Page 1

Festivalul „Efim Junghietu” îşi aşteaptă participanţii, dar şi spectatorii Pe 23 octombrie, la Ungheni se va desfăşura cea de a treia ediţie a Festivalului „Efim Junghietu”. Vor participa: interpretele de muzică populară, Olimpia Nistor-Iacob de la Iaşi şi Marina Crudu din Pîrliţa, Ungheni; formaţiile folclorice „Tălăncuţa” şi „Plăieşii” din Chişinău, „Ciobănaş de la Miori” din Parcova, Edineţ, „Dor nisporenean” din Nisporeni, „Tudoriţele” din Todireşti, „Codrenii” din Corneşti, „Frunzişoară-Lozioară” din Costuleni, „Ciutura” din Cetireni (toate din raionul Ungheni). Este aşteptată şi o formaţie folclorică din Întorsura Buzăului, judeţul Covasna (România). Spectacolul va începe la ora 12.00, pe scena Palatului culturii din Ungheni. De la ora 11.00 va fi deschisă şi o expoziţie a meşterilor populari, va cînta fanfara.

Ziarul de care ai nevoie!

Expresul

ISSN 1857-422X

Apare la Ungheni și Nisporeni Vineri, 14 octombrie 2011

Anul IV, nr. 40 (195)

„Cornova 1931” a ajuns la Cornova anului 2011 După 80 de ani de la memorabila expediţie a echipei sociologului Dimitrie Gusti la Cornova (pe atunci - judeţul Orhei; în prezent - raionul Ungheni), iată că aici revine şi monografia care ar fi trebuit să fie editată cu opt decenii în urmă.

Preşedintele raionului Ungheni – în Parlament Iurie Toma, actualul preşedinte al raionului Ungheni, a ajuns deputat în Parlament. Acum, dînsul va trebui să facă o alegere importantă: sau rămîne în continuare preşedinte de raion, sau optează pentru Parlament. „Din cîte ştim, în Parlamentul Republicii Moldova nu există, la ora actuală, nici un reprezentant al raionului Ungheni. De aceea voi da prioritate mandatului de deputat, ţinînd cont şi de situaţia politică. Sper că, în urma acestei alegeri, vor avea de cîştigat doar cetăţenii raionului”, a declarat Iurie Toma pentru „Expresul”. Viitorul deputat va face parte din comisia economie, buget şi finanţe. „Printr-un lobby inteligent şi permanent sper că voi reuşi să aduc sume importante pentru raionul Ungheni. Sînt foarte multe probleme de soluţionat”, a mai spus dînsul, după care a adăugat: „Eu mă consider o persoană norocoasă şi cred că, odată cu venirea mea în Parlament, va fi ales şi preşedintele ţării”. Iurie Toma a fost ales preşedinte de raion pe 21 iulie curent, după ce formaţiunea pe care o reprezintă, PLDM, s-a clasat pe locul II în preferinţele electoratului unghenean (după PCRM) la alegerile locale din acest an, obţinînd 11 mandate în Consiliul raional. Dînsul ocupa locul 39 în lista candidaţilor PLDM în Parlament. „Expresul scria, acum cîteva luni, că există puţine şanse ca Iurie Toma să ajungă în Parlament. Iată că s-a dovedit că şansele nu au fost chiar atît de mici”, a mai făcut o remarcă dînsul. Fiind întrebat cine îl va înlocui la funcţia de preşedinte al raionului, Iurie Toma a răspuns: „Este prematur să vorbim despre aceasta, dar vă asigur că există mulţi colegi care ar face faţă lucrurilor începute”. (N.Ch.)

VEŞTI DIN NISPORENI Gunoiul va fi la mare căutare Nisporeniul are toate şansele să se aleagă cu o fabrică de prelucrare a deşeurilor. Pe 5 octombrie, în incinta Consiliului raional, a avut loc o şedinţă de lucru, organizată de “Mentor Group Holdings Energy”, la care s-a pus în discuţie realizarea Programului Ecologic “Ecoverde” în raionul Nisporeni, care prevede, printre altele, şi construirea unei fabrici de prelucrare a deşeurilor. Implementarea programului respectiv de management al deşeurilor este sprijinită de Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Potrivit lui Stanislav Groppa, prim-vicepreşedinte al Consiliului “Mentor Group Holdings Energy”, acest proiect va rezolva problema gunoiştilor şi a deşeurilor din raion. Dînsul a mai spus că noua fabrică va fi construită conform standardelor europene, iar pentru colectarea deşeurilor vor fi oferite gratis pubele şi containere.

Căldura din case şi instituţii? Nici o problemă

„Despre Cornova au fost făcute mai multe lucrări, dar este pentru prima dată cînd, într-un volum de 852 de pagini, a încăput tot ce s-a întîmplat aici din punct de vedere ştiinţific cu 80 de ani în urmă”, a subliniat Vasile Şoimaru, unul dintre cei ce a îngrijit volumul respectiv. Originar din Cornova, dînsul a ţinut cu tot dinadinsul să lanseze lucrarea respectivă, „Cornova 1931”, la baştina sa. Evenimentul s-a produs pe 9 octombrie, după ce, cu o zi înainte, cartea fusese lansată şi la Biblioteca „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chişinău. Vasile Şoimaru a fost însoţit la Cornova de către profesorul universitar din Bucureşti, dr. Zoltan Rostas, de către Sanda Golopenţia-Eritescu, fiica lui Anton Golopenţia, unul dintre cercetătorii Cornovei la 1931, de către savantul Constantin Eritescu şi folcloristul chişinăuean Grigore Botezatu. Cartea a fost prezentată unui public numeros, fii şi fiice ale mazililor cornoveni de altă dată. Lucrarea a fost pregătită pentru tipar într-un timp record. „Normal, asupra unei asemenea cărţi se munceşte cel puţin doi ani. Noi am reuşit s-o edităm în trei luni”, a precizat prof. Zoltan Rostaş, cel ce şi-a asumat responsabilitatea pentru îngrijirea volumului respectiv. „M-a emoţionat puternic lansarea cărţii la Cornova, locul ultimei monografii clasice a lui Dimitrie Gusti”, a continuat dînsul, subliniind, totodată, că volumul „Cornova 1931” reprezintă pentru istoria sociologiei româneşti prima culegere integrală de texte relative la o monografie

sociologică gustiană. Este o carte valoroasă nu doar pentru documentele adunate în ea, a subliniat Vasile Şoimaru. Pentru prima dată, s-au regăsit într-un volum toate fotografiile făcute, cu 80 de ani în urmă la Cornova, de un mare fotograf de epocă, Iosif Berman, membru al echipei Gusti. Sînt fotografii, pe care redactorii cărţii le-au găsit în Muzeul Satului din Bucureşti, în presa periodică a acelor ani şi în filmul „Cornova” realizat de Pompiliu Gîlbeanu în 1931. Compartimentul respectiv aşa şi se numeşte: „Cornova în 150 de imagini”. Tot în premieră, în volumul respectiv au fost incluse biografiile celor care au cercetat satul în 1931. „Din păcate, despre aproape jumătate din cei 57 de membri ai acelei expediţii nu am găsit nici o informaţie, nici măcar unde s-au născut sau unde au murit. Ştim doar că o bună parte dintre ei au decedat în puşcăriile comuniste din România”, a menţionat Vasile Şoimaru. În scurt timp, volumul „Cornova 1931” va fi lansat la Facultatea Sociologie a Universităţii din Bucureşti, unde a lucrat, începînd cu anul 1920, Dimitrie Gusti. Va urma apoi Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. „Am depus mari eforturi ca această carte să devină un monument înălţat lui Dimitrie Gusti şi colaboratorilor săi. Marele sociolog îşi dorea mult să publice toate cercetările monografice făcute de echipa sa la Cornova, dar nu a reuşit. Sînt mîndru că noi i-am realizat visul”, a spus în final Vasile Şoimaru.

La Nisporeni nu vor exista probleme în ceea ce priveşte începutul sezonului de încălzire toamnă-iarnă. Primarul Ion Gangan a dat asigurări că centralele celor zece instituţii piblice sînt gata pentru a fi puse în funcţiune. Şi mai simplă este asigurarea cu agent termic a populaţiei. Nisporenenii demult şi-au rezolvat problema şi nu mai depind, la ora actuală, de primărie sau de vreo întreprindere de termoficare. Fiecare se încălzeşte cum poate, a subliniat Ion Gangan. Bani de-ar fi! Imediat ce temperatura medie a aerului va fi, cel puţin trei zile consecutiv, mai mică de 8 grade, căldura va ajunge în instituţiile din oraşul Nisporeni.

În premieră – un cerc de discuţii în franceză Alianţa Franceză, Anexa Nisporeni, a lansat, în premieră, un cerc de discuţii. Evenimentul s-a produs pe 12 octombrie la biblioteca Bulle Berry a Anexei Nisporeni, anunţă Alianţa Franceză din Moldova. Tema primei întruniri a fost: “Cinema şi filmele franceze”. Se planifică organizarea unor asemenea discuţii de două ori pe lună şi oricine e binevenit să facă propuneri privind subiectele ce ar putea fi discutate, dar şi să participe nemijlocit la aceste întruniri.

Cheia succesului Tău!

ÎMPRUMUTURI 23% -24% anual

DEPUNERI DE ECONOMII 15% -18 % anual str. Naţională 10, or. Ungheni, tel/fax + 373 236 23550


2

Expresul de Ungheni Vineri, 14 octombrie

Preţurile au crescut de la începutul anului cu 5,2%, informează Biroul Naţional de Statistică. Cele mai semnificative scumpiri le atestăm la zahăr, fructe, materiale de construcţii şi servicii comunale. Creşterea preţurilor medii de consum în septembrie faţă de august 2011 a fost de 0,4%. Ouăle s-au scumpit cu 6,9%, votca – cu 3,5%, carnea de porc – cu 3,3%, fructele – cu 1,9%. S-au ieftinit însă: cartofii – cu 11,5%, morcovul – cu 10,3%, strugurii – cu 6,5%, merele – cu 6%. (Unimedia.md)

Esențial cu Lucia Bacalu

Am cîntat, am dansat, ne-am lăudat unii pe alţii şi... Sîmbăta trecută, în capitală, dar şi în unele raioane, inclusiv la Ungheni, a fost mare sărbătoare. I s-au adus laude vinului, ultima noastră speranţă de a ieşi în lume şi a găsi un locuşor călduţ undeva, pe pieţele europene. Lăudabilă intenţie. Cineva ar putea să se întrebe – şi pe bună dreptate – de ce nu am reflectat subiectul respectiv în paginile „Expresului”? Simplu de tot. Cei interesaţi ar putea merge la bibliotecă să ceară colecţia ziarelor din anii precedenţi şi să citească, în unul din numerele lunii octombrie, despre festivalul recoltei şi tradiţiilor naţionale de la Ungheni. Aceste festivaluri parcă-s trase la indigo. Ne-am plictisit deja! Se creează impresia că cineva are într-un sertar scenariul din nu ştiu care an, îl scoate la suprafaţă o dată în an, îl mai şterge de praf, îi netezeşte cu dragoste filele îngălbenite şi, cică lucrează. Pînă şi fotografiile realizate din an în an seamănă între ele. Doar că într-un an ziua respectivă a fost mai ploaisă, în altul – mai însorită. Care ar mai fi deosebirea? Sigur, în acest an au apărut noi feţe în peisaj. Nici nu putea altfel – am avut doar alegeri locale: unii au plecat, alţii au venit. Rezultatul însă a rămas acelaşi. Nici o noutate în organizarea, cel puţin, a festivalului respectiv – cu mult vin, sarmale şi friptură, ca de obicei. Nu zic că nu-i frumos. E chiar foarte frumos. Unde mai pui că poţi să te înfrupţi în acea zi cu toate bunătăţurile de pe lume, poţi să mai guşti din tulburel. Care însă este efectul? Încă o bifă în planul de acţiuni al unor secţii şi direcţii raionale? Şi mutre mulţumite că mare lucru au făcut. Am cîntat, am dansat, ne-am lăudat unii pe alţii şi... Lumea continuă să bea fără măsură, căci nu are unde-şi vinde strugurii, mulţi nici nu au idee care vinuri sînt cele mai calitative şi cum să le produci. Dovada? De ani buni, nici un producător de vinuri din regiunea noastră, regiune viticolă, unde cresc cele mai bune soiuri de viţă-de-vie, cum ne place să ne tot lăudăm, nu a prea obţinut premii sau măcar menţiuni la concursul „Polobocul de aur”. Concluzia? Aruncăm bani în vînt. Şi facem politică. Ia ce ne mai place să ne ocupăm cu politichia, vorba lui Caragiale. În speranţa că la anul viitor vom fi martorii unor acţiuni inedite, ai unor premiere chiar în cadrul acestui festival cu un nume frumos, mă opresc aici.

