Page 1

3 | S-au ales cu cîte o caricatură Hotelul „Vila Verde” vă așteaptă zilnic cu ușile deschise Servicii de calitate, prețuri accesibile (400 lei/zi) Adresa: or. Ungheni, str. Națională, 5 Telefoane: (0236) 23399, 23535, 060400900

Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, şi preşedintele raionului, Iurie Toma, au devenit protagoniştii unor... caricaturi. Ideea de a face caricaturi i-a venit spontan autorului, care este de meserie designer.

Expresul Vineri, 23 martie 2012 | Anul V, NR 12(217)

6 | Pietonul s-a dovedit a fi, în aceste zile, prioritatea poliției rutiere Sînt accesorii mici, transformabile, se aplică ușor și sînt prevăzute pentru asigurarea securității pietonilor la trafic. Este vorba despre brățarile reflectorizante, cu care i-au surpins atît pe nisporeneni, cît şi pe ungheneni, agenții de circulație.

Ziua de azi Se împlineşte un an de la trecerea în nefiinţă a actriţei americane Elizabeth Taylor, deţinătoare a două premii Oscar, considerată „ultimul star al Hollywood-ului de altă dată”. A murit la vîrsta de 79 de ani, la Los Angeles. Avea doar 10 ani cînd a jucat primul rol într-un film, iar ultimul rol l-a jucat la 69 de ani.

Ziarul de care ai nevoie | Apare în raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călărași

Mesager al Nisporeniului în lume.

Acum – apreciat şi în Franţa Lucia Bacalu Pictorul nisporenean, Ion Cârchelan, şi-a vernisat o expoziţie în Franţa, în oraşul Saint-Amand Montrond. Evenimentul s-a produs la începutul lunii martie, într-o atmosferă absolut impresionantă, în prezenţa unor oficiali de marcă. “Nu în fiecare zi Saint-Amandul are parte de o vizită a unui ambasador. Iată că miercuri, 7 martie, Oleg Serebrian, Ambasadorul Moldovei în Franţa, a venit aici pentru a saluta un artist plastic cunoscut în lumea întreagă şi prezent, în aceste zile, în Centrul expoziţional “Cite de l’Or”, cu o expoziţie de lucrări în acuarelă”, scria ziarul local “Le Berry Republicain” pe 9 martie curent. La eveniment a participat şi primarul de SaintAmand Montrond, Thierry Vincon. Expoziţia respectivă a fost posibilă, graţie unei iniţiative comune a directoarei Anexei Nisporeni a Alianţei Franceze din Moldova, Raisa Andriuţă, şi a preşedintelui Asociaţiei “Berry

PP Expresul Publicaţie de informaţii, analiză şi opinii Editor: SC Miraza SRL IDNO: 1003609009231 Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Redactor: Dumitru Mititelu Secretar de redacţie: Vitalie Harea Reporteri: Natalia Junghietu, Ina Landa Contabil-şef: Angela Covaliov Manager vînzări: Ina Landa Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Tiraj total: 2800 ex. P - publicitate, PP - publicitate politică Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: (236) 28575, 23742 Mobil: 069042758, 079389088 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com

Știri expres Printre cei mai buni Deşi nu şi-a depus dosarele pentru a participa la concursul anual intern al Asociaţiei Presei Independente din Moldova, numele ziarului „Expresul” a răsunat de două ori în cadrul festivităţii de decernare a premiilor, care a avut loc pe 16 martie curent la Chişinău. Este vorba de cele două categorii, în care juriul s-a descurcat fără să fie nevoit să examineze materialele prezentate de redacţii: „Cel mai bun design” şi „Cea mai bună pagină web”. În ambele, „Expresul” s-a aflat printre finalişti, alături de publicţiile naţionale „Jurnal de Chişinău” şi „Ziarul de Gardă” (la design), iar la pagina web - şi alături de SP din Bălţi. De notat că în concurs au intrat, din oficiu, toate ziarele-membre ale API, 15 la număr. Meritul pentru realizările obţinute, atît în ceea ce priveşte prezentarea grafică a „Expresului”, cît şi pentru site, îi aparţine colegului nostru, Vitalie Harea.

Cu ochii pe şcoli

Ion Cârchelan alături de Ambasadorul Moldovei în Franţa, Oleg Serebrian. 7 martie, Centrul expoziţional “Cite de l’Or”.

- Moldavie”, cu care colaborează de ani buni, Fabrice Dubus. De notat că această iniţiativă a fost sprijinită de Ambasada Republicii Moldova în Franţa şi Alianţa Franceză din Moldova. Francezii vor avea posibilitatea să admire cele 34 de lucrări expuse pînă la 22 aprilie. Potrivit Raisei Andriuţă, sînt tocmai ceea ce-şi doresc aceştia, pentru că au tangenţe cu impresionismul, curentul care a apărut în pictură anume în Franţa, la sfîrşitul secolului al XIX-lea.

Revenind la talentatul pictor nisporenean, Ion Cârchelan, vom menţiona că dînsul e mult mai celebru în străinătate decît la el acasă. “Există o vorbă: nici un profet nu este recunoscut în ţara sa. Acest lucru s-a întîmplat şi cu Ion Cârchelan, talentul său de acuarelist fiind recunoscut mai întîi în SUA”, notează publicaţia “Le Berry Republicain”. Prima sa expoziţie personală a fost vernisată în anul 2002, în statul american Carolina de Nord. Au urmat apoi noi expoziţii per-

sonale în SUA – 9 la număr. Ion Cârchelan a fost prezent şi în numeroase expoziţii colective, ultima fiind organizată în Italia, în 2011. Pentru anul viitor, plasticianul îşi propune, în premieră, vernisarea unei expoziţii personale la Chişinău. De mai bine de 20 de ani, Ion Cârchelan este profesor la Şcoala de Arte Plastice din Nisporeni, de unde a pornit şi el cîndva în lumea miraculoasă a picturii.

Ştiri de pe Expresul.com Videoclip filmat la Boldureşti Interpretul de muzică populară Ion Paladi a filmat un videoclip la piesa „Măicuța-i cîntec și iubire", pe care l-a lansat în ajun de 8 martie, fiind o dedicaţie specială pentru femei. Filmările au fost făcute timp de trei zile, o parte din acestea desfăşurîndu-se la Boldureşti, raionul Nisporeni. Mesajul cîntecului este simplu: casa părintească, locurile dragi și familia nu se uită niciodată.

Business românesc la Ungheni Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, intenționează să pornească la Ungheni, în 2013, o linie de producție pentru mase plastice, respectiv, granule pvc. Dînsul crede că, deși Republica Moldova este o piață mică, ea reprezintă “o placă turnantă spre Ucraina și Rusia”. De aceea şi recomandă investitorilor români să se orienteze către piața de servicii din RM, notează dailybusiness.ro.

Ţigări cu sacul peste Prut Doi saci cu 1600 pachete de țigări au fost depistaţi la frontiera moldo-română în regiunea Ungheniului. Aceştia urmau să ajungă în România, dar au fost abandonaţi, după ce inspectorii de la frontiera Ungheni au observat doi bărbaţi de-a lungul Prutului, somîndu-i să rămînă pe loc. Aceşia însă au dat bir cu fugiţii. După ce au cercetat împrejurimile, grănicerii au depistat sacii cu ţigări „Plugarul” şi o funie de 60 metri, care urma să ajute la transportarea coletelor pe malul românesc al Prutului.

Un garaj pentru autobuzul şcolar, un acoperiş şi geamuri noi, un cabinet de informatică, dotat cu toate cele necesare – iată ce-şi doreşte, la ora actuală, Liceul „Alexandru cel Bun” din Vărzăreşti, Nisporeni. Aceste doleanţe au fost expuse în cadrul întîlnirii de săptămîna trecută a profesorilor şi elevilor de aici cu oficiali de la Nisporeni: Vasile Bîtca, preşedintele raionului, şi Nina Sterpu, directorul general al Direcţiei Generale Educaţie. „Își doresc foarte mult să devină o școală mai bună, dar pentru aceasta sînt necesare multe investiții”, a declarat ulterior, pentru „Expresul”, Nina Sterpu. Vasile Bîtca, ascultîndu-le doleanţele, i-a încurajat pe vărzăreşteni să depună proiecte, dînd asigurări că ei vor fi susţinuţi în demersurile lor şi de actuala administraţie a raionului. De notat că la Nisporeni se doreşte ca vizitele conducerii raionului în şcoli să devină o tradiţie.

Va fi o lansare inedită de carte Deşi încă nu au ieşit de sub tipar, deja se ştie cu exactitate: lansarea lor va fi la Ungheni. „Sînt două cărţi fantastice, ambele au fost redactate de lingvistul Vlad Pohilă, iar autorii au ceva în comun cu raionul Ungheni”, a explicat Vasile Şoimaru, doctor în economie, prieten al Biblioteici „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. De fapt, şi autorii, şi Vasile Şoimaru, au un „punct de sprijin” – satul Cornova. Prozatorul Ion Iachim s-a născut la Cornova, la fel ca şi Vasile Şoimaru. Cel de-al doilea autor, Alexei Memei, a fost pe vremuri director de şcoală la Cornova. În cîteva luni, unghenenii vor putea lua cunoştinţă de aceste cărţi.

Cel mai bun bibliofil dintre preşedinţi Dintre toţi preşedinţii raionului şi chiar ai judeţului Ungheni, care s-au perindat de-a lungul anilor, doar unul, pînă la ora actuală, a fost aproape de bibliotecă. Este vorba de Ion Harea, preşedinte al raionului între anii 2007-2011. Declaraţia îi aparţine Victoriei Bernic, directoarea Bibliotecii „Dimitrie Cantemir”, care a menţionat că Ion Harea a păşit pragul bibliotecii cel mai des, fiind prezent la toate acţiunile culturale organizate aici. Fostul preşedinte, la rîndul său, a accentuat: „Şi am să mai vin!”, menţionînd, totodată, că va pune umărul ca biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni să devină una regională.

Cheia succesului Tău!

ÎMPRUMUTURI 23% -24% anual

DEPUNERI DE ECONOMII 15% -18 % anual str. Naţională 10, or. Ungheni, tel/fax + 373 236 23550


2 Expresul

Persoanele ce vînd ghiocei, brînduşe şi alte flori de primavară riscă să înhațe amenzi de pînă la 2 mii de lei. Codul Contravenţional prevede sancţionarea celor ce vînd flori de primăvară incluse în Cartea Roşie. Apropo, în ultima ediţie a Cărţii Roşii, editată în 2002, pe lîngă ghiocei şi brînduşe, au fost incluse alte peste 120 de plante. Necunoaşterea legii şi a plantelor interzise pentru vînzare nu-i scuteşte pe cei ce le vînd de pedeapsă. (Jurnal.md)

Actual

Vineri, 23 martie

Știri din Primăria Ungheni

P

Noi sculpturi, după opera lui Grigore Vieru Peste mai puţin de trei luni, la Ungheni va fi dat startul unei noi ediţii a Taberei de sculptură, a cincea la număr. „Va fi o ediţie deosebită”, a subliniat primarul Alexandru Ambros. În acest an, Tabără de sculptură va fi una internaţională. Deocamdată, nu se cunoaşte exact din ce ţări vor veni sculptorii. Cert e că deja au fost trimise invitaţiile de rigoare administraţiilor oraşelor înfrăţite cu Ungheniul, iar acestea sînt din: Polonia, Letonia, Israel, SUA, România etc. Au fost trimise invitaţii şi în alte ţări. Tabăra de sculptură din acest an va fi una tematică. Participanţilor la ea li se va propune să realizeze lucrări după opera lui Grigore Vieru. Sculpturile nu vor fi plasate, ca în ediţiile anterioare, în tot oraşul, ci doar în scurarul ce poartă numele poetului. În acest sens, a fost consultat şi Consiliul artistic. Verdictul acestuia a fost clar: e o idee foarte bună. S-a discutat şi cu reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. Iniţial, doritorii de a participa la Tabăra de sculptură din Ungheni vor prezenta schiţele de proiect, care vor fi analizate şi, eventual, aprobate de un consiliu special format la primăria Ungheni. Se preconizează realizarea a 10-12 sculpturi, din piatră de Cosăuţi. Tabăra va avea loc între 9 şi 30 iulie şi se înscrie în şirul activităţilor prilejuite de aniversarea a 550-a de la prima atestare documentară a Ungheniului. Cheltuielile vor fi suportate de Primăria Ungheni. „Sperăm să avem şi parteneri în acest sens”, a subliniat Alexandru Ambros. De notat că Ungheniul este unica localitate din Republica Moldova, împînzită cu sculpturi. Numărul acestora se apropie de 35.

