Page 1

Ă…RSRAPPORT sammen for barn

UNICEF Norge 2013

sammen for barn

1


UNICEF bygger trygge skoler der barna bor. Denne jenta går på en UNICEF-støttet barnevennlig skole på landsbygda i Bamiyan, Afghanistan. Foto: Helene Sandbu Ryeng

2


Generalsekretær Bernt G. Apeland besøker syriske skolebarn i flyktningleiren Kawergosk i Irak.

Foto: Truls Brekke

Verden kan – hvis den vil Fra tid til annet er det viktig å gjøre opp regnskap. Ved inngangen til 2014 bør vi se kritisk på resultatene av to «budsjetter» som handler om verdens utvikling, og felles for dem er at innsatsen har gitt stor effekt selv om mye fortsatt gjenstår. Barna i verden har fått det bedre. I 2014 feirer FNs barnekonvensjon 25 år. Samtidig er det bare knappe to år til verden skal gjøre opp status for tusenårsmålene alle land sluttet seg til i år 2000. Min oppsummering av regnskapene er at klare og offensive ambisjoner virker, og at menneskeheten får det litt bedre hver eneste dag. Målene er innenfor rekkevidde. I UNICEF jobber vi for at hvert eneste barn – over alt – skal få vokse opp og blomstre til sitt fulle potensial. Stadig flere av dem får gjøre det. Da Barnekonvensjonen ble vedtatt, døde det 12.6 millioner barn under fem år hvert eneste år av sykdommer som lett kan forebygges eller behandles. I dag er det tallet halvert. Over 90 % av verdens barn får nå begynne på skole, og blant dem er det nesten like mange jenter som gutter. Flere barn får lov til å være barn blant annet ved at langt færre jenter i alderen 15-19 år blir mødre. Det har også bidratt til en halvering av mødre som dør i forbindelse med fødsel. En tilsvarende utvikling har vi når det gjelder antall mennesker som lever i ekstrem fattigdom. En illustrasjon på fremgangen er fremveksten av mobilteknologien som også kan brukes i utviklingens tjeneste. Blant annet gjennom helseopplysning og fødselsregistrering. I 1990 fantes det 0.4 mobiltelefoner pr. 100 innbyggere i utviklingsland, i dag er andelen 78.2. Målrettet innsats i form av vaksinering, vann- og sanitærutbygging, økt kunnskap samt politisk prioritering og holdningsendring i mange samfunn har gjort denne utviklingen

mulig. Det burde oppmuntre oss til videre kraftinnsats. For fortsatt er det slik at 18.000 barn dør hver dag, de fleste av sykdommer som er enkle både å forebygge og behandle. 57 millioner barn får ikke begynne på skole, og 85 millioner barn har farlige jobber for å skaffe familien inntekter. Mer enn hver tiende jente i verden blir giftet bort før fylte 15 år. Et svimlende høyt tall – 165 millioner barn – sliter med svak mental og fysisk utvikling på grunn av feilernæring. Selv i et rikt land som Norge sliter vi fortsatt med å oppfylle barns grunnleggende rettigheter slik de er nedfelt i barnekonvensjonen. Barn som kan være utsatt for mishandling og/eller overgrep risikerer å måtte vente tre måneder på dommeravhør, barn i fengsel blir behandlet som voksne lovbrytere og barn i Norge har ikke individuell klagerett på brudd på barnekonvensjonen slik barna i mange andre land nå har fått. Norske politikere bør bruke bursdagsåret for barnekonvensjonen til å gjøre noe med dette. Min revisjon av FNs Barnekonvensjon og tusenårsmålene er likevel gjennomgående positiv. I løpet av 25 år har verden tatt store skritt fremover, så nå gjelder det å holde stø kurs når nye utviklingsmål skal settes for utviklingen etter 2015. Verden har vist at den kan – hvis den vil.

Bernt G. Apeland Generalsekretær UNICEF Norge


ÅRSKAVALKADE 2013 – UNICEF NORGE VANN SÅ DET MONNER

Som en del av sitt signaturpartnerskap med UNICEF Norge donerte Norwegian i 2013 1 krone per solgte vannflaske om bord til inntekt for UNICEF Norge. Tørste passasjerer kjøpte i alt 1,3 millioner vannflasker i løpet av 2013, noe som resulterte i like mange kroner til verdens barn.

JANUAR

MARS

APRIL

«DRÅPE» SKAPER RINGVIRKNINGER

Klokke- og smykkekjeden Bjørklund inngikk i mars et samarbeid med UNICEF. Gjennom salg av sin «Dråpe»-kolleksjon støtter Bjørklund UNICEFs arbeid med å bedre vann – og sanitærforhold i Mosambik.

FILMLANSERING AV «KLASSE 6B» RUNDT OG RUNDT FOR UNICEF:

UNICEF-runden er et velkjent begrep for mange norske skoleelever. Det foregår ved at skoler/ klasser for eksempel løper eller går på ski en ferdig oppsatt runde, og blir sponset med et beløp pr. fullført runde fra foreldre, besteforeldre eller andre. Pengene går til «Schools for Africa», og på den måten støtter elevene skolegang for barn i andre deler av verden. I 2013 deltok 114 skoler med 23 117 påmeldte elever, og de samlet inn over 2.6 millioner kroner. Jevnaker skole var blant dem som deltok.

4

I april lanserte UNICEF Norge filmene om klasse 6B på Cinemateket. Filmene viser dilemmaer og situasjoner som barn kommer opp i, og tanken er at filmene skal skape diskusjon om hvordan vi opptrer mot hverandre.


BARN MED EVNER

UNICEFs årlige flaggskipsrapport «State of the World’s Children» hadde i 2013 barn med nedsatt funksjonsevne - eller barn med evner som UNICEF Norge valgte å kalle dem - som hovedtema. Rapporten ble lansert på Litteraturhuset med blant annet Prinsesse Märtha Louise og autist Jon Henrik Larsen fra Salangen Nyheter som innledere. Torshov skoles musikkorps sørget for den kulturelle rammen rundt lanseringen av en viktig rapport.

MAI

JUNI

JULI

FULL FART PÅ MINI-ØYA KOSEDYR GIR FREMTIDSMULIGHETER

«Barna er de viktigste menneskene i verden», sier de hos IKEA. IKEAs salg av myke kosedyr brakte i juni fem medarbeidere til Sør-Afrika for å oppleve hva innsatsen deres betyr for barns skolegang og fremtidsutsikter. Siden 2003 har den årlige kosedyrkampanjen resultert i at rundt 10 millioner skolebarn i 45 land har fått et fullverdig skoletilbud.

For første gang deltok UNICEF Norge på barne- og familiefesten Mini-Øya i Tøyenparken - som eneste humanitære organisasjon. UNICEF Norges hovedbudskap var hvor viktig det er at barn får leke, uansett hvor i verden de bor og om de lever med krig eller konflikt. Barn har rett til lek ifølge Barnekonvensjonen, og det tok barna på Mini-Øya på ordet: De fikk prøve seg på å lage leker slik barn i mange utviklingsland må gjøre, blant annet drager av plastposer og baller laget av ballonger fylt med sand. Det var full fart i UNICEFteltet både lørdag og søndag!

