Page 1

Pag. 2

Pag. 3

Pag. 5

Nu-i stătea bine unui sat ca Pîrliţa fără un centru de sănătate performant

E linişte şi pace în sat la noi, dar frica şi umilinţa nu se ştie cînd ne va părăsi

Un eveniment mult așteptat. Cel mai bun lucru pentru oamenii din localităţile rurale. Un eveniment cu adevărat frumos. E un centru model, un edificiu-tip, elaborat în colaborare cu specialiștii de la Banca Mondială și Ministerul Sănătății.

Azi sîntem martori, noi, cei care trăim în satele de frontieră, că fetele noastre nu au fost şi nici nu sînt violate de flăcăii de peste Prut, aşa cum ne speriau unii şefi de pichete de grăniceri. Şi nici rufele de pe funiile de uscat nu au fost furate.

Ziarul de care ai nevoie!

Cu toţii l-au sărbătorit pe Dragobete aşa cum se cuvine. Cei vîrstnici şi-au adus aminte de cele mai plăcute momente din tinereţea lor, au cîntat dragostea, au spus glume despre dragoste, au făcut descîntece. Cei tineri au ascultat, ca pe vremuri, cu atenţie.

Știri expres

Expresul de Ungheni

ISSN 1857-422X

Vineri, 4 martie 2011

La o şezătoare cu... multă dragoste

Anul IV, nr. 9 (164)

Aici se formează valori, aici profesorii ştiu a susţine examene Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni şi-a sărbătorit 20 de ani de la fondare. Evenimentul s-a produs pe 1 martie, de ziua naşterii protectorului spiritual al instituţiei, marele cărturar Gheorghe Asachi. De dimineaţă, instituţia a fost sfinţită, după care a adunat în incinta sa oaspeţi de marcă, printre care: ministrul Tineretului, Ion Cebanu, preşedintele raionului, Ion Harea, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, vicedirectorul Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport, Galina Gheorghiţă.

Şi totuşi, secţia de hemodializă va fi Veşti bune pentru suferinzii de insuficienţă renală. În scurt timp, nu vor mai trebui să meargă la sute de kilometri distanţă pentru hemodializă. Procedura va putea fi efectuată şi la Ungheni. După ce a vizitat, pe 26 februarie curent, clădirea în care urmează să fie deschisă secţia de hemodializă, ministrul Sănătăţii, Adrian Usatîi, a exclamat: „Extraordinar! Voi trebuie să vă mîndriți că aveți asemenea consiliu raional. Cînd faceți deschiderea?”. Dînsul a dat asigurări că atît conducerea spitalului din Ungheni, cît şi fondatorul acestuia, Consiliul raional, vor avea toată susţinerea necesară pentru ca secţia de hemodializă să înceapă, în sfîrşit, a lucra. Potrivit medicului-şef al spitalului, Lidia Crăciun, la finele lunii aprilie, va veni la Ungheni președintele Asociației de hemodializă din Franţa, însoţit de specialişti în domeniu. În scurt timp, va fi transmis şi aparatajul necesar – o donaţie din Franţa, graţie AO „Degeţel” condusă de Philippe Chaudier. De notat că pînă în prezent, Consiliul raional Ungheni a investit în secția de hemodializă 1 milion 600 mii lei.

De Dragobete, ovaţii în sala de şedinţe a Consiliului raional Înainte de începerea şedinţei ordinare, cei 29 de consilieri raionali din Ungheni, prezenţi la şedinţa din 24 februarie, au fost felicitaţi de către secretarul Consiliului raional, Irina Golubcov, cu ocazia zilei dragostei la români, Dragobetele. Cuvintele dînsei au fost întîmpinate cu aplauze şi chiar cu ovaţii. Şedinţa a decurs, ulterior, într-o atmosferă mult mai calmă şi prietenoasă. Cele 23 de chestiuni incluse în ordinea de zi au fost examinate în mai puţin de două ore, fiind aprobate şi deciziile de rigoare, relatează Expresul.com.

În curînd, un salon de carte pentru tineret Pentru luna mai se preconizează la Ungheni un salon de carte pentru tineret. Va fi o premieră absolută. Ideea a venit urmare a întîlnirii de săptămîna trecută a sciitoarei Claudia Partole cu publicul cititor de la Biblioteca „Dimitrie Cantemir”. „Trebuie să facem astfel, ca să vină cartea şi la noi”, a subliniat Svetlana Ciobanu, consilier raional. Ideea a fost susţinută şi de preşedintele raionului, Ion Harea. „Vom apela la editurile din Chişinău, vom colabora cu Biblioteca naţională pentru copii „Ion Creangă” din capitală, care are deja o experienţă frumoasă în acest sens. Avem asigurări şi din partea Claudiei Partole că ne va susţine în această încercare a noastră de a organiza la Ungheni un salon de carte”, a subliniat Victoria Bernic, directoarea bibliotecii „Dimitrie Cantemir”. Pentru că Ungheniul a fost declarat capitală a tineretului pentru anul 2011, s-a decis ca şi salonul să fie dedicat cărţii pentru tineret.

Un spital regional, un nou bloc spitalicesc

„E un liceu cu tradiții, iar meritul actualei administrații este că a asigurat continuitatea acelor începuturi frumoase, care au transformat instituţia în una de elită”, a subliniat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. Deşi lipsă de la eveniment, primul director al Liceului, Boris Zugravu, a fost elogiat de foştii colegi. „Personalitate de excepție, mentorul de onoare al liceului”, astfel a fost caracterizat dînsul în zi de sărbătoare. „Sîntem cu gîndul la dumneavoastră, maiestre. Ne închinăm pînă la pămînt, ne închinăm cu venerație și vă mulțumim pentru frumusețea sufletească, sacrificiul și marea dumneavoastră dăruire”, au răsunat în sala de festivităţi cuvinte spuse din suflet pentru cel care a pus bazele instituţiei respective, sub oblăduirea căruia a pornit activitatea acestui liceu. „Afirm cu certitudine că aici, în Liceul „Gheorghe Asachi”,

se implementează corect politicile educaționale în contextul modernizării învățămîntului, aici se formează valori. Aici activează o echipă de profesori care știu a susține examene. Iar acolo unde susțin examene și profesorii, rezultatele nu întîrzie să apară”, a subliniat Galina Gheorghiţă. Care este secretul succesului? Răspunsul a fost dat de cei ce învaţă la Liceul „Gheoghe Asachi”: „Suma muncii rodnice, la care se adaugă pasiune, dragoste pentru cunoaștere, ambiție și dorința de autoperfecționare”. Actualul director al liceului, Gheorghe Primac, a asigurat asistenţa de faptul că instituţia pe care o conduce va promova şi în continuare adevăratele valori. Iar cea mai mare răsplată va fi, potrivit preşedintelui raionului, Ion Harea, recunoştinţa celor ce au învăţat cîndva aici.

Spitalul raional Ungheni se va transforma într-un spital regional. Acest lucru se va întîmpla într-un timp foarte scurt, de treipatru ani. Declaraţia îi aparţine ministrului Sănătăţii, Adrian Usatîi, şi a fost făcută în cadrul vizitei sale la Ungheni, pe 26 februarie. „Va fi un spital regional, un spital de înaltă specializare. S-ar putea să fie construit, cu această ocazie, şi un bloc nou”, a accentuat dînsul. Urmează ca în scurt timp domnul ministru să aibă o întrevedere cu preşedintele raionului, pentru a discuta în detalii realizarea proiectului respectiv. În altă ordine de idei, Adrian Usatîi a remarcat că una dintre preocupările principale ale domniei sale este, la ora actuală, descentralizarea serviciului de asistență medicală primară. „Nu este atît de departe ziua cînd vom avea în republică 260 de centre de sănătate autonome, mult mai eficiente decît actuala structură”, a spus dînsul.

Anabolizante în loc de ciocolate la Vama Sculeni Vameşii de la punctul de frontieră Sculeni au depistat într-un microbuz de pe ruta Chişinău-Iaşi 1800 de tablete şi 26 de fiole cu steroizi, anunţă site-ul StireaZilei.md. Anabolizantele erau ascunse în două cutii de ciocolate şi urmau să ajungă în România. Întrebat de vameşi de unde a făcut rost de medicamente, şoferul microbuzului s-a jurat că prima dată le vede. Bărbatul a declarat că nu ştia ce se află în cutii, întrucît acestea au fost transmise de o persoană necunoscută la Gara auto din capitală. Hormonii sintetici erau aşteptaţi la Iaşi. Cazul este cercetat de ofiţerii Serviciului Vamal.


2

Expresul de Ungheni Vineri, 4 martie

Alegerile locale generale din acest an vor avea loc în Republica Moldova până la sfârşitul lunii iunie. Despre aceasta a comunicat premierul Vlad Filat în cadrul unui interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”. Filat a spus că alegerile vor avea loc „după data de 3 iunie. Cred că este necesar ca pînă la sfîrşitul lunii iunie să finalizăm şi turul doi al scrutinului pentru alegerile locale generale”. (Hotnews.md)

Esențial cu Lucia Bacalu

Mărţişoare, mărţişoare Colegul nostru de la „Gazeta de vest” din Nisporeni, Dumitru Mititelu, le-a făcut o surpriză extraordinară cititorilor săi. A aplicat, pe fiecare ziar, cîte un mărţişor. Un mărţişor adevărat, executat de micile meşteriţe nisporenene. Au lucrat împreună timp de o zi întreagă, ca să le facă celor ce vor primi ziarul o bucurie. Ne-am dorit să-i urmăm exemplul şi să oferim şi noi mărţişoare – este adevărat, virtuale - cititorilor noştri. Tuturor. Dar nu putem să nu-i menţionăm pe unii dintre ei în mod special. Primele noastre mărţişoare se îndreaptă spre profesorii şi elevii Liceului „Gheorghe Asachi” din Ungheni. Ştim că „Expresul de Ungheni” este aici un ziar solicitat şi citit de foarte şi foarte multă lume. În plus, mai ştim că Liceul „Gheorghe Asachi” îşi sărbătoreşte, din an în an, pe 1 martie, hramul. La mulţi ani şi multe primăveri înainte! Mărţişoarele noastre se îndreaptă şi spre tinerii din Ungheni, mulţi dintre care ne sînt alături şi ne-au devenit prieteni adevăraţi. De la ei ne alimentăm cu energie şi optimism, cu ei mergem înainte. Pentru ca să dovedim şi celor mai pesimişti şi neîncrezători că avem un viitor sigur în persoana tinerei generaţii, vom inaugura în scurt timp o rubrică nouă – „Tineri de Ungheni”. Să vedeţi ce tineri avem! Oferim din suflet mărţişoare şi celor mai în vîrstă, oameni care au trecut prin multe greutăţi şi nevoi, dar nu s-au lăsat învinşi, nu şi-au pierdut demnitatea şi astăzi reprezintă adevărate modele demne de urmat. Mărţişoarele noastre-s şi pentru cei ce muncesc în învăţămînt, în medicină, în cultură, oameni frumoşi la chip şi la suflet. Trimtem cîte un mărţişor, din toată inima, spre Pîrliţa, spre Costuleni, Măcăreşti, Corneşti, Sculeni şi tot aşa mai departe. Trimitem cîte un mărţişor tuturor unghenenilor. Fie ca aceste două fire, alb şi roşu, să vă aducă în suflet multă speranţă, multă căldură şi optimism. Primiţi în dar aceste mărţişoare, mărţişoarele noastre virtuale. Cine ştie, poate la anul, vom veni cu mărţişoare adevărate, aşa cum a făcut-o colegul nostru de la Nisporeni. Oricum, le oferim din toată inima şi asta, credem, contează cel mai mult.

