Page 1

Doar cu 7 lei pe lună Vei avea în fiecare săptămînă cele mai proaspete ştiri, reportaje, interviuri, cele mai utile sfaturi, reţete culinare, cele mai haioase bancuri. Nu vor lipsi programele TV şi Horoscopul. Abonează-te la EXPRESUL şi te vei convinge: e ziarul de care ai nevoie.

Hotelul „Vila Verde” vă așteaptă zilnic cu ușile deschise Servicii de calitate, prețuri accesibile (400 lei/zi) Adresa: or. Ungheni, str. Națională, 5 Telefoane: (0236) 23399, 23535, 060400900

Indice de abonare: 21945. Abonamentele pot fi perfectate la orice oficiu poştal din raioanele Ungheni şi Nisporeni.

Expresul Vineri, 9 decembrie 2011 | Anul IV, NR 48 (203)

Ziarul de care ai nevoie | Apare în raioanele Ungheni şi Nisporeni

Au sărbătorit un eveniment unic, la care nici nu îndrăzneau să viseze acum cîţiva ani În istoria sa de aproape o sută de ani, Novaia Nicolaevca nu a avut parte niciodată de atîtea evenimente frumoase şi clipe de bucurie ca în toamna anului curent. Punctul culminant l-a constituit ziua de 4 decembrie, cînd tot satul – de la mic la mare – a ieşit să sărbătorească un eveniment unic, la care nici nu îndrăzneau să viseze acum cîţiva ani. Într-o atmosferă absolut impresionantă, la Novaia Nicolaevca a fost sfinţit un loc de agrement pentru tineri şi copii. „Cred că acesta va deveni locul central pentru noi, aici se vor aduna tinerii, se vor ocupa cu sportul. Aici se vor aduna copiii să se joace. E cel mai bun lucru care a putut fi făcut”, a declarat Victor Landa, locuitor al satului. Timp de mai bine de o lună, s-a muncit încontinuu. Nimeni nu s-a socotit cu timpul liber, cu propriile nevoi. Entuziasmul a fost mare. Iar iniţiativa i-a aparţinut Inei Landa-Şumeico, colega noastră de la „Expresul”. „Sînt locuitoare a acestui sat, cresc un copil aici şi îmi doresc ca feciorul meu să aibă un viitor frumos, să aibă unde-şi petrece

PP Expresul Publicaţie de informaţii, analiză şi opinii Editor: SC Miraza SRL IDNO: 1003609009231 Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Redactor: Dumitru Mititelu Secretar de redacţie: Vitalie Harea Reporteri: Natalia Chiosa, Ina Landa Contabil-şef: Angela Covaliov Manager vînzări: Ina Landa Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Comanda 184. Tiraj: 2050 ex. Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: (236) 28575, 23742 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com

Ziua de azi Exact cu 18 ani în urmă, la Tiraspol este anunţată sentința aşa-numitului „tribunal al poporului transnistrean” în procesul „grupului Ilaşcu”. Ilie Ilaşcu este condamnat la moarte, iar ceilalţi membri - la închisoare între 2 şi 15 ani. După nouă ani de detenţie şi izolare, în mai 2001, Ilie Ilaşcu este eliberat din închisoare.

Nisporeniul a intrat în pregătiri pentru sărbătorile de iarnă Pe 7 decembrie, directorii caselor de cultură şi conducătorii colectivelor artistice model din raionul Nisporeni au fost convocaţi la un seminar, unde li s-a vorbit despre desfăşurarea ediţiei ordinare a Festivalului obiceiurilor de iarnă „V-am ura, v-am tot ura!”. La Nisporeni, primele colinde şi urături se vor auzi pe 23 decembrie, începînd cu ora 9.00, în incinta casei raionale de cultură. De va ninge, de va ploua, festivalul va avea loc. Potrivit şefei Secţiei Cultură, Aurelia Andronachi, data organizării acestuia nu a fost aleasă întîmplător. E în ajunul Crăciunului, sărbătoare marcată de mulţi nisporeneni, în ultimii ani, pe 25 decembrie. „La festival vor participa formaţii etnofolclorice şi artişti amatori din căminele culturale din întreg raionul”, a accentuat dînsa. Or, printre obiectivele acestui festival se numără: renaşterea şi promovarea folclorului, păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă, scoaterea din anonimat a unor noi variante de colinde şi urături din localităţile raionului. „V-am ura, v-am tot ura!”, festivalul obiceiurilor de iarnă de la Nisporeni, se desfăşoară de ani şi ani, astfel că, la ora actuală, nimeni deja nu poate spune cu exactitate cînd a avut loc prima ediţie. Cert e faptul că este perpetuat din an în an, pentru a îmbogăţi repertoriul formaţiilor artistice de amatori cu noi creaţii autentice despre sărbătorile de iarnă. (Natalia Chiosa)

Ungheneancă premiată la un concurs internaţional timpul. În plus, şi noi să avem unde ne aduna în zilele de odihnă. De aceea am şi iniţiat acest proiect”, ni s-a destăinuit dînsa, menţionînd, totodată, că e foarte mîndră de ceea ce a reuşit, împreună cu consătenii săi. Cu mai bine de două luni în urmă, un grup de iniţiativă, în frunte cu Ina Landa, a aplicat la Fundaţia Comunitară Ungheni, pentru a obţine un grant în vederea realizării unui proiect îndrăzneţ – „Amenajarea unui loc de agrement în satul Novaia Nicolaevca”. Costul total al acestuia a fost de 21550 lei, dintre

care Fundaţia Comunitară a oferit 5000 lei, primăria – 4190 lei, iar comunitatea a venit cu o contribuţie de peste 10 mii de lei. Şi directorul executiv al Fundaţiei Comunitare, Valeriu Botnari, şi primarul comunei Mănoileşti, Grigore Popa, s-au declarat impresionaţi de cele realizate la Nicolaevca, asigurîndu-i pe oameni că îi vor susţine şi în continuare. „Din cele patru sate ale comunei, Novaia Nicolaevca este un exemplu”, a declarat primarul, dînd asigurări că anume acest sat va fi primul din comună unde va fi construit

un apeduct. Şi Valeriu Botnari a dat aisgurări că Fundaţia Comunitară va susţine, cu siguranţă, şi alte proiecte ale grupului de iniţiativă de aici. Iar planurile tinerilor sînt mari: vor să amenajeze un foişor, o estradă de vară, să construiască nişte tobogane pentru copii. „Cred că acest eveniment va intra în istoria localităţii. Deşi e un sat mic, cu doar 200 de locuitori, se simte dragostea oamenilor pentru a face lucruri bune”, a remarcat şi părintele Andrei Ursoi, care a sfinţit cele realizate de locuitorii din Nicolaevca.

Ştiri de pe Expresul.com Centura de ocolire a oraşului Ungheni a devenit o certitudine Pe 6 decembrie, prim-ministrul Vlad Filat a contrasemnat un acord de finanţare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în valoare totală de 16,2 milioane de euro, bani ce vor fi utilizaţi pentru lucrările de reabilitare a segmentului de drum, numit „Centura de ocolire a oraşului Ungheni”. Potrivit premierului, lucrările sînt planificate să demareze anul viitor. Reamintim că vor fi reabilitaţi 7 kilometri, iar acest sector este parte a drumului Chişinău-Ungheni-Sculeni.

Bune pentru sănătate, rele – pentru… buzunar Medicamentele antivirale şi produsele alimentare de post sînt la mare căutare în Nisporeni, anunţă postul de televiziune local “Albasat”. Odată cu lăsarea frigului, s-a înteţit numărul cazurilor de viroze, astfel că oamenii aleargă repejor la farmacii, pentru a-şi lua medicamentele necesare. Nu uită însă de legume, bogate în vitamine, dar şi foarte solicitate în această perioadă a postului Crăciunului. Un singur lucru îi nelinişteşte: şi medicamentele, şi produsele alimentare sînt cam scumpe şi bat rău de tot la buzunar.

Jurnalista Olga Ceaglei de la Centrul de Investigatii Jurnalistice se numără printre cei trei premianţii ai unui important concurs pentru jurnaliştii de investigaţie al Fundaţiei Reporterilor din Polonia, organizat în colaborare cu Ministerul polonez de Externe în cadrul Parteneriatului Estic - anunţau, cu mîndrie, zilele trecute, instituţiile media din Republica Moldova. Ceea ce nu au spus este faptul că Olga vine din Ungheni şi este absolventă a unui liceu prestigios din acest oraş – „Gheorghe Asachi”. La concursul cu pricina au participat 840 de jurnalişti. Dintre aceştia au fost selectaţi 12 finalişti care au fost invitaţi în Polonia. Doar trei au fost premiati. Premiul Mare i-a revenit unui jurnalist din Ucraina, Serghei Leşcenko. Celelalte două premii speciale s-au îndreptat către Olga Ceaglei din R.Moldova şi Bahar Neimatova din Georgia. Ceremonia de premiere a avut loc pe 29 noiembrie, la Varşovia, în cadrul “Open Society Forum”. Olga Ceaglei a participat la concurs cu ancheta reportericească „Ucigaşii de îngeri. Demnitar UE, printre clienţii unei reţele de pedofilie”, realizată în parteneriat cu Andrei Aştefănesei de la „Ziarul de Iaşi”, şi publicată la sfîrşitul verii. În octombrie, investigaţia respectivă a fost premiată şi de „Freedom House” România, în cadrul ediţiei a II-a a Programului „Supporting Investigative Journalism”, dedicat jurnaliştilor din România şi Moldova. Modestă din fire, Olga a lăsat un mesaj pe contul său de facebook: „Întotdeauna este loc petnru mai bine. 10% este talent, restul e muncă. Aş prefera să fie apreciat, în cazul dat, restul de 90%”. (Lucia Bacalu)

Împotriva violenței în bază de gen

Cheia succesului Tău!

Noroc de campanile mondiale, care îi mai impun pe moldoveni să organizeze diverse acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice asupra unui adevărat flagel: violenţa. Săptămîna trecută, la Ungheni a avut loc seminarul „De la pace în casă, spre pace în lume”, care face parte din Campania mondială „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” şi la care s-a discutat, în mod special despre mecanismele de prevenire a violenței în familie şi implicarea în acest proces a tuturor factorilor decizionali.

ÎMPRUMUTURI 23% -24% anual

DEPUNERI DE ECONOMII 15% -18 % anual str. Naţională 10, or. Ungheni, tel/fax + 373 236 23550


2 Expresul

Serviciul Grăniceri al R. Moldova va fi transformat în Poliţia de Frontieră. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, pe 6 decembrie, de Guvern. În nota informativă a acestei decizii se menționează că, deși va face parte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră va beneficia de autonomie în procesul de luare a deciziilor. Dacă va fi aprobată de Parlament, legea urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2012. (Arena.md)

Eveniment

Vineri, 9 decembrie

“Struguraş” de poamă aleasă – un dar divin, oferit cu 65 de ani în urmă Răsună buciumul. În calendar – anul 1946. Şi s-au bucurat atunci unghenenii că au scăpat de război, că li s-au întors acasă feciorii şi taţii. De mare bucurie, au început să cînte – care la ce ştia: la fluiere, tobe, cobză. S-au adunat toţi laolaltă şi au format un ansamblu... Lucia Bacalu Aşa a început, potrivit angajaţilor Palatului culturii din Ungheni, istoria ansamblului de cîntece şi dansuri populare „Struguraş”, unul dintre cele mai vechi colective artisitce de amatori din Republica Moldova. Pe 4 decembrie, într-o atmosferă festivă, în prezenţa a circa 700 de spectatori, printre care numeroase oficialităţi, „Struguraşul” şi-a sărbătorit aniversarea a 65-a de la fondare. Împreună, au răsfoit, filă cu filă, istoria acestei formaţii, devenite deja legendă. La început, a fost o armonică, o vioară, o chitară şi o tobă... Apoi, au venit, unul

cîte unul, muzicanţii – tineri, talentaţi, entuziaşti. Au colindat fosta Uniune Sovietică în lung şi-n lat. În primii ani de activitate, au fost susţinute peste 500 de concerte. Zeci de premii importante au fost adunate de-a lungul anilor în palmaresul ansamblului, acesta devenind unul cu adevărat de aur. Iată doar cîteva dintre ele: Anul 1967. „Struguraşul” obţine medalia de aur şi diploma de gradul I la un festival de creaţie populară din Uniunea Sovietică. Anul 1977 – medalia de aur şi diploma de gradul I la Festivalul republican de creaţie populară.