MORSOMMERE SOMMER MED «DEN ENE»

«Den Ene» er UNICEF Norges prosjekt for og om barn i Norge. Sommerferien er ekstra lang for mange barn som av ulike grunner har det vanskelig, derfor lanserte «Den Ene» #feriesentralen sommeren 2013. Her var det mulig å få og dele tips til morsomme og inkluderende aktiviteter for barn, på ulike digitale plattformer. Responsen var stor, og #feriesentralen ble gjenbrukt i julen.

sammen for barn

5


SISTE DANS MED KAIZERS ORCHESTRA

Foto: Kristian Jacobsen, Stavanger Aftenblad

Før Kaizers Orchestra la opp i september 2013, hadde de greide å samle inn 3,3 mill kroner til UNICEF og utdanning i Rwanda siden 2009. Kaizers Orchestra har blant annet løpt maraton og syklet turrittet Tour des Fjords til inntekt for UNICEF. De har også spilt utvalgte konserter hvor størsteparten av inntektene gikk til UNICEF. -Vårt samarbeid med UNICEF er et høydepunkt i karrieren vår, uttalte Janove Ottesen, tidligere vokalist i Kaizers Orchestra. - Utdanning er en av de aller mest effektive måtene å bekjempe fattigdom på. Derfor har Kaizers Orchestra engasjert seg i skolebygging gjennom UNICEF.

AUGUST

SEPTEMBER

UNICEF

STUDENTER MED KRAFTTAK FOR UNICEF

Studenter ved flere universiteter, høyskoler og videregående skoler følger i fotsporene til studentene ved Norges Handelshøyskole, NHH Aid, og er blitt langsiktige partnere til UNICEF Norge. De har alle gjennomført større og mindre innsamlingsaktiviteter der både kreative og tradisjonelle metoder er tatt i bruk.

ALLIANSE

BEDRIFT

ALLIANSEBEDRIFTER TAR SAMFUNNSANSVAR UNICEF Norge lanserte et nytt samarbeidskonsept for næringslivet; UNICEF Alliansebedrift. UNICEF Alliansebedrift retter seg mot bedrifter som ønsker å utgjøre en forskjell og utforske de muligheter et humanitært engasjement gir. I løpet av høsten ble det rekruttert to nye Alliansebedrifter: Norsk Offshore Catering og FMC Technologies.

EFFEKTIVE GATEAMBASSADØRER

Gateverving er en ganske ny men vellykket virksomhet for UNICEF Norge. I 2013 ble det satt ny ververekord, samtidig som virksomheten utvidet og startet opp i Bergen.

HYLLEST TIL LÆRERNE

UNICEF er opptatt av at alle barn får gå på skole, men også av kvaliteten på undervisningen. Der har læreren en nøkkelrolle. I august laget UNICEF Norge derfor en plakat som hyller lærerne og deres betydning, og som illustrerer hvor mange viktige egenskaper en god lærer må ha.

6


FOKUS PÅ BARNS RETTIGHETER

HELKVELD MED YLVIS

For andre år på rad ble UNICEF Norges årlige faddervervingsaksjon på TVNorge arrangert i samarbeid med Ylvis-brødrene. Gjennom feltinnslag og prominente gjester i studio – deriblant tidligere statsminister Jens Stoltenberg og Hege Anette fra «Tangerudbakken», ble det satt ny rekord i antall vervede faddere. #ylvis var denne kvelden blant de 10 mest brukte hashtagene i Norge, og «Helkveld med Ylvis» ble senere nominert til «Gullruten» for 2013.

NOVEMBER

20. november markerte UNICEF Norge og Barneombudet Barnekonvensjonsdagen på Stortinget,ved å lansere et undervisningsopplegg og en fargerik plakat om barnekonvensjonen og barns rettigheter. NRK Supernytt, Aftenposten Junior, bladet Utdanning og Romerrikes Blad fulgte lanseringen.

DESEMBER

DUGNAD FOR TYFONOFRE

Da tyfonen Haiyan rammet Filippinene mobiliserte UNICEF Norge både befolkningen og næringslivspartnere til innsats for ofrene. Det ble holdt en rekke støttekonserter, men størst av alle var nok «Dugnad for Filippinene» på Nationaltheateret som gikk direkte på NRK. Til sammen ble det samlet inn over 22 millioner kroner til UNICEF og de fire andre organisasjonene som sto bak. Flere av våre partnere bidro umiddelbart med støtte til UNICEFs nødhjelpsarbeid. Nordic Choice Hotels satte i gang innsamlingsaksjonen «50 for life». Gjestene på alle 170 hotell fikk mulighet til å legge 50 kroner på regningen. Hotellkjeden matchet det innsamlede beløpet, som ble doblet til 1,7 millioner kroner. Cubus bidro med 200 000 kroner til tyfonofrene. KIWI gjennomførte en bøsseinnsamling i butikkene sine i samarbeid med NOKAS, og fikk inn 616 000 kroner til vårt arbeid på Filippinene.

ET LØFT FOR TRYGG BARNDOM I BANGLADESH

I fem år har UNICEF og Telenor Group gått sammen for å bekjempe barnearbeid i Bangladesh og gi skolegang og beskyttelse til utsatte barn i landet. 12 år gamle Zumur har lagt en brutal tilværelse som hushjelp bak seg og er nå tilbake på skolebenken. Hun, og titusenvis med henne, har gjennom prosjektet fått skolegang, helsetilbud og hjelp til å gjenforenes med sine familier. Telenor Group og UNICEF viderefører sitt samarbeid gjennom en ny, global partneravtale.

«SLEM» JULENISSE SOLGTE JULEGAVER

UNICEF Norge gjentok suksessen fra 2012 med sin reklamefilm «We go where Santa doesn’t». Filmen skapte mye debatt i sosiale medier, men salget av slike livsviktige julegaver har aldri vært høyere.

sammen for barn

7


Styrets årsberetning 2013

UNICEF Norges visjon er en verden hvor alle barns rettigheter blir realisert. Vi jobber for at hvert eneste barn skal leve opp og blomstre til sitt fulle potensial. Dette gjør vi ved å samle inn penger til UNICEFs programmer, informere om barns situasjon, fremme barns rettigheter og mobilisere politisk støtte både i Norge og internasjonalt. Styret i UNICEF Norge har som fokus å gjøre organisasjonen til en enda sterkere og synligere aktør i det norske samfunnet, noe som også vil bidra til å øke inntektene ytterligere. Styret i UNICEF Norge er tilfreds med organisasjonens økonomiske utvikling i 2013. De totale inntektene har økt fra 107,7 millioner i 2012 til 128,5 millioner i 2013, hovedsaklig som følge av økte nødhjelpsinntekter. Overføringer til UNICEF sitt arbeid internasjonalt har økt fra 65,3 millioner i 2012 til 79,3 millioner kroner. Det er i tillegg overført 0,7 millioner kroner til hiv/aids-prosjekt i Mosambik, finansiert av de resterende midlene fra TV-aksjonen 2007. Resultatet for 2013 er det beste UNICEF Norge noen gang har levert, med unntak av året hvor vi hadde TV-aksjonen. ET ÅR MED KRISER OG KONFLIKTER

