrum:  23 kilometer Vluchten:  British Airways (Schiphol, Brussel en Düsseldorf), KLM (Schiphol), Brussels Airlines (Brussel), Eurowings (Düsseldorf) Londen Heathrow is de grootste luchthaven van Londen en wordt door Nederlandse passagiers vooral gebruikt om over te stappen op een intercontinentale British Airways-vlucht. Voor de passagiers die Londen wel als eindbestemming hebben, zijn er verschillende manieren om de stad te bereiken. De snelste optie is de Heathrow Express, die je in 15 minuten van de luchthaven naar Paddington Station brengt. Het is echter ook een dure optie als je ter plekke pas tickets koopt. Een enkeltje kost 27 pond en

een retourticket 42 pond. Wie binnen 14 dagen voor vertrek online tickets koopt, kan geld besparen. Het wordt pas echt voordelig als je meer dan 90 dagen van tevoren boekt: enkeltjes zijn dan al beschikbaar vanaf iets meer dan 5 pond. De Heathrow Express vertrekt iedere 15 minuten van terminals 2, 3 en 5. Een goedkopere manier om Paddington Station per trein te bereiken, is de Heathrow Connect. Dit is een stoptrein die er twee tot drie keer zolang over doet als de Heathrow Express, maar met een vaste prijs van 10 pond ook een stuk minder kost. De Connect-trein stopt bij terminals 2, 3 en 4 en vertrekt iedere 30 minuten. Reizigers vanuit terminal 5, de thuisbasis van British Airways, kunnen overstappen op de gratis transfertrein naar terminals 2 en 3. Daardoor duurt de reis zo’n 6 minuten langer. De derde optie per rail is de metro van de Piccadillylijn. Deze stopt bij terminals 2, 3, 4 en 5 en doet er 40

47


OVERSTAPPEN IN…

Een alternatief voor het spoor is de taxi. Een taxi naar Centraal Londen kost minimaal 40 pond en doet er – afhankelijk van het verkeer – drie kwartier tot een uur over. Mocht je een een prive transfer willen reserveren dan kunnen wij dat ook doen voor je. Neem hiervoor contact met ons op om jouw transfer helemaal op maat te maken.

Londen Gatwick Airport (LGW) Aantal passagiers (2017): 46 miljoen Afstand tot centrum: 48 kilometer Vluchten: British Airways (Schiphol), easyJet (Schiphol) Londen Gatwick Airport.

Wie het niet erg vindt om vijf minuten langer onderweg te zijn, kan beter de stoptrein van Southern Railway nemen. Een kaartje daarvoor is online al te koop vanaf 12 pond, mits je het ruim voor vertrek bestelt. Wie een Oyster Card heeft, de Londense ov-chipkaart, betaalt zelfs maar 8 pond in de daluren. De derde railoptie is de Thameslink Express. Die stopt niet op Victoria Station, maar wel op de eveneens centraal gelegen haltes Blackfriars, City Thameslink, Farringdon en Saint Pancras. De reistijd naar het laatstgenoemde station bedraagt 53 minuten, en een kaartje kost 11 pond.

Londen City Airport (LCY) Aantal passagiers (2017): 5 miljoen Afstand tot centrum: 11 kilometer Vluchten: British Airways (Rotterdam, Schiphol, Düsseldorf), FlyBe (Schiphol, Düsseldorf), KLM (Schiphol), VLM (Antwerpen)

Londen City Airport.

48

Aantal passagiers (2017): 24 miljoen Afstand tot centrum: 68 kilometer Vluchten: easyJet (Schiphol), Ryanair (Eindhoven, Weeze)

London Luton Airport © Flickr.

Een taxi naar het centrum kost zeker 115 pond en doet er meer dan een uur over. Daarmee is het niet bepaald een voordelig alternatief voor de trein.

Londen City Airport is van alle Londense luchthavens de op-één-na kleinste, maar hij ligt het dichtst bij het stadscentrum en is daardoor populair bij zakenreizigers. De goedkoopste manier om verder te reizen is door de Docklands Light Railway (DLR) te nemen naar Bank Station (reistijd 20 minuten) en daar over te stappen op de metro. Een kaartje kost 5 pond en is zowel geldig voor de DLR als de metro. Een alternatief is de taxi. Daarvoor betaal je rond de 30 pond en je doet er ongeveer een half uur over om het centrum te bereiken.

Londen Gatwick is de tweede luchthaven van Londen en is qua passagiers een mix van bestemmingsverkeer en reizigers die overstappen op een langeafstandsvlucht van British Airways of Norwegian. De bekendste, meest comfortabele en snelste manier om vanaf deze luchthaven naar Centraal Londen te gaan is de Gatwick Express, die er 30 minuten over doet om Victoria Station in het centrum te bereiken. Vanaf dat station kan overgestapt worden op diverse metrolijnen. Met een prijs van 20 pond (online 18 pond) voor een enkeltje is het niet de goedkoopste optie, maar wie enkele weken van tevoren boekt is maar 12 pond kwijt.

Londen Stansted Airport (STN)

Londen Stansted Airport. .

Door de grote aanwezigheid van budgetmaatschappijen, is een ticket naar Londen Stansted Airport vaak niet duur. Daar staat tegenover dat deze luchthaven ook het verst van het centrum ligt. De makkelijkste en snelste manier om door te reizen naar Londen, is met de Stansted Express. Deze trein vertrekt overdag iedere 15 minuten en doet er iets meer dan drie kwartier over om het centraal gelegen Liverpool Street Station te bereiken, waar overgestapt kan worden op diverse metrolijnen. Wie vlak voor vertrek een ticket koopt, is 17 pond kwijt. Zoals bij Heathrow, loont het ook hier om al enkele maanden van tevoren een ticket op de website te kopen. Dan bedraagt de prijs 7 pond. Een taxi is vanwege de afstand tot het centrum vrij duur: je bent dan al gauw meer dan 90 pond kwijt en bent ruim een uur onderweg.

Londen Luton Airport (LTN) Aantal passagiers (2017): 16 miljoen Afstand tot centrum: 47 kilometer Vluchten: easyJet (Schiphol), Vueling (Schiphol) Net als Stansted, is ook Londen Luton Airport populair bij budgetmaatschappijen. Er is geen treinstation bij de terminal zelf, maar wel op een kleine twee kilometer afstand van de luchthaven. Een shuttlebus zorgt voor het transport tussen station en terminal. Een treinkaartje van Luton Parkway Station naar het centrum van Londen kost 17 pond, en daarbij is de shuttlebus inbegrepen. In Centraal Londen stopt de trein op diverse stations, waaronder Saint Pancras, Farringdon en City Thameslink. Vanaf daar kan, met uitzondering van Farringdon,

OVERSTAPPEN IN…

tot 50 minuten over om het stadscentrum te bereiken. Een los kaartje heeft een vaste prijs van 6 pond. Daarmee is het meestal de goedkoopste optie, maar het is ook de minst comfortabele: de kans is groot dat je door drukte zult moeten staan. Een voordeel van de metro is dan wel weer dat deze iedere 10 minuten vertrekt en op vrijdag en zaterdag ook de hele nacht rijdt.

eenvoudig worden overgestapt op het metronetwerk. De reistijd bedraagt inclusief de shuttle zo’n vijftig minuten, afhankelijk van waar je uitstapt. Een taxi doet er – met een reistijd van een uur - iets langer over en kost ongeveer 80 pond, maar dan ben je natuurlijk wel meteen op je eindbestemming.

Londen Southend Airport (SEN) Aantal passagiers (2017): 1 miljoen Afstand tot centrum: 58 kilometer Vluchten: EasyJet (Schiphol), FlyBe (Antwerpen, Groningen) Londen Southend Airport is de kleinste luchthaven van Londen, maar heeft verbindingen met zelfs nog kleinere luchthavens als Groningen en Antwerpen Airport. Daardoor is het voor reizigers uit het noorden en zuiden van Nederland handig om via Southend te vliegen. Op de Londense luchthaven stopt een stoptrein, die maximaal acht keer per uur vertrekt. De reistijd naar Liverpool Street Station in hartje Londen bedraagt 53 minuten, waar overgestapt kan worden op de metro. Een kaartje kost 16 pond. Het is wel belangrijk om hierbij op te merken dat de laatste trein al om 23.00 uur vertrekt. Wie pas laat op de luchthaven arriveert, loopt dus de kans om de trein te missen en een taxi te moeten nemen. Die kost ongeveer 100 pond. Voor wie bereid is een taxi te delen, daalt de prijs naar 20 pond per persoon (als er minimaal 4 andere passagiers zijn).

