Page 1

Pag. 2

Pag. 4

Pag. 3

Doar oamenii, fiecare cu grijile şi nevoile lor, şi-au rezolvat problema

Un nou examen de bacalaureat bate la uşă

Pentru Primăria oraşului Ungheni

De 9 mai, cînd toată lumea sărbătorea Ziua Victoriei, o mînă de oameni gospodari din Unţeşti, satul în care nu a mai rămas nici un veteran al celui de-al doilea război mondial, a decis să repare un drum. Iar Dumnezeu le-a fost alături, dîndu-le o zi frumoasă, cu soare.

A rămas mai puţin de o lună, pînă cînd absolvenţii liceelor şi colegiilor din Ungheni vor susţine unul dintre cele mai serioase examene din viaţa lor – bacalaureatul. Regulamentele au fost demult aprobate, discutate. Modalitatea de desfăşurare a examenelor deja e cunoscută.

Opt candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Ungheni. Cine sînt ei şi ce reprezintă? I-am invitat la o repriză de dezbateri, pentru ca fiecare dintre aceştia să aibă posibilitatea de a spune în public ce-şi propune şi de ce crede că e cel mai bun pentru funcţia de primar de Ungheni.

Ziarul de care ai nevoie!

Ştiri expres

Expresul de Ungheni

ISSN 1857-422X

Vineri, 13 mai 2011

Anul IV, nr. 19 (174)

Comuna Hîrceşti a trăit o clipă cu adevărat siderală Timp de trei zile, pădurea din satul Veveriţa a răsunat de glasuri de copii. Sute de elevi ai gimnaziilor şi liceelor din republică s-au adunat la Festivalul prieteniei, artei şi olimpismului „Clipa Siderală”, ediţia a XXI-a. Cu toţii au trăit zile de neuitat.

Noul ministru al Justiţiei – originar din Corneşti Viceministrul Oleg Efrim este noul ministru al Justiției. Pe 11 mai, dînsul a depus jurămîntul în fața Președintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, în calitate de ministru. Oleg Efrim este originar din satul Corneşti, fiind feciorul fostei directoare a gimnaziului din localitate, profesoara Elena Efrim. Are 35 de ani. Este jurist, lector la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat. Înainte de a ajunge la minister, a fost, timp de un an, avocat parlamentar la Centrul pentru Drepturile Omului. Oleg Efrim a fost viceministru al Justiției încă din Alianţa pentru Integrare Europeană-1. Fostul ministru, Alexandru Tănase, după ce a fost numit judecător la Curtea Constituţională, şi-a recomandat adjunctul la funcţia de ministru, afirmînd că este cea mai bună candidatură. „Oleg Efrim a fost parte a echipei cu care am lucrat timp de aproape doi ani. Pentru a asigura o continuitate a proiectelor de reformă iniţiate, candidatura lui a fost cea mai potrivită. Mă bucur că prim-ministrul Vlad Filat a ţinut cont de sugestia pe care i-am făcut-o chiar din momentul cînd am decis să plec”, a declarat pentru „Timpul” Alexandru Tănase.

Îşi vor delega aleşii în consiliile locale La 5 iunie, locuitorii raionului Ungheni cu drept de vot vor trebui să aleagă în total 350 de consilieri în cele 33 de consilii locale. Alegătorii vor delega 35 de consilieri, pe care îi vor considera cei mai demni, în Consiliul raional Ungheni. Alţi 27 de consilieri vor trebui să fie aleşi de către ungheneni în consiliul orăşenesc Ungheni. Urmează două comune care vor delega în consiliile lor cîte 15 aleşi locali. Este vorba de Pîrliţa, care are, la ora actuală, o populaţie de 5037 persoane, şi Sculeni cu o populaţie de 5444 locuitori. Cîte 13 consilieri vor delega în consiliile locale alegătorii din or. Corneşti, comunele Cioropcani, Măcăreşti, Mănoileşti, Petreşti, Todireşti, Valea Mare, Zagarancea şi satul Costuleni. Cel mai mic număr de consilieri – doar cîte 9 – va fi ales în consiliile locale din Agronomovca, Alexeevca, Buciumeni, Condrăteşti, Cornova, Măgurele, Morenii Noi, Năpădeni, Sineşti şi Teşcureni. Datele au fost oferite de către Consiliul electoral de circumscripţie raional Ungheni nr. 35.

În memoria unui om al culturii

Cele 15 echipe prezente la festival au luat parte şi la un variat program de competiţii. Potrivit Silviei Brăduţan, manager al Fundaţiei de binefacere pentru copii „Clipa Siderală”, acest festival se desfăşoară pentru prima dată în raionul Ungheni, pe teritoriul comunei Hîrceşti. „Este un loc extrem de pitoresc”, a menţionat dînsa la închiderea festivalului, pe 6 mai. Locul desfăşurării activităţii nu a fost ales întîmplător. „Atunci cînd a venit ideea de a organiza acest festival, ne-am zis că el trebuie să fie la Ungheni, în Capitala Tineretului 2011”, a remarcat Ion Harea, preşedintele raionului. Deşi timpul a fost cam răcoros, copiii nu au simţit frigul de afară. Ei au fost activi, implicîndu-se cu multă curiozitate şi plăcere în diversele probe prevăzute de concurs. „ Pentru mine este o bucurie enormă, căci s-au adunat aici copii din toate colţurile republicii. Dar cea mai mare mîndrie a mea este că la

festival au participat 7 echipe din raionul Ungheni, 5 fiind din zona Culei”, a menţionat Vasile Bodrug, primarul comunei Hîrceşti. Cupa transmisibilă în categoria: gimnazii-internat a plecat în acest an la Făleşti. De notat că pentru ea au luptat şase echipe: din Leova, Făleşti, Ungheni, Cărpineni, Drochia şi Căzăneşti. Între gimnazii şi licee, pe locul I s-au clasat gazdele – echipa din Hîrceşti. La Festivalul prieteniei, artei şi sportului „Clipa Siderală” nu a rămas nici un copil nemenţionat. Organizatorii au avut grijă ca fiecare participant să se întoarcă acasă nu doar cu amintiri frumoase, dar şi cu multe premii, diplome şi cadouri. Tot la 6 mai, în comuna Hîrceşti a avut loc şi deschiderea sezonului sportiv 2011. Sărbătoarea „Ziua Sportivului” pentru întreg raionul Ungheni se va desfăşura la 22 mai.

Pe 6 mai, de Sf. Gheorghe, la Ungheni a fost dezvelită o placă, instalată pe frontisipiciul Palatului culturii, în memoria ultimului director al instituţiei, Gheorghe Bodolica, de la moartea căruia s-au împlinit 6 luni. „Este o zi tristă pentru mine. Deşi se spune că timpul lecuieşte toate rănile, nu a fost o zi să nu mă gîndesc cu durere în suflet la tata”, a menţionat feciorul lui Gheorghe Bodolica, Veaceslav, care a venit cu acest prilej de la Moscova, unde este stabilit cu traiul de ani buni. „Tatăl meu avea o inimă mare, în care încăpea toată lumea. A fost, la rîndul său, iubit şi respectat. Era imposibil să nu-l iubeşti”, a mai spus dînsul. Drept dovadă este şi placa comemorativă, este şi muzeul deschis la împlinirea a 40 de zile de la moartea dînsului. „Multă lume ştie foarte bine că tata şi-a dedicat toată viaţa culturii, că stătea în acest palat al culturii din Ungheni 24 din 24 de ore, chiar dacă noi, familia, îl certam pentru asta. Încercam doar să-l protejăm. El însă nu vroia să asculte pe nimeni. Munca era, de fapt, viaţa lui”, îşi aminteşte Veaceslav. Dînsul le-a mulţumit tuturor celor care nu-l uită pe cel ce a fost Gheorghe Bodolica, un veritabil lăutar, un acordeonist talentat, un om de omenie, generos şi plin de energie.

Cheia succesului Tău!

ÎMPRUMUTURI 23% -24% anual

DEPUNERI DE ECONOMII 15% -18 % anual str. Naţională 10, or. Ungheni, tel/fax + 373 236 23550


2

Expresul de Ungheni Vineri, 13 mai

Moldovenii economisesc și cheltuie mai puțin pentru serviciile de telefonie mobilă. În primul trimestru din acest an, venitul mediu lunar per utilizator al celor trei operatori din R. Moldova a scăzut cu aproape 8% şi a însumat 83,82 lei. Pe de altă parte, a crescut numărul abonaților la rețelele de telefonie mobilă. În prezent, cel puțin 3,2 milioane de moldoveni folosesc telefonul mobil, cu 16,4% mai mult față de anul trecut. (Jurnal.md)

Esențial cu Vasile Jantuan, ex-primar de Măcăreşti

Pe cine să alegem? Candidaţi sînt mulţi, care mai încrezuţi, care mai nehotărîţi. Toţi însă au acelaşi scop: să devină primari şi consilieri. Scopul este nobil – să conduci oameni, să fii în fruntea comunităţii, să arăţi frumoase exemple, să faci multe pentru cei ce te-au ales, să te sacrifici pentru alegători... Dar cine oare candidează pentru aceste funcţii? Doritori sînt foarte mulţi. Din păcate, o bună parte sînt lipsiţi de calităţile necesare unui primar, dar şi unui consilier: modestia, înţelepciunea (cu frică de Dumnezeu şi ruşine faţă de oameni), responsabilitatea, simţul dreptăţii şi corectitudinii, dorinţa de a schimba în bine viaţa oamenilor. Un primar adevărat trebuie să atragă în comunitate şi să implementeze proiecte ce ţin de infrastructură. Principalul însă e ca primarul, cu întreg aparatul primăriei şi membrii consiliului local, să poată asigura o maximă transparenţă în activitatea cotidiană. Oare viitorii edili locali vor reuşi să realizeze ceea şi-au propus? Deseori rămîn decepţionat, căci în fruntea localităţilor vin primari cu calităţi incompatibile funcţiei. Ce se observă? Se formează, în perioada campaniilor electorale, grupuri de interese, care luptă pentru a „cuceri” primăria, ca apoi să-şi rezolve propriile probleme. Să lămurim cine trebuie să candideze. Cuvîntul „candidat” provine de la cuvîntul grecesc „candid”, ceea ce ar însemna curat, cinstit, fără metehne. Oamenii văd că cei ce candidează sînt buni gospodari, dar nu se prea întreabă de unde şi cum şi-au adunat averile. Să fie oare prin muncă cinstită? Din păcate, electoratul, credul încă şi naiv, deseori îi acceptă. Îi votează pentru patru ani ca să conducă nu după cum au promis, dar cum ştiu a se pricopsi mai bine. Degeaba ne mai plîngem apoi că primarul nu face nimic, că se gîndeşte doar la el. Nişte oameni înţelepţi şi cumpătaţi vor alege un primar pentru oameni, iar nişte oameni naivi şi creduli vor alege primari promiţători de nimic. Mai persistă un fenomen negativ în societatea noastră: să alegem un primar de sat, „să fie de-al nostru”, căci unul venetic cine ştie ce va face... Important e să fie de-al nostru, indiferent cum va fi. Prin această mentalitate, prin aceste stereotipuri şi prejudecăţi, mulţi candidaţi de înaltă calificare, oneşti şi corecţi nu sînt apreciaţi la justa lor valoare. Unii se mîndresc cu numărul mandatelor încredinţate de alegători, dar au rezultate în activitate destul de precare. Deci, primarul trebuie să ştie trei lucruri importante, pe care ar trebui să le respecte: să nu uite că a fost ales de oameni, să nu uite că are de condus oameni şi că trebuie să lucreze pentru oameni.

