Page 1

#1

november 2019

Flaskeposten fra ungdomsøen

mød..

Mød GEÅ’erne og hør hvad de laver

..eventyr Tag med til Ungdommes Folkemøde

Ung for Ung • Forstyrrelse • Doing>Learning Ø-Land • Ægte Åbent


indhold side side side side

3 4 7 8

velkommen ø-info what’s new... mød...

mød GEÅ’erne på side 8 side side side side side side side

12 ø-gram 13 på eventyr 14 forstyrrelse 15 Q&A 16 kalender 18 følg med! 19 bagsiden

Redaktionenen for #1 november 2019 Redaktører: Lise Ravn Nielsen Annie Grim Balsen Layout: Lars Lusenberg Nielsen Illustrationer: Joen Roest Kaaber Korrektur: Mariann Libach Burup Nyhedsmagasinet er skrevet af en gruppe unge frivillige. Artiklerne dækker således ikke nødvendigvis over hele redaktionens eller Ungdomsøens synspunkter

Flaskeposten

side 2


velkommen Kære læser

Velkommen til den allerførste udgave af Flaskeposten. Jeg er super stolt af at kunne præsentere et lækkert blad allerede her 1. november. Vores planer lå egentlig til første udgivelse 1. januar. Vi ville gerne have god tid til at kunne fremvise et perfekt og gennemarbejdet magasin, men fremmer vi så ikke den perfekthedskultur, som Ungdomsøen gerne vil modarbejde? Derudover er de udfordringer på øen, som vi håber, at nyhedsmagasinet kan være behjælpelig med, lige nu og her, og derfor måtte Flaskeposten også være det. Derfor kan du allerede nu læse et færdigt magasin. Ungdomsøen er et hjernedødt projekt - på den gode måde. Det er kæmpestort, fuld af udfordringer og aldrig gjort før. Vi er ikke startet lige så stille op, vi har kastet os direkte ud i det blå. Det medfører selvfølgelig nogle udfordringer. Det er ikke noget, vi ikke kan klare, men især kommunikationen har været svær. For hvad gør man, når ingen platforme er etableret, og kommunikationen mangler? Det første skud på stammen af tiltag om bedre kommunikation er Flaskeposten, og hvor er jeg glad for, at du vil læse med! Flaskeposten vil gøre øen mere #ÆgteÅbent ved at afmystificere, afklare og afstemme. I hver udgave kan du møde folkene bag, tage med på eventyr og stille alle slags spørgsmål til brevkassen. Vigtigst af alt indeholder alle udgaver en side med Ø-info, så enhver kan læse magasinet, selv hvis det er første gang, man støder på Ungdomsøen. For at være #ÆgteÅbent - også i redaktionen - vil jeg gerne dele formålet for Flaskeposten med dig. Det er det formål, som redaktionen arbejder efter, når vi producerer og udgiver magasinerne. Tusind tak for, at du vil være med på vores rejse. Og god læselyst! Lise Ravn Nielsen Projektleder og redaktør

Ægte åbent

Formålet for Flaskeposten: Formålet med øens nyhedsmagasin er at have et medie til at være #ÆgteÅbent ved f.eks. at udbrede informationer om kommende arrangementer, fortælle hvem folkene bag øen er, samt udbrede praktiske oplysninger om øen på en spændende måde. Det skal fastholde interesserede i øen, fordi de stadig kan følge med i øen, hvor end de bor i landet - #Øland. Nyhedsbrevets målgruppe er øens målgruppe; hele ungdommen. Nyhedsmagasinet kommer fra øen, men kan skabe #Forstyrrelse inden for alle emner.

Ung for ung Doing > learning Flaskeposten #1 • November 2019

side 3


ø-info Besøg på Ungdomsøen Vil du besøge Ungdomsøen, er du velkommen til at komme i åbningstiderne, som er 09:00-22:00 alle dage. Hvis du ønsker at overnatte eller anden forplejning skal det bestilles gennem vores mail: booking@ungdomsoen.dk Du kan vælge at sejle ud til øen med Spar Shipping fra Nyhavn nr. 71 eller sejle derud med egen båd. Havnen har dog lukket for privat indsejling om mandagen. Herunder finder du priser for sejlads og havneafgift.

Spar Shipping

Havneafgift i privat båd

Rutefart billet kl. 09:00-17:45: Voksen kr. 150,Ung (15-25 år) kr. 60,Barn (4-14 år) kr. 75,Små børn (0-3 år.) Gratis

Priserne er pr. person for at lægge til. Man betaler for at lægge til, og derefter for at overnatte, hvis dette ønskes.

Rutefart billet fra kl. 18:00 Voksen kr. 200,Ung (15-25 år) kr. 100,Barn (4-14 år) kr. 100,Små børn (0-3 år.) Gratis

Båd over 5m - Alm’ kr. 100,(Ikke ung + motorbåd eller båd over 5 meter (uden overnatning))

Spar Shipping bookes på deres hjemmeside www. SparShipping.dk, men indgår ofte i tilmeldingen af events afholdt af Ungdomsøen.