Londen Southend Airport © Flickr.

De wisselkoers bedraagt momenteel 1,15 euro per Britse pond. Buslijnen zijn in dit overzicht buiten beschouwing gelaten, aangezien deze voor een flink langere reistijd zorgen.

49


UNIGLOBE CONGRESDAG

KLANT IN BEELD UNIGLOBE CONGRESDAG

UNIGLOBE CONGRES: EEN VOORPROEFJE OP DE TOEKOMST Tekst: Puck van Beurden • Beeld: Gijs Versteeg

Men neme: enthousiaste medewerkers van alle Uniglobe-kantoren, de partners van de zakenreisbureaus, een lezing en award ceremonie. Voeg die ingrediënten bij elkaar en je krijgt het Uniglobe Congres 2018, dat op 14 april plaatsvond in de Kookfabriek Amsterdam. Onder het thema ‘Taste the future’ kregen de Uniglobekantoren letterlijk en figuurlijk een voorproefje op de toekomst. Daarbij werd duidelijk dat Uniglobe Travel Nederland gezonde en sterke kantoren heeft en dat de klanten erg tevreden zijn met de service (op klanttevredenheid scoorde Uniglobe in 2017 een 8,5). Tijdens een rondvaart met lunch over de Amsterdamse grachten kregen de deelnemers de kans om uitgebreid bij te praten en nieuwe medewerkers te leren kennen, terwijl

voormalig Uniglobe-directeur Michelle Desreux de groep ’s middags meenam in de trends waar zakenreisbureaus de komende jaren op in kunnen spelen. Van kunstmatige intelligentie tot robotica en virtual reality, Desreux nam alle nieuwe technologieën onder de loep om te kijken wat Uniglobe daarmee kan. Het congres werd met een écht voorproefje afgesloten: de deelnemers kregen een kookworkshop om nieuwe smaken te leren kennen.

DE UNIGLOBE AWARDS Ook deze editie werden er awards uitgedeeld in diverse categorieën en werden er daarmee Uniglobekantoren in het zonnetje gezet. De winnaars van 2017 zijn: • Entrepreneur of the Year 2017: Tessa Schulte, Uniglobe THL Travel • Agency of the Year 2017: Uniglobe Alliance Travel • Best Supplier Air 2017: Atlantic Joint Venture (Air Canada, Lufthansa, United) • Whatever it takes 2017: Uniglobe Two Travel • Service Excellence 2017: Uniglobe Attent Business Travel • Best Supplier Non-Air 2017: Sunny Cars • Beyond Expectations 2017: Uniglobe Easy Travel • Operations Manager of the Year 2017: Monique Passchier, Uniglobe Attent Business Travel • Business Travel Consultant of the Year 2017: Bianca Huijbrechts, Uniglobe Alliance Travel • Best Growing Agency 2017: Uniglobe Westland Travel

50

51


UNIGLOBE CONGRESDAG

UNIGLOBE CONGRESDAG

52

53


SOFIA: HET HISTORISCHE HART VAN BULGARIJE Sofia is de sprankelende hoofdstad van Bulgarije en is met haar ruim een miljoen inwoners verreweg de grootste stad van het land. De stad ligt in het westen van Bulgarije aan de voet van het Vitosjagebergte, wat een populaire wintersportbestemming is in de Balkan. Sofia heeft een rijke historie met imposante bouwwerken uit het communistische tijdperk en de Romeinse tijd. Bouwwerken die – ook tijdens een zakenreis – een bezoek waard zijn, zijn de Sveti Petka Kerk, een tweeduizend jaar oude kerk in het centrum van de stad en de Alexander Nevski Kathedraal, met haar gouden koepel. Wil je de Bulgaarse keuken leren kennen? Dan zijn er een aantal gerechten die je niet mag missen, zoals: Moussaka, kebabcheta (worstjes van gehakt), kavarma kebab (stoofpotje van varkensvlees) en Bulgaarse gevulde pannenkoeken. Aanraders voor restaurants in het hart van de stad zijn Before & After (gelegen aan de Vitosha boulevard) en Mi Casa (ul. Iskar 1, Sofia). Beide restaurants zijn erg populair bij Bulgaarse zakenlieden en dus de perfecte plek voor een zakenlunch of diner. Om een avond bij te komen van het werken is de Piano Sky Bar Europe een perfecte bestemming. Met een uitgebreide cocktailkaart, een enorm terras en een panoramisch uitzicht over Sofia kun je je opmaken voor een volgende werkdag.

54

55


UNIGLOBE INSIDE

‘DE AWARD VOELT ALS EXTRA WAARDERING’ Tekst: Puck van Beurden Foto's: Gijs Versteeg

Maak kennis met de Uniglobe-medewerker die dit jaar is uitgeroepen tot Business Travel Consultant of the Year: Bianca Huijbregts (39). Bijna tien jaar geleden besloot ze te stoppen met baanhoppen en startte ze bij Uniglobe Alliance Travel. Dat bleek de perfecte plek te zijn voor haar. Na een studie MTRO in Den Haag kwam Bianca terecht op de afdeling telefonische verkoop van D-Reizen. “Tijdens mijn studie heb ik gekozen voor horeca en recreatie. Ik dacht toen nog dat ik wel achter een receptie wilde gaan werken”, lacht ze. Dat plan heeft ze nooit uitgevoerd, omdat ze er al snel achter kwam dat zakenreizen meer bij haar pasten. Na een aantal verschillende werkgevers kwam Bianca in 2009 terecht op het kantoor van Uniglobe Alliance Travel in Goes. “Zakenreizen zijn een heel andere tak van sport dan vakantiereizen. Mensen zijn op een andere manier veeleisend en ik voel me hier beter bij.” Je bent Business Travel Consultant of the Year geworden, gefeliciteerd! “Bedankt! Ik had de prijs niet verwacht, maar het voelt wel als een extra waardering voor het afgelopen jaar. In 2017 heb ik mijn manager tijdelijk vervangen, omdat zij met zwangerschapsverlof ging. Daarbij ben ik een dag meer gaan werken, maar voor mijn gevoel heb ik verder gedaan wat ik altijd doe. Het team waarin ik werk is heel fijn, dus als tijdelijke manager was ik vooral aanspreekpunt. Ik vond het leuk om collega’s bij te staan en te helpen en het was fijn om wat extra verantwoordelijkheid te dragen en mee te kunnen denken en beslissen over de dagelijkse gang van zaken.”

kantoren van Alliance Travel of ga ik naar Rotterdam voor een project.” Heb jij tips voor bedrijven waar veel wordt gereisd? “Besteed je reizen uit aan een zakenreiskantoor. Dat vergemakkelijkt het zoekwerk, zodat jij er minder tijd in hoeft te steken. Wij ondersteunen en bieden bedrijven ook een mogelijkheid om een passend Duty Of Care beleid te handhaven. Hierdoor ligt de nazorg en extra zorg tijdens de reis ook bij ons als zakenreiskantoor. Als er onderweg of achteraf een calamiteit is, hoef jij je daar zelf geen zorgen om te maken. Ook weten wij soms net iets meer over een bestemming dan de secretaresses van bedrijven. Wij hebben extra kennis in huis en nemen werk uit handen. Dat is de service wel waard.”

Hoe ziet een typische werkdag er nu uit? “We helpen vooral MKB-bedrijven, verspreid door het hele land en in allerlei sectoren. Op een werkdag probeer ik zakenreizigers zo goed mogelijk te helpen met hun wensen. We werken met zes mensen, plus een Manager Operations en een Salesmanager. Af en toe zijn er drukke dagen, maar ik ervaar gelukkig niet zo snel stress. Soms werk ik vanuit Goes ook voor andere

57


KLM NIEUWS

‘ONDERNEMERS MOETEN WETEN WIE ZE ZIJN'

BESPARINGSPROGRAMMA VAN KLM EN AIR FRANCE VOOR BEDRIJVEN Tekst en beeld: Uniglobe

ONDERNEMER AAN HET WOORD

KLM BELOONT ONDERNEMERS MET BLUEBIZ KLM helpt ondernemers om zorgeloos zaken te doen. Onder meer met ruime keuze uit gunstige en frequente vertrektijden naar bestemmingen wereldwijd, punctuele vluchtschema’s en comfort en service aan boord. Ondernemers die regelmatig naar het buitenland vliegen, kunnen zich bovendien kosteloos aanmelden voor BlueBiz. Zij besparen daarmee op hun reiskosten én profiteren van diverse extra voordelen. Met BlueBiz halen bedrijven meer uit hun reisbudget. Deelnemende bedrijven ontvangen voor elke zakenreis met KLM, Air France of deelnemende partners (Delta Air Lines en Kenya Airways) waardevolle Blue Credits. 1 Blue Credit is 1 euro waard. Deze Blue Credits kunnen worden verzilverd voor bijvoorbeeld gratis vliegtickets en upgrades, maar ook voor een wisselend assortiment van luxe-artikelen, teambuildings- en netwerkuitjes in de BlueBiz webshop.