Oaspetele vesel Preşedintelui raionului Ungheni, Ion Harea Criticat de cei cu toane Şi steluţe-n buzunar, El e unic în raioane Înzestrat de Domn cu... har.

PP Expresul de Ungheni Publicaţie de informaţii, analiză Expresul şi opinii de Ungheni Editor: SC Miraza SRL, IDNO: Vineri, 1003609009231 20 noiembrie Membru al Asociaţiei Presei Independente (API), afiliată Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN) Director: Lucia Bacalu Secretar de redacţie: Vitalie Harea Reporteri: Cristian Jardan, Natalia Chiosa Contabil-şef: Angela Covaliov Tiparul executat la Tipografia Prag-3 Chişinău Comanda 184. Tiraj: 2050 ex. Adresa: or. Ungheni, str. Barbu Lăutaru, 26, oficiul 229 Telefon: (236) 28575, 23742 E-mail: unexpres@gmail.com Web: www.expresul.com

Doar oamenii, fiecare cu grijile şi nevoile lor, şi-au rezolvat problema De 9 mai, cînd toată lumea sărbătorea Ziua Victoriei, o mînă de oameni gospodari din Unţeşti, satul în care nu a mai rămas nici un veteran al celui de-al doilea război mondial, a decis să repare un drum. Iar Dumnezeu le-a fost alături, dîndu-le o zi frumoasă, cu soare. În ajun, graţie lui Gheorghe Colibă, iniţiatorul acestei acţiuni, la Unţeşti au fost descărcate 12 autovehicule KAMAZ pline cu piatră şi moloz, care au fost utilizate ulterior la reparaţia drumului din preajma primăriei din localitate. „Ideea de a-l repara mă macină de mulţi ani, dar abia acum am reuşit s-o realizez”, a subliniat dînsul. „Ferească Dumnezeu ce drum era pe aici cu cîţiva ani în urmă”, spun unţeştenii. Cînd ploua, nu mai trecea nici o unitate de transport, iar lumea era nevoită să meargă prin noroi, ţinîndu-se de garduri, pînă ajungea la drumul central. Iar aici locuiesc şi copii,

care trebuie să meragă la şcoală, şi bătrîni care vor să ajungă cît mai des la biserică. Este adevărat, acum cîţiva ani, a fost împrăştiat pietriş, dar acum nu a mai rămas nimic din el. Pentru că şi-au dorit cu tot dinadinsul să aibă un drum mai bun, oamenii au pus mînă de la mînă, adunînd aproape 15 mii de lei. Fiecare – de la mic la mare – a ieşit la ajutor, căci piatra, deşi a fost îm-

Avem în echipă o nouă colegă

prăştiată de un buldozer, trebuia aranjată şi bătută bine în pămîntul umed după ploaia din ajun. „Cu oamenii faci totul”, a remarcat Gheorghe Colibă, după care a continuat: „Nu-i simplu deloc să faci o asemenea lucrare, dar, dacă deschizi uşile, dacă baţi pragurile, dacă discuţi cu lumea, neapărat reuşeşti”. De notat că acest drum, cu o lungime de peste jumătate de kilometru,

a fost reparat fără implicarea autorităţilor publice locale. Doar oamenii – oameni simpli, de la ţară, fiecare cu grijile şi nevoile lor – şi-au rezolvat problema, fiind susţinuţi şi ghidaţi de un consătean de-al lor, Gheorghe Colibă. „Dacă şi alţii vor dori să repare drumurile pe care merg zi de zi, eu voi pune umărul”, a remarcat dînsul. Lucia Bacalu

PARTIDUL LIBERAL DEMOCRAT DIN MOLDOVA

OFERTA OFERT TA PENTRU PEN PENTRU CE CETĂŢENII TĂŢ ŢENII RAIONULUI RAIONULUI UNGHENI Pe durata activităţii în cadrul Consiliului Raional Ungheni în perioada 20112015, noi, consilierii PLDM, ne propunem realiizarea următoarelor proie ecte:

Faceţi cunoştinţă: Ina Landa, absolventă a Facultăţii de jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova, masterand în jurnalism. Timp de patru ani, a lucrat la un post de televiziune local. Începînd cu 1 mai curent, face parte din echipa „Expresului de Ungheni”. De acum înainte, Ina Landa se va îngriji de site-ul Expresul.com, dar va veni şi cu ştiri interesante şi actuale în paginile „Expresului de Ungheni”. Prima sa deplasare a fost la Veveriţa, comuna Hîrceşti, de unde a venit cu un car de fotografii şi un reportaj pe care puteţi să-l citiţi în pag. 1. Ina s-a declarat mulţumită de şansa care i s-a acordat, menţionînd că este sigură că va trăi o experienţă unică, pentru că are ce învăţa de la fiecare dintre cei ce muncesc asupra fiecărui număr de ziar, asupra fiecărei ştiri. Nu ne rămîne decît să-i urăm succes!



şinau-



calităţi



calită-



orno-



ele de

 

a-Cor-



ţile ce



area a

 

şi cre-

 

uţora, i.

 

cadrul Euroregiunii ”Siret-Prut-Nistru”.  Dezvoltarea și promovarea sportului: terenuri, stadioane, săli sportive moderne și echipate.

ÎMPREUNĂ PENTRU PENTRU MOLDO MOLDOVA! VA A! ÎMPREUNĂ PENTRU PENTRU R RAIONUL AIONUL UNGHENI! Achitat din Fondul electoral al PLDM

Votează V o otează STEJARUL, STEJARUL, vvotează otează ECHIP ECHIPA A PLDM PLDM!!


Peste un miliard de tone de mîncare sînt aruncate în fiecare an, a constatat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, şi aceasta în condiţiile în care aproape 1 miliard de oameni - 925 milioane mai exact - suferă de foame în lume. Organizaţia respectivă a făcut un apel la „reducerea deşeurilor alimentare pentru a putea hrăni omenirea”, relatează AFP, citat de Hotnews.md.

Adresarea candidatului la funcţia de primar al oraşului Ungheni din partea PLDM,

Alexandru Ambros Stimaţi ungheneni, Suntem în pragul unei campanii electorale în care, împreună, vom trece în revistă ceea ce am reuşit pînă acum şi ceea ce urmează să realizăm pe viitor. M-am străduit, în calitatea mea de primar al oraşului Ungheni, pe parcursul celor patru ani de activitate, să plasez în prim-plan necesităţile stringente ale cetăţenilor, problemele reale ale oraşului şi nu propaganda politică. Singurul lucru de care m-am condus a fost interesul public, pe care l-am pus întotdeauna mai presus decît oricare interes privat, indiferent de natura acestuia. La fel voi proceda şi în viitor: voi fi un reprezentant destoinic şi un primar al tuturor unghenenilor. În perioada primului mandat am dat start procesului de modernizare a oraşului Ungheni. Scopul acestui proces este creşterea calităţii vieţii unghenenilor. În perioada anilor 2007-2011, am realizat reformarea sistemului de salubrizare a oraşului Ungheni. Am creat un sistem de iluminare stradală şi a curţilor blocurilor, ce acoperă în prezent peste 70% din necesităţile oraşului. Am reconstruit capital trotuare în zonele de centru ale oraşului. Au fost efectuate reparaţii capitale ale acoperişului, sistemului de încălzire cu montarea unei centrale termice noi, au fost schimbate geamurile la Palatul de Cultură a oraşului Ungheni. Ne-a reuşit reconstrucţia capitală a Grădiniţei "Guguţă" cu 320 de locuri, care urmează a fi dată în exploatare la 1 septembrie 2011. Este în proces de construcţie Centrul de reabilitare şi orientare profesională pentru persoanele cu disabilităţi, de pe strada Bernardazzi. Am amenajat terenuri de joacă şi sport în curţile blocurilor, scuarul din centrul oraşului – loc de odihnă şi agrement cu toate utilităţile infrastructurale necesare. În blocurile de locuit s-au reabilitat lifturile şi iluminatul scărilor. Surse financiare considerabile au fost alocate pentru reparaţiile capitale şi curente ale liceelor şi grădiniţelor din oraş. Sigur că mai sunt multe lucruri de făcut. Îmi propun în continuare, împreună cu echipa Partidului Liberal Democrat din Moldova, să gestionăm treburile publice, să atragem investiţii, care înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri mai mari pentru familiile din localitate, venituri suplimentare la bugetul primăriei şi prosperitate pentru întreaga comunitate. În mandatul următor vom repara capital drumurile şi trotuarele. Vom elabora un nou Plan Urbanistic General al localităţii adaptat la tendinţele actuale de dezvoltare a oraşului

SRL “Confort”, filiala Petreşti vinde purcei de rasă la preţul 50 lei/1 kg. Telefon: (236) 42561, satul Petreşti

Ungheni. Vom continua să creăm noi spaţii verzi, va fi amenajat Parcul Central. Vom reamenaja complet curţile blocurilor de locuinţe şi vom efectua lucrări de termoizolare cu schimbarea aspectului faţadelor. Vom construi noi locuri de parcare pentru automobile. Vom depune eforturi pentru a demara construcţia de noi locuinţe. Vom contribui la înlocuirea unităţilor de transport ce deservesc rutele orăşeneşti, pe microbuze noi, moderne şi confortabile. Stimaţi ungheneni, cunosc multiplele probleme ale oraşului nostru şi nu vin în faţa dumneavoastră cu promisiuni goale. Împreună cu echipa PLDM, am obţinut pentru noi toţi o nouă perspectivă pentru Ungheni - statutul de municipiu. Sper că, odată cu obţinerea statutului de muncipiu, vor fi atrase resurse financiare suplimentare la bugetul oraşului, iar Ungheniul va deveni un important centru administrativ, economic, şi cultural în regiune. Pe data de 5 iunie 2011 vor avea loc alegerile primarului şi ale consilierilor în Consiliul orăşenesc şi raional Ungheni. Este ziua în care dumneavoastră veţi decide soarta oraşului pentru următorii patru ani. În cazul în care apreciaţi realizările efectuate în ultimii patru ani şi doriţi continuitatea procesului de schimbare a oraşului nostru, vă îndemn să îmi acordaţi votul dumneavoastră de încredere mie în calitate de primar şi să susţineţi echipa Partidului Liberal Democrat din Moldova în consiliile orăşenesc şi raional.

