__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Idékatalog - når tiden bliver lidt lang

Dyp stearinlys Hvad smager det af ?

Røre/følekasse Find fem ting Forårsbingo

Lav en faldfælde til insekter i haven Trylledej

Mal på sten

Mælkekartonslygte Lav

lykønskningskort Lav en bilbane Byg en hule Huskeleg Find sten og andet spændende ... Skattejagt Verdens nemmeste bolledej Indendørs forhindringsbane Lav en

guirlante Lav din egen modellervoks Gå på opdagelse Bålplads Selvportrætter Skøre popcorn Lær at cykle Læs en god bog Hvem bor under stenen? Lav små skibe

Plads Til Alle, Kulturhus Fjorden Regnar Langesvej 1 - 5300 Kerteminde


1

Gå på opdagelse i naturen og se om du kan finde 10 forskellige insekter.

2

Gå en tur i lokalområdet og find fem forskellige ting, der ikke hører hjemme i naturen. Brug anledningen til at tale med dit barn om affald i naturen, og hvad det betyder, når vi smider skrald på jorden.

3

Gå i skoven og løft en sten og se hvem, der bor nedenunder den. Måske ved du hvad de hedder ?

4

Gå på stranden og find forskellige sten, måske er I heldige, at finde nogle med hul i eller et vættelys. Tag evt. også nogle sten med hjem og mal dem med flotte farver.

5

Gå i haven og lav din egen faldfælde. Grav et syltetøjsglas ned i jorden og tjek dem dagen efter. Hvilke dyr er gået i fælden?


6

Lav et lykønskningskort eller en collage med blomster, blade etc. fra naturen og tag kortet med til den næste familiefødselsdag.

Lav jeres egen trylledej. Slip kreativiteten løs med hjemmelavet trylledej, der fungerer ligesom modellervoks, men koster en brøkdel. Opskriften er ganske nem, og dine børn kan selv være med til at ælte: 2 kopper mel, 1 kop fint salt og 1 kop vand blandes. Kom eventuel en skefuld olie og lidt frugtfarve i, hvis dejen skal være farvet. Ælt og tilsæt mere mel, indtil dejen ikke længere er våd. Når I er færdige med at modellere, kan I enten bage figurerne i ovnen på 120 grader i ca. 3 timer, eller gemme dejen i en frysepose. Den holder længe.

7


Lær at cykle… Eller køre på løbecykel, eller hinke, eller gå med gåvogn. Nu, hvor I har en masse lyse timer sammen og ikke skal nå en masse, er det oplagt at øve sig på en færdighed – især udenfor.

8

9

10

11

Lav en bilbane Omdan stuen til en bil eller togbane.

10. Læs en rigtig god bog. Det er godt at man sætter sig en time eller to med en god bog (og viser sine børn, at det også er en rar måde at slappe af på).

Tilbered et stort udvalg af forskellige popkorn – lad børnene være med til at lave dem og lav evt. også en lille portion af en skør variant efter deres valg – f.eks. chokoladepopkorn: vend popkornene i salt, smelt chokoladen over et vandbad, og hæld den over popkornene.


Byg en hule indendørs. Det kan være under spisebordet, i køjesengen, mellem to sofaer eller hvad man nu har. Med dyner, tæpper, lagner og andet der kan bruges.

12

13

Lav en fin guirlande. Her kan freestyles med saks, karton og blyanter, eller tegnes mønstre efter kageudstiksforme eller pap-skabeloner der virkelig komme til sin ret.

Indendørs forhindringsbane. Skub møblerne til side og gå i gang med at øve grovmotoriske færdigheder. Lav en forhindringsbane med hvad du kan finde af ting i hjemmet. Sæt en en vasketøjskurv op og brug sammenrullede sokker til at øve kast og nøjagtighed. Tape noget snor eller garn fast til gulvet til en improviseret balance bane. Læg puder og tæpper ud og leg jorden er giftig. Lad børnene kravle over stolen, under bordet og brug et kosteskaft til limbodans. Kun fantasien sætter grænser.

14

15

Skattejagt. Vælg nogen temaer, såsom mønstre, bogstaver eller farver og gå på jagt omkring i huset. Lad f.eks. børnene finde 3 ting i farven rød eller 4 ting der er firkantede. Lav et skema, og lad dem selv krydse af, for hver ting de har fundet. Legen er også god til at øve begyndelsesbogstaver. Brug et kamera som f.eks. det, der findes i Ipad’en eller mobiltelefonen. Lad barnet finde og fotografere ting, der begynder med udvalgte bogstaver. For hver ting der er fotograferet, sættes et kryds i skemaet. Kreative løsninger som f.eks. en orange appelsin kan fint gøre det ud for en ting der starter med O.


16

Hvad smager det af? Find forskellige madvarer frem og gerne noget, der fordeler sig over de forskellige grundsmage som sødt, surt, salt og bittert. Lad børnene efter tur, få bind for øjnene og smage på maden, hvorefter de skal gætte, hvad det er de smager på. Lav evt. et skema, hvor der gives point for hver madvare, der er gættet rigtigt. Tal med børnene om hvilke smage de bedst kan lide og hvad der f.eks. er sødt og sundt, og hvad der er sødt og usundt m.m.