Oaspetele vesel

În UE fără AIE Nea Volodea, miliţianul Cu secera şi ciocanul Vrea să intre în UE, Însă fără... AIE.

PP Expresul de Ungheni Publicaţie de informaţii, analiză Expresul şi opinii de Ungheni Editor: SC Miraza SRL, IDNO: Vineri, 1003609009231 20 noiembrie Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Secretar de redacţie: Vitalie Harea Reporteri: Cristian Jardan, Natalia Chiosa Contabil-şef: Angela Covaliov Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Comanda 184. Tiraj: 2050 ex. Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: (236) 28575, 23742 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com

Nu-i stătea bine unui sat ca Pîrliţa fără un centru de sănătate performant Un eveniment mult așteptat. Cel mai bun lucru pentru oamenii din localităţile rurale. Un eveniment cu adevărat frumos. E un centru model, un edificiutip, elaborat în colaborare cu specialiștii de la Banca Mondială și Ministerul Sănătății. Este vorba despre Centrul de Sănătate Pîrliţa, iar calificativele aparţin celor prezenţi la deschiderea oficială a instituţiei, pe 26 februarie curent. „A fost un vis pentru Pîrlița care, iată, a devenit realitate”, a subliniat medicul-şef al Centrul de Sănătate Pîrliţa, Alexei Chirică. „Nu-i stătea bine unui sat ca Pîrliţa, cu o casă de cultură impunătoare, cu un muzeu care şi-a făcut deja un nume, cu agenți economici puternici, să nu aibă un centru de sănătate performant”, a mai adăugat dînsul. „Azi e o sărbătoare pentru toată lumea. Nu e simplu deloc să construiești, în timpurile noastre, un asemenea edificiu din temelie, conform standardelor europene”, a remarcat Lilia Scurtu, direc-

torul Centrului Medicilor de Familie Ungheni. Construcţia edificiului a durat opt luni, fiind investite circa 2 milioane 800 mii de lei. Acum, potrivit ministrului Sănătăţii, Adrian Usatîi, prezent şi dînsul la eveniment, Centrul de sănătate din Pîrliţa este unul de referinţă și pentru alte localități. „Rămîne ca oamenii să conștientizeze faptul că trebuie să intre aici nu doar atunci cînd sînt bolnavi, ci, mai ales, cînd sînt sănătoşi, pentru a întreba doctorul: vreau să știu ce trebuie să fac ca să fiu sănătos şi în continuare”, a subliniat ministrul. Potrivit dînsului, Centrul de sănătate de la Pîrlița are toate capacitățile pentru a asigura cel puțin 80% din necesitățile populației în ceea

Împreună pentru comunitate Fundaţia Comunitară Ungheni, în parteneriat cu Primăria oraşului Ungheni şi Alianţa ONG-urilor active „Pro Agenda Locală 21” Ungheni, a organizat un eveniment de zile mari. La 25 februarie, în holul primăriei a avut loc Tîrgul ONG-urilor „Împreună pentru comunitate”. Potrivit lui Valeriu Botnari, director executiv al Fundaţiei Comunitare Ungheni, obiectivul acestui eveniment a fost de a crea o interacţiune între organizaţiile neguvernamentale, administraţia publică locală, mass-media şi cetăţeni. „La sigur, asemenea partene-

riate duc la lucruri frumoase”, a menţionat Ludmila Guzun, vicepreşedintele raionului şi, totodată, preşedinte al consiliului de administrare al Fundaţiei Comunitare Ungheni. În cadrul evenimentului a fost lansată o galerie foto a proiectelor de succes implemen-

ce priveşte consultul, profilaxia, tratamentul. „Să-l păstrați, să-l amenajați şi să vă canalizați toate activitățile spre profilaxie”, li s-a adresat lucrătorilor medicali de aici preşedintele raionului, Ion Harea. La ora actuală, sectroul Pîrlița este unul foarte mare, cu o populație de 12 mii de persoane, la dispoziţia cărora stau patru medici de familie şi 28 de asistente medicale. Rămîne doar ca acest centru de să-

nătate să devină unul autonom, a subliniat şi ministrul Sănătăţii, şi directorul Companiei Naţionale Asigurări în Medicină, şi preşedintele raionului. Lucia Bacalu

tate de Fundaţia Comunitară în parteneriat cu Primăria Ungheni, dar şi cu alţi actori comunitari. A fost vernisată expoziţia „Mărţişor-2011” cu vînzarea articolelor de artizanat. A fost organizată şi o tombolă de caritate, o loterie în care toate biletele au fost cîştigătoare. „Acest eveniment va fi înscris în şirul evenimentelor preconizate în cadrul Proiectului „Ungehni – Capitala Tineretului 2011”, a subliniat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni. Potrivit Svetlanei Ciobanu,

directorul Centrului de Resurse Agenda Locală 21, scopul Tîrgului ONG-urilor a fost de a scoate în evidenţă organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de iniţiativă care sînt încă la început de cale, de a le promova şi a le încuraja. „Intenţionăm să facem o tradiţie, să organizăm acest Tîrg în fiecare an, înainte de 1 martie. Sper că vor participa cît mai multe organizaţii neguvernamentale şi grupuri de iniţiativă”, a menţionat dînsa după eveniment.

În fotografie: Ministrul Sănătăţii, Adrian Usatîi, însoţit de preşedintele raionului, Ion Harea şi directorul Centrului Medicilor de Familei Ungheni, Lilia Scurtu, inaugurează noul centru de sănătate de la Pîrliţa

Natalia Chiosa

S-au întrecut pentru titlul „Miss Mica Gospodină” Cinci domnişoare frumoase, deştepte, curajoase din satul Costuleni – Mihaela Rusu, Cristina Rusu, Maria Gaitur, Adela Găluşcă şi Maria Zdrobău – s-a întrecut, la finele săptămînii trecute, pentru titlul „Miss Mica Gospodină”. „A devenit deja o tradiţie să organizăm, în primele zile ale lunii martie, acest concurs”, a subliniat Elena Rudico, profesoară de educaţie tehnologică la Liceul din Costuleni. Nu a putut fi o excepţie nici acest an, mai ales că o fostă absolventă a acestei instituţii, Rodica Guţu, a decis să susţină financiar concursul. Timp de mai bine de o oră, concurentele şi-au demonstrat şi capacităţile intelectuale, şi cît de bine ştiu să prepare o salată din legume, şi ce gusturi au

în ceea ce priveşte prăjiturile. „Aţi demonstrat că sînteţi adevărate gospodine. Şi asta, datorită profesoarei Elena Rudico, dar şi mamelor voastre”, li s-a adresat la final preşedinta juriului, Eugenia Prepeliţă, director adjunct al liceului. Pentru prestaţia lor, foarte bună de altfel, toate cele cinci

ÎNTREBAREA VINĂ N-ARE De data aceasta, doar întrebări retorice Ion Harea, preşedintele raionului Spuneți, vă rog, cine este fondatorul instituției medico-sanitare publice Centrul Medicilor de Familie Ungheni? De ce nici un reprezentant al presei

concurente s-au ales doar cu cuvinte de laudă, cu diplome şi cadouri. „Au avut emoții maxime, dar au arătat ce pot, ce au învățat”, a subliniat di-

nu a dorit să afle şi părerea fondatorului, adică a reprezentanţilor Consiliului raional, cu privire la deschiderea Centrului de sănătate din Pîrliţa, eveniment ce s-a produs săptămăna trecută? De ce nimeni nu a dorit să ştie care a fost şi rolul nostru, contribuţia noastră la realizarea acestui proiect de importanţă majoră pentru satul Pîrliţa, dar şi pentru raion în ansamblu? De ce nimeni nu a adresat nici o întrebare nici președintelui raionului, nici vicepreședintelui, nici președintelui co-

rectorul adjunct. Titlul „Miss Mica Gospodină” i-a revenit Cristinei Rusu, care a reuşit să acumuleze punctajul maxim. (L.B.)

misiei de specialitate din cadrul Consiliului raional? De ce s-a întîmplat acest lucru? Toate aceste întrebări le adresez doamnei prese din Ungheni. Aşa arată o presă independentă, echidistantă şi profesionistă? De ce au fost neglijaţi cei trei factori decizionali din cadrul Consiliului raional (președintele raionului, vicepreședintele și președintele comisiei de specialitate)? Răspunsul e la suprafaţă. Există interese, inclusiv de ordin politic.


Fiul regretatului poet Grigore Vieru, Călin, s-a supărat pe organizatorii festivalului „Mărţişor-2011”. Deşi fundaţia sa sponsorizează în proporţie de 75% ediţia din acest an, omul de afaceri susţine că acest lucru a fost practic trecut în tăcere atît la deschiderea festivalului, cît şi la conferinţa de presă din ajun. Fundaţia „Nica” a contribuit cu peste 2 milioane de lei, în timp ce Ministerul Culturii a alocat 500-600 mii de lei. (ŞtireaZilei.md)

E linişte şi pace în sat la noi, dar frica şi umilinţa nu se ştie cînd ne va părăsi

cuit, la odihnă sau la muncile agricole, au permise speciale, eliberate de către pichetele de grăniceri. Cetăţenii cunosc legislaţia, cunosc ce-i aşteaptă, dacă o încalcă. Principalul însă este că a dispărut frica de necunoscut, căci decenii la rînd am fost educaţi că sîntem ameninţaţi de un mare pericol ce ar putea veni de peste Prut. Mereu ni s-a cultivat dezacordul cu adevărata obîrşie, ba mai mult, ni s-a insuflat ură faţă de poporul român, incriminîndu-l fascist. Această practică se mai foloseşte şi-n zilele de azi de către activiştii PCRM, care continuă să ne spele creierii şi să ne otrăvească sufletele. Neocomunismul moldovenesc rămîne promotorul ideologiilor imperiale ruse care persistă în psihologia retrograd-mancurtistă şi şovinistă, care văd în Republica Moldova o rezervaţie de materii prime agricole ieftine, precum şi de braţe de muncă ieftine pen-

tru Rusia. Va mai curge încă multă apă pe Prut, pînă cînd cetăţenii noştri simpli vor înţelege adevărul istoric real, nu cel spus de mancurţii neamului, adevăr al unui popor aflat în sclavie slavă de două secole. Veni-va ziua şi vremea iluminării noastre şi atunci ne vom aprecia locul nostru adevărat în istorie şi pe harta Europei. Dar pînă atunci, va mai persista graniţa (gardul) psihologică şi frica de audeterminare, de autoafirmare naţională. Noi, cei umiliţi şi docili, trebuim „velicoruşilor” întru implementarea proiectului lor multisecular de dominaţie geopolitică în zonele strategico-economice ale lumii. Pentru a ne menţine în ţarcul de garduri cu sîrmă

ghimpată, ne toarnă în conştiinţă otrava dezacordului cu obîrşa noastră, ne frustrează numai la gîndul că sîntem români, ne ameninţă cu sancţiuni economice că vrem în UE. E linişte şi pace şi în sat la noi, dar frica şi umilinţa nu se ştie cînd ne va părăsi. Poate odată cu aderarea Republicii Moldova la UE, dacă se va realiza vreodată. Primul pas s-a făcut destul de îndrăzneţ – gardul de sîrmă ghimpată de la Prut nu mai este. Rămîne să-l demolăm şi pe cel din conştiinţa noastră. Vasile Jantuan, Măcăreşti În fotografie: Acum un an, gardul de sîrmă ghimpată de la Prut este demolat.

