Page 1

read it NUMMER 2 - 2012 • ÅRGÅNG 3 • www.unident.se

Vi välkomnar nu

KERR & HERAEUS till Unidentfamiljen! sid 18

SLIPP DUBBLA OPERATIONER med Geistlich Mucograft sid 6

GLADA föreläsare Läs mer om UnidentDagarna på sidan 12

EN TIDNING FRÅN


: ASSE A9 w

w

w .

a

n

t

h

o

s

.

c

o

m


innehåll

reportage:

Tandläkare Stellan Bergert driver Blekinges största privatklinik

25

Kliniken har investerat i en tredimensionell röntgen, Vatech PaxDuo 3D, och är ensamma om att ha en digital volymtomograf i Blekinge. – Fördelar är otroligt stora när det gäller diagnos och säkerhet. Jag kan se den exakta anatomiska strukturen i alla dimensioner, vilket gör det betydligt enklare att arbeta med precision.

Läs vidare på sidan 25

NÄSTA N UMMER AV READ IT KOMME R UT I

APRIL 2013

X

Fråga experterna!

12

Publiken behövde inte oroa sig för att få sk ”träsmak” under föreläsningarna på UnidentDagarna...

read it

Har du stött på ett kliniskt problem som du skulle vilja ha hjälp med? Då finns våra tandvårdsspecialister till hands!

Läs mer om vårt nya affärsområde

Utrustning

10 21

Nummer 2 - 2012 • Årgång 3 | En tidning från Unident AB

I detta nummer: 4

Ledare VD Marcus Nordwall har ordet.

19

Supporten svarar

30

38

21

Problemlösning med TF-files från SybronEndo

Osteology is celebrating its 10th birthday

6

Slipp dubbla operationer - Parodontolog Ann-Marie RoosJansåker använder Geistlich Mucograft

(Ut)rusta dig hos oss! - läs om vårt nya affärsområde Unident Utrustning

33

Mutomo Project - läs om hur projektet fortlöper

39

Dent OnDemand - ring oss när du har tid

22

Presentation av nya www.unident.se

34

Wand - den magiska praktikbyggaren - med engagemang för smärtfrihet

40

På rätt plats - Tandläkare Stellan Bergert driver Blekinges största privatklinik

35

Unident hjälper DentAid hjälpa

Diagnos, handläggning, resultat - Höj nivån för din praktiks omhändertagande av patienter med bruxism.

10

Fråga experterna - via C-takt Link

24

12

UnidentDagarna 2012 - en kul tradition återuppstod

36

5 frågor till Fredrik Paulsson - på vår Procurementavdelning

41

KORSORD - Vinn skraplotter!

18

Vi välkomnar Kerr & Heraeus in i Unidentfamiljen!

42

internetodontologi.se fyller 1 år

37

Vinn en resa till Bologna! - Besök vår monter på Swedental

42

TÄVLING - Vinn skraplotter

28

Dentalfoto gör jobbet roligare - Bra tips från Håkan Johansson

www.unident.se | Nummer 2- 2012 • Årg. 3 | read it

3


read it ledare

- en informationstidning som ges ut av Unident AB

Ett stort tack...

ADRESS

Box 229, 311 23 Falkenberg

...till alla er som var med på UnidentDagarna 7-9 september, och så trevligt vi hade! Det blev många glada skratt, intressanta samtal samt ny kunskap om bedövning och om att kommunicera. I detta nummer av Read it kan du läsa en sammanfattning med massor av bilder så att alla som var med kan minnas de glada UnidentDagarna och även du som inte hade möjlighet att vara med kan ta del av dagarna.

BESÖKSADRESS

Västerhavsvägen 2, Falkenberg TELEFON

0346-485 50

Unident är mitt uppe i en spännande resa – vi utökar vårt sortiment med flera nya produkter, både på den dentala och digitala sidan, dessutom öppnar vi upp ett helt nytt affärsområde; Utrustning. Vi har massor att lära, så under några intensiva dagar här på kontoret har våra nya leverantörer utbildat oss. Inne i tidningen berättar vi mer om några av våra senaste nytillskott t ex Twisted Files från SybronEndo, Heraeus, Kerr och tandblekning från BrilliantSmile. Vi skriver även om tandläkare Stellan Bergert som för fullt håller på att digitalisera sin praktik, om Odont. Dr. Parodontolog Ann-Maries arbete med Mucograft. Sedan bör du inte heller missa Håkan Johanssons praktiska fototips.

FAX

0346-595 50

Unident är mitt uppe i en spännande resa”

I början av september lanserade vi vår nya hemsida och webbshop där vi nu har underlättat för dig att hitta produkter och information. Nu har vi bl a en helt ny funktion, som gör det enkelt för dig att jämföra olika produkter. Längre fram i tidningen förklarar vi mer om de nya användningsområdena på hemsidan. Vi jobbar just nu intensivt med förberedelserna inför Swedental i Göteborg 15-17 november. Kom gärna och hälsa på oss i våra montrar B03:22 och B04:22. I år har vi lämnat stort utrymme åt det nya affärsområdet Utrustning som du absolut inte bör missa! Gör även ett besök i vår ”Unidentbutik” och passa därefter på att ta en paus i vår bar, där vi bjuder på förfriskningar och annat gott.

E-POST readit@unident.se HEMSIDA

www.unident.se REDAKTION

readit@unident.se 0346-485 50 IDÉ & LAYOUT Unident Inhouse TRYCKERI

Ljungbergs Boktryckeri AB, Klippan PAPPER

Omslag 170 g Tom & Otto Gloss Inlaga 80 g Rapido Gloss

read it NUMMER 2 - 2012 • ÅRGÅNG 3 • www.unident.se

Hoppas vi ses!

Vi välkomnar nu

KERR & HERAEUS till Unidentfamiljen! sid 18

SLIPP DUBBLA OPERATIONER med Geistlich Mucograft sid 6

VD Unident

GLADA föreläsare Läs mer om UnidentDagarna på sidan 12

EN TIDNING FRÅN

OMSLAGSBILD

Marinette Larsson ANNONSMATERIAL

Tryckfärdiga pdf 300 DPi CMYK med skärmärken och utfall mailas till: readit@unident.se. Vid frågor angående annonsering, kontakta Malena Nilsson, tel. 0346-485 58 ÅRGÅNG 3 Upplaga: 5 000 exemplar

PROJEKTLEDARE Malena Nilsson malena.nilsson@unident.se

4

IDÉ & LAYOUT Anneli Brundin anneli.brundin@unident.se

read it | Nummer 1 - 2012 • Årg. 3 | www.unident.se

SKRIBENT Kerstin Orsén kerstin.o@euromail.se

Utbetalt arvode inkluderar read it’s rätt till elektronisk lagring och publicering. För ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnarna. Unident reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.


notiser

Premiär för kändisarnas egen tandblekning – Nu hos Unident! Vi kan nu stolt presentera BrilliantSmile i vår växande produktportfölj. En stor del av den svenska kändiseliten har blekt sina tänder med BrilliantSmile och tandblekningen har även använts i flera olika mediesammanhang, som t ex Idol, Miss World, Top Model m.m. BrilliantSmile erbjuder ett komplett koncept inom tandblekning – klinikblekning med eller utan lampa samt hemblekning med skenor och kan även erbjuda ett omtyckt utbud av tandkräm och munskölj, för borttagning av ytliga missfärgningar och beläggningar. Företaget är svenskt och har sitt säte i Göteborg. Vi ser med stor spänning fram emot detta samarbete.

Vi sponsrar bra och viktiga sociala initiativ För oss på Unident är det viktigt att vara med och bidra till bra och viktiga sociala initiativ. Vi har till exempel valt att istället för att skicka ut julkort och julklappar, skänka pengar till olika organisationer såsom BRIS, Tandläkare utan Gränser och Cancerfonden och även till välgörenhetsprojekt, som t ex Ågrenska, som arbetar med barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar samt olika sällsynta diagnoser och sjukdomar och Stiftelsen MinStoraDag, som hjälper svårt sjuka barn att förverkliga sina önskedrömmar. Vi vill gärna vara med och ta ansvar för att skapa ett bättre liv för andra. Längre fram i tidningen kan du läsa om ytterligare projekt som Unident är med och stöttar.

Nya medarbetare på Unident: HELENA JOHANSSON, PROCUREMENT ASSISTANT

Helena arbetade tidigare med inköp på Iduna i Varberg som är huvudkontoret för Guldfynd, Albrekts & Hallbergs Guld. Nuvarande huvuduppgift på Procurementavdelningen här på Unident är att ha kontakt med våra tillverkare och se till att få in all dokumentation för nya produkter, NPI-processen.

LARS BENGTSON, LEVERANTÖRSANSVARIG

Lars tillträdde i mitten av augusti en ny tjänst, på Procurementavdelningen i Falkenberg, och kommer närmast från Trioplast i Smålandsstenar. Lars skall fungera som första kontaktpunkt för leverantörerna och är ansvarig för att koordinera och effektivisera leverantörernas och Unidents gemensamma aktiviteter och samarbete. ROBERT LENHOV, SERVICECHEF

Robert har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv i IT-branschen med växlande arbetsuppgifter som tekniker, inköpare samt försäljningschef. På Unident arbetar Robert som servicechef. Uppgiften blir att sätta fokus på vår service till våra kunder och att utveckla serviceavdelningen. www.agrenska.se

www.minstoradag.org

www.unident.se | Nummer 1 - 2012 • Årg. 3 | read it

5


Slipp DUBBLA

6

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se


mjukvävnadsregeneration

operationer Read-it har pratat med parodontologen Ann-Marie RoosJansåker om Geistlich Mucograft - gingiva- och bindvävstransplantat, som lanserades i Sverige i januari 2011.

TEXT: Kerstin Orsén • BILDER: Ann-Marie Roos Jansåker

M

ucograft är ett griskollagen. Kollagenet fungerar ungefär på samma sätt som kroppseget bindvävstransplantat. Studier har visat goda resultat då Mucograft använts för att öka den keratiniserade mjukvävnaden runt tänder och implantat (gingiva och mukosa), samt vid rottäckning (Santz et al. 2009) – Vi använder det för att skapa mer keratiniserad gingiva och mukosa. Dessutom kan det användas för att täcka gingivala retraktioner, rottäckning till exempel efter tandborstskador, berättar Ann-Marie Roos-Jansåker, odont. dr. parodontolog i Kristianstad. Vilka fördelar ser du jämfört med traditionella behandlingssätt? – Den största fördelen är att patienten slipper ytterligare ett operationsområde för att hämta bindvävs- eller gingivatransplantat, och att operationstiden minskar. Dessutom är Mucograft alltid tillräckligt stort, jag klipper till den bit jag behöver. Vid konventionell bindvävsteknik är det ibland svårt att få en tillräckligt stor och tjock bit.