Een zakenvlucht kan tot 150 euro opleveren Het aantal Blue Credits dat bedrijven sparen met een zakenvlucht, is afhankelijk van de bestemming en de boekingsklasse. Eén zakenvlucht kan tot wel 150 Blue Credits, ofwel 150 euro opleveren. Een overzicht:

Vlucht binnen Europa

Welkomstbonus en dubbel voordeel Nieuwe BlueBiz-deelnemers die binnen zes maanden na inschrijving een zakenvlucht maken, ontvangen direct een welkomstbonus van 50 Blue Credits op het bedrijfsaccount. Bovendien genieten BlueBizdeelnemers, die ook Flying Blue-deelnemer zijn, dubbel voordeel. Een zakelijke vlucht levert hen Blue Credits op voor de zaak plus Flying Blue Miles voor de reiziger.

BlueBiz in het kort

Intercontinentale vlucht

• Gratis vluchten • Upgrades • Netwerkgelegenheden • Luxe-artikelen uit de BlueBiz webshop • Deelname is kosteloos

• Business Class: tot 150 Blue Credits • Economy Class: tot 80 Blue Credits

Aanmelden

• Business Class: tot 30 Blue Credits • Economy Class: tot 24 Blue Credits

Andere voordelen BlueBiz-deelnemers genieten meer voordelen. BlueBiz organiseert elk jaar diverse seminars met inspirerende sprekers. Een mooie gelegenheid voor deelnemers om

58

te netwerken met andere ondernemers. De seminars vinden plaats in het voor- en najaar, tijdens het Ladies Open en het KLM Open. Golfliefhebbers kunnen dus meteen hun hart ophalen in een aansprekende ambiance.

Je kunt je aanmelden via jouw Uniglobe Travel kantoor.

Tekst: Puck van Beurden Foto's: Gijs Versteeg

Hard werken, je eigen broek op kunnen houden, beseffen dat je er wat voor moet doen als je wat wilt bereiken. Met die kernwaarden groeide Margreet van den Heuvel (30) op. Ze hielpen haar drie jaar geleden bij het opzetten van haar eigen bedrijf: The Branding Boutique. Stel: je wilt de strategie van je bedrijf verder uitwerken, een nieuw product neerzetten of je doelgroep op een andere manier bereiken. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook de hulp inschakelen van een expert. Margreet van den Heuvel is zo’n deskundige. Ze weet alles over branding en marketing en helpt bedrijven hun strategie te bepalen of te verbeteren. “Ik heb

verschillende studies gedaan voordat ik hier uitkwam. Ooit begon ik als secretaresse bij Schoevers. Daar werd toen net de opleiding commerciële communicatie gestart en daar kreeg ik het een en ander van mee. Ik vond het interessant en kreeg daardoor de motivatie om via het mbo door te klimmen naar het hbo en studeerde cum laude af. Uiteindelijk heb ik

59


ONDERNEMER AAN HET WOORD

Authenticity as an art zelfs nog een deel van een masteropleiding gedaan in Londen en Rotterdam.”

Achter de schermen Als branding specialist denkt ze met bedrijven mee over hoe zij zich aan de buitenwereld kunnen presenteren. Daarvoor bekijkt ze een strategie of businessconcept het liefst vanuit verschillende invalshoeken. “Na mijn studie ben ik in de vastgoedmedia begonnen als personal assistent. Samen met de eigenaar van het bedrijf bedacht ik veel nieuwe concepten: hoe zetten we die neer? Hoe kunnen we een nieuw bedrijf presenteren?”, herinnert ze zich. Zo ontdekte ze haar passie voor creatief denken. “Dat zat er eigenlijk altijd al in. Net als het nieuwsgierige. Als je mijn ouders zou vragen hoe zij mij typeren, denk ik dat ze nieuwsgierig zouden zeggen, in de positieve zin van het woord. Als we vroeger naar het theater gingen

Inmiddels heeft Margreet een mooi klantenportfolio opgebouwd. “Mijn slogan is: authenticity as an art. Jezelf blijven, daar geloof ik enorm in. Zo help ik veel start-ups en bedrijven die net start-up-af zijn. Die zijn vaak heel snel gegroeid en merken dat er een gat ontstaat: ze zijn begonnen met een goed idee, weten wel waar ze heen willen en willen dat verhaal naar buiten brengen, maar weten niet meer goed waar ze voor staan. Dan schakelen ze mij in om ze weer op scherp te krijgen.” Het begint volgens haar allemaal met weten wie je bent en wat je passie is. “Mijn eerste vraag aan bedrijven is altijd wie ze zijn en waar ze voor staan. Vaak praten ze dan in containerbegrippen: we zijn uniek, betrouwbaar… Die begrippen kan ik ook op elk ander bedrijf plakken en de klant stapt daar ook zo overheen. Je moet uitzoeken wat jou anders maakt. Wat doe jij anders dan een ander? Ik merk dat bedrijven het prettig vinden als een outsider eens meekijkt

naar hun ideeën.” Een duidelijke identiteit hebben is volgens Van den Heuvel een belangrijke eerste stap. “Je moet je beslissingen en keuzes ergens aan kunnen toetsen en op baseren. Je imago wordt voor je gevormd door anderen, maar je identiteit vorm je zelf. Hoe sterker jij die uitdraagt, hoe groter de kans dat je imago erbij aansluit.”

OVERSTAPPEN IN EUROPA

"Jezelf zijn, daar geloof ik enorm in"

vond ik de voorstelling leuk, maar ik wilde liever achter de schermen kijken om te zien hoe het daar allemaal werkte. Dat heb ik nog steeds.” Uiteindelijk kwam ze in de reclamewereld terecht, waar ze na verloop van tijd merkte dat steeds meer mensen bij haar aanklopten voor advies. “Zo kwam het idee in me op om een eigen onderneming te starten. Natuurlijk had ik ook twijfels, ik was 26 jaar en bang dat ik te jong was. Bovendien wilde ik er wel vol voor kunnen gaan, als ik iets doe, doe ik het 100 procent en anders helemaal niet. Maar mijn vader zei: wat heb je te verliezen? Je bent zo jong, al probeer je het maar voor een paar jaar en als het mislukt, jammer dan. Dat hielp me enorm.”

Verhaal spiegelen Aan andere ondernemers geeft Van den Heuvel de tip om zelf af en toe eens stil te staan en te kijken naar waar ze eigenlijk echt mee bezig zijn. “Soms is het goed om gewoon eens met een wildvreemde te praten en uit te leggen wat je eigenlijk doet. Zo hoor je jezelf het verhaal vertellen en kun je het spiegelen: klopt dit verhaal nog wel met waar we staan? Jij zit er als ondernemer tenslotte al de hele dag in, het kan helpen om op een ontspannen manier met een buitenstaander te kijken: is dit eigenlijk wel de kant die we op moeten gaan?”, tipt ze. Ze merkt dat het ondernemers helpt om zo nu en dan buiten hun comfort zone te kijken. “Het is makkelijk om mee te gaan in de dagelijkse stroom van werkzaamheden en te doen wat je altijd doet, maar het kan helpen om af en toe een stap terug te doen en buiten je comfort zone te werken. Het helpt vaak ook als een ondernemer mensen om zich heen heeft die hierbij kunnen helpen.” Zelf volgt ze bovendien altijd haar gevoel, ook als dat een weigering van een nieuwe klant betekent. “Je hebt een bepaalde passie en enthousiasme nodig om je werk goed te doen”, legt ze uit. “Als ik ergens langs ben geweest hoor ik vaak: jij bent echt gepassioneerd. Dat is belangrijk, want hoe kun je anders overdragen wat je wilt bereiken?”