2013 var preget av flere store konflikter og kriser. I mars gikk krigen i Syria inn i sitt tredje år, og i løpet av høsten eskalerte situasjonen både i Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. 8. november rammet tyfonen Haiyan deler av Filippinene, og etterlot seg samfunn som var totalt utslettet. Når så store kriser skjer parallelt, stilles det store krav til UNICEFs organisasjon både globalt og i Norge. UNICEF Norges arbeid har naturlig nok vært preget av disse krisene. Gjennom hele året har det vært jobbet systematisk for å holde medias og befolkningens oppmerksomhet på Syria-krisen varm. Fokus har vært både på barns situasjon i Syria, og syriske flyktninger i nabolandene i regionen. Ved å delta i fellesaksjonen «Dugnad for Filippinene», som ble arrangert på Nationaltheatret og sendt direkte på NRK, fikk UNICEF verdifulle inntekter til bruk for tyfonofrene. Våre bedriftspartnere og privatpersoner bidro med forskjellige kreative initiativ og enkeltgaver slik at det ble samlet inn rekordhøye nødhjelpsmidler i 2013.

8

FADDERVEKST

UNICEF Norge går også inn i 2014 med et rekordhøyt antall faddere. Dette skyldes en kombinasjon av en fortsatt sterk utvikling for gatevervingen, og vår faste fadderaksjon på TV Norge sammen med brødrene Ylvisåker. I forbindelse med «Helkveld med Ylvis» 12. november var #ylvis blant de ti mest brukte hashtagene i Norge. Gateverving er nå også etablert i Bergen, og flere norske byer er under vurdering for «Face to face»-verving. I 2013 startet også oppbyggingen av en telemarkering-enhet i organisasjonen, noe som vil bli implementert utover i 2014. PÅVIRKNING OG SYNLIGHET

Styret er opptatt av at UNICEF skal være en synlig, tydelig og aktiv aktør i debatten om barns vilkår og rettigheter både nasjonalt og internasjonalt. Styret er fornøyd med resultatene av de senere års satsing på dette området, både i form av høy synlighet i media og at organisasjonen UNICEF Norges kompetanse stadig oftere blir etterspurt av journalister og offentlige aktører. I relevante stortingsdebatter om barn blir det stadig oftere referert til UNICEF Norges innspill. Styret tror også at inntektene påvirkes positivt når UNICEF Norge har høy synlighet i media og offentlighet for øvrig. I 2013 gjennomførte FN-organisasjonene i Norge en seminarrekke om utvikling av nye tusenårsmål, «Post2015». UNICEF Norge var sekretariat for Post 2015-arbeidet, og seminarrekken ble fremholdt som «Best practice» i det interne post-2015-newsletter sendt fra UNICEF hovedkontor til UNICEF-ansatte globalt. Seminarrekken fikk økonomisk støtte fra UD, og oppsummeringen av de 15 seminarene med anbefalinger ble overrakt politisk ledelse i departementet på FN-dagen 24. oktober. Nettstedet www.fndebatt.no hadde 10.000 visninger i 2013. UNICEF Norge og de andre FN-organisasjonene hadde også seminarer og eget telt under Arendalsuka i august. UNICEFs generaldirektør Anthony Lake besøkte Norge to ganger i 2013: I mai var han blant annet på skolebesøk på Ruseløkka skole og Barnehuset i Oslo, i tillegg til å innlede på et stort utdanningsseminar på Litteraturhuset. Lakes medieuttalelser som manglende registrering av vold og overgrep mot barn førte til at dette ble satt på dagsorden i det politiske Norge. I desember kom Lake tilbake


UNICEFs generaldirektør Tony Lake er gjestelærer i tiende klasse på Ruseløkka skole i Oslo. Foto: Helene Sandbu Ryeng

som foredragsholder på den årlige Norad-konferansen og hadde møter med ny politisk ledelse i Utenriksdepartmentet. UNICEFs nestleder Yoka Brandt besøkte også Norge for det årlige møtet med UD i november. UNICEFs årlige flaggskiprapport, «State of the Worlds’ Children», fokuserte i 2013 på barn med nedsatt funksjonsevne – eller barn med evner som vi valgte å kalle dem . I forbindelse med rapporten arrangerte UNICEF Norge et stort seminar med debatt mellom flere politikere og autisten Jon Henrik Larsen fra Salangen Nyheter, appell fra prinsesse Martha Louise og musikk ved Torshov skoles musikkorps. UNICEF Norges engasjement på dette området har også bidratt til at UD skal levere en rapport om hvordan Norge jobber med personer med nedsatt funksjonsevne i norsk utviklingspolitikk. UNICEF Norge har gjennom lang tid kritisert den lange ventetiden på dommeravhør for barn som kan være utsatt for vold eller overgrep. 14-dagersfristen brytes i alle politidistrikter, og enkelte steder kan det gå tre måneder eller mer før barnet blir avhørt. I 2013 fikk vi satt søkelys på dette blant annet i TV2, som ble med oss til et foregangsprosjekt på dette området i Malmø. Helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune har også vært på studiebesøk her etter initiativ fra oss. Som følge av vårt engasjement på dette området, ble UNICEF Norge også invitert inn i Politidirektoratets arbeidsgruppe som ser på tiltak for å redusere ventetiden. UNICEF Norge har også vært en pådriver for at Norge skal undertegne den tredje tilleggsprotokollen til barnekonvensjonen, som omhandler barns adgang til å klage på rettighetsbrudd. Sammen med Redd Barna og Plan fikk vi i oppdrag å komme med innspill til juridisk utredning av dette, og i Stortingets siste møte før sommeren ba en enstemmig nasjonalforsamling Regjeringen om å legge frem sak om dette snarest mulig. VIKTIGE NÆRINGSLIVSPARTNERE

Næringsliv og organisasjoner er avgjørende støttespillere for UNICEF Norge. At så mange engasjerte seg sammen med UNICEF for barn gjennom hele 2013, er av stor verdi for vårt arbeid. Med partneres strategiske tilnærming til samfunnsansvar, knyttes mål og resultater stadig tettere sammen. I tillegg til økonomisk støtte som omgjøres til viktig hjelp

Torshov skolekorps spilte under lanseringen av rapporten State of Foto: Helene Sandbu Ryeng the World’s Children.