TVÅ OPERATIONSTEKNIKER Ann-Marie Roos-Jansåker beskriver två olika tekniker när hon använder Mucograft: • Retraktion. Vid retraktioner görs en lambå (”splitflap” = periostet ligger kvar på benet) med trapetsformade avlastningssnitt mot vestibulum, periostet skärs igenom vid basen på lambån, mucograftet läggs på plats efter att ha klippts till i lämplig storlek och lambån sutureras koronalt förskjuten. • Öppen friläggning. En öppen friläggning bygger på att

fakta: NAMN: Ann-Marie Roos-Jansåker TITEL: Odont. dr. parodontolog och övertandläkare vid Centrum för Specialisttandvård avdelning för Paradontologi, Folktandvården Skåne, Kristianstad.

DÄRFÖR BLEV DET PARODONTOLOGI: Efter 10 år som allmäntandläkare, fick jag möjlighet 1997 att arbeta både på parodontologiavdelning och käkirurgen. Jag trivdes mycket bra som allmäntandläkare och det breda behandlingspanorama som jag hade men kände att jag ville något mer. Som parodontolog tyckte jag att jag fick ett närmre samarbete med allmäntandvården än som käkkirurg. Dessutom tilltalades jag av parodontologins utmaningar bl.a. mukogingival kirurgi och behandling av parodontit och peri-implantit. DOLD TALANG: Svart bälte i karate, ställt upp i danstävling i argentinsk tango, tagit guldmagistern sju år i rad (ytterligare en på gång). FRITID: Idrott har alltid varit viktigt för mig och min familj. Har tränat karate sammalagt 20 års tid. KOPPLAR AV MED: Familjen (man och tre vuxna barn), idrott, god mat och dryck (medlem i Munskänkarna).

Forts. på sid. XX

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

7


Fallpresentation - Retraktion på gång. För lite keratiniserad gingiva 31.

Indikation: skapa mer keratiniserad gingiva.

Sårbädden förbereds

Initialt

Efter 6 mån: 3 mm fast keratiniserad gingiva

Mucograftet trimmas till

Mucograftet sutureras

Forts. från sid. XX

man har minst en millimeter keratiniserad gingiva/mukosa marginalt. I sådana fall kan du ha öppen friläggning för att skapa mer keratiniserad vävnad. Snittet läggs minst en millimeter nedanför området där det saknas keratiniserad gingiva/mukosa, sårbädden förbereds och Mucograft sutureras som ett ”plåster” på sårbädden.

tages efter oftast två veckor men ibland får några suturer sitta i tre veckor. Försiktig borstning med TePes operationsborste i kombination med fortsatt sköljning med klorhexidin rekommederas efter att suturerna är tagna (ca. en vecka). Därefter kan patienten börja borsta vanligt men med vertikal teknik.

När kan Mucograft Geistlich Mucograft vara ett bra – Det är fördel om alternativ? man har ett mikroär väldigt bra att – Jag tycker att det är kirurgikit. Jag använanvända när man gör väldigt bra att använda der Trinovoserien när man gör en öppen från Kohler. Det är en öppen läkning.” läkning. mikrokirurgi instrument med väldigt bra I vilka situationer ska man vara lite handtag. Favoriterna är raspatoriet – det försiktig? är smidigt och enkelt, nålföraren är be– All mukogingival kirurgi är mycket haglig och saxen är bra. De är så små teknikkänslig oavsett om man använder jämfört med vanliga instrument så det Mucograft eller bindvävsteknik. Det går underlättar om man använder lupp. Ininte att använda den om man inte har ternationellt är det många som arbetar tekniken, då blir det inte bra. under mikroskåp. Postoperativt är det viktigt att patienterna sköljer med klorhexidin och äter skonkost (dvs mos och soppa) under minst en vecka. Jag rekommenderar en kontroll efter en vecka men suturerna

8

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

I vissa fall är det ändå svårt att uppnå ett perfekt resultat. – När man arbetar med mjukvävnadskirurgi vid retraktioner måste man ställa sig frågan om man är nöjd med att få

stopp på en progressiv retraktion eller om man vill ha en 100-procentig täckning. Ibland har man för höga förväntningar både inför sig själv som kirurg och inför patienten. I komplicerade fall kanske det bara fungerar till 50 procent och det kan vara bra nog. FÖRELÄSER OM MUCOGRAFT Ann-Marie Roos-Jansåker håller i kurser om Mucograft där hon presenterar både de vedertagna teknikerna och Mucograft. Efter föreläsningen får deltagarna testa att operera ”hands-on” på griskäkar. Sedan får deltagarna träna vidare hemma. – Jag brukar rekommendera att man väljer ut sina första patientfall med omsorg och börjar med ett fall som de bedömer har en god prognos. Välj ett fall där det ser enkelt ut att ta Mucograft istället för bindvävstransplantatet, uppmanar hon.

FÖRELÄSNING OCH HANDS-ON OM GEISTLICH MUCOGRAFT Kurser med Ann-Marie Roos-Jansåker hålls den 21/3 2013 i Stockholm och den 27/9 2013 i Helsingborg. Gå in på unident.se för anmälan och mer info om kurserna eller kontakta Kundtjänst på tel. 0346-485 50.


tips

TIPS

på några praktiska HJÄLPMEDEL - som underlättar din kliniska vardag

GEISTLICH MUCOGRAFT® - Ett naturligt collagenmatrix för mjukvävnadsregeneration Geistlich Mucograft® är ett 3Dmatrix som består av resorberbart kollagen (typ I och III). Materialet är enkelt att suturera samtidigt som det skyddar från infektioner och därmed tillåter öppen läkning.

V3 SYSTEMET - från Triodent Det prisbelönta V3-sektionsmatrissystemet – flest användningsområden för flest indikationer.

PROVA NU! Helt nöjd eller pengarna tillbaka. Gäller hela 2012.

EXPASYL PREMIUM - istället för retraktionstråd Expasyl säkerställer att det marginala tandköttet drar sig tillbaka och öppnar sig så att tandköttsfickan blir torr och blodfri.

ORASCOPTIC LUPPAR - skillnaden både syns och känns! När ögat kan arbeta avslappnat slipper du huvudvärk och ont i nacken. Luppglasögonen tas fram individuellt för dig för maximal komfort, bästa synskärpa och största arbetsfält. Alla Orascoptic luppglasögon är vattentåliga, korrosionståliga och har ett unikt justerbart nässtöd.

KOHLER - instrument med livstidsgaranti! Kohler tillverkar prisvärda kvalitetsinstrument för bl a kirurgi, implantologi och parodontologi, allt i rostfritt stål - med livstidsgaranti! Företaget har även utvecklat ett nytt handtag (TRINOVO) som uppfyller alla önskemål om enkel och säker rengöring och sterilisering av instrumenten. Handtaget har perfekt grepp och är mycket lätt att arbeta med tack vare dess stora diameter och lätta konstruktion. Se hela vårt sortiment av instrument på www.unident.se.

8

Läs mer om våra produkter på

www.unident.se

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

9


digitala praktiken

fråga experterna Har du stött på ett kliniskt problem som du skulle vilja ha hjälp med? Då finns våra tandvårdsspecialister till hands! Med denna tjänst ger vi dig möjlighet att med hjälp av C-takt Link översända en remiss, bifoga digitala röntgenbilder eller foton och därefter erhålla ett utlåtande från vår specialister inom området. Du hittar dem genom att söka på ”Specialist konsultation” som deltagare i C-takt Link. Ange i meddelandet vem din fråga är ställd till. RADIOLOG

ORTODONTIST

C takt

LINK

®

Så här gör du för att ställa din fråga i C-takt Link: • Välj deltagaren ”Specialist konsultation” NAMN: Ann-Marie Lindvall BAKGRUND: Drygt 40 år inom odontologisk

NAMN: Thomas Örtendahl UTBILDNING, BAKGRUND: Tandläkare 1983;

radiologi

Odont dr 1987, Tandregleringsspecialist 1989.

BOSATT: Mölndal

Min privatpraktik startades 1989 och har sedan dess varit verksam privat i Uddevalla/Lysekilsregionen men med huvudverksamhet i Göteborg. 1995 började jag på Tandregleringen i Falkenberg där jag under många år varit verksamhets chef. Sedan 2012 är jag chefsortodontist inom tandvårdskoncernen Colosseum och tar emot remisser för vård i Uddevalla, Mölndal, Halmstad, Trelleborg och Arboga. Jag var först i Sverige med Invisalign och Incognito (Lingualortodonti) och arbetar sedan 1990 med produktutveckling och apparatur design tillsammans med Ortopro AB i Göteborg. Föreläser över hela världen inom estetisk ortodonti. Jag besvarar gärna frågor kring komplicerade bettrehabiliteringsfall där Tandreglering och protetik behöver samverka etc. Men främst svarar jag givetvis på frågor kring tandreglering som enda åtgärd. Frågor kring hur länge en patient behöver ha sin retention är också en central fråga.

Under 17 år var jag verksam vid Röntgenavdelningen på Odontologiska kliniken i Göteborg där jag disputerade 1980. De senaste 20 åren har jag framför allt ägnat mig åt den kliniska radiologin. I ett antal år var jag handledare för specialistutbildningen i odontologisk radiologi i Jönköping. Jag har hållit otaliga kurser inom ämnesområdet för olika grupper inom tandvården och besökt ett flertal tandvårdskliniker, där jag hjälpt till med olika radiologiska spörsmål, inte minst i samband med övergången till digital röntgen. I dag är jag pensionär men arbetar några timmar i månaden på en privatklinik i Mölndal som har en CBCT (digital volymtomograf). Jag tycker fortfarande att radiologin är ett spännande arbetsområde och jag ställer gärna upp med att hjälpa er med olika radiologiska frågeställningar inom diagnostik, utrustning och digital teknik.

10

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

• Skriv frågeställning som vanligt i C-takt Link och bifoga dina foton eller röntgenbilder. Ange i meddelandet vem din fråga är ställd till. • Klicka på ”Skicka” och fyll i ditt lösenord • Ditt meddelande hittar du därefter i ”Utkorgen”.


SPECIALIST I KÄKKIRURGI

LASERODONTOLOGI

NAMN: Aina Wallström (Wenneberg) TITEL: Leg. tandläkare, Specialist i

NAMN: Michael Nylander UTBILDNING, BAKGRUND: Tandläkare utbildad på Karolinska

käkkirurgi och Master of Public Health. UTBILDNING, BAKGRUND: Tandläkarexamen i Stockholm (Huddinge) 1978, Specialistexamen i käkkirurgi i Göteborg 1988, Master of Public Health, Norden, Nordic School of Public health, NHV i Göteborg 2012.

institutet med examen 1989. Har under 2012 avslutat en specialistutbildning i lasertandvård på AALZ, RWTH Aachen University Master of Science, Laser Dentistry.

