Page 1

Ştirea săptămînii (de pe Expresul.com)

Episcopul Petru vrea să construiască o catedrală somptuoasă la Ungheni Hotelul „Vila Verde” vă așteaptă zilnic cu ușile deschise Servicii de calitate, prețuri accesibile (400 lei/zi) Adresa: or. Ungheni, str. Națională, 5 Telefoane: (0236) 23399, 23535, 060400900

Preluată de pe site-ul Adevarul.md, ştirea respectivă a suscitat interesul tuturor. Au fost numeroase comentarii, inclusiv în reţelele de socializare. „Degrabă vom trăi în biserici şi mănăstiri... Mai bine un centru cu spaţii de joacă pentru copii, poate o grădiniţă. Mai de folos va fi!”, a comentat cineva care s-a numit Ennigma.

Expresul Vineri, 1 iunie 2012 | Anul V, NR 21(226)

Citiţi în numărul curent Acţiuni concrete pentru a opri ofensiva tuberculozei

Conducători ai instituţiilor medicale – pedepsiţi Republica Moldova este lider în Europa după cazurile de îmbolnăvire de tuberculoză. Medicii vorbesc despre o epidemie. Vezi pag. 6

Ziua de azi Se împlinesc 66 de ani de la executarea prin împușcare, la închisoarea Jilava, a controversatului general Ion Antonescu. Anume el a decis intrarea României în al doilea război mondial de partea armatei naziste, pe baza promisiunilor lui Hitler că teritoriile românești pierdute în 1940 vor fi retrocedate României sub presiunea Germaniei. A fost condamnat la moarte pentru crime de război.

Ziarul de care ai nevoie | Apare în raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călărași

Cîntecele soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorvici continuă să unească malurile de Prut

Desfăşurat pe 25 mai, la Ungheni, în memoria interpreţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, de la trecerea în nefiinţă a cărora se împlinesc 20 de ani, festivalul a adunat 15 interpreţi de muzică uşoară din instituţiile artistice complementare din raioanele Ungheni, Străşeni, Făleşti, dar şi din judeţele Iaşi, PiatraNeamţ şi Vaslui, România. A fost un adevărat regal al cîntecului de calitate, savurat însă de mult prea puţin spectatori. Potrivit Eugeniei Baroncea, şefa Secţiei cultură Ungheni, acest festival-concurs se doreşte unul tradiţional. „Ar fi bine să existe o continuitate, mai ales pentru tînăra generaţie”, a declarat dînsa. Şi Eugenia Marin, mama Doinei, prezentă la evenimentul din Ungheni, şi-a exprimat dorinţa ca acest festival să devină tradiţional. „Sper că se va organiza în fiecare an. Odată ce veţi încerca gustul bucuriei ascultînd sau interpretînd cîntecele Doinei şi ale lui Ion Al-

dea-Teodorovici, nu veţi mai dori să renunţaţi la festivalul respectiv”, a remarcat dînsa. Totuşi, se pare că, în cazul în care această dorinţă va deveni realitate, vor fi operate unele modificări. Gheorghe Niculăescu, şeful centrului metodic din cadrul Ministerului culturii, a remarcat că este dificil pentru copiii de 14-17 ani să interpreteze din creaţia interpreţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. De aceea „organizatorii ar trebui să lărgească aria de participare, de la 17 ani în sus”, căci s-a observat că „tinerii încă „plutesc” şi nu au intrat în totalitate în esen-

PP Expresul

Ştiri de pe Expresul.com

Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Redactor-șef: Ina Landa Secretar de redacţie: Vitalie Harea Redactor: Natalia Junghietu Contabil-şef: Angela Covaliov Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Tiraj total: 2800 ex. P - publicitate, PP - publicitate politică Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: (236) 28575, 23742 Mobil: 069042758, 079389088 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com

Apă va fi şi la Nisporeni. Cu ajutorul europenilor Implementarea unui dintre cele mai mari proiecte de aprovizionare cu apă din istoria Republicii Moldova, lansat acum doi ani la Nisporeni, va fi obiectul discuţiei în cadrul unei conferințe desfășurate la Bruxelles, în perioada 30 mai - 2 iunie. În capitala Belgiei se va deplasa, alături de alţi oficiali moldoveni, și primarul de Nisporeni, Ion Gangan. Dînsul a declarat pentru ”Expresul” că reuniunea respectivă îşi propune să ofere părților partenere ale proiectului o informație amplă despre desfăşurarea activităților prevăzute, dar și despre impactul acestora asupra beneficiarilor. Potrivit primarului, în urma implementării proiectului vor avea acces nelimitat la apă potabilă de calitate circa 24 mii de locuitori din Nisporeni, Grozești și Vărzărești. ”Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă potabilă va duce, cu siguranță, și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a subliniat edilul. Costul total al proiectului este de 11,3 milioane de euro, bani care vor fi investiți de Uniunea Europeană în parteneriat cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Agenția de Dezvoltare și Cooperare a Elveției. Finalizarea proiectului este planificată pentru anul 2014. (Ina Landa)

După „Cîntecele Prutului”, un festival organizat cu aproape două decenii în urmă la Ungheni, care a propulsat la acea vreme multe talente pe scena mare, iată că vine un alt festival, la fel de pretenţios – „Maluri de Prut”.

Publicaţie de informaţii, analiză şi opinii Editor: SC Miraza SRL IDNO: 1003609009231

Știri expres

Zilele Europei la Ungheni

ţa creaţiei celor doi mari artişti”. Pe de altă parte, Eugenia Baroncea a specificat că participanţii la festival au depus mult suflet şi lumină. „Dacă această lumină ar intra şi în inimile tinerilor, cu siguranţă că vom avea doar de cîştigat”, a subliniat dînsa, după care a menţionat, în altă ordine de idei, că „aceste două valori – Doina şi Ion Aldea-Teodorovici - vor rămîne mereu în inimile noastre”. De notat că în raionul Ungheni Şcoala de muzică din Corneşti poartă cu cinste numele Doinei şi al lui Ion Aldea-Teodorovici.

Tot în raionul Ungheni, prin anii 50 ai secolului trecut, a lucrat în calitate de dascăl la biserica din Boghenii Vechi, tatăl lui Ion, Cristofor Teodorovici. Nepotul lui, Cristofor Aldea-Teodorovici, a susţinut, în acea zi, un recital emoţionant pe scena Palatului culturii din Ungheni. Dînsul a fost prezent şi în calitate de oaspete de onoare al festivalului, dar şi de preşedinte al juriului. Premiul mare al ediţiei curente a festivalului-concurs „Maluri de Prut” a plecat la Vaslui, România. Natalia Junghietu

Va purta epoleţi de plutonier major După ce a refuzat să ia mită, plutonierul de poliţie Vasile Bădărău, angajat al Secţiei de Poliţie Rutieră Nisporeni, a fost avansat în grad de către ministrul de Interne Alexei Roibu. Începînd cu ziua de 29 mai, el va purta epoleţi de plutonier major. Potrivit unui comunicat al MAI, poliţistul a fost promovat “pentru profesionalism înalt, responsabilitate impecabilă, dar şi pentru promovarea imaginii poliţiei în societate”.

Liechtesteinul va ajuta un colegiu din Ungheni Profesorii Colegiului Agroindustrial din Ungheni vor beneficia de o școală de instruire la standarde europene, graţie proiectului “EdAgri-Educaţie pentru Agricultură”, finanțat de Serviciile de Dezvoltare din Liechtenstein. Proiectul va fi implementat timp de trei ani şi vizează trei colegii agroindustriale: din Ungheni, Stăuceni și Ţaul.

Un deceniu de activitate a teatrului de păpuşi “Guguţă” 15 păpuși confecționate manual la Biblioteca pentru copii din Ungheni bucură deja de un deceniu micii spectatori. În toți acești ani au fost prezentate peste 30 de spectacole. Curios este faptul că, în calitate de actori, se produc tot copiii. Datorită teatrului de păpuşi a sporit şi interesul faţă de carte la mulţi dintre ei.

În perioada 12-19 mai, cu ocazia Zilelor Europei, Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală şi Regională (CRDDLR) Ungheni a mers la bibliotecile şcolare cu standuri informative, care conţineau broşuri şi pliante despre Uniunea Europeană. Acestea au fost oferite de către Delegaţia Uniunii Europene în Moldova şi Centrul “Pro Europa” din Bălţi. “Ne-am propus să reactualizăm în continuare informaţiile de pe standuri. Am încurajat şi copiii să aducă noi informaţii la subiect”, a menţionat Oxana Ciobanu, specialist cooperare şi integrare europeană în cadrul CRDDLR. Potrivit dînsei, atît reprezentanţii sectorului neguvernamental, cît şi liceeni s-au arătat interesaţi de UE. “Ne-am convins că sesiunile de informare pe care le-am organizat sînt foarte importante, mai ales că R.Moldova şi-a ales vectorul european”, a mai spus ea. (Natalia Junghietu)

Plahotniuc „atacă” la Călăraşi... în ruseşte Săptămîna trecută, cutiile poştale ale călărăşenilor au fost invadate de o mulţime de scrisori cu semnătura lui Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele Parlamentului. „Naivii de alegători l-au trimis în legislativ să rezolve problemele statului şi nu să toarne apă de ploaie prin scrisori”, au declarat mai mulţi călărăşeni, intrigaţi de această „găselniţă”. Nu ne vom opri asupra conţinutului scrisorilor cu pricina. Vom spune doar despre revolta cetăţenilor din Răciula, care le-au primit, cu toţii, în limba rusă. Şi nu doar cîte una, ci mai multe. Natalia Jeverdan, directoarea Centrului de Poştă Călăraşi, a precizat că, conform unui contract încheiat cu Poşta Moldovei, instituţia din Călăraşi a primit şi a repartizat peste 30 de mii de astfel de scrisori, dintre care 1500 erau în limba rusă. Dînsa nu a putut explica de ce acestea din urmă au nimerit la Răciula şi în alte cîtvea localităţi unde nu trăieşte nici un vorbitor de limbă rusă. Totodată, nu a putut spune în ce limbă erau scrisorile pe care le-au primit locuitorii comunei Hîrjauca, majoritatea dintre care sînt ucraineni şi cărora, de fapt, le erau destinate scrisorile în rusă. Unii călărăşenii, mai în glumă, mai în serios, afirmă: “Plahotniuc „atacă” în ruseşte, visînd, probabil, că sîntem deja în uniunea euroasiatică, pentru care formaţiunea din care face parte pledează tot mai deschis şi mai insistent în ultimul timp”. (Tudor Josanu)

Cheia succesului Tău!