În Georgia, după noi experienţe Pentru a încuraja participarea tinerilor la dezvoltarea comunitară durabilă, Asociaţia Obştescă pentru Copii şi Tineret ”Făclia” din Ungheni, cu suportul financiar al Fundaţiei SorosMoldova, a lansat o iniţiativă menită să reunească reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, ai autorităţilor publice centrale şi locale din Moldova, Serbia şi Georgia, pentru a studia experienţa fiecărei din aceste ţări în domeniul implicării şi participării tinerilor în soluţionarea problemelor comunităţii. Astfel, în cadrul proiectului „Sporirea implicării şi participării tinerilor în viaţa comunităţii prin eforturi comune în Moldova, Serbia şi Georgia”, sînt prevăzute trei vizite de studiu pentru identificarea noilor instrumente şi metode de motivare a tinerilor să fie activi, încrezuţi în forţele proprii şi perseverenţi în tot ceea ce fac. Prima vizită deja a avut loc - în Georgia. Reprezentanţi ai Republicii Moldova şi Serbiei au avut diverse întîlniri cu reprezentaţii organizaţiilor din Tbilisi, Rustavi şi Zugdidi, luînd cunoştinţă de metodele şi strategiile de motivare a tinerilor pentru a să implica, pentru a deveni agenţi ai schimbării în propriile lor comunităţi. Republica Moldova a fost reprezentată de Ion Donea, şeful Direcţiei programe pentru tineri a Ministerului Tineretului şi Sportului, Cristofor Codreanu, viceprimar de Ungheni, Angela Ciocîrlan şi Daniela Dîrzu, reprezentante ale AO ”Făclia”, Dorin Budeanu, reprezentant al Centrului de Suport al Businessului Ungheni, Ion Babici, directorul Centrului de Resurse pentru Tineret din Soroca, Olga Lîsenco, directoarea unui centru similar din Criuleni. Viceprimarul Cristofor Codreanu a apreciat eforturile reprezentanţilor celor trei ţări de a spori participarea tinerilor la dezvoltarea comunităţii. De asemenea, dînsul a iniţiat colaborarea la nivel de autorităţi publice locale între Ungheni şi Zugdidi, Georgia.

Ungheni – oraş curat. Implică-te! Stimaţi conducători ai întreprinderilor şi instituţiilor, Stimaţi locuitori ai oraşului Ungheni, Printr-o dispoziţie a primarului oraşului Ungheni, a fost anunţată organizarea campaniei anuale de salubrizare, cu începere de la 23 martie curent. Această campanie are drept scop salubrizarea şi amenajarea tuturor străzilor, parcurilor, scuarelor, curţilor etc. Facem apel către toţi conducătorii de a organiza salubrizarea şi amenajarea teritoriilor şi porţiunilor de stradă adiacente instituţiilor şi întreprinderilor pe care le conduc, precum şi a sectoarelor repartizate conform dispoziţiei menţionate. Facem apel către toţi locuitorii oraşului de a amenaja curţile caselor şi blocurilor în care locuiesc. Implicarea fiecăruia va face oraşul nostru salubru şi înfloritor.

S-au ales cu cîte o caricatură Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, şi preşedintele raionului, Iurie Toma, au devenit protagoniştii unor... caricaturi. Acestea au fost postate, chiar recent, pe renumita reţea de socializare Facebook.com, pe pagina Caricaturi, alături de alte cîteva lucrări, la fel de interesante. Autorul este un designer care-şi trage rădăcinile din raionul Ungheni. Se numeşte Alexandru Plăcintă şi este originar din satul Zagarancea. „Ideea de a face caricaturi mi-a venit spontan. M-am gîndit să-mi umplu cu ceva util şi frumos timpul”, a recunoscut dînsul pentru “Expresul”. Nici prin cap nu i-a trecut atunci că aceste caricaturi vor avea im-

pact asupra publicului. Fiind întrebat ce l-a făcut să realizeze caricaturile respective, dînsul a răspuns: “Şi primarul, şi preşedintele raionului se numără printre persoanele cunoscute la Ungheni. I-am desenat doar pentru prieteni. Nu am crezut că cineva se va arăta interesat de ele”. Alexandru Plăcintă va mai realiza caricaturi, iar printre pro-

Alexandru Ambros

Iurie Toma

tagonişti se vor număra şi alte persoane cunoscute din regiune. Scopul este de a-i binedispune şi pe eroii caricaturilor (dacă aceştia, bineînţeles, au simţul umorului), şi pe cei care le vor vedea.

Ulterior, în parteneriat cu ziarul “Expresul”, va fi vernisată la Ungheni o expoziţie. De notat că Alexandru Plăcintă a avut deja o expoziţie personală în Italia. Lucia Bacalu

Satul Zberoaia – un adevărat model al tradiţiilor culturale S-a demonstrat deja: locuitorii satului Zberoia, Nisporeni, sînt împătimiţi de arta frumosului. Toate spectacolele se desfăşoară aici cu sala arhiplină. Mai mult ca atît, aici veţi întîlni mulţi doritori de a participa ei înşişi la activităţi culturale, fapt mai rar întîlnit în alte sate. Toate acestea se datorează, în mare parte, celor doi entuziaşti de la casa de cultură: Aliona Viscun şi Viorel Lungu. În seara de 7 martie, la Zberoaia s-a desfăşurat o manifestare culural-artistică cu genericul: „Mă-nchin în faţa ta, Femeie!”. Fiind invitat să particip la această sărbătoare, l-am rugat să mă însoţească pe rapsodul popular, neîntrecutul interpret la frunză, Grigore Adam. Astfel, ne-am dorit să-i oferim publicului o surpriză plăcută. Nu a fost însă unica surpriză. Spectatorii aveau să trăiască momente deosebite, datorită concursului „Haideţi, băieţi!”. Cei cinci concurenţi au fost trecuţi prin sita mai multor probe, printre care: „ Hai să ne căsătorim”,

„Demonstraţia modei”, „Alarma pentru ostaşi”, „ Ce pot eu”, „Imitarea unui cîntăreţ-idol”. Evoluarea celor cinci a făcut sala să rîdă în hohote. Fiind antrenaţi şi în roluri de femei, demonstrînd adevărate calităţi actoriceşti şi folosind cu multă pricepere umorul, ei au fost răsplătiţi din plin cu aplauze. Publicul a fost ţinut în suspans pînă la final. Punctul culminant l-a constituit decizia juriului. Locul I i-a fost acordat lui Nicolae Iancu, dînsul fiind apreciat drept cel mai ingenios, mai descurcăreţ şi mai întreprinzător concurent. Locul II a fost

împărţit între Valeriu Graur şi Denis Barbălat, iar locul III – între Denis Grechin şi Nicon Ciubotaru. Toţi s-au ales cu cadouri de preţ şi multiple ovaţii din partea spectatorilor. Alături de concurenţi au evoluat în scenă artiştii locali: Viorel Lungu, Aliona Viscun şi fiica sa de 11 ani, Elvira; Vlad Milea, student la Academia de Muzică, Grigore Croitoru, Vasile

Dimitriu şi Alina Boldişor. A fost organizată şi o expoziţie a meşterilor populari Valentina Scutaru şi Elena Echim. A doua zi, angajaţii Casei de cultură au primit numeroase mulţumiri pentru buna organizare a sărbătorii ce a fost un frumos cadou adus în dar femeilor de ziua lor. Grigore Drăgan, „martor” al evenimentului cultural

Fără carte nu poate fi cultură, fără cultură nu poate fi o viaţă demnă O manifestare extraordinară şi ca subiect, şi ca implicare – astfel a caracterizat publicistul şi lingvistul Vlad Pohilă masa rotundă cu genericul „Relaţia carte-cultură în contextul realităţilor sociale din R. Moldova”, organizată de Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, pe 14 martie curent. „Am venit cu mare plăcere aici. Mă bucur foarte mult că am fost invitat, a fost o acţiune frumoasă”, a declarat şi Vasile Şoimaru, doctor în economie, un împătimit al artei fotografice, al istoriei neamului şi al culturii în general. Publicul unghenean a avut marea ocazie să se întreţină cu personalităţi marcante, să asculte din versurile poetului Ionel Căpiţă, să trăiască momente de adevărată reveVînd garsonieră cu o odaie, cartierul Tineretului. Telefon: 068229699

laţie în compania naistului Igor Podgureanu, dar şi a elevilor de la Şcoala de muzică din Ungheni. „Cultura ne va salva economia şi viaţa noastră, nu marele proiecte care vin şi ne fură economia, ne-o dărîmă. Dacă vom menţine cultura, ne vom menţine şi noi ca neam”, a notat, la finalul evenimentului, Vasile Şoimaru, care s-a arătat plăcut surprins de tinerii artişti unghe-

Vînd teren pentru construcţii la Ungheni (Bereşti). Vînd garaj. Telefon: 068430349

Cursuri gratuite şi contra plată - Bussines; - Limbi străine (toate nivelurile italiană, franceză, germană, engleză, spaniolă); - Calculator pentru începători. Telefon de contact: 0 (236) 22910; 079614335, 068690907.

neni. „Nu ştiam că la Ungheni se ascunde o asemenea perlă!”, a exclamat dînsul, după care a făcut şi o glumă: „Chiar am zis că îi voi invita la nunta mea de aur, peste 13 ani. Şi ei vor mai creşte pînă atunci, şi eu mă voi mai linişti”. „Biblioteca „Dimitrie Cantemir” a lnsat o iniţiativă foarte bună, pe care a şi realizat-o cu succes”, a subliniat Vlad Pohilă, remarcînd, totodată: „Eu unul zic că fără cultură nu există nimic. Iar fără carte nu poate fi cultură, fără cultură nu poate fi o viaţă demnă, o viaţă de om. Or, o viaţă îndestulată o duc şi cei din regnul animal – vacile pasc, sînt sătule şi se simt bine. Noi însă

Vînd casă în Ungheni-Vale, 6.7 ari pămînt (stare bună). Tel.: 069042757

Se vinde casă (din 1966) în satul Corneşti. Teren 25,6 ari (10 ari ‐ vie). Se află mai sus de primărie, la o distanţă de 300‐400 metri. Telefon: 0(22) 731797; 060267498.

