Page 1

HMSHost personeelsblad

HOSTPITALITY 2013 | # 04

MASTER CLASS SALES

Healty bite

PROJECT ONE-XS


van de directie

We zitten momenteel vol in de drukte van het hoogseizoen van 2013. Gelukkig zijn er ook dit jaar veel (vakantie)reizigers die vliegen via Amsterdam Airport Schiphol. In juli, augustus en september reizen ruim 15 miljoen passagiers via Schiphol. Zoals ik al eerder heb geschreven, voelen wij als HMSHost Schiphol minder direct de effecten van economische crisis. Maar de drukke zomermaanden zijn wel de maanden waar het op aan komt! Het hoogseizoen kan het jaar maken of breken. Daarom moeten we proberen om het transactiebedrag te verhogen. Vraag aan jouw gasten of ze een grote koffie willen, of nog iets lekkers bij de koffie, of nog een lekker koud biertje? Er zijn heleboel mogelijkheden om gasten te adviseren en te informeren wat ze kunnen kopen, zonder natuurlijk opdringerig te zijn. Werk goed samen met je collega’s, help elkaar waar nodig en zorg dat je met plezier naar je werk gaat en met plezier onze gasten bediend. En ik weet zeker dat we dan een succesvolle zomer op Schiphol tegemoet kunnen zien. Good Morning! Wat een leuke koffer! Where are you traveling to? Wilt u een lekker stukje taart bij de koffie? Have a safe trip! Veel plezier in New York! Waarschijnlijk zijn dit inmiddels hele herkenbare vragen en ‘uitspraken’ voor jullie geworden, allemaal manieren om onze gasten een warm welkom te geven en ze te verwennen met onze service en ons eten en drinken. Na een energieke Be My GUEST kick-off training op alle afdelingen in maart en april zijn jullie vol passie en enthousiasme aan de slag gegaan met allemaal hetzelfde doel: Making the Traveler’s Day EVEN Better! Wij streven er met z’n allen naar om voor onze service minimaal een cijfer 8 te behalen, elke dag weer. En dat is al goed merkbaar op Schiphol. De kunst is natuurlijk om dit dag in, dag uit te blijven doen. Ook in de drukke zomermaanden.

store. Laat zien dat wij een professionele horeca-organisatie zijn die weet hoe we met gasten om horen te gaan en laat zien dat je plezier hebt in wat je doet. Dan zal je al gauw merken dat dat het een positieve uitwerking heeft op onze gasten. En blije gasten hebben weer een positieve invloed op jou en je collega’s! Een gastvrije en verzorgde uitstraling maakt ook het verschil in de beoordeling van de gast tijdens de Bonus Malus periodes. In april hebben we tijdens de Bonus Malus meting een – voorlopige – totaal score gehaald van 74,8%. Een mooie score waarbij vooral ‘speed of service’, netheid en gastvrijheid goed door onze gasten zijn beoordeeld. De zomermeting in de maand juli zit er weer bijna op en ik hoop dat we hierin ook onze kwaliteiten goed hebben kunnen tonen.

J

Laat merken aan een gast die in de rij staat voor een kopje koffie dat je hem hebt gezien. Geef aandacht aan kinderen die vol spanning van hun vliegreis zijn. Bedank de gast voor de betaling en wens iedereen een fijne reis of een behouden thuiskomst. Zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken die net dat verschil voor de gast maken. Maar zorg ook voor een opgeruimde, nette en verzorgde

Als dank voor jouw inzet in deze drukke zomerperiode, wil ik je alvast uitnodigen voor het beach event op 28 augustus 2013. De collega’s die eerder hierbij aanwezig zijn geweest, weten dat het een middag / avond is met leuke activiteiten op het strand, gevolgd met een BBQ en een DJ die de dag afsluit met de heerlijkste tunes. Jouw persoonlijke uitnodiging voor het beach event 2013 volgt binnenkort. Dan rest mij om jullie heel veel succes te wensen in de drukke zomerperiode en heel veel plezier als je zelf nog op vakantie gaat. Jan Willem Hilbron General Manager 2 | HOSTPITALITY


inhoud

DEZE KEER IN HOSTPITALITY... Colofon Hostpitality is bestemd voor alle HMSHost medewerkers en verschijnt om de twee maanden.

De redactie bestaat uit: Christiane de Jong (HRM) Daniëlle Touwslager (Dakota’s) Femke Dunning (Mediterranean Sandwich Bar) Gerda Zeekant (D-Pier) Meddy de Graaff (Communicatie) Patrick van Geerenstein (FM) Sabrina Danker (HRM)

Vormgeving: Rick Roering & Sandy Bakmeijer Unicum Communicatie

Druk: Drukkerij Noordhoek BV

06

starbucks bc-pier Sinds begin juni vind je op de BC-corridor een nieuwe Starbucks met een luxueuze uitstraling.

Heb jij ideeën voor de volgende

08

Be my guest Good Morning! Wat een leuke koffer! Where are you traveling to? Wilt u een lekker stukje taart bij de koffie? Have a safe trip! Veel plezier in New York!

09 afscheid

Tussen afscheid nemen en mij is het nooit meer goed gekomen: ik kan het heel slecht... Lees de column van Femke.

Hostpitality? Schrijf, mail of bel naar:

HMSHost Schiphol Airport Tav redactiecommissie Hostpitality Postbus 75041, 1117 ZN Schiphol 020 – 60 34 537, info@hmshost.net

10

Project one-xs Na afronding van One-XS behoort Schiphol tot de best beveiligde luchthavens ter wereld... Blijf op de hoogte van dit project in de komende Hostpitality uitgaven.

14

HMSHOST INTERNATIONAAL Stockholm Arlanda Airport is een van de belangrijkste hubs van Zweden...

19

lekkerste broodje KANDIDATEN on tour ...een inspirerend dagje uit naar het mooie Limburg voor een bezoek aan het klooster in het plaatsje Echt...

HOSTPITALITY | 3


fit de zomer in

Vitaliteitsplan Zoals je in de vorige Hostpitality hebt kunnen lezen, zijn we druk bezig om het vitaliteitsprogramma vorm te geven. De eerste groep enthousiastelingen is al van start gegaan met een op maat gemaakt programma. Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Onze casemanager is druk bezig om iedereen te informeren over de mogelijkheden die je hebt om nog gezonder te leven.

wel aan kan. Je bent niet snel uit je humeur en ziet de zonnige kanten van het leven. Je bent goed in wat je doet en gaat met plezier naar je werk. Maar ook in het weekend sla je een feestje heus niet af, maar ben je echt wel zo wijs om ook lekker te sporten en gezond te eten. Kortom vitaal! De zelftest vitaliteit bestaat dan ook uit drie onderdelen: fysiek, mentaal en lifestyle. Dus wacht niet langer en ontdek hoe vitaal jij bent!

Collega’s bekijken competitief elkaars stappenteller... want 10.000 stappen zetten terwijl je niet in de operatie werkt... dat is nog al eens een uitdaging. Best confronterend, zo’n stappenteller... Maar de eerste en grootste stap naar een gezondere lifestyle kun je zetten door de zelftest over vitaliteit te doen. Klik in het portaal op het laatste nieuwsbericht over het vitaliteitsprogramma en ontdek na het invullen van de test waar jij nog aan kunt werken.