Satul Zagarancea îşi doreşte o biserică a sa Deşi în preajma satului Zagarancea, la doar cîteva sute de metri, există două biserici – una la Semeni şi alta la Bereşti, locuitorii satului vor o biserică a lor. Pe 27 februarie, aici s-a deplasat Episcopul Petru de Ungheni şi Nisporeni, unde a avut o întrunire cu localnicii. La adunare a fost prezent şi primarul comunei, Mihail Burlacu, şi protopopul de Ungheni, Liviu Barbu. S-a discutat o singură chestiune: construcţia

unei biserici. Satul Zagarancea nu a avut niciodată un lăcaş sfînt. Pentru prima dată, problemă înălţării unei biserici aici a fost pusă cu un deceniu în urmă. Acum patru ani, a fost nimit şi un paroh al satului – preotul Pavel Musteaţă. Dar lucru-

rile nu s-au mişcat din loc, căci autorităţile publice locale nu au oferit teren pentru zidirea bisericii. „Nu era momentul”, a explicat Mihail Burlacu. La întrunirea din 27 februarie, cei prezenţi au decis să constituie Consiliul parohial, a fost ales şi preşedintele acestuia. Viitoarea biserică va purta hramul „Sf. Cuv. Parascheva”. Acum, Consiliul parohial urmează să depună o cerere

în adresa consiliului local, solicitînd alocarea unui teren pentru construirea bisericii. Fiind întrebat cît de reală este posibilitatea înălţării unei biserici la Zagarancea în următorii ani, primarul Mihail Burlacu a menţionat: „Cu gîndul la Dumnezeu cred că vom reuşi. Oamenii la Zagarancea sînt gospodari şi cred că vor contribui la înălţarea acestui lăcaş sfînt”. (L.B.)

La o cină cu Ambasadorul Chinei la Chişinău Preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea, a fost invitatul oficial la o cină oferită vineri, 25 februarie, de către ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Fang Li. Aceasta s-a desfăşurat în reşedinţa Excelenţei sale din Chişinău. „Am avut o discuţie sinceLa cina oferită de Ambasară, călduroasă, înţelegătoare”, dorul Chinei în Republica a menţionat Ion Harea după Moldova s-au servit doar bueveniment. Timp de două ore, cate tradiţionale chinezeşti, cei doi oficiali au vorbit des- unicul produs din Moldova pre situaţia politică din Repub- fiind... vinul. lica Moldova în preajma alegeReamintim că Excelenţa sa, rilor locale, despre relaţiile Fang Li, a vizitat Ungheniul pe moldo-chineze. În acest con- 27 octombrie 2010, la invitatext, ambasadorul Fang Li a ţia preşedintelui raionului Ion promis că va veni la Ungheni în Harea, aceasta fiind prima sa vara anului curent, cu un grup vizită în afara Chişinăului. de agenţi economici chinezi Ambasadorul a optat atunci care sînt interesaţi de a investi pentru o mai bună cunoaştere sau a găsi parteneri aici. reciprocă. (Expresul.com)

3

Știri din Primăria Ungheni

P

Noi tehnologii de energie în şcolile şi grădiniţele din oraş Liceul „Gheorghe Asachi” va avea în curînd un sistem de încălzire pe bază de biomasă, iar la grădiniţa nr. 11 va fi montat un colector solar ce va încălzi apa menajeră. Şi asta, graţie unui proiect al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Cu un an în urmă, se făcea mare zarvă în jurul unui eveniment care a pus capătul unei ere sovietocomuniste: demolarea gardului de sîrmă ghimpată de la Prut. Închistaţi în vechea mentalitate de „gulag” (puşcărie), demnitarii comunişti şi procomunişti de tot felul aduceau „cu lopata” argumente bizare şi preziceau o catastrofă apocaliptică pentru Republica Moldova şi populaţia ei, dacă gardul de la frontieră va fi înlăturat. Azi sîntem martori, noi, cei care trăim în satele de frontieră, că este linişte şi pace şi că fetele noastre nu au fost şi nici nu sînt violate de flăcăii de peste Prut, aşa cum ne speriau unii şefi de pichete de grăniceri. Şi nici rufele de pe funiile de uscat nu au fost furate, şi nici păsările din coteţ nu au fost vizitate de nimeni de peste Prut. Nici copiii noştri, şi nici vitele noastre nu s-au înecat în apele tulburi ale Prutului. De fapt, au avut loc şotii de tot felul, dar ca şi în prezenţa gardului de sîrmă ghimpată, căci în satele noastre mai sînt şi amatori de coteţe străine. Poate şi violuri au fost, căci nu ducem lipsă de nesăbuiţi. Dar un lucru se evidenţiază tot mai mult – se simte schimbarea în mentalitatea cetăţenilor noştri. A crescut responsabilitatea faţă de comportamentul şi acţiunile lor în zona de frontieră. Toţi cei care trec fîşia de marcaţie plecînd la pes-

Expresul de Ungheni Vineri, 4 martie

Datorită prestaţiei anterioare a Primăriei Ungheni în realizarea proiectelor derulate cu suportul financiar al FISM, finanţatorul a selectat şi de data aceasta Ungheniul pentru instalarea a două unităţi de utilizare a energiei regenerabile. A fost ales Liceul „Gheorghe Asachi” şi grădiniţa nr. 11, deoarece cheltuielile pentru încălzirea acestor două instituţii sînt cele mai mari. „Instalarea sistemelor respective aici va reduce costurile cu circa 30-40%. Pe lîngă beneficiul imediat - economisirea a peste 300 mii lei anual, vom obţine şi o reducere a dependenţei de gazele naturale care devin din ce în ce mai scumpe, vom contribui la reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, precum şi vom crea noi locuri de muncă prin stimularea businessului de producere a bio-combustibilului autohton”, a subliniat primarul Alexandru Ambros. Implementarea noilor tehnologii, bazate pe energie regenerabilă, este o continuare, dar la un nivel mai înalt, a proiectelor de termoficare eficientă a instituţiilor publice, iniţiate de primărie odată cu reorganizarea sistemului de incalzire a Palatului de Cultură din Ungheni. Potrivit primarului, acest nou proiect va fi unul pilot. În baza rezultatelor obţinute, se va decide cît de oportună este continuarea dezvoltării acestor sisteme de încălzire în şcoli şi grădiniţe. Primăria oraşului Ungheni va căuta şi în continuare soluţii inovatoare şi finanţări externe pentru alinierea sistemelor de încălzire a instituţiilor publice la cele mai înalte standarde de eficienţă energetică şi, cel mai important, pentru reducerea costurilor de întreţinere a lor. Deocamdată, nu se cunoaşte valoarea exactă a proiectelor ce vor fi implementate la Ungheni. Se ştie doar că FISM va derula în întreaga ţară un proiect de implementare a tehnologiilor de energie regenerabilă solară şi din deşeuri agricole pentru încălzirea apei menajere şi a spaţiilor în clădiri de menire socială din Moldova, suma totală al căruia este de 2 milioane de euro, dintre care 1,5 milioane sînt fonduri europene sub formă de grant. De notat că Primăria oraşului Ungheni se află în permanentă căutare de finanţări externe pentru proiecte sociale şi de infrastructură. Au fost depuse cereri, practic, la toţi finanţatorii autohtoni şi străini. Administraţia oraşului îşi exprimă disponibilitatea de a se implica mai ales în proiecte ce ţin de eficientizarea energetică, pentru că le consideră foarte importante în contextul creşterii permanente a costurilor pentru resursele energetice actuale: gazele naturale şi cărbunele.

Primăria oraşului Ungheni anunţă concurs pentru ocuparea funcţiilor publice vacante: 1. Specialist în probleme construcţie, gospodărie comunală şi drumuri; 2. Specialist în probleme de arhitectură şi urbanism. Informaţia privind condiţiile de desfăşurare a concursului este plasată pe panoul informaţional la sediul Primăriei oraşului Ungheni şi pe pagina web www.ungheni.md Relaţii la tel: 0 (236) 23181, e-mail: primaria_ungheni@yahoo.com

Stimate doamne şi domnişoare! Cu ocazia Zilei de 8 Martie, vă transmit cele mai sincere felicitări, urări de sănătate, bucurie, multe realizări, viaţă lungă şi îmbelşugată. 8 Martie este o zi plină de feminitate, zîmbete şi căldură sufletească. Fie ca renaşterea naturii să vă aducă lumină şi duioşie în suflet, pace şi linişte în casă, cît mai multe flori şi ocazii de bucurie. Vă doresc o viaţă plină de iubire, credinţă, speranţă şi împliniri. Să fiţi apreciate şi respectate de cei ce vă înconjoară. Fie ca pacea şi înţelegerea să domine mereu în familiile dumneavoastră. Cu respect, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni


4

Expresul de Ungheni Vineri, 4 martie

Pînă în prezent, au fost exectuate 40% din volumul total al lucrărilor de reconstrucţie a clădirii Parlamentului. Mijloacele financiare alocate în acest scop au fost în sumă de 79 milioane de lei, iar costul total al lucrărilor se vor ridica la 209 milioane lei, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor. Lucrările de reconstrucţie au început în luna mai 2009, iar finalizarea acestora depinde de suma alocaţiilor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2011. (Unimedia.md)

La o şezătoare cu... multă dragoste De Dragobete, pe 24 februarie, la Casa Limbii Române din Ungheni a fost mare sărbătoare. Rodica Toma, directoarea instituţiei, i-a adunat la o şezătoare şi pe cei mari, şi pe cei mici. Dragostea a fost cea care s-a instalat confortabil în acea zi în sufletele tuturor. Cu toţii l-au sărbătorit pe Dragobete aşa cum se cuvine. Cei vîrstnici şi-au adus aminte de cele mai plăcute momente din tinereţea lor, au cîntat dragostea, au spus glume despre dragoste, au făcut descîntece. Cei tineri au ascultat, ca pe vremuri, cu atenţie şi nu au putut să să abţină ca să nu-şi amintească de vechile obiceiuri pentru a-şi afla ursiţii. „Este o sărbătoare de suflet, iar noi ne-am adunat aici ca să cîntăm dragostea”, a menţionat Rodica Toma. Dînsa a remarcat că anume Dragobetele trebuie să ne intre în case şi în inimi, căci ţine de tradiţiile noastre strămoşeşti, în comparaţie cu „Sfîntul Valentin” care se sărbătoreşte mai nou şi care nu este altceva decît o sărbătoare comercială, în care nu se pune suflet. „Ne bucură mult faptul că revenim la tradiţiile noastre străvechi, că reuşim să reînviem asemenea sărbători cum ar fi Dragobetele, care a stat prea mult timp în umbră”, a accentuat Rodica Toma. Natalia Chiosa