Împreună pentru Ungheni! Împreună pentru Moldova! Cu respect, Alexandru Ambros Achitat din Fondul electoral al PLDM

Precizare În lista secţiilor de votare în circumscripţia electorală raională Ungheni nr. 35, pulbicată în numărul din 6 mai al„Expresului de Ungheni”, după nr. 43, urmează: - secţia de votare nr. 44 Măcăreşti (satul vechi), de la casa cet. Chilaru Vera pînă la casa cet. Mihailov Petru, cu următoarea adresă a sediului biroului electoral al secţiei de votare şi localului pentru votare: Măcăreşti (satul nou), fostul gimnaziu, tel. 45248; - secţia de votare nr. 45 Frăsineşti, în premietrul satului Frăsineşti, de la casa cet. Mihailov Petru. Adresa sediului biroului electoral al secţiei de votare şi localului pentru votare: Frăsineşti, clubul, tel. 45784. Numerele secţiilor de votare ce urmează se adună cu 2 (exemplu: în loc de 44 se va citi 46 ş.a.m.d.)

Internet Adevărat Acum şi în oraşul TĂU! Fii parte a comunităţii StarNet! Tel.: 30222 www.starnet.md Ungheni, str. Vasile Alecsandri 8

Site-ul de ştiri NR. 1 din Ungheni în format text, video, audio şi foto

Vino în Scuarul din centrul oraşului şi vei avea Internet gratuit – zona Wi-Fi

Expresul de Ungheni Vineri, 13 mai

3

Un nou examen de bacalaureat bate la uşă A rămas mai puţin de o lună, pînă cînd absolvenţii liceelor şi colegiilor din Ungheni vor susţine unul dintre cele mai serioase examene din viaţa lor – bacalaureatul. Regulamentele au fost demult aprobate, discutate. Modalitatea de desfăşurare a examenelor deja e cunoscută.

„Schimbări esenţiale faţă de anul trecut nu sînt, doar că s-a mărit numărul de elevi în fiecare centru de susţinere a bacalaureatului”, a subliniat Iulia Pancu, şefa Direcţiei Învăţămînt. În acest an, în raion vor fi deschise şase centre de bacalaureat, iar condiţia principală e ca nici un candidat să nu susţină examenele în instituţia în care a învăţat. Astfel, elevii liceelor Sculeni şi „Gaudeamus” Petreşti vor merge la Gimnaziul din Zagarancea. Cei din Costuleni, Cetireni şi Măcăreşti vor susţine bac-ul la Valea Mare. Elevii liceelor „Alexei Mateevici” din Pîrliţa şi „Dimitrie Cantemir” din Corneşti vor merge la Gimanziul „Ion Vatamanu” din Pîrliţa. În oraşul Ungheni vor fi deschise două centre de bacalaureat. La Liceul „Ion Creangă” vor merge elevii de la liceele „A. Puşkin” şi „Mihai Eminescu”, iar la Liceul „Mihai Eminescu” - cei de la: „Ion Creangă”, „Gheorghe Asachi” şi „Vasile Alecsandri”. Elevii din colegiile unghenene vor susţine bacalaureatul la Liceul „Gheorghe Asachi”. Conform regulamentului, directorii instituţiilor gazdă au fost desemnaţi şi preşedinţi ai centrelor de bacalaureat. „Am încredere în ei, sînt oameni responsabili, cunosc modalitatea organizării unor asemenea examene. Cred că totul va fi bine”, a subliniat Iulia Pancu. În acest an, în raionul Ungheni vor susţine bacalaureatul 638 de elevi ai liceelor şi 223 din colegii, în total – 861. Lucia Bacalu Imagine: speakloud.ro


ALEGERI LOCALE 2011

Pentru Primăria oraşului Ungheni Opt candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Ungheni. Cine sînt ei şi ce reprezintă? I-am invitat pe toţi la o repriză de dezbateri, pentru ca fiecare dintre aceştia să aibă posibilitatea de a spune în public ce-şi propune şi de ce crede că e cel mai bun pentru funcţia de primar al oraşului Ungheni.

Ilie CIOCANU, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (în prezent, director al întreprinderii RAFO din Zona Economică Liberă): 1. Unu: cunosc în detaliu problemele social-economice ale oraşului şi soluţiile pentru ele. Doi: am o experienţă vastă de activitate atît în economia naţională, cît şi în administraţia publică locală. Trei: sînt omul care-mi asum responsabilitatea pentru realizarea promisiunilor făcute. 2. Sînt foarte multe probleme şi toate prioritare. Eu voi spune doar un singur lucru, care trebuie realizat de urgenţă: administrare eficientă a oraşului, realizată de persoane competente în domeniile lor de activitate. 3. Poate că e prea lung sloganul pe care îl voi enunţa, dar este imposibil să-l spui mai prescurtat. Deci: „Ungheni – oraş prosper pentru toţi cetăţenii, cu o economie dezvoltată, cu sport de performanţă şi cultură înaintată”.

Petru LANGA, Partidul Democrat din Moldova (în prezent, vicepreşedinte al raionului Ungheni): 1. În primul rînd, reieşind din activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimii zece ani, cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă comunitatea. În al doilea rînd, reprezint o echipă care este gata să comunice eficient nu numai cu partenerii de Alianţă, dar şi cu opoziţia, pentru ca problemele din localitate să poată fi soluţionate mai eficient. În al treilea rînd, sînt profesionist în domeniu. 2. Amenajarea teritoriului localităţii şi, cînd zic amenajare, mă refer la parcările auto, la zonele de odihnă pentru maturi şi copii, adică la crearea condiţiilor optime pentru viaţa unghenenilor. 3. Cel mai potrivit e, cred, sloganul echipei din care fac parte şi eu, lansat şi la nivelul primăriei municipiului Chişinău: „E timpul să facem ordine”. Trebuie să începem fiecare de la gospodăria sa, de la curţi, de la instituţiile pe care le reprezentăm şi, bineînţeles, de la insituţiile municipale. E timpul să facem ordine şi la Ungheni.

Violeta PETRE, Partidul Popular Creştin Democrat (în prezent, şefa Centrului de Resurse şi Atragere a Investiţiilor din cadrul Consiliului raional): 1. M-am născut şi am trăit 40 de ani la Ungheni. Îmi iubesc oraşul şi locuitorii lui. Îmi pasă de tot ce se întîmplă aici. În al doilea rînd, pentru că am fost nu doar un simplu consumator al evenimentelor, dar am contribuit întotdeauna, cît am putut şi cu ce am putut, la soluţioanre multor probleme, fiind şi consilier orăşenesc, şi consilier raional. În al treilea rînd, morala creştină nu-mi permite să fac promisiuni false şi nu-mi va permite să-mi satisfac necesităţile personale şi ale prietenilor sau colegilor de partid în detrimentul localităţii şi locuitorilor de aici. 2. Dezvoltarea oraşului conform unui plan urbanistic general şi evitarea construcţiilor neautorizate, care strică aspectul oraşului. 3. Am ales un slogan simplu: „Ungheni – oraş model”, pentru că noţiunea de model înseamnă exemplu şi întruneşte toate dorinţele cetăţenilor de aici. Alexandru AMBROS, Partidul Liberal Democrat din Moldova (în prezent, primarul oraşului Ungheni): 1. Unu: am o experienţă de 9 ani de profesor, apoi de om de afaceri timp de 9 ani, demonstrînd că în R.Moldova se poate face business. În calitatea mea de primar am demonstrat că şi în condiţiile vitrege pe care le-am avut poţi realiza un număr mare de proiecte. Doi: am acumulat o experienţă suficientă în administraţia publică locală, am făcut şi o facultate în acest sens. Trei: pot asigura continuitatea proiectelor pe care le-am început, mai ales că am reuşit să fac o diferenţiere între activitatea de primar şi cea politică, creînd un mediu lucrativ. 2. Obţinerea statutului de municipiu, care ar soluţiona toate celelalte porbleme, căci statutul respectiv ar oferi o altă finanţare, mai adecvată localităţii noastre. 3. Poate că nu prea sună melodios, dar e ceea ce simt: „Ungheni – oraşul tuturor unghenenilor”. Schimbarea poate avea loc doar atunci cînd fiecare se va implica, atunci cînd unghenenii se vor pătrunde de sentimentul de patriotism faţă de oraşul lor.

Pentru toţi opt am pregătit aceleaşi întrebări: 1. De ce credeţi că unghenenii ar trebui să vă voteze? Aduceţi trei argumente. 2. Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, problema Ungheniului, care trebuie soluţionată prioritar? 3. „Ungheni – oraş european”, „Ungheni – oraş modern”, „Ungheni – capitala tineretului” – sînt slogane cu care lumea deja s-a obişnuit. Care, credeţi, ar fi un alt slogan potrivit pentru a uni unghenenii în jurul unei idei?