Ung (uden overnatning) kr. 0,-

Jolle/Kajak mm. U. 5m - Alm’ kr. 60,(Ikke ung + sejlbåd, kajak eller båd under 5 meter (uden overnatning)) Priserne er pr. 25/10-2019

Priserne er pr. 25/10-2019

Priser for overnatning (pr. person) I båd (ung 15-25 år): kr. 60,I båd (alm.): kr. 80,Shelter (ung 15-25 år): kr. 70,Shelter (alm.): kr. 140,Teltplads (ung 15-25 år): kr. 50,Teltplads (alm.): kr. 100,Det er (indtil videre) ikke muligt at booke en sovesal eller et værelse ved ankomst. Dette sker i stedet gennem booking@ungdomsoen.dk inden ankomst. Priserne er pr. 25/10-2019

Ungdomsøens faciliteter Der er ca. 120 sovepladser indendørs, hvoraf størstedelen er fordelt på sovesale med plads op til 10 personer. Udendørs har vi 6 shelters med plads til 8-10 personer i hver, samt lejrpladsen med plads til 650 personer.

Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 4


ø-info Ungdomsøens vision: Ungdomsøen skal være en unik platform for de næste generationers vigtigste samfundsbevægelser. Den skal styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udviklingen af vores samfund.

Visionen manifesteres i nedenstående 5 dogmer. Dogmerne er øens værdisæt eller grundlov. De sætter retningen for det meste arbejde på øen. De består af en overskrift og en lille forklarende tekst

DOING > LEARNING

Dogmet er en modvægt til tidens fokus på læring som det primære. Handling er værdifuldt i sig selv, og erfaring skaber læring, men ikke en foruddefineret læring. På Ungdomsøen skal vi derfor først og fremmest handle, turde fejle og lære af vores erfaringer.

UNG FOR UNG

Reel indflydelse. En ø FOR, AF og MED unge. Unik organisatorisk tillid til unges evner.

FORSTYRRELSE

Øen skal udfordre, forstyrre eksisterende tankemønstre og give nye perspektiver. Vi skal udfordre vaner og traditioner og gøre noget andet, end det vi plejer.

RÆKKE UD – ÆGTE ÅBENT

Mange døre ind, så alle har lyst til at være med. Øen skal samle individer - der ikke naturligt finder sammen – i nye forpligtende fællesskaber.

Ø - LAND

Ungdomsøen er ikke bare noget, vi leger. Ungdomsøen er et fysisk sted – men skal på sigt blive en metode, et symbol og en ide, der både er relevant på øen, og når man er hjemme. Uanset hvor i landet, man bor. Den vil forandre og skabe sammenhængskraft ud over sine fysiske rammer.

Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 5


ø-info Ordforklaring: GEÅ:

Forkortelsen står for ‘Giv et år’. Det er 4 unge, som bor og arbejder på Ungdomsøen og får det hele til at løbe rundt derude.

Ambassadør:

De frivillige, som repræsenterer øen på land. De tager til arrangementer og oplæg, hvor de fortæller om øen.

Ø-xplorer:

De frivillige, som har renoveret øen og nu holder den ved lige.

Værter:

De frivillige, som tager imod gæsterne til arrangementer på øen. De ved, hvor alle materialerne kan findes, hvad reglerne er og sørger for at at alting kører som smurt.

Ø-råd:

Hvis øen var et kollektiv, ville ø-rådet være det ugentlige møde, hvor udfordringer kan få løsninger, og små beslutninger kan blive taget.

Øktionærforum:

Hver halve år holder øen et øktionærmøde for alle, der har aktier i øen; altså både de unge og kernepartnerne. Her tages de lidt større beslutninger, og retningen sættes. Har du et ord, som du synes skal forklares, så er du meget velkommen til at skrive til flaskeposten@ungdomsoen.dk. Kald din mail ‘ordforklaring’.

Baggrund for øen: I 2015 blev Ungdomsøen doneret af AP. Møller Fonden og Nordeafonden for 22 mio. kroner (11 mio. fra hver), og ungdommen havde nu fået deres helt egen ø. Middelgrundsfortet, som øen tidligere hed, blev opført under Christian IX i 1890-1994 som en del af Københavns befæstning. Med sine 50.000 m2 er Ungdomsøen verdens største menneskabte ø (som ikke er landfast), og dermed også verdens største søfort. Det underjordiske fort er 30.000 m2, og her befinder sig omkring 2 kilometer gange og tunneller fordelt på tre etager. Selvom fortet har huset både søværnet, flyvevåbnet og hæren, så har det aldrig været i kamp. I sin storhedstid husedefortet 800 mand indendørs; det kommer det aldrig til igen. I dag bor der fast 6 mennesker på fortet.

Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 6


what’s new? Åbning af øen: Den 24. august 2019 åbnede vi endelig øen op for hele Danmarks ungdom, og det var både et brag af en fest og en hyggelig festival, hvor man kunne få lov at prøve grænser af med stand up paddle boarding, rappelling ned af facaden, mad fra havet, koncerter, konfetti og meget mere. På kajen kunne man nyde tonerne fra Askglæde, Mekdes, og KÅ, samt lækker mad fra Baglokalet i solen. I kanonstillingerne var der DJ’s og break dance workshops. Dagen bød på høj sol og 28 grader, hvilket betød, at man også kunne benytte sig af muligheden for at hoppe i havnen og afkøle sin krop - det kunne dog også gøres med en is fra Hansen Is, som man kunne få helt gratis. Vi var i alt 1.200 gæster og frivillige til arrangementet.

