Page 1

traveletc. #21 VOORJAAR 2017

Welkom in India

Top 10: populaire Mice-activiteiten Overstappen in AziĂŤ Op (voetbal)reis met AZ Athene in een notendop


TravelEtc. Is een uitgave van

Uniglobe Travel Holland

Onze ‘Why’…

Klant in beeld VOORWOORD

Colofon

WTC Carlton Tower P.J. Oudweg 4 1314 CH Almere T + 31 (0)36 529 80 85 F + 31 (0)36 529 86 77 E info@uniglobetravel.nl

Het voorjaar staat voor de deur en daarom hebben

W www.uniglobetravel.nl

we ons magazine weer een

Realisatie

upgrade gegeven. Ons credo

Reismedia BV Postbus 4, 3970 AA Driebergen

is; in beweging blijven,

Hoofdredacteur:

continue verbeteren en

Eugenie Engelbracht

vooral blijven reizen.

Redactie en medewerkers: Iris Hannema, Eva Hopstaken, Lourens Stamhuis, Niek Vernooij en Klaas-Jan van Woerkom. Fotograaf: Piroschka van de Wouw. Overige foto’s: Wikimedia. Vormgeving: Cre8tiFF, Helmond. Druk: Senefelder Misset BV, Doetinchem. Advertentie-exploitatie: UNIGLOBE Travel Holland, Almere.

Er is altijd een UNIGLOBE kantoor bij jou in de buurt * Alkmaar: THL Travel * Almere: THL Travel * Amsterdam: Attent Business Travel * Amsterdam: Smart Business Travel * Arnhem: Alliance Travel * De Lier: Westland Business Travel * Goes: Alliance Travel * Groningen: TT Travel * Grootebroek:

Nu reis ik zelf zeer regelmatig en kom ik op diverse plekken. Onlangs was ik in het Verre-Oosten en daar viel ik, zoals gewoonlijk, van de ene verbazing in de andere. Een voorbeeld; zelf vind ik het altijd erg interessant om een lokale supermarkt in te lopen en te kijken of er nog gekke of aparte producten in de schappen liggen die ik niet ken. Ik laat me graag verrassen en vaak koop ik iets van lokale kruiden of iets anders zonder leesbare houdbaarheidsdatum.

Smart Business Travel * Herten: Special Travel * Hoogeveen: TT Travel * Oud-Beijerland: Special Travel * Rotterdam: Alliance Travel * Sprang-Capelle: Special Travel * Teuge: Smart Business Travel * Uden: Easy Travel * Woerden: Smart Business Travel * Zwolle: Attent Business Travel

Wat me direct opviel in de supermarkt was de overvloed aan personeel. Waar wij bij de Albert Heijn of de Jumbo het moeten doen met steeds minder personeel, was het in deze supermarkt een echte overvloed. Per

schap stonden wel drie medewerkers klaar om mij te helpen. Toen ik dit zag dacht ik aan de definitie ontzorgen en ik dacht: “Is dit het?”   Later die avond zat ik in de hotelbar met een mooi glas wijn en kwam ik uiteindelijk tot de conclusie; “Nee, dat is niet ontzorgen.” Zeer behulpzaam waren ze, dat wel. Aan aandacht geen gebrek. Maar ze hebben geen werk uit handen genomen, zodat ik andere dingen kon gaan doen. Het gaat er juist om bij ontzorgen dat er werk uit handen wordt genomen.     Dat doen wij wel. Dagelijks zetten wij dat extra stapje om jou van een zo’n efficiënt mogelijke zakenreis te voorzien. Dit raakt de

'Why' van UNIGLOBE; met passie een zorgeloze reiservaring bieden. Best een geruststellende gedachte, denk ik zo.   En vergeet niet; de beste zakenreis is altijd de volgende. 

Cees Klinkenberg, Directeur UNIGLOBE Travel

Voordeel! In deze uitgave van ons magazine maak je kennis met onze nieuwe rubriek ‘Lezersvoordeel’. Een aparte rubriek speciaal in het leven geroepen voor jou, waarbij je kunt rekenen op extra voordeel bij een aantal partners. Kijk snel op pagina 66!

3


inhoud

inhoud

7

15

41

dit nummer 07 15 43 58 4

Mumbai

Mumbai is een stad van tegenstellingen. Een plek waar tussen het drukke verkeer ook ruimte is voor groene tuinen, een geweldig nachtleven en imposante koloniale architectuur. Welkom in India.

Klant in beeld

Wat hebben voetbal en zakenreizen met elkaar gemeen? Genoeg, zo blijkt uit een gesprek met voetbalclub AZ, waarvan Uniglobe sinds 2015 de trouwe reispartner is.

58

En Verder 13. 21. 22. 25. 29. 30. 32. 37. 38.

Column Iris Hannema Kort Reisnieuws Studiereisverslag: in de voetsporen van Sisi Op (voetbal)reis met AZ Uniglobe’s social netwerk Uit het hart van Uniglobe Top-10: populaire MICE-activiteiten Reiskoffers: Top 5 lichtgewicht koffers Zakenlunch: uitsmijter nog altijd het populairst

43. 46. 50. 52. 56. 61. 62. 64. 66.

Succesvol ondernemen: ParcelParcel Athene in een notendop Uit de wereldse keuken van Laura Kantoor in beeld: TT Travel De wijntips van… Cees Klinkenberg Traveletctraatjes LifeStyle Het laatste nieuws van Uniglobe Travel Lezersvoordeel: extra korting op unieke producten

Leverancier aan het woord

Jet Airways is sinds een klein jaar actief op Schiphol en legt haar focus duidelijk op de zakenreiziger. Voor een nadere kennismaking spraken wij met Samir Chada, General Manager in de Benelux.

Overstappen in Azië

Reizen richting het Verre Oosten kan een vermoeiende bezigheid zijn. Gelukkig bieden talloze knooppunten in Azië veel faciliteiten om te werken of te ontspannen.

38

62

5


Klant in beeld

Het Gateway-monument is onbetwist hét symbool van de stad.

Mumbai: welkom in de poort naar India Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: Wikimedia

Mumbai, stad van tegenstellingen. Hier ontmoeten oude Victoriaanse gebouwen de moderne technologie. Een stad waar weldadige rijkdom lijnrecht tegenover armoede staat. Een plek waar tussen het drukke, chaotische verkeer ook ruimte is voor groene tuinen, die fungeren als een welkome rustpunt in de als maar doorgaande hectiek. Mumbai met haar gevarieerde keuken, geweldig nachtleven en imposante koloniale architectuur. Welkom in India.

Mumbai is de financiële, commerciële én entertainment-hoofdstad van India. Hoofdkantoren van de belangrijkste Indiase financiële instellingen zijn er gevestigd, zoals de Bombay Stock Exchange en de

Reserve Bank of India. De stad kent een gevarieerde economie en is actief op de vlakken van petrochemie, elektronica en de voedselverwerking. Daarnaast is het met haar twintig miljoen inwoners ook nog

7


Klant in beeld

Poort tot India Het Gateway-monument, een 25 meter hoge stenen poort, is onbetwist hét symbool van de stad. Het bouwwerk, opgetrokken van goudgeel basalt in oude 16e-eeuwse Gujarat-stijl, is gebouwd ter herdenking van het bezoek van koning George V en koningin Mary aan India in 1911. In vroegere tijden was dit imposante monument het eerste dat reizigers zagen wanneer men per boot de stad binnenkwam. Volgens de overlevering was de poort ook het laatste dat de Britten zagen van India, toen ze na de onafhankelijkheid per boot terug huiswaarts keerden.

Op Elephanta Island vind je diverse grotten. In de spelonken schitteren oude religieuze uitgehakte beeldhouwwerken.

eens de grootste stad van het land. Tijd voor een introductie. We zetten een aantal niet te missen hoogtepunten en zakelijke tips op een rij.

Mumbai of Bombay? De stad die iedereen jaren kende als Bombay veranderde in 1995 van naam en heet voortaan Mumbai. De rechtse nationalistische Hindoe partij

Shiv Sena won in hetzelfde jaar de verkiezingen. Een van de eerste zaken die de partij op de agenda zette, was de naam van de stad (terug)veranderen. Mumbai is gebaseerd op de naam van de Hindoeïstische godin Mumbadevi, de beschermheilige van de stad. Bovendien wilde men af van de naam Bombay die bij velen associaties opriep aan tijden van de Engelse kolonisatie. Terecht? Niet geheel, aangezien de Portugezen

Opgetrokken in Victoriaanse stijl, rijkelijk gedecoreerd met glas-in-loodramen, sierlijke bogen en overvloedig aanwezige ornamenten is dit UNESCO monument een lust voor het oog.

Portie cultuur Op zoek naar wat cultuur? Het prestigieuze Prince of Wales Museum, dat nu de naam Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum draagt, is het bekendste museum van de stad. Sterker nog, van heel India. Ter herinnering aan het bezoek van de Prince of Wales (King Edward VII) begin 20ste eeuw werd het museum

Bestemming in beeld

nog voor de Britten de stad reeds Bom Bahia (Goede Baai) noemden.

Kies voor een verblijf in het Taj Mahal Palace and Tower Hotel. Dit gracieuze hotel is zelf al een pracht van een blikvanger, maar ligt bovendien direct naast de Gateway of India. Een beter uitzicht op de zuidelijke punt van Mumbai en het monument is er niet. In de vroege avond, als de zon achter de boog de zee inzakt, maakt het monument het meeste indruk.

“Mumbai is de stad van tegenstellingen”

Visum-eisen India Sinds 15 augustus 2015 is het voor houders van een Nederlands paspoort mogelijk een digitaal visum aan te vragen bij de Indiase overheid. De vereisten voor het visum: • Het paspoort dient bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig te zijn en minimaal twee lege pagina's te bevatten. • Het e-visum dient uitgeprint meegenomen te worden en is dertig dagen geldig. • Het e-visum is enkel geldig op de volgende luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bengaluru, Chennai, Cochin, Delhi, Gaya, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mumbai, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi. • Maximaal twee visums per kalenderjaar. • Single entry. • Het visum dient minimaal vier werkdagen voor vertrek aangevraagd te worden.

8

Net als in de film Mumbai staat synoniem voor Bollywood, het hart van de Indiase filmindustrie. In de stad worden jaarlijks meer films gemaakt dan in het Amerikaanse Hollywood. In het westen van de stad, ligt Goregaon, het kloppend hart van Bollywood. In het pand uit de jaren zeventig bevinden zich verschillende studio’s en vanzelfsprekend een bioscoop. Voor wie zich echt helemaal in de wereld van dit populaire filmgenre wil onderdompelen, is er de mogelijk om een georganiseerde rondleiding te boeken. Bovendien is het zelfs mogelijk om als figurant mee te spelen.

Per spoor Treinreis gepland of niet, het Victoria Station, of Chatrapati Shivaji Terminus, is een ware must-see. Zonder enige twijfel kan met recht worden vastgesteld dat dit het mooiste treinstation van India is.

Mumbay heeft een imposante koloniale architectuur.

9


Klant in beeld

Bestemming in beeld

Vliegen naar India India was nog nooit zo dichtbij. Met de komst van de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways zijn de steden Delhi en Mumbai vanaf Amsterdam nog vaker bereikbaar. Behalve Delhi en Mumbai die non-stop worden aangevlogen vanaf Schiphol zijn er doorverbindingen naar onder meer Hyderabad, Bengaluru, Chennai, Ahmedabad, Kochi, Goa, Kolkata en Amritsar. Daarnaast zijn de belangrijkste bestemming in India direct bereikbaar per KLM-vlucht of middels een overstap met onder andere Air France, Turkish Airlines of Etihad.

Sanjay Gandhi National Park is eveneens een zalige plek om even bij te komen van zakelijke besprekingen, de smog en de drukte in het centrum. Het nationale park, binnen de stadsgrens van Mumbai, is 100 m2 groot en staat garant voor dichte beplanting, klaterende watervallen en tal van vogelsoorten. Op het terrein liggen de Kanheri-grotten. Deze 2.400 jaar oude, uit vulkanisch steen gehakte boeddhistische grotten dienden ooit als leefruimten voor monniken.

Hotels Zakelijke reizigers hebben in wereldstad Mumbai voldoende keuze als het gaat om goede, luxe hotels. Vrijwel alle bekende Westerse ketens hebben zich in de Indiase stad gevestigd. Een paar aanraders: Sofitel Mumbai BKC of The Taj Mahal Tower Mumbai. Voor wie in de buurt van de luchthaven wenst te verblijven, is Courtyard Mumbai Airport een goede keuze. Net als het Renaissance Mumbai Convention Centre Hotel voor hen die naar de stad bezoeken naar aanleiding van een congres.

Goregaon: het kloppend (film)hart van Bollywood. Het prestigieuze Prince of Wales Museum is het bekendste museum van de stad.

gebouwd. Wie het Gateway-monument bezocht, ziet direct gelijkenissen. Architect George Wittet tekende voor beide projecten. Eenmaal binnen, toont de collectie onder andere voorwerpen uit de Indusbeschaving, het Gupta rijk. Neem een kijkje op de Crawford Market. Het pand, dat trekken vertoont uit Vlaamse en Normandische architectuur, staat bol van de verse producten,

handelaars en kopers. Het handel drijven op deze markt is zo belangrijk voor de stad, dat het zelfs ooit het eerste gebouw was dat over elektriciteit beschikte. Is het een museum, is het een huis? Beiden. Mani Bhavan is het huis waar Ghandi dikwijls logeerde. Op het terras richtte men een bronzen gedenkplaat op naar aanleiding van zijn arrestatie in 1932.