Natalia ROTARU,

Vladimir MEDVEDEV,

Partidul Liberal

Partidul Pentru Neam şi Ţară

(în prezent, şefa Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat): 1. Consider că lumea trebuie să mă voteze pentru faptul că sînt o femeie, care dispune de capacităţi şi cunoştinţe necesare pentru funcţia de primar. Am constatat că femeia s-a implicat pînă acum puţin în procesul de luare a deciziilor în oraşul Ungheni, ceea ce reprezintă un dezechilibru de abordare a soluţiilor pentru cele mai stringente probleme din localitate. Doi: eu ştiu şi pot garanta transparenţa şi deschiderea pe care ne-o dorim cu toţii. Trei: ştiu foarte bine să stabilesc priorităţile pentru oraşul Ungheni. 2. Urmează să fie găsite soluţii pentru a-i convinge pe tineri să revină la Ungheni. Să le asigurăm condiţii de muncă, de odihnă, să-i asigurăm cu locuinţe. În acest sens, partidul pe care-l reprezint vine cu soluţii, are un program bine ajustat la cerinţele zilei. 3. Echipa noastră a ales sloganul: „Împreună pentru oraşul Ungheni”, ceea ce înseamnă că toţi trebuie să ne implicăm şi să facem ca oraşul nostru să prospere. Corneliu PREPELIŢĂ, Partidul Republican (în prezent, inspector şcoalr la Direcţia Generală Raională Învăţămînt, Tineret şi Sport) : 1. Cetăţenii care deja îşi doresc o schimbare a adiministraţiei publice locale, văzînd ceea ce se întîmplă, m-au convins să candidez la funcţia de primar. Un alt argument este şi dorinţa mea de a aduce schimbarea, mai ales că fac parte din generaţia tînără de politicieni. Trei: îi îndemn pe cetăţeni să voteze, dacă doresc transparenţă, corectitudine, principialitate, punctualitate în administraţia publică locală, candidatul Corneliu Prepeliţă. 2. Nu pot face o diferenţiere în şirul de probleme cu care se confruntă Ungheniul. Voi menţiona drumurile, care trebuie construite capital, şi nu plombate; amenajarea gunoiştii plus acceptarea activităţii pe teritoriul oraşului încă a unei întreprinderi de salubrizare, pentru a evita monopolizarea domeniului. 3. „Ungheni – un oraş transparent în luarea deciziilor”. Dacă se va respecta acest slogan, Ungheniul va putea deveni şi oraş european, şi oraş modern, şi oraş al tineretului.

(în prezent, inginerşef la Portul fluvial din Ungheni): 1. Cunosc toate problemele oraşului Ungheni, căci locuiesc aici din anul 1977. Sînt un mare patriot al Ungehniului. În al doilea rînd, la foarte multe dintre problemele pe care le are Ungheniul eu am deja soluţia. Nu e nevoie de foarte mult timp pentru a găsi o soluţie optimă. În al treilea rînd, mă consider un om onest, cinstit, care are o atitudine corectă faţă de oameni. 2. Avînd în subordine un număr suficient de oameni, înţeleg foarte bine de la ce încep toate problemele. Totuşi, e nevoie de o analiză profundă pentru început. Probleme sînt multe, nu pot numi una prioritară. Important e să ai alături o echipă de profesionişti şi atunci orice e realizabil. 3. Celui care ar realiza cu adevărat sloganele deja existente, unghenenii ar putea să-i înalţe un bust. Toate sînt foarte bune, doar că trebuie transpuse în viaţă. De un alt slogan, cred eu, nu mai e nevoie. Adrian POPESCU, Partidul Naţional Liberal (în prezent, manager de vînzări SRL „Vladalina”): 1. În primul rînd, consider că mi-am creat deja o imagine bună în oraşul Ungheni. Doi: sînt tînăr şi am dorinţă de a face schimbări în primăria Ungheni, în oraş, ca să-l transformăm cu adevărat într-un oraş european. Trei: sînt dispus şi hotărît să iniţiem reformele necesare pentru a asigura un viitor prosper generaţiilor ce urmează. 2. Cred că problema principală este cea a copiilor şi tinerilor. Pentru tineri e nevoie de deschis noi locuri de muncă. Trebuie să acordăm o atenţie sporită copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi la munci în străinătate. O bună parte dintre ei au rămas fără supraveghere, de aici şi apar numeroase probleme. Totodată, e necesară asigurarea unei transparenţe a activităţii primăriei, mai ales în ceea ce priveşte finanaţele, oamenii trebuie să ştie cum se cheltuie fiecare bănuţ. 3. Toate cele trei slogane se îmbină foarte bine. Tineretul este viitorul nostru, care poate construi un oraş european, un oraş modern. Într-un oraş european şi modern vor avea o viaţă decentă şi bătrînii noştri.

Această pagină este realizată în cadrul proiectului „Dezbateri electorale şi educaţie civică în presa scrisă”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei /DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.


Întreprinderile moldovenești au fabricat, în primele două luni din acest an, producție în creștere cu aproape 11,7 % față de aceeași perioadă a anului trecut, comunică Biroul Național de Statistică. Fabricile de prelucrare și conservare a fructelor și legumelor și-au sporit producția de aproape 1,5 ori, iar cele de prelucrare a cărnii – cu 15,6%. Producția de băuturi a crescut cu 4%, iar cea de lactate – cu 6%. Pe de altă parte, s-au atestat descreșteri la fabricarea produselor din tutun – cu 30%, a produselor de morărit – cu 16%, a produselor textile – cu aproape 3%. (Jurnal.md)

PL s-a lansat oficial Joia trecută, la 5 mai, ora 14.00, în faţa bustului marelui poet naţional, Mihai Eminescu, amplasat în centrul oraşului Ungheni, echipa Partidului Liberal s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Natalia Rotaru, candidat la funcţia de primar al oraşului Ungheni din partea formaţiunii respective, şi-a prezetat programul electoral. “Avem o localitate frumoasă, dar cu multe probleme. Totuşi, sînt convinsă că şi în situaţia dificilă în care se află republica noastră, va sta în puterea noastră să oferim un viitor demn oraşului Ungheni”, a menţionat dînsa. Raisa Cojocaru, directoarea Şcolii de arte plastice din Ungheni, candidat la funcţia de consilier orăşenesc, a subliniat că a aderat la echipa PL pentru că a văzut în reprezentanţii conducerii de vîrf calităţi deosebite, cum ar fi: demnitate, verticalitate, adevăr. “Lansăm astăzi o echipă tînără, gata să se dedice prosperării acestui oraş, o echipă care va schimba lucrurile în mai bine şi va prelua ceea ce a fost bun”, a accentuat dînsa. Partidul Liberal este a treia formaţiune care se lansează oficial în campania electorală la Ungheni, după Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Democrat. Natalia Chiosa

Încă un pas spre modernizarea Ungheniului Patru blocuri din cartierul Centru al oraşului Ungheni vor avea, spre finele lunii mai, un nou aspect. Este vorba despre blocurile situate la intersecţia străzilor Romană şi Decebal. Schimbarea se va datora proiectului „Curtea interioară a blocurilor de locuinţe – loc de odihnă şi agrement”, implementat de către Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă (CRDD) Ungheni în cadrul Programului de Dezvoltare Economică Locală al Fundaţiei Est Europene. Potrivit Svetlanei Ciobanu, director CRDD, managerul proiectului, scopul acestuia este de a îmbunătăţi infrastructura şi a eficientiza condiţiile de odihnă şi agrement pentru locatarii de aici. „Este un proiect care ne-am dori să servească drept exemplu şi pentru ceilalţi locatari ai altor blocuri”, a menţionat dînsa la conferinţa de lansare a proiectului, care a avut loc pe 5 mai curent. Graţie proiectului respectiv, vor fi create zone de recreere pentru adulţi şi tineri prin instalarea măsuţelor, băncilor şi construirea a două foişoare. Vor fi amenajate 40 de locuri de parcare auto temporară, trei terenuri de joacă pentru copii, un spaţiu comun tehnic-gospodăresc şi un

teren de sport, care va fi îngrădit şi dotat cu echipament sportiv nou. Vor fi amenajate şi reabilitate spaţiile verzi. „Amenajarea curţilor blocurilor locative din Ungheni a devenit o necesitate”, a menţionat consilierul primarului de Ungheni, Adrian Cheptonari. Potrivit dînsului, acest loc nu a fost ales întîmplător. S-a ţinut cont de faptul că este vorba de una dintre curţile de care beneficiază cel mai mare număr de locatari, cu un număr imens de autoturisme. „Pe viitor, primăria Ungheni îşi propune să multiplice proiectele de acest gen, pentru ca, pînă la urmă, fiecare curte să aibă un aspect deosebit”, a dat asigurări consilierul. „Este un proiect important nu numai pentru că încercăm să ridicăm nivelul de trai al locatarilor de aici, dar şi pentru faptul că încercăm să consolidăm relaţia dintre administraţia publică locală, organizaţiile neguvernamentale şi oamenii de afaceri”, a menţionat Petru Culeac, coordonator programe FEE/DEL. „Aceste parteneriate pot asigura realizarea cu succes a proiectului, asigurînd, totodată, durabilitatea lui. Ar fi bine să fie implicate cît mai multe persoane, pentru că astfel vor avea grijă cu toţii ca terenul ce va fi amenajat să nu fie distrus”, a accentuat dînsul. Costul total al proiectului este de aproximativ 600 mii lei. (N.Ch.)

Stimaţi alegători! Partidul Democrat din Moldova s-a lansat în campania electorală, în cadrul alegerilor locale generale, cu certitudinea că de rezultatul acestor alegeri depinde viitorul ţării noastre. Pentru marea majoritate a populaţiei din Republica Moldova alegerile în primăriile şi consiliile locale sunt la fel de importante ca şi cele pentru Parlamentul ţării. Aceasta pentru că cetăţenii interacţionează zilnic şi nemijlocit cu aleşii locali. Prin prisma activităţii aleşilor locali, oamenii apreciază, de fapt, calitatea guvernării în ţară. Alegerile în organele puterii locale ne oferă posibilitatea să-i susţinem pe cei ce vor fi în stare să înceapă lucrul pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Candidaţii Partidului Democrat sunt oameni oneşti, de înaltă calitate, cu experienţă care, realmente, vor putea schimba în bine viaţa fiecărui locuitor al oraşelor şi satelor ţării.

Priorităţile noastre sunt: -

noi locuri de muncă pentru locuitorii de la sate, orăşele şi oraşe; drumuri şi servicii calitative; sporirea gradului de protecţie socială; şcoli şi spitale moderne; eradicarea corupţiei şi criminalităţii; autonomie reală pentru autorităţile publice locale; colaborarea cu opoziţia şi puterea centrală.