Un seminar potrivit la timpul potrivit Pe 22 februarie, Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni i-a adunat pe profesorii de limbă română din raion la un seminar al „timpului potrivit”, organizat de către Olga Răilean, inspector şcolar responsabil pentru predarea limbii române, metodist principal la Direcţia Raională Generală Învăţămînt, Tineret şi Sport. Subiectul de discuţie – „Carenţele stilului limbii române” – m-a determinat să numesc evenimentul respectiv „seminar la timpul potrivit”. Ca „preludiu”, cu alocuţiuni în baza tematicii propuse, au venit profesoarele: Lionora Filipovici (Liceul „Vasile Alecsandri”), Eudochia Sasu (Liceul „Alexei Mateevici”, Pîrliţa), Nina Burlacu (Gimnaziul „Ion Vatamanu”, Pîrliţa). Profesorii au activat în laboratoare de creaţie, contribuind la realizarea obiectivelor propuse. Moderatori au fost profesorii: Eugenia Cugut, Vera Burlacu, Lionora Filipovici, Vera Mihăilă, Oxana Lopateţchi. E lăudabil faptul că doamna inspector Olga Răilean a propus spre discuţie în cadrul seminarului respectiv un subiect al cărui „miez” rămîne încă sub „coajă”. Noi, vorbitorii de limbă română din Basarabia, „avem nevoie de multă exersare a vorbirii corecte”. Cine să ne-o dea? Să ne facem timp pentru cultivarea limbii noastre. Limba noastră cea română! Tatiana Cigoreanu, profesoară de limbă română, gimnaziul „Grigore Vieru”, Ţîghira

Asigurarea medicală este obligatorie pentru fiecare! În atenţia persoanelor neangajate în cîmpul muncii Doar pînă la 31 martie 2011 beneficiaţi de reducere de 50% şi cu numai 1239 lei puteţi procura poliţa de asigurare la oricare oficiu poştal din localitate. Proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă beneficiază de 75% reducere şi cu numai 619,50 lei pot procura poliţa la AT Ungheni a CNAM (or Ungheni, str. Romană 27A, bir.12, tel: 22736). Dacă nu veţi procura poliţa pînă la data de 31 martie 2011, riscaţi să achitaţi suma integrală – 2478 lei plus penalităţi şi sancţiuni contravenţionale. Profitaţi de oportunitatea unică de preţ şi vă veţi bucura de beneficiile tratamentului medical gratuit. Telefon AT: 22758, 23461. Linia fierbinte: 080099999 (apel gratuit).

5 întrebări, o singură concluzie Nu voi spune nimic nou, ci doar puţin mai structurat, formulând 5 întrebări evidente şi o singură concluzie: (1) CINE ESTE ADEVĂRATUL BENEFICIAR (4) PETRU CINE S-A VOTAT, DE FAPT? AL REGIMULUI PRECEDENT? Cum poate explica PLDM propriului său electorat şi memCum se întâmplă că BENEFICIAR al majorităţii exproprierilor din perioada regimului anterior, de care erau învinuiţi Vladimir sau Oleg Voronin, astăzi se dovedeşte a fi un singur om – Vladimir Plahotniuc, tot el fiind recunoscut ca „investitor” şi „manager” al televiziunilor, băncilor, hotelelor, fluxurilor financiare ale întreprinderilor statului, traficului de importuri şi exporturi? Pătimiţii, care au mărturisit fărădelegile şi au adus probe documentare ce indică la Plahotniuc, crezând naiv că Moldova se democratizează, s-au ales cu dosare penale imediat după aceste mărturisiri publice. Cum se întâmplă că aceste cazuri nu au fost investigate nici până astăzi, adică, nici până astăzi nu se cunoaşte CUM, peste noapte, a ajuns Plahotniuc să fie „investitor” şi „administrator” al celor menţionate mai sus?

(2) CINE CONTROLEAZĂ ORGANELE REPRESIVE ALE MOLDOVEI? Cum se întâmplă că organele represive ale statului (în care nici până astăzi nu s-a schimbat nimeni şi nimic, toţi călăii regimului anterior nu numai că şi-au păstrat funcţiile, dar chiar au şi fost promovaţi) deschid dosare lui Voronin (şi altor oponenţi, inclusiv „colegilor din AIE”), şi nu au deschis nici unul lui Plahotniuc. Dacă ar fi la Procuratură şi CCCEC "oamenii lui Voronin", cei care nu s-au schimbat nici până astăzi, s-ar întâmpla oare asta? Nu indică oare asta asupra faptului cine este şi cine a fost în perioada anterioară adevăratul stăpân al organelor represive? Şi o imediată continuare a acestei întrebări: pentru ce, cu ce obiectiv „strategic sau doctrinar” PD (Plahotniuc) a luptat ULTIMATIV pentru controlul său monopolist asupra Procuraturii Generale şi Centrului de Anticorupţie, şi cum vedem că sunt folosite aceste organe?

(3) CINE CONTROLEAZĂ ECONOMIA MOLDOVEI? Cum se întâmplă că Partidul Democrat (Plahotniuc), acumulând doar 12% din voturi (şi acestea ale amăgiţilor şi neinformaţilor), să controleze aproape 100% din toate resursele, instrumentele şi poziţiile-cheie ale statului? Pentru ce „scop nedeclarat” a luptat ULTIMATIV PD (Plahotniuc) pentru Ministrul Economiei, în subordinea căruia se află Moldtelecom-ul, Banca de Economii, MoldovaGaz, Franzeluţa, Air Moldova, Aeroportul, importurile şi exporturile Moldovei, telefonia mobilă, întreprinderile monopoliste şi alte domenii vitale conduse de „directorii roşii”, toţi fără excepţie instalaţi în timpul regimului precedent şi care în timpul AIE se simt încă mai bine decât în acel regim? Când am dansat şi am cântat pe la concertele PD din campania electorală, oare nu ne-am aşteptat la noile facturi majorate, care ne vor veni imediat după instalarea PD la putere, sau am crezut că "carnavalul electoral este gratis pentru popor"?

brilor săi de partid de ce, luând cel mai mult din AIE şi de 3 ori mai mult ca PD (Plahotniuc), PLDM-ul în negocieri a cedat totul PD-ului (lui Plahotniuc)? Reiese că, de facto, şi electoratul PLDM a votat pentru Plahotniuc? Nu nimereşte oare într-adevăr Filat în poziţie de marionetă, lui revenindu-i RESPONSABILITATEA pentru guvernare, iar FRUCTUL şi toate pârghiile efective ale guvernării fiind concentrate la PD (Plahotniuc)?

(5) CE ESTE AIE CU ADEVĂRAT? Dacă AIE este scutul personal al lui Plahotniuc contra răzbunării PCRM, folosit şi ulterior trădat de acesta pentru a-şi păstra acaparările şi pentru a-şi ascunde fărădelegile, atunci pentru ce şi pentru cine a votat partea democrată a Moldovei la ultimele alegeri, crezând că votează pentru AIE? Cum se simt cei care au suferit în urma persecutărilor şi torturilor, cei care au fost deposedaţi şi puşi pe la dube, cei care au sperat sincer în democratizarea Moldovei, cei care şi-au riscat viaţa în piaţă, când l-au văzut pe Plahotniuc urcându-se în vârful Parlamentului ca stăpân de fapt al acestuia? Ce este AIE cu adevărat, dacă este pe deplin la cheremul unei persoane cu mai multe identităţi, una din care a fost folosită şi pentru a intra în ultima zi pe lista de partid aşa încât electoratul să nu aibă timp să observe pentru cine votează? Să întoarcem această întrebare şi către resursele mediatice, în mare parte controlate de aceeaşi persoană: de când LUPTA CU COMUNISMUL însemnă PROTECŢIA TÂLHARILOR, aşa cum ni se impune de către această mass-media? Oare asta-i "alianţa" pe care şi-a dorit-o partea democrată a societăţii noastre?

CONCLUZIA ESTE EVIDENTĂ: avântul sincer al electoratului democrat şi REVOLTA acestuia contra fărădelegilor şi persecutărilor regimului anterior a fost mişeleşte FOLOSITĂ pentru a instala la putere anume MOTORUL acelui regim - cardinalul obscur, tartarul, inspiratorul, organizatorul şi executorul atacurilor raider şi deposedărilor, persecutărilor, ilegalităţilor, torturilor şi fărădelegilor perioadei precedente, marele şi UNICUL PROFITOR al regimului comunist. Dacă regimul anterior era o amestecătură de „statalism” şi banditism, acum avem banditism curat. Cum se spune, fugind de Dracu' dăm de tat-su! Înţelegând că am fost fraieriţi în cel mai perfid mod, partea nesatanistă a societăţii moldoveneşti acum îşi doreşte numai una: SĂ REPARE CUMVA SITUAȚIA! Din păcate, data trecută electoratul a votat fără a cunoaşte cele mai importante lucruri despre candidaţii electorali. Viorel Ţopa, membru al Mişcării Antimafie P

Scriitoarea Claudia Partole în ospeţie la „Alexei Mateevici” Micuţii din clasa a doua de la Şcoala primară „Alexei Mateevici” din Ungheni, discipoli ai învăţătoarei Maria Toma, au avut parte de o supriză de zile mari. La ora publică din 24 februarie, întitulată „Oameni celebri. Modele de urmat”, în faţa lor a apărut... scriitoarea Claudia Partole. „Sînteţi nişte mici celebrităţi, pentru că trăiţi aproape de locurile unde au trăit marii celebri: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri. De aceea sînteţi cu totul deosebiţi”, li s-a adresat dînsa copiilor care o priveau cu mare curiozitate. ”Dintotdeauna mi-am spus că Ungheniul este capitala spirituală a basarabenilor”, a mai adăugat scriitoarea. Copiii au rămas profund impresionaţi de discuţiile pe

care le-au avut cu oaspetele chişinăuean. Pe lîngă interviul pe care l-a acordat Claudia Partole unei mici „jurnaliste”, au urmat zeci de întrebări din partea celorlalţi copii, curioşi să afle cît mai multe despre scriitoare. „Sfătoşii” din Humuleşti, „nepoţeii” compozitoarei Daria Radu, „şcolăreii” lui Alexei Mateevici, admiratorii Claudiei Partole, „luceferii” lui Mihai Eminescu au prezentat fragmente din operele aces-

tora. Iar pe arborele celebrităţilor au mai rămas încă multe frunze libere. Cine ştie, poate cîndva pe ele vor fi scrise şi numele actualilor elevi ai clasei a doua de la Şcoala „Alexei Mateevici”. „Noi organizăm asemenea

întîlniri ori de cîte ori avem posibilitatea. Ne străduim, ca atunci cînd vorbim despre o persoană celebră, s-o aducem aici, în faţa copiilor noştri”, a menţionat Stela Tofan, director adjunct al şcolii. Natalia Chiosa


După lansarea Catalogului Naţional de Preţuri, medicamentele s-au ieftinit în medie cu 14,7%. Declaraţia aparţine directorului Agenţei Medicamentului, Maria Cojocaru-Toma. Totodată, dînsa a subliniat că, în primele două luni ale anului, importul medicamentelor a scăzut cu 36% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu există însă pericolul să avem un deficit de medicamente. (Unimedia.md)

Pe 24 februarie curent, la Spitalul raional din Ungheni s-a aflat în vizită Dr. Ralph Deymann, şeful Departamentului de neurologie al Stroke Unit MediClin Krankenhaus Plau am See din Germania, însoţit de ungheneanca Mihaela Jardan, în prezent medic-neurolog în aceeaşi clinică. Dînsul a vizitat secţia de neurologie, s-a întreţinut cu medicii neurologi din Ungheni. Vizita respectivă a fost posibilă, graţie Proiectului „Capacităţile migranţilor pentru dezvoltarea sistemului sănătăţii din R.Moldova”, realizat cu suportul Comisiei Europene şi al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Care au fost impresiile oaspetelui german? Ce va urma şi care vor fi beneficile pentru Spitalul raional din Ungheni?