En dat is nog niet alles! Blijf het portaal volgen... want de healthscan komt er ook nog aan in september! Met dit apparaat vind je in 3 minuten uit wat onder andere je bloeddruk, hartslag en BMI is. Deze scan kun je helemaal zelf uitvoeren of onder begeleiding van een van de healthproffesionals van Yorbody! Onze slogan is van nu af aan dan ook:

Natuurlijk loop en beweeg je veel als je in de horeca werkt, toch zijn er ook heel veel andere dingen die van invloed zijn of je je wel of niet vitaal en fit voelt. Wat is dat eigenlijk, je ‘vitaal’ voelen? Vitaal zijn, is lekker in je vel zitten, je goed voelen en bij (kleine) tegenslagen het gevoel hebben dat je dat

4 | HOSTPITALITY

moe of fit? MOVE IT!


nieuws

Healthy Bite campagne

Om het gezonde aanbod aan eten en drinken op Schiphol meer onder de aandacht van reizigers te brengen, is op 1 juli 2013 de campagne ‘Healthy Bite’ gelanceerd. Kiezen voor gezonde voeding is een mondiale trend die naar verwachting steeds belangrijker gaat worden. Ook of misschien wel juist op airports hebben reizigers behoeften aan gezonde voeding. Schiphol heeft een onderzoek uitgevoerd onder reizigers wat zij belangrijk vinden op het gebied van onder andere eten & drinken. Daaruit bleek dat gasten veel waarde hechten aan verse en gezonde producten. Juist om de gezonde producten wat meer te laten opvallen, is de Healthy Bite campagne ontwikkeld. Met een herkenbaar logo wordt de reiziger geattendeerd op het ruime assortiment van gezonde producten, onder andere bij verschillende HMSHost outlets.

Met de campagne wil Schiphol haar reizigers stimuleren en helpen om te kiezen voor het gezonde aanbod in de horeca in het gebied achter de paspoortcontrole. Met verleidelijke productfoto’s op digitale billboards in de lounges worden reizigers verleid een bezoek te brengen aan de horeca. Naast de billboards in de lounges wordt deze campagne verder geladen door ludieke acties tijdens de zomerperiode en in store communicatie zoals rietjes, prikkertjes, stickers voor op displays en bordjes voor in ijsbakken.

HOSTPITALITY | 5


starbucks bc-pier

Sinds begin juni vind je op de BC-corridor een nieuwe Starbucks met een luxueuze uitstraling. We spraken met Joëlle van Lierop (Store Manager) en Marin Hartog (Shiftsupervisor & Coffee Master) wat nu zo bijzonder is aan deze 6e Starbucks store op Schiphol.

Nieuwe Starbucks op de BC-Pier richt zich op de Coffee LOVER Deze vestiging is de eerste store op een luchthaven ter wereld waar de Starbucks Reserve® koffie wordt geserveerd. Een bijzondere koffie die wordt gemaakt in de Clover® koffiemachine (de naam Clover is een samenvoeging van Coffee Lover). Deze machine bevat een vacuümpress die alle extracten uit de koffie trekt en hierdoor een intense smaakbeleving creëert. Tijdens de 2 minuten die het koffie zetten duurt, neemt de barista je mee in de geschiedenis en herkomst van de door jou gekozen koffie. Nu weet ik dat er 26 gram koffie wordt gemalen voor een short kopje koffie, de smaak van de West Java Indonesia koffie kruidig is met een vleugje zoet. En heb ik geleerd hoe je koffie moet proeven in vier stappen: ruiken (90% van je smaak gaat via je neus) – slurpen (mag met geluid) – lokaliseren (waar op je tong proef je de koffie, is die juist bitter, dat proef je achter op je tong, of juist zoet, dat proef je op het puntje) – beschrijven (blijft de smaak lang hangen of juist niet). Marin, de eerste coffee master van deze store kan me er alles over vertellen; “Als coffee master moet je niet alleen zelf veel weten over koffie, maar je hebt ook een voorbeeldrol naar de rest van het team. Ik moet mijn collega’s alles over koffie leren, soms ben ik net een lopende encyclopedie. Ik vind het leuk om me te blijven ontwikkelen.” Joëlle vult aan: “We zijn pas kort open, met een heel nieuw team, dus de komende tijd zullen we er hard aan gaan werken om dit concept bekendheid te gaan geven onder onze gasten. Vooralsnog krijgen we hele leuke reacties, zoals gasten die meteen aangeven dat ze de volgende keer weer zeker terugkomen. Maar ook leuke verhalen van mensen die zelf op Java zijn geweest. En Amerikanen die de koffie ‘Oh, so lovely’ vinden.” 6 | HOSTPITALITY

Al snel wordt duidelijk dat het niet alleen om de bijzondere koffie gaat, maar vooral de aandacht die het team van Barista’s geeft aan de gast. “Het is een minder drukke store in vergelijking met de andere Starbucks stores, dus medewerkers hebben de tijd om de interactie met de gast te zoeken”, vertelt Joëlle. “Als Barista moet je de gast actief aanspreken. Ik stimuleer ze om achter de counter vandaan te komen bij begroeting van de gast en vanaf hier de bestelling aan te nemen. Daarnaast heb je als barista tijdens het maken van een heerlijke Clover brewed Coffee een uniek contactmoment met je gast waarin we onze koffiekennis met hen delen. Deze ‘world class customer service’ staat dan ook centraal in dit concept.” Naast de koffie, serveren ze ook hartige en zoete lekkernijen. Niet alleen de croissant en ‘pain de chocolat’, maar in de ochtend vind je hier ook ‘maple pecan plait’, ‘vanilla crème crown’ en ‘apple crown’. Speciaal voor deze Starbucks vestiging gemaakt. En ze werken samen met de buren JuicyDetails. Zij zorgen voor verse sappen en smoothies in kleine bekers, die als impulsaankoop bij de kassa worden verkocht.

Ruiken, slurpen, lokaliseren en beschrijven. Zo proef je koffie! Joëlle en Marin kijken vol vertrouwen naar de toekomst: “We zien de medewerkers echt groeien. Sommige barista’s waren eerst een beetje introvert, maar na een uitgebreide training, hebben ze veel meer vertrouwen gekregen en stappen ze vol enthousiasme naar gasten toe en brengen hun passie over koffie op hen over. En dat is precies de bedoeling van deze Starbucks store!”

Marin


Jubilaris

Jubilaris Peter Boel 25 jaar!

25 jaar geleden is Peter Boel begonnen bij HMSHost. Hij herinnert zich deze dag nog goed, het was namelijk 08-08-‘88. In zijn jongere jaren heeft Peter de hotelschool gedaan. Daarna heeft hij een cursus tot kok gevolgd. Na het behalen van deze cursus is een studiegenoot van Peter gaan werken bij HMSHost. Via deze ex-studiegenoot is Peter gaan solliciteren bij HMSHost en hij is toen als kok begonnen bij de Weide Wereld. Ook heeft hij onder andere gewerkt bij de centrale keuken destijds in Hoofddorp. Hij heeft ook counter werkzaamheden uitgevoerd bij HMSHost. Momenteel is Peter kok bij Grand Café Plaza. De werkzaamheden daar als kok zijn erg breed. Dit mede omdat er een uitgebreid menu de gehele dag te verkrijgen is. In de ochtend kunnen gasten al saté bestellen en in de avond een English breakfast. De sfeer, het werken met de collega’s en de gasten zijn een motivatie voor Peter om dag in dag uit naar het werk te komen. Dagelijks probeert hij met goede zin naar het werk te komen. Mede door de goede werktijden is Peter nog steeds werkzaam bij HMSHost. De komende jaren wilt Peter graag zijn werkzaamheden voortzetten bij Grand Café Plaza. Het werken bevalt hem daar uitstekend. Zolang de sfeer en de werkzaamheden gelijk blijven, is Peter een tevreden mens.

Andre Berkhoff 25 jaar!