Even de stad uit: naar Elephanta Island

“Victoria Station is het mooiste treinstation van India” 10

Stap bij het Gateway-monument op de ferry en laat de drukte in de stad even voor wat het is. Op ongeveer tien kilometer ten oosten van Mumbai ligt Elephanta Island, ook wel bekend onder de naam Gharapuri Island. De verschillende grotten op het eiland zijn voor de meeste Indiërs de belangrijkste reden van het bezoek. In de spelonken schitteren oude religieuze uitgehakte beeldhouwwerken. Naast Hindoe-beelden van voornamelijk Shiva, zijn er eveneens Boeddhistische sculpturen te bewonderen. De prachtige sculpturen, waarvan men vermoed dat ze tussen de 5e en de 8e eeuw vervaardigd zijn, staan niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

11


column

Iris Hannema (1985) is reisjournalist/schrijver. Haar nieuwe reisboek Het bitterzoete paradijs ligt nu in de boekhandel. Eerder verscheen bij De Arbeiderspers Miss Yellow Hair, Hello! Avonturen van een ontembare wereldreizigster. Volg Iris tijdens haar reizen via Twitter: @irishannema.

Op pad in India Ik heb op een nogal speciale Amsterdamse basisschool gezeten. Ik leerde er mediteren, kalligraferen, Indiaas dansen met lange zwierende oranje rokken en Sanskriet, de heilige Indiase taal. Een aversie voor wierook en stilzitten heb ik eraan overgehouden en mijn nekharen gaan overeind staan als ik de Indiase welkomstgroet ‘namaste’ of het ‘ohm’-teken op design yogakleding en dure koffiekopjes zie staan. Als vierjarige fantaseerde ik over het land India als de schoolaula, maar dan gigantisch, en ik wist toen al heel zeker dat ik er nooit naar toe zou gaan. En toch, net na mijn twintigste verjaardag, stempelde een Indiase douanebeambte hoofdwiegeldend mijn paspoort. Het was een koude dinsdagochtend en omdat geen riksjachauffeur mij door niemandsland wilde fietsen, ging ik te voet de grens bij de Pakistaanse stad Lahore over. Ik was nog altijd niet naar India gaan verlangen, maar wilde te graag weg uit buurland Pakistan en hoopte erop dat India kalmer en vrediger zou zijn; meer meditatie, minder geschreeuw. In New Delhi stapte ik uit de trein. De hitte was pijnlijk vochtig en op het perron stond ik vast in een zweterige

mensenfile. Kruiers, dunne Indiase mannen met ontbloot bovenlijf, boorden zich door de menigte heen, met steekkarretjes en al. Mysterieus vond ik hoe de vrouwen in indrukwekkende, kleurige sari’s en met rinkelende armbanden om hun polsen zich zo vol gratie door de hysterie heen konden bewegen. Terwijl ik nog altijd beduusd op het station stil stond, voelde ik dat er iemand hard aan mijn rugzak begon te trekken. Ik draaide me om en een gerimpeld mannengezicht kwam heel dicht bij de mijne en schreeuwde: ‘money!’ Gelukkig lukte het me met de stroom mee in beweging te komen. De weken daarop bleef ik verbijsterd. Al die levens die in elkaar overliepen en waar ik opeens deel van uit maakte, de overweldigende armoede, het gebrul, gebedel, gestaar, de koeien. Ja, dit was India: beeldschoon, heftig en confronterend, maar of ik ervan hield? En hoe kon het dat reizigers hier al zoveel jaar massaal naar toe afreisden om zichzelf te vinden? Hoe lukte het hier íemand om in stilte te mediteren? Ik dacht aan mijn basisschool in Amsterdam, aan de weeïge geur van gepofte aardappelen en karnemelk en aan de aula. Ja, leerde ik in India, het viel toentertijd op school toch wel mee.

Iris Hannema

13


Klant in beeld

“AZ is meer dan voetbal” Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: Ursula van de Bunte

Michael Koster, Manager Commercie bij AZ.

AZ, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, is geen onbekende in het Nederlands betaald voetbal. De club, met als thuisbasis het AFAS Stadion te Alkmaar, behoort al jaren tot de top van Nederland. Daarnaast speelt de tweevoudig landskampioen sinds 1998 onafgebroken in de Eredivisie. Uniglobe Travel is sinds 2015 de trouwe reispartner van de voetbalclub.

“AZ is meer dan voetbal”, zegt Michael Koster, Manager Commercie bij AZ. “AZ is zich bewust van haar maatschappelijke functie, op het veld, maar zeker ook buiten de grasmat. De spelers hebben een voorbeeldfunctie voor de jeugd.” Het AFAS Stadion is dé ontmoetingsplaats voor eenieder die de club een warm hart toedraagt, ongeacht leeftijd, sekse of afkomst. De voetbalclub profileert zich graag als een onderdeel van de maatschappij. Dat doet men graag op eigen, nuchtere, wijze.

De club zet zich samen met de Noordwest Ziekenhuisgroep in op het gebied van gezonde leefstijl en sport. Daarnaast ondersteunt AZ activiteiten van het Rode Kruis en biedt men aan kinderen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de kop van Noord-Holland kosteloos een onderwijspakket aan. Samen met spelers van verschillende teams duiken de kinderen in onderwerpen als voeding, respect, bewegen en samenwerken. AZ houdt zich tevens bezig met duurzaamheid. “De ambitie is het AFAS Stadion gefaseerd te verduurzamen.”

15


Klant in beeld

Sportwereld

Koster, sinds oktober 2014 als manager Commercie verbonden aan AZ, is geen onbekende in de sportwereld. Alvorens hij aan de slag ging voor de Alkmaarse voetbalclub was hij vijf jaar in dienst als Sales Manager bij Jako, een Duitse leverancier van teamkleding. Voorheen was hij een decennium lang actief als Accountmanager bij Adidas Benelux.

“Voor elke reis wordt een draaiboek gemaakt” club moest ik op zoek naar een gedegen organisatie die voor ons deze taak op zich kon nemen. Met diverse partijen hebben we uitgebreide en gedegen gesprekken gevoerd. Met Uniglobe Travel was de beste klik. Het voelde goed. In Uniglobe Travel vonden we een betrouwbaar en professioneel zakenreisbureau. In een familiaire atmosfeer neemt het bedrijf alles uit handen. Van A tot Z regelen zij onze reizen. Ze ontzorgen en dat is ontzettend fijn.” In maart 2015 werd het contract tussen AZ en Uniglobe Travel getekend, een driejarige overeenkomst. “We zijn uitermate tevreden met de geleverde service, de op maat gemaakte reisschema’s en de bijbehorende uitvoering daarvan. Derhalve hebben we recentelijk besloten de overeenkomst met nog eens vijf jaar te verlengen,” aldus Koster. “Simpelweg omdat we dik tevreden zijn. Zelfs Robert Eenhoorn (de voormalig tophonkballer en honkbalcoach is sinds 1 oktober 2014 algemeen directeur van de voetbalclub, red.) geeft aan nimmer dergelijke goed georganiseerde reizen meegemaakt te hebben. Nou, en die heeft er een hoop reizen op zitten, kan ik je verzekeren.”  

Van minuut tot minuut

“Van de regionale luchthavens in ons land zal je AZ niet snel zien vertrekken”, aldus Koster.

Zijn ambitie en de liefde voor de club smelten in zijn huidige functie naadloos ineen. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor de inkomsten van AZ. “Of het gaat om evenementen, de AZ-shop vol producten gerelateerd aan de club of welke business gerelateerde zaken dan ook, ik zorg ervoor dat de zaken soepel verlopen. Voor onze sponsoren, zoals bijvoorbeeld AFAS (hoofdsponsor, red.), Amstel, Rabobank of Sanisale.com treed ik op als vaste contactpersoon en onderhoud intensief contact met hen.”

Ontzorgen

Koster vervolgt: “Bij mijn aanstelling in 2014 had AZ op dat moment geen partner in reizen. Samen met de

Op reis gaan met een voetbalteam vergt uiterst precieze voorbereidingen. Naast spelers maken ook de teammanager en de technische staf onder andere deel uit van het reisgezelschap. Afhankelijk van het doel van de reis kan het reisgezelschap variëren van een bescheiden clubje van tien mensen tot een groep van wel 500 deelnemers. Koster: “Voorafgaand aan elke reis, sowieso voor alle Europese uitwedstrijden van AZ, wordt er een draaiboek gemaakt. Hierin nemen we de wensen van de spelers en het meereizende gezelschap op.” In het draaiboek staat van vertrek tot thuiskomst beschreven waar de club wil verblijven, hoe ver het hotel van het stadion af mag liggen, hoe het vervoer geregeld dient te worden tussen de accommodatie en de plaats waar de wedstrijd plaats vindt. Maar ook zaken als gewenste restaurants om de maaltijden te nuttigen en eventuele excursiemogelijkheden tijdens de spaarzame vrije momenten zijn in het draaiboek opgenomen.

2006-2007: AZ neemt intrek in AFAS Stadion

16

1967: oprichting AZ

Klant in beeld

Middels gebruik van restwarmte, komend van de huisvuilcentrale, voor de warmtevoorziening en het gebruik van 100% groene stroom heeft de club hiermee de eerste stappen reeds gezet.

Het AFAS Stadion, de thuisbasis van de club.

Van Tel Aviv tot aan Sarajevo, van Zweden tot Argentinië, voor elke trip lopen we alle belangrijke zaken na. Wanneer het draaiboek gereed is, leggen we het bij Uniglobe Travel neer. Zij gaan er vervolgens mee aan de slag en zorgen ervoor dat alle wensen realiteit worden. Het maakt niet uit of het om een spelersreis gaat of een scoutingtrip om nieuw talent te spotten, we weten dat het goed geregeld wordt.” Naast het feit dat AZ naar het buitenland reist, haalt de voetbalclub ook teams en spelers naar Nederland. “Onlangs haalden we nog een delegatie van Real Madrid naar Alkmaar,” laat Koster verheugd weten.

vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Daarnaast vertrekt het team ook regelmatig vanaf Schiphol Oost. Schiphol Oost is van origine de bakermat van Schiphol. Reeds in 1916 tot en met de opening van de huidige luchthaven in 1967, vonden alle luchtvaartactiviteiten op Schiphol Oost plaats. Nog altijd is Schiphol Oost een belangrijk onderdeel van de luchthaven en een waardevolle locatie waar het kleinere vliegverkeer wordt afgehandeld. Koster: “Van de regionale luchthavens in ons land, zoals Rotterdam The Hague Airport of Eindhoven Airport, zal je AZ niet snel zien vertrekken.”

Preferentie

De spelers en medewerkers van AZ reizen op dit moment niet met een vaste luchtvaartmaatschappij. “De ene keer kan dat Transavia zijn, de andere keer weer een andere carrier. Samen met Uniglobe Travel kijken we per reis naar welke maatschappij het voordeligst en het veiligst is. Tot op heden hebben we nog niet de juiste partner weten te vinden, maar voor de toekomst houden we alle opties open. We hopen een maatschappij te vinden die flexibel is en de bestemmingen aandoet die passen in het speelschema.” Vanwege de korte afstand tussen Alkmaar en Schiphol vertrekt AZ voor het gros van haar reizen

Michael Koster: “AZ is zich bewust van haar maatschappelijke functie. Op het veld, maar zeker ook buiten de grasmat”.

2015: start samenwerking Uniglobe Travel

2014: aanstelling Michael Koster bij AZ

17


In 2025 wordt bij een zakenreis méér op de kosten gelet. Dat blijkt uit een recent rapport van GfK, dat zij in opdracht van Travelport uitvoerde, waarbij de zakenreiziger van nu en van de toekomst centraal stond. Uit het onderzoek blijkt dat nu nog de meest efficiënte reisduur belangrijker is dan de kosten. 42% van de respondenten verwacht echter dat hierin een verschuiving gaat plaatsvinden en dat in 2025 meer naar de kosten wordt gekeken. 38% verwacht dan ook dat video conferencing vaker zal worden ingezet, zodat reizen minder nodig is. Een derde verwacht dat het beleid hetzelfde blijft. 33% van de reizigers boekt de reis zelf via een website. In 28% van de gevallen boekt de secretaresse.

Nieuw tariefconcept Lufthansa Group De Lufthansa Group hanteert al twee jaar een nieuw tariefconcept binnen Europa. Binnenkort wordt het tarievenaanbod herzien. Met het zogeheten Economy Flex-tarief kunnen passagiers gratis omboeken, krijgen ze een stoel direct achter de Business Class, kunnen ze in Duitsland sneller door de veiligheidscontroles en mogen ze eerder instappen. Daarnaast loopt het aantal gespaarde frequent flyer miles sneller op. Voor deze voordelen vraagt de Duitse luchtvaartmaatschappij tussen de 60 en de 80 euro meer.

Eigen biertje aan boord bij Cathay Pacific

kort nieuws

Meer focus op kosten zakenreis

Iedereen weet wel dat de cabinedruk en hoogte bij het vliegen de smaakpapillen aantasten. Juist om die reden heeft Cathay Pacific het zogeheten Betsy-bier geïntroduceerd. Het drankje is vernoemd naar de naam van het eerste toestel van de luchtvaartmaatschappij. Betsy-bier is speciaal gebrouwen om op grotere hoogte goed te smaken. Er wordt volgens Cathay Pacific gebruik gemaakt van een combinatie tussen slimme wetenschap en traditionele brouwmethodes om het bier te produceren. Het bier is slechts korte tijd verkrijgbaar in de lounges op Heathrow en Hongkong, maar ook in de Business en First Class op vluchten tussen Hongkong en het Groot-Brittannië van 1 maart tot 30 april 2017.

Restaurant boeken via Airbnb Airbnb gaat samenwerken met de restaurantreserveringenapp Resy. Het bedrijf wil klanten een meer volledige (reis)ervaring bieden. Het vinden van een goed restaurant en een reservering maken, is daar volgens Airbnb een belangrijk onderdeel van. Voorlopig is de service alleen beschikbaar in Amerika, maar op korte termijn moet de app worden geïntegreerd in het Airbnb-platform.