Met trends meewaaien Als branding expert houdt Van den Heuvel veel branches, waaronder de reisbranche, in de gaten en heeft ze de afgelopen jaren verschillende trends voorbij zien komen. “Een ondernemer moet afwegen: heeft deze trend toegevoegde waarde voor mij? Kan ik hier iets mee en past het bij ons? Als je met elke trend mee gaat waaien, ben je zo kwijt waar je voor stond. Wees daarin eerlijk tegen jezelf en je team”, adviseert ze. Ook denkt ze dat het eigenaren van bedrijven kan helpen om niet alleen zichzelf als voorbeeld te nemen. “Jij kijkt ook maar vanuit een koker. Ik ben er fan van om dingen te bespreken met een team. Als je ideeën samen uitwerkt, voorkom je ook dat je team zoiets heeft van: de directie heeft weer wat verzonnen en wij moeten er wat mee. Zorg ervoor dat je binnen de organisatie “interne adviseurs” aanstelt, op alle niveaus, die je bij ideeën en vraagstukken betrekt. Dan doe je het samen en omarmen ze de strategie. Je hebt zelf ook niet de wijsheid in pacht, dus het is goed om anderen af en toe om hulp te vragen, hun visie te horen.”

60

Eigen koers Drie jaar na het starten van The Branding Boutique heeft Margreet een bloeiend bedrijf en, nog belangrijker, duidelijk veel plezier in haar werk. “Mijn werk omvat heel veel: strategie, verandermanagement, interne branding, campagnes en het bedenken van nieuwe concepten. Dat is ook waar ik enthousiast van wordt. Ik wil ervoor zorgen dat het verhaal klopt, dat het hele bedrijf het uitademt en dat de mensen die er werken het echt doen”, zegt ze. Daarbij heeft ze zelf nog steeds veel aan advies dat ze drie jaar geleden kreeg: “Laat je niet gek maken. Dat zeg ik ook nog steeds tegen anderen: volg je eigen koers. Op het moment dat jij ergens in gelooft en het met beide handen oppakt, moet er wel iets heel geks aan de hand zijn wil het niet lukken. Natuurlijk moet je de koers soms iets bijstellen, maar blijf volgen wat jij denkt dat goed is.”

61


DE L’EUROPE

‘DE L’EUROPE IS MEER DAN EEN HOTEL’ Tekst: Puck van Beurden • Beeld: Rob van der Voort en De L’Europe

Ze zijn nauw met elkaar verbonden: Amsterdam en hotel De L’Europe. Dat kan ook niet anders met zo’n rijke geschiedenis, zegt Astrid Salas, Director of Sales & Marketing bij het Amsterdamse hotel. “De L’Europe is niet meer weg te denken uit de stad.” De elite verblijft maar wat graag in het hotel aan de Amstel, vertelt Salas. Jaarlijks verblijven er ruim 50.000 nationale en internationale gasten in de 48 kamers en 63 suites, een deel van hen is wereldwijd bekend. “Het hotel bestaat uit twee delen: het klassieke Rondeelgedeelte en de moderne Dutch Masters Wing, die in 2010 werd geopend.”

Hoe zou jij het hotel in het kort omschrijven? “De L’Europe is één van de meest gerenommeerde hotels in Amsterdam. Het hotel ligt in het hart van de stad, direct aan de Amstel en op loopafstand van het Museumplein. Al sinds de opening in 1896 is De L’Europe populair bij de Amsterdamse elite. Het is een hotel waar jong en oud zich op hun gemak voelen. We

63


DE L’EUROPE

bieden persoonlijke services, een sterrenrestaurant, een Franse brasserie, een zomerse hotspot, een bar en een van de meest unieke wijnkelders van Nederland, waar meer dan 8.000 flessen zijn opgeslagen. Bovendien hebben we een intieme spa, waar de zakelijke reiziger of hotelgast even kan ontspannen.” Kun je meer vertellen over de geschiedenis van De L’Europe? “Jazeker, het hotel heeft een enorm uitgebreide geschiedenis. Het werd ontworpen door W. Hamer, die bijvoorbeeld ook het paviljoen in het Vondelpark bedacht. In 1896 ging het De L’Europe open, met vijftig kamers, een paar privézalen, een lift en centrale verwarming, bijzonder voor die tijd. In 1981 werd er voor het eerst gerenoveerd en kregen de kamers kleurentelevisie, een telefoon en haardrogers. Bovendien werden toen de restaurants, bar en vergaderzalen gebrouwd en werd het terras aangelegd. In de jaren daarop werd De L’Europe verder uitgebreid, met als laatste toevoeging de Dutch Masters Wing in 2010.” Wat maakt De L’Europe volgens jou zo bijzonder? “Het hotel is nauw verbonden met Amsterdam. Het is meer dan een hotel in de stad, De L’Europe maakt echt onderdeel uit van Amsterdam. Bovendien is het een van de vijfsterrenhotels met de meeste suites, daardoor kunnen we gasten veel ruimte en comfort bieden. Maar wat het hotel écht bijzonder maakt, is het personeel. We hebben medewerkers uit veertig verschillende culturen, daardoor is er bijna altijd iemand te vinden die de taal van een gast spreekt.” Wat voor gasten zien jullie vaak langskomen? “Ik zie mensen van over de hele wereld voorbijkomen. Dat kan zijn voor een etentje in een van de restaurants, voor een nacht slapen of voor zakelijke gelegenheden die hier worden georganiseerd. Er komen bovendien veel ‘repeated guests’, zoals we die noemen, mensen die vaak terugkomen. De mix van die groep, met de nieuwe gasten is uniek. We willen voor iedere gast een thuis zijn, een graag geziene plek of een eerste ontmoetingsplek zijn waar bijzondere zakenrelaties ontstaan.” Ontvangen jullie ook veel zakenreizigers? “Jaarlijks is zo’n 15 tot 20 procent van onze gasten een zakelijke reiziger, al is het lastig om het precies uit te drukken in percentages gezien de overlap bij OTA's. We zien wel dat Amsterdam steeds populairder wordt bij de zakenreiziger. Dat betekent ook dat het aantal reizigers toeneemt en de markt aantrekt. Waar de grotere corporate accounts een strak beleid proberen te hanteren voor hun zakelijke reizigers, zien we dat er nog steeds ruimte is voor het aanbieden van luxere accommodaties voor directieniveau.

64

OVERSTAPPEN IN EUROPA

“Vrouwen letten op details, mannen op het grote verhaal”

Met name het ‘hassle free’ reizen vinden bedrijven belangrijk. Het gaat vaak om mensen die veel reizen en die een comfortabel verblijf willen, met veel ruimte, een goede service en een fijn bed. Ik zie bovendien dat er meer vijfsterrenhotels bijkomen in Amsterdam, waardoor de stad meer gezien zal worden als luxebestemming. Dat heeft weer invloed op de verwachtingen van de gast in het luxesegment.” Hebben jullie speciale opties voor zakelijke gasten? “Absoluut. In de Deluxe One Bedroom en Prestige One Bedroom Suites zit een grote werkruimte, die speciaal voor de zakenreiziger is ingericht. In de Dutch Masters Wing zijn bovendien nog 23 suites en zeven vergaderzalen met privé-ingang te vinden, en zakenreizigers kunnen private dining boeken, zowel binnen als op het water. De vrouwelijke zakenreizigers kunnen tussen de vergaderingen door in de spa en wellness, die even rust biedt.” Merken jullie ook iets bleisure: het mixen van een zakelijke reis met leisure? “Vooral bij millennials lopen zakelijk en leisure steeds meer in elkaar over, merk ik, al is dit niet echt de

doelgroep die bij ons een kamer zal afnemen. Maar het is wel de groep die steeds meer gebruikmaakt van onze culinaire opties en ik zie dat ze vaker op zoek zijn naar creatieve vergaderopties dan de meest traditionele. De ruimte moet inspirerend zijn, iets nieuws, een hotspot.” Merken jullie dat vrouwelijke zakenreizigers andere behoeftes hebben dan mannelijke? “Wat behoeftes betreft zijn er zeker patronen te onderscheiden. Wat ik zie is dat de vrouw meer gericht is op de amenities, zoals het nagelvijltje, de sewing kit en het geurtje dat ze in de kamer vinden. Ze letten ook op de hoeveelheid handdoeken die er zijn en de variatie daarin, en waar hun kamer ligt ten opzichte van de lift. Zakelijke vrouwelijke gasten willen bijvoorbeeld meestal niet te ver van de lift zitten, omdat ze zo minder ver hoeven te lopen. Kortom: vrouwen letten op de details. Mannen daarentegen hechten meer waarde aan het grote verhaal: ze willen lekker slapen. Ook valt me op dat mannen nog vaker de devices in hun kamer gebruiken, ze willen hun iPad of telefoon bijvoorbeeld aansluiten op Apple TV. Maar ik zie dat de vrouwelijke gasten dit ook steeds vaker doen.”