Via een advertentie in de krant, waar gevraagd werd naar een sous-chef, is Andre 25 jaar geleden komen solliciteren bij HMSHost. Andre is een chef in hart en nieren. Voordat hij kwam werken bij HMSHost heeft hij al 13 keukens gezien van onder andere sterrenzaken! Bij HMSHost is hij begonnen bij Aviorama, daarna heeft hij gewerkt bij La Foret, BPS, Dakota’s en Het Paleis. Door de jaren heen heeft Andre in de VIP keuken mogen koken voor speciale gasten waar hij zelf het menu mocht samenstellen. Tevens heeft Andre een grote bijdrage gelevert aan de nieuwe werkmethode het sous-vide koken. Hiervoor is hij maar liefst 6 maanden in Hoofddorp geweest. Het gehele proces moest geïntroduceerd worden. Daarnaast helpt Andre graag mee met het opstarten van nieuwe Stores van HMSHost op Schiphol, zoals Café Chocolat, maar ook HMSHost locaties in het buitenland. Voor het krijgen van een nieuwe locatie op de luchthaven London Heathrow heeft HMSHost Andre ingeschakeld om zijn kookkunsten te laten proeven in een zogenaamde proefsessie. Mede door de uitstekende kookkunsten van Andre heeft HMSHost de locatie ‘gewonnen’. Momenteel is Andre werkzaam bij Grand Café Het Paleis, Murphy’s Irish Pub en The Brasserie. Daarbij vervult hij de taak als Assistent Store Manager. Het

Tharmarajah Kandiah 12,5 jaar

Tharmarajah, zijn collega’s kennen hem als ‘Rajah’, is 12,5 jaar geleden begonnen bij HMSHost. Hij is als het ware meegenomen naar HMSHost door een vriend die net als Tharmarajah afkomstig is uit Sri Lanka (Tharmarajah woont nu 22 jaar in Nederland). Deze vriend was destijds al werkzaam bij HMSHost. Zijn eerste werkzaamheden heeft hij vervult bij Délifrance. Daarna is Tharmarajah vrij snel overgestapt naar de Mediterranean Sandwich Bar. Zaal en spoel werkzaamheden behoren tot zijn takenpakket. Hij zorgt ervoor dat de ‘Med’ ten aller tijden opgeruimd is, schoon oogt en alles er perfect uitziet. Bij deze werkzaamheden legt Tharmarajah vele kilometers af, een enkeltje met de voet naar Almere denkt hij. Naast zijn werkzaamheden zaal en spoel, is Tharmarajah ook wel eens te vinden achter de counter, tevens vindt hij koffies klaar maken ook leuk. Achter de douane werken vindt hij erg leuk, het is iets speciaals want niet iedereen heeft toegang tot dit rijk. Tharmarajah is zoals hij zegt dol op HMSHost. Hij is een erg tevreden medewerker. HMSHost heeft hem zelfs geholpen met het zoeken naar een passende woning. Zelf vindt hij gastvrijheid erg belangrijk vandaar dat hij dagelijks terug denkt aan de FISH! training. Werken is waar Tharmarajah vrolijk van wordt. Hij is daarom ook echt niet van plan om te stoppen bij HMSHost. Zijn werkzaamheden bij de ‘Med’ wil hij zijn hele leven lang voortzetten. Hij weet alles van deze afdeling en je kunt hem zien als een soort vader van de ‘Med’. Heb je een vraag over de ‘Med’, ga naar ‘Rajah’ en hij heeft een antwoord voor je klaar! Dagelijks komt hij met veel plezier en een grote glimlach naar zijn werk, of dit nou heel vroeg in de ochtend is of heel laat in de avond, Tharmarajah lacht altijd. Werken houdt hem bezig en maakt hem vrolijk.

werken bij HMSHost bevalt hem uitstekend. De variatie in het werk is wat hem aanspreekt. Eigenlijk mogen we Andre beschrijven als een bekende kok van het bedrijf! Passie voor zijn werk heeft hij zeker. Hij toont graag initiatief zoals het voorstellen en maken van een nieuwe menukaart, het uitschrijven van de bijbehorende recepten voor zijn collega’s, tot leveranciers zoeken voor een nieuwe Store. Hij is erg enthousiast over zijn werkzaamheden. In de toekomst wil Andre blijven variëren tussen de keukens die HMSHost te bieden heeft en wil hij projecten blijven doen naast zijn dagelijkse werkzaamheden. Ook hoopt hij dat het bedrijf zijn kennis kan blijven gebruiken bij het opstarten van nieuwe Stores en laat hij een eventueel bijbehorend reisje naar het buitenland niet aan zijn neus voorbij gaan. Nog een leuk weetje is dat zijn dochter Evelien momenteel ook werkzaam is bij HMSHost. In zijn 25-jarige aanwezigheid bij HMSHost zijn hem drie dingen het meeste bijgebleven zoals het diner voor de Koningin, koken voor 900 mensen en de verkeerstoren die vlam had gevat. Andre is Walter Seib en Ronald Loendersloot erg dankbaar voor het vertrouwen dat hij gekregen heeft de afgelopen jaren. Tevens bedankt hij Mike Simons voor de steun tijdens de afgelopen turbulente periode. HOSTPITALITY | 7


BE MY GUEST Good Morning! Wat een leuke koffer! Where are you traveling to? Wilt u een lekker stukje taart bij de koffie? Have a safe trip! Veel plezier in New York! Waarschijnlijk zijn dit inmiddels hele herkenbare vragen en ‘uitspraken’ voor jullie geworden, allemaal manieren om onze gasten een warm welkom te geven en ze te verwennen met onze service en ons eten en drinken. Na een energieke Be My GUEST kick-off training met jullie afdelingen in maart en april zijn jullie vol passie en enthousiasme aan de slag gegaan met allemaal hetzelfde doel: Making the Traveler’s Day EVEN Better!

Door middel van spontane gesprekken met gasten, de open en gastvrije verbale en non-verbale communicatie zijn velen van jullie al een echt visitekaartje geweest voor HMSHost, Schiphol en heel Nederland!

Wij streven er met z’n allen naar om voor onze service minimaal een cijfer 8 te behalen, elke dag weer. En dat is al goed merkbaar op Schiphol. Vanuit jullie afdelingen hebben we al een aantal leuke verhalen gehoord over hoe Be My GUEST ‘leeft’ en hoe onze gasten blij en tevreden hun reis voortzetten.

En hoe ga jij er voor zorgen dat je elke dag onze gasten vol passie en energie benadert? We weten allemaal heel goed dat het moet en hoe het moet. Alleen om dit elke dag, dag in dag uit, te blijven doen, dat is een grotere uitdaging.

Hier een aantal voorbeelden: Bij de ‘Med’ en Het Paleis krijgen de medewerkers heel regelmatig een briefing voordat zij aan hun dienst beginnen waarin de letters GUEST en de basisprincipes worden herhaald. Samen over service praten, voorbeelden met elkaar delen en elke dag het belang van onze gasten bespreken, werkt. Af en toe gaan de medewerkers ook een kijkje nemen bij andere collega’s stores om kritisch te kijken naar hoe zij bezig zijn met service, als het ware door de ogen van een gast.

Bubbles en Café Chocolat hebben een super servicescore gehaald in april en is een voorbeeld voor velen als het gaat om een hartelijke ontvangst van gasten en ze verwennen met aandacht en lekkernijen. Een echte aanrader voor iedereen om als mystery shopper te gaan kijken hoe zij het doen. Bij Touch Down zien we hoe alle medewerkers actief en energiek onze gasten begroeten. Goed oogcontact, een vrolijke glimlach en een spontaan ‘Goedemorgen!’, het hele team doet fanatiek mee.

8 | HOSTPITALITY

Wij kunnen Be My GUEST blijven herhalen, maar uiteindelijk kan jij alleen zelf het verschil maken. Zorg ervoor dat je open staat voor onze gasten en dat je met een positieve houding naar het werk komt. Dan zal je al gauw merken dat dat het een positieve uitwerking heeft op onze gasten. En blije gasten hebben weer een positieve invloed op jou en je collega’s! Dus Be My GUEST werkt voor de gasten, maar je krijgt er zelf ook altijd weer een heleboel energie voor terug!