i felt, sørger UNICEFs partnere for at samarbeidet både engasjerer internt og sier noe utad om hva man står for. Som et ledd i å styrke UNICEF Norges posisjon og løfte frem vårt felles verdigrunnlag med signaturpartnere, gjennomførte UNICEF Norge høsten 2013 en stor mediekampanje med fokus på hvordan vi sammen er med på å forme fremtiden. Annonsekampanjen gikk i de største trykte mediene og skapte god oppmerksomhet og positiv respons. Initiativ og handlekraft gir resultater. Både Norwegian og Lano fra Lilleborg valgte seg rent vann som sitt kampanjetema. Norwegian donerte en krone per solgte vannflaske, noe som ga hele 1,3 millioner kroner til UNICEF. Lano valgte Håndvaskdagen til å oppfordre TV-seere til å bidra til UNICEFs arbeid. IKEA har i mange år bidratt til formidable resultater for verdens barn. I 2013 engasjerte de seg også ytterligere for barns ve og vel i Norge, gjennom «Den Ene». Da katastrofen inntraff på Filippinene engasjerte signaturpartnerne seg på imponerende vis. Cubus og IKEA (gjennom IKEA Foundation) ga generøse bidrag. KIWI gjennomførte i samarbeid med NOKAS en innsamlingsaksjon i alle sine butikker. Gjennom nødhjelpskonseptet «50 for Life» engasjerte Nordic Choice Hotels sine gjester og Club-medlemmer til å bidra så det virkelig monnet. Langsiktig samarbeid gir forutsigbarhet og skaper resultater. Det er derfor svært gledelig at vi på tampen av 2013 fikk jobbet frem en ny femårig avtale med Telenor Group, som deretter ble signert i 2014. Dette er den første globale partneravtalen i regi av UNICEF Norge. I tillegg til økonomisk støtte, skal Telenors kjernekompetanse fremme barns overlevelse og utvikling gjennom mobilteknologiløsninger i Asia. At også klokke – og smykkekjeden Bjørklund i mars valgte å gå inn i et samarbeid med UNICEF Norge, gir store muligheter til å løfte barns rettigheter ut til svært mange kunder over hele landet. Det er flere måter å spille på lag med UNICEF. I august lanserte derfor UNICEF Norge et nytt samarbeidskonsept for næringslivet. «UNICEF Alliansebedrift» henvender seg til bedrifter som ønsker å utforske sitt samfunnsansvar i samarbeid med UNICEF.

sammen for barn

9


Gateambassadørene hadde et godt år.

Foto: Truls Brekke

MANGE GODE HJELPERE

Studentene på NHH, NHH Aid, har nå samarbeidet med UNICEF Norge i 10 år. Det ble markert med ny innsamlingsrekord og fornyet avtale for fire nye år. Kaizers Orchestra hadde et hektisk turneår før de la opp i september, likevel samlet de inn over 1 mill til utdanning i Rwanda gjennom å sykle turrittet Tour des Fjords og å spille på utvalgte konserter der inntektene gikk til UNICEF. «Senkveld» som feiret seg selv med 10 år på skjermen, har siden 2006 gitt alle billettinntektene til UNICEF arbeid for barn berørt av hiv/aids. Latter arrangerte sin sedvanlige humorgalla i desember hvor inntektene tilfalt UNICEF. Kavlifondet innvilget støtte til UNICEF prosjektet «En avgjørende sjanse, Benin» på 0,5 mill. De bidrar til at marginalisert ungdom får mulighet til å ta yrkesutdanning og løfte seg selv ut av fattigdomssirkelen. Julen 2013 gjentok UNICEF Norge suksessen med kampanjen «We go where Santa doesn’t» fra 2012. Kampanjen fikk stor oppmerksomhet i sosiale medier, og førte til en solid vekst i salget av alternative julegaver. BARN OG UNGE

UNICEF Norges prosjekt «Den Ene», som handler om betydningen av at voksne bryr seg om sårbare barn i eget nærmiljø, rullet videre med støtte fra Gjensidigestiftelsen også i 2013. Ny prosjektleder ble ansatt på forsommeren. En viktig oppgave for prosjektet er å spre kunnskap og holdninger i befolkningen. Som tidligere år har det vært holdt en rekke foredrag på foreldremøter og i foreninger landet rundt om «Den Ene», og foredragene har vært så etterspurte at mange har måttet vente en stund på besøk. Prosjektet har også inngått et samarbeid med UNICEF Norges signaturpartner IKEA, om møter og foredrag for å inspirere IKEAS ansatte i varehus over hele landet. I 2013 var «Den Enes» største prosjekt lansering av Feriesentralen (#feriesentralen), et eget nettsted for å inspirere til inkludering av flere barn i sommeraktiviteter. Dette i erkjennelse av at sommerferien er veldig lang for mange av de barna som ikke har ressurser til lange og fine reiser. På nettstedet var det mulig å legge inn eller få tips til inkluderende aktiviteter, noe som ble en stor suksess. Enkelte av tipsene ble delt opp til 10.000 ganger. Samtidig var trafikken høy på denene.no og Facebook, og prosjektet ble profilert i medier som Sommeråpent, God

10

Styreleder Linda Bernander Silseth møter barn under feltreise til Afghanistan. Foto: Helene Sandbu Ryeng

Morgen Norge og VG. «Den Ene» bygget videre på #feriesentralen med juleaktiviteter i desember, og vil bruke dette nettstedet videre i ferieperioder. I april lanserte UNICEF Norge filmene om «Klasse 6B», til bruk primært som diskusjonsmateriell i skolen. Filmene viser dilemmaer og situasjoner som barn kommer opp i, og spiller opp til diskusjon om hvordan vi behandler hverandre. Kunnskapsministeren var til stede, og filmene ble profilert i bl.a Nyhetsmorgen, Morgennytt og NRK Super. For første gang deltok UNICEF Norge på barnefestivalen Miniøya, som årets humanitære organisasjon. Vårt hovedbudskap i UNICEF-teltet var «Barn har rett til å være barn» med fokus på å gi barn i krisesituasjoner muligheter til lek for å beholde en grad av normalitet. Teltet, hvor barn laget egne leker slik de må gjøre i konflikt og kriser, var fylt av lekende barn hele helgen. Sammen med Barneombudet utviklet UNICEF Norge en lett forståelig plakat og nettbasert undervisningsopplegg om barnekonvensjonen. Kunnskapsdepartementet ga økonomisk støtte til dette, og materiellet ble lansert på FN-dagen 24. oktober. En annen skoleaktivitet, UNICEFrunden hvor skolebarn løper for å samle inn penger til «Schools for Africa», fortsatte med full styrke i 2013. Mot slutten av året ble det påbegynt en revisjon av innhold og uttrykk for UNICEF-runden som skal gjøre det enda mer attraktivt for skoler å delta. RESULTATER

UNICEF Norge har overført NOK 79,3 millioner til UNICEF sitt internasjonale arbeid, mot 65,3 millioner i 2012. Dette er det beste resultatet for UNICEF Norge noensinne, noe styret mener det er grunn til å være svært tifreds med. Mye av inntektsøkningen kan forklares med ekstraordinære nødhjelpsinntekter, men resultatet skal også tilskrives strategisk satsing i organisasjonen. Godt samarbeid med TV Norge og Ylvis samt oppstart av gateverving har gitt høy faddervekst over tid. Aktivitetsregnskapet for 2013 er satt opp under forutsetning av fortsatt drift. Det bekreftet at forutsetningene for fortsatt drift er til stede. UNICEF Norge sin strategiske plan for perioden 2014-2017 vektlegger videre satsing på økning av inntekter til UNICEF sitt internasjonale arbeid, og på at barn i Norge skal oppleve mindre vold, diskriminering og ekskludering.