Ungdomsøens julekalender!

Nye shelters:

Vil du være med i Ungdomsøens julekalender på Instagram og Facebook? Vi har brug for 24 (eller flere) engagerede unge, der vil lave en video med dem selv. Kunne det lyde som dig? Skriv til: mariann.burup@ungdomsoen.dk og hør mere!

Øen har nu 6 nye shelters, som er designet af frivillige særligt til øen og befinder sig under raketplatforme. Shelterne kan åbne og lukke til alle sider. Shelterne har derfor en smuk udsigt til havet og København og giver mulighed for at åbne og lukke shelteret i forhold til vind og vejr.

En strøm af gæster: Siden åbningen har mere end 2.700 overnattet i enten telt, shelters eller øens sovesale. Ungdomsøen har haft over 3.000 dagsgæster til rundvisninger, møder, hygge og Åben Ø.

Foto: Christopher Hesselberg

Engagementsweekend: Engagementsweekenden finder sted den 8-10. november. Den er for alle og handler om at få samlet alle frivillige og unge, som ønsker at være eller blive frivillige, til en weekend på øen. Her skal vi sammen planlægge, hvilke projekter der skal søsættes, og hvor øen skal lægge sine kræfter. Man kan også melde sig på projekter eller ind i en af frivilliggrupperne. I weekenden vil det første Ø-råd også blive afholdt, som er et møde for alle frivillige til at finde løsninger på udfordringerne, vi har lige nu. Så hvis du kunne tænke dig at være en del af Ungdomsøens frivilligkorps, så kom med til engagementsweekenden. Tilmelding sker på https://ungdomsoen.nemtilmeld.dk/105/. Linket kan også findes på Facebook.

Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 7


mød...

GEÅ’erne

I denne udgave får du i “Mød…” lov at møde Giv Et År’erne.

GEÅ’erne er 4 unge, som har givet et år af deres liv til Ungdomsøen, og derfor bor fast på øen, som er deres arbejdsplads. De bor sammen to og to på værelserne; Joen og Emil bor sammen, og Mariann og Anton bor sammen. De er inde på kontoret hver tirsdag til koordineringsmøde med kontoret, så den kommende uge kan planlægges, men ellers foregår langt størstedelen af deres arbejde ude på øen. De laver selv mad i deres lille køkken og handler ind om tirsdagen, når de alligevel er inde på fastlandet. De får lommepenge, som svarer til den højeste hjemmeboende SU-sats, og derudover får de kostpenge og en ø-bonus - fordi det kan være lidt besværligt at bo på en ø. De har fri ca. hver anden weekend. Redaktionen var på besøg til Åben Ø første lørdag i oktober til en snak om GEÅ-livet, fremtiden og de helt gode historier.

illustration: Joen Roest Kaaber

Mariann Rundforvirret og den mest badass GEÅ Mariann er 19 år gammel og kommer fra Odder, Jylland. Da hun var 16 fik hun en stor kærlighed for metalkoncerter og har siden været både koncertfotograf, anmelder, musikjournalist og radiovært på en metal-radio. I modspil til dette er hun tambourmajor i Peder Most Garden i Svendborg. Mariann er nemlig alsidig og måske ikke sådan lige til at sætte i en boks. Mariann går meget op i træning.

Hun elsker styrketræning, fordi hun elsker at føle sig stærk og sund, og derfor kan hun sagtens tæve alle gutterne. På det grundlag kårer redaktionen hende til den mest badass GEÅ. Mariann er iskold; hun hopper nemlig i havnen hver eneste dag - det var et mål, som hun allerede satte for sig selv i sommer. Det er ifølge alle GEÅ’erne det dummeste, Mariann har gjort som GEÅ. Får et år siden arbejdede Mariann på en restaurant i Svendborg. Om et år regner hun med at sidde på en forvokset Ungdomsø; Australien. Hvis hun ikke havde været GEÅ, havde hun nok kastet brød over disken i Kvickly-bageren i Odder. Mariann søgte som GEÅ, fordi hun var et sted i sit liv, hvor hun ikke vidste, hvad der skulle ske. På 14 måneder havde hun boet 4 forskellige steder, og derfor var et helt år med fast bopæl et tilbud, hun ikke kunne sige nej til. Hendes yndlings GEÅ-opgaver er ifølge hende selv slavearbejde: “Tag den her ting og flyt den derhen. Brug dine muskler imens.” Derudover er hun ansvarlig for køkkendepotet, for hun elsker systematisering og effektivisering. Ifølge Mariann har ungdommen brug for Ungdomsøen for at have et sted, hvor de bare kan være unge i deres eget tempo. Ungdommen kan ifølge hende: “Alt! De står på et springbræt mellem at kunne huske barndommen og vide hvad der venter i voksenlivet. Og de kan komme igennem det. Hvis man kan det, så kan man alt!” På en fredag i Odder ville Mariann tage til Aarhus til dødsmetalkoncerter, og derefter tage på Escobar og drikke øl. Hun udtaler: “Jeg elsker øl. Øl, G&T og dødsmetal. Det er en del af mig!” Et portræt af Mariann ikke være fuldendt uden dette citat: “Lise, jeg er snot forvirret. Mariann er en snot forvirret teenager. Der har du din overskrift. Bum!” Af Lise Ravn Nielsen og Annie Grim Balsen

Ung for ung Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 8


mød..