Se vinde clădire cu 3 niveluri plus subsol, în centrul oraşului Ungheni. Suprafaţa – 400 m p. Telefon: 069145801

avem nevoie şi de altceva”. Oaspeţii din Chișinău au fost în asentimentul celor spuse, în final, de vicepreşedintele raionului, Petru Langa: „Biblioteca rămîne o oază în raion, unde se desfăşoară numeroase activităţi de care avem nevoie cu adevărat”. „Ne-am dorit, prin această activitate, să aflăm unele păreri şi sugestii la subiect ale unor oameni mai versaţi în domeniu, dar şi nişte idei noi pentru a promova, la ora actuală, cartea şi cultura”, a spus directoarea bibliotecii, Victoria Bernic, care s-a declarat satisfăcută de discuţiile ce au avut loc. Lucia Bacalu

Vînd teren. Centru Ungheni. Tel.: 069264162


Eveniment

„Sîntem republică parlamentară şi nu pretind să fiu primul. Vreau să fiu la locul meu. Guvernul trebuie să-şi realizeze programul, Parlamentul - să adopte legi, iar preşedintele să menţină echilibrul în societate. Credeţi-mă, nu am alt interes decît să lucrez pentru popor”, a declarat președintele proaspăt ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru ziarul „Timpul”.

3 Expresul Vineri, 23 martie

Pietonul s-a dovedit a fi, în aceste zile, prioritatea poliției rutiere Sînt accesorii mici, transformabile, se aplică ușor și sînt prevăzute pentru asigurarea securității pietonilor la trafic. Este vorba despre brățarile reflectorizante, cu care i-au surpins plăcut atît pe nisporeneni, cît şi pe ungheneni, agenții de circulație.

dovedit a fi, în aceste zile, prioritatea poliției rutiere. Timp de două săptămîni, brăţările reflectorizante au fost împărțite atît copiilor, cît și adulţilor. Potrivit agenților de circulație, cei ce s-au ales cu astfel de accesorii vor putea fi observați de șoferi de la o distanță mult mai mare. În plus, au avut loc întîlniri cu elevii, în cadrul cărora li s-a vorbit despre comportamentul pietonului la trafic și prevederile Regulamentului circulației rutiere în acest sens. ”Necesitatea educației rutiere pentru copii este tot mai importantă, mai ales în ultimuldin timp, cînd nuoptimizările învăţămînt…”. mărul de autovehicole ce dez - “Noi, liberalii, ne-am decla voltă o viteză mari creşte de unei la rat împotriva achiziţionării o maşini zi la alta”, declarat Se Viorel atît dea scumpe. putea Caras, șeful Rulua una maiSecției ieftină.Poliție Comuniştii însă au fost cei care au susţinut această idee. Cel puţin, în comi-

O

În aceste zile de primăvară, am împărțit pietonilor bră“Skoda Superb Ambition 1.8”, ocută, maşină de toată poliţiştii au împărţit de astfel țări reflectorizante, le-am explifrumuseţea, de un50negru metalizat, a fost achiziţionată, de brăţări la Nisporeni exact cat raionale despre beneficiile chiar recent, de cătreşiautorităţile Ungheni.acestora, ales cînd372 pietonul se aflei. lă în de orifrumos mai multe la UnNou, - mai Undouă cadou de –Anul care costă mii 232 pe timp deraionului”, noapte”, a regheni. Acțiunea parte “E un lucru bun,face căci estedin vorbatrafic de imaginea Campania națională de securi - latat pentru ”Expresul” Sergiu De ce Skoda Superb? “M-am şi mai comodă”, a fost remarca za re a pietonilor trafic, demade - Robu, șeful Secției Poliție Ruconsultat cu alţiînpreşedinţi lui Sergiu Caţer, preşedintele rată de Ministerul Afacerilor eră a Comisariatului raional raioane, cu Consiliul nostru In rai-- tifracţiunii PD din Consiliul raioNisporeni. Totodată, terne numită „Operacă - de onal şişiam ajunsoficial la concluzia nal.poliție “Mergem spre Europa. Deci, rutieride și-au propus țiunea Pietonul”. anume acest modelScopul este maieste bun agenții avem nevoie maşini eurosă pede a preveni accidentările pe desfășoare, în parteneriat pentru drumurile noastre, e o ne”, a mai adăugat dînsul. cu timp deeconomă. noapte sau condiții uneadea Conducătorilor maşină Deînaltfel, ad- Uni“Să Domnul să Auto, se răsde vizibilitate redusă în trafic. filiala Nisporeni, ore informaministraţiile a 16 raioane au anu- cumpere prin rezultate, să fie Nisporeni au fost inițiate tive pentru aelevii din diferite meLa astfel de maşini”, a răspuns eficientă”, subliniat şi Haramai de prevenire învățămînt. Iuriemulte Toma.acțiuni Fiind întrebat, dacă instituții lambie de Chirilov, preşedintele anuaccidentelor. ”Săptămîna treȘi la Ungheni s-a a se putea achiziţiona un autofracţiunii PCRM,pietonul după care mobil mai ieftin, dînsul a men- adăugat: “Se vede că e nevoie ţionat: “Noi ne-am condus de de o asemenea maşină, dacă lu-

maşină

Potrivit Larisei Scorohodco, zicala: de şaptecabinetului ori măsoarăres şi -o coordonatorul dată taie.noul Astfel, am ajuns la conpectiv, aparat, de ultimă cluzia că e GeneXpert, mai bine una va şi bună”. generație oferi “Dacă omul are nevoie de tranmedicilor specialiști posibilisport,de dediagnosticare ce să nu-şi permită? tatea în mai Fiecare vrea o maşină mai bună

puțin de două ore a tuberculozei. munca lor va ușuămAstfel, în calcul faptul că firaionul rată considerabil, şi nu doar are cinci vicepreşedinţi. Dar,lacu scară cantitativă, calitatitot respectul faţă ci deșiautorităţile vă. Noul aparat raionale, cred căeste ar fiprevăzut trebuit să să se detecteze gîndească și maipacienții bine, să re ţină cont de situaţia actuală, de

zistenți la medicamentele cla- sia probleme sociale”, a decla sice, ceea ce înseamnă că va rat Maria Buruiană, preşedinta putea fi stabilit timp fracţiunii PL dinîntr-un Consiliul raimai scurt celcamai onal. ”Nutratamentul era neapărat prepotrivit. şedintele raionului să se plimbe Larisa Scorohodco într-o maşină de lux. Ar fi ne-a trebuit spus achiziție estecu să fiecămainoua modest. Mă întreb simplă în manipulare și caz, per-de ce ne deosebim, în acest mite diagnosticarea mai comunişti?”, a maichiar spusadînsa. multor pacienți odată.Toma, EchipaPotrivit lui Iurie achimentul a fost procurat buziţionarea maşinii era din o necesigetul Global–de - tate,Fondului căci cea veche uncom “Jigu batere a HIV/SIDA, li” uzat la maximumtubercu– nicidecum nu asigura securitatea vi-

Jurnalul din tren Turismul la Ungheni se va baza pe tradiţii şi unicitate

Mergeam, săptămîna trecută, în trenul meu ,,iubit” - Chişinău-Ungheni care, la capitolul confort, e la zero, la capitolul viteză – nu atinge nici măcar 70 km/h. În schimb, la capitolul preţ accesibil e campion: cu 10 lei şi tieră a Comisariatului raional aproape patru ore în care asculţi „glasul de poliție Ungheni. Potrivit roţilor de tren” ajungi la mama acasă. Constantin Uzdriș dînsului, datele statistice arată Dar nu asta m-a făcut să înşir aceste costicauzdris@yahoo.com că numărul accidentelor rutiere rînduri. Merg, desesori, singur. Adică, cu implicarea pietonilor este în fără prieteni. În acele momente, citesc sau scriu ceva, pentru că îmi pare creștere. Astfel, din vina pietorău de timpul care trece în van. În tren ca în tren: lume peste lume, cu nilor, de la începutul anului cuvîrste, profesii şi interese diferite. Cel mai mult îmi place să ascult de o săptămînă, delegaţii din Italia şi Georgia rent au fost înregistrate în rai- Timp discuţiile şi părerile oamenilor, mai ales la ceea ce eu mă pricep cel mai aflat în vizită la Ungheni, pentru a studia strategionul Ungheni 3 accidente, care s-au bine, adică la capitolul politică. Atunci cînd apare un gînd sau un termen de dezvoltare a turismului în oraşul de pe malul s-au soldat cu 3 morţi. La Nis- ile mai caraghios în aceste discuţii, mi-l notez neapărat. Să ştiţi că astfel Prutului. acţiuni au fost posibile, datorită poreni, s-a produs, în aceeaşi poţi aflaAceste multe lucruri noi. cepreşedinţilor raionului. Mai perioadă, un singur accident Săptămîna trecută, am auzit o discuţie între un bărbat ajuns la vîrsta mult decît atît, aceştia audefost acest gen, de în cîteva care o ori, persoană nevoiţi, în drum de pensionare şi o doamnă de vreo 50-55 de ani. Ţineau o dezbatere s-aspre alesChişinău, cu traumatisme. să iasă din maşi- aprinsă despre situaţia politică de la noi care, în opinia lor, se rezumă Landa nă şi s-o împingă Ina pentru a o re- la situaţia economico-financiară. La un moment dat, bărbatul începu să porni. Acum, lor li se va transmi- spună un banc în care personajele erau parlamentari de-ai noştri. Femeia te maşina preşedintelui, tot o nu prea a rîs. Dimpotrivă, a început să tune şi să fulgere. ,,Uite, cînd erau comuniştii măcar ,,pensîia” venea la vreme, chiar se ,,povîşa” la vreme…”, spuse. Nici interlocutorul său nu se lăsă mai prejos. “Da ai noştri sînt ca porcii. Cînd se scapă la treuca plină – dau cu botul în cei din jur. Iaca România a ajuns ce a ajuns numai după ce l-a adus în frunlozei și malariei, fiindcu uncinci ade-ani tea ţării pe Ferdinand din Franţa, care o şi făcut regulă la dînşii”, adăugă Skoda achiziţionată vărat cadou iar în ajun de Ziua va dînsul. în urmă, preşedintele Mondială a tu-De beneficiadedecombatere noua maşină. Mă simt obligat săintegrată fac o precizare. De durabilitatea fapt, Ferdinand era de origine proiectului „Abordarea pentru berculozei, marcată anualSkoda pe notat că actuala maşină, germană şi nu a fost primul rege al României. producţiei 24Superb, martie.a fost cumpărată din baMi-am pus atunci întrebarea: de ce oare sîntem aşa stîlciţi la cunoşde turism”, implementat de provincia Venezia din Italia, Potrivit Centrului Național nii prevăzuţi în buget şi neutili- tinţe şi la exprimare? Răspunsul îl găsim în acelaşi Parlament. Vorba în parteneriat cu primăria Ungheni şi primăria Kutaisi dezaţi Management în 2011. în Sănătate, în ceea: peştele de la cap se strică. Toată mass-media e ticsită pînă la refuz din Georgia, în cadrul Programului CIUDAD şi finanţat utlimii aniacel se atestă o creştere Nici “Jiguli” depăşit de de politică. Pînă şi copiii de la gradiniţă deja strigă: ,,Jos comuniştii! de Uniunea Europeană. Schimbarea în bine cu PL vine! În UE cu AMN!” şi tot aşa mai departe. semnificativă a dat cazurilor de vreme nu va fi la fier vechi. Potrivit Svetlanei în dezvoltarea durabilă, proStrigă ce audCiobanu, şi ei de peexpert la televizor. tuberculoză atîtsperă la Ungheni, cît să Iurie Toma ca acesta iectul respectiv are cîteva obiective distincte atît de pentru Ungheni, Din păcate, în toată această debandadă declaraţii şi războaie nu şi poată în raioanele adiacente, Nis-ulfi reparat şi repartizat cît şi pentru Kutaisi. Partenerii din Italia vin cu experienţe în domeavem nici un canal de televiziune care să mai pună pe post şi emisiuni poreni şi Călăraşi. terior Secţiei cultură. niul dezvoltării turismului. Astfel, va fi elaborată o strategie de Landa de cultural-educative. La ce bun? E mai uşor să conduci prostimea care se Ce spun foştii Ina preşedinţi dezvoltare a turismului, cuştiri planuri concrete. „Este un proiect, alimentează doar cu şi acelea politice… raion despre noua achiziţie?