Oaspetele vesel

Microbistul E fanatic suporterul Şi acasă e în rol: Cînd deschide frigiderul Totdeauna strigă... Go-o-o-l!

PP Expresul de Ungheni Publicaţie de informaţii, analiză Expresul şi opinii de Ungheni Editor: SC Miraza SRL, IDNO: Vineri, 1003609009231 20 noiembrie Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Redactor: Dumitru Mititelu (Nisporeni) Secretar de redacţie: Vitalie Harea Reporteri: Cristian Jardan, Natalia Chiosa Contabil-şef: Angela Covaliov Manager vînzări: Ina Landa Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Comanda 184. Tiraj: 2050 ex. Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: (236) 28575, 23742, 069042758 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com

Discuţii aprinse în jurul unor terenuri din centrul Nisporeniului Consilierul raional Nisporeni, Veaceslav Ţîbuleac, director al postului de radio „Vocea Basarabiei”, bate alarma: la Nisporeni se vînd nelegitim terenurile. Pe 22 septembrie, dînsul a făcut un demers în adresa Ministerului Mediului din Republica Moldova, a Inspectoratului Ecologic de Stat, a procurorului raionului şi a primarului de Nisporeni, cerînd „să fie curmată o fărădelege care e pe cale să se producă”. Potrivit demersului respectiv, este vorba despre licitaţia publică anunţată de primăria Nisporeni pentru data de 26 septembrie, cînd

au fost scoase la vînzare două terenuri amplasate pe strada Alexandru cel Bun, lîngă sediul „Union Fenosa”, a cîte 0,05 hectare fiecare. „Locatarii din blocurile de locuit din apropiere şi-au expus dezacordul, prin semnături, de a comercializa terenurile respective încă înainte de şedinţa Consiliului orăşenesc din 20 iulie, cînd au fost adoptate deciziile date”, se arată în demers. Veaceslav Ţîbuleac spune că a aflat întîmplător că terenurile au şi fost scoase la licitaţie. Deşi foarte tîrziu, dînsul a făcut o încercare de a stopa

vînzarea acestora. Nu a reuşit însă. Pe 26 septembrie a avut loc licitaţia. „Ne vom adresa în judecată, căci considerăm că au fost încălcate mai multe articole din Legea cu privire la spaţiile verzi”, a declarat Veacelsav Ţîbuleac. Pe de altă parte, primarul de Nisporeni, Ion Gangan, susţine că au fost respectate toate etapele de organizare a unei licitaţii, că decizia despre vînzarea loturilor respective a fost luată în conformitate cu legislaţia în vigoare, de către majoritatea Consiliului orăşenesc. „În ce stat mai trăim, dacă majoritatea deja nu mai

este auzită sau ascultată?”, a întrebat primarul. Potrivit dînsului, nu este vorba de nişte spaţii verzi în adevăratul sens al cuvîntului, ci de nişte terenuri pe care au crescut haotic copacii. Banii acumulaţi de pe urma vînzării acestor terenuri au fost planificaţi ca venituri pentru anul bugetar 2011. „Din păcate, nu au prea fost doritori de a participa la licitaţie, astfel că s-a vîndut doar un singur teren”, a spus Ion Gangan, după care a întrebat: „Dar bugetul din ce-l facem?”. Lucia Bacalu

A renunţat la “Ordinul de Onoare”, dar a acceptat titlul de cetăţean de onoare al satului Cornova Unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, dr. în economie Vasile Şoimaru, ales în Parlament, în anul 1991, de către ungheneni, a decis să refuze „Ordinul de Onoare”, acordat de preşedintele interimar, Marian Lupu. “S-au supărat mai mulţi pe mine că am renunţat la acest ordin. Dar este un principiu de al meu. Nu are dreptul nimeni să se supere pe mine pentru aceasta. Aşa-s eu. Gestul pe care l-am făcut nu a însemnat nimic altceva decît un îndemn pentru cei de sus: faceţi odată ordine în lucrurile astea. De 15 ani tot scriu că plouă cu ordine şi medalii, deseori nemeritate, în timp ce republica moare de foame”, a declarat Vasile Şoimaru pentru “Expresul”. Dînsul a mai spus că este gata să jertfească orice ordin

şi medalie de dragul unei schimbări esenţiale. În anul 1996, Vasile Şoimaru a refuzat şi medalia “Meritul civic”, care le-a fost conferită tuturor semnatarilor Declaraţiei de Independenţă. “Niciodată nu voi accepta vreo distincţie de stat pentru simplul noroc că am fost participant la proclamarea Independenţei”, se arată într-un mesaj adresat către Marian Lupu. Fiind întrebat de ce a acceptat atunci titlul de cetăţean de onoare al satului său de baştină, Cornova, care i-a fost conferit în aceeaşi perioadă cu

„Ordinul de Onoare”, Vasile Şoimaru a răspuns: „Acesta e titlul meu suprem!”. Cornova este al treilea sat care i-a oferit domniei sale titlul de cetăţean de onoare, după Mi-

rosloveşti, judeşţul Iaşi, şi Şoimăreşti, judeţul Neamţ. Toate cele trei sate sînt legate de istoria neamului Şoimăreştilor, pe care distinsul profesor o studiază de ani buni. (L.B.)

Copiii certaţi cu legea s-au aflat în atenţia oficialilor chişinăueni Deşi în raionul Ungheni nu există prea multe probleme în ceea ce priveşte delicvenţa juvenilă, viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a ales să vină anume aici pentru a se documenta privind situaţia copiilor de 14-16 ani în contact cu sistemul de justiţie. La data de 11 octombrie, dînsul s-a aflat la Ungheni, într-o vizită de lucru, în comun cu reprezentanţa UNICEF în Moldova. “Nu întîmplător am ales raionul Ungheni. Aici se lucrează, v-aţi orientat mai bine, aţi creat organizaţii neguvernamentale în apărarea drepturilor copiilor, aveţi instituţii care se implică direct în soluţionarea acestor probleme”, a subliniat dînsul în cadrul unei întîlniri cu reprezentanţi ai administraţiei raionale, ai Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, ai Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport, ai Comisiariatului de Poliţie, ai Judecătoriei, Procuraturii etc. Potrivit lui Mihai Moldovanu, unul din scopurile vizi-

tei respective a fost şi examinarea perspectivelor creării serviciilor sociale adresate copiilor aflaţi în contact cu legea, precum şi identificarea soluţiilor la problemele existente. “Discuţiile purtate au avut un caracter interactiv şi productiv, participanţii expunînd situţia la zi în domeniul prevenirii, prezenţei şi combaterii delicvenţei juvenile”, se arată într-un Comunicat al Guvernului, remis presei. Viceprim-ministrul a subliniat că multitudinea de probleme cu care se confruntă copiii necesită o abordare multidisciplinară, în scopul asigurării drepturilor şi intereselor generaţiei în creştere. În aceeaşi zi, Mihai Moldo-

vanu a mers şi la Serviciul de Probaţiune din Ungheni, care se ocupă de corectarea şi reeducarea persoanelor ce au comis infracţiuni, precum şi de reintegrarea acestora în societate. Dînsul a purtat discuţii cu copiii care, făcîndu-se vinovaţi de anumite delicte, acum sînt implicaţi în munci comunitare, ca formă alternativă de pedeapsă. „Sînt sigur că doar conjugarea eforturilor comune, sporirea comunicării şi fortifica-

rea dialogului constructiv între administraţia publică centrală şi locală va conduce la soluţionarea problemelor cu care se confruntă copiii şi întreaga comunitate”, a spus oficialul în încheiere. De la începutul anului curent, în raionul Ungheni au fost înregistrate 27 de infracţiuni în care au fost implicaţi minorii, cu 28 cazuri mai puţin decît în perioada similară a anului trecut. Natalia Chiosa


Furnizorii termici au solicitat majoararea tarifului la căldură cu 10-70%, în funcţie de cheltuielile pe care le au în procesul de producţie. Cererile au parvenit în adresa Agenței Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la 15 furnizori de căldură din republică, după ce a fost anunțată decizia de majorare a tarifelor la gaze. Decizia finală a ANRE va fi aprobată pe parcursul săptămânii viitoare, în cadrul unei şedinţe publice. (Unimedia.md)

Raionul Ungheni este primul şi la şah Fiind prezent la Ungheni, săptămîna trecută, marele maestru internaţional la şah, Viorel Iordăchescu, le-a oferit şansa tuturor amatorilor de şah din partea locului să-şi măsoare puterile cu domnia sa. Marcel Ursu, elev în clasa a IV-a la Şcoala primară „Spiridon Vangheli” din Ungheni, a reuşit o remiză cu marele maestru. Zîmbind, dînsul a recunoscut că a avut „puţine emoţii”, dar contează că a putut să joace de la egal la egal cu un şahist de talie mondială. Pentru prima dată, Marcel s-a aşezat în faţa unei table de şah cu trei ani în urmă, iar cel care i-a arătat primele mişcări şi-l antrenează în continuare este profesorul Igor Rotaru. „Îmi place şahul, pentru că îţi dezvoltă mintea”, spune băiatul. Părinţii lui nu sînt amatori de şah, dar îl susţin pe Marcel în ceea ce face. „Ei spun că sînt bravo”, se destăinue micul şahist. „Ai putea să-l baţi la şah vreodată pe Viorel Iordăchescu?”. Priveşte lung şi răspunde: „Poate... într-o zi”. Cel de-al doilea unghenean care a reuşit să-i opună rezis-

tenţă marelui maestru a fost preşedintele Federaţiei raionale de şah, Ion Harea. Deşi a pierdut la jocul simultan, Viorel Iordăchescu l-a remarcat imediat, notînd că acesta a fost foarte aproape de o remiză. Într-o confruntare directă, Ion Harea, totuşi, a dat lovitura, învingîndu-l pe adversarul său mult mai titrat. „Şahul intră în categoria eticii şi moralei. Aici nu poţi trişa. De pierzi, de cîştigi, trebuie să-ţi respecţi adversarul”, a spus dînsul pentru „Expresul”. Tototdată, Ion Harea a subliniat că-şi pune mari speranţe în cei care fac, la ora actuală, primii paşi în şah, dar şi în cei care îi învaţă pe alţii să joace şah. Referindu-se la deschiderea filialei Ungheni a Academiei Naţionale de Şah, pentru care a optat insistent în peiroada cînd s-a aflat în fruntea raionu-

Situația e complicată lui, Ion Harea a declarat: „Este o nouă promovare a raionului Ungheni. Din cîte sînt informat, Ungheniul este unul dintre puţinele raioane din R. Moldova care are o federaţie de şah, care are şcoli de şah. Îmi doresc ca de aici să-şi ia zborul un campion naţional, european, care să ducă faima Ungheniului şi mai departe”. Viorel Iordăchescu s-a declarat impresionat de cele văzute la Ungheni. „Nu ne vom opri doar la deschiderea filialei raionale din Ungheni a Acade-

miei Naţionale de Şah, ci vom deschide şi trei filiale zonale: la Costuleni, Corneşti şi Petreşti”, a spus dînsul, subliniind, totodată, că „şahul dezvoltă gîndirea logică, memoria, gîndirea abstractă, seriozitatea”. „Scopul nostru este de a descoperi cît mai multe talente, dar nu ne propunem să facem neapărat din toţi campioni mondiali. Contează ca ei să poată învăţa să gîndească şi să analizeze”, a mai spus Viorel Iordăchescu. Lucia Bacalu

dagog trebuie să fie mereu în căutare, să gasească noi metode de lucru şi astfel se va simţi mereu tînăr”, a mai spus