ÎMPRUMUTURI 23% -24% anual

DEPUNERI DE ECONOMII 15% -18 % anual str. Naţională 10, or. Ungheni, tel/fax + 373 236 23550


2 Expresul

Deşi vechile plăci de înmatriculare rămîn încă valabile, şoferii moldoveni se grăbesc să-şi instaleze plăci noi, unde stema de stat şi semnul distinctiv al R. Moldova sînt fixate pe un fundal albastru. Preţurile pentru confecţionarea noilor plăci sînt neschimbate: pentru auto - 390 lei; remorci - 230 lei şi moto - 190 lei. Pentru numere solicitate la comandă preţul variază între 1050 şi 3900 lei. (Jurnal.md)

Actual

Vineri, 1 iunie

Acţiuni concrete pentru a opri ofensiva tuberculozei Tuberculoza îşi menţine poziţiile la Călăraşi. Aceasta a fost concluzia la care s-a ajuns în cadrul şedinţei lărgite a consiliului medical comun din Călăraşi, care a avut loc pe 22 mai curent. Au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Secţiei asistenţă socială şi protecţia familiei, ai organelor de drept şi societăţii civile. Tonul discuţiilor l-a dat Silvia Bobescu, vicedirector medical al Spitalului raional, care a făcut o analiză detaliată a factorilor ce generează această situaţie îngrijorătoare. Potrivit dînsei, vinovaţi se fac atît medicii, cît şi persoanele infestate. În pofida acţiunilor întreprinse în vederea implementării Programului naţional de control şi profilaxie a tubeculozei, în anul 2011 au fost înregistrate în raionul Călăraşi 92 de cazuri noi de îm-

bolnăvire prin tuberculoză, a subliniat vorbitoarea. Despre fiecare al zecelea caz s-a aflat doar după decesul celor afectaţi de maladie. „Incidenţa în raion este de 116,53 cazuri la o sută de mii de locuitori, media pe republică fiind de 93,89. De notat că 71% din cazurile noi au fost înregistrate în rîndul bărbaţilor, iar vîrsta ţintă este de 25-60 de ani”, a punctat Silvia Bobescu. Mulţi vorbitori au exprimat gîndul că se cere o revizuire a

În prima zi de Cireşar, marcăm Ziua Internaţională a Copilului. Chiar şi această denumire populară a lunii iunie ne aminteşte de copilărie, de episodul hazliu ce a avut loc la cireşe, redat cu atîta har în “Amintirile…” lui Ion Creangă. Această frumoasă sărbătoare vine să ne reamintească despre responsabilitatea noastră, a maturilor, faţă de copii, dar, de fapt, faţă de viitorul ţării noastre. Consiliul raional Nisporeni și președintele raionului adresează calde felicitări celor mai pure şi neprihănite fiinţe – copiii, urîndu-le multă sănătate şi fericire. Semnificaţia zilei de 1 iunie, dedicată în exclusivitate copiilor, rezidă şi în faptul că ea ne aminteşte încă o dată nouă, maturilor, de vîrsta de aur a copilăriei şi inocenţei, despre adevăratele valori ale vieţii. Or, copiii constituie imaginea viitorului unei naţiuni. De aceea scopul nostru suprem este de a contribui la făurirea unui viitor de care să fim mîndri şi pentru care urmaşii să ne fie recunoscători. Ziua Copilului este un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a le pregăti un viitor sănătos, fericit şi plin de succese. Rămînem recunoscători tuturor celor care contribuie la soluţionarea dificultăţilor cu care se confruntă copiii. În acest sens, adresez tuturor angajaților îndemnul de a fi mai receptivi la problemele şi nevoile celor mici, de a promova, prin acţiunile lor, respectarea drepturilor copilului, de a face tot posibilul pentru a creşte şi a educa personalităţi demne, pline de curaj, voinţă, patriotism, iniţiativă şi perseverenţă, oameni de care statul nostru are în permanenţă nevoie. Cu respect, Vasile Bîtca, președintele raionului Nisporeni

Dragi şi scumpi copii, La 1 iunie, copiii şi părinţii sărbătoresc o zi deosebită – Ziua Mondială a Ocrotirii Copilului, denumită şi Ziua Internaţională a Copilului. E un prilej deosebit de a sărbători copilaria, de a oferi sprijin copiilor, de a aprecia şi a iubi copiii şi de a-i pregăti pentru o viaţă plină de soare, pace, dragoste, un viitor fericit şi plin de succese. 1 iunie este un prilej de sărbătoare pentru toţi copiii lumii, inclusiv pentru cei din ţara noastră. Ziua Internaţională a Copilului reprezintă ziua în care cei mici sînt în centrul atenţiei şi tot ceea ce se organizează, se face special pentru ei, pentru a-i face să se simtă cei mai importanţi. De fapt, acest lucru ar trebui să se întîmple în fiecare zi. Mă adresez către voi, în calitate de prieten al copilului şi, în acelaşi timp, de tată a trei copii. De ziua voastră, dragi copii, vă doresc multă sănătate şi o copilărie fericită alături de cei apropiaţi. În această zi de 1 iunie, de Ziua copiilor, toţi ne dorim ceva mai bun pentru cele mai mici suflete ce trăiesc lîngă noi. Nu trebuie să uităm că un strop de suflet de copil rămîne în fiecare, indiferent de vîrstă. Să nu uităm că, aşa cum părintele îşi doreşte ceva de la copilul său, la fel şi copilul visează (aşa cum poate el la vîrsta pe care o are) ceva de la părinţii săi. Trăiţi-vă din plin copilăria! Cu profundă dragoste, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni

tratamentului, dar şi o intensificare a acţiunilor de profilaxie, în care să fie antrenate mai activ autorităţile publice locale. Cel mai important aspect însă ar fi, în viziunea unora, procesul de conştientizare şi disciplinare a bolnavilor care, în multe cazuri, dau dovadă de lipsă totală de responsabilitate faţă de propria sănătate, dar şi faţă de sănătatea celor din jur. Se cer chiar şi măsuri drastice, care i-ar impune pe cei ce sabotează conştient tratamentul să se conformeze cerinţelor medicilor. La final, au fost trasate acţiuni concrete pentru a opri ofensiva tuberculozei în raioin. La şedinţă a participat şi Liliana Domente, directoarea Institutului de Ftiziopulmonologie „Chiril Draganiuc” din Chişinău. Tudor Josanu

Nota bene! R. Moldova este lider în Europa după cazurile de îmbolnăvire de tuberculoză. Medicii vorbesc despre o epidemie, comunică site-ul noi.md. Din cauza tuberculozei, la noi în ţară zilnic decedează două-trei persoane. Potrivit datelor statistice din ultimii doi ani, situaţia la acest capitol, practic, nu se schimbă. Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză sînt înregistraţi, potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, în raioanele Donduşeni, Ungheni, Telenești și Călărași. „Solicit intervenția urgentă și eliminarea în proporție de 100% a focarelor de infecție din regiuni. Nu ne mai putem permite să venim doar cu explicații privind problemele din domeniu, în timp ce sursele finan-

ciare considerabile alocate combaterii tuberculozei se irosesc fără rezultat", a declarat șeful de la Sănătate, potrivit Adevărul.md.

Conducători ai instituţiilor medicale – pedepsiţi Nicolae Lupu, directorul Centrului medicilor de Familie Călăraşi, dar şi Lilia Scurtu, directoarea Centrului Medicilor de Familie Ungheni, au intrat în vizorul Ministerului Sănătăţii. În conformitate cu Hotărîrea nr. 1/3 din 3 mai 2012 privind evaluarea situaţiei epidemiologice prin tuberculoză şi nivelul organizării complexe de acordare a asistenţei medicale pa-

cienţilor în R. Moldova, Colegiul Ministerului Sănătăţii a solicitat avetizarea Liliei Scurtu, precum şi eliberarea din funcţie a lui Nicolae Lupu. Direcţia management personal medical, performanţă şi calitate a serviciilor de sănătate din cadrul ministerului urma să elaboreze ordinul de avertizare a celor doi directori alături de cei din Donduşeni şi Teleneşti, iar direcţiile Ministerului Sănătăţii – să reexamineze condiţiile de salarizare a acestora.

Pasionați de muzică | Rubrică realizată în parteneriat cu Studioul Do-Re-Micii

Un concurs ce s-a transformat într-un concert de zile mari Concursul muzical raional ”Floare din grădină” a ajuns la cea de-a 20-a ediție. Evenimentul s-a produs în sala mare a Palatului culturii din Ungheni pe data de 24 mai și a întrunit nu doar un public numeros, dar și 15 participanți cu vîrsta cuprinsă între 10 și 18 ani. Aceştia au trebuit să interpreteze cîte o piesă la alegere, care să facă parte din secțiunile de muzică populară sau de estradă. ”Concursul, la un moment dat, s-a transformat într-un concert de zile mari, ce a îmbinat armonios două genuri de muzică”, a subliniat pentru ”Expresul” Aliona Popovici, directorul interimar al Palatului Culturii din Ungheni. Dînsa a mai specificat că, în acest an, tinerii interpreți au acordat mai multă atenție cîntecului popular. Cele mai multe flori și aplauze au fost culese, în acea zi, de un tînăr în vîrstă de 18 ani din satul Costuleni, Adrian Cibotari, dar şi de Valeria Mahu, în vîrstă de 12

ani, din Ungheni. Ambii au impresionat juriul prezidat de interpreta Doinița Gherman şi au încîntat publicul cu piesele „Sună-n toată Europa” și, respectiv, ”Pentru ea”. Anume lor le-au revenit trofeele concursului: cîte o vază în formă de floare și un premiu bănesc. „Au răsunat niște voci deosebite la această ediție”, a remarcat Aliona Popovici. Dînsa a accentuat că finaliștilor, cu siguranță, li se va deschide calea spre o lume muzicală profesionistă. Pre-

cedente, în acest sens, sînt. Printre foştii premianţi ai acestui concurs s-au numărat cîndva şi Valentin Boghean, şi Dana Marchitan, şi Ecaterina Lincovschi. O notă maximă evenimentului a dat, la final, președinta juriului, Doinița Gherman. Interpreta a spus că întotdeauna se inspiră

Ambasadorul chinez interesat de raionul Ungheni Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Tong Mingtao, s-a arătat foarte interesat de infrastructura drumurilor din raionul Ungheni. Cel puţin, aşa s-a înţeles din declaraţiile făcute de Excelenţa Sa, dar şi de preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma, după întîlnirea pe care au avut-o cei doi oficiali, la care presa nu a avut acces. Potrivit lui Iurie Toma, Ambasadorul Tong Mingtao a promis că cei aproape 100 de kilometri de cale ferată Ungheni-Chişinău vor fi parcurşi în 25 de minute. Nimeni nu a menţionat însă cînd se va întîmpla acest lucru şi a cui va fi contribuţia. Adlîndu-se în vizită la Ungheni, pe 24 mai, ambasadorul şi-a exprimat bucuria de a se afla aici, dînd, totodată, asigurări ca va contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre admi-

nistraţia publică locală Ungheni şi China. “Sperăm să dezvoltăm nişte relaţii prospere pe viitor”, a subliniat Excelenţa Sa. În altă ordine de idei, oficialul chinez a dat şi cîteva sfaturi autorităilor publice locale: “Eu cred că, pentru a cîştiga respectul populaţiei, Consiliul raional ar trebui să acorde atenţie cel mai mult dezvoltării economiei, dar şi a îmbunătăţirii traiului populaţiei”. De notat că actualul ambasador al Chinei în Republica Moldova a vizitat raionul Ungheni pentru prima dată. Natalia Junghietu

de la copii și mereu are ce învăța de la ei. Dînsa a promis că va reveni la Ungheni ori de cîte ori va fi invitată. Toate cheltuielile pentru buna organizare a concursului - 10 mii de lei - au fost acoperite de către primăria Ungheni. Ina Landa