Tuberculoza va putea fi diagnosticată chiar din start De acum înainte, diagnosticarea tuberculozei, dar şi stabilirea unui tratament adecvat va fi mult mai rapidă la Ungheni. Cu doar două săptămîni în urmă, Cabinetul ftiziopulmonologie a Spitalului raional a fost dotat cu un echipament performant de detecție precoce a tuberculozei.

O privire din afară


4 Expresul

Veşti bune pentru antreprenori. Autorităţile au redus de aproape două ori numărul autorizaţiilor necesare pentru desfăşurarea unei afaceri. Noua lege intră în vigoare pe 14 aprilie. Totodată, autorităţile planifică să simplifice colectarea documentelor. Pînă la sfîrşitul anului viitor, oamenii de afaceri ar putea primi toate autorizaţiile necesare direct de la primăria localităţii. (Prime.md)

Actualitate

Vineri, 23 martie

Un segment generator de probleme sau un factor ce rezolvă probleme? Dezbateri publice la Nisporeni – un eveniment important care s-a produs pe 19 martie, în sala de ședințe a Consiliului raional, şi la care au participat cîteva zeci de tineri. Graţie proiectului „Participarea tinerilor în Moldova”, susţinut de către Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, participanţii la dezbateri au putut să identifice problemele cu care se confruntă şi eventualele soluţii, au stabilit diverse modalităţi de implicare a tinerilor. „Toate formele de participare, identificate de către tineri, dar și toate prioritățile prezentate în cadrul dezbaterilor, vor fi luate în considerare la elaborarea planurilor strategice la nivel comunitar”, a subliniat Grigore Drăgan, specialist principal în problemele tineret, sport şi turism a Secţiei Cultură Nisporeni. Participanții la dezbateri au accentuat necesitatea unui plan de pregătire a cadrelor în concordanță cu cererea pe piața muncii. Or, e alarmantă situația cînd 40% din tineri, după ce fac o facultate, devin șomeri. În acest context, vorbitorii au menționat că tineretul are un vast potențial creativ, dar care nu este folosit din plin. Astfel, ei au intervenit cu rugămintea să se acorde o atenție sporită angajării în cîmpul muncii anume a tinerilor. Unii, cu amărăciune în suflet, au constatat că, deseori, tinerii sînt tratați de către societate ca fiind un segment generator de probleme, deşi, în realitate, ei reprezintă factorul ce rezolvă probleme. Ca un fir roșu prin toate luările de cuvânt a trecut doleanța

ca administrația publică centrală și cea locală să se implice cît mai activ și eficient în realizarea politicilor de tineret, astfel ca, prin eforturi comune, să poată influența la modul concret situația tinerilor și să creeze premizele necesare pentru realizări de importanță majoră. Pe de altă parte, au fost aduse critici şi în adresa tinerilor care manifestă pasivitate şi indiferență față de primenirile sociale. Mulţi dintre aceştia frecventează doar barurile și discotecile, uitînd că mai sînt şi case de cultură, şi biblioteci, și muzee. Tineretul nu beneficiază de suficientă informație, mai cu seamă cu privire la unele proiecte care îl vizează. Lasă de dorit și munca de voluntariat. La lucrările forului a fost prezent și a luat cuvîntul vicepreședintele raionului, Ghenadie Verdeș, care le-a dorit participanților un activism înalt și succese în realizarea planurilor schițate. „Asemenea dezbateri sînt binevenite şi utile”, a declarat dînsul, menţionînd că acestea constituie un adevărat imbold pentru tînăra generaţie. Totodată,

vicepreşedintele raionului şi-a exprimat regretul că numărul celor prezenţi la eveniment a fost mai mic decît s-a dorit. Este însă un prim pas. „Vom organiza mai multe asemenea întruniri, pentru că avem nevoie de tineri activi, tineri care să dorească să se implice în soluţionarea problemelor comunităţii”, a mai spus dînsul.

Problemele şi soluţiile identificate de tinerii nisporeneni Numărul redus de locuri de muncă pentru tineri Soluţii: stimularea agenţilor economici astfel, ca aceştia să fie interesaţi de deschiderea a noi locuri de muncă pentru tineri; crearea ONG-urilor de profil; scutirea de impozite a angajatorilor pentru o perioadă de timp. Lipsa de motivare a tinerelor talente Soluţii: specialiştii în domeniu să organizeze diferite festi-

valuri, concursuri, pentru ca tinerele talente să aibă posibilitatea să se promoveze; lansarea unui site a tinerelor talente din raion; organizarea unor acţiuni de stîngere a fondurilor în scopul achiziţionării unui echipament tehnic pentru a amenaja un studiou. Starea ecologică a oraşului deplorabilă Soluţii: organizarea unor acţiuni de stîngere a fondurilor în scopul achiziţionării tomberoanelor care, ulterior, vor fi amplasate pe străzile oraşului; depunerea unor proiecte ecologice la Fondul Naţional Ecologic; demersuri către organele de drept (poliţie) şi administraţia publică locală prin care să se solicite adoptarea unei decizii privind amendarea celor care vor arunca gunoiul în stradă; crearea unei gunoişti autorizate; desfăşurarea unor campanii de educare ecologică în rîndurile elevilor.

Modalităţi de implicare a tinerilor din Nisporeni - Organizarea formurilor pentru tineri, în care să se dezbată diferite probleme la nivel local.

- De a adresa scrisori către Consiliul raional, către primării, prin care se va solicita susţinerea la rezolvarea problemelor cu care se confruntă tinerii nisporeneni. - Crearea unui site destinat tinerilor. - Formarea unor grupuri de tineri pentru a le reprezenta anumite doleanţe în diverse domenii: sport, artă, timp liber etc. - Crearea mai multor ONGuri ce ar avea ca scop implicarea doar a tinerilor care şi-ar propune schimbarea viitorului. - Implicarea tinerilor în diferite proiecte economice locale. - Tinerii se pot implica şi prin: participarea activă, voluntariat, aderarea la diferite organizaţii comunitare, manifestarea iniţiativei şi a ideilor. - Participarea la dezbateri publice, expunerea propriilor opinii. - Organizarea, în instituţiile de învăţămînt, a unor lecţii privind subiecte sociale. - Prin comunicare, organizarea unor acţiuni caritabile. - „Noi sîntem viitorul” implicare, activitate, seriozitate,

liberă activitate, idei noi. De notat că asemenea dezbateri vor avea loc în toate raioanele Republicii Moldova. Fiind prezent la dezbaterile publice din Ungheni, desfăşurate pe 13 martie curent, coordonatorul Proiectului „Participarea tinerilor în Moldova”, Sandu Coica, a menţionat că scopul acestor acţiuni este multiplu. „Ne dorim să aflăm care sînt problemele şi provocările cu care se confruntă tinerii, dar şi să vedem cu ce soluţii vin ei, ce pot face ei concret pentru a contribui la soluţionarea lor. Mai pe scurt, învăţăm tinerii, vorba ceea, să prindă peştele, noi oferindu-le undiţa”, a explicat dînsul. „Ideile şi soluţiile identificate vor ajunge pe masa autorităţilor publice locale şi vor fi luate în considerare la elaborarea strategiilor de tineret locale”, a subliniat şi moderatoarea dezbaterilor în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi, Natalia Rîbcic. Acestea, după o sistemtizare a lor, vor ajunge şi pe masa guvernanţilor de la Chişinău.

Această dezbatere a fost realizată în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia.

Ei sînt un model de demnitate şi mîndrie pentru tînăra generaţie Organizaţia veteranilor şi pensionarilor din raionul Ungheni a sărbătorit un sfert de secol de activitate. Cu acest prilej, zeci de veterani s-au adunat, pe 17 martie, în sala de şedinţe a Primăriei. Numai cuvinte de laudă le-au fost adresate de către conducerea raionului şi a oraşului Ungheni. În pofida „furtunilor” politice, Organizaţia veteranilor şi a pensionarilor a supravieţuit şi asta, datorită bunei conduceri a ei. „Noi, cei care, peste puţin timp, vom ajunge membri ai acestei organizaţii, ne mîndrim cu dumneavoastră, căci, în aceste timpuri dificile, aţi demonstrat că vă puteţi descurca, puteţi face faţă lucrurilor şi puteţi chiar să desprindeţi din toate problemele partea bună a lucrurilor”, a accentuat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni. În completarea celor spuse de edil, Boris Zugravu, preşedintele organizaţiei din Ungheni li s-a adresat colegilor: „Faptele dumneavoastră demonstrează că sînteţi un model de demnitate şi mîndrie pentru tînăra generaţie”. De aceea, potrivit Ludmilei Guzun, viceprimar de Ungheni, eforturile pe care le depune atît conducerea raionului, cît şi a oraşului întru ajutorul veteranilor şi pensionarilor nu sînt suficiente. Există loc şi pentru mai bine. Dînsa a dat asigurări că se va face tot posibilul pentru a-i ajuta pe oamenii de vîrsta a treia, pentru a le face viaţa mai uşoară, aceştia fiind apreciaţi la justa lor valoare. Şi vicepreşedintele raionului, Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei, a venit cu urări dintre cele mai frumoase, el ştiind cel mai bine, în virtutea funcţiei pe care o ocupă, ce vor şi de ce au nevoie pensionarii şi veteranii. O acţiune similară a avut loc şi la Nisporeni, pe data de 20 martie. Natalia Junghietu

Pasionați de muzică | Rubrică realizată în parteneriat cu Studioul Do-Re-Micii

Fetița pasionată de muzica Mădălinei Manole, de dansuri arabe și chitară Părinţii i-au pus numele în cinstea Mădălinei Manole. Acum, fetiţa e convinsă că muzica o va însoți mereu. Deși are doar zece anișori, Mădălina Gavriliuc este o fată cu ambiție, încrezută că va deveni o cîntăreață la fel de celebră ca interpreta din România, Mădălina Manole. A completat rîndurile membrilor Studioului ”Do-Re-Micii” acum un an, dar deja s-a împrietenit cu scena, astfel încît tot timpul său liber îl dedică doar muzicii și dansului. În lista preferinţelor sale se înscrie şi arta dansului. Este atrasă, în mod deosebit, de dansurile arabe şi chiar frecven-

tează un cerc, unde le şi învaţă. Acolo, spune Mădălina, învață cum să devină mai plastică, ceea ce, cu siguranţă, îi va prinde bine într-o potențială carieră muzicală. De la o vreme încoace, fata își mai dorește să studieze și un instrument muzical. Încă nu a decis care, dar zice că i-ar plăcea să se vadă cu o

chitară în mînă. Sînt însă și lucruri care Mădălinei nu-i plac deloc. De exemplu, cînd cineva se supără pe ea. De asemenea, nu-i place să fie impusă să facă ceva împotriva voinței sale. La ora actuală, Mădălina este elevă în clasa a patra de la Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni şi studiile sînt prioritare pentru ea. ”Mama spune: dacă vrei să devii cineva, trebuie mai întîi să înveți. Şi eu o ascult”, spune fata. Ina Landa

Premiul pentru cea mai tînără şi îndrăzneaţă

În fotografie: Ecaterina Colibă

Ecaterina Toloacă, elevă la Şcoala primară „Spiridon Vangheli” din Ungheni, a fost declarată cea mai îndrăzneaţă sportivă a etapei zonale a Campionatului Republicii Moldova la tenis de masă între şcolile de sport, la categoria de vîrstă a.n. 1992 şi mai mici. Mai mult decît atît, ea a fost şi cea mai tî-

nără participantă, avînd doar opt ani. Reprezentantul Ministerului Tineretului şi Sportului din R.Moldova, Nicolae Vacurov, i-a înmînat în acest sens un premiu. Alături de colegele sale de echipă, Vlada Smali de la Liceul „Alexandr Puşkin” şi Mădălina Vîrlan de la Gimnaziul

Buşila, ele s-au clasat pe locul II. Aceeaşi performanţă au obţinut-o şi băieţii, echipa fiind compusă din: Marin Parfene şi Dan Basamalerca de la Liceul „Vasile Alecsandri”, Iurie Vrabie şi Eugeniu Cebotaru de la Liceul „Ion Creangă”. Cele două echipe din Ungheni, antrenate de Vasile Adam, urmează să participe la competiţiile finale ce se vor desfăşura în aprilie la Dubăsari. (L.B.)