Petru Mărgărint. Lucrează la Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni de exact 25 de ani. Întotdeauna a visat la o şcoală bună, unde copilul să găsească nu numai carte, dar şi alinare, şi lumină. „În permanenţă le spun colegilor mei să le dea copiilor carte, dar aceasta să nu fie rece, ci caldă. Venind la şcoală, elevul trebuie să găsească un profesor cu zîmbetul pe buze şi o carte caldă”, a accentuat dînsul. „Şi le mai spun mereu colegilor să iubească copiii, pentru că ei sînt viitorul nostru”, a mai adăugat Petru Mărgărint. Natalia Chiosa

Profesorii rămîn tot profesori, chiar de sînt la pensie Emoţii, flori şi o bună dispoziţie au dominat în sala de şedinţe a Primăriei Ungheni pe 5 octombrie. De Ziua Internaţională a Educaţiei, au venit să participe la o adunare festivă 141 de pedagogi pensionari. ”O astfel de sărbătoare organizăm deja al patrulea an consecutiv. A devenit o tradiţie ca de Ziua Pedagogului să le aducem cele mai frumoase omagii şi pedagogilor pensionari, celor ce nu mai sînt în activitate, dar tot pedagogi rămîn”, a menţionat Vasile Sanduleac, preşedintele Consiliului Veteranilor din Ungheni. În acea zi, alături de ei a fost conducerea oraşului şi raionului Ungheni. „Noi, cei de la Ungheni, avem un mare noroc, căci atît la cîrma oraşului, cît şi a raionului stau profesori”, a remarcat Vasile Sanduleac. Al patrulea an consecutiv, la iniţiativa primarului Alexandru Ambros, profesorii pensionari primesc şi cîte o primă bănească în valoare a cite 100 de lei. Gestul a fost apreciat de către sărbătoriţi, ei

menţionînd că nu contează cîţi bani au primit, ci atenţia, care nu poate avea preţ. Finalul a fost încununat de un concert susţinut de un grup de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” şi un grup de profesoare-vioriste de la Şcoala de muzică pentru copii din Ungheni. Deşi se află la odihna binemeritată, foştii profesori nu se grăbesc să se odihnească. Mulţi dintre ei mai au ceva de spus

P

Săptămîna trecută, presa locală a fost invitată la o conferință de presă, susținută de către primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, împreună cu șefii întreprinderilor „Comgaz- Plus” și „Ungheni-Gaz”, Iurie Marcoci și Ion Vișnevschi. Cei trei oficiali și-au propus să aducă la cunoștință situația privind pregătirea orașului către noul sezon de încălzire.

Aproape 40 de ani din viaţă şi i-a dedicat pedagogiei. I-a plăcut dintotdeauna profesia de pedagog. „Să dau lumină copiilor – acesta este crezul meu”, a declarat pentru „Expresul” Petru Mărgărint, specialist principal, inspector şcolar la Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni. Chiar dacă are în spate un car de experienţă, pentru el această diplomă are o însemnătate mare, este o adevărată bucurie. Dînsul a recunoscut că se bucură precum s-ar bucura un copil de o bomboană, sau de un simplu cuvînt „bravo”. Îşi iubeşte profesia şi mereu tinde spre ceva mai bun. „Şcoala este un organism viu, iar un organism viu este în permanentă creştere. Un pe-

Știri din Primăria Ungheni

3

Eforturi comune pentru un start reușit al sezonului de încălzire 2011-2012

Crezul lui e să dea lumină copiilor Pentru activitate didactică prodigioasă, contribuţie substanţaială la organizarea şi desfăşurarea procesului educaţional, formarea tinerei generaţii, dînsul a fost apreciat în acest an de Guvern, fiindu-i acordată în acest sens o diplomă de onoare. „Pentru mine a fost o adevărată surpriză. Pînă în ultimul moment, totul s-a ţinut în secret”, ne-a spus Petru Mărgărint.

Expresul de Ungheni Vineri, 14 octombrie

Datoriile populației față de „Comgaz Plus” sînt, la ziua de astăzi, de 3 milioane 742 mii de lei. Potrivit primarului de Ungheni, aceste datorii pun în pericol începerea noului sezon de încălzire 2011-2012. Pe de altă parte, neprimind de la răuplatnici banii necesari, nici „Comgaz Plus” nu-și poate achita datoria de 1 milion 326 mii de lei față de furnizorul său, Ungheni-Gaz, ceea ce înseamnă să este imposibilă livrarea gazelor naturale pentru producerea energiei termice.

Tot mai puține blocuri locative încălzite centralizat Potrivit datelor oferite de către șeful SA „Comgaz Plus”, Iurie Marcoci, numărul blocurilor locative care beneficiază de energie termică în mod centralizat este în descreștere. Pentru comparație: în sezonul de încălzire 2009-2010, de serviciile „Comgaz Plus” au beneficiat 105 blocuri locative, în 20102011 – doar 68. ”Din cele 68 de blocuri locative riscă să rămînă fără căldură în acest an circa 40. Acestea au acumulat mai mult de jumătate din toată datoria populației - circa 2 milioane de lei”, a subliniat Alexandru Ambros. La Ungheni, 75 % din numărul total de consumatori casnici s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire, dînd prioritate celui autonom.

Școli și grădinițe în pericol de a nu fi încălzite ”Dacă populația nu va achita datoriile, este posibil să nu putem începe la timp, în mod normal, livrarea agentului termic către grădinițe și școli”, a remarcat primarul Ambros. Dînsul a explicat jurnaliștilor că posibilitatea de livrare a agentului termic numai în instituțiile publice este complicată, deoarece cele 14 centrale termice din oraș sînt prevăzute pentru a livra o cantitate de energie termică mai mare. În altă ordine de idei, Iurie Marcoci, directorul SA „Comgaz Plus”, a dat asigurări că întreprinderea este deja gata să livreze în orice moment energia termică necesară.

Prețuri mai mari pentru încălzire? Reieșind din faptul că gazele naturale s-au scumpit cu 23,2%, evident că ANRE a cerut noi calcule pentru costul unei gigacalorii. Cît va costa aceasta în anul curent, deocamdată nu se ştie. Dar prețul va fi stabilit pînă la începutul sezonului de încălzire, a spus primarul Alexandru Ambros. Reamintim că anul trecut, preţul unei gigacalorii a fost de 1126 lei.

Şi în sezonul curent vor exista subvenții Urmează să decidă Consiliul orăşenesc care vor fi subvenţiile pentru încălzire din acest an şi cine ar putea beneficia de ele. Totul depinde de bugetul orașului, a subliniat primarul. În sezonul de încălzire 2010-2011, Primăria Ungheni, în premieră, a acordat subvenții în valoare de 150 lei lunar familiilor cu un venit mai mic de 1000 lei. Edilul orașului și-a exprimat convingerea că practica respectivă trebuie să aibă continuitate.

Cu datornicii se vor lua măsuri aspre

societăţii. Printre aceştia se numără: Boris Zugravu, preşedintele Organizaţiei raionale a veteranilor, Vasile Sanduleac, preşedintele Organizaţiei orăşeneşti a veteranilor, Tatiana Ciur, preşedintele organizaţiei de sector a veteranilor şi pensionarilor, Nina şi Petru Bulicanu, fondatorii Clubului ”Vîrsta de aur” ş.a.

La evenimentul din 5 octombrie a fost prezentă şi Valentina Ambros, mama primarului de Ungheni, care a muncit pe tărîmul pedagogic 38 de ani. „Profesia de pedagog este una pentru toată viaţa. Nu poţi fi altcineva odată ieşit la pensie, tot profesor rămîi”, a menţionat dînsa. Ina Landa

„Comgaz Plus” va lua măsuri drastice faţă de cei ce au acumulat datorii mari pentru agentul termic consumat. Potrivit lui Iurie Marcoci, aceştia vor avea de a face cu oamenii legii, dacă nu îşi vor achita facturile. Astfel, ei se pot trezi la ușa lor cu executorii judiciari care, prin hotărîre de judecată, le vor sechestra bunurile din gospodărie. ”Nu vreau să creez o stare de neliniște. Ne dăm seama că sînt situații diferite, dar, din moment ce ai beneficiat de căldură, trebuie să plăteşti pentru ea”, a subliniat primarul Alexandru Ambros.

Termoizolarea caselor, o metodă de eficientizare energetică În condițiile în care prețurile la gaze sînt în creștere, Primăria își dorește să găsească posibilități de conservare a energiei termice, astfel ca să nu fie aruncaţi banii în vînt. ”Am inițiat deja cîteva idei de proiecte și sînt sigur că, în cel mai apropiat timp, vom începe termoizolarea unor blocuri locative”, a încheiat pe o notă de optimism, Alexandru Ambros.


4

Expresul de Ungheni Vineri, 14 octombrie

A reuşit din nou să atragă atenţia şi simpatia suporterilor, dar şi a specialiştilor Talentatul sportiv din Nisporeni, Mihai Cociu, triplu campion al României şi Ucrainei la motocross şi supercros, a consemnat o nouă performanţă în lumea sportului motorizat. El s-a clasat pe locul 8 în prima manşă a Cupei Naţiunilor Europene la motocros, care a avut loc pe 9 octombrie în Bulgaria.

În manşa a doua însă a fost nevoit să abandoneze, dupa ce plasa de pe marginea traseului i s-a înfăşurat pe roata din spate. Cu toate acestea, unicul sportiv moldovean ce a participat la această competiţie a reuşit să atragă atenţia şi simpatia suporterilor, dar şi a specialiştilor. Tînărul Mihai Cociu a urcat pentru prima dată pe motocicletă la vîrsta de 10 ani. Tatăl său, Nicolae, care este şi antrenorul său, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru motoare. Acum, Mihai Cociu a devenit dependent de motocicletă şi nu îşi imaginează viaţa fără ea. În primii ani de antrenament şi de participare la competiţii, Mihai a fost susţinut nu doar de părintele-antrenor, ci şi de fratele său mai mare, Nicolae, student la Universtitatea de Sport, şi el sportiv de performanţă pe pistele de motociclism. Pînă anul trecut, fraţii Cociu, susţinuţi de tatăl, care cumula funcţiile de antrenor, dar şi de şofer, precum şi de mama sportivilor, bucătăreasa şi menajera „lotului", au colindat lumea întreagă, navigînd spre traseele internaţionale în care s-au „clădit" carierele lui Nicolae şi Mihai. În 2010, Nicolae Cociu-junior a decis să se retragă din competiţii, în favoarea fratelui său mai mic. „Sporturile cu motor sînt foarte costisitoare şi era greu de concurat cu ambii feciori la turneele de motocros, mai ales că sponsorii nu se grăbeau să ne susţină. De aceea am decis să acordăm mai mult credit lui Mihai", a spus tatăl campionilor. În 2008, Mihai Cociu a devenit campion european de est la juniori şi seniori. “Mister”, cum îi mai spun prietenii, a devenit şi campion al Italiei în 2009 şi s-a clasat pe locul şapte în categoria Elite la aceeaşi categorie. (După Publika.md) A început abonarea la

Expresul

ziarul care vă aduce în casă ştirile cele mai proaspete şi mai obiective. Doritorii pot perfecta abonamentele în orice oficiu poştal din raioanele Ungheni şi Nisporeni la preţul: 7 lei – 1 lună; 21 lei – 3 luni; 42 lei – 6 luni. Indice de abonare: 21945 Abonaţi-vă şi nu veţi regreta. Vă garantăm obiectivitate, imparţialitate, calitate.