DECLARAŢIE cu privire la îngrădirea accesului la informaţii de interes public 28.05.2012 / Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă nedumerirea față de decizia președintelui comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunități, Victor Popa, de a îngrădi accesul jurnaliștilor la ședința comisiei din 24 mai, pe care a declarat-o închisă. Amintim că Regulamentul Parlamentului în art. 24 prevede că ședinţele comisiilor sunt publice şi că acestea pot să se desfășoare în mod închis în cazul în care dezbaterea publică a chestiunilor poate să prejudicieze măsurile de protecţie a cetăţenilor sau siguranţa naţională. În condițiile în care membrii comisiei au examinat proiectul Legii cu privire la asigurarea egalității și Legea privind reformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economie şi Corupției, constatăm că pe ordinea de zi a ședinței au figurat proiecte de interes public ce nu justifică decizia deputatului Victor Popa. Ne exprimăm îngrijorarea că acest caz ar putea deveni un precedent negativ și chemăm autoritățile să se abțină de la practici care afectează munca jurnaliștilor şi vin în contradicţie cu principiile și valorile europene ale transparenței decizionale. Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Electronice APEL, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul „Acces-info”, Uniunea Jurnaliștilor din Moldova, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova


ONU a analizat cum sînt respectate drepturile femeilor în R.Moldova. S-a constatat că practicile discriminatorii sînt în continuare aplicate şi împiedică participarea deplină şi egală a femeilor pe piaţa forţei de muncă din R. Moldova. Angajatorii preferă să angajeze femei fără responsabilităţi familiale, sub 45 de ani, iar salariile acestora sînt mult mai mici decît cele ale bărbaţilor. Nereușind să găsească locuri de muncă decente în ţară, tot mai multe femei își caută un loc de muncă în străinătate. (Unimedia.md)

Eveniment

Cei mai buni au fost menţionaţi la “Businessmanul anului”

ului consular din Ungheni, le-a dorit oamenilor de afaceri prezenţi la eveniment parteneriate cît mai multe, inclusiv cu „confraţii de peste Prut”. „Vin cu un sfat către toţi agenţii economici, să nu fie indiferenţi faţă de această competiţie, să atragă şi alţi prieteni în acest domeniu, pentru a dezvolta economia raionului”, a menţionat, în discursul său, Iurie Vrabie, directorul SRL „ProgAgroter”. Ca de obicei, cei mai buni au primit trofeul „Businessmanul Anului” la diverse categorii.

“Acest eveniment se înscrie în preocupările noastre comune, şi anume: dezvoltarea social-economică a raionului prin prisma dezvoltării parteneriatelor transfrontaliere”, a menţionat Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni. Dînsul a remarcat că aces-

te acorduri reprezintă “o oportunitate de a dezvolta relaţii economice echilibrate, de a asigura o stabilitate socială prin valorificarea resurselor locale şi regionale în cadrul unor proiecte comune”. “Relaţiile dintre Estonia şi R. Moldova s-au îmbu-

Iurie Vrabie, unul dintre cei mai titraţi oameni de afaceri din raion, primeşte diploma din mîinile lui Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni

Concursul „Businessmanul anului” a fost iniţiat la începutul anului 2000, de Nicanor Buzovoi, fost preşedinte al Consiliu-

nătăţit în ultimii doi ani, fapt care ne bucură. Este foarte important că azi am făcut noi legături între oameni”, a menţionat Victor Svjatoshev, guvernator al regiunii Jogeva, subliniind, totodată că acordul semnat este “primul pas de colaborare cu raionul Ungheni şi unul foarte important”. În aceeaşi zi, a fost semnată şi o scrisoare de intenţie privind colaborarea raionului Ungheni cu regiunea Nowy Sacz din Polonia. “Semnarea acordului propriu-zis va avea loc după ce va fi aprobată această scrisoare de

Palanca Călăraşilor – centrul Europei pentru o zi Duminica trecută, pe 27 mai, satul Palanca a devenit pentru o zi, potrivit expresiei plastice a unui oaspete, „centrul Europei”. În spaţioasa curte a muzeului „Casa părintească”, ctitorit de inimoasa Tatiana Popa, directoarea şi proprietara acestei gospodării părinteşti, au răsunat, pe lîngă cele trei limbi familiare prin partea locului – româna, ucraineana şi rusa – multe altele: germana, letona, poloneza, turca... Sute de oameni de pe diverse meridiane ale globului au venit în acest pitoresc colţişor de rai. Prilejul unui asemenea „babilon” a fost Festivalul Internaţional de Artă Contemporană „Tandem Cultural”, ajuns la final. Evenimentul a fost realizat de Fundaţia

Culturală Europeană MitOst, Centrul de Management Cultural din Lvov Ucraina, Fundaţia Soros Moldova şi Culture Action Europe. Ceea ce s-a întîmplat duminica trecută la Palanca a fost, de fapt, un proiect realizat cu concursul organisme-

La Palanca, pe 27 mai

Vineri, 1 iunie

Știri din Primăria Ungheni

P

În acest weekend, grupa medie a Studioului muzical „Do-Re-Micii” şi grupa mică a formaţiei de dans modern „Mega Dance” de la Palatul culturii din Ungheni vor apăra cinstea oraşului la un Festivalconcurs ce se va desfăşura în oraşul Konin, Polonia.

lui judeţean Ungheni, fiind pe atunci o premieră absolută pentru R. Moldova. Natalia Junghietu

Primii paşi spre colaborare cu regiuni din Estonia şi Polonia De acum înainte, unghenenii vor avea un partener de nădejde în Estonia. Pe 24 mai, într-o atmosferă festivă, a fost semnat în acest sens un acord de colaborare cu regiunea Jogeva. Evenimentul a avut loc în cadrul unei mese rotunde cu genericul: “Rolul parteneriatelor transfrontaliere pentru dezvoltarea raionului Ungheni în context european”.

Expresul

Au plecat în Polonia după medalia de argint

Agenţii economici din Ungheni s-au adunat, pe 24 mai, la tradiţionalul concurs raional „Businessmanul anului”, ajuns deja la ediţia a 11-a. „Sînt sigur că în aceşti ani fiecare dintre voi s-a străduit să ajungă premiant al concursului”, a menţionat Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni. Portivit dînsului, în acest an s-a încercat să se schimbe anturajul, la eveniment participînd delegaţii şi oaspeţi din România, Polonia, Estonia, Germania şi China. „Sînt foarte bucuros că particip la un asemenea eveniment. În urma colaborării noastre, sper că vom avea multe idei în comun pe care le vom realiza ulterior. Mai sper să se închege colaborări şi între firmele din regiunile noastre”, a subliniat Mieczyslaw Kielbasa, viceguvernator al regiunii Nowy Sacz, Polonia. În aceeaşi ordine de idei, Petru Liţiu, consulul Ofici-

3

lor europene, al muzeului „Casa părintească” şi Totaldibze Art Center (Riga). Zece artişti plastici din R.Moldova şi Letonia au creat aici, timp de zece zile, lucrări de artă modernă, pe care le-au expus ulterior în curtea muzeului. Tot aici a fost vernisată şi o expoziţie de haine concepute şi confecţionate de meşteriţele populare din Vălcineţ, Rădeni şi Palanca, în cadrul unui alt proiect - „Eclectic Line”, realizat în parteneriat cu organizaţia germană „Balestra Berlin” şi creatoarea de modă Isabell de Hillerin. Patru dintre meşteriţe urmează să participe şi la o expoziţie internaţională de la Berlin. În aceeaşi zi, la Palanca au fost prezenţi artişti amatori din raion, dar şi din afara lui, care au delectat publicul cu cele mai frumoase cîntece din folclorul autohton. Reamintim că muzeul din Palanca, numit sugestiv „Casa părintească” este casa părintească a surorilor Popa, confiscată de comunişti în anul 1949 şi recăpătată, prin adevărate bătălii judiciare, mult mai tîrziu, în anii 90 ai secolului al XX-lea. Tudor Josanu

către consiliul nostru”, a făcut explicaţiile de rigoare Mieczyslaw Kielbasa, viceguvernator al regiunii Nowy Sacz, după care şi-a exprimat speranţa într-o colaborare cît mai fructuoasă, mai ales, în atragerea fondurilor europene, capitol la care polonezii au o experienţă de invidiat. Raionul Ungheni mai are semnate cîteva acorduri de colaborare, printre care cu judeţele Iaşi şi Arad din România, cu raionul Kalinkovici din regiunea Gomel, Belarus. Natalia Jungheitu

Încă o viaţă omenească mistuită în flăcări Un bătrîn în vîrstă de 72 de ani din satul Selişte, Nisporeni, şi-a găsit moartea într-un incendiu. Avea omul patima băutului. În plus, mai şi fuma, iar chiştoacele de ţigară obişnuia să le arunce la întîmplare. „Conform statisticii, în ultimii ani, majoritatea persoanelor decedate în incendii sînt de vîrstă înaintată, sau din categorii defavorizate şi cu probleme”, susţine Grigore Rîlea, căpitan al serviciului de salvare, şeful Serviciului apărare împotriva incendiilor a Secţiei Situaţii Excepţionale Nisporeni. Numai în ultima perioadă, începînd cu 12 mai, în raionul Nisporeni au fost înregsitrate patru incendii: unul - în sectorul locativ, al doilea - la transportul auto, al treilea – într-un garaj individual şi al patrulea - la o gheretă comercială. Pierderile materiale au ajuns la suma de 109600 lei. În două cazuri este vorba de producerea unor scurt-circuite, printe motive numărîndu-se şi imprudenţa în timpul fumatului, dar şi incendierea intenţionată. „Efectuînd controale de specialitate în localităţile rurale, se observă tot mai des indiferenţa şi neglijenţa unor cetăţeni, care îşi depozitează furajele în apropiere de case, în podul şoproanelor de pe lîngă acestea ori lîngă drum. Este suficient un singur chibrit sau o ţigară aprinsă ca să izbucnească un incendiu devastator”, afirmă Grigore Rîlea, după care continuă: „Rugăm cetăţenii să fie mai prudenţi cu focul. Numai astfel vor evita tragediile şi pierderile de mii de lei”. Lucia Bacalu

14 copii, însoţiţi de conducătorii artistici Veronica Morcov şi Liuba Bereghici, au luat calea spre Polonia în dimineaţa zilei de 29 mai curent. Potrivit Alionei Popovici, director interimar al Palatului culturii din Ungheni, deplasarea a fost posibilă graţie suportului primăriei orăşeneşti, dar şi al părinţilor copiilor. În schimb, cazarea şi restul cheltuielilor şi le-au asumat gazdele poloneze. Întrebată despre şansele unghenenilor la festivalul-concurs din Konin, Aliona Popvici a menţionat: ”Cu doi ani în urmă, tot acolo, „Do-Re-Micii” au cucerit medalia de bronz. Acum ne-ar sta bine să revenim acasă măcar cu o medalie de argint”.

