Page 1

Ştirea săptămînii (de pe Expresul.com)

IMPORTANT!

Modă nouă de garduri. Repede şi aproape degeaba Timp de o săptămînă, reportajul respectiv, pe care aţi putut să-l citiţi şi în numărul trecut al „Expresului”, a fost accesat de aproape 600 de ori. În topul celor mai citite ştiri se află şi reportajul „Compania MIR despre Ungheni: orașul în care Europa se întîlnește cu URSS”.

Din motive tehnice, numărul următor al „Expresului” va apărea peste o săptămînă, pe 20 octombrie. Îi asigurăm pe abonaţii noştri că vor primi, pînă la finele anului curent, toate numerele de ziar, prevăzute în contractul încheiat cu Poşta Moldovei, adică 48. Astfel, dragi cititori, „Expresul” va veni în casele dumneavoastră chiar şi în ajun de an nou, pe 28 decembrie, deşi, iniţial, acel număr ar fi trebuit să-l primească abonaţii din anul viitor.

Echipa „Expresul” cere scuze pentru incomodităţi

Expresul Vineri, 5 octombrie 2012 | Anul V, NR 37(242)

Ziarul de care ai nevoie | Apare în raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călărași

Milioane de lei au pornit spre Ungheni Peste 11 milioane de lei vor fi asimilate, la acest sfîrşit de an, de către primăria Ungheni. Banii, în marea lor majoritate, proveniţi de la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova şi Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, vor fi utilizaţi la reparaţia unor străzi din oraş şi, respectiv, la reparaţia Palatului culturii. Pe 21 septembrie, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a semnat un acord de grant cu Fondul de Investiţii Sociale din Moldova privind finanţarea subproiectului „Reparaţia unor porţiuni de drum din oraşul Ungheni”, valoarea totală a căruia este de 6.538.396 lei. Contribuţia primăriei va fi de circa 2 milioane de lei. Astfel, vor fi reparate capital străzile Bernardazzi şi Hasdeu. „Drumul renovat va permite fluidizarea traficului în zona pieţei din regiune şi va crea condiţii mai bune atît pentru pietoni, cît şi şi pentru conducătorii auto. Totodată, va permite prestarea unor servicii de calitate de către transportul public”, a menţionat primarul. În aceeaşi zi de 21 septembrie, a fost semnat şi contractul achiziţional cu Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, care prevede finanţarea unui proiect privind reparaţia Palatului culturii din Ungheni, în valoare totală de 3.998.400 lei. Graţie aces-

tor bani, va fi efectuată reparaţia capitală a comunicaţiilor inginereşti (apeduct, canalizare, electricitate), a sălilor de sport şi de dans, a sălii mici de spectacole, vor fi restabilite grupurile sanitare. Toate acestea vor permite, ulterior, transformarea Palatului culturii din Ungheni într-un centru cultural multifuncţional de importanţă regională, a remarcat Alexandru Ambros. Apropo, la 6 iunie 2007, Vladimir Voronin, pe atunci preşedinte al R.Moldova, fiind într-o vizită de lucru la Ungheni, a promis 20 de milioane de lei pentru reparaţia capitală a Palatului culturii, construcţia căruia a început pe vremea cînd domnia sa era preşedinte al executivului raional Ungheni. Dar, după pierderea suferită la Ungheni de către comunişti în alegerile locale din 2008, Voronin s-a răzgîndit. Implementarea celor două proiecte va începe în cel mai scurt timp. Lucia Bacalu

PP Expresul

Ştiri de pe Expresul.com

Publicaţie de informaţii, analiză şi opinii Editor: SC Miraza SRL IDNO: 1003609009231 Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Redactor-șef: Ina Landa Secretar de redacţie: Vitalie Harea Redactor: Natalia Junghietu Contabil-şef: Angela Covaliov Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Tiraj total: 2800 ex. P - publicitate, PP - publicitate politică Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: 0236 28575, 0236 23742 Mobil: 069042758, 079389088 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com

Cel mai bun maistru pădurar vine de la Nisporeni Mihai Merlan, angajat al Întreprinderii silvice „Nisporeni-Silva” a fost declarant cel mai bun maistru pădura din R.Moldova. Şi asta, după ce a concurat, alături de alţi 22 de colegi, la o competiţie republicană pentru titlul de „Cel mai bun maistru pădurar”. Şi-a pus în aplicare toate cunoștințele, experienţa şi a cîştigat: o diplomă de gradul I şi un premiu bănesc în valoare de 2000 de lei.

Prins în flagrant Un asistent social din Sipoteni, Călăraşi a fost prins în flagrant în timp ce lua 1800 de lei de la un beneficiar de ajutor social. Victima a declarat că, din momentul în care a început să primească acest ajutor, asistentul i-a dat de înţeles că, o dată la patru luni, va trebui să-i dea lui banii, dacă vrea să primească ajutorul şi în continuare. Dacă îi va fi demonstrată vina, asistentul social riscă o pedeapsă de la 3 la 7 ani de puşcărie şi o interdicţie de a ocupa funcţia de asistent timp de 2-5 ani.

Au încercat să treacă Prutul cu un pistol cumpărat ilegal din Ungheni Arma a fost găsită ascunsă sub un teanc de documente, în torpedoul unui Opel Astra cu numere de înmatriculare de Iași, la punctul vamal Sculeni. Pistolul Rohmrg-88, găsit de agenții de frontieră, era încărcat cu cinci cartuşe cu bile de cauciuc. Cei doi tineri aflaţi în automobil, au declarat că au cumpărat arma de la niște cunoștințe din Ungheni. Nici unul dintre ei nu avea permis de port-armă. Pentru fapta lor, riscă o amendă de pînă la 16000 de lei sau între 4 și 6 ani de pușcărie.

Ziua de azi Cu 510 ani în urmă, pe 5 octombrie, Cristofor Columb descoperă CostaRica, una dintre cele mai mici ţări din America Centrală, cu o populaţie de 4,5 milioane de cetăţeni şi o densitate de 210 locuitori/km p. Majoritatea - 63% - locuiesc în oraşe. Economia se bazează pe turism şi agriculută. Produsul intern brut constituie 10,9 mii dolari pe cap de locuitor.

Știri expres Nici vorbă de festival al vinului Deşi autorităţile centrale declară că, în acest an, Ziua Naţională a Vinului va avea loc pe 6 şi 7 octombrie la Chişinău, iar în centrele raionale – duminică, 7 octombrie, se pare că şefii locali nu prea ţin cont de aceasta. Şi la Ungheni, şi la Nisporeni, şi la Călăraşi, pe 7 octombrie, va fi linişte şi pace. Nici vorbă de festival al vinului! La Ungheni, de exemplu, Festivalul recoltei şi promovării tradiţiilor populare, care era organizat, tradiţional, în locul celui al vinului, nu va mai avea loc, aşa cum n-a avut loc nici sărbătoarea „Secerişul”. „Festivalul nu se va desfăşura, din cauza rezultatelor modeste şi indicatorilor pe care i-am obţinut, împreună cu producătorii agricoli. Un factor nefast a fost seceta”, a explicat pentru „Expresul” Anatol Arhire, vicepreşedintele raionului Ungheni, şef al Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie. În plus, a adăugat dînsul, bugetul raional este auster şi „impune acţiuni de economisire a banilor”. Cu toate acestea, Anatol Arhire s-a arătat încrezut că bilanţul agricol al anului 2012 va fi făcut în mod festiv, în luna noiembrie, de Ziua agricultorului. Deocamdată, nu a fost stabilită nici agenda, nici data exactă exactă a evenimentului. Dînsul însă a dat asigurări că munca plugarilor nu va fi trecută cu vederea, iar Festivalul recoltei şi promovării tradiţiilor populare va avea loc în 2013. Nici în raionul Nisporeni Ziua Vinului nu se va sărbători. ”Anul agricol a fost greu, nu avem chef de sărbători”, a declarat Grigore Florea, șeful Secției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni. Producătorii agricoli deja au fost anunțați despre contramandarea evenimentului. Punctul final al anului agricol va fi, totuși, pus, dar în în cea de-a patra duminică a lunii noiembrie, de Ziua Agricultorului. ”Pînă atunci, și vinul va reuși să se așeze mai bine”, a adăugat șeful Secției Agricultură Nisporeni. Călărăşenii au mai mult noroc. Pe 13 octombrie, se sărbătoreşte hramul oraşului, astfel că, profitînd de acest eveniment, este organizată, tradiţional, şi sărbătoarea „Toamna de aur”. Nu va fi o excepţie nici în acest an. (Ina Landa)

În loc de vrăbii, a împuşcat un consătean Un locuitor al satului Vărzăreştii Noi din raionul Călăraşi l-a rănit grav pe un consătean al său. Ultimul, cu o rană penetrantă a unui plămîn, este internat în spital. Potrivit surselor poliţieneşti, tînărul, fiind în ospeţie la un prieten, la un moment dat ar fi luat de pe perete puşca pneumatică a acestuia, începînd să tragă în vrăbiile din copacii din preajmă. Tocmai atunci, pe alături trecea un bărbat. Un glonte l-a nimerit chiar în piept. Veniamin Gilan, responsabil pentru relaţii cu presa din cadrul Comisariatului de Poliţie Raional Călăraşi, a declarat că, în cazul în care tînărul va fi găsit vinovat, îl aşteaptă ani grei de puşcărie. (Tudor Josanu)


2 Expresul Vineri, 5 octombrie

Un milion de volume, învelite în piele ecologică, donate de Guvernul român, vor fi distribuite în următoarele trei luni în toate bibliotecile din R. Moldova. Cărţile urmează să ajungă în 1500 de biblioteci publice şi alte 1500 de biblioteci şcolare. Colecţia întruneşte 187 de titluri de carte de autori celebri, care se regăsesc în programele şcolare la literatura română şi cea universală. Valoarea este estimată la circa 250.000 de euro. (Adevarul.ro)

Actual Sport

Un deschizător de drumuri într-o lume din ce în ce mai complicată A absolvit Universitatea de Stat din Tiraspol, facultatea biologie şi chimie. Are gradul didactic II şi este, în prezent, profesor la Liceul „Boris Cazacu” din Nisporeni, instituţia pe care a absolvit-o cu ani în urmă. Mihai Stamati, căci despre el e vorba, provine dintr-o familie simplă, de ţărani, cu patru copii din satul Bălăneşti. A reuşit, prin muncă şi peseverenţă, să-şi făurească propriul destin. L-am rugat, în ajunul Zilei pedagogului, să ne răspundă la cîteva întrebări. Ce înseamnă, în concepţia dumneavoastră, să fii un pedagog bun? În primul rînd, să fii un deschizător de drumuri într-o lume din ce în ce mai complicată, să ştii să menţii continuu atenţia elevilor, deşteptîndu-le interesul pentru tot ce e nou. Profesorul trebuie să fie un bun artist, un om cu o bogătă cultură şi cu imensă dragoste pentru ceea ce face. Avea perfectă dreptate Fr.W.Forster care, la timpul său, afirma: „Cine vrea să se închine meseriei de dascăl, trebuie să ştie că pregătirea lui cea mai

însemnată rezidă în educaţia voinţei”. Sînteţi un profesor sever şi exigent? Pledez pentru o educaţie fără constrîngere. Mă strădui ca tot ce predau elevilor să fie dominat de o plăcută varietate. Totodată, sînt adeptul disciplinei, fără de care rezultatele ar fi minime. Care ar fi misiunea principală a profesorului? Să-l ajute pe elev să-şi creeze o ierarhie de valori şi să-i sădească în conştiinţă trainice sentimente patriotice. Pe lîngă faptul că le predaţi