21


Studiereis-verslag

De beste manier om de stad te verkennen is te voet. Onze gids neemt ons mee en toont Weense bezienswaardigheden zoals de Opera, het voormalige woonhuis van Keizerin Sisi en de Spanish Riding School, waar de wereldberoemde Lipizzaner paarden worden getraind. De tocht eindigt met een heerlijk glas wijn op het dakterras van het Natural History museum. In de avond brengt een historische tram (deze is privé af te huren voor maximaal 24 personen) de enthousiaste groep naar restaurant Salon Plafond, waar de avond in stijl wordt afgesloten. Na het diner is het tijd om het hotel op te zoeken en de geweldige indrukken te verwerken.

“Beste manier om de stad te verkennen is te voet”

Wenen: in de voetsporen van Sisi Tekst en beeld: Uniglobe Travel

Wie Wenen zegt, zegt klassieke muziek. Bij binnenkomst in het toestel van Austrian Airlines, komen de klassieke tonen je dan ook al tegemoet. Deze mooie ‘touch’ brengt je meteen helemaal in de juiste sfeer…

Afgelopen december maakte een select gezelschap van acht Travel Managers, op uitnodiging van Uniglobe Travel en de Lufthansa Group, een tweedaagse studiereis naar Wenen. Tijdens deze dagen werden de highlights van de stad onder de loep genomen en de mogelijkheden voor een mooie incentive bekeken. Na een comfortabele vlucht van 1,5 uur met Austrian Airlines en een korte transfer naar

22

Klant in beeld

Te voet

de stad begint de groep de stad te ontdekken. De sfeer die deze stad ademt is altijd magisch. Je waant je dan ook in een openluchtmuseum wanneer je door de straten loopt. Wenen is voor iedere reiziger altijd een goede bestemming en we beginnen op de Naschmarkt. Dit is de bekendste en oudste versmarkt van Wenen, met tevens kleine gezellige restaurants voor een snelle ‘bite’.

Naschmarkt: de bekendste en oudste versmarkt van Wenen.

Schön… Op de tweede dag stond onder andere een privérondleiding door het bekende Slot Schönbrunn op het programma. In de decemberperiode zorgt een kerstmarkt bij het slot voor een ultieme romantische sfeer. Dit voormalige kasteel van Keizerin Sisi mag én kan niet ontbreken tijdens een reis naar Wenen. Er zijn talloze mogelijkheden in het slot om met een groep de historie weer tot leven te wekken. Na het diner in restaurant The View nadert het einde van de reis en gaan we alweer richting de luchthaven. Tijdens de terugvlucht worden de mogelijkheden van Do & Co à la carte maaltijden gepresenteerd. Deze maaltijden zijn vooraf bij Austrian Airlines te bestellen. De uitstekende service aan boord is de perfecte afsluiting van onze tweedaagse reis.

Een ludiek avondritje in een historische tram.

Wil je zelf tijdens een incentivereis Wenen (of een andere stad) ontdekken? Neem dan contact op met jouw Uniglobe Travel kantoor. Wij stellen graag een op maat gemaakte reis voor je samen.

23


Tekst: Lourens Stamhuis • Beeld: Ed van de Pol

Trends in reizen

Op (voetbal)reis met AZ

Sinds maart 2015 hebben wij een kantoor geopend in het AFAS Stadion in Alkmaar. Wij zochten in Noord-Holland kantoorruimte met een ambitieuze en sportieve uitstraling en een goede ligging met voldoende parkeergelegenheid. Sinds de opening in 2006 reed ik toch zeker wekelijks langs dit mooie stadion. Een afspraak voor een bezichtiging was snel gemaakt. Eenmaal binnen en na een rondleiding langs de mogelijkheden werd de keuze ook snel duidelijk. Hier willen wij met ons team werken! Wij bij Uniglobe zijn enthousiaste “voetbalsupporters”. Wij houden van het spelletje, maar ook vooral van de ambiance en de beleving. Wij bezoeken vaak wedstrijden als wij in het buitenland zijn voor zakelijke afspraken. Vooraf kijken wie er speelt, en als er dan net die middag of avond geen afspraak is, heerlijk naar Chelsea of Real Madrid en de vele andere wedstrijden die we bezoeken.

Overwinning Kort na de start van het Uniglobe kantoor in Alkmaar informeerde AZ Uniglobe over het offertetraject die in het voorjaar van 2015 werd uitgeschreven. AZ was op zoek naar een nieuwe reispartner en inmiddels hadden twaalf partijen uit de reisbranche zich gemeld. Uiteraard werden ook wij in de gelegenheid gesteld en met veel ambitie zijn wij het traject ingegaan. Om

25


Trends in reizen

in voetbaljargon te blijven, kwalificeerden wij ons voor de finale met drie, waaruit wij uiteindelijk als winnaar uit de bus kwamen. Een geweldige overwinning! Wij werden verantwoordelijk voor alle ‘travel’ van AZ. Zowel het individuele vervoer (directie, scouts, spelers etc.) als het vervoer voor de elftallen. Met daarbij zowel de reis voor spelers en staf als voor de sponsoren uit het AZ-netwerk.

Hechte samenwerking Uiteraard afhankelijk van de sportieve prestaties waren dit mooie ‘projecten’, zoals wij deze ook voor andere klanten organiseren. Met vijftig dealers naar Geneve voor een beurs, met 150 artsen een congres in Faro of met 250 verkopers voor een incentive naar Milaan? Voor ons is iedere ‘groep’ maatwerk en kijken we naar de achtergrond, deelnemers en doel van de reis. Samen met de klant overleggen wij waar wij onze expertise mogen inzetten. De laatste twaalf jaar hebben wij vele uithoeken van Europa gezien, met kleine en grote delegaties. Van eendaagse tot meerdaagse reizen en van een volledig programma tot alleen logistiek. En met vele, vele uitdagingen die ons steeds weer

26

sterker en creatiever hebben gemaakt. Juist de hechte samenwerking met de klant is zo belangrijk om succesvol te zijn.

Trends in reizen

“Voetbal is een raar spelletje”

Europa League De samenwerking met AZ werd snel zeer hecht. Wij leerden de club en de verschillende verantwoordelijken snel kennen. Gelukkig snel genoeg, omdat in de zomer van 2015 AZ zich kwalificeerde voor Europa League voetbal. Het werd de start van onze Europese samenwerking. Na een mooie 2-0 overwinning thuis, vlogen wij in de zomer met spelers, staf en sponsoren naar Istanbul voor de uitwedstrijd tegen Itstanbul Başakşehir. Een operatie, waarbij onze organisatie uit twee delen bestond. Een minutieuze organisatie voor spelers en staf, met alle aandacht voor de wensen en eisen die gesteld worden vanuit de staf om de spelers maximaal te faciliteiten met reis een verblijf. Daarnaast een reis voor sponsoren, met aandacht voor goede accommodaties en mooie sponsorprogramma, ‘goed eten & drinken en een goede logistiek naar de training en wedstrijd. Met op iedere bestemming uitdagingen die locatie en het land bieden. Blijer kun je ons team niet maken om aan zulke mooie reizen te mogen werken! Met een 1-2 overwinning was er de kwalificatie voor de volgende wedstrijdreeks. Uit en thuis tegen FC Astra Giurgiu in Boekarest. Als snel op 2-0 voorsprong! Daarmee een uitstekende uitgangspositie om de poulefase te halen met wederom drie wedstrijden in Europa en daarmee drie mooie reizen. Echter, nog voor rust

werd het 3-2. Teleurgesteld reisden wij met sponsoren terug naar het hotel. Maar na een paar drankjes was de conclusie dat er nog steeds hoop was. Immers, met een overwinning thuis zou de poulefase nog steeds haalbaar zijn. Na een paar mooie dagen in Boekarest met bezoeken aan het parlementspaleis van Ceausescu (het grootste gebouw van Europa en na het Pentagon en het Potala, het grootste gebouw ter wereld!) en heerlijke restaurants keerden wij toch voorzichtig optimistisch terug naar Amsterdam. Een week later was de return en lang bleef het 0-0. In de 80ste minuut kwam de verlossende 1-0 en vijf minuten later zelfs nog de 2-0. Het rustige AFAS Stadion ontplofte in feestvreugde! AZ had wederom de poulefase gehaald! Daarmee vervolgens op reis naar Augsburg, Belgrado en Bilbao. Een geweldig eerste jaar als reispartner waarin we uiteindelijk vijf reizen maakten met spelers, staf en sponsoren en vele nieuwe bestemmingen ontdekten. Na de voetbalreizen zijn we nog terug geweest met andere delegaties naar een aantal van deze bestemmingen. Ook bij aanvang van het Europa League seizoen 20162017 had AZ zich weer geplaatst voor de kwalificatiewedstrijden. We vlogen naar Athene en Novi Sad en na mooie overwinningen bereikten we wederom de poulefase. Samen met de sponsoren weer vele avonturen beleefd in Dublin, St.Petersburg en Tel Aviv. En nadat in St.Petersburg met 5-0 werd verloren, leek de laatste wedstrijd bijna een formaliteit. Om te “overwinteren” was eigenlijk een overwinning nodig en dat leek toch wel wat veel gevraagd. Maar in de laatste wedstrijd van december, voor de winterstop, won AZ met 3-2. Na weer vijf internationale reizen mochten ‘we’ samen

met AZ overwinteren en door naar de knock-out fase van de Europa League. Op het moment van schrijven vertrek ik morgen met de spelers en sponsoren naar Lyon voor de returnwedstrijd. Het lijkt een onoverkomelijke opgave. Maar ‘voetbal is raar spelletje’, dus er blijft hoop.

“Voor ons is iedere ‘groep’ maatwerk” Na twee seizoenen internationaal voetbal met AZ kijken wij terug op mooie wedstrijden en mooie reizen. Want ook al wordt er niet gewonnen, de ervaring en de beleving van het samen reizen zijn herinneringen die niemand ons meer afneemt. Met elkaar op reis, steden ontdekken, historie en culinair proeven en vooral onderlinge contacten leggen, is iets wat een unieke ervaring blijft. Iedere reis weer. Wij hebben deze positieve ervaringen recentelijk wederzijds gedeeld en ons contract voor vijf jaar verlengd als preferred (= Official) travel partner. Wij kijken uit naar nieuwe reiservaringen die we graag met een ieder delen…. Bij het ter perse gaan van dit nummer werd AZ uitgeschakeld door Olympique Lyon.

27


Een van onze Instagram-volgers stelden wij een aantal verrassende vragen over reizen. Naam: Evert Niemeijer (55) @eniemeij niemeijer.evert • Beroep: Export manager • Van welke stad word jij het vrolijkst en waarom? Dresden: gezellig, leuke restaurants, mooie Elbe Boulevard en prachtige gebouwen. • Hoe vaak reis je per maand? Elke week, circa 3-4 dagen per week. • Op welke luchthaven kom je het liefst? Een Russische luchthaven. Omdat daar altijd mooie oude Russische vliegtuigen staan. Ja, ik ben een beetje een vliegtuiggek! • Zit je het liefst aan het gangpad, in het midden of aan het raam? Gangpad bij nooduitgang, tenzij het een laagvliegend Turboprop vliegtuig is, dan wil ik bij het raampje zitten. Maar anders dus aan het gangpad, kan ik mijn benen beter kwijt en kan ik gemakkelijk opstaan. • Hoeveel stempels heb je in je paspoort? Te veel om te tellen.

SOCIAL MEDIA

Uniglobe’s social netwerk

• Op welke stempel ben je het meest trots? Botswana. • Wat is je favoriete vervoersmiddel? Vliegtuig (hoe kleiner hoe leuker). • Welke tip wil je de lezers geven? Als je contacten hebt in het buitenland is het altijd leuk om bij één van je relaties thuis te eten. Dan zie je meer van de landscultuur dan in een zoveelste restaurant. Deze week in Kayseri bij de ouders van onze verkoopleider thuis mogen eten. Onvergetelijk!

29


UIT HET HART VAN UNIGLOBE

Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: Piroschka van de Wouw

Favoriete continent? Zonder enige twijfel roept Sabine direct: “Afrika!” Wanneer ze binnen het continent opnieuw een keuze moet maken als het gaat om welk gedeelte van het continent favoriet is antwoordt ze stellig: “Zuidelijk Afrika.” De diversiteit, de natuur en de wildparken maken het voor Sabine tot haar favoriet.

Ik ga niet op reis zonder......? “Mijn e-reader.” Altijd neemt ze haar e-reader mee op reis. Wat daar op staat? “Thrillers en biografieën.”

Naam: Sabine Lomme. Leeftijd: 41. Functie: Backoffice & accountmanagement bijj Uniglobe Easy Travel in Uden.

Wat staat er nog op jouw TravelBucket en waarom?

Langste reis? “Mijn langste reis, was een reis door Zuid-Afrika. Tot mijn geluk won ik een drieweekse reis in een internationale jongerengroep door dit prachtige land. Een afwisselende, gezellige reis met als hoogtepunt een bezoek aan de privé wildparken van het land.”

Leukste dat ik heb meegemaakt op reis? “Er zijn zoveel leuke en mooie dingen die ik meegemaakt heb op reis! Ik hou heel erg van skiën, al van kinds af aan ben ik in de sneeuw te vinden. Jaarlijks ga ik twee maal gedurende het seizoen naar Oostenrijk. De sfeer, het skigebied, fantastisch.” Naast skiën zoekt Sabine ook het avontuur op. Zo reed ze met haar partner rond in een Volkswagen Beetle door Mexico en maakte ze met een vriendin een indrukwekkende reis en liep een cultuurshock op - naar India en Nepal.

Uit het hart van uiglobe

UIT HET HART van UNIGLOBE

zorgen ervoor dat de klant onbezorgd kan reizen en verblijven en zaken kan doen op elke locatie die daar voor nodig is. De bestemming is daarbij van ondergeschikt belang.”

Hoe ervaar je het klantencontact?

Het is niet verwonderlijk dat Sabine een land op haar favoriete continent uitzoekt. Haar antwoord op de vraag luidt volmondig: ”Tanzania.” Een droombestemming waarvan ze niet enkel wil blijven dromen. Binnen nu en afzienbare tijd reist Sabine door dit ongerepte land vol wildparken.