Exporturile de mărfuri realizate în luna august curent s-au cifrat la 186 milioane dolari SUA, cu 2,8% mai mult față de luna precedentă și cu 54,6% - comparativ cu perioada similară a anului trecut. În ianuarie-august 2011, exporturile au totalizat 1367,2 milioane dolari SUA, cu 61,9% mai mult decît în perioada similară a anului 2010. (Eco.md)

Satul Cornova mai are un cetăţean de onoare de o valoare incontestabilă Sanda Golopenţia, profesor la Universitatea Brown (Providence, Rhode Island, SUA), a devenit cel de-al patrulea cetăţean de onoare al satului Cornova. Pe 9 octombrie curent, dînsa a primit, din mîinile primarului de Cornova, Ştefan Roşca, diploma care certifică acest fapt. “ Este o premieră absolută pentru mine, fiindcă nu am fost niciodată cetăţean de onoare”, a recunoscut Sanda Golopenţia, subliniind că a rămas foarte impresionată de ceea ce i s-a întîmplat la Cornova. „Pentru mine Cornova este un sat care mi-e drag, dar mi-e drag prin moştenire. Eu nu-l cunoscusem pînă acum cîţiva ani, cînd am fost aici pentru prima oară, dar am scris foarte mult despre această localitate, am editat foarte multe lucrări despre Cornova”, a spus dînsa. Părinţii Sandei Golopenţia, sociologul Anton Golopenţia şi folclorista Ştefania Cristescu, au făcut cunoştinţă în anul 1931, la Cornova, unde au venit împreună cu colegii lor din echipa lui Dimitrie Gusti. Din cauza persecutărilor la care au fost supuşi aceştia de către regimul comunist din România, Sanda Golopenţia a emigrat, cu 30 de ani în urmă, în SUA, dar nu a renunţat

niciodată la moştenirea părinţilor săi, la tradiţiile şi cultura neamului său. A editat zeci de cărţi, zeci de lucrări ştiinţifice, articole de presă. Sanda Golopenţia a fost „descoperită” de către neobositul cornovean Vasile Şoimaru, care a făcut tot posibilul s-o aducă la Cornova. „Prima dată cînd am venit aici, acum cîţiva ani, deşi era o vreme rea şi frig, m-a frapat căldura oamenilor. M-am simţit foarte bine aici, m-am simţit ca acasă”, a declarat dînsa, recunoscînd totodată că, iniţial, avea anumite temeri, căci pînă atunci nu fusese niciodată în Basarabia. Temerile ei au fost spulberate imediat ce a ajuns la Cornova, unde avea să vadă un sat cum sînt multe în România. Şi a doua vizită a domniei sale la Cornova, pe 9 octombrie curent, i-a lăsat aceeaşi impresie frumoasă: „A fost o zi schimbătoare, în care a fost şi cald, şi frig, şi senin, şi înnorat, o zi în care am întîlnit o mulţi-

me de oameni, am mîncat struguri din vie, am ospătat, am fost la o serbare absolut superbă. E o zi memorabilă pentru mine”. Referindu-se la titlul care i s-a conferit, Sanda Golopenţia a remarcat: „Am fost total uimită de această întîmplare, dar mă bucur de ea sincer. Titlul acesta este un moment frumos, în primul rînd. În al doilea rînd, este un semn de complicitate bună cu cornovenii, pe care am să încerc s-o onorez în viitor. În plus, este o probă a afecţiunii lui Vasile Şoimaru şi, prin el, a cornovenilor, pe care simţeam nevoia s-o merit”. Primul titlu de cetăţean de onoare al satului Cornova a fost conferit în anul 1931, pe 9 august, profesorului universitar din Bucureşti, Dimitrie Gusti, părintele sociologiei moderne, „pentru munca depusă cu ocazia campaniei monografice întreprinsă în satul Cornova, precum şi pentru meritele deosebite prin înfiinţarea unui cămin cultural şi a unei biblioteci”. Al doilea titlu i-a fost conferit, peste aproape şapte decenii, Zamfirei Mihail, profesor universitar din Bucureşti, fiica preotului-savant

născut la Cornova - Paul Mihail. Al treilea titlu s-a îndreptat spre Vasile Şoimaru, cu o lună şi jumătate în urmă. „Dacă nu era domnul Şoimaru, nu mai ştia nimeni despre Cornova. Dînsul a făcut foarte multe pentru sat”, a spus primarul Ştefan Roşca, după care a continuat: „Nu avem mulţi cetăţeni de onoare ai satului, dar toţi sînt de valoare. Pentru oameni, pentru imaginea satului este ceva extraordinar. Cred că nu am greşit că am oferit aceste titluri, merită aceşti oameni, merită”. Lucia Bacalu

Pedagogul Anului 2011: şi-a propus să promoveze imaginea chimiei şi a reuşit Alina Buga, profesoară de chimie la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, doctor în pedagogie, a fost declarată în acest an „Pedagogul anului”, oferindu-i-se o diplomă de excelenţă a Ministerului Educaţiei şi un premiu bănesc în valoare de 50 mii lei. A fost greu să obţineţi acest titlu? Nu ştiu dacă a fost uşor sau complicat. Nu putem să măsurăm un concurs, să-i dăm un grad de dificultate. Ceea ce pot spune e că a fost o experienţă, în primul rînd, o posibilitate de autoevaluare. Acest concurs cere răbdare, efort şi iarăşi răbdare. Din luna mai pînă în octombrie am fost în suspans, căci nu ştiam rezultatele finale. Care este secretul unui succes? Nu cred că există un secret. Am fost eu însămi, aşa cum sînt mereu. Mi-am dorit să particip la concursul respectiv anume în acest an, pentru că este Anul internaţional al chimiei. Mi-am propus, în acest context, să promovez imaginea chimiei. Or, în prezent, chimia, din păcate, a rămas în umbră sau nu este văzută din acelaşi unghi din care îmi doresc eu. M-am străduit, ca prin acest concurs, să pro-

movez aplicarea chimiei în viaţă. Cum vă simţiţi acum, după ce aţi obţinut titlul „Pedagogul Anului”? Mă simt aşa cum mă simţeam şi pînă la concurs. Nu s-a schimbat absolut nimic. Doar muncă, muncă şi iar muncă. Sigur, acest titlu te impune poate la anumite lucruri noi. În rest, sînt mereu în activitate, aşa cum am fost şi pînă acum. Sînteţi doctor în pedagogie, nu regretaţi faptul că lucraţi într-un liceu? Am activat şi în calitate de lector universitar, am predat diferite cursuri, mi-a plăcut această experienţă. În paralel, îmi făceam şi teza de doctor în domeniul metodicii predării. Este ceea pentru ce am optat mereu: să faci ştiinţă doar dacă ai un cîmp de experienţă. Dar toate cercetările se fac anume în şcoală, cu elevii. Nu regret că predau într-un liceu. Asta a fost decizia mea, am revenit de unde am por-

nit. Am lucrat în mai multe licee din Chişinău, dar Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni are o altă particularitate, aici am întîlnit elevi dornici de a studia şi un colectiv didactic minunat. De ce unii tineri, după ce-şi fac studiile în domeniul pedagogiei, nu vor să vină în şcoală? Poate că această profesie nu e pentru ei o vocaţie, a fost ceva de moment, care nu a venit din suflet. Eu am avut şi alte posibilităţi, şi alte propuneri de a-mi face studiile în alte domenii, dar am ales pedagogia. Sînt sigură: dacă o persoană îşi doreşte cu adevărat să muncească într-un anumit domeniu, o face, indiferent de circumstanţe şi condiţii. Ce le-aţi spune pedagogilor dornici de a urca pe scara succesului? Să aibă curajul să participe la un asemenea concurs, este o experienţă unică, este o notă de autoevaluare. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că mi s-a oferit posibilitatea să desfăşor o lecţie publică într-o clasă cu elevi absolut necunoscuţi, care nu realizaseră pînă atunci o activitate experimentală. Am re-

uşit cu brio. Vreau să zic că poţi să faci ştiinţă şi în condiţiile în care nu ai echipament performant. Cu obiecte elementare poţi obţine multe, trebuie doar să ştii cum să le aranjezi pe masă. Multe dintre succesele obţinute le datorez formării de care am avut parte în Franţa. De aceea i-aş sfătui pe colegii mei profesori să nu rateze şansa de a participa la stagieri peste hotare, dacă au această posibilitate. Şi în final, ce veţi face cu banii pe care i-aţi primit?

În primul rînd, vreau să spun că nu am participat la concurs pentru bani. Da, suma e considerabilă, dar nu fantastică, aşa cum li se pare unora - nu este decît salariul pentru un an întreg de muncă de pedagog. Dar cheltuielile cotidiene pe care le facem noi sînt cu mult mai mari. Eu sper că aceşti bani mă vor ajuta să-mi editez lucrările care sînt deja realizate în format electronic şi să-mi continui cercetarea pe care o fac în didactica chimiei. Natalia Chiosa


Prim-ministrul Vlad Filat i-a promis patriarhului Rusiei Kiril că în primăvara anului viitor vor începe lucrările de construcţie a unei noi catedrale în Chişinău, care va deveni „un simbol al unităţii societăţii moldoveneşti", potrivit serviciului de presă al Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii. În comunicatul de presă emis de serviciul de presă al Guvernului nu s-a pomenit de o astfel de promisiune. (Adevarul.md)

Record absolut.

De acum înainte, raionul Ungheni va avea cinci vicepreşedinţi O decizie privind instituitea unui număr de cinci vicepreşedinţi ai raionului Ungheni a fost luată, unanim, de către Consiliul raional, la şedinţa din 6 octombrie curent. „Aş dori să încep cu o întrebare: cîte degete aveţi la o mînă? Ca să fiţi mai puternici, e necesar să uniţi toate cinci degete. De la această idee am pornit atunci cînd am decis să stabilim cinci vicepreşedinţi de raion”, a explicat Iurie Toma, preşedintele raionului. Potrivit dînsului, pentru salarizarea celor cinci vicepreşedinţi „nu va fi cheltuit nici un bănuţ în plus din buget”. Anterior, între anii 2003 şi 2006, raionul Ungheni a avut un singur vicepreşedinte. În 2007 s-a decis să fie ales şi al doilea. „A fost o decizie mai mult politică”, a explicat preşedintele de atunci al raionului, comunistul Nicolae Gaviuc. Odată cu shimbarea regimului comunist, în 2007, alianţa forţelor democratice din Consiliul raional a decis să mai adauge o funcţie de vicepreşedinte la cele două deja existente. După alegerile din 2011, noua componenţă a Consiliului raional a majorat numărul vicepreşedinţilor pînă la cinci. „Eu ştiu aşa: un om, dacă se apucă de zece lucruri odată, nu reuşeşte perfect în toate zece. Atîta timp cît un vicepreşedinte va avea în gestiune o singură direcţie, va şti exact cu ce trebuie să se ocupe. Sînt sigur că astfel toate problemele din domeniul respectiv vor fi rezolvate”, a precizat Iurie Toma. Unul dintre vicepreşedinţii raionului, ales pe 6 octombrie curent, Alexandru Ciuvaga, va suplini şi funcţia de şef al Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi

Sport. Al doilea vicepreşedinte, care urmează să fie ales la şedinţa următoare a Consiliului raional, va suplini şi funcţia de şef al Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei. Responsabilităţile celorlalţi trei vicepreşedinţi, aleşi la prima şedinţă a noii componenţe a Consiliului raional, pe 21 iulie curent, urmează a fi revăzute. Potrivit lui Iurie Toma, funcţia de vicepreşedinte de raion presupune un statut mai înalt, ceea ce va permite funcţionarilor respectivi să acţioneze mai eficient.

De altă părere însă sînt foştii preşedinţi Nicanor BUZOVOI, preşedinte al Consiliului Judeţean Ungheni în anii 2000-2003: Nu-i logic, nu-i raţional să ai tocmai cinci vicepreşedinţi. Eu am lucrat cu un singur vicepreşedinte şi am reuşit să realizăm multe lucruri frumoase. A fost uşor, foarte bine şi eficient. Trebuie doar să munceşti, să

trăieşti cu problemele judeţului, raionului. Acum nu facem decît să înmulţim posturile. E o împărţire de funcţii în dependenţă de partidele politice, dar folos din asta nu e. Cu cît mai mulţi şefi sînt, cu atît mai greu şi mai prost sînt rezolvate problemele, căci fiecare are interesul său.