COLUMN FEMKE

Afscheid Toen ik als kind voor het eerst op Schiphol kwam, was ik gefascineerd door de bijzondere sfeer, de vliegtuigen en de omvang van onze luchthaven. Ik moet een jaar of zes geweest zijn en dacht dat er nooit iets kon bestaan dat ik niet leuk zou vinden aan deze plek. Tot ik een jaar of twee later mijn tante uit Canada ging uitzwaaien. Toen zij door de douane ons land uitliep, besefte ik opeens dat ik haar nu jaren en jaren niet meer zou zien. Op dat moment werd ik mij bewust van het concept afscheid nemen. En het was geen gezellige kennismaking: de tranen stroomden nog steeds toen we na een uurtje rijden weer thuis aankwamen. Tussen afscheid nemen en mij is het nooit meer goed gekomen: ik kan het heel slecht... En dan gaat het niet alleen om afscheid nemen van mensen. Zo kan ik er ook maanden over doen om een paar schoenen weg te gooien. Ook al zijn ze kapot en niet meer te dragen, ik kan er geen afstand van doen. Er zijn gevallen bekend waarin ik een paar schoenen meerdere keren naar de kliko heb gebracht, om ze vervolgens weer mee terug mijn huisje in te nemen. Maar ja, ze kunnen toch echt pas weg als hun tijd gekomen is. En het wonderlijke is: als die tijd dan gekomen is, gooi ik ze zonder omhaal weg en hoef ik (bijna) nooit meer aan ze te denken... Ook het afscheid nemen van een idee of een droom, wil bij mij nog wel eens een probleem zijn. Hieronder een kleine opsomming;

• Veel te lang doorgaan met een studie die me niet kon boeien; • Nooit de postcodeloterij op kunnen zeggen ook al heeft die

me in 20 jaar niet veel meer dan € 20,-, vier stroopwafels en een bak Ben&Jerry’s opgeleverd; Nog steeds geloven dat ik alle recepten die ik ooit heb verzameld (en dat zijn er best veel als je lichtelijk verslaafd bent aan kookboeken en 24kitchen) ga maken in dit leven...

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan... Afgelopen maand werd ik weer op de proef gesteld wat betreft afscheid nemen. Ditmaal moest ik afscheid nemen van mijn vertrouwde afdeling en mijn lieve collega’s. En afscheid nemen van mensen is altijd het ergst. Want ik mag dan een stuk ouder geworden zijn sinds mijn eerste ervaring met afscheid nemen, de waterlanders stromen nog net zo makkelijk. Zeker als mensen dan ook nog lieve dingen gaan zeggen. En dus waren er tranen bij de woorden van Sergio, van Saskia, van Amanda, van Cindy, van Tin en nog meer tranen en nog meer en nog meer... Maar gelukkig was dit niet een afscheid voor lang zoals al die jaren geleden met mijn tante. Ik blijf immers dichtbij en zal iedereen nog regelmatig zien. En ik kom terecht op een nieuwe afdeling waarvan ik zeker ben dat ik het ook weer prima naar mijn zin zal hebben. Een paar dagen geleden liep ik door Vertrekhal 2 naar buiten en zag ik een meisje van een jaar of acht in tranen, zwaaiend naar een oudere vrouw (oma, tante, buurvrouw?) die door de douane ging. En onwillekeurig moest ik denken aan de vele keren dat dat meisje in haar leven nog afscheid zal moeten nemen. En dat ze er net als ik, misschien wel nooit aan zal wennen...

HOSTPITALITY | 9


project one-xs Schiphol is onlangs gestart met het security-project One-XS. Dit project is het gevolg van veranderende EU wetgeving en de grote wens van Schiphol om ook in de Lounge 2 en 3 een ‘clean area’ te creëren. Na afronding van One-XS behoort Schiphol tot de best beveiligde luchthavens ter wereld, terwijl dit niet ten koste van de beleving van de reiziger zal gaan. One-XS in een notendop… • Grootste security-project in Nederland ooit! • EU verordening • Scheiden van aankomende en vertrekkende passagiers • Invoering van 100% controle op goederen • Terminal 2 en 3, E-, F- en G-pier • Projectkosten € 400 miljoen (huidige raming) • 40 nieuwe projectleiders Schiphol Group • Grote invloed op gebied en processen HMSHost • Realisatie 2013 - 2015

Grootste security-project op Schiphol ooit; One-XS Clean Area De Lounges 1 en 4 op Schiphol, beter bekend als de ‘SchengenLounges’, zijn al sinds 2001 clean area. Dit houdt in dat er geen controle van passagiers meer plaatsvindt aan de gates, maar dat dit gebeurt op centrale punten waar de passagiers de Lounges betreden. Deze wijze van beveiligen heet central security. Voor transferpassagiers binnen de Schengen-landen betekent dit zelfs dat zij zonder controles kunnen overstappen op Schiphol. Voordelen van central security is een hogere veiligheidstatus op de terminals, snellere afhandeling van security formaliteiten voor de passagier en kostenbesparing omdat er minder security-personeel nodig is. Nadeel voor de exploitanten, zoals HMSHost, in de clean area is wel dat er sinds 2012 in deze gebieden wel de 100% controle op goederen van toepassing is. Risicolanden Gezien de vele voordelen van een clean area wil Schiphol dit principe in ook doorvoeren in Lounge 2 en 3. Om dat te realiseren is er echter één groot obstakel, te weten transferpassagiers afkomstig uit risicolanden. Wereldwijd zijn er een groot aantal luchthavens in risicolanden waarvan de aldaar uitgevoerde security-controles niet voldoen aan door EU gestelde eisen. Vanaf 2015 mogen deze aankomende passagiers dan ook niet meer zonder extra securitycontrole met de overige passagiers op Schiphol in aanraking komen. Doel van Project One-XS is dan ook om in 2015 alle aankomende en vertrekkende passagiers in Lounge 2 en 3 en op de niet-Schengen pieren volledig te scheiden. One-XS in hoofdlijnen Hoe gaat Schiphol er na afronding van One-XS uitzien? Om te beginnen komt er in Vertrekhal 2 en 3 een compleet nieuw security-filter. Deze nieuwe filters worden gecreëerd op de vide, direct boven de incheckbalies. 10 | HOSTPITALITY

Aan de andere zijde van deze terminalgebouwen worden 44 gatehuizen aangepast en krijgen de E-pier, F-pier en G-pier een tweede verdieping. Op deze pieren gaan aankomende passagiers direct omhoog naar de 2e verdieping, waar aan het begin van deze pieren nieuwe security-filters worden geconstrueerd. Na passage van deze filters gaan aankomende passagiers met bestemming Nederland door naar de aankomsthallen, terwijl de transferpassagier door kan naar Lounge 2 of 3. Voor vluchten die niet aan de gates aankomen maar vanaf het platform met de bus naar de terminal worden vervoerd, wordt tussen de G- en H-pier een nieuw security-gebouw gebouwd. Gevolgen voor HMSHost Heeft Project One-XS gevolgen voor HMSHost? Ja, dat heeft het zeker. Omdat diverse gebieden verbouwd worden, moet ook HMSHost een groot aantal outlets aanpassen. Zo zullen onder andere Hotel Mercure, McDonalds Lounge 3, Color Café en een aantal GrabandFly’s verbouwingen ondergaan om One-XS mogelijk te maken. Ook is de verbouwing van Lounge 2 (waarin HMSHost 7 nieuwe concepten ontwikkelt) volledig afgestemd op de diverse verbouwingen met betrekking tot One-XS. De noodzakelijke verbouwingen beperken zich niet alleen tot de horecaconcepten van HMSHost, zo moet ook de geldtelruimte in het E/F-gebied verplaatst worden. Tot slot wordt na afronding van One-XS ook in Lounge 2 en 3 de 100% controle op goederen ingevoerd, hetgeen weer van grote invloed is op het logistieke proces van HMSHost.

In de Hostpitality zullen we jullie de komende jaren geregeld informeren over de voortgang van Project One-XS.


tour for life 1260 kilometer afleggen voor het goede doel: Artsen Zonder Grenzen. De tocht begint in Italië en eindigt in Valkenburg.

Trienke van der Meij

fietst de Tour For Life! Trienke van der Meij, Assistent Store Manager van Touch Down, vond het tijd om iets voor een ander te doen. Ze beschikt over een sportieve achtergrond en een behoorlijke portie doorzettingsvermogen. Skiën was haar lust en haar leven, ze heeft dan ook 10 jaar in de Alpen gewoond. Eenmaal terug in Nederland is ze op zoek gegaan naar een nieuw sportieve hobby, wielrennen!

dagen naar Zuid-Limburg. Met de deelname aan de Tour For Life, te vergelijken met 17 keer de Alpe d’Huez oprijden, steunen zij Artsen zonder Grenzen. Deze organisatie helpt in gebieden waar andere hulporganisaties niet komen. Door middel van sponsoringacties hopen de 8 leden van team ‘Binnenbocht Buitenblad’ € 15.000 bij elkaar te vergaren. Het begin is er al. Een aantal kleine sponsoren hebben bedragen op de rekening gestort, maar er is meer nodig!