Viitorul sună bine pentru Ungheni Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Ungheni, document ce „va încuraja și va contribui la asigurarea unei dezvoltări coerente și continue a raionului”, vizează o perioadă de opt ani. Pentru ca Strategia să fie cît mai viabilă şi mai realistă, a avut loc, săptămîna trecută, şi o discuţie publică. Eudochia Viziru, şefa Direcţiei economie şi reforme, a prezentat în faţa audienţei cele șase priorități de bază ale Strategiei, a conturat viziunea strategică pentru anul 2020: transformarea raionului Ungheni într-un pol de creștere durabilă, într-un centru regional modern al oportunităților, în care cetățenii să muncească și să trăiască decent, să aibă acces și condiții adecvate pentru educație și studii, să beneficieze de servicii sociale, de sănătate și cultură de calitate, cu o comunitate de afaceri dinamică și competitivă, cu autorități locale responsabile, deschise și cu cetățeni activi. ”Ne dăm bine seama că nu există astăzi resursele financiare necesare pentru toate proiectele prevăzute în Strategie. Pe de altă parte, realizarea lor nu ar trebui să depindă doar de bugetul de stat sau cel raional”, a declarat pentru „Expresul” preşedintele raionului, Iurie Toma. Dînsul a accentuat că acest plan strategic va fi „ca un punct de orientare pentru actualii primari, iar cei care vor veni ulterior vor trebui doar să continue activităţile începute”. Potrivit preşedintelui, în elaborarea Strategiei s-a încercat o „regionalizare”, astfel că acţiunile incluse sînt prevăzute pentru 4-5 primării. „Numai aşa, sînt sigur, vom găsi și surse financiare, și investitori, iar impactul va fi mai mare”, a spus dînsul. „Este bine că elaborăm Strategia respectivă pe un termen de opt ani, căci foarte multe programe naționale, foarte multe strategii pe domenii sînt planificate tot pentru această perioadă. Noi nu putem să ne dezvoltăm separat de întreaga țară”, a ţinut să sublinieze Iulia Pancu, vicepreşedinte al raionului responsabil de dezvoltarea economică. Potrivit dînsei, toate domenile sînt importante, dar, totuşi, cel economic trebuie să fie prioritar. „Trebuie, mai întîi de toate, să valorificăm eficient sursele bugetare. În al doilea rînd, să nu uităm de amplasarea geografică a raionului, care ne favorizează. Vecinătatea cu Uniunea Europeană trebuie să ne aducă doar beneficii, să obţinem cît mai multe finanţări de la organismele europene. Or, banii planificați în bugetul de stat – trebuie să fie clar din start – nu sînt suficienți”, a punctat şi Iulia Pancu. Ina Landa

Anul 1991 – diploma de laureat al festivalului internaţional din China. Anul 1994 – coroana de aur la concursul internaţional de folclor din Iugoslavia. Şi lista poate continua. „Struguraşul” din Ungheni a dus faima cîntecului şi dansului popular moldovenesc departe în lume: din Siberia pînă-n China, din Egipt pînă în Grecia, din Coreea de Sud pînă-n Irak. Sute de deplasări, dute de concerte pe scenele din întreaga lume. Nu întîmplător ansamblul a devenit cartea de vizită a Ungheniului, mîndria Ungheniului, iar cei ce au contribuit la dezvoltarea şi prosperarea lui sînt foarte mulţi, printre care: Gheorghe Sasu, fondatorul ansamblului şi dirijor timp de 21 de ani, Nicolae Arseni, Vasile Panainte, Constantin Alcaz – şi ei dirijori foarte talentaţi. Primul core-

Fotografie: odnoklassniki.ru

graf al ansamblului s-a numit Eugenia Semionova, după care au urmat Vasile Pincev, Vladimir Pricladov, Nina Pricladova. Dacă am începe să enumerăm instrumentiştii, soliştii ansamblului, dansatorii, nu ne-ar ajunge, cu siguranţă, o pagină de ziar. Sînt foarte, foarte mulţi şi fiecare dintre ei a lăsat cîte o părticică din sufletul lor aici. „Struguraş” de poamă

aleasă, tu ne faci viaţa frumoasă”, a declarat unul dintre moderatorii acelei frumoase sărbători din 4 decembrie, după care, tot el, a punctat: „Poposim la izvoarele folclorului moldovenesc, adevărate perle sfinte cu atîta grijă păstrate şi valorificate în şirul anilor depănaţi”. Ce altceva mai frumos poate fi spus despre activitatea unui colectiv cu adevărat magic?

Un drum mai bun spre Valea Nîrnovei S-a înfăptuit, în sfîrşit, visul de ani de zile al celor aproape 350 de locuitori ai satului Valea Nîrnovei din raionul Nisporeni. Drumul de acces spre sat, cu o lungime de circa un kilometru, a fost reparat. Acum, e un drum frumos, în variantă albă, care bucură inima şi ochii sătenilor, dar şi ai conducătorilor auto. Potrivit lui Savelie Tipa, şeful Secţiei construcţii şi dezvoltare a teritoriului Nisporeni, lucrările de reparaţie au durat aproximativ o lună, fiind cheltuiţi în acest scop 300 mii de lei, alocaţi din bugetul de stat. Pe lungimea acestei porţiuni de drum sînt construite circa 80 de case. Nu se ştie cu exactitate cînd a fost reparat ultima dată drumul respectiv. Pentru a fi cîtuşi de puţin practicabil, oamenii din partea locului aduceau aici tot ce aveau ca să-l niveleze. Acum, a fost nivelat de specialişti. Satul Valea Nîrnovei face parte din comuna Ciuteşti şi este situat la o distanţă de 12 kilometri de Nisporeni. (Natalia Chiosa)

Marea Unire, sărbătorită şi la Nisporeni, şi la Ungheni Ziua de 1 decembrie, care marchează Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia, fiind cunoscută de ani buni ca Ziua Naţională a României, nu a trecut neobservată în regiunea de vest a Republicii Moldova. LA NISPORENI, fiecare a sărbătorit cum a putut. Declaraţia îi aparţine fostului vicepreşedinte al raionului, Valeriu Mariniuc, preşedintele organizaţiei teritoriale a Partidului Popular Creştin Democrat. De dragă dimineaţă, au venit la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul oraşului Nisporeni, pe rînd, la ore diferite, şi creştin-democraţi, şi liberali, şi liberal-democraţi. Au venit însă şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Nu au fost auzite discursuri. Oamenii au depus în linişte flori. Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în toate instituţiile preuniversitare din raionul Nisporeni. Potrivit Alexandrei Lungu, director general adjunct al Direcţiei Generale de Educaţie Nis-

poreni, au fost date recomandări ca, în această zi, să se desfăşoare diverse mese rotunde, seminare instructive, lecţii istorice cu elevii, pentru ca aceştia să fie informaţi despre Marea Unire din 1918. Dînsa a mai spus că organizarea unor astfel de acţiuni a devenit deja o tradiţie la Nisporeni, iar scopul lor este de a promova ideile naţionale în tot spaţiul românesc. LA UNGHENI, s-a dansat Hora Unirii. Cîteva zeci de tineri liberali, susţinuţi de colegii lor mai în vîrstă, s-au prins în dans în preajma Troiţei Martirilor Neamului, dar nu înainte de a asculta cîteva discursuri despre istoricul acestei zile, despre Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, despre românism. ”Ne-am adunat aici pentru a

promova o sărbătoare a noastră, românească, pentru a promova tricolorul, limba şi naţiunea română”, a accentuat Artur Botnaru, elev la Liceul “Gheorghe Asachi” din Ungheni, prim-vicepreşedinte al organizaţiei de tineret al Partidului Liberal, după care a punctat: ”Toţi cei care s-au identificat moldoveni de etnie română au binevoit să vină aici”. Au binevoit să vină

În căutarea Dealului Bălăneşti Republica Moldova nu are munţi. Are dealuri. Iar cel mai înalt punct se află în Bălăneşti, un sat pe a cărui şcoală mai scrie, cu litere chirilice: “Cartea - izvorul cunoştinţelor”. Oamenii îi zic „Chiscul lui Miron” şi sînt obişnuiţi cu turiştii străini care, vara, stau zile în şir în pădurea verde şi răcoritoare din preajmă. În internet găseşti ceva informaţie despre acest loc turistic, dar numai dacă ştii ce cauţi. Bine că mai facem geografie la şcoală şi aflăm că cel mai înalt punct din Moldova are 429 metri şi se află undeva în raionul Nisporeni… În rest, nici un ghid turistic sau măcar un semn pe marginea drumului, ce ar indica unde se află Dealul

Fotografie: vacante.md

Bălăneşti. Nici în vîrful dealului, de unde se deschide o privelişte de basm, nu vezi vreo plăcuţă, oricît de mică, ce ţi-ar spune că te afli pe cel mai înalt deal din Moldova. Ia şi ghiceşte, dacă te duce capul! Unii ar spune că este un chiţibuş, un detaliu care nu ne schimbă viaţa. Aşa e. Dar, deoarece la noi în ţară pro-

iectele mari eşuează, de ce să nu pornim de la detalii, cum ar fi: panourile informative şi indicatoarele pentru turişti, făcîndu-le astfel viaţa mai uşoară celor care vor să-şi redescopere ţara şi să nu-şi limiteze interesul doar la Orheiul Vechi şi cramele de la Cricova? Ion Macovei (Timpul.md)

însă foarte puţini. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat aproximativ 50 de persoane, în majoritate tineri. Au fost depuse flori la Crucea Martirilor Neamului, apoi şi la bustul lui Mihai Eminescu. “Dacă ar fi fost Mihai Eminescu în fruntea ţării, cine ştie cum ne era acum ţara”, a făcut o remarcă Artur Botnaru. (Natalia Chiosa)

Au venit, au dansat și au cîștigat Ansamblul de dans modern ”Mega Dance” de la Palatul Culturii din Ungheni a dat lovitura. Deşi are doar trei ani de activitate, a obţinut, chiar zilele trecute, mai multe premii la concursul de dansuri moderne ”Raiting de toamnă”, organizat la Chișinău de Federația de dans modern și de estradă din Moldova. ”Dansatorii noștri au fost la înălţime în toate categoriile de vîrstă și în toate genurile de dans, astfel că am adus acasă cinci diplome de gradul I și una de gradul II. Este un rezultat foarte bun”, a declarat pentru „Expresul” Liubov Bereghici, conducătoarea ansamblului. Ansamblul ”Mega Dance” a fost reprezentat la concurs de 23 de dansatori cu vîrsta cuprinsă între 5 și 16 ani, care au avut evoluții solo, duet și în grup. În prezent, ”Mega Dance” se pregătește pentru Campionatul național de dans modern, care se va desfășura pe 17 decembrie. Cîştigătorii vor participa ulterior la Campionatul mondial de dans modern din 25-29 mai 2012, ce va avea loc în Marea Britanie. De notat că ansamblul ”Mega Dance” este, de un an, membru al Federației de dans modern și estradă din Moldova. (Ina Landa)


Opinii

Prim-ministrul Vlad Filat s-a arătat nemulČ›umit de practica vicioasă a angajatorilor, care solicită experienČ›Äƒ de la proaspeČ›ii absolvenČ›i. „Cum poate un tĂŽnăr să obĹŁină experienČ›Äƒ, dacă nu poate să se angajeze? După asta ne ĂŽntrebăm de ce pleacă tinerii din Č›arăâ€?, a spust Filat. DĂŽnsul a solicitat ministerelor responsabile să analizeze cadrul legal existent, să vină cu modiďŹ cări ce ar prevedea “reglementări Č™i sancČ›iuni stricteâ€? pentru cei ce refuză să angajeze tineri. (Unimedia.md)

3 Expresul Vineri, 9 decembrie

Zona Economică Liberă „Ungheni-Businessâ€? – printre cele mai bune Č˜tiri din Primăria Ungheni Ministerul Economiei Ĺ&#x;i ComerĹŁului a dat publicitÄƒĹŁii Raportul privind activitatea zonelor economice libere ale Republicii Moldova pe 9 luni ale anului 2011. Care este situaĹŁia? Se vede foarte clar ĂŽn cele două diagrame alăturate. Volumul total de investiČ›ii de la ĂŽnceputul activitÄƒČ›ii zonelor economice libere mil. dolari SUA

Volumul vĂŽnzărilor nete ale producČ›iei industriale ale rezidenČ›ilor zonelor economice libere pentru primele 9 luni ale anului 2011 mil. lei

La ora actuală, Zona Economică Liberă “Ungheni-Businessâ€? numără 37 de rezidenĹŁi din România, Italia, Rusia, Olanda, Turcia, Cipru, Ucraina etc., iar genurile de activitate sĂŽnt dintre cele mai diverse: de la fabricarea covoarelor Ĺ&#x;i a mobilei, pĂŽnă la sortarea, marcarea Ĺ&#x;i ambalarea pastelor făinoase.