Nicolae GAVIUC, preşedintele raionului în anii 2003-2007: Alegerea a cinci vicepreşedinţi nu înseamnă nimic altceva decît nişte interese de partid sau, mai bine zis, interesul unui grup de oameni. Asta înseamnă că li s-au dat tuturor partiduţelor nişte locuri mai călduţe. Eu am lucrat, majoritatea timpului, numai cu un singur vicepreşedinte şi am reuşit. Doar în ultimul an de activitate, a fost ales şi al doilea vicepreşedinte. Din partea mea, lasă să aibă acum măcar 20 de vicepreşedinţi, dacă aşa li-i mai uşor. Eu însă ştiu foarte clar: mai bine unul şi bun decît o mulţime şi să nu facă nimic.

Ion HAREA, preşedintele raionului

în anii 2007-2011: Eu aş înţelege această decizie, dacă vicepreşedinţii ar veni cu un program concret de acţiuni. Din păcate, cei care vin nu prea au mare experienţă în administraţia publică locală. A fost doar o „mişcare” de aşezare în fotolii a „prietenilor” de partid, crezînd că astfel vor ţine în mîini situaţia. Prin astfel de decizii nu facem nimic altceva decît să distrugem autoritatea administraţiei publice locale. Recunosc, am instituit şi noi o funcţie de vicepreşedinte – a treia – dar am instituit-o pentru a menţine echilibrul de forţe în Consiliul raional, care era constituit din 9 formaţiuni politice. Acum situaţia e alta şi nu văd rostul unui număr atît de mare de vicepreşedinţi. Consiliul raional ar tebui să se îngrijească mai degrabă să respecte cele trei principii de activitate: coordonare, respectarea legislaţiei şi asigurarea transparenţei. Apropo, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi are doar doi vicepreşedinţi. Să nu uităm însă că judeţul Iaşi este de, cel puţin, cinci ori mai mare, şi ca populaţie, şi ca suprafaţă, decît raionul Ungheni. Lucia Bacalu

A stat la o masă cu Jerzy Buzek şi Herman Van Rompuy Cine credeţi că e? Serghei Cladco, preşedintele filialei Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie. Pe 30 septembrie, dînsul a participat, alături de Pavel Caba, preşedintele Patronatului din Construcţii, şi Vitalie Boico, preşedintele filialei Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie, la Forumul de Afaceri al Parteneriatului Estic de la Sopot, Polonia. De notat că la acest forum au fost prezenţi peste 200 de persoane din ţările Uniunii Europene şi ale Parteneriatului Estic - oameni de afaceri, reprezentanţi guvernamentali, ai Comisiei Europene şi analişti economici. „În tot ce s-a discutat acolo, ca un fir roşu a trecut ideea că, pentru a depăşi criza şi pentru a da un nou impuls dezvoltării socioeconomice şi politice în cadrul Europei extinse, este necesar de a trece de la concurenţa agresivă la solidaritate”, a spus

Serghei Cladco. Dînsul s-a arătat satisfăcut de experienţa pe care a trăit-o şi mîndru că a stat la doar cîţiva paşi de Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, şi de Donald Tusk, primul ministru al Poloniei. „Toţi trei au vorbit frumos despre Republica Moldova. Ei au spus că Moldova şi Georgia sînt cele mai avansate state din acest Parteneriat Estic, iar Republica Moldova este cea

mai de succes ţară”, a menţionat Serghei Cladco. Notă: Parteneriatul Estic e o platformă de cooperare a Uniunii Europene destinată Armeniei, Azerbaijanului, Belarusului, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei.

„S-a vorbit şi despre faptul că Ucraina finalizează dialogul cu Uniunea Europeană pentru a deveni ţară asociată şi, pînă la finele anului, e posibil să semneze tot pachetul de documente”, a mai spus şeful Camerei de Comerţ şi Industrie Ungheni, remarcînd că e un semn bun pentru noi. Forumul a fost organizat înt-run pavilion gigantic, pentru 2000 de persoane, pe malul Mării Baltice. Participanţilor le-a fost prezentat şi un spectacol extraordinar de pantomimă. Cei prezenţi la forum au fost cazaţi în unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Polonia şi chiar din Europa. Cheltuielile au fost suportate de organizatori. Lucia Bacalu

Expresul de Ungheni Vineri, 23 septembrie

5

Un debut absolut în faţa publicului spectator La cei aproape patru anişori ai săi, Laura-Dumitriţa Popovici din Ungheni şi-a făcut debutul în faţa publicului spectator, fiind secondată de bunicuţa sa, renumită pentru dragostea pe care o poartă tradiţiilor populare şi folclorului – Eugenia Popovici.

Fiind de circa un sfert de secol secretar al consiliului local Cetireni, Eugenia Popovici s-a dedicat nu doar muncii în primărie, ci şi promovării folclorului în sat. Ea a fost cea care a contribuit şi a menţinut viu aprinsă flacăra formaţiei folclorice “Ciutura”, bine cunoscută acum în întreaga republică. Ea a fost cea care a iniţiat frumosul festival de Florii de la Cetireni. Ea a fost cea care a pledat şi continuă să pledeze pentru puritatea şi autenticitatea pieselor folclorice, a tradiţiilor populare, pe care le promovează necontenit. Acum, îi transmite această dragoste nepoţelei sale, LauraDumitriţa. În ajunul zilei de 1 octombrie, Ziua bunicuţei, dînsa şi-a însoţit nepoţica la o frumoasă sărbătoare organizată în grădiniţa “Tereza Sobolevschi” din Ungheni. Îmbrăcată într-un costum popular autentic, ea a interpretat, alături de nepoţică, cîntecul “Mi-a adus bădiţa flori”. Pe 9 noiembrie, cînd Laura-Dumitriţa va împlini patru ani, cadoul din pareta bunicuţei va fi un costum popular. “Deoarcee şi-a făcut deja debutul, e timpul să aibă şi un costum popular. Voi avea eu grijă să i-l achiziţionez”, a declarat Eugenia Popovici. (L.B.)

Sfaturi utile de la experţi veniţi din Cehia În Ungheni sînt învechite toate indicatoarele rutiere, nu corespund cerinţelor actuale. Oraşul duce lipsă de indicatoare turistice, fără de care te poţi uşor rătăci. Tocmai de aceea Ungheniul are nevoie de o infrastructură modernă de trafic rutier, cu atît mai mult că oraşul se află la hotar cu Uniunea Europeană. Aşa a descris una dintre cele patru idei de proiect, Svetlana Ciobanu, directorul Centrului Regional de Dezvoltare Durabilă, în cadrul unei discuţii cu doi experţi din Republica Cehă, sosiţi la Ungheni săptămîna trecută. ”Ne interesează experienţa din Cehia, ce paşi ar trebui să parcurgem ca această infrastructură de trafic rutier să fie realizată cît se poate de rapid, cu suportul fondurilor externe, europene”, a explicat Svetlana Ciobanu. Oficialii din Cehia, la rîndul lor, au acceptat să acorde asistenţă teoretică, pentru ca ideea de proiect propusă la Ungheni să aibă şanse de finanţare externă. ”Noi considerăm că proiectul respectiv are prioritate pentru oraşul dumneavoastră, întrucît este vorba de securitatea rutieră, ceea ce înseamnă că va aduce multe beneficii foarte multor oameni”, a menţionat expertul ceh, Rene Samek. ”Scopul nostru a fost de a învăţa cum se face un proiect bun, care mai apoi să-şi poată găsi finanţarea. În acest context, am oferit un curs de instruire celor interesaţi de dezvoltarea regională, astfel ca, ulterior, aceştia să folosească informaţiile noastre în practică”, a declarat pentru “Expresul” consultantul ceh, Manfred Hellmich. Primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros, prezent la masa rotundă, a conturat cîteva idei principale ce s-au desprins din dialogul moldo-ceh: ”Întîlnirea a fost foarte bună, pentru că experţii cehi au făcut studii în domeniu. Ei ne-au spus foarte clar: odată ce ne dorim să atragem investiţii străine, trebuie să venim cu o contribuţie a noastră, să avem studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice necesare”. De notat că Ungheniul a fost unicul oraş din afara Chişinăului pe care l-au vizitat experții din Republica Cehă. Ina Landa


6 PROGRAME TV Luni, 10 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.15 Baştina 7.10 Bună dimineaţa! 9.10 “DĂNILĂ PREPELEAC” 10.20 Cinemateca universală 10.40, 18.30 Documentar 12.00 Vedete la bis 13.15 Săptămîna sportivă 13.45 Cultura azi 14.30 “TAXIMETRISTA” 16.00 Magazinul copiilor 16.30 Magazinele UEFA 17.10 “FANTAGHIRO” 17.40 Reporterul de gardă 18.00 Sub acelaşi cer 19.00, 21.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 20.00 Moldova în direct 21.20 “DORA” 22.05 Templul muzicii 22.45 Legendele muzicii 23.15 “UN PREOT PRINTRE NOI”. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 16.00 Teleshopping 10.15 „ZERO ABSOLUT” 12.15, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 „PARIU CU VIAŢA” 17.45 Happy Hour 21.00 În Profunzime

23.00 „FRINGE”. Marţi, 11 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.40 Ştiri 6.15 Sub acelaşi cer 6.35 Cinemateca universală 7.10 Bună dimineaţa! 9.10 “DORA” 9.55 Reporterul de gardă 10.15 Fii tînăr! 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.05 Dor 12.35 La datorie 13.10, 17.15 “FANTAGHIRO” 13.35 Videoteca copiilor 14.00 Magazinele UEFA 14.25 “UN PREOT PRINTRE NOI” 16.00 Ring star 17.40 “MOŞ ION ÎN COSMOS” 18.00 Unda Bugeacului 18.40, 21.20 Respiro 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 21.35 Fotbal. Liga Campionilor. 23.50 Fotbal. Rezumatele meciurilor. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 Ce se întîmplă,

Stimați juriști, Sărbătoarea profesională Ziua Juristului reprezintă expresia publică a respectului și prețuirii față de slujitorii zeiței Themis, care își dedică activitatea servirii devotate Adevărului, în scopul consolidării legalității și creșterii autorității Legii. Juriștii au avut și vor avea permanent un rol crucial în garantarea principiului constituțional, potrivit căruia Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sînt garantate. Orice sărbătoare profesională reprezintă un bun prilej pentru a face bilanțuri, concluzii, evaluări. În acest context, îmi exprim ferma convingere că statutul deosebit al juristului în societate nu s-a schimbat. A fi jurist înseamnă a avea o profesie nobilă și o muncă grea, căci finalitatea activității trebuie să fie Adevărul, Dreptatea și Echitatea. Stimați juriști, apreciez înalt eforturile și abnegația cu care vă dăruiți nobilei idei de justiție și vă adresez, cu prilejul sărbătorii profesionale, cele mai sincere felicitări, urări de sănătate, prosperitate, liniște sufletească și succese în plan profesional. Cu respect, Iurie Toma, președintele raionului Ungheni

UN CITAT PE SĂPTĂMÎNĂ Învingătorii nu renunţă, iar cei ce renunţă nu ajung învingători. Aristotel

doctore? 10.45 România, te iubesc! 12.00, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 „LEGĂTURI DE FAMILIE” 17.45 Happy Hour 20.30 Vocea României 23.00 AutoExpert 23.30 „FRINGE”. Miercuri, 12 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.40 Ştiri 6.15, 14.50 Găgăuz ogea 7.10 Bună dimineaţa! 9.10 Cultura azi 10.00 Documentar 10.30 Ghidul sănătăţii tale 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 Baştina 12.45 “Dor de Eminescu” 13.10, 17.15 “FANTAGHIRO” 13.35 Din fondul TV Moldova 1 14.05 Cuvintele Credinţei 15.30 “Păcală”. Spectacol 16.30 Istorie şi Vioctorie 17.40 Videoteca copiilor 18.00 Svitanok 18.30 Program muzical 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 21.20 Respiro 21.35 Fotbal. Liga Campionilor. 23.50 Fotbal. Rezumatele meciurilor

Filiala ÎS „Poşta Moldovei”, Centrul de Poştă Ungheni Anunţă startul Campaniei de abonare la ziare, reviste, cărţi, după Catalogul pentru prima jumătate a anului 2012. Abonarea poate fi: Obişnuită – cu distribuirea la domiciliu; Post restant – cu distribuirea la oficiul poştal; La adresă – cu distriubuirea la adresa indicată de dumneavoastră în orice colţ al lumii. Abonarea poate fi perfectată în orice oficiu poştal, cît şi de către factorii poştali.