“Omdat mijn rol divers is, heb ik ook op verschillende manieren contact met onze klanten. De ene keer bel ik over een onbetaalde factuur na, de andere keer zit ik met een account om de tafel om de samenwerking te bespreken en te bevorderen. Juist die afwisseling maakt het contact prettig.”

Kortste reis?

Nog tips voor klanten als zij op reis gaan?

“Mijn kortste trip ooit was een dagje Parijs. ’s Morgens weg en ’s avonds laat weer terug.” Veel bezienswaardigheden zag ze niet. “Ik ben een echte lekkerbek en houd ontzettend van eten.” Proeven van al het lekkers dat de Franse hoofdstad te bieden heeft, was dan ook hetgeen ze tijdens haar bezoek deed. “Eten is een essentieel onderdeel van reizen.”

“Slechts één belangrijke tip: denk aan het paspoort.”

Naast wie zou je in het vliegtuig willen zitten en waarom? “In het vliegtuig zou ik graag wel eens een keer naast Floortje Dessing willen zitten. Het kan niet anders dan dat ze wat leuks te vertellen heeft tijdens de vlucht.”

Iedere editie vragen wij een Uniglobe-medewerker naar zijn of haar persoonlijke (reis) voorkeuren. Met recht dus een reportage ‘Uit het hart van Uniglobe’.

Sabine werkt sinds maart 2014 als Backoffice & accountmanagement bij Uniglobe Easy Travel in Uden. Naast haar verantwoordelijkheden op de afdeling Finance bestaat haar baan uit werkzaamheden als accountmanager waarbij ze zorgt dat de contacten met de klanten uit het huidige bestand goed onderhouden worden. Bij het ter perse gaan van deze Traveletc. is Sabine precies drie jaar in dienst. Haar werkcarrière startte in de reisbranche ze werkte eerder op een vakantiereisbureau en was docent toerisme – en daarna verliet ze een tijdje het werkveld om bij Uniglobe terug te keren naar de reisbranche.

30

Landen die ik heb bezocht? Sabine heeft aardig wat van de wereld gezien. Zo bereisde ze de volgende landen: België, Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije, Cyprus, Engeland, Schotland, Estland, Amerika, Canada, Antillen, Mexico, Venezuela, Barbados, Grenada & St. Lucia, Thailand, India, Nepal, Tunesië en Zuid-Afrika.

Favoriete zakenreisbestemming? Er is binnen Uniglobe Easy Travel in Uden geen bepaalde bestemming die populair is onder de klanten. “Wij

31


TOP 10 MICE TIPS 2017

TOP 10 MICE TIPS 2017

TOP 10: de leukste MICE-activiteiten Tekst: Eugenie Engelbracht • Beeld: Flickr.com

Dit keer leggen wij in de Top 10 niet de nadruk op bestemmingen voor MICE-reizen, maar juist op de activiteiten die je tijdens zo’n reis kunt ondernemen. Van fietsen in een stad tot een adrenaline verhogend teambuilding-uitje in het bos. Onze redactie zet de populairste MICE-activiteiten op een rij.

1

Fietsend een stad ontdekken Wat is er nu leuker om na een meeting met je collega’s even lekker te ontspannen en een stad te ontdekken? Nog leuker is als je dit met z’n allen op hét ultieme vervoermiddel doet: de fiets. In diverse Europese steden zijn er tal van mogelijkheden om de stad per fiets te ontdekken. Dat kan op individuele basis, maar ook prima in groepsverband tijdens speciale fietstours. Zie je jezelf al door de straten van Valencia gaan en een korte stop maken bij alle toeristische trekpleisters?

2

3 32

On tour per scooter Eigenlijk nog leuker dan de fiets, is een tocht met een scooter. Scheur door de kleine winkelstraatjes van Rome (dé stad van de scooters!) of maak een tour in de omgeving van Dublin. Zet een supertrendy helm op en ontdek de mooiste plekjes van een streek of stad op een originele en aangename manier. Veel scooters hebben een automatische versnellingsbak en het is helemaal niet moeilijk om met zo'n scooter te rijden. De maximumsnelheid bedraagt 50 km/u. Een prima snelheid, waarbij er genoeg gelegenheid is om de omgeving in je op te nemen.

Touren in bijzondere auto’s We blijven nog even bij de vervoermiddelen en schakelen over naar de categorie ‘bijzondere’ auto’s. De tijd dat deze auto’s alleen voor huwelijken werden gebruikt is voorbij. Steeds vaker worden bij MICE-tours diverse automodellen ingehuurd voor het maken van een bijzondere tocht. En zeg nu zelf: hoe leuk is het om een ritje te maken in een knalgele 2cv, een Mustang cabriolet 1966 of een échte oldtimer?

33


TOP 10 MICE TIPS 2017

Bij een MICE-reis wordt altijd ook zeker aandacht besteed aan de ‘inwendige’mens, oftewel een bijzondere lunch of een uitgebreid diner. Ooit wel eens aan een tapas tour gedacht? Deze tours worden heus niet alleen in Spanje aangeboden. Ook tapastours in Dublin, Dubai, Parijs en zelfs New York behoren tot de mogelijkheden. De tours kunnen zowel per fiets als te voet worden gemaakt. Tijdens zo’n tour bezoek je vaak meerdere en verschillende authentieke, lokale tapasbars. Je kunt er tapas proeven, maar krijgt ook uitleg over het traditionele eten. Een smakelijke verrassing dus!

5 6

Wil je zelf aan de slag gaan en een heerlijke maaltijd op tafel zetten? Overweeg dan eens een kookworkshop. Samen met je reisgenoten krijg je tijdens de workshop tekst en uitleg over alle ingrediënten die je voor de maaltijd gaat gebruiken. De kookworkshops worden vaak in een speciale kookstudio gegeven, maar een restaurant afhuren kan natuurlijk ook. Eén ding is zeker: bij de workshop leer je koken als een echte chef! En het leuke is: je mag na afloop je eigen gerecht opeten…

Het bezoeken van een sportwedstrijd staat ook in deze top 10 van populaire MICE-activiteiten. Niet zo gek, vanaf de tribune het football-, schaatsof basketbalteam aanmoedigen en je helemaal laten meeslepen in de sfeer van zo’n wedstrijd. En ondertussen met je collega’s de wedstrijd analyseren en na afloop op de overwinnning proosten! Wie kent niet de foto’s van de overvolle stadions waar de New York Giants hun sportieve prestaties vertonen? Een genot om naar te kijken, maar nog veel leuker om er zelf bij te zijn!

9

8

Feesten in de populairste clubs Even helemaal los gaan op opzwepende muziek in een leuke, gezellige en verrassende club en daar een heerlijke avondje uit je dak gaan met z’n allen terwijl de DJ de leukste hits draait? Het kan allemaal, zowel in Nederland als daarbuiten. Je bent vrijwel altijd verzekerd van een leuk avondje uit, waarbij je tot in de vroege uurtjes de beats van de muziek in je lichaam voelt dreunen.

Try to escape

Dé hit van 2016 en 2017 is ongetwijfeld een uitje naar de Escape Room. Wat kun je hierbij verwachten? Genoeg! Waan je in een doolhof van puzzels, raadsels en codes en probeer uiteindelijk te ontsnappen. In de room is het soms pikkedonker - en dus spannend! - maar samen met je teamgenoten ga je altijd op zoek naar een uitweg. Hilariteit, teamwork en spanning verzekerd!

Go team!

Een incentive-reis wordt vaak ook gebruikt voor een stukje teambuilding. Collega’s, reisgenoten of vrienden dagen elkaar uit om - vaak in competitieverband - de beste prestatie neer te zetten. Doel: elkaar beter leren kennen en te ontdekken hoe je de samenwerking onderling kunt verbeteren. Het leukste is om deze activiteiten in de buitenlucht te doen. Voorbeelden van teambuildingactiviteiten zijn er te over: van een vlot bouwen en daarmee een rivier oversteken en een TukTuk rally tot een heuse survivaltocht of een touwbanenparcours met uitdagende elementen in het bos.

34

Kookworkshops

7

Sportwedstrijden bezoeken

TOP 10 MICE TIPS 2017

4

Smakelijke tapas tours

10

De heli in! We’re flying high! Hoe spectaculair is het om samen met je team een helikoptervlucht boven een stad te maken? Ontdek hoe de piloot met zijn hoogtemeters aan de slag gaat, zijn werk uiterst serieus neemt en je tegelijkertijd laat genieten van geweldige uitzichten. Dit soort vluchten zijn voor veel deelnemers van een incentive het absolute hoogtepunt van de reis.

35


Reiskoffers

Top 5 lichtgewicht koffers Tekst: Eugenie Engelbracht • Beeld: Travelbags.nl

Hoe lichter je bagage, des te meer je mee kunt nemen. Wij spreken van een lichtgewicht koffer als de handbagage koffer uit een serie minder dan 2,5 kilo weegt. In samenwerking met Travelbags.nl stelden wij een top 5 samen van de meest verkochte lichtgewicht koffers onder zakelijke reizigers. Onze conclusie: mooie en handige koffers waarmee je comfortabel maar vooral light op reis gaat.

1

3

Samsonite LiteShock Spinner 55 - € 349,(Slechts 1,7 kilo)

2

Delsey Esplanade One Compartment Trolley Boardcase 15.6" - € 119,-

Rimowa Salsa Air Cabin Multiwheel 55 IATA Ultralight € 369,-

5 4

Samsonite Lite-Biz Spinner 55+ € 399,-

Delsey Caumartin 4 Wiel Cabin Trolley Slim 55 - € 199,-

Korting op nieuwe koffer! Alle genoemde koffers zijn online te koop via www.travelbags.nl. Als Uniglobe-klant profiteer je nu van 15% korting op het gehele assortiment. Gebruik bij je bestelling de code ‘UNIGLOBE15 om de korting te ontvangen.

37


Reportage

Net even wat anders

Jaap de Kort.

“Uitsmijter nog altijd het populairst” Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: martinhogeboom.nl

Hoe lunchen de zakenlui wanneer men in Nederland van afspraak naar afspraak rijdt?

Op 9 januari jongstleden opende van der Valk Zaltbommel haar deuren. Het gaat om een hotel met 130 kamers, zestien multifunctionele vergaderruimtes en een auditorium. Daarnaast beschikt het hotel over een eigen fitnessruimte, een restaurant, lounge en bar. Zaltbommel is voor Van der Valk erg aantrekkelijk, aan-

38

Jaap de Kort: “Wie hier komt lunchen is geen fortuin kwijt. De gemiddelde besteding ligt tussen de €10,- en €15,-. Een goede prijs voor een uitstekende kwaliteit.”

Wat opvalt is het feit dat tijdens de lunch weinig tot geen alcohol genuttigd wordt. “In het restaurant bieden we verscheidene alcoholische dranken aan, echter worden deze zeer weinig bestelt. Zelfs het alcoholvrije bier blijft onaangeroerd in onze koelkasten staan.

gezien de locatie goed zichtbaar is vanaf de drukste snelweg van het land, te weten de A2, de belangrijkste noord-zuid verbinding van Nederland.

Klassieker

Privacy

Dagelijks schuiven hotelgasten en passanten aan voor diverse à la carte lunchgerechten. Deze zijn zowel in het MC Café als in het à la carte restaurant Salt te gebruiken. Maar wat wordt er nu het meeste besteld in die heerlijke moderne, maar warme ambiance waarin de gerechten geserveerd worden? “De uitsmijter,” klinkt het volmondig. Drie spiegeleieren

Hoe lang verblijft een gemiddelde zakenluncher? “Redelijk standaard kan gezegd worden dat de mensen die hier zakelijk komen lunchen rond de klok van twaalven binnenstappen en uiterlijk een uur later de werkdag weer hervatten. Daarnaast hebben we veel ZZP’ers, freelancers en flexwerkers die Van der Valk Zaltbommel gebruiken als mobiel kantoor. We heb-

is eigenlijk het populairste lunchgerecht?

Dagelijks is het goed bereikbare restaurant Salt bij Van der Valk Zaltbommel van 11:30 tot 17:00 uur geopend voor de lunch. Snelle WiFi is inbegrepen.

Geen alcohol

Voor de grotere vergadergroepen bieden we ons live cooking lunchbuffet aan. Een buffet met een ruime keus aan producten. Iedereen kan hierbij voor zichzelf de keuze tussen een gezonde of minder gezondere lunch maken. Aangezien het buffet inclusief koffie, thee en sappen is, weet de gast voor aanvang van de maaltijd reeds wat de kosten zijn. We merken dat men dat als prettig ervaart, net als even lopen, wat tijdens een cursusdag ook niet verkeerd is.”

Zijn er trends te constateren, stelt men bepaalde eisen aan de middagmaaltijd en wat

Bij Van der Valk Zaltbommel wordt meer dan 80% van de genuttigde lunches aan zakenmensen geserveerd. Derhalve leggen wij onze vragen voor aan Jaap de Kort operationeel manager, verantwoordelijk voor Food & Beverage binnen het splinternieuwe filiaal.

Trends neemt De Kort niet echt waar. De favoriete klassiekers getuigen daarin. Heel vertrouwd en veilig dus. Typisch Nederlands. “Bij Van der Valk weet de gast wat hij kan en mag verwachten. Goede kwaliteit in een informele omgeving. Veel zakenlui spreken hier met elkaar af voor overleg met aansluitend een lunch. Bij Van Der Valk komen voornamelijk gasten die in rap tempo een snelle, herkenbare lunch willen nuttigen. Een uitgebreide 3-gangen lunch om je klant of baas mee te imponeren zie je dan ook niet snel. Naast de genoemde klassiekers bieden we de gast ook gerechten aan die wellicht niet direct met ons concept geassocieerd worden. De zoete aardappelsalade is daar een goed bijvoorbeeld van. Een eigenzinnig gerecht geserveerd met een gepocheerd eitje, gebrande uitjes, wat rode kool, rucola en afgemaakt met amandel en Roquefort.” De gerechten uit de frituur, die eveneens ongekend populair zijn, kennen zowel een vlees- als kaasvariant. Daarnaast zijn de kroketten ook als duo te bestellen. “Net even wat anders, dan anders.”

ben daar rekening mee gehouden; zo bieden we deze doelgroep een aantal werkplekken aan. Tevens hebben we in dit nieuwe hotel/restaurant rekening gehouden met de privacywens van de bezoeker. De zakelijke gast stelt het op prijs apart te zitten, op een plek waar het gesprek niet door derden gehoord wordt. Onze boots zijn daar perfect voor. Bovendien passen we tijdens lunchtijd het volume van de muziek aan, zodat het niet te stil, maar ook zeker niet te luidruchtig is, gedurende de maaltijd en/of het overleg.”