Sedan 1990 äger och driver jag en käkkirurgisk specialistklinik centralt i Göteborg: Wenneberg & Wallström Käkkirurgi. Vi har sedan 1990 varit remissinstans på heltid när det gäller kvalificerad specialisttandvård inom käkkirurgi under lokalanestesi, såväl implantatkirurgi och andra käkkirurgiska ingrepp. Numera delar jag min tid mellan forskning inom folkhälsovetenskap och kliniskt käkkirurgiskt arbete. Jag kan ge kvalificerade råd när det gäller exempelvis frågeställningar, terapiplaneringar och problem inom käkkirurgi, då jag har en gedigen klinisk bakgrund sedan 30 år och erfarenheter av att driva en privat specialistverksamhet inom käkkirurgi sedan 20 år. Om du t.ex. skickar röntgen och en kort anamnes/status, ger jag dig gärna råd om implantatbehandling verkar möjlig, lämpligt implantatval, om det är bäst att remittera för rtg och vad du bör tänka på i aktuellt fall.

Jag har drivit tandläkarklinik i privat regi sedan 1991. Arbetar med Allmäntandvård, estetisk tandvård, implantologi och med lasertandvård sedan 2008 (Laser suported dentistry). I arbetet på vår klinik ingår dagligen behandling med såväl kirurgisk laser som biostimulerande laser, och jag besvarar gärna dina frågor inom dessa ämnen.

C takt

LINK

®

Vill du också ha möjlighet att via C-takt Link ställa frågor till våra experter - Ring 0346-485 50.

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

11


UNIDENTDAGARNA – en kul tradition återuppstod!

Vi är jättenöjda!” Kommentar från deltagare på UnidentDagarna


reportage

För alla er som inte lyckades planera in den 7-9 september i agendan i år så följer här en liten resumé av UnidentDagarna 2012 - en kul tradition som återuppstod i år efter att ha legat lite i träda sedan 2007. Vi vill också passa på att tacka alla er som kom hit och bidrog till en fantastisk tillställning, och hoppas att vi ses snart igen! TEXT & BILD: Unident

U

nidentDagarna 2012 smygstartade redan på onsdagkvällen med ett ”Get Together”, som innebar korvgrillning med tillhörande dryck och trevlig trubadurunderhållning. Det var en fin kväll vid havet om än lite blåsig, som det för det mesta är här på Västkusten, men tältet som vi höll till i stod pall för trycket och humöret var på topp hos oss och våra gäster. Torsdagsmorgonen bjöd på solsken och Falkenberg visade upp sig från sin vackraste sida. Glada och förväntansfulla deltagare samlades klockan halv nio för en fullspäckad dag med föreläsningar på Falkenbergs Stadsbio. Framgångsexperten Annika R. Malmberg Hamilton var dagens moderator och började med att hälsa alla välkomna. Därefter presenterade Unidents VD Marcus Nordwall viktiga milstolpar genom åren i Unidents historia. Han berättade om resan som startade år 1992 när de två unga och entusiastiska tandläkarsönerna, Marcus och Christian Nordvall drog igång Unident i föräldrarnas garage. Och guidade oss sedan hela vägen fram till idag, då företaget har kontor i tre länder och runt 100 medarbetare! Nu firar vi hela 20 år och anordnade UnidentDagarna för nionde gången. Forts. följer på sid 14

www.unident.se | Nummer 1 - 2012 • Årg. 3 | read it

13


Tack för en fantastiskt trevlig dag!” Kommentar från deltagare på UnidentDagarna

Vilken

Efter Marcus Nordwalls introduktion var det dags för våra föreläsare att dra igång, och Dr Stanley F Malamed var först ut på scen. Dr Malamed, från New York University College of Dentistry, är idag professor i anestesi och medicin vid Tandläkarhögskolan USC i Los Angeles. Han är dessutom författare till tre vanligt förekommande läroböcker inom anestesi, nämligen: ”Handbook of Medical Emergencies in the Dental Office”, ”Handbook of Local Anesthesia” och ”Sedation – a guide to patient management”.

14

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

Hans föreläsningar på Falkenbergs Stadsbio handlade om bedövningsmedel och vikten av att dosera rätt. Till exempel ska man inte använda samma mängd av Articain som t ex Lidocain. Dr Malamed drog här en parallell mellan läskburkars lika utseende men olika innehåll, för att göra sitt resonemang mer lättförståeligt. Föreläsningarna knöts ihop med mellansnack av vår utmärkta moderator Annika R. Malmberg Hamilton, som genom åren inspirerat tusentals människor – ledningsgrupper, olika sorters team och säljare – till framgång, personlig utveckling och förbättrade resultat. Annika pratade om vad ett team är och

FÄRG

är du?

Annika R. Malmbergs intressanta föredrag handlade om vilka olika färger vi har och omger oss med. Hur ser din beteendeprofil ut? Vilka färger har du mest av och hur uppfattar du dig själv? Stämmer det med hur andra ser på dig?

Blå – Objektiv, analyserande Grön – Vänlig, förstående Gul – Optimistisk, engagerad Röd – Beslutsam, energisk


Annika R Malmberg överträffade alla förväntningar, strålande! Både Hochman och Malamed levde upp till mina höga förväntningar” Kommentar från deltagare på UnidentDagarna

hur vi skall göra för att få teamet att fungera. Alla är vi ju - förhoppningsvis med i något team, antingen på jobbet eller hemma. Annika pratade även om hur våra beteendeprofiler ser ut, vilka färger vi tror att vi har mest av och hur vi uppfattar oss själva. Stämmer det med hur andra ser på dig? Hon tog även upp ämnen som ”Hur undviker vi onödiga konflikter och missförstånd inom den egna gruppen eller med patienter?”, där det var lätt för många att känna igen sig. Avslutningsvis delade hon med sig av sina bästa kommunikations- och säljtips, vilka vi alla kan använda oss av i kontakten med både våra team och patienter. Forts. följer på sid 16

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

15


UnidentDagarna överträffade mina förväntningar på alla punkter. Grattis till ett supertrevligt arrangemang.” Kommentar från deltagare på UnidentDagarna

Forts. från sid 15

Strax innan lunchen var det dags för Dr Mark N. Hochman att äntra scenen. Dr. Hochman har praktiserat tandvård sedan 1984 och har en doktorsexamen i tandkirurgi från NYU of College of Dental Surgery, med specialitet: parodontologi, ortodonti och implantatbehandling Dr Mark N. Hochman föreläsning handlade om bedövningsinstrumentet Wand STA, där han visade olika fall på hur man använder Wand STA vid t ex implantatbehandling och parodontologi samt vid pedodonti. För användare av Geistlich Bio-Oss och Bio-Gide passar Wand särskilt bra, eftersom man med en enda injektion kan bedöva större partier med mindre

16

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

mängd bedövningsvätska. Resultatet blir då en positivare vaskulering som förbättrar augmentationen. Föreläsningsdagen på Falkenbergs Stadsbio avslutades med att Annika R. Malmberg Hamilton höll i en frågestund, där publiken kunde ställa frågor direkt till föreläsarna, vilket var uppskattat både av publik och föreläsare. Efter ett par timmars återhämtning på hotellrummen var det så dags för kvällens middag och underhållning på Falkenbergs Strandbad, som ligger alldeles nere vid vackra Skrea Strand. Efter skål och välkomnande i entrén in-

mundigades sedan en god trerättersmeny med dryck under intressanta och livliga diskussioner om dagens föreläsningar, klädinköp och säkert mycket annat. Allt under lätta former och glada skratt. Det var svårt att sitta still när Kingen sedan gick upp på scen och han fick de flesta av oss att digga loss vid borden. Kvällen avslutades så som sig bör - med gamla och nya godingar från kvällens DJ i högtalarna, härligt värkande dansfötter, mätta magar och många glada leenden... UnidentDagarna 2012 avslutades på fredagsförmiddagen med Öppet Hus hos Unident där det serverades en lååång


Ni alla på Unident gjorde ett strålande jobb!!! Vi önskar en snabb repris på denna tillställning!!!” Kommentar från deltagare på UnidentDagarna

tårta med kaffe till. Våra gäster fick titta runt i våra lokaler, belägna alldeles intill vackra Skrea Strand, och kunde samtidigt passa på att delta i en enkel tipspromenad. Det gick även att ta del av prisvärda erbjudanden samt att titta lite närmare på våra panoramamaskiner och vår produktutställning som vi hade satt upp på lite olika ställen i lokalerna. Ett stort tack till alla er som deltog till att göra årets UnidentDagar så lyckade!

För att ta del av föreläsarnas presentationer och titta på fler bilder från UnidentDagarna, gå in på vår hemsida www.unident.se/unidentdagarna-2012

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

17


nyheter

Nu välkomnar vi även Kerr och Heraeus i Unidentfamiljen! Från och med oktober 2012 har vi tagit in Kerr och Heraeus välkända produkter i vårt sortiment. Vi känner oss väldigt stolta över att nu kunna presentera ett stort antal kända varumärken från båda leverantörerna.

SonicFill - det snabba och enkla systemet för posteriora kompositfyllningar SonicFill är ett vibrerande instrument för modellering av komposit. Vibrationer förändrar viskositeten hos materialet som därmed blir enklare att modellera. Handstycket ger dig möjlighet att utföra posteriora restorationer med en mycket enkel enstegsprocedur som kombinerar fördelarna hos flytande komposit med dem hos en konventionell komposit. Tandläkare som använder SonicFill sparar tid vid applicering, skiktning och skulptering. Ola Magnusson

KERR PRODUKTUTBILDNING PÅGÅR! Kerr I mitten av september hade vi Ola Magnusson från Kerr på plats hos oss i Falkenberg för att hålla utbildning och produktgenomgång av Kerrs sortiment för vår säljorganisation. Bland annat fick vi möjlighet att prova nyheten SonicFill – ett snabbt och enkelt system för posteriora kompositfyllningar. Ola berättade att tandläkare som använder SonicFill upplever att de sparar ca 30% i tid jämfört med konventionell skiktteknik, detta genom att SonicFill kan läggas i ett skikt upp till 5 mm tjockt. Vi tyckte allihop att SonicFill verkar vara ett suveränt arbetsredskap vid fyllningsterapi.

Nyhet från Venus® Pearl - det mjuka alternativet! Heraeus lanserar nu en ny modelleringsvänlig och mjuk nanokomposit - Venus® Pearl. Ett material som ger långvariga och naturtrogna restaurationer. Den högklassiga Venus® Diamond har nu fyra nya chroma färger!