GEÅ’erne

Emil Politikeren og svigermors drøm Emil er 21 år gammel og kommer fra Ry, Jylland. Når man spørger Emil, hvilke 3 ting han gerne vil have med på en øde ø svarer han: “Dig!?” og derfor kårer redaktionen Emil til svigermors drøm. Han sang nu egentlig ‘Øde Ø’ med Rasmus Seebach, men det er en detalje. Han fortsætter: “Ej nej, jeg ville tage noget med, så jeg kunne se Liverpool-kampe, måske generelt fodboldkampe, noget at sove i og under med så man havde noget varmt. En 2-i-en løsning. Og en fiskestang, så kunne det være, at jeg kunne få noget mad.” Så er der i hvert fald styr på prioriteterne. I dag for et år siden var Emil lige blevet student fra Skanderborg Gymnasium, var flyttet hjemmefra og var ved at søge job. Han har brugt et år på at lave frivilligt arbejde i Radikal Ungdom og som ambassadør på Ungdomsøen. Hvis han ikke havde søgt som GEÅ havde han nok været ved at læse, og det regner han også med at lave om et år. Han vil gerne læse Statskundskab eller Politik og Administration. Emil har længe været politisk aktiv og er derfor glad for at debattere. Han er aldrig sky for at tage en lystig debat. Når Joen bliver spurgt om dumme historier om Emil, svarer han: “Jamen, der er Emil jo svær. Emil er jo politiker og formår at gøre alle sine dumme ting i smug, mens andre ikke ser det.” Derfor kårer redaktionen Emil til politikeren. Emil valgte at blive GEÅ efter, at han havde været ambassadør i et år. Han synes, at det er fedt at være med i et projekt som Ungdomsøen, da der er fed energi og en alt-er-muligt-følelse. Han synes, at de får enormt meget medbestemmelse i processerne på øen. De allerbedste opgaver er sammen med frivillige, som jo er andre unge mennesker. GEÅ’erne har utroligt mange forskellige arbejdsopgaver, hvilket vil sige, at der ikke er ret mange dage, som er ens, hvilket Emil synes er fedt. Han fortalte, at han elsker: “...Når man kan mærke at andre også synes, at det er et fedt sted og også synes, at de idéer, der er bag øen, er nice.” Dog blev hans lille politikerhjerte fyldt med fame, da han en dag i sommerferien var helt alene på øen, og Tommy Ahlers dukkede op i sin egen båd og derfor fik en rundvisning. Redaktionen mener dog, at det aller sejeste er, at han har vist Martin fra Martin og Ketil rundt - vores børnehjerter blev i høj grad misundelige. Det, der er kommet mest bag på Emil i sin tid på øen, er den store opbakning til øen. Der er utroligt mange, som allerede har været og besøge øen. Han synes, at det er vildt, hvor hurtigt at det er lykkes selvom ingen har prøvet noget lignende før. Emil er glad for den store opbakning, da Ungdomsøen er vig-

illustration: Joen Roest Kaaber tig for ungdommen, som han selv siger: “Ungdomsøen er enormt vigtig, fordi jeg tror den rummer enormt mange forskellige mennesker. Der er rigtige mange mennesker, som måske har haft svært ved at finde en plads i ting, som har kunne finde en plads.” Han mener, at Ungdomsøen er ungdommens platform til at føre deres drømme og ideer ud i livet. Unge har ofte tilsidesat deres store ideer, fordi de måske ikke har kunne finde den rigtige hjælp eller det rigtige sted, men det mener Emil, at Ungdomsøen kan hjælpe med. Som han siger: “Unge kan alt! og nogle gange kommer det bag på én, hvad unge egentlig kan af forskellige ting.” For Emil er livet på en ø helt særligt, da der er ting, som man bare ikke får på fastlandet. Om fastlandet siger han: “Man går glip af de stille ø-aftener. Når vi kun er os 6 herude og bare sidder og hygger i sofaen. Det kan godt være, vi ikke snakker sammen, men der er den der stilhed på fortet, som kommer, når man har haft en lang dag og så bare slappe af - man går glip af den følelse i kroppen.” Og så skal vi selvfølgelig ikke glemme at nævne den helt fantastiske udsigt, som Emil holder meget af. Af Lise Ravn Nielsen og Annie Grim Balsen

Ung for ung Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 9


mød..

GEÅ’erne

Joen Håndværkeren - og rent faktisk svigermors drøm

Joen er 27 år gammel. Han er vokset op i villakvarter og forstadsidyl i Vanløse. Siden folkeskolen har Joen været på efterskole, gået i gymnasiet, været telefonsælger, arbejdet på lager, i kundeservice og med forsikringer, dyrket kampsport i Japan og læst til dansklærer, samt lærer i håndværk-design og billedkunst. Han har altså nået lidt af hvert. Joen søgte som GEÅ, fordi han syntes voksenlivet kom rigtig tæt på, da han skrev bachelor. Han fortæller: “Og så så jeg, at der var noget der hed Ungdomsøen, som søgte nogen til at komme ud og bo et mærkeligt sted i et år og lave en masse skæve projekter, og så tænkte jeg: det skal jeg fandme ha’, og det kan kun gå for langsomt.” Hvis han ikke havde søgt som GEÅ, havde han formodentligt været lærer på en folkeskole. Om i dag for et år siden svarer Joen: “I dag får et år siden? Det er lørdag, så jeg har nok haft tømmermænd. Jeg var rigtig aktiv i fredagsbaren”. Havde det derimod været torsdag, havde han nok haft undervisning, blevet en masse ekstra timer i håndarbejde, og så snuppet en øl i studiecaféen. Om et år er drømmen at bruge sine erfaringer fra øen til at arbejde på enten en efterskole eller højskole og undervise i et kreativt fag. Derudover vil han gerne have sin sejlbåd liggende i den nærmeste havn og bruge sine ferier på at sejle rundt. Det første Joen gør om morgenen er at sove videre. Og så sove over sig. “Det er lidt et problem herude, at jeg ikke føler mig stresset om morgenen. Så jeg ender for det meste med at falde i søvn igen, fordi at: årh ja, jeg skal jo bare lige ud på den anden side af døren, og så er jeg der.” Men en gang imellem er han der: “En idéel morgen, der står jeg selvfølgelig op og dyrker yoga på helikopterplatformen, og får mig en sund og nærende morgenmad.” - som selvfølgelig er vegansk. Man kan sige, at man bliver tætte på en ø, og det kan ofte føre til gode venskaber. Redaktionen kunne særligt mærke en god kemi mellem Joen og Emil, som har noget af en bromance kørende. Joen fortæller: “Jeg er rigtig glad for, at jeg som den mindst modne på den her ø, har fået lov at dele værelse med Emil, som er den næstmindst modne.” Emil fortalte mange historier om Joen, og vi fandt det særligt sjovt, at Joen formåede at fare vild 3 gange på en halv time (mest af alt, fordi vi i redaktionen er helt i samme båd). Det dummeste Joen har gjort, som GEÅ er ifølge ham selv, da han var alene som ansvarlig på øen og var få millimeter fra at vælte i minilæsseren. Han fortæller med et stort smil, at han forsøgte at bak-

illustration: Joen Roest Kaaber ke op af en skråning, mens han drejede meget meget skarpt og med et meget stort læs brædder foran. Han fortsætter: “og jeg var meget meget glad for, at jeg tænkte hurtigt nok til at læne hele kroppen ud af minilæsseren, så jeg kunne holde balancen, mens jeg fik den drejet tilbage” Joen er simpelthen så godt et menneske. Han er god til at rose andre, god til at huske at give komplimenter og super behagelig at være sammen med. Han masserer gerne enhver, der har lidt ondt i skuldrene, og under interviewet byder han redaktionen på brændte mandler. What a guy! Rikkemaija, som er ansat på øen, har udtalt, at alle burde få sig en Joen i julegave. Joen er en eventyrer og en historiefortæller. “En af de ting, jeg elsker allermest ved at være på øen, det er, at jeg kan få lov til at gøre så meget forskelligt. Jeg kan rigtig godt lide at konstruere ting med hænderne. Men jeg kan i lige så høj grad godt lide at lære fra mig, så jeg synes kombinationen af, at jeg kan starte en dag med at flytte ting med en minilæsser, så kan jeg stå for at afvikle en konference med toplederne fra et firma, og så kan jeg senere på dagen bruge flere timer på at bygge noget, der skal bruges på øen” og så kan han godt lide at lære nye ting. Derfor kårer redaktionen Joen til håndværkeren, samt rent faktisk at være svigermors drøm. Af Lise Ravn Nielsen og Annie Grim Balsen

Ung for ung Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 10


mød..

GEÅ’erne

Anton Arbejdshesten og øens Robinson Kruse Anton er 20 år gammel og kommer fra Esbjerg, Jylland. Han søgte som GEÅ, fordi han har en kærlighed for at afvikle arrangementer og events. Han synes, det er sjovt at lege med koncepter. Han nyder at lave systemer, projekter og løse problemer. Anton er meget arbejdsom og vil gerne anerkende, at han er lidt af en arbejdsnarkoman, når han er på øen. Faktisk har han kun været hjemme to gange, siden han flyttede i start august. Når man spørger ham om, hvad han bruger sine aftener herude på svarer han: “Arbejder! ... og gin og tonics ... og popcorn.” Til spørgsmålet om hans yndlings GEÅ-opgaver, svarer han: “Afvikle. 100%” og da journalisten løfter øjenbrynene, som i ‘yo-knægt, giv mig lige noget mere’, fortsætter han: “Men pointen er, at grunden til at afvikle er det [yndlingsopgaven], det er, at afvikle jo bare er at løse problemer, der kommer fra folk. Det er det, der er det sjove. Det er ikke problemerne i sig selv. Det er det, at de hele tiden kommer, og at man skal løse dem.” Til åbningen af Ungdomsøen i august var Anton ansvarlig for de frivillige. Han kortlagde alle opgaver og arrangementer, der skulle bruge folk, og hvor mange der skulle bruges. Derefter sendte han listen af opgaver ud til alle de frivillige til åbningen, så de selv kunne vælge, hvad de havde lyst til at lave i weekenden. Derefter fik han puslespillet til at gå op med et stort excelark; et program, der ligger Antons hjerte nær. På god jysk mannér er Anton ikke så god til at anerkende, hvilken forskel han gjorde for de frivillige den weekend: “Joh. Det ved jeg ikke. Det var bare noget excel?” Men det gjorde han! Derfor kårer redaktionen ham til arbejdshesten. Hvis han ikke havde søgt som GEÅ, havde han formodentligt arbejdet i Eventyrsport. Anton har nemlig en stor kærlighed for friluftsliv og grej, som selvfølgelig skal være i orden. Faktisk kan Anton ikke have en bluse på, som ikke er af uld, fordi det er det eneste ordentlige materiale. Da redaktionen spørger Anton om, hvad han lavede for et år siden, tager han spørgsmålet rimelig bogstaveligt og finder sin telefon frem fra lommen på arbejdsbukserne for at tjekke sin kalender. Han konkluderer, at han forberedte sig til PLan. PLan er et spejderkursus i efterårsferien for 12-16-årige spejdere, som gerne vil blive bedre til bl.a. patruljeledelse. Anton har på PLan Holmen for andet år i træk stået i køkkenet, som han styrer med hård hånd. Det lyder engang imellem fra ham, sådan en weekend på fortet: “Det var ikke gået i mit køkken!” Til spørgsmålet om, hvad han så forventer om et år,