Stimaţi pedagogi! În numele Consiliului raional Nisporeni şi al meu personal, vă aduc cele mai sincere urări de sănătate, bunăstare, armonie sufletească şi bucurii, cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţămînt. Dumneavoastră sînteţi cei care, zi de zi, cu dragoste şi devotament, contribuiţi la educaţia tinerei generaţii, formînd potenţialul de înnoire al raionului, dar şi al ţării. Seminţele de omenie şi nobleţe pe care le răsădiţi neostenit în sufletele discipolilor dumneavoastră să găsească sol fertil şi să înflorească, peste ani, în oameni instruiţi, competenţi, cu gînduri senine şi realizări frumoase. Recunoştinţa şi respectul generaţiilor tinere, la educarea cărora contribuiţi zi de zi, să nu întîrzie să vină. Să vă bucuraţi de aprecierea şi stima pe care le meritaţi din plin. Cu multă consideraţiune, Vasile Bîtca, preşedintele raionului Nisporeni Stimaţi pedagogi, Dumneavoastră sînteţi cei care contribuiţi la formarea potenţialului nostru uman, fără de care nu se poate dezvolta nici o ţară. Prin aceasta, activitatea dumneavoastră este una creatoare. Prin virtutea şi nobleţea cu care sînteţi înzestraţi, aprindeţi zilnic noi luminiţe în sufletul copiilor, astfel înscriindu-vă în nemurire. Stimaţi pedagogi, vă mulţumim pentru că rămîneţi în continuare altare ale sacrificiului spritual şi modele de competenţă profesională, prin care se creşte viitorul ţării. Vă dorim sănătate şi prosperitate, optimism şi noi realizări fructuoase, munca să vă fie răsplătită din plin prin recunoaşterea socială, să găsiţi continuu satisfacţie în nobila dedicaţie pentru formarea competenţelor noilor generaţii dornice de a se conforma realităţilor timpului. Cu stimă, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni Pe 1 octombrie, împreună cu întreaga comunitate internaţională, am sărbătorit Ziua persoanelor în etate. Din partea mea, vă adresez cele mai cordiale şi sincere felicitări cu prilejul zilei internaţionale a oamenilor în vîrstă, care a devenit deja o tradiţie. În această zi semnificativă, permiteţi-mi să-mi exprim stima şi profunda admiraţie faţă de succesele înregistrate pe parcursul anilor de către dumneavoastră pe tărîmul în care aţi activat, succese care denotă alese calităţi sufleteşti, voinţă puternică, dragoste de patrie şi viaţă. Urîndu-vă sănătate, vă asigur că şi pe viitor vom depune toate eforturile întru protejarea socială a oamenilor în vîrstă. Vă felicit cu această ocazie, dorindu-vă ca nu numai ziua de 1 octombrie să fie pentru dumneavoastră sărbătoare, dar şi fiecare zi. Cu admiraţie, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni

elevilor chimia, ce alte preocupări mai aveţi? Cînd mă odihnesc de chimie, ascult muzică, răsfoiesc o carte, privesc televizorul sau muncesc fizic. Ce e sfînt şi frumos în cariera de pedagog a domnului Mihai Stamati? Sfînt este sistemul periodic al elementelor chimice, iar frumosul îl reprezintă discipolii mei. În zilele noastre, se pune accentul pe valorile materiale, pe bunăstare... Aşa este. Din punctul meu de vedere, cel mai de valoare sînt cunoştinţele, căci ele nu au preţ. Asta ar trebui să înţelegem cu toţii. Ce fisuri întrezăriţi în educarea tinerei generaţii în această perioadă interminabilă de tranziţie? O adevărată tragedie o constituie plecarea în masă a părinţilor peste hotare, copiii rămînînd în seama rudelor, iar de mul-

te ori chiar singuri, fără supraveghere. Noi, profesorii, ne străduim să-i îndrumăm pe calea cea dreaptă, însă ne ciocnim de multiple probleme. Părinţii le trimit copiilor bani cu duiumul, încît aceştia îşi permit să vină la şcoală cu taxiul. E o tendinţă periculoasă, căci aceşti copii, de la un timp, încep să creadă că nu este obligatoriu să „se rupă” învăţînd, deoarece părinţii vor avea grijă să le cumpere diplome sau locuri de muncă mai bune. Care este cea mai frumoasă amintire din activitatea dumneavoastră de pedagog? Invit un elev în faţa clasei şi-l rog să găsească hidrogenul în sistemul periodic pentru a-l caracteriza după poziţia ce o ocupă în sistem. Se lasă un moment de linişte, după care elevul zice: „Cer scuze, domnule profesor, dar eu nu pricep nici o boabă în harta asta a matale”. Care, credeţi, este fundamentul unei educaţii sănătoase?

Relaţia părinţi-copii-profesori-societate. Să nu uităm că de educaţia corectă a copiilor va depinde bunăstarea noastră de mîine. Un exemplu ar trebui să fie pedagogul care educă, în primul rînd, prin ceea ce este el însuşi. Marele Nicolae Iorga, şi el cîndva profesor, spunea că şcoala este tot ce vezi şi tot ce auzi. Eu aş continua cu un alt gînd al lui: şcoala cea mai bună e cea în care înveţi, înainte de toate, a învăţa. Consideraţi că la Liceul „Boris Cazacu” profesorii şi părinţii au făcut front comun pentru a asigura un proces educaţional veritabil şi eficient? Da. Anume datorită acestei conlucrări, liceul nostru poate concura şi obţine rezultate frumoase la nivel raional, republican şi chiar internaţional. Ce planuri are profesorul Mihai Stamati?

Să fiu cît mai receptiv la schimbările din învăţămînt şi societate, să merg într-un pas cu descoperirile din domeniul chimiei, deşi, cu cît ştii mai multe, îţi dai seama cît de puţin ştii. Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru colegii de breaslă cu ocazia Zilei profesionale? Unul laconic: vă doresc sănătate, optimism, perseverenţă şi multă voie bună. Să aveţi răbdare şi înţelegere din partea elevilor, să fiţi mereu sătui de succese şi flămînzi de insuccese. Grigore Drăgan

Despre inimă, din toată inima, de la viitorii medici actualilor medici Un eveniment inedit, spectaculos şi emoţionant s-a produs, pe 28 septembrie, în ajunul Zilei mondiale a inimii, la Spitalul raional din Ungheni. Cu gînduri bune, sfaturi și recomandări pentru o inimă sănătoasă a venit către medicii de aici un grup de elevi de la Colegiul de medicină. Viitorii medici, ghidați de profesoara și diriginta lor, Ana Spînu, au desfășurat, chiar în sala în care decurgea ședința ordinară a doctorilor, un flashmob cu genericul ”Universul inimii”. În doar cîteva minute, tinerii în halate albe, cu inimioare roșii prinse în piept, au reușit să le creeze colegilor lor mai mari o bună dispoziție de lucru, aducîndu-le în dar pînă și dulciuri sub formă de inimioare. ”Inițiativa de a organiza această activitate vine din adîncul inimii pentru oamenii în ha-

late albe. Ne-am dorit să le creăm o sărbătoare și o bucurie, căci o inimă fericită este și sănătoasă”, a menționat Ana Spînu, profesoară de „Bazele asistenței medicale” la Colegiul de medicină din Ungheni. Dînsa, împreună cu elevii săi, s-a arătat ferm convinsă că inima nu este doar un ”motor” pentru sînge, ci un organ complex, care gîndește, iubește, comunică și transmite energie. ”Nu întîmplătoare este fraza: a trecut totul prin inimă, iar atunci cînd ne dorim să spunem ceva foarte impor-

tant ducem mereu mîna spre inimă”, a remarcat Ana Spînu. Acțiunea elevilor a fost aplaudată de cei prezenţi, fiind înalt apreciată şi de către conducerea spitalului. „Am rămas emoționată pînă la lacrimi și vreau să-i mulțumesc din toată inima colegei noastre, Ana Spînu, precum şi discipolilor ei, pentru

surpriza frumoasă ce ne-au făcut-o”, a declarat Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni. Dînsa a remarcat că asemenea acțiuni ar trebui să fie prezentate și în alte instituții, pentru a sensibiliza populația în ceea ce privește modul sănătos de viață. Ina Landa

Printre cei mai buni Călărăşenii moldoveni în Călăraşii României la dame în Republica Moldova Timp de trei zile, 22 de persoane - funcţionari publici,

Serghei Nicul, preşedintele Asociaţiei raionale a jocului de dame Ungheni, candidat de maestru, a repurtat o nouă victorie la un prestigios turneu naţional. Dînsul s-a clasat pe locul III la Turneul republican la jocul de dame în memoria marelui jucător Valeriu Racu, care s-a stins din viață în 2011. De notat că Valeriu Racu a fost, de-a lungul vieții, prim-vicepreședinte al Academiei Naționale de Șah din Moldova, prefect interimar și subprefect al muncicipiului Chișinău. Într-o luptă acerbă, în care s-au inclus 22 dintre cele mai sonore nume ale jocului de dame din R.Moldova, multipli campioni şi premianţi ai unot competiţii europene şi mondiale de prestigiu, ungheneanul Serghei Nicul nu s-a pierdut cu firea. Cu 9 puncte la activ şi un coeficient destul de mare, dînsul a reuşit să ajungă în eşalonul de sus, plasînduse pe treapta a treia a podiumului. Turneul republican la jocul de dame în memoria lui Valeriu Racu a fost organizat de către Academia Naţională de Şah din Moldova, pe 23 septembrie curent, fiind la prima sa ediţie. Serghei Nicul este recunoscut printre cei mai puternici jucători de dame din republică, el ajungînd de şapte ori în faza finală a campionatului naţional la jocul de dame, fiind campion al R.Moldova la dezlegări în 1991. Anul 2012 este unul deosebit pentru el. Fiind născut în 1956, dînsul a împlinit 56 de ani! Lucia Bacalu

agenţi economici şi reprezentanţi ai societăţii civile din Călăraşi, s-au aflat în Călăraşii României. Ei au participat la manifestările prilejuite de Ziua municipiului Călăraşi, oraş înfrăţit cu Călăraşii Republicii Moldova. Potrivit primarului de Călăraşi basarabean, Nicolae Melnic, delegaţia moldoveană a participat la un vast şi divers program. Dînsul s-a declarat satisfăcut că oraşul Călăraşi din R.Moldova a devenit membru al unei asociaţii internaţionale, create în acea perioadă, cu titulatura „Oraşe fără frontiere”, din care mai fac parte oraşele Bielsk Podlaski din Polonia şi Svetlogorsk din Belarus. Printre obiectivele principale ale asociaţiei se numără dezvoltarea autonomiei locale reale, în conformitate cu Carta Europeană a Autonomiei Locale. Asociaţia va face paşi concreţi şi în vederea dezvoltării relaţiilor economice, culturale şi de altă natură între membrii ei. Tot în acele zile, s-a desfăşurat şi prima ediţie a Festivalului colectivelor artistice din cele patru oraşe în-

frăţite. Ansamblul călărăşean „Codrenii”, potrivit primarului Nicolae Melnic, a prezentat cel mai reuşit program. De notat că festivalul respectiv a fost transmis în direct de postul de televiziune românesc OTV. Ilie Rău, preşedintele raionului Călăraşi, a declarat că a rămas impresionat de Forul Economic desfăşurat în cele trei zile. Oaspeţii au luat cunoştinţă de activităţile mai multor agenţi economici din judeţul Călăraşi, România. Au fost trasaţi şi paşi concreţi de dezvoltare a unor relaţii economice. Pe 13 octombrie, cînd oraşul Călăraşi din R. Moldova îşi va sărbători hramul, iar raionul va marca sărbătoarea „Toamna de Aur”, aici vor poposi oaspeţi din oraşul cu acelaşi nume de peste Prut. Tudor Josanu


Actual Opinii

Exportul de vin produs în R. Moldova a crescut cu 21,4% în acest an. În perioada ianuarie -septembrie, a fost exportat vin în valoare de 100 de milioane de dolari. Cea mai mare creștere a exporturilor a fost înregistrată în China – 288%. Au crescut şi exporturile de vin în Rusia, Polonia şi România - cu 50%. Exportul de vin în Belarus a crescut cu 11%. (Jurnal.md)

3 Expresul Vineri, 5 octombrie

Jurnalul din tren

Cine e cel mai patriot dintre patrioţi? Stau în tren. Nu departe de mine - un grup format din patru bărbați de vîrste diferite. Joacă “bilot”, un joc de cărți foarte popular pe meleagurile moldave. Printre “tărţ” şi “băla”, discuția o ia pe făgașul… patriotismului. Unul dintre jucători îl întreabă pe cel mai tînăr dintre ei de ce poartă la mîna dreaptă o panglică în culorile drapelului de stat? Deoarece se consideră patriot, îi răspunde acesta, explicînd că a preluat obiceiul respectiv din SUA, unde a fost să muncească în cadrul programului “Work & Travel”. “Acolo “vobșă” (în general – n.n.) în fața fiecărei case stă flagul Americii şi ei au grijă de dînsul. Iaca acolo patrioți, nu la noi - stau flagurile astea rupte pe la primării sau pe la diferite „ucirijdenii” (instituții -n.n.), spune băiatul, punînd un as pe tabla de joc.

“Băi, cu panglica nu faci patriotism. Și ce dacă porți o panglică la mînă sau la fund? Cu asta nu “dacajăști” (demonstrezi – n.n.) că ești patriot”, i-o taie un camarad de joc, în vîrstă de vreo 45-50 de ani. „Eu cred că patrioți sîntem noi, cei care am rămas la coarnele plugului şi sîntem mulşi, presați şi batjocoriți de toți cei de la conducere. Da noi - „kak nazlo” (în ciuda a toate – n.n.) - creştem pîinică pentru țara asta”, mai adaugă omuleanul. Aici, în discuție intervine un alt tînăr care, din cîte am dedus, muncește peste hotare. “Asta voi sînteți patrioți? Patrioți sîntem noi, cei care plecăm în străinătate şi trimitem bani acasă. Din „rămînențele (remitenţele – n.n.)” astea ale noastre se face “tăt bujătu” (bugetul – n.n.) statului. Chiar şi la televizor spuneau că, datorită nouă, celor de

Constantin Uzdriș costicauzdris@yahoo.com

după graniță, Moldova mai trăieşte şi că boşii de la conducere pot să-şi cumpere maşini ca să-i întîlnească pe ceilalți boşi de după hotare”, exclamă tînărul oarecum revoltat. Cel de-al patrulea jucător, un bărbat în vîrstă de 38-40 de ani, intră şi el în vorbă. Foarte calm, le spune celorlalţi: “Ce știți voi despre patriotism, băieți? Voi n-ați trecut prin ceea ce am trecut noi în 89-90, cînd KGB-ul era la fundul nostru, da noi ceream în piață libertate, limbă şi alfabet. Mai apoi am stat în tranşee la Nistru… Iaca unde e patriotis-

mul, nu în bani sau în cordele”. Discuția ar fi continuat la nesfîrșit, dacă unuia dintre jucători nu i-ar fi venit 4 Jokeri (cea mai mare combinație posibilă în acest joc). În acel moment, cu toţii au rămas uluiţi: unii - de bucurie, alții - de indignare. Iată așa s-a terminat discuția despre patriotism în trenul Chișinău-Ungheni. Niciodată nu mi-am imaginat că un lucru atît de simplu şi atît de firesc la prima vedere poate fi atît de complex la definire şi abordare. Nici pînă acum nu pot spune care este mai patriot dintre cei patru drumeți. Oare al cui cîntar ar putea trage mai tare? Am înţeles însă de ce avem atît de multe partide. Deoarece avem oameni care gîndesc în mod diferit. De fapt, am înțeles de ce avem atît de multe opinii. Deoarece avem atît de multe partide şi lideri politici. Iar dacă e să fiu şi mai explicit, nu am înțeles nimic. Ceața tranziției e atît de densă, încît trebuie să fii filosof ca să înțelegi unele lucruri atît de evidente și de banale la prima vedere, cum ar fi dragostea de țară și patriotismul...