Actual

La începutul lunii martie, peste 40.000 de persoane se aflau în căutarea unui loc de muncă. Asta în timp ce de la începutul acestui an au fost înregistrate doar 5.500 de locuri de muncă. De ajutor de şomaj, la 1 martie, beneficiau 3,4 mii şomeri, dintre care 50,1% femei. Mărimea medie a ajutorului de şomaj e de 975,67 lei. (Stirilocale.md)

5 Expresul Vineri, 23 martie

La Călăraşi

Tinerii artişti călărăşeni vor pleca în Cehia Anasamblul folcloric de dans popular „Codrenii”, care întruneşte 32 de copii şi tineri din Călăraşi, este în febra pregătirilor. Se fac repetiţii intense pentru ca să se prezente onorabil la Concursul internaţional al copiilor şi tinerilor, organizat sub egida Fondului Internaţional al Copiilor şi Tineretului, care are loc anual în Cehia. Potrivit şefului Direcţiei Cultură, Sergiu Cojocaru, deja au fost identificate sursele băneşti, necesare pentru deplasare. Astfel, 10 mii de lei vor fi alocaţi de Consiliul raional, alte 10 mii - de Primăria Călăraşi, iar restul, circa 27 de mii de lei, va fi contribuţia părinţilor. Evoluarea propriu-zisă va avea loc pe 29-30 martie, la Teplise, un oraş situat la circa 90 km de Praga. Pe 31 martie, în sala Congreselor din Praga va avea loc Gala laureaților. Dacă ansamblul “Codrenii” se va număra printre învingători, în următorii trei ani va beneficia de invitaţii la acest Festival, cheltuielile fiind acoperite de organizatori. “Este o motivaţie în plus pentru tinerii artişti călărăşeni, care trăiesc acum adevărate zile de avînt şi speranţe pentru viitor”, a remarcat Sergiu Cojocaru.

Au şanse să devină case de cultură-model Două dintre cele şase cămine culturale din raionul Călăraşi, propuse în anul 2011 pentru a participa la proiectul “Casa de cultură – model de consolidare a comunităţii locale printr-un parteneriat civil”, finanţat de Fundaţia Soros-Moldova cu susţinerea Fundaţiei Culturale Europene (Amsterdam) au ajuns în finală. Este vorba de casele de cultură din Hîrjauca şi Bravicea. “Noi sperăm că ambele vor cîştiga “bătălia” şi, în consecinţă, vom avea în raion două case de cultură-model”, a dec-

larat Sergiu Cojocaru, şedul Direcţiei cultură Călăraşi. Rezultatele vor fi cunoscute în cel mai apropiat timp.

Asistenţa socială la Călăraşi ignorată de ministerul de resort Pe 15 martie, la Călăraşi a avut loc adunarea generală a lucrătorilor din asistenţa socială, care a întrunit peste 120 de participanţi: asistenţi sociali, primari, lideri de ONG-uri locale, funcţionari publici. S-a discutat despre rezultatele activităţii în anul 2011. Şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, Mihail Cotelea, dar şi alţi vorbitori au menţionat că, în perioada supusă analizei, la Călăraşi s-au făcut paşi concreţi în asigurarea unui sistem integrat de servicii sociale. Printre realizările cele mai de seamă se numără: deschiderea a două centre comunitare multifuncţionale de servicii sociale la Călăraşi şi Hîrjauca, instituirea serviciilor “Locuinţa protejată” şi “Casa comunitară” - pentru tinerii cu dizabilităţi. Au început activităţile pentru crearea unui centru comunitar de zi la Vălcineţ şi altul la Pituşca. Suma totală a ajutorului social acordat în 2011 a fost de 10,7 mln lei. Evident, au fost şi probleme. S-a vorbit despre salariile mici, de doar 800-1000 lei, ale asistenţilor sociali, despre lipsa condiţiilor de activitate a acestora, despre documentele şi regulamentele extrem de voluminoase şi sofisticate. Indiscutabil, se cerea o explicaţie la problemele menţionate. Dar nici un reprezentant al ministerului de resort nu a fost prezent la adunare. Potrivit lui Mihail Cotelea, aceştia îi ignoră pe călărăşeni deja de patru ani. “Acest comportament al ministerului, zicea unul dintre vorbitori, seamănă leit cu cel al unor părinţi care au dat viaţă unui copil, după care l-au abandonat”. Tudor Josanu

Vicecampioană a Moldovei la şah între elevi La cei şapte ani ai săi, Larisa Goian, elevă în clasa I la Şcoala primară “Spiridon Vangheli” din Ungheni, a reuşit să obţină adevărate performanţe în ale şahului. Discipolă a antrenorului Vladimir Pricladov, a adunat pînă în prezent peste 20 de diplome şi medalii. Cea mai recentă a obţiunut-o la Turneul naţional de şah între elevi, ce s-a desfăşurat la începutul lunii martie. A revenit acasă cu medalia de argint şi o diplomă semnată de însuşi ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu. Astfel, Larisa a trecut cu brio calificările pentru Campionatul mondial la şah, ce va avea loc în perioada 20-30 aprilie, la Iaşi. Îşi doreşte cu tot dinadinsul să ajungă acolo şi speră că va face faţă noilor provocări. Şahul pentru ea e totul. Uită pînă şi

de joacă, dacă vede în faţa sa o tablă de şah. Se antrenează zilnic şi nu oboseşte deloc. Spune că nu va renunţa niciodată la acest sport al minţii. Îşi doreşte să ajungă cît mai departe. Prima victorie a obţinut-o la 5 ani, cînd a participat la Campionatul oraşului Ungheni la şah, categoria de vîrstă pînă la 8 ani. Atunci s-a clasat pe locul II. Se mîndreşte mult cu o diplomă semnată de marele maestru Viorel Iordăchescu. În 2011, a participat la un turneu de şah, organizat de Academia naţională de şah, la categoria de vîrstă pînă la 10 ani. S-a clasat pe locul III, unul foarte merituos, luînd în consideraţie faptul că a avut adversare din toată republica, mult mai mari decît ea. Chiar dacă este încă foarte mică, deja s-a învrednicit de o diplomă, “pentru performanţele obţinute”, semnată de primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros. E abia începutul. Lucia Bacalu

Anunţ Secţia Economie a Consiliului raional Nisporeni, prin intermediul ODIM, organizează cursuri de instruire - Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor. Acest curs este destinat persoanelor tinere, cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, care doresc să dezvolte abilităţi antreprenoriale, să lanseze sau să extindă o afacere proprie în zonele rurale, creînd astfel noi locuri de muncă. Acte necesare pentru înscriere: - copia buletinului de identitate. Actele vor fi depuse la adresa: or. Nisporeni, str. Ioan Vodă, 2, Consiliul raional, etajul I, Secţia Economie, biroul 107. Pentru mai multe detalii ne puteţi contacta la tel.: (264) 2 22 27.


6

Cea mai vîrstnică femeie din regiunea Zabaikalie, Rusia, și-a pus capăt zilelor, pentru că a obosit să trăiască și să fie povară pentru rude. Femeia, în vîrstă de 105 ani, care a născut 6 copii, care a trecut prin cele două războaie mondiale, le-a spus rudelor că s-a săturat să-şi mai aştepte moartea și, în momentul în care a rămas singură, s-a strangulat cu cingătoarea unui halat. (Jurnal.md)

Expresul

Fragmentarium

Vineri, 23 martie

10 întrebări pentru oameni de nota 10

De la A pînă la Z cu Ala Mutilică

A schimbat agricultura pe primărie, dar nu îi pare rău

Destin sau ghinion…

Este tînăr, este ambiţios şi are încă multe planuri de realizat. Originar din satul Buciumeni, este agronom de profesie. Timp de mai bine de 20 de ani a făcut agricultură. Acum, roata vieţii a pornit spre un alt drum. Filip Petriciuc este primarul comunei Buciumeni. E la primul său mandat. Uneori, recunoaşte dînsul, mai întîmpină greutăţi, căci e abia la început de cale. Însă nu prea îi place să cerşească idei sau sfaturi. Se străduie să se informeze de unul singur şi să acţioneze aşa cum crede el de cuviinţă. De ce a renunţat la agricultură şi a venit în primărie? „Am înţeles că se pot face mult mai multe lucruri pentru comuna Buciumeni decît se făceau. M-am întrebat atunci de ce oare nu se face? Mi-am zis să încerc eu”, astfel explică dînsul decizia sa de a candida la funcţia de primar. Chiar dacă e greu, nu regretă, mai ales că deja se observă că lucrurile iau o întorsătură pozitivă. Consideraţi că sînteţi un om realizat? Nu prea, fiindcă mai am multe planuri. Sper să le pot realiza. Planuri pentru comunitate sînt foarte multe, dar, cu părere de rău, bugetul e foarte mic şi nu ne permite să realizăm tot ceea ce ne propunem.

Vom încerca să atragem şi investiţii străine. În plan personal, mă simt un om împlinit. Care sînt principiile dumneavoastră de viaţă? Să duc la bun sfîrşit orice lucru început. Dacă nu sînt sigur că voi reuşi, nici nu-l încep. Principalele momente din viaţă care v-au făcut să fiţi ceea ce sînteţi. Totul începe de la familie. Dacă în familie este bine, atunci şi pornirea este bună, îţi vin gînduri şi idei frumoase. În caz contrar, nu mai ai parte de succesele pe care ţi le-ai dori. Cu ce se mîndreşte Filip Petriciuc? Cu familia mea, cu cei doi copii ai mei, cu comuna Buciumeni, cu realizările pe care deja am reuşit să le obţin în funcţia de primar: am schimbat geamurile de la gimnaziu, am reparat o porţiune de drum Buciumeni-Cioropcani. Ce calităţi ar trebui să aibă un om ca să fie prietenul dumneavoastră? Eu nu am mulţi prieteni. Viaţa m-a învăţat să fiu, în acest sens, foarte calculat şi atent. Dar nu sînt un om izolat de lume, am colegi, amici, cumetri, cu care mă întîlnesc, discut. Nu am pretenţii faţă de ei. Ocupaţia dumneavoastră preferată?