Principala deosebire a candidaţilor PDM faţă de reprezentanţii altor partide este faptul că, candidaţii PDM pot conlucra eficient atât cu partenerii din Alianţă, cât şi cu opoziţia. Primarii şi consilierii Partidului Democrat nu vor irosi timpul şi eforturile pentru scandaluri şi conflicte, ci vor coopera cu reprezentanţii altor formaţiuni politice pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor în acele localităţi în care vor primi mandatul cetăţenilor. Reunificarea societăţii moldoveneşti scindată între părtaşii puterii şi opoziţiei, renaşterea ţării vor începe nu de la puterea centrală, ci din primăriile satelor, orăşelelor şi municipiilor. Puterea locală are şansa să devină un exemplu pentru cea centrală în ceea ce priveşte modul în care trebuie gestionate treburile publice. Un număr cât mai mare de primari şi consilieri din partea PDM – aceasta este soluţia pentru multiplele probleme cu care se confruntă astăzi locuitorii oraşelor şi satelor noastre.

Votaţi candidaţii Partidului Democrat! Achitat din fondul electoral al PDM

Expresul de Ungheni Vineri, 13 mai

5

Tinerii ungheneni au învăţat cum să devină lideri Cu ocazia Zilei Europei, la Fundaţia Muncii din Ungheni s-a desfăşurat un seminar cu genericul: „Dacă ştii să comunici, poţi să devii lider”. Evenimentul s-a produs pe 7 mai, fiind organizat de Uniunea Presei de Afaceri din Moldova în cadrul proiectului „Noi posibilităţi pentru femeile din Moldova interesate în susţinerea democraţiei şi păcii”, finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. „La Ungheni ne-am străduit să punem accentul pe tineret, deoarece sîntem în ajunul Zilei Europei, iar tinerii sînt cu mult mai aproape de Europa”, a accentuat Angela Chicu, preşedintele Uniunii Presei pentru Afaceri, coordonator de proiect. Totodată, dînsa a remarcat că proiectul respectiv a vizat persoane de diferite vîrste din toate raioanele republicii. Tinerii ungheneni, participanţi la seminar, au declarat că îşi doresc să aducă schimbarea în viaţa cotidiană a oraşului în care s-au născut şi în care locuiesc. În acest sens, programul trainingului a coincis cu aspiraţiile lor, fiind unul vast şi variat. Astfel, tinerii au obţinut cunoştinţe noi despre principiile liderismului, despre consolidarea dezvoltării personale şi aspecte de comunicare şi negociere. „Sperăm că participanţii la acest training vor fi mai îndrăzneţi şi mai activi, iar ceea ce au învăţat le va ajuta să pună în practică ceea ce îşi doresc. Cred că au înţeles că numai prin comunicare poţi să devii cu adevărat un lider”, a menţionat în final Angela Chicu. Uniunea Presei de Afaceri din Moldova a fost fondată în anul 2003, unul dintre scopurile sale fiind informarea populaţiei privind drepturile omului. Natalia Chiosa


6 PROGRAME TV

UN CITAT PE SĂPTĂMÎNĂ Viaţa poate fi înţeleasă numai privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte. Soren Aabye Kirkegaard

În atenţia consumatorilor de gaze În scopul respectării cerinţelor Regulilor de Securitate şi Exploatare Tehnică a reţelelor de gaze şi în conformitate cu planul de măsuri tehnico-organizatorice, SRL „Ungheni-Gaz” informează toţi consumatorii de gaze naturale că, în perioada zilelor de 17 şi 18 mai, vor fi efectuate lucrări de verificare a reţelelor de gaze naturale de presiune înaltă şi medie. În legătură cu acest fapt, pe parcursul zilelor menţionate mai sus, va fi sistată furnizarea gazelor naturale spre aparatele de utilizat gaze pe următoarele adrese: Cartierul „Kurkuliovka” Străzile: Petru Rareş, Cetireni, Meşterul Manole, Nucului, Doina, Mioriţa, Luceafărul, 31 August. Cartierul „Ungheni-Deal” Străzile: Petru Movilă, Cuza Vodă, Brîncuşi, Haiducilor, Deleşti, Ion Vatamanu, Viilor, Marinescu, Horilor, Căpriana, Vlaicu Pîrcălab. Cartierul „Ungheni-Vale” Străzile: Ştefan cel Mare, Unghiului, Lacului, Pan Halippa, Arcaşii lui Ştefan, Grădinilor, Vălenilor, Suceava, Unirii, Donici. Cartierul „Dănuţeni” Străzile: Coşbuc, Zadnipru, Găureni, Varlaam, Ciureşti, Dosoftei, Aurel David, Neculce, Nicolae Iorga, Burebista, Russo, Cocostîrcilor, Şleahului, Nuferilor, Cîmpiilor, Muşatinilor, Procernicenilor, I. Vieru, Podurilor, Arbore, Băileşti, Cupcea, Vadului Ţuţorei, Gr. Adam, C. Stere, Mateevici, Bănulescu-Bodoni, Caragiale, Basarabiei, Răzeşilor, Petru Rareş, Dănuţeni, Arteziană. Pentru urgentarea restabilirii furnizării gazelor naturale, solicităm ca fiecare consumator de gaze naturale să asigure neapărat, în aceste zile, prezenţa unui membru adult al familiei la domiciliu. Vă mulţumim pentru colaborare. Administraţia SRL „Ungheni-Gaz”

Au fost desemnaţi cîştigătorii turneului dedicat Zilei libertăţii presei După o luptă încordată între cei 12 amatori ai jocului de dame, participanţi la finala turneului, dedicat Zilei Libertăţii Presei, desfăşurată pe 7 mai la Şcoala de sport orăşenească din Ungheni, au fost desemnaţi cîştigătorii. Pe primele două locuri, cu acelaşi număr de puncte (5 din 7 posibile) s-au clasat: Gheorghe Rotaru, antrenor la şcoala sportivă din Bumbăta şi Nicolae Vizir, directorul şcolii sportive din Ungheni. Locul III, cu 4,5 puncte la activ, a fost împărţit de Valeriu Porfireanu din Pîrliţa şi Alexei Tîmbur din Vărzăreşti, Nisporeni. Competiţia s-a desfăşurat după sistemul elveţian, în şapte runde. De notat că turneul respectiv a ajuns deja la ediţia a IV-a, fiind organizat de ziarul „Expresul de Ungheni”, în parteneriat cu Federaţia raională a jocului de dame. Celor patru cîştigători le-a fost înmînat cîte un abonament la „Expresul de Ungheni” pentru semestrul doi al anului curent.

De sărbători – competiţii la jocul de dame La 9 mai, în Piaţa Primăriei din Ungheni, a avut loc un turneu deschis al oraşului Ungheni la jocul de dame-64, dedicat Zilei Victoriei şi Zilei Europei. Numărul doritorilor de a participa la această competiţie a fost mare. Locul I, cu 7,5 puncte din 9 posibile, i-a revenit antrenorului şcolii sportive raionale, Igor Rotaru. Locurile II şi III au fost împărţite între Serghei Moraru din Ungheni şi Marcel Ursu, elev la Şcoala primară „Spridon Vangheli”, care au acumulat cîte 6 puncte. Cîştigătorii s-au învrednicit de diplome şi premii băneşti, oferite de Primăria Ungheni. Serghei Nicul, preşedintele Federaţiei raionale a jocului de dame Ungheni, arbitrul principal al turneului

Cei mai buni la Turneul „Guguţă” În ziua de 7 mai, în incinta gimnaziului-internat din Ungheni s-a desfăşurat turneul „Guguţă”, ediţia 2011, la care au participat patru echipe. După primele două etape, în fruntea clasamentului s-au clasat echipele de la gimnaziul-internat din Ungheni şi Liceul din Petreşti, care au acumulat 6 şi, respectiv, 4 puncte. În meciul decisiv din ultima etapă, pentru locul I, tinerii fotbalişti de la gimnaziul-internat (antrenor Valeriu Ciobanu) au dat dovadă de o pregătire tehnică superioară, ceea ce le-a permis să obţină o victorie bine meritată. Locul doi i-a revenit echipei de la Petreşti (antrenor Ghenadie Bereghici). Pe locul trei s-a clasat echipa din satul Corneşti (antrenor Alexandru Vîlcu) şi locul patru i-a revenit echipei din Sculeni (antrenor Alexandru Butnariuc). Clubul sportiv „Moldova-03”, care este şi organizatorul turneului, a înmînat echipei clasate pe locul I o minge de fotbal, o diplomă şi un premiu bănesc. Celorlalte echipe li s-au oferit diplome şi premii băneşti. Au fost stabiliţi şi cei mai buni fotbalişti ai turneului: Octavian Alcaz, elev la gimnaziul-internat, şi Carim Bereghici, elev la Liceul „Gaudeamus” din Petreşti. Valeriu Ciobanu, preşedintele Clubului sportiv „Moldova-03”

Frizeria „Irina” anunţă completarea unei noi grupe pentru FRIZERI. Studiile se fac în baza licenţei Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. Durata cursurilor – 5 luni. Tel.: 24697, 069232326