18

read it | Nummer 1 - 2012 • Årg. 3 | www.unident.se

JOAKIM PRESENTERADE NYHETER Även Joakim Bursell från Heraeus var här i september och presenterade sina produkter och utbildade våra säljare. Han visade bland annat den högklassiga kompositen Joakim Bursell Venus Diamond och nyheten Venus Heraeus Pearl, vars fysikaliska egenskaper bygger på det unika patenterade Heraeus-resinet som ger en kombination av mycket låg krympningsstress och hög böjhållfasthet vilket minimerar risken för frakturer och sekundärkaries. Venus Pearl är kompatibelt med de vanligaste bondingmaterialen och bondingteknikerna. Joakim presenterade även avtrycksmaterialet Flexitime, ett flexibelt material med egenskaper anpassade för såväl större restaurationer som för enstaka kronor. Vi fick också lära oss att Flexitimes 4 konsistenser räcker för att täcka avtryckstagning för alla indikationer.


TIPS

Supporten svarar Tel. 0346-485 60

Anders Kristiansson - Unident Support

Anders, vår serviceansvarige på Unident Support ger här svar på vanligt förekommande frågor till supporten, angående röntgenprogrammet Schick CDR. Har du andra frågor är du alltid välkommen att höra av dig till Unidents Support på tel. 0346-485 60. Öppet alla vardagar kl. 07.00-17.00.

Hantera karta

Exportera bilder

Många tomma kartor?

Nu kan du få tillbaka avmonterade bilder utan att gå in i administrationsverktyget.

Med hjälp av ett extra plugin kan du nu exportera mer än en bild i taget, i JPEG, TIFF eller DICOM-format.

Ibland skapas det tomma kartor av misstag, och dessa kan vara störande att ha liggande i röntgenprogramvaran. Nu finns det ett sätt att en gång för alla ta bort de tomma kartorna.

Kontakta Unident Support för hjälp.

Kontakta Unident Support för hjälp.

Kontakta Unident Support för hjälp.

Driftoptimering ingår i Unident Röntgen DU VET VÄL ATT DET NUMERA INGÅR Driftoptimering i Unident Röntgen? Har du inte redan blivit kontaktad eller fått driftoptimeringen utförd så kommer du inom kort bli kontaktad av oss. Det går även bra att själv boka in detta kostnadsfria besök på telefon 0346 – 485 60 eller skicka ett mail till support@unident.se. DRIFTOPTIMERINGEN INNEBÄR att vi kommer till din klinik en gång per år och bl a

mäter upp röntgenutrustning, såsom stråldos, tider etc. Vi ser även över bildskärmar m.m. Efter besöket erhåller ni ett protokoll över samtliga behandlingsrum, vilket är bra att ha som underlag i sin interna kvalitetssäkring. Erbjudandet gäller alla som har Unident Röntgen alternativt har Röntgen Utrustning från Unident.

Telefonnummer till Unidents Support: 0346-485 60 • Öppet alla vardagar 07.00-17.00

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

19


*

*

BEKÄMP PA BRUXISM Världens första kliniskt beprövade teknik för diagnostisering och behandling av bruxism. Mer än 5 % av världens befolkning lider av ansiktssmärta, sömnproblem och skador på utförd tandvård. Varför? De gnisslar tänderna. De mer traditionella lösningarna är inte alltid väl accepterade av patienterna och hjälper bara för några av symptomen. Med Grindcare, kan du verkligen hjälpa dina patienter att behandla sin bruxism effektivt. Grindcare skickar små elektriska signaler som bryter bruxism cykeln. Den är enkel att sätta på och använda, helt smärtfritt, och den fungerar - över 2 500 enheter har redan sålts till tandläkare och patienterr. Om du vill veta hur Grindcare diagnostiserar och behandlar bruxism, gå till www www.grindcare.com .grindcare.com * En An undersökning examination into i utvthe ecklingen development av symptom, of symptoms, hur oftathe anvfrändningen equency ofoch use and effekten av behandlingen bland Danska vändar e. Medotech, the efficacy of treatment among Danishan users. Medotech, 20112011

Because better days start with good nights 20

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se


service & utrustning

(Ut)rusta dig hos oss! Nu tar vi ett stort kliv in på ny och spännande mark, nämligen affärsområdet Utrustning. Insteget på utrustningssidan kommer att innefatta allt från klinikplanering och totalentreprenad av klinikbyggnation till försäljning av unit/stol, sterilprodukter, belysning, operatörsstolar mm. Många år i branschen har skapat oss en mycket god kännedom om både utrustning och vad dagens kliniker efterfrågar och kräver. VÅRT NYA AFFÄRSOMRÅDE UTRUSTNING kommer att innefatta all utrustning som behövs på en klinik. I enlighet med Unidents idé ligger vår strävan i att arbeta med marknadens mest innovativa och kvalitativa dentalprodukter. Vi knyter idag till oss ett flertal av världens ledande leverantörer vilket garanterar kunderna kvalité och leveranssäkerhet. Insteget på utrustningssidan kommer innebära ytterligare ett flertal spännande lanseringar av intressanta nyheter. Vårt erbjudande innefattar allt från klinikplanering och totalentreprenad av klinikbyggnation till försäljning av unit/stol, sterilprodukter, belysning, operatörsstolar och all övrig utrustning du kan tänkas behöva till kliniken.

Vi bistår naturligtvis med teknisk service och support från våra kompetenta servicetekniker som även agerar som rådgivare när det gäller användning, skötsel och underhåll av all den utrustning du köper av oss. Genom att erbjuda alternativa finansieringslösningar gör vi vårt erbjudande mycket attraktivt och vi anpassar naturligtvis samtliga lösningar utifrån dina önskemål och behov. Är du dessutom idag redan kund hos Unident inom andra produktområden finns möjlighet till ytterligare fördelar vid köp av utrustning till din klinik. d

Har du frågor om vårt erbjudande är du välkommen att kontakta: MICHAEL LARQVIST, AFFÄRSOMRÅDESCHEF,

telefon 0769-46 03 97 alt. michael.larqvist@unident.se eller

LARS ZAKRISSON, SÄLJARE & TEKNISK RÅDGIVARE,

telefon 0733-20 21 44 alt. lars.zakrisson@unident.se

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

21


Ni har väl inte missat SOM EN DEL AV ER SÄKERT REDAN MÄRKT SÅ HAR VI I HÖST UPPDATERAT VÅR HEMSIDA REJÄLT. Som ett första steg är vi nu klara med ombyggnaden av vår webbshop, vilket gör det lättare för dig att överblicka, förstå, köpa och använda våra produkter. Den nya webbshopen presenterar Unidents breddade utbud av digitala och dentala material. Numera presenteras våra produkter på ett enklare sätt, men ändå så pass utförligt att kloka köpbeslut kan fattas direkt. Du kan i webbshopen jämföra olika produkter med varandra och därmed sortera ut vilka produktfördelar som passar dig bäst. Vi jobbar ständigt vidare med att utveckla hemsidan och göra den så enkel och funktionell som möjligt.

WEBBSHOP - Läs mer om och beställ våra produkter

NYHETER - Vi sammanställer de senaste dentalnyheterna åt dig

PRODUKTINFORMATION - Mer information, videoklipp etc.

22

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se


nya www.unident.se! Så här använder du startsidan och en del av dess länkningar.

KURSSIDOR - Läs mer om och anmäl dig till våra kurser

TEAMVIEWER - Gör det möjligt för Unident Support att fjärrstyra er dator vid supportbehov.

KAMPANJBLAD - Här bläddrar du i aktuell månads kampanjblad. j! Kampan

Längst ned på sidan hittar du kontaktuppgifter, länkar till försäljningvillkor, säkerhetsdatablad, användarinstruktioner på våra produkter m m.

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

23


24

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se


reportage

PÅ RÄTT PLATS

››

Stellan Bergert flyttade från Tyskland till Sverige 2008. Sedan har allt gått snabbt. Nu driver han Blekinges största privatklinik, utvecklas ständigt inom yrket och studerar dessutom implantatbehandling på deltid i Frankfurt.

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

25


Jag kan se den exakta anatomiska strukturen i alla dimensioner, vilket gör det betydligt enklare att arbeta med precision”, säger Stellan Bergert.

TEXT: Kerstin Orsén • BILDER: Privatkliniken

U fakta: NAMN: Stellan Bergert TITEL: Dr. med. dent. inom käkkirurgi, vilket hjälper mig med min profilering av kliniken. UTBILDNING: Tandläkarutbildning i Tyskland, doktorsavhandling också vid universitet i Heidelberg.

SPECIALISERING: Läser till ”Master of Science of Oral Implantology”, specialisering i implantatbehandling. BÄST MED ATT VARA TANDLÄKARE: Att verkligen kunna hjälpa patienterna, på förhållandevis kort tid se ett resultat och en lycklig patient. OCH SÄMST: Främst när skrivbordet är fullt och jag vill komma hem till familjen. Det kan vara svårt att hitta rätt balans. OM FACEBOOK: Vi vill vara med i en miljö där patienten kan få information om ny teknik och andra nyheter. LÄS MER: www.privatkliniken.se

26

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

ppvuxen i en tandläkarfamilj, gammelfarfar, farfar och pappa var alla tandläkare, var det solklart att Stellan Bergert skulle bli tandläkare, utom under period då musikintresset lockade mer. Efter tandläkarutbildning och disputation i Heidelberg, Tyskland, flyttade han tillsammans med sin fru tillbaka till Sverige där han föddes och bodde under sina första två år. Somrarna har alltid tillbringats i Sverige, tack vare hans svenska mamma.

– Det var rätt läge att köra igång för fyra år sedan. Sedan har det gått jättesnabbt. Vi har byggt upp Blekinges största privatklinik och är nu fyra tandläkare. Allt har gått åt rätt håll, berättar Stellan Bergert. Han arbetade inledningsvis vid Folktandvården men började snart leta efter en möjlighet att starta en egen klinik. Att starta och driva eget är alltid en utmaning men med hjälp av Praktikertjänst lyckades han klara byråkratin utan några större problem. – Snarare var jag på rätt plats i rätt tid, då en tandläkare planerade att pensionera sig. Det är enklare när det finns en patientstock som förhoppningsvis väljer att stanna kvar. – Jag har fått ett väldigt vänligt mottagande, man hade nog haft det lite svårare som svensk i Tyskland. Med svenska mått arbetar han själv väldigt mycket – uppemot 100 timmar per vecka.