De bergen die ze zo vaak van boven heeft gezien heeft ze altijd al met de fiets willen beklimmen. Telkens als zij terug reed van de Alpen naar Nederland droomde ze ervan om deze route eens met de fiets te doen. Nu is het dan zo ver! Zo’n 15 tot 20 uur per week zit ze op de fiets, bergen nabootsen tijdens het spinnen, buiten trainen op het vlakke land en regelmatig een weekend naar de Alpen of

Zuid-Limburg om zich klaar te stomen voor de grote tocht. Trainen, trainen en nog eens trainen. Want Trienke gaat het redden, maar volgens eigen zeggen gaat het waarschijnlijk heel wat bloed, zweet en tranen kosten.

Iedereen kan dit geweldige team en Trienke sponseren.

Tour For Life is een grenzeloos mooie monstertocht van 1260 km. De start is in de Italiaanse Alpen en gaat via Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en via België in acht

Ga naar de website www.tourforlife.nl klik op sponsoren, selecteer team ‘Binnenbocht Buitenblad’ en klik op deelnemer Trienke van der Meij. Steun haar met haar unieke en fantastische prestatie voor Artsen Zonder Grenzen!

Als de drukte het toelaat, mogen kinderen hun eigen pizza maken bij Harvest Market. Succes verzekerd!

HOSTPITALITY | 11


geslaagd

diploma

uitreiking

Veel collega’s maken gebruik van de mogelijkheid om binnen HMSHost een diploma te halen. Tot nu toe hebben al zo’n 125 collega’s een collega afgerond en een grote groep is nu ook bezig met een opleiding. Op 5 juni hebben tijdens een feestelijke bijeenkomst in Dakota’s Restaurant & Bar 24 collega’s hun collega kunnen ophalen. Nogmaals van harte gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal!

12 | HOSTPITALITY


Bowlen Het bowling seizoen is weer teneinde. Dit jaar hebben we met twee teams deelgenomen. Na 10 competitieronden - die begon in september en in juni eindigde - is in de reguliere competitie het team ‘HMSHost 1’ kampioen geworden met ruim 5.5 punt voorsprong op de nummer 2. Het eerste HMSHost team bestaat uit Betti Slegt-Wiseman, Geraldine Veldhuis, Hanno Lansdorp en Fred Hellwig. Het tweede HMSHost team is 13e geworden. Er was ook een individuele prijs voor Betti Slegt-Wiseman, omdat zij de hoogste game (203) van het seizoen had gegooid bij de dames. Doordat het eerste HMSHost team kampioen is geworden mochten ze met de kampioenen en nummers 2 uit de andere bowling leagues van Claus Party Center strijden om het algehele kampioenschap. In totaal streden 14 teams om dit algehele kampioenschap. Na het gooien van 4 games op een gezellige zondagochtend en -middag is HMSHost 1 op een verdienstelijke 4e plek geëindigd. Als er medewerkers zijn die volgend seizoen interesse hebben om 1x in de maand op donderdag te bowlen in Claus Party Center in Hoofddorp, dan kunnen zij contact opnemen met Fred Hellwig op toestel 639.

nieuws

Mineraalwater MARIE-STELLA-MARIS op Schiphol verkrijgbaar Vanaf juni vind je bij veel HMSHost verkooppunten het nieuwe mineraalwater MARIE-STELLA-MARIS. Door het opnemen van dit merk in het assortiment van HMSHost, kunnen alle reizigers op eenvoudige wijze bijdragen aan de realisatie van toegang tot schoon drinkwater voor iedereen. Gasten hebben de keuze tussen de koolzuurvrije en de licht bruisende variant. Van elk flesje MARIESTELLA-MARIS komt een vast bedrag ten goede aan schoon drinkwater projecten. MARIE-STELLA-MARIS heeft de ambitie om schoon drinkwater beschikbaar te maken voor iedereen, overal. Door MARIE-STELLA-MARIS water te drinken, deel je water: van elke fles die je koopt, gaat een vast bedrag naar schoon drinkwater projecten (5 eurocent per liter). Mede dankzij de forse verkoop uitbreiding op Schiphol, start in juli 2013 een nieuw drinkwater project. Dit project betreft de realisatie van toegang tot schoon drinkwater voor een community in Kameke, Oeganda. Bij de realisatie van dit project kunnen circa 1.000 mensen rekenen op structurele toegang tot schoon drinkwater.

Voor 4 personen Ingrediënten: krop sla 100 gr rucola 150 gr rauwe ham 250 gr perziken (vers of uit blik) 6 eetlepels olijfolie 3 eetlepels azijn cashewnoten peper & zout Bereiding: Was de sla en de rucola. Maak een dressing van azijn, peper en zout en meng dit met de sla. Snijd de rauwe ham in reepjes en snijd ook de perzik in kleinere stukken en meng alles samen. Serveer de salade in een ruime kom of bord en strooi de cashewnoten erover. In plaats van de gewone dressing, kunt je ook 100 gr yoghurt met kerriepoeder, zout en peper mengen (eventueel met wat sap van de perzik uit blik) en dit gebruiken als dressing op de salade. HOSTPITALITY | 13


nieuws

hmshost internationaal Stockholm Arlanda Airport is een van de belangrijkste hubs van Zweden, en biedt grote kansen voor de meer dan 19 miljoen reizigers per jaar. De nadruk ligt op Scandinavische vakantiegangers. Dat blijkt ook uit de lijst van top tien bestemmingen: Kopenhagen, Londen, Oslo, Luleå, Helsinki, Göteborg, Amsterdam, Malmö, Umeå en Frankfurt. HMSHost is al sinds 2005 actief op de luchthaven en heeft nu het contract kunnen verlengen voor 8 outlets tot 2018 en de MAX vestigingen tot 2020.

van harte welkom voor populaire lokale favorieten zoals de klassieke Zweedse garnalensandwich, gravlax, haring en traditionele Zweedse gehaktballetjes.

Als je toevallig naar deze luchthaven reist, dan kun je daar het Italiaans geïnspireerde Trattoria Milano vinden. De toonaangevende Scandinavische koffieketen Wayne’s Express biedt passagiers op de luchthaven een breed scala aan koude en warme dranken. Onlangs is op de luchthaven de 3e outlet van MAX geopend. Dit is een Zweeds hamburgerrestaurant dat alleen gebruik maakt van Zweeds rundvlees en kip en ook rekening houdt met allergie-vriendelijk voedsel. Bij fast casual dining restaurant Taste simply Swedish zijn reizigers

Reizigers kiezen naam voor nieuwe Hello Goodbye Bar op Schiphol Plaza De nieuwe Hello Goodbye Bar op Schiphol geeft reizigers het ‘welkom thuis’ gevoel. Via haar social media kanalen vroeg Schiphol ‘hulp’ bij het bedenken van een nieuwe naam voor de horecalocatie op Schiphol Plaza. Omdat het ‘welkom thuis’ gevoel zo’n grote rol speelt hier, ontving de inzending Hello Goodbye Bar de meeste stemmen.

De Hello Goodbye Bar, die direct grenst aan Aankomst 1, is een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor aankomende reizigers en ophalers en voor de 65.000 mensen die op en rondom Schiphol werken. Iedereen kan in de huiselijke omgeving genieten van een verfrissend drankje, goede koffie of perfecte cappuccino. Maar de reden voor een bezoek zijn vooral de huisgemaakte tosti’s. Ze worden ter plekke voor gasten gemaakt en het assortiment wisselt iedere dag van de week. Naast de bekende tosti ham/kaas kunnen gasten kiezen uit vegetarische tosti’s zoals met blauwe kaas en pompoen, of een pittige variant met hete kip en chilisaus. Kinderen worden blij van een tosti met banaan en Nutella. 14 | HOSTPITALITY


HRM nieuws

Mohamed El Makhloufi (Expeditie) is op 7 mei trotse vader geworden van dochter Widad. Ook beschuit met roze muisjes werden er geserveerd door Bas van Asten (F&B). De naam van zijn dochter – die op 11 mei het leven zag – is Rosalie. Op 25 mei is de zoon van Wendy Smit (Market Foodcourt Lounge 1) en Jeffrey Dikkes (D-Pier) geboren. Hij luistert naar de naam Owen Luciano. Op 2 juni heeft Lorna Poku (bread!) het leven geschonken aan dochter Zendaija. En twee dagen later was er nog meer babynieuws bij bread!: Edwin de Vogel werd op 4 juni vader van zoon Alvar. In juni is dochter Noa geboren bij Nikki Schoolderman (Café Chocolat / Bubbles) en op 1 juli heeft Kelly Vansteen (Dutch Kitchen) een dochter gekregen met de naam Maryse Louise.