Klant in beeld Reportage

met ham, kaas, spek (of rosbief) geserveerd op bruin of witbrood staat onbetwist op nummer een. “Een klassieker, een gerecht dat bij Van der Valk hoort.” Op nummer 2 en 3 staan eveneens vertrouwde gerechten. Het 12-uurtje bestaande uit een broodje bal, mini-uitsmijter ham en een klein kopje tomatensoep - gevolgd door de boerenomelet. Een eiergerecht gevuld met champignon, rookspek, boerengroenten en bosuitjes geserveerd op bruin of wit brood.

39


Tekst: Niek Vernooij • Beeld: Jet Airways

Leverancier aan het woord

Jet Airways: focus op zakenreizigers

Jet Airways is sinds een klein jaar een vaste gast op Schiphol. De Indiase luchtvaartmaatschappij verplaatste haar Europese hub van Brussel naar Amsterdam en vliegt sindsdien dagelijks van en naar Mumbai en Delhi en het Canadese Toronto. De maatschappij, deels in handen van Etihad Airways, werkt daarbij nauw samen met KLM. Voor een nadere kennismaking met Jet Airways sprak Traveletc. met Samir Chada, General Manager in de Benelux. Kun je in het kort wat meer vertellen over Jet Airways? “Jet Airways is een private onderneming die in 1993 werd opgericht door Naresh Goyal. Aanvankelijk concentreerde de maatschappij zich alleen op binnenlandse routes. Vandaag de dag heeft Jet Airways 15.000 werknemers in dienst en bestaat het routenetwerk uit 67 bestemmingen, waarvan twintig internationaal. De vloot is gegroeid tot 117 vliegtuigen. De thuismarkt

blijft voor ons van groot belang, met Mumbai en Delhi als belangrijkste hubs.”

Wat is de kracht van Jet Airways? “Vooral het feit dat India als bestemming steeds belangrijker wordt. Dat heeft ons in staat gesteld ons internationale routenetwerk uit te bouwen. Daarnaast hebben we de typische Indiase gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Dat betekent service met een glimlach

41


Leverancier aan het woord

en niet alleen aan boord. Ook bij contact met het callcenter, boekingskantoor, bij de check-in en aan de gate ervaren passagiers dat.”

Op welke manier werken jullie samen met Uniglobe Travel? “Uniglobe Travel is een preferred partner voor ons. We werken al met ze samen sinds de opening van onze hub op Schiphol. Samenwerking met een partner als Uniglobe Travel is essentieel om onze klantenkring uit te breiden. Dat is belangrijk, omdat we een nieuwe maatschappij zijn op de Nederlandse markt. En mijn verantwoordelijkheid op de Benelux-markt is om te groeien met onze partners. Toen we nog vanaf Brussel vlogen, werkten we overigens wel al op offline-basis samen met Uniglobe Travel.”

Hoe is het eerste jaar van Jet Airways op Schiphol verlopen? “Vooral sinds juli is sprake van een flinke groei. Niet alleen door passagiers vanuit de Nederlandse markt, maar ook uit Scandinavië, Duitsland en Zwitserland die via Schiphol met ons vliegen. De bezettingsgraad ligt gemiddeld boven de negentig procent. We hebben de capaciteit geleidelijk met twintig procent opgevoerd door de inzet van grotere vliegtuigen. Sinds januari vliegen we alleen nog met de Boeing 777-300ER. Dit toestel biedt plaats aan 308 passagiers, waarvan dertig

Samir Chada: “Klanten, en dan met name zakenreizigers, moeten het merk vertrouwen.”

in Business Class en waar ik erg blij mee ben: acht stoelen in First Class.”

Hoe belangrijk is de zakelijke markt voor jullie? “Uit het feit dat we de Boeing 777-300ER met meer stoelen in Business en First Class hebben geïntroduceerd is onze focus op zakenreizigers af te leiden. En door een First Class te introduceren wilden we ook de markt testen. Er waren mensen die zeiden: het is geen goed idee. Ik wilde die uitdaging aan en eerlijk gezegd is de reactie vanuit de markt uitstekend, zelfs boven verwachting. We vullen niet op elke vlucht alle acht de stoelen, maar we hebben toch in vrij korte tijd diverse Nederlandse bedrijven kunnen binnenhalen die First Class met ons vliegen.”

Tekst: Eugenie Engelbracht • Beeld: Piroschka van de Wouw

Wat zijn de kenmerken van jullie premium cabines? “In onze Business Class zijn alle stoelen ‘lie-flat’ en bieden ze allemaal direct toegang tot het gangpad. Met daarnaast een brede selectie van wijnen, champagnes en maaltijden. In First Class hebben passagiers bovendien de beschikking over een ‘private suite’, waarbij je de deuren zelfs kan sluiten. De ervaring is te vergelijken met reizen in een privéjet.”

Welke van jullie bestemmingen zijn het meest in trek bij Nederlandse zakenreizigers? “In de eerste plaats natuurlijk Mumbai en Delhi. Daarnaast ook Indiase steden als Chennai, Hyderabad en Bangalore. Daarnaast zijn er ook passagiers die met ons via India naar Singapore en Hongkong reizen. Natuurlijk is er veel concurrentie van maatschappijen die rechtstreeks vliegen, maar in ons tweede operationele jaar op Schiphol is mijn focus om meer passagiers met ons naar dit soort belangrijke zakelijke bestemmingen te laten reizen.”

Wat zijn jouw plannen voor de komende jaren? “De grootste uitdaging is om de bekendheid van de merknaam te verbeteren via diverse kanalen. Klanten, en dan met name zakenreizigers, moeten het merk vertrouwen en genieten van de service. Het gaat daarbij niet alleen om de prijs, maar met name ook kwaliteit. Het is belangrijk om te groeien samen met partners als Uniglobe Travel.”

Staan er nog nieuwe bestemmingen op de planning? “We kijken continu naar mogelijkheden om uit te breiden. Ik kan niet bevestigen dat we het aantal bestemmingen uitbreiden, maar gezien de reacties vanuit de markt denken we daar wel over na. Het hangt er ook vanaf hoe ons tweede operationele jaar verloopt. Als we uitbreiden, is het meest waarschijnlijk is dat we naar extra bestemmingen in India gaan vliegen.”

42

All-in en First Class pakketten verzenden

succesvol ondernemen

“Zakenreizigers moeten genieten van de service”

Carlos de Vos en Bas Joustra.

In de nieuwe rubriek ‘Succesvol ondernemen’ staat een bedrijf centraal dat in een kort tijdsbestek zijn diensten en service met succes heeft gelanceerd. Dit keer gaat het om de organisatie ParcelParcel.com. Een bedrijf dat een verscheidenheid aan logistieke diensten levert en werkt volgens één filosofie: “Zendingen worden door ons all-in en First Class verzonden.” Het bedrijf blijkt het antwoord te zijn voor veel klanten die snel en goed een zending willen versturen. En het kán snel:

“Vandaag geboekt en binnen 24 uur door ons afgeleverd in New York” is het motto van ParcelParcel.

43


succesvol ondernemen

Kinderlijk eenvoudig Zendingen versturen kan bijna kinderlijk eenvoudig via het speciale verzendplatform MyParcelParcel. Bas: “Het is een gebruiksvriendelijke online tool, waarmee de klant zijn zending inboekt, een keuze maakt uit diverse vervoerders (FedEx, TNT en DHL Express, red.) en vervolgens de weg van zijn pakket kan volgen. Wij zorgen voor de rest. En dat alles tegen tarieven die tot 70% lager liggen dan de tarieven bij de grote vervoerders. Bij ons werken logistieke professionals die alle zendingen proactief in de gaten houden, onze vervoerspartners goed kennen en direct schakelen als er een probleem in het transport mocht zijn. Daar ligt onze kracht: een snel, goed en betrouwbaar product leveren.”

succesvol ondernemen

bestelling er moet zijn en verder geen toestanden. Zij willen zich, terecht, al helemaal niet druk maken over bijvoorbeeld douane-formulieren die noodzakelijk zijn bij een internationale verzending. Voor dit alles kan de klant een beroep op ons doen. Wij nemen hen al het werk uit handen en laten de zending op tijd en op de juiste plaats afleveren door onze vervoerspartners en verzorgen de benodigde formaliteiten. Dat bedoelen wij met ‘ontzorgen’ De klant staat bij ons echt centraal en dat is gelijk de reden van ons succes.”

Expansie

Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Carlos de Vos, Bas Joustra en Nico Veerman. Vandaag hebben Carlos en Bas de dagelijkse leiding over het bedrijf, dat inmiddels veertien medewerkers telt. Beide ondernemers deden veel ervaring op in zowel de reisbranche als de logistieke branche. Zij kennen het klappen van de zweep als het om verzenden gaat.

“Vandaag geboekt en binnen 24 uur afgeleverd in New York” 44

Veel verbeteringen In het kantoor in Naarden voert de kleur roze de boventoon. Zelfs de kabels van de patchkast kleuren roze, net als alle reclame-uitingen die ParcelParcel doet. Van de advertenties tot het welkomstkaartje dat nieuwe klanten krijgen als zij bij het bedrijf aankloppen. Roze is een kleur die gewoon om aandacht vráágt, waardoor de boodschap van het bedrijf goed kan worden overgebracht. Bas en Carlos vertellen maar al te graag over de start van hun bedrijf. Bas: “ParcelParcel is ontstaan omdat wij merkten dat er in de logistieke branche nog veel te verbeteren viel. Qua werkwijze, maar vooral op het gebied van service en verzendtarieven. Ieder bedrijf kan pakketten versturen, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Het gaat er alleen om hóe je dat doet en nog veel belangrijker: hoe je de klant bedient. Onze filosofie is dat we onze klanten in alle opzichten ‘ontzorgen’. Dus van A tot Z.”

gaat om een belangrijk contract dat binnen 24 uur in New York moet zijn, reisdocumenten voor een incentive-reis of een levensgroot kunstwerk - want dat laatste vervoeren wij ook - maakt dan niet uit. De klant wil alleen aangeven waar en wanneer zijn

In drie jaar tijd groeide ParcelParcel flink. Zo werd in 2016 een vestiging in België geopend en ziet dit jaar een vestiging in Duitsland het licht. Waar staat het bedrijf in 2025? “We zijn continu bezig met een verdere internationalisering en ontwikkelingen steeds nieuwe features binnen ons platform. Ik verwacht nog een behoorlijke expansie te kunnen realiseren en weet zeker dat we in 2025 ook buiten Europa gevestigd zijn”, besluit Carlos de Vos.

Geen toestanden Zijn compagnon Carlos vult aan: “Klanten willen maar één ding: hun zending op tijd en snel laten afleveren op de plaats van bestemming. Of het nu

Bas Joustra en Carlos de Vos: “Klanten willen maar één ding: hun zending op tijd en snel laten afleveren op de plaats van bestemming. Wij regelen dat.”

45


Bestemming in Beeld

Bestemming in Beeld

“Trek naar de oudste (volks)wijk van de stad: Plaka” Erechtheion, met haar beroemde kariatidentribune - een zuilengalerij waarbij 2,3 meter hoge vrouwenfiguren wiens hoofden als kapiteel dienen - was in religieus opzicht tijdens de gloriedagen belangrijker dan het veel grotere Parthenon. Daarnaast herleeft het verleden bij de restanten van de propyleeën. Naast een functie als ingangspoort tot de Akropolis diende het bouwwerk als plek waar dieren werden geofferd om de goden te vereren. Het beste uitzicht op de Egeïsche Zee heb je vanaf de tempel van Nikè, gewijd aan de god van de overwinning. Beklim de berg via de zuidelijke helling, deze route leidt je naar het theater van Dionysos.

Oudheid herleeft

Athene in een notendop Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: Flickr.com

Een zakenreis naar Athene is geen straf, zeker wanneer er hier en daar wat tijd rest om de Griekse hoofdstad te ontdekken. De stad vol archeologische schatten zoals het Parthenon op de Acropolis en het antieke Agora zijn het bezichtigen meer dan waard. Onze redactie deelt graag de beste tips in deze stad vol kloosters, smalle straatjes en prachtige uitzichten. 46

Athene is naast de hoofdstad tevens de grootste stad van Griekenland. Ook is het een dichtbevolkte stad, bijna 50% van de Grieken woont en werkt hier. Een stad die bol staat met schatten uit de oudheid en gezien kan worden als een openluchtmuseum waar heden en verleden naadloos met elkaar verweven zijn. Ontdek deze bruisende metropool met haar autovrije centrum, gezellige pleinen vol terrassen. Sla daarbij de gezellige winkelstraten en musea van wereldniveau zeker niet over.