Ellen Sandøe innleder på UNICEF Norges stand under Arendalsuka. Foto: Linn-Cathrin Juell

UNICEF Norge var tydelige i media i året som gikk.

ORGANISASJON

årsskiftet omfatter 55 personer hvorav 3 pensjonister. Ordningene gir rett til definerte fremtidige ytelser og forpliktelsene er dekket gjennom et forsikringsselskap. Pensjonsforpliktelser og pensjonskostnader er beregnet og kostnadsført i henhold til god regnskapsskikk for pensjoner. UNICEF Norge har en tilfredsstillende likviditetssituasjon med til sammen NOK 22,63 millioner i bankinnskudd pr 31.12.2013. Dette er tilstrekkelig til å møte organisasjonens kortsiktige forpliktelser. UNICEF Norge har ikke langsiktig gjeld. UNICEF Norge har lokaler i Rådhusgaten i Oslo sentrum. Virksomheten har ingen negativ påvirkning på det ytre miljø. Årets aktivitetsregnskap viser et aktivitetsunderskudd på NOK 729.000. Dette representerer utbetaling av øremerkede midler fra TV-aksjonen 2007, og TV-aksjonen har med dette i perioden 2008-2013 overført 100% av de innsamlede midlene. Styret takker alle våre givere, partnere, ambassadører, medlemsorganisasjoner og alle ansatte i organisasjonen for flott innsats i 2013. Styret mener at UNICEF Norge er godt rustet for å vokse videre i årene som kommer, til beste for verdens barn.

Ved utgangen av 2013 var det 34 fast ansatte i UNICEF Norge hvorav 6 i midlertidige stillinger. I tillegg kommer 18 deltidsansatte gateambassadører. Organisasjonen har hatt et sykefravær på 7,2% hvorav 2,3% har vært langtidsfravær. Av organisasjonens fast ansatte er det 23 kvinner og 11 menn. Generalsekretæren er mann og ledergruppen består av like mange kvinner som menn. Styret består av 4 menn og 4 kvinner, styreleder er kvinne. Det er bevissthet i organisasjonen rundt det at menn er underrepresentert og det legges vekt på å rekruttere menn. Det skal ikke forekomme forskjellsbehandling med hensyn til lønn, avansement eller liknende når det gjelder kjønn, etnisk opprinnelse, religion eller seksuell legning. UNICEF Norge er en organisasjon i vekst. Sommeren 2013 overtok vi derfor resten av den ene av de to etasjene vi disponerer i bygget. En gledelig begivenhet var at UNICEF Norge fikk tildelt prisen for størst vekst i Regular Resources (ubundne midler) fra 2011 til 2012 blant små og mellomstore nasjonalkomiteer i UNICEF internasjonalt. 26 komiteer omfattes av denne kategorien. UNICEF Norge har pensjonsordninger som ved

Faksimile/NRK

sammen for barn

11


UNICEF NORGE - AKTIVITETSREGNSKAP 2013

(NOK 1000)

Noter

2013

2012

Anskaffede midler Medlemsinntekter

16

14

Tilskudd - offentlig

1

2 780

2 250

Tilskudd - andre

1

5 082

5 914

Innsamlede midler, gaver

2

103 463

82 497

Operasjonelle aktiviteter som skaper inntekter

3

16 677

16 518

4,14

533

495

128 551

107 688

35 386

29 135

79 976

69 056

9 159

9 776

4 759

4 765

129 281

112 732

(729)

(5 044)

(729)

(5 044)

Formålsprosent

68,9%

69,9 %

Innsamlingsprosent

73,6%

74,1 %

3,7%

4,2 %

Finans- og investeringsinntekter Sum anskaffede midler Forbrukte midler Kostnader til anskaffelse av midler Kostnader til organisasjonens formål

5,6,7 5,6,8,14

- Bevilgninger til oppfyllelse av formålet - Kostnader til aktiviteter som oppfyller formålet Administrasjonskostnader

5,9,14

Sum forbrukte midler Årets aktivitetsresultat Tillegg/reduksjon formålskapital

12

Overført til/fra formålskapital med eksternt pålagte restriksjoner

Administrasjonsprosent

12


UNICEF NORGE - BALANSE 31.12.2013 (NOK 1000)

Noter

2013

2012

EIENDELER Omløpsmidler Tidsavgrensing

10

1 637

11

Fordringer

10

19 304

14 040

Bankinnskudd, kontanter og lignende

11

22 628

46 471

Sum omløpsmidler

43 569

60 522

Sum EIENDELER

43 569

60 522

FORMÅLSKAPITAL OG GJELD Formålskapital Formålskapital med eksternt pålagte restriksjoner

12

0

729

Annen formålskapital

12

3 427

3 427

3 427

4 156

5,13

27 523

46 282

13

12 619

10 084

Sum gjeld

40 143

56 366

Sum FORMÅLSKAPITAL OG GJELD

43 569

60 522

Sum formålskapital Gjeld Avsetninger forpliktelser Kortsiktig gjeld

sammen for barn

13


UNICEF I NORGE - NOTER TIL REGNSKAP 2013 REGNSKAPSPRINSIPPER

TV-aksjonen 2007

Årsregnskapet 2013 er satt opp i samsvar med regnskapsloven og god regnskapsskikk for ideelle organisasjoner, og består av: • Aktivitetsregnskap • Balanse • Noter Aktivitetsregnskap for 2013 og balanseoppstillingen er oppstilt i henhold til god regnskapsskikk for ideelle organisasjoner.

UNICEF Norge gjennomførte TV-aksjonen i 2007, en landsomfattende innsamlingsaksjon i regi av NRK. TV-aksjonens samlede inntekter og kostnader er 100% konsolidert med UNICEF Norges aktivitetsregnskap. Tilsvarende gjelder balanseoppstillingen. Se for øvrig spesifisering i notene. Pensjon

Pensjonsforpliktelser knyttet til AFP-ordning for selskapets ansatte balanseføres. Forpliktelser/pensjonsmidler knyttet til kollektiv pensjonsordning balanseføres også.