Expresul de Ungheni Vineri, 4 martie

5

Lidia Crăciun, medic-şef al Spritalui raional Ungheni: „Sperăm să putem realiza un vis al nostru – să obţinem un computer tomograf”

Citiţi interviurile alăturate.

„Medicii ungheneni sînt foarte dedicaţi muncii lor” Interviu cu Ralph Deymann, şeful Departamentului de neurologie al Stroke Unit MediClin Krankenhaus Plau am See, Germania Ce impresie v-a lăsat spitalul din Ungheni şi, în mod special, secţia de neurologie? Aşa arătau spitalele din Germania cu 30 de ani în urmă. Doar că aveau computer tomograf. Saloanele arătau cam la fel şi pacienţii tot rămîneau mult timp în spital pentru a putea fi diagnosticaţi. Cred însă că aici sistemul sanitar se da dezvolta mult mai rapid decît în Germania, astfel că aveţi toate şansele să ajungeţi într-un timp mai scurt la un stadard înalt al medicinei.

tul de întreţinere a pacienţilor, sistemul de sănătate devenind unul mai eifcient.

Ce vă face să credeţi că va fi aşa? Faptul că lumea e mai informată. Oamenii au înţeles deja că au dreptul la asistenţă medicală de calitate. Iar aceasta ar putea stimula dezvoltarea sistemului sanitar. Cred că cei care deţin fonduri, care pot să administreze aceste fonduri o să vadă că-i cu mult mai eficient să investeşti în sănătate. Astfel, va scădea severitatea bolilor şi atunci o să scadă şi cos-

Care ar fi acestea? Problema e că în Germania se cheltuie foarte mult pentru pacient, chiar şi atunci cînd acesta nu are nevoie de toate investigaţiile, chiar şi atunci cînd nu mai există nici o şansă pentru pacient. Familiile fac presiuni, insistă să se facă totul pentru a-l menţine în viaţă. În asemenea cazuri se uită de partea umană. Poate că ar fi mai bine să fie lăsat în pace şi să nu i se prelungească chinurile.

Cum vi s-au părut medicii de la Ungheni? Sînt foarte dedicaţi muncii lor. Cu resursele pe care le au fac o treabă foarte bună. Îşi dau tot interesul ca să fie bine. Mulţi cred că în Germania toţi au foarte mulţi bani – aşa şi este. Dar şi în Germania există anumite lacune în sistemul de sănătate.

Mihaela Jardan: „Am vrut să-mi ajut colegii medici din Moldova” Originară din Ungheni, Mihaela Jardan lucrează de aproape doi ani în calitate de medic-neurolog în Germania, într-o clinică de urgenţă neurologică din Plau am See. Plecarea medicilor moldoveni în străinătate poate avea şi efecte bune pentru sistemul de sănătate din R. Moldova? Cum îşi pot ajuta doctorii din diasporă colegii din ţara de baştină? Sînt doar cîteva întrebări la care vom afla răspunsul din interviul ce urmează. Care este diferenţa între sistemul de sănătate din Germania şi cel din R. Moldova? Sistemul de sănătate din Germania are bani şi investeşte foarte mult în sănătatea populaţiei. La noi, din păcate, nu se observă acest lucru. Diferenţa este, în primul rînd, în spital, nemaivorbind de condiţiile pentru pacient: patul, camera, televizorul, hrana etc. În Germania toată populaţia are acces la servicii medicale de calitate, se face absolut tot pentru pacient. Eu lucrez într-un domeniu în care o bună parte dintre pacienţi rămîn cu handicapuri majore. Sistemul social din Germania este atît de bine pus la punct încît, după externare, pacientul se direcţionează la recuperare, pe o lună, două sau chiar pentru un an. În Moldova ce se întîmplă? După externare,

pacientul este trimis acasă, rudele trebuie să îngrijească de pacienţii paralizaţi. În Germania se întîmplă ca pacienţii să meargă la medic cu „mulţumire”, aşa cum se obişnuieşte în R. Moldova? Singura chestie pe care am văzut-o în Germania este ca pacienţii să mulţumească asistentelor medicale. Am văzut şi bani, sume mici, de 5-10 euro, care se dau în fondul departamentului, un „mulţumesc frumos”, un coş cu fructe sau prăjituri la sfîrşit. Nu am văzut niciodată să i se dea ceva doctorului. Să vorbim despre proiectul prin care încercaţi să ajutaţi medicii din R. Moldova... Este un proiect care încearcă să scoată un beneficiu din migraţia medicilor moldoveni

Cu ce ar putea să contribuie partea germană în acest sens? Cu un schimb de experienţă. Sîntem gata să primim medici din Moldova pentru stagii, pentru perfecţionare.

sare pentru a pune în practică tot ce au învăţat acolo. Ce să facă atunci? Da, e posibil să lucreze o perioadă aşa cum au şi lucrat. În cazul în care se poate investi ceva, trebuie stabilite priorităţile: de ce este nevoie urgentă? Nu are rost să se achiziţioneze utilaj doar de dragul achiziţionării. În plus, cred că aparatajul performant nu ar trebui să meargă doar la clinicile universitare, în spitalele mari din Chişinău, ci ar trebui să fie concentrat în spitalele regionale, cum este, de exemplu, spitalul din Ungheni. E nevoie să fie schimbate politicile din domeniul medicinei.

Să presupunem că pleacă medicii noştri în Germania, preiau experienţa de acolo. Dar, revenind acasă, se confruntă cu lipsa aparatajului performant, a condiţiilor nece-

Nu pot să închei fără a vă adresa o întrebare deja tradiţională: ce impresie v-au lăsat oamenii de aici? Moldovenii sînt foarte prietenoşi şi foarte deschişi.

Care ar trebui să fie, din punctul dumneavoastră de vedere, acţiunile de mai departe pentru a dezvolta şi a îmbunătăţi sistemul de sănătate de la noi? În primul rînd, trebuie stabilite contacte cu ţările unde medicina este dezvoltată, pentru a prelua experienţele de acolo. Sistemul de sănătate din aceste ţări trebuie să fie un model pentru Moldova.

Spitalul din Ungheni a intrat în atenţia unei clinici din Germania. Vă legaţi careva speranţe de acest eveniment? Sperăm să încheiem un acord de colaborare şi acest lucru este posibil. Am fost invitată, săptămîna trecută, şi la o conferinţă din cadrul proiectului „Capacităţile migranţilor pentru dezvoltarea sistemului sănătăţii din R.Moldova”, la care au participat medici germani şi medici originari din Moldova, care activează în Germania. La acea conferinţă s-a vorbit şi despre unele proiecte ce ar putea fi implementate în R. Moldova. Spitalul din Ungheni a fost unicul din afara Chişinăului, ce a ajuns în vizorul oaspeţilor germani. Trebuie să spun că acest fapt se datorează doctorului unghenean Mihaela Jardan, care lucrează în prezent într-o clinică germană. Ce ar presupune acordul de colaborare despre care aţi pomenit? Sperăm să putem realiza un vis al nostru – să obţinem un computer tomograf pentru diagnosticarea şi tratamentul bolnavilor neurologici. În al doilea rînd, medicii noştri neurologi vor avea posibilitatea să efectueze stagieri în Germania, de unde să preia cele mai avansate metode de tratament. Am discutat deja în acest sens cu domnul doctor Ralph Deymann, şeful Departamentului de neurologie al Stroke Unit MediClin Krankenhaus Plau am See. Toate acestea ar duce, indiscutabil, la creşterea calităţii serviciului neurologic din raion.

În fotografie: Ralph Deymann (primul din stînga) şi Mihaela Jardan (a doua din stînga) la o conferinţă de presă la Chişinău.

în Germania. Acum sîntem la stadiul de a facilita stagii de perfecţionare pentru medicii din Moldova. Personal, am facilitat cooperarea clinicii în care lucrez cu Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău şi cu Spitalul raional din Ungheni.

Eu am vrut să-mi ajut colegii şi să contribui la ameliorarea calităţii serviciilor prestate populaţiei din R. Moldova. Am vrut ca şi pacienţii noştri să beneficieze de un tratament calitativ şi să li se ofere o şansă pentru o viaţă mai bună.

Ceea ce înseamnă că medicii din Ungheni şi Chişinău merg în Germania? Da, înseamnă că ei vin la noi, înseamnă că noi le acordăm tot sprijinul necesar. Adică, ceea ce putem să le propunem la momentul dat este creşterea nivelului profesional. Acum, a fost pornit un alt proiect, prin care ne dorim deschiderea unei unităţi de urgenţă în cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. Este o unitate specializată de tratament al accidentelor vasculare-cerebrale acute. În prezent, nu există aşa ceva în R. Moldova. Dacă reuşim, ar însemna scăderea mortalităţii, ar creşte şi calitatea vieţii pacientului.

Cum credeţi că poate fi rupt acest cerc vicios, cînd medicina parcă este gratuită, pentru că avem poliţă de asigurare, dar oamenii, mergînd la medic, informal, plătesc. Trebuie investit mai mult în sistemul de sănătate. În momentul în care medicii vor avea salarii decente, sigur că o să scadă şi darea de bani la medic. Acum nu îmi pot imagina ca un doctor să trăiască cu 150-200 de euro pe lună, mai ales atunci cînd are o familie. E şi normal că trebuie să trăiască cumva şi e normal că va încerca să ia aceşti bani de la pacienţi. Vreau să zic că medicii moldoveni au cunoştinţe bune şi sînt pregătiţi, însă, dacă nu ai cu ce lucra, nu ai cum să ai performanţă.

Pe dumneavoastră ce v-a făcut să vă implicaţi în acest proiect?