Anunţ Pe data de 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, în Parcul central al oraşului Ungheni va avea loc un show muzical de zile mari. PROGRAMUL desfăşurării sărbătorii „Ziua Internaţională a protecţiei drepturilor copilului” 1 iunie 2012 9.30-10.00 Fonograme, muzică pentru copii; 10.00 Deschiderea oficială a sărbătorii: - Program artistic prezentat de colectivele artistice de la Palatul de Cultură Ungheni; - Concert susţinut de Şcoala de muzică Ungheni; - Expoziţie cu participarea instituţiilor preşcolare şi preuniversitare; - Expoziţie de desen a Şcolii de pictură Ungheni; - Concursul desenului pe asfalt; competiţii la jocul de şah; competiţii la cicloturism. Locul desfăşurării: Parcul orăşenesc 10.00 Turneu la minifotbal, juniori. Locul desfăşurării: Stadionul orăşenesc 12.00 Turneu la volei, tineret. Locul desfăşurării: Şcoala de sport Ungheni 14.00 Concursul desenului pe asfalt ”Culorile copilăriei” Locul desfăşurării: Piaţa Independenţei. Sînt aşteptaţi toţi doritorii de la mic la mare. Cu ocazia Zilei internaţionale a protecţiei copilului, adresez cele mai frumoase şi sincere felicitări tuturor copiilor şi părinţilor acestora. Vă urez multe-multe bucurii, sănătate, realizări. Fie ca această perioadă minunată din viaţa unui om – copilăria – să vă însoţească mereu şi pretutindeni, căci doar copilăria oferă omului cele mai frumoase zîmbete, cea mai luminoasă stare de spirit. Vă asigurăm că Primăria Ungheni, Consiliul orăşenesc va face tot posibilul şi în continuare pentru a asigura cele mai bune condiţii de educaţie şi agrement copiilor ungheneni. Să ne fiţi fericiţi! Cu respect, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni

Şcoala sportivă orăşenească – printre cele mai bune în republică la atletism Un merituos loc cinci a ocupat, în clasamentul general pe echipe la atletism, la Campionatul şcolilor sportive din R.Moldova, discipolii Şcolii sportive orăşeneşti Ungheni. Antrenorul Mihai Grosu s-a declarat satisfăcut de rezultate, menţionînd, totodată, că există loc şi pentru mai bine. „Este totuşi un loc bun, dacă ţinem cont că au participat la competiţie 17 şcoli sportive complexe din republică”, a subliniat dînsul. La individual, tînăra atletă Dana Beniuc s-a clasat pe locul II la alergări 3000 m, iar la ştafetă 4x400 m – băieţii au obţinut locul III.

AV I Z ÎM “Servicii Comunale Ungheni” angajează în cîmpul muncii: - conducători auto, categoria B, C – salariu de la 2000 lei - măturători – salariu de la 1300 lei - hamali – salariu de la 1500 lei - lucrători necalificaţi – salariu de la 1700 lei Relaţii la tel.: 30101 Adresa: or. Ungheni, str. Livezilor 6 (în preajma Reţelelor Electrice Ungheni)


4 Expresul Vineri, 1 iunie

O icoană cu chipul Maicii Domnului de Liubeci, veche de peste 200 de ani, a fost adusă la Chişinău din oraşul ucrainean Uman. Ea se va afla pînă la 1 iunie la Catedrala Mitropolitană din capitală, după care va fi dusă la mai multe biserici din ţară. Icoana este cunoscută pentru minunile săvîrşite, iar de aproape 20 de ani izvorăşte mir. Odată cu sfînta icoană au mai fost aduse moaştele Sf. Luca al Crimeei şi ale Sf. Irh. Nicolae, Iov Amfiloh din Poceaev. (Prime.md)

Celebrarea Zilei Familiei – o tradiţie ce trebuie încetăţenită „Reieşind din faptul că, la ora actuală, instituţia familiei în Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză morală, considerăm oportun de a menţine în permanenţă subiectul respectiv pe agenda publică”, a declarat pentru „Expresul” Eudochia Munteanu, specialist principal în problemele familiilor cu copii în situaţie de risc din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei (DASPF) Nisporeni. Tocmai de aceea, la Nisporeni i s-a acordat o atenţie sporită Zilei Familiei, care este marcată anual la mijlocul lunii mai. Astfel, DASPF a elaborat un program special şi, în colaborare cu autorităţile publice locale, a mobilizat comunitatea în vederea organizării diferitor activităţi menite să pună în evidenţă valorile de familie. În instituţiile de învăţămînt, la Centrul de asistenţă socială a copiilor „Renaştere” au avut loc concursuri de desen şi eseu cu genericul: ”Familia mea”. Au avut loc mese rotunde, la care s-au pus în discuţie problemele cu care se confruntă familia contemporană. Au fost oferite cadouri unor cupluri ce au împlinit 30-50 ani de căsnicie. Au fost organizate concerte, recitaluri de poezie, cu ocazia Zilei Familiei, şi la Grozeşti, Zberoaia, Boldureşti, Valea-Trestieni etc. „Celebrarea Zilei Familiei trebuie să devină o tradiţie în Republica Moldova, inclusiv la Nisporeni”, a accentuat în final Eudochia Munteanu, menţionînd că astfel vor putea fi promovate cu adevărat valorile familiei, cum ar fi: dragostea, respectul reciproc, împărţirea egală a responsabilităţilor casnice, combaterea violenţei. Ina Landa

Un plus de imagine Partidului Democrat O sărbătoare de pomină a fost organizată la Petreşti, Ungheni, cu ocazia Zilei Familiei. Zeci de copii, părinţii acestora, oameni de rînd, au venit pe stadionul din preajma liceului din localitate, pentru a participa la “Starturi vesele”, pentru a asculta muzică de calitate în interpretarea corului bisericesc local. Au venit cu un program artistic şi copilaşii de la grădiniţa din localitate. Chiar dacă evenimentul a fost organizat de Partidul Democrat, scopul nu a fost unul politic. “Ne-am propus să-i facem pe oameni să comunice cît mai mult între ei, să socializeze. Credem că este foarte important. Vom organiza asemenea evenimente şi în alte localităţi, şi cu alte ocazii. Or, un partid trebuie să acţioneze în permanenţă, nu doar în campaniile electorale”, a subliniat Victoria Bernic, vicepreşedinta organizaţiei teritoriale Ungheni a PD. Petreştenii au fost salutaţi, în acea zi, de preşedinta organizaţiei teritoriale PD, Ludmila Guzun. Zece familii au fost premiate, iar copiilor prezenţi le-au fost oferite rechizite şcolare, jucării, maiouri cu sigla formaţiunii. A fost vizitată la domiciliu una dintre cele mai numeroase familii din sat – Barbu. “Ne-am străduit să le oferim oamenilor clipe frumoase. Cred că am reuşit, căci la final ei nici nu se dădeau duşi acasă”, a mai spus Victoria Bernic, recunoscînd cu satisfacţie că anume asemenea evenimente dau un plus de imagine partidului.

PP

Cel mai vizitat site din regiunea Ungheni

Actual

Corupţia şi BAC – ul Despre examenele de bacalaureat şi corupţie ne vorbeşte, în rîndurile ce urmează, Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Ungheni, vicepreşedintele raionului. Există în instituţiile de învăţămînt corupţie? Ce înseamnă “există”? Ea există pur teoretic. Nu a fost prins nimeni de mînă. Totuşi, se spune că există corupţie şi cea mai mare e la BAC. Da, se spune. Dar sînt vreo 30 de oameni care elaborează subiectele examenelor. Ei îşi pun semnătura că nu le vor divulga. Mai apoi, lucrările sînt secutizate şi aduse la bancă. Doar eu şi secretarul comisiei avem dreptul să le luăm, şi iarăşi prin semnătură. Prin proces-verbal sînt înmînate preşedinţilor centrelor de bacalaureat, după care, tot prin semnătură, sînt date asistenţilor. Totul se face prin semnătură. Lucrările sînt codate. Nimeni nu ştie cine le-a scris. Deci, se iau toate măsurile pentru ca lucrările să fie securizate. Cel care va fi prins cu “mîţa în sac” este pasibil să răspundă contravenţional, disciplinar sau chiar penal. Apropo, şi elevii îşi vor pune semnătura că nu deţin asup-

ra lor careva informaţii adăugătoare. Ce se va întreprinde în cazul în care elevul este prins cu surse adăugătoare de informaţii? Va fi eliminat de la examen şi poate să vină doar la anul viitor pentru a suţine examenul. Se spune că cel mai important loc al liceului este veceul, pentru că acolo i se transmite elevului toată informaţia. Probabil că există acest fenomen, dar nu putem să-i interzicem copilului să meargă la veceu. Şi nici nu putem pune în veceu un om de serviciu. Menţionez că elevul merge la veceu cu un asistent. În luna mai, Ministerul Educaţiei a lansat o campanie de informare şi responsabilizare anticorupţie, cu genericul “Corupţia omoară educaţia!”. Da, sînt de acord cu aceasta. Atît timp cît voi fi în acest post, voi lupta cu corupţia. Şi cum o veţi face? Creînd condiţii ca ea să nu aibă loc. Eu nu sînt Don Quijote să mă bat

cu morile de vînt, sînt conştient de ceea ce pot face. Cred totuşi că putem face multe. Dar treptat. Anul acesta, în cazul unei bănuieli, se va permite ca lucrătorii Centrului de corupţie să intre la examenele de bacalaureat. Se va deschide şi o linie telefonică fierbinte. Care este metodologia organizării examenelor? În metodologia organizării examenelor s-a schimbat doar un singur punct: se permite ca absolventul să vină împreună cu un părinte să-şi vadă lucrarea după ce i s-a anunţat nota. Pînă acum i se permitea doar absolventului să-şi vadă lucrarea. Este o premieră, vom vedea ce rezultate va aduce acest lucru. Pentru anul viitor vom informa cele 12 licee din raion despre posibilitatea de a susţine examenele de bacalaureat în propria instituţie. Desigur, cu condiţia ca sălile de examinare să fie dotate cu camere de supravegheat, să fie bruiate apelurile telefonice.

Cîte centre de BAC sînt la Ungheni în acest an? Patru centre, în care vor susţine examenele 821 elevi, inclusiv 71 de restanţieri. Vom crea condiţii bune pentru ca elevii să se poată concentra asupra lucrărilor sale. Vom evita să organizăm examenele în holuri, săli de festivităţi sau sălile de sport, pentru că acolo unde-s mulţi e şi gălăgie mare. Cîte 20-25 elevi în clasă ar fi ideal. Natalia Jungheitu

Taberele din Ungheni sînt în aşteptarea copiilor Sezonul estival la Ungheni va începe în două săptămîni. La 17-18 iunie, îşi vor deschide uşile taberele „Plus Armonie” din Ungheni şi „Codreanca” din Corneşti. În ceea cea priveşte tabăra „Pro Sănătate” de la Rădenii Vechi, ea fiind una foarte mare, va începe să activeze din 7 iulie. Aici este nevoie de mai multă pregătire. La taberele „Plus Armonie” şi „Codreanca” copiii se vor odihni în trei ture a cîte zece zile, iar la „Pro Sănătate” – în doar două. Costul unui bilet pentru o tură este de 1320 de lei, însă părinţii vor achita doar 15 % din preţ, adică 200 de lei. „Fiecare copil are dreptul la odihnă şi ne vom strădui ca toţi banii preconizaţi să fie cheltuiţi anume în acest scop”, a subliniat Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției învățămînt. Doar 25% din numărul total de copii ce se vor odihni în tabere vor fi scutiţi integral de plata biletului de odihnă. Aceştia sînt copiii din familii monoparentale, din familii defavorizate sau numeroase, copiii

aflaţi sub tutelă/curatelă, plasaţi în servicii de tip familial, în centre de plasament temporar. În raion vor activa şi 14 tabere cu sejur de zi, unde se vor odihni 312 copii aflaţi în situaţii mai dificile. Acestea vor fi deschise în instituţiile de învăţămînt din Semeni, Buciumeni, Stolniceni, Buşila, Bumbăta, Cioropcani, Măcăreşti, Măgurele, Boghenii Noi, Sineşti, Morenii Noi, Hîrceşti, Teşcureni, Mînzăteşti. „În aşa fel, primăriile se aliniază la programul de susţinere a copiilor vulnerabili”, a remarcat Alexandru Ciuvaga. Potrivit dînsului, în acest an a fost alocat aproximativ 1 milion de