DE L’EUROPE EN ZAKENREIZIGERS Het Amsterdamse hotel wil zakenreizigers aantrekken en heeft daarom af en toe iets speciaals voor hen in petto, legt Salas uit. Daarbij wordt speciaal gelet op veranderingen in de markt, de wensen van de zakenreizigers, de ontwikkelingen binnen het hotel en de boekingsperiode. Speciaal voor zakenreizigers: - Verstuurt het De L’Europe drie keer per jaar een nieuwsbrief met promoties - Is er dit jaar een MICE-promotie in het hotel voor groepen - Zijn er seizoenspromoties, bijvoorbeeld voor Hèt Terras waar ’s zomers evenementen worden georganiseerd - Kunnen zakelijke lunches worden gereserveerd in de restaurants - Zijn er volumeprijsafspraken mogelijk

65


UNIGLOBE CREDITS

Tekst: Uniglobe • Beeld: Uniglobe

"Als eerste zakenreisbureau een kosteloos spaarprogramma"

UNIGLOBE CREDITS IN EEN NOTENDOP Hoe aanmelden? Meld je aan bij jouw vaste Uniglobe kantoor. Zij zullen je vervolgens een login en wachtwoord doen toekomen.

UNIGLOBE CREDITS

UNIGLOBE CREDITS BELOONT VASTE KLANT

Hoe sparen?

Vanaf dan kun je sparen voor leuke cadeaus. Daarmee profiteer je direct van de samenwerking met UNIGLOBE. Wij weten dat een spaarprogramma alleen niet dé sleutel is tot loyaliteit, dat laten wij liever over aan onze medewerkers. Maar wij vinden het gewoon leuk om je iets extra’s aan te bieden en hopen dat je het kunt waarderen. Veel succes en plezier met sparen.

Simpel: des te meer er gebruikt gemaakt wordt van UNIGLOBE services, des te meer punten er worden gespaard worden. Iedereen is gelijk: er zijn geen ‘levels’ waar je naar toe kan werken. Wel is het mogelijk dat wanneer je meer boekt dan voorgaande jaren - of een nieuwe klant aanbrengt - er een bonus (in punten) kan worden uitgekeerd. De punten zijn twee jaar geldig.  

Welke cadeaus zijn er zoal? Er zijn allerlei cadeaus te bestellen, voor elk wat wils. Van ontspannende wellness-cadeaus tot aan huishoudelijke apparaten en van de laatste camera’s tot aan parfum. Door de diversiteit aan cadeaus is het spaarprogramma voor zowel dames als heren zeer geschikt. We hanteren geen bijbetaling op cadeaus. En regelmatig ontvangen spaarders een e-nieuwsbrief met aanbiedingen.

Gaat dit ten koste van mijn frequent flyer punten bij een airline?

UNIGLOBE heeft als enige zakenreisbureau een ‘eigen’ spaarprogramma. Bij UNIGLOBE Credits, zoals het programma heet, kun je sparen voor een verscheidenheid aan mooie cadeaus. Daarmee profiteer je direct van de samenwerking met UNIGLOBE. Dat waarderen wij, en dat willen we graag op deze manier extra laten blijken. Nederlanders vinden het leuk om te sparen. Zeker als het niet te veel moeite kost. Dus geen gecompliceerde constructies bij ons, we houden het liever simpel. Simpelweg: hoe meer je gebruik maakt van onze diensten, hoe meer Credits je verdient. That’s it. Bij ons is er dus geen bijbetaling voor een broodrooster of Rituals-pakket. En bij voldoende Credits kun je shoppen voor gratis producten.

66

Nee, zeker niet, dit is een extraatje. Je spaart gewoon als altijd de punten bij de geboekte airline, en hier bovenop als blijk van waardering de UNIGLOBE Credits.

Is er een eigen website? Je kunt, als je de login en paswoord eenmaal hebt ontvangen, alles vinden op: https://www.uniglobecredits.nl/

Wat kost het programma? Wacht niet langer en laat je via jouw Uniglobe kantoor kosteloos en vrijblijvend registreren voor UNIGLOBE Credits. Zo gemakkelijk is het.

Helemaal niets. De bedrijven kunnen hier kosteloos aan Credits deelnemen. Deelname is uiteraard vrijblijvend.

67


Tekst: Puck van Beurden • Beeld: Gijs Versteeg

ONDERNEMER AAN HET WOORD

‘ONDERNEMERSBLOED ZIT IN JE GENEN’

Ze houdt zich al 25 jaar staande als vrouwelijke ondernemer in een mannenbusiness. Samen met haar man Geert is Renate Steenbergen (53) eigenaar en directeur van Drukkerij Plusprint. Ze begonnen klein, zagen hun bedrijf groeien en overleefden de economische crisis. “We waren overtuigd genoeg van ons eigen kunnen.”

Het is 1993 als Steenbergen en haar man besluiten hun vaste banen op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. “Ik ben de derde generatie drukker in mijn familie: mijn opa startte ooit een drukkerij en mijn vader volgde hem daar op. Zelf heb ik daar ook gewerkt, maar toen de drukkerij werd verkocht aan een groep van drukkerijen besloten mijn man en ik dat het tijd was om voor

onszelf te beginnen”, legt ze uit. De twee wisten één ding zeker: ze wilden door in de grafische industrie. “Het is een hele leuke branche, die ons goed ligt en waarin we toen ook al ervaring hadden.”

Ondernemersgenen Dat ze ging ondernemen, was voor Steenbergen geen

69


ONDERNEMER AAN HET WOORD

Dat vertrouwen bleek terecht: de drukkerij groeide jarenlang flink. “Dat gaat met stappen. Je begint, wilt meer omzet behalen, die komt er, dan denk je: dit

"Ik heb geleerd mijn eigen koers te blijven varen" kunnen we niet meer met z’n tweeën. Zo komt er een eerste personeelslid, maar dan kan de machine het niet meer aan en moet je investeren in een nieuwe drukpers. Die kost geld, dus moet de omzet omhoog en zo blijf je doorgaan. Het zijn allemaal stappen geweest die we weloverwogen hebben genomen”, legt Steenbergen uit. In 2005 bestond het bedrijf uit zo’n 20 medewerkers en was de drukkerij kapitaalkrachtig. Niet lang daarna zette de economische crisis echter in en merkte Steenbergen dat het aantal opdrachten terugliep. “In zo’n crisis zie je dat mensen op de kosten gaan letten. Dat was al heel lang niet meer zo geweest en ineens ontstond er prijsdruk bij de drukkerijen. Bovendien automatiseerden bedrijven hun administratieve processen en werd er steeds meer digitaal gedaan.” Facturen en pakbonnen, die voorheen moesten worden gedrukt, werden gedigitaliseerd en per mail verstuurd of op een tablet aangeboden. Dat had zijn weerslag op de drukkerij, die het aantal medewerkers terug moest brengen. “Het proces van downsizen was heel lastig. Ik moest mensen de wacht aanzeggen die heel hard voor ons hadden gewerkt en met wie ik een persoonlijke band had. Ik wist dat hun gezinnen een andere toekomst tegemoet gingen, dat was moeilijk. Maar iedereen pakte het goed op en met veel oudmedewerkers hebben we nog steeds een goede band. Dan denk ik toch: dit hebben we goed gedaan als ondernemers.”

Leren loslaten Inmiddels heeft de drukkerij nog acht medewerkers. Toen ze groeiden, moest Renate leren om dingen los te laten en mensen aan te sturen. Door de krimp tijdens de crisis werd ze juist gedwongen om weer meer taken op zich te nemen. “Ik sta ineens weer dingen te doen die ik sinds het begin niet meer heb gedaan. Ik lever bijvoorbeeld zo af en toe zelf het drukwerk af bij klanten. Dat is eigenlijk heel leuk, want zo heb ik weer écht klantcontact, terwijl ik ze eerst vooral per mail of telefoon sprak”, zegt ze. “Mijn man springt weer bij in de productie. Dat is niet erg, zo zijn we ook gestart. Het enige dat lastiger is nu we met een kleiner team zijn, is het nemen van vrije dagen of vakantie. Maar dat hoort bij het ondernemerschap.”

70

Goed advies

OVERSTAPPEN IN EUROPA

verrassing. “Ondernemersbloed zit toch in je genen. Mijn man kwam ook uit een ondernemersgezin en ik dacht: we kunnen dit beter dan het bedrijf dat de drukkerij overnam. Er waren al relaties gelegd met mensen, waar we op konden voortborduren tijdens de start”, herinnert ze zich. Spannend vond ze het opstarten van een eigen bedrijf niet. “Wij waren overtuigd van ons eigen kunnen, die arrogantie hadden we wel”, lacht ze. “We zijn begonnen in een tijd waarin de economie er niet goed voorstond en veel mensen vroegen zich af wat we deden. We zegden goede banen op en sprongen in het diepe. Maar wij hadden er zoveel vertrouwen in.”