– Min grundinställning är att alltid göra 150 procent. Allt jag gör är lite överdrivet mycket, säger han och berättar att när barnen har somnat så fortsätter han att arbeta med att forska, skriva eller granska röntgenplåtar. FORSKNING Utveckling av nya tekniker och behandlingssätt inom implantatbehandling, ligger Stellan Bergert varmt om hjärtat. – Ja, där lägger jag ner krut på forskning och håller på att göra några patentutredningar. Det är främst två områden han vidareutvecklar just nu: 1. Ta fram enkla nya koncept där man kan förenkla samarbete mellan remissinstans och rem. tandläkare. 2. Forskar inom implantatbehandling på ett nytt kronmaterial. – Implantat är intressant eftersom jag skapar något nytt hos patienterna, kan hjälpa till med nya tänder, nytt leende vilket ökar livskvaliteten hos patienten. Sedan är det spännande med kirurgi, tekniken och estetik. Man måste tänka på alla aspekter inom odontologin. DEN DIGITALA KLINIKEN Han håller på att bygga upp den digitala tekniken kring sitt företag. Dels marknadsför han sig via sociala medier, som Facebook och dels använder han digital teknik bland annat för att kommunicera i tandvårdsteamet och patienten. – Det är roligt. Tandteknikern som vi


Bilden är tagen med den digitala volymtomografen.

Hela ingreppet kan planeras innan operationen påbörjas.

Många kollegor remitterar patienter till Privatkliniken inte bara för implantat och kirurgi utan även röntgenutredningar. – Ja, ett flertal bilder i månaden, också när det gäller benvolym inför bentransplantat och möjligheter att skapa bättre förutsättningar. Vi kan planera hela ingreppet innan vi har börjat – framställa en borrschablon för att undvika t ex en vävnadsskada eller nervskada. Det finns otroligt många möjligheter att göra fel Kliniken har också innär det är trångt. Vi vesterat i en tredimenhar egentligen bara sionell röntgen, Vatech en chans, med en PaxDuo 3D, och är enskarp tredimensiosamma om att ha en Vi har egentligen nell bild ökar padigital volymtomograf i tientsäkerheten. Det Blekinge. bara en chans, handlar inte bara om – Fördelar är otroligt stora med en skarp treatt vi kan hjälpa fler när det gäller diagnos och patienter utan även säkerhet. Jag kan se den dimensionell bild göra det på ett exakta anatomiska strukmer säkert sätt. Om turen i alla dimensioner, ökar patientroten vinklar sig vilket gör det betydligt säkerheten” uppåt, en indragning enklare att arbeta med av käkbenet eller precision. Exaktheten gör det finns en sidokanal till nerven kanske det möjligt att utföra en behandling, där det inte ens syns på en tvådimensionell andra backar. Då kan vi hitta en lösning. bild. Också vid smärtutredningar är det en fördel – även för att kunna utesluta denRöntgenbilderna är stora. Ibland krävs tala orsaker till problemen. En kronisk att han sitter i flera timmar och analysmärta som funnits i flera år borde man serar dem för att kunna ge kollegorna kunna se något av – en reaktion i slemolika alternativ och patienten möjlighet hinna, käkben eller inflammation. att välja det som känns bäst. – Jag tycker inte man bör negligera möjligheten till röntgenutredning och Ser du någon nackdel med 3D-röntgen? planering. Innan man säger att något inte – Nej, inte om man använder den på ett är möjligt – ta en bild för att se om det vettigt sätt. Stråldosen är inte så mycket kan vara möjligt. samarbetar med är ju nästan på plats via Skype eller C-takt Link, ett program där man kan kommunicera på ett säkert sätt om bilder och behandlingsgång. Då får tandteknikern ett helt annat intryck av patienten och bättre förutsättningar att skapa en snygg rekonstruktion. I Tyskland finns en tandtekniker runt varje hörn, i Karlskrona finns ingen tandtekniker alls. Då får man ta hjälp av tekniken.

högre att det inte försvarar den extra informationen man får. Den är dyr, både i inköp och i drift, bland annat eftersom det krävs samarbete med sjukhusfysiker och röntgenspecialist. Vilka fler produkter från Unident använder du? – Benersättningsmaterial och tandblekning. Jag väljer alltid det som är bäst för patienten, och då kan det ibland vara från Unident och ibland från andra. Stellan Bergert lägger ner mycket tid på att utveckla sin kompetens. – Odontologi i dagsläget framskrider snabbt så man måste satsa på sin utbildning så att man är med och ligger i framkant. Det är viktigt att man tittar över landets gränser. Genom det nätverk jag har med tandläkare i till exempel Canada och Australien lär jag mig att se andra saker. Jag vill erbjuda mina patienter bästa möjliga vård och teknik. Verksamheten hade 350 patienter när Stellan Bergert tog över. Nu är de över 5 000 st. – Det krävdes en tuff marknadsföring i början. Men den har också generat nya patienter. Vi har allt på plats. Vi opererar dagligen, har bra röntgenutrustning och hög kompetens. För patienterna känns det tryggt och bekvämt att vi har allt på ett ställe och det dagligen, avslutar Stellan Bergert.

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

27


tips

DentalFoto – gör jobbet roligare!

TIPS FRÅN HÅKAN

Intresset för estetisk tandvård ökar kraftigt, liksom protetik med implantatbehandlingar och därigenom även behovet av t ex före/efter-bilder på patienten. Kliniska foton kan förutom för patientinformation användas i kommunikation med försäkringsbolag och för dokumentation. Här ger Håkan Johansson, vår egen fotoexpert på Unident, några enkla tips som gör dina kliniska bilder ännu bättre. TIPS VID ANVÄNDNING AV SPEGLAR OCH MUNVINKELHÅLLARE När man använder munvinkelhållare skall man se till att använda så stora som möjligt och gärna av den mer moderna typen med längre skänklar som håller upp läpparna bättre. När man drar skall man inte bara dra åt sidan utan även dra framåt så att läpparna blir som en "tratt".

ocklusalspegel GJ2 som är lite längre och gör det lätt för patienten eller assistenten att hålla spegeln. För sidofotografering är vår sidospegel med handtag den bästa då man håller denna i handtaget och har då kraft att hålla ut den i molarområdet vilket underlättar betydligt vid denna typ av fotografering.

Vid ocklusalfotografering är vår nya munvikelhållare K&K oslagbar då denna är dels lätt vinklad så att handen kommer ur vägen, dels stabilt byggd och har en "list" som håller fast läppen när man drar. Denna munvikelhållare finns i två storlekar och fungerar även till fotografering med kontrastspatel.

IMMA PÅ SPEGLARNA Tänk på att imma bildas lätt på speglarna och att detta enklast motverkas genom att lägga spegeln i ett varmt vattenbad en stund innan användning så att hela glaskroppen blir uppvärmd.

Man klarar den mesta fotograferingen med endast två speglar, en ocklusal och en sidospegel. En av de mest lättanvända är vår

28

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

Lycka till med dentalfotograferandet! /Håkan Johansson, Fotoansvarig på Unident

Håkan Johansson, fotoexpert på Unident


gott & blandat

PRAKTISKT på praktiken

Ger ingen avbildning i röntgenbil d!

Läs mer om våra produkter på www.unident.se

NYA HÅLLARE & SKYDD TILL CDR ELITE

NYA MJUKA SENSORSKYDD Ett nytt tight, mjukt sensorskydd, Dental X-ray Cover – för bästa positionering. Finns i stl 2 (vuxen), 1 (barn) och 0 (mini).

Unident kan nu erbjuda en helt ny hållarserie som är speciellt framtagen för CDR Elitesensorer. Vid tester av dessa hållare tillsammans med CDR Eliteanvändare har ingen avbildning av hållarna, i korrekt tagna röntgenbilder, hittills kunnat urskiljas. Hållarnas rundade kanter och hörn gör dem behagligare för patienten, vilket i sin tur gör ditt arbete effektivare.

SPEGLAR OCH MUNVINKELHÅLLARE TILL DENTALFOTOGRAFERING Våra nya munvinkelhållare K&K är perfekt vid ocklusalfotografering. Lätt vinklad så att handen kommer ur vägen och stabilt byggd med en ”list” som håller fast läppen. Finns i storlekarna Small och Large.

En av våra mest lättanvända speglar är vår ocklusalspegel GJ2 som är lite längre och gör det lätt för patienten eller assistenten att hålla spegeln.

STERILPÅSAR FRÅN MEDICOM Safe-Seal sterilpåsar som indikerar: • Tid • Temperatur • Ev. förekomst av ånga / gas

Finns som självförslutande eller på rulle.

NITRILHANDSKAR Safetouch nitrilhandskar är tillverkade av ett syntetiskt gummi som är latex- och proteinfritt, och därför lämpliga för användare som är känsliga för naturgummi-proteiner. Safetouch Rejuvenate är även berikad med lanolin och vitamin E för att återfukta och lugna huden.

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

29


TF FILES • TEKNISK BULLETIN

Nu har mekanisk preparering av rotkanaler blivit säkrare och mer förutsägbar Att behålla fiberstrukturen hos NiTi under produktionen är ett sätt att nå fram till ett starkare och mer flexibelt roterande instrument. I och med lanseringen av TF (Twisted Files) med SybronEndos egen R-Phase teknik, har mekanisk preparering av rotkanaler blivit säkrare och mer förutsägbar. Den nya och förbättrade tillverkningsprocessen för NiTi har gjort att SybronEndo kan ge kliniker lösningar på vanliga problem och begränsningar som är förknippade med dagens slipade instrument. Slipning in i NiTi-fibrerna innebär att strukturens grundläggande uppbyggnad förstörs, vilket sänker filens vridhållfasthet och motståndskraft. Detta kan öka risken för att filen separerar. Målet att bibehålla fiberstrukturen är ett nyckelelement i att skapa hållfasthet, till exempel vid

kapning av trä. Varje bräda har en unik fiberstruktur som måste bibehållas om materialet inte ska tappa styrka. På samma sätt är varje TF-fil unik. De subtila skillnaderna beror på att legeringens fiberstruktur inte påverkas under tillverkningsprocessen. Enkelt uttryck låter Twisted Files klinikern arbeta riskfritt och effektivt eftersom det är den enda endodontiska fil som tillverkas i tvinnad nickeltitan, vilket ger oöverträffad styrka och flexibilitet.

PROBLEMLÖSNING MED TF-FILES

När instrumentet separerar SEPARERING p

Hur man undviker sprickbildning i fiberstrukturen SLIPADE SPÅR

PROBLEM: Ett NiTi-instrument med frästa spår har relativt litet elasticitetsspann eftersom det skadas vid fräsning mot fiberstrukturen. Resultatet är att när spåren på filen börjar slitas kan instrumentet plötsligt separera – även innan klinikern har fått möjlighet att frigöra filen.

Lösning:

PROBLEM: Frästa filar har ingen inbyggd motståndskraft mot sprickor eftersom slipning mot fiberstrukturen skapar punkter av mikrofrakturer längs hela instrumentet.