Fotografie din arhiva redacţiei

lei pentru odihna copiilor, dintre care 840 mii - de către Consiliul raional. Dînsul însă a recunoscut că nu e suficient pentru ca să se odihnească toţi cei 13700 copii din şcolile raionului, punctînd, totodată: . „Dar

odihna nu presupune numai tabere. Peste 40% dintre copii vor merge în excursii şi marşuri turistice, o parte vor merge cu părinţii la odihnă, alţii vor merge şi la bunici”. Natalia Junghietu

Elevii Liceului ”Ion Creangă” se pronunță pentru un mediu mai curat „Scimbă-te tu însuţi pentru binele întregii societăţi”, cu acest îndemn au venit, pe 24 mai, membrii cercului ecologic ”Împreună pentru Terra” de la Liceul ”Ion Creangă” din Ungheni către colegii și profesorii lor. Tinerii ecologiști, ghidați de Angela Saculțanu, profesoară de biologie, au desfășurat o activitate tematică, menită să încheie bilunarul ecologic în liceu. Implicarea cît mai activă a tinerilor în acțiuni ecologice a constituit esenţa mesajelor vorbitorilor faţă

de colegii lor prezenţi în sala de festivități a liceului. Ei au prezentat mai multe proiecte despre beneficiile energiei din biomasă și a eficienței energetice, ceea ce ar minimiza nivelul de poluare al mediului. Activitatea ecologică s-a finalizat

cu o prezentare de modă, hainele fiind confecţionate din deșeuri. ”Sperăm să ajungă la inima fiecărui copil îndemnul nostru de a ocroti natura. Numai așa vom fi cu toții de folos societății”, a subliniat Angela Saculțanu. Totodată, dînsa a specificat că membrii cercului au fost activi pe tot parcursul anului de studii și au reușit să se remarce la mai multe concursuri ecologice naționale și internaționale. Cel mai răsunător premiu l-a

obţinut președinta clubului ecologic, Marina Zamă, elevă în clasa a XII-a, la concursul „Акварели Днестра”, desfășurat în Ucraina. De acolo ea a revenit cu două locuri premiante la secțiunea poezie ecologică și studiu științific despre rîul Nistru. Clubul ecologic ”Împreună pentru Terra” de la Liceul „Ion Creangă” a fost fondat pe 22 aprilie 2010 şi numără 60 de membri. Ina Landa


Diverse

„Buranovskie Babuski“ au fost remunerate cu 30.000 de euro. Artistele au ocupat locul II în finala Eurovisionului, reprezentînd Rusia. Suma de bani pe care au primit-o în calitate de premiu din partea statului o vor dona pentru construcția unei biserici. Președintele Vladimir Putin le-a felicitat pe bunicuțe și le-a promis că va merge să le viziteze în satul lor natal. (Adevarul.md)

5 Expresul Vineri, 1 iunie

Fotbal CUPA MAGIRUS turneu tradiţional dedicat Zilei copilului Vă aşteptăm pe 1 iunie, cu începere de la ora 10.00, pe stadionul orăşenesc din Ungheni.

Codare contra consumului de alcool Psihoterapie Psihoanaliză Doctor Galina Aparu Servicii licențiate

or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, of. 208 Programare la tel.: 079521319

Vă doriţi o nuntă de vis? Decor şi teme pentru nunţi Decorul nunţii reprezintă prima interacţiune dintre invitaţi şi evenimentul în sine. Tocmai de aceea, trebuie să fie atît de interesant, încît să poată capta atenţia tuturor, de îndată ce ajung în locaţia respectivă. Chiar dacă ne-am obişnuit cu decorurile tradiţionale, fie clasice sau moderne, este întotdeauna bine să fim deschişi către nou. Astăzi am hotărît să vă prezentăm cîteva decoruri inedite de nuntă, nonconformiste şi foarte interesante. Iată care ar fi acestea:

Alice în Ţara Minunilor Îţi mai aminteşti de Ţara Minunilor a lui Alice, unde totul era extrem de vesel şi colorat? Ei bine, cum ar fi ca şi decorul nunţii tale să fie la fel? Feţe de masă în culori intense, şerveţele şi aranjamente multicolore, multe flori parfumate şi decoraţiuni suprarealiste - baloane sub formă de animale, confetti şi poate chiar cîţiva clovni care să întreţină atmosfera. Pare prea ciudat pentru o nuntă? Te asigur că invitaţilor le-ar plăcea să fie surprinşi într-un asemenea mod inedit.

Invitaţie la bal Dacă ideea de decor în stilul Ţării Minunilor nu îţi surîde, ce-ai spune de un decor tipic pentru un bal mascat? Măşti decorative, chelneri costumaţi şi gata de bal… Ce ţi-ai putea dori mai mult deatît?

Grădina cu poveşti Pentru că am intrat deja în sezonul cald, iar unele viitoare mirese abia aşteaptă nunta lor în aer liber, îţi mai propun o idee de decor nonconformist - o grădină a poveştilor. Colivii cu aspect antic, flori în nuanţe pastelate, măsuţe cu cărţi de joc şi telefoane în stilul anilor '50... cîteva lampioane ascunse printre crengile copacilor şi decorul de poveste este gata!

Oaza de relaxare Vînd Pentium 4 în stare impecabilă – 2500 lei. Sempron 2800: computer+monitor+ boxe cu boofer+cameră Web (8Mpix) – 3500 lei. GARANŢIE! Tel.: 060044404

ORGANIZĂM CURSURI DE SCURTĂ DURATĂ: • BUCĂTAR • MASOR • FRIZER • MANICHIURĂ ‐ PEDICHIURĂ ÎN CADRUL CURSURILOR SE ASIGURĂ : ‐ Orar flexibil (program de dimineaţă/program după masă) ; ‐ Posibilitatea ca persoanele de orice vîrstă să frecventeze aceste cursuri (inclusiv liceeni şi persoane angajate în cîmpul muncii); ‐ Obţinerea într‐o perioadă scurtă o meserie solicitată pe piaţa muncii.

Informează‐te şi înregistrează‐te la tel. (0236) 2 02 88; 3 36 84 Proiect implementat de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret “Faclia”, în parteneriat cu Primăria Ungheni, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Ungheni, cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

Pentru o nuntă de vară la cort, acest tip de decor poate fi un adevărat succes printre invitaţi. Imaginează-ţi doar o scenă cu muzică live, măsuţe colorate, lampioane colorate agăţate de tavan şi multe, foarte multe flori. Un ring generos de dans şi multe cocktailuri răcoroase vor completa perfect decorul şi vor face din nunta ta un eveniment de neuitat. Ţie ce temă de nuntă îţi place? Aşteaptă răspuns, Aliona Leşanu


6 Expresul

„Prin post, rugăciune şi răbdare, Domnul ni le va descoperi în timp pe toate şi atunci vom realiza la ce pericole am fost supuşi”. Este reacția Mitropolitului Vladimir la acuzațiile de trădare ale unui grup de enoriași după adoptarea legii privind egalitatea de șanse. Aceștia au anunțat că vor cere Patriarhului Rusiei să numească un alt mitropolit. (Jurnal.md)

Fragmentarium

Vineri, 1 iunie

De hram, au învățat arta confecționării măștilor Numeroşi pasionați de arta confecționării măștilor, veniţi din diferite colţiuri ale Republicii Moldova, au luat parte, săptămîna trecută, pe 24 mai, la un atelier de creație, desfășurat la Ciutești, Nisporeni, unde activează de ani buni Studioul artistic „Masca”. Evenimentul a purtat genericul ”Rolul artei în formarea abilităților de comunicare și interpretare” și a avut loc sub egida Centrului național de conservare și promovare a patrimoniului cultural imaterial. ”Vrem să transmitem celor interesați de această artă un mesaj pe care să-l poată duce cu ei acolo de unde vin, tinerei generații, căci numai așa vom păstra vie cultura confecționării măștilor”, a declarat, chiar în debutul atelierului de creație, Grigore Stamati, conducătorul Studioului ”Masca”. Totodată, dînsul a accentuat că este dispus să-şi împărtăşească toate „secretele” meseriei, iar cel mai important dintre acestea este... talentul. În cadrul atelierului, un accent aparte a fost pus pe însuși procesul de lucru la toate etapele de ”naștere” a unei măști. Potrivit lui Grigore Stamati, pentru confecţionarea unei măști

Viața e însăși o nebunie

de mărime medie trebuie folosite cam trei kilograme de lut „extras de pe fundul fîntînilor” și hîrtie încleiată strat cu strat peste sculptura din lut. „Am făcut un drum lung pînă la Ciutești. Nu-mi pare rău deloc. Sper să preiau toate ideile interesante, pentru a le transmite copiilor din Orhei, pasionaţi de această artă”, şi-a împărtășit, la final, impresiile Maria Anghel, profesoară de educație tehnologică la Liceul „Alexandru Donici” din Peresecina, Orhei.

Studioul artistic ”Masca” din Ciutești și-a început activitatea în anul 2005. Lucrările confecţionate aici au fost expuse la numeroase expoziții, festivaluri și evenimente culturale, fiind, de fiecare dată, premiate. „Arta e mai sinceră la sat”, a explicat Tudor Botin, membru al Uniuniii Artiștilor Plastici din Moldova, prezent la eveniment. De notat că, în acea zi, la Ciuteşti s-a sărbătorit şi hramul localităţii. Ina Landa

Aurelian Sivestru a împărţit „fărâme de suflet” la Călăraşi Două întîlniri cu scriitorul, psihologul, publicistul şi pedagogul Aurelian Silvestru, pe care mulţi călărăşeni nu le vor uita degrabă, au avut loc în ziua de Înălţarea Domnului, pe 24 mai curent. Prima s-a desfăşurat la gimnaziul din Răciula, iar a doua – la biblioteca publică „Grigore Vieru” din Călăraşi. Avînd genericul „O carte pentru cititorii ...”, acestea au constituit un bun prilej pentru cititorii călărăşeni de a-l vedea pe viu pe autorul cărţii „Fărâme de suflet”, declarată la ultima ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte de la Bucureşti „Cartea Anului”. Şi la Răciula, şi la Călăraşi Aurelian Silvestru a povestit despre calea sa de devenire scriitoricească, despre viaţa sa, copilăria care i-a influenţat creaţia literară, despre pre-

Aurelian Silvestru la întîlnirea cu cititorii călărăşeni

ocupările sale pedagogice etc. Dînsul a răspuns şi la numeroasele întrebări ale celor prezenţi, în special ale copiilor, care au fost în număr mare la aceste întîlniri. Aceştia chiar s-au pregătit temeinic pentru întîlnirea cu scriitorul: au interpretat cîntece pe

muzica şi versurile dînsului, au citit fragmente pline de înţelepciunea vieţii din cartea „Fărâme de suflet”. La final, autorul a împărţit cu generozitate autografe tuturor doritorilor. Tudor Josanu