Un model pentru tot raionul Recent, ĂŽn incinta grădiniĹŁei „Licuriciâ€? din MănoileĹ&#x;ti, s-a desfăĹ&#x;urat seminarul raional la educaĹŁia civică cu genericul: „Plaiul meu – colĹŁ de rai, graiul meu – vers de naiâ€?, planiďŹ cat de DirecĹŁia Raională ĂŽnvÄƒĹŁÄƒmĂŽnt, Tineret Ĺ&#x;i Sport Ungheni. Au participat circa 50 de cadre didactice din ĂŽntreg raionul. Acest seminar a fost benefic atĂŽt pentru cadrele didactice, cĂŽt Ĺ&#x;i pentru copii, deoarece obiectivul principal al educaĹŁiei civice este formarea cetÄƒĹŁeanului de mĂŽine, liber, activ Ĺ&#x;i responsabil, capabil să-Ĺ&#x;i iubească, să-Ĺ&#x;i apere ĹŁara Ĺ&#x;i să participe la

prosperarea ei. Societatea are nevoie de buni cetÄƒĹŁeni. Printre cele mai solicitate activitÄƒĹŁi programate ĂŽn cadrul seminarului au fost metodele interactive combinate cu cele tradiĹŁionale, care au trezit curiozitatea copiilor, i-au făcut să anali-

zeze, să argumenteze, să găsească soluĹŁii, să aibă răbdare cu colegii, să lucreze ĂŽn echipă. De notat că educatorii din această instituĹŁie stăpĂŽnesc metodele Ĺ&#x;i le aplică sistematic. Interesant a decurs Ĺ&#x;i lucrul cu educatorii ĂŽn ateliere, genericul fiind: „Strategii didactice, metode interactive, tehnologii utilizate ĂŽn cadrul activitÄƒĹŁilorâ€?, la care am participat ca formator, ĂŽmpreună cu colega mea, Ecaterina RostroĹ&#x;an. ĂŽn pofida faptului că grădiniĹŁa Ĺ&#x;i-a redeschis uĹ&#x;ile doar de doi ani, calitatea mediului educaĹŁional, a activitÄƒĹŁii

manageriale Ĺ&#x;i a cadrelor didactice este de neĂŽntrecut ĂŽn raion. Toate acestea se datorează colaborării fructuoase cu responsabilii de educaĹŁia preĹ&#x;colară de la DirecĹŁia ĂŽnvÄƒĹŁÄƒmĂŽnt din Ungheni, Viorica Cotici Ĺ&#x;i Maria Filimon, dar Ĺ&#x;i muncii asidue depuse de managerul instituĹŁiei, Nicoleta Diaconu, de metodista Aglaia Florea, de cadrele didactice Ĺ&#x;i comunitea ĂŽn ĂŽntregime. Nina Grădinaru, metodistă la grădiniĹŁa nr. 9 „SteluĹŁaâ€? din Ungheni, Ĺ&#x;ef centru metodic pentru grupele mari Ĺ&#x;i pregătitoare

există, de exemplu, un monument al deportaĹŁilor, printre care au fost Ĺ&#x;i mulĹŁi ungheneni. Numai ĂŽn anul 1949, din raion au fost ridicate Ĺ&#x;i duse ĂŽn Siberia peste patru mii de persoane, oameni de care autoritÄƒĹŁile de toate rangurile au uitat aproape complet. Doar la zile comemorative ne scăldăm ĂŽn declaraĹŁii de compasiune Ĺ&#x;i condoleanĹŁe. Oare chiar 12 persoane merită mai multe onoruri decĂŽt cele cĂŽteva mii deportate? La 5 ianuarie 1918, aici, la Gara Ungheni, au fost ĂŽmpuĹ&#x;caĹŁi 12 membri ai primului consiliu (soviet!) Ungheni. Pe atunci, ĹŁara noastră era una independentă, unirea cu România are loc la 27 martie 1918. RămĂŽn neclare multe aspecte: cine i-a ĂŽmpuĹ&#x;cat pe aceĹ&#x;ti 12, de ce Ĺ&#x;i dacă au fost ĂŽmpuĹ&#x;caĹŁi cu adevărat? Monumentul comuniĹ&#x;tilor (apropo, oameni care, prin definiĹŁie, nu le au cu cele sfinte) a fost sfinĹŁit. Paradox total: cum

poate un preot să sfinĹŁească un monument care este legat cu un regim Ĺ&#x;i o ideologie ce a ĂŽnchis biserici, făcĂŽnd din ele săli de sport, depozite sau orice altceva, numai nu casa Domnului? Cum poĹŁi sfinĹŁi un monument ce aminteĹ&#x;te de un regim care a ars icoane, a schilodit slujitorii pristolului?

O privire din afară

Đ?аСад! ĂŽnainte! Where?

Constantin UzdriČ™ costicauzdris@yahoo.com

25 noiembrie 2011, secolul XXI, oraĹ&#x;ul Ungheni. La mai puĹŁin de un kilometru de Uniunea Europeană a fost sfinĹŁit un monument, construit, potrivit consilierului raional PCRM, Valeriu CalmaĹŁui, de către „tineretul comsomolist din Ungheniâ€?. Atunci cĂŽnd am citit titlul acestui articol ĂŽn zia-

CODARE

contra consumului de alcool Psihoterapie, 3VLKDQDOL]ă

Doctor Galina Aparu 6HUYLFLLOLFHQÄ LDWH or. Ungheni, VWU%/ăXWDUXRI

Programare la tel.:079521319

rul „Expresulâ€?, am avut impresia că m-am tĂŽmpit Ĺ&#x;i nu mai pot citi sau că nu pot asimila ceea ce citesc. TrecĂŽnd, totuĹ&#x;i, mai departe, am aflat că, printr-o decizie a Consiliului orăĹ&#x;enesc, Primăria Ungheni a alocat 10 mii pentru reabilitarea monumentului. Mai departe Ĺ&#x;i mai interesant. Citez din ziar: „Nu contează perioada sau semnificaĹŁia acestui monument. Important e că aici au murit oameni, au fost executaĹŁi fără judecată, ceea ce nu este corectâ€?, a accentuat Ĺ&#x;i primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. Potrivit dĂŽnsului, ideea de a renova monumentul este una bună, „cu atĂŽt mai mult că ĂŽn oraĹ&#x;ul Ungheni nu sĂŽnt multe monumente cu o semnificaĹŁie istoricăâ€?. Adevăr vorbeĹ&#x;te gura primarului liberal-democrat: ĂŽn oraĹ&#x;ul Ungheni nu

Apropo: Eudochia Viziru, un mare promotor al dezvoltării turismului ĂŽn regiune, notează, la acelaĹ&#x;i subiect (vezi Expresul.com): „Avem atĂŽtea monumente de restabilit, care, ĂŽntr-adevăr ĹŁin de istoria noastră. Din păcate, pierdem timpul Ĺ&#x;i minĹŁim publicul cu informaĹŁii despre niĹ&#x;te monumente inventate. Cred că lipseĹ&#x;te lista patrimoniului cultural, lista monumentelor istorice, o listă care să fie argumentată de instituĹŁiile abilitate Ĺ&#x;i să fie, ulterior, aprobată de consiliul local.

„Javelin N.Aâ€? S.R.L propune cărbune: - AM (oreĹ&#x;ek) - AS (semecica). Adresa: or. Ungheni, str. Romană 83 (fosta fabrică de pĂŽine). Telefon: 0(236) 22686; Mobil: 079539755.

P

ĂŽncă un pas spre ediďŹ carea monumentului domnitorului Alexandru cel Bun la Ungheni La 1 decembrie, a avut loc Ĺ&#x;edinĹŁa grupului de lucru privind ediďŹ carea monumentului domnitorului Alexandru cel Bun la Ungheni, ďŹ ind invitat Ĺ&#x;i sculptoul Ion Zderciuc, originar din oraĹ&#x;ul Ungheni, autor a numeroase opere de valoare, amplasate atĂŽt la Ungheni, ChiĹ&#x;inău, cĂŽt Ĺ&#x;i ĂŽn străinătate. Domnia sa a prezentat cĂŽteva schiĹŁe, s-a discutat despre dimensiunile viitorului monument, amplasarea acestuia, materialul din care va ďŹ făcut. Primarul Alexandru Ambros a atras atenĹŁia celor prezenĹŁi asupra faptului că e foarte important ca locul amplasării unui astfel de monument să fie selectat cu grijă, ceea ce ar pune ĂŽn valoare sculptura. De notat că iniĹŁiativa edificării, ĂŽn centrul oraĹ&#x;ului Ungheni, a unui monument al domnitorului Alexandru cel Bun a apărut ĂŽn anii 90 ai secolului trecut. Argumentele ce au fost aduse atunci sĂŽnt incontestabile. ĂŽntr-un document datat cu 14 octombrie 1490, se arată că moĹ&#x;ia Ungheniului a aparĹŁinut, cu secole ĂŽn urmă, domnitorului Alexandru cel Bun. Ulterior, aĹ&#x;ezarea a fost donată demnitarilui său, Stoian Procelnicul, urmaĹ&#x;ii căruia au deĹŁinut-o pĂŽnă la mijlocul secolului al XVII-lea. Drept motivaĹŁie a servit Ĺ&#x;i faptul că Alexandru cel Bun a fost un domnitor de seamă al Moldovei ĂŽntre anii 1400-1432, organizĂŽnd ĹŁara din punct de vedere administrativ, aĹ&#x;ezĂŽnd-o pe principii statale temeinice. Pe timpul domniei sale Moldova a trăit cea mai lungă perioadă de pace din epoca medievală. A fost un mare diplomat Ĺ&#x;i adept al propăĹ&#x;irii spirituale a ĹŁÄƒrii. ĂŽn aprilie 2006, Consiliul orăĹ&#x;enesc Ungheni a dat aviz pozitiv edificării monumentului. Nu au fost identificate, ĂŽnsă, sursele financiare necesare. La ora actuală, Primăria mizează pe susĹŁinerea financiară a unor parteneri din România. â€?Consiliul JudeĹŁean IaĹ&#x;i a aprobat, de principiu, susĹŁinerea autoritÄƒĹŁilor din Ungheni ĂŽn vederea edificării monumentului domnitorului Alexandru cel Bun. Urmează să fie stabilit cum va fi acesta, cĂŽt va costa, ca să poată fi luată o decizie finalăâ€?, a subliniat, cu referire la monument, Ion Harea, consilierul preĹ&#x;edintelui Consiliului JudeĹŁean IaĹ&#x;i, Constantin Simirad.