La mulţi ani, Expresul.com! La 1 octombrie 2010, a fost lansată versiunea nouă a site-ului Expresul.com. Începînd cu acea zi, site-ul devine cu adevărat o platformă web, în care se regăsesc cele mai proaspete știri, reportaje despre Ungheni, dar şi interviuri cu ungheneni şi despre ungheneni. În doar doi ani, www.expresul.com devine liderul incontestabil al pieței on-line din regiune. La momentul actual, siteul este vizitat de circa 12.000 de personae lunar, recordul absolut fiind stabilit în luna august curent, cînd numărul vizitatorilor unici a ajuns la 16.000. Cei mai mulţi vizitatori ai site-ului sînt din Republica Moldova – 72%, după care urmează România – 14%, Italia – 3,3%, SUA şi Federaţia Rusă – cîte 2%. De tot, Expresul.com a fost vizitat, pînă în prezent, din 120 de ţări, inclusiv: Vatican, Togo, Lesotho, Figi sau Jamaica. O creştere esenţială a numărului vizitatorilor s-a înregistrat

în ultimele trei luni. Cele mai des accesate materiale s-au referit la tragedia de la Morenii Noi. Pirma ştire, plasată la doar cîteva ore după accidentul care a luat viaţa a 13 persoane, a fost accesată de 4500 de ori. De peste 3000 de ori a fost accesată şi o altă ştire, în care se vorbea despre fostul primar de Morenii Noi, Ion Mardari, decedat şi el în tragicul accident. Deşi au trecut doi ani de la eveniment, continuă să se menţină în top şi ştirea: “Vladimir Voronin: Te zguduie această întrebare?”, în care se relata despre un conflict ce a avut loc între liderul comunist şi un unghenean de rînd.

Surprinzător, dar şi o ştire ordinară – Scriitorul Alexandru Plăcintă în ospeţie la Bumbăta – a fost accesată de 4200 ori. De notat că site-ul expresul.com a apărut în anul 2008, fiind atunci, de fapt, copia electronică a publicaţiei periodice “Expresul”. Începînd cu anul 2010, a devenit un produs independent şi cea mai credibilă sursă de informare pentru massmedia naționale şi internaţionale. Peste 80% din subiectele ce vizează Ungheniul, sînt preluate din Expresul.com.

La ora actuală, experţii în domeniu, consideră site-ul Expresul.com una dintre cele mai bune şi relevante pagini web din afara Chişinăului. În ultmii doi ani, Expresul.com a înregistrat 135 mii de vizitatori unici, fiind vizualizate peste 600 mii de pagini. Expresul.com a fost nominalizat la secţiunea “Cel mai bun site” al anului 2011 din API. Creatorul şi administratorul site-ului este Vitalie Harea. Lucia Bacalu

Pentru cei din lumea „veşnicei tăceri” Persoanele cu deficienţe de auz nu sînt lăsate în voia sorţii. Cîrmuirea filialei teritoriale „Centru” a Asociaţiei Surzilor din Moldova cu sediul la Călăraşi a avut grijă şi în acest an, cu prilejul Zilei internaţionale a surzilor, să le organizeze, în luna septembrie, un şir de acţiuni cu caracter cultural, social, sportiv etc. În majoritatea raioanelor au fost desfăşurate adunări festive, la care surzii au avut parte de momente frumoase şi emoţii pe măsură. Ei au primit diverse ajutoare, venite de la organizaţii de caritate din republică, dar şi de la autorităţi publice locale. Astfel, Fundaţia „Counterpart-

International” le-a oferit haine, plapume, iar pentru copii - rechizite şcolare. La Călăraşi, dînd curs demersului conducerii filialei teritoriale „Centru”, preşedintele raionului, Ilie Rău, a alocat, din fondul de rezervă, cîte 200 lei pentru fiecare din cei peste 40 de surzi. De notat că el face astfel de gesturi de mai mulţi ani, manifestînd un adevărat sentiment de compasiune pentru persoanele din categoriile „celor mai trişti ca noi”. La Ungheni, celor circa 70 de surzi le-au fost oferite colete cu dulciuri şi cîte o plăcintă caldă din partea unui agent economic. Ajutoare bă-

Un crîmpei de la concertul din Ungheni

neşti au promis că vor repratiza, pînă la finele anului curent, şi conducătorii raioanelor Nisporeni, Ungheni, Şoldăneşti, Rezina. Doar conducătorii raionului Orhei nu au dat curs acestei solicitări, rămînînd indiferenţi, pe parcursul mai multor ani, la necesităţile persoanelor cu defi-

cienţe de auz. Pe 26 septembrie, surzii din Călăraşi, iar pe 3 octombrie şi cei din Ungheni, au beneficiat şi de spectacole artistice, prezentate de elevii şcolii specialeinternat pentru copii hipoacuzici din Hîrbovăţ. Tudor Josanu

Știri din Primăria Ungheni

P

Stimaţi profesori, învăţători, educatori, Ziua de 5 octombrie este o zi specială, o zi în care celebrăm întregul personal didactic din sistemul de învăţămînt, o zi în care marcăm importanţa rolului pe care îl are fiecare dintre dumneavoastră. Este extrem de dificil a reda în cuvinte tot ceea ce înseamnă învăţătorul în societatea prezentului, dar cert e faptul că gratitudinea este incomensurabilă, dacă ne referim la menirea acestei categorii profesionale. Nu ne putem imagina nici măcar pentru o clipă modul în care ar arăta şcoala fără dumneavoastră, oamenii care aduceţi echilibrul şi cunoaşterea în sufletul fiecărui copil. Oricine am fi, oriunde am activa, în această zi gîndurile se îndreaptă spre profesori, învăţători, dascăli, spre oamenii care trudesc cu abnegaţie pe făgaşul cultivării seminţelor valorilor perene în sufletele celor pe care-i numim viitorul ţării. În mileniul nostru grăbit, multe nu reuşim să le facem, dar găsim timp să recunoaştem că trăim într-o ţară cu dascăli minunaţi, unde responsabilitatea, vocaţia, respectul, dragostea şi corectitudinea pentru copii e cartea lor de vizită. În numele Primăriei Ungheni şi al meu personal, vă exprim sincere sentimente de gratitudine pentru munca dumneavoastră nobilă. Vă urez sănătate şi putere, cît mai multe succese în plan personal şi profesional. Vă îndemn să construiţi în continuare marile performanţe ale celor mici. La mulţi ani tuturor celor care purtaţi în suflet grija dăruirii luminii viitorului unei naţiuni. Cu respect, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni Anual, pe 9 octombrie, marcăm Ziua profesională a lucrătorului poştal. Cu această ocazie, vă transmit sincere felicitări şi urări de bine. Poşta reprezintă un factor important în societatea noastră şi un instrument de comunicare esenţial, care facilitează şi stimulează dezvoltarea culturală, socială şi economică. Ziua Mondială a Poştei constituie o recunoaştere în continuare a serviciilor poştale şi a activităţii celor ce muncesc în domeniu. În numele Primăriei Ungheni şi al meu personal, vă aduc sincere mulţumiri pentru dăruire şi efort deosebit, competenţă profesională şi operativitate. Vă urez multă sănătate, bucurii în familii, succese, să vă înconjoare mereu dragostea apropiaţilor, respectul, fidelitatea colegilor şi recunoştinţa oamenilor. Cu respect, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni Cu prilejul Zilei arhitectului, adresez cele mai sincere felicitări tuturor persoanelor ce activează în domeniul arhitecturii, exprimîndu-le recunoştinţă pentru substanţiala contribuţie la construirea şi prosperarea ţării. Arhitecţii sînt cei care modelează construcţii de diferit gen, menite să înfrumuseţeze localităţile noastre sau să protejeze obiectele de artă monumentală. Lucrările de autor ale arhitecţilor nu numai bucură privirile prin frumuseţe şi prospeţime, dar constituie oglinda societăţii în derulare, rodul imaginaţiei, vocaţiei, competenţei, profesionalismului şi rămîn o moştenire pentru generaţiile următoare. Vă doresc multă sănătate, multe succese şi mari realizări în tot ceea ce faceţi, precum şi împlinirea tuturor năzuinţelor profesionale şi personale. Cu respect, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni DISPOZIŢIE nr. 168-02/1-06 din 01.10.2012 Cu privire la convocarea Consiliului Orăşenesc În temeiul art. 16 alin. (3) al Legii nr. 436-XVI din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, DISPUN: Se convoacă Consiliul Orăşenesc Ungheni în şedinţă ordinară, pe data de 12.10.2012, la ora 15:00, în sala de şedinţe a Primăriei Ungheni, cu următoarea ordine de zi: 1. Cu privire la nivelul de pregătire al ÎM ,,Servicii Comunale Ungheni” pentru activitate în perioada rece 2012-2013 Raportor: Ghenadie Ciobanu, administratorul ÎM ,,Servicii Comunale Ungheni” 2. Cu privire la activitatea Centrului multifuncţional ,,Casa pentru toţi” din Ungheni Raportor: Marina Rîbac, director interimar al Centrului ,,Casa pentru toţi” 3. Cu privire la situaţia în sfera prestării serviciilor de transport auto de călători. Raportor: Eduard Balan, viceprimar, preşedintele Comisiei pentru monitorizarea activităţii transportului public 4. Cu privire la execuţia bugetului oraşului Ungheni pe 9 luni ale anului 2012 Raportor: Tatiana Pavliuc, contabil-şef 5. Diverse Primar, Alexandru Ambros

Anunţ În legătură cu creşterea numărului de dispariţie a capacelor de la gurile de apă şi canalizare, termoficare, telecomunicaţii, Primăria Ungheni anunţă cetăţenii că, la solicitarea noastră, au fost intensificate activităţile poliţiei pentru a identifica şi a trage la răspundere vinovaţii. Informăm cetăţenii care efectuează lucrări de instalare a sistemelor de apă şi canalizare că, la recepţionarea acestora, vor trebui să prezinte dovada documentară a provenienţei capacelor metalice. În cazul lipsei actelor corespunzătoare, vor fi sesizate organele abilitate.


4 Expresul Vineri, 5 octombrie

Europa ar putea completa lista bogaţilor moldoveni cu încă un milionar. Calcule elementare arătă că Valeriu Griţco,vor numit din partea R. asemănătoare Moldova, poatecu cîştiga, nouăo ani de mandat,de peste 1,8 milioane Judecătorii aveajudecător haine noi.laEiCEDO vor purta o eşarfă cea peîncare au magistraţii la CEDO. de euro. Proaspătul judecător va încasa un salariu au lunar de 17 mii de euro. În ale ultimii 20 de ani, moldoveni dînsul a ocupat Diferenţa este că eşarfele judecătorilor de la Strasbourg blană naturală, iar cele magistraţilor – deHainele vicepreşedinte al Baroului de Avocaţi R.Moldova şi consilier juridic la cîteva bănci străine, blană funcţiile artificială. vor rămîne de culoare neagră.din (Adevărul.md) a făcut parte şi din mai multe misiuni diplomatice ale R. Moldova. (Jurnal.md)