La mulţi ani, sănătate şi putere de muncă doresc tuturor lucrătorilor din domeniul culturii şi angajaţii muzeelor din raionul Ungheni. Să aveţi parte de cît mai multe realizări profesionale şi personale. Într-o perioadă în care societatea are nevoie de modele de urmat şi de exemple pozitive, puterea exemplului personal este cea mai grăitoare şi cîntăreşte mai mult decît orice comparaţie. Noi ne punem speranţa în dumneavoastră, pentru că determinarea cu care vă faceţi datoria înseamnă pentru noi garanţia unei vieţi mai luminată şi frumoasă. Vă mulţumim pentru devotamentul de care daţi dovadă. Cu respect, Ion Harea, preşedintele raionului Stimaţi lucrători din domeniul culturii, Primăria oraşului Ungheni vă adresează sincere felicitări şi cele mai bune urări de noi şi frumoase împliniri cu prilejul sărbătorii profesionale - Ziua lucrătorilor din domeniul culturii. Sîntem mîndri de faptul că domeniul culturii promovează tradiţiile populare şi valorile naţionale. Evenimentele culturale, cum ar fi festivalurile naţionale şi internaţionale, reuniunile ce ţin de domeniile artelor plastice, muzeelor, bibliotecilor care, prin esenţa lor, creează un mediu cultural favorabil progresului spiritual, reprezintă modalităţi eficiente de formare şi promovare a imaginii Moldovei pe plan internaţional. Cu prilejul frumoasei sărbători, Primăria Ungheni vă urează sănătate, bunăstare, fericire şi noi succese şi realizări remarcabile în domeniul culturii şi artei. Stimaţi lucrători din domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, Vă felicit călduros cu ocazia sărbătorii profesionale – Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale . Consiliul raional Ungheni apreciază înalt aportul dumneavoastră, munca prestată cu multă responsabilitate şi profesionalism întru edificarea societăţii informaţionale în Republica Moldova şi lărgirea cercului de utilizatori ai tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii. Grija permanentă pentru clienţi, implementarea tehnologiilor performante şi trasarea de noi obiective pentru perspectivă au facilitat prestarea unui număr impunător de servicii de o calitate de nivel mondial. Apreciind rolul înalt pe care-l aveţi în societate, stimaţi lucrători din domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, vă felicit încă o dată cu ocazia sărbătorii dumneavoastră. profesionale, dorindu-vă noi succese şi realizări frumoase. Cu respect, Ion Harea, preşedintele raionului Stimaţi lucrători din sfera telecomunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale, Cu prilejul Zilei internaţionale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, consemnate pe 17 mai, Primăria Ungheni adresează sincere felicitări tuturor angajaţilor din acest domeniu, dorindu-vă succese în munca pe care o realizaţi. Instituţiile sectorului informaţional şi de comunicaţii joacă un rol important în dezvoltarea spaţiului informaţional şi crearea soluţiilor IT de tehnologii înalte. În această zi de sărbătoare, urăm tuturor celor care activează în acest domeniu succese, atingerea tuturor obiectivelor , multă sănătate şi prosperitate. Pe data de 17 mai 2011, ora 10.00, în incinta Consiliului raional Ungheni (str. Naţională 11), sala de şedinţe, va avea loc întîlnirea ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova, Pavel Filip, cu factorii de decizie din raion. La ora 11.00 – audienţa cetăţenilor (str. Naţională 11, biroul nr.1) Judecătoria Ungheni (str. Naţională 21) solicită prezenţa cetăţeanului Şchiopu Ivan Nicolai, domiciliat în satul Corneşti, raionul Ungheni în calitate de pîrît în cauza civilă înaintată de către Şchiopu Maria despre desfacerea căsătoriei, care va avea loc la data de 31.05.2011, ora 10.30, biroul 2, în sediul Judecătoriei Ungheni. Judecător Alexandru Parfeni

Închirieri auto || Автопрокат Tel.: 068867867

CONDOLEANŢE Secţia Raională Cultură exprimă sincere condoleanţe Victoriei Bernic, directoarea Bibliotecii Publice „Dimitrie Cantemir” din oraşul Ungheni, în legătură cu trecerea în nefiinţă a mamei Anastasia. Dumnezeu s-o odihnească în pace. Organizaţia Teritorială Ungheni a Partidului Democrat transmite sincere condoleanţe Victoriei Bernic, vicepreşedinta organizaţiei, în legătură cu trecerea la cele veşnice a mamei Anastasia. Dumnezeu s-o odihnească în pace. Exprim sincere condoleanţe colegei Victoria Bernic, directoarea Bibliotecii „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, în legătură cu trecerea la Domnul a maicei sale, Anastasia. Dumnezeu să-i sfinţească oasele. Larisa Negru Sîntem alături de Victoria Bernic, în clipele de tristeţe nemăsurată, cauzate de pierderea celei mai dragi fiinţe, mama Anastasia. Dumnezeu să-i facă parte în Ceruri. Transmitem sincere condoleanţe întregii familii. AO „Pro Femeia” Secţia Raională Cultură exprimă sincere condoleanţe lui Vasile Scripnic, acompaniator al Formaţiei Folclorice „Codreanca” din Mînzăteşti, în legătură cu trecerea în nefiinţă a tatălui. Fie-i ţărîna uşoară.


ACTIV

�

Pagină de educaĹŁie electorală, editată de AsociaĹŁia Presei Independente (API)

3ULPDULLRUDĂşHORU PXQLFLSLLORU VHFWRDUHORUVDWHORU FRPXQHORU  ĂşLFRQVLOLHULLvQFRQVLOLLOHUDLRQDOHRUÄƒĂşÄƒQHĂşWL PXQLFLSDOH GHVHFWRU ĂşLVăWHĂşWL FRPXQDOH VHDOHJSULQYRWXQLYHUVDOHJDOGLUHFWVHFUHWĂşL OLEHUH[SULPDWSHQWUXXQPDQGDWGHDQL.

�

Articolul 119 (1) din Codul Electoral al Republicii Moldova

ediĹŁia nr. 1

PREGÄ‚TIRI ELECTORALE

E BINE SÄ‚ ĹžTII!

Ce facem pe 5 iunie?

Studenţii și elevii pot vota doar În localitatea În care Își au domiciliul sau reședinţa

VOTÄ‚M!

ĂŽntrebare: Cine are dreptul de a alege ĂŽn Republica Moldova? Răspuns: Dreptul de a alege ĂŽl au cetÄƒĹŁenii Republicii Moldova care au ĂŽmplinit, inclusiv ĂŽn ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepĹŁia persoanelor recunoscute incapabile printr-o hotărâre deďŹ nitivă a instanĹŁei de judecată.

ĂŽn mai puĹŁin de o lună vom trece iarăĹ&#x;i pragul secĹŁiilor de votare. La 5 iunie, vor avea loc alegerile generale locale, când vom alege primarii oraĹ&#x;elor (municipiilor), satelor (comunelor) Ĺ&#x;i consilierii ĂŽn consiliile raionale, orăĹ&#x;eneĹ&#x;ti (municipale) Ĺ&#x;i săteĹ&#x;ti (comunale). Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), vor ďŹ aleĹ&#x;i 898 de primari ai localitÄƒĹŁilor Ĺ&#x;i 11740 de consilieri locali, dintre care – 1118 ĂŽn consiliile locale de nivelul II Ĺ&#x;i 10622 ĂŽn consiliile locale de nivelul I. Principala bătălie se va da pentru primăria municipiului ChiĹ&#x;inău, pentru care s-au ĂŽnregistrat 15 candidaĹŁi (la 6 mai, PLDM Ĺ&#x;i-a retras candidatul din cursa pentru primăria capitalei ĂŽn favoarea lui Dorin Chirtoacă – n.r.). Potrivit analiĹ&#x;tilor politici, rezultatele alegerilor locale vor reecta raitingul partidelor ĂŽn teritoriu, important ĂŽn contextul unor posibile noi alegeri parlamentare anticipate, dacă nici actualul Parlament nu va reuĹ&#x;i să aleagă preĹ&#x;edintele ĹŁÄƒrii. Pentru a informa mai bine cetÄƒĹŁenii despre particularitÄƒĹŁile scrutinului, recent, CEC a lansat campania de informare “De la mic la mareâ€? pentru alegerile locale din 5 iunie 2011, cu sloganul „Cu paĹ&#x;i mici facem lucruri mariâ€?. Potrivit preĹ&#x;edintelui CEC, Iurie Ciocan, sloganul are următoarea semniďŹ caĹŁie: ĂŽncepând cu cea mai mică localitate din R. Moldova (satul Antoneuca, raionul Drochia, unde sunt 326 de alegători) până la municipiul ChiĹ&#x;inău (cu 610 mii de alegători), toĹŁi trebuie să meargă la vot. Campania include difuzarea a patru spoturi video, patru audio Ĺ&#x;i două spoturi enciclopedice. Totodată, ĂŽn ultimele 29 de zile, ĂŽnainte de scrutin, vor ďŹ difuzate ĂŽncă trei spoturi video care vor informa cetÄƒĹŁenii despre procedura de votare. ĂŽn total, ĂŽn ĹŁară vor ďŹ difuzate 50 mii de materiale informative, 5 mii de postere Ĺ&#x;i 90 de panouri. ĂŽn perioada 25 mai – 3 iunie o echipă mobilă va distribui materiale informative ĂŽn toate oraĹ&#x;ele Moldovei. De asemenea, informaĹŁii despre alegerile locale vor putea ďŹ găsite pe pagina web – www.voteaza.md Ultimele alegeri locale din Republica Moldova au avut loc la 3 iunie 2007.

ĂŽntrebare: Unde am dreptul să-mi exercit dreptul de vot? Răspuns: ĂŽn cazul alegerilor locale generale, dreptul de vot se exercită ĂŽn localitatea ĂŽn care alegătorul ĂŽĹ&#x;i are domiciliul. ĂŽn cazul ĂŽn care alegătorul are Ĺ&#x;i domiciliu, Ĺ&#x;i reĹ&#x;edinĹŁÄƒ, ĂŽn perioada valabilitÄƒĹŁii reĹ&#x;edinĹŁei, el votează doar ĂŽn localitatea ĂŽn care ĂŽĹ&#x;i are reĹ&#x;edinĹŁa.