Se apropie ziua cea mare Pregătirile pentru deschiderea grădiniĹŁei „GuguĹŁÄƒâ€?, renovate capital, sĂŽnt ĂŽn toi. La ora actuală, se aranjează mobilierul, se pregătesc materialele didactice. Majoritatea echipamentului este deja contractat. ĂŽn ceea ce priveĹ&#x;te mobilierul, acesta, parĹŁial, va fi achiziĹŁionat ĂŽn cadrul unui proiect comun al Primăriei Ungheni Ĺ&#x;i FISM. Contăm Ĺ&#x;i pe sponsori. A fost deja selectat Ĺ&#x;i personalul grădiniĹŁei. SĂŽnt ĂŽnscriĹ&#x;i ĂŽn liste peste 320 copii, care aĹ&#x;teaptă să păĹ&#x;ească pragul noii instituĹŁii. Primăria planifică deschiderea oficială a grădiniĹŁei „GuguĹŁÄƒâ€? pentru 24 decembrie curent.

StimaĹŁi conducători de instituĹŁii Ĺ&#x;i ĂŽntreprinderi! SĂŽntem ĂŽn preajma celor mai frumoase sărbători - Crăciunul Ĺ&#x;i Anul Nou. Un atribut specific acestor sărbători sĂŽnt pomii ĂŽmpodobiĹŁi cu jucării, ghirlande, luminiĹŁe decorative. Pentru crearea unei atmosfere cu adevărat de sărbătoare, solicităm amenajarea Ĺ&#x;i decorarea edificiilor pe care le aveĹŁi ĂŽn gestiune, a terenurilor adiacente acestora. Numai cu eforturi comune putem ĂŽmbrăca oraĹ&#x;ul ĂŽn straie de sărbătoare. Vă multumim pentru receptivitate.

CitaĹŁie publică Judecătoria Ungheni solicită prezenĹŁa cetÄƒĹŁeanului MoroĹ&#x;anu Grigore, domiciliat ĂŽn satul MirceĹ&#x;ti, raionul Ungheni, ĂŽn calitate de pĂŽrĂŽt ĂŽn cauza civilă ĂŽnaintată de către MoroĹ&#x;anu Tatiana privind desfacerea căsătoriei, care va avea loc la data de 27 decembrie 2011, ora 9.00, biroul 8, Judecătoria Ungheni. Judecător, Maria Malanciuc VĂŽnd teren pentru construcĹŁii la Ungheni (BereĹ&#x;ti). VĂŽnd garaj. Telefon: 068430349


4 Expresul Vineri, 9 decembrie

Apropierea pauzei de prînz sau a orei de finalizare a programului nu va mai fi un pretext pentru a se interzice cumpărătorilor să intre în magazine. Cel puţin aşa arată noile reguli de desfăşurare a comerţului cu amănuntul, aprobate de Guvern pe 6 decembrie. Cu 10 minute înainte de închidere, comercianţii vor trebui să anunţe despre aceasta, iar toţi cumpărătorii prezenţi în sala comercială trebuie deserviţi în modul stabilit, chiar dacă se depăşeşte programul. (Unimedia.md)

Sport Cultură

FC „Costuleni” fără stadion propriu, dar cu multe planuri de viitor De cînd a acces în Diviza Naţională a fotbalului moldovenesc, FC „Costuleni” nu mai joacă la ea acasă, pe stadionul din satul Costuleni, raionul Ungheni. Motivul e simplu: nu există condiţii. Deja de doi ani, unica echipă din regiunea de vest a Republicii Moldova ce evoluează în Divizia naţională a fotbalului moldovenesc, joacă meciurile de acasă în... deplasare, arendînd în acest scop stadionul din Orhei. Lucia Bacalu

Cînd FC „Costuleni” va juca la Costuleni? Iată întrebarea cu care este asaltat patronul clubului, Iurie Chirinciuc. „Îmi doresc și eu foarte mult ca FC “Costuleni” să joace la Costuleni. Dar nu depinde doar de mine să dau un răspuns pozitiv la această întrebare”, este replica dînsului, pe care o găsim pe site-ul moldfootbal.com. Iurie Chirinciuc explică foarte clar cine ar trebui să se îngrijească de amenajarea stadionului: “Autorităţile publice locale, pentru că stadionul le aparţine lor. Eu pot doar să contribui la construcţia acestuia”.

contribuţia lor. Nu s-a întîmplat, din păcate. Nici primăria, nici clubul nu a făcut primul pas în acest sens”, spune Petru Langa. Au existat anumite divergenţe între fostul primar şi patronul clubului, au venit, între timp, noi alegeri, s-au schimbat conducătorii satului… În consecinţă, banii respectivi au fost redirecţionaţi pentru soluţionarea altor probleme din raion.

Jumătate de milion de lei juruiţi pentru stadion

Mai marii fotbalului moldovenesc vor stadion la Ungheni

Potrivit vicepreşedintelui raionului Ungheni, Petru Langa, el şi preşedinte al Federaţiei raionale de fotbal, anul trecut, FC “Costuleni” a solicitat o sumă de bani pentru construirea unui stadion modern la Costuleni, a unui stadion care să corespundă tuturor standardelor. Solicitarea a fost luată în calcul şi consilierii raionali au decis să aloce în acest scop 500 mii de lei. “Aceşti bani urmau să fie oferiţi în cazul în care autorităţile publice locale, de comun cu conducerea clubului, ar fi venit cu

Pe de altă parte, Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) ar fi dispusă să contribuie la construirea unui stadion modern la hotarul cu Uniunea Europeană. „Conducerea FMF ne-a sugerat că un astfel de stadion ar fi binevenit la Ungheni. Dar primul pas trebuie făcut de autorităţile oraşului şi raionului, după care şi Federaţia Moldovenească de Fotbal ar veni cu contribuţia sa de cîteva milioane de lei. Trebuie să demonstrăm doar că ne dorim cu adevărat un stadion modern”, a subliniat Petru Lan-

ga. Iar pentru aceasta e nevoie, din partea autorităţilor publice locale, de cel puţin trei milioane de lei.

Vom avea sau ba stadion la Costuleni? Vicepreşedintele raionului, Petru Langa, a fost tranşant: „Cu certitudine, azi – nu. Şi nici mîine. Dar asta nu înseamnă că nu-l vom avea niciodată”. Primarul de Costuleni, Sorin Gurău, s-a arătat mult mai optimist. „În doi ani, cred că vom avea un stadion modern. E ambiţia preşedintelui FC „Costuleni”, Iurie Chirinciuc, dar şi dorinţa mea, nu doar ca primar, dar şi ca amator de fotbal”, a spus dînsul. La ora actuală, potrivit primarului, se lucrează asupra proiectării, iar din primăvara anului viitor vor începe lucrările de construcţie. „Vom face tot posibilul, împreună cu primăria satului, cu consilierii, pentru ca echipa să evolueze cît mai curînd la Costuleni. Acesta este scopul nostru, este dorința noastră, a supor-

terilor și, nu în ultimul rînd, a echipei”, a declarat şi Iurie Chirinciuc pe site-ul moldfootbal.com.

O bază sportivă la Floreni Preşedintele FC „Costuleni” promite o bază de fotbal la Floreni, un sat din comuna Sculeni. Acolo se vor antrena fotbaliştii, de acolo vor merge la meciurile din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal, Divizia naţională. Investiţiile ce urmează a fi făcute sînt mari, dar merită, pentru că, explică Iurie Chirinciuc, „acolo (raionul Ungheni – nota red.) este baștina mea, acolo sînt oamenii

apropiați sufletului meu și cei care ne vor alături și ne susțin în acest domeniu”. La ora actuală, FC „Costuleni” se află pe ultima poziţie a clasamentului. În retur însă, promite patronul, lucrurile se vor schimba. „Echipa nu este slabă, acum campionatul este altul şi diferenţa între echipe este foarte mică. Dacă nu am fi avut probleme cu arbitrajul şi dacă unii jucători nu ne vindeau meciurile, probabil eram acum printre primele cinci echipe, cum ne-am propus din start. După această pauză de iarnă vom fi acolo unde ne dorim cu toţii”, a declarat dînsul.

Ion Jardan convocat de şase Pasionați de muzică | Rubrică realizată în parteneriat cu Studioul DoReMicii ori la naţionala de tineret “Unul dintre cei mai valorşi jucători ai echipei “CSCA-Rapid”, dar şi unul dintre cei mai de perspectivă jucători de bandă dreapta din Divizia Naţională”, aşa este caracterizat discipolul şcolii de fotbal din Ungheni, Ion Jardan, pe site-ul fcrapid.md.

La cei 21 de ani ai săi, este unul dintre jucătorii de bază ai echipei respective, jucînd în această ediţie 16 meciuri. Este unul dintre golgheterii echipei, deşi în majoritatea meciurilor a jucat pe post de fundaş dreapta. În naţionala de tineret U21 are la activ 6 meciuri convocate. În meciul cu Portugalia de pe stadionul din Rio Maior a purtat banderola de căpitan. Citiţi în continuare un fragment dintr-un interviu acordat de Ion Jardan site-ului fcrapid.md. Acest sezon a început bine pentru tine, ai fost convocat la echipa naţională U21, dar şi la club prinzi regulat unsprezecele de start. La ce te aştepţi mai departe? Mă aştept să progresez în continuare. La moment, vreau să joc cît mai mult. Dacă voi juca meci de meci pentru “CSCA-Rapid”, cu siguranţă voi mai fi convocat la selecţionata de tineret. Acum totul depinde de mine. În campionatul cărei ţări ţi-ai dori să joci? Aş dori să joc într-un campionat mai puternic şi mai bine plătit, nu contează ţara. Îmi place campionatul Angliei, dar e tare dificil să ajungi să joci acolo. Care e echipa şi jucăorul tău preferat? Echipa preferată e Barcelona, dar îmi place şi fotbalul prestat de “Şahtior” Doneţk. Ca jucător îmi place Steven Gerrard.... Ai o deviză în viaţă? Mereu este loc de mai bine. Viaţa e un continuu progres! Ina Landa

Cu privirea sa cochetă l-a cucerit pînă şi pe... Adrian Ursu

Deși are doar cinci anișori, Bianca-Beatricia Popovici de la Grădiniţa „Andrieș” din Ungheni va avea în curînd primul său videoclip, realizat de... cine credeţi? De postul de televiziune „Moldova-1”. Anul 2011 a fost pentru ea unul de afirmare. Da-da, de afirmare! A participat la concursul muzical Ring STAR de la postul de televiziune „Moldova-1”, fiind cea care s-a aflat prima la startul noii „rubrici” - Baby STAR. Ea a fost şi cea mai mică dintre concurenţii din categoria de vîrstă 4-6 ani. Bianca a evoluat în scenă cu piesa „Telefonul”, care a adunat o mulțime de voturi de la telespectatori. Apoi a urmat o altă piesă – „Culorile fermecate”, pe care a interpretat-o în semifinala Baby STAR. Şi iarăși, prin televoting, i-a fost deschisă calea spre etapa finală a concursului. Ungheneanca noastră,

de fiecare dată, a frapat publicul prin ținuta sa scenică și vocea sinceră de copil. În finală, Bianca a venit cu piesa „Nu fi timid”, revenind acasă cu trofeul Baby STAR. La toate etapele concursului, alături de mica steluță, s-a aflat mămica ei, Aliona Popovici, o mare promotoare a muzicii de calitate şi a tinerelor talente. „Acest concurs i-a deschis Biancăi o poartă în lumea muzicii. Astfel, ea a mai primit, pe lîngă trofeu, o invitație la Revelionul Copiilor 2012 de la „Moldova-1”. Tot acest post de televiziune a promis că, în scurt timp, va realiza un videoclip la una

dintre piesele interpretate de Bianca-Beatricia”, ni s-a destăinuit, fericită, mămica.