Pe 9 octombrie, comunitatea internaţională celebrează Ziua Poştei, ziua noastră, a celor ce muncesc în acest domeniu. Este un bun prilej de a face bilanţul anului ce a trecut, de a ne gîndi la planurile noastre pentru anul viitor. Dragi colegi, Ziua Poştei e şi un bun prilej de a vă adresa cuvinte de mulţumire pentru profesionalism, dăruire de sine, abnegaţie. Or, lucrătorul poştal e mereu la datorie, fie iarnă, fie vară, fie ploaie sau furtună. Sînt convins că vom găsi şi putere, şi resurse pentru a aduce serviciile poştale la un nivel şi mai înalt, astfel ca orice client, orice beneficiar al nostru să rămînă mereu mulţumit, iar poşta pentru fiecare să devină un punct de atracţie, unde oricine va găsi înţelegerea necesară, răspunsul la întrebările care-l frămîntă, informaţia care-l interesează. Iar mulţumirea clienţilor noştri depinde, în mare parte, de serviciile calitativ prestate – este o axiomă după care trebuie să ne conducem în permanenţă. Vreau să mulţumesc, în această zi, tuturor celor ce munciţi în vederea îmbunătăţirii serviciilor poştale şi a imaginii poştei în întregime. Să aveţi parte doar de bucurii, de realizări frumoase, iar aura pozitivă pe care o creaţi, zi de zi, în jurul vostru să le fie ca o rază de lumină şi speranţă pentru toţi cei ce beneficiază de serviciile pe care le oferiţi. Să vină aici, la poştă, ca într-un loc sfînt. Cu mult respect, Nicolae Drăgan, directorul Centrului de Poştă Nisporeni În fiecare casă este mai aşteptat decît un membru de familie. Poartă, zi de zi, pe umerii săi, atît bucurie, lacrimi, dor şi uitare, cît şi responsabilitate. Vara - pe caniculă, în ger cumplit - iarna, toamna - cînd atîtea lucruri gospodăreşti ar trebui sa-l preocupe, şi primăvara - cînd nici căldura n-a intrat în drepturi şi nici gerul nu renunţă să înţepe obrajii, acest om, pentru o remunerare extrem de mică, este cel mai important inel din lanţul ce leagă punctele extreme de pe acest pămînt. Aduce veşti, abonează, felicită, imploră, scrie, cutreieră localităţi în lung şi-n lat, pe carăruşe tot bătătorite de el, ştie cele mai eficiente scurtături, cunoaşte o mie de modalităţi să ocolească cîinii răi şi să convingă un neîncrezut, are atîtea abilităţi şi atîta răspundere, încît devine admirat, deschide portiţe pe care nu le mai deschide demult cineva, intră în casele în care se aprinde lumina doar la venirea lui. Toate acestea, şi încă multe alte abilităţi, criterii, descrieri, i se atribuie lui – POŞTAŞULUI. Pe această cale, de Ziua mondială a poştei, le urăm tuturor colegilor din ramura poştală şi, evident, tuturor lucrătorilor Centrului de Poştă Ungheni: poştaşi, operatori, şefi de oficii poştale, şefi de secţii, deridicători, economişti, responsabili, contabili, inspectori, instructori, casieri, cartatori corespondenţă şi presă, gheretari, paznici, şoferi, însoţitori de poştă - rezistenţă, sănătate, toleranţă, bucurie, respect şi, neapărat, credinţă. Lumina să vă încălzească sufletele, meritele să stea alături în experienţa profesională, iar viaţa să vă fie împînzită de aşteptări realizate şi vise împlinite. Vă mulţumim pentru ceea ce sînteţi, pentru ceea ce faceţi şi pentru ceea ce însemnaţi. Cu profund respect, Parascovia Chirinciuc, directoarea Centrului de Poştă Ungheni Comunitatea internaţională a dedicat ziua de 9 octombrie lucrătorilor poştei. În această zi, ne simţim mai mult decît oricînd parte din marea familie mondială a poştaşilor. Este o zi de sărbătoare, dar şi de evaluare. Sărbătorind Ziua mondială a poştei, lumea întreagă recunoaşte importanţa serviciilor poştale şi a activităţii celor care lucrează în acest domeniu. Poşta reprezintă un factor important în societatea informaţiei şi un instrument de comunicare esenţial care facilitează şi stimulează dezvoltarea culturală, socială şi economică. Vă felicit cu ocazia sărbătorii profesionale, dorindu-vă noi succese şi realizări. Apreciez pe cei care s-au consacrat creării şi dezvoltării comunicaţiilor poştale, aducînd în casele oamenilor bucuria comunicării. Cu respect, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni Stimaţi lucrători ai poştei, Tradiţional, la 9 octombrie, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială a poştei, iar în ţara noastră această zi este marcată şi ca sărbătoare profesională a lucrătorului poştal. Tehnologiile informaţionale şi comunicaţiile, globalizarea şi fluxurile migraţionale, fiind recunoscute ca importante pîrghii ale secolului XXI, influenţînd concepţia de comportament socialeconomic şi comercial al clienţilor şi întreprinderilor - toate acestea crează posibilitatea exclusivă de dezvoltare a comunicaţiilor poştale. O apreciere înaltă merită spiritul de iniţiativă, de creativitate şi dăruire de sine al angajaţilor din domeniul poştal, care s-au consacrat creării şi dezvoltării comunicaţiilor poştale, aducînd astfel în casele oamenilor bucuria comunicării. Cu prilejul acestei zile frumoase de toamnă, permiteţi-mi, în numele Consiliului raional Nisporeni şi al meu personal, să vă adresez cele mai sincere şi cordiale felicitări şi urări de bine, sănătate atît dumneavoastră, cît şi familiilor dumneavoastră, noi succese şi realizări profesionale care, cu siguranţă, vor contribui la bunăstarea şi prosperarea Republicii Moldova. Cu multă consideraţiune, Vasile Bîtca, preşedintele raionului Nisporeni

Eveniment

Omul pentru care poşta e un loc sfînt Este unul dintre cei mai vechi şi mai experimentaţi şefi ai centrelor de poştă din Republica Moldova. Multe a cunoscut, multe a văzut, multe a înţeles. Deşi venea dintr-un alt domeniu, Nicolae Drăgan, şeful Centrului de Poştă Nisporeni, a reuşit, chiar de la începuturi – era anul 1995 – să se integreze perfect în ceea ce avea să-i devină a doua lui casă: poşta. Îşi aminteşte şi acum, după atîţia ani, cum, înainte de a prelua conducerea Centrului de Poştă Nisporeni, a studiat experienţa unor oficii poştale din Chişinău, dar şi din raionul Ialoveni. Atunci a înţeles care este, de fapt sensul şi esenţa acestui serviciu important. „Fiind în oficiul poştal din Văsieni, raionul Ialoveni, am văzut lume peste lume, care venea la poştă nu doar pentru serviciile ce le presta instituţia, ci şi pentru... a se informa. Atunci am conştientizat faptul că poşta, pe lîngă toate funcţiile pe care le are, este şi trebuie să rămînă una dintre cele mai importante şi credibile

surse de informaţii din satele noastre”, spune Nicolae Drăgan. Pe parcursul anilor s-a convins tot mai mult că aşa este. „Cine, dacă nu angajaţii noştri, cunosc cel mai bine orice colţişor din fiecare sat, orice om, orice problemă? O cunosc din prima sursă şi nu din auzite”, adaugă dînsul. Chiar şi în acest secol al vitezei, în acest secol al informaţiei care vine din toate părţile, poştaşul continuă să rămînă sursa cea mai veridică. De aceea, poşta, în viziunea lui Nicolae Drăgan, trebuie să devină cu adevărat un loc sfînt. Pentru aceasta însă mai e încă mult de lucru.

Zi de zi, an de an. Se adaugă noi servicii – deja în două oficii poştale din raionul Nisporeni, la Vărzăreşti şi Şişcani, funcţionează internetul public. E un pas important înainte. În 15 oficii poştale ale raionului au fost făcute reparaţii. Se planifică reparaţia blocului administrativ al Centrului de Poştă Nisporeni, construcţia unui oficiu poştal la Grozeşti. Încetul-cu încetul, toate vor fi realizate, dacă există dorinţă, o viziune clară şi perseverenţă. Nici latura profesională nu-i dată la o parte. An de an, sînt stabiliţi şi menţionaţi cei mai buni angajaţi. De data aceasta, în ajun de ziua lor profesională, cel mai bun factor poştal a fost declarat Vasile Guidea din Valea Trestieni, cel mai bun operator – Ludmila Ardelean din Nisporeni, omul cu cea mai înaltă măiestrie profesională – Maria Cernei din Mileşti, cel mai bun

Nicolae Drăgan cu un cadou simbolic din partea echipei „Expresul”

oficiu poştal – Brătuleni. De fapt, susţine Nicolae Drăgan, sînt buni toţi cei 106 angajaţi ai Centrului de Poştă Nisporeni cu toate cele 28 de oficii poştale. Acolo unde mai greşesc, li se arată şi sînt ajutaţi să depăşească problemele. Ce mai, ca într-o adevărată familie, cu bune şi cu rele. Lucia Bacalu

Un început de parteneriat ce se doreşte a fi de durată La un an de cînd ziarul „Expresul” e prezent la Nisporeni, pe 1 octombrie curent, echipa „Expresul” s-a întîlnit cu angajaţi ai Centrului de Poştă Nisporeni, cu şefi ai oficiilor poştale din raion. „Ne dorim să avem un parteneriat de durată, în care să domine respectul şi încrederea reciprocă”, a declarat Lucia Bacalu, directoarea ziarului. Un schimb de opinii a avut echipa „Expresul” şi cu directorul Centrului de Poştă Nisporeni, Nicolae Drăgan. Şi, pentru că întîlnirea s-a desfăşurat în preajma Zilei Poştei, am ţinut cu tot dinadinsul să le oferim celor prezenţi şi cîteva surprize plăcute.

Cel mai bun poştaş în opinia „Expresului” – Dumitra Rotaru din Călimăneşti, care împlineşte, în 2012, zece ani de activitate în domeniu.

Poștașii din Pîrlița își vor sărbători ziua lor profesională în casă nouă Va fi un eveniment deosebit, care se va produce chiar în preajma Zilei mondiale a poștei, consemnată tradițional pe 9 octombrie. După o reparaţie capitală, oficiul poştal din Pîrliţa îşi va redeschide uşile. ”Sperăm să avem oaspeți numeroși și de valoare”, a declarat pentru ”Expresul” Parascovia Chirinciuc, directoarea Centrului de Poştă Ungheni. Potrivit dînsei, odată cu redeschiderea acestui oficiu poștal, va fi dat startul şi unei activităţi inedite. Este vorba de un punct de acces public la internet, ce va fi deschis datorită

unui proiect PAPI, implementat de Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor prin intermediul ÎS ”Poșta Moldovei”, în colaborare cu Uniunea Internațională din Telecomunicații. Astfel, oficiul poștal Pîrlița a fost dotat cu trei calculatoare, ca pîrliţenii să aibă acces la diverse servicii on-line, cum ar fi: internet, e-mail, Skype. „Locuitorii din Pîrlița vor fi primii beneficiari din raion ai unui astfel de serviciu”, a accentuat Parascovia Chirinciuc. În plus, oficiul renovat, avînd o suprafaţă totală de 93 metri

pătrați, este amenajat, pînă la cele mai mici detalii, pentru confortul angajaților, dar și al clienților. Aici vor putea intra chiar şi persoanele cu dizabilităţi, căci a fost amenajată o cale de acces pentru cei ce se deplasează în scaune cu rotile. În preajma sărbătorii profesionale, și în celelalte oficii poștale din raionul Ungheni s-au desfăşurat lucrări de reparație curentă, ne-a spus Irina Cucoară-Echim, director-adjunct al Centrului de Poștă Ungheni. Ina Landa

Cei mai buni dintre cei buni Către Ziua mondială a poștei, tradiţional, se organizează diverse concursuri ale măiestriei profesionale. Factorii poștali din raionul Ungheni se implică activ și demonstrează în permanenţă cunoștințe profesionale vaste. Drept dovadă, sînt și rezultatele recente, obţinute la competiţia raională. Printre cei mai buni au fost declaraţi: Nina Loghin, șefa oficiului poștal Costuleni, Ana Caltîș, operator la oficiul poștal Ungheni - 6, Parascovia Prepeliță, poștaș la Costuleni. La categoria „Cel mai bun oficiu poștal” a reușit să se evidențieze Oficiul poștal Cetireni, care a şi obţinut locul I. De notat că în subordinea Centrului de Poștă

O armată întreagă de lucrători poştali la Ungheni

Ungheni se află 46 de oficii poștale, care numără 172 de angajați, fiind unul dintre cele mai mari din republică. (I.L.)

O poliță medicală în loc de ajutor material O cale mai scurtă şi mai sigură de a veni în ajutor celor neangajați în cîmpul muncii, care s-au pomenit față-n față cu probleme grave de sănătate, au găsit în acest an reprezentanţii autorităţilor publice raionale Nisporeni. La începutul anului, Consiliul raional Nisporeni a decis să aloce 74 mii de lei pentru achiziţionarea polițelor medicale pe care, ulterior, Direcția asistență socială şi protecţie a familiei să le ofere persoanelor defavorizate, care au nevoie de tratamente costisitoare sau intervenții chirurgicale. „Este ceva nou pentru Nisporeni”, a subliniat Xenia Axente, șefa Direcției. Dînsa s-a arătat satisfăcută de eficiența acestui serviciu. „Dacă, pînă nu demult, cetățenii solicitau ajutor material pentru anumite tratamente, acum este mai simplu și mai ieftin să le oferim o poliță medicală, care îi scutește de cheltuieli semnificative în instituțiile medicale”, a explicat oficialul, menţionînd, totodată, că această practică va fi continuată și în 2013 la Nisporeni. (Ina Landa)


Actual

5

Vînătorii din Moldova au liber la vînatul fazanilor. Pentru fiecare fazan vînat este percepută o taxă de 100 de lei. Pentru acest sezon de vînătoare este preconizat un indice de recoltare pe republică de 13 mii de fazani. Una din cele mai mari crescătorii de fazani din Moldova se află în pădurea din Talmaza, raionul Ştefan Vodă. Ferma este destinată atît turiştilor, cît şi vînătorilor. Vînatul fazanilor este permis pînă pe 15 ianuarie. (Adevarul.md)

Expresul Vineri, 5 octombrie

Energia regenerabilă şi eficienţa energetică:

Ocupaţia lui preferată – a dărui căldură celor din jur

nu ştie dreapta ce face stînga?

Îşi trage rădăcinile din satul Vărzarești, Nisporeni. Ori de cîte ori a plecat departe, mereu a știut să se întoarcă acolo de unde a pornit. Dumnezeu l-a călăuzit şi-l călăuzeşte în toate. Serghei Telechi sau părintele Siluan, propovăduitorul Bisericii „Arh. Mihail și Gavriil” din Ciorești, Nisporeni, şi-a dedicat viaţa slujirii lui Dumnezeu. Din prima clipă în care a păşit pragul unei biserici, a înţeles că aceasta e menirea sa pe pămînt. Fiind mic de tot, se furișa în spatele icoanelor şi-l aştepta cu nerăbdare pe părintele Vasile ca să-i pună o sumedenie de întrebări. În școală, era mare iubitor de taekwondo, box, fotbal. A absolvit și școala de muzică din Nisporeni, unde a studiat acordeonul. De la vîrsta de 13 ani însă, tot mai des mergea la biserică, la mănăstirea Vărzăreşti. De atunci, nimic nu a mai existat în gîndurile părintelui decît a fi mereu alături de Dumnezeu. „Cu cît mergeam mai des la biserică, cu atît realizam mai mult că doar aici pot să trăiesc”, povesteşte. Ne-a răspuns cu amabilitate şi evlavie la toate întrebările pe care i le-am adresat.

