Page 1


Les excel·lents fotografies de Maria Teresa Fonoll ens acosten amb tota nitidesa l’ànima de la llum. Els fons blancs, triats expressament per ressaltar la idea de l’artista, acullen les propostes de la fotògrafa que ha aconseguit, en aquesta col·lecció, presentar la vivesa d’un món inert, el que en diem, per contrast, natura morta. Si la llum és cert que conté tots els colors, el blanc és la potència primera, perquè és capaç, ell sol, d’acollir i de ressaltar qualsevol motiu que li sigui presentat. En aquest cas, sobre el blanc aquest món quiet és capaç de donar vida als materials que l’artista ha trobat pel camí de la creació. Qualsevol color ho és més si el blanc l’envolta, i de seguida podem veure que l’objecte d’un color determinat s’anima pel relleu de la llum, és a dir, esdevé ànima. Els resultats sorprenen per la seva elegància de línies i matisos: vidres, llenços i porcellanes, són part de la claror sobre la que reposen, per a plaer de qui contempla, els tons delicats o rotunds dels fruits de terra i mar. Mai no hauríem apreciat les tonalitats delicades d’un peix (gris, plata, rosa); d’unes llimones solars; d’un raïm suculent; d’una carbassa nutrícia; d’unes mordasses en gradació de coralls... de no haver descansat sobre el blanc, on fins i tot el vidre es fa cos. Aquesta és l’admirable aportació de Maria Teresa Fonoll que, amb el seu treball creatiu i acurat ens ha sabut revelar l‘ànima il·luminada de la llum. Olga Xirinacs


L’Escola flamenca de pintura ens ha ensenyat clarament el camí que ens ha portat a triar com a tema les escenes familiars i quotidianes... L’atzar d’un raig de sol, una alzina vella i endurida, una pedra molsosa que em submergeix en tota classe de somnis sentimentals i estimula la meva imaginació.

Fox Talbot


La fotografia com sabem, no és quelcom verdader. És una il.lusió de la realitat amb la qual vam crear el nostre propi món privat.

Arnold Newman


A la fotografia hi ha una realitat tan subtil que arriba a ser mĂŠs real que la realitat.

Alfred Stieglitz


La fotografia ajuda a les persones a veure.

Berenice Abbott


L’ombra no existeix. El que tu dius ombra és la llum que no veus.

Henry Barbusse


El més important no és la càmera, sinó l’ull.

Alfred Eisenstaedt


La fotografia va venir a temps per alliberar la pintura de tota literatura, de l’anècdota, i fins i tot del tema.

Pablo Picasso


Les fotografies obren portes al passat, però tambÊ permeten fer una ullada al futur.

Sally Mann


La fotografia ĂŠs, primer de tot, una manera de mirar. No ĂŠs la mirada mateixa.

Susan Sontag


La bellesa pot ser vista en totes les coses, veure i compondre aquesta bellesa ĂŠs el que separa una simple captura de la fotografia.

Matt Hardy


Descriure és destruir, suggerir és crear.

Robert Doisneau


Fer una bona composició d’un tema significa gens mes que veure-ho i mostrar-ho de la manera més intensa possible.

Edward Weston


La visi贸 茅s una forma intel.ligent de pensament.

Andreas Gursky


La bellesa desapereix en la vida, però és immortal en l’art.

Leonardo da Vinci


Sense art la vida seria un error.

Nietzsche


Fotografies - M. Teresa Fonoll Coordinació - Silvia Iturria Pròleg - Olga Xirinacs Disseny gràfic - Eva Jolis Edició - M. Teresa Fonoll Impressió - Rabassa Arts Gràfiques © 2015 M. Teresa Fonoll Tots els drets reservats. Cap part d’aquest llibre pot ser reproduït de cap forma sense autorització escrita.

Agraïments:

Olga Xirinacs – Silvia Iturria – Lluis Vives Marc Coromina – Francesc Poblet – Francesc Perramon Manel Margalef – Sergi Grau – Eva Jolis


Des del blanc 04 issu  
Des del blanc 04 issu  
Advertisement