Hoogste deel Zorg dat je aan boord van het vliegtuig een raamplaats boekt, aangezien je tijdens de landing reeds op een fenomenaal uitzicht op het symbool van de stad, de Arkopolis, getrakteerd wordt. De 156 meter hoge berg betekent in het Grieks dan ook 'het hoogste deel van de stad'. De belangrijkste bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid zijn hier te vinden. Het bekende Parthenon werd als tempel gebouwd voor de beschermgodin van de stad: Athena Parthenos. Het

Voor meer geschiedenis, bezoek je tijdens je trip aan Athene de Tempel van Zeus. In de 2e eeuw na Christus werd de bouw van de gigantische - naar het schijnt de grootste van Griekenland - tempel voltooid. Eeuwenlang is er aan de tempel gewerkt en Keizer Hadrianus droeg de tempel op aan de oppergod. Een enorm beeld van goud en ivoor werd naast een imposant beeld van de keizer in de tempel geplaatst. Tegenwoordig staan er nog een paar zuilen overeind, maar van de beelden is niet echt veel meer over. Wil je nog meer in de geschiedenis van Griekenland duiken?

Vervoer in de stad Vanaf de luchthaven is het centrum van Athene gemakkelijk per metro bereikbaar. De rit duurt ongeveer veertig minuten. Ben je van plan meerdere ritten te maken tijdens je verblijf, schaf dan een 24-uurs of weekkaart aan. Taxi’s rijden er in overvloed. De prijzen zijn in vergelijking met Nederland zeer voordelig. Let op: het verkeer is chaotisch en chauffeurs willen nog wel eens het nachttarief berekenen terwijl de zon nog hoog aan de hemel staat. Op zoek naar de belangrijkste plekken van de stad? Kies dan voor de ‘hop-onhop-off bus’: een bus die je langs vijftien toeristische trekpleisters van Athene voert.

47


Bestemming in Beeld

Zakelijke hotels Er is een ruim aanbod aan hotels in Athene, echter zijn deze lang niet allemaal ingespeeld op de zakelijke reiziger. Daarnaast zijn hotels die zich profileren als zakenhotel dikwijls wat gedateerd en voldoen de faciliteiten niet altijd aan de normen die de hedendaagse zakenreiziger stelt. Amalia Hotel Athens, Novotel Athenes en Melia Athens zijn centraal gelegen en een goede keuze voor een gedegen uitvalsbasis in de stad. Liever een accommodatie in de buurt van de luchthaven? Dan is Sofitel Athens Airport een goede optie.

vertelt over de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en laat je genieten van typische Griekse Mezedes. Deze kleine hapjes zijn een essentieel onderdeel van de Griekse keuken. Ze staan garant voor een kennismaking met het dagelijkse, sociale leven van de Griek. In het Nationaal Archeologisch Museum kun je de kunstschatten uit de oude Griekenland bewonderen. Tip: zorg dat je het bronzen beeld van Poseidon niet overslaat, een topstuk.

Griekse gezelligheid Athene is niet enkel een stad vol historische bezienswaardigheden. Sinds de Olympische Spelen van 2004 is de Griekse hoofdstad getransformeerd in een levendige metropool met dito centrum. Trek naar de oudste (volks)wijk van de stad: Plaka. Gelegen aan de voet van de Akropolis vind je een labyrint aan smalle straatjes,

die bol staan van de kleurrijke pandjes en gezellige terrassen. Struin over de markt, waar luidruchtige marktkoopmannen hun waar aan de man brengen. Op zoek naar een presentje voor de thuisblijvers? Een handgeweven tapijt, koperen koffiepot of olijfolie? Zeker weten dat je hier in een van de vele souvenirwinkeltjes slaagt.

Happen en trappen Na een dag vol afspraken en vergaderingen, is het heerlijk om even te ontspannen. Stap op de fiets en combineer een kennismaking met de Griekse keuken met het bezichtigen van de stad. Een Nederlandse gids

Verlaat de stad Door haar ligging aan de Atheense Rivièra is tijdens een bezoek aan de stad Athene het strand nimmer ver weg. Net buiten de stad ligt Phalerum, een plek om even bij te komen van alle afspraken van de zakenreis en te genieten. Drink een Ouzo onder een palmboom of duik in het helderblauwe water. Of trek er een middag op uit naar het mooie strand van Glyfada, gemakkelijk vanuit de stad te bereiken per tram. Wat meer vrije tijd? Overweeg dan vanuit de havenstad Piraeus per boot naar één van de vele eilanden te

“Zorg dat je het bronzen beeld van Poseidon niet mist” varen. Flaneer over de boulevard van Palaio Faliro en bezoek de moderne jachthaven. Geniet bij de diverse strandtenten van een verfrissende cocktail en vlei jezelf neer op een van de strandbedjes. En doe even helemaal niets…

Vliegen naar Athene KLM en Transavia voeren rechtstreekse vluchten uit tussen Amsterdam en Athene. KLM verbindt de twee steden twee keer per dag en Transavia dagelijks, de vluchten worden uitgevoerd met een comfortabele Boeing 737. Ook vliegt Transavia vier keer per week vanaf Eindhoven Airport naar Athene. De vluchten naar Athene duren ongeveer 3,5 uur. Frequent flyers kunnen uiteraard ook Flying Blue punten sparen op deze vluchten. Ook vliegt de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines dagelijks van Amsterdam naar Athene. Zij voeren de vluchten uit met een Airbus A320. Wilt u meer informatie over vluchten naar Athene? Neem dan contact met ons op.

In oudste (volks)wijk Plaka vind je een labyrint aan smalle straatjes met kleurrijke pandjes en gezellige terrassen.

48

Struinen op de markt op zoek naar een passend souvenir.

Genieten van typische Griekse Mezedes…

49


wereldse keuken

Laura Bellai is sales manager bij Uniglobe Special Travel, moeder en echtgenote en vooral gék op koken! In deze rubriek daagt Laura jou uit een bepaald gerecht te proberen. Dit keer: Indiase Biryani Masala curry en Griekse Dolmades, geheel passend bij de reportages over India en Athene.

Indiase Biryani Masala curry Het is een feest om met de prachtig gekleurde kruiden uit de Indiase keuken te werken. Curry verveelt nooit, want de variaties zijn eindeloos. Vis, vlees of vegetarisch, het is allemaal even heerlijk. We nemen je dus graag mee op reis naar India, gewoon in jouw eigen Hollandse keuken.

Ingrediënten 600 tot 800 gram kalkoenfilet 1 bloemkool 1 grote ui 3 tenen knoflook 1 blikje tomatenblokjes 250 ml kokosmelk ½ chinese kool Scheutje pindaolie (arachideolie) 1 el biryani masala 2 hele kardemom bonen 1 tl komijn 1 tl kurkuma 1 el koriander

Favoriet voor jong en oud is de gangbare Biryani masala curry met kalkoen en bloemkool. Voor de vegetarische variant vervang je de kalkoen voor een tweede bloemkool of andere groenten, en voor twee personen heb je aan één bloemkool natuurlijk genoeg. Voor een gezin heb je het volgende nodig:

Dit heerlijke Griekse hapje eet je als tussendoortje, lunch of voorgerecht. Voor het beste resultaat gebruikt je wijnbladeren maar als je die niet kunt

Ingrediënten Wijnbladeren of witte kool 100 gr risottorijst 1 kleine ui 2 lente-uitjes 3 tenen knoflook 1 el vers gehakte peterselie 1 el vers gehakte basilicum 1 el vers gehakte munt 1 tl dille (vers of gedroogd) Peper en zout Sap van een halve citroen Olijfolie 300 ml gekookt water of bouillon

vinden, is het groene blad van witte kool een goed alternatief. Dit recept is genoeg voor een dozijn dolmades.

Spoel de bladeren af en leg ze in een afgesloten pan met gekookt water. De uitjes en knoflook klein snijden en de verse kruiden fijnhakken. Verwarm een scheut olijfolie in een kleine pan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg rijst, peper, zout en fijngehakte kruiden toe. Goed omscheppen. Giet het gekookte water of de bouillon erbij en laat alles op laag vuur garen tot het vocht is opgenomen. Regelmatig roeren. Eventueel nog wat vocht toevoegen als de rijst nog niet zacht genoeg is.

Wereldse recepten

Griekse Dolmades

De bladeren uit laten lekken en met de buitenkant naar boven op een plank leggen, verwijder het hardere deel aan de onderkant van het blad. Leg een eetlepel van het rijstmengsel op het blad, vouw de onderkant over de rijst, vouw de zijkanten dicht en rol verder op tot een stevig langwerpig rolletje. Leg de rolletjes dicht tegen elkaar in een kleine pan. Citroensap, een flinke scheut olijfolie en een beetje water erover schenken tot de dolmades bedekt zijn. Op laag vuur 20 minuten laten sudderen, let op dat ze niet gaan drijven. Deksel op de pan, vuur uit en rustig laten afkoelen tot kamertemperatuur.

Kali orexi (eet smakelijk)!

Snij de kalkoenfilet in kleine blokjes. Verwarm een scheut pindaolie in een hapjespan of wok en voeg de blokjes toe. Ondertussen de bloemkool in kleine roosjes snijden, ui snipperen en knoflook fijn snijden. Als het vlees begint te kleuren, de biryani kruiden toevoegen en de kalkoen hierin omscheppen tot alles is bedekt. Voeg de gesneden groenten toe en bak deze kort mee. Het blikje tomatenblokjes erbij en het geheel afmaken met de overige kruiden. De kardemom bonen kook je in z’n geheel mee voor de smaak. Als laatste gaat de kokosmelk in de pan en laat je alles nog een paar minuten sudderen zodat de smaken goed intrekken. Liefst met een deksel op de pan. Deze heerlijke curry heeft niets meer nodig, maar je kunt het naar smaak ook serveren met naanbrood of Indiase rijst.

Achchese bhojon kijie (eet smakelijk!)

50

51


kantoor in beeld

Het uitbreken van de vogelpest in Nederland en ook daarbuiten, zorgde ervoor dat Regtop zijn activiteiten vanuit sanitaire redenen door de overheid aan banden werden gelegd. “Het was noodzakelijk de horizon te verbreden.” Een advertentie trok zijn aandacht, een advertentie inzake Uniglobe. “In 2005 startte ik met een zakenpartner het eerste kantoor. Op dit moment vorm ik met mijn team een gemêleerd gezelschap met zeer verschillende achtergronden en specialiteiten. Het mooiste is, dat ik het merendeel van mijn medewerksters van het eerste uur nog altijd in mijn team mag hebben.”

Groei-ambities

André Regtop.

“We gaan mee met de flow in de markt”

Op dit moment zijn er 28 medewerkers actief verdeeld over drie filialen in Hoogeveen, Groningen en Düsseldorf. “Recentelijk verhuisden we naar een nieuwe locatie in Hoogeveen. Een ruimer onderkomen met uitstekende werkomstandigheden voor het personeel, dat onze groei-ambities onderstreept.”

Behalve verschillende filialen, kent Uniglobe TT Travel ook verschillende afdelingen. Op de afdeling Marine/ Offshore draagt het kantoor zorg voor zeelui en offshore medewerkers. “Een aparte tak van sport. Voor dit type reiziger gelden andere tarieven bij luchtvaartmaatschappijen, ook de voorwaarden verschillen doorgaans ten opzichte van reguliere reizen.” Op de afdeling is het zaak snel te kunnen schakelen. Wanneer een zogeheten crewchange zich voordoet, dienen de zeelieden zo spoedig mogelijk van en naar het schip te reizen. “Planning is key.”

Kantoor in beeld

“Wij waken over de gestelde budgetten”

Op de afdeling Groups & Incentives gaat het om een heel ander type reizen. “Recentelijk hebben we besloten meer focus op deze doelgroep te leggen. We zien bij huidige relaties dat de aandacht voor dergelijk reizen groeiende is. Met een stuk innovatie (meer betrekking op de reguliere individuele zakenreizen) willen we onderscheidend zijn. Met een dosis creativiteit en persoonlijke zorg trachten wij niet alleen de wensen van de klant waar te maken. Het streven is deze te overtreffen.” Hoe bewerkstelligen ze dat? “We denken graag met de klant mee en waken over de gestelde budgetten. Wanneer een bestemming te duur wordt, door drukte of een hoge ticketprijs dragen wij zelf een alternatief aan, zodat de doelstelling van de trip toch behaald wordt.” Op dit moment werkt Uniglobe TT Travel op de e-travel servicedesk met twee dedicated werknemers. Zij bieden directe support bij eventuele proces-issues en gebruikersvragen rondom het systeem. "Middels een

“We zijn blij met onze trouwe klantenkring. Het zijn contacten van het eerste uur”, aldus André Regtop.

Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: Piroschka van de Wouw

“Mijn personeel is de spil van mijn organisatie. Ik faciliteer; echter zij zijn degene die dagelijks het contact met de klanten onderhouden. Mijn team voelt de klant aan, fungeert als vertrouwd aanspreekpunt en denkt actief mee. Zij staan voor optimaal ontzorgen,” opent André Regtop directeur Uniglobe TT Travel, de grootste zakenreisorganisatie van Noord Nederland, het gesprek. De affiniteit met het reizen ontstond bij André vanuit zijn functie als exportmanager binnen een handelsbedrijf, dat hij samen met zakenpartner midden jaren negentig opstartte. “We waren vooral actief in de wereldwijde export van pluimveeproducten en stalin-

52

richtingen voor kippen. In de tijd was het heel normaal dat de contractonderhandelingen bij de pluimveehouder aan tafel in de keuken gevoerd werden. Hierdoor was ik genoodzaakt frequent mijn koffers te pakken. Ik was mijn tijd als ‘road warrior’ ver vooruit."

53


Trends Regtop ziet niet direct trends als het gaat om populariteit qua bestemmingen. “Wat we wel merken is het feit dat klanten met buitenlandse vestigingen filialen er steeds vaker voor kiezen alles bij ons onder te brengen.” Een stuk data consolidering, centralisering en controle in de uitvoering van de (proces)wensen en afspraken, een centraal aanspreekpunt en inzicht/ een totaaloverzicht van de kosten. Het kent enkel voordelen. “We gaan mee met de flow in de markt. Wanneer er een aanslag is, merken we dat vanzelfsprekend en levert het een stagnatie op in de boekingen. Ja, zelfs als het enkel om een overstap gaat.” Regtop verklaart dat hij van mening is dat je als zakenreisbureau de klant een totaaloplossing dient te leveren. “Daar hoort ook een ondersteuning bij voor de klant in de uitvoering van zijn zorgplicht naar zijn medewerkers c.q. reizigers. Het is onze taak zorg te dragen voor een professionele en efficiënte invulling van het zakenreismanagement, dus dat de klant met een goed gevoel zijn reis aanvangt en beleeft." Door de goede vertrouwensband die de kantoren met de klanten in de loop der jaren hebben opgebouwd, spreekt Regtop dan ook liever van

een 'partnership' dan van een 'klantrelatie'. “Ook hier komt dat stukje 'ontzorgen' weer om de hoek kijken.”