Potrivit unui comunicat de presă al PNUD privind Proiectul „Energie şi biomasă în Moldova”, elevii claselor VII-VIII din nouă raioane vor studia în şcoală, în anul curent, „Energia regenereabilă şi eficienţa energetică”. Printre norocoşi se află şi raionul Ungheni cu şase instituţii preuniversitare din satele: Floriţoaia Veche, Valea Mare, Bumbăta, Zagarancea, Buşila, Sculeni. Mare însă ne-a fost mirarea cînd şeful Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni, Alexandru Ciuvaga, ne-a spus franc: „Noi primim doar indicaţiile Ministerului Educaţiei şi, deocamdată, nu avem nimic şi nu ştim nimic despre acest curs”. Probabil, s-a dat cu părerea mai-marele pe învăţămîntul unghenean, „acesta este în fază de proiect şi ar putea fi introdus în şcoli doar ca obiect opţional”. Mare i-a fost mirarea şi Irinei Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass-media în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, cînd am contactat-o telefonic şi i-am spus că oficialii de la Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni nu cunosc nimic despre acest curs. „Am trimis o scrisoare de informare privind cursul „Energie şi biomasă în Moldova” la Consiliul raional. Probabil că preşedintele raionului o fi fost în concediu în perioada aceea”, a remarcat Irina Prisăcaru-Zglavuţă. Am decis să apelăm şi la prima sursă, adică în şcolile unde ar fi trebuit să se studieze cursul respectiv. Vasile Popovici, directorul gimnaziului Zagarancea, ne-a comunicat că în instituţia pe care o conduce elevii deja învaţă despre energia regenerabilă şi eficienţa energetică, doar că în cadrul orelor de ecologie. Ei sînt ghidaţi în acest sens de către profesoara Marina Ciriteanu. „E un curs util pentru elevi, mai ales că în zilele noastre este necesar ca fiecare să ştie cum să consume energia şi cum s-o economisească”, a ac-

centuat dînsul. Igor Vîrlan, directorul altui gimnaziu din raion - din Buşila, ne-a spus că ora opţională se preconizează a fi introdusă începînd cu luna octombrie. „Avem şi manualele, avem şi ghidul pentru profesori. Rămîne să decidem cine va preda acest curs”, a concretizat directorul. Chiar dacă nu cunoaştea nimic despre studierea „Energiei regenereabile şi eficienţei energetice” în şcolile din raion, Alexandru Ciuvaga a menţionat că un asemenea curs ar fi binevenit. „Astfel elevii ar fi educaţi să aibă mai multă grijă de energie, ar învăţa cum s-o economisească”, a explicat dînsul. Potrivit aceluiaşi comunicat PNUD, timp de un an, elevii ar trebui să fie antrenaţi „în diverse activităţi educaţionale, dedicate energiei regenerabile şi eficienţei energetice: dezbateri, cluburi de discuţii, excursii, vizionarea şi discutarea filmelor la tema energiei alternative, expoziţii, concursuri de proiecte la temă”. Elevii ar trebui să aibă şi un manual „Surse de energie regenerabilă”, iar pedagogii - un ghid al profesorului elaborat special pentru acest curs. Apropo, pe adresa redacţiei noastre, alături de comunicatul de presă, a venit şi manualul, şi ghidul cu pricina. Natalia Junghietu

Considerați că sînteți o persoană realizată? Încerc să realizez cîte ceva. Unul dinrte părinții duhovnicești a afirmat cîndva: „Toată viața l-am cercetat pe Dumnezeu și nimic nu am înțeles”. Deci, nu poate omul să cuprindă toate științele de pe fața pămîntului. Se spune că ești un om realizat într-o măsură oarecare, iar faptele mereu vorbesc de la sine. Care sînt principiile dumnevoastră de viață? Doresc, în primul rînd, să mor fericit, să pot zîmbi în pragul morții. Dar și să pot retușa defectele pe care la am. Principalele momente din viață care v-au făcut să fiți ceea ce sînteți? Dragostea de frumos, dar, nu în ultimul rînd, de Dumnezeu, care este înțelepciunea, frumusețeaa și viața.

Ce calități ar trebui să aibă un om ca să fie prietenul dumneavoastră? Prietenii mei sînt toți cei care ascultă de cuvîntul lui Dumnezeu și îl pun în practica vieții. Ocupația dumneavoastră preferată? A-i sluji încontinuu lui Dumnezeu și a face bine celui de lîngă mine, a dărui căldură celor din jur. Visul dumneavoastră de fericire? Să ajung în rai. Și ca toți cei ce mă înconjoară să aibă numai bucuri, pentru a lăsa cît mai multe fapte bune. Starea de spirit actuală? În principiu, normală, pentru că, atît timp cît sînt în casa lui Dumnezeu, încerc să lupt cu slăbiciunile mele. Cine sînt cei care v-au marcat caracterul și viitorul? Biserica a fost cea care mi-a marcat caracterul și viitorul. Vorbind de persoane, sînt cei din rîndurile bisericilor, căci dulceața Domnului învinge orice. Înțelegi că El este totul și, dacă ești fericit în suflet, fii și asemeni unei urne de gunoi - Dumnezeu te va păzi de cele rele. Poți să fii bogat putred, dar să nu fii fericit. Deviza dumneavoastră? Neîncetat să cresc și niciodată să nu privesc cît am crescut în cele frumoase și în cele bune, neîncetat să muncesc și niciodată să nu privesc cît am muncit în cele pozitive și în cele frumoase. Mereu să mă lupt cu mine pentru a-mi corecta neajunsurile. Dina Josan, studentă stagiară

Tinerii ungheneni şi-au făcut publice impresiile din vara 2012 ORGANIZĂM Cîţiva tineri din Ungheni au hotărît să le împărtăşească semenilor lor impresiile din vacanţa 2012. Iniţiativa a fost sprijinită de conducerea Liceului „Vasile Alecsandri”, în parteneriat cu Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni şi Clubul de iniţiativă comunitară IMPACT. Astfel, la 28 septembrie, 35 tineri din liceele unghenene au participat la discuţia cu genericul: “Impresii din vacanţa de vară”. „Oraşul leton Auce a devenit gazda taberei de odihnă în cadrul proiectului “Tineretul creativ în cunoaşterea mediului”. Au participat la această tabără şi tineri din Ungheni. Activităţile în care am fost implicaţi au fost dintre cele mai diverse, îmbinînd învăţarea cu distracţia. Am participat în ateliere de lucru, am vizitat oraşele Riga şi Iurmala”, a relatat Doina Cojocaru, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri”. „În perioada 24 august – 2 septembrie, cîte 12 tineri din R. Moldova şi România au învaţat, la Straja, judeţul Hunedoara, România, despre leadership şi cetăţenie activă. Schimbul de tineri “Cetăţean activ, lider în devenire” a fost organizat de Fundaţia „Noi Orizonturi”, în parteneriat cu AO “Făclia”, prin programul Tineret în acţiune al Comisiei Europene”, a menţionat şi Laura Enache, par-

ticipantă la acest schimb de tineri. Alţi tineri au vorbit despre experienţa lor de participare la concursul internaţional al companiilor şcolare “Compania Anului”, organizat de Junior Achievement Moldova. Marina Eşanu, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri”, a comunicat participanţilor la întîlnire despre tabăra de vară „Engleză pentru afaceri”, organizată de Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. „Noi am vorbit doar în engleză, pentru a ne spori nivelul de cunoaştere a acestei limbi. Împreună cu alţi colegi ne-am prezentat ideile de afaceri şi am obţinut locul III pentru una dintre ele - servicii de împletit părul”. Tabăra de vară de la Sulina, judeţul Tulcea, România a fost o altă oportunitate pentru tinerii cu rezultate academice deosebite. De ea a profitat şi ungheneanca Mirela Harabagiu, care a remarcat: „Această tabără mi-a oferit şansa de a cunoaşte mai bine istoria comunităţilor româneşt”.

Vînd lot de pămînt pentru construcţii în satul Valea Mare, Ungheni, 12 ari (sotki). Preţul: 4500 euro. Telefon: 068197000, 023643202, 023621551

Vînd casă în Dănuţeni. 28 mii euro (preţ negociabil). Telefon: 068479717, 023633938.

Cîteva tinere din Ungheni au participat la Şcoala de vară, organizată la Vadul lui Vodă cu sprijinul Winrock Moldova, în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova. Alţi 30 de tineri au participat la cursul de formare a animatorilor de timp liber, organizat de AO „Viitorul începe azi”. „Am învăţat să lucrez în echipă, să am încredere în mine şi să-mi exprim gîndurile”, a spus Daniela Artiomov. Patru tineri ungheneni au participat la Şcoala de pregătire a tînărului consilier, desfăşurată la Vadul lui Vodă. Vara 2012 a fost utilă şi pentru membrii Consiliului consultativ privind monitorizarea drepturilor copilului, care au participat de asemenea la o tabără de vară. „Am învăţat cum putem să monitorizăm drepturile copilului, iar apoi să prezentăm observaţiile noastre adulţilor”, a declarat Octavian Ciocîrlan, membru al Consiliului consultativ. Lidia Covali, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri”, a menţionat că vara este, într-adevăr, o perioadă potrivită pentru implicarea tinerilor în activităţi de educaţie nonformală şi învăţare prin experienţă, astfel îmbi-

CURSURI GRATUITE DE SCURTĂ DURATĂ: Pentru prima dată în Ungheni, oferim cursuri de formare profesională pentru doamne/domnişoare care doresc să-şi găsească un loc de muncă O nouă meserie – MENAJERĂ !

nînd plăcutul cu utilul. Este îmbucurător faptul că tinerii ungheneni nu ratează oportunităăile care li se oferă. De aceeaşi părere a fost şi Angela Ciocîrlan, directoarea Centrului de Resurse pentru Tineret Ungheni, subliniind că astfel de activităţi sînt foarte utile, căci le ajută tinerilor să conştientizeze importanţa şi beneficiile participării la diverse tabere, schimburi şi activităţi de educaţie nonformală. La final, s-a propus crearea unei reţele de comunicare pentru a disemina informaţiile privind oportunităţile de implicare în diverse proiecte. Galina Petcu

Cursuri gratuite şi contra plată - Bussines; - Limbi străine (toate nivelurile italiană, franceză, germană, engleză, spaniolă); - Calculator pentru începători. Telefon de contact: 0 (236) 22910; 079614335, 068690907.

Dau în chirie apartament la Iaşi, Podul Roş, recent renovat, pentru două fete. Ofer viză de reşedinţă pentru perfectarea buletinului românesc.

Telefon: 068197000

Pregătirea se va efectua după o programă specială. La cursuri se pot înscrie persoane energice şi entuziaste, cu vîrsta 18 - 40 de ani. ÎN CADRUL CURSURILOR SE ASIGURĂ : - Orar flexibil (program de dimineaţă/program după masă) ; - Obţinerea într-o perioadă scurtă a unei meserii solicitate pe piaţa muncii. Informează-te şi înregistrează-te pînă la 15 octombrie 2012 la tel. (0236) 2 02 88; 3 36 84, 069239042 sau la adresa str. Lacului, 3 în incinta Centrului Regional de Resurse pentru Tineri Ungheni

Compania de asigurări GARANŢIE angajează agenţi de vînzări în raioanele Ungheni, Nisporeni, Călăraşi. Telefon de contact: 079209204, 060246554.


6

Procuratura militară Bălți instrumentează un caz grav de agresiune a soldaților, care a avut loc pe 1 septembrie în Divizionul de artilerie Ungheni. Un soldat, care după 8 luni de armată se considera deja „ded”, îi impunea pe colegii noi veniți să stea în poziția drepți, îi lovea. Despre incident a ajuns la urechea comandantului, care imediat a anunțat Procuratura militară. Pentru acțiunile sale de agresiune soldatul riscă pînă la 5 ani de pușcărie. (esp.md)

Expresul Vineri, 5 octombrie

Au participat la elaborarea unui plan strategic în domeniul tineret Tinerii din Ungheni au fost încadraţi, săptămîna trecută, într-o activitate spornică. Timp de trei zile, ei au discutat despre problemele cu care se confruntă, încercînd să găsescă şi soluţiile pentru ele. “Vrem să vedem ce idei noi au apărut, să vedem ce putem face ca tinerii din raionul Ungheni să aibă cît mai multe oportunităţi de implicare activă în dezvoltarea societăţii, astfel ca să putem elabora conceptul unei strategii de tineret în raionul Ungheni pentru anii 2013-2017”, a declarat Vitalie Postu, coordonatorul proiectului “Strategii raionale de tineret”, implementat de AO “Pro Comunitate” şi finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului. “Strategia raională de tineret va veni să ajute la soluţionarea unor probleme, va veni să-i îndrepte pe tineri pe o cale mai bună şi să-i ajute să aibă viziuni şi perspective clare atît la nivel de raion, cît şi la nivel de ţară”, a accentuat Adelina Lungu de la AO „Pro Comunitate”. Prezentă la eveniment, Galina Petcu, reprezentanta Asociaţiei Obşteşti pentru copii şi tineret “Făclia” din Ungheni, a remarcat că Ungheniul are o strategie în domeniul tineret care deja se implementează cu succes. „Acum vrem să auzim ceva mai nou şi mai bun”, a subliniat dînsa. Cît de nou şi cît de bun va conţine strategia propusă de AO „Pro Comunitate” urmează să fie stabilit în cadrul unor audieri publice. Ulterior, planul strategic va fi aprobat de Consiliul raional Ungheni şi va reprezenta un document oficial în domeniul tineret pentru o perioadă de cinci ani. Natalia Junghietu

Spectacol al absurdului cu Alexandru Plăcintă Începînd cu numărul de azi, ziarul „Expresul” inaugurează o nouă rubrică, care va fi îngrijită de către caricaturistul unghenean, Alexandru Plăcintă. Dînsul ne invită la un... Spectacol al absurdului, iar în loc de cuvinte îşi va folosi arma care l-a făcut deja celebru – caricatura. Deci, într-un ceas bun!