Rør-og-føle-kasse. Find en stor kasse og skær et hul i en af siderne, stort nok til at dit barn kan føre sin hånd igennem. Når I er klar til at spille, sættes en ting ind i kassen, som børnene skal gætte hvad er. De kan stille spørgsmål til det, hvis de har brug for det - eller du kan give dem ledetråde. Du kan anvende simple objekter som en pensel, et stykke legetøj, et stykke frugt eller du kan finde mere ulækre ting, som at røre ved som f.eks. kogt spagetti, smør eller en våd karklud. Giv evt. point for hvert rigtig gæt.

17


Huskeleg. Læg 10 forskellige ting på en bakke, eller blot det antal du synes er passende. Er der flere børn til stede, kan de deles op i grupper og dermed i fællesskab huske på flere ting. Læg et viskestykke over tingene, så ingen ser dem. Fjern det og lad børnene se på tingene i 30 sekunder. Nu skal de huske hvad de så !

18

19

Selvportrætter. Find et spejl frem og lad børnene tegne sig selv.

Dryp med stearinlys. Find dine stearinrester frem og fyld et plastikbæger, eller en kop, halvt op med vand. Når man drypper stearin i vandet bliver det til små stearinperler, som hænger sammen. Med flere forskellige farver kan man lave små billeder.

20

21

Lav din egen modellervoks 2 dl fint salt 5 dl hvedemel 1 tsk olie 5 dl vand Frugtfarve i forskellige farver (eller pastafarve) (2 tsk citronsyre kan forlænge holdbarheden, men kan sagtens undlades) Kom alle ingredienser (minus frugtfarve) i en gryde. Varm gryden op og rør rundt. Massen tykner enormt hurtigt og bliver svær at røre i. Tag gryden af varmen og vælt modellervoksen ud på køkkenbordet. Så skal du ælten dejen igen, dele den op (efter hvor mange farver du vil have) og tilsætte frugtfarve/ pastafarve. Handsker er en god ide, så du undgår cirkus-farvede fingre. Hjemmelavet modellervoks kan holde sig imellem 1-3 måneder, hvis den opbevares i lufttæt beholder, når den ikke bruges. I børnehaven siger de, at den holder cirka 14 dage, men der er jo også rigtig mange børns hænder (og munde) indover og farverne bliver blandet en del.


22

Tag børnene med i køkkenet OPSKRIFT PÅ VERDENS NEMMESTE BOLLE Opskriften giver 14 store boller 25 gram gær 6 dl. koldt vand 1,5 teske salt 1,5 spiseske sukker 2 spiseske olie (brug olivenolie til madbrød og en smagsneutral olie til morgenbrødet) 5 dl. havregryn (150 gram) 10 dl. hvedemel (600 gram) FREMGANGSMÅDE Gæren smuldres i en skål. Laver du koldhævede boller, tilsætter du koldt vand. Skal du bruge dejen nu, tilsætter du lillefingervarmt vand. Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker og olie. Tilsæt havregryn. Rør melet i – men hold øje med mængden, da noget mel suger mere end andet. Hellere for lidt mel, end for meget. Konsistensen er fin, når den er let klistret og alligevel en smule fast. Da disse boller er æltefri, behøver dejen ikke kunne slippe skålen. Skal dejen koldhæves, dækkes skålen tæt til med husholdningsfilm (eller en plastpose beregnet til fødevarer) og sættes i køleskabet natten over. Skal dejen bruges nu, dækkes skålen med et rent viskestykke og sættes til hævning et lunt sted. Når bollerne skal bages, sættes de som “klatter” på en bageplade med bagefolie eller bagepapir med to spiseskeer og placeres midt i en forvarmet ovn ved 200 grader. Bagetiden er ca. 20 minutter. Bager du 2 plader ad gangen, skal ovnen indstilles til varmluft og temperaturen sænkes til 180 grader. Verdens bedste boller får et rustikt udseende. Vil du gerne have en glat overflade, kan du fugte din hånd med vand og glatte overfladen ud.


23

Hmmm.... Lugten af røg og bål. Lav bål med børnene og spis lækker bålmad.

24

Idag går turen til en bæk eller et vandhul


25

Lav lygter af mælkekartoner, og gå en tur i mørket. Sanserne bliver skærpe i mørket, og det er sjovt for børn at opleve - specielt hvis de oven i købet har lavet deres egen lygte.

26

FORÅRSBINGO: Tag en regnjakke ud over sweateren, og gå på jagt efter forårstegn i både frø- og fugleperspektiv. Hvem får først fem på række? Print denne, eller lav din egen plade med sikre forårsbebudere.

Profile for charlotte laursen

Plads Til Alle - Idékatalog  

Plads Til Alle - Idékatalog  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded