Page 1

Stimaţi părinţi!

În seara de Revelion, copiii sînt în aşteptarea lui Moş Crăciun. Visele lor se vor împlini, dacă ne contactaţi în prealabil la tel.: 023623553 sau 078403239

Expresul Vineri, 21 decembrie 2012 | Anul V, NR 47(252)

Ziarul de care ai nevoie | Apare în raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călărași

O lecție de istorie pentru unitățile și instituțiile militare din regiune De acum încolo, alături de portretele actualilor conducători ai țării și ai Ministerului Apărării, pe holul blocului administrativ al Divizionului de artilerie din Ungheni va sta, la loc de cinste, și o copie înrămată a Declarației de Independență a Republicii Moldova. Pe 17 decembrie, aceasta a fost dezvelită în cadrul unei ceremonii festive.

Evenimentul a avut loc în prezența întregului efectiv al divizionului, dar și al unuia dintre deputații primului Parlament, Valeriu Jardan. Anume dînsului i-a revenit misiunea de a dezveli placa pe care este înscris textul Declarației de Independență, sub care și-a pus şi el semnătura cu 21 de ani în urmă. ”Sînt încîntat de ceea ce am văzut azi aici, la Divizionul de artilerie din Ungheni. Este un lucru frumos”, a declarat, în cuvîntul său de salut, Valeriu Jardan, după care a felicitat întreg efectivul cu această ocazie. ”Astăzi am asistat cu toții la o lecție de istorie, dar și la una de educație militar-patriotică foarte importantă pentru noi, cei care slujim Patriei”, a menţionat Sergiu Railean, comandantul Divizionului de artilerie din Ungheni. Dînsul s-a arătat convins

Citiţi în numărul curent

Poliţele de asigurare medicală obligatorie vor fi chiar... obligatorii Știați că, anual, regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași pierde aproximativ o sută de milioane de lei din cauza persoanelor care nu-și cumpără polița de asigurare medicală obligatorie? Vezi pag. 2

Ziua de azi Este, la noi, cea mai lungă noapte din an (19 ore 47 minute), numită ştiinţific solstițiul de iarnă, ceea ce înseamnă că înălțimea soarelui deasupra orizontului și, respectiv, ziua sînt minime. Cuvîntul solstiţiu provine din latină şi înseamnă “soare nemişcat”.

Știri expres Puţine întreprinderi în regiune Nici unul din raioanele regiunii Ungheni-Nisporeni-Călăraşi nu se regăseşte în TOP 5 localități cu cele mai multe întreprinderi din R. Moldova. Potrivit datelor din registrul Camerei Înregistrării de Stat, din cele 163261 de întreprinderi, 86780 sau 53% se află în capitală. Urmează apoi municipiul Bălţi cu 8329 de întreprinderi, UTA Găgăuzia cu 5200 de întreprinderi, raioanele Orhei şi Cahul – ambele cu peste 4500 de întreprinderi, Ialoveniul – cu 3526 de întreprinderi. Raionul Ungheni, cu 3278 de întreprinderi (2%), se situează pe locul 7. Nisporeniul are 1562 de întreprinderi (0,95%) şi ocupă poziţia a 20-a, iar Călăraşiul este pe locul 26 cu 1230 de întreprinderi la activ (0,75%).

Au înghiţit momeala Vulpile din regiune au înghiţit momeala. Şi aceasta, datorită mirosului specific de peşte pe care a avut-o. Momeala respectivă, de fapt, este un vaccin antirabic. De forma unor brichete, acestea au în interior o capsulă care constituie vaccinul cu pricina. „Odată ce nimereşte în organismul vulpilor, capsula se absoarbe şi, peste aproximativ 21 de zile, se formează imunitatea contra rabiei”, ne-a explicat Sergiu Gulica, inspector superior la Direcţia sanitarveterinară din Ungheni. Momelile, fiecare dintre care a avut patru doze de vaccin, au fost puse la o distanţă de şapte-zece metri de vizuini. Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor a început la finele lunii noiembrie. Urmează să se stabilească cît de eficiente au fost vaccinurile. Sergiu Railean: “De aici pornește istoria noastră ca stat independent”

de necesitatea cunoașterii acestui document de către toți cetățenii Republicii Moldova, căci “de aici pornește istoria noastră ca stat independent”. Ceremonia solemnă de dezvelire a Declarației de Independență a fost binecuvîntată și de doi preoți de la Catedrala episcopală ”Alexandru Nevski” din Ungheni, care au oficiat și o slujbă de sfințire a plăcii proaspăt instalate. De notat că evenimentul respectiv a dat startul săptămînii dedicate educației militar-patri-

Spectacol al absurdului cu Alexandru Plăcintă

otice în Divizionul de artilerie din Ungheni. În aceeași zi, la aceeași oră, 10.30, copii similare ale Declarației de Independență a R.Moldova au fost inaugurate la Centrul teritorial militar din Ungheni, dar și în secțiile administrative ale acestuia din Nisporeni și Călărași. ”Unitatea militară din Ungheni ne-a luat-o înainte, invitîndu-l la ceremonie pe Valeriu Jardan, unicul unghenean, semnatar al Declarației de Independenţă. Nouă nu ne-a rămas decît să desfășu-

răm mitinguri interne, cu participarea angajaților”, a punctat Gheorghe Cimbriciuc, comandantul Centrului teritorial militar Ungheni, accentuînd că, chiar și așa, evenimentul a fost unul foarte important și emoționant pentru cei care au participat la el. De menționat că, în acea zi, în toate unităţile şi instituţiile militare din republică au fost instalate 60 de copii ale Declaraţiei de Independenţă. Pentru fiecare copie s-au cheltuit cîte 700 de lei. Ina Landa

Ştiri de pe Expresul.com Bărbat din Nisporeni, acuzat de dublu omor Un bărbat din Nisporeni, în vîrstă de 49 de ani, aflat în stare de ebrietate, şi-a înjunghiat mortal concubina şi vecinul. Tragedia s-a întîmplat în septembrie, iar cauza penală de învinuire a acestuia a fost expediată recent spre examinare în instanţa de judecată. Anterior, el s-a mai aflat în detenţie. De notat că bărbatul i-a aplicat cîteva lovituri de cuţit şi fiului concubinei sale, însă victima a rămas în viaţă.

Încăpăţînarea costă

De la Plăcintă la Plăcintă (În caricatură – scriitorul Alexandru Plăcintă)

Un bărbat din satul Răciula, Călăraşi, pus mereu pe ceartă, riscă să fie sancţionat dur. După ce a acaparat abuziv o casă părăsită, cu teren aferent, a atentat şi la proprietăţile unui vecin. Cu mai bine de jumătate de an în urmă, el a rezemat de gardul acestuia obiecte grele, astfel că gardul riscă să se prăbuşească. Nici intervenţia primăriei locale, nici a poliţiştilor nu i-au putut stăvili încăpăţînarea. S-a ajuns la judecată, care l-a obligat să-şi ia obiectele şi să achite 500 de lei pentru reparaţia gardului plus 150 de lei taxa de stat. Bărbatul continuă să se încăpăţîneze. Potrivit executorului judecătoresc din Călăraşi, Eugen Dudnicenco, dacă omul nu se va conforma prescripţiilor legale, el riscă să ajungă din nou în judecată. De data aceasta însă, ar putea fi pedepsit mult mai aspru şi impus să plătească o sumă de circa 4000 de lei.

Petreştenii îşi doresc o istorie a satului lor Profesorii de istorie ai Liceului “Gaudeamus” din satul Petreşti, raionul Ungheni, de comun acord cu consiliul comunal, au iniţiat un proiect de scriere a istoriei satului natal. În acest sens, a fost deschis şi un cont bancar, astfel că oricine poate contribui financiar la realizarea acestei idei. “Rugăm agenţii economici, oamenii de bună credinţă, tinerii şi vîrstnicii, pe care îi doare sufletul pentru satul natal, să doneze cît îi lasă inima pentru această faptă nobilă, care va fi apreciată de urmaşi”, se menţionează într-un aviz, plasat pe site-ul www.petresti.md.

Hoţi prinşi în timp de 24 de ore În noaptea de 14 spre 15 decembrie, doi tineri, unul din Horodişte, raionul Călăraşi, şi altul din Cioreşti, raionul Nisporeni, au spart lacătul de la uşa unui magazin alimentar din Horodişte, furînd de acolo produse alimentare în valoare de 1112 lei. Simion Dodon, ofiţer de urmărire penală al Comisariatului de Poliţie Călăraşi, susţine că, graţie acţiunilor bine organizate ale poliţiştilor călărăşeni, cei doi au fost identificaţi în mai puţin de 24 de ore. Astfel, a fost posibilă şi restituirea integrală a bunurilor furate. Poliţia a pornit o acţiune penală. Legea însă prevede în astfel de cazuri, cînd e vorba de infracţiuni considerate mai puţin grave, şi o împăcare a părţilor. Acum urmează ca cei doi să poată să-l convingă pe proprietarul magazinului să-i ierte.


2 Expresul

R. Moldova a urcat opt poziții în clasamentul celor mai democratice state, realizat de compania austriacă „Democracy Ranking”, clasîndu-se pe locul 53 din 104 țări evaluate, informează UNIMEDIA. Pe primele locuri se situează Norvegia, Suedia şi Finlanda. Ucraina a coborît opt poziții ocupînd locul 61, România și-a menținut poziția a 42-a, iar Federația Rusă e pe locul 88.

Actual

Vineri, 21 decembrie

Poliţele de asigurare medicală obligatorie vor fi chiar... obligatorii Știați că, anual, regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași pierde aproximativ o sută de milioane de lei din cauza persoanelor care nu-și cumpără polița de asigurare medicală obligatorie? Cifra respectivă a fost enunţată de către Oleg Belbas, șeful Agenției teritoriale a Companiei Naționale de Asigurare în Medicină (CNAM) Ungheni. Dînsul s-a arătat îngrijorat, accentuînd că banii cu pricina „ar putea favoriza dezvoltarea fructuoasă a instituțiilor medicale, s-ar putea procura echipament medical performant”.

Cine şi cum plăteşte În raionul Ungheni, din cele 36 mii de persoane neasigurate și-au procurat polițe, în 2012, doar 1790. La Nisporeni, din cei 23 mii de cetățeni neasigurați numai 1166 s-au asigurat individual, iar la Călărași - din aproximativ 19 mii de cetăţeni neasigurați, doar 1183 și-au procurat polițe. „Noi trebuie să participăm solidar la formarea bugetului Fondului asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru

ca, ulterior, să beneficiem de servicii medicale de calitate”, a accentuat şeful Agenției teritoriale CNAM Ungheni.

Un nou an cu noi reguli Potrivit lui Oleg Belbas, din 2013 lucrurile vor lua o altă întorsătură și persoanele neasigurate vor fi puse la respect. „În capul mesei trebuie să fie legea și nu mofturile fiecăruia”, a declarat dînsul, menționînd că anume așa ar trebui să sune sloganul CNAM în anul ce urmează.

Jurnalul din tren

Iadu-i pe pămînt... Partea II Trenul Chişinău-Ungheni Constantin Uzdriș îşi continuă cursul. La stația costicauzdris@yahoo.com următoare urcă o femeie mai în vîrstă şi se aşează în locul celor două care au coborît. Nu au trecut nici cinci minute, că se înfiripă o nouă discuţie. Curios şi interesant mi-a fost să văd că discuția dintre cele două femei parcă ar fi fost o continuare a celei anterioare, doar că după o mică pauză de cafea. “Iaca, matale spui că ăștia se trădează cum Iuda l-a trădat pe Domnul. Pe ei nu-i interesează nimic. Au uitat de cele zece porunci… Ce se spune acolo? Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți”, zice femeia ce tocmai a intrat în vagon. Cealaltă, care era deja de o habă de vreme în tren, dădu a lehamite din mînă, încercînd să scoată un sunet, care însă se opri în gît provocînd o horcăială de om răcit. Femeia nou-venită își continuă gîndul cu aceeași durere în glas. “Hai să spunem că n-au ochi să se vadă între dînșii, că se trădează și se mănîncă, ca nişte cîini… Da noi, norodul, ce le-am făcut? De noi de ce își bat joc, de ce ne amăgesc ca pe niște animale? Şi de un dobitoc ți-i milă… Da lor nici de oameni nu le pasă”. “Ei lasă, dragă, că lăcrimile pe pămînt nu cad. Or să dea toţi socoteală, și ei, și noi”, murmură prima doamnă, cu ochii pierduți undeva peste geamul vagonului. Mi-am aruncat şi eu privirea într-acolo. Trenul trecea pe lîngă niște gunoiști, iar cîțiva copii scotoceau prin gunoi. “Vor răspunde pentru copiii iștea care stau fără părinți. Unii din ei, săracii, se culcă și se scoală flămînzi. Am auzit la televizor că se spînzură de dor și jele”, adăugă dînsa fără să-și dezlipească privirea de la geam. “Mi se pare că nici blestemul nu-i mai ia… Puține mame își plîng copiii morți sau stîlciți pe la Moscova, Peterburg, Leningrad sau prin Europa? Cîtă sudoare și cît frig îndură copiii noştri, ca ei să stea ca boșii și să-și cumpere mașini noi, că îî doare “ghimaroiu” în cele vechi”, începu şi cu mai mult avînt nou-venita, de parcă ar fi fost la o adunare de partid sau la un miting. “Ei se plimbă cu europenii, îi aduc pe aici ca la zooparc. Europenii se uită la noi și noi la ei de parcă n-am trăi pe același pămînt”, continuă femeia. În scurt timp, ajungem la stația terminus. Trebuie să coborîm. Eu însă mai zăbovesc un pic. Mă întreb ce e mai rău: să fii demnitar de stat sau să fii blestemat? Din cîte îmi dau seama, în țara noastră aceste două lucruri au devenit deja sinonime...

Cei ce nu vor respecta buchia legii, vor avea de a face cu instanţa de judecată, a accentuat dînsul. Mai mult chiar, persoanele ce nu vor achita polița de asigurare medicală nu vor putea părăsi țara, ele fiind impuse să-și onoreze obligațiunea față de stat şi să se asigure.

Vina o poartă şi medicii Cine e de vină cu foarte multă lume nu-şi cumpără poliţa de asigurare medicală? Şeful Agenției teritoriale CNAM Ungheni consideră că o mare parte din vină o poartă înşiși prestatorii de servicii medicale. „Știu că sînt unii medici care îi sfătuie pe oameni să le pună mai bine lor în buzunar un ban decît să cumpere polița”, a specificat dînsul, după care a făcut următoarea declarație: „Îndemn toți cetățenii din regiunea UngheniNisporeni-Călărași, indiferent

dacă lucrează sau nu, să se asigure în anul 2013, pentru a nu avea neplăceri cu legea”.

De unde bani pentru poliţă? Deşi situația materială a multor oameni este șubredă, acesta nu este motiv de a renunța la asigurarea medicală. „Sînt convins că un om, oricît de sănătos ar fi, apelează la doctor măcar o dată în an, iar în acest caz va avea nevoie de poliță”, a subliniat oficialul. În această ordine de idei, dînsul a sugerat persoanelor neangajate în cîmpul muncii sau defavorizate să ceară suport material, pentru procurarea poliței de asigurare medicală, de la autoritățile publice locale sau din sursele Fondului de susținere socială a populației.

Cît va costa o poliţă de asigurare medicală? În 2013, o poliță de asigu-

rare medicală obligatorie va costa 3318 lei, cu 336 lei mai mult decît în anul curent. Dar, pînă la 31 martie 2013, persoanele fizice, inclusiv fondatorii de întreprinderi individuale şi deţinătorii de patentă, vor putea cumpăra o poliță contra sumei de 1659 lei, adică la jumătate de preţ. Această practică a reducerilor, susțin specialiștii CNAM, de obicei, are un impact pozitiv și este menită să protejeze financiar categoriile de populație cu venituri mici. Rămîne doar ca oamenii să profite din plin de reducerile care li se acordă.

Şi dacă vor refuza să-şi cumpere poliţe? Oleg Belbas a subliniat că cei ce nu-și vor onora obligațiunile şi nu-şi vor procura poliţe de asigurare medicală obligatorie în primele trei luni ale anului viitor, ulterior vor fi nevoiţi să

În fotografie: Oleg Belbas

scoată din buzunar peste 4000 de lei. Or, pe lîngă prețul integral al poliței, ei vor trebui să achite și o amendă în valoare de 1100 de lei, plus penalitate de 0,1% din costul integral al poliței pentru fiecare zi întîrziată. „Acum, anunţăm populaţia despre necesitatea procurării poliţelor medicale. Mai apoi, dacă apelul nostru nu va fi auzit, vom trimite citații în judecată”, a punctat dînsul. Ina Landa

Ajutoare pentru o familie din Morenii Noi de la un mileştean Haine, încălţăminte, produse alimentare şi 5500 de lei au ajuns, sîmbăta trecută, pe 15 decembrie, la Morenii Noi, raionul Ungheni, fiind donate familiei Miţelea de către un om de afaceri chişinăuean, originar din satul Mileşti, raionul Nisporeni. Este vorba de Andrei Bobeică, directorul Centrului comercial „Toamna de aur”, care nu a putut rămîne indiferent la necazurile acestei familii, ce a avut de suferit în urma tragicului accident rutier din 9 august 2012. Într-o clipă, cinci copii au rămas orfani de mamă. Niciodată nu au avut parte de prea multe bucurii, sărăcia i-a însoţit mereu. După ce mama lor, Aliona, în vîrstă de

doar 39 de ani, s-a stins, sărăcia a devenit şi mai apăsătoare. O rază de lumină şi speranţă le-a adus în casă campania „Dăruieşti şi cîştigi”, iniţiată de postul „Pro TV Chişinău”. După vizionarea reportajului despre familia Miţelea din Morenii Noi, Andrei Bobeică a decis să întindă şi el o mînă de ajutor. Casa în care locuiesc cei cinci copii împreună cu tatăl lor se dărîmă. Nu mai este lîngă ei cea care a menţinut flacăra vie în căminul familial. Familia, practic, nu are surse de existenţă, iar copiii sînt mult prea mici pentru a reuşi să se întreţină. Cel mai mare are 17 ani, iar cel mai mic – doar cinci anişori. Rudele spun că orice ajutor pentru această familie e mai mult decît binevenit. Cu banii donaţi la sfîrşitul acestui an ei intenţionează să repare casa.

Vremea rea dă peste cap Programul Novateca

Reprezentantul “Expresului” nu a mai ajuns la Chişinău Discuţiile despre procesul de modernizare a bibliotecilor, planificate pentru 18 decembrie, nu au mai avut loc. Şi asta, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În acea zi, la Chişinău, în incinta Teatrului “Eugen Ionesco”, urma să aibă loc un eveniment important din cadrul Programului “Novateca”, acesta fiind sprijinit de prima doamnă a R. Moldova, Margareta Timofti, care este bibliotecară de profesie, în parteneriat cu Ministerul Culturii. Printre invitaţi se număra şi Tudor Josanu, redactor “Expresul”, care trebuia să-i însoţească pe reprezentanţii bibliotecilor din Călăraşi şi Ungheni, selectate pentru rețeaua-pilot a Programului Novateca. Menţionăm că ziarul “Expresul” este partenerul media al acestor biblioteci, la fel cum a fost dintotdeauna. Organizatorii au anunţat o nouă dată a desfășurării evenimentului - 10 ianuarie 2013. Lucia Bacalu Vînd automobil Renault, a.f.1999, 6 locuri, preț 2600 euro. Telefon: 068675252

Capul familiei Miţelea, Gheorghe, cu o parte din ajutoarele primite În acea zi, din cauza viscolului, drumul spre casa dînsului a fost blocat, astfel că ajutoarele au fost lăsate la o rudă.

„Ieşirea în popor” cu... scîrţ Drumurile înzăpezite, se pare, i-au încurcat iţele ministrului Culturii, Boris Focşa. Pe 18 decembrie, dînsul urma să se deplaseze la Nisporeni, pentru o întîlnire cu factoriii de decizie, dar şi o audienţă a cetăţenilor. Cine ca cine, dar nisporenenii aveau ce să-l întrebe pe ministru. În ajun însă, pe 17 decembrie, autorităţile raionale au fost anunţate că ministrul Boris Focşa nu mai vine. Motivul invocat a fost „vremea anevoioasă”. Deocamdată, nu a fost stabilită o altă dată pentru o eventuală vizită a ministrului Culturii la Nisporeni. Nici călărăşenii nu au avut şansa să se întîlnească cu un oficial chişinăuean. Aici era preconizată o întîlnire cu Ion Lupu, directorul general al Agenției „Moldsilva”. Deplasarea dînsului la Călăraşi a fost, la fel, contramandată, dar din alt motiv. Autorităţile raionale au fost anunţate că au intervenit anumite modificări în programul de activitate al şefului „pe pădurile Moldovei”.

Cel mai curajos oficial a fost... o doamnă. Este vorba de Lucia Spoială, director general al Biroului Naţional de Statistică. Dînsa urma să vină la Ungheni şi a venit! Deja de ani buni, în R.Moldova s-a instalat o tradiţie: ieşirea oficialilor de rang înalt în popor. O dată în lună, în fiecare raion trebuie să vină fie un ministru, fie un şef de departament sau de agenţie naţională. Chiar dacă, de obicei, aceştia îşi îndeplinesc obligaţiunea şi vin în teritoriu, nu se schimbă mai nimic în urma vizitelor lor. Doar că mai apare o bifă în dreptul unei acţiuni planificate, cică, de ei. Lucia Bacalu

Iarna-i grea, omătul mare


Actual

3

Peste 2500 de moldoveni au conturi bancare cu sume de peste jumătate de million de lei. Pînă acum, la serviciile fiscale teritoriale au depus declaraţii privind disponibilul de mijloace băneşti la data de 1 ianuarie 2012 peste 2500 de cetăţeni care au în cont peste 500 mii de lei. Dintre aceştia, 2237 aveau sume între 500 mii şi un milion de lei, iar restul - peste un milion de lei, transmite Info-Prim Neo.

Expresul Vineri, 21 decembrie

Copii veniţi pe lume într-o zi unică şi deosebită

ni s-a destăinuit proaspăta mămică, Svetlana Stepanenco. Fericită şi mîndră pentru băiatul pe care l-a adus pe lume, dînsa a spus că-şi doreşte ca el să fie, în primul rînd, sănătos, apoi – deştept, să aibă numai realizări frumoase şi să fie un cetăţean bun al Republicii Moldova, aşa cum sînt şi părinţii lui. Iniţial, s-au gîndit să-l numească Laurenţiu, dar, odată cu naşterea lui, a venit şi un alt prenume – Adrian. „L-am numit în cinstea Sf. Andrei, căci s-a născut chiar în ajun. Dacă a vrut să vină pe lume într-o zi atît de frumoasă, de ce să nu-l numim Adrian?”, a explicat mama. Băiatul s-a născut sănătos, cu

PROGRAMUL activităţilor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă

În fotografie: proaspăta mămică Svetlana Stepanenco împreună cu fecioraşul ei, Adrian

o greutate de 3630 grame şi o lungime de 55 cm, iar părinţii lui, Svetlana şi Roman Stepanenco sînt foarte mîndri de el. E primul lor copil. „Va urma şi un frăţior sau o surioară, dar ceva mai tîrziu. Vrem să le oferim un viitor bun copiilor noştri”, a spus Svetlana Stepanenco.

În acea zi de 12.12.12, la materntatea din Ungheni s-au născut patru bebeluşi: trei băieţei şi o fetiţă. La maternitatea din Călăraşi au venit pe lume doi copilaşi. Tot doi copilaşi au venit pe lume şi la Nisporeni. Lucia Bacalu

Căsătorie internaţională la Nisporeni, în ziua de 12.12.12

re acea clipă”, a spus Liuba Ciorici, menţionînd că a fost un moment emoţionant şi impresionant în acelaşi timp pentru toată lumea prezentă la înregistrarea căsătoriei respective. Cei doi: el, în vîrstă de 63 de ani, ea – în vîrstă de 42 de ani, au o relaţie de şapte ani, astfel că dragostea lor a fost testată în timp. Ambii au mai trecut prin experienţa unei căsnicii, aşa că, de data aceasta, au ştiut bine ce fac. Au venit la Nisporeni, ferm convinşi că vor să fie şi de acum înainte împreună. Au hotărît să-şi oficializeze căsătoria într-o zi şi la o oră deosebită, fără prea

24 decembrie ora 15.00, Biblioteca publică „Dimitrie Cantemir” Expoziție-concurs de măști tradiționale; ora 17.00, Piaţa Independenței Program artistic, Aprinderea luminițelor pe bradul de Crăciun; 25 decembrie, ora 15.00, Piaţa Independenței Festivalul raional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă ”După datina străbună” 26 decembrie, ora 15.00, Palatul de cultură Concert ”Feierie de Anul Nou” 26 -30 decembrie, ora 17.00, Piaţa Independenței Programe culturale pentru copii 1 ianuarie 2013, Piaţa Independenței ora 1.00 – Horă de sărbătoare ora 2.00 – Foc de artificii 2-7 ianuarie, ora 17.00, Piaţa Independenței Muzică. Fonograme.

Deşi cu două zile înainte de 12.12.12, şefa Oficiului Stării Civile Nisporeni, Liuba Ciorici, declara, pentru „Expresul”, că în această zi „magică” nu este planificată nici o căsătorie, iată că, a doua zi după 12.12.12, dînsa ne-a telefonat şi ne-a anunţat că, totuşi, în acea zi, la Nisporeni a avut loc o înregistrare a căsătoriei. Şi ce mai căsătorie! Între o nisporeneancă şi un cetăţean italian. Au venit la Nisporeni pe 11 decembrie. Au hotărît să nu piardă nici o clipă şi, direct de la aeroport, s-au îndreptat spre baştina ei, pentru a reuşi să ajungă într-un timp cît mai scurt la Oficiul Stării Civile. Au depus toate actele necesare şi, pe 12.12.12, exact la ora 12 şi 12 minute, pentru cei doi a început să cînte Marşul Mendelssohn, melodia interpretată la orice înregistrare solemnă a unei căsătorii în Europa de la 1858 încoace. „Chiar dacă era ora prînzului, nimeni dintre angajaţii Oficiului Stării Civile nu a plecat acasă. Am aşteptat cu înfrigura-

P

Stimați ungheneni, în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie, în orașul Ungheni vor avea loc un șir de evenimente care să vă amintească de magia unică a sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Primăria propune pentru aceste zile un amplu program distractiv. Vă invităm să petreceți clipe de neuitat.

Pe 14 decembrie, ne-a telefonat la redacţie primarul de Zagarancea (Ungheni), Mihai Burlacu. „Avem o mare bucurie”, ne-a spus, după care a continuat: „De alaltăieri, satul nostru mai are un cetăţean cu care, la sigur, ne vom mîndri”. Acel cetăţean avea în ziua respectivă doar... 2 zile! A venit pe lume pe 12.12.12, iar primarul crede că e un semn bun. „Ne pregătim să-l întîmpinăm pe Adrian aşa cum se cuvine!”, a exclamat dînsul, spunîndu-ne că, şi cu această ocazie, s-a purces la deszăpezirea drumurilor în sat, inclusiv pînă la casa băiatului. Noi, la rîndul nostru, am dat o fugă la maternitatea din Ungheni, unde s-a născut, la ora 14.45, Adrian Stepanenco. „Nu am avut nici cea mai mică idee, nu m-am gîndit nici pentru un moment că băieţelul nostru va veni pe lume într-o asemenea zi. Eu credeam că voi naşte de ziua mea, pe 3 ianuarie şi astfel îmi voi face cel mai frumos cadou”,

Știri din Primăria Ungheni

Unica soluţie – proiectele După mai bine de jumătate de secol de activitate, Şcoala de muzică din Ungheni are, în sfîrşit, o sală de festivităţi bine amenajată.

Fotografie-simbol / news.click.md

mult tam-tam. Şi-au dorit ceva frumos şi, totodată, modest. Mirele se numeşte Alvaro Maiolinii, mireasa însă nu a dorit să-şi facă public numele. „Este o doamnă care merită să fie fericită”, ne-a spus Liuba Ciorici, după care a punctat: „Le-am dorit să creadă şi în continuare în magia cifrelor, să fie sănătoşi şi fericiţi”.

Au spus DA pentru sănătate şi au cîştigat rindu-le o surpriză de zile mari 25 de elevi ai Şcolii de arte plastice din Nisporeni şi celorlalţi participanţi. Cu toţii au participat la concursul naţional de desen au primit cîte un stick de medin cadrul campaniei „Promovarea modului sănătos morie. Cîte un stick de memorie de viaţă” – 2012, organizat sub egida Companiei le-a fost înmînat şi profesorilor Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM). “Concursul a fost destul de cula. Toate trei au cîştigat cîte o celor 25 de elevi. Oaspeţii chirigid, urmînd ca desenele reali- bicicletă cu coş pentru alimen- şinăueni au transmis şi un mezate să promoveze mesajele te, care le-au fost înmînate ofi- saj al juriului: tineri nisporecompaniei, adică propagarea cial pe 13 decembrie. Cu aceas- neni au prezentat cele mai bune unui mod de viaţă sănătos, ceea tă ocazie, reprezentanţi ai CNAM lucrări. Ina Landa ce înseamnă alimente sănătoa- s-au deplasat la Nisporeni, ofese, sport, un stil de viaţă activ, controlarea stărilor ce provoacă stresul, profilaxia, abandonarea obiceiurilor dăunătoare, menţinerea salubrităţii mediului înconjurător”, a explicat Mihai Bortă, directorul Şcolii de arte plastice din Nisporeni. Elevii şcolii s-au descurcat Publicitate: de minune, căci din cei 18 învingători trei au fost de la NispoTelefoane: (0236) 28575, 079461811 reni. Este vorba de Alexa ŢuguE-mail: unexpres@gmail.com lea, Corina Ţopa şi Corina Ne-

Cel mai vizitat site din regiunea Ungheni

Pentru că au vrut să-şi înregistreze căsătoria într-un timp foarte scurt, în mai puţin de 24 de ore de la depunerea actelor, cei doi au trebuit să scoată din buzunar 5600 de lei. Aşa prevede legislaţia Republicii Moldova. Nu au stat deloc pe gînduri, căci o clipă sublimă merită toţi banii din lume. Lucia Bacalu

N-a ţinut cont de condiţiile de iarnă şi a traumatizat grav un copil La 14 decembrie, conducătorul unui mictobuz de marca „Volkswagen Transporter” a lovit în plin un copil ce se întorcea acasă după orele de şcoală. Acesta a fost internat în spital cu o fractură a oaselor bazinului şi cu mai multe organe interne vătămate. Agenţii rutieri sosiţi la faţa locului au constatat că şoferul a încălcat prevederile Regulamentului circulaţiei ruiere prin „neadaptarea vitezei la condiţiile grele, de iarnă şi neaplicarea măsurilor ce ar fi evitat tamponarea copilului”. Cazul se investighează, iar şoferul, dacă i se va demonstra vinovăţia, va purta răspundere penală, el fiind pasibil chiar de privaţiune de libertate. Tudor Josanu

Sala de festivităţi a Şcolii de muzică din Ungheni după renovare

În vara care a trecut, aici au avut loc schimbări esenţiale. O sala de clasă, utilizată şi pentru desfăşurarea festivităţilor, a fost renovată complet, astfel că acum seamănă cu o adevărată sală de festivităţi. Totul a decurs spontan şi nimeni nu ar fi crezut că vor fi realizate atît de multe lucruri bune. „Pentru început, am vrut să schimbăm doar geamurile, uşile şi ventilaţia”, spune directoarea şcolii de muzică, Tereza Cazac. În acest scop, conducerea instituţiei, împreună cu voluntara Corpului Păcii, Kamela Swanson, au depus spre finanţare la USAID un proiect cu un titlu ambiţios: „Îmbunătăţirea procesului de instruire al elevilor şi promovarea culturii muzicale în comunitate prin dezvoltarea profesională a corpului didactic şi renovarea sălii de concerte a Şcolii de muzică din oraşul Ungheni”. A fost acceptat, USAID oferind suma de 31 mii de lei. S-a implicat şi Primăria Ungheni care a alocat mult mai mulţi bani decît s-ar fi aşteptat cei ce au elaborat proiectul respectiv – 138 mii de lei. Astfel, s-a decis să fie renovată sala cu pricina în totalitate, mai ales că alte 18 mii de lei au venit şi de la un alt proiect aplicat la Clubul Internaţional al Femeilor. Astfel, valoarea totală a proiectului a fost de circa 190 mii lei, iar rezultatul a fost unul pe măsură, făcîndu-i pe conducătorii Şcolii de muzică din Ungheni mult mai optimişti. „În continuare, vrem să îmbunătăţim nu doar condiţiile de lucru. Ne dorim o fonotecă mai bogată, la fel şi o bibliotecă, şi instrumente noi”, a subliniat Tereza Cazac, după care a spus care ar fi şi soluţia: „Implementarea proiectelor este unica ieşire din situaţie. Doar aşa vom urni carul din loc”. La începutul lui decembrie, Şcoala de muzică din Ungheni i-a avut în ospeţie pe voluntari ai Corpului Păcii, dar şi pe reprezentanţi ai administreaţiei publice locale. „I-am invitat pentru a le mulţumi personal pentru ajutorul oferit, căci, datorită lor, avem astăzi o sală de concerte renovată”, a explicat Tereza Cazac, directoarea Şcolii de muzică. Anume pentru ei, drept mulţumire, elevii şi profesorii Şcolii de muzică au pregătit un concert de zile mari.


EDIŢIA NR.

8 (28) CERE SOCOTEALĂ pentru banii publici!

O licitaţie contestată de participanţi pagină de promovare a implicării în viaţa comunităţii editată de Asociaţia Presei Independente (API) REVENIM LA CELE PUBLICATE

Maturii se războiesc, iar copiii suferă În articolul „Scandal pe bani publici la grădiniţa din Onești”, publicat în ediţia nr. 3/22 a paginii ACTIV din luna iulie 2012, am relatat despre conflictul dintre primarul și șefa grădiniţei de copii din comuna Onești, raionul Hâncești, din cauza căruia au fost ratate alocaţii de peste 200 mii lei din bugetul de stat pentru reparaţia instituţiei preșcolare. După publicarea articolului, conflictul a luat amploare.

V

alentina Furtună, directoarea grădiniţei de copii din Onești, afirmă că primarul continuă să ignore necesităţile acestei instituţii. „De când aţi fost la noi, situaţia s-a înrăutăţit în așa fel, încât grădiniţa nu mai poate activa. Primarul a tergiversat în mod intenţionat procesul de achiziţionare a produselor alimentare destinate grădiniţei. Cred că se răzbună pe noi pentru că am vorbit prea mult...”, afirmă șefa grădiniţei.

Fără alimente și lemne

Rodica Canuda, mama unui copil care frecventa grădiniţa din Onești, spune că timp de două săptămâni, copiii nu au mâncat fructe, legume sau produse lactate. „Dimineaţa terci de ovăs, la amiază – de griș și tot așa...”, se plânge tânăra mămică. Din spusele Valentinei Furtu-

nă, această situaţie a durat de la începutul lunii octombrie până la 17 octombrie, când a fost luată decizia de a sista activitatea grădiniţei, la recomandarea Centrului de Medicină Preventivă. Primarul de Onești, Sergiu Dumbravă, o învinuiește de lipsa alimentelor în grădiniţă pe șefa instituţiei. „Produsele alimentare nu au fost aduse din simplul motiv că Valentina Furtună nici nu le-a comandat de la agenţii economici. Eu am aflat despre lipsa alimentelor abia când activitatea grădiniţei a fost sistată”, spune primarul. La rândul său, directoarea spune că nu putea comanda alimentele, deoarece primăria nu a încheiat contracte cu agenţii economici. Corina Bulat, contabila firmei „Artprest Grup” SRL care a câștigat licitaţia de asigurare cu produse alimentare, susţine că firma a încheiat contractul cu primăria pe 11 octombrie curent, iar la 18 octombrie a început livrarea produselor alimentare. Produsele însă au fost returnate, deoarece grădiniţa deja era închisă. De la mijlocul lunii octombrie, cei aproape 70 de micuţi care frecventau grădiniţa din Onești, stau acasă. Potrivit Valentinei Furtună, de două luni, instituţia nu are agent termic. „Dacă scăpăm de o problemă, dăm de alta. Cu ajutorul Consiliului raional, în grădiniţă se construiește o cazangerie. Putem să activăm în alt bloc al instituţiei, dar din

păcate, nu avem lemne pentru sobe. I-am solicitat primarului de mai multe ori să rezolve această problemă, însă până acum nu am obţinut nimic”, a explicat șefa grădiniţei.

De vină e planificarea proastă a achiziţiilor

Gheorghe Ghidora, jurist la Agenţia Achiziţiilor Publice, susţine că autorităţile contractate sunt direct responsabile de buna organizare și desfășurare a procesului de achiziţii publice: „Dacă de la începutul anului, primăria elabora un plan bine structurat al achiziţiilor publice, atunci cu siguranţă grădiniţa nu ajungea în situaţia de a nu mai avea alimente. Putea fi încheiat un acord adiţional la contractul cu agentul economic care a furnizat anterior alimente, până când era semnat contractul cu alt agent economic”. Grigore Cobzac, președintele raionului Hâncești, care anterior a promis că va analiza situaţia și va identifica soluţii, de această dată ne-a declarat că primarul de Onești „nu ascultă de nimeni”. „Am discutat de mai multe ori cu acest primar referitor la plângerile locuitorilor din sat împotriva lui, precum că nu ar gestiona corect banul public, dar se pare că el nu vrea să audă ceea ce se întâmplă în jurul său. Activitatea lui se bazează pe răfuieli și pe intimidări”, a specificat Grigore Cobzac.

La 26 noiembrie curent, primăria comunei Bleșteni din raionul Edineţ a organizat o licitaţie cu strigare privind darea în arendă a două loturi de pământ și vânzarea unui teren agricol din extravilanul satului. Doi din cei patru participanţi care s-au înregistrat la licitaţie afirmă că în procesul de desfășurare a licitaţiei au fost admise mai multe nereguli.

L

a concursul public pentru luarea în arendă a loturilor de pământ s-au înregistrat două persoane: Valerii Vataga și Anatolie Delev. În final, primul teren agricol cu suprafaţa de peste 1,8 hectare i-a fost dat în arendă lui V. Vataga la preţul de peste 25 mii de lei (preţul iniţial de expunere a fost de circa două mii de lei), iar al doilea teren i-a fost oferit în arendă lui A. Delev, contra sumei de peste 29 mii de lei (preţul iniţial de expunere fiind de 2500 lei). Valerii Vataga susţine că, în timpul desfășurării concursului, licitantul, adică Comisia de licitaţie, nu a anunţat termenul de dare în arendă a loturilor de pământ. La rândul său, consilierul local Stanislav Pirojoc, președintele Comisiei de licitaţie, confirmă că în timpul desfășurării licitaţiei a uitat să-i prezinte pe membrii Comisiei, la fel cum nu a anunţat nici termenul de cedare temporară a dreptului de

exploatare a terenurilor agricole, însă afirmă că asta s-a întâmplat... din cauza emoţiilor. „Nu cred că a fost o problemă prea mare. Dacă nu mă înșel, loturile au fost date în arendă pentru un an de zile”, ne-a declarat președintele Comisiei de licitaţie. Terenul agricol de 1,2 ha, expus pentru vânzare în aceeași zi, a fost cumpărat cu peste 58 mii de lei de către Corneliu Creţu, în detrimentul celuilalt participant la licitaţie, Vladimir Cotiujenschi. Chiar dacă a câștigat licitaţia, cumpărătorul pământului din extravilanul satului Bleșteni nu este mulţumit de felul cum s-a desfășurat concursul. „Primăria era obligată să prezinte documentele care ar oferi detalii tehnice despre loturile de pământ expuse la licitaţiile funciare, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, menţionează C. Creţu. Astfel, participanţii la licitaţie învinuiesc primăria de încălcare a Regulamentului de organizare a licitaţiilor și de tăinuire intenţionată a informaţiei despre bunurile expuse licitaţiei publice. „Autorităţile publice locale trebuie să fie interesate să vină cât mulţi participanţi la astfel de concursuri, fiindcă acolo unde sunt diverse propuneri, vor fi acumulaţi mai mulţi bani în bugetul local. Din păcate, la noi practic nu a existat concurenţă între participanţi, astfel bugetul comunei a fost prejudiciat”, afirmă V. Vataga. Liviu Beltei, primarul co-

munei Bleșteni, neagă acuzaţiile și susţine că licitaţia s-a desfășurat fără abateri. „Eu cred că această licitaţie a fost organizată bine, iar oamenii care se arată nemulţumiţi de desfășurarea concursului au scopul de a mă denigra. În primărie sunt toate actele și planurile geometrice ale loturilor de pământ supuse licitării. Dacă le va solicita cineva, i le vom prezenta”, menţionează primarul. Participanţii nemulţumiţi au depus o cerere prealabilă de anulare a licitaţiei la Oficiul teritorial Edineţ al Cancelariei de Stat. Eugen Gâra, consultant superior din cadrul Oficiului, ne-a declarat că sesizarea va fi analizată în termen de 30 de zile. Potrivit lui Sergiu Chicu, șeful Direcţiei juridice din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), în timpul licitaţiei cu strigare, licitantul este obligat să anunţe numărul bunului licitat și să îl descrie succint: „În cazul când anumite terenuri sunt expuse licitaţiei funciare, vânzătorul trebuie să prezinte potenţialilor cumpărători o serie de acte, inclusiv: extrasul din Registrul bunurilor imobile ce confirmă înregistrarea dreptului de proprietate asupra terenului scos la licitaţie, planul geometric al lotului de pământ, schema topogeodezică, actul privind parametrii calitativi și cantitativi al terenului”. Mai multe detalii despre acest caz citiţi în investigaţia publicată pe pagina web a API: www.api.md

• Vrei să semnalezi cazuri de utilizare incorectă a banilor publici de către autorităţile locale? • Ai întrebări despre transparenţa în procesul decizional? Experţi îţi vor răspunde la întrebări, iar jurnaliştii de Telefonează la „Linia verde” cu apel gratuit investigaţie vor verifica semnalele de gestionare frauduloasă a banilor publici.

0800 88808

EXEMPLE DE IMPLICARE în soluţionarea problemelor comunităţii

Audierile publice fac bugetul local mai transparent La sfârșitul fiecărui an, locuitorii comunei Chișcăreni din raionul Sângerei sunt invitaţi la audieri publice privind consultarea bugetului local pentru anul viitor. La audierile care au avut loc pe 6 decembrie curent, unii săteni propus ca în anul 2013 să fie alocaţi mai mulţi bani pentru amenajarea comunei, alţii însă le-au sugerat autorităţilor locale să investească mai mulţi bani în promovarea tinerelor talente.

A

nunţul despre organizarea audierilor publice a fost distribuit... la piaţa din localitate. Primara Silvia Ţurcanu povestește că miercurea, în centrul comunei, vin foarte mulţi săteni pentru a vinde sau a cumpăra ceva. „Iată de ce m-am gândit că anume piaţa este locul cel mai potrivit de difuzare a informaţiei privind organizarea audierilor”, spune ea.

200 mii lei pentru amenajarea comunei

Chiar dacă în acea zi de 6 decembrie căzuse prima zăpadă din această iarnă, mulţi locuitorii din

Chișcăreni au răspuns invitaţiei și au venit la audierile publice. După ce Raisa Rotaru, contabila primăriei, a prezentat o informaţie despre veniturile și cheltuielile bugetului pentru 11 luni ale anului 2012, s-a purces la discuţiile propriu-zise despre bugetul comunei pentru 2013. „Pentru anul viitor, bugetul va constitui peste patru milioane de lei, mai puţin decât în 2012, când am avut un buget de circa nouă milioane de lei. Micșorarea se explică prin faptul că gimnaziul rus și liceul din localitate trec în gestiunea Consiliului raional Sângerei”, a specificat contabila. Primara localităţii i-a informat pe cetăţeni despre sursele veniturilor și destinaţia cheltuielilor bugetului local în 2013, specificând că în anul

viitor, veniturile bugetului vor fi egale cu cheltuielile. Când au aflat că pentru amenajarea localităţii în 2013 a fost prevăzută o sumă de numai două sute mii lei, unii participanţii la audieri s-au arătat nemulţumiţi. „Avem atâtea de făcut în comună, să iluminăm străzile, să reparăm drumurile, iar acești bani sunt insuficienţi pentru astfel de lucrări”, a remarcat Nicolae Plăcintă, directorul Întreprinderii Municipale „Servcom- Chișcăreni”. El a propus ca să fie amenajat un loc special de depozitare a deșeurilor. „Avem o autospecială pentru gunoi, dar încă nu avem tomberoane, de aceea propun ca oamenii să acumuleze deșeurile în saci, iar mașina va trece pe străzi și va strânge gunoiul. În

Această publicaţie este editată cu sprijinul Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor și nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

același timp, avem nevoie de un loc special unde vor fi depozitate deșeurile”, a solicitat Nicolae Plăcintă. Leonid Beţivu, un alt locuitor din Chișcăreni, propune ca o parte din banii destinaţi amenajării comunei să fie investiţi în curăţirea parcului. „Cu toţii vedem că parcul din comună este într-o stare deplorabilă. Eu zic să ne unim forţele ca să amenajăm acest loc pentru odihna locuitorilor”, a propus L. Beţivu, fiind susţinut și de consăteanul Iurie Șușu. „Propun să construim un gard lângă monumentul din parc, ca oamenii să nu mai parcheze automobilele acolo”, a remarcat bărbatul.

Susţinere pentru tinerii talentaţi și persoanele în dificultate

Chișcăreneanul Gheorghe Mereuţă propune ca în bugetul

local să fie prevăzuţi bani pentru susţinerea tinerelor talente. „Avem câţiva tineri care ne duc faima în ţară și ar fi rușine ca autorităţile locale să nu-i stimuleze”, a spus bărbatul. La rândul său, Ala Talmaci, asistenta socială din localitate, a sugerat ca în bugetul local să fie creat un fond special destinat situaţiilor excepţionale. „Știţi că am avut o întâmplare când, în seara de Anul Nou, a fost incendiată casa unei familii. Pentru a-i ajuta pe oamenii în dificultate, ar trebui să existe un fond special în bugetul local”, susţine asistenta socială. Toate propunerile din cadrul audierilor au fost notate, iar primara afirmă că ele vor fi analizate de un grup de lucru. „E foarte bine când cetăţenii își expun punctul de vedere în cadrul unor astfel de întruniri. Asta ne determină să fim mai organizaţi, iar cetăţenii devin mai conștienţi de

necesităţile comunităţii”, explică Silvia Ţurcanu. Vasile Cioaric, expert în administraţia publică locală, afirmă că audierile publice reprezintă o metodă democratică de autonomie locală, în cadrul cărora funcţionarii publici și aleșii locali ascultă și notează opiniile cetăţenilor. Expertul menţionează însă că, după audieri, autorităţile publice locale trebuie să examineze recomandările cetăţenilor și să informeze ulterior publicul referitor la deciziile adoptate, astfel oamenii din comunitate vor vedea dacă părerile lor au fost luate în considerare. Comuna Chișcăreni din raionul Sângerei include satele Chișcăreni, Slobozia Chișcăreni și Nicolaevca, cu o populaţie de aproape 6000 de locuitori.

Pagină realizată de Lilia ZAHARIA


Social

2012 este, probabil, unul dintre cei mai sîngeroşi ani pentru jurnaliştii din întreaga lume, anunță Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, cu sediul la New York. Au fos ucişi la datorie 67 de jurnalişti, cu 42% mai mult faţă de anul trecut. Majoritatea victimelor, 94%, au fost ucise în propria ţară. Doar patru jurnalişti au fost ucişi în afara ţării lor, toţi în Siria. (Jurnal.md)

5 Expresul Vineri, 21 decembrie

Palplast – o uzină cu viitor mare, dar şi cu probleme mari Deşi au trecut şapte ani de cînd a apărut pe firmamentul industriei călărăşene, conducătorii fabricii „Palplast” mai au proaspete în amintire unele „aspecte dificile” cu care s-au confruntat de la începuturi. Bunăoară, în momentul în care abia se purtau negocieri şi cercetări de fezabilitate a viitoarei întreprinderi, parcă la semnalul cuiva, prin Călăraşi au pornit discuţii aprige despre urmările şi impactul pe care îl va avea în teritoriu. S-a ajuns chiar la anumite acţiuni de protest, sub pretextul că „Palplast” va polua mediul înconjurător şi, în consecinţă, va afecta sănătatea oamenilor. Au trecut anii şi, iată, fabrica lucrează. Ion Badia, managerul întreprinderii, spune că tehnologia de producere permite să fie fabricate ţevi de polietilenă de înaltă densitate cu diametrul de 20-25 mm şi, respectiv, 50-250 mm. Linia de producţie este dotată cu cel mai modern echipament, produs în Austria şi Germania, iar materia primă este furnizată doar de liderii mondiali în domeniu, cum ar fi: „Solvai Chimie”, „Borealis”, „Belucons Plastics”. Toate acestea permit ca producţia de la „Palplast” Călăraşi să fie în confor-

mitate cu cele mai riguroase standarde internaţionale. Fabrica are propriul său laborator de testare, unic de altfel în R. Moldova. „Dacă mai ţinem cont că procesul de producţie este total automatizat şi exclude emanarea deşeurilor sub orice formă, putem afirma că „Palplast” este o uzină cu viitor mare”, conchide Ion Badia. Şi, totuşi, întreprinderea are probleme serioase. Mai întîi, din cauza concurenţei neloiale. În plus, şi cadrul legal, oricît ar părea de paradoxal, nu favorizează deloc activitatea ei. Din aceste motive, fabrica utilizează doar 30% din capacitatea sa de 15001800 de tone de ţeavă pe an. La ora actuală, producătorii de ţeavă din polietilenă din R. Moldova, luaţi împreună, ar putea acoperi întreaga cerere, care este de circa 5000 tone pe an. Totuşi, în pofida acestor posibilităţi, în republică se importă cantităţi enorme de ţevi, de regulă, la preţuri mai mici, dar şi de o calitate mai proastă.

Se pare că guvernarea nu doreşte protejarea producătorilor autohtoni. Un exemplu concludent în acest sens este următorul: Se ştie că la construcţia conductelor de apă, gaze şi canalizare, ponderea ţevilor din costul total al obiectului alcătuieşte 70%. Ar fi firesc ca, în aceste condiţii, dar şi în baza unei Liste a bunurilor indigene, aprobată de Guvern, producătorii autohtoni să poată participa şi ei la licitaţiile organizate pentru comercializarea ţevilor. Mai ales, cînd e vorba de executarea lucrărilor în baza unor proiecte investiţionale mari. Din păcate, spune Ion Badia, la licitaţie au dreptul să participe doar firmele de construcţii care, ştiut lucru, în goană după cheltuieli mai mici, cumpără ţevi la preţuri mai joase, de regulă de import. Acestea însă, de foarte

Independente din punct de vedere financiar

Pentru doamna Tatiana Spînu, directoarea grădiniţei „Lăstărel” din oraşul Călăraşi cu ocazia zieli de naştere din partea colegilor de lucru

Începînd cu 1 ianuarie 2013, cele mai mari instituţii de învăţămînt din Ungheni vor deveni independente din punct de vedere financiar. Acestea vor primi statutul de persoane juridice. „Deocamdată, au fost selectate doar 20 de şcoli unde numărul elevilor este mai mare şi, implicit, finanţarea va fi mai mare”, a menţionat Alexandru Ciuvaga, vicepreşedintele raionului Ungheni, responsabil de învăţămînt. „Acestor şcoli, dacă vor trece la autofinanţare, le va fi mai uşor să reziste”, a adăugat dînsul. Vicepreşedintele raionului a solicitat primarilor, în cadrul unei şedinţe ce a avut loc săptămîna trecută, să rămînă în continuare susţinători ai învăţămîntului şi promotori ai reformelor care se fac în acest domeniu. „Chiar dacă aceste şcoli ies de sub egida primăriilor, totuşi ele rămîn pe loc, în teritoriu, iar problema şcolarizării va con-

tinua să fie şi problema primarului”, a accentuat dînsul. Potrivit vicepreşedintelui raionului, în anul 2013, alte 13 instituţii preuniversitare vor trece la autogestiune. Peste un an, adică în 2014, acest proces se va finaliza cu trecerea ultimelor 18 instituţii preuniversitare din raion la autogestiune. „Această trecere la autogestiune este obligatorie”, a subliniat Alexandru Ciuvaga, menţionînd că în curînd va veni şi rîndul grădiniţelor, şi rîndul instituţiilor culturale. „Banul trebuie gestionat de cel care îl cheltuie. De acum înainte, fiecare va trăi aşa cum va gestiona banii”, a concluzionat oficialul. Natalia Junghietu

În fotografie: ţevi produse la „Palplast” Călăraşi

Cu gînd senin şi inimă curată Venim azi cu o îmbrăţişare Şi vă urăm un sincer „La Mulţi Ani!”. Sînteţi o rază de lumină călăuzitoare Pentru mlădiţele ce dau vieţii sens. Răsune clinchete de bucurie, Pentru munca-mplinită ce-o dăruiţi. Iubirea de semeni vă este credinţa, Iar binefacerea vă este rugăciunea, Pentru tot binele ce-l construiţi Laurii recunoştinţei să îi primiţi.

INOX – НЕРЖАВЕЙКА Vase, poloboace, căzi, prese, mese, balustrade, mînere ş.a. Executăm comenzi Tel. 022 87 77 77 Mob. 067-11-11-11 www.inox.md

Filiala Ungheni şi agenţia Călăraşi a BC „Banca Socială” SA vă felicită călduros cu ocazia sosirii sărbătorilor de Crăciun şi a Anului Nou 2013. Vă dorim în noul an multă sănătate, succese şi prosperitate. Vom fi bucuroşi să vă acordăm cele mai calitative şi operative servicii bancare, inclusiv la depozitarea banilor şi creditarea persoanelor fizice şi juridice.

La mulţi ani!

Tradiţional, în fiecare an, la 22 decembrie, se sărbătoreşte Ziua energeticianului. Cu acest prilej, permiteţi-mi, în numele Consiliului raional şi al meu personal, să vă adresez cele mai sincere felicitări şi urări de bine! Cu aceasta ocazie, îmi exprim recunoştinţa şi aduc sincere mulţumiri tuturor lucrătorilor din sectorul energetic, pentru devotamentul, munca depusă, profesionalismul înalt de care daţi dovadă, dorindu-vă sănătate, bunăstare şi perseverenţă în activitatea de zi cu zi întru prosperarea şi viitorul raionului nostru. Cu înalte consideraţiuni, Vasile Bîtca, preşedintele raionului Nisporeni Primul şi UNICUL Centru Comercial Distractiv „City Mall” din Călăraşi dă în arendă spaţiu comercial şi pentru birouri. La noi găsiţi cele mai bune condiţii de activitate şi cele mai avantajoase preţuri! Adresa: or. Călăraşi, str. Mihai Eminescu 23 Telefon: 069141616

Atenţie! La 24 decembrie 2012, în Centrul de Poştă Ungheni se va desfăşura acţiunea „Servicii de calitate - clienţi mulţumiţi”. Informaţii suplimentare la tel.: 023622270 şi 023622128.

Anunţ IMSP Spitalul Raional Ungheni, cu sediul în or. Ungheni, str. Naţională 37, anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei vacante de şef Secţie anesteologie-reanimare. La concurs pot participa cetăţeni ai Republicii Moldova cu studii superioare în domeniu, cu instruiri în domeniul managementului sanitar şi vechime în muncă în domeniul ocrotirii sănătăţii de cel puţin 3 ani. La înscriere pentru concurs, candidaţii depun un dosar care include următoarele acte: - Cererea pentru participare la concurs cu menţionarea postului; - Copia buletinului de identitate; - Copiile diplomelor de studii universitare şi postuniversitare; - Copia carnetului de muncă; - Copiile atestatelor ce confirmă gradul şi titlul ştiinţific (pentru titulari); - Copia certificatelor de formare profesională continuă, inclusiv peste hotare (pentru titulari); - Certificatul medical; - Declaraţia pe propria răspundere privind lipsa sancţiunilor disciplinare. Copiile documentelor prezentate sînt autentificate notarial sau se prezintă împreună cu documentele originale, pentru a confirma veridicitatea lor. Termenul limită de depunere a dosarului: 15.01.2013. Concursul va avea loc la data de 18.01.2013. Pentru informaţii suplimentare: Tel.: 023622582; e-mail: www.sr-ungheni.ms.md

În atenţia consilierilor raionali Ungheni

Stimaţi locuitori ai raioanelor Ungheni şi Călăraşi!

Vă aşteptăm cu drag pe adresele: or. Ungheni, str. Naţională 17 or. Călăraşi, str. Mihai Eminescu 30.

multe ori, sînt de o calitate mai prostă, astfel, practic, subminînd producţia autohtonă. În trecutul nu prea îndepărtat, se ajunsese chiar la o stupiditate, susţine Ion Badia. „Materia primă pentru producţia noastră de ţevi era supusă TVA, iar producţia gata de ţevi importate era scutită de TVA”, explică dînsul, după care accentuează: „Slavă Domnului că s-a renunţat la această nedreptate, graţie şi insistenţelor noastre”. Situaţia rămîne, totuşi, complicată. „Consider că a venit timpul ca guvernarea să-şi facă griji privitor la puţinele unităţi industriale care, în aceste condiţii vitrege, continuă să se menţină pe linia de plutire”, a opinat, la final, managerul „Palplast” din Călăraşi, Ion Badia. Tudor Josanu

Stimaţi energeticieni,

Pe data de 27 decembrie 2012, ora 10.00, în sala de şedinţe a Consiliului raional Ungheni (str. Naţională 11) se convoacă şedinţa extraordinară a Consiliului raional Ungheni cu următoarea ordine de zi: 1. Despre modificarea Deciziei 8/1 din 23.12.2011 Cu privire la aprobarea bugetului raional pentru anul 2012 în doua lectură. 2. Cu privire la corelarea bugetului raional aprobat pe anul 2013 cu legea bugetului de stat pe anul 2013.


6 Expresul

Haine groase, o mătură, o lopată, un săculeţ cu material antiderapant, medicamente, chibrituri, băuturi în termos, alimente, dar şi un încărcător auto pentru telefonul mobil. Sînt cîteva dintre lucrurile pe care şoferii trebuie să le aibă în maşină atunci cînd pornesc la drum lung, pe timp de iarnă. Şi asta, deoarece riscul de a rămîne captivi sau izolaţi în troiene este mare. (Publika.md)

Social

Vineri, 21 decembrie

Scriitorii, oaspeți așteptați la gimnaziul din Mănoilești Cum recunoaştem şi combatem stresul Igor Revenco, medic neurolog Ce este stresul? O reacţie individuală şi rezultatul interacţiunii dintre exigenţele mediului pe de o parte şi resursele, capacităţile şi posibilităţile individului pe de altă parte. Cu stresul se confruntă şi adulţii, şi copiii aflaţi în faţa situaţiilor noi: intrarea la grădiniţă sau şcoală, mutarea, lucrările de control, teama de mustrare etc. Şi adulţii au numeroase motive de stres, legate de serviciu, viaţa personală, familie, carieră, examene, boli asociate etc. Stresul depinde doar de factori externi? Agenţii stresori pot proveni atît din exterior (locul de muncă, familie, şcoală, mediu), cît şi din interiorul nostru (temperamental sau nivelul autocontrolului, modalitatea de soluţionare a problemelor, de luare a deciziilor). Situaţii generatoare de stres pot fi: circumstanţe neobişnuite pentru individ care îl surprind nepregătit pentru a le face faţă, criza de timp, izolarea, suprasolicitarea sau subsolicitarea, modul subiectiv de a percepe solicitările mediului. Cum recunoaştem stresul? Stresul a fost numit „boala secolulului XXI”, căci tot mai multe persoane susţin că s-au confruntat cu această problemă sau că sănătatea le-a fost afectată în mod iremediabil. Sursele stresului diferă de la persoană la persoană, ca şi efectele acestuia asupra noastră. Principalele simptome fizice ale stresului constau în: palpitaţii, ameţeli, pierderea apetitului sau, din contra, accentuarea lui, probleme digestive, dureri de dinţi, insomnii, dificultăţi de respiraţie, manifestarea bîlbîielii sau înregistrarea unui vorbit prea rapid, lipsit de articulaţiile adecvate, starea accentuată de oboseală, infecţiile frecvente, reducerea apetitului sexual. Ne putem îmbolnăvi din cauza stresului? Factorii stresori nu produc direct nici o boală, dar sînt responsabili pentru agravarea anumitor stări, ca: alergiile, astmul, migrenele, sindromul colonului iritabil, eczemele, psoriazisul. Contribuie la mărirea presiunii arteriale şi favorizează apariţia afecţiunilor cardio-vasculare. Care ar fi cele mai eficiente soluţii antistres? Sportul. Datorită exerciţiilor fizice, în organism este eliberată endorfina, substanţa ce atenuează durerile, inducînd o stare generală de bine. Mişcarea fizică va reda şi energia, întărindu-vă sistemul imunitar. Este foarte bine să încercaţi să vă deconectaţi de trecut. Gîndiţi-vă la el doar în măsura în care amintirea lui vă produce bucurie. Nu trebuie să vă faceţi griji pentru greşelile din trecut. Învăţaţi să vă folosiţi de experienţa respectivă pentru a nu mai repeta şi pe viitor aceleaşi greşeli. Încercaţi să vă acordaţi timp pentru odihnă. În condiţiile în care lucraţi ore în şir fără pauză, capacitatea de concentrare scade simţitor. Găsiţi cîteva minute de relaxare, făcîndu-vă planuri pentru cină sau pentru o ieşire în oraş. Şi alimentaţia are un rol important. Printre alimentele ce reduc stresul se numară: seminţele de floarea soarelui crude, varza, usturoiul, avocado, ovăzul, polenul. Printre cele care accentuează stresul se numără alimentele grase, prăjite.

Acest material a fost publicat cu sprijinul COMPANIEI NAȚIONALE DE ASIGURĂRI ÎN MEDICINĂ în cadrul campaniei de promovare şi sensibilizare „SPUNE DA PENTRU SĂNĂTATEA TA”.

Pe data de 11 decembrie, de la Chișinău au luat calea spre satul Mănoilești, Ungheni, tocmai trei scriitori: Emilian Galaicu-Păun, Gheorghe Erizanu și Eudochia Sacaliuc. Oaspeții au fost întîmpinați de gazde – elevi şi profesori ai gimnaziului din localitate - cu pîine și sare, cu flori și cuvinte de bun venit. Or, întîlnirile pe viu cu scriitorii reprezintă aici adevărate evenimente. Scriitorii, la rîndul lor, au adus cu sine vorbe bune şi cărți pentru biblioteca școlară. Chiar dacă întîlnirea s-a desfăşurat într-o sală cam rece, atmosfera, în scurt timp, a devenit caldă și prietenoasă. ”Noi, împreună cu Gheorghe Erizanu, facem parte dintr-o echipă care concepe cartea nu ca pe un produs. Viața cărții începe cu adevărat atunci cînd ea ajunge la domniile voastre”, a menţionat Emilian Galaicu-Pă-

un, îndemnînd elevii prezenți în sală să citească cît mai mult, căci anume cartea este „un adevărat deschizător de drumuri și posibilități în viață”. Ideea respectivă a fost reiterată şi de Gheorghe Erizanu, care este directorul editurii ”Cartier” din Chișinău. Dînsul le-a recomandat tinerilor cititori din Mănoilești noul său volum ”Ce spun cărțile”, menţionînd că aici vor găsi cheiţa ce le va ajuta să selecteze cărțile cele mai bune pentru ei, acele cărţi care merită cu adevărat să fie citite. Cu sufletul la gură, profesorii şi elevii au ascultat-o pe Eudochia Sacaliuc, matematician de profesie, dar care scrie

Oaspeţi dragi (Emilian Galaicu-Păun şi Eudochia Sacaliuc), întîlniţi cu pîine şi sare la Mănoileşti

şi poezii. Emoţiile au fost mari, căci dînsa este de baştină din Mănoileşti şi aici şi-a făcut primele studii. Nu întîmplător, în multe dintre versurile sale se regăsesc amintirile ei despre școală, despre profesorii dragi, despre satul natal, prieteni și rude. În sală a fost prezentă și mama ei, Anastasia Coleasca. În acea zi, elevii au încercat

să deschidă ușile secrete ale creației celor ce le-au venit în ospeție, curiozitatea lor fiind satisfăcută de scriitori la maxim. Vizita celor trei scriitori la gimnaziul Mănoilești s-a datorat profesoarelor de limba și literatura română Ana Lîsenco și Maria Filipciuc. Ina Landa

Încă un pas spre încurajarea societăţii civile pentru soluţionarea problemelor locale şi regionale Un Tîrg de proiecte comunitare şi iniţiative civice locale a avut loc la Ungheni pe 20 decembrie 2012. Acesta a fost organizat în cadrul Proiectului „Cetăţeni activi pentru comunităţi prospere în regiunea de frontieră cu Uniunea Europeană”, implementat de Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă (CRDD), cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cad-

rul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, implementat de FHI 360. „Tîrgul respectiv face parte din campania de conştientizare şi responzabilizare a cetăţenilor pentru participare activă în viaţa comunităţilor şi oferă reprezentanţilor societăţii civile oportunităţi de promovare a iniţiativelor locale”, a menţionat Svetlana Ciobanu, directoarea CRDD, după care a

punctat: „Tîrgul de proiecte comunitare şi iniţiative civice locale este, de fapt, o platformă comună de promovare, cooperare şi comunicare, dar şi un cadru adecvat pentru informarea şi schimbul de experienţă în ceea ce priveşte participarea civică între diverşi actori comunitari”. Prin acest eveniment organizatorii şi-au propus să facă şi o punte de legătură între organiza-

tiile non-profit care au nevoie de resurse pentru proiectele şi iniţiativele lor şi firmele private care doresc să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale. Despre cele mai bune şi interesante idei de proiecte şi iniţiative locale, prezentate la Tîrgul din 20 decembrie, vom vorbi în unul din numerele următoare ale „Expresului”.

Îngrijoraţi de violenţă şi trafic de fiinţe umane Viaţă fără violenţă şi trafic - cu acest generic, pe 11 decembrie curent, Biblioteca publică raională „Grigore Vieru” din Călăraşi, cu susţinerea Direcţiei raionale cultură, Comisariatului de Poliţie a raionului, Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, Centrului Medicilor de Familie, a organizat o masă rotundă, la care s-a discutat despre combaterea violenţei şi traficului de fiinţe umane. În dezbateri au participat elevi ai celor două licee din Călăraşi, ai Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun”, dar şi poliţişti, psihologi, asistenţi sociali. Moderatoarea, Liliana Lucaş, inspector al grupului de combatere a traficului de persoane din cadrul Comisariatului de Poliţie Călăraşi, i-a provocat pe cei prezenţi la

dezbaterea subiectului respectiv, adresînd numeroase întrebări, cum ar fi: „Sînt supuse femeile violenţei în familie?”, sau „Traficarea femeilor şi fetelor este o consecinţă a violenţei în familie?”, sau „Care sînt căile de prevenire şi soluţionare a acestor fenomene?”. La rîndul său, Vladimir Carp,

şeful secţiei ordine publică a Comisariatului de Poliţie Călăraşi, a făcut a caracteristică a fenomenului numit violenţa în familie, specificînd că, în 2012, poliţia a depistat în raion şi examinează 14 astfel cazuri. „Pare paradoxal, a subliniat sursa citată, dar avem înregistrate şi două cazuri de violenţă domestică faţă de bărbaţi”. Dezbaterile, care au durat aproape două ore, au vizat şi aspecte globale ale acestor fenomene, menţionîndu-se că, anual, în lume sînt traficate circa un milion de persoane şi că 70% din acestea sînt femei şi fete. Nimerind în

Cuvinte de recunoştinţă pentru cei mai buni dintre cei buni

Consiliul raional Ungheni exprimă înalte consideraţii pentru actvitatea întregului colectiv al Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei.

Consiliul Raional exprimă înalte consideraţii pentru actvitatea întregului colectiv al Spitalului raional Ungheni pe parcursul anului 2012.

Eforturile depuse pe parcursul acestui an au contribuit esenţial la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de asistenţă socială prestate populaţiei din raionul Ungheni, prin atragerea şi utilizarea diverselor proiecte şi dezvolatrea continuă a capacităţilor profesionale ale personalului din domeniul respectiv.

Eforturile depuse în acest an au contribuit esenţial la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate populaţiei din raion, prin atragerea şi utilizarea utilajelor medicale şi infrastructurii, dezvoltarea continuă a capacităţilor profesionale ale personalului medical. Acest lucru îl explică şi locul I în topul celor mai bune spitale raionale din Republica Moldova, 34 la număr, realizat recent de Centrul pentru politici şi analize în sănătate. Indicatorii care au fost luaţi în calcul pentru stabilirea clasamentului respectiv au fost: productivitatea instituţiilor medicale, dotarea spitalelor, gradul de pregătire a specialiştilor şi respectarea standardelor de tratament. Avînd obiective comune, sîntem ferm convinşi că şi în continuare, printr-o colaborare eficientă cu autorităţile publice, va fi asigurată dezvoltarea raionului Ungheni. Sperăm că şi în anul 2013 vă veţi menţine poziţia de lider în topul celor mai buni. La mai mult şi la mai mare! Cu profund respect, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni

Apreciată pentru grija faţă de copiii aflaţi în dificultate, Direcţia Asistență Socială și Protecția Familiei Ungheni a fost declarată cea mai bună de către experţii în domeniu, inclusiv străini. Pe 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului, un premiu special a fost înmînat Direcţiei Asistență Socială și Protecția Familiei Ungheni, în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite. În acest sens, avînd obiective comune, sîntem ferm convinşi că şi în continuare, printr-o colaborare eficientă cu autorităţile publice, va fi asigurată dezvoltarea raionului Ungheni. Sperăm că şi în anul 2013 vă veţi menţine poziţia de lider în topul celor mai buni. Apreciind în mod deosebit eforturile dumneavoastră, vă asigur de întregul meu respect. Cu profund respect, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni

mrejele unor proxeneţi, ele sînt obligate să practice prostituţia. Este îngrijorător faptul că aproximativ 50 % din numărul celor traficaţi sînt minori, care sînt exploataţi atît sexual, cît şi prin muncă silită. A crescut numărul cazurilor cînd minorii sînt folosiţi pentru preluarea organelor vitale. Cei prezenţi la masa rotundă au ajuns la concluzia că, fără implicarea plenară a societăţii, dar şi a fiecărui indiivid în parte în lupta contra violenţei în familie, care este o sursă generatoare de trafic de fiinţe umane, acest flagel nu va putea fi stăvălit. Tudor Josanu


7

Citatul săptămînii

Programe TV Publicitate

Educaţia este ceea ce rămîne după ce ai uitat tot ceea ce ai învăţat în şcoală. Albert Einstein

Expresul Vineri, 21 decembrie

Luni, 24 decembrie TVM 6.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Baştina 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10 “SECRETARUL” 10.00, 13.10 Desene animate 10.30 Reporter de gardă 11.00 Bună seara! 12.00 Vedete la bis 13.40 Cultura azi 14.25, 23.05 “A DOUA ŞANSĂ” 15.15 Videoteca copiilor 15.30 Petalo romano 16.00, 17.15 “Aprindeţi luminile...”. Transmisiune în direct de la Casa Radio 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55, 20.45, 22.50 Filler. Felicitări de la vedete 20.00 “Moş Crăciun există!” 21.25 “Un dar de Crăciun”. Program de colinde 22.20 Templul muzicii 22.55 Filler: Classic inspiration. PRO TV 7.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 10.00, 16.15 Teleshoping 10.15, 19.30 Dăruieşti şi cîştigi 10.45 „OMUL BICENTENAR” 12.30 „CUPIDONII CRĂCIUNULUI” 14.15 „HO HO HO” 16.30 „MIRACOLUL DE PE STRADA 34” 20.45 „PARIU CU VIAŢA” 22.45 „DE CRĂCIUN NU STĂM ACASĂ”. PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.25 "Время обедать" 13.05 "Дешево и сердито" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Доброго здоровьица" 16.20 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 17.10 "НЕРАВНЫЙ БРАК" 18.50 "Давай поженимся!" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ОТРАЖЕНИЕ". Marţi, 25 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.05 petalo romano 6.45, 14.15, 21.45 Filler. Felicitări de la vedete 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.00 Domnului să ne rugăm! 10.30,18.30 Desene animate 11.00 “Moş Crăciun există 11.45 Picături de “Dor” 12.00 Accente economice 12.30 “Un dar de Crăciun”. Program de colinde 13.10 Săptămîna sportivă 14.25, 23.05 “A DOUA ŞANSĂ” 16.00 Ring Star 18.00 Găgăuz ogea 19.00 Mesager 19.40 “Crăciun fericit!”. Trensmisiune în direct dedicată sărbătorii de Crăciun 21.25 Dialog social 22.20 Cultura azi 22.35 “CADOUL”. PRO TV 6.30 „DE CRĂCIUN NU STĂM ACASĂ!” 8.15 „SUPREVEGHETORUL” 10.30, 14.30 Teleshoping 10.45 Dăîruieşti şi cîştigi 11.15 „EPOCA DE GHEAŢĂ” 12.15 „MIRACOLUL DE PE STRADA 34” 14.45 „PULBERE

DE STELE” 17.00 „CRĂCIUN CU SCÎNTEI” 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 20.45 „LAS FIERBINŢI”. Episod special 22.45 „TANTI FLORICA”. Episod special 23.30 Concert extraordinar Ştefan Bănică „O noapte de Crăciun”. PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.25 "Время обедать" 13.05 "Дешево и сердито" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Доброго здоровьица" 16.20 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 17.10 "НЕРАВНЫЙ БРАК" 18.50 "Давай поженимся!" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ОТРАЖЕНИЕ". Miercuri, 26 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Găgăuz ogea 6.45, 11.55 Filler. Felicitări de la vedete 7.10, 8.15 Bună dimineaţa 8.30 Domnului să ne rugăm 9.10, 17.15 “SECRETARUL” 10.00, 13.10, 18.30 Desene animate 10.30 Ştiinţă şi inovare 11.00 Documentar 12.00 Baştina 12.45 Picături de “Dor” 13.35 Petalo romano 14.05, 23.35 “A DOUA ŞANSĂ” 15.40 Videoteca copiilor 15.55 Magazinul copiilor 16.25 Prin Istorie – spre Victorie 18.00 Russkii mir 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct 21.25 Portrete în timp 22.20 Alternative. Discriminarea pe înţelesul tuturor 22.35 O seară de muzică sacră tuturor. PRO TV 7.45 Desene animate 8.45, 13.00, 15.00 Teleshoping 9.00 „HOOK” 11.30 „EROI DE RASĂ” 13.15 „CRĂCIUN CU SCÎNTEI” 15.15 „LAS FIERBINŢI” 17.00 „CU DUZINA E MAI IEFTIN” 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 20.45 Vocea României. PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.25 "Время обедать" 13.05 "Дешево и сердито" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Доброго здоровьица" 16.20 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 17.10 "НЕРАВНЫЙ БРАК" 18.50 "Давай поженимся!" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ОТРАЖЕНИЕ". Joi, 27 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15

Russkii mir 6.45 Filler. Felicitări de la vedte 7.10, 8.15 Bună dimineaţa 9.10, 17.15 “SECRETARUL” 10.00, 13.10, 18.30 Desene animate 10.30 Natura în obiectiv 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 O seară în familie 13.40 Găgăuz ogea 14.10, 23.05 “A DOUA ŞANSĂ” 15.20, 21.25 Documentar 15.45 Părinţi şi copii 16.15 Erudit cafe 18.00 Vector european 19.00 Mesager 19.40 Poveste 20.50 Super-loto “5” din “35” 22.20 Reporter de gardă 22.45 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru. PRO TV 7.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 10.00, 13.00, 15.00 Teleshoping 10.15 concert extraordinar Ştefan Bănică „O noapte de Crăciun” 12.00 Apropo Tv 13.15 „CU DUZINA E MAI IEFTIN” 15.15 „DE PAZĂ DE CRĂCIUN 2: VACANŢĂ FĂRĂ GRIJI” 17.00 „CRĂCIUN ÎN ŢARA MINUNILOR” 20.30 „ACUM ORI NICIODATĂ” 22.15 „VULCANUL”. PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.25 "Время обедать" 13.05 "Дешево и сердито" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Доброго здоровьица" 16.20 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 17.10 "НЕРАВНЫЙ БРАК" 18.50 "Давай поженимся!" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "КАК ГРИНЧ УКРАЛ РОЖДЕСТВО". Vineri, 28 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Cuvintele credinţei 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 17.15 “SECRETARUL” 10.00 Documentar 10.30 Vector european 11.00 Moldova în direct 12.00 Evantai folcloric 12.40 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 13.10, 18.30 Desene animate 13.40 Russkii mir 14.10, 23.30 “A DOUA ŞANSĂ” 15.45 Portrete în timp 16.15 Focus. Magazin TV 18.00 Accente economice 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Bună seara! 21.25 Artelier 22.20 Concert de binefacere a formaţiei “Edict”. PRO TV 7.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 10.00, 14.00, 16.15 Teleshoping 10.15 „CRĂCIUN ÎN ŢARA MINUNILOR” 12.00 „DRUMUL SPRE CASA BUNICII” 14.15 „MAGIA CRĂCIUNULUI” 16.30 „DE BUNĂ VOIE ŞI NESILITĂ DE NIMENI” 20.30 „JOCUL ASASINILOR” 22.30 „STILETTO”.

PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.25 "Время обедать" 13.05 "Дешево и сердито" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.25 "Доброго здоровьца!" 16.10 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 16.55 "Жди меня" 18.50 "Давай поженимся!" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "Клуб весёлых и Находчивых". Sîmbătă, 29 decembrie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.10 Peter Frampton. Live în Detroit. Film muzical 7.50, 15.00 Filler. Felicitări de la vedete 8.05 Vedete la bis 9.05 Desene animate 10.00 Magazinul copiilor 10.30 Părinţi şi copii 11.00 Casa mea 11.30 Dor 12.00 Gala Premiului Teatrului Naţional “Satiricus” 13.00 Campionatul RM la volei. DINAMO Chişinău – DINAMO Tiraspol 14.30 Spectacol 15.05, 16.00 Documentar 16.30 La mulţi ani! 17.15 Studio Art Plus 17.50 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 18.10 Erudit cafe 19.00 Mesager 19.35 Poveste 19.50 O seară în familie 21.25 Respiro 22.20 “TÎNĂRA VICTORIA”. PRO TV 7.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 10.00, 13.05, 15.00 Teleshoping 10.15 „MARIA MIRABELA” 11.00 Auto Expert cu Andrei Tabuică 11.30 „PARIU CU VIAŢA” 13.15 „ACE VENTURa JR: AŞA TATĂ, AŞA FIU!” 15.15 „ŞCOALA SUPERIOARĂ DE EROI” 17.00 „DIRTY DANCING” 20.30 „RĂPIREA” 22.45 „CHARLIE TALISMAN”. PRIME TV 6.00, 9.05 "Доброе утро" 9.00, 12.00, 18.00 Новости 9.50 Teleshoping 10.05 "Жить здорово" 11.05 "Модный приговор" 12.25 "Время обедать" 13.05 "Дешево и сердито" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.20 "ФАРФОРОВАЯ СВАДЬБА" 18.40 "Давай поженимся!" 19.45 "Поле чудес" 21.00 „Primele ştiri” 21.25 "Время" 22.00 "Что? Где? Когда?" 23.50 "Вечерний Ургант". Duminică, 30 decembrie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.10 Documentar 7.05, 8.35, 13.30, 14.45 Filler. Felicitări de la vedete 7.15 Cuvintele

Credinţei 8.00 Templul muzicii 8.45 Dialog social 9.05 Desene animate 10.00 Top Ring Star - 2011 11.00 Prin istorie – spre victorie! 11.35 La datorie 12.00 Moldovenii de pretutindeni 12.30 Natura în obiectiv 13.00 “fata împăratului Mov” 13.35 Parteneriate pentru fiecare copil 14.00 Baştina 14.50 “TÎNĂRA VICTORIA” 16.30 La mulţi ani! 17.15 Obieciuri de iarnă 17.50 “Anii vin şi anii trec...” Program muzical 18.30 Loteria “Milioane pentru Moldova” 19.00 Mesager 19.35 Poveste 19.50 Vedete la bis 21.25 “La Mulţi Ani!” vă urează orchestra “Rapsozii Moldovei” 22.20 Peter Frampton. Live in Detroit. Film muzical. PRO TV 7.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 10.00, 13.00, 15.00 Teleshopping 10.15 „AMINTIRI DIN COPILĂRIE” 11.15 „BEBELUŞI GENIALI” 13.15 „DIRTY DANCING” 15.15 Vocea României 20.30 „DOI CUSCRI DE COŞMAR” 23.00 „AVENTURI ÎN BRUGES”. PRIME TV 6.00, 10.00, 12.00 Новости 6.10 "Раймонд Паулс. Возвращение маэстро" 7.00 "ЦИРК" 8.30 "ЗА ДВУМЯ ЗАЙЦАМИ" 9.45 Teleshoping 10.15 "Пока все дома" 11.00 Среда обитания 12.15 "Клуб весёлых и находчивых". Высшая лига. Финал года 14.25 "Каникулы в Простоквашино" 14.40 "Зима в Простоквашино" 15.15 "ОПЕРАЦИЯ "С НОВЫМ ГОДОМ!" 16.55 "БЕДНАЯ САША" 18.30 "Replica" 20.00, 23.00 Церемония вручения народной премии "Золотой граммофон" 21.00 "Sinteza săptămînii" 21.40 Воскресное "Время".

Cursuri gratuite şi contra plată - Bussines; - Limbi străine (toate nivelurile italiană, franceză, germană, engleză, spaniolă); - Calculator pentru începători. Telefon de contact: 0 (236) 22910; 079614335, 068690907.

Compania de construcţii „Glorinal” SRL ANGAJEAZĂ în Chişinău: ‐ zidari; ‐ fierari; ‐ tencuitori;

‐ dulgheri; ‐ lăcătuşi; ‐ muncitori necalificaţi.

Telefoane de contact: Fix 022 854481 Mob. 068575951

Sanatoriul Preventoriu de Bază “CONSTRUCTORUL” ÎS Întreprindere unicală de recuperare medicală din R. Moldova Metode tradiţionale şi netradiţionale de diagnostic şi tratament Vă oferim:

VĂ R E CO M A N DĂ M L A T V Luni 21.00 „Немного кунг-фу”. Film (СТС) 23.00 „Ярость”. Serial (Россия РТР ) 23.00 „Ледяной урожай”. Film (СТС)

Consultaţia medicilor specialişti de orice profil, metode de diagnostic: ultrasonografie, rectoromanoscopie, diagnostic funcţional, laborator clinic, biochimic şi imunologic – cu obținerea rezultatelor în aceeași zi, diagnosticul computerizat, iridodiagnostic, prescripţii pentru ochelari şi lentile de contact ș.a.

Tratamente clasice, precum şi prin metode tradiţionale: băi şi duşuri curative, duş-masaj subacvatic, aplicaţii de nămol, lut, parafină, ozocherită, șunghit, electro-fizioterapie, masaj și gimnastică curativă, terapie manuală, fitoterapie, ozonoterapie, hidrocolonoterapie, tratament cu lipitori, cu înţepături de albine, baroterapie generală, acupunctura, psihoterapie ș.a. Adresa: or. Chişinău, str. Zelinski,15 Tel. 022522741 (recepția cu regim nonstop), 022639629, 022551964, 079368099 (marketing). E-mail: marketing.tatiana@yahoo.fr Centrul clinic este dotat cu utilaj medical modern, saloane cu toate comodităţile, cafenea pentru 200 locuri. Aici activează 145 de medici cu categorii înalte de calificare, sînt utilizate peste 130 de metode de tratament, multe dintre care – doar la noi! Serviciile sînt accesibile pentru oricine. www.sanatoriul-constructorul.md

La prezentarea acestui anunţ decupat beneficiați de reduceri de 10% la biletele de tratament.

Marţi 18.35 „Дикий - 3”. Serial (НТВ) 21.00 „Рождественкий коттедж”. Film (СТС) 23.00 „Церемония”. Film (СТС)

(СТС) Vineri 20.00 „Сбежавшая невеста”. Film (СТС) 22.00 „Нападение на 13-й участок”. Film (СТС) 23.00 „Последний приказ генерала”. Film (Россия РТР)

Miercuri 21.00 „Перемотка”. Film (СТС) 21.30 „Fabrika” (Publika) 23.00 „Город грехов”. Film (СТС)

Sîmbătă 21.00 „În Trecerea anilor” (TVR 1) 21.00 „Замерзшая из Майами”. Film (СТС) 21.40 „Борджия”. Film (Sony)

Joi 15.50 „Доярка из Хацапетовки”. Serial (Россия РТР) 21.00 „Дублёр”. Film (СТС) 23.00 „Свадьба по обмену”. Film

Duminică 20.00 „Спайдермен”. Film (Sony) 21.00 „Жених напрокат”. Film (СТС) 22.00 „Люблю, потому что люблю”. Film (Россия РТР)


8

Util

Un sfat pe săptămînă Veţi putea păstra mai bine carnea tocată dacă este amestecată cu sare.

Expresul

cu Natalia Junghietu

Vineri, 21 decembrie

La Bucătărie cu Irina Caducenco

Ieftin și la îndemînă

Horoscop | 24 – 30 decembrie

Salată „Olivie” de post

Beneficiile ardeiului iute pentru sănătate

Berbec O săptămînă reuşită în ceea ce priveşte negocierile de orice fel, fie că e vorba de o mărire de salariu sau de realizarea unor planuri împreună cu persoana iubită. Taur Urmează o săptămînă a reluărilor: proiecte reîncepute de la zero, acţiuni care trebuie regîndite, cuvinte care trebuie repetate pînă sînt înţelese. Gemeni Săptămîna se va caracteriza printr-o lipsă totală de sincronizare cu tot ceea ce este în jur. O agendă bine pusă la punct se va dovedi o adevărată binecuvîntare. Rac O săptămînă foarte favorabilă dialogului. Orice probleme aţi avea cu cei din jur, orice conflicte, deschise sau latente, acum este momentul să le puneţi în discuţie. Leu Profesia va fi pe primul plan. Relaţia cu superiorii va fi un pic tensionată. Trebuie să mai renunţaţi puţin la orgoliu şi să acceptaţi că nu sînteţi perfecţi. Fecioara Vă veţi concentra foarte mult asupra familiei în zilele următoare. O rudă apropiată vă va cere un ajutor financiar. Vor apărea şi multe cheltuieli legate de casă. Balanţă Faceţi multe eforturi pentru a vă remarca profesional. Veţi avea spor în tot ce întreprindeţi, cu condiţia să vă faceţi un program de lucru eficient. Scorpion Multe discuţii legate de bani vor transforma săptămîna într-o continuă negociere. Proiectele pot da rezultate foarte bune, dar va fi nevoie să luptaţi mult pentru ele. Săgetător Veţi fi nevoiţi să învăţaţi să comunicaţi mai bine cu partenerul de cuplu. Atenţie şi la serviciu, o vorbă scăpată fără judecată vă poate face necazuri. Capricorn Veţi fi creativi şi spontani în relaţia de cuplu. Din păcate, această stare va avea efecte negative asupra planului profesional: mintea nu vă stă deloc la muncă. Vărsător Veţi fi cam dezorientaţi în ceea ce priveşte situaţia profesională. Veţi primi tot felul de propuneri. Mai bine însă ar fi să vă concentraţi asupra serviciului actual. Peşti Pe primul plan va fi dragostea. Grijile financiare vor trece pe planul al doilea. Nici profesia nu vă va stresa prea mult. Să fiţi atenţi la relaţiile cu prietenii.

Ingrediente: 5-6 cartofi, 1-2 morcovi, 2 castraveţi proaspeţi, o ceapă, un borcan cu mazăre verde, 400 gr calmar, maioneză de post. Mod de preparare: Cartofii şi morcovii se fierb, se lasă la răcit, după

care se curăţă şi se taie cubuleţe. Calmarii se fierb 34 minute apoi se taie pai. Castraveţii proaspeţi se taie cubuleţe, iar ceapa se taie mărunt. Se amestecă toate ingredientele, se pune mazărea verde şi maioneza. Se amestecă bine.

În împărăţia florilor cu Tatiana Fotea

Cinci moduri de a reda plantelor luciul natural La fel ca toate suprafețele din casă, frunzele atrag praful. De asemenea plantele filtrează praful din aer cu ajutorul procesului lor de transpirație. Ștergerea frecventă a prafului de pe frunze nu numai că le redă strălucirea, ci le și îmbunătățește transpirația și procesul de fotosinteză. Iată cîteva dintre cele mai indicate produse cu care poți șterge frunzele plantelor pentru a-și recăpăta luciul. 1. Mixtura de lapte Este o metodă simplă și ușor de folosit. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai lapte și apă la îndemînă. Acestea se amestecă în doze egale, iar soluția rezultată se aplică pe frunzele plantei. Efectul este unul miraculos, plantele redobîndindu-și rapid luciul natural. 2. Apa și săpunul O metodă care te ajută să le redai frunzelor strălucirea de altădată o găsești tot în gospodăria ta. Se ia un recipient în care se adaugă apă și săpun. Atenție! Ph-ul săpunului trebuie să fie neutru. În acest fel, vei fi sigur că planta nu va avea de suferit. În urma amestecării timp de cîteva minute a apei și săpunului rezultă o soluție cu care vei trata frunzele plantei. Soluția se aplică pe o cîrpă sau pe un șervețel. Un alt lucru de care trebuie să ții cont este felul în care ștergi planta. Amestecul va fi aplicat cu blîndețe pe frunze, evitîndu-se mișcări-

le bruște și brutale. 3. Maioneza S-a dovedit că tratarea frunzelor plantelor cu maioneză le redă acestora luciul natural. Procedura este la fel de simplă ca și exemplele anterioare. Cu ajutorul unui prosop de hîrtie, maioneza se distribuie uniform și cu grijă pe suprafața frunzelor, iar efectele se vor vedea în scurt timp. Pe lîngă faptul că își recapătă strălucirea, planta va atrage pe viitor mai puțin praf. 4. Cojile de banană În peste 99% din cazuri aruncăm cojile de banană imediat după ce consumăm fructul. Puţini știu că aceste coji au anumite întrebuințări, inclusiv cea de a readuce strălucirea frunzelor plantelor. Se ia coaja de banană și se freacă, cu partea interioară, plantele care și-au pierdut luciul frunzelor. Uleiul natural conținut în coajă

PP Expresul Publicaţie de informaţii, analiză şi opinii Editor: SC Miraza SRL IDNO: 1003609009231 Fondator: Cristian Jardan Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Redactor-șef: Ina Landa Secretar de redacţie: Vitalie Harea Redactori: Natalia Junghietu, Tudor Josanu Contabil-şef: Angela Covaliov Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Tiraj total: 2800 ex. P - publicitate, PP - publicitate politică Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: 0236 28575, 0236 23742 Mobil: 069042758, 079389088 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com Subredacţia Călăraşi: str. Eminescu 33 Tel.: 0244 22878, 069906846

va lubrifia frunzele, care vor arăta impecabil. În plus, acesta va răspîndi prin casă o aromă îmbietoare. Se recomandă folosirea cojilor de banană cel puțin o dată pe săptămînă sau de cîte ori se observă că frunzele sînt triste și lipsite de viață. 5.Ceara din comerț Nu putem trece cu vederea nici diferitele tipuri de ceară care se găsesc în comerț. Cu toate că această metodă la fel poate avea un rezultat impecabil asupra aspectului plantelor noastre de cameră, nu trebuie să uităm că ceara are rolul de a acoperi porii plantelor, iar acest lucru face imposibilă hidratarea frunzelor și schimbul de gaze.

Ardeiul iute este un aliment foarte căutat pentru digestie, este antiseptic, conţine o mare cantitate de vitamina C şi beta-caroten. Numai că, uneori, consumat în exces, poate crea arsuri, iritaţii ale sistemului digestiv sau chiar ulcer gastro-duodenal. Pudra de ardei iute uscat are cele mai mari proprietăţi vindecatoare, iar acizii care cauzează efectele negative sînt eliminaţi. Ardeiul iute poate regla tensiunea arterială, întăreşte inima, arterele şi nervii. Dacă, în cazul unei gripe, se consumă puţin ardei iute, boala va dispărea. Ardeiul iute este bun şi în cazul nasului înfundat. E simplu: puneţi un ardei iute tăiat în dreptul fiecărei nări şi inspiraţi adînc. Sub formă de pudră, ardeiul iute poate fi utilizat şi pentru vindecarea rănilor, a infecţiilor apărute la nivelul gingiilor, eliminînd durerile şi abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuţa de dinţi pudră de ardei iute şi se spală dinţii. Gargara cu soluţie de ardei iute este benefică în cazul durerilor de gît. Tinctura de ardei iute este folosită contra alcoolismului. Se mărunţesc 2-3 ardei iuţi şi se amestecă cu 100 ml alcool. Se lasă la macerat timp de 14 zile, la temperatura camerei, agitîndu-se din cînd în cînd, după care se filtrează. Se iau 5-10 picături de tinctură de ardei iute, zilnic. O jumătate de ardei iute pe zi are şi efecte stimulente asupra sistemului nervos, creînd o stare de bună dispoziţie. Tinctura de ardei iute este folosită şi împotriva căderii părului. Este important ca ea să nu fie prea puternică şi să nu existe răni, bubiţe pe pielea capului. Ardeiul iute se toacă mărunt, se pune într-un borcan pînă la un sfert din volumul acestuia, după care se completează cu alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 12 zile, apoi se filtrează prin tifon şi se pune în sticluţe închise la culoare. Se fac fricţionări, timp de zece minute, la rădăcina părului, o dată pe zi, cu soluţia obţinută din o linguriţă din această tinctură amestecată cu 2-3 linguriţe de apă. Dezavantajul tratamentului e că produce o senzaţie de arsură.

Întrebarea vină n-are În campania electorală pentru alegerea primarului satului Morenii Noi, raionul Ungheni, Partidul Democrat a promis că va oferi satului un microbuz în cazul în care va cîştiga candidatul formaţiunii respective. Oamenii au crezut şi au ales candidatul PD. A trecut de atunci o lună şi jumătate, iar microbuzul promis aşa şi nu a mai ajuns în sat. În cine să mai avem încredere oare? Alegătorii satului Morenii Noi Am contactat-o pe Ludmila Guzun, preşedinta organizaţiei teritoriale Ungheni a Partidului Democrat, pentru a ne face explicaţiile de rigoare. „Într-adevăr, s-a promis un microbuz pentru Morenii Noi. Dar acesta va fi oferit primăriei şi cel ce va decide ce va face cu el va fi primarul nou-ales”, ne-a spus dînsa, după care a subliniat: „Microbuzul promis va ajunge

la Morenii Noi. Conducerea de vîrf a partidului a confirmat încă o dată, acum două săptămîni, acest fapt. Dar durează pînă vor fi făcute toate formalităţile care se impun. E vorba de o achiziţie, de înregistrare a microbuzului, de perfectare a numeroase acte etc.”. Fiind rugată să spună, totuşi, cel puţin orientativ, cînd va ajunge microbuzul la Morenii Noi, Ludmila Guzun a menţionat că, cel mai probabil, după Anul Nou, în luna ianuarie, promiţînd, totodată, că „Expresul” va fi anunţat neapărat despre acest eveniment.

Aveţi întrebări? Telefonaţi la 0236 28575 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: unexpres@gmail.com Vom încerca să găsim răspunsul la orice întrebare care vă frămîntă.

Calendar creștin-ortodox | 24 – 30 decembrie Luni Sf. Cuvioşi Daniil Stîlpnicul, Luca Stîlpnicul, Nicon. Marţi Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei; Sf. Mc. Alexandru. Miercuri Sf. Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie, Orest; Sf. Cuvioşi Arcadie, Arsenie; Sf. Irh. Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Joi Sf. Mucenici Tirs, Levchie şi Calinic. Vineri Sf. Mc. Elefterie; Cuv. Trifon; Sf. Irh. Ştefan. Sîmbătă Sf. Pr. Agheu; Sf. Teofana Împărăteasa. Duminică Duminica XXX (a Sfinţilor Strămoşi după trup ai Domnului). Sf. Pr. Daniil şi trei tineri: Anania, Azarie, Misail. Ziua hirotoniei Prea Sfinţitului Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni.

Prognoza meteo | 24 – 30 decembrie 24 decembrie: noaptea - -6° (cer posomorît, zăpadă slabă); ziua -5° (cer posomorît). 25 decembrie: noaptea - -11° (cer posomorît); ziua - -11° (cer noros). 26 decembrie: noaptea - -20° (cer senin); ziua - -8° (cer puţin noros). 27 decembrie: noaptea - -10° (cer senin); ziua - -4° (cer puţin noros). 28 decembrie: noaptea - -13° (cer puţin noros, zăpadă slabă); ziua - -2° (cer puţin noros, zăpadă slabă). 29 decembrie: noaptea - -8° (cer puţin noros, zăpadă); ziua - 0° (cer noros, zăpadă puternică). 30 decembrie: noaptea - -6° (cer noros, zăpadă puternică); ziua +1° (cer puţin noros, zăpadă).

Bancuri Doi copilaşi îşi petrec noaptea la bunicii lor. Cînd vine ora de culcare, cei doi îngenunchează lîngă pat pentru a-şi spune rugăciunile. Cel mic începe să se roage, ţipînd cît îl ţin plămînii: - Mă rog pentru o bicicletă nouă, mă rog pentru iPhone, mă rog pentru... - De ce ţipi aşa tare, îl ghionteşte fratele mai mare, Dumnezeu nu e surd. - Dumnezeu nu e surd, dar bunica este... Şeful către noua sa angajată: - Dumneata eşti noua dactilografă? întreabă şeful pe noua angajată. - Da, domnule. - Ce maşină preferi ? - Mercedes.

Expresul NR 252  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you