Cu drag de viaţă şi de carte În pofida sărăciei şi crizei prelungite care afectează aproape întreaga populaţie, astfel că nici muzele nu prea au chef să cuvînte, la Călăraşi apar tot mai multe cărţi de versuri şi proză, autori fiind chiar călărăşenii. Ultima apariţie este volumul „Cu drag de viaţă şi de carte”, semnat de Alexandra Bălan-Solomon, profesoară la Colegiul Pedagogic din Călăraşi. Este rodul celor 33 de ani de activitate pedagogică a autoarei, iar cartea, după cum recunoaşte Alexandra Bălan-Solomon în prefaţă, este „dedicată cu mult drag celor mai scumpi: familiiei mele şi studenţilor Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călăraşi”. Volumul inserează poezii despre lumea cea mare văzută cu ochii copiilor, dar şi versuri de o fineţe şi înţelepciune deosebită despre adevăru-

De la A pînă la Z cu Ala Mutilică

rile vieţii, despre valorile ce ne însoţesc pe parcursul ei. „Copilăria are gust dulceag/ Ea este-al vieţii prag/ Şi omul nu îmbătrîneşte/ Cît copilu-n el trăieşte”, declară autoarea în poezia „Copilăria”. Pline de nostalgie sînt poeziile „Casa părintească”, „Rădăcinile înţelepte”, „Femeia...”, „Comoara neamului”, care îl fac pe cititor să vadă aevea propria copilărie, părinţii plecaţi pentru totdeauna, pragul casei părinteşti. Cel ce se va apleca asupra acestui volum, va trăi, cu siguranţă, adevărate clipe de revelaţie, căci va savura

Volumul „Cu drag de viaţă şi de carte”

versuri de un rafinament lingvistic şi artisic aparte. Lansarea cărţii a avut loc în şcoala dragă autoarei – Colegiul Pedagogic „Alexandru cel Bun”. Tudor Josanu

Sîntem o generaţie aleasă. Generaţia care a beneficiat de privilegiul sau riscul de a schimba prefixul mileniului. Nu am fost martori la facerea lumii. În schimb, sîntem prezenţi la desfacerea şi sper, la refacerea ei. O fiinţă umană ar trebui să fie capabilă de multe. Spre exemplu: să schimbe un scutec, să planifice o călătorie, să proiecteze o clădire, să scrie un sonet, să ştie să facă un zid, să ofere mîngîiere, să dea ordine, să coopereze, să acţioneze, să pregătească o mîncare… Goethe a spus-o mai frumos: “Omul ar trebui să încerce să asculte în fiecare zi un cîntecel, să citească o poezie frumoasă, să privească un tablou splendid şi, dacă se poate, să rostească nişte vorbe pline de înţelepciune”. Sîntem aidoma unei fracţii. Numărătorul e ceea ce reprezentăm, iar numitorul - ceea ce credem despre noi. Cu cît e mai mare numitorul, cu atît e mai mică fracţia. Am observat că, pe măsură ce ne maturizăm, îngustăm scopul şi varietatea vieţii noastre. Dintre toate pasiunile pe care le-am avut păstrăm doar cîteva. Dintre toţi oamenii pe care i-am cunoscut, selectăm un număr mic. Sîntem prizonierii unei reţele de relaţii fixe. Odată cu trecerea anilor, nu mai privim cu ochi atenți lumea, ci ne împietrim, ascunzindu-ne de noi.

Nu ne dăm seama că schimbările majore din viaţă căsătoria, schimbarea locului de muncă – sparg şabloanele vieţii noastre. Şi, pe la mijlocul ei, cei mai mulţi dintre noi sîntem maieştri în arta de a fugi de noi înşine. Mulţi dintre noi avem în cap o listă cu lucruri pe care nu vrem să le mai încercăm niciodată, pentru că le-am încercat cîndva şi am suferit eşec. Sau le-am mai încercat o dată şi am reuşit mai puţin decît o cerea respectul de sine. Dacă am şti că cerinţele unei vieţi fericite sînt foarte simple şi vechi ca lumea... E de ajuns doar să ai ceva de făcut, să iubeşti pe cineva şi să speri. Şi să gîndeşti pozitiv. Dar temete să gîndești fără participarea inimii. Căci viața este întotdeauna rezultatul gîndurilor noastre. Oamenilor slabi le este frică de iubire. Iubirea este o mare provocare. Va trebui să creşti. Pentru a iubi cu adevărat nu poți rămîne imatur. Dar ajunge atîta filosofie. Acum mulţi ani, circula o poveste despre un om care s-a dus la psihiatru pretinzînd că e mort. Spuse aceasta prietenilor, cunoscuților şi își făcuse un obicei de a se referi la el însuși la timpul trecut. Psihiatrul nu a reuşit, prin metode tradiționale de consiliere, să-l determine să renunțe la ideea că era mort. A decis să-i ofere o experiență emo-

țională, care să-i scoată din cap ideea morții sale. I-a cerut omului să stea în fața oglinzii, să strîngă pumnii şi să spună răspicat: “Morții nu sîngerează”. Trebuia să repete procedura de 12 ori pe zi şi să revină la medic peste o săptămînă. Aşa a şi făcut. Psihiatrul i-a cerut să stea în fața oglinzii, să-ți suflece mînecile şi să repete procedura. Motivul pentru care îi spuse să strîngă pumnii a fost evidențierea venelor de pe antebraț. În timp ce omul repeta “Morții nu sîngerează”, medicul a luat un bisturiu și i-a tăiat un vas de sînge. Sîngele a țîșnit. Pacientul s-a uitat la sîngele care i se scurgea pe braț și, cu o expresie uluită, a exclamat: “Dumnezeule! Morții chiar sîngerează!”. Dacă am avea o amintire cît de mică a naşterii noastre, moartea ni s-ar părea mai puțin exotică în asemănare cu tot ce cunoaștem. Ființele umane sînt făcute pentru fericire. Unele au uitat acest lucru, alții nu l-au ştiut niciodată. Morala: “Trăiți propria voastră nebunie și veţi vedea că ea nu mai este nebunie, ci viață. Mai bine zis, trăieşte astfel, încît să nu-ți fie rușine să-ți vinzi papagalul celei mai mari bîrfitoare din oraș”.


Programe TV Publicitate

7

Citatul săptămînii Ce cîştig cei care mint? Că nu sînt crezuţi atunci cînd spun adevărul. Aristotel

Expresul Vineri, 1 iunie

Luni, 4 iunie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Baştina 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 9.40 Reporterul de gardă 10.10 Filler 10.25 Vedete la bis 11.25, 13.10 A.P. Cehov. “Unchiul Vanea”. Spectacol televizat 14.45 Cultura azi 15.30 Săptămînă sportivă 16.00 Documentar 17.15 “AVENTURILE LUI BLACK BEAUTY” 17.40 Respiro 18.00 Portrete în timp 18.30 “PLANETA ALBASTRĂ” 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct 22.20 Templul muzicii 23.00 “TAXIMETRISTA”. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro Tv 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 11.00 „ÎN LIBERTATE” 14.00 Apropo Tv 14.45 Serviciul român de comedie 17.45 „PARIU CU VIATA” 21.00 În Profunzime 23.00 „DEXTER”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово" 11.00 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.10 Новости 12.30 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 13.25 "Смак" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "ДЕВИЧЬЯ ОХОТА" 16.25 "Хочу знать" 17.05 "Жди меня" 18.30 "Между нами, девочками" 19.00 "Давай поженимся" 20.00 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ПОБЕГ" 23.20 "Первый класс". Marţi, 5 iunie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.10, 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 6.35, 17.15 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 7.10, 8.15 Bună dimineaţa 9.10 Programul emisiunilor REVIZIE TEHNICĂ 17.40 Respiro 18.00 Unda Bugeacului 18.30 “PLANETA ALBASTRĂ” 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct 22.20 Festivalul “Steaua Chişinăului”. Gala laureaţilor 23.30 “TAXIMETRISTA”. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 11.00 „IA O PAUZĂ” 14.00 „LOIS ŞI CLARK” 17.45 Happy Hour 20.30 MasterChef 23.00 AutoExpert 23.30 „MESAJE DE DINCOLO”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ С 6.00 до 16.00 профилактические работы 16.00 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 17.00 "ДЕВИЧЬЯ ОХОТА" 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 18.10 Новости 18.30 "Между нами, девочками" 19.00 "Давай поженимся" 20.00 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ПОБЕГ" 23.20 "Никита Хрущёв. Голос из прошлого". Miercuri, 6 iunie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Unda Bugeacului 6.45 Picături de “Dor” 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 9.40, 17.15 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 10.05 Documentar 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 Baştina 12.45, 17.40 Respiro 13.10, 18.30 “PLANETA ALBASTRĂ” 13.40 “TAXIMETRISTA” 15.10 Noaptea Europeană a Muzeelor 15.40 Videoteca copiilor 15.55 Magazinul copiilor 16.25 Istorie şi Victorie 18.00 Svitanok 19.00

Mesager 19.40 Povestea de seară 22.20 Portrete în timp 22.50 “RINO GAETANO”.

Mesager 21.30 Fotbal. CE 2012. Rusia-Cehia 23.35 Fotbal. CE 2012. Analiza meciurilor.

PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 11.00 „LOIS ŞI CLARK” 14.00 AutoExpert 14.30 „VIAŢA ÎN AFRICA” 17.45 Happy Hour 20.30 MasterChef 23.00 „MESAJE DE DINCOLO”.

PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 11.00 „CRIMELE DIN MIDSOMER – CRIME ÎN NUMELE ARTEI” 14.00 „ÎNCREDERE” 17.45 Happy Hour 20.30 “ATRACŢIE EXPLOZIVĂ” 22.30 “LUPTĂTORUL MUAY THAI”.

ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 11.00 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.10 Новости 12.30 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 13.25 "Смак" 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "ДЕВИЧЬЯ ОХОТА" 16.25 "Хочу знать" 17.05 "Жди меня" 18.30 "Между нами, девочками" 19.00 "Давай поженимся" 20.00 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 "ПОБЕГ" 23.20 Среда обитания. Joi, 7 iunie TVM 06.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Svitanok 6.45, 17.40 Respiro 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 9.40, 17.15 “AVENTURILE LUI BLACK BEAUTY” 10.05 Documentar 10.30 Natura în obiectiv 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 O seară în familie 13.10, 18.30 “PLANETA ALBASTRĂ” 13.40 Unda Bugeacului 14.10 “RINO GAETANO” 15.50 Portrete în timp 16.30 Focus. Magazin TV 18.00 Vector european 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 22.20 Reporterul de gardă 22.45 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 23.05 “RINO GAETANO”. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 11.00 „VIAŢA ÎN AFRICA” 14.00 „CRIMELE DIN MIDSOMER – CRIME ÎN NUMELE ARTEI” 17.45 Happy Hour 23.00 „A FOST ODATĂ ÎN MEXIC – DESPERADO 2” 23.00 „MESAJE DE DINCOLO”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 11.00 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.10 Новости 12.30 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 13.25 Смак 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "ДЕВИЧЬЯ ОХОТА" 16.25 "Хочу знать" 17.05 "Жди меня" 18.30 "Между нами, девочками" 19.00 "Давай поженимся" 20.00 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.15 „ПОБЕГ” 23.20 „Человек и закон”. Vineri, 8 iunie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 18.00 Ştiri 6.15 Cuvintele Credinţei 9.10, 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 9.40 “AVENTURILE LUI BLACK BEAUTY” 10.05 Deocumentar 10.30 Vector European 11.00 Moldova în direct 12.00 La noi în sat 12.40 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 13.10, 16.30 “PLANETA ALBASTRĂ” 13.40 Svitanok 14.10 Portrete în timp 14.40 “RINO GAETANO” 16.15 Videoteca copiilor 17.15 Accente economice 17.45 Desene animate 18.15 Respiro 18.25 Fotbal. CE 2012. Polonia-Grecia 21.00

Salon-magazin EUROVIS va oferă: * cazane pe gaz, lemne, cărbuni si alt combustibil; * boilere, pompe, filtre, tehnică sanitară; * climatizatoare, baterii solare; * diferite accesorii p/u sisteme autonome de încălzire, * apeducte şi canalizări; * mărfuri de uz casnic, electricitate, instrumente; Executăm lucrări de instalare, deservire şi reparaţie!