Toekomst “We zijn blij met onze trouwe klantenkring. Het zijn contacten van het eerste uur.” André blikt terug naar zijn begintijd. “Ik ging naar een afspraak en direct na mijn bezoek werd de reis telefonisch geboekt. We waren zo blij! Die vreugde deel ik nog altijd met de medewerkers die samen met mij die eerste tickets printten voor deze klant. Dat zijn mooie dingen.”

Kantoor in beeld

‘state of the art’-programma van Amadeus integreren wij op dit moment, als eerste zakenreisorganisatie in Nederland, de nieuwste ontwikkelingen tailormade in een bestaand bedrijfsproces van de klant. Het neusje van de zalm,” aldus Regtop.

De globalisering staat niet stil, verlies van een enkele lokale klant door het beleid van een hoofdkantoor elders wereldwijd is bijna niet te voorkomen. Wel merkt hij op dat er onlangs enkele klanten binnen de groep teruggekeerd zijn omdat de verwachtingen rondom de mogelijkheden van een grote 'global'-aanbieder lokaal niet waargemaakt konden worden. “Goedkoop is duurkoop. De organisaties die beweerden het goedkoper en efficiënter te kunnen, kostten de bedrijven uiteindelijk alleen maar meer geld.” Voor groei is altijd ruimte. Het kantoor in Groningen groeide van 2,5 medewerker naar het huidige zes. De toekomst ziet er goed uit. Tot slot wil André graag nog iets benadrukken: “Het klinkt als een cliché, maar zonder de ervaring, kennis en inzet van de medewerksters waren we nooit zover gekomen. Het is de toegewijde persoonlijke zorg naar je klant die het onderscheidt maakt. Dit zit in onze genen en vormt onze bedrijfscultuur.”

André Regtop: “Op dit moment vorm ik met mijn team een gemêleerd gezelschap met zeer verschillende achtergronden en specialiteiten”.

55


Cees Klinkenberg: “De Corette Chardonnay met de elegante smaak is één van mijn favoriete wijnen”.

Wijnen in beeld

Tekst: Eugenie Engelbracht • Beeld: Wijnkoperij De Gouden Ton en Piroschka van de Wouw

“Wijn is onder de dranken de nuttigste, onder de medicijnen de lekkerste, en onder de voedingsmiddelen de aangenaamste”. Een uitspraak van de Grieks filosoof Plutarcus. Met het voorjaar in aantocht lanceren wij deze wijnrubriek, waarbij wij - in samenwerking met Wijnkoperij De Gouden Ton - een aantal wijnen de revue passeren. De aftrap voor de rubriek wordt gegeven door Cees Klinkenberg, directeur van Uniglobe Travel. Hij is een fervent wijnliefhebber en deelt graag zijn favoriete voorjaarswijnen.

Riff Pinot grigio Algemeen: deze wijn komt uit Noord-Italië, aan de voet van de Dolomieten. De naam ‘Riff’ herinnert aan de geologische herkomst van de Dolomieten. Smaakomschrijving: helder strogeel met een groen zweempje. Zeer verfijnd in de neus, fruit van appel en perzik. Uitgesproken van smaak, zuiver, elegant en fruitig. Vooral fris en sappig. Culinair advies: bij gerechten met vis of (wit) vlees, patés en terrines, vis, schelp- en schaaldieren, gevogelte, wit vlees en paddenstoelen. Prijs: € 10,50

56

Algemeen: deze wijn komt uit de Languedoc-Roussillon (Frankrijk). De druiven komen grotendeels van hooggelegen (400 meter) wijngaarden gelegen aan de voet van de Cévennes en uit de streek Limoux. Smaakomschrijving: de wijn heeft een prachtige goudgele kleur en geeft geuren af van fris fruit, peren, groene appel en noten. De smaak is elegant en mondvullend. De aromatische finale bevat subtiele smaken van abrikoos, vanille en eiken.

Wijnen in beeld

Goede wijn behoeft geen krans

Corette Chardonnay

Culinair advies: uitstekende wijn voor het aperitief. Aan tafel combineert het goed met schelpen schaaldieren, zeevis, gevogelte, pasta, en rijpe, romige witschimmelkazen. Prijs: € 8,95

Enate Joven Algemeen: ENATE is gelegen in het dorp Salas Bajas, in Somontano, Spanje. De wijngaarden voor deze hippe rode wijn liggen op 550600 meter boven de zeespiegel, beschermd door de Pyreneeën. Door de hoogte is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht zeer groot. Dit geeft de druiven extra complexiteit, aromatische kracht en smaak. Smaakomschrijving: prachtige, uitnodigende kleur. Zeer aromatisch, met nuances van rood fruit (kersen, bessen, aardbeien), karamel en drop. Fris en levendig, rond en zacht op de tong, warm en fruitig. Culinair advies: uitstekend bij tapas zoals garnalenkroketten en chorizo, maar ook bij pasta, rijstschotels en gegrilde lamskoteletjes of vleesspiesjes. Prijs: € 8,95

Perrin Cotes du Rhone Réserve rouge Algemeen: de druiven voor de Côtes du Rhône Réserve Rouge zijn voor een substantieel gedeelte afkomstig van eigen wijngaarden van de familie Perrin. De grenache druiven zijn grotendeels afkomstig van de wijngaarden van Château du Grand Prébois en de syrah druiven komen uit de wijngaarden die bij Vinsobres liggen. Smaakomschrijving: doorzichtig diep robijnrood van kleur, met aroma’s van rode en zwarte bessen en heel licht wat gedroogde Provençaalse kruiden. Culinair advies: ideaal voor alledag, picknick, barbecue, daube Provençale, lamskoteletjes, pastagerechten en pizza. Prijs: € 11,95

Korting op de wijnen van de Gouden Ton Profiteer nu van 15% korting op de wijnen die in deze rubriek zijn omschreven. Gebruik hiervoor kortingscode “UNIGLOBE15”. Voor alle andere wijnen uit het assortiment geldt een korting van 10%. Gebruik hiervoor de kortingscode “UNIGLOBE10”. Kijk voor het hele wijnassortiment op www.degoudenton.nl

57


airports in beeld

Hong Kong International Airport (HKG) Vluchten: KLM (Schiphol) en Cathay Pacific (Schiphol, Düsseldorf). Vluchtduur: circa 11,5 uur. Doorverbindingen: onder andere naar China, Japan, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland. De luchthaven van Hong Kong, gevestigd op een in zee aangelegd eiland voor de kust, is hypermodern. De meeste verre vluchten komen aan in Terminal 1, prijsvechters maken gebruik van Terminal 2. Laatstgenoemde biedt het zogeheten SkyPlaza, een complex met faciliteiten om te werken en te ontspannen. WiFi is gratis en er is voldoende stroomvoorziening. Let op: de stopcontacten vereisen een adapter voor westerse stekkers. Naast de Marco Polo Lounge van Cathay Pacific zijn er meerdere andere lounges,

Overstappen in Azië

waarvan tegen betaling gebruik kan worden gemaakt. Wie even wil bewegen, kan net buiten de luchthaven terecht op de Sky City Nine Eagles golfbaan, maar ook binnen kan worden geoefend in de GreenLive Air golfsimulator. Hong Kong International Airport biedt tevens onderdak aan het grootste IMAX filmtheater van Hongkong, gevestigd in Terminal 2. Voor liefhebbers is ook een bezoek aan het Aviation Discovery Center aan te raden, een expositie over de luchtvaart in het land, met daarbij een panoramaterras dat uitzicht biedt over de luchthaven.

airports in beeld

andere duizenden soorten inheemse vlinders en zeldzame cactussen te vinden, evenals geurige orchideeën. Ook op cultuur wordt gelet: de luchthaven biedt onderdak aan het grootste bewegende kunstwerk ter wereld in de vorm van Kinetic Rain. Wie een paar uur moet overbruggen, kan gebruik maken van een gratis stadstour van twee uur. Een unieke beleving is het zwembad op het dak van het Aerotel Airport Transit Hotel in Terminal 1. Voor een klein bedrag zwemmen met uitzicht op de vliegtuigen!

Jakarta Soekarno-Hatta International Airport (JKT) Vluchten: KLM (Schiphol) en Garuda Indonesia (Schiphol). Vluchtduur: circa 14 uur. Doorverbindingen: onder andere naar Indonesië, Papoea-Nieuw Guinea, Maleisië, Australië en China. De luchthaven van Jakarta is de toegangspoort van Indonesië, met doorverbindingen naar talrijke binnenlandse bestemmingen. Vrijwel alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan op de luchthaven, van traditionele airlines tot prijsvechters. In 2011 werd de luchthaven uitgebreid met de nieuwe Terminal 3. Deze is bedoeld om de drukte waarom de luchthaven bekend staat op te vangen. De terminal

Op de luchthaven van Singapore staat het grootste bewegende kunstwerk ter wereld in de vorm van Kinetic Rain.

Tekst: Klaas-Jan van Woerkom • Beeld: Wikipedia en Flickr

Reizen richting het Verre Oosten kan een vermoeiende bezigheid zijn. Gelukkig bieden talloze knooppunten in Azië ruimschoots faciliteiten om te werken of juist te ontspannen en in de lokale cultuur te duiken. We zetten een aantal bekende hubs op een rij, die soms onverwachte verrassingen bieden. Singapore Changi Airport (SIN) Vluchten: KLM (Schiphol) en Singapore Airlines (Schiphol, Düsseldorf). Vluchtduur: circa 13,5 uur. Doorverbindingen: onder andere naar China, Maleisië, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland. De drie ruime terminals op de luchthaven van Singapore bieden reizigers alle praktische noodzake-

58

lijkheden, maar herbergen ook enkele opvallende faciliteiten. Naast de KrisFlyer Gold lounges van Singapore Airlines zijn er meer dan tien andere lounges om rustig te werken en te ontspannen. WiFi is op de hele luchthaven gratis. Wie op zoek is naar vermaak kan neerstrijken in de gratis filmtheaters in Terminal 2 en 3, die non-stop geopend zijn. Changi Airport besteedt veel aandacht aan natuur, wat naar voren komt in de grote binnentuinen in elke terminal. Daar zijn onder

59


Bijzonder is de Hello Kitty Lounge op de luchthaven van Tapei bij gate C3.

Net buiten Hong Kong International Airport kun je terecht op de Sky City Nine Eagles golfbaan.

Guangzhou Baiyun International Airport (CAN) Vluchten: China Southern Airlines (Schiphol). Vluchtduur: circa 11 uur. Doorverbindingen: onder andere naar China, Indonesië, Vietnam, Filippijnen en Australië. De luchthaven van Guangzhou is de op twee na grootste luchthaven van China en een hub van China Southern Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië. Het netwerk omvat tientallen bestemmingen in China, Hongkong, Macau en Taiwan. In de terminal, die uit drie delen bestaat, bevinden zich verschillende lounges van grote Chinese luchtvaartmaatschappijen, zoals China Southern, China Eastern, Air China en Hainan Airlines. Reizigers van China Southern die op Guangzhou een overstaptijd van acht uur of langer hebben kunnen gratis gebruik maken van hotelaccommodatie. Passagiers in Business of First Class en Sky Pearl Gold-leden krijgen een vier- of vijfsterren hotel, Economy en Economy Plus-reizigers worden in een viersterren accommodatie ondergebracht. Wie liever op de luchthaven blijft kan gebruik maken van WiFi, dat de eerste vijf uur gratis is.

Taipei Taoyuan International Airport (TPE) Vluchten: KLM (Schiphol), China Airlines (Schiphol), EVA Air (Schiphol). Vluchtduur: circa 12,5 uur. Doorverbindingen: onder andere naar Japan, Zuid-Korea, China, Maleisië en Australië.

De luchthaven van Jakarta biedt tal van doorverbindingen naar binnen- en buitenlandse bestemmingen.

Op de luchthaven van Jakarta is WiFi de eerste vijf uur gratis.

60

De internationale luchthaven van Taipei fungeert als thuisbasis van zowel China Airlines als EVA Air. De twee terminals (een derde opent in 2020) biedt talloze opties om tijdens een overstap iets leuks te ondernemen. Zo wordt op de luchthaven uitgebreid aandacht besteed aan de cultuur van Taiwan. In een dependance van het National Museum of History kunnen bezoekers alles te weten komen over de geschiedenis het land. Daarnaast zijn de exposities in een kleine vestiging van het National Palace een aanrader. De luchthaven herbergt ook een Cultural Experience Area, waar bezoekers kunstvormen als kalligrafie en het beschilderen van traditionele papieren paraplu’s kunnen zien en beoefenen. Bijzonder is de Hello Kitty Lounge bij gate C3. Dit wachtgebied is geheel gethematiseerd rond de populaire cartoonfiguurtjes van de Sanrio Family. Wie opgefrist zijn volgende vlucht wil nemen kan bovendien op diverse punten in de terminal gratis douchefaciliteiten vinden.

Wist je dat… … alle Nederlandse Uniglobe kantoren in 2016 ongeveer 680 tickets per dag hebben geboekt en ruim 475.000 passagiers hebben mogen voorzien van een optimaal reisschema? … KLM de meeste punctuele luchtvaartmaatschappij ter wereld is volgens de website Flightstats?

Traveletctraatjes

wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten van Garuda, terwijl Terminal 2 bedoeld is voor internationale vluchten en prijsvechters. Terminal 1 doet eveneens dienst voor binnenlandse vluchten. Naast de twee eigen lounges van Garuda Indonesia zijn er nog acht lounges waarvan tegen betaling gebruik kan worden gemaakt. WiFi is gratis in de terminal.

… People’s Viennalina sinds november 2016 de maatschappij is met de kortste internationale verbinding ter wereld: Althenrhein naar Friedrichshafen (20 kilometer)? … Qatar Airlines het record voor de langste vlucht ter wereld in handen heeft: Doha – Auckland (14.535 kilometer)? … er op Schiphol in de piekuren 110 vertrekkende vliegbewegingen per uur mogelijk zijn? … 60% van alle passagiers op Schiphol man is. … KLM, Xiamen Airlines, Kenya Airways, TUIfly en Aeromexico vluchten uitvoert met de Dreamliner 787 vanaf Schiphol?

Zestig procent van alle passagiers op Schiphol is man.

… in 2016 ruim 23 miljoen koffers wereldwijd zijn kwijt geraakt? ... Atlanta de drukte luchthaven ter wereld is met jaarlijks ruim 101 miljoen passagiers? … steeds meer luchthavens zogenaamde ‘stille luchthavens’ worden? Dit betekent dat er geen omroepberichten zijn … op 8 april wij ons interne congres organiseren? … Londen de nummer één zakenreisbestemming voor Nederlandse reizigers is? … de drukste vliegverbinding ter wereld Seoul - Jeju is? In 2016 vlogen 6.561.314 passagiers deze route binnen Zuid Korea. … steeds meer MKB-bedrijven een incentivereis boeken? 61


LIFESTYLE

Drinken uit een diamantglas Sfeervol lampje

Mooie tafelaccessoires maken van elke tafel een blikvanger. PUIK Art presenteert een speelse en innovatieve lijn tafelaccessoires die stuk voor stuk bijzonder zijn in de vormgeving, het materiaal of in gebruik. Hiermee maakt PUIK Art (www.puik-art.com) haar belofte als een merk dat de status quo uitdaagt meer dan waar. De diamantvormige Radiant glazen (€ 24,95) en de Rare karaf (€ 34,95) zijn typisch voorbeelden van design met een twist. De tafelaccessoires zijn niet alleen bijzonder mooi door het gebruik van mondgeblazen kristalglas, maar ook omdat ze op speelse wijze op een schuine zijde van de diamantvorm geplaatst kunnen worden.

Geef lege flessen een tweede leven met de BottleLight van Suck UK. De aluminium staaf beschikt over LED-verlichting waarmee je elke fles omtovert in een sfeervol lampje. Zeker mooi in combinatie met gekleurd glas en perfect voor een zomeravond of gewoon gezellig binnen. De BottleLight is een aluminium staaf van 26 centimeter met een lampje aan het uiteinde. Hij is volledig waterdicht, dus perfect voor buiten en ook een prima alternatief voor een kaars. Door de BottleLight te draaien zet je deze aan/uit. Je laadt het flessenlampje op met een usbstekker of via de usb-poort op je computer. De Bottle light is zuinig in gebruik: een uur opladen, geeft 2,5 uur licht. De BottleLight is 5 cm hoog en gemaakt van kurk en kunststof. Prijs: € 12,50 (www.cadeau-cadeau.nl)

Mooi, stijlvol, elegant en lekker warm Moving Zebra, een nieuw Nederlands label dat gevestigd is in Utrecht, lanceert een webwinkel met een prachtige collectie kasjmier kleding. De kleding is ideaal tijdens koele dagen. Een dikke trui is doorgaans niet erg vrouwelijk en elegant. Kasjmier daarentegen is zacht, warm, luxe en bijzonder. Goede kasjmier kleding geeft een outfit een luxe, bijzondere uitstraling. Een geweldige sjaal om je nek of schouders trekt de aandacht naar je gezicht en geeft een accent aan je outfit. De exclusieve kasjmier collectie bestaat uit verschillende typen sjaals, truien, shirts en vesten in mooie, warme kleuren. Makkelijk te combineren met een stijlvolle rok, maar ook met een hippe spijkerbroek. De tijdloze kwaliteitskleding kan elke dag gedragen worden, zowel op het werk als in je vrije tijd. Bekijk de gehele collectie op www.movingzebra.com.

62

Houten tekstblokken zijn populairder dan ooit en passen helemaal in de huidige woontrends. Je ziet ze in alle soorten en maten en met diverse leuke teksten. Maar een naamblok met eigen tekst is natuurlijk helemaal een aanwinst voor je interieur. Leg een speciale zin vast die voor jou en je partner iets bijzonders betekent. Ook leuk: vereeuwig een gekke uitspraak van je kind op een houten tekstblok of verras een collega die tien jaar in dienst is met een bijzonder maar persoonlijk cadeau. Met een gedetailleerde afwerking, een mooie verpakking en snelle verzending zorgt Naamelijk ervoor dat je niet lang hoeft te wachten om iemand te verrassen met jouw persoonlijke cadeau. Bekijk het assortiment en de mogelijkheden op www.naamelijk.nl.

LIFESTYLE

Hippe houten tekstblokken

Juweel van een klokje Only your music Luister je voornamelijk muziek in het openbaar vervoer of het vliegtuig, dan is een noise cancelling koptelefoon een goede keuze voor jou. Met de Bose QuietComfort 35 luister je ongestoord en draadloos naar je favoriete muziek. Koppel de hoofdtelefoon via Bluetooth of NFC aan je audioapparaat. Door de actieve noise cancelling functie heb je geen last van omgevingsgeluid, dus hoor je de muziek beter. Het ruisverminderingssysteem zorgt ervoor dat je beter verstaanbaar bent aan de telefoon. De accu van de hoofdtelefoon gaat twintig uur lang mee. Je kunt urenlang naar muziek blijven luisteren dankzij het lichte, comfortabele ontwerp. Via de Bose Connect app beheer je gekoppelde apparaten. Zo wissel je tussen verschillende audioapparaten. Als je de hoofdtelefoon niet nodig hebt, berg je hem op in de meegeleverde hardcase. Om van het kwalitatieve geluid van de koptelefoon te genieten is het van belang dat de noise cancelling aanstaat. Prijs: € 379,(www.hoofdtelefoonstore.nl).

Op zoek naar een bijzonder horloge voor jezelf, vriendin of voor iemand anders? Als je één van deze twee horloges kiest, zit je altijd goed. De horloges van de bekende designer Michael Kors worden geleverd in een luxe MK gift box, wat het geven en krijgen nog leuker maakt. Je kunt kiezen uit twee modellen. De Michael Kors MK6077 Ritz horloge is uitgevoerd in rosé goud en heeft een chronograaf functie waardoor je verschillende tijden kunt meten. Elegance en stijl is wat het Michael Kors MK5353 Parker horloge uitstraalt. De prachtige slanke ‘kast’ van 43 mm die we van de Parkerhorlogeserie kennen heeft een prachtige zilveren kleur. Dit model heeft een zilver kleurige (edel) stalen band met een breedte van 20 mm.  Prijs: € 169,95 (www.6deals.nl)

Verticaal icoon Random van Studio Neuland voor MDF Italia is een boekenkast die naar wens uit te breiden is tot een gehele wand. Door de willekeurige vakverdeling die een overwegend verticale vorm laat zien, is de Random inmiddels een icoon geworden. De boekenkast is geheel open en verkrijgbaar in twee kleuren: wit en zwart. De boekenkasten zijn voorzien van kleine voetjes die tot 15 mm in hoogte verstelbaar zijn. Vanafprijs: € 1.824,-. (www.misterdesign.nl).

63


Kort Nieuws

Het laatste nieuws van Uniglobe

Meer mogelijkheden in de traveletc. voor jou Door het succes van ons magazine zullen wij dit jaar de traveletc. drie keer uitgeven. Dit is één editie meer dan vorig jaar. Als je wilt, is het

Als Uniglobe Travel staan wij niet stil en werken we continu aan de verbetering van de service naar onze klanten. Binnen onze organisatie gebeurt veel en onze inspanningen en manier van werken worden zeker beloond. Zo mochten wij tijdens diverse events

mogelijk om als klant van ons een advertentie af te nemen in één van deze edities. Breng jouw bedrijf onder de aandacht van onze lezers in het MKB-segment. Wil je meer informatie? Stuur dan een email naar c.vanbunge@uniglobe.nl

mooie prijzen in ontvangst nemen en beoordelen onze klanten ons met een rapportcijfer dat ver boven de 8 ligt. Op deze pagina’s brengen we je op de hoogte van de laatste

Uniglobe wint Star Alliance award

ontwikkelingen binnen onze organisatie.

Klanten geven ons een 8,5 Jaarlijks houden wij een klanttevredenheidsonderzoek onder onze klanten en dit jaar heb jij ons, gemiddeld, een 8,5 gegeven. Wij zijn enorm trots op dit mooie rapportcijfer en dit jaar gaan wij er alles aan doen om dat cijfer te verhogen. Een ander resultaat uit het onderzoek waar wij erg trots op zijn is het feit dat ruim 96% van alle respondenten aangeeft onze diensten aan derden aan te bevelen. Blijf dat ook dit jaar vooral doen, zodat de groep van Uniglobe-ambassadeurs alleen maar groeit. Alvast hartelijk dank.

Ga mee met Transavia en Sunny Cars naar Spanje Later dit voorjaar reizen we met een select aantal klanten naar een Spaanse stad om nader kennis te maken met deze zonnige stad. We vliegen vanaf Amsterdam rechtstreeks met Transavia. Er wordt een speciaal programma samengesteld zodat je een volle dag deze authentieke stad kunt beleven. Deze studiereis is inclusief vlucht en geheel kosteloos. “Wij organiseren deze studiereis speciaal voor jou zodat je het product van onze partner, Transavia, de luchthavens én de stad beter leert kennen. Op deze manier kun je je collega’s goed informeren wanneer zij op reis gaan. Tevens neemt onze huurautopartner, Sunny Cars, een deel van het programma voor haar rekening. Het beloofd een mooie dag te worden”, aldus Laura Koreman, Regional Manager van Uniglobe Travel Holland. Inschrijving gaat per persoonlijke uitnodiging van je Uniglobe Travel kantoor.

64

De luchtvaartalliantie Star Alliance heeft ons onlangs uitgeroepen tot ‘Best Business Travel Agency 2016’. Het winnen van deze award is een grote stimulans voor ons om door te gaan op de ingeslagen weg en te blijven investeren in de relatie met onze partners. Dat levert uiteindelijk voordeel voor jou op. Bij de Star Alliance zijn onder andere de volgende luchtvaartmaatschappijen aangesloten: Air Canada, Austrian Airlines, Brussel Airlines, EVA Air, LOT, Lufthansa, SAS, Singapore Airlines, Swiss, TAP, Turkish Airlines en UNITED.

traveletc. ook online te lezen

Wist je dat wij iedere twee weken met een digitale versie van traveletc. komen? De etraveletc. staat vol met handige informatie over zakelijk reizen. Ook is er iedere maand een leuke prijsvraag waarbij je mooie prijzen kunt winnen. Wil je ook de digitale versie van de traveletc. ontvangen? Neem dan contact op met ons of schrijf je in via www.uniglobetravel.nl.

Wij belonen jouw loyaliteit Al enkele jaren hebben wij als eerste zakenreisbureau een eigen loyaliteitsprogramma onder de naam ‘Uniglobe Credits’. Met dit spaarprogramma belonen wij jouw loyaliteit door middel van het geven van punten, zogenaamde credits. Deze credits, die je kunt inwisselen voor een verscheidenheid aan mooie cadeaus, verdien je door reizen bij ons te boeken en iedere stijging ten opzichte van het vorige jaar levert credits op. Heb je vragen of wil je jezelf aanmelden? Neem dan contact op met je Uniglobe Travel kantoor.

65


Lezersvoordeel

Extra korting op unieke producten Speciaal voor onze lezers hebben we met een aantal organisaties aantrekkelijke lezersaanbiedingen in het leven geroepen. De kortingen op producten lopen uiteen van 10% tot 15%. Lees snel verder en profiteer van dit voordeel!

Profiteer van 15% korting op jouw nieuwe koffer! Deze koffers zijn online te koop via www.travelbags.nl. Als Uniglobe-klant profiteer je nu van 15% korting op het gehele assortiment. Gebruik bij je bestelling de code ‘UNIGLOBE15”.

Profiteer van 10% korting op jouw eerste export- of importzending bij ParcelParcel.com. Registreer je op onze site als nieuwe klant en voer bij het opmerkingenveld de kortingscode “UNIGLOBE17” in.

66

Wijnkoperij De Gouden Ton staat synoniem voor specialisten met een passie voor wijn. Profiteer nu van 15% korting op de wijnen die we omschreven in de Wijnrubriek elders in deze uitgave. Gebruik hiervoor kortingscode “UNIGLOBE15”. Voor alle andere wijnen uit ons assortiment geldt een korting van 10%. Gebruik hiervoor de kortingscode “UNIGLOBE10”. Kijk voor het hele wijnassortiment op www.degoudenton.nl

Profiteer van € 20,- korting op een jaarabonnement op Luchtvaartnieuws Magazine en ontvang 12 x per jaar het dikke glossy magazine op jouw deurmat. Je betaalt geen € 64,95 maar € 44,95. Met het abonnement heb je eveneens gratis toegang tot de websites Luchtvaartnieuws.nl en Zakenreisnieuws.nl. Registreer je op onze site (www.zakenreisnieuws.nl/uniglobe-abonnee) als nieuwe member en de korting wordt automatisch verrekend.


traveletc #21 voorjaar 2017  

In deze editie lees je meer over Athene, hoe reizen met AZ Alkmaar eruit ziet, geven we je informatie over waar je kunt overstappen in Azië...

traveletc #21 voorjaar 2017  

In deze editie lees je meer over Athene, hoe reizen met AZ Alkmaar eruit ziet, geven we je informatie over waar je kunt overstappen in Azië...

Advertisement