VOTEAZÄ‚ CORECT! Č˜tampila specială, aplicată ĂŽn actul de identitate a alegătorului Č™i la 5 iunie La alegerile locale generale din 5 iunie, membrii biroului electoral al secĹŁiei de votare vor aplica ĂŽn actul de identitate a alegătorului Ĺ&#x;tampila „Alegeri locale 05.06.2011â€?. La 6 mai a.c., Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul Č™tampilei care va fi aplicată ĂŽn ziua votării ĂŽn actul de identitate a alegătorilor la alegerile locale generale. CEC a decis că ĂŽn ziua de 5 iunie 2011 va fi aplicată Č™tampila specială cu menĹŁiunea „Alegeri locale 05.06.2011â€?, iar ĂŽn ziua de 19 iunie 2011 - Č™tampila specială cu menĹŁiunea „Alegeri locale 19.06.2011 Turul IIâ€?. Č˜tampila specială va fi aplicată, odată cu eliberarea buletinului de vot, ĂŽn fiČ™a de ĂŽnsoĹŁire a buletinului de identitate sau ĂŽn

actul ĂŽn baza căruia alegătorul votează: ƒ la pagina 8 a fiČ™ei de ĂŽnsoĹŁire a buletinului de identitate; ƒ la pagina 4 sau 6 a paČ™aportului de tip ex-sovietic, unde este aplicată Č™tampila „CetÄƒĹŁean al Republicii Moldovaâ€?; ƒ ĂŽn actul de identitate provizoriu (formularul nr.9). Aplicarea Č™tampilei de securizare ĂŽn actul de identitate este prevăzută la articolul 53 alin. (1) din Codul electoral. Potrivit CEC, la alegerile locale generale, participarea la votare este permisă ĂŽn baza următoarelor acte: a) buletinul de identitate al cetÄƒĹŁeanului Republicii Moldova, cu fiČ™a de ĂŽnsoĹŁire ĂŽn care se indică domiciliul sau reČ™edinĹŁa alegătorului pe teritoriul secĹŁiei de votare;

b) paČ™aportul de tip ex-sovietic modelul anului 1974 cu menĹŁiunea privind cetÄƒĹŁenia Republicii Moldova, numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) Č™i ĂŽnregistrarea la domiciliu; c) paČ™aportul de tip ex-sovietic modelul anului 1974 fără număr de identificare de stat (IDNP) cu menĹŁiunile: “valabil pe un termen nelimitatâ€?, cetÄƒĹŁenia Republicii Moldova Č™i ĂŽnregistrarea la domiciliu – pentru persoanele care au renunĹŁat la actele de identitate ale Republicii Moldova din considerente religioase; d) actul de identitate provizoriu de tip F-9 cu menĹŁiunile privind cetÄƒĹŁenia Republicii Moldova, domiciliul titularului. (Sursa: www.cec.md)

Diana LUNGU

SOCIETATEA CIVILÄ‚

CEC a lansat o linie fierbinte

Alegătorii, mai bine informaĹŁi despre procesul electoral CoaliĹŁia Civică pentru Alegeri Libere Ĺ&#x;i Corecte va monitoriza ĂŽndeaproape alegerile locale generale din 5 iunie Ĺ&#x;i va organiza o serie de activitÄƒĹŁi de educaĹŁie electorală. „Ne propunem să realizăm campanii de mobilizare a alegătorilor Ĺ&#x;i de educaĹŁie electorală, să monitorizăm desfăĹ&#x;urarea alegerilor Ĺ&#x;i să iniĹŁiem dialoguri postelectorale ĂŽntre autoritÄƒĹŁi Ĺ&#x;i societatea civilă cu privire la reformele electoraleâ€?, a declarat Nicolae PanďŹ l, secretarul CoaliĹŁiei. Proiectul are trei componente: realizarea activitÄƒĹŁilor de educaĹŁie civică ĂŽn perioada campaniei electorale, asigurarea unui dialog durabil ĂŽn perioada postelectorală ĂŽntre societatea civilă, organele electorale Ĺ&#x;i administraĹŁia publică locală Ĺ&#x;i centrală Ĺ&#x;i consolidarea CoaliĹŁiei Civice pentru Alegeri Libere Ĺ&#x;i Corecte. „La prima etapă, ĂŽn 25 de localitÄƒĹŁi, cu rata cea mai scăzută de participare la alegerile anterioare, vom organiza seminare de informare a cetÄƒĹŁenilor privind

particularitÄƒĹŁile votării, atribuĹŁiile primarului Ĺ&#x;i consilierilor locali etc. La a doua etapă, vom desfăĹ&#x;ura ĂŽn aceleaĹ&#x;i localitÄƒĹŁi dezbateri electorale cu participarea concurenĹŁilor electorali, care ĂŽĹ&#x;i vor prezenta platformele electorale Ĺ&#x;i vor răspunde la ĂŽntrebările cetÄƒĹŁenilorâ€?, a explicat Serghei Neicovcen, directorul Centrului CONTACT. Pentru a trezi interesul tinerilor faĹŁÄƒ de alegerile locale generale, Consiliul NaĹŁional al Tineretului din Moldova (CNTM) va difuza spoturi video educaĹŁionale Ĺ&#x;i va desfăĹ&#x;ura o campanie on-line pe site-urile de socializare. Nicolae PanďŹ l a mai menĹŁionat că se aĹ&#x;teaptă ca ĂŽn urma acestui proiect circa 55 de mii de alegători să ďŹ e informaĹŁi Ĺ&#x;i motivaĹŁi să participe la alegeri, iar 500 dintre persoanele alese ĂŽn funcĹŁia de primar sau consilier să ďŹ e instruite Ĺ&#x;i să participe la dialogurile publice cu privire la ĂŽmbunătÄƒĹŁirea ulterioară a procesului electoral. Diana LUNGU

Până la 10 mai a.c., circa 100 de alegatori au apelat la linia ďŹ erbinte a Comisiei Electorale Centrale pentru a aa detalii despre procedurile de votare Ĺ&#x;i procesul electoral ĂŽn general la alegerile locale generale din 5 iunie 2011. CetÄƒĹŁenii au dorit să ae care sunt condiĹŁiile pentru depunerea candidaturilor de către candidatul independent la funcĹŁia de consilier local/primar; termenul limită de depunere a actelor pentru ĂŽnregistrare ĂŽn calitate de concurent electoral Ĺ&#x;i perioada de examinare a dosarelor depuse; procedura de votare a

studenĹŁilor; procedura de autentiďŹ care Ĺ&#x;i veriďŹ care a listelor de subscripĹŁie; modul de participare la scrutin a alegătorilor care nu au viză de domiciliu Ĺ&#x;i nici viză de reĹ&#x;edinĹŁÄƒ etc. Serviciul „Linia ďŹ erbinte a Comisiei Electorale Centraleâ€? va funcĹŁiona ĂŽn perioada 18 aprilie 2011 – 5 iunie 2011, de luni până vineri ĂŽntre orele 8.00 Ĺ&#x;i 17.00 cu pauză ĂŽntre orele 12.00 Ĺ&#x;i 13.00. CetÄƒĹŁenii pot apela gratuit la numărul 0 800 08888 din orice localitate a Republicii Moldova. La acest număr de telefon NU pot ďŹ depuse contestaĹŁii sau plângeri.

Pedepse pentru darurile electorale CandidaĹŁii electorali sau partidele politice pe care le reprezintă vor trebui să-Ĺ&#x;i tempereze „generozitateaâ€?. Guvernul a propus un proiect de lege de completare a Codului Penal care prevede pedepse pentru oferirea cadourilor alegătorilor ĂŽn perioadele electorale. Potrivit proiectului de lege, oferirea de bunuri, servicii ori alte avantaje alegătorului pentru a-l determina să-Ĺ&#x;i exercite drepturile sale electorale ĂŽntr-un anumit mod ĂŽn cadrul alegerilor parlamentare,

prezidenĹŁiale, alegerilor locale generale Ĺ&#x;i ĂŽn cadrul referendumului se va pedepsi cu muncă neremunerată ĂŽn folosul comunitÄƒĹŁii de la 100 la 200 de ore sau cu ĂŽnchisoare de până la 3 ani. Materialele publicitare nu fac parte din categoria de „cadouri electoraleâ€?. Noul articol din Codul Penal propus de Guvern va intra ĂŽn vigoare numai după adoptarea lui ĂŽn Parlament. Info-Prim Neo

ĂŽntrebare: CetÄƒĹŁenii aaĹŁi peste hotarele ĹŁÄƒrii pot participa la alegerile locale generale? Răspuns: Nu. CetÄƒĹŁenii Republicii Moldova aaĹŁi peste hotarele ĹŁÄƒrii pot participa doar la alegerile parlamentare Ĺ&#x;i la referendumurile republicane. ĂŽntrebare: Unde pot vota studenĹŁii? Răspuns: ĂŽn cazul alegerilor locale generale, studenĹŁii Ĺ&#x;i elevii pot vota doar ĂŽn localitatea ĂŽn care ĂŽĹ&#x;i au domiciliul sau reĹ&#x;edinĹŁa. ĂŽn cazul ĂŽn care studentul are Ĺ&#x;i domiciliu, Ĺ&#x;i reĹ&#x;edinĹŁÄƒ, ĂŽn perioada valabilitÄƒĹŁii reĹ&#x;edinĹŁei, el votează doar ĂŽn localitatea ĂŽn care ĂŽĹ&#x;i are reĹ&#x;edinĹŁa. ĂŽntrebare: Dacă alegătorul din motive temeinice (de exemplu, boală) nu poate veni la secĹŁia de votare, el poate vota la locul aďŹ‚Äƒrii? Răspuns: ĂŽn conformitate cu art. 55 alin. (4) din Codul electoral, ĂŽn cazul ĂŽn care alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni ĂŽn localul de votare, biroul electoral al secĹŁiei de votare desemnează, la cererea scrisă a acestuia, cel puĹŁin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă Ĺ&#x;i cu materialul necesar votării la locul unde se aďŹ‚Äƒ alegătorul pentru ca acesta să voteze. Votarea la locul aďŹ‚Äƒrii poate ďŹ solicitată doar de persoanele care domiciliază ĂŽn perimetrul secĹŁiei de votare corespunzătoare, iar cererile urmează a ďŹ făcute ĂŽn scris, ĂŽncepând cu două săptămâni ĂŽnainte de ziua votării Ĺ&#x;i până la ora 18.00 a zilei precedente votării. ĂŽn ziua votării, cererile pot ďŹ făcute ĂŽn scris până la ora 15.00 dacă se prezintă Ĺ&#x;i certiďŹ cat medical. (Sursa: www.cec.md)

$FHDVWăSDJLQăHVWHUHDOL]DWăvQFDGUXOSURLHFWXOXLĂ„'H]EDWHULHOHFWRUDOHĂşLHGXFDÄ LHFLYLFăvQSUHVDVFULVă´LPSOHPHQWDWGH$VRFLDÄ LD3UHVHL,QGHSHQGHQWH $3, vQFDGUXO&RDOLÄ LHLSHQWUX$OHJHUL/LEHUHĂşL&RUHFWHFXVXVÄ LQHUHDÂżQDQFLDUăD)XQGDÄ LHL(VW(XURSHQH GLQUHVXUVHOHDFRUGDWHGH$JHQÄ LD6XHGH]ăSHQWUX'H]YROWDUHĂşL&RRSHUDUH,QWHUQDÄ LRQDOă 6LGD ĂşL0LQLVWHUXO$IDFHULORU([WHUQHDO'DQHPDUFHL'$1,'$2SLQLLOHH[SULPDWHDSDUÄ LQDXWRULORUĂşLQXUHĂ€HFWăQHDSăUDWSXQFWXOGHYHGHUHDOÂżQDQÄ DWRULORU