Informaţii suplimentare la telefoanele: (236) 22241, 22128, 22693

PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 „LEGĂTURI DE FAMILIE” 12.15, 16.15 “TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 AutoExpert 14.30 „RENUNŢĂ, DOROTHY!” 17.45 Happy Hour 20.30 “JOCUL MORŢII” 23.00 „FRINGE”. Joi, 13 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.10 Svitanok 6.40, 15.00 Respiro 7.10 Bună dimineaţa! 9.10 “VĂLEU, VĂLEU, NU TURNA” 10.30 Natura în obiectiv 11.00, 19.55 Moldova în direct 12.00 O seară în familie 13.10, 17.15 “FANTAGHIRO” 14.00 Moldovenii de pretutindeni 14.30 Ghidul sănătăţii tale 15.15 “Un abecedar bizar”. Spectacol 16.15 Erudit cafe 18.05 Descoperă Moldova 18.15 Documentar 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 20.50 Super-loto 5 din 35 21.20 “DORA” 22.10 Reporterul de gardă 22.40 Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru 23.15 “UN PREOT PRINTRE NOI”. PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 19.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 „RENUNŢĂ, DOROTHY!” 12.15, 16.15 “TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 „COMPANIA A ŞAPTEA SUB CLAR DE LUNĂ” 17.45 Happy Hour 20.00 Fotbal Europa League. Maccabi Haiba Steaua 22.00 Fotbal Europa League. Rapid Legia Varşovia.

Pentru colega Maria Mocanu din Grozeşti, Nisporeni, cu ocazia împlinirii unei vîrste respectabile Este cea mai hărnicuţă, cea mai modestă, cea mai răbdătoare, cea mai îndrăgostită de profesie, cea mai înzestrată cu har dumnezeiesc, cea mai bună doamnă. Cu această ocazie, îi aduc în dar toate florile toamnei, iar pe lîngă ele şi cuvintele mele spuse din suflet: Într-o toamnă caldă şi bogată S-a născut pe lume o drăguţă fată, Fiind prima la părinţi A avut şi suferinţi. Micuţa nu înţelegea De ce bomba în prag cădea. Cînd unsprezece ani împlineşte, Foamea rea o chinuieşte. Greutăţile-mpreună Au făcut-o mai matură. Avînd o logică aparte S-a ţinut mereu de carte.

Vineri, 14 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.15 Cuvintele Credinţei 7.10, 8.15 Bună dimineaţa! 9.10, 21.20 “DORA” 9.55 “FENTA” 10.30 Almanah cinematografic 11.00 Moldova în direct 12.00 Evantai folcloric 12.40 “Un sfert de vorbă” cu Ilona Spătaru 13.10, 17.10 “FANTAGHIRO” 14.00, 23.15 “UN PREOT PRINTRE NOI” 15.35 Pianul reflecţie a culturii europene 16.20 Documentar 17.40 Respiro 18.00 “La poale de codru...” 19.00 Mesager 19.40 Povestea de seară 19.55 Bună seara! 22.15 Fii tînăr! PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00, 22.30 Ştirile Pro TV 10.00, 13.45, 16.00 Teleshopping 10.15 „COMPANIA A ŞAPTEA SUB CLAR DE LUNĂ” 12.15, 16.15 „TÎNĂR ŞI NELINIŞTIT” 14.00 Fotbal Europa League. Maccabi Haifa Steaua 17.45 Happy Hour 20.30 Dansez pentru tine. Sîmbătă, 15 octombrie TVM 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 13.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.10 “TROIŢA” 7.40, 9.10 Documentar 8.05 Vedete la bis 10.00 Magazinul copiilor 10.30 Ştiinţă şi inovare 11.00 Casa mea 11.35 “PIŢIGOIUL ÎN PICAJ” 12.45 “UN PREOT PRINTRE NOI” 14.20 “FANTAGHIRO” 15.10 Desene animate 16.00 Documentar 16.30 La Mulţi Ani! 17.15 “Un sfert de vorbă” cu Ilona Spătaru 17.45 ENTER 18.00 Erudit cafe 18.45 Respiro 19.00 Mesager 19.35 Povestea

Cele mai frumoase teme, Exerciţii şi probleme, Formulă seacă şi uscată O preface-n ciocolată. Iar obiectu-n întregime E o aromată pîine. Soarele i-a zîmbit Cînd fiul şi fiica s-au născut. Igoraş şi Dorinica Sînt departe de mămica, Însă-n fiecare seară Îi urează viaţă uşoară. Feciorul, medic stimat, În Portugalia-i salutat. Dorina, fiică ascultătoare, A păşit pe-a mamei cale. Mama-i mîndră, fericită: Ce succese are fiica! Fapte bune şi frumoase Nepoţeii i-aduc în casă. Viaţa le-a-nchinat-o lor Copiilor sătenilor. Dacă ar fi toţi să se adune, S-ar forma un cîmp de lume. Şi i-ar zice toţi în cor: Să trăieşti, drag profesor! Eu voi zice cu mult drag, Îmi eşti foarte-apropiat. Cel mai sincer şi mai scump prieten Cît voi trăi, eu voi urma Sfatul şi povaţa ta. Irina Crîşmaru

de seară 19.50 O seară în familie 21.20 “LUNA ŞI LACUL” 23.15 Fii tînăr! PRO TV 7.00, 13.00, 17.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro TV 10.00, 13.05, 14.45 Teleshopping 10.15 Ce se întîmplă, doctore? 11.00 AutoExpert 11.30 În Profunzime 13.20 Rezumat Europa League 14.00 „LEGENDA CĂUTĂTORULUI” 15.00 Dansez pentru tine 20.30 „ORĂ DE VÎRF 3” 22.30 „CURAJ NEBĂNUIT”. Duminică, 16 octombrie TVM 6.00, 17.00, 21.00, 23.00 Ştiri 6.10 Respiro 6.30 Noaptea muzeelor 7.15 Cuvintele Credinţei 8.00 Ferenkz Liszt. 200 ani de la naştere 9.00 Meteo 9.10 Desen animat 10.00 Ring Star 11.00 Istorie şi Victorie 11.30 La datorie 12.00 Portrete în timp 12.30 Natura în obiectiv 13.00 Descoperă Moldova 13.15 “LA casa sufletelor noastre...” 14.00 Baştina 14.50 “LUNA ŞI LACUL” 16.30 La mulţi ani! 17.15 Cultura azi 18.00 La noi în sat 18.40 Descoperă Moldova 19.00 Mesager 19.35 Povestea de seară 19.50 Vedete la bis 21.20 Săptămîna sportivă 22.00 “Am strîns toamnă după toamnă...”. PRO TV 7.00, 13.00, 19.00, 20.00 Ştirile Pro TV 10.00, 13.05, 15.45 Teleshoping 10.15 După 20 de ani 11.00 „AVIONUL BUCLUCAŞ 2” 13.20 Apropo TV 14.00 „ORA DE VÎRF 3” 16.00 Vocea României 18.00 România, te iubesc! 20.30 „PARIU CU VIAŢA” 21.30 Serviciul român de comedie 22.30 „DEMON PE DOUĂ ROŢI”.

VĂ RECOMANDĂM! Luni 11.05 „Дело Румянцева”. Film (РТР „Планета”) 20.45 „Cabinetul din umbră” (Jurnal TV) 21.30 „Глянец”. Film (СТС) Marţi 21.00 „Элвин и бурундуки-2”. Film (ТНТ) 21.30 „Васаби”. Film (СТС) 22.10 „Asfalt de Moldova” (Jurnal TV) Miercuri 11.05 „День свадьбы придётся уточнить”. Film (РТР „Планета”) 21.00 „Марли и я”. Film (ТНТ) 21.30 „Ямакаси. Свобода в движении”. Film (СТС) Joi 11.05 „Монолог”. Film (РТР „Планета”) 21.00 „Скуби-Ду”. Film (ТНТ) 21.30 „Скалолаз”. Film (СТС) Vineri 20.30 „Выкуп”. Film (СТС) 21.00 „O dată-n viaţă” (TVR 1) 22.10„Пара гнедых”. Film (РТР„Планета”) Sîmbătă 14.00 „Negru şi Bogatu”. Talk Show (Jurnal TV) 21.00 „Отступники”. Film (СТС). 21.10 „ÎnTrecerea anilor” (TVR 1) Duminică 14.00 „Атиди”. Film (СТС) 17.00 „Путешествие к центру Земли”. Film (ТНТ) 21.00 „Ora de ras” (Jurnal TV).

Vînd casă la Ungheni, în cartierul Dănuţeni. Tel.: 079684568 Solicităm prezenţa cet. Uşurelu Vitalie, a.n. 25.05.1978, pentru data de 14.10.2011, la Biroul executorului judecătoresc Aurica Ţăruş, pe adresa: or. Ungheni, str. M. Eminescu 10/202, pentru a face cunoştinţă cu procesulverbal de transmitere în posesie şi evacuarea persoanelor din imobilul situat în or. Ungheni, str. Bănulescu-Bodoni 15. Executor judecătoresc, Aurica Ţăruş

Pe data de 18 octombrie, ora 10.00, în incinta Consiliului raional Ungheni (str. Naţională 11), sala de şedinţe, va avea loc întîlnirea viceministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Iurie Cheptănaru, cu factorii de decizie din riaon. Începînd cu ora 11.00 – audienţa cetăţenilor (sala de conferinţe, str. Naţională 9).


Cunoscuta jurnalistă Angela Aramă organizează cursuri de telejurnalism pentru copii cu vîrste cuprinse între 10 şi 15 ani. Cursurile vor avea loc de două ori pe săptămînă timp de opt luni. Copiii vor învăţa după un program structurat de Angela Aramă şi aprobat de Ministerul Educaţiei. „Ei vor învăţa totul despre televiziune şi vor deveni prieteni cu camera de filmat”, spune jurnalista. Cursurile sînt cu plată (40 euro lunar), iar părinţii îşi pot înscrie copiii (angelaarama@yahoo.com) pînă la 1 noiembrie. (Monitor Media)

Concursul „De la vocaţional la profesional” a devenit deja o tradiţie Pe 3 octombrie, la grădiniţa nr. 9 „Steluţa” din Ungheni, s-a desfăşurat concursul „De la profesional la vocaţional”, care şi-a făcut deja viză de reşedinţă aici, ajungînd la ediţia a V-a. Acest concurs oferă fiecărui cadru didactic posibilitatea de a-şi demonstra competenţele profesionale. Un educator competent este cel ce deţine un ansamblu de informaţii teoretice şi practice. Mai simplu spus, este educatorul cunoscător şi priceput, care-şi poate folosi capacităţile cu maximă eficienţă în formarea copilului - adultului de mîine, capabil să se adapteze la condiţiile mereu schimbătoare ale vieţii. Pentru a deveni competent

şi, mai ales, pentru a ne menţine la această cotă a competenţei, nu avem o altă soluţie decît să învăţăm mereu. De aceea concursul respectiv este orientat spre a încuraja, a motiva şi a interesa cadrele didactice să-şi asume responsabilitatea pentru propria dezvoltare profesională, ca mai apoi să fie demonstrată la concursul „De la profesional la vocaţional”. Dacă pînă în acest an, cadrele didactice au concurat individual sau în perechi, acum

au concurat echipele. Educatorii s-au simţit mult mai bine, mai relaxat. Răspunsurile au fost mult mai variate şi creative. Fiecare concurent a avut posibilităţi optime de expresie. Concursul a prevăzut atît probe teoretice, cît şi practice. După fiecare răspuns corect,

în „haznaua” echipei se adăugau 5 lei. Evenimentul a fost sponsorizat de AO „Alături de copil”, preşedinte Iulia Bordeianu. Nina Grădinaru, metodistă la grădiniţa nr. 9 „Steluţa”

Noi paşi spre colaborare şi parteneriat în domeniul turismului Partenerii Ungheniului în dezvoltarea turismului rural - o delegaţie din Cluj-Napoca (România) şi alta din Cernăuţi (Ucraina) - s-au adunat la o masă rotundă cu genericul: „Oportunităţile dezvoltării turismului rural prin studierea experienţei regionale a vecinilor”. Fiind prezent la eveniment, Veaceslav Guţuţui, viceministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, a menţionat, în discursul său, că dezvoltarea turismului rural este o problemă actuală, care se află în atenţia ministerului pe care-l reprezintă. „Mă simt onorat să mă aflu la Ungheni, în acest oraş cu o experienţă foarte bogată în implementarea proiectelor”, a accentuat dînsul.