Alle jonge ouders: van harte gefeliciteerd!

Update A-Z map In de A-Z map vind je alle richtlijnen en procedures die van belang zijn als je in dienst bent van HMSHost. Niet alleen wordt hieruit duidelijk wat de rechten en verplichtingen zijn van HMSHost als werkgever maar, zeker net zo belangrijk, wat jouw verplichtingen zijn als werknemer. Onlangs zijn er weer updates geweest van alle A-Z mappen, te weten; • A-Z map, werken bij HMSHost • A-Z map, de organisatie • A-Z map, kledingvoorschriften • A-Z map, info voor leidinggevenden De meest actuele versies van de A-Z map staan nu op het HMSHost portaal. Met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord log je op het portaal in via http://workforce.adp.nl. Wanneer je nieuw in dienst komt bij HMSHost krijgen nieuwe medewerkers de A-Z map vanaf heden op een USB-stick uitgereikt. De meest actuele versie is altijd te vinden op het medewerkers en managers portaal van HMSHost. In een nieuwsbericht op het portaal zullen we de belangrijkste wijzigingen noemen. Het is echter je eigen verantwoordelijkheid dat jij op de hoogte bent van de meest actuele versie van de A-Z map. Hierdoor voorkomen we dat er onduidelijkheden zijn over de te volgen richtlijnen en processen binnen ons bedrijf. Zoals bekend mag bedrijfsinformatie waaronder de A-Z map niet aan derden verstrekt worden en is slechts voor intern gebruik. Mocht je nog vragen hebben over de A-Z map of heb je problemen met inloggen op het portaal, neem dan contact op met de afdeling HRM.

Goed nieuws! Per 1 juli 2013 worden de CAO lonen met 0,75% verhoogd.

CAO verhoging Dit is afgesproken in de Horeca CAO die sinds 1 augustus 2012 van kracht is. Dit geldt echter niet voor lonen van medewerkers in de wachtperiodieken. Voor alle andere collega’s is dit toch weer leuk nieuws met de zomervakantie voor de deur! HOSTPITALITY | 15


Zelfroosteren

HRM nieuws

Beschikbaarheid voor werken doorgeven via het portaal! Als flex medewerker kan je via het Monaco portaal je eigen beschikbaarheid doorgeven. De beschikbaarheid kan je ruim van te voren zelf inplannen. Je bent zelf verantwoordelijk om tijdig je beschikbaarheid door te geven. Zorg ervoor dat je minimaal drie weken voor het begin van de nieuwe maand je beschikbaarheid door geeft, op deze manier kan je het beste ingepland worden.

Hoe werkt het?

Uitleg van de beschikbaarheidscodes

1. Vanuit het ADP Portaal ga je naar Monaco 2. Klik op de button ‘Zelfroosteren’ 3. Ga naar de juiste periode waarvoor je de beschikbaarheid wilt doorgeven, om een maand vooruit te gaan vind je helemaal onderaan de button periode vooruit 4. Dubbelklik op de twee puntjes op de dag dat je beschikbaar bent. Er opent een schermpje waar je de juiste beschikbaarheidscode kan selecteren 5. Klik op opslaan

Via het portaal kan je één van de onderstaande beschikbaarheidscodes invullen op de dag dat je beschikbaar bent: XA – avond – beschikbaar tussen 16.00 - 23.00 XE – vroeg – beschikbaar tussen 5.30 – 14.00 XH – alle diensten XL – laat – beschikbaar tussen 14.00 – 23.00 XN – nacht – beschikbaar tussen 21.00 – 7.00 XT – tussen – beschikbaar tussen 9.00 – 17.00

Zie je de button om een maand vooruit te gaan niet? Monaco werkt het beste op computers met een beeldschermresolutie van 1280 x 1024 of hoger, dit kan je aanpassen of je kan de browser uitzoomen naar 75%.

Je kan de beschikbaarheid dagelijks invoeren of verwijderen als je niet meer beschikbaar bent. Zodra je beschikbaarheid is gewijzigd naar een dienstcode, kan je deze niet meer verwijderen. Twee weken voor aanvang van deze dienst kan je er van uitgaan dat de dienst definitief is.

SMS Het kan voorkomen dat je meer beschikbaar bent dan de afdeling waar je werkt je kan inroosteren. Om je toch zo goed mogelijk in te kunnen plannen, kunnen ook andere afdelingen je direct benaderen voor de dag dat je beschikbaar bent met een sms bericht. Het bijhouden van je eigen beschikbaarheid is van belang zodat je geen onnodige smsjes ontvangt.

WWW.JOBSOPSCHIPHOL.NL Weet jij nog hoe je ooit bij HMSHost als werkgever terecht bent gekomen? De kans is groot dat je via een zoekmachine op het internet op de website www.jobsopschiphol.nl bent beland. Dit is de zogeheten ‘wervingssite’ van HMSHost. Op deze site vind je informatie over de opleiding- en doorgroeimogelijkheden, actuele vacatures en stage mogelijkheden.

Deze website is sinds dit voorjaar helemaal vernieuwd. Bij het ontwerpen van deze website is rekening gehouden met de ‘look and feel’ van HMSHost maar ook met de wensen van de doelgroep die wij willen interesseren voor het werken bij HMSHost. Zo heeft de website nu ook een zoekfunctie en kun je jouw eigen profiel up-to-date houden. Wij zijn trots op al onze medewerkers, dit laten wij op de website zien door hen in de spotlights te zetten met filmpjes, foto’s en quotes. Zo heeft een (potentiële) nieuwe medewerker direct een gezicht bij de verschillende functies. Op de website laten wij de functies zien die wij aanbieden, zoals bijbanen, fulltime banen of managementfuncties. Ook worden alle bekende en minder bekende brands die wij exploiteren toegelicht op de website. Wij hopen hiermee mensen aan te trekken die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in een bepaald merk. Zo kunnen wij er voor zorgen dat iemand die gek is op Starbucks, ook echt bij Starbucks komt te werken. Immers, passie is het allerbelangrijkste als je voor een carrière bij HMSHost kiest. Wij zijn benieuwd wat jij van deze vernieuwde website vindt. Heb je suggesties voor verbetering? Neem dan contact op met HRM op telefoonnummer 020-6034677 of mail naar sollicitatie@hmshost.net 16 | HOSTPITALITY


HRM nieuws

Familiebedrijf HMSHost is soms net een familiebedrijf. Je trekt veel met je collega’s op. Sommigen ken je al jaren en ken je door en door. Maar ook binnen een gezin kan de liefde voor dit bedrijf overslaan. Zo zijn er verschillende dochters en zonen van HMSHost collega’s. Een nieuwe generatie die het ook prima naar hun zin heeft bij HMSHost.