Iar Bianca... Se consideră o domniță cochetă, adoră cosmeticele și rochițele de culoare roz. Oglinda îi este deja o prietenă fidelă, de care nu se desparte niciodată. Ojele și rujurile mămicăi sînt o mare tentație pentru ea. Ştie că o fetiță trebuie să fie mereu frumoasă şi, mai ales, cînd iese în scenă. Iar scena, pentru Bianca-Beatricia, a devenit deja o obişnuinţă şi poate spune fără pic de ezitare că are o pasiune aparte pentru muzică. Munceşte mult la vîrsta ei, astfel că primele succese nu s-au lăsat prea mult așteptate. Vorbind despre Ring STAR, a remarcat, foarte sinceră: ”Eu am reușit să-mi fac mulți prieteni la acest concurs, dar cel mai mult mi-a plăcut... Adrian Ursu, prezentatorul emisiunii”. Ina Landa

Şi-au demonstrat talentul la o nouă bară de dans Mare bucurie pentru copilaşii ce frecventează cercurile de dans de la Palatul culturii din Ungheni. De acum înainte, ei vor avea condiţii mult mai bune de dezvoltare creativă. Şi asta, datorită Fundaţiei Comunitare din Ungheni, care a finanţat recent un proiect cu un titlu sugestiv: „Lădiţa fermecată”. La 2 decembrie, membrii ansamblului de dans modern „Mega Dance” şi ai ansamblului de dansuri populare „Muguraş” au demonstrat o activitate de master class. Zeci de părinţi, dar şi simpli spectatori, au avut posibilitatea să vadă copiii dansînd la o nouă bară de dans, care a fost achiziţionată în cadrul proiectului. Mai mult ca atît, şi

muzica răsuna dintr-un centru muzical nou-nouţ, la fel achiziţionat în cadrul proiectului respectiv. „Cu ceva timp în urmă, s-a defectat unicul casetofon pe care îl mai aveam, iar la bara de dans veche încăpeau doar 6-7 copii, în timp ce grupa este formată din 14 copii”, povesteşte profesorul-coregraf, Liubov Bereghici. Astfel, era

foarte greu pentru micuţi să se antreneze, să efectueze exerciţiile clasice la bară. Ei erau nevoiţi să se înghesuiască, ceea ce nu le permitea extinderea suficientă a braţelor. Acesta, de fapt, a şi fost motivul pentru care un grup de iniţiativă, „Tinere talente”, a decis să apeleze cu un proiect la Fundaţia Comunitară. Potrivit Anei Tofan, coordonatorul proiectului, scopul lor a fost de a crea condiţii cît mai bune pentru micii amatori ai dansului, astfel ca ei să aibă posibilitatea să-şi dezvolte talentul. Grupul de iniţiativă s-a întîlnit cu pă-

rinţii copiilor încadraţi în ansamblurile de dans, au identificat problemele cu care se confruntă aceştia şi au găsit soluţiile necesare. Una dintre ele – proiectul

„Cheiţa fermecată”, costul total al căruia a fost de 9580 lei. De notat că Fundaţia Comunitară a alocat suma de 5000 de lei. (Natalia Chiosa)


Actualitate

Moldovenii se înarmează rapid. Datele Serviciului Vamal arată că importurile de arme de foc bat toate recordurile şi au crescut, de la începutul anului, cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Experţii explică acest fenomen prin neîncrederea în ziua de mîine şi creşterea numărului de crime grave ce rămîn nedescoperite. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sînt aproape 55 de mii de posesori de arme de foc. (Publika.md)

5 Expresul Vineri, 9 decembrie

Afacere în oierit – act de eroism sau profit? A muncit peste hotarele ţării nouă ani. A revenit apoi la baștină, cu un capital, în dorinţa de a întemeia o afacere. Mihai Mardari din Ungheni a ajuns la concluzia că cei doi feciorii ai săi nu trebuie să cunoască gustul pîinii din străinătate. Ina Landa Zis și făcut. Banii cîștigați i-a investit în... creșterea oilor. ”Am început cu cîteva oi de rasa „Țușca moldovenească”, oi mărunte, bune de lapte, care cresc mai mult în centrul țării; și cu cîţiva berbeci de rasa „Caracul”, aduși de la Institutul de Zootehnie”, povestește Mihai Mardari. Acum, are 250 de oi mulgătoare, evidența cărora se duce într-un catalog. ”Nu știu dacă azi aș mai avea curajul să încep o asemenea afacere. Cred că a fost un act de eroism”, spune zîmbind oierul din Ungheni-Vale.

Sprijinit de feciorul Nicolae, care a făcut studii în veterinărie, dînsul a început să facă împerecheri și selecție, pentru a obține, la a patra generație de tineret, ovine de o rasă pură de Caracul, ”bune de lapte și pielcele”, după cum spune Mihai Mardari. ”Cred că deja la vară, prin iunie, aici vom avea şi o fermă de oi de prăsilă, prima de acest fel în raion”, zice oierul. Dînsul a muncit nu doar în direcția obținerii unui efectiv ovin de prăsilă, ci și la amenajarea ca la carte a fermei prop-

riu-zise, adică a ocoalelor și a unui grajd pentru perioada rece a anului. ”Este greșit să credem că oaia nu are nevoie de încăperi închise”, subliniază Mihai Mardari. Potrivit dînsului, la minus 25 de grade, oile trebuie să se afle într-un spațiu închis și hrănite bine. Dar nu mai puțin important, susţine oierul, este găsirea unor ciobeni buni. ”Profesia de cioban, la ora actuală, este pe cale de dispariție. Este considerată de unii rușinoasă. Eu am doi ciobeni pe care i-am găsit tocmai la Nisporeni şi sînt foarte buni. De aceea mă strădui să le creez toate condițiile pentru a-i menține aici. În plus, ei au și oile lor în turmă”. Din spusele lui Mihai Mardari, aceștia au un salariu de cel puţin 1500 de lei lunar și condiții de trai oferite

Morţi la Moscova Ambasada R. Moldova în Federaţia Rusă a fost înştiinţată astăzi, 2 decembrie, de către poliţia din oraşul Odinţovo, regiunea Moscova, despre accidentul produs noaptea trecută, în jurul orei 23:35 (la kilometrul 37 al şoselei Moscova-Borodino), în care şi-au pierdut viaţa patru cetăţeni ai Republicii Moldova. Fraze seci, cuprinse într-un comunicat al Ministetului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Şi multă durere pentru cele patru familii care şi-au pierdut feciorii, soţii, taţii... Toţi patru erau tineri. Eduard Duminică, unul dintre ei, s-a născut şi a crescut în satul Chirileni, raionul Ungheni. Avea doar 31 de ani şi multe planuri de viitor. S-a însurat foarte devreme, imediat ce a absolvit şcoala medie. Dumnezeu i-a dat două fetiţe: prima este deja elevă în clasa a doua, iar mezina nu are nici măcar doi anişori. Pentru a le asigura un viitor mai bun, Eduard a luat calea Moscovei. Muncea acolo de ani buni. O dată la trei luni revenea acasă, pentru cîteva zile, şi apoi iar pleca. A reuşit să-şi cumpere o casă, s-o repare. Astă vară a cununat. „Un băiat foarte bun, liniştit”, a subliniat secretara consiliului local Chirileni, Anastasia Cojocaru. În ultima perioadă, se afla la Moscova împreună cu soţia sa, iar cele două fetiţe ale lor stăteau la bunei. Le-a strîns în braţe cu doar cîteva zile înainte de tragicul accident. Abia revenise la Moscova. Pentru ultima oară... În prezent, potrivit Anastasiei Cojocaru, peste 200 de locuitori ai satului Chi-

rileni se află la munci în Federaţia Rusă. Ce să facă acasă? Este primul caz cînd un locuitor al satului revine la baștină în sicriu. Cu doar cîteva zile mai devreme, şi un locuitor al satului Poiana, raionul Ungheni a fost adus acasă în sicriu. Vladimir Ursu lucra la Moscova de aproape 20 de ani. A plecat prin anul 1992, ca să poată să le facă un rost în viaţă celor trei copii ai săi. Era conducător auto şi, ironia sorţii, şi-a găsit moartea sub roţile unui automobil. A fost înmormîntat sîmbăta trecută, în pămîntul natal, după ani şi ani de zbucium, departe de familie, departe de baştină. „Foarte multă lume pleacă. Pleacă să facă un ban. Majoritatea se duc la Moscova, la Sankt-Petersburg, că-i mai simplu şi-i mai ieftin”, spune primarul comunei Boghenii Noi, Gheorghe Filipovici. Dacă ar avea un loc de muncă aici, mulţi ar rămîne, consideră primarul. „Unii chiar vin şi-mi spun: m-am săturat să tot merg la Moscova. Aş rămîne acasă, dar ce să fac?”, menţionează dînsul. Într-adevăr, ce să facă? „Dacă oamenii aceştia ar simţi o susţinere din partea statului, ar reveni acasă, ar porni o afacere”, e de părere primarul Gheorghe Filipovici. Trebuie să existe o politică clară în acest sens. (Lucia Bacalu)

în casa din preajma fermei. În toți cei patru ani de activitate, venitul de bază al familiei Mardari se trage din realizarea brînzei și mai puțin al pielcelelor. Apropo, anul acesta brînza este la mare căutare. ”Sînt bucuros că am dat-o, practic, de acasă: cu 45 lei kilogramul de caș și 55 lei pentru un kilogram de brînză”, spune oierul. Pe viitor el își dorește o extindere a afacerii. ”Vreau să-mi înregistrez ferma de oi, să fiu plătitor de TVA și numai atunci mi se vor deschide toate ușile magazinelor, voi putea încheia contracte de comercializare a brînzei, dar poate și a cărnii. Astfel, voi fi sigur că nu rămîn cu brînza-n drum”, a explicat dînsul. Despre ferma lui Mihai Mardari s-a dus vestea departe de raionul Ungheni. În acest an,

Agenția de Consultanță și Școlarizre în Agricultură, ACSA Ungheni, a organizat un seminar de informare și schimb de experiență pentru deținătorii de oi din întreaga republică, la care a participat și președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Moldova, Pintilie Bulgaru. Atunci, Petru Vizitiu, șeful ACSA Ungheni, a dat cele mai înalte aprecieri, spunînd că ferma de oi din Ungheni este un model pentru întreg raionul și nu numai. ”Este cea mai performantă fermă din raion, unde se respectă condițiile de întreținere. Nicăieri nu am mai văzut hrănitori speciale pentru animale și un bazin de scurgere a efracției lichide de deșeuri animale”, a spus dînsul. Fiind întrebat dacă merită tot efortul depus pentru o astfel de

afacere, Mihai Mardari a răspuns: ”Da. Însă trebuie să-ți placă ceea ce faci. Nu ne rămîne decît să ne rugăm să avem o stabilitate politică în țară, căci în condiţiile actuale îţi trece pofta de a munci. În așa hal nu mai ajungem noi departe”.

Lacrimi vin din răsărit Boris Doina, or. Corneşti Curg pe feţe rîu de lacrimi, Se preling jos, pe sicrie. Blestemat popor în lacrimi Plînge neamu-n agonie. Duşi de vîntul sărăciei, Din apus spre răsărit, Şi-au lăsat în prag copiii, Lăcrimînd, s-au despărţit. Pe cărări străine-umblate, Un păianjen peste tot. Fug, sărmanii, nu cat moarte Să muncească-şi cată loc. Robi în ţara muscălească, Într-un haos fără lege, Fără drepturi, fără milă, Fugăriţi, bătuţi, închişi. Cad răpuşi, mintal îi frînge Crunt îi toacă nemilos. Străzi, maşini stropite-n sînge, Mutilaţi, arşi, zac pe jos. Vine scîrba pe la case Din metal, sicrie-nchise. Zac, ascunse, carne, oase, Rămăşiţi din cele strînse. Clopote se-aud cum bat, Dangăt greu, cerul se lasă, Ochii lăcrimînd, stinşi zac, Greu sprîncenele-i apasă. Îşi plîng mamele feciorii, Plîng copiii taţii lor. N-o să-i mai trezească zorii, Nici să-i mîngîie cu dor. Cînd n-or mai veni sicrie? Cînd vom sta muncind aici? Să uităm de sărăcie, Nu cu morţi şi fraţi calici?!

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, BC „Banca Socială” S.A. organizează, pentru deponenţii săi, în perioada 1 decembrie 2011 – 1 februarie 2012,

„Acţiunea de Crăciun”. Fiecare a 100-a persoană care va depune în această perioadă o sumă de cel puţin 10 mii de lei, va primi un premiu de 2012 lei. Vă aşteptăm la filiala Ungheni, a BC„Banca Socială” S.A., pe adresa: or. Ungheni, str. Naţională 17 (Speranţa). Pentru informaţii suplimentare, puteţi apela la numărul de telefon: 0 (236) 23544; 23276; 60736.