La rîndul său, preşedintele raionului, Iurie Toma, şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că cele mai bune practici din ţările vecine în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului rural sînt împărtăşite şi unghenenilor. „Ne-am căutat mult unii pe alţii, dar e important că ne-am găsit ca parteneri. Sper că va fi o colaborare strînsă şi de lungă durată”, a menţionat Marina Konyak, reprezentanta de-

Primăriile sînt bine pregătite în caz de situaţii excepţionale 20 de primării din cele 33 ale raionului Ungheni, au participat, recent, la competiţia raională a echipelor sanitare. Scopul acestor competiţii a fost unul bine determinat: perfecţionarea cunoştinţelor practice dar şi teoretice în acordarea primului ajutor. Potrivit şefului secţiei protecţie civilă a Direcţiei situaţii excepţionale Ungheni, Dumitru Sasu, toate echipele s-au prezentat destul de bine. De aceeaşi părere a fost şi arbitrul Maria Rotaru. „Aceste competiţii sînt binevenite, pentru că participanţii pot să aplice în practică cunoştinţele teoretice pe care le deţin”, a spus dînsa. În acest an, primăria Costuleni a fost cea care s-a clasat pe locul întîi. Pe locul doi şi trei s-au clasat primările Todireşti şi Pîrliţa. Din fondul de rezervă al Consiliului raional Ungheni, acestea au primit diplome şi premii băneşti în valoare de 2500, 2000 şi, respectiv, 1500 lei. Şeful secţiei situaţii excepţionale susţine că întrecerile respective sînt foarte utile, iar primii care ar fi trebuit să înţeleagă acest lucru sînt primarii. Potrivit lui, comparativ cu anul precedent, în acest an au participat cu 6 primării mai puţin. „Şi, ca în fiece an, primăriile Petreşti, Sculeni şi Zagarancea refuză să participe la competiţie”, a adăugat Dumitru Sasu. Natalia Chiosa

legaţiei din Cernăuţi, preşedinta AO „Bukviţa”. Pentru ca relaţiile între Ungheni, Cluj-Napoca şi Cernăuţi să fie cît mai strînse, s-a discutat şi despre încheierea, cît mai curînd, a unor parteneriate de colaborare. Ruslan Senciuk, şef de departament al Consiliului raional Vijniţa, regiunea Cernăuţi, s-a declarat interesat chiar de semnarea unui acord de fraternitate cu Consiliul raional Ungheni, iar Valeri Abramciuk, preşedintele consiliului local Banilov-Podgornîi, raionul Vijniţa, şi-a exprimat dorinţa de a încheia acorduri de colaborare cu consiliile locale Pîrliţa şi Todireşti.

Delegaţiile din Cernăuţi şi Cluj-Napoca s-au aflat la Ungheni trei zile, timp în care au reuşit să viziteze cîteva obiective turistice, să ia cunoştinţă de obiceiurile şi tradiţiile unghenenilor. Întîlnirea respectivă a avut loc în cadrul Proiectului „Dezvoltarea turismului rural pentru asigurarea transformărilor economice şi sociale”, implementat de Agenţia pentru Dezvoltarea Regională şi Integrarea Europeană Ungheni, în colaborare cu ANTREC din Cluj-Napoca şi Asociaţia Bukviţa, Cernăuţi, cu sprijinul financiar al Programului Vest-Est. Natalia Chiosa

Timp de 18 ani, Moldova a pierdut prin avort 569050 de copii Ştiaţi că avem şi o Zi a... contracepţiei? Începînd cu 2007, pe 26 septembrie, este marcată anual Ziua mondială a contracepţiei. Cu acest prilej, vine cu infiormaţii utile Eugenia RADU, medic obstetricianginecolog în cabinetul Sănătatea Reproducerii a Centrului Medicilor de Familie Ungheni. Marcarea Zilei mondiale a contracepţiei are scopul de a promova o lume în care fiecare sarcină să fie dorită, astfel ca orice persoană şi, în mod special, tinerii, să conştientizeze importanţa contracepţiei. În anul curent, Ziua respectivă s-a desfăşurat sub genericul: „Trăieşte-ţi viaţa, cunoaşte-ţi drepturile, învaţă despre contracepţie”. Un sondaj realizat în R. Moldova a arătat că mai bine de 25 % dintre tinerii cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani nu au folosit nici o metodă contraceptivă la primul act sexual, iar subiectele legate de sexulaitate, contracepţie, prezervative rămîn a fi un tabu, din păcate. Un motiv de îngrijorare majoră îl constituie nivelul crescut de sarcini neplanificate, în special în rîndul celor foarte tineri. În R. Moldova, în anul 2009, au fost înregistrate 14634 de întreruperi de sarcină, dintre care 1518 - la adolescente de 13-15 ani, iar 1505 – la adolescente

de 15-19 ani. În raionul Ungheni, în primele nouă luni ale anului 2011, au fost înregistrate sarcini neplanificate la 17 minore, 5 dintre care au fost întrerupte. Timp de 18 ani (1992-2009), Moldova a pierdut prin avort 569050 copii şi s-au născut 808521 copii. În Europa se efectuează circa 7846 avorturi pe zi sau 327 pe oră, adică la fiecare 11 secunde un copil este ucis prin avort. Cu ocazia Zilei mondiale a contracepţiei, între 25 septembrie şi 1 octombrie, Societatea de planificare a familiei din Moldova, în parteneriat cu alte organizaţii din domeniu, a lansat o campanie de sensibilizare şi informare a tinerilor: „Am dreptul să fiu informat”. Astfel s-a urmărit scopul de a creşte nivelul de conştientizare şi informare a populaţiei tinere privind importanţa metodelor contraceptive disponibile şi a utilizării unor surse informaţionale credibile şi sigure. Tinerii din raionul Ungheni pot primi informaţii detaliate despre metodele de contracepţie şi utilizarea lor în cabinetul de sănătate reproductivă (bir. 512) al Centrului Medicilor de Familie, precum şi de la medicii de familie. Vînd casă în satul Corneşti (mai sus de primărie), 22 ari (10 ari – viţă de vie). Preţ negociabil. Telefon: 0(22)731797.

Expresul de Ungheni Vineri, 14 octombrie

7

COMUNICAT INFORMATIV La data de 02 noiembrie 2011, ora 10-00, Primăria oraşului Ungheni desfăşoară licitaţia „cu strigare” de vînzare-cumpărare şi arendare a loturilor proprietate publică: Lot nr. 1 – teren public, 0,006 hectare, nr. cadastral 9201110637, situat pe str. Ştefan cel Mare f/n, preajma sediului poliţiei şi staţiei PECO, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie comercială cu staţie autorutieră, preţ iniţial 24 000 lei; Lot nr. 2 – teren public, 0,0198 hectare, nr. cadastral 9201104820, situat pe str. Boico f/n, preajma blocului nr. 11, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie comercială, preţ iniţial 120 000 lei; Lot nr. 3 – teren public, 0,008 hectare, nr. cadastral 9201108271, situat pe str. Naţională 39, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie anexă locativă, preţ iniţial 48 000 lei; Lot nr. 4 – teren public, 0,04 hectare, nr. cadastral 9201110640, situat pe str. Burebista f/n, preajma blocului nr. 41, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie farmacie, preţ iniţial 80 000 lei; Lot nr. 5 – teren public, 0,003 hectare, nr. cadastral 9201106588, situat pe str. Naţională f/n, preajma spitalului raional, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie comercială, preţ iniţial 27 000 lei; Lot nr. 6 – teren public, 0,0038 hectare, nr. cadastral 9201104815, situat pe str. Crestiuc 6, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie terasă comercială, preţ iniţial 40 000 lei; Lot nr. 7 – teren public, 0,0364 hectare, nr. cadastral 9201103854, situat pe str. Oranjeriei f/n, preajma Cooperativei de garaje nr.1, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie auxiliară, preţ iniţial 75 000 lei; Lot nr. 8 – teren public, 0,0054 hectare, nr. cadastral 9201103853, situat pe str. Romană 7, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie anexă la bloc, preţ iniţial 35 000 lei; Lot nr. 9 – teren public, 0,015 hectare, nr. cadastral 9201104810, situat pe str. I. Creangă f/n, preajma SA ”Ceramica-Ungheni”, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie, preţ iniţial 90 000 lei; Lot nr. 10 – teren public, 0,01 hectare, nr. cadastral 9201110638, situat pe str. Ştefan cel Mare f/n, preajma blocului 159, pentru vînzarecumpărare, mod de folosinţă: construcţie comercială cu staţie autorutieră, preţ iniţial 60 000 lei; Lot nr. 11 – teren public, 0,0024 hectare, nr. cadastral 9201106584, situat pe str. Naţională 34, curte bloc, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie garaj, preţ iniţial 15 000 lei; Lot nr. 12 – teren public, 0,0064 hectare, nr. cadastral 9201104558, situat pe str Crestiuc f/n, preajma barului ”Barin”, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie comercială, preţ iniţial 40 000 lei; Lot nr. 13 – teren public, 0,035 hectare, nr. cadastral 9201107567, situat pe str. Ştefan cel Mare f/n, preajma staţiei de alimentare PECO, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie prestări servicii, preţ iniţial 150 000 lei; Lot nr. 14 – teren public, 0,3376 hectare, nr. cadastral 9201101155, situat pe str. Mihai Viteazul f/n, preajma clubului, pentru vînzarecumpărare, mod de folosinţă: construcţie, preţ iniţial 460 000 lei; Lot nr. 15 – teren public, 0,0234 hectare, nr. cadastral 9201104559, situat pe str. Boico, preajma sediului SA ”Comgaz-Plus”, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie, preţ iniţial 90 000 lei; Lot nr. 16 – teren public, 0,0144 hectare, nr. cadastral 9201110632, situat pe str. Ştefan cel Mare 183, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie, preţ iniţial 30 000 lei; Lot nr. 17 – teren public, 0,0336 hectare, nr. cadastral 9201110633, situat pe str. Ştefan cel Mare 185, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie, preţ iniţial 70 000 lei; Lot nr. 18 – teren public, 0,004 hectare, nr. cadastral 9201108251, situat pe str. Naţională f/n, preajma ÎI ”Grigore Secrieru”, pentru vînzare-cumpărare, mod de folosinţă: construcţie, preţ iniţial 40 000 lei; Acontul constituie 10 % din preţul iniţial al lotului. Taxa de participare: persoane fizice şi juridice – 200 lei. Documentele de participare la licitaţie vor fi primite pînă la 01 noiembrie 2011, ora 10.00, în biroul 206. Relaţii la tel.: (0236) 2 25 77; 2 36 96. Vînd casă la Ungheni (Kurkuliovka). Toate comodităţile. Tel.: 34614, 069647097 Vînd Ford Fiesta, anul 1994, motor: 1,3 econom. Preţ negociabil. Tel.: 079330420, 069904501

Ïîòîìñòâåííàÿ ßñíîâèäÿùàÿ Ãàäàëêà

Àííà Ìàðèÿ

ñíèìàåò ïîð÷ó, ðîäîâîå ïðîêëÿòèå, ñãëàç, õðîíè÷åñêîå íåâåçåíèå, äåïðåññèâíîå ñîñòîÿíèå, ñîåäèíÿåò ðàçáèòûå ñåìüÿ â êîðîòêèå ñðîêè, ñíèìàåò âåíåö áåçáðà÷èÿ, ðåøàåò ìóæñêèå ïðîáëåìû, îòêðûâàåò äîðîãè, ãîâîðèò èìåíà âðàãîâ, äåíåæíûå íåâåçåíèå, ñåàíñû ïðåäñêàçàíèÿ ïî Âåëèêèì êàðòàì Òàðî. Îáåñïå÷èò óþò è ïîêîé â Âàøåì äîìå ñ Áîæüåé

ñèëîé. Îáðàùàéòåñü, Ãàðàíòèÿ. Òåë: 068-548-177; 079-762-107; 022-603095

Primăria Boghenii Noi anunţă concurs pentru suplinirea funcţiei vacante de contabil-şef. Informaţii suplimentare la tel.: (0236) 92938, 92936 sau pe panoul publicitar al primăriei Boghenii Noi.