Prohodul

Fragmentarium

De la A pînă la Z cu Ala Mutilică

Voi ştiţi a dansa în ploaie? Am aşteptat cu răbdare oameni, cuvinte, fapte, dar nu au venit. Am aşteptat schimbări, împlinire de vise şi minuni, dar m-au lăsat aşteptînd. Am aşteptat ca timpul să-mi vindece sufletul, dar, ca întotdeauna, a întîrziat. Cred că a sosit deja momentul să mă scutur de praful amintirilor, să-i scot pe unii din viaţa mea. A sosit momentul să nu mai caut răspuns la întrebările la care nu s-a dorit a răspunde. A sosit momentul să le dau vacanţă nemulţumirilor, să privesc la soare şi să mulţumesc pentru ceea ce am: pentru iubire, pentru speranţă şi pentru partea plină a paharului. Cred că e greşit să întrebăm ce e viaţa, să cercetăm ceea ce nu poate fi cunoscut. Important e să ştii doar un singur lucru: că eşti şi tu o parte din şuvoiul vieţii. Rîul îşi schimbă cursul chiar dacă o pietricică se mişcă din albia lui. Astăzi viaţa nu mai are răbdare cu oamenii. S-a plic-

tisit să aştepte şi a luat-o la fugă. Oamenii au luat-o şi ei la goană după ea şi au uitat să fie mai iubitori, mai umili, mai respectuoşi, mai buni. Viaţa nu mai are răbdare cu oamenii. A obosit. S-a plictisit. A uitat de noi. Cîţi dintre noi au renunţat la iubire, ca apoi să regrete? Cîţi au pierdut legătura cu oamenii pe care, am crezut, îi vom avea lîngă noi? Cîţi dintre noi am avut impresia, măcar o dată, că viaţa a fost nedreaptă cu noi? Cîţi am sperat la ceva mai bun? Nimeni nu e vinovat pentru ceea ce ni se întîmplă, căci noi sîntem cei care dirijăm spectacolul vieţii noastre. Păcat că avem momente cînd sîntem nişte regizori proşti şi eliminăm fragmente şi personaje care ar fi trebuit să ramînă pentru mai mult timp. Un băieţel a găsit coconul unui fluture. L-a luat cu el şi zilnic îl privea: poate va surprinde momentul în care fluturaşul va ieşi la lumina zilei. Iată că ziua mult aşteptată a venit. A

stat băiatul nostru ore în şir privind cum fluturele încerca să iasă printr-o gaură extrem de mică. După o vreme însă, fluturele nu a mai progresat deloc. Se pare că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a ieşi, dar nu a fost suficient. Băiatului i s-a făcut milă şi a decis să îi vină în ajutor. A luat o foarfecă şi a tăiat partea care a mai rămas din cocon. Astfel fluturele a reuşit să iasă cu uşurinţă. Dar corpul lui era umflat, iar aripile îi erau mici şi scorojite. Băiatul a continuat să privească nou-născutul fluturaş, aşteptînd ca în orice moment să îşi ia zborul. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întîmplat. Fluturele a fost nevoit să îşi petreacă restul zilelor tîrînduse de ici-colo, cu un corp umflat şi aripi scorojite. Niciodată nu a fost în stare să zboare. Băiatul, în bunătatea şi mila lui, nu a înţeles că acel chin de a trece prin găurica mică a coconului îi era vital fluturelui. Era mo-

dalitatea prin care fluidul din corp era forţat să ajungă în aripi, pentru ca acestea să fie pregătite pentru zbor, imediat ce va reuşi să se elibereze din cocon. Asemeni fluturelui, şi noi trebuie, de multe ori, să ne zbatem în viaţă pentru a ne cîştiga libertatea şi a ne putea lua zborul. Oricît de greu pare a fi uneori, nu te lăsa copleşit, focalizeză-te pe ceva pozitiv, găseşte-ţi un motiv pentru care să te lupţi în continuare şi să nu te dai bătut. Morala: „Viaţa nu înseamnă să supraveţuieşti unei furtuni, ci să ştii să dansezi în ploaie”.

Au învăţat să păşească pe treptele invidiei albe Nesiguranţa şi insuccesul nu îşi vor mai găsi locul în vocalubarul elevilor de la Colegiul de medicină din Ungheni. Şi asta, inclusiv datorită ziarului „Expresul”. Mai exact, datorită Alei Mutilică, specialist servicii la Biblioteca publică „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, care se îngrijeşte deja de opt luni de rubrica „De la A la Z”. „Îmi place cum scrie dînsa. Cum primesc „Expresul”, încep să-l citesc din pagina a şasea, de la rubrica Alei Mutilică. De aceea am şi invitat-o la o întîlnire cu elevii noştri: să mai înveţe cîte ceva de la ea”, ne-a spus profesoara Ecaterina Cotici, care a organizat, pe 25 septembrie, o masă rotundă cu genericul: „Nesiguranţa – factor al insuccesului”. Această activitate, a concretizat dînsa, face parte din decada catedrei preclinice, iar scopul este de „a optimiza procesul educaţional prin tehnici şi metode

contemporane instruirii formative”. Timp de o oră, tinerii viitori medici au căutat soluţiile la nesiguranţă şi insucces, dar şi secretele succesului. Răspunsul l-au găsit, aşa cum era şi de aşteptat, la Ala Mutilică. Cu toţii au rămas entuziasmaţi de sfaturile şi opiniile dînsei. „Mi-a plăcut mult ceea ce am auzit astăzi. Am învăţat de la Ala Mutilică că există invidie albă şi neagră, că un om bun poate să devină un medic bun, iar un om rău – doar un medic rău”, a remarcat Marcela Mahu, elevă la co-

Primarilor nisporenenei li s-a reamintit: “Paza bună trece primejdia rea” În primele opt luni ale anului curent, în raionul Nisporeni n-a fost înregistrat nici un caz de huliganism, jaf sau omor în rîndurile minorilor. În schimb, au fost înregistrate 17 cazuri de infracţiuni mai puţin grave, iar 27 de minori au fost luați în evidența Secției Minori și Moravuri a Comisariatului de poliție Nisporeni. „Chiar dacă situația la moment nu este foarte alarmantă, misiunea noastră e de a preveni și în continuare apariția unor cazuri de infracțiuni în rîndurile minorilor sau comise de către aceştia”, a subliniat vicepreşedintele raionului Nisporeni, Ion Munteanu. Edilul a ținut să accentueze că există, totuşi, motive de îngrijorare, mai ales în localitățile unde nu funcționează consiliile locale pentru protecția dreptului copilului. De notat că acestea au fost create în cadrul primăriilor cu scopul de a preveni situațiile de risc la care se expun minorii. „Cu părere de rău, la momentul actual, doar patru primării au anunțat despre funcţionarea unor astfel de consilii”, a precizat dînsul, menționînd, în acest sens, primările: Grozești, Bălăurești, Cristești și Zberoaia. Vicepreședintele Ion Munteanu le-a sugerat primarilor să nu ignore importanța subiectului respectiv, deoarece, vorba ceea: „Paza bună trece primejdia rea”. Ina Landa

La finele discuţiei, într-un cerc al încrederii în sine

legiu, după care a concluzionat: „Deci, să avem curaj şi să păşim pe treptele invidiei albe, ca să ajungem lucrători medicali buni”. Şi Ala Mutilică, la rîndul ei, a rămas impresionată de masa rotundă, organizată la colegiu, dar şi de pregătirea elevilor de aici. „Mi-au plă-

cut foarte mult copiii, sînt bine informaţi, vorbesc corect şi au o gîndire pozitivă. Nu cred că aceşti tineri au o nesiguranţă sau vor avea insuccese în viaţă. Chiar mi-aş dori să ştiu cine vor ajunge şi unde vor ajunge”, a menţionat Ala Mutilică. Natalia Junghietu

Au venit acolo unde oamenii sînt pregătiţi să asculte La începutul săptămînii trecute, la Ungheni s-au desfășurat două seminare, avînd ca temă: ”Rolul autorităților publice și societății civile în susținerea femeilor și tinerilor”. Acestea au fost inițiate de Societatea Internațională a Dreptului Omului – Secția din R. Moldova (SIDO-SRM). Organizatorii şi-au propus astfel să stabilească o colaborare eficientă atît cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, cît şi cu cei ai societăţii civile, pentru prevenirea HIV/SIDA în rîndurile tinerilor și femeilor. S-a vorbit despre necesitatea unui plan de acțiuni comune privind îngrijirea femeilor și tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA, despre particularitățile de integrare a acestora pe piața muncii, despre apărarea drepturilor lor. Pe toată durata seminarelor, un grup de experți din R. Moldova și Germania şi-au împărtășit experiența lor în acordarea unor servicii celor infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA. O atenţie sporită s-a acordat necesităţii schimbării comportamentului comunității față de aceşti oameni. ”Ne-am dorit

să abordăm aceste subiecte, în primul rînd, acolo unde oamenii sînt mai pregătiți să asculte. Sper ca, în baza experienței acumulate la Ungheni, să putem face un plan de lucru și pentru alte localități în care vom merge cu aceleași seminare”, a declarat Liubov Nemcinova, președinta SIDO-SRM. Dînsa s-a arătat ferm convinsă că astfel de activități sînt benefice pentru sensibilizarea și educarea populației. Per ansamblu, SIDO-SRM îşi propune să desfășoare în republică 20 de astfel de seminare. Ina Landa


Programe TV Publicitate

7

Citatul săptămînii Un prieten este cineva care te cunoaşte aşa cum eşti, înţelege ce ai fost, acceptă ce ai devenit şi te lasă să creşti în continuare. William Shakespeare

Expresul Vineri, 5 octombrie

Ziua mondială a arhitecţilor este marcată în egală măsură de toţi cei ce contribuie la crearea imaginii despre ţară prin edificarea unor construcţii moderne, originale şi de calitate. Arhitectura reprezintă felul de a gîndi a omenirii din punct de vedere al creaţiei, al dorinţei de a face ordine în această lume interesantă, dar, totodată, haotică. Istoria arhitecturii sau arta de a construi ne demosnstrează că cel mai important element al omului este puterea creaţiei, acea putere care ne-a obligat să începem lupta cu natura pentru a ne asigura un adăpost. Datorită arhitecţilor, astăzi avem edificii care sînt adevărate lucrări de istorie ce se opun trecerii timpului. Vă urez sincere felicitări şi urări de bine, sănătate, încredere în propriile forţe, mult succes în scopul dumneavoastră nobil de a semăna şi de a cultiva dragostea pentru profesie. Cu respect, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni

FELICITĂRI În fiecare an, într-o zi specială se mai adăugă încă o floare în buchetul vieții fiecăruia dintre noi. La fiecare început de octombrie, se îmbogățește și buchetul soților Ala și Valeriu Albu din Mănoilești. Și în acest an, la masa de sărbătoare acești oameni de omenie îi vor avea alături pe cei dragi, iar casa lor, ca de obicei, va fi plină de bucurie și numai voie bună. În zi de sărbătoare, venim către dumneavoastră cu cele mai frumoase gînduri și vă dorim sănătate, bucurii, împlinire și multe vise realizate. Dragostea și grija ce o dăruiți în jurul vostru să vă fie răsplătită din plin cu multă căldură și împlinire sufletească. Ne închinăm pînă la pămînt pentru tot ce faceți pentru noi. Iar la cei 55 de trandafiri pentru mama, soția, bunica Ala și, respectiv, 57 ai tatălui, soțului și bunelului Valeriu să se mai adauge încă mulți, mulți alții, toți frumoși și plini de optimism! Primiți petala vieții ca pe o binecuvîntare, ea să vă fie rod al bucuriei și speranței! Credința și iubirea să vă însoțească pretutindeni, iar împlinirea s-o întîlniți la fiecare pas. Steaua ocrotitoare să vă lumineze mereu calea. La mulți ani fericiți! Cu multe bucurii, respect și dragoste, ai voștri șase copii, șapte nepoței, trei gineri și două nurori Pentru Ghenadie Damian din satul Costuleni La mulţi ani, mult stimat şi iubitul nostru tată! Cu ocazia zilei de naştere, îţi dorim sănătate din belşug, bucurie, linişte sufletească şi domnul să te aibă în pază. Cu mult respect şi recunoştinţă, soţia, copiii şi nepoţeii.