In de 25 jaar sinds ze haar eigen bedrijf startte, heeft Steenbergen veel geleerd. “Vooral in het begin is het belangrijk om erop te letten dat je jezelf blijft. Toen wij net startten keek ik weleens naar anderen en dan zei ik tegen mijn man: wij moeten het ook allemaal zo doen. Als we er dan samen over spraken kwamen toch tot de conclusie dat we moesten blijven doen wat wij wilden, niet wat anderen deden”, herinnert ze zich. “Ik heb geleerd om mijn eigen koers te blijven varen en me niet anders voor te doen dan ik ben. Verder is het belangrijk om loyaal te zijn naar je klanten, leveranciers en medewerkers. Dat heb je nodig voor als er een keer iets mis gaat, dan kun je er alleen uitkomen als je een goede band hebt.” De ondernemer adviseert startende ondernemers bovendien om zich goed te laten adviseren door een accountant of administratiekantoor. “Juist in de opstartfase moet alles financieel goed op de rit worden gezet. Zo zorg je ervoor dat je het financiële plaatje helder hebt en dat je daarop kunt sturen.”

Mannenwereld Toen Steenbergen net begon, was het zakendoen echt een mannenwereld, vertelt ze. “Op netwerkborrels en feestjes was ik vaak een van de weinige dames. Als ik andere ondernemerskoppels spreek, is de vrouw vaak echt “de vrouw van”. Dan is de man de ondernemer en werkt de vrouw in het bedrijf. Ons bedrijf hebben we samen opgezet, het is van ons beiden.” Met haar man heeft ze wel een verdeling van de taken gemaakt: hij doet de technische dingen en de inkoop, terwijl zij de verkoop, het personeel en de financiën op zich neemt. “Ik merk dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen bij het ondernemen. Geert kan bijvoorbeeld elke dag met een nieuw idee komen en dat doorvoeren, terwijl ik wat behoudender ben. Bovendien zijn mannen volgens mij wat harder, terwijl vrouwen meer empathisch zijn. Samen hebben we volgens mij een goede balans gevonden.” Dat vrouwen andere kwaliteiten hebben, kunnen ze volgens Steenbergen goed benutten. “Soms kan het helpen om je charmes in de strijd te gooien om een opdracht binnen te slepen. Mannen willen bovendien niet voor elkaar onderdoen en houden dingen meer voor zich. Ze zijn soms te trots om een klant om een opdracht te vragen, terwijl ik als vrouw tegen diezelfde klant zeg: waarom leg je dit werk niet gewoon bij ons neer? Dat kan goed werken.”

Eigen kracht Hoewel ze zelf veel vertrouwen had in haar kunnen toen ze het bedrijf startte, denkt Steenbergen toch dat het belangrijk is om andere vrouwen mee te geven dat ze dit ook kunnen hebben. “Ga uit van je

eigen kracht en heb vertrouwen in hetgeen je te bieden hebt. Er horen stille tijden bij, waarin je je zorgen maakt om waar het werk blijft, maar hou er vertrouwen in dat het altijd weer goedkomt. Voor je het weet ben je weer aan het rennen en weet je niet hoe je al het werk gedaan moet krijgen”, tipt ze. “Ook belangrijk: probeer te genieten van de momenten dat het minder druk is, in plaats van je zorgen te maken of het werk weer aantrekt. Al merk ik dat ik dit na 25 jaar ook nog altijd moeilijk vind.”

71


KLMIN NIEUWS WIJNEN BEELD

Tekst: Puck van Beurden

Gouden zonnestralen die door heldergroene bladeren schijnen, een briesje dat de warmte even tegengaat en heerlijk lange avonden in de tuin bij je (vakantie)huis met vrienden en familie én een verfrissend glas wijn. De zomer staat voor de deur en samen met Wijnkoperij De Gouden Ton selecteerden wij alvast de lekkerste wijnen voor het

Algemeen: In 1989 kochten de eigenaren van Domaine Dujac en Romanée-Conti een domein in de Provence. De wijngaarden liggen op een heuvel, op 450 meter hoogte, met een bodem van kalk en klei. Dit terroir tezamen met de koele nachten geven de wijn meer natuurlijk zuur en aromatische complexiteit. Domaine de Triennes wijst naar de oude Romeinse geschiedenis van de streek: de triennia waren eens in de drie jaren gehouden ‘bacchanalen’, uitbundige feesten ter ere van Bacchus, de wijngod. Smaakomschrijving: De wijn heeft een opvallend lichte kleur, ‘gris’ noemen de Fransen het. De neus zit boordevol rood fruit en frisheid. Op de tong, een en al zuiverheid en elegantie, fris en licht verteerbaar dankzij het relatief lage alcoholpercentage. Rond en harmonieus van smaak, uitstekend evenwicht, een stereotype van gastronomische rosé. Culinair advies: Lekker bij mediterrane vis, gegrilde tonijn en groente gerechten. Consumentenprijs: € 12,50

ENATE - Tapas Tempranillo

Cossetti - Barbera d’Asti DOCG

Algemeen: ENATE is gelegen in het dorp Salas Bajas, in Somontano. Ondanks de relatief jonge leeftijd van deze bodega, in 1991 opgericht, is het nu al een van de meest prestigieuze wijnhuizen van Spanje. Het doel van ENATE is het produceren van kwalitatief hoogstaande en premium wijnen van de beste druiven van Somontano, met respect voor de eeuwenoude lokale tradities en met behulp van de modernste technologie. De D.O. Somontano ligt in het noordoosten van Spanje, in de Huesca provincie. Smaakomschrijving: De wijn is zeer aromatisch, met nuances van rood fruit (kersen, bessen, aardbeien), karamel en drop. Fris en levendig in aanzet, rond en zacht op de tong, mondvullend, warm en fruitig, met rijpe en aangename tannines en een romige, milde finale. Consumentenprijs: € 8,95

Algemeen: Sinds 1891 is de familie Cossetti actief in deze wijnbouwregio. Met respect voor de tradities maar met de nieuwe technologieën in ogenschouw genomen, maken zij hier al vele generaties karakteristieke wijnen. In dit deel van Piëmont is de bodem een mengsel van klei en kalk, ideaal voor rood. Smaakomschrijving: Rode kleur met paarse indrukken, een intens aanhoudend aroma van rode en zwarte kersen. Lichte kruidigheid en een rijke volle smaak. Culinair advies: Lekker bij traditionele voorgerechten, diverse soorten roodvlees en medium gerijpte half harde kazen. Consumentenprijs: € 11,50

WIJNEN IN BEELD

KLAAR VOOR DE ZOMER

Triennes – Rosé IGP Mediterrannée

komende seizoen.

CORETTE - Sauvignon Blanc Algemeen: Wijnen voor alledag, die houvast bieden, waar je van op aankunt, omdat ze altijd goed zijn en bieden waarnaar je op zoek bent. Omdat je een wijnliefhebber bent, maar niet noodzakelijk een wijnkenner. Daarvoor hebben we zeven jaar geleden Corette ontwikkeld. De wijnen worden gemaakt door Badet Clément, van Catherine en Laurent Delaunay, een groot huis dat stamt uit Bourgogne, maar ook al tijden actief is in de Languedoc-Roussillon en de zuidelijke Rhône. Smaakomschrijving: De wijn heeft een prachtige lichtgele kleur en geeft rijke aromatische geuren af van kruisbessen en limoen. De wijn heeft ook wat florale tonen van kamperfoelie en een lichte, steenachtige geur. Een frisse, uitgebalanceerde wijn die gemakkelijk drinkt en rond van smaak is. Culinair advies: Lekker als aperitief, vis, kip, pasta en frisse geitenkazen. Consumentenprijs: € 8,95

Domaine Félines Jourdan - Picpoul de Pinet

Wijnkoperij De Gouden Ton Wijnkoperij De Gouden Ton staat synoniem voor specialisten met een pas-