FRAGMENTARIUM

UN SFAT PE SĂPTĂMÎNĂ Dacă supa sau friptura este prea sărată, adăugaţi cartofi cruzi tăiaţi. După ce se fierb, se scot, căci aceştia vor fi absorbit deja sarea.

CU NATALIA CHIOSA

Horoscop 17 – 23 octombrie Berbec Vreţi să petreceţi cît mai mult timp alături de cei dragi. Pe plan profesional, evitaţi să vă implicaţi în proiecte de termen lung. Chiar dacă mizaţi pe ajutorul colegilor, e posibil ca ei să nu fie receptivi. Taur O săptămînă mai agitată. Aţi cam neglijat obligaţiile legate de locul de muncă. Încercaţi să vă concentraţi pe ceea ce trebuie să faceţi. Pe plan personal, veţi simţi nevoia să faceţi cîteva schimbări. Gemeni Sînteţi plini de imaginaţie şi de inspiraţie. Încercaţi să folosiţi aceste calităţi în avantajul vostru şi să vă faceţi remarcat între colegii de muncă. Organizaţi-vă timpul astfel încît să nu neglijaţi pe nimeni. Rac O schimbare de rutină la locul de muncă nu ar strica. Gîndiţi-vă bine care vă sînt priorităţile acum şi nu luaţi decizii pripite. Pe plan personal, va fi necesar să daţi dovadă de mai multă înţelegere. Leu Sînteţi plini de energie şi doriţi să vă remarcaţi cît mai mult posibil. Nu e nevoie să vă străduiţi prea tare, persoanele din jur vă vor aprecia oricum. Pe plan profesional vă descurcaţi de minune. Fecioara Lucrurile vor fi puţin agitate, încercaţi să nu vă grăbiţi şi să acordaţi atenţie fiecărui lucru în parte. Pe plan financiar întîmpinaţi mici dificultăţi, însă nu trebuie să vă îngrijoraţi. Balanţa Sînteţi într-o dispoziţie calmă şi relaxată, vă lăsaţi purtaţi de val, iar deciziile pe care le luaţi este posibil să nu fie tocmai cele potrivite. Încercaţi să acordaţi mai multă atenţie detaliilor. Scorpion O săptămînă lipsită de griji sau preocupări. Sînteţi comunicativi şi plin de energie. Sînteţi foarte încrezuţi în forţele proprii şi nu ezitaţi să vă exprimaţi părerea cu privire la anumite aspecte. Săgetător O săptămînă încărcată. Energia şi pofta de viaţă vă vor ajuta să faceţi faţă tuturor evenimentelor la care trebuie să participaţi. Vă faceţi remarcaţi cu uşurinţă şi vă descurcaţi în orice situaţie. Capricorn E posibil să întîmpinaţi mici dificultăţi în susţinerea ideilor din cauza preocupărilor pe care le aveţi în această perioadă de timp. Încercaţi să vă relaxaţi. Careva dintre prieteni va apela la sfaturile dvs. Vărsător Simţiţi nevoia să vă implicaţi în cît mai multe activităţi şi să păstraţi o legătură strînsă cu persoanele apropiate. Încercaţi totuşi să nu vă lăsaţi copleşiţi de emoţii în ceea ce priveşte relaţia cu acestea. Peşti Veţi avea o săptămînă agitată şi nu ştiţi încotro să vă îndreptaţi. Doriţi să faceţi noi achiziţii însă gîndiţi-vă bine daca vă sînt necesare. La serviciu evitaţi discuţiile care nu îşi au rostul.

Chestionarul lui Proust. Să ne cunoaştem mai bine Este o persoană laconică, folcloristă, “proverbial” în esenţă, uneori timid, alteori curajos. Toate aceastea nu le spunem noi, ci le spun cei care îl cunosc mai îndeaproape, spun cititorii lui, spun cei, cărora personajul nostru de astăzi ştie să le provoace rîsul. Cu orice preţ... Este un epigramist bine cunoscut în întreaga republică, originar din satul Selişte, raionul Nisporeni. Contactat telefonic, a acceptat imediat provocarea noastră de a răspunde la întrebările “Chestionarului...”. Foarte clar şi bine gîndit a răspuns la fiecare întrebare, tipic unui intelectual.

GRIGORE DRĂGAN, BĂRBATUL CARE ÎŞI DOREŞTE SĂ MOARĂ DE RÎS Funcţia actuală: specialist principal în problemele tineret, sport şi turism, Secţia Raională Cultură Nisporeni. Principala trăsătură a mea de caracter: simţul umorului. Calitatea pe care o prefer la un bărbat: bărbăţia şi curajul. Calitatea pe care o prefer la o fe-

meie: bunătatea. Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei: principialitatea şi punctualitatea. Ocupaţia mea preferată: viticultura şi legumicultura. Principalul meu defect: iute la mînie. Visul meu de fericire: să ajung la o sută de ani şi să-mi fie decernat premiul... Nobel. Care ar fi cea mai mare nefericire a mea: trecerea în lumea celor drepţi a mamei mele, care are 82 de ani, dar este încă vioaie. Desigur, şi... alegerile anticipate. Ce-aş fi vrut să fiu: un înger păzitor al tuturor femeilor frumoase.

Expres ortodox 17 - 23 octombrie Luni Sf. Mc. Ieroftei; Sf. Irh. Gurie şi Varsonofie; Sf. Mc. Domnina, Virineea (Veronica). Marţi Sf. Mc. Haritina; Sf. Irh. Petru, Alexie, Iona, Filip, Ermoghen. Miercuri Sf. Ap. Toma. Joi Sf. Mc. Serghie, Vah, Pelaghia; Cuv. Martinian. Vineri Cuvioşii Pelaghia, Dosifeu, Trifon, Taisia. Sîmbătă Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu; Cuvioşii Andronic, Atanasia, Drept. Avraam. Duminică Duminica XIX. Sf. Mc. Evlampia şi Evlampie; Cuv. Ambrozie; Sf. Irh. Amfilohie; Fer. Andrei.

Fotografia săptămînii

Bancuri Discuție între două prietene: - Știi, dragă, după ce am plecat de la fostul meu soț, el mă sună în fiecare zi în lacrimi... -Aha... Își cere scuze, porumbelul? - Ba nu! Îmi mulțumește, ticălosul!

Legea găzduirii. Cornova, 9 octombrie 2011.

Doi nebuni stau de vorbă: - Ce zici, ne facem vînt şi ieşim prin gaura cheii? întreabă unul dintre ei. - Hai să încercăm, zice celălalt. Primul îşi face vînt şi dă cu capul în uşă... Al doilea se uită prin gaura cheii şi spune: - Bre, da ce prost mai eşti, n-ai văzut că era cheia în broască?!

Ţara în care aş vrea să trăiesc: România reîntregită. Culoarea preferată: verdele, pentru că reprezintă renaşterea naturii. Floarea preferată: bujorul. Pasărea preferată: bufniţa, simbolul înţelepciunii. Pot chiar şi să o imit. Scriitorii preferaţi: Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Adrian Păunescu. Eroul preferat: Harap-Alb. Eroina preferată: Ileana-Cosînzeana. Eroii din viaţa reală: adevăraţii eroi ai neamului nostru, după mine, sînt: Alexandru Moşanu, Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Nicolae Dabija, Efim Josanu ş.a. Băutura şi mîncarea preferată: vinul roşu de casă, zeama cu mămăligă şi friptura de porc cu brînză de oi. Ce detest cel mai mult: răutatea, făţărnicia, falsitatea. Calitatea care aş vrea s-o am din naştere: să am mai mult spririt de întreprinzător şi mai multă îndrăzneală. Cum aş vrea să mor: să mor de rîs şi de dorul cuiva, să mor cu conştiinţa împăcată. Starea de spirit actuală: am un spirit creativ, umoristic. Greşeli care îmi inspiră cea mai multă indulgenţă: uneori, mă grăbesc să fac anumite lucruri, pe care mai apoi le regret. Iată asta nu mi-o pot ierta. Deviza mea: nici o zi fără zîmbet, nici o clipă netrăită din plin.

IEFTIN ŞI LA ÎNDEMÎNĂ Dacă vă macină insomnia Insomnia este o tulburare a somnului, caracterizată fie prin imposibilitatea de a dormi, fie prin trezirea la o perioadă scurtă de somn. Un adult sănătos trebuie să doarmnă 6-8 ore din 24, iar un copil - mai mult. Circumstanţele în care pot apărea insomniile sînt: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic şi intelectual, bolile acute în curs de evoluţie, sedentarismul, toxicomaniile uşoare (cafea, cacao, pepsi, cola) sau medicamentoase ş.a. Recomandări generale pentru prevenirea insomniei: evitaţi la cină produsele alimentare, cum ar fi: mezelurile, conservele, mazarea, fasolea, orezul, ouăle. Nu mîncaţi nici prea mult, nici prea puţin. Seara trebuie să evitaţi alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare. E de preferat să beţi un pahar de lapte călduţ. Înainte de somn faceţi o mică plimbare. Hainele de somn trebuie să fie cît mai lejere. Respectaţi orele de culcare şi de trezire, aceleaşi în fiecare zi. Sfaturi de la bunica - Înainte de somn, consumaţi un ceai din salată verde. Peste cîteva frunze tocate de salată turnaţi un pahar de apă în clocot. Se lasă să se răcească şi se consumă călduţ. - Vă relaxează atît fizic, cît şi mental, un ceai de flori de tei. Se fierbe 10 minute şi se bea îndulcit cu miere. - Mărarul ajută şi el la combaterera insomniei. Se bea cîte 100 ml, de trei ori pe zi, din compoziţia de o lingură de seminţe de mărar sau plantă cu 300 ml apă fiartă. - Se face o infuzie dintr-o linguriţă de plantă de odolean (valeriană) la 200 ml de apă clocotită. Se iau 2-4 linguri seara, înainte de culcare. Se mai poate prepara de asemenea şi o tinctură dintr-o parte de plantă şi 5 părţi alcool de 70 la sută. Se iau cîte 30-40 de picături seara, cu 30 de minute înainte de culcare. Pentru a mări acţiunea sedativă şi calmantă, odoleanul se asociază cu muşețel, mentă sau levănţică.

Expresul NR 195 web  
Expresul NR 195 web  

Festivalul „Efim Junghietu” îşi aşteaptă participanţii, dar şi spectatorii Gunoiul va fi la mare căutare După 80 de ani de la memorabila exp...

Advertisement