NOU! - aspiratoare centralizate, panouri infrarosii; - Izolaţie pe interior Activtherm - (glet nanotehnologie) 1mm=50mm polistirol. Reduceri şi calitate garantată! Adresa: str. Barbu Lăutaru 45, Ungheni Tel: (0236) 22011; 22992; mob.: 069111686.

ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 11.00 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.10 Новости 12.30 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 13.20 Смак 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "ДЕВИЧЬЯ ОХОТА" 16.25 "Хочу знать" 17.05 "Жди меня" 18.30 "Между нами, девочками" 19.00 Давай поженимся 20.00 "Пусть говорят" 21.40 "Время" 22.25 „Seara tîrziu” 23.45 "УРОКИ ОБОЛЬЩЕНИЯ".

Sîmbătă, 9 iunie TVM 6.00, 17.00, 18.00 Ştiri 6.15 “BĂIATUL ŞI MAREA” 8.00 Vedete la bis 9.05 Filler 9.15, 16.00, 18.15 Documentar 10.00 Şriinţă şi inovare 10.30 Părinţi şi copii 11.00 Casa mea 11.30 Dor 12.00 “Trei surori”. Spectacol 14.10 “Dorule, dor”. In memoriam15.10, 17.45 Desene animate 16.30 La mulţi ani! 17.15 ArtClub-Afişa 18.45 Fotbal. CE 2012. Olanda-Danemarca 21.00 Mesager 21.30 Fotbal. CE 2012. Portugalia-Germania 23.35 Fotbal. CE 2012. Analiza meciurilor. PRO TV 7.00, 13.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro TV 10.00, 13.05, 15.00 Teleshopping 10.15 Ce se întîmplă, doctore? 11.00 AutoExpert 11.30 În Profunzime 13.20 „LASSIE” 15.15 „CINCI IUBITE DIN TRECUTUL MEU” 17.00 „STEEL” 20.30 „ULTIMUL SAMURAI” 23.45 „ÎNAINTE SĂ AFLE DIAVOLUL CĂ AI MURIT”.

Pentru o sărbătoare de vis, SUPER EVENT vă propune:

ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00 Новости 9.40 "Контрольная закупка" 10.05 "Жить здорово!" 11.05 "Модный приговор" 12.20 "ЖЕНСКИЙ ДОКТОР" 13.20 Смак 14.00 Другие новости 14.30 "Понять. Простить" 15.20 "ДЕВИЧЬЯ ОХОТА" 16.15 "Хочу знать" 16.55 "Жди меня" 18.20 "Между нами, девочками" 18.50 Поле чудес 19.45 "DA sau NU" 21.00 „Primele ştiri” 21.25 "Время" 22.00 "Пусть говорят" 23.00 "В тени Солнца нации".

2012. Spania-Italia 21.00Mesager 21.30 Fotbal. CE 2012. Irlanda-Croaţia 23.35 Fotbal. CE 2012. Analiza meciurilor.

Duminică, 10 iunie TVM 6.00, 17.00, 18.00 Ştiri 6.15, 8.40 Documentar 7.00 Cinemateca universală 7.15 Cuvintele Credinţei 8.00 Templul muzicii 9.10 Desen animat 10.00 Ring Star 11.00 Istorie şi Victorie 11.30 La datorie 12.00 Moldovenii de pretutindeni 12.30 Natura în obiectiv 13.00 “Deorule, dor”. In memoriam 14.00 Baştina 14.45, 18.25 Filler 15.00 Evantai folcloric 15.45 Cultura azi 16.30 La mulţi ani! 17.15 Omul de lîngă...17.45 Povestea de seară 18.15 Loteria “Milioane pentru Moldova” 18.35 Fotbal. CE

ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00, 10.00, 12.00 Новости 6.10 "Гении и злодеи" 6.55 "ВЫСТРЕЛ" 8.10 "Играй, гармонь любимая" 8.50 "Смешарики. Пин-код" 9.00 "Умницы и умники" 9.45 "Слово пастыря" 10.30 "Смак" 11.05 "Дария Донцова. Безумная оптимистка" 12.20 "VIP Confidente" 13.20 "Освобождение" 16.35 "Предлагаемые обстоятельства" 18.30 "Replica" 20.00 "Vrei să fii milionar?" 21.00 "Sinteza săptămînii" 21.40 Воскресное "Время" 22.05 "Принцесса Диана. Последнии день в Париже" 23.45 "Прожекторперисхилтон".

PRO TV 7.00, 13.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 10.00, 13.05, 14.00 Teleshoping 10.15 După 20 de ani 11.00 „STEEL” 13.20 Apropo TV 14.15 MasterChef 16.00 „PARIU CU VIAŢA” 18.00 România, te iubesc! 20.30 „EU, CU MINE ŞI IRENE” 23.00 „FRAŢII”.

VĂ RECOMANDĂM LA TV!

- decor din: baloane, flori, drapaj, lumînări; - moderator, dansatori (stil național, țigănesc, oriental); - clovn, personaje din desene animate (Mini, Miki Mouse); Organizăm: - ieșirea spectaculoasă din tort a miresei, a omagiatului; - furatul miresei în Colivia de Aur de către Pirații din Caraibe; - surpriza serii ”Pig Pink Sexy” (purcica sexi). Tel.: (0236)28842; 23402; 069590838 (Aliona LEȘANU) e-mail: aliona.lesanu@gmail.com La prezentarea acestui anunț decupat, REDUCERI 10%!

Luni 14.00 „Дрейк и Джош”. Serial (СТС) 17.15 „Sare şi piper” (Jurnal TV) 13.00, 13.50 „Глухарь”. Serial (НТВ) Marţi 7.30 „Друзья”. Comedie (Sony) 14.00 „Любовь на районе”. Comedie (ТНТ) 19.45 „Leacuri pentru neamuri” (Jurnal TV) Miercuri 16.45 „Шары ярости”. Comedie (ТНТ) 21.30 „Fabrika” (Publika) 21.45 „Секс в большом городе”. Serial (Sony) Joi 16.55 „Мистер няня”. Film (ТНТ) 21.30 „И снова здраствуйте!”. (НТВ)

AEI MICROCREDIT angajează Expert în Creditare: Cerințe față de candidat: - studii superioare economice/juridice/altele relevante, proaspăt absovent pînă la 2 ani este un avantaj; - abilități analitice și de comunicare; - cunoașterea bună a PC și programelor MS Office (Word, Excel); - cunoașterea limbii române; - cunoașterea limbii engleze este un avantaj. Principalele sarcini de muncă: - promovarea produselor Microcredit; - întocmirea dosarelor de creditare; - recuperarea restanțelor. CV-ul se va transmite prin e-mail la adresa sergiucozmolici@yahoo.com sau prin fax: (236) 23550.

20.35 „Студия 30”. Serial (Sony) Vineri 14.30 „Папины дочки”. Comedie (СТС) 21.00 „O dată-n viaţă” (TVR 1) 19.30 „Честь имею!...”. Film (Россия РТР) Sîmbătă 10.45 „Как говорит Джинджер”. Desen animat (ТНТ). 17.05 „Отель для Золушки”. Film (Россия РТР) 21.00 „ÎnTrecerea anilor” (TVR 1). Duminică 10.15 „Поверь, всё будет хорошо...”. Film (Россия-РТР) 23.00 „Сильная”. Film (НТВ) 20.00 „Мистическая пицца”. Film (Sony)

Vînd teren în Ungheni, centru. Tel.: 069264162 Vînd casă în centrul orașului Cornești. Garaj, beci, 6 ari. Preț negociabil. Tel: 0 (236) 61424; 069799880 (Valentina); 079583283 (Nicolae).

Vînd casă în or. Corneşti, în regiunea spitalului, 15 ari, vie, copaci fructiferi, apă. Tel.: 0 (236) 61507 (seara); 079478188

INOX НЕРЖАВЕЙКА Vase, poloboace, căzi, presuri, mese, balustrade, mînere ş.a. Executăm comenzi Tel. 022 87 77 77 Mob. 067-11-11-11 www.inox.md

Cosim, balotăm calitativ cu tehnică americană. Telefon: 0(236) 61420; 069017404 Vînd Mitsubishi Space Wagon, a.p. 1999, motor 2400 cm c., tracțiune 4x4, benzină, 7 locuri‐ miniven. Telefon: 068800860. Preț negociabil! Vînd automobil Lada Kalina, anul producerii 2006, motorul 1600 cm c., tracțiune din față, benzină. Tel.: 069212383. Preț negociabil!

CONDOLEANȚE Colectivul Agenţiei Teritoriale Ungheni a Companiei Naţionale Asigurări în Medicină exprimă profunde condoleanţe Victoriei Eşanu, şefa Secţiei evaluare şi control, în legătură cu decesul socrului Ion Eşanu. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Colectivul Agenţiei Teritoriale Ungheni a Companiei Naţionale Asigurări în Medicină exprimă sincere condoleanţe lui Ştefan Guţu, specialist-coordonator, reprezentant al raionului Nisporeni, în legătură cu decesul fratelui Nicolae. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Sîntem alături de colega noastră, Aculina Rogovschi, la marea durere cauzată de trecerea în nefiinţă a mamei Eugenia. Dumnezeu să-i facă parte în Ceruri. Primăria Ungheni, Consiliul orăşenesc Transmitem sincere condoleanţe Linei Rogovschi, responsabil relaţii cu presa în Primăria Ungheni, în legătură cu decesul mamei sale, Eugenia. Dumnezeu s-o odihnească în pace. Echipa „Expresul”


8

Un sfat pe săptămînă Dacă vrei să păstrezi sarea uscată chiar şi în condiţii de umiditate, pune în solniţă sau în cutie/borcan cîteva boabe de orez.

Expresul

Util

Vineri, 1 iunie

La Bucătărie cu Irina Caducenco

Ieftin și la îndemînă Pătlagina, o plantă pe care o găseşti oriunde şi oricînd

Pîrjoală cu surpriză Ingrediente: 600 gr tocătură, o ceapă, un gălbenuş de ou fiert, 2 felii de pîine albă, 50 ml lapte, sare, piper negru. Pentru umplutură: ardei dulce, ciuperci, albuş de ou, caşcaval.

Mod de preparare: Pîinea se înmoaie în lapte, apoi se scoate şi se amestecă cu tocătura din

carne şi ceapă, după care se pun condimentele. Din masa preparată se fac nişte „gogoşi” cu diametrul de 5 cm. Acestea se pun pe tava unsă cu grăsime. În centrul fiecărei gogoşi se face o adîncitură, în care se pun legumele tăiate mărunt. Apoi, se acoperă cu o compoziţie din albuş şi caşcaval ras. Tava se dă în rolă pen-

Pătlagina nu este o plantă pretenţioasa şi, dacă ai nevoie de binefacerile ei, o găseşti oricînd, cu frunza verde, chiar sub un strat gros de zăpadă. De la pătlagină, în scop terapeutic, se folosesc frunzele, bogate în vitamina A, C şi K, în minerale: calciu, fier, zinc, magneziu.

camere călduroase și uscate; Frunzele palide și firave demonstrează insuficiența hranei; Îngălbenirea frunzelor este reacția plantei la lumina foarte puternică; Ferigile sînt sensibile la păduchi de frunze. Sfat: Asplenium este sensibilă la soluțiile care fac frunzele strălucitoare. Ocazional spălați planta sub un jet blînd de apă.

