Page 1

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII 1-7 AUGUST 2013 Despre Săptămâna Mondială a Alăptării Săptămâna Mondială a Alăptării este celebrată anual în perioada 1-7 august, în mai mult de 170 de ţări, pentru a încuraja alăptarea şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării în 2013 este „Sprijin mamelor pentru alăptarea copiilor”. Suportul și consilierea mamelor și familiilor în vederea alăptării sunt esenţiale pentru inițierea şi menţinerea practicilor optime de alăptare. Obiectivele acestei săptămâni sunt axate pe sensibilizarea populației, în special a mamelor, familiilor și lucrătorilor medicali, cu privire la importanţa alăptării; necesitatea extinderii programelor de consiliere și identificare a serviciilor comunitare pentru susținerea şi promovarea alăptării. 

Beneficiile alăptării

Copiii care nu au fost alăptați sunt mai expuși riscului de a deceda în primele șase luni de viață în comparație cu cei alimentați exclusiv cu lapte matern 16 14 12 10 8 6

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuţilor nutrienţii necesari pentru creştere şi dezvoltare. Dacă fiecare copil ar fi alăptat la prima oră de la naştere şi în exclusivitate până la șase luni, atunci, aproximativ 220, 000 de vieţi ar fi salvate în fiecare an.  OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă şi continuarea alăptării până la doi ani şi mai mult, inclusiv: • alăptarea ar trebui să înceapă în termen de o oră de la naştere, • alăptarea ar trebui să fie „la cerere”, • sticlele sau suzetele trebuie evitate. Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.

4 2 0 Mortalitatea cauzată de diaree

Mortalitatea cauzată de pneumonie

Alte cauze ale mortalității

Alăptare exclusivă Non-alăptare Revista Lancet/Edițiile despre Nutriție 2008

Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern este uşor disponibil şi accesibil, care asigură copiilor o nutriţie adecvată.


În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pentru toată viaţa. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii mamelor, inclusiv: • reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; • previne depresia postnatală; • ajută la refacerea uterului; • este o formă naturală de contracepţie; • ajută mama să revină la greutatea ideală.

De ce NU amestecurile artificiale pentru sugari? Ele nu conţin anticorpii care persistă in laptele matern sau, dacă nu sunt preparate în mod corespunzător, există riscuri pentru sănătatea copilului, cauzate de utilizarea apei nesigure, a echipamentului nesterilizat sau prezenţa potenţială a bacteriilor în formula praf. Un cod internaţional care reglementează comercializarea de înlocuitori de lapte matern, adoptat în 1981 prevede ca pe toate etichetele de pe amestecurile pentru copii să se indice beneficiile alăptării şi riscurile posibile pentru sănătate legate de alimentaţia artificială; să nu fie promovaţi înlocuitorii de lapte matern; să nu fie distribuite mostre gratuite pentru a fi administrate femeilor gravide, mamelor sau familiilor acestora, precum şi nici o distribuţie gratiută de aceste produse pentru lucratorii din domeniul sănătăţii.

Alăptarea în Republica Moldova: Date și Cifre Conform Studiului MICS 4 (Studiul de Indicatori Multipli în Cuiburi, 2012) în Republica Moldova, la nivel naţional, 97% dintre copiii ultim-născuți în perioada a doi ani precedenți studiului au fost alăptaţi vreodată; circa 61% dintre copii au fost alăptaţi în prima oră după naştere, iar 87% în primele 24 de ore după naştere. Totodată jumătate din copii (48%) au fost alăptați continuu până la vârsta de 1 an, iar 12% au fost alăptați continuu până la vârsta de 2 ani. Pe de altă parte, tot mai puțini copii sunt alăptați exlusiv la sân în primele șase luni, fără a primi alte adaosuri și lichide, așa cum este recomandat de OMS și UNICEF. În anul 2012, doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv la sân, în comparație cu 46% în anul 2005 (Studiul Demografic și de Sănătate, 2005). Practicile de alăptare diferă în funcție de mediul de trai. Astfel, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv la sân până la șase luni este de circa 40% în regiunea rurală față de numai 30% în cea urbană.

HIV şi alăptarea O mamă infectată cu HIV poate transmite infecţia copilului ei în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. Preparatele antiretrovirale (ARV), administrate fie mamei sau copilului, reduce riscul de transmitere a infecţiei. OMS recomandă ca, atunci când mamele infectate cu HIV alăptează, ar trebui să primească tratament ARV şi să urmeze recomandările pentru alimentaţia sugarilor.

Sfaturi pentru mamele care alăptează:

Alăptatul trebuie pregătit încă de la începutul sarcinii. Astfel, în primele luni de sarcină este de preferat renunţarea la sutien. Sânii trebuie spălaţi zilnic cu apă, fără săpun. În ultimele săptămâni de sarcină, laptele este deja format, şi este nevoie de stimularea zilnică a mamelonului, pentru a stimula canalele galactofore. Pentru o secreţie lactată optimă, mama trebuie să fie relaxată, să aibă un climat familial adecvat, să dorească să alăpteze. După naştere copilul trebuie pus la sânul mamei cât mai repede posibil, chiar în primele 30 de minute, cel târziu la 4-6 ore. Între supturi nu se dă nici ceai, nici alt fel de lapte. Se evită şi folosirea suzetei;

NU se stabilesc ore fixe pentru alăptat. Acesta trebuie să fie iniţiat LA CERERE! În prima lună se formează un program conform personalităţii copilului dumneavoastră; La fiecare supt alăptarea trebuie să fie alternativ din ambii sâni; Sânii se spală numai cu apă fiartă şi răcită. Săpunul, antisepticele şi alcoolul sunt interzise; Alimentaţia mamei trebuie să fie una echilibrată cantitativ şi calitativ cu un plus caloric de 500 kcal/zi faţă de raţia obişnuită a mamei; Nu se recomandă diete de slăbire. Alimente care trebuie evitate în timpul alăptării, deoarece dau alergii, sunt: căpşunile, pepenele galben, fragii. Alimente care nu se consumă

în cantităţi mari, deoarece dau un miros şi un gust neplăcut laptelui de mamă sunt: conopida, fasolea, usturoiul. Alimente dăunătoare: prăjeli, conservanţi, afumături, mezeluri, băuturi acide sau foarte dulci, excesul de sare; Majoritatea medicamentelor luate de mama care alăptează trec în laptele matern în cantităţi foarte mici aproximativ 1% din doza administrată, deci în marea majoritate a cazurilor, mamele nu trebuie să întrerupă alăptarea pentru a-şi lua medicaţia; Se interzic strict fumatul, consumul de alcool şi cofeină, deoarece eliminate prin lapte în cantităţi mari au efecte nocive asupra copilului.

Materialul informațional a fost elaborat de Centrul Național de Sănătate Publică și UNICEF

Alăptarea în Republica Moldova: Date și Cifre  
Alăptarea în Republica Moldova: Date și Cifre  

Săptămâna Mondială a Alăptării este celebrată anual în perioada 1-7 august, în mai mult de 170 de ţări, pentru a încuraja alăptarea şi pentr...