illustration: Joen Roest Kaaber svarer han selvfølgelig så bare: “Jeg skal forberede mig til PLan.” Så meget for en snak om livet... Anton kunne seriøst ikke komme på noget dumt, han havde gjort. Han tænkte ellers hårdt og længe over spørgsmålet. Har du ødelagt noget, Anton? Har du sat ild til noget, Anton? “Næh...” Og eftersom Joen og Emil havde travlt med at udlevere hinanden, var der heller ikke noget at hente der. Dog hedder det sig, at Anton har utroligt dårlig smag i film, og da jeg spørger ham om den såkaldte kartoffel-film, svarer han energisk: “Ja! Det er fordi, de andre ikke var kulturelt udviklede nok til at have set ‘Eventyret om den Vidunderlige Kartoffel’!” Da jeg fortæller ham, at rygtet siger, at filmen var total dårlig, svarer han lidt fornærmet: “Joen kunne altså godt lide filmen…” Om ø-livet fortæller Anton: “Det er meget intenst. Det man laver, laver man ligesom bare. Der er ikke så meget andet. Du kan ikke blive forstyrret af så mange ting. Og det er ret let at isolere sig. Så man kan lave det, man nu laver.” Han fortæller, at os landkrabber går allermest glip af: ”Vandet. Havet er fascinerende!” 3 ting med på en øde ø? Anton tænker længe. “Det er et godt spørgsmål!” svarer han og tænker længe videre. “Et lifestraw, en leatherman, et strygestål.” Det faktum, at Anton er den af GEÅ’erne, der ville overleve absolut længst på en øde ø, samt at han de første par måneder på øen groede et rimelig imponerende skæg gør, at redaktionen må kåre ham til øens Robinson Kruse. Af Lise Ravn Nielsen og Annie Grim Balsen

Ung for ung Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 11


ø-gram Redaktionen på Flaskeposten vælger hver måned vores 6 ynglingsbilleder fra Instagram. Vil du se dit billede her næste måned? Så læg dit bedste billede fra øen op på Instagram og tag lokationen ‘Ungdomsøen’.

Ung for ung Flaskeposten #1 • November 2019

side 12


på eventyr med Flaskeposten Torsdag, 5. september Klokken var 08:00 den 5. september, da vi fra Ungdomsøen ankom til Ungdommens Folkemøde i Valbyparken. Solen stod højt på himlen, og humøret var højt, imens de hjemmelavede perlesnore blev hængt op. Det fine perlegardin i indgangen blafrede nu i vinden, imens teltet blev gjort klar med strandstole, god musik og ø-plakater. I loftet hang vimpler, lanterner og på væggene var der lyskæder - det var som om, en bid af Ungdomsøen var blevet placeret i det lille 6x6 meter telt. Vi stod klar i vores ø-trøjer med et stort gult logo på, så man ikke var i tvivl om, hvor vi var fra. Musikken og strandstolene ledte ungdommen ind i teltet og snakken gik om forventningerne og håbene til Ungdomsøen. Teltet blev et frirum for ungdommen, hvor man kunne trække hen og slappe af uden larmen fra masserne - ligesom den fysiske ø. Da regnen pludselig øsede ned og alle flygtede i ly i teltene, skruede vi op for musikken og satte gang i den gode stemning med dans og fællessang til ‘Øde Ø’ af Rasmus Seebach. Da solen igen viste sit ansigt, og menneskemængden tog af, satte vi gang i aktiviteter for de, som endnu var i teltet. Vi gav dem mulighed for at lytte til “Lyden af Ungdomsøen”, en lille lydfil, der på få minutter tog dem med på en rejse til øen, hvor de kunne lade fantasien løbe frit og skabe deres eget rum på øen. På en tørresnor i teltet kunne de herefter hænge deres