Francoise Linke

Francoise is 17 jaar en werkt in de vakantie bij Harvest Market waar haar vader Paul Store Manager is. Francoise is echt een horecameisje. Al op jonge leeftijd stond zij op de camping van haar opa en oma in Zuid-Frankrijk mee te helpen in de keuken. Francoise heeft vroeger 6 jaar in Frankrijk gewoond, dit betekent dat ze ook nog een aardig woordje Frans spreekt wat natuurlijk erg handig is voor een horecapunt waar veel nationaliteiten voorbij komen. Normaal gesproken bracht Francoise de (zomer) vakantie door op de camping van opa en oma waar zij naast vakantie vieren en zakcentje bijverdiende. Momenteel werkt Francoise bij Harvest Market waar zij onder andere sapjes, broodjes en pizza’s maakt. Vader Paul vindt het erg leuk dat zijn dochter bij hem komt werken. Mede door de positieve verhalen van haar vader, heeft Francoise gekozen voor een bijbaan bij HMSHost. Op de afdeling heerst een gezellige sfeer naast het harde werken. Veel contact legt ze tijdens de werkzaamheden niet met haar vader, dit gebeurt thuis, meestal spreekt ze in het geval van een vraag de shiftleader aan. Francoise zit nog op de middelbare school op 6 VWO om precies te zijn. Haar toekomstplannen liggen al klaar en nee, deze zijn niet gerelateerd aan de horeca. Francoise gaat studeren aan de Technische Universiteit van Delft waar zij de opleiding Architectuur gaat volgen. Alles op het vlak van architectuur spreekt haar aan of het nou bouwtekeningen zijn of de inrichting van een restaurant. Dit heeft ze niet van een vreemde; de opa van Francoise is interieurbouwer en heeft ruim 200 restaurants ingericht.

Robin van den Brink

Robin is 19 jaar en werkt sinds 2009 bij HMSHost. Momenteel is werkzaam bij bread! als flexer. Zijn vader Bart is Store Manager bij bread! Robin heeft ook gewerkt op de D-pier maar is begonnen bij Market Foodcourt Lounge 2. Hij kan zijn eerste werkdag nog goed herinneren. Door Peter Razay van Sbarro werd Robin ingewerkt. Aan het einde van zijn eerste werkdag kon Robin geheel zelfstandig pizza’s maken en zelf in de lucht gooien! Robin heeft van deze dag veel geleerd. Niet alleen het maken van pizza’s, maar ook een warm ontvangst van collega’s. Robin werd meteen betrokken bij de werkzaamheden en kreeg alles goed uitgelegd. Robin is deze eerste werkdag nooit vergeten en maakt nu zelf gebruik van deze methode. Zodra er een nieuwe werknemer aantreedt, probeert Robin deze zo goed, snel en op een speelse manier te betrekken bij de organisatie. Hij streeft er na om elke (nieuwe) medewerker zich te laten thuis voelen bij HMSHost. Robin is een gezelligheidsmens. Hij probeert gezelligheid toe te voegen aan zijn werkzaamheden. Zijn werkzaamheden achter de bar vindt hij super, met name omdat je hier veel gesprekken kunt voeren met gasten en de verhalen die ze vertellen hem interesseren. Zijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het vermaken van de gasten, de gasten voorzien van een hapje en een drankje en uiteraard de gasten tevreden te laten vertrekken. Op jonge leeftijd is hij al interesse gaan tonen in de horeca. Vroeger was hij vaak te vinden bij zijn vader die destijds voor de douane werkzaam was bij Café La Grand.

Robin keek voornamelijk mee in de keuken. Hij vond het fascinerend om te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurde. Meteen toen Robin de leeftijd van 16 had bereikt, twijfelde hij geen moment en solliciteerde voor een bijbaan bij HMSHost. Het samenwerken met vader Bart bevalt Robin hartstikke goed. Toch houden ze werk en privé gescheiden, dit mede door de functie die vader Bart vervuld. Robin is trots en respecteert de functie van vader Bart. Hij wil mede daar door ook geen informatie die de kijk op zijn collega’s kan veranderen, en andersom. Naast zijn werk bij HMSHost is Robin gek van muziek, hij is namelijk DJ. Daarnaast is Robin bezig met de opleiding ‘Leisure and Hospitality Executive’ aan de Cosmo Academy in Haarlem.

Evelien Berkhoff

Evelien is de dochter van Andre die in deze editie uitgelicht wordt als jubilaris. Evelien is 17 jaar oud en net geslaagd van de HAVO. Al haar hele leven komt Evelien bij HMSHost want haar vader is hier al 25 jaar werkzaam. Zij is dus echt opgegroeid in de horeca. Evelien heeft haar hart verloren aan de horeca en is van plan om na haar opleiding ondernemer/manager café en bar van plan om te immigreren naar Spanje. Hier wil zij een restaurant openen dat ’s avonds wordt omgetoverd tot een club. Evelien zou het leuk vinden als haar vader meeverhuist naar Spanje, dan kan hij daar lekker koken voor de gasten. Momenteel werkt Evelien bij Grand Café Plaza en bij Dakota’s. Hier staat zij achter de bar, serveert uit en springt af en toe bij in de spoelwerkzaamheden. In haar carrière bij HMSHost heeft zij één keer samen gewerkt met vader Andre bij de Brasserie. Evelien kan het erg goed vinden met haar vader dus dat is op de werkvloer niet anders. Horeca en Evelien is een goede combinatie, zij is erg blij dat ze bij een organisatie zoals HMSHost kan werken om ervaring op te doen.

Jeroen van Meyel Jeroen is 18 jaar en is net begonnen met zijn werkzaamheden bij HMSHost we treffen hem bij Grand Café Plaza waar hij nog ingewerkt wordt. Jeroen was op zoek naar een vakantiebaantje in de horeca. Via vader Roel, die Director Design en Construction is van HMSHost International, is Jeroen bij ons bedrijf terecht gekomen. Jeroen zit nog op school en zal daarom alleen in de vakantie werken bij HMSHost. Zoals het er nu uit ziet wil hij in de zomervakantie van 2014 weer vakantiewerk doen bij HMSHost. Momenteel is hij werkzaam bij Grand Café Plaza dit werk vindt hij erg leuk omdat het een bedieningsconcept is en dus langer bezig bent met het onderhouden van een gast. Momenteel is Jeroen bezig om zoveel mogelijk werkzaamheden eigen te maken zodat hij overal ingezet kan worden. Op dit moment wil Jeroen nog niet in de schoenen van zijn vader treden, maar dit kan nog altijd veranderen, hij houdt zijn opties voorlopig open.

Robin Butter Robin is 17 jaar, net geslaagd van de HAVO, werkt bij Touch Down en soms bij Market Foodcourt Lounge 1. Robin is de dochter van Nicole Portegies die Assistent Store Manager bij Market Foodcourt Lounge 1. Via haar moeder is Robin bij HMSHost terecht gekomen. Horeca vindt zij erg leuk en is er min of meer mee opgegroeid. Robin zocht een kleine 2 jaar geleden naar een bij baantje en sindsdien werkt ze in vakanties, na school en in het weekend voornamelijk bij Touch Down. In dit verkooppunt naast het panoramaterras staat zij voornamelijk bij de koffie, koude keuken of achter de kassa. Robin is overal inzetbaar en dat is erg fijn want met extreme drukte kan zij overal even bijspringen. Naast school is Robin druk bezig geweest met het sparen voor haar rijbewijs wat zij inmiddels behaald heeft. Hopelijk wordt Robin in september ingeloot voor de opleiding sportmanagement en ondernemen.

HOSTPITALITY | 17


Master Class Sales Onze Store Managers en 120 Assistant Managers zijn (bijna) allemaal in februari en in juni naar de Master Class Sales training geweest met als doel: Meer omzet, minder kosten! Horecamanagers en -medewerkers weten als geen ander hoe ze met elkaar aan de slag moeten gaan om problemen op te lossen; de mouwen opstropen en aanpakken dat probleem! Maar, net als een arts eerst een diagnose moet stellen voor er medicijnen kunnen worden voorgeschreven, zo hebben onze managers tijdens de Master Class ook eerst met elkaar geanalyseerd waar de uitdagingen nou precies zitten in de afdelingen alvorens met verbeterpunten en actieplannen te komen.