Luni, 8 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Baştina 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 17.15 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 9.40, 10.15, 23.05 Documentar 10.30 Reporterul de gardă 11.00 Bună seara! 12.00 Vedete de bis 13.10, 18.30 Bebeluşii la zoo 13.40 Cultura azi 14.25 spectacol 14.55, 23.10 “DORA” 16.25 Fotbal non-stop 17.40 Chişinăul de ieri şi de azi 17.55 Ana Blandiana la Chişinău 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct 21.25 Dor 22.20 Templul muzicii PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.30 "Время обедать" 13.05 "НА КРАЙ СВЕТА" 14.00 Другие новости 14.15 "Дешево и сердито" 15.30 "След" 16.15 "УЛИЦЫ РАЗБИТЫХ ФОНАРЕЙ" 18.50 "Давай поженимся" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ЧКАЛОВ". Marţi, 9 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.10, 9.40, 10.50, 12.30, 13.45, 17.50, 21.25, 23.05 Documentar 7.10, 8.15 Bună dimineaţa 9.10, 17.15 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 9.55 Program muzical 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 Accente economice 13.10, 18.30 Bebeluşii de la zoo. Documentar pentru copii 13.45 Templul muzicii 14.30, 23.10 “DORA” 16.00 Ring Star 17.40 Chişinăul de ieri şi de azi 18.00 Găgăuz ogea 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct 22.20 Cultura azi. PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.30 "Время обедать" 13.05 "НА КРАЙ СВЕТА" 14.00 Другие новости 14.15 "Дешево и сердито" 15.30 "След" 16.15

"УЛИЦЫ РАЗБИТЫХ ФОНАРЕЙ" 18.50 "Давай поженимся" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ЧКАЛОВ". Miercuri, 10 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Găgăuz ogea 6.45, 9.40, 10.15, 12.50, 13.35, 13.50 Documentar 7.10, 8.15 Bună dimineaţa 9.10, 17.15 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 Baştina 13.10, 18.30 Documentar pentru copii 14.20, 23.15 “DORA” 15.55 Magazinul copiilor 16.25 Prin Istorie – spre Victorie 17.40 Chişinăul de ieri şi de azi 18.00 Russkii mir 19.00 Mesager 19.40 Poveste 21.25 Portrete în timp 22.20 Din fondul TV Moldova 1 23.00 Alternative. Discriminarea pe înţelesul tuturor. PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.30 "Время обедать" 13.05 "НА КРАЙ СВЕТА" 14.00 Другие новости 14.15 "Дешево и сердито" 15.30 "След" 16.15 "УЛИЦЫ РАЗБИТЫХ ФОНАРЕЙ" 18.50 "Давай поженимся" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ЧКАЛОВ". Joi, 11 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Russkii mir 6.45, 23.05 Documentar 7.10, 8.15 Bună dimineaţa 9.10 Congresul al V-lea al Diasporei moldoveneşti 10.45, 17.40 Chişinăul de ieri şi de azi 11.00 Moldova în direct 12.00 O seară în familie 13.10, 18.30 Documentar pentru copii 13.40 Găgăuz ogea 14.10, 23.15 “DORA” 15.45 Părinţi şi copii 16.15 Erudit cafe 17.15 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 18.00 Vector european 19.00 Mesager 19.40 Poveste 19.55 TVMI – locul întîlnirilor 20.50 Super-loto “5” din “35” 21.25 In memoriam 22.20 Reporterul de gardă 22.45 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru. PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00,

15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.30 "Время обедать" 13.05 Среда обитания 14.00 Другие новости 14.15 "Дешево и сердито" 15.30 "След" 16.15 "УЛИЦЫ РАЗБИТЫХ ФОНАРЕЙ" 18.50 "Давай поженимся" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ЧКАЛОВ". Vineri, 12 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 23.00 Ştiri 6.15 Cuvintele credinţei 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 10.00, 16.05, 18.45, 22.45 Documentar 10.30 Vector European 11.00 tvmi – LOCUL ÎNTÎLNIRILOR 12.00 La noi în sat 12.40 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 13.10 Documentar pentru copii 13.35 Russkii mir 14.05 Dor 14.35 “DORA” 16.30 Accente economice 17.15 Cupa Europei la Handbal. Olimpus 85-Ruislip Eagles 18.35 Chişinăul de ieri şi de azi 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Bună seara! 20.55 Fotbal. Preliminariile Campionatului Mondial. Mildova Ucraina. În pauză: Ştiri 23.15 Fii tînăr! PRIME TV 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima ora" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 Teleshoping 9.50 "Жить здорово" 10.55 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.15 Новости 12.30 "Время обедать" 13.05 "Всё во имя любви" 14.00 Другие новости 14.15 "Дешево и сердито" 15.25 "След" 16.05 "ЖКХ" 16.50 "Жди меня" 18.50 "Поле чудес" 19.55 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "Голос". Sîmbătă, 13 octombrie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.10 “TROIŢA” 7.40, 9.10, 16.00 Documentar 8.10 Vedete la bis 10.00 Ştiinţă şi inovare 10.30 Părinţi şi copii 11.00 Casa mea 11.30 Dor 12.00 Spectacol 12.35 Videoteca copiilor 12.55 Festivalul-concurs Internaţional “Mărul de aur” 13.55 Artelier 14.25 Chişinăul de ieri şi de azi 14.40 Desene animate 15.30 Studio Art Plus 16.30 La mulţi

ani! 17.15 Erudit cafe 18.00 Cupa Europei la Handbal. Olimpus 85 – Dreagunas 18.35 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 19.00 Mesager 19.35 Poveste 19.50 O seară în familie 21.25 Focus. Magazin TV 22.20 Campionatul Internaţional de dans sportiv. PRIME TV 6.00, 10.00, 12.00, 18.00 Новости 6.10 "Гоша Куценко. Игра в правду" 7.00 "НЕДОСТУПЕН" 8.25 "Играй, гармонь любимая" 9.00 "Умницы и умники" 9.45 "Слово пастыря" 10.15 Teleshopping 10.30 "Смак" 11.05 "Анна Самохина. Не родись красивой" 12.15, 15.15 "Абракадабра" 17.05, 18.15 "Хиромант. Линии судеб" 19.20 "Да ладно!" 19.55 "Человек и закон" 21.00 „Primele ştiri” 21.25 "Время" 21.50 "Сегодня вечером" 23.30 "Что? Где? Когда?". Duminică, 14 octombrie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.10, 7.00 Documentar 7.15 Cuvintele Credinţei 8.00 Program muzical 9.00 Domnului să ne rugăm 10.00 Ring Star 11.00 Prin istorie – spre victorie! 11.35 La datorie 12.00 Moldovenii de pretutindeni 12.30 Natura în obiectiv 13.00 Dor 13.30 Chişinăul de ieri şi de azi 13.40 Parteneriate pentru fiecare copil 14.00 Baştina 14.50 “JUCK HUNTER. MORMÎNTUL LUI AKHENATON” 16.30 La mulţi ani! 17.15 Cultura azi 18.00 Evantai folcloric 18.40 Loteria “Milioane pentru Moldova” 19.00 Mesager 19.35 Poveste 19.50 Vedete la bis 21.20 Săptămîna sportivă 22.20 Campionatul Internaţional de dans sportiv. PRIME TV 6.00, 10.00, 12.00 Новости 6.15 "Анна Самохина. Не родись красивой" 7.15 "ПРЕДЧУВСТВИЕ ЛЮБВИ" 8.35 "Служу Отчизне" 9.00 "Здоровье" 10.15 Teleshoping 10.30 "Непутёвые заметки" 10.45 "Пока все дома" 11.30 "Фазенда" 12.20 "Кривые зеркала" 13.20 "УСЛОВИЯ КОНТРАКТА" 17.00 "Большие гонки. Братсво колец" 18.30 "Replica" 20.00 "Михаил Козаков. От любви до ненависти" 21.00 "Sinteza săptămînii" 21.40 Воскресное "Время" 22.50 "Клуб Весёлых и Находчивых". Высшая лига.

VĂ RECOMANDĂM LA TV!

Ușor și rațional ne putem da seama ce înseamnă un profesor Ei îți deschid calea pe care faci pașii vieții, pentru un viitor mai sigur. Datorită scumpilor noștri dascăli, azi ne putem exprima liber opinia, fără a sta stingheriți undeva că nu vorbim frumos. La început de octombrie, pe data de 5, e o zi deosebită pentru iubiții noștri pedagogi de la Gimnaziul ”Ion Vatamanu”. Sînt sigură de faptul că toţi, în această zi, au doar emoții pozitive. Vă mulțumim din suflet că ne ghidați calea spre cunoștințe. Vă sînt recunoscătoare că ne luminați în momente de confuzie, ne încurajați cu laude și ne certați părintește. Frazele rostite de dumneavoastră sînt nectarul cu care ne hrănim noi, discipolii dumneavoastră. Mustrările pe care ni le faceți ne șlefuiesc personalitatea. Vocea dumneavoastră ne încîntă și ne captează atenția. Dumneavoastră, stimaţi pedagogi, ne presărați pe buze fărîme de curiozitate și picături de adevăr. „Răsfoiesc, prin cartea vieții, anii cei de școală plini,/ Prea frumos au spus poeții, profesorii sînt divini!”. Ana Ciugureanu, elevă la Gimnaziul „Ion Vatamanu” Pîrliţa, Ungheni

Luni 07.00 „Приключения Джимми Нейтрона, мальчика-гения”. Film (ТНТ) 14.00 „Răzbunarea dragonului negru”. Film (Pro Tv) 23.10 „Зоннентау”. Serial (Россия РТР ) Marţi 10.00 „Терминал”. Serial (Россия РТР) 10.00 „Такая обычная жизнь”. Film (СТС) 19.30 „Дикий” Film (НТВ) Miercuri 14.00„Джими Нейтрон”. Desene animate (СТС) 19.35 „Земский доктор. Жить заново”. Film (Россия РТР) 21.30 „Fabrika” (Publika) Joi 10.50 „Рога и копыта: Возвращение”. Desene

animate (ТНТ) 14.00 „O dădacă de Crăciun”. Film (Pro Tv) 21.05 „Касл”. Serial (Sony) Vineri 08.55 „Озорные анимашки”. Desene animate (НТВ) 20.30 „Fără scăpare”. Film (Pro TV) 22.35 „Медиум”. Film (Sony) Sîmbătă 19.45 „Нечаянная радость”. Film (Россия РТР) 21.00 „În Trecerea anilor” (TVR 1) 22.30 „Scăpat de sub control”. Film (Pro Tv) Duminică 20.30 „Формула счастья”. Film (Россия РТР) 20.00 „Улыбка Мона Лизы”. Film (Sony) 23.30 „Честь”. Film (НТВ)

Dragul nostru Saşa, La această frumoasă aniversare, de 20 de ani, îţi dorim tot binele din lume, să ţi se deschisă poarta unui viitor plin de succes, de realizări frumoase, de multe bucurii. Îţi urăm din suflet sănătate trainică, multă fericire şi zile senine. Tristeţea şi necazurile să te înconjoare. Fie ca doar cele bune şi frumoase să-ţi păşească pragul. Un ocean de sănătate, un munte de noroc, un camion cu bani şi un sincer La mulţi ani! Cu multă dragoste, bunicuţele tale Margareta şi Elena Gavrişov

Sanatoriul Preventoriu de Bază “CONSTRUCTORUL” ÎS

ANGAJĂM MUNCITORI

Întreprindere unicală de recuperare medicală din R. Moldova Metode tradiţionale şi netradiţionale de diagnostic şi tratament

LA FIRMA DE PRODUCERE A GARDULUI DIN BETON ŞI A PLITELOR DE TROTUAR ÎN CHIŞINĂU • LĂCĂTUŞI, ELECTRICIAN • MUNCITORI NECALIFICATI • HAMALI, PAZNICI • ŞOFER PE BUS TEL.: 067 431 371

Vă oferim: Consultaţia medicilor specialişti de orice profil, metode de diagnostic: ultrasonografie, rectoromanoscopie, diagnostic funcţional, laborator clinic, biochimic şi imunologic – cu obținerea rezultatelor în aceeași zi, diagnosticul computerizat, iridodiagnostic, prescripţii pentru ochelari şi lentile de contact ș.a.

Tratamente clasice, precum şi prin metode tradiţionale: băi şi duşuri curative, duş-masaj subacvatic, aplicaţii de nămol, lut, parafină, ozocherită, șunghit, electro-fizioterapie, masaj și gimnastică curativă, terapie manuală, fitoterapie, ozonoterapie, hidrocolonoterapie, tratament cu lipitori, cu înţepături de albine, baroterapie generală, acupunctura, psihoterapie ș.a. Adresa: or. Chişinău, str. Zelinski,15 Tel. 022522741 (recepția cu regim nonstop), 022639629, 022551964, 079368099 (marketing). E-mail: marketing.tatiana@yahoo.fr Centrul clinic este dotat cu utilaj medical modern, saloane cu toate comodităţile, cafenea pentru 200 locuri. Aici activează 145 de medici cu categorii înalte de calificare, sînt utilizate peste 130 de metode de tratament, multe dintre care – doar la noi! Serviciile sînt accesibile pentru oricine. www.sanatoriul-constructorul.md

La prezentarea acestui anunţ decupat beneficiați de reduceri de 10% la biletele de tratament.

Codare contra consumului de alcool Psihoterapie Psihoanaliză Doctor Galina Aparu Servicii licențiate

or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, of. 208 Programare la tel.: 079521319

Compania de construcţii „Glorinal” SRL ANGAJEAZĂ: ‐ zidari; ‐ dulgheri; ‐ fierari; ‐ lăcătuşi; ‐ tencuitori; ‐ muncitori necalificaţi. Telefoane de contact: Fix 022 854481 Mob. 068575951

CONDOLEANȚE A trecut la cele veşnice Iurie Jurba, omul care şi-a consacrat toată viaţa dezvoltării agriculturii. A condus, ani în şir, sovhozul „Codri” din Corneşti, a muncit apoi în Direcţia Raională Agricultură. A fost un specialist apreciat de toată lumea, un om de omenie, un bun familist. Transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Familia Jardan


8

Un sfat pe săptămînă

Util

Clătitele devin mai pufoase, dacă, în loc de apă, în aluat se pune apă minerală.