VĂ URĂM SĂRBĂTORI FERICITE! Aviz Se vinde clădire comercială cu 2 etaje în satul Măcăreşti. Suprafaţa – 750 m.p. Drum asfaltat, electricitate 380 V, 10 ari teren, clădirea nu are fisuri. Este amplasată între două sate mari: Măcăreşti şi Costuleni, perfectă pentru producere, sală de festivităţi, bar-saună (există bazin), magazin materiale de construcţie etc.

Preţ: 39500 euro (negociem). Telefon de contact: 0(236) 45230; Mob: 068789835

Știri expres

Riscăm să rămînem fără grîu Din cauza secetei, semănăturile de toamnă sînt într-o stare deloc bună. Declaraţia îi aparţine lui Iurie Vrabie, preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli din regiunea UngheniNisporeni-Călăraşi „Uncalnis”. „De 30 de ani, de cînd lucrez în agricultură, nu am avut culturi de toamnă atît de slab dezvoltate”, a menţionat dînsul, concluzionînd: „Pericolul este mare”. În cazul în care, în timpul

apropiat, va fi ger fără zăpadă, culturile cerealiere (grîul şi orzul) vor fi compromise. Din cauza secetei, în acest an a avut de suferit sfecla de zahăr. Recolta de grîu şi orz însă a fost destul de bună, mai ales acolo unde au fost respectate tehnologiile de creştere şi îngrijire a culturilor respective.

Pedepsiţi, pentru că au fost... neascultători Raionul Ungheni nu va pri-

mi nici un microbuz în dar de la Partidul Democrat, chiar dacă are şase primari democraţi, dintre care patru au cîştigat în turul doi al alegerilor din vara anului curent. „Microbuzele sînt oferite doar acelor localităţi, în care a fost personal Marian Lupu în preajma turului doi al alegerilor, iar localnicii i-au ascultat apelul şi au votat la fiuncţia de primar al satului candidatul Partidului Democrat”, a făcut explicaţiile de rigoare Petru Langa, preşedintele organizaţiei te-

ritoriale Ungheni a PD. În raionul Ungheni, Marian Lupu a vizitat două sate: Alexeevca şi Unţeşti, rugîndu-i pe oameni să opteze pentru candidaţii democraţi. Oamenii l-au ascultat, dar au votat aşa cum au crezut ei că-i mai bine. La Unţeşti – candidatul PLDM, iar la Alexeevca – candidatul PCRM. Reamintim că, acum trei săptămîni, pe 19 noiembrie curent, Marian Lupu a înmînat unui număr de şapte primaridemocraţi din raionul Nisporeni cheile de la microbuzele pro-

mise. Practic, fiecare a treia primărie din raion s-a ales cu cîte un microbuz nou-nouţ.

I-au dezlegat mîinile preşedintelui Consilierii raionali Ungheni, în şedinţa lor din 24 noiembrie curent, i-au acordat preşedintelui raionului, Iurie Toma, dreptul să decidă pe cine dintre funcționarii publici să-i delegheze în străinătate, să emită acte cu privire la delegarea acestora.

De acum înainte, dînsul va decide cine merită să meargă în deplasări, de ce şi pentru ce. La aceeaşi şedinţă, consilierii i-au mai oferit preşedintelui raionului un drept - „de a emite dispoziţii referitor la organizarea rutelor (curselor) regulate noi, modificarea sau închiderea celor existente”. Dînsul însă va trebui, înainte de a lua o decizie în acest sens, să consulte procesele-verbale ale Comisiei privind transportul auto de călători şi bagaje şi asigurarea securităţii circulaţiei rutiere.


6 Expresul

La Ungheni se va desfăşura un turneu de fotbal-tenis feminin. Acesta va avea loc la 17 decembrie în sala de sporturi a Palatului Culturii. Turneul se va desfășura sub patronatul Centrului pentru Drepturile Omului, cu începere de la ora 10:00. Unele din cele mai bune formaţii din ţară şi-au anunţat deja prezenţa. Turneul va avea un interes sporit printre suporteri, deoarece încheie anul sportiv în Ungheni. (Jurnal.md)

Fragmentarium

Vineri, 9 decembrie

10 întrebări pentru oameni de nota 10

Viaţa de lîngă noi

O casă, o familie și o mașină – ingredientele unui vis de fericire la 18 ani

Au mers şi contra vîntului, şi contra lumii întregi. Acum sînt fericiţi

La 6 decembrie, a împlinit 18 ani, iar cel mai mare cadou pentru ea a fost diploma de absolvire a Școlii auto din Nisporeni și permisul de conducere. Ştie că va fi o șoferiță ce respectă cu strictețe Regulamentul rutier. Plăcerea de a conduce un automobil este una deosebită pentru Mihaela Nichifor, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Alexandru cel Bun” din Vărzărești, Nisporeni. Pe lîngă toate, mai este și mîndria instituţiei în care învaţă. Cu cîteva săptămîni în urmă, tot Nisporeniul a stat țintit în fața televizoarelor, pentru a urmări emisiunile ”Erudit-Cafe” de la „Moldova-1”. Atenția sporită s-a datorat faptului că printre participanții la concursul televizat se număra și echipa de tineri ”Colibris” din Nisporeni, care a ieșit în finala anului. Căpitanul a fost nimeni alta decît Mihaela Nichifor. Responsabilă, perseverentă și exemplară în toate - așa o văd profesorii. Consideră că succesul poate veni doar atunci cînd muncești, cînd studiezi. Curajul de a lua parte la un concurs naţional de erudiție a venit cu ani în urmă. Fiind elevă în clasa a şaptea, a participat la o altă emisiune televizată de la Moldova-1 - ”Minerva”. Atunci, Mihaela s-a întors învingătoare. Visează să devină medic. Își dorește să facă studiile în România. Pe lîngă faptul că este studioasă, Mihaela mai are în grija sa un frate și o soră, plus nevoile casnice ale gospodăriei din satul Mărinici. Vorba e că părinții ei, de ani buni, muncesc la Moscova, venind acasă o dată la trei luni. Fata recunoaște că nu-i este uşor

să țină totul la control, chiar dacă vorbește des cu mama la telefon și o mai are ca sfătuitor pe bunica de la Vărzărești. Dar nu are de ales, căci este cea mai mare și părinții i-au încredințat ei acest rol de gospodină a casei. De luni pînă vineri, Mihaela studiază la liceul din Vărzărești, locuind la bunica. Fratele face naveta Mărinici-Nisporeni, unde învaţă în clasa a X-a la Liceul „Mircea Eliade”, iar sora învață în clasa a VI-a la școala din Mărinici. Numai vinerea se întîlnesc cu toții la casa părintească. În pofida a toate, Mihaela consideră că familia ei este unită, iar distanța care-i desparte pe cei dragi nu face decît să-i unească mai mult. Cum crezi, cînd un om se consideră realizat? Un om realizat trebuie să aibă, în primul rînd, o familie cu doitrei copii, o casă, o mașină și un serviciu. Care sînt principiile tale de viață? Nu pun accentul pe valorile materiale, nu vreau să mă las condusă de acest val. Cred mai mult în omenie și adevăr. Detest fățărnicia. Principalele momente din viață care te-au făcut să fii ceea ce ești? Concursul „Minerva”. Pînă atunci credeam că şansele copiilor de la sat de a se afirma la nivel naţional sînt egale cu zero. Am cîștigat şi acea victorie m-a făcut să cred în forţele proprii. Cu ce se mîndrește Mihaela Nichifor? Cu familia mea, care îmi oferă întotdeauna libertatea de a alege,

Natalia Chiosa

ceea ce înseamnă foarte mult pentru mine. Părinții m-au susținut totdeauna. Ce calități trebuie să aibă un om ca să fie prietenul tău? Trebuie să fie un om înțelegător, inteligent. Mulți dintre colegi preferă să-și petreacă timpul liber prin baruri și discoteci. Mie nu-mi place aşa ceva. Mi-aș dori un prieten care să-mi împărtășească viziunea. Nu vreau să fiu discutată pe la spate, un prieten adevărat trebuie să spună lucrurilor pe nume direct. Ocupația ta preferată. Îmi place să studiez. Asta nu înseamnă să-mi fac temele pentru acasă sau să stau zile întregi pe net. Îmi place să studiez aprofundat, din cărți, pentru a cunoaște cît mai multe lucruri. Visul tău de fericire. Să ajut oamenii, să ajung un medic cunoscut, să am o familie, o casă și o mașină. Starea de spirit actuală. Sînt fericită, fiindcă mă ocup cu ceea ce-mi place și mi-am atins scopurile propuse, adică am cîștigat concursul ”Erudit-Cafe”. Cine au fost cei care ți-au marcat caracterul? Părinții, bunica și profesorii. Deviza ta. Nu știu. Nu am una singură, dar în toate după care mă conduc vreau să mă regăsesc. Ina Landa

Au învăţat mai multe despre îngrijirea la domiciliu a persoanelor cu nevoi speciale Asistenţii familiali şi asistenţii personali, care au în îngrijirea lor persoane cu nevoi speciale, au avut posibilitatea să participe, pe 1 decembrie, la un seminar instructiv, desfăşurat de către Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni. Potrivit lui Constantin Potlog, şef adjunct al instituţiei respective, asemenea seminare au loc trimestrial şi la ele sînt invitaţi specialişti din diverse domenii. Aceştia vin cu sfaturi utile, de care au nevoie cu adevărat asistenţii personali şi familiali. De această dată, participanţii la seminar au aflat mai multe informaţii despre îngrijirea medicală la domiciliu şi modalitatea de asigurare cu materiale ortopedice a persoanelor cu dizabilităţi. Informaţiile au fost prezentate de doctorul Ana Spînu, profesoară

la Colegiul de medicină din Ungheni, şi felcerul protezist Viorica Ciobanu. Specialiştii Direcţiei au ţinut să informeze publicul despre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. S-a discutat despre dificultăţile cu care se confruntă asistenţii familiali şi personali, despre colaborarea pe care o au cu administraţia publică locală şi cu asitenţii sociali comunitari. De notat că această formă de îngrijire a persoanelor ţintuite la pat este unicală în Republica Moldova, raionului Ungheni revenindu-i rolul de pionierat. Pentru că, deocamdată, nu există o experienţă foarte mare în acest sens, toţi cei 28 de asistenţii familiali şi personali învaţă, practic, din mers. „Scopul nostru este de a avea grijă de cît mai multe persoane ţintuite la pat, iar asistenţii – de obicei, rude apropiate sînt angajaţi în cîmpul muncii cu toate actele în regulă”, a subliniat Constantin Potlog. (Natalia Chiosa)