A fost şi rămîne agricultura. Cînd vine primăvara, mă atrage munca în grădină, în cîmp. Visul dumneavoastră de fericire. Să obţin succesele pe care mi le doresc la final de mandat, să se bucure şi comunitatea de ceea ce am realizat. Vreau să-mi văd copiii aranjaţi în viaţă, să fie totul bine şi văd că totul e bine. Starea de spirit actuală. Sînt optimist. Cine au fost cei care v-au marcat caracterul şi viitorul? Cineva mi-a spus că viitorul ni-l alegem noi singuri. Am ţinut cont de asta şi mereu am tins spre a-mi crea un viitor frumos. Mă bucur că mi s-a împlinit visul, pentru că a fost o perioadă a vieţii foarte grea, am suferit, dar mereu mi-a fost alături şi m-a susţinut soţia mea. Deviza dumneavoastră. Să duc la bun bun sfîrşit toate planurile şi visele pe care le am. Natalia Junghietu

Academia militară a venit la Ungheni. Printr-un grup mobil Peste 50 de viitori absolvenţi ai liceelor din raionul Ungheni s-au întîlnit, pe data de 15 martie, cu membrii grupului mobil al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chişinău. Printre cei prezenţi s-au numărat şi cîteva domnişoare. Interesul lor pentru Academia Militară a fost unul vădit, mai

ales că, începînd cu acest an, potrivit lectorului superior, maior Dumitru Miscu, vor putea fi înmatriculate la academie, în premieră, şi fete, doar că cerinţele şi condiţiile pentru ele vor fi altele. „Misiunea mea este de a vă informa că în Republica Moldova există o singură instituţie militară

de studii superioare”, a menționat Dumitru Miscu, după care a accentuat: „Numai Academia Militară vă oferă profesia de bărbat adevărat. Meseria de militar nu e atît de uşoară precum este arătată în poze. Ea necesită mult curaj şi răbdare”. Potenţialii candidaţi au avut numeroase întrebări

În căutarea personalităţilor notorii Micuţii de la grădiniţa 9 „Steluţa” din Ungheni, au avut parte, la 15 martie, de o surpriză plăcută. Ei au primit-o în ospeţie pe scriitoarea ungheneancă Eugenia Frunze. „Copiii noştri cunosc oamenii iluştri doar din imagini, dar avem şi noi în oraş personalităţi pe care ei ar trebui să le ştie şi să le urmeze exemplul”,

a accentuat metodista grădiniţei, Nina Grădinaru. Copilaşii i-au adresat întrebări scriitoarei, i-au cîntat, i-au recitat poezii, au prezentat scenete după versurile ei. Eugenia Frunze, la rîndul ei, le-a povestit cum a început să scrie. „Cînd eram mică, mergeam în vie şi mîncam struguri. Unele bobiţe se duceau în stomac, iar altele - în suflet. Astfel, bobiţele au crescut şi s-au transformat în poezie. Iniţial, scriam ver-

pentru reprezentanţii Academiei: şi care este cea mai mică medie cu care poţi fi acceptat la studii, şi dacă există cazuri de exmatriculare forţată, şi care este salariul unui militar începător. La toate au primit răspuns. Urmează să decidă dacă vor opta sau ba pentru cariera de militar. Natalia Junghietu

surile într-un caiet, apoi au apărut şi cărţile”, le-a explicat dînsa. La final, Eugenia Frunze a făcut şi o donaţie de carte. De notat că scriitoarea este un oaspete fidel al acestei grădiniţe, venind în vizită aici în fiecare an. La ora actuală, grădiniţa şi-a pus drept scop familiarizarea copiilor cu activitatea oamenilor iluştri, a persoanelor notorii din oraşul natal. Eugenia Frunze este doar începutul. Colectivul grădiniţei este în căutarea şi a altor personalităţi din diverse domenii. Natalia Junghietu

Codare contra consumului de alcool Psihoterapie Psihoanaliză Doctor Galina Aparu Servicii licențiate

or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, of. 208 Programare la tel.: 079521319

Ori de cîte ori încep a vorbi despre dragoste, îmi apare în minte o reţetă culinară. Cred că o cunoaşteti cu toţii. Este vorba despre mîncarea numită ,,Pui ţigănesc”. Începe aşa: ,,Mai întîi, furaţi un pui…”. Pentru femeia care doreşte să se căsătorească, avem instrucţiuni aparte: ,,Mai întîi, găseşte bărbatul potrivit…”. Nu e uşor. Chiar dacă jumătate din populaţie o constituie bărbaţii, a-l găsi pe cel potrivit la momentul potrivit e dificil. Nu noi alegem, ci viaţa. Viaţa este cea care alege pe cine să iubim. Timpul poate fi o piedică, un duşman sau un aliat. ,,A întîlnit-o la o petrecere. Era minunată. Spre sfîrşit, işi luă inima în dinţi şi o invită la o cafea. Spre marea lui mirare, fata acceptă. Au mers la o cafenea drăguţă, unde luară loc. Avea atîtea emoţii, încît nici nu putea deschide gura. Fata aşteptă cît aşteptă şi se hotărî să plece. Văzînd-o că se ridică, băiatul chemă chelnerul. ,,Aduceţi-mi, vă rog, puţină sare”, îl rugă, după care îi lămuri fetei care-l privea mirată: “Să-mi pun în cafea”. Ea, la rîndul său, făcu o remarcă: ,,Aveţi un gust ciudat”. Flăcăului i se dezlegă limba: ,,Am

crescut pe malul mării. Am crescut cu gustul ei. Acum, fiind departe, îi duc dorul. De aceea îmi pun sare în cafea, îmi aminteşte de copilărie, casă, părinţi. Părinţii mei trăiesc în continuare acolo. Mi-e dor atît de mult de ei şi de casă...”. Tînărului i se umeziră ochii. Fata îl privea uimită. A început şi ea să-i vorbească despre familia ei, despre copilăria demult uitată. Această conversaţie a fost începutul unei poveşti frumoase. Şi, ca în fiecare poveste bună, prinţul se căsători cu prinţesa. Prinţesa, ori de cîte ori îi făcea cafea, îi punea prinţului cîte o linguriţă de sare. Patruzeci de ani mai tîrziu, prinţul îşi luă rămas bun de la viaţă. I-a lăsat uibitei soţii o scrisoare, pe care ea o găsi după un timp. ,,Iubita şi scumpa mea soţie. Te rog, iartă-mă dacă poţi. Te-am minţit doar o singură dată. La început, spunîndu-ţi că îmi place cafeaua sărată. Îţi mai aminteşti de prima noastă întîlnire? Atît de emoţionat şi nervos eram, încît, în loc de zahăr, am spus sare. Tu şi toată lumea mă priveaţi miraţi. De ruşine, am continuat să mint. Nu m-am gîndit vreodată că această minciună va pune bazele re-

laţiei noastre. Acum, ştiind că mor, pot să recunosc: nu mi-a plăcut niciodată cafeaua sărată. Are un gust oribil. Dar, din clipa în care te-am cunoscut şi pînă la sfîrşit, am tot băut acea cafea. Acum mor fără remuşcări. Fiindcă tu ai fost viaţa mea, unica mea fericire şi singura mea iubită. Şi toate - datorită acelei cafele sărate. Dacă mi s-ar oferi o nouă şansă de a veni pe lume, pentru a te avea din nou alături, crede-mă, iubito, aş fi de acord să mai beau patruzeci de ani acea cafea sărată”. Bătrîna sărută cu ochii înlăcrimaţi scrisoarea. Fiind întrebată, într-o bună zi, care e gustul cafelei sărate, răspunse oftînd cu duioşie: ,,Dulce, foarte dulce...”. Daaa... Nu ştiu cum aţi proceda voi, dragii mei, dar pentru o asemenea iubire eu cred că aş fi gata să mănînc o viaţă întreagă şi bucate sărate. Chiar merită. Morala: Nu da vrabia din mînă pe cioara din par.


Programe TV Publicitate

7

Citatul săptămînii Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe. Constantin Brîncuşi

Expresul Vineri, 23 martie

Luni, 26 martie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Baştina 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10 “DORA” 10.00, 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 10.30 Reporterul de gardă 11.00 Bună seara! 12.00 Vedete la bis 13.10 “ NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 13.35 Cultura azi 14.20 “GRIFFIN ŞI PHOENIX” 16.05 Petalo romano 16.35 Magazinele UEFA 17.15, 22.20 Gala Premiilor UNITEM 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro Tv 10.00, 13.30, 16.00 Teleshopping 10.15 „GHINIONISTA” 12.00, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 13.45 Apropo Tv 14.30 Serviciul român de comedie 17.45 Happy Hour 21.00 În Profunzime 23.00 „PARIU CU VIAŢA”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 10.45 Teleshoping 11.00 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.10 Новости 12.30 Криминальные хроники 13.00 Право на защиту 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Обручальное кольцо" 17.05 "Сердце Марии" 18.55 "Давай поженимся!" 19.55 „Пусть говорят” 21.35 „Fabrica de Staruri” 21.50 "Время" 22.25 "РОБИНЗОН" 23.30 "Краткий курс счастливой жизни". Marţi, 27 martie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00 Ştiri 6.10 Petalo romano 6.40, 21.25 Respiro 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 10.30, 15.05 Documentar 10.00 “A DOUA ŞANSĂ” 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 Accente econmice 12.30 La datorie 12.50 Videoteca copiilor 13.10 Săptămîna sportivă 13.30 “ZACK ŞI CÎINII MIRACULOŞI” 16.00 Ring Star 17.15 “DORA” 18.00 Găgăuz ogea 18.30 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 21.35 Fotbal. Liga Campionilor. În pauză: Ştiri 23.35 Cinemateca universală 23.50 Fotbal. Rezumatele meciurilor. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 „PARIU CU VIAŢA” 12.00, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 „LOIS ŞI CLARK” 17.45 Happy Hour 20.30 MasterChef 23.00 AutoExpert 23.30 „SPARTACUS: NISIP ÎNSÎNGERAT”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 14.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 10.45 Teleshoping 11.00 "Модный приговор" 12.10, 15.10, 18.10 Новости 12.30 Криминальные хроники 13.00 Право на защиту 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Обручальное кольцо" 17.05 "Сердце Марии" 18.55 "Давай поженимся!" 19.55 „Пусть говорят” 21.35 „Fabrica de Staruri” 21.50

"Время" 22.25 "РОБИНЗОН" 23.25 "Краткий курс счастливой жизни". Miercuri, 28 martie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00 Ştiri 6.15 Găgăuz ogea 6.45, 21.25, 23.35 Filler 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 17.15 “DORA” 10.00 Documentar 10.30 Ştiinţă şi inovare 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 Baştina 12.45 Videoteca copiilor 13.10, 18.30 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 13.40 Petalo romano 14.10 Festivalul “Crizantema de argint”. Ediţia XX 15.30 Focus. Magazin TV 16.00 Magazinul copiilor 16.30 Istorie şi Victorie 18.00 Russkii mir 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 21.35 Fotbal. Liga Campionilor. În pauză: Ştiri 23.50 Fotbal. Rezumatele meciurilor. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 23.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 „LOIS ŞI CLARK” 12.00, 16.15 “TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 AutoExpert 14.30 „MAMĂ DE PROFESIE” 17.45 Happy Hour 20.30 Serviciul român de comedie 21.30 Fotbal Cupa Ronâniei. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 10.45 Teleshoping 11.00 "Модный приговор" 12.10, 14.00, 15.10, 18.10 Новости 12.30 Криминальные хроники 13.00 Право на защиту 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Обручальное кольцо" 17.05 "Сердце Марии" 18.55 "Давай поженимся!" 19.55 „Пусть говорят” 21.35 „Fabrica de Staruri” 21.50 "Время" 22.25 "РОБИНЗОН" 23.25 "Краткий курс счастливой жизни". Joi, 29 martie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Russkii mir 6.45 Filler 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 17.15 “DORA” 10.00 Moldovenii de pretutindeni 10.30 Natura în obiectiv 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 O seară în familie 13.10, 18.30 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY” 13.40 Găgăuz ogea 14.15, 15.50 Documentar 14.45 Festivalul “Crizantema de argint”. Ediţia XX 16.15 Erudit cafe 18.00 Vector european 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 20.50 Super-loto “5” din “35” 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 22.20 Reporterul de gardă 22.45 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 23.10 “Un preot printre noi”. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 23.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 „MAMĂ DE PROFESIE” 12.00, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 „CRIMELE DIN MIDSOMER – PÎNĂ CÎND MOARTEA NE VA DESPĂRŢI” 17.45 Happy Hour 20.30 „LAS FIERBINŢI” 21.30 Fotbal Cupa României.

ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 10.45 Teleshoping 11.00 "Модный приговор" 12.10, 14.00, 15.10, 18.10 Новости 12.30 Криминальные хроники 13.00 Право на защиту 14.30 "Понять. Простить" 15.30 "Обручальное кольцо" 17.05 "Сердце Марии" 18.55 "Давай поженимся!" 19.55 „Пусть говорят” 21.35 „Fabrica de Staruri” 21.50 "Время" 22.25 "РОБИНЗОН" 23.25 "Краткий курс счастливой жизни". Vineri, 30 martie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15 Cuvintele Credinţei 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 17.15 “DORA” 10.00, 21.25 “A DOUA ŞANSĂ” 10.30 Vector european 11.00 Moldova în direct 12.00 Evantai folcloric 12.40 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 13.10, 18.30 “NOILE AVENTURI ALE LUI BLACK BEAUTY”13.40, 23.05 “UN PREOT PRINTRE NOI” 15.20 Documentar 18.00 Accente economice 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Bună seara! 22.20 Fii tînăr!.

PRO TV 7.00, 13.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro TV 10.00, 13.05, 14.00 Teleshopping 10.15 Ce se întîmplă, doctore? 11.00 AutoExpert 11.30 În Profunzime 13.20 „LEGENDA CĂUTĂTORULUI” 14.15 „OLIVER TWIST” 16.00 Românii au talent 20.30 „STRĂINUL” 22.30 „ÎNCHISOAREA ÎNGERILOR”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00, 10.00, 12.00, 18.00 Новости 6.10 "Гении и злодеи" 6.40 "НЕДОСТУПЕН" 8.05 Играй, гармонь любимая! 9.00 Умницы и умники 9.45 Слово пастыря 10.15 Teleshoping 10.30 Смак 11.05 "Людмила Гурченко. Как я стала богиней" 12.15 Среда обитания 13.05 "ПАПАШИ" 16.20 "МАЛЬТИЙСКИЙ КРЕСТ" 18.30 Концерт Елены Ваенги 19.45 "Da sau Nu" 21.00 „Primele ştiri” 21.25 „Fabrica de

Sîmbătă, 31 martie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.10 “UN PREOT PRINTRE NOI” 7.50 Cinemateca universală 8.05 Vedete la bis 9.10, 16.00, 22.20 Documentar 10.00 Magazinul copiilor 10.30 Ghidul sănătăţii tale 11.00 Casa mea 11.30 Dor 12.00 Desene animate 12.50 Filler 13.00 Volei. Campionatul RM 14.20 Grădin “Ştefan cel Mare”. Spectacol 16.30 La mulţi ani! 17.15 ArtClub-Afişa 17.40 Alternative. Discriminarea pe înţelesul tuturor 17.55 Mihai Toderaşcu, itinerar de creaţie 19.00 Mesager 19.35 Povestea de seară 19.50 O seară în familie 21.25 Festivalul “Maria Lătăreţu”.

Duminică, 1 aprilie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 22.00 Ştiri 6.15, 9.05, 13.00 Documentar 7.15 Cuvintele Credinţei 8.00 Templul muzicii 8.40 Documentar 9.10 Desen animat 10.00 Ring Star 11.00 Istorie şi Victorie 11.30 La datorie 12.00 Portrete în timp 12.30 Natura în obiectiv 13.00 “Surprizele primăverii” 14.00 Baştina 14.45 Filler 15.00 “MICA VRĂJITOARE” 16.30 La mulţi ani! 17.15 Cultura azi 18.00 La noi în sat 18.40 Loteria “Milioane pentru Moldova” 19.00 Mesager 19.35 Povestea de seară 19.50 Vedete la bis 21.25 Săptămîna sportivă 22.20 “De dragul tău”. Spectacol muzical.

PRO TV 7.00, 13.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro Tv 10.00, 13.05, 16.00 Teleshoping 10.15 După 20 de ani 11.00 „OLIVER TWIST” 13.20 Apropo TV 14.00 Master Chef 16.15 „PARIU CU VIAŢA” 18.00 România, te iubesc! 20.30 „PASĂREA PHOENIX” 22.45 „RECHINII UCIGAŞI”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00, 10.00, 12.00 Новости 6.10 "ЖЕНИХ С ТОГО СВЕТА" 7.00 "ОПАСНЫЕ ГАСТРОЛИ" 8.30 "Смешарики. Начало" 10.15 Teleshoping 10.30 "Пока все дома" 11.15, 13.10 "День смеха на Первом" 12.15 "VIP Confidente" 18.30 "Replica" 20.00 „Vrei să fii milionar” 21.00 Sinteza săptămînii 21.35 Agenda „Fabrica de Staruri” 21.50 Время 22.55 "Пусть говорят" 23.55 "Клуб Весёлых и Находчивых".

Compania Naţională de Asigurări în Medicină atenţionează E ultima săptămînă cînd mai beneficiaţi de reduceri la poliţa de asigurare şi o puteţi procura cu doar 1491 lei. Asiguraţi-vă şi veţi cîştiga! De la 1 aprilie, poliţa va costa peste 4100 lei (2982 lei costul integral + 1100 lei amendă + penalităţile pentru fiecare zi de întîrziere).

PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 „CRIMELE DIN MIDSOMER – PÎNĂ CÎND MOARTEA NE VA DESPĂRŢI” 12.00, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 „BOBBY, LEGENDA DIN EDINBURG” 17.45 Happy Hour 20.30 Românii au talent 23.15 “CINE ESTE CLETIS TOUT?”. ПЕРВЫЙ КАНАЛ 6.00 "Доброе утро" 7.00 "Prima Oră" 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 "Primele Ştiri" 9.15 "Контрольная закупка" 9.45 "Жить здорово!" 10.45 Teleshoping 11.00 "Модный приговор" 12.10, 14.00, 15.10, 18.10 Новости 12.30 Криминальные хроники 13.00 Право на защиту 14.00 14.30 "Понять. Простить" 15.25 "Обручальное кольцо" 16.55 "Жди меня" 18.55 "Поле чудес" 19.55 „Пусть говорят” 21.35 „Fabrica de Staruri” 21.50 "Время" 22.25 "Две звезды" 23.55 "Прожекторперисхилтон".

Staruri” 23.55 Кубок профессионалов.

Nu mizaţi pe noroc! Sănătatea e prioritară. Asiguraţi-v-o! Puteţi procura poliţele la orice oficiu poştal sau la Agenţia Teritorială (Ungheni, str. Romană 27 A, bir. 12. Tel. 22736), care va activa şi sîmbătă, 31 martie. Iau în arendă spațiu comercial 70-120 m.p. în orașul Ungheni. Telefoane de contact: 069794993; 069525314 – Nicolae

Agenţia de organizare a evenimentelor speciale SUPER EVENT vă propune: - Felinare zburătoare - Baloane cu heliu - Decor din baloane, flori, drapaj, lumînări - Efecte speciale: confeti, fum rece, glob cu lumini - Foto, video - Dansatori, moderatori - Personaje din desene animate. Tel.: (236)28842, 23402, 069590838 (Aliona Leşanu) E-mail: superevent.ungheni@yahoo.com

Se dă în arendă un iaz cu o suprafaţă de 0.5 ha (8 km de la Ungheni) pe un termen de la trei ani pînă la 30 de ani, cu dreptul de prelungire. Relaţii la telefonul: 067409591, 068009519.

Uzina de beton armat angajează: Electrician, lăcătuș şi muncitori necalificați. Mob.: 067431371

La prezentarea acestui anunţ decupat – REDUCERI CU 10%

Куплю золотые монеты. Дорого. Тел.: /022/ 20 24 63 Mоб.: 0 79401653

Ломбард – всего 4% в месяц. Тел.: /022/ 23 47 46,22 44 67

CONDOLEANȚE Un om cumsecade a trecut în veşnicie Ne doare mult despărţirea grea. Ne-aţi părăsit şi tristeţea a poposit în sufletele noastre. E greu să-i spui „Adio!” unui om de omenie, unei personalităţi notorii a satului Chirileni, Vasile Chilaru. Cine a fost domnia sa? Un copil născut la 6 septembrie 1943. A avut o copilărie grea: foamete, greutăţi de după război. A fost, totuşi, un elev eminent. După absolvirea şcolii de opt ani în satul natal, îşi continuă studiile la şcoala medie din Scumpia, raionul Făleşti. Ca orice bărbat adevărat, îşi face apoi serviciul militar, după care devine student la Universitatea de Stat din Chişinău, facultatea de istorie. După absolvire, pleacă la Glodeni, unde a activat ca profesor trei ani. Revine apoi în satul natal. La început, lucrează preşedinte al sovietului sătesc, apoi - secretar de partid. Începînd cu sfîrşitul anilor 80, este profesor de istorie şi director al şcolii medii Chirileni. Cetăţenii satului Chirileni, cu majoritatea voturilor, l-au ales, peste cîţiva ani, primar. Sub egida domniei sale, atît fosta şcoală medie, cît şi primăria Chirileni au avut o imagine pozitivă în raionul Ungheni. Orice greutăţi şi încercări ale soartei le-a trecut cu brio, fiind un om de omenie. Noi, colegii de breaslă şi sătenii, ne-am simţit în siguranţă atunci cînd Vasile Chilaru a fost la conducere. O adevărată personalitate, de o inteligenţă profundă, de o nobleţe rară, de o cultură înaltă şi o bunătate sufletească deosebită, a putut să ne fie alături. De plîngeam - ne-a şters o lacrimă, de aveam nevoie de un sprijin – ni l-a oferit, de-am întîlnit un obstacol - ne-a încurajat să-l trecem cu demnitate, de-am avut nevoie de ajutor - ne-a întins ambele mîini, ne-a ajutat necondiţionat. A plecat la cele veşnice în aceste zile însorite de primăvară. Însuşi Dumnezeu a vrut să fie aşa, căci a avut în suflet doar lumină şi in inimă căldură, împărţind-o la fiecare. A trecut în nefiinţă, dar va rămîne veşnic în memoria noastră, pentru că a trăit omeneşte. „De vrei să fii stimat – stimează, de vrei să fii iubit – iubeşte, de vrei bunătatea – dăruieşte-o”, acesta a fost motto-ul, de care s-a condus Vasile Chilaru. Sîntem profund îndureraţi de dispariţia dînsului. Multstimată soţie Maria, fecior Dorel şi fiică Victoria, nepoţele dragi şi nepoţelul iubit al bunelului, vă exprimăm sincerele condoleanţe şi sîntem alături, în aceste clipe de grea încercare. Plîng colegii de breaslă, foştii elevi, sătenii, prietenii şi rudele. Vasile Chilaru a fost şi va rămîne pentru noi un exemplu demn de urmat. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea. Comitetului sindical şi colectivul pedagogic al gimnaziului Chirileni Uniunea Conducătorilor Auto, filiala Ungheni, deplînge moartea subită a instructorului Ion Maler şi transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Spitalul raional Ungheni transmite sincere condoleanţe lui Alexei Pantea, şeful Urgenţei medicale Ungheni, în legătură cu trecerea în nefiinţă a mamei sale, Nadejda. Dumnezeu să-i facă parte în Ceruri. Şcoala „Spiridon Vangheli” exprimă sincere condoleanţe directoarei Anastasia Alexa în legătură cu decesul mamei-soacre, Polina. Dumnezeu s-o odihnească în pace.