Algemeen: Domaine Félines Jourdan is sinds 1983 eigendom van de familie Jourdan, al generaties lang wijnboeren in de Languedoc. Deze familie, nu geleid door Madame Claude Jourdan, is zeer gehecht aan de kwaliteit en oorspronkelijkheid van de geproduceerde wijnen. Fruit, elegantie en zuiverheid karakteriseren de wijnen van het domein. Drie verschillende terroirs geven de wijnen extra complexiteit en oorspronkelijkheid. Smaakomschrijving: De wijn heeft een lichte, heldere goudgele kleur met een groen zweempje. Zeer expressieve neus met aroma’s van witte vruchten, exoten, anijs, lindebloesem, kamperfoelie, acacia en mineraliteit. Zeer fris en levendig in aanzet, goed van structuur, breed, aangenaam, harmonieus op de tong. Lange finale, complex, zuiver, met een verfrissende exotische ondertoon. Culinair advies: Lekker bij coquilles, oesters, mosselen en verse pélardon kaas! Consumentenprijs: € 9,95

72

sie voor wijn. Echte kwaliteitswinkels gekenmerkt door een eigen gezicht en identiteit. Het assortiment staat centraal en bestaat uit hoogwaardige wijnen; puur, eerlijk en herkenbaar. De producenten waar we inkopen werken veelal met respect voor de natuur of zijn biologisch/biologisch-dynamisch gecertificeerd. Wijnkoperij De Gouden Ton heeft momenteel tien winkels in Nederland en één op Curaçao. De webshop is in 2015 uitgeroepen tot beste Wijnwebwinkel van het Jaar door Perswijn Magazine. Kortingscode 15% voor de 5 omschreven wijnen: uniglobe15 Kortingscode 10% voor alle andere wijnen van Wijnkoperij De Gouden Ton: uniglobe10

73


MICE

Tekst: Andreas Ensing • Beeld: Pixabay

Geschiedenis integreren in jouw evenement Officieel werden het Schotse en Engelse Koninkrijk in 1608 verenigd onder één heerschappij. Het heeft echter tot 1707 geduurd voordat de staat zichzelf ophief doordat het parlement van Schotland zich ontbond. Sinds deze tijd is Schotland officieel onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

OVERSTAPPEN IN EUROPA

SCHOTLAND, HET LAND VAN MEREN EN LEGENDES

bijvoorbeeld de Schotse Hooglanden. Ieder bedrijf heeft zijn eigen reden om een reis te organiseren en het is daarom belangrijk om vooraf het doel en de doelgroep te bepalen. Binnen TripEEE leveren wij maatwerk en door de doelstellingen van een reis te achterhalen kunnen we beter inspelen op de wensen en daardoor de verwachtingen van onze klanten overtreffen.

Schotland kent een turbulente geschiedenis. Van Romeinen en Vikingen tot Engelse koningen, door de jaren heen hebben verscheidene volkeren het land proberen te overwinnen en regeren. Diverse historische locaties kunnen tegenwoordig gebruikt worden als decor voor een evenement of zelfs als accommodatie tijdens een incentive. Door het land verspreid vind je meer dan 3.000 kastelen, verschillende hiervan zijn omgetoverd tot hotel. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Fonab Castle’, een natuurlijk gelegen kasteelhotel dat exclusief kan worden afgehuurd.

Hotellerie

Zeg je Schotland, dan denk je al snel aan Loch Ness, highlandgames, kilts, doedelzakken en whisky. Het land kent een enorme schoonheid en het ruige karakter in com-

Met name voor groepen zijn er veel mogelijkheden op dit gebied, zoals de eerder genoemde kasteelhotels. Organiseer bijvoorbeeld een galadiner met thema in de oude ridderzaal, een seminar in de wijnkelder of een grote BBQ in de kasteeltuin, waarbij jouw bedrijfslogo op de kasteelmuur wordt geprojecteerd. Door te

binatie met de elegantie, maakt het land bij uitstek geschikt voor een divers aanbod aan MICE (Meetings, Incentives, Congressen, Evenementen) gerelateerde reizen. In dit artikel vertelt Andreas Ensing van TripEEE (onderdeel van Uniglobe Two Travel) over de mogelijkheden voor een groepsreis naar Schotland. Vanaf Amsterdam zijn verschillende Schotse steden rechtstreeks aan te vliegen. De hoofdstad Edinburgh is het populairst, maar ook steden als Glasgow, Aberdeen

74

en Inverness worden steeds meer gewaardeerd door reizigers. Naast een verblijf in de stad kan er uiteraard ook worden gekozen voor een landelijkere setting in

“KLANTTEVREDENHEID IS KLANTERVARING MINUS VERWACHTING” Binnen TripEEE zetten wij alles op alles om de klantverwachtingen te overtreffen. Beleving voor, tijdens en na de reis bepaalt hierin grotendeels de ervaring. Bij ons begint de reis daarom ook niet op het moment van vertrek, maar al tijdens het voortraject. Wil je weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen of wil je graag aanvullende informatie over Schotland ontvangen? Wij staan je graag te woord!

75


MICE

MICE

OVER TRIPEEE “Binnen TripEEE werken wij uitsluitend samen met gewaardeerde en gerenommeerde partners. Dit zijn niet per definitie gevestigde namen, grote ketens of internationale spelers, maar organisaties die onze passie voor reizen en gastvrijheid delen. Partijen die voor u het verschil kunnen maken en uw reis daardoor onvergetelijk.”

WIST JE DAT… - De kortste commerciële vlucht ter wereld vliegt van Westray naar Papa Westray op de Orkneyeilanden? De vlucht duurt minder dan een minuut en de afstand is met 2.7 KM korter dan de polderbaan op Schiphol. - De doedelzak geen Schotse uitvinding is? Het instrument werd 3000 jaar geleden al gebruikt in het Midden-Oosten. - Er in Schotland drie talen worden gesproken? Naast Engels spreekt men Schots en SchotsGaelisch

kiezen voor een specifiek hotel kun je dus een unieke draai aan jouw evenement geven. In Schotland is er voor een ieder wat wils. Van stedelijk tot landelijk en van rustiek tot modern. Bij TripEEE wordt elke reis op maat gemaakt en door ons uitgebreide netwerk weten we net dat ene originele plekje voor jouw groep te reserveren.

Gastronomie Het bekendste Schotse gerecht is ongetwijfeld Haggis, maar wist je ook dat Schotland inmiddels dertien restaurants met een Michelinster telt? Daarnaast wordt in de Schotse keuken veel gebruikgemaakt van duurzame, natuurlijke (streek)producten zoals wild, gevogelte, planten en paddenstoelen. Ook zijn lokale visgerechten

favoriet en gewild bij mensen van over de hele wereld. TripEEE kan unieke restaurants op bijzondere locaties toevoegen aan het programma. Denk hierbij aan een rustieke lunch op een ouderwetse boerderij, een dinershow in de grotten van Edinburgh of een galadiner bij het Royal College of Physicians.

Een absolute aanrader tijdens een teambuildingweekend zijn de Highlandgames. Gegarandeerd plezier wanneer je de collega’s gekleed in kilt ziet touwtrekken, boomstammen gooien en kogelslingeren. Een rustiger alternatief kan een doedelzakcursus, boottocht op Loch Ness of ballonvaart over de Highlands zijn.

Sjouwen met een boomstam

Naast de ‘outdoor’ activiteiten bieden de steden tevens verscheidene bezienswaardigheden. Zo kun je kiezen voor een Harry Potter Tour, een bezoek brengen aan Celtic Park of één van de vele musea. Uiteraard mag ook een whiskyproeverij niet ontbreken tijdens een bezoek aan Schotland.

Schotland en ‘robuust’ worden vaak in één adem genoemd. Bij TripEEE proberen we door middel van aansprekende activiteiten het groepsproces tijdens een reis te versterken, uiteraard geheel in lijn met het reisdoel en de samenstelling van de groep.

TOP 3 MICE ACTIVITEITEN IN LONDEN: Mocht je naar Londen willen dan kan dat natuurlijk ook! Wij geven je de top 3 activiteiten die we graag voor jouw groep regelen. Speedboot racen over de Theems Heb je Londen altijd al eens van een alternatieve kant willen bekijken? ‘Pak dan eens de speedboot’ en boost je adrenaline wanneer je over de Theems racet. VIP arrangement bij Londense voetbalclub In geen enkel land wordt voetbal zo intens beleefd als in het land waar het is uitgevonden. Verras je relaties met een VIP arrangement bij één van de Londense topclubs, zoals Arsenal, Chelsea of Spurs. Mini Cooper Treasure Hunt Navigatieskills, teamwork en creativiteit zijn de belangrijkste elementen van het spel! In een Mini Cooper ga je samen met je team op zoek naar uitdagingen, vragen en antwoorden. Door de interactieve app wordt het spel nog spannender en kunnen teams onderling contact houden.