Era o frumoasă zi de vară cînd prietena Olgăi i-a făcut acesteia cunoştinţă cu Andrei. Deşi erau din acelaşi sat, nu s-au văzut pînă atunci. Pentru ea, a fost dragoste la prima vedere. A fost, de fapt, prima ei dragoste şi ultima. Pe atunci, era o copiliţă, care mergea încă la şcoală, iar cartea era în prim-plan. Andrei, abia sosit din armată, era un băiat chipeş, atrăgător şi toate fetele roiau în jurul lui. Nu e de mirare că i-a furat gîndurile şi nopţile Olgăi. Dar nici ea nu era o fată oarecare, frumuseţea ei atrăgea privirile oricărui băiat. Astfel că nici Andrei nu a rămas indiferent. Se spune că dragostea nu are vîrstă. Totuşi, aici, pentru moment, dragostea a avut vîrstă. El, flăcăul satului fiind, mergea în fiecare sfîrşit de săptămînă la discotecă. Don Juan al nostru dansa mai cu toate fetele, pentru că ele singure îl invitau la dans. Le mai petrecea şi acasă, că doar aşa era obiceiul pe la noi, iar el nu putea să le refuze. Olga, şcolăriţă fiind, nu mergea la discotecă, însă stătea nopţile acasă şi se gîndea la prinţul ei. Suferea enorm atunci cînd se gîndea că era cu o altă fată. Dar se consola, spunîndu-şi că este mică şi trebuie să înveţe. Au trecut anii. Între Olga şi Andrei exista doar o relaţie de prietenie. Cine să ştie ce era însă în gîndul Olgăi, cine să ştie ce era în gîndul lui Andrei? Doar unul Dumnezeu ştia. Era o dragoste reciprocă, dar nici unul dintre ei nu avea curajul să facă primul pas. Toţi prietenii lor ştiau despre dragostea pe care i-o purta Olga. Doar Andrei nu ştia şi nu vedea. Timpul trecea. Într-o bună zi, prin sat s-a răspîndit vestea că Andrei se însoară. Tot cu o

fată din sat, prietena cea mai bună a surorii Olgăi. O fată de aceeaşi vîrstă cu Andrei. A suferit Olga mult, în tăcere. A suferit mulţi ani. Andrei şi-a întemeiat o familie a sa, peste un timp a apărut pe lume şi un bebeluş. Iar Olga? Olga s-a pus serios cu burta pe carte. A absolvit liceul, s-a înscris la facultate. Acolo, în capitală, l-a întîlnit pe viitorul ei soţ. Peste trei ani, au făcut şi ei o nuntă mare şi frumoasă. Şi în familia lor a apărut un copilaş. Se pare însă că, atunci cînd Olga pusese bazele familiei sale, temelia căsniciei lui Andrei se dărîma. Soţia lui a plecat la munci peste hotare, acolo unde pleacă toate moldovencele noastre, adică în Italia. L-a lăsat pe Andrei cu un copil mic în braţe. S-a dus şi dusă a fost. Peste un timp, i-a dat de veste că nu-l mai vrea de soţ. A suferit mult Andrei, dar a avut puterea să meargă mai departe, să-şi crească feciorul. Să revenim la Olga. Soţul ei, peste doar cîteva luni după ce s-a născut odrasla lor, a plecat peste hotare. Vroia să-i asigure un viitor mai bun copilului. Au trecut ani şi ani. Distanţa care l-a început părea a fi măsurată în kilometri, la un moment dat a început să fie

măsurată în... sentimente. Vorba ceea: ochii care nu se văd, se uită. Olga avea deja un serviciu bine văzut şi nu avea timp mai pentru nimeni şi nimic. Dar cu viaţa nu te pui. Soarta a făcut ca cei doi - Andrei şi Olga - să se reîntîlnească. O singură privire a fost destul şi dragostea lor a înflorit. Era o zi frumoasă de vară. De data aceasta nu a fost nevoie de vorbe, privirea lor a spus totul. Maturi fiind, au înţeles ce înseamnă dragoste adevărată. „Data de 13 este o cifră cu ghinion pentru unii, pentru noi a fost cea mai fericită, a fost ziua în care ne-am regăsit, a fost ziua cînd dragostea noastră a prins aripi”, a mărturisit Olga, după care cîteva lacrimi i s-au prelins pe obraz. Lacrimi de fericire. Timpul nu a fost pentru ei o piedică. Din contră, a trezit în ei pasiunea şi încrederea în ziua de mîine. S-au regăsit peste mai bine de zece ani, iar dragostea lor este mai puternică decît la început. Deşi foarte multă lume s-a împotrivit relaţiei lor, ei au avut puterea să lupte pentru dragostea lor, au mers şi contra vîntului, şi contra lumii întregi. Acum sînt fericiţi. Au planuri multe. Îşi doresc o familie cît mai mare şi mai fericită.


Programe TV Publicitate

7

Citatul săptămînii Caracterul este precum un copac, iar reputaţia precum umbra lui. Umbra este ceea ce credem despre el, dar copacul este cel adevărat. Abraham Lincoln

Expresul Vineri, 9 decembrie

Luni, 12 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.15 Baştina 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “DORA” 10.00, 18.30 “A DOUA ŞANSĂ” 10.30 Reporterul de gardă 11.00 Bună seara! 12.00 Vedete la bis 13.10, 17.15 “BLACK BEAUTY” 13.35 Săptămîna sportivă 14.05 Cultura azi 14.50 “COMOARA LUI BUTCH CASSIDY” 16.20 Cinemateca universală 16.35 Magazinele UEFA 17.45 Magazinul copiilor 18.15 Videoteca copiilor 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct 22.15 Artelier 22.45 Respiro 23.15 “LEONE”. Marţi, 13 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.10, 10.30, 12.20 Documentar 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “DORA” 10.00, 18.30 “A DOUA ŞANSĂ” 11.00 Moldova în direct 12.00 La datorie 13.10, 17.15 “BLACK BEAUTY” 13.35 Accente economice 14.04 Cinemateca universală 14.20 “LEONE” 16.00 Ring star 17.40 Picături de “Dor” 18.00 Găgăuz ogea 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Moldova în direct 22.15 “TĂLPILE VERZI” 22.50 Descoperă Moldova 23.15 “ANCHETA FAMILIEI”. Miercuri, 14 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.15 Găgăuz ogea 6.40, 12.45, 22.45 Respiro 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “DORA” 10.00, 18.30 “A DOUA ŞANSĂ” 10.30 Ştiinţă şi inovare 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 Baştina 13.10, 17.15 “BLACK BEAUTY” 13.35 Cuvintele Credinţei 14.20, 23.15 “ANCHETA FAMILIEI” 16.00 Dor 16.30 Istorie şi Victorie. Ştii şi cîştigi 17.45 Picături de “Dor” 18.00 Russkii mir 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 22.15 Moldovenii de pretutindeni.

Joi, 15 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.10 Russkii mir 6.40 Respiro 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “DORA” 10.00, 18.30 “A DOUA ŞANSĂ” 10.30 Natura în obiectiv 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 O seară în familie 13.10, 17.15 “BLACK BEAUTY” 13.35 Găgăuz ogea 14.05 Moldovenii de pretutindeni 14.35, 23.15 “ANCHETA FAMILIEI” 16.15 Erudit cafe 17.40 Stop discriminarea 18.00 Vector European 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 20.50 Super-loto 5 din 35 22.10 Reporterul de gardă 22.35 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru.

Vineri, 16 decembrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.15 Cuvintele Credinţei 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.25 “DORA” 10.00 Ediţie specială. Alegerea Preşedintelui RM 13.10, 17.15 “BLACK BEAUTY” 13.35 “ANCHETA FAMILIEI” 16.15, 17.40 Respiro 16.30 Vector European 18.00 Accente economice 18.39 “A DOUA ŞANSĂ” 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Bună seara! 22.10 Fii tînăr! 23.15 “ANCHETA FAMILIEI”.

VĂ RECOMANDĂM LA TV! Luni 17.15 „Sare şi piper” (Jurnal TV) 21.00 „Утомленные солнцем-2”. Film (РТР „Планета”) 21.30 „Твин Пикс. Сквозь огонь”. Film (СТС) Marţi 21.00 „Деннис-мучитель-2”. Film (ТНТ) 19.45 „Leacuri pentru neamuri” (Jurnal TV) 21.30 „Дэнни Цепной пёс”. Film (СТС) Miercuri 21.00 „Агент Коди Бэнкс”. Film (ТНТ) 21.30 „Fabrika” (Publika) 21.30 „Выкуп”. Film (СТС) Joi 21.00 „Утомленные солнцем-2”. Film (РТР „Планета”) 21.00 „Агент Коди Бэнкс-2. Пункт назначения - Лондон”. Film (ТНТ) 21.30 „Багровые реки-2. Ангелы апокалипсиса”. Film (СТС) Vineri 16.35 „Scrisorile lui Buraga”. Divertisment (Jurnal TV) 20.30 „Терминатор-2. Судный день”. Film (СТС) 21.00 „O dată-n viaţă” (TVR 1) Sîmbătă 18.00 „Viaţa merge mai departe”. Emisiune (Jurnal TV) 21.00 „ÎnTrecerea anilor” (TVR 1) 22.00 „Индиго”. Film (СТС). Duminică 20.00 „13 район: Ультиматум”. Film (ТНТ) 21.00 „Любовь-морковь-2”. Film (СТС) 21.15 „Ora de ras” (Jurnal TV).

Sîmbătă, 17 decembrie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.10 Cinemateca universală 6.30 “ANCHETA FAMILIEI” 8.05 Vedete la bis 9.10, 13.05, 16.00, 22.30 Documentar 10.00 Magazinul copiilor 10.30 Ghidul sănătăţii tale 11.00 Casa mea 12.00 “MOARA” 13.35 Serata de creaţie a compozitoarei Maria Stoianov 15.10 Documentar 16.30 La Mulţi Ani! 17.15 Un sfert de vorbă cu

Ilona Spătaru 17.40, 18.45 Respiro 18.00 Erudit cafe 19.00 Mesager 19.35 Povestea de seară 19.50 O seară în familie 21.25 Festivalul de romanţe “Crizantema de aur - 2011” 23.15 “LUNA ŞI LACUL”. Duminică, 18 decembrie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.15, 9.10, 13.00, 16.00, 22.00 Documentar 7.15 Cuvintele Credinţei 8.00 Templul muzicii

8.40 Legendele muzicii 9.05 Descoperă Moldova 10.00 Ring star 11.00 Istorie şi Victorie 11.30 La datorie 12.00 Portrete în timp 12.30 Natura în obiectiv 13.00, 18.40 Respiro 14.00 Baştina 14.45 Serata de creaţie a compozitoarei Maria Stoianov 16.30 La mulţi ani! 17.15 Cultura azi 18.00 La noi în sat 19.00 Mesager 19.35 Povestea de seară 19.50 Vedete la bis 21.25 Săptămîna sportivă 23.15 Concert festiv de Ziua Poliţiei Naţionale.

ONG „PROMED” anunţă concurs pentru selectarea companiei specializate în comercializarea utilajului electrocasnic Cadrul general ONG “PROMED” este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, constituită la nivel naţional în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova , înregistrată la data de 15 decembrie 2004. Sediul organizatiei se afla in or. Ungheni, str. M. Eminescu, 73. Scopul concursului A identifica, iar ulterior de a contracta companie specializată în comercializarea echipamentului sportiv, care va fi partenerul ONG “PROMED” pe parcursul anului 2011-2012 în aprovizionarea acesteia cu utilajul sportiv la cerere, necesare pentru implementarea unui proiect realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Sarcina tehnică Pentru facilitarea identificării preţurilor , compania trebuie să completeze tabelul elaborat de ONG cu enumerarea produselor solicitate. Denumire produs

Preţ fără TVA

cu TVA

Boiler (100 l ) Cerinţe faţă de companie - companie naţională înregistrată oficial, care posedă experienţă de activitate. Termenul limită de depunere a ofertelor: 15 decembrie 2011, orele 18:00. Oferta comercială cu menţiunea – Concurs companie specializate în comercializarea utilajului sportiv - se va expedia prin poşta electronică tanya.chilaru@hotmail.com, prin fax: 0(236)24459 sau se va depune personal la sediul ONG. Persoana de contact: Tatiana Chilaru, tel. 0(236) 28282.

ONG „PROMED” anunţă concurs pentru selectarea companiei specializate în comercializarea utilajului sportiv Cadrul general ONG “PROMED” este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, constituită la nivel naţional în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova , înregistrată la data de 15 decembrie 2004. Sediul organizatiei se afla in or. Ungheni, str. M. Eminescu, 73. Scopul concursului A identifica, iar ulterior de a contracta companie specializată în comercializarea echipamentului sportiv, care va fi partenerul ONG “PROMED” pe parcursul anului 2011-2012 în aprovizionarea acesteia cu utilajul sportiv la cerere, necesare pentru implementarea unui proiect realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Sarcina tehnică Pentru facilitarea identificării preţurilor , compania trebuie să completeze tabelul elaborat de ONG cu enumerarea produselor solicitate. Denumire produs

Preţ fără TVA

cu TVA

Banda de alergare Trenajor bicicletă Bicicleta eliptică Haltere Minge de volei Coarda Masă de tenis(pliantă) Paletă de tenis Cardio Twister Mini Steper Cerinţe faţă de companie - companie naţională înregistrată oficial, care posedă experienţă de activitate. Termenul limită de depunere a ofertelor: 15 decembrie 2011, orele 18:00. Oferta comercială cu menţiunea – Concurs companie specializate în comercializarea utilajului sportiv - se va expedia prin poşta electronică tanya.chilaru@hotmail.com, prin fax: 0(236)24459 sau se va depune personal la sediul ONG. Persoana de contact: Tatiana Chilaru, tel. 0(236) 28282.