Diana Răileanu, Radio „Europa Liberă” 25.02.2011

Într-un interviu pe care l-am realizat cu puţin timp în urmă cu dr. Deymann, dînsul afirma că spitalul din Ungheni îi aminteşte de spitalele germane de acum 30 de ani, doar cu o singură diferenţă: la acea vreme ele aveau deja un computer tomograf. Mă bucur că sîntem în urmă numai cu 30 de ani, şi nu cu 50 sau 100. Deci, avem şanse ca în scurt timp să ne apropiem de nivelul german în medicină. În domeniul neurologic, căci despre acesta e vorba, mai sînt foarte şi foarte multe de făcut. Medicii noştri neurologi au, la ora actuală, un singur instrument de diagnosticare – ciocănaşul. I-am arătat domnului Deymann doi pacienţi internaţi în secţia terapie intensivă. Dînsul a spus exact ceea ce cred şi medicii noştri despre ei, dar a accentuat că, pentru a stabili diagnosticul exact, e nevoie de rezonanţă magnetică sau, cel puţin, de o tomografie computerizată, ceea ce nu avem la moment. Vă daţi seama cum muncesc doctorii noştri? Sînt mult prea buni şi obţin rezultate chiar şi în condiţiile pe care le au. V-aţi întîlnit, aţi discutat. Ce urmează? Proiectul cu referire la spitalul din Ungheni a fost inclus într-un pachet de proiecte moldo-germane, care vor fi înaintate Guvernului Republicii Moldova, apoi vor ajunge la Leipzig, pentru a găsi potenţiali finanţatori. Urmează să depunem un proiect la firma Bosch, pentru a obţine un computer tomograf. Îmi doresc din toată inima să reuşim. Şi în ceea ce priveşte stagierea medicilor? Domnul Deymann ne-a dat asigurări că va face tot posibilul ca medicii noştri să poată merge la clinica din Plau am See pentru stagieri de scurtă durată. E foarte bine. Mai ales că secţia neorologie din cadrul Spitalului raional Ungheni este unica din regiune, nu există nici la Călăraşi, nici la Nisporeni, nici în Făleşti. E o secţie cu 40 de paturi, unde se tratează anual 1200-1400 bolnavi. Lucia Bacalu


6 PROGRAME TV

UN CITAT PE SĂPTĂMÎNĂ Este foarte trist că adesea, pentru a fi considerat un bun patriot, trebuie să-i duşmănesti pe toţi ceilalţi oameni. François-Marie Arouet de Voltaire

Ziua internaţională a Femeii îmi oferă prilejul de a vă adresa cele mai frumoase şi sincere felicitări. Fie ca toate relizările frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni. Fie ca primăvara iubirii să vă inunde sufletul cu bucurie şi cu parfumul tuturor florilor. Viaţa, arta, chiar şi energia se declină la feminin. Ideea, ca şi lupta, şi pîinea sînt tot la feminin. Vă urez, cu ocazia zilei de 8 martie, să fiţi frumoase, deosebite, fericite şi înconjurate de cei dragi, să aveţi zîmbetul pe buze pînă la următoarea zi a femeii. Cu respect, Ion Harea, preşedintele raionului

În atenţia bolnavilor de cataractă În perioada 15-17 martie, în oraşul Ungheni se va afla un grup de medici norvegieni care va opera cataracta, folosind metode moderne şi utilaj modern - facoemulsicare. Pacienţii care doresc să fie operaţi sînt rugaţi să se adreseze medicului oftalmolog Dumitru Gaibu, în secţia de ORL-oftalmologie a Spitalului raional Ungheni, între ora 8.00-15.00, sau în cabinetul medical oftalmologic de pe strada Naţională 10 (între ora 15.00-17.00).

Tel. 069004557

Vînd apartament cu 2 camere, în cartierul Tineretului din Ungheni, în casă eurostil. Urgent. Telefon: 078054231

Frizeria „Irina” anunţă completarea unei noi grupe pentru FRIZERI. Studiile se fac în baza licenţei Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. Durata cursurilor – 5 luni. Tel.: 24697, 069232326

CURSURI PROFESIONALE Fundaţia Muncii anunţă înscrierea tinerilor la specialităţile: - SECRETAR-REFERENT - VÎNZĂTOR - CUSĂTOR - FRIZER - MANICHIURĂ/PEDICHIURĂ - CHELNER-BARMEN - BUCĂTAR

Cu prilejul zilei de 8 Martie, colectivul Centrului de Sănătate Corneşti transmite cele mai sincere felicitări Liliei Scurtu, directorul Centrului Medicilor de Familie Ungheni, Tatianei Morari, vicedirectorul CMF Ungheni, şi Nataliei Chirinciuc, medic-şef al Centrului de Sănătate Corneşti. Vă dorim, stimate doamne, multă sănătate, succese mari în munca dumneavoastră nobilă.

Renunţă la fumat. Ginecologii sînt de părere că tabagismul activ creşte riscul de cancer cu 30%, mai ales dacă fumătoarele au început înainte de 20 de ani şi fumează cel puţin 20 de ţigări pe zi. Dacă eşti fumătoare pasivă, riscul de îmbolnăvire este de aproximativ 3%. Prima sarcină înainte de 30 de ani. Pentru că o sarcină precoce creşte enorm nivelul de estriol, un hormon care reduce cu 50 pînă la 70% riscul de cancer de sîn, se recomandă naşterea primului copil înainte de 30 ani. De asemenea, fiecare naştere contribuie la scăderea cu 10% a riscului de a face cancer la sîn. Consumă mai multe fibre. Beneficiile consumului de fibre au fost descoperite în urma mai multor studii la care au participat mii de femei. Cele care au consumat 5 fructe şi legume pe zi au prezentat un risc cu peste 20% mai mic să se îmbolnăvească de cancer. Alimentele bogate în fibre sînt: prunele, caisele, curmalele, smochinele, fasolea albă, lintea, năutul. Mănîncă legume crucifere: varză albă, varză de Bruxelle, brocoli, guliile sînt legume bogate în glucosinolaţi, substanţe despre care se crede că ar avea proprietăţi anticancerigene. Un consum ridicat de legume din categoria cruciferelor ar putea reduce incidenţa cancerului de sîn cu 20-40%. Renunţă la grăsimile saturate. Biscuiţii, pizza, produsele de patiserie sînt pline de grăsimi saturate despre care s-a descoperit că ar creşte riscul de cancer la sîn. Deaceea se recomandă limitarea aportului de grăsimi saturate (grăsimi animale: unt, untura de porc, slănina).

Supraveghează-ţi greutatea. În perioada menopauzei, creşterea cu 10% a greutăţii corpului măreşte riscurile de îmbolnăvire între 30-50 % de cancer la sîn. Excesul de zaharuri şi de grăsimi de la nivelul glandelor mamare duce la formarea hormonilor cancerigeni. Aveţi grijă la medicamente. Antidepresivele, diureticile, anxioliticile sînt cîteva dintre medicamentele care pot creşte riscul de a face cancer de sîn. Atenţie la deodorante. Aluminiul şi parabenul sînt două substanţe chimice prezente în majoritatea deodorantelor, care pot perturba funcţia hormonală. În 2003, un studiu american efectuat pe un eşantion de aproximativ 500 femei afectate de cancer a arătat că boala a survenit în medie după 8 ani, mai mult la femeile care au utilizat deodorant şi antiperspirant. Alcoolul stimulează supraproducţia de estrogen. Excesul de alcool stimulează supraproducţia de estrogen (hormoni feminini) care favorizează înmulţirea necontrolată a celulelor mamare, mecanismul care stă la baza apariţiei cancerului de sîn. Odată ingerat, alcoolul se transformă în acetaldehidă, o substanţă cunoscută ca fiind cancerigenă. Alăptează-ţi copilul. Riscul de a face cancer poate fi diminuat cu peste 4%. Cercetătorii precizează că, dacă femeile ar alăpta cu 6 luni mai mult, se pot evita peste 25 mii de îmbolnăviri de cancer de sîn. Ion Gheaţă, medic-profesor la Colegiul de Medicină din Ungheni

Precizare la anunţul de licitaţie din nr. 8, din 25 februarie Lot nr. 1 – suprafaţa 0,05 ha.

Firma de audit “UNSERV-AUDIT” SRL prestează: Servicii de audit şi contabilitate, inclusiv:

• Restabilirea, organizarea şi ducerea evidenţei contabile; • Consultaţii privind evidenţa contabilă, calcularea şi achitarea impozitelor; • Estimarea situaţiei financiare, analiza activităţii economico-financiare. • Cursuri şi seminare metodologice ale evidenţei contabile şi a impozitării. Relaţii la telefon: (236) 2 06 16; 2 06 17 Mob. 079515499; 068733177

Eşti tînăr? Cauţi loc de muncă, dar nu ai studii, nici experienţă? Eşti dispus să înveţi ceva nou şi să lucrezi în oraşul tău? Informează-te şi înregistrează-te la tel.: 20288, sau pe adresa str. Lacului 3, Fundaţia Muncii Pagina web: www.fundatiamuncii.md e-mail: fundatiamuncii@yahoo.com Dacă eşti o persoană motivată, activă, doreşti să începi o carieră într-un mediu prietenos şi interesant – informează-te şi înregistrează-te!

Vînd casă în Zagarancea. Tel.: 069507341, 068537744

10 metode prin care îţi poţi acorda o nouă şansă la viaţă

• Auditul general al agenţilor economici, confirmarea dărilor de seamă financiare, verificarea şi certificarea evidenţei contabile şi bilanţului contabil (financiar) pentru constatarea autentificării acestora şi confirmării operaţiunilor economico-financiare cu actele legislative şi cu alte acte normative;

Oferim suport în angajare!

Vînd apartament cu 3 odăi, în Ungheni. Telefon: 27974, 25334, 069454566

Internet Adevărat Ofertă specială pentru doamne şi domnişoare! Tel.: 30222 www.starnet.md Ungheni, str. Vasile Alecsandri 8 Doamnele şi domnişoarele ce se vor conecta în perioada 1 februarie – 31 martie vor beneficia de 500 de lei pe contul personal

Vînd casă în Pîrliţa. Tel.: 069509161

VĂ RECOMANDĂM! Luni 20.45„Cabinetul din umbră”(Jurnal TV) 20.00 „Любовь в большом городе2”. Film (ТНТ) Marţi 17.00 Doar iubirea ne mai ţine. Spectacol muzical (Moldova 1) 18.15 Бриллиантовая рука (Первый Канал) 22.10 „Asfalt de Moldova” (Jurnal TV) Miercuri 21.00 „Однажды в Вегасе”. Film (ТНТ) 21.30 „Притяжение”. Film (СТС) Joi 21.00 „Бандитки”. Film (ТНТ) 21.30„Городской пейзаж”. Film (СТС). Vineri 20.30 „Удиви меня”. Film (СТС) 21.00 „O dată-n viaţă” (TVR 1) Sîmbătă 21.10 „ÎnTrecerea anilor” (TVR 1) 21.00 „Женская работа с риском для жизни”. Film (СТС). Duminică 21.00 „Дни надежды”. Film (СТС) 21.00 „Ora de ras” (Jurnal TV).

CONDOLEANŢE Comisariatul raional de poliţie Ungheni transmite sincere condoleanţe lui Sergiu Postolachi, şeful secţiei de poliţie a oraşului Ungheni, în legătură cu moartea tatălui său, Mihail Postolachi, veteran al Ministerului Afacerilor Interne. Dumnezeu să-l odihnească în pace.