TVINNADE SPÅR

R-Phase tekniken ger kristallstrukturen hos TF-instrumentet större elasticitet än andra roterande NiTi-filar. Elasticiteten i kombination med möjligheten för spåren att vindas upp gör att TF tål större belastningar, vilket ger bättre säkerhet.* STÖRRE ELASTICITET y g

Lösning: TF har oöverträffad motståndskraft mot sprickbildning eftersom den naturliga fiberstrukturen bibehålls i tillverkningsprocessen.

* Data on file, Sybron Dental Specialties, Inc. Data från Sleiman P. The Twisted File: R-Phase teknik och belastningstolerans.

30

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se


TF-FILES • PROBLEM & LÖSNING

Hantering av skarpt böjda kanaler PROBLEM : Instrument med frästa spår och aggressiva skäregenskaper har avsevärt större svårigheter att hantera skarpt böjda kanaler.* Detta kan öka risken för ojämnheter eller kanaltransport.

VANLIGA NITI-KANALTRANSPORTER

R-PHASE TEKNIKEN GER p ggyy p g STÖRREy FLEXIBILITET

Lösning: TF med R-Phase teknik övervinner den här begränsningen genom att instrumentets flexibilitet är mycket bättre. TF kan utföra sidoskär med stor effektivitet, samtidigt som komplext välvda ytor kan hanteras utan problem.

* Bergmans L, van Cleynenbreugel J, Beullens M, et al. Progressive versus constant tapered shaft design using NiTi rotary instruments. Int Endod J. 2003;36(4):288-295.

Slöa skärytor och försvagad materialstruktur PROBLEM: Elektropolering gör andra filars skärytor slöare, och försvagar materialstrukturen under tillverkningsprocessen.*

SLÖA KANTER

Komponentseparering vid högt vridmoment p p TVÅDELAD

g

PROBLEM: Filar som tillverkats med separat mandrell och skaft kan drabbas av komponentseparering vid högt vridmoment.

Two-piece

* Bui TB, Mitchell JC, Baumgartner JC. Effect of electropolishing ProFile nickel-titanium rotary instruments on cyclic fatigue resistance, torsional resistance and cutting efficiency. J Endod. 2006;34(2):190-193.

ETT STYCKE

Lösning: SybronEndos egen behandlingsmetod ytdeoxidering, bibehåller spårens skärpa och strukturella uppbyggnad.

Lösning: Ett instrument i ett stycke ger högre styrka och grundläggande uppbyggnad.

SPÅRENS SKÄRPA BIBEHÅLLS

One-piece

Undvik ”inskruvningseffekten” PROBLEM: En fil med konstant vinkel minskar klinikerns kontroll och kan ”skruva” in filen i kanalen när dentin påträffas.

KONSTANT VINKEL

Lösning:

VARIERANDE VINKEL

Med varierande vinkel kan instrumentet undvika "inskruvningseffekten" när filen formar kanalen.

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

31


TF-FILES • PROBLEM & LÖSNING

Eliminera risken för galvanisk korrosion PROBLEM: Ett instrument i två delar där bara skaftet och inte mandrellen är av NiTi kan utsättas för galvanisk korrosion.*

Brass Mässing

NiTi

NiTi NiTi

NiTi

Lösning: TF-filen är skapad i ett stycke, och hela instrumentet är tillverkat av NiTi, vilket eliminerar risken för galvanisk korrosion.

* Data on file, Sybron Dental Spe-

cialties, Inc. Data fr[n Gambarini G. A new era for NiTi rotaries: Twisted File (TF).

Minska lagerutrymme och arbetsmoment PROBLEM: Många roterande system i NiTi består av för många filar och kräver mer lagerutrymme och fler arbetsmoment.

Lösning: I de flesta fall kräver Twisted Files 2-3 filar för att forma hela kanalens längd och apikala diameter.

17 23 27

17 23 27

Twisted Files är ett varumärke, och SybronEndo och SybronEndo-logotypen är registrerade varumärken som tillhör Sybron Dental Specialties, Inc. ©2008 Sybron Dental Specialties, Inc., Orange, CA 92867

Vill du ha mer information och/eller en demonstration på din klinik av Twisted Files eller något annat ur SybronEndos sortiment, kontakta gärna någon av oss!

Unident

32

Jenny Björkén

Unident

SybronEndo

Norra Sverige och Stockholmsområdet

Marie Månsson

Patric Sandberg

Södra Sverige

Säljrepresentant Sverige

Tel. 0767-85 85 51

Tel. 0761-05 81 40

Tel. 072-200 61 61

jenny.bjorken@unident.se

marie.mansson@unident.se

patric.sandberg@sybrondental.com

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se


reportage

Mutomo Project – i stället för julklappar Unident har sedan 2009 istället för att skicka ut julklappar och julkort till våra kunder, valt att stödja Mutomo Project i Afrika. Mutomo ligger i ett torrt område i östra Kenya och flertalet av de 17 000 invånarna lever under den officiella fattigdomsgränsen. Flera Rotaryklubbar samverkar för att stödja befolkningen i Mutomo genom hjälp till självhjälp. Här berättar fd tandläkare Sten Kvarfordh själv om hur projektet fortlöper, som han startade 2001. Bild från det gamla skolköket

fakta Mutomo Project: Mutomo ligger i ett torrt område i östra Kenya och är centrum i ett distrikt med samma namn. Flertalet av de 17 000 invånarna lever under den officiella fattigdomsgränsen och distriktet bedöms vara det tredje fattigaste av Kenyas dryga 70 distrikt. Flera Rotaryklubbar, företag och privatpersoner samverkar för att stödja befolkningen i Mutomo genom olika projekt.

Korruption och vattenbrist är två stora problem som håller tillbaka utvecklingen i Mutomo-området. Korruptionen kan vi inte göra så mycket åt. Endast inta en strikt ärlig hållning, speciellt då vi har med myndighetstillstånd och samarbetsprojekt att göra. Mer än en gång har myndighetspersoner förundrats över att vi inte accepterar till exempel en extra ”stämpelskatt” för att snabbt ändra en skolas verksamhet från dagskola till skola med övernattning - så kallad Boarding school. Vattenbristen är ett ständigt återkommande problem och definitionen för öken är en årsnederbörd på mindre än 250 mm. Senaste året har Mutomoområdet fått c:a 400 mm regn totalt, vilket innebär att grödor som majs, bönor etc. som tidigare växte i detta område torkat

Det nya skolköket, som Unident varit med och bidragit till, stod färdigt i februari 2011. Köket har blivit mycket uppskattat av både elever och lärare.

bort. (Orkanen Isaac som nyligen härjade New Orleans gav ungefär samma dygnsmängder regn. Tala om kontraster!) Vår satsning på den tåliga Kassava-plantan framstår mer och mer som ett genidrag. Senaste regnperioden var inte tillräcklig och det innebär att alla familjer som lever av jordbruk har svårt att få sina intäkter att räcka till mat. Men för dem som gått med i våra satsningar på mikrokreditgrupper som satsar på hållbar utveckling har levnadsförutsättningarna långsamt förbättras. P g a den extrema torkan har vi gjort en stor satsning på mat till 3 skolor för kommande termin, vilket egentligen strider emot våra riktlinjer då vi i första hand vill satsa på olika verksamheter för att familjerna skall bli självförsörjande. Men detta är en akut situation och myndig-

Målet är att åstadkomma en hållbar utveckling med starkt förbättrade levnadsvillkor för befolkningen och att arbetet ska vara mönsterbildande och kunna tillämpas i andra områden med motsvarande problem.

heter och andra hjälporganisationer kan inte hjälpa till i den utsträckning som behövs. Mat för en skola med 270 barn kostar c:a 27 000 kr/termin vilket innebär 1,40kr/barn om dagen!” Berättat av Sten Kvarfordh, Uppsala Projektledare för Mutomo Project

Unidents bidrag till Mutomo har använts till trädplantering kring en damm som byggdes 2008-2009 och som idag försörjer 3000 människor och 1000 kreatur med vatten, och även till ett projekt på en yrkesskola där satsningen gick till att bygga ett nytt kök som ger skolans elever frukost och ett mål mat om dagen.

Vill du bidra till projektet i Mutomo? Läs mer på www.mutomo.se

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

33


bedövning

DenMagiska praktikbyggaren – med engagemang för smärtfrihet Julian Webber, föreståndare för Harley Street Centre for Endodontics, och ansluten till GDC (General Dental Council) som specialist i endodonti, skriver om sitt engagemang för smärtfri endodonti och sina bästa tips för Wand, ett redskap han inte kan vara utan

N

u för tiden är det lättare än någonsin att göra en rotbehandling, tack vare alla olika instrument, apparater och prylar vi har tillgång till. Men grundprinciperna är och förblir de samma. Ett av de största framstegen som gjorts är den teknik som gör det möjligt att bedöva patienten utan obehag av vare sig själva bedövningen eller behandlingen. Jag använder Wand och har gjort det i 13 år. Det som till-

Julian Webber BDS MS (Endo) är föreståndare för Harley Street Centre for Endodontics, en mycket framstående klinik med fokus på spetskompetens inom endodonti. Han är ansluten till GDC (General Dental Council) som specialist i endodonti och föreläser ofta i ämnet. Läs mer på www.roottreatmentuk.com

34

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

talade mig i början var att den är mycket icke-invasiv. Jag känner att jag kan ge injektioner smärtfritt, utan att behöva använda lokalbedövning. De många olika injektionstekniker som är möjliga med Wand, särskilt i och runt det palatinala området, är innovativa och är väl accepterat av patienterna – mycket bättre än konventionella bedövningsmetoder med sprutor. TEKNIK Det fungerar helt enkelt så, att bedövningen administreras före kanylen. Den rekommenderade tekniken innebär att man först trycker mot vävnaden innan man påbörjar injektionen och börjar injicera innan vävnaden penetreras. På så sätt ges en faktisk lokalbedövning. Jag upplever att det fungerar utmärkt för alla Wandtekniker – och de är många. Dessutom är den en riktig praktikbyggare. Patienterna älskar den och ger alltid positiva kommentarer. Det finns alltid en inlärningströskel när man börjar med nya saker, men jag vill påstå att den var minimal när det gällde Wand. Jag tycker särskilt mycket om nya Wand med STA-systemet – hur lätt det är att bedöva intraligamentellt och den återkoppling jag får, så att jag vet att jag befinner mig i parodontalligamentet –

JULIAN WEBBERS BÄSTA TIPS OM WAND: • Öka användningen av palatinal- och parodontalligamentinjektioner som bedövar tanden, inte munnen • Tryck en bomullstops mot kanylens baksida (Wand levereras med bomullspinnar) när du ger en palatinal injektion, för att skapa tryckbedövning och fånga upp droppar • Ett annat sätt att förhindra att bedövningsmedel droppar in i munnen på patienten vid injektion i stram vävnad är att låta aspirationsknappen vara påslagen vid slutet av injektionen. Detta gör att bedövningsmedlet sugs tillbaka. Tryck på fotpedalen och drag ut kanylen efter tre pip och lyft sedan ut handstycket ur munnen • När du genomför en blockad placerar du kanylen mot mucosan och roterar sedan handstycket flera gånger i en båge om 180 grader. På så sätt utjämnas trycket på kanylens spets vilket gör att den kan gå direkt in i injektionsstället • Du kan dölja Wand för patienter som har fobi eller är nervösa. I så fall tar du bort en av handstyckets plastdelar så att du kan gömma resten av handstycket och kanylen i handen. Det är klokt att använda denna metod för PDL-injektioner och palatinala injektioner eftersom det ger ännu bättre kontroll och ökad åtkomlighet


med den, eftersom du kan känna dig helt trygg när du försäkrar patienten om att de inte kommer att uppleva något obehag.

tum är att jag med hjälp av den här tekniken kan ge en helt smärtfri injektion och det är det enda som verkligen spelar någon roll för mig.