Klassifisering og vurdering av balanseposter

Eiendeler bestemt til varig eie eller bruk er klassifisert som anleggsmidler. Andre eiendeler er klassifisert som omløpsmidler. Fordringer som skal tilbakebetales innen ett år er klassifisert som omløpsmidler. Ved klassifisering av kortsiktig gjeld er tilsvarende kriterier lagt til grunn. Fordringer

Kundefordringer føres i opp balansen etter fradrag for avsetninger til dekning av påregnelig tap på fordringsmassen. Finansielle omløpsmidler føres i balansen basert på laveste verdis prinsipp for verdivurdering. Gjeld

Kortsiktig gjeld balanseføres til nominell verdi på etableringstidspunktet.

Inntekt

Gaver inntektsføres på mottakstidspunktet hvis det er mulig å måle verdien på mottakstidspunktet. I tilfeller der verdien av gaver ikke kan måles pålitelig, settes anskaffelseskosten lik null. Hvis slike gaver er vesentlige, beskrives de i noter. Tilskudd inntektsføres i den perioden de er bevilget til. Tilskudd som må tilbakebetales føres opp som forpliktelse. Ubenyttede tilskudd som kan overføres til påfølgende år, er ført som utsatt inntekt. Fordeling og periodisering av kostnader

Kostnadene er i størst mulig grad direkte henført til aktiviteten de tilhører. Kostnader tilhørende mer enn en aktivitet, er så godt som mulig fordelt på en rimelig, pålitelig og konsistent måte på de ulike aktivitetene. Periodisering av kostnader - kostnader er kostnadsført løpende for alle aktiviteter som er gjennomført for å samle inn midler.

Ved fordeling av kostnader er følgende fordelingsnøkkel lagt til grunn:

14

Kostnader

Fordelingsnøkkel

Lønn

Tid pr. aktivitet

Andre kostnader

Konkret vurdering

Felleskostnader

Fordelingsnøkkel

Lønn, regnskap og budsjettering

Antall ansatte

IT

Antall ansatte

Husleie, kostnader lokaler

Antall ansatte

Andre driftskostnader rekvisita og lignende

Antall ansatte


NOTE 1 - TILSKUDD

(NOK 1000)

2013

2012

Offentlige tilskudd 2 250

2 250

Utenriksdepartementet

NORAD, informasjonstilskudd

300

0

Utdanningsdirektoratet

75

0

155

0

2 780

2 250

Investeringstilskudd fra UNICEF

2 590

2 613

Gjensidigestiftelsen, øremerket prosjektene «Du kan være den ene» og «En for alle - alle for en»

2 477

2 532

ExtraStiftelsen

0

853

Øvrige tilskudd

15

-83

Sum tilskudd andre

5 082

5 914

Sum tilskudd

7 862

8 164

Kunnskapsdepartementet Sum offentlige tilskudd Andre tilskudd

Tilskuddet fra NORAD er informasjons- og driftsstøtte for kalenderåret 2013, basert på rammeavtale 2011-2014. Midlene er støtte til tiltak knyttet til løpende og langsiktig informasjonsarbeid. Tilskudd fra Gjensidigestiftelsen er øremerkede midler til prosjekt «Du kan være den ene” som har som mål å motivere voksne til å se, bry seg og handle overfor barn de har rundt seg. Tilskuddet fra Utenriksdepartementet er støtte til å få opp interessen og forståelsen for nye globale utviklingsmål. Tilskuddet fra utdanningsdirektoratet er støtte til å bidra til at sektormålene for grunnopplæringen blir nådd. Tilskuddet fra Kunnskapsdeptartementet skal bidra til å styrke UNESCOs arbeidsområder og gjennomføre UNESCO kommisjonens vedtatte satsingsområder. NOTE 2 - INNSAMLEDE MIDLER, GAVER

2013

2012

Inntekter fra innsamlingsaktiviteter i UNICEF

103 463

82 497

Sum innsamlede midler, gaver

103 463

82 497

(NOK 1000)

Midlene er i hovedsak skaffet til veie gjennom ulike innsamlingskampanjer rettet mot private givere, bedrifter, organisasjoner, studenter, skoler og barnehager i ulike kanaler som postale brev, annonser både trykte og digitale, TV-spots og telefon. Fadderinntektene kommer i hovedsak fra rekrutteringskampanjer gjennomført tidligere år. NOTE 3 - OPERASJONELLE AKTIVITETER SOM SKAPER INNTEKTER

(NOK 1000)

2013

2012

Salg av kort og produkter

5 838

6 678

Næringslivssamarbeid mva. pliktig

10 839

9 840

Sum operasjonelle aktiviteter som skaper inntekter

16 677

16 518

2013

2012

533

794

Renteinntekter TV-aksjonen bankinnskudd

25

75

Valutagevinst (Agio) UNICEF

(4)

0

Valutatap (Disagio) UNICEF

(10)

(353)

Finanskostnader

(20)

(21)

Sum netto finansinntekter

525

495

NOTE 4 - FINANS

(NOK 1000) Renteinntekter UNICEF bankinnskudd

sammen for barn

15


NOTE 5 - LØNNSKOSTNADER, ANTALL ANSATTE, GODTGJØRELSER, PENSJONER

2013

2012

19 830

15 002

Arbeidsgiveravgift

3 070

2 376

Pensjonskostnader

1 413

684

924

807

25 237

18 869

2013

2012

Lønn inkludert feriepenger

921

875

(NOK 1000) Lønn

Andre lønnsrelaterte ytelser Sum Totale kostnader knyttet til avlønning av generalsekretær: Arbeidsgiveravgift

144

140

Pensjonskostnader

83

98

Andre lønnsrelaterte ytelser

19

16

1 168

1 129

2013

2012

Fast og midlertidig ansatte

34

29

Deltidsansatte gateambassadører

18

19

Totalt antall ansatte

52

48

Sum Generalsekretærs årslønn er 917.000 kroner og naturalytelser er en parkeringsplass, 2 aviser og mobil. Gjennomsnittlig sysselsatte årsverk var 29 i 2013. I tillegg kommer deltidsansatte, se under.

Styrehonorarer er ikke utbetalt i 2013. Pensjoner Organisasjonen har pensjonsordninger som omfatter i alt 52 personer. Ordningene gir rett til definerte fremtidige ytelser. Disse er i hovedsak avhengig av antall opptjeningsår, lønnsnivå ved oppnådd pensjonsalder og størrelsen på ytelsene fra folketrygden. Forpliktelsene er dekket gjennom et forsikringsselskap. Organisasjonen har også en avtalefestet førtidspensjon (AFP). Den nye AFP-ordningen, som trådde i kraft 1. januar 2011 er å anse som en ytelsesbasert foretaksordning, men regnskapsføres som en innskuddsordning frem til det foreligger pålitelige og tilstrekkelig informasjon slik at organisasjonen kan regnskapsføre sin proporsjonale andel av pensjonskostnaden, pensjonsforpliktelse og pensjonsmidler i ordningen. Organisasjonens forpliktelser er dermed ikke balanseført som gjeld. I årets pensjonskostnad inngår også en avsetning på kr. 130.500 for å dekke opp forventet utbetaling knyttet til den tidligere AFP-ordningen. Denne avsetningen er balanseført under avsetninger for forpliktelser. Organisasjonens pensjonsordninger tilfredsstiller kravene i lov om obligatorisk tjenestepensjon.