Omzetverhogende tips n Weet jij wat jou gemiddelde omzet per transactie is? Als je nou elke

dag iets vaker de ‘grote’ producten zou aanbevelen, moet je kijken hoe dit direct invloed kan hebben op je gemiddelde omzet per transactie. n Wilt u daar een lekkere muffin bij? Een warme appelflap? Misschien nog iets te drinken bij uw broodje? Slagroom op de appeltaart? Nog een lekker koud biertje, meneer? Er zijn een heleboel mogelijkheden om gasten te adviseren en te informeren over wat ze nog meer kunnen kopen – zonder natuurlijk opdringerig te zijn. n Vraag je manager welke producten het meeste opleveren in je store, en probeer de verkoop daarvan juist extra te stimuleren. n Stel jezelf elke dag weer een doel. Bijvoorbeeld hoeveel biertjes ga je verkopen, of hoeveel combideals? Of andere items die je manager graag wil verkopen. Je zult zien dat, als je de lat steeds iets hoger voor jezelf legt, je veel meer kan bereiken dan je zou denken. n Wist je dat onderzoek heeft bewezen dat mensen die verzorgt, uitgerust en vol enthousiasme naar hun werk komen, meer verkopen dan mensen die er geen aandacht aan besteden?

Het was goed te zien dat er tijdens de Master Classes heel veel overleg werd gepleegd, ideeën werden uitgewisseld. Zo bleek dat elke store met herkenbare (overeenkomstige) uitdagingen te maken heeft. Hier een indruk van waar de managers mee bezig zijn geweest: n Data uit Datawarehouse over omzetten per dag en per uur, om zo de

omzet per transactie uit te rekenen. n Passagiersaantallen van Schiphol, per dag, per uur, per pier en de

‘Capture Rate; – hoeveel mensen komen eigenlijk bij ons eten, hoe halen we meer gasten binnen? n Wat zijn de piek- en daluren per store en hebben we genoeg of teveel medewerkers op dienst staan tijdens deze uren? n Wat zijn nou onze hoogste kostenposten? Kunnen we hier iets aan doen? Zijn er goedkope alternatieven? n Welke producten leveren het meeste (marge) op? Verkopen we daar veel of weinig van en waarom? n Uitstraling van de store – ziet het er schoon, strak en uitnodigend uit om er wat te kopen? n Bieden wij het juiste assortiment / producten op het juiste moment van de dag aan? Deze analyses zijn natuurlijk niet eenmalig, maar worden continue gedaan. Naar aanleiding van de uitkomsten zijn er acties ondernomen. Wil je ook weten wat er uit de analyses van je store is gekomen en wat de aandachtspunten zijn? Vraag het! Iedereen kan namelijk een steentje bijdragen en alle beetjes helpen! HMSHost Schiphol heeft als doel om de gemiddelde omzet per transactie met € 0,10 te verhogen!

Kostenverlagende tips n Wist je dat een mes en een vork al gauw rond de 1 euro kosten? Gooi je nou per ongeluk eentje in de

prullenbak met afruimen, haal die er dan even uit. Dat zou je thuis toch ook doen? n De blauwe doekjes die we op de afdelingen gebruiken kosten € 0,39 per stuk. Is het nodig om een nieuwe te

pakken, of kan je een doekje uitspoelen en nog een keer gebruiken? n Als een gast wil afrekenen, leg het ontvangen briefgeld van de gast bovenop je kassalade, kijk op de kassa

hoeveel wisselgeld je uit de kassa moet halen, tel hardop het bedrag uit en stop dan pas het briefje van de gast in je lade. Zo heb je nooit discussie of je te veel of te weinig terug hebt gegeven. n Wist je dat we veel geld kunnen besparen op schoonmaakmiddelen? Gebruik niet meer dan nodig en extra schuim werkt ook nog eens onhandig. Laat ook weten of flessen of zakken lekken of kapot zijn. Schoonmaakmiddelen zijn (net als thuis) erg duur! 18 | HOSTPITALITY


lekkerste broodje KANDIDATEN on tour Op 27 mei verzamelde we in alle vroegte bij Délifrance op Plaza voor een kopje koffie en een broodje. Richard Theisen heeft alle geïnteresseerden van het ‘het lekkerste broodje’ bij elkaar geroepen voor een inspirerend dagje uit naar het mooie Limburg voor een bezoek aan het klooster in het plaatsje Echt, de plek waar het Livar varken wordt gefokt.

Bij aankomst werden we opgevangen door onze gids van deze dag, Frans de Rond. Frans heeft ons veel verteld over het authentieke Limburgse Livar varken. We hebben een rondje gelopen over de boerderij, langs de verschillende varkens, stallen, weilanden, graanvelden en het binnenplein van de het klooster. Het klooster zelf mochten we niet in, dit is alleen voor de monniken en gesloten voor bezoekers. Het klooster In het klooster wonen 14 monniken die leven volgens de leer van benedictus. Dit houdt in dat zij geen contact hebben met de vrouw en de gelofte van armoede hebben afgelegd. Niets is van monniken zelf, maar alles wat zij bezitten delen zij met elkaar. De première dagtaak van de monniken is het vinden van god. De dagindeling van de monniken bestaat dan ook uit enkele werkzaamheden zoals het verzorgen van de varkens, het onderhouden het van het land en andere klusjes in en rondom het klooster. De voornaamste dagtaak van de monnik is het bidden. Livar varken Het Livar varken is een rassenverzameling van verschillende soorten varkens. Het is uniek door 3 verschillende eigenschappen, namelijk: Vet: het Livar varken heeft vet. Vet is belangrijk voor vlees omdat het is een natuurlijke drager is van de smaak Voeding: voor de Livar varkens wordt bij de abdij speciaal graan verbouwd. De varkens eten dus alleen maar natuurlijke producten Opvoeding: De varkens worden op een geheel diervriendelijke wijze gefokt en gehouden. Ze hebben de ruimte om te leven In heel Nederland (Limburg) zijn er 7 boerderijen die zorg dragen voor de slacht van 150 varkens per week. Het Livar vlees is vooral populair bij restaurants. Het varkensvlees is dan ook niet te verkrijgen

bij de plaatselijke slager. Op alle boerderijen worden de varkens gefokt volgens de ‘Livar’ eisen. De hele ethiek wordt behouden en gecontroleerd door de monniken. In de stallen bij het klooster hebben we jonge biggetjes mogen bewonderen van een paar weken oud, maar ook de varkens van 10 tot 11 maanden die al zwaar genoeg zijn voor de slacht (150 kilo!). Na de rondleiding over het terrein van het klooster en het knuffelen van de varkens zijn we weer de bus ingestapt en doorgereden naar een plaatselijke restaurantje. Hier werden we ontvangen met een heerlijke glas witte wijn en stonden alle producten van het Livar varken klaar om geproefd te worden! Van een lekkere rauwe ham van de dikke lende, een plakje gedroogde parmaham, een mooie pancetta uit de bergen van Spanje tot een lekker stuk Livametto worst. Alles lag klaar en straalde ons tegemoet! Frans liet ons van alles proeven en wist overal een mooi verhaal bij te vertellen. En vooral het verhaal is hetgene wat verkoopt, zowel op de boerderij bij de varkens, als bij de wedstrijdtafel tijdens het Lekkerste Broodje. Na de hammen en de worstjes gingen we ook nog verschillende stukjes vlees warm proeven. De kok heeft verschillende producten gebruikt om ons een idee te geven van de combinaties van verschillende smaken. Zo begonnen we met een plakje gegrilde ham met asperges, daarna een plakje bloedworst met appelstroop, een stukje barbecueworst en als afsluiting drie verschillende stukjes varkensvlees namelijk, gebakken spek, rib-eye en een stukje procureur. Na een geslaagde, zeer inspirerende en lekkere, middag zijn we voldaan en vol met leuke ideeën weer de bus ingestapt terug naar Schiphol. HOSTPITALITY | 19


We kunnen weer terugkijken op een mooie en sportieve HMSHost Cup 2013. Op 11 juni streden 18 teams om de felbegeerde beker, onder aanmoediging van vele supporters. De jongens van de afdeling Expeditie konden hem mee naar huis nemen!

20 | HOSTPITALITY

HMS Hostpitality #4 2013  

Periodiek personeelsmagazine Uitgever : HMSHost, Schiphol, Amsterdam Ontwerp en vormgeving : Rick Roering, Unicum communicatie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you