Expresul Vineri, 5 octombrie

La Bucătărie cu Irina Caducenco

Ieftin și la îndemînă Mustul pentru un organism puternic

Piept de pui cu surpriză Ingrediente: Un pachet cu piept de pui, 200 gr şuncă, 200 gr caşcaval, 4 ouă, sare, piper, pesmeţi măcinaţi. Mod de preparare: Pieptul de pui întreg se taie pe orizontală. Se bate uşor cu ajutorul ciocănaşului de bucătărie. Cu cuţitul facem o tăietură sub formă de

buzunăraş, în care aranjăm şunca şi caşcavalul. Batem ouăle cu sare şi piper. Trecem carnea bătută şi împănată cu şuncă şi caşcaval prin făină, prin ou, apoi prin pesmeţii măcinaţi. O rumenim într-o tigaie cu ulei încins, apoi scoatem fileul pe o hîrtie absorbantă. Este delicios, căci caşcavalul se to-

Există o licoare care să-ţi dea energie, iar pe termen lung să te ajute să îmbătrîneşti mai încet? Se pare că da. E vorba de must, o băutură la îndemînă în această perioadă, cunoscută sub denumirea de “sînge vegetal”.

În împărăţia florilor cu Tatiana Fotea

Cunoscut sub denumirea populară de „Umbra iepurelui“, Asparagusul este o plantă mereu verde, avînd lăstari lungi, subţiri, flexibili, pe care sînt prinse frunzele. Unele specii de Asparagus înfloresc toamna, florile avînd dimensiuni mici de forma unor steluţe - de cele mai multe ori, de culoare albă. Aspectul decorativ al plantei este îmbogăţit şi de fructele sale - mici sfere roşii, care însă sînt otrăvitoare. Atît aspectul ei de ferigă, cît şi uşurința cu care poate fi îngrijită, au contribuit la răspîndirea plantei masiv şi rapid. Fiind o plantă decorativă de apartament, Asparagusul poate fi așezat în coșuri suspendate, iar vara poate fi scos pe balcon. Îngrijire Toate speciile de Asparagus preferă locurile luminoase, însă ghiveciul trebuie amplasat într-un loc ferit de razele directe ale soarelui. Planta trebuie ferită de frig, iar în sezonul rece aceasta nu trebuie ţinută la o temperatură mai mică de 15 grade Celsius. Unele specii rezistă şi la temperaturi mai scăzute, însă nu mai mici de zero grade. Asparagusul trebuie udat vara din abundenţă, zilnic. Odată cu sosirea iernii, această operaţiune se efectuează mai rar, lăsînd ca solul să se usuce între udări. Atunci cînd aerul este foarte uscat, e bi-

ne ca frunzele să fie pulverizate cu apă. Din luna martie şi pînă în septembrie, în apa folosită la udat se poate amesteca, odată la 15 - 20 de zile, îngrăşămînt lichid pentru plante verzi. Asparagusul preferă terenul fertil, foarte bine drenat. Substratul recomandat pentru Asparagus trebuie să fie consistent: pămînt de ţelină şi mraniţă în părţi egale, la care se adaugă şi puţin nisip. Primăvara, pămîntul trebuie schimbat. Înmulţire, paraziţi şi boli Înmulţirea Asparagusului se realizează fie prin seminţe, fie prin despărţirea tufelor. Înmulţirea prin seminţe se face, de preferinţă, primăvara. Acestea se plantează în pămînt, în pahare mici, doar după ce au fost ţinute în prealabil 24 de ore

Calendar creștin-ortodox 8 – 14 octombrie Luni Cuv. Eufrosinia; SF. Irh. Gherman; Cuv. Serghie de Radonej. Marţi Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul; Sf. Irh. Tihon; Cuv. Efrem. Miercuri Sf. Mc. Calistrat, Petru; Sf. Ap. Marcu; Sf. Cuvioşii Ignatie, Savatie. Joi Cuv. Hariton Mărturisitorul; Soborul Sf. Părinţi de la Lavra din Kiev; Sf. Veaceslav; Sf. Cuvioşii Chiril şu Maria. Vineri Sf. Cuvioşi Chiriac, Teofan. Sîmbătă Sf. Irh. Mihail; Sf. Mc. Grigorie. Duminică Duminica XIX. Acoperămîntul Maicii Domnului. Pomenirea tuturor sfinţilor care s-au proslăvit pe pămîntul Moldovei. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hîrbovăţ.

Cum te ajută? Mustul, bogat în vitamine, polifenoli şi minerale, stimulează sistemul nervos, reduce retenţia de apă şi energizează. Este indicat persoanelor care susţin eforturi intelectuale intense, dar şi celor în convalescenţă, deoarece stimulează imunitatea şi refacerea organismului prin conţinutul ridicat de vitamina C. Consumat pe termen lung, sucul de struguri încetineşte procesele distructive din organism. Asta înseamnă că îmbătrînim mai greu. în apă caldă. Asparagusul poate fi înmulţit şi prin desfacerea plantei în mai multe tufe de dimensiuni mai mici, care se plantează în ghivece separate. Asparagusul se „teme“ de micile insecte care atacă în general lăstarii, dîndu-le un aspect urît. Atunci cînd este victima păianjenului roşu, planta se îngălbeneşte. Apropo, păianjenul apare cînd Asparagusul este cultivat într-un mediu prea cald şi uscat. De aceea este necesar să menţineţi umiditatea şi să trataţi planta cu un produs împotriva acarienilor.

Berbec Riscaţi să provocaţi, din egoism, nişte conflicte familiale. La serviciu veţi avea foarte multe de făcut şi vă veţi presta cu brio. În dragoste, toate vă merg bine. Taur Vă aşteaptă, din punct de vedere afectiv, o perioadă de însingurare. Sub aspect profesional, o retragere temporară vă permite să observaţi nişte lucruri care le-aţi scăpat pînă acum. Gemeni Veţi avea o săptămînă foarte activă sub aspect social: veţi ieşi mult din casă, veţi fi solicitaţi, sunaţi, căutaţi şi invitaţi peste tot. În continuare, banii vor fi centrul preocupărilor.

peşte şi se obţine un miez cremos.

Asparagus, planta supranumită ”Umbra iepurelui”

Horoscop | 8 – 14 octombrie

Cum îl prepari? Pentru ca mustul să aibă toate beneficiile de mai sus, este important să înveţi să-l prepari. În primul rînd, trebuie să ştii că mustul făcut la bunici, din care se obţine vinul, nu este alegerea cea mai bună. Şi asta, pentru că nu mai conţine cojile de struguri care au cea mai mare parte din antioxidanţi. Mai bun este mustul preparat din struguri zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce le-ai scos seminţele. Odată preparat, mustul se bea imediat. În nici un caz nu se fierbe, deoarece astfel se pierde o parte din vitamine şi din minerale. Cura cu must Poţi începe cura cu cîte trei pahare de must proaspăt în fiecare zi, între mesele principale. În timp, poţi creşte cantitatea pînă la doi litri pe zi. Pe parcursul curei (care poate dura atît timp cît găseşti struguri), este bine să nu mai consumăm alte fructe sau dulciuri, deoarece mustul este deja bogat în zahăr. Din cauza excesului de zahăr, mustul este contraindicat diabeticilor şi persoanelor care vor să slăbească. Cura de must este bună într-o serie de afecţiuni: intoxicaţii cronice, artrite, constipaţie, hemoroizi, surmenaj fizic şi intelectual, sechele post-hepatice, bronşite, calculoze, tuberculoză, tumori canceroase cu localizare pulmonară şi în afecţiuni ale pielii - dermatoze. Pentru persoanele aflate în convalescenţă, anemicie, pentru copii sau bătrîni, se recomandă 500 mililitri de suc proaspăt de struguri pe zi. Studiile recente au arătat că la persoanele vîrstnice, care au consumat două-trei ceşti de suc de strugure zilnic, s-a constatat o îmbunătăţire a problemelor legate de memorie. Un pahar de suc de struguri seara, înainte de culcare, te ajută să dormi mai bine, să ai un somn sănătos.

Stimaţi cetăţeni! Serviciul Fiscal de Stat vă informează ca din anul 2012 au intrat în vigoare metode indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice, prevăzute în capitolul 111 din Titlul V al Codului fiscal. Aceste metode vor fi aplicate persoanelor fizice rezidente, cetăţeni ai Republicii Moldova, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi care, în perioada unui an fiscal, începînd cu 1 ianuarie 2012, obţin proprietăţi (bunuri imobiliare, valori mobiliare, mijloace de transport, mijloace băneşti) ce depăşesc cumulativ suma de 1 milion de lei, precum şi efectuează cheltuieli individuale, altele decît cele specificate mai sus, ce depăşesc suma de 500 mii lei. Pentru a justifica cheltuielile ulterioare, cetăţenii care au avut disponibil de mijloace băneşti la 1 ianuarie 2012, în sumă de peste 500 mii lei, sînt aşteptaţi la Inspectoratul Fiscal de Stat teritorial, pînă la 31 decembrie 2012, pentru a depune Declaraţia cu privire la disponibilul de mijloace băneşti. În cazul în care disponibilul depăşea 1 milion de lei, Declaraţia trebuie să fie însoţită de documentele care confirmă disponibilul sumei declarate. Declaraţia cu privire la disponibilul de mijloace băneşti va servi drept dovadă a acumulării sumei declarate pînă la data de 01.01.2012. Disponibilul declarat nu va fi supus impozitării. Formularul Declaraţiei poate fi descărcat de pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat: www.fisc.md sau obţinut de la inspectoratele fiscale de stat teritoriale, care au şi obligaţia de a oferi explicaţiile aferente completării şi depunerii Declaraţiei. Informatii suplimentare la: 0-8000-1525, 023623691, 023622431

Rac După o perioadă de zburdălnicie şi distracţii, vă veţi întoarce la lucrurile serioase. Vor fi cîteva probleme la capitolul relaţii interumane: riscaţi să faceţi tot felul de gafe. Leu Săptămîna stă sub semnul conflictului. Oriunde. Asta nu înseamnă că veţi fi nervoşi şi iritabili, ci că, pur şi simplu, treceţi printr-o perioadă în care certurile pot izbucni pe neaşteptate. Fecioara Săptămîna stă sub semnul deplasărilor: cel mai probabil, vor apărea călătorii neprevăzute, însoţite de un oarecare stres. Relaţiile sentimentale vor fi afectate de această stare de stres. Balanţa Veţi trece prin nişte zile foarte bune, din punct de vedere al tonusului fizic şi psihic. Chiar şi atunci cînd nu vi se întîmplă nimic deosebit, veţi fi activi, binedispuşi. Scorpion Vă aşteaptă emoţii puternice legate de dragoste. Se recomandă o retragere strategică şi stăpînirea geloziei. Veţi avea noroc la bani, dar veţi şi cheltui destul de mult. Săgetător Veţi avea parte de nişte tulburări sentimentale. Vor exista şi nişte îngrijorări, nişte nesiguranţe legate de bani, în special de banii împrumutaţi altora. Capricorn Veţi fi foarte preocupaţi de latura financiară. Toate au şanse să iasă aşa cum vă doriţi. Vă bucuraţi de o perioadă bună în dragoste. Profesional, vă bate gîndul unei schimbări serioase. Vărsător Dragostea va fi în centrul atenţiei. Orice veţi întreprinde în acest sens vă va reuşi. Există însa riscul unor incidente profesionale. Probleme cu banii nu vor exista. Peşti O săptămînă favorabilă rezolvării problemelor amînate, pentru că au toate şansele să se rezolve cu bine. În dragoste, perioada este mai favorabilă celor singuri decît celor cuplaţi.

Prognoza meteo | 8 – 14 octombrie 8 octombrie: noaptea - +17° (cer senin); ziua - +17° (cer senin). 9 octombrie: noaptea - +8° (cer senin); ziua - +16° (cer senin). 10 octombrie: noaptea - +11° (cer parţial noros, ploaie slabă); ziua - +18° (cer parţial noros, ploaie slabă). 11 octombrie: noaptea - +5° (cer parţial noros, ploaie slabă); ziua - +16° (cer senin). 12 octombrie: noaptea - +4° (cer senin); ziua - +16° (cer parţial noros, ploaie slabă). 13 octombrie: noaptea - +4° (cer parţial noros, ploaie slabă); ziua - +15° (cer senin). 14 octombrie: noaptea - +4° (cer senin); ziua - +16° (cer senin). (După: www.gismeteo.md)

Bancuri Un individ se opreştre cu maşina într-un blocaj de trafic rutier. Imediat îi bate cineva în geamul maşinii: - Domnule, teroriştii au ocupat Parlamentul şi cer 10 milioane de dolari răscumpărare ca să-i elibereze pe deputaţi. În caz contrar, ameninţă că îi vor stropi cu benzină şi le vor da foc. Acum mergem din maşină în maşină şi facem cîte o chetă. - Bine! Şi cam cît dă fiecare?, întreabă omul din maşină. - Cam cinci litri de benzină! Voronin în faţa alegătorilor entuziasmaţi, ţine un discurs: - Dragii mei concetăţeni, Partidul comuniştilor a hotărît să facă o lume nouă! - Uraaaa!!! strigă cu toţii într-un glas şi mai entuziasmaţi. - Am zis o lume nouă, nu vouă!

Expresul NR 242  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you