Netto pensjonskostnad

2013 Sikret

Nåverdi av årets pensjonsopptjening

2012 Usikret

1 255

Sikret 1 175

Rentekostnad på pensjonsforpliktelsen

207

210

Avkastning på pensjonsmidler, fratrukket adm. kostnad

(92)

(148)

Avsetning for underdekning i tidligere AFP-ordning Endring i regnskapsført forpliktelse ved endret AFP-ordning Periodisert arbeidsgiveravgift

131

131

0

(5)

193

175

Resultatført planendringseffekt*

0

-525

Resultatført aktuarielt tap/(gevinst)

0

13

Netto pensjonskostnad

1 563

Usikret

131

901

126

* Resultateffekten skyldes at fripoliseopptjening for barnepensjon og uførepensjon er tatt bort som følge av planendring fom 01.07.2012. Dette gjør at pensjonsforpliktelse og netto pensjonskostnad reduseres.

16


2013 Netto pensjonsforpliktelse

Sikret

Usikret

2012 Sikret

Opptjente pensjonsforpliktelser 31.12.

7 517

4 991

Pensjonsmidler (til markedsverdi) 31.12.

6 624

4 895

Ikke resultatført estimatavvik/planendring

1 071

502

Arbeidsgiveravgift Netto pensjonsforpliktelse (-forpliktelse/+midler) Økonomiske forutsetninger

126

14

52

392 31.12.2013

31.12.2012

Diskonteringsrente

4,00%

4,20%

Forventet avkastning på fondsmidler

4,40%

4,00%

Årlig forventet lønnsvekst

3,75%

3,50%

Årlig forventet G-regulering

3,50%

3,25%

Årlig forventet regulering av pensjoner under utbetaling

0,60%

0,20%

25,00%

25,00%

Fra 8% til 0%

Fra 8% til 0%

Forventet uttaksprosent AFP-ordningen Forventet turnover

Usikret

De aktuarmessige forutsetningene er basert på vanlige benyttede forutsetninger innen forsikring når det gjelder demografiske faktorer. De ansatte har følgende aldersfordeling: Under 30 år

20 personer

Fra 30 til 40 år

20 personer

Fra 40 til 50 år

9 personer

Fra 50 til 63 år

6 personer

NOTE 6 - ANDRE DRIFTSKOSTNADER

Spesifisering av driftskostnader for resultatregnskap dersom det var satt opp etter norsk standard: 2013

2012

Trykking og pakking

1 174

1 903

Porto

4 616

2 938

Annonsering og mediakjøp

2 035

3 421

Lokaler

1 627

1 429

Konsulenttjenester kampanjer

2 168

3 143

Produksjon av filmer/TV-program

3 868

4 341

IT-tjenester

2 801

2 059

Div. driftskostnader

5 753

5 112

24 043

23 345

Sum andre driftskostnader

Kostnadsført honorar til revisor i 2013 utgjør NOK 373.125 inkludert mva, hvorav NOK 253.125 er lovpålagt revisjon. NOK 80.000 av disse gjelder sluttrevisjon av TV-aksjonsregnskapet. Øvrige tjenester utgjør NOK 120.000 UNICEF Norge har en husleiekontrakt som løper fram til september 2018 med månedsleie på NOK 139.692 som gir en årsleie på NOK 1.676.308. I tillegg kommer fellesutgifter.

sammen for barn

17


NOTE 7 - KOSTNADER TIL ANSKAFFELSE AV MIDLER (INKL LØNN)

(NOK 1000)

2013

2012

Kostnader fra tilskudd - andre

2 500

2 613

27 279

21 338

Kostnader fra innsamlede midler Kostnader fra operasjonelle aktiviteter Sum kostnader til anskaffelse av midler Av sum kostnader til anskaffelse av midler utgjør fordelte felleskostnader (NOK 1000)

5 608

5 185

35 386

29 135

5 366

6 101

NOTE 8- KOSTNADER TIL ORGANISASJONENS FORMÅL

2013

2012

79 247

65 313

729

3 743

Kostnader til aktiviteter som oppfyller formålet

9 159

9 776

Sum kostnader til organisasjonens formål

89 135

78 832

(NOK 1000) UNICEF Norges bevilgninger til formålsprosjekter TV-aksjonsmidler bevilgninger til formålsprosjekter

Kostnader til aktiviteter som oppfyller formålet gjelder informasjons- og myndighetsarbeid i Norge, samt prosjektene «Du kan være den ene» som er finansiert av Gjensidigestiftelsen. NOTE 9- ADMINISTRASJONSPROSENT/FORMÅLSPROSENT

Administrasjonsprosent er beregnet som administrasjonskostnader delt på sum forbrukte midler. Administrasjonskostnader omfatter kostnader som verken direkte eller indirekte kan knyttes til organisasjonens aktiviteter, for eksempel generell ledelse, rapportering, mv. Formålsprosent er sum kostnader til organisasjonens formål delt på sum forbrukte midler. Formålsprosentsatsen viser hvor mye som faktisk er brukt på det ideelle formålet av det totale forbruket. Innsamlingsprosent er disponibelt til formålet (=innsamlede midler- direkte og fordelte kostnader til innsamling) delt på innsamlede midler. Innsamlingsprosenten viser forholdet mellom innsamlede midler og kostnadene ved innsamlingen. 2013

2012

2011

2010

2009

3,7 %

4,2 %

2,0 %

1,0 %

0,9 %

Formålsprosent

68,9 %

69,9 %

71,2 %

77,8 %

79,3 %

Innsamlingsprosent

73,6%

74,1 %

70,6 %

75,6 %

72,5 %

Administrasjonsprosent

Reduksjonen i adminstrasjonsprosent fra 2012 til 2013 illustrer at det arbeides for å få en stadig mer effektiv adminstrasjon. Formålsprosenten viser bl.annet at TV askjonens midler til overføring er redusert og de siste midlene er overført i 2013. Organisasjonens innsamlingsprosent er noe redusert som følge av investeringer knyttet til å øke antall faste givere. NOTE 10- KORTSIKTIGE FORDRINGER/TIDSAVGRENSNING

(NOK 1000) Diverse kundefordringer UNICEF Norge Forskuddsbetalte kostnader Sum

12/31/2013

12/31/2012

19 304

14 040

1 637

11

20 942

14 051

12/31/2013

12/31/2012

0

2 633

21 526

42 862

1 092

969

NOTE 11 - BANKINNSKUDD

(NOK 1000) Bankinnskudd - egne for TV-aksjonen 2007 Bankinnskudd - UNICEF Norge Skattetrekkskonto (Bundne midler) Kontantkasse Sum

18

11

7

22 628

46 471


(NOK 1000)

Annen egenkapital

Sum

729

3 427

4 156

(729)

0

(729)

0

3 427

3 427

Eksternt pålagt restriksjoner

Egenkapital/Formålskapital 01.01. Årets aktivitetsresultat Egenkapital/Formålskapital 31.01.