76

77


HANOI: DE MODERNE, MAAR TOCH TRADITIONELE HOOFDSTAD VAN VIETNAM Hoewel Hanoi niet de grootste stad is van Vietnam, is het wel de hoofdstad. Met haar 7,5 miljoen inwoners is Hanoi na Ho Chi Minh City de grootste stad van het land. Bijna iedereen in de stad lijkt in het bezit te zijn van een scooter, wat zorgt voor een uitdagend straatbeeld. Hanoi is een moderne wereldstad met een traditionele sfeer. Tijdens je zakenreis in Hanoi zal je hoogstwaarschijnlijk veel tijd doorbrengen in het Hoan Kiem District, het economische hart van de stad. Je vindt hier de belangrijkste bedrijven, banken, grote wolkenkrabbers en zakelijke restaurants en hotels. Maar ook voor ontspanning na werktijd is het Hoan Kiem District een gezellige wijk. Het district is genoemd naar het Hoan Kiem Lake dat te vinden is in het centrum van de stad. Dit is de plek waar de lokale bevolking samenkomt, met name rond zonsopkomst en zonsondergang. In het midden van het meer is een tempel gebouwd die voor nog geen 0,25 euro te bezoeken is. De gezelligste wijken van Hanoi zijn The Old Quarter en The French Quarter, ten noorden van het centrum van de stad. Hier vind je lokale markten, Vietnamese restaurants, souvenirwinkels en gezellige barretjes. Deze wijken zijn de perfecte plekken om een drukke werkdag af te sluiten. Wie tijd heeft om een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Hanoi te bewonderen, reist het beste naar het westen van de stad waar onder andere Ho Chi Minh’s mausoleum en de Tempel van de literatuur te vinden zijn.

78

79


INSPIRATIE TOP 5

Tekst: Puck van Beurden • Beeld: iStock

INSPIRATIE TOP 5

REISINSPIRATIE: WAAR WIL JE BIJ ZIJN?

een paar pullen bier, dat is het Oktoberfest. Hoewel het grote bierfeest in heel Duitsland wordt gevierd, is vooral München een populaire en leuke plek voor het bacchanaal. Naast heel veel bier zijn er ook andere attracties, zoals een enorme kermis. Op dinsdagen gaat het er iets minder heftig aan toe, dan is het familiedag. Extra handig voor noordelijke Nederlanders: sinds kort wordt München aangevlogen vanaf Groningen Airport Eelde. Daardoor kun je makkelijk een weekendje heen en weer voor het Oktoberfest. Op tijd een toegangskaart kopen is handig, want ze zijn meestal snel uitverkocht. Prost!

Van de Mexicaanse Dag van de Doden tot het Duitse Oktoberfest. Er wordt elke dag wel ergens op de wereld iets gevierd. Waar moet je dit najaar heen? Wij geven je graag 5 tips van evenementen in het buitenland die je kunt bezoeken. Heb je een zakenreis gepland of zoek je nog naar een unieke plek voor een meeting met het team? Overweeg dan een van deze vijf plekken en laat je verrassen. Uiteraard kunnen wij de gehele reis voor je verzorgen. Diwali Wat: Het feest van de duizend lichtjes Waar: India Wanneer: Van 6 tot 10 november 2018 Waarom: Licht, vrolijkheid, blijheid. Dat is Diwali, het jaarlijkse lichtfeest dat door Hindoes wereldwijd wordt gevierd. Wie dit feest echt goed wil meemaken, reist af naar India, waar er dagenlang vuurwerk wordt afgestoken en veel gebouwen prachtig worden gedecoreerd met lichtjes. Voordat het feest losbarst zijn er allerlei workshops waarin je kunt leren een Diwali-lantaarn te maken. Tijdens Diwali is India een en al vreugde en, ook niet onbelangrijk, zijn er overal overheerlijke Indiase zoetigheden te verkrijgen. Ook de curries zijn tijdens Diwali niet aan te slepen.

Krampusnacht Wat: De Oostenrijkse variant op Sinterklaasavond Waar: Oostenrijk Wanneer: jaarlijks op 5 december Waarom: Volgens het Oostenrijkse verhaal was de demon Krampus de knecht van Sint Nicolaas en ging hij met de goedheiligman mee op bezoek bij families. Kinderen die braaf waren kregen cadeautjes, maar wie stout was kreeg te maken met Krampus. Tegenwoordig wordt het feest vooral op het platteland uitgebreid gevierd, waar mensen verkleed als de gehoornde demon de straat op gaan om anderen – vooral kinderen – bang te maken. Wil je bij de grootste Krampusnachtoptocht van Oostenrijk zijn? Ga dan naar Klagenfurt, waar honderden jonge mannen zich verkleden. Sinterklaas en Halloween in één.

80

Dia de los Muertes Wat: Dag van de Doden Waar: Latijns-Amerika, met name Mexico Wanneer: jaarlijks op 1 en 2 november Waarom: Hoe luguber het ook klinkt, in LatijnsAmerika staan mensen begin november op een feestelijke manier stil bij de dood. Dat begint op 1 november, als de zielen van overleden kinderen terugkeren, maar het feest barst echt los op 2 november, wanneer de volwassenen terugkeren naar de aarde. Dan trekken mensen massaal naar begraafplaatsen, offeren eten aan de overledenen en eten dat daar zelf op. Verder zijn er veel parades met vrolijke muziek en verklede mensen en kraampjes waar suikerschedels en dodenbrood te koop is. Vooral in Mexico wordt de Dag van de Doden uitgebreid gevierd.

Oktoberfest Wat: Het typische bierfeest Waar: Duitsland, met name München Wanneer: 22 september t/m 7 oktober 2018 Waarom: Bier, Bratwurst, Lederhosen, Dirndls en nog

La Merce Wat: Spaanse stadsfeesten Waar: Barcelona Wanneer: 21 t/m 24 september 2018 Waarom: De jaarlijkse stadsfeesten van Barcelona zijn een en al cultuur. Vier dagen lang zijn er muziekfestivals, bouwen ‘castellers’ een menselijke toren en kun je je tegoed doen aan allerlei culinaire versnaperingen. Een goede reden om een keer een zakelijk bezoek te brengen aan deze stad, vooral omdat weinig mensen buiten Spanje de feesten kennen. Op maandag wordt het feest traditioneel afgesloten met een gigantisch vuurwerk en een fonteinshow bij de Font Magica, onderaan de Mont Juic. Als september niet goed uitkomt, kun je een maand eerder (van 15 t/m 21 augustus) terecht op het Festa Major de Gracia. Tijdens dit kleurrijke feest strijden verschillende straten in de wijk Gracia om de titel mooiste straat van het jaar. Een stuk kleinschaliger, maar ook erg leuk.

81


GADGETS

Onberispelijk Britten doen graag zaken met mensen met een onberispelijk uiterlijk. In andere woorden: er op je paasbest uitzien is in het Verenigd Koninkrijk dagelijkse business. Voorkom dat je met een (mantel) pak vol pluizen op een afspraak verschijnt met deze kleine kledingroller. Past zelfs in je binnenzak. Prijs: €6,80 www.kikkerland.com

Smile and wave Als royal moet je regelmatig lintjes knippen en boten dopen, maar je moet vooral véél zwaaien. En er zijn niet veel mensen met zo’n duidelijk herkenbare zwaai als Elizabeth, Queen of England. Deze kleine versie zwaait de hele dag gretig, zolang ze maar genoeg zon krijgt. Leuk voor op kantoor of in de auto. God save the queen! Prijs: €20 www.kikkerland.com

Onder-thee-er The Beatles zongen het al: We all live in a yellow submarine. Alles is beter in een gele onderzeeër, dus ook je thee. Dit thee-ei van Monkey Business zorgt ervoor dat je cuppa goed op smaak komt en ziet er ook nog eens hartstikke vrolijk uit. Scheutje melk erin, koekje erbij en drinken maar. Prijs: €9,95 www.presentsathome.nl

Hop on Denk je aan Londen, dan denk je aan de knalrode dubbeldekker bussen die al sinds jaar en dag door de stad rijden. Dit antieke bord dat in de jaren ‘70 bij een Londense bushalte heeft gehangen tijdens een speciaal evenement, neemt je mee naar vervlogen tijden. Leuk voor aan de muur. Prijs: €21 www.pedlars.co.uk

82


traveletc. zomer 2018  

Maak kennis met de Uniglobe powervrouwen, de nummer 1 zakenreisbestemming Londen, VNO-NCW geeft tips hoe om te gaan met de Brexit en ook lat...

traveletc. zomer 2018  

Maak kennis met de Uniglobe powervrouwen, de nummer 1 zakenreisbestemming Londen, VNO-NCW geeft tips hoe om te gaan met de Brexit en ook lat...

Advertisement