Designerii de bijuterii români Mirela Harris şi Adrian Haiduc au creat cel mai lung mărţişor din lume - de 584,6 metri. Cei doi au folosit pentru acesta perle, coral roşu, agate, cristale, mărgele de sticlă, scoici, dantelă, puse pe pene de struţ şi păun. Recordul a fost validat luni, fiind inclus în Cartea Recordurilor. (Jurnal.md)

A demarat concursul pentru selectarea membrilor Grupului consultativ al Fondului Provocările Mileniului Moldova Din 4 martie 2011, Fondul Provocările Mileniului Moldova lansează concursul de selectare a membrilor Grupului consultativ care reprezintă societatea civilă şi sectorul privat. Fondul Provocările Mileniului Moldova este instituţia publică, creată de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărîrea Guvernului nr. 161 din 04.03.2010 ”Cu privire la crearea Fondului Provocările Mileniului Moldova” cu scopul de a implementa, în perioada 2010-2015, Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului. Programul Compact a fost iniţiat în Republica Moldova urmare a unui Acord semnat în ianuarie 2010 de Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii. Valoarea Programului este de 262 mln. de dolari acordaţi ca ajutor nerambursabil în perioada 2010 – 2015 pentru creşterea veniturilor populaţiei prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură de performanţă. Programul Compact include două proiecte: Tranziţia la agricultura performantă şi Reabilitarea drumurilor. Proiectul Tranziţia la agricultura performantă îşi propune să reabiliteze pînă la 11 sisteme centralizate de irigare (Blindeşti, Cahul, Chircani-Zîrneşti, Coşniţa, Criuleni, Grozeşti, Jora de Jos, Leova, Lopatna, Puhăceni şi Roşcani), să reformeze sectorul de irigare prin crearea Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru irigare (AUA) şi să susţină transferul legal al managementului sistemelor de irigare reabilitate de la autorităţile publice la AUA, să faciliteze accesul la finanţare în agricultură prin lansarea unei linii de creditare de pentru agricultorii ce investesc în infrastructura post-recoltare, să contribuie la creşterea vînzărilor în agricultura performantă prin acordarea de asistenţă în accesarea pieţelor de produse de valoare înaltă. Proiectul reabilitarea drumurilor prevede finanţarea lucrărilor de reabilitare şi îmbunătăţire a unei porţiuni de 93 km a traseului naţional M2 care duce spre Soroca, începînd de lîngă Sărăteni pînă la intersecţia cu drumul R7 la vest de Drochia (intersecţia “Drochia”). Lucrările preconizate includ reabilitarea sistemului rutier, îmbunătăţirea securităţii rutiere, înlocuirea sau modernizarea structurilor asociate, aşa ca poduri şi podeţe, sisteme de drenaj etc. Conform statutului FPM Moldova, Grupul consultativ întruneşte 7 membri aleşi pentru un mandat de 2 ani, dintre care 3 membri reprezintă societatea civilă, 2 membri – sectorul privat şi 2 membri – autorităţile publice locale. Conform Regulamentului privind selectarea membrilor Grupului consultativ al FPM Moldova, prin concurs vor fi aleşi 5 membri ai Grupului consultativ, care reprezintă societatea civilă şi sectorul privat. Concursul se va desfăşura în perioada 4-14 martie curent. Sunt invitate să participe la concurs toate organizaţiile şi instituţiile interesate, care sunt înregistrate conform legislaţiei naţionale, nu sunt în conflict de interese, iar persoanele delegate de organizaţie în Grupul consultativ sunt disponibile să activeze neremunerat. În atenţia amatorilor jocului de dame Pe 19-29 martie, la Ungheni se va desfăşura Campionatul oraşului la jocul de dame. Sînt invitaţi să participe toţi amatorii jocului de dame. Relaţii la tel.: 27508, Serghei Nicul, preşedintele Asociaţiei raionale a jocului de dame

Organizaţiile şi instituţiile participante la concursul de selectare a membrilor Grupului consultativ al Fondului Provocările Mileniului Moldova vor fi evaluate conform următoarelor criterii: a) perioada de activitate a organizaţiei (vechimea); b) experienţa de activitate a organizaţiei, în domeniile de activitate vizate de Programul „Compact” (transport, construcţia de drumuri, agricultura, inclusiv irigarea, protecţia mediului, mediul de afaceri); c) experienţa organizaţiei în derularea proiectelor, altor activităţi în regiunile acoperite de Programul „Compact”; d) experienţa organizaţiei în elaborarea politicilor publice, preferabil în domeniile vizate de Programul „Compact”; e) experienţa de activitate a candidatului propus în domeniile de activitate vizate de Programul „Compact” (transport, construcţia de drumuri, agricultura, irigarea, protecţia mediului, mediul de afaceri); f) experienţa şi instrumentele (pagină web, buletine informative, publicaţii etc.) pe care le deţine organizaţia pentru informarea altor părţi interesate despre implementarea programelor şi proiectelor Fondului Provocările Mileniului Moldova. Dosarele organizaţiilor interesate pot fi prezentate pe adresa Fondului Provocările Mileniului Moldova: str. N. Iorga, 21, MD-2012, mun. Chişinău, Republica Moldova sau pe adresa electronică (actele solicitate fiind scanate) office@mca.gov.md. Regulamentul integral, precum şi modelele declaraţiilor solicitate, sunt disponibile pe pagina web a FPM Moldova (www.mca.gov.md, rubrica Documente), sau accesînd link-ul http://mca.gov.md/file/documente/Proiect%20Regulament%20selectare%20Grup%20Consultativ.pdf . Mai multe informaţii despre FPM Moldova şi concursul lansat puteţi obţine la numerele de telefon: (22) 85 22 99, 85 22 91.

Vînd apartament cu 2 camere, în Ungheni (Dănuţeni). Telefon: 079459800.

7

Transfer bombă, de la „Empoli” la FC „Costuleni”

În cadrul concursului de selectare, organizaţiile interesate vor prezenta următoarele documente: a) certificatul de înregistrare a organizaţiei; b) statutul organizaţiei; c) descrierea activităţilor (CV-ul) organizaţiei, care prezintă experienţa organizaţiei în domeniile de competenţă, precum şi experienţa în diseminarea informaţiei privind activităţile organizaţiei; d) declaraţia ce confirmă lipsa conflictelor de interese ale organizaţiei în raport cu FPM Moldova (conform modelului stabilit); e) CV-ul persoanei înaintate în calitate de candidat pentru funcţia de membru al Grupului consultativ; f) declaraţia ce confirmă lipsa conflictelor de interese ale candidatului pentru calitatea de membru al Grupului consultativ (conform modelului stabilit); g) declaraţia de disponibilitate a candidatului de a participa la şedinţele Grupului consultativ (conform modelului stabilit).

La 25 martie, în sala de şedinţe a Primăriei Ungheni, va avea loc adunarea de dare de seamă şi alegeri a conducerii Asociaţiei Raionale de Fotbal. Începutul la ora 15.00. Relaţii la tel/fax: 28326.

Expresul de Ungheni Vineri, 4 martie

Vînd casă la Dănuţeni, sarai, garaj, beci, 6 ari teren. Gaz natural, încălzire autonomă. Tel.: 069647097, 34-614

Patronul echipei de fotbal FC „Costuleni”, Iurie Chirinciuc, a început ceea ce el numeşte pregătirea de cupele europene din viitorul sezon. După ce, în pauza competiţională, a schimbat întreg lotul de jucători, Chirinciuc a mai adus la echipă trei nume sonore. Este vorba despre antrenorul Sergiu Botnăraş, fundaşul central Dima Mircea şi portarul Vladimir Livşiţ. În vîrstă de doar 18 ani, Dima Mircea a semnat un contract pentru trei ani cu FC „Costuleni”. Fundaşul a fost transferat din Italia, de la FC „Empoli”. Mircea a plecat la „Empoli” în anul 2008, la 16 ani, de la FC „Naţional-Progresul” Bucureşti. Anul trecut a evoluat în echipa naţională de juniori Under 17 a României, fiind căpitanul acesteia. În anul 2008, cînd Mircea s-a transferat la „Empoli”, presa română scria despre o sumă record pentru vîrsta lui, 25000 de euro şi alte bonusuri care reveneau bucureştenilor din eventualele ulterioare transferuri ale fotbalistului. Şi portarul moldovean, Vladimir Livşit, în vîrstă de 26 de ani, a semnat un contract pe o durată de trei ani cu FC „Costuleni”, după ce portarul titular al „leilor”, Alexandru Mereuţă, a părăsit formaţia. Livşit s-a transferat la FC „Costuleni” de la FC „Pandurii” Tîrgu Jiu (România). Portarul a mai evoluat la formaţiile FC „Tiraspol”, „Tiligul” Tiraspol şi FC „Cork City” (Irlanda). În vîrstă de 47 de ani, tehnicianul Sergiu Botnăraş şi-a început cariera de antrenor la “Constructorul” Chişinău, în funcţia de antrenor de portari, a urmat apoi în postul de antrenor secund la “Zimbru” Chişinău. În perioada 20032009 a lucrat ca antrenor de portari la echipele “Pegah” Rasht (Iran), “Iskra-Stal” Rîbniţa şi “Rapid” Ghidighici. În anul 2009 a ajuns în funcţia de antrenor principal la “Dacia” Chişinău, ca în acelaşi sezon 2009-2010, să ajungă pe banca celor de la “Găgăuzia” Comrat. (După www.jurnalsportiv.md)

Primul unghenean cu o medalie la luptele sambo Directorul tehnic al SA „Cereale-Prut” din Ungheni, Stepan Duşcov, s-a clasat pe locul III la ediţia I-a a Campionatului naţional la lupte sambo, categoria +90 kg. “Am avut mare noroc”, a recunoscut proaspătul medaliat cu bronz. În prima confruntare, ungheneanul l-a întîlnit pe favoritul campionatului, Pavel Doroftei. „Practic, este imposibil să cîştigi în faţa acestui tînăr. Este foarte puternic şi ai impresia că loveşti într-un perete de beton”, spune Stepan Duşcov. După ce a nimerit sub o adevărată ploaie de lovituri, meciul a fost întrerupt, astfel că Doroftei şi-a adjudecat victoria. Au urmat momente foarte curioase. Următorul adversar al lui Stepan Duşcov a refuzat să lupte. Nu a avut curajul să intre în luptă nici cel de-al doilea adversar al ungheneanului. Astfel, Stepan Duşcov s-a urcat pe treapta a treia a podiumului, devenind primul unghenean care a obţinut o medalie în cadrul Campionatului naţional la luptele sambo. „Nu pot să spun de ce nu au intrat în luptă adversarii mei. Poate că din cauza unor traume. Sau poate că nu au avut curajul după ce au văzut meciul între mine şi Doroftei”, a menţionat Duşcov, după care a subliniat că i-au fost de mare ajutor tinerii din secţia de lupte condusă de Radu Baranov. „Trebuie să recunosc că nu sînt foarte puternic la elementele de box, au antrenîndu-mă mai mult la lupte libere. Cu cîteva săptămîni înainte de campionat, sportivii ungheneni mi-au oferit susţinerea lor, învăţîndu-mă cum să lovesc în lupta sambo”. Campionatul naţional la luptele sambo a avut loc pe 25 februarie, la Chişinău. Este vorba de o probă de sport care întruneşte la un loc mai multe ramure din familia luptelor şi care adună adepţi ai mai multor genuri de lupte. Iurie Luciţchi


UN SFAT PE SĂPTĂMÎNĂ

FRAGMENTARIUM

În salata de morcovi cruzi puneţi o lingură de ulei de măsline sau de floarea-soarelui. În acest fel, vitamina A din morcovi va fi mai uşor de asimilat. Evitaţi să puneţi zeama de lămîie, deoarece aceasta distruge vitamina A, care este foarte valoroasă în nutriţie.