håb og drømme til skue for inspiration og refleksion. Tiden på Ungdommens Folkemøde handlede også om at skabe relationer mellem unge, fordi ingen unge skal være ensomme og alene. Det budskab kom i fokus i vores workshop, hvor der blev debatteret ensomhed, præstationssamfund og perfekthedskultur, som vi alle møder i vores hverdag. Her søgte vi løsninger og måder, hvorpå man kan hjælpe unge, som føler sig ensomme. Vi satte også rammen for dialogen om, at alle føler sig ensomme en gang imellem, og at det er helt okay. Helt konkret afholdte vi “book en ven”, som gav folk mulighed for at finde en ven, en fremmed eller en frivillig fra øen, som de kan besøge øen med. Fredag, 6. september Fredag den 6. september var endnu en dag på Ungdommens Folkemøde, som bød på interesserede unge og god stemning. Solen skinnede og de afslappede strandstole tiltrak endnu engang ungdommen. Vi fik besøg af efterskoleelever, som vi snakkede med, om hvordan de kunne engagere sig i øen med vilde projekter og events. Vi bød også Københavns Ungeråd ind i vores telt, som fik muligheden for at tale om unges trivsel og deres egne historier - som blev fortalt på først 60 sekunder, så 30, så 15 og så 10 sekunder. Det handlede om succeshistorier og om at finde ud af, hvad man som person er god til. Ønsket med dette var, at ungdommen tager afstand fra Janteloven og er stolte af sig selv. Da klokken slog 15:00, lukkede vi teltet ned og sagde tak for i år til Ungdommens Folkemøde 2019 med hjerterne fulde af forhåbninger for fremtiden og klar til Ungdommens Folkemøde 2020.

Ø-Land

Af Annie Grim Balsen

Ung for ung Doing > learning Flaskeposten #1 • November 2019

side 13


forstyrrelse Vil du være her i næste udgave?

For at give ungdommen en platform til at skabe #Forstyrrelse, har vi valgt hver måned at bringe læserbreve fra ungdommen. Det kan du gøre ved at sende dit læserbrev til Flaskeposten@Ungdomsoen.dk med overskriften ‘Forstyrrelse’.

Tjekliste til det gode debatindlæg

Krav til formalia:

Vi har lånt 8 gode råd fra Politikens Debattør- og Kritikerskole, som er afgørende kriterier for et godt debatindlæg. Måske kan listen hjælpe dig til at skrive et godt debatindlæg og undgå at falde i de klassiske fælder.

Læserbrevet er den korteste debatform. Derfor må du max skrive 100 ord. Læserbreve er ikke udstyret med underrubrikker, men med rubrik (overskrift), byline (dit navn, by og alder) og kort brødtekst. Du må skrive om alt; lige det der fylder. Ungdom, cykler, uddannelse eller remoulade. Kun din fantasi (og dine holdninger) sætter grænser.

Kilde: Politikens Debattør- og Kritikerskole

1. Fokusér emnet 2. Strukturér 3. Skriv klart og lettilgængeligt 4. Skriv levende 5. Er der et originalt budskab? 6. Spidder indlægget en samfundstendens med afsæt i konkrete erfaringer og iagttagelser? 7. Kan man høre en personlig stemme, der udtrykker sig på grundlag af vrede, indignation, glæde og/eller begejstring? 8. Er argumentationen saglig? Søg eventuelt inspiration i en avis. Vi glæder os til at høre fra dig!

Foto: Mads A. Jensen

Forstyrrelse Flaskeposten #1 • November 2019

side 14


Q& A

du spørger ..!

Hvem er i bestyrelsen? Fonden Ungdomsøens bestyrelse består af: Lisbeth Trinskjær (Bestyrelsesformand): Formand for Højskolerne og forstander på Ubberup højskole. Torben Mølby: Deputy Head of Global Operations hos LM Wind Power. Nanna Dahl: Kaospilot og project lead i Eir Soccer. Lars Frelle-Petersen: Direktør i Dansk Industri. Tommy Ahlers: Iværksætter og medlem af Folketinget for Venstre. Lene Tanggard: Reaktor for Designskolen i Kolding. Sana Mahin Doost: Studenter medhjælper i Aarhus kommune og tidligere formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Kan man bare sejle ud på øen selv? Ja, det kan man godt. Se afsnittet “Ø-info” om åbningstider og priser.

Hvad er bestyrelsens rolle? Bestyrelsen i Fonden Ungdomsøen arbejder for at skabe selve fundamentet for, at en masse unge kan være med til at skabe Ungdomsøen. Én af de 7 bestyrelsesmedlemmer er Sana Mahin Doost, som her fortæller lidt om bestyrelsens rolle: ”Vi i bestyrelsen har det grundlæggende ansvar for, at Ungdomsøen har en solid økonomi og lever op til øens dogmer. Det er altså vores opgave at ”stå vagt” for øen ved at sikre, at især de økonomiske og legale rammer er på plads. Bestyrelsen skal ikke regulere ned i detaljen og for eksempel bestemme, hvad der skal ske af aktiviteter på øen, for det er netop de unge aktive, der sammen kan og skal skabe Ungdomsøen. Det er nemlig ideen om en ø – skabt for, af og med unge - som bestyrelsen skal understøtte og give de bedste forudsætninger for.”