Alla bedövningsmetoder borde vara VERKLIGEN SMÄRTFRITT smärtfria, med Wand STA är det alltid Jag vet inte hur många procent som anså. Den förbrukar samma mängd vänder Wand i Storbritannien, men jag bedövningsmedel och gissar att det är tar lika lång tid att anmånga. Jag förevända som en vanlig språkar den alltid – bedövningsspruta, berättar om den när möjligen något minjag håller föredrag, dre. Ju snabbare visar bilder och rekPatienterna komlokalbedövningen ges ommenderar den alltid. Jag antar att menterar alltid den desto större är risken för obehag under indet är som med allt smärtfria upplevelsen jektionen, vilket är ett annat, att den initivanligt klagomål. Med ala kostnaden gör med Wand” Wand STA behöver jag folk tveksamma. Och inte administrera inlärnings tröskeln, bedövningen så snabbt och därmed blir om en tandläkare inte kan hantera den risken för smärta mindre. Jag är inte på en gång hamnar den i byrålådan. Jag intresserad av att det ska gå fort. Fakkan bara säga att det är värt att fortsätta

Om du vill veta mer om Wand, kontakta Unident på tel. 0346-485 50 eller besök www.unident.se.

är verkligen värdefullt och den intraligamentella tekniken med Wand STA räcker mer än väl för varje moment i en rotbehandling.

Unident hjälper DentAid hjälpa Ja då är den äntligen på väg… När du läser detta har denna pall med servetter, handskar och munskydd nått Uganda. Materialen kommer direkt till rätta händer via DentAid, som finns på plats. DENTAID ÄR EN IDEELL FÖRENING som hjälper människor med

stora och små dentala behov, som själva saknar ekonomiska förutsättningar att göra något åt sina problem. Föreningens mål är att samla in skyddsmaterial, begagnade handverktyg och utrustning från tandläkare och leverantörer. Föreningen kommer att öppna ett 90-konto där bidragen används till inköp av nya produkter och täckande av kostnader såsom transporter, hyror, resor, mm. Mottagare är afrikanska länder och de börjar i Uganda. DentAid var i början av 2012 nere och rekognoserade vilka behov som finns. Under sin resa träffade de Dr. Aisha Bataringaya, som bland annat är föreläsare på Makarere University i Kampala samt Rektor Isac Okullo som ansvarar för utbildning av tandläkare i Uganda. Universitetet i Kampala har ett utbytesprogram med Karolinska Institutet i Stockholm, och här skulle DentAids förmedlande av material och utrustning till utbildningen vara till mycket stor hjälp. Även på kliniker ute i kommunerna dit man skickar elever för praktik, har man stora behov av material och utrustning. Målet är att här ute i verkligheten kunna rädda skadade tänder, och inte “bara dra ut dem”.

Read it kommer att återkomma med mer bilder och berättelse om hur materialen Unident skänkte tas om hand. Är du intresserad av att hjälpa?

Se www.dentaid.se

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

35


medarbetarsamtal

5

l l i t r o g å fr

Fredrik

PAULSSON Hur går det egentligen till bakom kulisserna på Unident? Denna gång ställde vi Fredrik Paulsson på vår Procurementavdelning, mot frågeväggen, och det här fick vi till svar: Hej Fredrik! Ditt ansikte är det nog många som känner igen, men vem är du egentligen? FREDRIK: Jag är en engagerad och driven man med resultatorientering. Strukturerad, tydlig, öppen, rak, ärlig. Personlighetsmässigt har jag en blandning mellan röd (målfokuserad, handlingskraftig, initiativrik), blå (systematisk, metodisk, logisk) och gul (positiv, kreativ, emotionell) personlighet. Naturligtvis har jag även delar av grönt i min personlighet (lugn, eftertänksam, tålmodig), men då till mindre del.

Hur märker våra kunder av ditt arbete? FREDRIK: Jag och min avdelning ser till att vi kan erbjuda de varor och tjänster som marknaden efterfrågar, att de uppfyller gällande regelverk och fungerar enligt specifikation samt att lagerförda produkter finns tillgängliga och att de levereras ut i tid.

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

fakta: BOR: I villa i Falkenberg

FREDRIK: En vanlig dag för mig innebär att jag träffar och pratar med befintliga och nya tillverkare/leverantörer, förhandlar, läser och skriver avtal, driver utvecklingsprojekt samt hanterar alla uppkomna frågor däremellan.

FAMILJ: Fru (Åsa) och tre barn (Marwin 6 år, Olivia 4 och Felix 1)

Vilka arbetsuppgifter är roligast?

ARBETE: Chief Procurement Officer INTRESSE: Hobbysnickare med en aldrig

sinande idérikedom om hur barnrum, förråd, altan, garage, men också sommarstuga kan utvecklas och bli bättre. Tyvärr sätter dock ofta tiden käppar i hjulen då jag också är obotlig tidsoptimist. Familjen är i centrum och barnens intresse blir således även ens eget – hett just nu är fotboll i Skrea IF. Bästa upplevelsen i höst var paddeltur med kanot på Suseån med hela familjen.

36

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

FOTO: Malena Nilsson

NAMN: Fredrik Paulsson

FREDRIK: Jag gillar att bygga, att skapa nytt. I arbetet innebär det att

hitta, validera, kontraktera och introducera nya varor och tjänster samt se dem efterfrågas och uppskattas. Har du någon rolig anekdot att berätta? FREDRIK: Jag har haft många roller på Unident genom åren och bland

annat arbetat med vår marknadsföring. Vid ett tillfälle korrekturläste jag en text som beskrev ett patientfall där patienten var ”bruxare”. Ung och oerfaren som jag var, men samtidigt ivrig att hjälpa till antog jag att skribenten snubblat på tangentbordet och att ”boxare” var det korrekta ordet som kommit på skam. Jag fick i samband med skribentens godkännande av texten veta vem som egentligen kommit på skam och samtidigt en ökad kunskap kring den odontologiska terminologin…


service & utrustning

Nu (ut)rustar Unident inför Swedental i Göteborg! Kom och besök oss i vår monter B04:22 och se våra NYHETER inom utrustning från ledande leverantörer.

VINN EN RESA TILL

Bologna! Alla besökare till vår utrustningsavdelning på Swedental 15-17 nov. har chans att vinna en resa för två till Bologna, Italien. Ta med kupongen nedan och få en genomgång av vårt erbjudande så är du med i utlottningen.

i

n

d

u

s

t

r

i

e

s

VINN EN RESA TILL BOLOGNA! Klipp ut och tag med kupongen till Swedental i Göteborg. Lämnas i Unidents monter B04:22 på Utrustningsavdelningen!

JA, jag vill ha en genomgång av erbjudandet på Unident Utrustning och får därmed en chans att vinna en resa för två till Bologna! Namn: Telefon: E-post: Jag har fått min genomgång av:

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

37


Osteology is celebrating its 10th birthday

Gå in och gör din registrering på www.osteology-monaco.org

at the International Symposium in Monaco Casinos, Formula 1, glamour – people coming to Monaco are lovers of thrill-packed excitement and the better side of life. But risk is not always enticing. Hence, Monaco will host a top-class event of a different kind in May 2013. For three days during the 4th International Osteology Symposium the focus will be on safe treatment concepts, practical procedures and the most recent studies. The congress theme of the 2013 Symposium is "Decision making with oral tissue regeneration". Decision aids for everyday practice Since regenerative techniques found their way into everyday dentistry, the scope in decision making for the treatment provider has enormously broadened. Thanks to new regenerative methods, bone resorption after tooth extraction can now be prevented. New biomaterials make it possible to avoid painful graft removal and many associated surgical risks. However, the clarity is still lacking as to which procedures and materials are really optimal. At Osteology in Monaco over 60 top-class international speakers will meticulously scour the scientific literature on diverse issues and present clinical concepts for practitioners. The topic of peri-Implantitis is especially important to the two congress chairmen Niklaus P. Lang, Switzerland, and Massimo Simion, Italy, since the frequent infection at the site of the implant remains challenging to manage. Two entire blocks of lectures are dedicated to the diagnosis and therapy of peri-implantitis. So that a great deal of information does not fade away immediately, but contributes towards decision making, the speakers will give one to two clear messages to take away for the practice at the end of each lecture. Practical training is a must The symposium should not be limited to the-

38

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

oretical exchange only and this is taken care of by the pre-congress day, offering a rich selection of workshops, since practical training has a high rating at all Osteology Symposia. On Thursday, the Osteology Foundation will therefore organise seven practical and two theoretical workshops.

The topics at a glance - Keeping periodontally compromised teeth - Measures following tooth extraction - Soft tissue aesthetics

10 years of Osteology Foundation For the Osteology Foundation, the Monaco Symposium is very special, after all, this is the place where it will be celebrating its ten years in operation. Since Dr. Peter Geistlich established the Foundation in 2003 together with a group of internationally renowned periodontists and oral surgeons, it has been funding research projects and making current knowledge on regenerative therapies available for practitioners. With the continuing education of over 20’000 dentists and oral-maxillofacial surgeons at various Osteology Symposia, the funding of 40 research projects and many other activities the Osteology Foundation has really made its motto "Linking science with practice in regeneration" come to life. This success will be celebrated at the Symposium – for example at the legendary Osteology Party.

- GBR and sinus floor elevation - Future trends in oral tissue regeneration - Peri-implantitis - High-risk patients

More information Osteology Foundation Landenbergstrasse 35 CH-6002 Lucerne www.osteology-monaco.org www.osteology.org


Nya medarbetare på Unident:

MICHAEL LARQVIST, CHEF AFFÄRSOMRÅDE UTRUSTNING

JOHAN KARLSSON, SUPPORTTEKNIKER

Michael hade tidigare en tjänst som VD för Bracco Scandinavia AB (medicinsk bilddiagnostik) och har lång erfarenhet av affärsutveckling samt försäljning och marknadsföring inom en rad olika branscher. Affärsområde Utrustning är det senaste affärsområde som Unident valt att satsa på för att komplettera företagets erbjudande till kunderna.