CU NATALIA CHIOSA

Horoscop 7 – 13 martie Berbec O lovitură neaşteptată venită din partea unei persoane din anturaj vă va întuneca începutul săptămînii. Este vorba de un act de ipocrizie sau de o bîrfă. Vă veţi simţi trădaţi. Taur Nu vă veţi bucura de o sănătate perfectă. Dar, deoarece în celelalte aspecte, mai ales în dragoste, totul se arată frumos şi luminos, veţi găsi energie să depăşiţi rapid problemele de sănătate. Gemeni Starea uşor melancolică nu poate avea decît o singură cauză: dragostea. Să fiţi foarte atenţi şi la celelalte aspecte, căci puteţi trece cu ochii închişi pe lîngă nişte oportunităţi profesionale. Rac Riscaţi să provocaţi situaţii conflictuale. Veţi avea o perioadă în care nu veţi străluci prin diplomaţie şi veţi spune multe lucruri fără să vă gîndiţi. Profesional, veţi primi propuneri incitante. Leu Veţi fi predispuşi la visare, vă faceţi planuri măreţe şi vă veţi răzgîndi în aceeaşi zi. Pe scurt, veţi fi cu capul în nori. Nu e nimic rău, dar există riscul unor pierderi materiale din cauza neglijenţei. Fecioara Munca va fi în centrul preocupărilor voastre, cu rezultate bune şi destul de prompte, mai ales în plan financiar. Relaţia de cuplu stă sub semnul liniştii şi al armoniei casnice. Balanţa Veţi acorda foarte multă atenţie planurilor de carieră, veţi analiza în detaliu şansele şi alternativele şi nu veţi scăpa nici o ocazie să avansaţi. Norocul e de partea voastră. Scorpion Veţi avea cîteva discuţii mai dificile. Discuţii dificile nu înseamnă neapărat certuri, ci doar că se va ajunge la un consens după negocieri îndelungi, ezitări şi chiar erori de comunicare. Săgetător Vă pregătiţi intens pentru nişte evenimente din viitorul apropiat. Energie aveţi destulă. Eforturile nu vor fi lipsite de roade şi simiţi acest lucru, asa că nu vă abateţi de la scopul propus. Capricorn Preocuparea pentru nişte probleme sentimentale va trece în prim-plan şi vă va afecta capacitatea de muncă. Randamentul va fi scăzut, căci veţi consuma toată energia gîndindu-vă la relaţia dvs. Vărsător Acum e momentul să analizaţi foarte serios dacă sînteţi gata să luaţi careva hotărîri importante care vor avea consecinţe pe termen lung. Sfîrşitul săptămînii va fi marcat de o surpriză. Peşti Veţi fi un pic lipsiţi de energie, mai împrăştiaţi şi cu mai puţin chef de muncă. O atenţie mai mare a partenerului v-ar putea scoate din letargia, care afectează domeniul profesional.

Chestionarul lui Proust. Să ne cunoaştem mai bine Ziua de 8 martie este o zi deosebită pentru ea. Este o sărbătoare dublă: Ziua internaţională a femeilor şi ziua de naştere a scumpului ei soţ, Ilarion. Nu pune accent pe cadouri scumpe în această zi, pune preţ pe o floare care trezeşte în ea un zîmbet dimineaţa, pune accent pe sentimente, atitudine, respect reciproc. A acceptat imediat provocarea noastră de a răspunde la întrebările “Chestionarului...”. A venit la noi cu răspunsurile pregătite ca un elev disciplinat. Doar e învăţătoare, mereu pregătită pentru ziua care vine.

STELA TOFAN, DOAMNA CĂREIA ÎI PLACE IDEALUL Funcţia actuală: director adjunct la Şcoala primară „Alexei Mateevici” din Ungheni. Principala trăsătură a mea de caracter: generozitatea, exigenţa, perseverenţa, omenia. Calitatea pe care o prefer la un bărbat: să fie romantic, inteligent, tandru, discret, jovial. Calitatea pe care o prefer la o femeie: să fie gingaşă, modestă, inteligentă, enigmatică, ospitalieră.

Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei: omenia şi onestitatea. Ocupaţia mea preferată: să admir natura şi să colind faimoasele dealuri din satul natal, Măcăreşti. Principalul meu defect: vreau să fie totul ideal atît la serviciu, cît şi acasă. Visul meu de fericire: orice clipă să nu o trăiesc în zădar, să mă bucur împreună cu cei pe care îi iubesc. Care ar fi cea mai mare nefericire a mea: să-i pierd pe cei dragi. Ce-aş fi vrut să fiu: îmi doream nespus de mult să urmez profesia tatălui meu – contabil, dar nu am reuşit. Acum mă bucur de ceea ce sînt, pentru că îmi place ceea ce fac. Ţara în care aş vrea să trăiesc: îmi

place Moldova, are locuri pitoreşti. Sper că vom avea un trai mai bun, mai decent pentru a nu fi nevoiţi să plecăm la munci peste hotare. Culoarea preferată: violetul şi culoarea cerului. Floarea preferată: îmi plac toate florile, şi cele decorative, şi cele de cîmp. Am şi o mare colecţie de cactuşi. Pasărea preferată: toate păsările sînt frumoase, dar prefer rîndunica, pe care o admiram de mică la casa părintească. Scriitorii preferaţi: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Grigore Vieru. Eroul preferat: Mihai Volontir. Eroina preferată: Svetlana Toma. Eroii din viaţa reală: Nicolas Cage. Băutura şi mîncarea preferată: mămăliga cu friptură şi vinul de casă. Ce detest cel mai mult: trădarea, făţărnicia, invidia. Calitatea care aş vrea s-o am din naştere: nu ştim ce ne aşteaptă în şuvoiul straniu al vieţii, de aceea îmi doresc să am puterea, cumpătarea şi credinţa pentru a trece de toate ispitele care ne sînt date. Cum aş vrea să mor: fără chinuri. Starea de spirit actuală: optimistă. Greşeli care îmi inspiră cea mai multă indulgenţă: sînt iertătoare, nu ţin ură în suflet. Deviza mea: întreprinde încet, dar perseverează în ceea ce ai început. Să fii de folos lumii este singura cale spre fericire.

Expres ortodox

Ieftin şi la îndemînă

7-13 martie Luni Începutul Postului Mare. Sf. Mc. Mauriciu; Cuv. Atanasie Marţi Sf. Mc. Policarp, Ep. Smirnei; Cuv. Alexandru. Miercuri Întîia şi a doua aflare a Capului Sf. Pr. Ioan Botezătorul. Cuv. Erasm Joi Sf. Irh. Tarasie, Arhiep. Constantinopolului. Vineri Sf. Irh. Porfirie, Ep. Gazei; Sf. Mc. Sebastian. Sîmbătă Sf. Mare Mc. Teodor Tiron; Cuv. Procopie Decapolitul; Cuv. Tit, Talaleu. Duminică Duminica I din Post (a Ortodoxiei). Cuv. Vasile Mărturisitorul; Cuv. Casian Romanul; Sf. Mc. Teoctirist; Sf. Mc. Arsenie, Nestor.

Prazul şi virtuţile sale terapeutice

Fotografia săptămînii

Bancuri Dragul meu, în curand vom fi trei... - Asta e o veste bună! răspunse el sarutînd-o. - Mama a obţinut divorţul şi va veni să locuiască cu noi...

Medic – pacient. La sfat cu domnul ministru. Spitalul raional Ungheni, 26 februarie 2011

Un ţăran intră într-un magazin de fero-metal să cumpere o broască Yale. I se spune ca n-au aşa ceva. - Atunci, un lacăt simplu, încearcă ţăranul. - N-avem. - Atunci, măcar un zăvor... - N-avem. - Nici măcar un foraibar n-aveţi? - N-avem. - Atunci, ce mama dracului mai ţineţi magazinul ăsta deschis? - N-avem lacăt cu ce să-l închidem!

Prazul, numit şi ceapa blîndă, este o legumă de sezon. Dezinfectant, digestiv şi anti-anemic, coboară colestrolul, întăreşte articulaţiile şi reintinereşte pielea. În plus, înlătură oboseala specifică începutului de an. Prazul este cunoscut şi utilizat ca legumă. Partea comestibilă este porţiunea albă a plantei, în timp ce partea verde a aceloraşi frunze este înlăturată. Prazul este o legumă bogată în apă (peste90%), puţin calorică, deci utilă în aceste momente, dacă dorim să urmăm o dietă dezintoxicantă. Este bogat şi în vitaminele A, C. Mai conţine fier, magneziu şi acid fosforic (utili sistemului nervos), sodiu, sulf şi siliciu (favorizează elasticitatea articulaţiilor şi a pielii), magneziu, potasiu şi calciu (util pentru oase). Prazul este indicat pentru persoanele ce suferă de anemie, reumatism, artrită, pentru cele ce au nevoie să slăbească şi pentru menţinerea prospeţimii tenului. Este recomandat pentru scăderea nivelului colesterolului din sînge, pentru stimularea sistemului imunitar şi pentru a dezvolta o acţiune preventivă împotriva cancerului. Prazul este recomandat şi persoanelor care suferă de constipaţie, balonări, dureri abdominale. Cel mai bine este ca acestea să mănînce praz crud, în salate, amestecat cu alte legume. Astfel se păstrează întreaga cantitate de fibre alimentare, iar efectul laxativ este mai puternic. Datorită proprietăţilor diuretice şi remineralizante, sucul de praz este indicat celor care suferă de astenie, hipertensiune arterială, anemie, afecţiuni ale tractului urinar şi obezitate. Decoctul de praz îndulcit cu miere este util în inflamaţiile căilor respiratorii, răguşeală, tuse, faringită, traheită. Un pahar de suc de praz înainte de fiecare masă principală accelerează pierderea kilogramelor în plus, combate anemia şi previne orice fel de raceală. Prazul mărunţit, amestecat cu miere, formează un unguent destul de folositor în răni deschise, arsuri, înţepături, tăieturi, deoarece are rol antiseptic şi inflamator O ultimă recomandare: partea albă a tulpinii prazului conţine fibre foarte delicate, care pot fi consumate de oricine, în timp ce partea verde este mult mai dură: după ce a fost fiartă în apă, va deveni o sursă optimă pentru favorizarea tranzitului intestinal într-un mod lipsit de agresivitate, fiind adaptată pentru organismele cele mai sensibile.

Ziarul "Expresul de Ungheni" ed. nr. 164  

Ziarul "Expresul de Ungheni" ed. nr. 164

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you