Mulţumire publică O rugăciune, un pios omagiu de cinstire și recunoștință este tot ce mai putem oferi acum, cînd se împlinesc trei ani de cînd a plecat pe drumul veșniciei iubitul nostru tătic și soț – Dumitru Cemurtan, un om înzestrat cu cele mai alese calități umane. Așa l‐au cunoscut și foștii colegi de la Direcția Generală Agricultură și Alimentație, și prie‐ tenii, și membrii Consiliului raional Ungheni. Le aducem sincerele noastre mulțumiri că au păstrat neintinată imaginea lui și i‐au dăruit o clipă de aducere aminte. Dumnezeu să vă aibă în pază și să vă răsplătească pentru omenie și generozitate. Soția și copiii

Calendar creștin-ortodox 4 – 10 iunie Luni Ziua Sfîntului Duh. Sf. Părinţi de la Sinodul II Ecumenic. Marţi Cuv. Mihail Mărturisitorul; Cuv. Eufrosinia. Miercuri Sf. Cuvioşi Simeon, Nichita. Joi A treia aflare a Capului Sf. Pr. Ioan Botezătorul. Vineri Sf. Apostoli Carp şi Alfeu; Sf. Mc. Gheorghe cel Nou; Cuv. Macarie. Sîmbătă Cuv. Nil; Sf. şi Drept. Ioan. Duminică Duminica I după Cincizecime (a Tuturor Sfinţilor). Cuv. Nichita Mărturisitorul; Sf. Irh. Ignatie; Sf. Mc. Eutihie. Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Apostoli.

Taur Săptămîna va începe cu o stare de frustrare legată de viaţa profesională. Veţi simţi că lucrurile nu se leagă, că nu reuşiţi să consolidaţi nimic. Din păcate, nu vă înşelaţi.

Rac Principala preocupare vor fi banii. Veţi petrece mult timp făcînd tot felul de calcule, planuri de achiziţii şi de economii şi veţi căuta noi surse de venit.

tru 15-20 minute la o temperatură de 180 grade.

Asplenium Nidus te mijloacele posibile, cel mai indicat fiind acela de a pulveriza apă pe frunze, însă nu în cantități foarte mari. Evitați acumularea de apă în vasul ghiveciului, acest lucru favorizînd apariția ciupercilor. Vara i se administrează, o dată la două săptămîni, un îngrășămînt fluid în doze mici. O dată la trei ani floarea trebuie schimbată în pămînt proaspăt. Ce trebuie să ştiţi: Apariția de pete brune pe frunze este consecința aerului prea rece, udării cu apă rece, excesului de apă; Marginea frunzelor se face cafenie dacă planta stă în

Berbec În zilele următoare, veţi avea parte de ceea ce vă place cel mai mult: luptă. La serviciu, va trebui să învingeţi ostilitatea unor colegi care vor să vă pună beţe-n roate.

Gemeni E luna voastră, deci ar fi şi normal să vă meargă bine. Cei cu importante planuri profesionale se vor bucura acum de roadele efortului depus.

În împărăţia florilor cu Tatiana Fotea

Asplenium Nidus face parte din familia ferigelor şi provine din pădurile tropicale ale Indiei, Japoniei și Australiei. E una dintre cele mai cunoscute ferigi și, datorită frunzelor atrăgătoare, este foarte răspîndită și apreciată ca plantă de interior. Frunzele sînt foarte mari şi ajung pînă la un metru lungime și 20 cm lățime, ascuțite, întregi, ușor ondulate, verzi strălucitoare, reunite într-o rozetă. Cel mai bine Asplenium se simte într-un loc luminos pînă la semiumbrit. Soarele direct trebuie să fie evitat. Pe tot parcursul anului Asplenium Nidus preferă temperaturi înalte de pînă la 25 de grade Celsius. Aveți grijă ca în timpul iernii temperatura medie a camerei unde se află Asplenium să nu scadă mai jos de 18 grade. Îngrijire Solul folosit trebuie să fie acid, bine drenat, format din pămînt de grădină, frunze și nisip. Nivelul de umiditate trebuie menținut ridicat prin toa-

Horoscop | 4 – 10 iunie

Doar cu

Acestea pot fi folosite intern în caz de bronşite, astm, diaree, ulcer gastroduodenal, în hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, tuse, reumatism, stomatite, ateroscleroza, hemoragii; dar şi extern, în caz de abcese, herpes, bube, tăieturi, furuncule, inflamaţii articulare de natură reumatică. Infuzia şi frunzele proaspete de pătlagină se mai folosesc în tratarea înţepăturilor de insecte. Decoctul din frunze de patlagină trateaza răni vechi, greu vindecabile. Frunzele de patlagină proaspăt culese, bine spălate şi uscate într-un prosop curat, pot fi puse direct pe răni sau furuncule, după ce s-a trecut peste ele cu sucitorul, pentru a lăsa zeamă. Calmează durerile şi tratează rănile. În caz de răceală, dureri în gît şi în piept sau tuse, se pot bea trei-patru căni de ceai de pătlagină pe zi. Peste 1-2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită se toarnă 200 ml de apă fierbinte, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat cîteva minute. Se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine sau puţin zahăr şi se bea cald, înghiţitură cu înghiţitură, pe parcursul a 10-15 minute. Dacă vă doare gîtul, ceaiul nu se bea fierbinte, deoarece s-ar irita şi mai tare gîtul, astfel că se întîrzie vindecarea. Puţini ştiu că pătlagina, sub formă de tinctură, preparată în casă, primăvara, din frunze tinere, tratează şi infecţiile urinare. Tinctura de pătlagină poate fi folosită timp de doi ani de la culegerea plantei. Se umple un borcan cu frunze proaspete de pătlagină, fără a le îndesa, peste care se toarnă alcool alimentar, ţuică preparată acasă sau votcă, în aşa fel încît să le acopere. Vasul, bine închis, se lasă la macerat 15 zile, timp în care se agită de cîteva ori pe zi. Apoi se strecoară şi tinctura se păstrează la rece, în sticle mici, închise la culoare. Se iau cîte 10-15 picături sau chiar o linguriţă diluată în apă, împotriva afecţiunilor pomenite mai sus. Tinctura diluată în apă se foloseşte, sub formă de spălături bucale, şi contra durerilor de dinţi. De asemenea, se face gargară contra stomatitelor, faringitelor, laringitelor şi altor infecţii ale gurii.

7 lei

– atît costă un abonament la EXPRESUL – poți fi un om informat. Fii la curent cu cele mai importante noutăți din regiunea Ungheni‐Nisporeni‐Călărași! Cele mai actuale știri, reportaje, interviuri.

EXPRESUL e ziarul de care ai cu adevărat nevoie! Indice de abonare: 21945 Abonamentele se perfectează la orice oficiu poștal din Republica Moldova, inclusiv din raioanele Ungheni și Nisporeni.

Vînd apartament cu 3 odăi, etaj 3 din cinci, în Ungheni, regiunea magazinului „Făt‐Frumos”. Tel.: (236) 31053, 078098743 Vînd apartament cu o odaie în Ungheni. Tel.: 069589933 Se vinde apartament cu 3 odăi în Ungheni, cartierul Tinereții, str.Bernardazzi, etajul 3/5. Preț negociabil. Tel.: 069328723 Se vinde casă (din 1966) în satul Corneşti. Teren 25,6 ari (10 ari ‐ vie). Se află mai sus de primărie, la o distan‐ ţă de 300‐400 metri. Telefon: 0(22) 731797; 060267498.

Leu Săptămîna va fi una a curselor pe ultima sută de metri. Aşa cum puteţi fi mari luptători, tot aşa puteţi fi şi mari leneşi, drept pentru care e posibil să vă treziţi cu o mulţime de responsabilităţi. Fecioara Săptămîna va fi dedicată planurilor de viitor, atît pe plan personal, cît şi pe plan profesional. E o perioadă foarte favorabilă studiului şi performanţelor. Balanţa Nu vă puteţi plînge că vă merge rău. Veţi avea multe ocazii să vă afirmaţi, să străluciţi, să faceţi lumea să vorbească despre voi, atît la servicu, cît şi în anturaj. Scorpion O săptămînă palpitantă, mai ales sub aspect sentimental. În profesie, urmează o perioadă destul de solicitantă, cu responsabilităţi sporite şi ceva bătăi de cap. Săgetător Veţi dedica foarte mult timp şi energie vieţii sentimentale. Veţi încerca să reparaţi greşeli făcute faţă de partener, sau să întroduceţi elemente noi în relaţie. Capricorn Veţi investi foarte mult în relaţiile sociale, pentru a obţine nişte avantaje profesionale. Financiar, ar fi bine să ţineţi mai strîns banii şi să nu daţi cu împrumut. Vărsător Urmează zile destul de norocoase. Veţi găsi ocazii favorabile să vă rezolvaţi nişte probleme mai vechi, veţi prinde din zbor o informaţie utilă. Nici cu banii nu veţi sta rău. Peşti Astrele vor fi deosebit de generoase, pentru că vă aşteaptă o săptămînă lipsită de griji, în care principala preocupare va fi distracţia.

Prognoza meteo | 4 – 10 iunie 4 iunie: noaptea - +17° (cer senin); ziua - +28° (cer senin). 5 iunie: noaptea - + 17° (cer senin); ziua - +30° (cer parţial noros, ploaie slabă). 6 iunie: noaptea - +17° (cer senin); ziua - +30° (cer senin). 7 iunie: noaptea - +17° (cer senin); ziua - +31° (cer senin). 8 iunie: noaptea - +18° (cer senin); ziua - +31° (cer parţial noros, ploaie slabă). 9 iunie: noaptea - +19° (cer parţial noros, ploaie slabă); ziua - +32° (cer parţial noros, ploaie slabă). 10 iunie: noaptea - +18° (cer parţial noros); ziua - +30° (cer parţial noros, ploaie slabă).

Bancuri Un bătrîn doreşte să emigreze. La completarea formalităţilor, este întrebat de către oficialităţi de ce. - Datorită homosexualităţii... - Cum aşa? - Păi, în timpul naziştilor se pedepsea chiar cu moartea, la comunişti - cu închisoare, iar acum este permisă prin lege. Aş dori să emigrez pînă nu devine obligatorie. Doi politicieni moldoveni, unul către celălalt, seara la o cramă: - Colega, ce e mai aproape de noi, Luna sau Bruxelles-ul? - Frate, chiar nu pricepi nimic? Tu vezi Bruxelles-ul de aici? Intră un popă într-un restaurant, se aşează la masă. Cheamă ospătarul şi îl întreabă: - Fiule, balenă aveţi? - Nu, parinte. - Caşalot aveţi? - Nu, părinte. - Rechin aveţi? - Nu, părinte. - Atunci dă-mi o costiţă de porc afumată şi Dumnezeu mi-e martor că am vrut să mănînc peşte!

Expresul NR 226  

Știri expres Episcopul Petru vrea să construiască o catedrală somptuoasă la Ungheni Citiţi în numărul curent Acţiuni concrete pentru a opri...

Advertisement