Egenkapital med eksternt pålagte restriksjoner er ubenyttede midler samlet inn i fbm TV-aksjonen 2007, og er iht. avtale med NRK, øremerket og allokert til internasjonale HIV/AIDS-prosjekter i regi av Right to Play, Norges Idrettsforbund og UNICEF. Egenkapital 01.01. for posten eksternt pålagte restriksjoner tilsvarer aktivitetsresultat for TV-aksjonen 2007 med fradrag for aktivitetsresultatene i 2008-2012 (negativt), da overføringer/ kostnader til formålsprosjekter gjøres med dekning i denne egenkapitalposten. Midlene er fordelt slik det fremkommer i følgende tabell, hvor 2008- 2013 viser faktisk overført: (NOK 1000) Allokerte midler Uallokerte midler

2008

2009

2010

2011

2012

2013

68 063

73 501

50 722

27 237

3 743

729

- 00

- 00

- 00

- 00

- 00

0

Total

68 036

73 501

50 722

27 237

3 743

729

Til programoppfølging og Administrasjon

(1 771)

1 737

1 541

1 375

1 376

0

Sum eksternt pålagte restriksjoner

66 292

75 238

52 262

28 612

5 119

729

Som det fremkommer er allokerte midler mer enn nettoresultat med (tall i 1000) som skyldes allokering av finansinntekter, samt valutagevinster da midlene utbetales til prosjektlandene i USD. Aktivitetsresultat for TV-aksjonen i 2007 fordeles som følger (Tall i NOK 1000): Opprinnelig totalt Overført i 2013

Overført i 2012

Norges Idrettsforbund

15%

29 480

0

2 869

Right to Play

10%

19 654

0

875

UNICEF

75%

147 401

729

0

196 535

729

3 743

2013

2012

729

0

Norges idrettsforbund

0

2 869

Right to Play

0

875

729

3 744

12/31/2013

12/31/2012

27 245

46 344

Pensjonsforpliktelse

(52)

(393)

Pensjonsforpliktelse - usikret (AFP)

131

131

Sum fordelt til prosjekter Overføring 2013 er fordelt som følger (Tall i NOK 1000): Mozambique

Totalt

(NOK 1000) Avsetning for forpliktelser: Bistand -UNICEF

Katastrofereserve Sum avsetning for forpliktelser

200

200

27 523

46 282

Kortsiktig gjeld:

sammen for barn

19


Øremerkede midler prosjekt «Den Ene» og «En for alle - alle for en»

532

1 198

Avsetning testamentarisk gave 2013, UNICEF runden og felttur

401

410

0

272

Avsetning feltreiser Påløpte ikke betalte kostnader

11 687

8 125

Sum kortsiktig gjeld

12 619

10 084

Sum gjeld

40 143

56 366

Øremerkede midler til prosjektene «Den Ene» og «En for alle - alle for en» er finansiert av Gjensidigestiftelsen. «Den Ene» prosjektet videreføres i 2014. NOTE 14- TV-AKSJONEN

TV-aksjonen genererte følgende inntekter og kostnader: (NOK 1000) Finans- og investeringsinntekter Kostnader til aktiviteter som oppfyller formålet Administrasjonskostnader Aktivitetsresultat TV-aksjonen

2013

2012

25

75

729

1 174

25

201

(729)

(1 301)

UNICEF NORGE- kontantstrømsoppstilling Alle tall i tusen NOK 2013

2012

Årets aktivitetsresultat

(729)

(5 044)

Ordinære avskrivninger

0

0

Endring i kundefordringer

(5 264)

(2 184)

Endring i kortsiktig gjeld

(16 223)

12 599

(525)

(495)

(1 626)

201

(24 368)

5 077

Innbetalinger ved salg av varige driftsmidler

0

0

Netto kontantstrøm fra investeringsaktiviteter

0

0

Avkastning på finansinvesteringer

525

495

Netto kontantstrøm fra investeringsaktiviteter

525

495

Netto kontantstrøm fra finansieringsaktiviteter

0

0

(23 843)

5 572

46 470

40 898

Kontantstrømmer fra operasjonelle aktiviteter

Poster klassifisert som investerings- eller finansieringsaktiviteter Endring i andre tidsavgrensningsposter Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter Kontantstrømmer fra investeringsaktiviteter

Kontantstrømmer fra investeringsaktiviteter

Netto endring i kontanter og kontantekvivalenter Beholdning av kontanter og kontantekvivalenter ved periodens begynnelse Beholdning av kontanter og kontantekvivalenter ved periodens slutt

22 627

46 470

Bankinnskudd og lignende

22 628

46 471

20


Da UNICEF Norge besøkte A Ngay i Vietnam var han alvorlig akutt underernært. Han fikk hjelp fra et UNICEF-støttet ernæringsprogram og er nå frisk igjen. Foto: Helene Sandbu Ryeng

sammen for barn

21


22


UNICEF NORGE STYRET:

Linda Bernander Silseth (president) Jon-Håkon Schultz (visepresident) Loveleen Rihel Brenna (enkeltmedlem) Kari Drangsholt (Soroptimistene) Kalle Fürst (enkeltmedlem) Tove Hauge (enkeltmedlem) Halvard Lesteberg (enkeltmedlem) Odd Bjørnerud (ansattrepresentant)

Norgesunionen av Soroptimistklubber Norsk Barnevernsamband Norsk Bonde- og småbrukarlag Norsk Psykologforening Norsk Tjenestemannslag Utdanningsforbundet Worldview International Foundation

VÅRE SIGNATURPARTNERE I 2013:

ENKELTMEDLEMMER: GENERALSEKRETÆR:

Bernt Gudmund Apeland MEDLEMSORGANISASJONER:

Ammehjelpen Den Norske Jordmorforening FN-sambandet Framfylkingen Health & Development International Juvente Kiwanis International Norges KFUK-KFUM

Nils Marius Apeland Turid Birkeland Toril Bache Jenssen Harald Kobbe Bjørn Marthinsen Erik Kreyberg Normann Magne Raundalen Victor Rydgren Jon-Håkon Schultz Linda Bernander Silseth Johannes Slaattelid Nina Solli

Forsiden: På fire dager sørget UNICEF for at 111 millioner barn vaksinert mot polio i Vest-Afrika. I Gbinti Wallah, Sierra Leone, venter to gutter på at det skal bli deres tur. Foto: Truls Brekke Siste side: På det UNICEF-støttede dagsenteret Buchur i Jalalabad i Kirgisistan lærer åtte år gamle Sirga å lese, regne og mange andre ting. Foto: Truls Brekke

sammen for barn

23


sammen for barn 24

Årsrapport 2013 UNICEF Norge  
Årsrapport 2013 UNICEF Norge  
Advertisement