I.M. “Focus-Sat” SRL solicită colaborare în bază de contract cu persoane fizice sau juridice în domeniul distribuirii și instalării antenelor satelit în toate regiunile Republicii Moldova. Tel.: 022/860 193; 068277003, email: instalari@focussat.md

Uzina de beton armat angajează:

Electrician, lăcătuş, muncitori necalificati. Mob.: 067431371 CONDOLEANȚE Primăria Boghenii Noi transmite sincere condoleanţe directoarei Gimnaziului „Anatol Popovici” din localitate, Lidia Cucoară, în legătură cu trecerea în nefiinţă a mamei sale, Elena. Dumnezeu s-o odihnească în pace.


8

Un sfat pe săptămînă

Util

Chiuvetele din oţel devin strălucitoare dacă sînt şterse cu o cîrpă înmuiată în oţet.

Expresul Vineri, 9 decembrie

La Bucătărie cu Irina Caducenco

Ieftin și la îndemînă

Ardei umpluţi sau sarmale de post

Cartofii – aliment gustos, dar şi medicament

Ingrediente: (pentru 4 porţii) 250 grame de ciuperci şampinioane, 8 ardei dulci sau 650 grame de varză pentru sarmale, 200 grame se ceapă, jumătate de pahar de orez „Bob cu bob”, 2 roşii, ulei, sare, piper negru măcinat, verdeaţă, mărar. Mod de preparare: Pentru umplutură: se taie ceapa cubuleţe, se căleşte în ulei, după care se

adaugă şi ciupercile, la fel tăiate cubuleţe. După ce s-au călit şi acestea un pic, se pun roşiile răzuite fără coajă şi se înăbuşă totul încă 7-10 minute. Între timp, orezul se spală de 3-4 ori în apă călduţă, după care se amestecă cu legumele sotate, adăugăm sare şi piper după gust. Se pregătesc ardeii sau varza. Se umplu cu compoziţia pregătită anterior sau se împletesc sărmă-

luţe, se pun într-un ceaun, se toarnă apă fierbinte şi se înăbuşă pînă la gătinţă. Se servesc cu verdeaţă tocată.

Crotonul – floare veselă și pestrițată

Culoarea frunzelor este în permanentă schimbare: de la verde-închis la galben-oranj, apoi se transformă în roz și roșu. Cu cît frunza este mai tînără, cu atît este mai verde. Și dimpotrivă, frunzele care au doi ani și mai mult devin roșii. Cromatica frunzelor poate indica și primele semne de disconfort ale plantei. De exemplu, dacă majoritatea frunzelor capătă culoarea verde-închis, înseamnă că crotonul duce lipsă de lumină. Apropo, planta este foarte pretenţioasă la lumină. Vegetează foarte bine în încăperile cu ferestre spre sud şi vest. În amiaza zilelor de vară, crotonul se fereşte de razele directe ale soarelui. Solicită temperaturi de 23-25°C vara şi 20-22°C iarna. La temperaturi sub 16°C îi cad frunzele. În zilele calde cu temperaturi peste 20 °C frunzele se

pulverizează zilnic cu apă călduţă, curată, fară clor. Vara se udă de 2-3 ori pe săptămînă, iar iarna de 1-2 ori. Se recomandă evitarea scimbărilor bruște de temperatură, dar și amplasarea în apropierea curenților de aer rece, deoarece acești factori vor produce căderea frunzelor. Planta se udă cu apă călduță într-o cantitate medie sau moderată. Rețineți: Este foarte important ca rădăcinile crotonului să nu fie răcite. Dacă fereastra sau podeaua este

Berbec Se anunţă o săptămînă plină de conflicte. Nimic major, dar suficient cît să vă dea o stare de enervare. Aceste probleme vor avea, în principal, legătură cu serviciul. Taur O săptămînă bună. Veţi simţi nevoia să ieşiţi în evidenţă, să cunoaşteţi lume nouă. În această perioadă vă puteţi face relaţii care vă vor ajuta foarte mult pe plan profesional.

În împărăţia florilor cu Tatiana Fotea

Crotonul este o plantă arbustivă cu frunze mășcate și cărnoase, frecvent întîlnită în interiorul locuințelor datorită frunzelor colorate. Însuși copacul, privit într-o florărie, pare mereu că este în floare.

Horoscop | 12 – 18 decembrie

rece, neapărat trebuie să-i schimbăm locul sau să-i punem o farfurioară de lemn. Crotonul se înmulţeşte prin butaşi în tot timpul anului, cele mai bune rezultate obţinîndu-se însă în martie-aprilie şi septembrie. Transplantarea se face primăvara devreme. În aceeaşi perioadă se efectuează şi tăierea, pentru a forţa platele să ramifice şi pentru a le da forma dorită. Eliminarea prafului de pe frunze este obligatorie şi trebuie făcută de două ori pe lună cu un burete înmuiat în apă călduţă sau prin introducerea plantelor sub duş.

Gemeni Săptămîna aduce veşti bune pe plan financiar: veţi avea tot felul de şanse de a vă spori veniturile. Nimic foarte important, dar un ban în plus nu strică nimănui. Veţi fi mai veseli, mai optimişti. Cartoful, această legumă aparent banală, dacă este fiartă pe abur sau înăbuşită, dezintoxică organismul, datorită conţinutului său bogat în potasiu. Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat în reumatism şi artroză. Slab hipnotic şi calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe bază nervoasă. Este recomandat si diabeticilor, copt în cenuşă. Cartoful e recomandat de medicina modernă pentru că e sănătos, hrănitor, energetic. Înlesneşte funcţiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant. Dacă nu e preparat cu grăsime, cartoful nu îngraşă. Pentru arsuri, degerături, crăpături ale pielii: se rade o cantitate suficientă de cartofi cruzi şi se aplică pe locul respectiv, în amestec cu o linguriţă de miere sau ulei de măsline, lăsînd să acţioneze cel puţin două ore; se fixează cu ajutorul unui bandaj. Se schimbă cataplasma în timpul zilei, pînă la vindecarea completă. Pentru arsuri solare, se pun cartofi în rondele subţiri. Se lasă să acţioneze cîteva minute. Pecinginea trece cu cartof crud, dat prin mixer, se lasă 10 minute, apoi se clăteşte. Pe negi, se pune cartof crud, ras, o dată dimineaţa şi o dată dupa-amiază. În cazul durerilor de cap persistente, se va bea suc cald de cartofi (cîte 1/4 pahar, de 3 ori pe zi, înainte de masă). Contra paraziţilor intestinali: se va mînca seara, timp de 3 zile, exclusiv o salată de cartofi amestecaţi cu 60 g de ulei de nucă. La masa de seară, 100-200 g de brinză de vaci şi cîţiva cartofi la cuptor reprezintă un regim de sănătate mai bun decît orice medicament din lume.

Leacuri din bătrîni Cînd se formează noduli în urma injectiilor, aplicaţi felii reci de cartofi cruzi. În cazul durerilor în gît, se pun cartofi cruzi raşi şi daţi prin alcool încălzit; amestecul se aşază într-o ţesătură de bumbac şi se aplică pe zona gîtului; trebuie păstrată căldura. Pentru cei care suferă de inimă e bun cartoful copt.

De ajutor gospodinelor Ca să curăţăm calcarul de pe un vas, fierbem îndelung în el coji de cartofi. Ca să curăţăm geamurile şi oglinzile sau urmele de degete de pe uşi, le frecăm cu o felie de cartof.

Rac Zilele următoare aduc multă muncă, dar şi satisfacţii. Veţi primi noi responsabilităţi profesionale, veţi avea succes în tot ceea ce ţine de dialog, de comunicare şi de negociere şi vă veţi face remarcaţi Leu O săptămînă solicitantă, dar veţi avea ocazia să faceţi tot: să organizaţi, să daţi ordine, să tunaţi şi să fulgeraţi. Chiar dacă vă veţi face un pic nesuferiţi, această atitudine dictatorială va da roade. Fecioară Vă faceţi deja planuri de sărbători. Se nasc multe întrebări legate de bani şi va fi nevoie să faceţi demersuri suplimentare pentru a obţine ceva în plus faţă de veniturile obişnuite. Balanţa Cuvîntul de ordine al acestei săptămîni este enervarea. În special, la serviciu. Veţi avea parte de tot felul de conflicte minore care, adunate, vă vor strica săptămîna. Financiar, lucrurile stau bine. Scorpion Veţi avea tot felul de probleme legate de casă: lucruri care se strică, mici accidente casnice, conflicte cu vecinii. Totul va trebui rezolvat imediat, chiar dacă cer timp, bani şi nervi. Săgetător În această săptămînă se anunţă multe certuri care vor avea la bază gelozia partenerului. Latura profesională va sta în umbră, nimic spectaculos. În schimb, financiar, staţi destul de bine. Capricorn Este de recomandat să vă folosiţi la maxim puterea de convingere şi negociere, daca vreţi să aveţi de cîştigat. La serviciu, să fiţi ceva mai atenţi la atitudinea pe care o aveţi faţă de colegi. Vărsător Vă faceţi planuri de excursii şi vizite, sau veţi primi vizita unui prieten de departe. Vor fi nişte zile destul de plăcute, cu excepţia unor mici îngrijorări legate de profesie. Peşti Se anunţă o săptămînă destul de liniştita. Profesional, veţi primi nişte oferte care v-ar putea ajuta să evoluaţi. Cu banii nu veţir sta rău. Sînt nişte zile bune şi pentru cei îndrăgostiţi.

Bancuri

Calendar creștin-ortodox 12 – 18 decembrie

Doctorii urmează să stabilească forma de anesteziere pentru un pacient şi-l pun pe acesta să aleagă între anestezia occidentală şi cea autohtonă. Pacientul o alege pe cea occidentală. - Nu avem, spune anestezistul. - Păi, atunci o luăm pe a noastră, spune pacientul. Imediat este pus pe masa de operaţie, după care doctorul începe cu anestezia: - Naniiii, naniiii, puiuuul mamiiii...

Luni Sf. Mc. Paramon; Cuvioşii Acachie, Nectarie. Marţi Sf. Ap. Andrei cel Întîi Chemat; Sf. Irh. Frumentie. Miercuri Sf. Pr. Naum; Sf. şi Drept. Filaret cel Milostiv; Sf. Mc. Anania Persul. Joi Sf. Pr. Avacum; Cuv. Atanasie, Ioan, Andrei.

Un bărbat intră într-o cafenea: - Am doar 10 lei la mine. Ce-mi recomandaţi? Ospătarul: - Un alt restaurant.

Vineri Sf. Pr. Sofronie; Cuv. Sava. Sîmbătă Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Mc. Iuliana; Cuv. Ioan Damaschin. Duminică Duminica XXVII. Cuv. Sava cel Sfinţit; Sf. Irh. Gurie; Sf. Mc.. Anastasie.

Fotografia săptămînii | „Suratele” la sfat. 1 decembrie, or. Ungheni

În unitățile de comerț din Republica Moldova a apărut vodca ”Filat”. După ce consumi prima sută de grame, începi să tot repeți: ”Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști”. După a doua sută de grame – răcneșt:i ”Moldova fără sărăcie!”, iar după a treia începi să pășești ca Lenin – un pas înainte și doi înapoi.

Expresul NR 203_web  

ÎMPRUMUTURI Vei avea în fiecare săptămînă cele mai proaspete ştiri, reportaje, interviuri, cele mai utile sfaturi, reţete culinare, cele mai...

Expresul NR 203_web  

ÎMPRUMUTURI Vei avea în fiecare săptămînă cele mai proaspete ştiri, reportaje, interviuri, cele mai utile sfaturi, reţete culinare, cele mai...

Advertisement