8

Un sfat pe săptămînă Pentru a scoate petele de fructe de pe haine, se poate încerca și sarea de lămîie. Aceasta se aplică pe pată, se lasă să acționeze timp de 30 de minute, după care se clătește cu apă rece.

Expresul

Util

Vineri, 23 martie

La Bucătărie cu Irina Caducenco

Ieftin și la îndemînă Seminţele de dovleac (bostan) protejează inima

Salată de varză cu măr şi portocală Ingrediente: 300 gr varză, un măr, 2 portocale, 2-3 morcovi, ulei, suc de lămîie.

Mod de preparare: Varza se taie pai, portocala se curăţă de coajă, iar feliile se curăţă de peliculă şi

În scop terapeutic, de la dovleac se folosesc seminţele, ce au proprietăţi energizante, vermifuge, sedative, laxative şi antianemice. Ele sînt bogate în vitaminele A, B, C, zaharuri, fosfor, siliciu, zinc, calciu, potasiu, fier şi magneziu.

se taie cubuleţe. Morcovul se dă prin răzătoare. Merele se curăţă de coajă şi seminţe şi se taie pai, peste ele se stropeşte cu suc de lămîie. Toate ingredientele se amestecă în final, se sărează după gust şi se toarnă puţin ulei.

Petuniile – frumusețe și culoare pentru toată vara încîntă prin flori mici, rotunde, liliachii. Cine preferă petuniile ce cresc în formă rotundă, va alege, cu siguranţă, soiul ”Tiny Tunia”, care va atrage asupra sa privirile încîntate și prin flori mici, foarte frumoase. Sfaturi de îngrijire: 1. Folosiți neapărat un pămînt de flori de calitate, care este ușor acid și bine structurat. 2. După plantare se administrează îngrășămînt timp de 3-4 săptămîni, în mod regulat, or petuniile consumă foarte mult, iar din cauza volumului limitat de pămînt din ghiveci, substanțele nutritive se epuizează foarte repede. Cel mai bine e să administrați îngrășămînt la fiecare udare: la un litru de apă se adaugă un gram de îngrășămînt.

Taur În perioada următoare, veţi fi cam dezorientaţi în ceea ce priveşte situaţia profesională. Mai bine ar fi să vă concentraţi asupra serviciului actual, pentru că aşa aveţi mai multe şanse să evoluaţi. Gemeni Veţi fi foarte creativi şi spontani în relaţia de cuplu. Partenerii de viaţă se vor bucura de multe surprize. Din păcate, aceasta va avea efecte negative asupra planului profesional.

Leu Multe discuţii legate de bani vor transforma săptămîna într-o negociere dură. Proiectele voastre pot da rezultate foarte bune, dar va fi nevoie să luptaţi mult pentru ele.

Pentru a proteja plantele de păduchi, se recomandă procurarea în magazinele speciale a unor bețișoare care se înfing în pămînt și elimină treptat substanțe active împotriva dăunătorilor. Știați că un adaos de ceai din coji de banane pentru florile de cameră le-ar putea prelungi semnificativ perioada de înflorire? Pentru prepararea soluției recomandate luăm 2-3 coji de banane, le mărunțim. Peste acestea turnăm un litru de apă clocotită. Ceaiul se lasă la loc umbrit și răcoros timp de trei zile, după care cu infuzia dizolvată cu apă simplă în proporție de 1:5 se udă florile.

Reglează nivelul colesterolului. O cură cu seminţe de dovleac previne infarctul miocardic şi ajută la refacerea muşchiului cardiac. Se vor consuma zilnic 80-90 de seminţe crude, timp de o lună. Aceste seminţe ajută şi la eliminarea paraziţilor intestinali, reglează nivelul colesterolului, desfundă venele, tratează afecţiunile epidermei, constipaţia, stimulează activitatea rinichilor. Pentru a observa beneficiile, consumaţi la micul dejun 20-30 de seminţe crude în fiecare zi. Combat insomnia. Dacă vă confruntaţi cu aceste probleme, preparaţi ceai dintr-o lingură cu seminţe nedecojite şi pisate şi 250 ml de apă. După ce fierbe timp de cinci minute, infuzia se lasă la răcit şi se îndulceşte cu o linguriţă cu miere. Se bea cu 30 de minute înainte de culcare, timp de 14 seri. Calmează neplăcerile date de gută. Pentru calmarea durerilor de gută este recomandat renumitul „lapte de seminţe de bostan”, tratament ce şi-a dovedit eficienţa în timp. Puneţi două linguri cu seminţe decojite într-un pahar cu apă caldă şi lăsaţi peste noapte să se umfle. Dimineaţa, aceste seminţe se dau prin maşina de tocat miez de nucă, apoi se combină cu apa în care au stat toată noaptea, pînă se obţine o pastă omogenă. Acest produs se consumă pe parcursul întregii zile, timp de 15 zile. Pe perioada curei se va renunţa la alcool, tutun, sare şi condimente în exces. De folos prostatei. Seminţele de dovleac sînt indicate şi în tratarea afecţiunilor prostatei. Un leac foarte eficient se prepară din două linguri cu seminţe în coajă, ce se macină în maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert în 250 ml de apă, timp de 15 minute. Se beau două-trei căni pe zi, pînă la atenuarea simptomelor. Seminţele de dovleac trebuie consumate cu moderaţie, deoarece 100 de grame conţin 52 de calorii.

Calendar creștin-ortodox 26 martie – 1 aprilie

Luni Sf. Irh. Nichifor; Sf. Mucenici Alexandru, Cristina. Marţi Cuv. Benedict; Sf. Irh. Teognost; Sf. Rostislav. Miercuri Sf. Mucenici Agapie, Alexandru, Nicandru, Dionisie. Joi Sf. Mc. Sabin; Sf. Irh. Serapion. Vineri Cuv. Alexie, Omul lui Dumnezeu; Cuv. Macarie; Sf. Mc. Marin; Sf. Irh. Gurie. Sîmbătă Sîmbăta Acatistului. Sf. Irh. Chiril; Sf. Mc. Dimitrie. Duminică Duminica V. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mucenici Hrisant, Daria, Claudiu, Ilaria; Cuv. Vasa.

Berbec În centrul atenţiei va fi dragostea. Grijile financiare vor trece pe planul al doilea. Nici profesia nu vă va stresa prea mult. Să fiţi atenţi însă la relaţiile cu prietenii.

Rac Veţi fi nevoiţi să învăţaţi să comunicaţi mai bine cu partenerul de cuplu. Atentie şi la serviciu - o vorbă scăpată fără judecată vă poate face necazuri.

În împărăţia florilor cu Tatiana Fotea

Florile vesele de primăvară crează o atmosferă de optimism. Astăzi vă propun să luați cunoștință de una dintre acestea – Petunia. În ultimul timp, petuniile au cucerit grădinile și terasele. Soiurile noi impresionează prin florile mai mici și mai rezistente, dar și prin forța uimitoare de a înflori. Soare din belșug, apă și îngrășămînt – de acestea au nevoie din plin petuniile. Astfel, vor avea o înflorire de lungă durată. De notat că în fiecare an apar pe piață nenumărate soiuri noi de petunii. Acestea se împart în: petunii atîrnătoare și drepte; petunii cu flori mari, medii și mici. Cele mai cunoscute sînt: ”Surfinia”, care face parte din soiurile petuniilor atîrnătoare. Cu ajutorul ei se pot amenaja cascade florale de 1 metru lungime. ”Conchita” - face flori mai mici decît ”Sulfinia” și mai rezistente la intemperii. Este un soi ce abundă în flori mărunte un sezon întreg. ”Crackling Fire” - e o plantă clasică de balcon ce bucură ochiul cu flori de un portocaliu strălucitor, cu dungi galbene, fine ce conturează în totalitate o formă bogată și revărsată. ”Double Blue Vein” -

Horoscop | 26 martie – 1aprilie

Fecioara Faceţi multe eforturi în această perioadă pentru a vă remarca profesional. Veţi avea spor în tot ce întreprindindeţi, cu condiţia să vă faceţi un program de lucru eficient. Balanţa Vă veţi concentra foarte mult asupra familiei în zilele următoare. Vor apărea multe cheltuieli legate de casă, dar veţi reuşi să vă descurcaţi onorabil. Scorpion Profesia va fi pe primul plan. Va fi mult de muncă, dar, dacă treceţi de acest hop, veţi avea şi avantaje financiare. Relaţia cu partenerul va fi excelentă, plină de surprize plăcute. Săgetător Urmează o săptămînă favorabilă dialogului. Veţi fi extrem de convingători, aşa că sînt toate şansele să fiţi multumiţi de rezultate. În profesie, veţi avea ocazia să încercaţi ceva nou. Capricorn Săptămîna se va caracteriza printr-o lipsă totală de racordare la tot ceea ce se întîmplă în jur. Veţi întîrzia mult, nu veţi respecta termenele ce vi se impun, veţi uita multe lucruri importante. Vărsător Urmează o săptămînă plină de stres, în care vi se vor contesta anumite realizări şi veţi fi nevoiţi să luaţi unele lucruri de la capăt. Nici domeniul amoros nu este scutit de probleme. Peşti Aveţi în faţă o săptămînă reuşită în ceea ce priveşte negocierile de orice fel. Veţi şti să vă impuneţi ideile fără să creaţi invidie în jur, iar succesele de acum vor avea consecinţe pe termen lung.

Prognoza meteo | 26 martie – 1 aprilie 26 martie: noaptea - +8° (cer noros, ploaie slabă); ziua - + 6° (cer noros, ploaie slabă). 27 martie: noaptea - -1° (cer noros); ziua - +12° (cer noros, ploaie slabă). 28 martie: noaptea - +3° (cer noros, ploaie slabă); ziua - +16° (cer noros, ploaie slabă). 29 martie: noaptea - +6° (cer noros, ploaie slabă); ziua - +14° (cer noros, ploaie slabă). 30 martie: noaptea - +3° (cer noros, ploaie slabă); ziua - +12° (cer noros, ploaie slabă). 31 martie: noaptea – 0° (cer noros, ninsoare slabă); ziua - +11° (cer noros, ploaie slabă). 1 aprilie: noaptea - +1° (cer noros, zăpadă slabă); ziua - +13° (cer noros, zăpadă slabă).

Bancuri Şeful, enervat, îi spune într-o zi angajatului: - Faci totul atît de încet! Gîndeşti încet, scrii încet, vorbeşti încet, te mişti încet! Faci vreun lucru repede? - Da, obosesc repede. Ploaie de stele. Soacra şi ginerele îşi pun cîte o dorinţă. Ginerele a fost mai rapid, soacra… n-a mai apucat.

Fotografia săptămînii | Explicaţie pentru ungheneni. Ferice că avem Calea ferată!

Voronin: Igoraș, am auzit că votezi pentru Timofti! Dodon: Vladimir Nicolaevici, cum să-l votez pe Timofti dacă… n-a trecut testul statalității. Voronin: Hai las-o mai moale, Filat deja mi-a spus că are 34 de voturi. Dodon: Ba are 31 de voturi! Voronin: Asta s-o crezi tu. Filat, spre deosebire de tine, știe să numere...

Expresul NR 217  
Expresul NR 217  

Cu ochii pe şcoli Știri expres Pictorul nisporenean, Ion Cârchelan, şi-a vernisat o expoziţie în Franţa, în oraşul Saint-Amand Montrond. Eve...

Advertisement