Hvad er forskellen på øens værter og ambassadører? Ambassadørerne repræsenterer øen på land. De tager til arrangementer og oplæg, hvor de fortæller om øen. Værterne tager imod gæsterne til arrangementer på øen. De ved, hvor alle materialerne kan findes, hvad reglerne er og sørger for at at alting kører smurt.

Ser du ikke dit spørgsmål her? Bare rolig, vi har ikke glemt dig. Nogle spørgsmål kræver lidt mere research, og nogle spørgsmål har vi allerede planer for at skrive om under ‘Mød…”. Har du et spørgsmål, du gerne vil have svar på? Så send dit spørgsmål til flaskeposten@ungdomsoen.dk og skriv ‘Q&A’ i overskriften.

Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 15


kalender

ungdomsøen

2. november: Død Ø

Ungdomsøen afholder endnu en gang Åben Ø på Ungdomsøen. Det gør vi den første lørdag i hver måned og koncepter er, at man bare kan dukke op og have en god lørdag. Denne gang er åben ø med Halloween tema. Så spred ordet og gør klar til vilde udklædninger og gys på det gamle søfort. Arrangementet er GRATIS, men du skal bestille din færgebillet på forhånd. Se mere: https://ungdomsoen.dk/events/aaben-oe-halloween-special/

5. november: Arbejdsaften på Ungdomsøen

Hver anden tirsdag mødes frivillige unge fra ØX’plorerne og giver et nap med på øen, så den er klar til den næste tids ungeprojekter. Samtidig har vi det sjovt sammen og lærer hinanden at kende på tværs af de forskellige frivilliggrupper. Se mere og tilmeld dig her: https://ungdomsoen.dk/events/arbejdsaften-for-paa-ungdomsoeen/

8.-10. november: Engagementsweekend

Engagementsweekenden er for alle og handler om at få samlet frivillige og unge, som allerede er eller som ønsker at blive frivillige, til en weekend på øen. Her skal vi sammen planlægge, hvilke projekter der skal søsættes, og hvor øen skal lægge sine kræfter. Man kan også melde sig på projekter eller ind i en af frivilliggrupperne. I weekenden vil det første Ø-råd også blive afholdt, som er et møde for alle frivillige til at finde løsninger på udfordringerne, vi har lige nu. Så hvis du kunne tænke dig at være en del af Ungdomsøens frivilligkorps, så kom med til engagementsweekenden. Tilmelding sker på https://ungdomsoen.nemtilmeld. dk/105/.

19. november: Arbejdsaften på Ungdomsøen

Det traditionsrige tirsdagshold gør klar til endnu en aften med lettere istandsættelse, gode grin i gangene og højt humør. Er du frisk på at give en hånd med og møde nye venner? Læs mere og tilmeld dig her: https://ungdomsoen.dk/events/bliv-en-del-af-tirsdagsholdet/

Doing > learning Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 16


kalender 27. november: Infomøde

Ganske enkelt nysgerrig? Så er infomødet for dig. På infomøderne fortæller vi om Ungdomsøen, og om de forskellige måder du som ung kan engagere dig på. Det eneste du skal gøre er at tilmelde dig. På mødet vil der ofte være en mindre aktivitet, god stemning og nogle af de unge, der allerede er en del af øen. Infomøderne er ganske uforpligtende, og du kan stille spørgsmål til alting. Når du tilmelder dig, booker du samtidigt din plads på færgen, såfremt det pågældende infomøde holdes ude på øen. Vi vil selvfølgelig altid informere om mødets lokation og tidspunkt. Hvis du har brug for at snakke med os om infomøder så skriv til anna.larsen@ungdomsoen.dk

3. december: Arbejdsaften på Ungdomsøen

Er du god til at bygge? Eller er du faktisk helt vildt dårlig til det. Kom til arbejdsaften på Ungdomsøen og få nye venner, nye evner og nye udfordringer. Følg med på hjemmesiden, tilmelding vil komme snarest.

7. december: Åben Ø

Nu er julen lige om hjørnet, så man skulle være en skarn, hvis der ikke skulle julehygges på øen denne dag. Følg med på Facebook eller på følgende link, hvor mere information vil komme, når vi kommer tættere på: https://ungdomsoen.dk/events/aaben-oe-jul-paa-ungdomsoeen/.

I årshjulet kan du se hvilke arrangementer, som Ungdomsøen allerede nu har planlagt (bemærk dog, at der kan forekomme ændringer i løbet af året, hold dig derfor opdateret på Facebook eller vores hjemmeside)

Ægte åbent Flaskeposten #1 • November 2019

side 17


følg med! Vil du gerne læse mere om øen? Læs mere på øens hjemmeside: www.ungdomsoen.dk

Vil du gerne have næste udgave tilsendt? Så tilmeld dig mail-listen på linket:

https://ungdomsoen.dk/tilmeld-nyhedsbrev/

https://issuu.com/ Vil du læse bladet på farten? Så download Issuu-appen, der hvor du henter dine apps

Følg med på de sociale medier

instagram: @Ungdomsoen https://www.instagram.com/ungdomsoen/?hl=da facebook: @Ungdomsoeen https://www.facebook.com/ungdomsoeen/

Flaskeposten #1 • November 2019

side 18


bagsiden

Af Joen Roest Kaaber

pĂĽ gensyn 1. december !

Profile for Ungdomsøen

Flaskeposten  

Advertisement