FRAGMENTARIUM CU NATALIA CHIOSA

Horoscop 16 – 22 mai Berbec Treceţi printr-o perioadă de melancolie şi singurătate. Chiar dacă sînteţi înconjuraţi de prieteni, chiar dacă ştiţi că sînteţi iubiţi, treceţi acum printr-o perioadă mai proastă din punct de vedere psihic. Taur Veţi simţi nevoia să vă confirmaţi faptul că încă mai sînteţi atrăgători şi veţi încerca să flirtaţi pe unde puteţi. Este un semn că aveţi nevoie de mai multă atenţie din partea partenerilor. Gemeni Veţi începe săptămîna făcînd crize de gelozie partenerilor. Nu înseamnă că veţi avea şi motive reale. Le căutaţi inconştient şi pînă şi cel mai mărunt lucru vă poate trezi bănuieli. Rac Vă bucuraţi în prezent de un val de energie care vă determină să luaţi decizii importante şi să vă faceţi planuri măreţe, legate de stilul de viaţă şi chiar de cum vă definiţi ca persoane. Leu Vă simţiţi cam plictisiţi, aveţi nevoie de provocare şi acţiune. Ar fi recomandat să vă gîndiţi bine, deoarece această săptămînă nu este favorabilă demarărilor de planuri şi proiecte. Fecioara Deşi sînteţi, în general, foarte preocupaţi de aspectul fizic, acum veţi avea grijă mai mult ca niciodată de cum arătaţi. Profesional, e o perioadă bună pentru demararea unor proiecte. Balanţa Veţi fi puşi pe schimbare, nu a voastră, ci a celor din jur: veţi critica, veţi da sfaturi, fără să vă daţi seama că aceste intervenţii nesolicitate vă pot atrage antipatii. Scorpion Foarte multe de făcut şi puţin timp. Sînteţi ocupaţi pînă peste cap: începeţi proiecte importante, purtaţi discuţii decisive, alergaţi de colo pînă colo şi intraţi în contact cu multe persoane. Săgetător Este o perioadă de intensă activitate intelectuală. Veţi petrece mult timp învăţînd. Veţi fi mai curioşi şi mai interesaţi de ceea ce se întîmplă în jurul vostru. Capricorn Săptămîna se caracterizează prin activitate socială intensă. Aceasta poate avea legatură şi cu serviciul. Veţi începe legături sociale cu persoane noi. Banii vor veni şi ei. Vărsător Vă apucaţi acum de bătălii pe termen lung, poate fi o reorientare profesională. Perioada este favorabilă muncii şi studiului. Ceea ce veţi începe acum, va ieşi bine. Peşti Veţi dori să ieşiţi mai mult să vă distraţi, să aduceţi ceva nou în relaţia de cuplu şi toate acestea nu pot decît să vă facă bine. Dacă veţi da frîu acestor impulsuri vă veţi simţi bine.

Fotografia săptămînii

UN SFAT PE SĂPTĂMÎNĂ Sucul de lămîie, amestecat cu sare, curăţă cuprul. Cînd este amestecat cu oţet, îndepărtează mirosul lăsat de acesta în urma curăţeniei. Înălbeşte ţesăturile, dacă acestea sînt înmuiate bine în sucul de lămîie şi apoi sînt lăsate să se usuce la soare.

Chestionarul lui Proust. Să ne cunoaştem mai bine Împreună cu ceilalţi specialişti care activează, face un lucru nobil creînd condiţii şi posibilităţi de comunicare liberă fără frontieră. În ziua de astăzi este imposibil de imaginat viaţa fără telefon, fără internet sau alte servicii de telecomunicaţii. În acest sens, dînsul ne face viaţa mai uşoară aducînd toate acestea în casele noastre. A acceptat să răspundă la întrebările “Chestionarului…” nostru. Şi astfel, fiind în ajunul Zilei Mondiale a Telecomunicatiilor şi Societăţii Informaţionale, care se sărbătoreşte la 17 mai, dînsul felicită toţi lucrătorii din telecomunicaţii electronice, dorindu-le realizări frumoase în munca depusă zi de zi.

VIOREL SORICI, BĂRBATUL CARE ÎŞI DOREŞTE SĂ AIBĂ O MAI MARE PUTERE DE CONVINGERE Funcţia actuală: directorul Centrului de Telecomunicaţii Ungheni SA “MOLDTELECOM”. Principala trăsătură a mea de caracter: modestia, sentimentul demnităţii personale, spiritul autocritic, încrederea în sine, optimismul, stăpînirea de sine. (Sînt spuse de cei ce mă cunosc).

Calitatea pe care o prefer la un bărbat: sinceritatea, cinstea, spiritul de răspundere. Calitatea pe care o prefer la o femeie: feminitatea pură, inteligenţa. Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei: un adevărat prieten este acea persoană care te acceptă aşa cum eşti şi te preţuieşte fără să aibă pretenţia de a obţine beneficii din partea ta. Ocupaţia mea preferată: munca. Principalul meu defect: faptul că nu fac suficiente eforturi pentru a petrece mai mult timp cu oamenii care-mi plac cu adevărat. Visul meu de fericire: să-i văd pe cei dragi şi care îi iubesc cu adevărat, sănă-

Expres ortodox 16-22 mai Luni Sf. Mc. Timotei şi Mavra; Cuv. Teodosie; Sf. Irh. Petru. Marţi Sf. Mc. Pelaghia; SF. Mc. Erasm. Miercuri Înjumătăţirea Cincizecimii. Sf. Mc. Irina; Cuv. Iacob. Joi Sf. şi Drept. Iov; Cuv. Miheea. Vineri Sf. Mc. acachie; Cuv. Nil. Sîmbătă Sf. Ap. şi Ev. Ioan Teologul; Cuv. Arsenie cel Mare, Pimen. Duminică Duminica V (a Samarinencii). Aducerea moaştelor Sf. Irh. Nicolae. Sf. Pr. Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Cuv. Iosif.

Bancuri Ora de zoologie: - Bulă, îmi poţi numi cinci animale care trăiesc în Africa? - Da. Patru elefanţi şi o girafă…

Au înflorit castanii la Ungheni

Un preot şi un cantor stăteau pe marginea şoselei cu o pancartă în mînă pe care scria: “Sfîrşitul e aproape. Căiţi-vă!” Pe lîngă ei treceau maşini şi imediat, după fiecare maşină, se auzea o bubuitură şi o explozie. După o vreme, cantorul întreabă: - Părinte, nu ar fi mai bine să scriem pe pancartă: “Podul din faţă este rupt”.

toşi şi fericiţi. Care ar fi cea mai mare nefericire a mea: sînt multe, încît chiar nu vreau să le menţionez. Ce-aş fi vrut să fiu: marinar pe o corabie cu pînze. Ţara în care aş vrea să trăiesc: ţara unde marea şi munţii se află în vecinătate. Culoarea preferată: albastră, culoarea ce reprezintă sigla Moldtelecom. Floarea preferată: trandafirul. Pasărea preferată: vulturul. Scriitorii preferaţi: Mihail Bulgakov şi Ion Efremov. Eroul preferat: Alexandru Macedon. Eroina preferată: Cleopatra. Eroii din viaţa reală: oamenii simpli care îşi fac cinstit datoria. Băutura şi mîncarea preferată: vinul roşu de la părinţi şi bucatele tradiţionale moldoveneşti pregătite de soţie. Ce detest cel mai mult: îngîmfarea, aroganţa, sentimentul inferiorităţii. Calitatea care aş vrea s-o am din naştere: să am o mare putere de convingere. Cum aş vrea să mor: împăcat cu mine. Starea de spirit actuală: să depăşesc toate obstacolele. Greşeli care îmi inspiră cea mai multă indulgenţă: cele ce nu pot fi evitate şi sînt recunoscute. Deviza mea: Nu trăi în trecut, nu visa la viitor, concentrează-ţi eforturile în prezent.

Mîncăm corect şi sănătos De ce sînt importante fibrele vegetale? În zilele noastre, tot mai des auzim că fibrele vegetale au un rol important în alimentaţie. Multă lume însă nu cunoaşte exact ce înseamnă, totuşi, fibre vegetale. Este vorba de o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale. Pentru prima dată, despre importanţa acestora au vorbit medicii englezi Burkitt şi Towell. Ei au fost cei ce au afirmat în premieră că afecţiunile intestinale sînt în legătură cu consumul de grăsimi şi fibre vegetale. În ţările unde consumul de fibre vegetale este mai ridicat, numărul îmbolnăvirilor este mai scăzut. Deşi, parcă există foarte multă informaţie privind acest subiect, despre fibrele vegetale se vorbeşte în permanenţă. Nu este întîmplător: chiar şi în zilele noastre apar încontinuu rezultatele unor cercetări care relevă relaţia între fibrele vegetale şi alimentaţia corectă. Fibrele sporesc considerabil volumul scaunului şi viteza cu care acesta trece prin intestinul rect, datorită proprietăţii de a reţine apa. Suplimentarea raţiei cu fibre este un remediu garantat pentru tratamentul multor tipuri de constipaţii. Fibrele joacă un rol esenţial în prevenirea cancerului de intestin şi rect, în scăderea colesterolului, fapt ce reduce probabilitatea unui acces cardiac. De asemenea, creează senzaţia de saţietate. Pentru a ne alimenta rațional, noi, adulţii, e bine să consumăm zilnic 25-40 grame de fibre vegetale, astfel reducînd considerabil riscul apariţiei unor boli intestinale, a calcului renal (pietrei la rinichi). Faptul că la noi cantitatea fibrelor consumate nu atinge nici 20 grame se explică prin consumul scăzut de fructe, în favoarea produselor făinoase cu conţinut scăzut de fibre. După părerea mea, nu trebuie să așteptăm dovezi mari de la savanți că fibrele sînt foarte bune pentru sănătate. Oare nu sîntem martorii longetivității și stării bune a sănătății bătrînilor din Italia, Franța? De ce? Pentru că la ei predomină în alimentație fructele, salatele, cerealele integrale. Rodica Guţu

Expresul de Ungheni NR 174  

În memoria unui om al culturii Îşi vor delega aleşii în consiliile locale Un nou examen de bacalaureat bate la uşă Timp de trei zile, pădure...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you