Johan har tidigare arbetat på CAB Falkenberg och har ett stort intresse för datorer och teknik. På Unident jobbar han som supporttekniker, och ser till att ni får så snabb och effektiv hjälp som möjligt. Har ni problem med tekniken så hjälper han gärna till.

Dent OnDemand - ring inte 020-100 109 när du har tid Dent OnDemand – en tjänst för dig som går och funderar på att teknikutveckla kliniken men känner att tiden inte räcker till. Nu kan vi hjälpa dig – precis när du har tid. Visst händer det att man på kvällar eller helger sitter och funderar på hur man kan utveckla sin klinik, vad kan det kosta, vilka tillstånd man behöver etc. När man lyfter luren för att komma vidare i sin plan, så upptäcker man plötsligt att klockan är för mycket eller att det är helgdag. Sedan rusar tiden iväg och projektet stannar upp. Men nu är detta problem ett minne blott!

CAMILLA LYDEMAR, Innesäljare. Camilla jobbar som innesäljare med inriktning på dentalt förbrukningsmaterial. Hon kan ge dig tips och idéer på våra produkter samt se till så att du som kund är nöjd. Har du frågor angående vårt dentala sortiment tveka inte att ringa till Camilla!

VINNARE I READ IT NR 1 -12 Vinnare i tävlingen "Koll på read it": Janina Gröndahl, Huddinge Christina Svensén, Trångsund Kaisu Johansson, Malung Rätt svar "Koll på read it nr 1-2012" X, 1, 2, 2, X, 1, X Vinnare av korsordet: Tomas Magnusson, Jönköping Rätt lösning på korsordet: Turturduvor Vårlökar Sexpack med färg

Du kan ringa oss kvällar som helger, för konsultering inom följande områden:

Grattis till alla vinnare!

• Digital utrustning - sensorer, panorama, CBCT

Rätt lösning till korsord nr 1 - 2012:

• Unidents unika tjänster - aXess, C-takt Link etc • Utrustning till praktiken - stolar, units etc • Finansiering • Delfinansiering - Möjlighet att finansiera för 0 kr/mån. • Allt under samma tak: - finansiering, utrustning, förbrukning, support, tekniker etc

Du når oss på telefon 020-100 109 Vardagar: kl. 07.00 – 21.00, Helger: kl. 10.00 – 18.00 eller via e-post: dentondemand@unident.se

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

39


DIAGNOS, HANDLÄGGNING, RESULTAT Höj nivån för din praktiks omhändertagande av patienter med bruxism. Sammanställt av Ernst-Ulrik Haxthausen

Mer än 5 % av världens befolkning lider av bruxism som orsakar många tandproblem, bland annat nedslitna tänder, ömma tänder och skador på lagningar. För många patienter leder det också till sömnstörningar, huvudvärk och värk och spänningar i ansiktet. Men för att få en heltäckande bild av hur GrindCare kan påverka livet för dina patienter är det bättre att lyssna på en patient än på oss. Vi lånar ett uppslag från Medotech’s reportageserie Patientperspektiv och låter trettioårige Martin berätta hur du kan förändra liv med hjälp av GrindCare.

MARTIN BERÄTTAR: I tio års tid fick Martin stå ut med värk i käken och daglig huvudvärk. Att gnissla tänder både natt och dag förstörde hans sömnrytm och krävde mycket kraft. Efter sex månader med GrindCare har han nästan helt slutat att gnissla tänder och den trettioårige elektrikern har återfått förmågan att sova och fått livet tillbaka. LIVET FÖRE GRINDCARE Följden av att Martin pressade och gnisslade tänder både dag och natt var så gott som kronisk huvudvärk. - Jag kunde gå omkring med huvudvärk nästan utan att vara medveten om det. Det var som en ond cirkel, jag hade måttlig huvudvärk under hela dagen och gnisslade sedan tänder på natten, säger Martin. NÄR ALLT BRAST Martin hade gnisslat tänder i nästan tio år och år 2002 blev det fysiska obehaget uppenbart när hans käke hoppade ur led. - Det hände när jag var på resa i USA i sex månader, berättar han. Käken gick ur led och började glida mot musklerna i stället för brosk. Det var då den ständiga huvudvärken började. Enligt Martin var det omställningen till en ny livsstil, ett nytt språk och att leva i en främmande kultur som blev droppen som fick bägaren att rinna över.

40

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se

SÖKANDET EFTER LINDRING De senaste sju – åtta åren har Martin prövat så gott som alla tänkbara behandlingar – sjukgymnastik, kiropraktik, psykologsamtal och bettskenor – allt utan framgång. - Bettskenan fungerade som skydd för tänderna, men den gjorde inte att jag gnisslade mindre. Eftersom tänderna inte var särskilt nedslitna gjorde skenan praktiskt taget ingen nytta alls, säger han. - Det är ingen tvekan om att jag sover bättre sedan jag började använda GrindCare. Jag sover bättre på natten och känner mig mer utvilad på dagen. Martins fru har också lagt märke till att han har mer energi, eller ”krut” som han själv säger. En oväntad fördel: korttidsminnet har också förbättrats. EN INVESTERING I GRINDCARE ÄR VÄL VÄRT PENGARNA - Jag har spenderat en smärre förmögenhet på massage, kiropraktorer, sjukgymnaster och psykologer – av alla pengar jag lagt ut har GrindCare gett mig mest tillbaka, avslutar Martin. - GrindCare har utan tvekan gett mig ett nytt liv! Den ursprungliga versionen av Martins berättelse och fler liknande berättelser finns på www.grindcare.com.


krysset

SAMMANSTÄLL ORDEN FRÅN DE FÄRGADE RUTORNA I KRYSSET och skicka in den rätta lösningen till

readit@unident.se, skriv “read it-krysset” i ämnesraden. Glöm ej att skriva ditt namn och adress i mailet. Du kan även gå in på www.unident.se/kryss och lämna din lösning. Lösningen vill vi ha in senast 7 december 2012. Det först öppnade rätta svaret vinner ett skraplottpaket (åldersgräns 18 år). Vinnaren och rätt lösning presenteras på hemsidan den 11 december 2012 och i nästa nummer av read it.

www.unident.se | Nummer 2 - 2012 | read it

41


internetodontologi.se fyller 1 år! internetodontologi.se startade hösten 2011 med syfte att förenkla den kliniska vardagen för professionen inom tandvården. Nu fyller den allt populärare webbplatsen 1 år. Upphovsmän är Mats Jontell, professor i oral medicin i Göteborg, docent Anders Molander, Folktandvården i Västra Götaland, och läkaren Steven Shev, VD och ägare av internetodontologi.se och föregångaren internetmedicin.se. Webbplatsen erbjuder kostnadsfri tillgång till översikter för diagnostik, åtgärder och behandling inom de odontologiska specialiteterna. Faktabladen författas av svenska experter, granskas av ett vetenskapligt råd och baseras på Socialstyrelsens riktlinjer för tandvård: – Nationella riktlinjerna talar om vad vi ska göra, internetodontologi.se talar om hur åtgärderna ska utföras, sade Anders Molander, när webbplatsen presenterades under Swedental 2011. Trafiken till internetodontologi.se - som nu har ca. 10000 unika besökare per månad - har ökat markant. – När vi är ute och pratar med tandvården upplever de att de finns ett stort behov av en trovärdig kunskapskälla som beslutstöd inför

Läs mer på internetodontologi.se

patientbesök och behandling. Vi ger tandvården enkel tillgång till de senaste behandlingsmetoderna, något som verkar uppskattas, säger Steven Shev. internetodontologi.se publicerar nya faktablad kontinuerligt, framöver även inom specialiterna pedodonti, radiologi och oral medicin. d

TÄVLING - VINN SKRAPLOTTER! HAR DU KOLL PÅ DETTA NUMMER AV READ IT ? Svaren på frågorna hittar du i tidningen. De 3 först öppnade rätta svaren vinner ett skraplottpaket (åldersgräns 18 år). Maila tipsraden senast den 7 december till readit@unident.se eller gå in på unident.se/tippa och lämna din tipsrad. Vinnarna meddelas per post och i nästa nummer av read it. Fr o m den 11 december 2012 hittar du även rätt lösning till tipsraden på www.unident.se. 1. Vad heter vår färskaste nyhet inom tandblekning? 2. När lanserades Geistlich Mucograft i Sverige? 3. Vad hette vår moderator under UnidentDagarna 2012? 4. Var ska det internationella symposiet Ostelogy hållas 2013? 5. Vad arbetar vår nya medarbetare Johan Karlsson som? 6. Vilka monternummer har vi under Swedental 2012? 7. Vilken idrott utövar övertandläkare Ann-Marie Roos-Jansåker?

1

X

2

SmileMe

BrilliantSmile

NewSmile

2009

2010

2011

Stanley F Malamed

Mark Hochman

Monaco

Barcelona

Annika R. Malmberg Hamilton

Cannes Innesäljare

Leverantörsansvarig Supporttekniker

A03:22 + A04:22

B03:22 + B04:22

C03:22 + CO4:22

Karate

Judo

Thaiboxning

Maila oss eller gå in på unident.se/tippa och lämna din tipsrad - Vinn ett skraplottpaket!

42

read it | Nummer 2- 2012 | www.unident.se


NÄR DU BEHÖVER ETT BESLUTSTÖD FÖR TANDVÅRDEN

Vad säger experterna experterna om åtgärder åtgärder vid Vad år! r! r! Parodontit, P artialprotetik och P ulpektomi? 1 å Parodontit, Partialprotetik Pulpektomi? Välkommen in och se e ef fter! Välkommen efter! www.internetodontologi.se www.internetodontologi.se

EN ENKLARE KLINISK V VARDAG ARD AR A AG

internetodontologi.se nternetodonttologi.se


BrilliantSmile tandblekning har även använts i flera olika kändissammanhang, som t ex Idol, Miss World, Top Model mm. BrilliantSmile erbjuder ett komplett koncept inom tandblekning – med både klinikblekning med lampa och blekning hemma med skenor. BrilliantSmile erbjuder även ett brett utbud av tandkräm och munskölj – för borttagning av ytliga missfärgningar och beläggningar. FÖR BESTÄLLNING OCH MER INFORMATION, KONTAKTA UNIDENT AB – 0346-485 50 | UNIDENT.SE

Box 229, 311 23 Falkenberg | Tel: 0346-485 50 | Fax: 0346-595 50 | info@unident.se | www.unident.se

read it | Nummer 2- 2012 | Årgång 3 | En tidning från Unident AB

Kändisarnas egen tandblekning!

Read it nr 2 2012  

Unidents kundtidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you